+ All Categories
Home > Documents > Lectie 20 Anatomia Sistemului Digestiv.

Lectie 20 Anatomia Sistemului Digestiv.

Date post: 11-Jul-2015
Category:
Upload: oxi-gen
View: 667 times
Download: 12 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)

of 22

Transcript

Anatomia sistemului digestiv

Prof. Pop Aurel

Totalitatea organelor n care are loc transformarea alimentelor n substane simple, asimilabile, formeaz sistemul digestiv. La om, ca i la mamiferele despre care ai nvat anul trecut, sistemul digestiv este alctuit din tubul digestiv i glandele anexe.

Tubul digestiv este alctuit, la rndul lui, din: cavitatea bucal, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subire, intestinul gros. Comunicarea cu mediul extern se realizeaz prin dou orificii: gura i anusul.

Cavitatea bucal are n partea anterioar buzele, posteriorvalul palatin i omuorul, lateral- obrajii, n partea inferioarapodeaua acoperit de limb, iar planeul bucal formeaz cerul gurii.

Limba este un organ musculos, la care se observ rdcin, corpul i vrful. n cavitatea bucal este eliminat saliva produs de glandele salivare.

Dinii aflai napoia buzelor, sunt nfipi n oasele celor dou maxilare, n nite caviti numite alveole. Un om adult are 32 de dini, care nu au aceeai form, datorit rolului diferit pe care l ndeplinesc.

Astfel, pe fiecare jumtate de maxilar se gsesc: doi incisivi, cu rol de tiere a alimentelor (I) un canin, cu rol de sfiere a hranei (C) doi premolari, care au dou ridicturi (PM) trei molari, cu patru ridicturi (M) Premolarii i molarii (mselele) au rol n mcinarea alimentelor. Formula dentar a unui om adult este urmtoarea:

Un dinte se compune din trei pri: coroana, coletul (zona de trecere spre rdcin) i rdcin. n seciune longitudinal se observ smaltul care acoper coroana, dentina se afl sub smalt i cementul care acoper rdcin. Pulpa dentar este o cavitate central aflat sub dentina. Aceasta se continu n rdcini, prin canale strbtute de vase sangvine i de nervi care trec prin vrful perforat al rdcinilor spre alveola dentar.

n cursul vieii sale, omul are dou dentiii succesive: dentiia de lapte (20 de dini), numit aa deoarece se dezvolt cnd hrana principal a copilului este laptele, i dentiia definitiv, pe care omul o are ncepnd de la vrsta de 6-7 ani i pn la sfritul vieii. Examinnd radiografia reprodus n figur putei constata cum se produce schimbarea dinilor de lapte cu cei definitivi.

Faringele aflat n continuarea cavitii bucale- are form de plnie; el este locul n care se ntlnesc calea respiratorie cu calea digestiva i n care se deschid trompele lui Eustachio.

Esofagul este un tub lung de 20-25 cm, aflat n continuarea faringelui. El se deschide n stomac prin orificiul cardia. Peretele sau este format n cea mai mare parte din muchi netezi.

Majoritatea muchilor organelor interne, n afar de cei ai inimii, au culoarea roz i o structur diferit de cea a muchilor scheletici. Ei sunt alctuii din fibre n form de fus, cu un singur nucleu n centru, iar contracia lor este involuntar.

Stomacul este o parte dilatat a tubului digestiv, cu o capacitate de circa 1500 cm3, situat sub diafragm, n partea stng. Stomacul are forma literei J. trecerea spre intestinul subire se face prin orificiul pilor, care este prevzut cu un sfincter; acesta se deschide n momentul n care lasa alimentele s nainteze spre intestin. Peretele stomacului este alctuit din trei straturi de muchi, iar interiorul su este cptuit de mucoasa gastric, n grosimea creia se gsesc glande care secret sucul gastric.

Intestinul subire, de circa 8 m lungime, se ndoaie, formnd cute. n peretele su se gsesc dou straturi de muchi, iar n interior este cptuit cu mucoasa intestinal; n aceastta se afla glande care secret sucul intestinal. Mucoasa intestinal prezint numeroase cute pe care sunt situate mici proeminene, numite viloziti intestinale, cu o nlime de 05,mm

Cutele i vilozitile mresc considerabil suprafaa de contact cu alimentele. n viloziti se afla capilare sangvine i un vas limfatic. Partea intestinului, lung de circa 25 cm, aflat n prelungirea stomacului se numete duoden. n curbura ase adpostete capul pancreasului.

Intestinul gros- lung de circa 1,50 m- prezint n partea dreapt a abdomenului o poriune numit cecum, la captul creia se afla o mic prelungire, apendicele. Restul intestinului, numit colon, are forma literei U, cu deschiderea n jos. Partea sa terminal, numit rect, se deschide prin anus, nchis cu un sfincter.

Glandele anexe ale sistemului digestiv sunt urmtoarele: glandele salivare, ficatul i pancreasul.

Glandele salivare i vrsa secreia (saliva) n cavitatea bucal

Pancreasul, glanda de culoare roz, situat napoia stomacului produce sucul pancreatic, condus spre duoden prin dou canale.

Ficatul, aezat n partea dreapt a cavitii abdominale, sub diafragm, este cea mai mare glanda din corp. El este alctuit din doi lobi, iar culoarea roie nchis se datoreaz bogatei sale vascularizaii. Ficatul secret bila (fierea), care, n intervalul dintre mese, este depozitat n vezica biliar, de unde, n timpul digestiei, se elimin n duoden.

Sngele ptrunde n ficat prin dou vase: artera care aduce snge oxigenat i vena care aduce snge ncrcat cu substane absorbite la nivelul vilozitilor intestinale. Ficatul i pancreasul sunt organe eseniale pentru digestie

Sfrit


Recommended