+ All Categories
Home > Business > Make easy profit, preventing fraud

Make easy profit, preventing fraud

Date post: 19-Jun-2015
Category:
Upload: liviuraducan
View: 180 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
24
1 Po Po ţ ţ i i să faci profit mai să faci profit mai uşor, dacă nu pierzi bani uşor, dacă nu pierzi bani din cauza fraudelor din cauza fraudelor ! ! Dăruită contactelor LinkedIn : Contacte Directe Grupuri si Subgrupuri 12 Iulie, 2013 De Liviu Lucian RĂDUCAN
Transcript
Page 1: Make easy profit, preventing fraud

1

PoPoţţii să faci profit mai uşor, dacă să faci profit mai uşor, dacă nu pierzi bani din cauza fraudelor nu pierzi bani din cauza fraudelor !!

Dăruită contactelor LinkedIn :

Contacte Directe

Grupuri si Subgrupuri

12 Iulie, 2013

De Liviu Lucian RĂDUCAN

Page 2: Make easy profit, preventing fraud

2

Despre autor:Despre autor: Cel mai fericit părinte a doi copii minunaţi Antreprenor Living Book www.ymc.ro Licenţiat în Management – A.S.E. Absolvent Academia de Poliţie 15 Ani Experienţă în Sectorul Privat

– Internal Audit, Ethics, Compliance, Corporate Governance, Special Investigations

– Management si Administrare de Business 10 Ani Experienţă în Combaterea Fraudelor

– Inspectoratul General al Poliţiei Române

Page 3: Make easy profit, preventing fraud

3

Despre autorDespre autor

Principalul obiectiv al autorului este de a ajuta liderii din companiile româneşti să evite fraudele şi problemele ocupaţionale ce produc organizaţiei pierderi anuale între 2 şi 4 % din cifra de afaceri. Cum este posibilă această misiune?

Contactul permanent cu cazuistica, cu cele mai avansate soluţii antifraudă, fructificarea experienţei colective prin social media şi dezvoltarea conceptului Living Book sunt ingredientele în care crede domnul Liviu Răducan, inţiatorul şi autorul Manualului .

Page 4: Make easy profit, preventing fraud

4

Despre coautorii Manualului AntifraudăDespre coautorii Manualului Antifraudă

Cu experiență în control financiar intern, dar și în verificări și inspecții fiscale efectuate la persoane juridice timp de peste 12 ani, doamna Ramona Bălaşu este unul dintre specialiștii de top în problematica fraudelor fiscale, care a acumulat experiență atât în sistemul bugetar cât și în sistemul privat.

Page 5: Make easy profit, preventing fraud

5

Despre coautorii Manualului AntifraudăDespre coautorii Manualului Antifraudă

Consultant fiscal activ, Ramona Bălaşu este absolventă a Academiei de Studii Economice București, a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, şi a unui masterat în Managementul Financiar Bancar și Bursier.

Prin capitolul "fraude fiscale", Ramona Bălaşu își propune să vă împărtășească din experiența practica a inspecțiilor fiscale, prezentându-vă diverse situații de fraude fiscale și căile de a le preveni sau de a le soluționa în funcție de caz și de stadiul în care se afla.

Page 6: Make easy profit, preventing fraud

6

Despre coautorii Manualului AntifraudăDespre coautorii Manualului Antifraudă

Domnul Costin Stoica are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul comercial, dobândită în companii româneşti şi multinaţionale, cărora le-a adus contribuţii însemnate prin finalizarea unor negocieri dificile şi derularea cu succes a contractelor.

Domnul Costin Soica are o calitate rară, care l-a calificat pentru profesia de mediator, este capabil de performanţă atât în negocieri de vânzări cât şi în tratative de cumpărări.

Page 7: Make easy profit, preventing fraud

7

Despre coautorii Manualului AntifraudăDespre coautorii Manualului Antifraudă

Superioritatea sa vine din educaţie, fiind de profesie inginer şi absolvent de MBA, din personalitatea autentică şi caracterul său integru, precum şi din ştiinţa limbajului nonverbal.

În capitolul 8, domnul Costin Stoica aduce în faţa cititorilor Manualului Antifraudă, situaţii şi cazuri de corupţie şi fraudă în cumpărări, împreună cu antidoturi inestimabile pentru managerii şi responsabilii de control intern.

Page 8: Make easy profit, preventing fraud

8

Despre cititorii Manualului AntifraudăDespre cititorii Manualului Antifraudă

Manualul este o colecţie de experienţe pentru intreprinzătorii şi pentru managerii care doresc să îşi protejeze afacerea de fraude, este pentru liderii puternici care doresc să edifice organizaţii sănătoase şi performante. Capitolul de fraude în cumpărări le este dedicat.

Capitolul Fraude Bancare este material de instruire pentru angajaţii din audit, compliance, risc, resurse umane, operaţiuni, control intern şi alte departamente care au responsabilităţi de prevenire şi detectare a fraudelor interne.

Capitolul de Fraude fiscale este un must reading pentru angajaţii din departamentul financiar.

