+ All Categories
Home > Documents > Conventia de La Vienna Din 1980

Conventia de La Vienna Din 1980

Date post: 06-Apr-2018
Category:
Upload: sergiu-sirbu
View: 239 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 21

Transcript
  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    1/21

    1

    CONVENIA ONU ASUPRA CONTRACTELOR DE VNZAREINTERNAIONAL A MRFURILOR

    din 11.04.80

    * * *

    Statele pri la prezenta Convenie,innd seama de obiectivele generale nscrise n rezoluiile privind

    instaurarea unei noi ordini economice internaionale pe care le-aadoptat Adunarea General la a 6-a sesiune extraordinar,

    considernd c dezvoltarea comerului internaional, pe bazaegalitii i avantajului reciproc, este un element important npromovarea relaiilor de prietenie ntre state,

    apreciind c adoptarea de reguli uniforme aplicabile contractelor devnzare internaional de mrfuri i compatibile cu diferitele sistemesociale, economice i juridice va contribui la eliminarea obstacolelorjuridice n schimburile internaionale i va favoriza dezvoltareacomerului internaional,

    au convenit cele ce urmeaz:

    PARTEA IDOMENIUL DE APLICARE I DISPOZIII GENERALE

    CAPITOLUL IDOMENIUL DE APLICARE

    Articolul 1

    1 Prezenta Convenie se aplic contractelor de vnzare de mrfurintre pri care i au sediul n state diferite:

    a) cnd aceste state sunt state contractante; saub) cnd normele de drept internaional privat conduc la aplicarea

    legii unui stat contractant.

    2. Nu se ine seama de faptul c prile au sediul n statediferite, dac acest fapt nu rezult nici din contract, nici dintranzacii anterioare ntre pri, nici din informaii furnizate de elen orice moment anterior ncheierii sau cu ocazia ncheieriicontractului.

    3. Nici naionalitatea prilor, nici caracterul civil sau comercialal prilor sau al contractului nu sunt luate n considerare pentruaplicarea prezentei Convenii.

    Articolul 2

    Prezenta Convenie nu se aplic vnzrilor:a) de mrfuri cumprate pentru folosina personal, familial sau

    casnic, n afar de cazul n care vnztorul, n orice moment naintede ncheiere sau cu ocazia ncheierii contractului, n-a tiut sau nu s-aconsiderat ctie c aceste mrfuri erau cumprate pentru o astfel defolosin;

    b) la licitaii;c) de sub sechestru sau efectuate n orice alt mod de ctre

    autoritile judiciare;d) de valori mobiliare, efecte de comer i monede;e) de nave, vapoare, aeroglisoare i aeronave;f) de electricitate.

    Articolul 3

    1. Sunt considerate vnzri contractele de furnizare de mrfuri ceurmeaz a fi fabricate sau produse, n afar de cazul n care parteacare le comand furnizeaz o parte esenial din elementele materialenecesare acestei fabricri sau produceri.

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    2/21

    2

    2. Prezenta Convenie nu se aplic contractelor la care parteapreponderent a obligaiei prii care furnizeaz mrfurile const nfurnizarea manoperei sau a altor servicii.

    Articolul 4

    Prezenta Convenie guverneaz exclusiv formarea contractului devnzare i drepturile i obligaiile la care un astfel de contract dnatere ntre vnztor i cumprtor. n special, n afara dispoziiilorcontrare exprese ale prezentei Convenii, aceasta nu privete:

    a) validitatea contractului, nici a vreuneia din clauzele sale i,cu att mai puin, cea a uzanelor;

    b) efectele pe care contractul poate s le aib asupra proprietiimrfurilor vndute.

    Articolul 5

    Prezenta Convenie nu se aplic rspunderii vnztorului pentrudecese sau leziuni corporale cauzate oricui de ctre mrfuri.

    Articolul 6

    Prile pot s exclud aplicarea prezentei Convenii sau, subrezerva dispoziiilor art. 12, s deroge de la oricare din dispoziiilesale sau s le modifice efectele.

    CAPITOLUL IIDISPOZIII GENERALE

    Articolul 71. La interpretarea prezentei Convenii se va ine seama de

    caracterul su internaional i de necesitatea de a promova aplicarea sauniform, precum i de a asigura respectul bunei-credine n comerulinternaional.

    2. Problemele privind materiile guvernate de prezenta Convenie icare nu sunt rezolvate n mod expres de ctre ea, vor fi reglementatepotrivit cu principiile generale din care ea se inspir sau, n lipsaacestor principii, n conformitate cu legea aplicabil n temeiulnormelor de drept internaional privat.

    Articolul 8

    1. n scopurile prezentei Convenii, indicaiile i celelaltemanifestri ale unei pri trebuie interpretate dup intenia acesteia,cnd cealalt parte cunotea sau nu putea s ignore aceast intenie.

    2. Dac paragraful precedent nu este aplicabil, indicaiile icelelalte manifestri ale unei pri trebuie interpretate potrivit cu

    semnificaia pe care le-ar fi acordat-o o persoan rezonabil, cuaceeai pregtire ca cealalt parte, aflat n aceeai situaie.

    3. Pentru determinarea inteniei unei pri sau a ceea ce ar fineles o persoan rezonabil, trebuie s se in seama decircumstanele pertinente, ndeosebi de negocierile care au putut avealoc ntre pri, de obinuinele care s-au stabilit ntre ele, de uzanei de ntreg comportamentul ulterior al prilor.

    Articolul 9

    1. Prile sunt legate prin uzanele la care ele au consimit i deobinuinele care s-au stabilit ntre ele.

    2. n afar de Convenia contrar a prilor, acestea sunt

    considerate c s-au referit n mod tacit n contract i pentru formareasa, la orice uzan pe care o cunoteau sau ar fi trebuit s o cunoasci care, n comerul internaional, este larg cunoscut i n modregulat respectat de ctre prile la contracte de acelai tip n

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    3/21

    3

    ramura comercial avut n vedere.

    Articolul 10

    n scopurile prezentei Convenii:a) dac o parte are mai multe sedii, se ia n consideraie sediul

    care are cea mai strns legtur cu contractul i executarea sa, inndseama de circumstanele cunoscute sau avute n vedere de ctre pri norice moment nainte de ncheiere sau cu ocazia ncheierii contractului;

    b) dac o parte nu are sediu, reedina sa obinuit i ine locul.

    Articolul 11

    Contractul de vnzare nu trebuie s fie ncheiat, nici constatat nscris i nu este supus nici unei alte condiii de form. El poate fiprobat prin orice mijloace, inclusiv prin martori.

    Articolul 12

    Orice dispoziie a art. 11, a art. 29 sau a prii a II-a aprezentei Convenii, care autorizeaz alt form dect forma scris, fie

    pentru ncheierea sau pentru modificarea ori rezilierea pe cale amiabila unui contract de vnzare, fie pentru orice ofert, acceptare sau altmanifestare de intenie, nu se aplic dect dac una din pri aresediul ntr-un stat contractant care a fcut o declaraie nconformitate cu art. 96 din prezenta Convenie. Prile nu pot deroga dela prezentul articol, nici s-i modifice efectele.

    Articolul 13

    n aplicarea prezentei Convenii, termenul nscris cuprinde,deasemenea, comunicrile adresate prin telegram sau prin telex.

    PARTEA A II-A

    FORMAREA CONTRACTULUI

    Articolul 14

    1. O propunere de ncheiere a unui contract, adresat uneia sau maimultor persoane determinate, constituie ofert, dac este suficient deprecis i denot voina autorului ei de a se angaja n caz deacceptare. O propunere este suficient de precis n cazul n caredenumete mrfurile i, expres sau implicit, stabilete cantitatea ipreul su d indicaii care permit s le determine.

    2. O propunere adresat unor persoane nedeterminate este consideratnumai ca o invitaie de a oferta, n afar de cazul n care persoanacare a fcut propunerea nu a indicat n mod clar contrariul.

    Articolul 15

    1. O ofert produce efecte cnd ajunge la destinatar.2. O ofert, chiar dac este irevocabil, poate fi retractat, dac

    retractarea ajunge la destinatar nainte sau n acelai timp cu oferta.

    Articolul 16

    1. O ofert poate fi revocat pn la ncheierea contractului, dacrevocarea sosete la destinatar nainte ca acesta s fi expediatacceptarea.

    2. Cu toate acestea, oferta nu poate fi revocat:

    a) dac ea prevede, prin fixarea unui termen determinat pentruacceptare sau n alt fel, c este irevocabil; sau

    b) dac era rezonabil pentru destinatar s considere oferta cairevocabili dac a acionat n consecin.

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    4/21

    4

    Articolul 17

    O ofert, chiar irevocabil, nceteaz cnd neacceptarea sa ajungela ofertant.

    Articolul 18

    1. O declaraie sau o alt manifestare a destinatarului care exprimacordul su la o ofert constituie acceptare. Tcerea sau inaciuneaprin ele nsele nu pot constitui acceptare.

    2. Acceptarea unei oferte produce efecte n momentul n careindicaia de acceptare parvine ofertantului. Acceptarea nu produceefecte dac aceast indicaie nu parvine ofertantului n termenul pecare l-a stipulat sau, n lipsa unei astfel de stipulaii, ntr-untermen rezonabil, innd seama de mprejurrile tranzaciei i derapiditatea mijloacelor de comunicare folosite de ofertant. O ofertverbal trebuie s fie acceptat imediat, n afar de cazul n caremprejurrile implic contrariul.

    3. Totui, dac n temeiul ofertei, al obinuinelor care s-austabilit ntre pri sau al uzanelor, destinatarul ofertei poate arta

    c o accept prin ndeplinirea unui act care se refer, de exemplu, laexpedierea mrfurilor, sau la plata preului, fr a-l comunicaofertantului, acceptarea produce efecte n momentul n care acest acteste ndeplinit, n msura n care este n termenul prevzut deparagraful precedent.

    Articolul 19

    1. Un rspuns care tinde s fie acceptarea unei oferte, dar careconine completri, limitri sau alte modificri, este o respingere aofertei i constituie o contraofert.

    2. Totui, un rspuns care tinde s fie acceptarea unei oferte, darcare conine elemente complementare sau diferite care nu altereaz n

    mod substanial termenii ofertei, constituie o acceptare, n afar decazul n care ofertantul, fr ntrziere nejustificat, a relevatverbal diferenele sau a adresat un aviz n acest scop. Dac nu afcut-o, termenii contractului sunt cei ai ofertei, cu modificrilecuprinse n acceptare.

    3. Elementele complementare sau diferite privind ndeosebi preul,plata, calitatea i cantitatea mrfurilor, locul i momentul predrii,ntinderea responsabilitii unei pri fa de cealalt sau rezolvarealitigiilor, sunt considerate ca alternd n mod substanial termeniiofertei.

    Articolul 20

    1. Termenul de acceptare stabilit de ofertant ntr-o telegram sauscrisoare ncepe s curg din momentul n care telegrama este predatpentru expediere sau de la data care apare pe scrisoare ori, n lips,de la data menionat pe plic. Termenul de acceptare pe care ofertantull stabilete prin telefon, prin telex sau prin alte mijloace decomunicare instantanee, ncepe s curg din momentul n care ofertaparvine destinatarului.

    2. Zilele de srbtoare sau nelucrtoare care cad n perioada ncare curge termenul de acceptare sunt cuprinse n calculul acestuitermen. Totui, dac notificarea nu poate fi remis la adresaofertantului n ultima zi a termenului, pentru c aceasta cade ntr-o zide srbtoare sau nelucrtoare de la sediul ofertantului, termenul esteprelungit pn la prima zi lucrtoare care urmeaz.

    Articolul 21

    1. O acceptare tardiv produce, totui, efecte ca acceptare dac

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    5/21

    5

    ofertantul, fr ntrziere, l informeaz verbal pe destinatar sau iadreseaz un aviz n acest scop.

    2. Dac scrisoarea sau alt nscris coninnd o acceptare tardivdenot c a fost expediat n astfel de condiii nct, dactransmiterea ar fi fost regulat, ar fi parvenit la timp ofertantului,acceptarea tardiv produce efecte ca o acceptare, n afar de cazul ncare, fr ntrziere, ofertantul l informeaz verbal pe destinatarulofertei c el consider c oferta sa a devenit caduc sau dac iadreseaz un aviz n acest scop.

    Articolul 22

    Acceptarea poate fi retractat dac retractarea ajunge la ofertantnainte de momentul n care acceptarea ar fi produs efecte sau n acelmoment.

    Articolul 23

    Contractul este ncheiat n momentul n care acceptarea unei oferteproduce efecte n conformitate cu dispoziiile prezentei Convenii.

    Articolul 24

    n scopurile prezentei pri a Conveniei, o ofert, declaraie deacceptare sau orice alt manifestare de intenie ajunge la destinatarcnd este fcut verbal sau este predat destinatarului nsui prinorice mijloace, la sediul su, la adresa sa potal sau, dac nu aresediu sau adres potal, la reedina sa obinuit.

    PARTEA A III-AVNZAREA MRFURILOR

    CAPITOLUL IDISPOZIII GENERALE

    Articolul 25

    O contravenie la contract svrit de una din pri este esenialcnd ea cauzeaz celeilalte pri un prejudiciu prin care o priveaz nmod substanial de ceea ce aceasta era n drept s atepte de lacontract, n afar de cazul n care partea n culp nu a prevzut unastfel de rezultat, iar o persoan rezonabil, cu aceeai pregtire iaflat n aceeai situaie, nu l-ar fi prevzut nici ea.

    Articolul 26

    O declaraie de reziliere a contractului nu are efect dect dac

    este fcut prin notificare ctre cealalt parte.

    Articolul 27

    n afara unei dispoziii contrare exprese n prezenta parte aConveniei, dac o notificare, cerere sau alt comunicare este fcut deo parte la contract, n conformitate cu prezenta parte i prin mijloaceadecvate mprejurrilor, o ntrziere sau o eroare n transmitereacomunicrii sau faptul c ea nu a ajuns la destinaie nu priveaz peacea parte contractant de dreptul de a se prevala de ea.

    Articolul 28

    Dac, n conformitate cu dispoziiile prezentei Convenii, o parteare dreptul s cear celeilalte pri executarea unei obligaii, untribunal nu este inut s dispun executarea n natur dect dac o facen temeiul propriului su drept pentru contracte de vnzare

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    6/21

    6

    asemntoare, neguvernate de prezenta Convenie.

    Articolul 29

    1. Un contract poate fi modificat sau reziliat prin acordul amiabilal prilor.

    2. Un contract scris care conine o dispoziie ce stipuleaz corice modificare sau reziliere amiabil trebuie fcut n scris, nupoate fi modificat sau reziliat n mod amiabil ntr-o alt form.Totui, comportarea unei pri poate mpiedica invocarea unei astfel dedispoziii dac cealalt parte s-a ntemeiat pe aceast comportare.

    CAPITOLUL IIOBLIGAIILE VNZTORULUI

    Articolul 30

    Vnztorul se oblig, n condiiile prevzute de contract i deprezenta Convenie, s predea mrfurile, s transfere proprietateaacestora i, dac este cazul, s remit documentele referitoare la marf.

