+ All Categories
Home > Documents > Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Date post: 23-Mar-2016
Category:
Upload: rovana-plumb
View: 239 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
Repere ale activitatii eurodeputatei Rovana Plumb in perioada ianuarie - martie 2012
18
Rovana PLUMB Newsletter Europarlamentar ianuarie-martie 2012 &D D
Transcript
Page 1: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Rovana PLUMBNewsletter

Europarlamentar ianuarie-martie 2012

&DD

Page 2: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

“Cer Consiliului ca in luna septembrie 2012, Romania si Bulgaria sa adere la spatiul Schengen, deoarece nu trebuie sa mai ignoram aplicarea dublului standard.

”, a declarat Rovana Plumb in plenul Parlamentului European.

Eurodeputata, vicepresedinta a Grupului Socialist din PE, a reactionat astfel la declaratiile recente ale presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a solicitat modificari in prevederile privind spatiul Schengen pe parcursul urmatorului an. Socialistii europeni au condamnat afirmatiile lui Sarkozy si prin vocea liderului de grup, Hannes Swoboda, care le-a numit “inacceptabile” si “scandaloase”.

Romania si Bulgaria si-au indeplinit criteriile, orice regandire a managementului spatiului Schengen trebuie facuta dupa aderarea noilor state membre

Rovana Plumb a solicitat de asemenea directionarea politicilor economice europene asupra cresterii, pentru a se depasi impasul creat de concentrarea exclusiva asupra masurilor de austeritate. Una dintre directiile fundamentale catre care trebuie sa mearga investitiile in economie este cea a energiilor regenerabile, un sector dinamic si capabil sa genereze un numar mare de locuri de munca:

Rovana Plumb a insistat in mesajul sau asupra nevoii urgente de creare de slujbe si mecanisme de sprijin pentru categoriile vulnerabile si puternic afectate de criza, solicitand masuri urgente ale Consiliului in acest sens: “Nu putem sa vorbim de crestere economica si creare de locuri de munca fara a corela politicile in domeniul social. Cetatenii europeni, tinerii, femeile, au nevoie de locuri de munca si de aceea cer deblocarea din Consiliu a directivei privind concediul de maternitate”.

Romania trebuie sa adere

la Schengen in 2012.

Orice modificare a regulilor trebuie

facuta numai dupa aderarea Romaniei!

“Avem nevoie de stabilitate fiscala, dar

avem nevoie si de crestere economica

durabila. De aceea pactul fiscal trebuie

completat cu o strategie de investitii

tintite catre acele sectoare care au

potential de crestere si creare de locuri

de munca, precum: energiile

regenerabile, eficienta energetica,

managementul deseurilor, sanatate,

servicii sociale, sectoare catre care

trebuie indreptate linii bugetare,

finantate public si privat”.

EUROPA

newsletter ianuarie-martie 2012

13 martie 2012

Page 3: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Combaterea somajului

in randul tinerilor trebuie impusa

ca tinta clara in strategia Europa 2020

Rovana Plumb, vicepresedinta Grupului Socialist din Parlamentul European, a solicitat ca

. Eurodeputata a sustinut aceasta masura in cadrul Comitetului Executiv al Organizatiei de Femei a Partidului Socialistilor Europeni (PES), reuniune care a avut loc vineri si sambata, la Copenhaga.

Solicitarea eurodeputatei PSD Rovana Plumb a fost inclusa in declaratia adoptata la finalul reuniunii, care sintetizeaza o serie de cerinte adresate de Organizatia de Femei a socialistilor europeni catre autoritatile europene. Printre celelalte prioritati urgente subliniate de femeile social-democrate se numara si crearea de locuri de munca bine platite, in special locuri de munca in sectoarele economiei „verzi”, deblocarea directivei concediului de materni-tate la nivelul institutiilor europene, crearea de servicii accesibile de ingrijire a copiilor, dar si combaterea stereotipurilor de gen in programele scolare si a orientarii profesio-nale determinate de gen.

reducerea somajului in randul tinerilor sa devina o prioritate centrala a Uniunii Europene, prin impunerea sa ca tinta clara in strategia Europa 2020

Aceste solicitari sunt sprijinite si de social-democratii danezi, aflati la guvernare. Danemarca asigura in acest moment presedintia in exercitiu a Uniunii Europene.

Liderii PES au lansat recent o campanie care sustine nevoia de a se crea, la nivelul Uniunii Europene, o „garantie pentru tineri”, prin aplicarea unor masuri care sa asigure fiecarui tanar o slujba, continuarea educatiei sau practica profesionala, la cel tarziu patru luni dupa terminarea studiilor sau pierderea locului de munca.

