Home >Documents >GHID DE UTILIZARE PENTRU ... No¥£iuni de anatomie Aparatul urinar este compus din doi...

GHID DE UTILIZARE PENTRU ... No¥£iuni de anatomie Aparatul urinar este compus din doi...

Date post:05-Jan-2020
Category:
View:3 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • GHID DE UTILIZARE PENTRU AUTOCATETERIZAREA URINARĂ INTERMITENTĂ

 • Osynlig text

 • GHID DE UTILIZARE PENTRU AUTOCATETERIZAREA URINARĂ INTERMITENTĂ

  Osynlig text

 • Cuprins

  Prefaţă ........................................................................................................ 5

  Noţiuni de anatomie .................................................................................. 6

  Afecţiunile urinare ...................................................................................... 9

  Autocateterizarea urinară intermitentă ..................................................... 11

  Despre LoFric® ............................................................................................. 18

  Instrucţiuni LoFric® Sense ........................................................................... 20

  Instrucţiuni LoFric® Origo ............................................................................ 22

  Instrucţiuni LoFric® Hydro-Kit™  ................................................................... 24

  Instrucţiuni LoFric® Primo™ ......................................................................... 26

  Întrebări şi răspunsuri ................................................................................ 29

  Planul personal de îngrijire ......................................................................... 33

  4

 • Prefaţă

  Disfuncţiile vezicii urinare pot surveni oricând pe parcursul vieţii. Nu vă îngrijoraţi, nu sunteţi singur(-ă). În realitate, sute de mii de oameni de toate vârstele practică autocateterizarea urinară intermitentă în fiecare zi.

  Prezentul ghid de utilizare pentru autocateterizarea urinară intermitentă conţine date şi informaţii colectate în cei peste 20 de ani de experienţă de lucru cu serviciile medicale cât şi cu mii de utilizatori de toate vârstele care au integrat-o cu succes în propria viaţă. Sperăm că acest ghid să vă ajute în creşterea calităţii vieţii dvs. De regulă, informaţia este cel mai bun anti- dot împotriva fricii. Informaţia ne dă încredere, ne ajută să fim stăpâni pe situaţie şi ne conduce la luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză pe parcusul tratamentului.

  Prezentul ghid nu înlocuieşte şi nici nu substituie informaţiile şi instrucţiunile primite de dvs. de la personalul medical specializat, ci reprezintă completarea acestora.

  Dacă aveţi întrebări legate de prezentul ghid de utilizare sau cateterele urinare LoFric, vă rugăm să ne contactaţi la telefon: 021 250 06 20, mobil: 0727 835 638 (0727 TELNET), Email: info@pharmatelnet.ro sau să vizitaţi www.lofric.com, www.pharmatelnet.ro

  5

 • Noţiuni de anatomie

  Aparatul urinar este compus din doi rinichi, două uretere, vezica urinară, sfincter şi uretră. Rolul aparatului urinar este acela de a filtra continuu sân- gele prin intermediul rinichilor cât şi acela de a elimina majoritatea toxinelor din corp prin urină. Urina este eliminată din vezica urinară printr-un ”canal specific” numit: uretră. Deschiderea uretrei se numeşte meat urinar. Urina este transportată de la rinichi către vezica urinară prin cele doua ducte urinare, numite uretere. Sfincterul urinar este muşchiul care controlează închiderea cât şi deschiderea vezicii urinare.

  Prostata este un organ exclusiv masculin care face parte din sistemul de reproducere. Situată în imediata vecinătate a vezicii urinare, prostata este traversată de prima parte a uretrei, fapt ce explică implicarea prostatei în anumite afecţiuni urinare.

  Aparatul urinar este controlat de sistemul nervos central, ca dealtfel toate funcţiile corpului uman. În momentul umplerii vezicii urinare, multitudinea de nervi care trec prin măduva spinării schimbă mesaje informaţionale cu creierul. Dacă se îndeplinesc simultan toate condiţiile, sistemul nervos cen- tral autorizează evacuarea urinei din vezica urinară, procesul fiind numit şi micţiune (adică procesul de “a urina”) şi totodată dă comandă de contracţie a vezicii cât şi de deschidere a sfincterului.

