+ All Categories
Home > Documents > Limbajul Jurnalismului Contemporan Sinteza

Limbajul Jurnalismului Contemporan Sinteza

Date post: 29-Oct-2015
Category:
Upload: elena-daniela-balan
View: 65 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
Description:
limbajul contemporan

of 32

Transcript
 • 1

  UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE JURNALISM, COMUNICARE I RELAII PUBLICE Specializarea: - JURNALISM SINTEZ DE CURS Titular de curs: Prof.univ.dr. LUCIAN T: CHIU

  LIMBAJUL JURNALISMULUI CONTEMPORAN anul III semestrul II

  Obiective

  1. nsuirea problematicii disciplinei, nelegerea argumentrii ca tip distinct de comunicare, discurs, raionare, cunoatere i aciune.

  2. Dobndirea unor cunotine generale referitoare la structura limbajului (teorii, concepte)

  3. Dobndirea unor cunotine de specialitate necesare pentru reliefarea existenei unui limbaj jurnalistic cu specific aparte.

  4. Iniierea studenilor n analiza critic a textului publicistic i n diversele tehnici de argumentare.

  5. Realizarea unei imagini de ansamblu asupra genurilor jurnalistice adaptate fenomenului limbajului literar.

  6. Formarea i dezvoltarea abilitilor de a stabili similitudini i inadvertene ntre genurile jurnalistice i tipurile de abordri lingvistice (pragmatice)

  7. Capacitatea de a efectua analize i studii asupra diferitelor aspecte prezente n coninutul jurnalismului contemporan

  Tematic

  1. Domeniul de aplicaie al jurnalismului. De la cuvnt la limbaj 2. Stil, stilistic 3. Stil i limbaj 4-5. Limbajul n viziunea lui Ferdinand de Saussure. Conceptul de diasistem n cadrul unei limbi naionale i ramificaiile sale. Stilurile funcionale ale unei limbi. 6-7. Stilisticile autorefereniale 8.Stilistica funcional. Particulariti. 9. Stilurile funcionale: tiinific, administrativ-juridic 10-11. Stilul publicistic: opinii pro i contra 12. Etape n evoluia limbajului presei romneti 13. Calitile i particularitile limbajului jurnalistic 14. Limbajul jurnalistic i genurile de pres. Specificiti de canal Problematic

  I. Domeniul de aplicaie al jurnalismului: cuvnt i limbaj Spre deosebire de celelalte tipuri de comunicare, limbajul poate fi caracterizat

  drept un instrument complex de lucru, deinnd i rolul de interpret al actelor de

 • 2

  comunicare, indiferent de modalitatea realizrii acesteia. Limbajul s-a dezvoltat n strns legtur cu gndirea, cu judecata logic. Fr ajutorul limbajului, cea mai important dintre toate inveniile minii umane, progresul i evoluia general a speciei n-ar fi fost posibile la stadiul actual.

  O descriere sumar a limbajului ne arat c fenomenul poate fi studiat sub urmtoarele aspecte:

  1. Considerm limbaj un sistem de semne care actualizeaz noiuni. Semnul lingvistic sau semnul verbal este un construct (ansamblu) de sunete articulate care trimit la altceva dect la ele nsei, la un lucru, un fenomen, o idee, adic la un referent cruia i in locul. Acesta poart numele de cuvnt i este rezultatul raportului care constituie baza oricrui sistem de semnificaie, format prin reflectarea obiectelor n mintea oamenilor i n urma unei convenii. Faptele sunt cu mult mai complexe, dar, din cele afirmate mai nainte, trebuie reinut c unitatea lingvistic de baz (a sistemului) o constituie cuvntul cu particularitatea sa, de a poseda autonomie de sens. 2. n cuvnt, ca i n semn, se asociaz dou imagini (una a obiectului substituit, a doua a indicatorului acestuia), care desemneaz o unitate nou, distinct de ele. Cuvntul este autonom fa de enun, iar prile lui constitutive sunt autonome n raport cu morfemul de baz. Aadar, numim cuvnt orice fragment care are autonomie fa de enun, prezint o distribuie proprie, poate fi substituit cu o unitate similar i este permutabil. Cuvntul este n realitate mulimea (sau ansamblul) formelor de flexiune, reprezentate numai pentru comoditatea expunerii de o form tip. Fiecare form a unui cuvnt apare, pe de o parte, ca purttoare a unei valori care o ine n acelai grup cu celelalte forme, iar pe de alt parte, a unei valori care-i ngduie s se combine ntr-un mod propriu cu formele altui cuvnt. Aadar, fragmentul autonom de enun denumit cuvnt este i un ansamblu (o mulime) de forme i valori legate ntre ele. 3. De la aceast realitate, limbajul poate fi studiat sub urmtoarele aspecte:

  A. lexical, ca inventar al noiunilor (sensurilor) utilizate de o comunitate de-a lungul existenei sale. Rezultatul acestor preocupri este finalizat n lucrri de cercetare istoric, etimologic, semantic constituind obiectul lexicografiei i n tiprirea de dicionare de toate tipurile, care aparin domeniului lexicologiei.

  B. fonetic i grafic, ca nveli sonor sau imagine simbolic a coninuturilor (cuvintelor) care se regsesc sub forma unor reprezentri de sens n mintea uman. Domeniul de referin pentru aceste tipuri de studii l constituie fonetica i fonologia (pentru aspectul sonor) i ortografia, pentru aspectul scris. Au fost studiate n coal, mai ales sub aspectul ortografic, al scrierii corecte.

  C. morfologic, ca posibilitate a cuvintelor de a-i modifica structura formal n funcie de paradigmele create n interiorul claselor gramaticale. Faptele de limb de acest tip au fost studiate, n perioada colaritii, sub denumirea de morfologie.

  D. sintactic, ilustrnd posibilitile combinatorii ale cuvintelor ntre ele, din punct de vedere morfologic i logic. i aceste fapte au reprezentat obiect de studiu n educaia colar sub denumirea de sintax. Dei poate fi descompus, n scopul analizei, n uniti mai mici dect enunul, sintaxa are aplicabilitate mai ales la nivelul frazei.

  E. stilistic, ca form a mesajelor, definite prin noiunea de expresie sau tip de exprimare. Unii specialiti consider c ntre stilistic i sintax exist o strns legtur. Component esenial a studiului limbajului, stilistica a fost studiat n coal doar fragmentar, prin semnalarea principalelor figuri de stil.

 • 3

  3. Cele cinci unghiuri de abordare concretizeaz, fiecare n mod propriu, acelai fenomen, limbajul. La o privire mai atent constatm c faptele supuse analizei urmeaz dou criterii distincte:

  A. descriere de tip static, constnd n desprinderea elementele din context i plasarea lor ntr-un cadru teoretic prestabilit, cu o bogat ramificare structural i conceptual. Metaforic vorbind, faptele de limb se prezint la acest nivel asemeni fluturilor fixai cu ace ntr-un insectar. Cu fenomenul n discuie se ocup gramatica (morfologia i sintaxa), iar lingvistica practicat n acest mod se numete lingvistic sincronic.

  B. descriere de tip diacronic, constnd n analiza limbajului, adic a faptelor n evoluie, a vorbirii concretizat n mesaje. De fenomen se ocup lingvistica diacronic.

  II. Stil, stilistic

  Din punct de vedere etimologic, cuvntul stil este de origine latin (stlus.-i). Concret, termenul denomineaz un fel de condei primitiv, obiect fusiform din metal sau os, ascuit la un capt i turtit la celalalt, cu care se scria pe tbliele de cear. nc din antichitate cuvntul deine i un sens figurat, fel de a scrie sau chiar oper . Stilus optimus dicendi magister ( stilul este cel mai bun dascl al oratorului), reprezenta o convingere mprtit de nvaii acelor timpuri. La greci i la romani, stilul era unul dintre mijloacele de convingere, iar stilistica arta oratoriei, a retoricii Semnificaiile culturale uriae generate pentru evoluia umanitii consacr i aduc n prim plan sensul figurat al termenului, foarte des utilizat n zilele noastre. n DEX (1996, p.1021) se consemneaz: stil, -uri, s.n. I.1. Mod specific de exprimare ntr-un domeniu al activitii omeneti, pentru anumite scopuri ale comunicrii; fel propriu de a se exprima al unei persoane. Totalitatea mijloacelor lingvistice pe care le folosete un scriitor pentru a obine anumite efecte de ordin artistic Din stil, cu accepiunea ultim, deriv i termenul stilistic. Pentru mai buna nelegere a noiunilor de stil i stilistic, trebuie invocat n demersul de fa i conceptul de estetic, prin care se nelege, la modul general, atitudinea omului fa de frumos. Orice act de creaie (iar limbajul este un astfel de proces) se manifest n conformitate cu anumite legi interne de organizare formal i legi externe de organizare funcional. Structurile nou ivite (create) nu sunt strine de atitudinea specific a creatorului, denumit de noi atitudine estetic i constnd n tendina acestuia de a le conferi o logic executorie armonioas. Deci, estetica a fost i continu s fie o atitudine inculcat stilului/ stilisticii. Preluat n limba romn prin filier francez, stil este astzi unul din termenii folosii frecvent n lingvistic, dar i n alte domenii. Acelai lucru se poate spune i despre cuvintele formate de la radicalul stil: stilat, stilet, stilou, stilism, stilist/ -, stilistic, stilistic, stilistician, stiliza, stilizator, stilobat, stilograf, stilografic, stilografie. Sensul de baz al familiei de cuvinte graviteaz n jurul semnificaiei de particularitate ori specific al unui anumit domeniu, n spe legat de limbaj, de art i manifestrile intelectului, iar cu sensul de caracteristic, referitor la anumite reprezentri funcionale ale materiei. De obicei, prin stil se nelege un fel deosebit de a crea, amprenta unui artist, sau un ansamblu determinant de trsturi specifice, proprii creaiei artistice a reprezentanilor unui curent, a unei coli.

  n ce privete stilistica, ea reprezint disciplina care are ca obiect stilul n sensul de expresie a individualitii artistice ori de instrument neutru de comunicare (stilul funcional) Stilistica este o modalitate particular a comunicrii, care

 • 4

  comport un mare numr de sensuri interesnd estetica.(Dicionar de estetic general, 1972, p. 335. Ca disciplin autonom, stilistica i definete domeniul de aplicaie i instrumentele de lucru o dat cu primul deceniu al secolului al XX-lea, cnd evoluia metodelor de investigare i nivelul cunotinelor acumulate n cercetarea limbajului creaser un moment propice relaionrilor tot mai diversificate cu privire la fenomenul limbajului. Pe de alt parte, stilistica i revendic unele concepte din artele poetice i manualele de retoric ale antichitii. n acest context, se consider c ntemeietorul stilisticii este Charles Bally. El a fundamentat-o tiinific n studiul Prcis de stylistique, Genve, 1905, urmat de altele, de aceeai nsemntate. n concepia lui Bally, stilistica se ocup cu studiul mijloacelor de expresie ale vorbirii unei comuniti lingvistice din punctul de vedere al coninutului lor afectiv, adic exprimarea faptelor de sensibilitate prin limbaj i aciunea faptelor de limb asupra sensibilitii. n ordinea declanrii cercetrilor fundamentale asupra stilului se disting trei etape: stilistica estetic, stilistica lingvistic i stilistica funcional. Ele sunt definitorii n ce privete delimitarea domeniului de aplicaie i, n acelai timp, pentru evoluia stilisticii n general. Pstrnd caracterul evolutiv dar prsind coordonatele istorice, explicaiile devin mai concludente dac vom inversa ordinea. Astfel, vom prezenta mai nti conceptul de stilistic funcional, considernd c, mai nou, stilistica funcional include n sfera ei stilisticile estetic i lingvistic. Prin extensie, stilul i stilistica se folosesc de mult vreme n diverse domenii ale artei, referitor la anumite fenomene specifice literaturii, picturii, muzicii etc. Mass-media au creat o adevrat mod n ce privete extensia i promovarea semnificaiilor sale. Ca element de specificitate, stil a ptruns n numeroase ramificri sociale ale limbajului, fiind frecvent ntlnit n expresii i exprimri referitoare la cele mai recente tehnologii, de la automobilism, cinematografie, arhitectur i pn n sfera modei ori publicitii. Totui, fa de nelesurile pe care le deine n tiina limbii, accepiunile sale sunt foarte limitative i, n cele mai multe dintre cazuri, inadecvate.