EUROPA

newsletter ianuarie-martie 2012

Rovana Plumb la reuniunea PES Women,alaturi de Helle Thorning Schmidt, premiera Danemarcei, si Zita Gurmai, presedinta PESW

26 martie 2012

Page 4: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

MEDIU

“Politicile de mediu trebuie sa mearga mana in mana cu cele sociale si economice la toate nivelurile” a sustinut Rovana Plumb, eurodeputata PSD, in cadrul reuniunii Comisiei de mediu din PE cu participarea reprezentantilor parlamentelor nationale din statele membre UE. Reuniunea a facut parte din procesul de pregatire a pozitiei sustinute de Uniunea Europeana in cadrul Conferintei Rio+20 a Natiunilor Unite pe tema dezvoltarii durabile, care se va desfasura in luna iunie.

Eurodeputata a insistat asupra faptului ca obiectivele in materie de mediu pe care Uniunea Europeana le va sustine la Rio trebuie sa fie strans legate de tinta dezvoltarii economiei “verzi”. Rovana Plumb a subliniat ca “obiectivele dezvoltarii durabile" tintele fixate de UE in foaia de parcurs privind domeniul economiei ecologice.

au legatura directa cu

“Solicit Comisiei si statelor membre sa faca toate eforturile pentru a se adopta la Rio aceasta foaie de parcurs, cu obiective clare, cuantificabile, usor de monitorizat, pentru dezvoltare durabila si eradicarea saraciei”, a subliniat eurodeputata, care a insistat asupra faptului ca autoritatile nationale nu trebuie sa foloseasca pretextul crizei economice pentru a-si neglija angajamentele privind mediul:

Reuniunea de la Bruxelles a fost centrata pe cele doua teme ce se vor dezbate la Conferinta de la Rio: economia verde in contextul dezvoltarii durabile si eradicarii saraciei si cadrul institutional pentru asigurarea dezvoltarii durabile.

Economia ecologica este motor

de crestere sustenabila

si creare de locuri de munca

„Solicit Guvernelor si

Parlamentelor nationale sa nu

dilueze obiectivele de mediu,

profitand de criza economica.

Energia verde, din surse

regenerabile, unul din cei cinci

piloni ai economiei ecologice,

constituie un motor de crestere

sustenabila si sursa de creare de

locuri de munca”

newsletter ianuarie-martie 2012

25 martie 2012

Page 5: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

DREPTURILE FEMEII

OFSD: Guvernul asista impasibil

la saracia si lipsurile materiale grave

cu care se confrunta femeile

Mesajul OFSD de Ziua Femeii

8 martie, Ziua internationala a femeii, ar trebui sa fie un moment de bucurie si sarbatoare, in care femeile sa fie celebrate. In Romania, este o zi in care trebuie sa vorbim despre situatia grava cu care se confrunta femeile, din cauza crizei economice profunde, accentuata de masurile dure de austeritate si de incompetenta actualei puteri.

Organizatia de Femei a PSD trage un semnal de alarma cu privire la situatia dramatica a femeilor din Romania si condamna actuala putere pentru lipsa unor actiuni ferme de combatere a saraciei si de sprijinire a femeii si familiei. Masurile de austeritate din ultimii ani s-au suprapus peste realitatea dura a lipsei mecanismelor de sprijin pentru femei, in conditiile discriminarii pe piata muncii si in societate.

Organizatia de femei a PSD a prezentat, in 2011, un studiu, pe baza indicatorilor economici, prin care demonstram faptul ca femeile si familiile cu copii au fost principalele victime ale masurilor de austeritate luate in ultimii ani.

Femeile sunt cele mai afectate de scaderea veniturilor, de restrictionarile de pe piata muncii, de dificultatile existente in sistemul sanitar si educational prescolar, de lipsa utilitatilor si asistentei medicale din mediul rural, de scaderea nivelului de trai in familiile cu copii. Prin asumarea acestor masuri, guvernul a dovedit faptul ca nu intentioneaza sa puna in aplicare niciun fel de mecanism de sprijin a celor mai vulnerabile grupuri, dramatic afectate de masurile de austeritate: femei in varsta, mame singure, femeile din zonele rurale.

Prin taierea salariilor din sectoarele bugetare dominate majoritar de femei (in primul rand din educatie si sanatate), prin eliminarea sau reducerea unor masuri de sustinere a familiei si a copilului, guvernarea a lovit tintit in femei.

newsletter ianuarie-martie 2012

8 martie 2012

Page 6: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

DREPTURILE FEMEII

newsletter ianuarie-martie 2012

9 milioane de romani sunt saraci sau in pragul saraciei, iar 6,6 milioane de romani sufera de lipsuri materiale severe – cel mai mare numar din Uniunea Europeana; dupa cum ne arata toti indicatorii europeni, saracia extrema afecteaza intr-o proportie mult mai mare femeile decat barbatii.

Din pacate, guvernul nu numai ca nu are o strategie clara in ceea ce priveste reducerea saraciei si protectia sociala a categoriilor defavorizate ci chiar persista in initierea unor masuri inexplicabile precum conditionarea acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului de plata impozitului local, care lovesc tot in mame si in familie.

Scaderea dramatica a natalitatii, o problema foarte grava, este o consecinta directa a masurilor de austeritate impuse in ultimii ani in Romania.

In Romania se nasc tot mai putini copii. Aprilie 2011 a fost luna in care s-au nascut in tara noastra cei mai putini copii, de cand se fac statistici privitoare la natalitate: doar 13.844 de copii. In 2011, tot pentru prima data de cand gasim date statistice despre Romania, s-au nascut mai putin de 200.000 de copii intr-un an.

Adancirea saraciei si prabusirea natalitatii sunt semnale grave, care vorbesc despre starea si perspectivele disperate ale femeii si familiei in Romania. Ele descriu un prezent sumbru si un viitor negru. Fara masuri urgente menite sa combata saracia si sa creeze mecanisme eficiente de sustinere a familiei, guvernul actual nu va face decat sa agraveze acest bilant si sa lase in urma o Romanie mai saraca si mai putin populata.

Aplicarea urgenta a unor solutii cu impact social, precum reducerea CAS pentru angajatori, in scopul crearii de noi locuri de munca, ar putea fi un prim pas decisiv in sensul iesirii din cercul vicios al austeritatii si saraciei. In acelasi timp, singura solutie pentru cresterea demografica este o societate care incurajeaza familia si natalitatea prin aplicarea unor politici publice care sa sustina nevoile si aspiratiile femeilor si sa apere drepturile copiilor la educatie si sanatate. Romania, ca stat membru al UE, s-a angajat sa asigure cresterea participarii si rolului femeilor in societate dar acest lucru nu se poate realiza fara o redistribuire a resurselor guvernamentale astfel incat familia si cresterea copiilor sa fie compatibile cu implinirea vietii profesionale a femeilor. In acest sens, OFSD propune masuri concrete pentru sustinerea familiei si cresterea natalitatii, pentru armonizarea vietii de familie cu cea profesionala, pentru promovarea femeilor in toate sferele de decizie politica si economica. OFSD considera ca fara ajutoare adecvate pentru cresterea copilului, fara crese si gradinite, fara scoli cu profesori bine platiti, fara spitale si dispensare dotate corespunzator conditia femeilor in tara noastra nu se va imbunatati si societatea in ansamblu va avea de suferit, atat prin accentuarea deficitului demografic, cat si prin scaderea nivelului de trai si agravarea saraciei.

Guvernul si factorii de decizie pot sa-si arate pretuirea pentru femeile din Romania nu prin vorbe frumoase sau prin declaratii neconvingatoare de apreciere ci printr-o abordare responsabila si o evaluare corecta a situatiei sociale care sa fundamenteze un plan concret de masuri de promovare a egalitatii de sanse, de reconsiderare a situatiei femeii, precum si de combatere a saraciei ce afecteaza in prezent jumatate din populatia tarii si impovareaza in mod special femeile.

Page 7: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Romania recicleaza doar 1% din deseuri.

Pierdem bani multi

din cauza incapacitatii guvernului

de a aplica legislatia privind deseurile!

In Romania, deseurile sunt o problema grava nu numai de mediu, ci si de civilizatie. In tot acest timp, alte state UE castiga sume enorme din reciclarea deseurilor. Si Romania ar putea castiga acesti bani, daca guvernului i-ar

pasa de aplicarea legislatiei si si-ar face datoria fata de cetatean, a atras atentia Rovana Plumb intr-o declaratie politica.

Cel mai recent studiu al Uniunii Europene cu privire la reciclarea deseurilor menajere arata ca Romania se situeaza pe ultimele locuri intre statele membre UE. Astfel,

. In tari precum Danemarca, Germania, Austria, Belgia, rata de reciclare este peste 80%.

Toate aceste nerealizari in domeniul gestionarii deseurilor in Romania au o cauza comuna, pe care am mai evidentiat-o si in alte ocazii: proasta implementare a directivei-cadru privind deseurile. „Domnule ministru Borbely, stiti oare ca, la nivel european, s-ar castiga 72 miliarde euro numai din implementarea corecta a acestei directive?”, i-a atras atentia eurodeputata ministrului Mediului.

99% din toate deseurile municipale sunt depozitate in gropi de gunoi, in timp ce media europeana este de 38%. Proportia reciclarii este de numai 1% in tara noastra, in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 42%

Corecta punere in practica a directivei inseamna respectarea angajamentelor asumate de Romania prin Tratatul de aderare –adica inchiderea etapizata a gropilor de gunoi neconforme si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene pentru dezvoltarea sistemelor integrate de gestionare a deseurilor la nivel judetean. Este oare posibil ca, in anul 2012, pentru 5 proiecte termenul de transmitere la Comisia Europeana sa nu poata fi estimat, iar din cele 7 programate pentru trimestrul I din 2012, sa fie transmise (pana la data de 5 martie) numai doua?

Cum sa se atinga rata medie de reciclare la nivel european in Romania, cand abia in noiembrie 2011 s-a finalizat transpunerea directivei-cadru privind deseurile, desi termenul era decembrie 2010? Cum sa performeze Romania in acest domeniu, cand tara noastra nu mai are Strategie si Plan National de gestionare a deseurilor din anul 2009?

Punerea in practica a Foii de parcurs pentru o Europa eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor ar trebui sa aiba doua finalitati esentiale pentru Romania: traiul intr-un mediu nepoluat si crearea de locuri de munca “verzi”. Prima finalitate are legatura cu civilizatia elementara. A doua – cu stimularea economiei, singura cale de a depasi cu adevarat criza.

Neactionand, Guvernul isi neglijeaza in mod grav si inacceptabil obligatia fata de principalul beneficiar al acestor masuri, CETATEANUL.

MEDIU

newsletter ianuarie-martie 2012

12 martie 2012

Page 8: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Ministrul Mediului a declarat recent ca a avut in mandatul sau “doua sau trei insatisfactii mari - una e Delta Dunarii, a doua e cu taierile ilegale de paduri si a treia e cu absortia fondurilor europene”. Desi vorbeste cu mult entuziasm despre iminentul start al proiectului de la Rosia Montana, domnul Borbely admite ca nu s-a ocupat de trei dintre cele mai importante probleme de mediu ale Romaniei: distrugerea Deltei Dunarii, defrisarile ilegale care duc la disparitia sistematica a padurilor si gradul ridicol de mic al absorbtiei fondurilor europene pentru mediu.

Si mai grav este modul in care se raporteaza Ministrul Mediului la aceste grave probleme de mediu ale Romaniei: “N-am reusit sa ma impun, desi am incercat, din cauza unor increngaturi de interese care au fost extraordinar de puternice. Cum am incercat sa intervin, de exemplu la paduri, apareau imediat doua, trei articole sau reportaje prin care eram atacat pe diverse lucruri”.

Astfel, pe de o parte, domnia sa isi admite in mod deschis incapacitatea de a lua decizii conforme interesului public in privinta acestor probleme, si pe de alta parte incearca sa sugereze ca vinovata pentru ineficienta sa este presa, care il ataca pe anumite subiecte de interes public. In acest contexct, eurodeputata Rovana Plumb i-a adresat Ministrului Mediului o serie de intrebari legitime.

Domnule Borbely, nu e normal

ca in fruntea Ministerului Mediului

sa nu aveti control asupra deciziilor!

1. Cine sunt cei care patroneaza “increngaturile de interese” din aceste domenii? De ce nu ati considerat ca e de datoria dvs sa distrugeti aceste “increngaturi” ci, dimpotriva, le lasati sa opereze liber si sa va depaseasca autoritatea?

2. Vi se pare normal ca, aflandu-va in fruntea Ministerului Mediului, sa nu aveti control asupra deciziilor luate in aceste domenii?

3. Cum va simtiti ca ministru al Mediului, intr-o tara membra UE, declarand deschis “beau foarte rar apa de la robinet… pentru ca am dubii fata de calitatea apei care curge de acolo”?

4. De ce Romania recicleaza, in timpul mandatului dvs, doar 1% din deseurile produse, desi media europeana este de 42%?

5. Care sunt realizarile dvs, ca membru al guvernului, daca nu reusiti sa stopati taierea padurilor, distrugerea Deltei Dunarii, irosirea fondurilor europene si nici macar nu reusiti sa influentati calitatea apei de la robinet?

Rovana Plumb

Domnule Borbely,sunteti dator sa raspundetila cateva intrebari foarte simple:

MEDIU

newsletter ianuarie-martie 2012

14 martie 2012

Page 9: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

In data de 2 februarie a.c., in PE, a avut loc dezbaterea si adoptarea raportului referitor la problemele ridicate de petitionari în legatura cu punerea in aplicare a Directivei privind gestionarea deseurilor si a directivelor conexe în statele membre ale Uniunii Europene.

Eurodeputata PSD Rovana Plumb a atras atentia ca Romania nu are un Plan National de Gestionare a Deseurilor, avand in vedere ca vechiul plan a expirat in 2009 si a solicitat Ministrului Mediului explicatii cu privire la banii publici cheltuiti pentru elaborarea acestui plan inexistent.

“Vreau sa-l intreb pe ministrul Borbely:

”, a declarat Rovana Plumb, care atrage atentia ca lipsa de performanta a Ministerului Mediului lasa foarte multe localitati din Romania prada mormanelor de gunoi.

Eurodeputata a solicitat, din partea aceluiasi ministru, si “suma alocata in bugetul MMP in vederea derularii procedurii de evaluare de mediu, in conformitate cu prevederile Directivei SEA, a acestor documente ce constituie instrumentele de baza prin care se asigura implementarea in Romania a politicii Uniunii Europene in domeniul gestionarii deseurilor”.

cand va avea Romania un nou Plan National de Gestionare a Deseurilor, avand in vedere ca inca din 2009 cel existent a expirat? Mai mult, cum justifica banii publici cheltuiti pe doua studii ce aveau ca obiect revizuirea Strategiei Nationale si a Planului National de Gestionare a Deseurilor?

Rovana Plumb a subliniat ca, daca exista politici corecte si bine aplicate, nu numai ca se rezolva problema colectarii gunoiului, dar in domeniul gestionarii deseurilor se pot crea locuri de munca.

Rovana Plumb este membra in Comisia de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din Parlamentul European.

Romania nu are un plan nationalde gestionare a deseurilor!Gestionarea deseurilor ofera posibilitatipentru crearea de locuri de munca

“O serie de strategii eficiente de

gestionare a deseurilor ofera

oportunitati de creare de locuri

de munca si de crestere a

veniturilor, asigurand totodata

sustenabilitatea ambientala prin

reutilizarea, reciclarea si

transformarea deseurilorin energie”

newsletter ianuarie-martie 2012

POLITIC

2 februarie 2012

Page 10: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Eurodeputata Rovana Plumb, vicepresedinta a grupului S&D din PE, a atras atentia, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, ca una dintre prioritatile zero pentru Romania, in perioada urmatoare, trebuie sa fie utilizarea la maximum a fondurilor europene disponibile pentru a creste considerabil numarul gospodariilor racordate la apa si canal.

„Scopul Zilei Mondiale a Apei este de a aduce in atentia opiniei publice problemele legate de necesitatea protejarii apelor si cresterii responsabilitatiicelor din jur cu privire la acest aspect.

”.

Eurodeputata a precizat ca in Romania gradul de racordare la canalizare este 56,96%, iar gradul de racordare la statiile de epurare este de 45,57%, in conditiile in care, in ultimii ani aproape 3 miliarde de euro au fost investiti la nivel national pentru lucrari de extindere si reabilitare a infrastructurii de apa.

O problema in Romania este faptul ca, doar jumatate din populatia tarii, are locuintele racordate la reteaua de apa potabila si la reteaua de canalizare. De asemenea, problema este si mai complicata in ceea ce priveste numarul de locuinte racordate la retelele de canalizare prevazute cu statii de epurare

„Uniunea Europeana pune la dispozitia statelor membre, prin diferite programe, sume importante de bani pentru realizarea retelelor de apa si canal. Romania are o sansa uriasa sa-si rezolve aceste deficiente cu ajutorul banilor europeni. Astfel, conform Directivei Cadru Apa 2000/60/EC tara noastra trebuie ca pana in 2018 sa realizeze 100% reteaua de canalizare si epurarea apelor uzate. De asemenea, trebuie sa asigure alimentarea cu apa potabila pentru 80% din populatia Romaniei. Este obligatoriu sa se acorde importanta speciala asigurarii alimentarii cu apa potabila la standarde europene prin reabilitarea si/ sau modernizarea statiilor de tratare si a retelelor de distributie a apei potabile, precum si protectiei surselor de apa potabila de mare adancime impotriva poluarii si a epuizarii. Dezastrul actual este posibil pentru ca, pe de o parte, nu sunt accesate fonduri suficiente si, pe de alta parte, banii atrasi sunt irositi sau directionati catre alte scopuri decat interesul cetateanului”, a precizat social-democrata.

Doar jumatate dintre romaniau locuintele racordate la apa si canal.Exista fonduri europene neaccesatesau irosite!

SOCIAL

newsletter ianuarie-martie 2012

22 martie 2012

Page 11: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Eurodeputata PSD Rovana Plumb, viceprese-dinta grupului S&D din Parlamentul European, a participat in perioada 22-23 martie, la Copenhaga, la reuniunea Organi-zatiei de Femei a Partidului Socialistilor Europeni (PES Women). Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu presedintia daneza a Uniunii Europene.