Page 9: Make easy profit, preventing fraud

9

Ediţia a VI-a a Manualului AntifraudăEdiţia a VI-a a Manualului Antifraudă

Ediţia a VI-a deschide o etapă nouă în proiectul Living Book, deoarece acum vei găsi în manual două capitole noi, care sunt integral scrise şi administrate de doi coautori care împărtăşesc aceleaşi valori cu autorul şi care îţi dăruiesc din experienţa lor practică. Veţi parcurge cu încântare aceste capitole, pentru că sunt foarte bune iar autorii scriu mai bine decât autorul primelor cinci ediţii.

Page 10: Make easy profit, preventing fraud

10

Manualul Antifrauda - Manualul Antifrauda - noutăţinoutăţi Ediţia a VI-a aduce mai multe noutăţi, care au făcut

să fie rescrisă integral, prin prisma experienţei dobândite şi a feed-back-ului primit de la cititori, direct şi pe e-mail.

La recomandarea d-nei Roxana Căprioară şi a d-lui Cristian Dumitrescu, toate capitolele şi cazurile au fost completate cu indicii de vulnerabilitate, red flags, controale preventive şi cu câteva mecanisme utile de detectare a fraudelor.

Orice asemănare cu fapte sau persoane reale este pur întâmplătoare şi nici unul dintre cazurile exemplu nu s-a petrecut aşa cum este descris în Manual, fiind concepute pentru a ilustra principiile şi conceptele din capitolele respective, precum şi pentru a vă distra.

Page 11: Make easy profit, preventing fraud

11

Manualul Antifrauda - Manualul Antifrauda - noutăţinoutăţi Capitolul 7 privind Fraudele Fiscale, descrie cu

realism şi obiectivitate, cazuri posibile de fraude fiscale, care sunt raporturile juridice fiscale, ce înseamnă evaziune fiscală, care sunt mecanismele evaziunii fiscale în cadrul raporturilor juridice fiscale care se nasc în procesul colectării impozitelor şi taxelor, propuneri pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ.

Capitolul 8 tratează una din îngrijorările permanente ale managerilor şi proprietarilor unei companii – fraudele în cumpărări şi investiţii: cum se pot pierde sume şi active de valori importante dacă procesele de achiziţii şi de logistică nu sunt organizate, desfăşurate şi controlate corespunzător.

Page 12: Make easy profit, preventing fraud

12

Manualul Antifrauda - Manualul Antifrauda - noutăţinoutăţi

Manualul este electronic, este vândut prin intermediul site-ului www.ymc.ro şi nu este tipărit pentru că descurajăm consumul de hârtie. Cartea este înregistrată la Biblioteca Naţională, având codul ISBN 978-973-0-1416-5 şi nu poate fi multiplicată sau distribuită fără acordul nostru. Acelaşi regim îl au capitolele şi cazurile cumpărate separat, fiind protejate la copyright.

Page 13: Make easy profit, preventing fraud

13

Manualul Antifrauda - Manualul Antifrauda - noutăţinoutăţi Vei putea vizita pe site rezumatul fiecărui capitol

şi al fiecărui caz, înainte să comanzi. Poate că vrei să faci o economie sau poate nu dispui de timpul necesar citirii întregii cărţi şi de aceea site-ul www.ymc.ro îţi oferă facilitatea de a cumpăra separat capitole din manual sau doar studiile de caz pe care vrei să le citeşti.

Oricare capitol separat costă 12 lei, oricare studiu de caz separat costă 6 lei. Astfel, site-ul www.ymc.ro devine un magazin online, unde poţi cumpăra separat, cazurile şi capitolele, fără discount şi numai pe bază de card bancar, prin aplicaţia MobilPay instalată pe ymc.ro.

Page 14: Make easy profit, preventing fraud

14

Manualul Antifrauda - Manualul Antifrauda - noutăţinoutăţi

Dacă vei comanda Manualul, capitole sau cazuri separate, pentru că te-a convins unul dintre autori, trebuie să introduci codul său în formularul de comandă şi astfel vei comunica preferinţa ta autorului, prin aplicaţia noastră.

Ne-am gândit că poate vei dori să notezi idei, comentarii sau întrebări şi de aceea Manualul are în dreapta o margine pe care poţi scrie ce vrei, dacă îl tipăreşti fiindcă parcurgi mai uşor un material pe suport de hârtie. Plus că astfel este mai accesibilă de pe tabletă, ipad sau kindle.

Page 15: Make easy profit, preventing fraud

15

Despre conceptul Living BookDespre conceptul Living Book

O lucrare care se dezvoltă în conceptul Living Book este o colecţie de experienţe şi cazuri de business, adunate într-o carte scrisă şi revizuită permanent de profesioniştii dintr-o anumită nişă, care rup din timpul lor pentru a transmite colegilor lor expertiză şi experienţă, fără a avea pretenţii literare, ci doar autoexigenţă.

Oportunităţile de comunicare create de social media, alumni şi asociaţiile profesionale aduc în contact profesionişti care înţeleg cât de important este să împarţi experienţa de nişă, folosind facilităţile LinkedIn, Facebook şi Outlook.

Page 16: Make easy profit, preventing fraud

16

Despre conceptul Living BookDespre conceptul Living Book Manualul circulă mai mult viral, de aceea fiecare

ediţie ajunge la peste 3000 de profesionişti, iar numărul lor creşte. Te rugăm, în respect pentru acest concept, să informezi autorul sau coautorul în cc, de fiecare dată când simţi că este nevoie să dăruieşti unui coleg sau partener de business, un exemplar/ capitol/ caz al manualului, pentru ca noi să avem o idee despre impactul Living Book.

Cine cumpără manualul o dată, primeste într-un an patru ediţii cu update-urile produse şi marcate distinct în el. Asta înseamnă Living Book, să primeşti într-un an patru ediţii ale cărţii, pentru a te bucura de evoluţia ei.

Page 17: Make easy profit, preventing fraud

17

Despre conceptul Living BookDespre conceptul Living Book Poţi contribui la proiectul Living Book, dacă ne

dai un feedback critic despre manual, dacă ne relatezi un caz de fraudă din domeniul tău de activitate pe e-mailul din subsolul paginii, sau dacă aplici ceea ce crezi că este folositor.

Să aplici înseamnă: să ai atitudine etică, să fii pe fază la semnalele de fraudă şi să acţionezi pentru descurajarea autorilor.

Manualul Antifraudă a ajuns la 150 de pagini ediţia a şasea şi va rămâne la acest număr pentru că voi aţi spus că nu vreţi cantitate ci calitate într-o Carte Vie, deaceea ce este verde înlocuieşte ce considerăm că s-a uscat, ca tu să citeşti experienţe noi, mereu!

Page 18: Make easy profit, preventing fraud

18

Rezumat noutăţiRezumat noutăţi

Capitole noi scrise de profesionişti din mediul de afaceri;

Revizuirea capitolelor şi completarea lor cu instrumente practice;

Puteţi vizita rezumatul fiecărui capitol şi caz, înainte să comandaţi;

Puteţi cumpăra separat capitole şi cazuri de fraudă prin www.ymc.ro;

Page 19: Make easy profit, preventing fraud

19

Rezumat noutăţiRezumat noutăţi

Format tabletă & printabil cu margine dreapta pentru întrebări sau comentarii;

Autorul şi coautorii sunt abordabili prin mail, LinkedIn şi facebook.com;

Site-ul www.ymc.ro devine magazin online al proiectului Living Book.

În curând website-ul va avea şi o variantă mobile, iar manualul va disponibil în şapte limbi de circulaţie monadială.

Page 20: Make easy profit, preventing fraud

20

Extrase din manualExtrase din manual

În mediul de afaceri românesc, fraudele sunt des comise şi între firme, când peştele mai mare sau mai vorace îl mănâncă pe cel mai mic, mai naiv sau imprudent. Iar firmele fantomă sau SRL –urile specializate în fraude cu cecuri si bilete la ordin au reuşit să decredibilizeze instituţia instrumentelor de plată, cu concursul puternic al justiţiei române, prea mulţi ani tolerantă faţă de ţeparii cu vile, limuzine şi firme în faliment.

Page 21: Make easy profit, preventing fraud

21

Extrase din manualExtrase din manual

Un cunoscut de-al meu mi-a relatat că avusese încredere în partenerul său şi îi livrase mai multă marfă pe credit, fără vreo altă garanţie decât istoria comercială.

Când l-a întrebat pe debitor, despre plata sumelor datorate, acesta i-a răspuns candid: “ Mai ia omul şi câte o ţeapă, prietene ...”

Page 22: Make easy profit, preventing fraud

22

Extrase din manualExtrase din manual

Cele mai periculoase fraude sunt cele în care crima organizată, lumea interlopă penetrează sistemul financiar-bancar, mecanismele instituţiilor statului sau chiar puterea politică şi reuşesc să obţină informaţii, sprijin şi protecţie, pentru a derula scheme infracţionale complexe, cu caracter infracţional, împletind frauda cu corupţia şi cu spălarea banilor murdari.

Page 23: Make easy profit, preventing fraud

23

Triunghiul FraudeiTriunghiul Fraudei conturat de dr. conturat de dr. Donald CresseyDonald Cressey

Nevoi financiare constiente nedeclarate

Oportunitatea de a rezolva discret problema folosind

increderea de care se bucura in organizatie

Ratiunea comportamentului ilegal prin justificarea faptelor

Page 24: Make easy profit, preventing fraud

24

Frauda în companiile româneşti – Frauda în companiile româneşti – viziunea personală a lui Liviu Răducanviziunea personală a lui Liviu Răducan

Fraud Triangle

Aşa cum a fost descris de prof.

Dr. Donald Cressey

Nivelul precar de integrare a valorilor etice

Maximizarea prin orice mijloace a profitului evazionist obţinut de patroni.

Conducătorii şi managerii urmăresc puterea, poziţia lor socială, interesul lor si al

familiei, profitul lor personal, nu profitul companiei


Recommended