  III Stil i limbaj Domeniul de cercetare i manifestare al stilisticii l reprezint limbajul. Ca i ali termeni din lingvistic, n contextul de fa limbaj este unul relativ imprecis. n numeroase lucrri de lingvistic general care au ca tem limbajul (cu su fr alte determinri) sunt tratate la un loc att chestiunile privitoare la limb ca structur static, ct i cele privitoare la procesele de comunicare. n lingvistic, termenul de limbaj este folosit n dou accepiuni la fel de importante: 1. prima se refer la studiile particulare, unde limbaj nseamn ramificare social a limbii. 2. a doua accepie de baz este proprie lingvisticii generale i corespunde definiiei din DEX, din care se detaeaz dou trsturi distinctive: (a) proces de exprimare i (b) mijlocirea limbii. *Deoarece prin limbaj se nelege att organizarea limbii n sistem, ct i facultatea oamenilor de a vorbi, vom utiliza termenul limb numai cu nelesul de organizare sistemic, abstract, a limbajului. Lingvistica modern definete limba drept un cod sau, mai exact, un ansamblu de coduri folosite spre a transmite o anumit cantitate de informaie n relaiile dintre oameni. Fiecare dintre aceste coduri reprezint un sistem, iar numitorul

 • 5

  lor comun, este diasistemul. n Cours de lingvistique gnrale, F. de Saussure afirm c limbajul are dou aspecte: limba (langue) i vorbirea (parole). n repartiia langue/ parole stabilit de Ferdinand de Saussure numai primul aspect conine sistemul, n timp ce al doilea nu-i intereseaz pe lingviti. Distincia poate fi stabilit i printr-un alt raport, sincronie/ diacronie, altfel spus static i evolutiv. Sincronia aparine nivelului langue, n timp ce diacroniei i corespunde nivelul parole. Ct privete vorbirea (parole), aceasta poate fi asimilat comunicrii, domeniu cu mult mai amplu dect realizrile de tip lingvistic, ntruct comunicarea ine seam de factori care mbogesc coninutul informaional dintr-un mesaj. Factorii perceptivi i aperceptivi sunt mijlocii de simuri, iar acestea transmit pe cale neuronal informaii analizabile pe cortex. Deoarece nu se cunosc, n intimitatea lor, procesele aperceptice i perceptive (sub acest aspect se opineaz c reaciile care au loc n creier se desfoar n interiorul unei cutii negre) vom considera c ele contribuie la acumularea de informaie, fr a le avea n vedere procedurile. Un fapt important de reinut este c, spre deosebire de simuri , pe care le interpretm ca simple semnale, vorbirea cumuleaz informaiile i se comport ca un analizator, ea nsoind permanent gndirea, dac nu cumva vorbirea este chiar un alter-ego al gndirii. Procesualitatea devenit mesaj, implic participarea limbajului, a gndirii i logicii, reunite ntr-un centru de decizie, creierul uman. Prin urmare, atunci cnd ne referim la fenomenele stilistice, trebuie s ne concentrm asupra aspectelor limbajului din perspectiv diacronic. Translm limba privit ca sistem static, aparinnd ariei semioticii (tiin a sistemelor de semne cuprinznd i lingvistica) n direcia funciunii acesteia, fapt care solicit un aport din partea altor domenii de cunoatere, ca psihologia, fiziologia, fizica (acustica), iar mai recent sociologiai informatica, toate influennd procesele comunicrii. n cadrul comunicrii, nivelul parole se concretizeaz prin vorbire/scriere i reprezint aciunea de a utiliza seturile de reguli (pre)existente n sistemul configurat lingvistic, adic n vocabular, fonetic i gramatic morfologie, sintax , cu scopul de a emite mesaje. Prin urmare, transmiterea informaiei cu ajutorul limbii comunicarea se poate realiza fie pe cale oral, fie pe cale scris. Acestor dou modaliti le corespund dou sisteme coexistente, analogice, ale aceluiai idiom naional, dintre care unul se manifest sonor, printr-o secven de foneme (vorbirea), iar cellalt grafic ( scrierea), printr-o secven de grafeme, adic foneme scrise, realizate manual ori prin intermediul unor tehnologii de tiprire. Posibilitatea de a dispune, n funcie de mprejurri, de cele dou modaliti de realizare a comunicrii se numete diglosie. Ele corespund unul celuilalt, fr ns a coincide. Din punct de vedere stilistic distincia a fost, n unele epoci cu mult mai accentuat, motiv pentru care le vom descrie separat. Aspectul vorbit sau oralitatea Vorbirea sau oralitatea este caracteristic n primul rnd conversaiei familiare; n scris este folosit cu precdere limba literar, care constituie principalul vehicul al dezvoltrii culturii n cadrul unei comuniti datorit scrierii, valorile culturii s-au putut conserva. Limba-vorbit este folosit mai ales n dialog. Adresarea i replica n dialog presupun reacii rapide i imediate din partea interlocutorilor. Rezult adesea o anumit imperfeciune a exprimrii ideilor, corectat n actul comunicrii prin fenomenul numit feed-beck, care presupune aproximaii i returi succesive, n funcie de nivelul de nelegere reciproc. n plus, ca realizare, limba vorbit este un proces cu mult mai rapid dect scrierea. n exprimarea de tip oral apar elemente

 • 6

  accesorii importante n ce privete actul comunicrii: intonaia, pauzele, accentul, intensitatea, debitul verbal. Lor li se adaug mimica i gesticulaia, nelipsite n procesul comunicrii prin limbaj. Toate aceste componente ale limbajului articulat sunt exclusiv sonore i nu pot (ori ar fi extrem de complicat) s fie redate prin intermediul grafiei. De aceea, conduc spre ideea unei configurri aparte, specifice limbii vorbite.

  4. Aspectul scris Deosebirea dintre aspectele vorbit i scris ale limbajului (nivelul parole) nu ine de caracterul familiar sau literar al exprimrii, ct mai ales de utilizarea altor mijloace i proceduri specifice n vederea realizrii aceluiai coninut (mesaj). Condiiile de folosire ale aspectului scris se deosebesc esenial de acelea ale oralitii. Textul scris este, de obicei, rodul unei mai ndelungate elaborri contiente. Cel care scrie, are permanent n atenie: (a) respectarea normelor din cadrul sistemului lingvistic, (b) transliterarea corect a sonoritii n grafie sau a literaiei, dac e vorba de un alfabet etimologic, i (c) alegerea cuvntului celui mai potrivit din inventarul lexical. Pe de o parte, sub imperiul responsabilitii cuvntului, care rmne scris, reflectm continuu asupra mijloacelor proprii de exprimare. Dei n afara comunicrii interpersonale nu se poate vorbi de feed-beck , cel ce scrie simte necesitatea de a reveni asupra cuvntului scris, spre a-l corecta i, eventual, a-i perfeciona mesajul. Astfel procedeaz toi oamenii, dar mai ales maetrii cuvntului.

  IV-V. Limbajul n viziunea lui Ferdinand de Saussure. Conceptul de

  diasistem n cadrul unei limbi naionale i ramificaiile sale. Stilurile funcionale ale unei limbi.Limbajul ca proiecie (structur) funcional

  Oamenii se folosesc de vorbire ca mijloc de comunicare n toate sferele lor de activitate. La rndul ei, vorbirea este influenat, n spe, de doi factori importani

  1: mediul geografic i. Acesta determin stratificarea unui idiom n graiuri, subdialecte, dialecte, aa numitele variante teritoriale care au cunoscut epoci de nflorire n faza lor veche, n cea modern aflndu-se pe punctul de a disprea.

  2 mediul socio-cultural, care determin apariia stilurilor funcionale. Acestea sunt variante culturale ale limbajului i reflect natura activitilor umane diversificat n domenii cum sunt cel al produciei de bunuri, al relaiilor economice, al culturii, politicii sau al vieii de zi cu zi. Compartimentele vieii sociale se divid n subansambluri, fiecare dintre ele marcate lingvistic n funcie de particularitile i sarcinile comunicrii din activitatea la care se refer. n contextul comunicrii, particularitile limbajului ramificat social conduc la ideea existenei unui stil funcional. Termenul arat c specificul varietilor limbii literare a unui popor este determinat de modul n care funcioneaz limbajul (vorbirea) ntr-o anumit sfer de activitate social. Problema stilurilor funcionale se identific ntr-o anumit msur cu cea a comunicrii din mediul socio-uman respectiv, inclusiv din punct de vedere istoric, n sensul c epocile de existen a limbii pot releva caracteristici specifice numai acelei perioade. La originea acestor condiionri se afl interaciunea unor factori variai, care imprim faptelor enunate un caracter mai mult sau mai puin unitar, mai mult sau mai puin constant, ducnd la apariia unei specificiti ori serialiti n ce privete tabloul sistemului de mbinri i utilizarea lui funcional. Nota specific (amprenta)

 • 7

  devine stil funcional n aria de cuprindere respectiv. Totui, posibilitatea de a inventaria componentele stilurilor funcionale, dar mai ales de a cuprinde cu instrumente exacte, tiinifice, las nc mult de dorit. Diasistemul Un rol important n stabilirea unor norme stilistice ale limbajului sub aspect funcional a revenit lingvitilor. n Stilistica funcional a limbii romne (stil, stilistic, limbaj), Editura Academiei, Bucureti, 1973, I. Coteanu face o ampl analiz a structurilor limbajului cu scopul de a reda configuraia stilurilor n limba romn. Precizm c intenia autorului a fost aceea de a stabili elemente certe, concretizate statistic n analiza stilului. Demersul pornete de la o realitate (limbajul), proiectat integral teoretic. Dihotomia saussaurian langue/parole este surprins ntr-un raport de acelai tip, pe care autorul l denumete prin termenii general/individual. Dup cum am afirmat, n cadrul oricrei limbi distingem un aspect general al ei numit diasistem. Prin urmare, diasistemul (nivelul langue) este general i n mod necesar abstract. Lui i se opune aspectul parole, concret i avnd caracteristicile unei exprimri individuale. Atunci cnd ne referim la limb ca activitate specific uman, trebuie s admitem echivalena ei cu o infinitate de texte, ca posibilitate de generare. Ele configureaz teoretic (dia)sistemul, organizat ntr-o structur ierarhic. Schema acestei ierarhii a fost reprezentat grafic de I. Coteanu n felul urmtor: D I A S I S T E M U L Limbaj popular Limbaj literar (standard) L. cotidian L. solemn L. artistic L. ad-tiv L. tiinific Lb.. prozei Lb. poeziei Lb. oficial Lb actelor Lb.t.A Lb.t.B particulare

  variante variante pe genuri texte texte texte texte texte texte texte texte texte

  n seciunea superioar se afl partea (divizibil) cea mai puin concret a limbii, diasistemul, dar pe msur ce coborm ctre baz, se regsesc aspectele tot mai apropiate de concretee, din ce n ce mai numeroase, care interelaioneaz pe orizontal i vertical. Sub nivelul prim, Ion Coteanu plaseaz cele dou variante fundamentale limbajul literar (standard) i limbajul popular care se divid, rnd pe rnd, n structuri inferioare: limbajul conversaiei familiare, limbajul relaiilor oficiale i solemne, limbajul artistic, tiinific, etc. Fa de cele afirmate pn n acest moment, se impune urmtoarea precizare: conceptul de limbaj literar (standard), care apare n schem n dreptul limbajului literar (scris, n parantez) nu trebuie confundat cu limbajul literaturii artistice. Limita inferioar a acestei diversificri este reprezentat de textele individuale, privite fie ca text organizat ntr-o oper, fie ca text vorbit, minimal. Limbajul i tipul de exprimare

