+ All Categories
Home > Documents > CURIOZITATI DIN ASTROFIZICA

CURIOZITATI DIN ASTROFIZICA

Date post: 23-Feb-2016
Category:
Upload: dakota
View: 219 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
Description:
CURIOZITATI DIN ASTROFIZICA. NOUTATI. - PowerPoint PPT Presentation

of 7

Click here to load reader

Transcript

CURIOZITATI

NOUTATICURIOZITATI DIN ASTROFIZICACercetatorii de la Observatorul Paranal din Chile au descoperit cea mai rece stea cunoscuta din Univers. Steaua, numita CFBDSIR 1458+10B, este situata intr-un sistem binar de stele pitice maro la o distanta de 75 de ani lumina de Pamant.

Temperatura stelei masurata cu telescopele speciale din Chile este de 100 grade Celsius. Spre comparatie temperatura la suprafata Soarelui este de 5500 grade Celsius, iar in interior de 13.6 milioane grade celsius.

Steaua Centauri lumina sa ajunge pe Pamant in circa 4 ani. Daca am calatori pana la ea cu masina ar dura 45 de milioane de ani, 900 de milioane de ani pe picioare si 100 de mii de ani cu o nava spatiala.Toti atomii care alcatuiesc corpul nostru, cu exceptia hidrogenului si heliului, au fost creati in infernul din stele. Acesti atomi sunt eliberati de fiecare data cand o stea moare, imbogatind universul cu elementele necesare vietii.

Planeta Saturn are o densitate atat de mica, incat ar putea pluti chiar si pe apa.Cea mai calda stea descoperita vreodata se numeste Eta Carinae

Aceast exoplanet (planet aflat n afara sistemului nostru solar), care orbiteaz n jurul a dou stele i, din acest motiv, are dou rsrituri i dou asfinituri, a fost denumit Kepler-16b.

Planeta se afl la o distan de circa 200 de ani lumin de Terra.

Cele dou stele sunt mai mici i mai puin calde n comparaie cu Soarele nostru, iar din acest motiv, Kepler-16b este destul de rece, temperaturile nregistrate la suprafaa ei variind ntre -73C i -101C.

Galaxia ndeprtat, denumit NGC 6744, a fost surprins de telescopul MPG/ESO de la observatorul european La Silla, din Chile. Ea se afl la 30 de milioane de ani lumin deprtare de Terra, n constelaia Punului.Oamenii de tiin spun c suntem norocoi s avem o astfel de imagine a galaxiei, ntruct este identic cu Calea Lactee.Principala diferen ntre cele dou galaxii este mrimea. n timp ce Calea Lactee are 100.000 de ani lumin diametru, NGC 6744 este mult mai mare, putnd fi vzut de pe Terra chiar i cu un mic telescop.Punctele roiatice de pe braele spiralei din NGC 6744 reprezint regiune unde se nasc noi stele.

Noua planet aflat la o distan de 4.000 de ani-lumin de Terra este mult mai dens dect orice alt corp de acest tip detectat pn acum i este alctuit n mare majoritate din carbon. Deoarece este att de dens, oamenii de tiin sunt de prere c substana din care este alctuit - carbonul - trebuie s se afle n stare cristalin, ceea ce nseamn c o mare parte din aceast planet este alctuit ntr-adevr din diamante.


Recommended