    Seciunea IPredarea mrfurilor i remiterea documentelor

    Articolul 31

    Dac vnztorul nu este inut s predea mrfurile ntr-un locspecial, obligaia sa de predare const:

    a) cnd contractul de vnzare implic transportul mrfurilor - nremiterea mrfurilor primului transportator pentru a le transmitecumprtorului;

    b) cnd, n cazurile nevizate de precedentul alineat, contractul serefer la un bun individual determinat sau la un bun determinat princaractere generice care trebuie prelevat dintr-o mas determinat sau

    care trebuie fabricat ori produs i cnd, n momentul ncheieriicontractului, prile tiau c mrfurile se gseau sau trebuiaufabricate ori produse ntr-un loc special - n punerea mrfurilor ladispoziia cumprtorului n acel loc;

    ) n celelalte cazuri - n punerea mrfurilor la dispoziiacumprtorului n locul n care vnztorul avea sediul su la momentulncheierii contractului.

    Articolul 32

    1. Dac, n conformitate cu contractul sau prezenta Convenie,vnztorul remite mrfurile unui transportator i dac mrfurile nu suntclar identificate potrivit contractului, prin aplicarea unui semn

    distinctiv pe mrfuri, prin documentele de transport sau prin orice altemijloace, vnztorul trebuie s trimit cumprtorului un aviz deexpediie care specific mrfurile.

    2. Dac vnztorul este inut s ia msuri pentru transportulmrfurilor, el trebuie s ncheie contractele necesare pentru catransportul s fie efectuat pn la locul prevzut, cu mijloacele detransport adecvate mprejurrilor i n condiiile obinuite pentru unastfel de transport.

    3. Dac vnztorul nu este inut s subscrie, el nscrie o asigurarepe timpul transportului, el trebuie s furnizeze cumprtorului, lacererea acestuia, toate informaiile de care dispune i care-i suntnecesare ncheierii acestei asigurri.

    Articolul 33

    Vnztorul trebuie s predea mrfurile:a) dac o dat este fixat prin contract sau determinabil prin

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    7/21

    7

    referire la contract, la aceast dat;b) dac o perioad de timp este fixat prin contract sau

    determinabil prin referire la contract, n orice moment n cursulacestei perioade, n afar de cazul n care din mprejurri nu rezultc alegerea datei revine cumprtorului; sau

    c) n toate celelalte cazuri, ntr-un termen rezonabil calculat dela ncheierea contractului.

    Articolul 34

    Dac vnztorul este inut s remit documentele care se refer lamrfuri, el trebuie s execute aceast obligaie la momentul, n loculi n forma prevzute de contract. n caz de remitere anticipat,vnztorul pstreaz, pn la momentul prevzut pentru remitere, dreptulde a remedia orice defect de conformitate a documentelor, cu condiia caexerciiul acestui drept s nu cauzeze cumprtorului niciinconveniente, nici cheltuieli nerezonabile. Totui, cumprtorulpstreaz dreptul de a cere daune-interese n conformitate cu prezentaConvenie.

    Seciunea a II-a

    Conformitatea mrfurilor i drepturile saupreteniile terilor

    Articolul 35

    1. Vnztorul trebuie s predea mrfuri a cror cantitate, calitatei tip corespund celor prevzute n contract i al cror ambalaj saucondiionare corespunde celui prevzut n contract.

    2. n afar de cazul n care prile au convenit altfel, mrfurilenu sunt conforme cu contractul dect dac:

    a) sunt adecvate ntrebuinrilor la care servesc n mod obinuitmrfurile de acelai tip;

    b) sunt adecvate oricrei ntrebuinri speciale care a fost adus,

    expres sau tacit, la cunotina vnztorului, n momentul ncheieriicontractului, n afar de cazul n care rezult din mprejurri ccumprtorul le-a lsat la competena ori aprecierea vnztorului sau cera rezonabil din partea lui s o fac;

    c) posed calitile unei mrfi pe care vnztorul a prezentat-ocumprtorului ca eantion sau model;

    d) sunt ambalate sau condiionate n modul obinuit pentru mrfurilede acelai tip sau, n lipsa unui mod obinuit, ntr-o manier adecvatpentru a le conserva i proteja.

    3. Vnztorul nu este rspunztor, n sensul alin. a)-d) aleparagrafului precedent, de o lips de conformitate pe care cumprtorulo cunotea sau nu o putea ignora n momentul ncheieriicontractului.

    Articolul 36

    1. Vnztorul este rspunztor, n conformitate cu contractul iprezenta Convenie, de orice lips de conformitate care exist nmomentul transmiterii riscurilor ctre cumprtor, chiar dac aceastlips nu apare dect ulterior.

    2. Vnztorul este, deasemenea, rspunztor de orice lips deconformitate care apare dup momentul indicat n paragraful precedent icare este imputabil neexecutrii oricrei obligaii ale sale, inclusivcelei de garanie potrivit cu care, n timpul unei anumite perioade,mrfurile vor rmne adecvate ntrebuinrii lor normale ori uneintrebuinri speciale sau vor pstra calitile ori caracteristicile

    specificate.

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    8/21

    8

    Articolul 37

    n caz de predare anticipat, vnztorul are dreptul, pn la dataprevzut pentru predare, fie s predea partea sau cantitatea lips, saumrfuri noi care s nlocuiasc mrfurile neconforme cu contractul, fies repare orice lips de conformitate a mrfurilor cu condiia caexerciiul acestui drept s nu cauzeze cumprtorului niciinconveniente, nici cheltuieli nerezonabile. Totui, cumprtorulpstreaz dreptul de a cere daune-interese, potrivit cu prezentaConvenie.

    Articolul 38

    1. Cumprtorul trebuie s examineze mrfurile sau s le supunexaminrii ntr-un termen ct se poate mai scurt, innd seama demprejurri.

    2. n cazul n care contractul implic transportul mrfurilor,examenul poate fi amnat pn la sosirea lor la destinaie.

    3. Dac mrfurile sunt redirijate sau reexpediate de cumprtor frca s fi avut n mod rezonabil posibilitatea s le examineze i dac, nmomentul ncheierii contractului, vnztorul cunotea sau ar fi trebuit

    s cunoasc posibilitatea acestei redirijri sau reexpedieri, examinareapoate fi amnat pn la sosirea mrfurilor la noua lor destinaie.

    Articolul 39

    1. Cumprtorul este deczut din dreptul de a se prevala de o lipsde conformitate dac nu o denun vnztorului, preciznd naturadefectului, ntr-un termen rezonabil calculat din momentul n care l-aconstatat sau ar fi trebuit s-l constate.

    2. n toate cazurile, cumprtorul este deczut din dreptul de a seprevala de o lips de conformitate, dac nu o denun cel mai trziuntr-un termen de 2 ani, calculat de la data la care mrfurile i-au fostremise n mod efectiv, exceptnd cazul n care acest termen ar fi

    incompatibil cu durata unei garanii contractuale.

    Articolul 40

    Vnztorul nu poate s se prevaleze de dispoziiile articolelor 38i 39 dac lipsa de conformitate se refer la fapte pe care le cunoteasau pe care nu putea s le ignore i pe care nu le-a artatcumprtorului.

    Articolul 41

    Vnztorul trebuie s predea mrfurile libere de orice drept saupretenie a unui ter, exceptnd cazul n care cumprtorul accept s

    preia mrfurile n aceste condiii. Totui, dac acest drept sau aceastpretenie este ntemeiat pe proprietatea industrial sau altproprietate intelectual, obligaia vnztorului este guvernat de art.42.