Rovana Plumb arata ca preocuparea socialistilor europeni se indreapta cu precadere catre imbunatatirea situatiei femeilor pe piata muncii:

Dezbaterea s-a axat pe modalitatile concrete de transpunere in practica a prioritatilor stabilite de catre presedintia daneza a Uniunii Europene in domeniul egalitatii de gen: crearea de locuri de munca verzi pentru femei, combaterea segregarii de gen din educatie si cresterea reprezentarii femeilor in conducerea companiilor.

Rovana Plumb activeaza in Comisia pentru drepturile femeii si egalitate de gen, precum si in Comisia pentru ocuparea fortei de munca din Parlamentul European.

Femeile sunt platite prost,iar masurile de austeritatele-au lovit din plin

„Astazi femeile reprezinta in UE 60% din totalul absolventilor de studii

universitare, insa doar 10% din femei ocupa roluri majore in conducerea

companiilor. Mai mult, numai 68,7% din femeile in varsta de 25-34 de ani

sunt angajate comparativ cu 81,4% dintre barbatii de aceeasi varsta. De

asemenea, femeile reprezinta 70% dintre angajatii din sectoarele cu

venituri reduse, precum sanatatea, protectia sociala sau educatia.

Realitatea este cu atat mai grava cu cat aceste sectoare au fost cele mai

lovite prin masurile anticriza, in special in Romania prin masurile de

austeritate extrema”Rovana Plumb

DREPTURILE FEMEII

newsletter ianuarie-martie 2012

25 martie 2012

Page 12: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Suspendarea ajutoarelor sociale pe motiv de neplata a impozitului local reprezinta o forma indirecta de taiere a veniturilor, care afecteaza multe familii, considera Rovana Plumb. Europarlamentara a cerut Guvernului modificarea de urgenta a ordonantei 124/2011 care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala. Cei 40.000 de romani afectati de blocarea ajutoarelor reprezinta 5,8% din totalul beneficiarilor!

„Saracia in Romania a ajuns la cote alarmante, tara noastra fiind in topul celor mai sarace state din UE. Ce face guvernul Romaniei in acest caz? Loveste si mai mult in cetateni, apeland la tot felul de artificii pentru a stopa plata unor drepturi financiare. Astfel, aproximativ

. Pe langa faptul ca ordonanta 124/2011 contine masuri abuzive si aberante, multe familii au avut de platit pretul asa-ziselor erori ale sistemului, fara sa fie de fapt datoare. Solicit Guvernului modificarea de urgenta a ordonantei si deblocarea platilor pentru acesti oameni care depind pentru supravietuire de aceste ajutoare”, afirma eurodeputata.

40.000 de romani au ramas fara ajutoare sociale pe motiv ca nu si-au platit impozitele. In 10.000 de cazuri e vorba de indemnizatiile de crestere a copilului, iar in alte 18.000 - de alocatii pentru sustinerea familiei

Rovana Plumb considera ca recursul la astfel de masuri care afecteaza categoriile vulnerabile este deja un obicei nefast al regimului Basescu, care nu face decat sa accentueze saracia:

Guvernul a taiat ajutoarele socialepentru inca 6% din beneficiari!

„Nedreptatea este cu atat mai

mare cu cat guvernul loveste astfel

in oamenii aflati deja in

dificultate, care depind de aceste

venituri. Este inacceptabil sa tai

din ajutoarele celor nevoiasi, si in

acelasi timp sa-ti protejezi in

continuare clientela,asa cum face PDL”

Rovana Plumb

SOCIAL

newsletter ianuarie-martie 2012

23 martie 2012

Page 13: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

In cadrul seminarului „Alegeri locale – pregatirea candidatelor” din Judetul Arges eurodeputata Rovana Plumb a precizat ca urmeaza o campanie extrem de dificila, in care candidatele PSD trebuie sa fie puternice si sa nu se lase intimidate de atacurile murdare ale actualei puteri.

„Vine o campanie electorala dificila, in care adversarii nostri politici vor folosi orice arme pentru a se agata de putere. Noi insa trebuie sa le aratam oamenilor adevarul, sa le aratam cine sunt cei care le cer din nou votul dupa ce au distrus statul, au scufundat Romania in saracie si i-au adus pe oameni la disperare.

Fiecare reprezentat al PDL se face vinovat de situatia din prezent, pentru ca nu a avut reactie impotriva nenorocirilor facute de Basescu, Boc, Udrea si toti ceilalti.

. Acum situatia este mult mai grava avand in vedere faptul ca facturile la intretinere au explodat, pretul alimentelor creste in continuu, puterea de cumparare a scazut.