 • 8

  n accepiunea lui I. Coteanu, exprimarea individual presupunea vorbirea ca activitate diferit de vorbirea popular (de limbajul popular), care nu genereaz texte i nu exercit influene pentru c actualmente se afl n involuie. Aadar, spre deosebire de vorbirea popular, exprimarea individual se supune regulii gradului de cultivare i, ntruct aparine unei sfere sociale, aceasta este izomorf cu limbajul n general i cu limbajul funcional din domeniul social (de activitate), pe care le reproduce ntr-o microstructur. Orice exprimare individual presupune un act de creaie, n sensul c vorbitorul se folosete de limbaj n dubla sa accepiune: ca manifestare a capacitii umane de a utiliza o schem i o serie de deprinderi lingvistice puse n act prin concretizarea oral a vorbirii. n urma cercetrii exprimrilor individuale, concrete, se pot delimita anumite tipuri (de exprimare). Ele se regsesc ipotetic n nivelurile superioare ale diasistemului, transformndu-se din aspecte concrete, cum au fost selectate, n elemente abstracte, sistemice. Ca s descriem tipurile de exprimare n interiorul acestui cadru, sunt necesare elemente de identificare, dar i de deosebire ale lor. Potrivit investigaiei psihologice, limbajul concretizeaz strile de spirit ale vorbitorilor, responsabile de structurile lingvistice utilizate. Orice idiom cristalizeaz mentaliti sociale reflectnd, prin limbaj, trsturile spirituale ale acelui popor. Mai mult, afirma autorul, limbajul influeneaz modul de a percepe lumea, constituindu-i o ierarhie de valori n funcie de condiiile reale din via social a poporului care l utilizeaz. ntre realitile vieii i ierarhia de valori astfel creat se nate un raport de influenare reciproc. Noiunea de tip de exprimare modific raporturile dintre particular i general. Aflndu-se ntre diasistem i exprimarea individual, tipul aparine concomitent amndurora i suport o dubl referire, fiind caracterizat ca un fapt general fa de acesta din urm i ca un fapt particular n privina celui dinti. De aici rezult c orice exprimare individual (concret) nu se acoper perfect cu tipul (ipotetic) de exprimare, ci doar se regsete cu o anume constan n acesta. Cauza nu se datoreaz numai varietii de combinare a diverselor exprimri individuale, ci i unor mprejurri fortuite legate de nivelul intelectual al vorbitorului, de spiritul lui de observaie, de posibilitile de introspecie lingvistic .a.m.d. Dintre toate, posibilitatea de introspecie este cea mai important. Ea nseamn obiectivizarea microstructurii pe care o discutm aici i, prin aceasta, posibilitatea eventualei ei modificri contiente. Aspectele cele mai interesante ale raportului dintre exprimarea individual i tipurile ei constitutive se refer la necesitatea meninerii difereniate a acestor limbaje i la tendina de integrare a limbajului-tip (tipului de exprimare) ntr-un anume limbaj funcional, sub influena limbajului cu un grad mai mare de cultivare. Acestea sunt liniile de for ale structurii interne ale unei exprimri individuale. Ele duc, ntre altele, la considerarea formei luate de exprimarea individual drept o variant, n timp ce, ca modalitate de realizare funcional a diasistemului, tipul de exprimare reprezint invariana. Datorit calitii sale de invariant, limbajul-tip (tipul de exprimare) i domin propria sa concretizare din exprimarea individual, funcionnd pentru acesta din urm ca un element stabil de referin, adaptare, corectare i perfecionare. Faptele prezentate mai sus descriu limbajul drept un corp de texte capabil s redea, ca model ipotetic, diasistemul. Schema este util cu privire la enunarea principiilor de lucru ale autorului, scopul acestuia fiind cuprinderea ntr-un tablou sinoptic a celor trei componente ale limbajului: configurarea general (diasistemul) tipul de exprimare (invarianta) i actul concret, rezultat al exprimrii individuale. Repetm c diasistemul este general i n mod necesar abstract, iar exprimarea

 • 9

  individual este particular i n mod necesar concret. n opinia lui I. Coteanu perechea general-individual i corespondentul ei (abstract-concret) confereau, n cazul dat, o valabilitate precis noiunii de limb, deoarece generalul reprezint, n mod abstract i spiritual, o sintez a particularului. Limbajul i exprimarea individual. (Idiostilul) n ce privete exprimarea individual i relaiile existente n limb, sunt vizate trei aspecte de care trebuie s se in seam: vocabularul sau inventarul lingvistic, combinrile lexicale n conformitate cu normele morfologice aplicate, i regulile de combinare existente ntre cuvinte (sintaxa). Raportul dintre limb (diasistem) i exprimarea individual este reprezentat grafic n modul urmtor: I n v e n t a r --------------------------------------------------- Reguli gramaticale --------------------------------------------------- Combinaii fixe ---------------------------------------------------- Exprimarea individual ---------------------------------------------------- Utiliznd diasistemul n conformitate cu principiul stratificrii, rezult c structura ipotetic a limbii nu difer principial de structura (concret) a exprimrii individuale, care este alctuit din aceleai straturi. Deosebirea este numai cantitativ. n exprimarea individual (concret), inventarul i combinaiile sunt reduse ca ntindere fa de aceleai straturi, ipotetice, din limb. Nici un vorbitor nu are la dispoziie toate cuvintele i toate combinaiile fixe existente n limb, fiind foarte probabil ca el s nu dispun nici de toate regulile de combinare (gramaticale). I. Coteanu considera c exprimarea individual red la scar mic structura limbii (diasistemul). Totalitatea modalitilor de exprimare n uz ale unui vorbitor formeaz un ansamblu, structurat, pe de o parte n funcie de stadiul de dezvoltare al idiomului respectiv, iar pe de alt parte, de cultura i talentul vorbitorului. Acestei totaliti autorul i d numele de idiostil, concept care se ncadreaz, i el, n teoria organizrii funcionale a unei limbi.

  5. Comparaia statistic Din cele afirmate mai nainte se pot trage cteva concluzii importante. Mai nti, c este posibil caracterizarea acestei exprimri (individuale) printr-o analiz cantitativ, avnd drept reper stabil tipul de exprimare. Numrnd elementele constitutive i scondu-le n eviden frecvena obinem o imagine a concentraiei i dispersiei vocabularului utilizat. Idiostilul este dublu determinat: o dat prin presiunea limbajelor-tip sub aspectul lor general, a doua oar prin jocul variantelor funcionale puse n act. Elementele lui componente se organizeaz ntr-un mod propriu n cadrul global al ierarhiei limbii, iar comunicarea se personalizeaz devenind exprimare individual, cu o structur particular specific. n concluzie, limbajul (scris/vorbit) ca mod de manifestare a exprimrii individuale aparine simultan unui diasistem, unui limbaj-tip, unei anumite exprimri individuale. A deslui aceste trei niveluri obligatorii nseamn a supune textele unei operaiuni de depersonalizare. O singur metod este capabil s ofere un rspuns

 • 10

  corect: compararea statistic. Numai aa se fructific definiia stilului ca proprietate statistic a unui text, fie acesta scris ori vorbit. Depersonaliznd textele prin inventarierea lor aritmetic, statistica ofer un indice cifric de difereniere, concretizat n ranguri i frecvene ale unui material lingvistic strict delimitat. Numai n cuplul variant funcional/realizarea ei n cadrul exprimrii individuale se vor gsi caracteristicile cu adevrat concrete care deosebesc dou texte din acelai limbaj-tip.

  *n principiu, aceste caracteristici nu constituie, dup cum se tie, obiectul gramaticii. De aceea, este nevoie de o disciplin aparte, stilistica, o tiin a crei raiune de existen devine n aceste condiii descoperirea regulilor i formelor concrete de funcionare a limbajului.

  VI-VII. Stilisticile autorefereniale Concluzionnd c structura limbajului privit ca ntreg (corpus) constituie

  diasistemul limbii, materialitatea acestei organizri formale ne permite s facem raportri la modelul ipotetic. Din ntregul astfel constituit am delimitat limbaje sociale, tipuri de vorbire i exprimri individuale, stabilind o serie de elemente relevante statistic ntre tipuri i variantele exprimrii individuale. Din context s-a detaat sintagma stilistic funcional, ntre altele i ntruct referinele privesc limbajul integral, adic i limbajul literaturii artistice. S-ar putea afirma c stilistica funcional nglobeaz n sfera ei de preocupri i problematica stilului artei cuvntului. Rezult c stilistica funcional genereaz stilurile n totalitatea lor. Totui, se impune observaia c, n timp ce stilistica funcional face trimitere la limbaje n general opunndu-le acestora diasistemul, celelalte stilistici (estetic i lingvistic) pot fi caracterizate ca fiind mai degrab autorefereniale. Legtura strns dintre ele const n alt fapt, anume c stilul literar-artistic exercit o puternic influen asupra stilurilor funcionale nrurindu-le decisiv evoluia, unificnd i moderniznd limbajul literar standard. Pe de alt parte, istoric vorbind, stilistica funcional este un domeniu tiinific de dat mai recent dect cercetarea stilului artistic. n ordinea manifestrii interesului pentru problemele stilului, s-au concretizat pe rnd stilistica estetic, stilistica lingvistic i, ulterior, stilistica funcional. Am optat pentru schimbarea ordinii cronologice de prezentare a acestor stilistici, deoarece stilistica funcional scoate mai pregnant n relief elementele de contrast, definitorii pentru chestiunea stilului n general. Stilistica funcional se refer att la limba vorbit, ct i la limba scris. De aceea, facem o scurt trecere n revist a celorlaltor stilistici. 1. Stilistica estetic n ordine cronologic, stilistica estetic este cea mai veche. Numit i stilistica figurilor de stil, ea se refer exclusiv la limba scris, fiind o stilistic a operelor literar-artistice. i are izvoarele n studiile de retoric, preocupate n a delimita valorile persuasiv-comunicaionale ale discursului. Graviteaz n jurul unor norme estetice, inventariind elementele de stil capabile s dea relief coninutului artistic. n urm cu dou milenii, oratorul latin Cicero observa: ntr-adevr, oratorul nu trebuie s dezvolte acelai subiect cu aceleai cuvinte i idei ntotdeauna la fel, ci n funcie de condiie, demniti, de autoritatea moral, de vrst i chiar de loc, dup mprejurri sau auditori; n permanen, n fiecare moment al discursului, el trebuie s

 • 11

  analizeze ceea ce se potrivete, i acest lucru depinde de subiectul tratat i de persoana oratorului i de auditori. (De oratore, XXI). Elementul de baz al stilisticii estetice l constituie capacitatea de invenie a vorbitorului, n sensul adecvrii coninutului discursului su la actul comunicrii. Rezultatul ultim al cercetrilor de acest tip nu mai poart numele de stilistic estetic. Cercetrile stilistic estetic au devenit, n timp, apanajul criticii literare i poeticii, cu specificarea c, n timp ce critica literar este interesat n principal de ideile cu valoare estetic, filosofic i de via cuprinse ntr-un text literar-artistic, poetica este preocupat de organizarea intern a structurilor, mai ales ale celor din poezie. Legnd arta literar de ideea de comunicare, specialitii au creat o funcie nou a limbajului, cunoscut sub numele de funcie poetic, dar pe care o vom denomina funcie cognitiv-artistic i pe care o considerm ca aparinnd gndirii i descrierii afectelor, o funcia artistic materializat prioritar prin creaie, nu prin comunicare. Se presupune c toi vorbitorii unei limbi pot comunica ntre ei, deci pot folosi n mod funcional limbajul. Dar, n acelai timp, nu toi vorbitorii unei limbi pot concepe opere literare, fiindc, n acest scop ar trebui s utilizeze limbajul ca pe un material de creaie i descriere a tririlor emotive, nu de construcie a comunicrii (mesajelor). n urma celor afirmate nainte, se poate trage concluzia c stabilirea unor distincii ntre limbajul gramaticalizat i creaia artistic (limbajul artistic) este pur arbitrar. Aceast apropiere de natur arbitrar a fost ades considerat una convenional, dei ntre arbitrar i convenional exist mari diferene de sens. De aceea, convenional, muli cercettori au opus limbajul normat celui artistic, considerndu-l pe cel dinti drept un aspect contrastiv prin intermediul cruia pot fi detaate faptele de stil literar-artistic. Noi credem c limbajul literar-artistic i trsturile sale stilistice trebuie cutate exclusiv n zona creaiei i anume printr-o reconsiderare fundamental a naturii acesteia. Opera literar nu poate fi conceput altfel dect ca unicat. Ea tinde spre invariant, i credem c n acest caz nu este vorba de alegere, selecie, context ci, dimpotriv, de un fenomen de sublimare al judecilor, emoiilor i tririlor noastre care se redefinesc numai n acest mod n textul literar-artistic sub forma figurilor de stil. Figurile de stil Stilistica estetic recurge n primul rnd la figurile de stil consemnate nc din vechile retorici. Utilizarea creativ a limbii se manifest prin nuclee definitorii pentru originalitatea unui poet: Stilul este cucerirea unei liberti individuale asupra constrngerilor conveniei colective. (Pierre Guiraud). nnoirea stilistic nseamn biruina geniului verbal care face art din materia cotidian a comunicrii noastre. Figurile de stil sunt categorii ale inovaiei stilistice, altfel spus procedee prin care se obin gradaii ale substanei conotative a textului. ntre procedeele consemnate n tratatele de specialitate se numr:

  1. Epitetul. Prin epitet se adaug noi nsuiri obiectelor, noiunilor despre care vorbim: nu orice atribut, nu orice adjectiv este un epitet, ci numai acela care d un relief sporit contextului. Dup T.Vianu, epitetul exprim felul viziunii sau al sensibilitii scriitorului, trsturile senzoriale care l izbesc cel mai puternic n obiectele realitii sau reaciunea sentimentelor sau a voinei fa de ele, adic felul n care poetul apreciaz realitatea. (Probleme de stil i art literar, 1955, p. 23). Un exces de epitete caracterizeaz creaia romantic i scrisul tineresc, n general.

  2. Comparaia reprezint un element de potenare. Stabilete n principiu corespondene ntre realiti diferite, echivalena termenilor fiind nu de natur concret, ci teoretic. Comparaia este punctul de pornire al inovaiilor stilistice: pe

 • 12

  baza ei apar sensurile figurate ale cuvintelor, epitetelor care precizeaz, definesc, coloreaz su personific noiunile. ndrzneala fanteziei se contureaz prin comparaii.

  3. Personificarea asociaz cuvintele pentru a nnoi contextul i sfera de nelesuri ale cuvintelor reprezentnd n mod obinuit nelesuri inanimate spre a le nsuflei. Are puternice conotaii afective.

  4. Metafora este domeniul cel mai vast i mai insolit al inovaiilor stilistice. Metafora nu se poate nva, fiind semnul talentului, cci a face metafore fericite nseamn a tii s vezi asemnrile dintre lucruri.((Aristotel, Poetica, XXII). La baza ei st comparaia, sublimat ntr-o imagine sugestiv. Domeniul cel mai ntins al experienei limbajului poetic i dovada cea mai convingtoare a capacitii de a mbogi cuvintele cu semnificaii subtile, metafora incit resursele imaginaiei i ale limbii.

  5. Repetiia reprezint o modalitate de intensificare prin reiterarea cuvntului. Reluarea termenului poate avea loc i n registru metaforic, nsoit fiind de o deplasare a semnificaiilor, pentru a ntri efectul dat de context.

  6. Hiperbola este exagerarea intenionat a elementelor componente (descriptive ori evocative) dintr-un text literar artistic ori folcloric.

  7. Antiteza este un reprezentarea unei viziuni de tip maniheist, proprie gndirii umane. Ea se manifest n cmpul literar drept expresia unui contrast devenit excepional sau paradoxal, ieit din limitele normalitii. Este o figur stilistic mai ales cult, cu un coninut filosofic i romantic. Pentru cei interesai s se informeze suplimentar asupra figurilor de stil, recomandm studiul clasic al lui Pierre Fontanier, Figurile limbajului (1821), tradus n romnete n 1971, care conine un tablou complet, cu definiii i descrieri amnunite ale figurilor des stil i de gndire. Cartea lui Pierre Fontanier este una de retoric.

  Stilistica lingvistic Stilistica lingvistic se ocup cu domeniul afectivitii din limbaj. Ea cerceteaz limba vie, purttoare de mrci stilistice datorit participrii psihice a vorbitorului n actul comunicrii. n lucrarea Stilistica limbii romne, Editura tiinific, Bucureti, 1975 (ediie definitiv), citndu-l pe Ch. Bally, Iorgu Iordan face o distincie net ntre prerogativele stilisticii lingvistice i cel ale stilisticii estetice: Prin urmare, pe lingvist l intereseaz numai procesul psihologic, adic procedeele aplicate de subiectul vorbitor, nu i efectele produse asupra asculttorului... Consecina o reprezint faptul c vorbirea este permanent nsoit de indici de comunicare., ntr-o privire rezumativ, am putea considera stilistica lingvistic drept o gramatic afectiv, o explicare a tuturor inovaiilor aprute n toate nivelurile limbii vorbite (fonetic, morfologie, sintax), ca urmare a participrii afective a vorbitorilor. Un alt cercettor, D. Caracostea (Expresivitatea limbii romne, 1942), avea aceeai convingere, c vorbirea popular are o component afectiv definitorie n ce privete comunicarea. Accentul asupra faptelor stilistice este pus aici pe feluritele abateri de la normele existente, cuvnt care nu ni se pare cel mai potrivit, fiindc abaterea de la norm poate fi interpretat drept greeal ori eroare. n realitate aceste abateri reprezint voina vorbitorului, dictat de afecte. n noul context, unele fapte de vorbire se convertesc n elemente de expresivitate. Stilistica lingvistic opereaz i n domeniul artei cuvntului, pentru c n cele mai multe dintre operele literare, autorii acestora redau aspecte ale vieii folosind ca not de autenticitate limbajul.

 • 13

  Folosirea elementelor de limb vorbit n creaia artistic confer stilului caracterul de oralitate. Oralitatea se refer n acest caz nu la distincia operat ntre cele dou modaliti de realizare ale comunicrii prin intermediul limbajului (diglosia scris/vorbit), ci la existena unor trsturi distinctive ndeajuns de pertinente ntre cele dou modaliti, nct una s se autodefineasc chiar i atunci cnd este translat n domeniul celeilalte. Oralitatea stilului nu rezult, aa cum s-ar putea crede, din copierea mecanic a limbii vorbite, ci din transpunerea stilizat, n textul scriptic, a unor anumite procedee specifice limbii vorbite. Identitatea vorbire/ scriere a devenit un fapt curent pentru lingvistica estetic. n realitate, arta literar este mult mai complex i se mpac anevoie cu o reet simpl: n realizarea lingvistic i stilistic a unei opere beletristice exist o singur formul, condiionat de supunerea la obiect, i care spune tot: stilul potrivit.

  VIII Stilistica funcional. Particulariti

  Stilistica funcional stabilete repetitivitatea unor cuvinte ori expresii care apar n actul vorbirii. Un rol determinant n ce privete stereotipiile astfel aprute l au cerinele sociale exprimate prin limbaj. Unele mbinri stereotipe sunt echivalente cuvntului din punct de vedere semantic. Prin urmare, cele peste 120.000 de cuvinte din vocabularul limbii romne intr, prin vorbire, ntr-un act de creaie continu, iar stilistica funcional opereaz la acest prim nivel cu elemente de vocabular i de sintax, tendina ei fiind s stabileasc un grad zero ( sau un etalon) al variantelor funcionale stilistic din lexicul i limba vie a unei epoci. Este momentul s atragem atenia c selectarea lor nu este tocmai uoar, deoarece limba este, ca factor al gndirii, deopotriv instrument de comunicare i de creaie. Inventarul finit de cuvinte, de forme ncorporate gramatical i de reguli privitoare la exprimarea logic a vorbirii toate acestea considerate fixe n proiecia limbajului-n-general tinde spre infinit n procesul vorbirii. n plus, factorii de stabilitate ai stilurilor funcionale sunt supui unei permanente eroziuni, provocate de nsui caracterul creativ al vorbirii. Din acest considerent, rezult foarte clar c niciodat nu vom avea stiluri pure, ci numai note cu precdere, amprente ale unor stiluri, observaie fcut de Tudor Vianu n tentativa de a stabili inteniile limbajului pornind de la modul n care exprimm ceea ce gndim, fie denotativ (tranzitiv), fie conotativ (reflexiv). Stabilirea de locuri comune ntr-un domeniu creativ, se poate face examinnd tensiunile ce intervin ntre dou caracteristici. Stilistica funcional propune disocieri comparative ntre etalon (limbajul tip) i celelalte maniere de manifestare. Sunt detaate i excerptate elementele i formulele repetitive care tind s devin locuri comune n texte ori vorbire: stereotipii (cliee) i redundane n cadrul stilurilor non artistice, i invenii ori abateri pentru stilul literaturii artistice, vzut c stil funcional. Stilurile limbii romne i limbajul standard Stabilirea i ierarhizarea stilurilor funcionale ale limbii n general i ale romnei literare n particular nu este o operaie dintre cele mai simple i nici una de consens. Stratificarea stilistic a limbii a fcut obiectul mai multor contribuii. Pentru a stabili o metodologie de lucru, am prezentat punctele de vedere exprimate de I. Coteanu n lucrarea Stilistica funcional a limbii romne (1973).

  Definind stilurile limbii n raport cu noiunea de sistem lingvistic, I. Coteanu stabilete c unitile limbii se organizeaz pe o ax vertical, n care limba comun (denumit diasistem) reprezint nucleul supraordonator i generator de limbaje; acestea din urm se caracterizeaz prin funcia sau destinaia special ce li se atribuie

 • 14

  i ocup nivelul al doilea; limbajul poate fi mprit, la rndul lui, n cultivat i popular, fiecare din ele subdivizndu-se mai departe. Astfel, limbajul cultivat ( pe care l mai numete i limbaj standard) se poate subdivide n limbaj tiinific, administrativ, al literaturii artistice, n timp ce limbajul popular se poate divide n limbaj familiar, colocvial etc. n sfrit, acest nivel se realizeaz n mesaje, a cror varietate este teoretic infinit. O alt clasificare este cea propus de Paula Diaconescu (Structura stilistic a limbii. Stilurile funcionale ale limbii romne literare moderne, n SCL, XXV (1974) , nr. 3, pp. 229-242. ). Sub forma lor scris i innd seama de caracterul marcat (expresiv-estetic) i nemarcat ( neutru) al limbii, avem dou categorii cu subdiviziunile lor: stil artistic i stil nonartistic. Stilul nonartistic se grupeaz n: 1. stil tehnico-tiinific, determinat de funcia referenial (cognitiv) a limbii; 2. stil oficial administrativ, n care preponderent i esenial este funcia conotativ, orientat ctre destinatar (prin coninutul specific al acestui stil, n care sunt redactate ordinele dispoziiile etc.); 3. stil publicistic, n care precumpnitoare este funcia fatic, centrat pe meninerea contactului ntre emitor i receptor. Limbajul standard este consecina modernizrii exprimrii literare n urma contribuiei pe care i-a aduc scrierile literare, lucrrile tiinifice precum i documentele elaborate n sectoarele de activitate reprezentnd instituiile statului: administraie, justiie, armat, etc. Unificarea se manifest prin asumarea colectiv a unui sistem de reguli generale, dar i printr-o echilibrat acceptare a fenomenelor mai importante care guverneaz limbajul n act, un exemplu edificator constituindu-l ptrunderea neologismelor n limbaj. Aadar, limbajul utilizat n compartimentele vieii culturale, tiinifice i publice se deosebete prin unele trsturi, ndeosebi prin lexic, potrivit cu funcia ndeplinit n ramura de activitate respectiv. Vorbim, n acest caz, de stiluri funcionale aparinnd limbii literare (limbajul standard), a cror descriere este detaliat n continuare.

  IX. Stilurile funcionale : tiinific, adminsitrativ-juridic

  Relund precizarea c nu avem n realitate stiluri pure, ci numai note cu

  precdere (amprente) ale stilurilor, devine necesar ca, n prezentarea fiecruia dintre stiluri, s utilizm elemente contrastive pentru a fi stabilite zonele care le delimiteaz Stilul tiinific Terminologia stilului tiinific se ntemeiaz pe nelegerea, respectiv folosirea exact, proprie, a sensului noional al cuvntului i pe excluderea sensurilor derivate, figurate i contextuale, puse n valoare de vorbirea comun i de stilul artistic, adic pe scurt, de stilul nontiinific. Stilul tiinific nu admite polisemantismul termenilor i, prin aceasta, nici sinonimia lor, ci eventual existena unor dublete terminologice care se elimin n timp unul pe cellalt. Utilizeaz cuvntul ca pe un instrument de lucru i tinde s fac din limbaj aplicaia unui instrument performant. n stilul tiinific exist cmpuri terminologice n afara crora termenul i pierde caracterul denotativ, monosemantic i funcional, primind n schimb alte valori, impuse de noul mediu n care a ptruns.

 • 15

  Stilul tiinific i limbajele care l compun abund de termeni generici, noionali. Exprimarea tiinific avnd drept scop transmiterea informaiei sub forma faptelor de constatare, se folosete de cuvinte al cror coninut este n mod obligatoriu monosemantic . Fa de univocitatea termenului tiinific, care reprezint o condiie esenial a folosirii sale n limbajul tiinific, limbajul literar standard utilizeaz, dup mprejurri, valori variabile. n exprimarea nontiinific termenul noional este sau poate fi polisemantic, plurivoc, condiie iari esenial n privina ntrebuinrii sale eficiente ca material apt s exprime (n comunicare) sensuri multiple. Calitatea fundamental a stilului tiinific este de a fi denotativ i generalizant-abstract. Este asigurat n acest mod obiectivitatea judecilor formulate de omul de tiin. Rezult c limbajul profesional, de specialitate, ca zon alctuitoare a stilului tiinific, trebuie s rspund unei funcii de definire, prin desemnarea exact i riguroas a fenomenului pe care-l designeaz ntr-un anumit sector de activitate social. Limbajele nonprofesionale rspund, dimpotriv, unei funcii de caracterizare i de sugestie, n cazul limbajului literaturii artistice. Calitatea stilului nontiinific (popular, literar, artistic) de a fi conotativ i particularizan favorizeaz exprimarea nuanat, individual i subiectiv a variatelor stri sufleteti ale vorbitorului (scriitorului). Scos din mediul specialitii n care este ntrebuinat cu o anumit funcie, termenul tiinific i pierde calitatea terminologic specific, dobndind alte valori, impuse de noul mediu n care este folosit. n stilul nontiinific, redefinirea este implicit, ea rezultnd din contex. Caracteristice stilului tiinific (mesajului tiinific) sunt: - deplasarea spre nucleu a unui vocabular special, ale crui elemente concrete difer de la un domeniu tiinific la altul. - posibilitatea de a folosi un numr relativ mic de cuvinte i nume proprii (n citate, indicaii, bibliografie, etc.); - preferina pentru forme verbale de prezent; - tendina spre propoziii principale independente; - frecvena sporit a frazelor formate dintr-o regent i un numr restrns de subordonate Enumerrile aparin lingvitilor tefan Munteanu i I.D. ra, Istoria limbii romne literare, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1978, p. 208. n raport cu sistemul relativ nchis al stilului tiinific, sistemul stilului nontiinific este unul deschis. n concluzie, stilul tiinific se remarc prin precizia i, uneori, raritatea termenilor, prin formulri consacrate i nchise, printr-o sintax logic, prin respect total fa de legile limbii literare. (apud, Gh, Bulgr, Studii de stilistic i limb literar, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1971, p.178) Notele specifice ale acestui stil au fost pe larg analizate de matematicianul Solomon Marcus n Poetica matematic, Editura Academiei, Bucureti, 1970.

  Stilul administrativ-juridic n unele tratate i manuale de stilistic funcional este ntlnit sub denumirea, simplificat, de stil administrativ. Mai aproape de corectitudine, ar trebui s-l denominm stil juridic-administrativ, deoarece particularitile sale definitorii vin din sfera reglementrilor juridice i se refer, majoritar, la punerea n aplicare a actelor normative ori la conformitatea cu litera legii a diverselor aspecte i situaii din viaa social. Prin urmare, n stilul juridic-administrativ se vor regsi prioritar formule abreviate i expresii ablon ale textelor legislative.

 • 16

  Stilul administrativ-juridic este folosit n actele oficiale, n documentele diplomatice, n dispoziiile i reglementrile instituiilor de stat. De asemenea, el se concretizeaz n actele interne (opisuri, procese verbale, minute, contracte cu caracter provizoriu, corespondena dintre instituii administrative i formularele tiprite de acestea), ori n cele cu caracter privat (nscrisuri notariale). n situaii expres definite, textul juridic-adminsitrativ evideniaz, necesitatea individualizrii generalului. ntruct stilul juridic-administrativ este mereu direcionat n sensul dorit de emitor (de obicei, organul legislativ), sau este consensul, el rspunde unei necesiti de ordin practic aflndu-se constant sub o autoritate. Faptul presupune unicitatea semantic a cuvntului, evitarea semnificaiilor sinonimice i o mai mare omogenitate. tefan Munteanu i I.D.ra (n lucrarea citat) arat ca stilul administrativ, cum l denumesc, se caracterizeaz prin: - folosirea unui vocabular special, situat, pe plan general, la periferie din punctul de vedere al frecvenei cuvintelor din limbajul vorbit (scris); - frecven foarte ridicat a formelor verbale de viitor; - frecven foarte sczut a conjunciei; - o frecven deosebit de mare a formulei se (reflexiv) + a voi (verb auxiliar) + verb la infinitiv cu sens de imperativ impersonal (se va proceda, se va ine); - preferina pentru fraza lung, stufoas; - utilizarea unor formule stereotipe, de tipul, n conformitate cu..., Potrivit articolului... etc. Lor li se adaug certa preferin pentru abrevieri: a.c. anul curent; a.m.ante meridian; p.m. post meridian; art. articol; H.G. hotrre de guvern; SRL societate cu rspundere limitat; S.C. (Societate comercial , lit. litera. .a.m.d. Factorii politici i culturali exercit asupra stilului juridic-administrativ o anume presiune, caracterizarea acestuia pretndu-se la analize i comentarii n funcie de epoci istorice (ca evoluie) i chiar n funcie de factorul geografic, determinant de apartenena zonei (provinciei) respective la o alt organizare statal, cum a fost cazul Transilvaniei. n concluzie, principala caracteristic a stilului juridic-administrativ o reprezint stereotipia. Se utilizeaz o serie de formule ablon i de termeni consacrai n domeniu, care uniformizeaz comunicarea i i dau o claritate sporit. n pas cu evoluia societii, stilul juridic-administrativ apeleaz la construcii i cuvinte de ultim or, un exemplu constituindu-l armonizarea coninutului legislaiei romneti cu cea european. Din astfel de raiuni, urgente, se folosesc cuvinte i construcii calchiate dup alte limbi, putndu-se spune c acest stil este i foarte conservator i foarte inovator, deoarece, prin fora lucrurilor, el oglindete reforme i nnoiri necesare. Studiul stilului juridic-administrativ poate fi descompus n arii de cuprindere variate, n funcie de unghiul de abordare lingvistic. El se poate referi la unele utilizri sociale raportate direct la categoria de utilizatori a acestui limbaj. Vezi, n acest sens, Oana Blnescu, Limbajul comercial n romna contemporan. AUB, XLXI (1997).

  X-XI. Stilul publicistic. Opinii pro i contra Problematica limbajului jurnalistic romnesc a intrat n sfera de interes a

  cercettorilor limbii ncepnd cu anii '60, o dat cu promovarea teoriilor legate de

 • 17

  stilistica funcional. Despre existena i particularitile limbajului jurnalistic s-au exprimat o serie se opinii, care nsumate pot crea o imagine de ansamblu a ceea ce poate constitui substana acestuia.

  Dezvoltnd propria teorie asupra stilurilor funcionale, Ion Coteanu nega nc din 1960, existena stilului publicistic, care, n opinia sa, nu se constitui ntr-o unitate funcional a limbii. Consecvent, Ion Coteanu nu face nici o referire la stilul publicistic n ampla sa lucrare Stilistica funcional a limbii romne moderne (1973). Punctele sale de vedere au fost prezentate pe larg n capitolul despre limbaj privit funcional.

  Trebuie menionat c, spre deosebire de limbajele (stilurile) administrativ, poetic, tiinific, care au beneficiat de studii sistematice studii privind limbajul jurnalistic ca unitate funcional sunt puine i doar parial rezultatul unor cercetri.