    Articolul 421. Vnztorul trebuie s predea mrfurile libere de orice drept sau

    pretenie a unui ter ntemeiat pe proprietatea industrial sau altproprietate intelectual, pe care le cunotea sau nu putea s le ignoren momentul ncheierii contractului, cu condiia ca acest drept sauaceast pretenie s fie ntemeiat pe proprietatea industrial sau altproprietate intelectual:

    a) n temeiul legii statului unde mrfurile trebuie s fie vndute

    sau utilizate, dac prile au avut n vedere, la momentul ncheieriicontractului, c mrfurile vor fi revndute sau utilizate n acest stat;

    b) n toate celelalte cazuri, n temeiul legii statului n carecumprtorul i are sediul.

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    9/21

    9

    2. n cazurile urmtoare, vnztorul nu este inut de obligaiaprevzut la paragraful precedent:

    a) la momentul ncheierii contractului, cumprtorul cunotea sau nuputea s ignore existena dreptului sau a preteniei; ori

    b) dreptul sau pretenia rezult din faptul vnztorului de a se ficonformat planurilor tehnice, desenelor, formulelor sau altorspecificaii analoage furnizate de cumprtor.

    Articolul 43

    1. Cumprtorul pierde dreptul de a se prevala de dispoziiile art.41 i 42 dac nu denun vnztorului dreptul sau pretenia terului,preciznd natura acestui drept sau acestei pretenii, ntr-un termenrezonabil calculat din momentul n care le-a cunoscut sau ar fi trebuits le cunoasc.

    2. Vnztorul nu poate s se prevaleze de dispoziiile paragrafuluiprece-dent dac el cunotea dreptul sau pretenia terului i natura sa.

    Articolul 44

    Independent de dispoziiile paragrafului 1 al art. 39 i ale

    paragrafului 1 al art. 43, cumprtorul poate reduce preul nconformitate cu art. 50 sau poate cere daune-interese, exceptndctigul nerealizat, dac el are o scuz rezonabil de a nu fi procedatla denunarea cerut.

    Seciunea a III-ea Mijloacele de care dispune cumprtoruln caz de

    contravenie la contract de ctre vnztor

    Articolul 45

    1. Dac vnztorul nu a executat oricare din obligaiile care-irevin din contractul de vnzare sau din prezenta Convenie, cumprtorul

    este ndreptit:a) s exercite drepturile prevzute la art. 46-52;b) s cear daunele-interese prevzute la art. 74-77.2. Cumprtorul nu pierde dreptul de a cere daune-interese dac i

    exercit dreptul de a recurge la un alt mijloc.3. Nici un termen de graie nu poate fi acordat vnztorului de

    ctre judector sau arbitru cnd cumprtorul se prevaleaz de unul dinmijloacele de care dispune n caz de contravenie la contract.

    Articolul 46

    1. Cumprtorul poate cere vnztorului executarea obligaiilorsale, exceptnd cazul n care s-a prevalat de un mijloc incompatibil cu

    aceast cerere.2. Dac mrfurile nu sunt conforme cu contractul, cumprtorul nu

    poate cere vnztorului predarea unor mrfuri de nlocuire dect daclipsa de conformitate constituie o contravenie esenial la contract idac aceast predare este cerut n momentul denunrii lipsei deconformitate n baza art. 39 sau ntr-un termen rezonabil calculat de laaceast denunare.

    3. Dac mrfurile nu sunt conforme cu contractul, cumprtorul poatecere vnztorului s repare lipsa de conformitate, n afar de cazul ncare acesta ar fi nerezonabil, innd seama de toate mprejurrile.Reparaia trebuie cerut n momentul denunrii lipsei de conformitate,fcut n baza art. 39 sau ntr-un termen rezonabil calculat de laaceast denunare.

    Articolul 47

    1. Cumprtorul poate acorda vnztorului un termen suplimentar, de

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    10/21

    10

    o durat rezonabil, pentru executarea obligaiilor sale.2. Exceptnd cazul n care a primit de la vnztor o notificare prin

    care-l informeaz c nu-i va executa obligaiile n termenul astfelacordat, cumprtorul nu poate, nainte de expirarea acestui termen, sse prevaleze de vreunul din mijloacele de care dispune n caz decontravenie la contract. Totui, prin acest fapt, cumprtorul nupierde dreptul de a cere daune-interese pentru ntrziere n executare.

    Articolul 48

    1. Sub rezerva art. 49, vnztorul poate, chiar dup data predrii,s repare pe cheltuiala sa orice lips a obligaiilor sale, cu condiiaca aceasta s nu atrag o ntrziere nerezonabili s nu cauzezecumprtorului nici inconveniente nerezonabile, nici incertitudini n ceprivete rambursarea de ctre vnztor a cheltuielilor fcute decumprtor. Totui, cumprtorul pstreaz dreptul de a ceredaune-interese n conformitate cu prezenta Convenie.

    2. Dac vnztorul cere cumprtorului s-i comunice dac acceptexecutarea, iar cumprtorul nu i rspunde ntr-un termen rezonabil,vnztorul poate s-i execute obligaiile n termenul pe care l-aindicat n cerere. Cumprtorul nu poate, nainte de expirarea acestui

    termen, s se prevaleze de un mijloc incompatibil cu executareaobligaiilor de ctre vnztor.

    3. Cnd vnztorul notific cumprtorului intenia de a-i executaobligaiile ntr-un termen determinat, este prezumat c a cerutcumprtorului s-i comunice hotrrea sa n conformitate cu paragrafulprecedent.

    4. O cerere sau o notificare fcut de vnztor, n temeiulparagrafelor 2 sau 3 ale prezentului articol, nu produce efecte dectdac a fost primit de ctre cumprtor.

    Articolul 49

    1. Cumprtorul poate declara contractul reziliat:

    a) dac neexecutarea de ctre vnztor a oricreia dintreobligaiile ce rezult pentru el din contract sau din prezenta Convenieconstituie o contravenie esenial la contract; sau

    b) n caz de nepredare, dac vnztorul nu pred mrfurile ntermenul suplimentar acordat de cumprtor n conformitate cu paragraful1 al art. 47 sau dac declar c nu le va preda n termenul astfelacordat.

    2. Totui, cnd vnztorul a predat mrfurile, cumprtorul estedeczut din dreptul de a rezilia contractul dac nu a fcut-o:

    a) n caz de predare tardiv, ntr-un termen rezonabil calculat dinmomentul n care a tiut c predarea a fost efectuat;

    b) n cazul unei contravenii, alta dect predarea tardiv, ntr-untermen rezonabil:

    i) calculat din momentul n care a cunoscut sau trebuia s cunoascaceast contravenie;

    ii) dup expirarea oricrui termen suplimentar acordat de cumprtorn conformitate cu paragraful 1 al art. 47 sau dup ce vnztorul adeclarat c nu-i va executa obligaiile n acest termen suplimentar; sau

    iii) dup expirarea oricrui termen suplimentar indicat de vnztorn conformitate cu paragraful 2 al art. 48 sau dup ce cumprtorul adeclarat c nu va accepta executarea.

    Articolul 50

    n caz de lips de conformitate a mrfurilor cu contractul, chiardac preul a fost sau nu pltit, cumprtorul poate reduce preul

    proporional cu diferena ntre valoarea pe care mrfurile efectivpredate o aveau n momentul predrii i valoarea pe care mrfurileconforme ar fi avut-o n acest moment. Totui, dac vnztorul reparorice deficien a obligaiilor sale, n conformitate cu art. 37 ori

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    11/21

    11

    art. 48, sau dac cumprtorul refuz s accepte executarea de ctrevnztor, n conformitate cu aceste articole, cumprtorul nu poatereduce preul.

    Articolul 51

    1. Dac vnztorul nu pred dect o parte din mrfuri sau dac numaio parte din mrfurile predate este conform cu contractul, art. 46-50 seaplic n ce privete partea lips sau neconform.