Din cauza acestora peste 41% din populatia Romaniei risca saracia sau excluderea sociala, potrivit unui raport Eurostat pe 2010

In campanie, vor veni impotriva noastra cu atacuri murdare, cu minciuni, cu incercari de a ne dezbina si cu tentative de intimidare. Am mai vazut acest scenariu si in alte campanii, dar acum va fi mult mai rau, pentru ca disperarea lor este uriasa. Nu uitati niciun moment ca ei sunt autorii raului, ca ei sunt responsabilii pentru tot ceea ce s-a intamplat in Romania in acesti ani. Nu criza economica din Europa, ci incompetenta si coruptia guvernelor girate de Traian Basescu. Nu criza economica fura de la saraci pentru a da clientelei de partid, nu criza economica taie ajutoarele pentru cei vulnerabili, nu criza economica lasa oamenii sa moara in spitale fara medicamente.

Acesta este mesajul cu care trebuie sa mergem in fata oamenilor in campanie. Suntem puternice si unite, facem parte dintr-o alianta puternica si unita, si luptam de partea oamenilor”.

Suntem puternice si unite,facem parte dintr-o alianta puternicasi unita, si luptam de partea oamenilor

DREPTURILE FEMEII

newsletter ianuarie-martie 2012

5 martie 2012

Page 14: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

EUROPA

Rovana Plumb este

Eurodeputata PSD este co-initiatoare a propunerii de rezolutie a Grupului Socialist, care a stat la baza rezolutiei comune a grupurilor politice, votata in plenul PE de la Strasbourg.

Documentul adoptat condamna cu fermitate site-ul de internet lansat de PVV, care, considera Parlamentul European, incita in mod deschis la discriminare impotriva lucratorilor din Uniunea Europeana proveniti din tarile din Europa Centrala si de Est si submineaza libera circulatie a persoanelor si dreptul la nediscriminare.

Rezolutia afirma ca site-ul PVV reprezinta o initiativa rau intentionata, care urmareste sa creeze disensiuni in societate si sa obtina avantaje politice in detrimentul lucratorilor din Europa Centrala si de Est. Din aceste motive, europarlamentarii solicita guvernului olandez sa condamne si sa se distanteze de aceasta initiativa deplorabila si cere autoritatilor olandeze sa investigheze daca aceasta a avut ca rezultat incitarea la ura si discriminare.

coautoare a rezolutiei adoptate de Parlamentul European pentru condamnarea ferma a site-ului lansat de partidul olandez PVV, prin care se solicita guvernului de la Haga sa se delimiteze de aceasta actiune si sa investigheze efectele sale.

Conform celor mai recente studii facute de Universitatea Erasmus din Rotterdam, muncitorii migranti din tarile Europei Centrale si de Est aduc o contributie semnificativa la economia olandeza si la piata muncii din Tarile de Jos.

Eurodeputatii solicita Comisiei si Consiliului sa depuna toate eforturile posibile pentru a opri raspandirea atitudinilor xenofobe, cum ar fi cele exprimate pe acest site de internet, si sa asigure implementarea efectiva a Deciziei-cadru privind rasismul si xenofobia in toate statele membre.

Partidul Libertatii din Olanda (PVV) a lansat un site pe internet „Meldpunt Midden en Oost Europeanen”, indemnand oamenii sa relateze nemultumirile determinate de „migratia masiva de forta de munca” a „cetatenilor din Europa Centrala sau de Est”, in special polonezi, romani si bulgari.

Parlamentul European a adoptatrezolutia impotriva site-uluiextremist olandez.Rovana Plumb este coautoare a rezolutiei

newsletter ianuarie-martie 2012

15 martie 2012

Page 15: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

OFSD apreciaza faptul ca dupa o perioada destul de mare, Parlamentul a adoptat saptamana trecuta modificarile la legea 217/2003. Facem insa urmatoarea precizare: aceste modificaris-au facut la presiunea ONG-urilor, a Organizatiilor si Asociatiilor femeilor si nu la dorinta puterii, asa cum s-a lasat sa se inteleaga. Inca din anul 2009, prin desfiintarea unor importante Agentii Nationale care aveau in raspundere grija si ocrotirea unor categorii sociale vulnerabile: ANES, ANPH, ANPC, ANPF, actualul Guvern a pus in paranteze miile de persoane cu nevoi speciale, care necesitau protectie.

Ne indoim de faptul ca situatia, in ce priveste violenta se va schimba curand, intrucat, chiar prin noua lege raspunderea privind protectia, consilierea victimelor si organiza-rea adaposturilor, sunt lasate in grija admi-nistratiei publice locale si nu se prevad si sursele bugeta-re, care ar trebui sa fie distincte pentru aceasta activitate.

OFSD apreciaza aceste modificari, desi considera ca doar stipulate in lege nu sunt suficiente.

