Home >Documents >Neutralizarea in viata de zi cu zi Barbu Monica Balasescu Mark Geamanu Cristiana Vulpe Maria a 8a C

Neutralizarea in viata de zi cu zi Barbu Monica Balasescu Mark Geamanu Cristiana Vulpe Maria a 8a C

Date post:31-Dec-2015
Category:
View:231 times
Download:5 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • Neutralizarea in viata de zi cu ziBarbu MonicaBalasescu MarkGeamanu CristianaVulpe Mariaa 8a C

 • Ce inseamna neutralizare?Aciunea dea (se)neutraliza inseamna suprimarea, n condiii determinate, a unei opoziii existente ntre dou unitati.

 • NEUTRALIZAREALa tratarea unui acid cu o baza se obtine, in urma unei reactii de neutralizare, o sare si apa, ca de exemplu in cazul neutralizarii acidului clorhidric cu hidroxilul de sodiu:Hcl + NaOH NaCl + H2Oacid baza sare apaSarurile rezultate pot avea un caracter acid, neutru sau bazic; astfel, clorura de sodiu este o sare cu caracter neutru. O sare cu caracter acid, cum este clorura de amoniu, se obtine din reactia unui acid puternic cu o baza slaba: 28171veb55kjj5f Hcl + NH4OH NH4Cl + H2OO sare cu caracter bazic se obtine prin reactia unui acid slab cu o baza puternica, astfel reactia acidului acetic cu hidroxidul de sodiu, reactia de formare a acetatului de sodiu:H3C-COOH + NaOH H3C-COONa + H2O.

 • Neutralizarea acizilorDe multe ori, la neutralizarea acizilor se folosesc in locul hidroxizilor,carbonatii, care au o alcalinitate mai slaba .In acest caz, terminarea neutralizarii este indicata prin terminarea efervescentei, efervescenta datorata degajarii de dioxid de carbon. Spre exemplificare se afla mai jos reactia dintre acidul sulfuric si carbonatul de sodiu:H2SO4 + Na2CO3 Na2SO4 + H2O + CO2.Practic, terminarea neutralizarii se controleaza cu hartii indicatoare, hartii imbibate cu o substanta numita indicator. Aceasta substanta are proprietateade a-si schimba culoarea la modificarea aciditatii mediului. Astfel, turnesolul in mediul acid este de culoare rosie, iar in mediul bazic este albastru, iarfenolftaleina, in mediu acid este incolora, iar in mediu bazic este rosie.

 • Reactia de neutralizare in viata de zi cu zi Singurul acid cunoscut in antichitate era acidul acetic diluat,otetul provenit din vin prin otetire sub influenta unor microorganisme.

  In anii 15001800 au fost descoperiti si alti acizi,printre care acidul sulfuros,sulfuric,azotic,fosforic iar spre sfarsitul secolului al 18-lea au fost izolati din materiale vegetale mai multi acizi organici,printre care acizii lactic si tartric.Acizii au gust acru, ei coloreaza in rosu un colorant albastru izolat din licheni, numit turnesol.

 • Deasemenea acizii descompun piatra de var (CaCO3) cu efervescenta,cu degajare de gaz (CO2).Antagonistii acizilor, cei care ii neutralizeaza au fost numiti alcali.Extractul apos al cenusii de lemn, lesia are proprietatea de a curata pielea si textilele. Alcaliile restabilesc culoarea albastra a turnesolului inrosit de acizi,fac sa dispara gustul acru al acizilor si puterea lor de a descompune piatra de var.Deci alcalii neutralizeaza acizii.Dupa ce au fost descoperite si alte substante care neutralizeaza acizii (ex.oxizii,hidroxizii metalelor,NH3) s-au denumit baze.

 • Prin combinarea acizilor cu bazele rezulta saruri.Aceasta reactie de neutralizare este des folosita si in practica medicala.Asfel in arsurile chimice provocate de contactul substantelor acide, baze sau anhidride cu tesuturile vii, s-a dovedit ca spalarea locala cu un antidot (acid daca arsura a fost provocata de baza si invers) neutralizeaza reactia si reduce efectele .Deasemenea primul ajutor oferit in intoxicatii este o aplicare clara a reactiei de neutralizare in viata de zi cu zi.In functie de natura toxicului, de doza, durata actiunii si de starea organismului se folosesc diferite antidoturi dupa cum urmeaza: in intoxicatiile cu acizi,bolnavului i se da spre ingerare lapte sau 4 albusuri de ou la 1 litru de apa sau 2-3 lingurite de magnezie calcinata dizolvata in apa sau lapte. In intoxicatiile cu alcali i se da pacientului sa bea apa rece cu otet(1/3 otet la 2/3 apa),lapte amestecat cu 1-2 oua crude sau suc de fructe.

 • Alt exemplu de neutralizare este cazul intoxicatiei cu insecticide clorurate (DDT,HCH) cand i se va administra bolnavului un purgativ salin. Fiecarui acid A ii corespunde o baza conjugate B si fiecarei baze B, un acid conjugat A. Pe acelasi principiu de neutralizare functioneaza si reactia antigen-anticorp evidentiata in vitro in care se neutralizeaza actiunea nociva a antigenului asupra organismului.Acest mecanism sta la baza procesului de imunizare.In acest proces diferite antigene (substante straine corpului bacteriene,virale sau de alta natura) patrunse in organismul animal sau uman declanseaza biosinteza unor proteine numite anticorpi care neutralizeaza actiunea nociva a antigenului.