    2. Cumprtorul nu poate s declare contractul reziliat ntotalitatea sa dect dac neexecutarea parial sau lipsa deconformitate constituie o contravenie esenial la contract.

    Articolul 52

    1. Dac vnztorul pred mrfurile nainte de data stabilit,cumprtorul are facultatea de a le prelua sau de a le refuza.

    2. Dac vnztorul pred o cantitate superioar celei prevzute decontract, cumprtorul poate accepta sau refuza preluarea cantitiipredate excedentar. n cazul n care cumprtorul accept s o preiaintegral sau parial, trebuie s o plteasc la preul din contract.

    CAPITOLUL IIIOBLIGAIILE CUMPRTORULUI

    Articolul 53

    Cumprtorul se oblig, n condiiile prevzute de contract i deprezenta Convenie, s plteasc preul i s preia mrfurile predate.

    Seciunea IPlata preului

    Articolul 54

    Obligaia cumprtorului de a plti preul o cuprinde pe aceea de alua msurile i de a ndeplini formalitile destinate s permit platapreului, care sunt prevzute de contract sau de legi i reglementri.

    Articolul 55

    Dac vnzarea este valabil ncheiat fr ca preul mrfurilorvndute s fi fost determinat n contract, n mod expres sau implicit,sau printr-o dispoziie care permite s fie determinat, prile suntreputate, n lipsa unor indicaii contrare, c s-au referit n mod tacitla preul practicat n mod obinuit n momentul ncheierii contractului,n ramura comercial respectiv, pentru aceleai mrfuri vndute n

    mprejurri comparabile.

    Articolul 56

    Dac preul este stabilit n raport de greutatea mrfurilor,greutatea net este cea care, n caz de ndoial, determin acest pre.

    Articolul 57

    1. n cazul n care cumprtorul nu este inut s plteasc preulntr-un alt loc deosebit, el trebuie pltit vnztorului:

    a) la sediul acestuia; saub) dac plata trebuie fcut contra remiterii mrfurilor sau

    documentelor, la locul acestei remiteri.2. Vnztorul trebuie s suporte orice sporire a cheltuielilor

    accesorii plii care rezult din schimbarea domiciliului su dupncheierea contractului.

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    12/21

    12

    Articolul 58

    1. n cazul n care cumprtorul nu este inut s plteasc preulntr-un alt moment determinat, trebuie s-l plteasc n momentul ncare, n conformitate cu contractul i prezenta Convenie, vnztorulpune la dispoziia sa, fie mrfurile, fie documentele reprezentative alemrfurilor. Vnztorul poate face din plat o condiie a remiteriimrfurilor sau a documentelor.

    2. n cazul n care contractul implic transportul mrfurilor,vnztorul poate face expedierea sub condiia ca acestea sau documentelelor reprezentative s nu fie remise cumprtorului dect contra pliipreului.

    3. Cumprtorul nu este inut de plata preului nainte de a fi avutposibilitatea s examineze mrfurile, n afar de cazul n caremodalitile de predare sau de plat pe care le-au convenit prile nu-ilas aceast posibilitate.

    Articolul 59Cumprtorul trebuie s plteasc preul la data stabilit prin

    contract sau care rezult din contract i din prezenta Convenie, fr a

    fi necesar nici o cerere sau alt formalitate din partea vnztorului.

    Seciunea a II-aPreluarea predrii

    Articolul 60

    Obligaia cumprtorului de a prelua predarea const:a) n ndeplinirea oricrui act care se poate atepta n mod

    rezonabil din partea lui pentru a permite vnztorului s efectuezepredarea; i

    b) n preluarea mrfurilor.

    Seciunea a III-aMijloacele de care dispune vnztorul n caz decontravenie la contract din partea cumprtorului

    Articolul 61

    1. n cazul n care cumprtorul nu a executat oricare dinobligaiile care-i revin din contractul de vnzare sau din prezentaConvenie, vnztorul este ndreptit s:

    a) exercite drepturile prevzute la art. 62-65;b) cear daunele-interese prevzute la art. 74-77.2. Vnztorul nu pierde dreptul de a cere daune-interese cnd i

    exercit dreptul de a recurge la un alt mijloc.

    3. Nici un termen de graie nu poate fi acordat cumprtorului dectre judector sau arbitru cnd vnztorul se prevaleaz de unul dinmijloacele de care el dispune n caz de contravenie la contract.

    Articolul 62

    Vnztorul poate s cear cumprtorului plata preului, preluareamrfii predate sau executarea altor obligaii ale cumprtorului, nafar de cazul n care nu s-a prevalat de un mijloc incompatibil cuaceste cereri.

    Articolul 63

    1. Vnztorul poate acorda cumprtorului un termen suplimentar, dedurat rezonabil, pentru executarea obligaiilor sale.

    2. n afar de cazul n care a primit de la cumprtor o notificareprin care l informeaz c nu-i va executa obligaia n termenul astfel

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    13/21

    13

    acordat, vnztorul nu poate, nainte de expirarea acestui termen, s seprevaleze de nici unul din mijloacele de care dispune n caz decontravenie la contract. Totui, vnztorul nu pierde, prin acest fapt,dreptul de a cere daune-interese pentru ntrzierea n executare.

    Articolul 64

    1. Vnztorul poate s declare contractul reziliat:a) dac neexecutarea de ctre cumprtor a oricrei obligaii ce

    rezult pentru el din contract sau din prezenta Convenie constituie ocontravenie esenial la contract; sau

    b) n cazul n care, cumprtorul nu-i execut obligaia de plat apreului sau nu preia mrfurile predate n termenul suplimentar acordatde vnztor n conformitate cu paragraful 1 al art. 63 sau dac declarc nu o va face n termenul astfel acordat.

    2. Totui, cnd cumprtorul a pltit preul, vnztorul estedeczut din dreptul de a declara contractul reziliat, dac nu a fcut-o:

    a) n caz de executare tardiv de ctre cumprtor, nainte de a fitiut c executarea a avut loc; sau

    b) n cazul unei alte contravenii a cumprtorului dect executareatardiv, ntr-un termen rezonabil:

    i) calculat din momentul n care vnztorul a cunoscut sau ar fitrebuit s cunoasc aceast contravenie; sau

    ii) dup expirarea oricrui termen suplimentar acordat de vnztorn conformitate cu paragraful 1 al art. 63 sau dup ce cumprtorul adeclarat c nu-i va executa obligaiile n acest termen suplimentar.

    Articolul 65

    1. n cazul n care contractul prevede c cumprtorul trebuie sspecifice forma, msura sau alte caracteristici ale mrfurilor i nuface aceast specificare la data convenit sau ntr-un termen rezonabilcalculat de la primirea unei cereri din partea vnztorului, acestapoate, fr a prejudicia asupra tuturor celorlalte drepturi pe care le

    poate avea, s efectueze singur aceast specificare, potrivit cu nevoilecumprtorului care i-ar putea fi cunoscute.

    2. Dac vnztorul efectueaz el singur specificarea, trebuie s i-ocomunice cumprtorului i s-i acorde un termen rezonabil pentru ospecificare diferit. Dac, dup primirea comunicrii vnztorului,cumprtorul nu folosete aceast posibilitate n termenul astfelacordat, specificarea fcut de vnztor este definitiv.

    CAPITOLUL IVTransferul riscurilor

    Articolul 66

    Pierderea sau deteriorarea mrfurilor survenit dup transferulriscurilor ctre cumprtor nu-l elibereaz pe acesta de obligaia deplat a preului, exceptnd cazul n care aceste evenimente suntdatorate unui fapt al vnztorului.