Inasprirea sanctiunilor impotriva actelor de violenta sunt de apreciat, insa adevaratele cauze ale acestui fenomen in crestere, trebuie cautate in starea economica si sociala precara, in nivelul tot mai scazut de viata al romanilor, care traiesc intr-o societate a saraciei, a lipsurilor, a urii si umilintei, a hotiei si violentei. Toate acestea duc la frustrari si la comportamente antisociale grave in interiorul familiei si in societate. De altfel, putinele sondaje care se fac pe aceasta tema, nu mai vorbim de statistici oficiale care lipsesc aproape cu desavirsire, ne arata care este starea de fapt a violentei domestice in Romania: cel mai ridicat procent este in randul femeilor-64%. In Romania, in fiecare minut 2 femei cad victima a violentei iar anual 1,2 milioane de femei se afla in aceasta situatie din care mai putin de 1% intra in evidentele care se fac, de regula de catre politie. Apreciem ca organismele statului trebuie sa fie primele care sa informeze corect populatia asupra consecintelor violentei si sa aplice legea in sensul creierii tuturor mijloacelor

de prevenire si com-batere a violentei, a monitorizarii si ges-tionarii corecte a fenomenului.

Organizatia Femeilor Social Democrate:Legea privind combaterea violenteiin familie trebuie bugetata

DREPTURILE FEMEII

newsletter ianuarie-martie 2012

12 martie 2012

Page 16: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Domnule Ungureanu,guvernul dvs va interzice avortul?

Organizatia de femei a Partidului Social Democrat a solicitat premierului desemnat Mihai Razvan Ungureanu sa precizeze

Astfel, in declaratii publice recente, doamna Boghicevici a afirmat:

“Un aspect des ignorat, in primul rand de societate, dar care va avea consecinte dezastruoase pentru populatia Romaniei, este problema avortului. … Noi ne dorim sa ne implicam in randul societatii si sa ducem o puternica campanie antiavort”

“Se va dedica toata atentia si efortul pentru a obtine rezultate cat mai bune, acestei campanii deja alaturandu-i-se biserici, medici, psihologi, profesori, societatea civila, iar impreuna vor marsa impotriva acestui fenomen devastator”.

“Am vizionat nenumarate confesiuni ale femeilor care au recurs la acest gest, nu a fost niciuna care sa nu regrete faptul ca a savarsit un avort! Nu prea mai avem explicatii plauzibile pentru asa zisa sarcina nedorita”.

Nu dorim sa intram in polemici indirecte cu doamna Boghicevici pe marginea unei optiuni puternic condamnate de specialisti. Vrem doar sa atragem atentia domnului Ungureanu ca este dator sa le respecte cel putin pe milioanele de femei din Romania traumatizate in perioada comunista, cand interdictia avortului a produs cicatrici psihice adanci si multa suferinta – o suferinta pe care o credeam incheiata odata cu acea epoca. Nominalizarea doamnei Boghicevici ca ministru al Muncii se poate dovedi un ecou al epocii comuniste si al primitivismului in domeniul tratarii femeii.

Daca optiunea – sustinuta public si oficial, din postura de deputat – a doamnei Boghicevici nu este impartasita si de premierul desemnat, atunci doamna deputat este incompatibila cu functia pentru care a fost propusa, o functie decisiva pentru politicile sociale promovate de cabinet.

OFSD se opune fata de desemnarea ca ministru al Muncii a unei persoane ce doreste interzicerea avortului si ar avea astfel posibilitatea sa impuna sau sa promoveze o astfel de politica, prin intermediul deciziei guvernamentale si fondurilor publice.

daca guvernul sau isi asuma pozitia si politica impotriva avortului pe care o sustine persoana desemnata ca ministru al Muncii, doamna Claudia Boghicevici.

DREPTURILE FEMEII

newsletter ianuarie-martie 2012

8 februarie 2012

Page 17: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

Va invitam sa descoperitinoul website al eurodeputatei Rovana Plumb!

www.rovanaplumb.ro

Page 18: Newsletter Ianuarie - Martie 2012

contact [email protected]

http://www.rovanaplumb.ro

http://www.facebook.com/rovanaplumb

Adresa poştala: Parlamentul European Rue Wiertz ASP 13G113 B-1047 Bruxelles

ROVANA PLUMB activeaza in:

Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale

Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara

Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen

Parlement européen

Bât. Altiero Spinelli

13G113

60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60

B-1047 Bruxelles/Brussel

Tel. : +32 (0)2 28 45803

Fax : +32 (0)2 28 49803

Parlement européen

Bât. Louise Weiss

T08080

1, avenue du Président Robert Schuman

CS 91024

F-67070 Strasbourg Cedex

Tel. : +33 (0)3 88 1 75803

Fax : +33 (0)3 88 1 79803


Recommended