  Aadar, acceptare unui stilul publicistic este mai degrab de principiu, dect una demonstrativ. Singurele studii documentate aparin lui Gh. Bolocan, Paula Diaconescu, Al. Andriescu, Dumitru Irimia, Ion Gheie, dar trebuie specificat c numai unele dintre cercetri se opresc exclusiv asupra fenomenului limbii presei, cele mai multe interfernd cu ea, de pe poziii literare sau lingvisatice, nu stilistice. n studiul Unele caracteristici ale stilului publicistic al limbii romne literare, n SCL XII (1961), nr. 1. pp. 35-5 Gh. Bolocan avea o poziie critic la adresa tezei lui Ion Coteanu. Gheorghe Bolocan observa c se neag existena unui stil gazetresc deoarece se confund caracterul de sistem al stilului jurnalistic cu aa zisa redactare nefericit. Utiliznd metoda statistic i avnd ca eantion de analiz publicaii din dou perioade distincte ale presei romneti (1920 - 1930 i 1950 - 1960), Gheorghe Bolocan considera c a evideniat caracteristicile fondului principal lexical al stilului publicistic. Cercettorul a artat c neologismele ocup un rol foarte important n stilul publicistic, unde 70 de procente erau de origine francez, situaie schimbata radical n momentul de fa. n timp ce n stilul beletristic precumpnete verbul, n cel publicistic este privilegiat substantivul, iar ponderea cuvintelor goale din punct de vedere semantic (pronume, numeral, articol, prepoziii, conjuncii, interjecii) reprezint i ntr-un stil i n cellalt aproximativ 50 la sut din total. Gheorghe Bolocan consider c stilul publicistic are ,,un lexic politico- social specific, relevat de existena unui strat lexical bine delimitat, care, ca i terminologia n cadrul stilului tiinific, d un anumit colorit compoziiei.

  Dei stilul publicistic nu dispune de uniti lexicale proprii, cu toate acestea nu ar exista motive suficiente pentru negarea existenei lui. ntrebuinarea concret, specific, a unor elemente care aparin limbii literare n general este suficient pentru diferenierea stilului publicistic de celelalte stiluri.

  Tot Gheorghe Bolocan a mprit speciile stilului publicistic (articole de fond, informaii, scurte articole cu caracter politic, editoriale, reportaje, cronici, pamflete, etc) n trei grupe distincte:

  1. informaii de ziar, comunicate, scurte comentarii politice; 2. articole pe diverse teme, articole de fond, editoriale, comentarii ample de

  politic intern sau extern, discursurile politice; 3. reportaje, cronici, foiletoane, pamflete, eseuri. Opinia cercettorului este c, ntre stilurile funcionale ale limbii romne,

  existena stilului publicistic este incontestabil, ea datorndu-se fondului lexical de baz i caracteristicilor proprii, precum: prezena unui mare numr de neologisme, majoritatea provenind din limba francez (actualmete englez); prezena n numr mare a substantivelor, adjectivelor si adverbelor.

 • 18

  Mult discutat n anii '70 '80 ai secolului trecut, problematica stilurilor funcionale deschide i seria dezbaterilor despre stilul publicistic vzut ca stil funcional. O clasificare, avnd ca punct de plecare concepia lui Roman Jakobson este cea propus de Paula Diaconescu (Structura stilistic a limbii.Stilurile funcionale ale limbii romne literare moderne, n SCL, XXV (1974) , nr. 3, pp. 229-242. ). Sub forma lor scris i innd seama de carcaterul marcat (expresiv-estetic) i nemarcat ( neutru) al limbii, mesajele pot fi reduse, ca limbaj cultivat, la dou categorii generale: stil artistic i stil nonartistic. Paula Diaconescu definete stilul publicistic drept unul nonartistic, alturi de cel tehnico-tiinific i oficial-adminsitrativ. Referitor la acest stil autoarea nu insist pe prezentarea factorilor extralingvistici care i determin specificul i caracterul lui de sistem, limitndu-se la cteva aspecte lingvistice cum ar fi: structura lingvistic compozit, stereotopiile lingvistice, identificarea unui limbaj tiinific de popularizare ca subsistem al stilului publicistic. n vizunea autoarei, studiul limbii literare nseamn studiul stilurilor limbii n evoluie, iar printre stilurile limbii stilul jumalistic ocup un loc important.

  Un punct de vedere mai amplu i mai nuanat prezint Al. Andriescu n Stil i limbaj (1977) i Limba presei romneti n secolul al XIX-lea, (1979) dar cercetarea sa pornete de la studiul valorilor expresive ale limbii literare, aa cum se manifestase ea n presa secolului al XIX-lea n ceea ce am putea numi jurnalismul de opinie. Cele dou cari scrise de Al. Andriescu, sunt de referin pentru domeniul istoriei limbii, nu al limbajului presei care, secvenial, aparine aceleiai sfere. n lucrrile citate, autorul se ocup exclusiv de determinarea caracteristicilor lingvistice i extralingvistice ale stilului jurnalistic

  De asemenea, tefan Munteanu i Vasile D. ra, n capitolul Evoluia structurii stilistice a limbii romne literare, din volumul Istoria limbii romne literare, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1980, pp. 206-235, semnaleaz prezena unui stil publicistic, ale crui elemente de configurare se vor regsi n exemplificrile cursului de fa. Profesorul ieean Dumitru Irimia, autor al multor cercetri in domeniul lingvistic, referitor la stilul publicistic consider n Structura stilistic a limbii romne contemporane (1986) c acest stil are anumite particulariti ce deriv din:

  1. funcia dual a mesajului de pres, informativ si persuasiv; 2. atitudinea publicistului i concepiile ideologice, politice i morale ale

  acestuia; 3. profilul ziarului, revistei care elaboreaz textul; 4. cultura lingvistic i estetic a jurnalistului respectiv; 5. domeniile n care sunt acreditai jurnalitii 6. alte nsuiri temperamentale i comportamentale, de ordin deontologic.

  Opinii referitoare la existena stiului publicistic pot fi consultate i n cartea lui Ion Gheie, Introducere n studiul limbii romne literare, Editura tiinific i Enciclopedic, Bucureti, 1982, p.17-22.

  Dar, existnd preri in favoarea stilului publicistic, trebuie artat c exist, la rndul lor, i lingviti ce contest clara definire a acestui stil Aa cum s-a artat, existena stilului n discuie este pus sub semnul ntrebrii de ctre unii dintre specialiti, I. Coteanu fiind cel mai cunoscut. Ion Coteanu neag existena stilului publicistic aducnd ca argument faptul ca orice fel de oper cum ar fi nuvela, piesa de teatru, poate fi scris ,,gazetrete printr-o ,,redactare nefericit, adic numai ntruct este scris prost. Autorul nu face referine la celelalte aspecte ale stilului publicistic, cum ar fi, de pild, distribuia acestuia pe genuri jurnalistice (articol de fond, pamflet, reportaj, eseu, etc), luate n calcul dar pentru alte stiluri.

 • 19

  n schimb, avem opinia unanim acceptat c, nc de la apariie, presa a jucat un rol fundamental, dac nu cumva pe cel mai important, n modernizarea i uniformizarea limbajului literar romnesc. Celor care admit prezena unui stil publicistic, li se reproeaz lipsa de criterii n delimitarea lui, caracterul vag i fluid al principiilor care ar trebui s guverneze stilul publicistic.

  Acest stil reprezint expresia lingvistic a celui mai eficient mijloc de comunicare n mas i se situeaz echidistant ntre cele mai reprezentative forme de manifestare ale limbii naionale. Stilul publicistic este foarte deschis celorlaltor stiluri. Este apropiat de cel tiinific (prin articole de popularizare a tiinei), de stilul beletristic (prin foileton, reportaj, editoriale, evocri) sau de cel administrativ (comunicate de presa, mica publicitate). Se apropie i de exprimarea colocvial prin interviuri, comentarii, unele articole de scandal. Totui, nici unul dintre aceste tipuri de texte nu trebuie confundat cu creaia artistic (publicistica nu e ficiune artistic), nici cu vorbirea uzual. Nu se confund nici cu stilul lucrrilor tiinifice. Presa vehiculeaz informaii de moment referitoare la realitate, la fapte concrete, de interes general. Pentru a-i ndeplini funcia mediatizant, stilul publicistic ntrebuineaz toate mijloacele de contactare emoional a publicului: lexic figurat, comparaii sugestive, epitete inedite, perifraza, intonaia exclamativ i interogaia, digresiuni, inversiuni, enumeraii i repetiii, paralelismul i antiteza, mijloace ale umorului i satirei, combinarea stilurilor vorbirii (stil direct, indirect, indirect liber i stil confesiv). De aceea, publicate n volum, articolele unui mare jurnalist, orict de sclipitoare i orict de impresionant le-ar fi impactul, se pierd n propria lor efemeritate. Alte cercetri temeinice asupra configuraiei, structurii i elementelor ei componente, toate acestea supuse unui examen contrastiv fa cu un alt stil, considerat martor, nu s-au mai produs. Studii asupra stilului publicistic stricto senso au fost redactate doar n ultima perioad, iar ele sunt prea puine numeric i conin un material faptic nc insuficient spre se accede la etapele analizei, tezei i sintezei. Pentru informare i amintim pe Luminia Roca, Producia textului jurnalistic, Editura Polirom, Iai, 2004 i Victor Viinescu, Stilistica presei, Editura Victor, Bucureti, 2003. Lucrarea cea mai aplicat aparine cercettoarei Rodica Zafiu, Diversitatea stilistic n romna actual, Editura Universitii din Bucureti, Bucureti, 2001. Referindu-se la romna actual, Zafiu arat c, dup 1989, valenele comunicaionale ale fenomenului mass-media au devenit extrem de ample constituindu-se n principalul furnizor de mesaje, de toate tipurile, din societatea romneasc. Din acest considerent, Rodica Zafiu leag i celelalte capitole ale studiului romnei actuale de acelai tip de emitor, care, ar trebui s se presupun, i-a definitivat propriile strategii de funciune stilistic. Studierea evoluiei limbajului n presa din ara noastr nu a captat interesul major al specialitilor din domeniul jurnalisticii. Suntem foarte departe de a avea o imagine de ansamblu asupra limbajului presei romneti (n special pentru cea cotidian) de la nceputuri pn astzi. Cele mai numeroase i concludente informaii asupra evoluiei i dezvoltrii acestui tip de limbaj au fost redactate din perspectiva contribuiei unor personaliti ale artei cuvntului, care s-au manifestat i n cmpul jurnalistic. Nu mai e un secret pentru nimeni c, ntr-o proporie covritoare, aproape fr excepie, marii notri scriitori au avut o intens activitate jurnalistic, care a fcut obiectul unor cercetri numai din partea lingvitilor sau a criticilor i istoricilor literari. n acest sens, particulariti ale stilului publicistic, au fost semnalate pentru nceput de Al. Andriescu: Limba i stilul presei n perioada 1861-1900, n AUI, X

 • 20

  (1964), nr. 2, pp 173-212), amplificat ulterior sub titlul Dezvoltarea stilului publicistic n a dou jumtate a secolului al XIX-lea, n SILLR, I, pp. 199-253. O serie de afirmaii ale specialitilor din cele dou discipline au fost preluate i n ce privete limbajul presei, punndu-se un semn de egalitate, n mod eronat dup opinia noastr, ntre limbajul (i stilul) presei i contribuiile marilor scriitori. Din sinteza rezultatelor i mai ales prin extrapolarea acestora n aria activitilor mass-media, ar trebui s tragem concluzia c zecile de mii de ziare, aprute n ara noastr de-a lungul timpului, nu au exercitat nici o influen n rndul cititorilor i asupra normelor limbajului literar. Sau, mai grav, c ntreaga contribuie a presei se oglindete perfect n textele-martor ale celor nu mai mult de cteva zeci de publicaii analizate de lingviti, de criticii i istoricii literari. Se ignor, de asemenea, c scopul studiilor referitoare la activitatea jurnalistic a scriitorilor era cu totul altul i nu urma o finalitate tiinific n domeniul limbajului jurnalistic, ci al stilului propriu sau, eventual, cu privire la limbajului literar standard. De aceea sunt ntreinute dou mituri false:

  1. C la edificarea limbajului i implicit a stilului publicistic au contribuit exclusiv marii scriitori prin intermediul ctorva publicaii considerate istorice, ipotez, n realitate, fals. Nu contestm aportul personalitilor, dar asta nu este de ajuns.