    Articolul 67

    1. Cnd contractul de vnzare implic transportul mrfurilor, iarvnztorul nu este inut s le remit ntr-un loc determinat, riscurilesunt transferate cumprtorului de la remiterea mrfurilor primuluitransportator pentru a le transmite cumprtorului n conformitate cucontractul de vnzare. Cnd vnztorul este inut s remit mrfuriletransportatorului ntr-un loc determinat, riscurile nu sunt transferate

    cumprtorului n acel loc. Faptul c vnztorul ar fi autorizat spstreze documentele reprezentative ale mrfurilor, nu afecteaztransferul riscurilor.

    2. Totui, riscurile nu sunt transferate cumprtorului ct timp

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    14/21

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    15/21

    15

    Articolul 72

    1. Dac nainte de data executrii contractului este manifest c oparte va svri o contravenie esenial la contract, cealalt partepoate s-l declare reziliat.

    2. Dac dispune de timpul necesar, partea care are intenia sdeclare contractul reziliat trebuie s o notifice celeilalte pri ncondiii rezonabile pentru a-i permite s dea garanii suficiente debun executare a obligaiilor sale.

    3. Dispoziiile paragrafului precedent nu se aplic dac cealaltparte a declarat c nu-i va executa obligaiile.

    Articolul 73

    1. n contractele cu predri succesive, dac neexecutarea de ctre oparte a unei obligaii referitoare la o predare constituie ocontravenie esenial la contract n ce privete aceast predare,cealalt parte poate declara contractul reziliat pentru respectivapredare.

    2. Dac neexecutarea de ctre o parte a unei obligaii referitoarela o predare d celeilalte pri motive serioase pentru a crede c se va

    produce o contravenie esenial la contract n privina obligaiilorviitoare, ea va putea declara contractului reziliat pentru viitor, cucondiia de a o face ntr-un termen rezonabil.

    3. Cumprtorul care declar contractul reziliat pentru o predarepoate, n acelai timp, s-l declare reziliat pentru predri dejaprimite sau pentru predri viitoare dac, din raiuni de conexitate,aceste predri nu pot fi utilizate n scopurile avute n vedere de prin momentul ncheierii contractului.

    Seciunea a II-aDaune-interese

    Articolul 74

    Daunele-interese pentru o contravenie la contract svrit de oparte sunt egale cu pierderea suferit i ctigul nerealizat decealalt parte din cauza contraveniei. Aceste daune-interese nu pot fisuperioare pierderii suferite i ctigului nerealizat pe care partea nculp le-a prevzut sau ar fi trebuit s le prevad n momentulncheierii contractului, n considerarea faptelor de care aveacunotin sau ar fi trebuit s aib cunotin ca fiind consecineleposibile ale contraveniei la contract.

    Articolul 75

    Cnd contractul este reziliat, iar cumprtorul, ntr-o manier

    rezonabil i ntr-un termen rezonabil dup reziliere, a procedat la ocumprare de nlocuire sau vnztorul la o vnzare compensatorie, parteacare cere daune-interese poate obine diferena dintre preul dincontract i preul cumprrii de nlocuire sau al vnzriicompensatorii, precum i orice alte daune-interese care pot fi datoraten temeiul art. 74.

    Articolul 76

    1. Cnd contractul este reziliat, iar mrfurile au pre curent,partea care cere daune-interese poate, dac nu a procedat la cumprareade nlocuire sau la o vnzare compensatorie conform art. 75, s obindiferena dintre preul stabilit prin contract i preul curent din

    momentul rezilierii, precum i orice alte daune-interese ce pot fidatorate n temeiul art. 74. Cu toate acestea, dac partea care ceredaune-interese a declarat contractul reziliat dup ce a intrat nposesia mrfurilor, este aplicabil preul curent din momentul intrrii

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    16/21

    16

    n posesie i nu preul curent din momentul rezilierii.2. n sensul paragrafului precedent, preul curent este cel al

    locului unde ar fi trebuit fcut predarea mrfurilor sau, n lips depre curent n acest loc, preul curent practicat ntr-un alt loc caren mod rezonabil poate fi considerat ca loc de referin, innd seamade diferenele la cheltuielile de transport ale mrfurilor.

    Articolul 77

    Partea care invoc contravenia la contract trebuie s ia msurilerezonabile, innd seama de mprejurri, pentru a limita pierderea,inclusiv ctigul nerealizat, rezultat al contraveniei. Dac eaneglijeaz s o fac, partea n culp poate cere o reducere adaunelor-interese egal cu mrimea pierderii care ar fi trebuit evitat.

    Seciunea a III-aDobnzi

    Articolul 78

    Dac o parte nu pltete preul sau orice alt sum datorat,

    cealalt parte are dreptul la dobnzi asupra acestei sume fr aprejudicia asupra daunelor-interese pe care ar fi ndreptit s lecear n temeiul art. 74.

    Seciunea a IV-aExonerarea

    Articolul 79

    1. O parte nu este rspunztoare de neexecutarea oricrei obligaiiale sale dac dovedete c aceast neexecutare este determinat de opiedic independent de voina sa i c nu se putea atepta n modrezonabil din partea ei s o ia n considerare la momentul ncheierii

    contractului, s o previn ori depeasc sau s previn ori s-idepeasc consecinele.

    2. Dac neexecutarea de ctre o parte este determinat deneexecutarea de ctre un ter pe care ea l-a nsrcinat s execute nntregime sau parial contractul, aceast parte nu este exonerat derspundere dect n cazul:

    a) n care este exonerat n temeiul dispoziiilor paragrafuluiprecedent; i

    b) n cazul n care terul ar fi, deasemenea, exonerat dacdispoziiile acestui paragraf i erau aplicate.

    3. Exonerarea prevzut de prezentul articol produce efecte ntimpul duratei mpiedicrii.

    4. Partea care nu a executat trebuie s avertizeze cealalt parte

    despre piedic i efectele acesteia asupra capacitii sale deexecutare. Dac avertismentul nu sosete la destinaie ntr-un termenrezonabil calculat din momentul n care partea care nu a executat acunoscut sau ar fi trebuit s cunoasc piedica, aceasta este inut ladaunele-interese cauzate de neprimire.

    5. Dispoziiile prezentului articol nu interzic unei pri s-iexercite toate drepturile sale, altele dect cel de a obinedaune-interese n temeiul prezentei Convenii.

    Articolul 80

    O parte nu se poate prevala de o neexecutare a celeilalte pri, nmsura n care aceast neexecutare este determinat de un act sau de o

    omisiune din partea sa.

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    17/21

    17

    Seciunea a V-aEfectele rezilierii

    Articolul 81

    1. Rezilierea contractului elibereaz cele dou pri de obligaiilelor, sub rezerva daunelor-interese care pot fi datorate. Ea nu are efectasupra stipulaiilor contractului referitoare la rezolvarea litigiilorsau a drepturilor i obligaiilor prilor n caz de reziliere.

    2. Partea care a executat contractul total sau parial poate cereceleilalte pri restituirea a ceea ce i-a furnizat sau pltit nexecutarea contractului. Dac ambele pri sunt inute s efectuezerestituiri, ele trebuie s le fac n mod simultan.

    Articolul 82

    1. Cumprtorul pierde dreptul de a declara contractul reziliat saude a cere vnztorului predarea mrfurilor de nlocuire dac lui i esteimposibil s restituie mrfurile ntr-o stare sensibil identic celei ncare le-a primit.

    2. Paragraful precedent nu se aplic:

    a) dac imposibilitatea de restituire a mrfurilor sau de a lerestitui ntr-o stare sensibil identic celei n care cumprtorul le-aprimit nu este datorat unui act sau unei omisiuni din partea sa;

    b) dac mrfurile au pierit sau sunt deteriorate, n totalitate saun parte, ca urmare a examenului prevzut de art. 36; sau

    c) n cazul n care cumprtorul, nainte de momentul n care aconstatat sau ar fi trebuit s constate lipsa de conformitate, a vnduttotul sau o parte din mrfuri n cadrul unei operaiuni comercialenormale sau a consumat ori a transformat mrfurile, integral sauparial, n conformitate cu folosina lor normal.

    Articolul 83

    Cumprtorul care a pierdut dreptul de a declara contractul reziliatsau de a cere vnztorului predarea mrfii de nlocuire n temeiul art.82, pstreaz dreptul de a se prevala de orice alte mijloace care derivdin contract i din prezenta Convenie.

    Articolul 84

    1. Dac vnztorul este inut s restituie preul, el trebuie,deasemenea, s plteasc dobnzi asupra valorii preului, calculate dinziua plii.

    2. Cumprtorul datoreaz vnztorului echivalentul oricrui profitcare l-a tras din mrfuri sau dintr-o parte din acestea:

    a) cnd trebuie s le restituie n total sau n parte; sau

    b) cnd este n imposibilitate s restituie mrfurile, integral oriparial, sau s le restituie, integral ori parial, ntr-o staresensibil identic celei n care le-a primit i cnd, totui, a declaratcontractul reziliat i a cerut vnztorului predarea mrfii de nlocuire.

    Seciunea a VI-aConservarea mrfurilor

    Articolul 85

    Cnd cumprtorul ntrzie s preia mrfurile predate sau nupltete preul, n cazul n care plata preului i predarea trebuie sse fac simultan, vnztorul, dac are mrfurile n posesia sau sub

    controlul su, trebuie s ia msuri rezonabile pentru a le asiguraconservarea, innd seama de mprejurri. El este ndreptit s lerein pn ce va obine de la cumprtor rambursarea cheltuielilor salerezonabile.

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    18/21

    18

    Articolul 86

    1. n cazul n care cumprtorul a primit mrfurile i neleges-i exercite dreptul de a le refuza, n temeiul contractului sau alprezentei Convenii, trebuie s ia, innd seama de mprejurri, msurirezonabile pentru a le conserva. El este ndreptit s le rein pnce a obinut de la vnztor rambursarea cheltuielilor rezonabile.

    2. Dac mrfurile expediate cumprtorului au fost puse ladispoziia sa la locul lor de destinaie, iar cumprtorul i exercitdreptul de a le refuza, el trebuie s le ia n posesie pe seamavnztorului, cu condiia de a putea s o fac fr plata preului ifr inconveniente sau cheltuieli nerezonabile. Aceste dispoziii nu seaplic dac vnztorul este prezent la locul de destinaie sau dacexist n acest loc o persoan ce are calitatea de a prelua mrfurile peseama sa. Drepturile i obligaiile cumprtorului care ia mrfurile nposesie n temeiul prezentului paragraf sunt guvernate de paragrafulprecedent.

    Articolul 87

    Partea care este inut s ia msuri pentru conservarea mrfurilorpoate s le depoziteze n magaziile unui ter pe cheltuiala celeilaltepri, cu condiia ca cheltuielile ce rezult s nu fie nerezonabile.

    Articolul 88

    1. Partea care trebuie s asigure conservarea mrfurilor nconformitate cu art. 85 sau 86 poate s le vnd prin toate mijloaceleadecvate, dac cealalt parte ntrzie n mod nerezonabil s preiamrfurile n posesie ori s le preia sau s le plteasc preul oricheltuielile pentru conservarea lor, sub rezerva notificrii ctrecealalt parte, n condiii rezonabile, a inteniei sale de a vinde.

    2. Cnd mrfurile sunt supuse unei deteriorri rapide sau cnd

    conservarea lor ar atrage cheltuieli nerezonabile, partea care esteinut s asigure conservarea mrfurilor n conformitate cu art. 85 sau86 trebuie n mod rezonabil s se preocupe s le vnd. n msuraposibilului, ea trebuie s notifice celeilalte pri intenia de a vinde.

    3. Partea care vinde mrfurile are dreptul s rein din rezultatulvnzrii o parte egal cu cheltuielile rezonabile de conservare i devnzare a mrfurilor. Ea datoreaz surplusul celeilalte pri.

    PARTEA A IV-ADISPOZIII FINALE

    Articolul 89

    Secretarul general al Organizaiei Naiunilor Unite este desemnat cadepozitar al prezentei Convenii.

    Articolul 90

    Prezenta Convenie nu prevaleaz asupra unui acord internaionaldeja ncheiat sau n curs de ncheiere care conine dispoziiireferitoare la materiile reglementate de prezenta Convenie, cu condiiaca prile la contract s aib sediul n statele pri la acest acord.

    Articolul 91

    1. Prezenta Convenie va fi deschis pentru semnare la edina de

    nchidere a Conferinei Naiunilor Unite asupra contractelor de vnzareinternaional de mrfuri i va rmne deschis pentru semnare de ctretoate statele la sediul Organizaiei Naiunilor Unite, la New York, pnla 30 septembrie 1981.

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    19/21

    19

    2. Prezenta Convenie este supus ratificrii, acceptrii sauaprobrii de ctre statele semnatare.

    3. Prezenta Convenie va fi deschis aderrii tuturor statelor carenu sunt semnatare, ncepnd cu data de la care va fi deschis pentrusemnare.

    4. Instrumentele de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare vorfi depuse pe lng secretarul general al Organizaiei Naiunilor Unite.

    Articolul 92

    1. Orice stat contractant va putea, n momentul semnrii,ratificrii, acceptrii, aprobrii sau al aderrii, s declare c nu vafi legat de partea a II-a a prezentei Convenii sau c nu va fi legat departea a III-a a prezentei Convenii.

    2. Un stat contractant care face, n temeiul paragrafului precedent,o declaraie referitoare la partea a II-a sau la partea a III-a aprezentei Convenii, nu va fi considerat ca fiind stat contractant, nsensul paragrafului 1 al art. 1 al prezentei Convenii, pentru materiilereglementate de partea Conveniei la care se aplic aceast declaraie.

    Articolul 93

    1. Orice stat contractant care cuprinde dou sau mai multe unititeritoriale, n care, potrivit cu constituia sa, se aplic sisteme dedrept diferite n materiile reglementate de prezenta Convenie, vaputea, n momentul semnrii, ratificrii, acceptrii, aprobrii sau aladerrii, s declare c prezenta Convenie se va aplica tuturorunitilor sale teritoriale sau numai uneia sau mai multora dintre elei va putea n orice moment s modifice aceast declaraie, fcnd onou declaraie.

    2. Aceste declaraii vor fi notificate depozitarului i vor indican mod expres unitile teritoriale crora li se aplic Convenia.

    3. Dac, n temeiul unei declaraii fcute n conformitate cuprezentul articol, prezenta Convenie se aplic uneia sau mai multor

    uniti teritoriale ale unui stat contractant, dar nu tuturor, i dacsediul unei pri la contract este situat n acest stat, acest sediu afi considerat, n scopul prezentei Convenii, ca nefiind situat ntr-unstat contractant, n afar de cazul la care ar fi situat ntr-o unitateteritorial creia i se aplic Convenia.

    4. Dac un stat contractant nu face declaraie n temeiulparagrafului 1 al prezentului articol, Convenia se va aplica ntreguluiteritoriu al acestui stat.

    Articolul 94

    1. Dou sau mai multe state contractante care, n materiilereglementate de prezenta Convenie, aplic norme de drept identice sau

    apropiate pot s declare, n orice moment, c nu se va aplica Conveniacontractelor de vnzare sau formrii lor, dac prile i au sediul naceste state. Astfel de declaraii pot fi fcute mpreun sau pot fiunilaterale i reciproce.