  6

 • Rinichi

  Uretere

  Vezica urinară

  Uretră

  Prostată

  Vezica urinară

  Prostată

  Uretră Sfincter extern

  Sfincter intern

  Deschiderea uretrei

  Centrul cerebral al micţiunii

  Centrul Pontin al micţiunii

  Măduva spinării

  Centrul reflex sacratMuşchi detrusor

  Deschiderea ureterului

  Deschiderea uretrei

  Sfincter extern

  Sfincter intern

  7

  Anatomia la bărbat

 • Uter

  Vezica urinară

  Uretră

  Planşeu muscu- lar pelvin

  Uretră

  Labii

  Vagin

  Anatomia la femeie

  8

  Muşchi neted sfincterian

  Rinichi

  Uretere

  Vezica urinară

  Uretră

  Centrul cerebral al micţiunii

  Centrul Pontin al micţiunii

  Măduva spinării

  Centrul reflex sacratMuşchi detrusor

  Deschiderea ureterului

  Sfincter extern

  Deschiderea uretrei

 • Afecţiunile urinare

  Capacitatea de stocare şi de evacuare a urinei este afectată de mai mulţi factori. Cel mai adesea afecţiunile urinare sunt rezultatul unei patologii (boli), ale unui traumatism (accident) sau chiar ale procesului de îmbătrânire (vârstă). Cele 3 afecţiuni principale ale vezicii urinare sunt:

  1. Incontinenţa urinară sau incapacitate de a stoca urina Motivul poate fi: Funcţionarea defectuoasă a sfincterului, cauzată de pierderea tonusului muşchiului sfincterian, care în condiţii normale de funcţionare trebuie să asigure închiderea uretrei între micţiuni sau pierderea tonusului muşchilor perineali, care în mod normal trebuie să susţină şi să amplifice acţiunea sfincterului. În acest caz simptomul este de exemplu: pierderea de urină.

  Hiperactivitatea vezicii urinare, concretizată prin contracţia haotică a peretelui muscular ( muşchi detrusor) datorată unei afecţiuni neurolo- gice (boală sau accident); Simptome: micţiuni dese, micţiuni de urgenţă (imperioase) cât şi scurgeri de urină.

  2. Retenţia urinară sau incapacitatea de a goli vezica urinară Motivul poate fi: Obstrucţie, cauzată de o leziune sau îngustarea pasajului uretral sau chiar de hipertrofia prostatei ; Simptome : debit urinar scăzut şi presiune crescută în interiorul vezicii.

  O vezică care nu se contractă (areflexă) – fapt ce înseamnă că muşchiul vezical nu are forţa necesară de a goli complet vezica – este o afecţiune cauzată de traume ale nervilor ce controlează detrusorul, de o leziune a vezicii sau de o malformaţie; Simptome: debit urinar scăzut şi presiune crescută în interiorul vezicii.

  3. O combinaţie de incontinenţă şi retenţie urinară 9

 • “Am avut neşansa ca la începutul bolii anumiţi medici să-mi spună că voi purta toată viaţa sondă cu pungă urinară. Ulterior am aflat de autocateterizarea urinară intermitentă iar prima reacţie pe care am avut-o atunci când medicul mi-a reco- mandat-o fost teamă urmată de decepţie... Acum consider că autocateterizarea urinară intermitentă este o soluţie reală iar lupta cu boala nu mai este aşa urată. Mă autocateterizez de 20 de luni cu cateterele LoFric care mi s-au părut cele mai si- gure. Cateterele LoFric sunt uşor de folosit, cele cu apă inclusă sunt utile atunci când nu există sursă de apă la îndemână iar la cele fără apă inclusă, adaug apă de la robinet. Cateterele LoFric mă ajută să-mi rezolv problema medicală, sunt discrete şi mai presus de toate pot afirma că LoFric este mai competitiv în comparaţie cu alte produse similare care efectiv mi-au dat fiori când le-am folosit (greu de mânuit, cu gel care curgea peste tot, rigide). Cateterele LoFric mi-au redat demnitatea, putând fi o persoană activă şi cu probleme invizibile pentru cei din jur.”

  Marinela, 42 ani, funcţionar, România

  ”La inceput nu am dorit să mă autocateterizez pentru că mi se părea mai sigură sonda fixă. Totuşi, acum 3 ani am început să mă autocateterizez şi ulterior am constatat că aceasta metodă este foarte uşoară! Folosesc LoFric de 2 ani pentru că este de o calitate superioară faţă de alte produse. LoFric cu apa inclusă pentru activarea lubrefierii poate fi folosit cu uşurinţă în călătorii. De când folosesc LoFric, funcţia aparatului urinar mi s-a îmbunătăţit! Autocateterizarea la 4-5 ore este benefică pentru vezică, înlătură riscul depunerilor de sedimente pe pereţii vezicii şi ajută la refacerea funcţiei aparatului urinar. Recomand tuturor să îl folosească şi să se convingă singuri de calităţile şi beneficiile cateterului LoFric!”

  Ciprian, 32 ani, România

  “Mă autocateterizez urinar din 2006 şi folosesc LoFric de 2 ani. Apreciez la LoFric modalitatea de lubrefiere a cateterului, uşurinţa în utilizare cât şi faptul că este decontat prin casa de sănătate. LoFric este un produs la îndemână şi de care avem nevoie. “

  Dragoş, 40 ani, România

 • Autocateterizarea urinară intermitentă

  Autocateterizarea urinară intermitentă constă în introducerea unui tub, nu- mit cateter urinar, care traversează uretra ajungând în vezică, fapt ce permite evacuare urinei din vez

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended