+ All Categories
Home > Documents > Ne poate salva marea?

Ne poate salva marea?

Date post: 14-Jan-2016
Category:
Upload: tryna
View: 24 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
- PowerPoint PPT Presentation
8
Transcript
Page 1: Ne poate salva marea?
Page 2: Ne poate salva marea?
Page 3: Ne poate salva marea?

Priviti cu atentie apa din pahar! Pentru ca in ceva vreme, cele cateva pi ca turi vor fi o avere si vor face dife renta intre viata si moarte. Pentru ca apa va fi din ce in mai putina, mai poluata si mai greu de obtinut.In 2007, oficiali ai Comisiei Eu ro pe ne avertizau intr-un seminar des fasurat la Bucuresti despre o iminenta "criza a apei", care ar fi mai mare chiar si decat cele energetica sau alimentara. Lumea s-a uitat chioras si nimeni nu i-a bagat in seama. Patru ani mai tarziu, efectele deja se simt in mare parte a Globului. 

Page 4: Ne poate salva marea?

In Malta, la o aruncatura de bat, apa e printre cele mai scumpe produ se. Costa 1-3 euro o sticla de jumatate de litru. Si e importata din Sicilia. La fiecare hotel esti avertizat cu tot felul de afise ca apa de la robinet nu este po tabila. Sudul Olteniei deja se de ser ti fica. Verile devin tot mai calduroase si se prelungesc pana in septembrie. Deja 1,1 miliarde de oameni de pe pla neta nu au acces la apa potabila si gura, iar 3.900 de copii mor zilnic din cauza apei contaminate si a bolilor pro vocate de aceasta. In urmatorii 30 de ani va exista o piata a apei la ni vel mondial, exact asa cum vedem acum pentru petrol, minereuri sau ce reale. De ce? Pentru ca in secolul al XX-lea, consumul de apa potabila s-a triplat, iar populatia planetei creste in continuare.

Page 5: Ne poate salva marea?

Secete puternice au izbucnit in Africa. In 2009, Somalia a fost lovita atat de crunt incat mii de familii si turmele lor au avut de suferit. In total, 100.000 de oameni au migrat in cautarea apei in alte zone.

Page 6: Ne poate salva marea?

Apa va deveni curand o marfa mai pretioasa decat petrolul, potri vit unui raport facut public in iulie de Citigroup. Se asteapta ca in 25-30 de ani sa existe o piata a apei la nivel mondial, exact asa cum vedem acum pentru petrol, minereuri sau cereale. De ce? Pentru ca in secolul al XX-lea, consumul de apa potabila s-a triplat, iar populatia planetei creste in continuare. In momentul in care cititi aceste randuri, 1,1 miliarde de oameni de pe planeta nu au acces la apa potabila sigura, iar 2,6 miliarde nu au o igiena personala completa din lipsa de apa, potrivit World Water Council. Circa 3.900 de copii mor zilnic din cauza bolilor si a apei contaminate, zice Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar societatea "civilizata" iroseste intre 50% si 80% din apa menajera, cand aceasta ar putea fi refolosita.

Page 7: Ne poate salva marea?

Ne poate salva marea?Cu aproape 1,8 miliarde de oameni care vor trai in 2025 in zone cu lipsa acuta de apa, desalinizarea devine rapid una dintre cele mai propuse solutii, scria National Geographic in data de 5 august. Cercetatorii estimeaza ca in 2016 cantitatea de apa dulce produsa prin desalinizare va trece de 38 de milioane de metri cubi pe an, dublu fata de 2008.

Page 8: Ne poate salva marea?

Czech Republic: Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení ) odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.Austria / Germany: Dieses Projekt wurde mit Unterstützung der Europäischen Kommission finanziert. Die Verantwortung für den Inhalt dieser Veröffentlichung (Mit teilung) trägt allein der Verfasser; die Kommission haftet nicht für die weitere Verwendung der darin enthaltenen Angaben.Spain: El presente proyecto ha sido financiado con el apoyo de la Comisión Europea. Esta publicación (comunicación) es responsabilidad exclusiva de su autor. La Comisión no es responsable del uso que pueda hacerse de la información aquí difundida.Poland: Ten projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej. Projekt lub publikacja odzwierciedlają jedynie stanowisko ich autora i Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za umieszczoną w nich zawartość merytoryczną.Romania: Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine. English: This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.


Recommended