    2. Un stat contractant care, n materiile reglementate de prezentaConvenie, aplic norme de drept identice sau apropiate celor ale unuiasau mai multor state necontractante, poate declara, n orice moment, cnu se va aplica Convenia contractelor de vnzare sau formrii lor, cndprile i au sediul n aceste state.

    3. Cnd un stat fa de care s-a fcut o declaraie, n temeiulparagrafului precedent, devine apoi stat contractant, respectivadeclaraie va avea, ncepnd cu data la care prezenta Convenie va intran vigoare fa de acest nou stat contractant, efectele unei declaraii

    fcute n temeiul paragrafului 1, cu condiia ca noul stat contractants i se alture sau s fac o declaraie unilateral cu titlu reciproc.

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    20/21

    20

    Articolul 95

    Orice stat poate declara, n momentul depunerii instrumentelor salede ratificare, acceptare, aprobare sau de aderare c nu va fi legat dealin. b) al paragrafului 1 al art. 1 al prezentei Convenii.

    Articolul 96

    Orice stat contractant a crui legislaie cere ca contractele devnzare s fie ncheiate sau constatate n scris, poate n orice moments declare, n conformitate cu art. 12, c orice dispoziie a art. 11, aart. 29 sau a prii a II-a a prezentei Convenii, care autorizeaz altform dect forma scris pentru ncheierea, modificarea sau reziliereaamiabil a unui contract de vnzare, sau pentru orice ofert, acceptaresau o alt manifestare de intenie, nu se aplic din moment ce una dinpri i are sediul n acest stat.

    Articolul 97

    1. Declaraiile fcute n temeiul prezentei Convenii, cu ocaziasemnrii, sunt supuse confirmrii la ratificare, acceptare sau aprobare.

    2. Declaraiile i confirmarea declaraiilor vor fi fcute n scrisi notificate n mod formal depozitarului.

    3. Declaraiile vor produce efecte la data intrrii n vigoare aprezentei Convenii fa de statul declarant. Totui, declaraiile acror notificare formal a fost primit de depozitar dup aceast dat,vor produce efect n prima zi a lunii urmtoare expirrii unui termen de6 luni, calculat de la data primirii lor de ctre depozitar.Declaraiile unilaterale i reciproce fcute n temeiul articolului 94vor produce efect n prima zi a lunii urmtoare expirrii unei perioadede 6 luni dup data primirii ultimei declaraii de ctre depozitar.

    4. Orice stat care a fcut o declaraie n temeiul prezenteiConvenii poate s o retrag, n orice moment, printr-o notificareformal adresat n scris depozitarului. Aceast retragere va produce

    efect n prima zi care urmeaz expirrii unei perioade de 6 luni duprecepionarea notificrii de ctre depozitar.

    5. Retragerea unei declaraii fcute n temeiul art. 94 va facecaduc, ncepnd cu data de la care produce efecte, orice declaraiereciproc fcut de un alt stat n temeiul aceluiai articol.

    Articolul 98

    Nu este permis nici o rezerv n afar de cele care sunt expresautorizate de prezenta Convenie.

    Articolul 99

    1. Prezenta Convenie va intra n vigoare, sub rezerva dispoziiilorparagrafului 6 al prezentului articol, n prima zi a lunii care urmeazexpirrii unei perioade de 12 luni dup data depunerii celui de-alzecelea instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau de aderare laConvenie, inclusiv a oricrui instrument care conine o declaraiefcut n temeiul art. 92.

    2. Cnd un stat va ratifica, accepta sau aproba prezenta Conveniesau va adera la ea dup depunerea celui de-al zecelea instrument deratificare, acceptare, aprobare sau de aderare, Convenia, cu excepiaprii excluse, va intra n vigoare fa de acest stat, sub rezervadispoziiilor paragrafului 6 al prezentului articol, n prima zi a luniicare urmeaz expirrii unei perioade de 12 luni dup data depuneriiinstrumentului de ratificare, acceptare, aprobare sau de aderare.

    3. Orice stat care va ratifica, accepta sau aproba prezentaConvenie sau care va adera la ea i care este parte la Conveniareferitoare la legea uniform asupra formrii contractelor de vnzareinternaional de obiecte mobile corporale, ncheiat la Haga la 1 iulie

  • 8/2/2019 Conventia de La Vienna Din 1980

    21/21

    1964 (Convenia de la Haga din 1964 asupra formrii) sau la Conveniareferitoare la legea uniform asupra vnzrii internaionale de obiectemobile corporale ncheiat la Haga la 1 iulie 1964 (Convenia de la Hagadin 1964 asupra vnzrii) sau la cele dou convenii, va denuna nacelai timp, dup caz, Convenia de la Haga din 1964 asupra vnzriisau Convenia de la Haga asupra formrii, sau ambele convenii, adresndo notificare n acest scop guvernului olandez.

    4. Orice stat parte la Convenia de la Haga din 1964 asupravnzrii, care va ratifica, accepta sau aproba prezenta Convenie saucare va adera la ea i care va declara sau va fi declarat n temeiulart. 92 c nu este legat de partea a II-a a Conveniei, va denuna, nmomentul ratificrii, acceptrii, aprobrii sau al aderrii, Conveniade la Haga din 1964 asupra vnzrii, adresnd o notificare n acest scopguvernului olandez.

    5. Orice stat parte la Convenia de la Haga din 1964 asupra vnzriicare va ratifica, accepta sau aproba prezenta Convenie sau care vaadera la ea i care va declara sau va fi declarat n temeiul art. 92 cnu este legat de partea a III-a a Conveniei, va denuna, n momentulratificrii, acceptrii, aprobrii sau al aderrii, Convenia de la Hagadin 1964 asupra formrii, adresnd o notificare n acest scop guvernuluiolandez.

    6. n sensul prezentului articol, ratificrile, acceptrile,aprobrile i aderrile efectuate fa de prezenta Convenie de ctrestatele-pri la Convenia de la Haga din 1964 asupra formrii sau laConvenia de la Haga din 1964 asupra vnzrii, nu vor produce efectedect de la data la care denunrile eventual cerute din parteasus-ziselor state n privina acestor dou convenii vor produce elensele efecte. Depozitarul prezentei Convenii se va nelege cuguvernul olandez, depozitarul conveniilor din 1964, pentru a asiguracoordonarea necesar n aceast privin.

    Articolul 100

    1. Prezenta Convenie se aplic formrii contractelor ncheiate n

    urma unei propuneri intervenite dup intrarea n vigoare a Convenieifa de statele contractante vizate de alin. a) al paragrafului 1 alart. 1 sau de statul contractant vizat de alin. b) al paragrafului 1 alart. 1.

    2. Prezenta Convenie se aplic numai contractelor ncheiate dupintrarea n vigoare fa de statele contractante vizate de alin. a) alparagrafului 1 al art. 1 sau fa de statul contractant vizat de alin.b) al paragrafului 1 al art. 1.

    Articolul 101

    1. Orice stat contractant va putea denuna prezenta Convenie saupartea a II-a ori a III-a a Conveniei printr-o notificare formal

    adresat n scris depozitarului.2. Denunarea va produce efecte n prima zi a lunii care urmeaz

    expirrii unei perioade de 12 luni de la data primirii notificrii dectre depozitar. Cnd notificarea prevede o perioad mai lung pentru aproduce efecte denunarea, efectele acestea se vor produce la expirareaperioadei n cauz dup data primirii notificrii.

    ncheiat la Viena, la 11 aprilie 1980, ntr-un singur exemplaroriginal, ale crei texte n limbile englez, arab, chinez, spaniol,francezi rus sunt n mod egal autentice.

    Drept pentru care plenipoteniarii sus-numii, mandatai n bunicuvenit form de ctre guvernele lor, au semnat prezenta Convenie.

    VictorBurac

    Digitally signed by Victor BuracDN: cn=Victor Burac, c=


Recommended