  2. Dac facem abstracie de cercetrile lingvistice i istorico-literare, nseamn c, din orice alt punct de vedere, nu avem un istoric al presei, ceea ce este, iari, fals. Un istoric al presei exist. O dovad suplimentar o reprezint dicionarele. de publicaii, dar aproape nimeni din ramura disciplinei numit jurnalism, nu s-a ocupat de stilul jurnalistic aprofundndu-l cu instrumente lingvistice. Urmnd modelul francez, al presei de opinie, scrisul jurnalistic a devenit nc de la nceputuri preocuparea a numeroase personaliti din domeniul artei cuvntului, care, atunci cnd i-au enunat punctele de vedere n paginile gazetelor, s-au exprimat n calitate de scriitori i nu de jurnaliti. Adevratul stil jurnalistic ar trebui s fie acela n care concizia i claritatea ideilor se regsesc n adecvarea expresiei lingvistice fa de conceptele de adevr i realitate. De aici decurge obiectivitatea echidistant n prezentarea faptelor, ca i necesitatea centrrii stilului pe coordonatele genurilor jurnalistice, care sunt altele dect genurile literare. n studiile elaborate pn n prezent asupra problematicii n discuie, stilul jurnalistic a coabitat cu stilul extrem de personal( fie c este vorba de opinie, fie c este vorba de atitudine) al scriitorilor, realizndu-se un melange care nu spune prea multe despre stilul jurnalistic. De altfel i astzi, tentaia de a scrie mai degrab colorat dect obiectiv poate fi lesne reperat n presa noastr, cu straniul ei reflex n manualele de jurnalism.

  XII Etape n evoluia limbajului presei romneti ncepnd cu secolul al XVII-lea, numrul cititorilor gazetelor strine era n

  continua cretere , att in Transilvania ct i n ara Romaneasc i Moldova. Neavnd organe de pres proprii, care nici nu i-ar fi putut asigura un numr suficient de cititori, domnitorii notri i cei care se interesau de problemele din Europa acelor vremuri cutau informaii necesare n gazetele strine. Nicolae Iorga adun cu grij, n Istoria presei romneti, numeroase tiri care atesta atenia cu care era urmrit presa strin n rile romneti. La nceputurile ei, presa nu cuprindea numai subiecte cu caracter strict literar; ea a fost n aceea perioad o pres cultural i politic, cu un

 • 21

  spectru larg, cum ar fi: istoria, filosofia, economia, medicina, arta, literatura, filologia, etc.

  Procesul evoluiei stilului publicistic romnesc poate fi structurat in cinci perioade:

  1.1829-1860 2.1860-1900 3.1900-1947 4.1947-1989 5.1990 prezent

  Cele cinci perioade de afirmare i de dezvoltare a stilului publicistic trebuie puse in relaie direct cu evoluia sistemelor politice si juridice, acestea determinnd, de regul, relaiile dintre pres i putere. Acest criteriu general de periodizare trebuie s aib n vedere i alte elemente care in seam de evoluia societii, n toate structurile ei: existena unor cititorii instruii, interesai de viaa public, gradul de dezvoltare a tehnologiei de imprimare i de transmitere a informaiei capt n lumea modern, o pondere tot mai mare, care imprima stilului publicistic schimbri rapide i spectaculoase. Fiecare perioad marcheaz n general, un anumit stadiu de afirmare i de perfecionare a stilului gazetresc.

  O dat cu apariia "Daciei literare" (1840), asistm la o specializare a presei, prin editarea primelor reviste literare, care erau fondate i conduse de reputai scriitori i oameni de cultur: "Dacia literar", sub ndrumarea lui Mihail Koglniceanu, Romnia literar" (Iasi,1855), condus de V.Alecsandri, Convorbiri literare" (Iai,1867-1944), revist fondat de Societatea Junimea i condus de Titu Maiorescu, "Tribuna" (Sibiu,1884), editat de I. Slavici.

  Stilul publicistic (gazetresc) s-a instituit pe baza normelor limbii literare, fiind un stil de esen modern, i cuprinde n sfera sa o gam de mijloace i forme de comunicare orale i scrise, care servesc la informarea publicului n calitatea sa de receptor, asupra celor mai diverse evenimente cotidiene din viaa social, politic, economic, cultural, tiinific, artistic, sportiv etc. ndeplinind astfel funcia de mediatizare, dar i de influenare a opiniei publice, textele publicistice prezint trasaturi specifice care decurg din necesitatea unei informri rapide, exacte, expresive i convingtoare, dinamice, deschis nnoirilor, dar pstrnd n general, un echilibru ntre tradiie i inovaie.

  Noutatea i actualitatea au reprezentat, mai ales n prima etap de evoluie a stilului publicistic, o latur esenial a activitilor gazetreti. Cultivarea cu precdere a tirilor, n prima faz din evoluie, a determinat formarea terminologiei profesionale de specialitate, nlesnind stabilirea unor uniti frazeologice specifice. Formulrile sunt alctuite n aa fel nct s ctige ncrederea cititorului, solicitat mai puternic de cuvintele cu sensuri figurate sau de epitetul revelator: cercurile prea informate, circul tirea, o nuvel circul de cteva zile n public, din toate prile zboar tirile, izvoare autentice, izvoare cu totul sigure, persoane vrednice de credin.

  O serie de formulri se refer la evenimentul cuprins n tirea respectiv, la opiniile cititorilor sau la modul de prezentare a faptelor: cursul evenimentelor, cursul ntmplrilor, n cursul serioaselor ntmplri politice, mult sau puin gravitate a evenimentelor, a pricinuit cel mai viu entuziasm, ca dovad a interesului viu, ce vie impresie va fi fcut acest decret, a pricinuit aici o profund senzaie, mprtim opinia, opinia jurnalelor.

  Tot n aceast etap de dezvoltare a stilului publicistic, paralel cu fixarea terminologiei i a frazeologiei specifice tirilor, ncep s fie folosite, din ce n ce mai struitor, o serie de epitete care oglindesc o preferin vdit pentru senzaional.

 • 22

  Stilul publicistic al limbii noastre a luat fiin n secolul al XIX-lea, n paginile gazetelor, iar procesul de difereniere a elementelor sale specifice se ncheia n jurul anului 1860. El se deosebea de alte varieti ale limbii printr-o terminologie specific. Este vorba in special de terminologia politic i de prezenta masiv a neologismelor n general. Contribuia presei romneti la dezvoltarea i modernizarea limbii romne literare privete mbogirea vocabularului cu cuvinte cerute de dezvoltarea tiinelor, tehnicii i culturii i stabilirea unor norme fonetice i gramatice unice.

  Presa romneasc cu un profil foarte variat, mai ales n primele ei decenii de existen, a fost un factor important n modernizarea lexicului limbii literare. Unul din aspectele cele mai izbitoare pe care l prezint coloanele gazetelor romneti din aceast perioad l ofer numeroasele neologisme, din cele mai diverse sectoare. De asemenea, presa devine, chiar de la primele ei manifestri, un factor important de difuzare a mprumuturilor recente i de izolare a elementelor vechi din stilul administrativ. Lupta dintre elementele vechi i cele noi, n fonetic i gramatic, precum i lupta dintre elementele regionale pentru impunea unei singure variante fonetice ca literar, se desfoar, n forme mai vii sau mai ascunse, dar n mod permanent, n paginile gazetelor romneti din prima jumtate a secolului trecut. Important este aportul pozitiv al presei din secolul trecut , pe planuri din cele mai diverse, la dezvoltarea limbii romne literare. Rolul ei in mbogirea i unificarea limbii romne literare nu mai poate fi contestat astzi. Aproape toat terminologia noastr politic s-a fixat i s-a difuzat prin intermediul presei din secolul al XIX-lea, chiar dac unii din aceti termeni au o istorie mai veche i vor suferi profunde modificri semantice n epocile urmtoare. Adaptarea acestor termeni este, de cele mai multe ori, corect fiind ntrebuinai, nc din momentele ptrunderii lor n pres. Acelai rol enorm 1-ajucat presa nu att n formarea terminologiei tiinifice, pentru c existau n aceast privin manuale mai vechi, ct in difuzarea i explicarea acestor termeni pe nelesul cititorului din epoc.

  Presa reflect mai bine dect orice document de epoc. text literar, tiinific, administrativ sau de alt natur, frmntrile extraordinare care s-au petrecu n limba roman literar n secolul al XIX-lea. Ziarul este un teren propice pentru tot felul de inovaii cu consecine profunde n numeroase cazuri, asupra evoluiei limbii literare n general. Presa a lucrat ca un uria filtru, care reine toate reziduurile rezultate n timpul anevoiosului proces de mbogire i limpezire a limbii literare. Aceste caliti, odat ctigate, se vor rsfrnge binefctor i asupra limbii presei, care va continua s filtreze plasat n locurile cele mai expuse, alte elemente noi.

  ntre numeroasele publicaii care tindeau ctre o anumit specializare, cteva dintre ele i-au fixat numele n istoria culturii romneti prin contribuii de profunzime. Este cazul revistei "Convorbirii literare" (aparut la 1 martie 1867 pn n prezent).

  Revista condusa de lacob Negruzzi i beneficiind de substaniala contribuie din partea lui Titu Maiorescu , a impus conceptul de specializare in problemele de limba, arta, literatura, filosofie, folclor, drept, morala, educaie si nvmnt fiind , din punct de vedere al presei tematice un exemplu de personalitate.

  Spre deosebire de perioada precedent care anunase stilul tiinific i pe cel juridico-administrativ, dup 1860 putem s lum n seam noile virtui ideologice ale mesajului de pres cum ar fi constituirea unei uniti frazeologice de pres cu o tripl investire: semantic, metaforic, literar artistic. De asemenea, trebuie semnalate; mbogirea terminologiilor de specialitate i ptrunderea acestora n genurile publicistice, ca i interferena textului de pres cu textul artistic (beletristic). Acestea

 • 23

  pun publicistica n faa unor inovaii lingvistice i a folosirii unor modalitii gazetreti care s releve caracterul naional al presei i in privina limbii.

  Stilul publicistic i genurile gazetreti de la sfrit de secol atest, anumite tendine care au contribuit, n primul rnd, la dezvoltarea presei literare. Se cultiva acum arta polemica-politic ,social, cultural, istoric, sociologic i filozofic. Cronica literaturii de teatru, mai ales, dar i cea de carte, cunosc prin Eminescu, Delavrancea i Caragiale o amploarea deosebit.

  Un gen frecvent ntlnit este medalionul literar, prezent n mai toate revistele. Se ivesc nume noi n literatur precum I. Al. Brtescu-Voineti, I. A.

  Bassarabescu, Emil Garleanu, Jean Bart ,Gala Galaction, Mihai Sadoveanu, Tudor Arghezi, Victor Eftimiu a cror contribuie este nsemnat n planul discuiilor teoretice i n practica scrisului beletristic i publicistic.

  Cu asemenea publiciti ,cu asemenea stiluri, putem spune ca secolul al XX-lea a debutat cu vocaia autentic a unei gazetrii romneti diversificat n genuri i modaliti stilistice , premise ale unei tot mai nalte ascensiuni, cu nenchipuit de multe foloase in evoluia limbii romne, a celei literare cu precdere i implicit a stilului publicistic.

  Perioada interbelic se caracterizeaz in planul publicaiilor literare mai ales prin ceea ce se numete modernism.

  Peisajul celor peste 500 de publicaii periodice romneti, care apreau naintea primului rzboi mondial, a cunoscut un moment de stagnare n 1916,cnd i ntrerupseser activitatea reviste cunoscute: Viata Romneasc la Iai, Convorbiri literare la Bucureti. Dup rzboi reapar Literatorul, Luceafrul, Viata Romneasc, Ramuri, Convorbiri literare, multe altele, mai puin cunoscute. Aproximativ 300 de titluri de revist literar s-au ivit in rstimpul 1918-1944, majoritatea cu o existen sub doi ani, n paginile crora s-au afirmat coli i curente literare, scriitori i concepii estetice noi. Dac perioada precedent sttuse sub semnul smntorismului , poporanismului i simbolismului , deceniile 1920-1940 sunt dominate de noi curente de idei generate de cteva publicaii distincte.

  Zburtorul este mesager a curentului modernist, Gndirea i leag numele de curentul tradiionalist i ortodoxist , revista Contemporanul reprezint avangardismul. Diferite alte orientri, tendine i activiti publicistice din presa literara interbelic se altur sau se opun curentelor menionate.

  XIII. Calitile limbajului jurnalistic

  Ct privete stilul, acesta se manifest printr-o serie de caliti generale, apte

  de a-l face ilustrativ n rndul vorbitorilor, dar mai ales n texte, adic n mesajele scrise. Este unanim acceptat ideea c, pentru configurarea unui bun stil sunt necesare o seam de atribute pe care le vom enumera succint. Astfel, intr n discuie urmtoarele proprieti:

  - claritatea, reprezentnd formularea limpede, logic, coerent a ideilor, gndurilor, sentimentelor

  - proprietatea (utilizarea celor mai potrivite mijloace lingvistice n exprimarea ideatic, afectiv)

  - corectitudinea: (respectarea normelor de exprimare) - precizia, constnd n utilizarea riguroas a mijloacelor lingvistice - puritatea (utilizarea mijloacelor lingvistice consacrate prin uzul limbii i

  admise de limba literar)

 • 24

  Acestea trebuie s reprezinte proprieti ale stilului n general i se regsesc i printre atributele limbajului jurnalistic. Modalitatea lor de reprezentare este intim legat de maniera de gndire i exprimare a fiecrui vorbitor tiut fiind c stilul e omul, formul consacrat n a nchide n zona ascuns, misterioas, tiparul formativ al stilului. ntruct stilul publicistic ndeplinete, pe de o parte, funcia de mediatizare, de larg informare asupra evenimentelor politice, sociale, economice, culturale, tiinifice, etc., iar pe de alta de influenare a opiniei publice, alturi de caracteristicile generale amintite mai sus, este necesar ca acestea s fie completate ori ntrite i de alte caracteristici, specifice stilului (limbajului) publicistic. ntre ele, se numr:

  - contopirea a dou tipuri de comunicare: informativ i afectiv - exprimarea unei atitudini, a unei tendine - mare varietate de forme a mesajelor: apel, articol, comentariu, comunicat,

  declaraie, etc. - utilizarea unor mesaje de o foarte mare diversitate, care se apropie formal (n

  funcie de coninutul mesajului) de toate tipurile de mesaje (limbaj colocvial, tiinific, .a.m.d.)

  - prezena unor cliee - mesajele (prin coninutul informativ ori interpretativ) reflect constant realitatea imediat, complet de cele mai multe ori de mijloace extralingvistice: (caricatur, fotografie, scheme, tabele, infografii). Ele deriv din ceea ce ar trebui consemnat sub denumirea de funcii ale presei,

  care se regsesc n textura limbajului publicistic. Ne referim la funcia informativ (informaia trebuie s fie corecta i stimulatoare), de anten, prin care este menit s introduc n circuitul comunicrii ceva nou, de amplificare, selecie (filtrarea informaiei), busol (centrarea ei pe coordonatele evenimentelor) i de mitizare.

  Acestor cerine decurgnd din funcia fatic a limbajului presei, li se altur cteva particulariti lingvistice:

  - limbajul jurnalistic este foarte deschis inovaiilor - respect, n general, normele limbii literare, iar abaterile de la norm

  reprezint, nu greeli, ci acte de stil - folosete frecvent citate din surse directe i verificate

  - apeleaz la titluri menite a strni interesul ( titluri ocante, formulri eliptice) - pstreaz, pe fa ori n subsidiar, tonaliti polemice Selectm n continuare pe cele mai importante dintre caracteristicile limbajului

  publicistic, prezentate i sub aspect diacronic, de tefan Munteanu i I. D. ra n Istoria limbii romne literare, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1978, pp. 206-235.

  - rolul decisiv jucat n ce privete formarea limbajului literar standard sub aspect normativ i, ulterior, la uniformizarea i impunerea lui.

  - din perspectiv diacronic, o particularitate a stilului publicistic a constituit-o caracterul retoric al multora dintre articolele publicate n presa noastr n secolul al XIX-lea, excese temperate ncepnd cu debutul secolului al XX-lea. tefan Munteanu i I.D. ra citeaz din Romnul(1861) : O zicem, o dechearm, v acuzm n public c numai ai luat mereu i n-ai dat niciodat, voi, velii boieri regulamentari, i spunei, de putei, cnd, cui, i ct a dat fiecare dintre voi din averea personal pentru lucrul public.

  - utilizarea riguroas (actualmente) a normelor gramaticale impuse prin limbajul literar standard.

 • 25

  - tendina de a evita conservatorismul normelor literare prin combinri semantice de tip novator.

  - stilul publicistic joac rolul de ferment cu privire la inovaiile din limbaj. - contribuie la nelegerea i ncetenirea unor termeni de specialitate, prin

  explicarea lor. - n aceast epoc, genurile jurnalistice ale presei tind s creeze variante

  proprii ale limbajului utilizat , n funcie de scopurile comunicrii, altfel spus, de aria tematic abordat. ns, natura competiional a economiei de pia, care agit i viaa presei, a determinat o reconfigurare stilistic a mesajelor despre realitate. Faptele prezentate dobndesc nfiarea unui tablou original cu orice pre.

  - n presa cotidian, stilului publicistic i sunt specifice anumite procedee menite s suscite curiozitatea cititorului. Aceste mijloace devin n mod curent expresia senzaionalului. Formulele gazetreti sugernd panica, surpriza ori ngrijorarea sunt nsoite de adjective ca de pild excepional, fenomenal, formidabil, senzaional, sublim.

  - din multitudinea deconcertant a tirilor, jurnalitii selecteaz zilnic pe cele mai emoionale, fiindc au priz la public. Atunci cnd tirea nu s-a nscut cu aceste caliti, apar n revers, abuzurile de natur stilistic, fiind folosite cuvinte cu potenial emoional, fapt care duce la forjarea informaiei prin nclzirea lingvistic la temperaturi nalte. Rezult de aici abuzul de superlative (adic de epitete).

  n fine, o caracteristic a stilului jurnalistic o constituie i paradoxul c acesta nu mizeaz pe omogenitate, factor esenial n definirea oricrui stil. Gh. Bulgr este de prere c stilul publicistic prezint, ntr-o sintez mereu adaptat la nevoile informaiei cotidiene, noutate terminologic i construcii dense, adesea eliptice, discontinue, care pot alterna cu expresia evocatoare poetic, cu formula familiar, ori cu structura degajat a contextului. Din cauza grabei, supravegherea stilului i claritatea chiar a construciilor uneori sufer; de aceea, epitetul publicistic este astzi uor peiorativ, voind s indice un stil aproximativ, puin ngrijit.

  XIV. Limbajul jurnalistic i genurile presei. Specificiti de canal.

  n perimetrul limbajului jurnalistic sunt decelabile unele aspecte cu valoare distinctiv, generat fie de genul jurnalistic, fie de canalul mediatic: pe suport clasic (de hrtie), audio, video, mutimedia i transmedia.

  Paleta varietilor stilistice este mbogit i de existena textelor interdisciplinare (de grani)cu genuri aparinnd altor varieti de stiluri, ndeosebi cel literar-artistic, dar i cu stiluri funcionale. ntr-o asemenea poziie se afl cronica, grupajul cu caracter tiinific, pamfletul, parodia, texte cu aplicaie juridic sau de popularizare a tiinei, interviurile, reportajele i anunurile publicitare (reclama), desigur fiecare dintre ele n proporii diferite. n ziare, ca i n emisiunile informative de la radio i tv. i fac loc cele mai importante evenimente ale zilei, cu alte cuvinte o ntreag lume cuprinsa i redat printr-o varietate de mijloace jurnalistice, de la informaiile curente cotidiene (schimbarea rutei mijloacelor de transport, preul diferitelor produse, campanii de vaccinare, obiective cultural-artistice nou aprute, informaii meteo, dispariii, necrologuri, aniversri), la tiri interne sau externe, din lumea politic, financiar, sportiv, cultural, la editoriale i mic ori mare publicitate, articole de scandal ori cu coninut senzaional i pn la evocri, anchete, comemorri sau comunicate de pres. Acest tablou, dei incomplet, este mrturia varietii i, n

 • 26

  acelai timp, a densitii i bogiei de teme reprezentnd ceea ce intereseaz la un moment dat societatea i pe membrii ei. Devine limpede c tot ceea ce poate detepta un ecou n mintea i sufletul omului constituie subiect pentru jurnalist, cum iari devine clar c enorma diversitate a subiectelor tratate nu poate produce fenomenul de coagulare la nivelul stilului, ci al ideilor (temelor, mesajelor) reconstruite ca simboluri i stereotipuri. De aceea, este preferabil s vorbim despre un limbaj al jurnalismului n loc de un stil jurnalistic.

  Sub acest aspect, prezentm, pentru nceput, perimetrul spaial al mesajelor publicistice, reprezentat de ziare i reviste, de radio i televiziune, iar mai nou de mediul virtual. Acestea sunt locuri n care se ntlnesc (tipresc sau prezint) tiri i informaii actuale din toate domeniile de activitate. Astzi numrul acestor locaii este foarte mare. Unele s-au specializat pe anumite domenii (tehnice, medicale mod, alimentaie cltorii, etc) altele prezint evenimente cotidiene din toate mediile sociale. De obicei, conin generice prin care se anun tematica; subiectul unor articole, titluri; subtitluri, care pun n eviden, de obicei, ideile principale din coninutul propriu-zis. Folosesc o gam larg de elemente grafice, sonore sau de imagine realiznd un hipertext.

  Concret, limbajul jurnalistic centreaz informaia pe direcia urmtoarelor formate sau genuri jurnalistice, care i influeneaz semnificativ turnura mesajului:

  - tirea, text cu caracter informativ, redus, de obicei, la o singur propoziie sau la o fraz simpl, prin care se comunic informaii eseniale legate de un fapt sau de un eveniment de strict actualitate informaia.

  - tirea dezvoltat, text informativ care comunic, pe lng esena faptelor, unele detalii, cu scopul de a ntregi coninutul mesajului transmis.

  - grupajul de tiri, realizat din mai multe texte informative, legate ntre ele prin anumite atribute. Este alctuit din cel puin trei texte, fiecare comunicnd cte o tire. Mesajul transmis se refer la un domeniu de activitate sau la domenii diferite i pot fdi cuprinse informaii din activitatea intern sau extern. Informaiile se pot transmite la radio, televiziune dar i n presa scris. Aportul stilistic al celor trei e neutru, impersonal

  - editorialul, articol de fond, scris de o personalitate (formator de opinii) i care indic totodat punctul oficial al publicaiei n chestiunea dezbtut. Ca gen aparinnd jurnalismului de opinie, editorialul este ilustrativ n ce privete calitaile generale ale stilului.

  - articolul de ziar (revist), este o compoziie cu caracter publicistic, un text n care se trateaz probleme ale actualitii imediate sau de interes actual destinate publiculu


Recommended