+ All Categories
Home > Documents > Numarul (pi)

Numarul (pi)

Date post: 08-Jan-2016
Category:
Upload: agnes
View: 259 times
Download: 8 times
Share this document with a friend
Description:
Numarul (pi). ZIUA PI SE SARBATOREȘTE PE 14 MARTIE. DATA DE 14 MARTIE A FOST ALEASĂ CA ZI MONDIALĂ A NUMĂRULUI PI, DEOARECE ÎN SISTEMUL AMERICAN CALENDARISTIC LUNA ESTE SCRISĂ ÎNAINTEA ZILEI, ASTFEL CĂ 14 MARTIE ARATĂ CA 3.14 SAU 3/14, DATĂ CARE DUCE CU GÂNDUL LA NUMĂRUL PI. Ziua pi. - PowerPoint PPT Presentation
of 10 /10
NUMARUL (PI)
Transcript
Page 1: Numarul (pi)

NUMARUL (PI)

Page 2: Numarul (pi)
Page 3: Numarul (pi)

ZIUA PI SE SARBATOREȘTE PE 14 MARTIE. DATA DE 14 MARTIE A FOST ALEASĂ CA ZI MONDIALĂ A NUMĂRULUI PI, DEOARECE ÎN SISTEMUL AMERICAN CALENDARISTIC LUNA ESTE SCRISĂ ÎNAINTEA ZILEI, ASTFEL CĂ 14 MARTIE ARATĂ CA 3.14 SAU 3/14, DATĂ CARE DUCE CU GÂNDUL LA NUMĂRUL PI.

Ziua pi

Page 4: Numarul (pi)

3,14 ARE FANII SĂI, CARE ŢIN SĂ MARCHEZE AN DE AN ACEASTĂ DATĂ PRIN ÎNTÂLNIRI UNDE DISCUTĂ DESPRE MATEMATICĂ.PI ESTE O CONSTANTĂ MATEMATICĂ A CĂREI VALOARE ESTE RAPORTUL DINTRE CIRCUMFERINŢA ŞI DIAMETRUL ORICĂRUI CERC ÎNTR-UN SPAŢIU EUCLIDIAN.

Page 5: Numarul (pi)

FANII LUI PI ORGANIZEAZĂ CHIAR ŞI COMPETIŢII PENTRU A-ŞI DEMONSTRA DEVOTAMENTUL FAŢĂ DE ACEST NUMĂR. PARTICIPANȚII SE ADUNĂ IN JURUL UNUI FEL DE LOC SACRU DEDICAT LUI PI, O PLACĂ DIN CUPRU PE CARE SUNT GRAVATE PRIMELE 100 DE CIFRE ALE NUMĂRULUI. MULTI DINTRE ACESTI PASIONATI CUNOSC, DE ALTFEL, PE DE ROST, PRIMELE 100 DE ZECIMALE. NEIMPRESIONANT, TINÂND CONT CA UNUL DINTRE MODURILE IN CARE IȘI PETREC TIMPUL LIBER CONSTĂ IN A SE PROVOCA LA RECITAREA A CAT MAI MULTE ZECIMALE.

Page 6: Numarul (pi)

CHAO LU, STUDENT LA CHIMIE, A RECITAT, ÎN 2005, PE DE ROST PRIMELE 67.890 DE ZECIMALE ALE NUMĂRULUI PI . ACEASTĂ PERFORMANŢĂ A DURAT PESTE 24 DE ORE ŞI A FOST IMORTALIZATĂ PE 26 DE CASETE VIDEO, CARE AU FOST TRANSMISE CĂRŢII RECORDURILOR GUINNESS, CARE A STABILIT CĂ RESPECTIVUL CHINEZ ESTE CEL MAI DEVOTAT FAN PI.

Page 7: Numarul (pi)

Simbolul π a fost propus pentru prima oară de

matematicianul galez William

Jones în 1706.

ISTORIA NUMARULUI PI

Page 8: Numarul (pi)

Litera grecească π, adesea scrisă pi în unele texte, a fost

adoptată de la cuvântul grecesc „περίμετρος” (în

româna perimetru), mai întâi de Wiliam Jones în 1706; notaţia a fost

popularizată apoi de Leonhard Euler

în 1737.

Page 9: Numarul (pi)

FORMULA LUI PI PENTRU FRACȚII CONTINUE.

Iată câteva moduri de calcul ale lui Pi:

Page 10: Numarul (pi)

Recommended