 • BacteriileAnumite bacterii pot transforma metalele radioactive, precum uraniul, in substante inerte, ceea ce le face utile in decontaminarea unor zone poluate radioactiv. Cercetari avansate in acest domeniu se desfasoara la Universitatea din Missouri, SUA.Judy Hall, profesor la institutia amintita, studiaza cateva specii de bacterii cu caracteristici aparte: ele sunt bio-corozive si au capacitatea de a modifica solubilitatea unor compusi metalici.

 • Cum neutralizaeaza?

  Aceste bacterii "ataca" uraniul si il transforma in uraninit, o substanta aproape insolubila, care se depune pe fundul lacurilor sau al cursurilor de apa. Aceleasi bacterii ar putea fi utile si pentru decontaminarea unor zone poluate cu metale grele.Deocamdata, cercetarile mai au de depasit multe obstacole, deoarece aceste bacterii traiesc numai in medii speciale, tolerand doar variatii mici de temperatura si concentratii foarte scazute de oxigen.Cercetatorii se concentreaza asupra selectionarii unei tulpini bacteriene rezistente la concentratii mai mari de oxigen si asupra intelegerii mecanismelor celulare care le confera bacteriilor capacitatea de a coroda metalele.

 • Descoperiri!!!Un profesor de chimie i o olimpica la chimie au creat n comun o pulbere care poate reaciona cu substanele radioactive din ap transformndu-le n precipitai, ceea ce ar contribui semnificativ la eforturile de neutralizare a apei contaminate provenind de la centrala nuclear Fukushima grav avariat n catastrofa natural produs la 11 martie n Japonia, informeaz mari Kyodo.Produsul, creat din mai multe elemente chimice i minerale, ntre care i zeolitul, poate reaciona cu substane radioactive precum iodul, cesiul i stroniul, Experimentele au dovedit c noul produs poate neutraliza aproape total cesiul radioactiv, dar i iodul i stroniul.

 • Albine Cnd albina neap, injecteaz un lichid acid n piele, Acesta poate fi neutralizat prin tamponare cu o loiune care conine carbonat de zinc sau bicarbonat de sodiu. neptura de viespe este alcalina i trebuie neutralizat cu oet.

 • SerpiLa erpii veninoi lucrurile se complic. Antiveninul este produs prin administrarea veninului respectiv n doze controlate unor animale precum caii. Acetia creaz anticorpi cu ajutorul crora se face antiveninul, medicament ce salveaz sute de mii de viei. Antiveninul neutralizeaz efectul veninului iar n funcie de cantitatea veninului intrat n snge i de gravitatea mucturii, pacientului i se administreaz o anumit doz de antivenin. De asemenea sunt mai multe tipuri de venin (citotoxic, neurotoxic, hemotoxic etc.) iar fiecare dintre ele necesit un tratament special cu un alt tip de antivenin. Fiecare arpe are un venin diferit deci, trebuie s existe un antivenin special pentru fiecare specie n parte. Administrarea antiveninului n mod corect poate salva viei.

 • SERPI

 • PAIENJENISunt specii de pianjen foarte veninoase, a cror muctur poate declana oc anafilactic i chiar moarte.Cele mai frecvente specii de pianjen din zona noastr geografic determin apariia unui placard nroit foarte dureros, de 10-30 cm, centrat de o zon mai vineie, n locul unde insecta i-a lsat veninul. Aceast poriune se poate ulcera n cteva zile din cauza proteinelor toxice pe care arahnida le las n piele i necesit ajutor specializat. Pacientul poate avea frison, febr, stare de ru. Pe lng antialergice, antiinflamatorii cortizonice de urgen, sunt necesare i antibioticele, i o ngrijire local dermatologic. neptura pianjenului cafeniu, de exemplu, poate produce necroza esuturilor nvecinate, febr, frison, greuri, vrsturi, iar n cazurile grave, anemie hemolitic, trombocitopenie. neptura pianjenului vduva neagra, poate produce o durere local intens, care dispare repede, fiind nlocuit de crampe musculare, dureri abdominale, dureri de cap, transpiraii i greuri.

 • Ce poate produce veninul???Din cele peste 30.000 de specii cunoscute de pianjeni, doar aproximativ 100 se apr n mod agresiv i au coli suficient de lungi pentru a penetra tegumentul uman. Veninul utilizat de pianjeni pentru a-i imobiliza i digera prada poate cauza necroz tegumentara i toxicitate sistemic. n timp ce mucturile majoritii pianjenilor sunt dureroase, dar nu periculoase, otrvirea cu veninul pianjenilor bruni sau vioara (speciaLoxosceles), vduva neagr (specia Latrodectus) i a altor specii pot fi amenintoare de via. Trebuie ncercat identificarea pianjenului agresor, pentru c exist tratamente specifice pentru mucturile pianjenului vduva neagr i pianjenului brun i pentru c leziunile atribuite pianjenilor sunt frecvent datorate altor cauze.

 • PAIANJENUL CAFENIU

  Regn:Animalia ncrengtur:Arthropoda Subncrengtur:Chelicerata Clas:Arachnida Ordin:Araneae

 • Bicarbonatul de sodiu- reactii de neutralizare Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) face parte din categoria srurilor acide. Denumirea tiinific: carbonat acid de sodiu. Proprieti: este o pulbere alb. La nclzire (peste 65C) se descompune n carbonat de sodiu (Na2CO3), dioxid de carbon (CO2) i ap (H2O):

 • STRUCTURABICARBONAT de SODIU: hidrogenocarbonat de sodiu, carbonat monosodic, baking soda pentru americani sau NaHCO3 pentru chimisti: toate aceste nume sunt date unui singur produs, cel mai adesea denumit praf de copt.

 • Bicarbona

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended