+ All Categories
Home > Documents > COMUNICARE CĂTRE MEMBRI - European Parliament · 2018. 7. 23. · COMUNICARE CĂTRE MEMBRI...

COMUNICARE CĂTRE MEMBRI - European Parliament · 2018. 7. 23. · COMUNICARE CĂTRE MEMBRI...

Date post: 02-Feb-2021
Category:
Upload: others
View: 1 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
17
CM\1072952RO.doc PE568.362v02-00 RO Unită în diversitate RO Parlamentul European 2014-2019 Comisia pentru afaceri externe Comisia pentru dezvoltare Subcomisia pentru drepturile omului 10.9.2015 COMUNICARE CĂTRE MEMBRI Subiect: PREMIUL SAHAROV PENTRU LIBERTATEA DE GÂNDIRE 2015 În anexă se află lista, în ordine alfabetică, a candidaților propuși pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2015, în conformitate cu statutul Premiului Saharov, de cel puțin 40 de deputați în Parlamentul European sau de un grup politic, precum și justificările și biografiile primite de Unitatea de acțiune în domeniul drepturilor omului. DIRECȚIA GENERALĂ POLITICI EXTERNE
Transcript
 • CM\1072952RO.doc PE568.362v02-00

  RO Unită în diversitate RO

  Parlamentul European2014-2019

  Comisia pentru afaceri externeComisia pentru dezvoltare

  Subcomisia pentru drepturile omului

  10.9.2015

  COMUNICARE CĂTRE MEMBRI

  Subiect: PREMIUL SAHAROV PENTRU LIBERTATEA DE GÂNDIRE 2015

  În anexă se află lista, în ordine alfabetică, a candidaților propuși pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2015, în conformitate cu statutul Premiului Saharov, de cel puțin 40 de deputați în Parlamentul European sau de un grup politic, precum și justificările și biografiile primite de Unitatea de acțiune în domeniul drepturilor omului.

  DIRECȚIA GENERALĂ

  POLITICI EXTERNE

 • PE568.362v02-00 2/17 CM\1072952RO.doc

  RO

  PREMIUL SAHAROV PENTRU LIBERTATEA DE GÂNDIRE 2015

  Candidații propuși de grupuri politice și de deputați (prezentați în ordine alfabetică)

  Candidat Activitate Nominalizat/ă de

  1Edna ADAN

  ISMAIL

  Edna Adan Ismail și-a suflecat efectiv mânecile și s-a apucat de treabă, transformând Somaliland, regiunea sa natală, dintr-o regiune disperată, aflată în ruine din cauza unui război civil lung și sângeros în una dintre rarele povești de succes din Cornul Africii. Eforturile de o viață ale Ednei de apărare a drepturilor femeii și a tradițiilor culturale și stereotipice au condus la îmbunătățiri remarcabile ale rolului femeilor din societatea modernă din Somaliland. Edna a fost prima femeie ministru al afacerilor externe din Somaliland. Spitalul înființat de ea, Edna Adan Hospital, asigură acces gratuit la servicii medicale, a contribuit la reducerea mortalității în rândul mamelor la un sfert din media la nivel național și asigură formarea unui număr mare de specialiști în domeniul medical. În urma lansării programului său educațional privind mutilarea genitală a femeilor, numărul femeilor care suferă de pe urma acestei practici s-a redus semnificativ. Funcția sa de președintă a Organizației pentru victimele torturii pune în valoare rolul său de pionierat în domeniul respectării demnității umane și a drepturilor omului.

  Grupul Europa Libertății și Democrației Directe

 • CM\1072952RO.doc 3/17 PE568.362v02-00

  RO

  2 Raif BADAWI

  Raif Badawi este un blogger, scriitor și activist din Arabia Saudită, cel care a creat site-ul de internet Free Saudi Liberals (Rețeaua saudiților liberali liberi), o platformă online pentru dezbateri politice și religioase. Potrivit relatărilor, site-ul său de internet găzduia conținut care aducea critici unor personalități religioase marcante, iar Badawi a sugerat că Universitatea islamică Imam Muhammad ibn Saud s-a transformat într-un adăpost alteroriștilor.El a fost arestat în 2012, fiind acuzat de insultarea Islamului. De asemenea, a fost judecat pentru mai multe capete de acuzare, printre care apostazia. În 2013, a fost condamnat la o sentință de șapte ani de închisoare și 600 de lovituri de bici, iar în 2014 a fost condamnat din nou la 1 000 de lovituri de bici și 10 ani de închisoare, precum și obligat la plata unei amenzi. Primele 50 de lovituri de bici i-au fost aplicate în fața a sute de spectatori, la 9 ianuarie 2015. Având în vedere atât condamnarea sa internațională, precum și starea sa de sănătate precară, seturile următoare de lovituri de bici au fost amânate. Soția sa și cei trei copii, care au primit amenințări cu moartea, au fugit în Canada. Sentința lui Raif a fost menținută de Curtea Supremă în iunie 2015, acesta rămânând în continuare în închisoare.

  Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European,

  Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

  și

  Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană

 • PE568.362v02-00 4/17 CM\1072952RO.doc

  RO

  3

  Opoziția democratică din

  Venezuela reprezentată de

  coaliția de partide politice

  Mesa de la Unidad

  Democrática(Platforma

  unității democratice) și de prizonieri

  politici

  Premiul Saharov trebuie să aibă o anumită valoare pentru a ajuta laureații; acesta nu trebuie să reprezinte numai un sprijin moral pentru continuarea „luptei” democratice, ci, de asemenea, trebuie să ajute laureații să realizeze obiectivele nobile pentru care este decernat premiul. Acesta ar putea servi drept scut de protecție împotriva persecuției. Cerințele și condițiile menționate sunt întrunite de Mesa de la Unidad Democrática, coaliție din care fac parte toți actorii opoziției democratice care luptă împotriva totalitarismului actualului președinte venezuelean, Maduro, printre care prizonierii politici. La un an și jumătate de la manifestațiile din Venezuela, peste 1 700 de protestatari așteaptă să fie judecați, peste 70 se află în continuare în detenție, iar cel puțin 40 de persoane au fost ucise în timpul protestelor, ucigașii lor nefiind trași la răspundere până în prezent. Politicieni, precum Leopoldo Lopez, Antonio Ledezma și Daniel Ceballos, studenți și alți lideri ai opoziției sunt în continuare deținuți în mod arbitrar sau se află în arest la domiciliu, fiindu-le aduse acuzații nefondate de exercitare a dreptului lor la libertatea de exprimare și a drepturilor lor fundamentale.

  Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)

  și

  Fernando Maura Barandiarán și Dita Charanzová

 • CM\1072952RO.doc 5/17 PE568.362v02-00

  RO

  4 Boris NEMȚOV

  Boris Nemțov a fost o personalitate marcantă a societății civile ruse, fiind recunoscut pentru activitatea sa în vederea transformării Rusiei într-un stat democratic, prosper și pașnic. Un militant neînfricat pentru libertate și democrație în Rusia, Boris Nemțov a fost ucis în februarie 2015 pe un pod situat în apropierea zidurilor Kremlinului, la câteva săptămâni după ce acesta începuse la lucreze la un dosar care dovedea implicarea forțelor armate rusești în războiul din estul Ucrainei. În ciuda intimidărilor și a presiunii exercitate asupra sa, Boris Nemțov și-a continuat activitatea în acest sens pentru a trage la răspundere Kremlinul pentru moartea soldaților ruși din Ucraina și pentru a clarifica faptul că această intervenție militară într-un stat vecin nu s-a desfășurat în numele poporului rus. Boris Nemțov și-a petrecut întreaga viață luptând pentru transformarea Rusiei într-un altfel de stat, unul care conviețuiește pașnic alături de vecinii săi, guvernat de democrație, de respectul față de drepturile omului și de statul de drept. În calitate de lider al opoziției și de activist al societății civile, Nemțov a depus eforturi pentru expunerea corupției și a abuzului de putere politică din Rusia.

  Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa

  Nadiya SAVCENKO

  Nadiya Savcenko, cetățean ucrainean și fost pilot în cadrul forțelor terestre din Ucraina, a fost capturată de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, în iunie 2014. Ulterior, aceasta a fost transferată în Rusia și acuzată inițial de complicitate la uciderea a doi reporteri. În cursul procedurilor judiciare inițiate împotriva sa, care sunt încă în desfășurare, s-a dispus la adăugarea unor capete de acuzare suplimentare. În prezent, aceasta este acuzată de autoritățile ruse de uciderea celor doi jurnaliști. Savcenko este acuzată, de asemenea, de trecerea ilegală a frontierei Federației Ruse. În timpul detenției ei într-o închisoare rusească, Nadiya Savcenko a fost aleasă deputat în Parlamentul Ucrainei (Verkhovna Rada) și a devenit membră a Delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. UE și SUA au solicitat eliberarea acesteia, însă, până în prezent, autoritățile ruse au refuzat să dea curs acestor cereri.

  Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

 • PE568.362v02-00 6/17 CM\1072952RO.doc

  RO

  6

  Edward SNOWDEN, Antoine DELTOUR, Stéphanie GIBAUD

  Edward Snowden este un specialist american în domeniul informaticii și fost angajat al CIA/NSA, care a dezvăluit informații detaliate cu privire la diferite programe americane de supraveghere în masă. În urma dezvăluirilor sale, Snowden a fost acuzat de guvernul SUA de spionaj, furt și utilizare ilegală a proprietății guvernului. Dat fiind că i s-a refuzat azilul în mai multe state membre, acesta locuiește în prezent în Rusia.

  Antoine Deltour a fost principalul denunțător din cadrul scandalului din domeniul financiar LuxLeaks, răspunzător pentru dezvăluirea conținutului a sute de acorduri fiscale deosebit de favorabile încheiate între autoritățile fiscale luxemburgheze și întreprinderile de audit în numele clienților lor internaționali. Autoritățile luxemburgheze i-au adus lui Antoine Deltour multiple acuzații, printre care furt, încălcarea secretului comercial și accesarea în mod fraudulos a informațiilor.

  Stéphanie Gibaud a avut un rol decisiv în denunțarea practicilor de evaziune fiscală, fraudă fiscală și spălare de bani întreprinse de filialele franceză și elvețiană ale UBS. De la concedierea ei de către angajatorul său din cauză că a refuzat să distrugă conținutul unor fișiere electronice incriminatorii, Gibaud a contribuit la crearea unei platforme internaționale a denunțătorilor.

  Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică

 • CM\1072952RO.doc 7/17 PE568.362v02-00

  RO

  Edna ADAN ISMAIL

  Nominalizată de Grupul Europa Libertății și Democrației Directe

  Fiecare generație ne aduce în dar câteva persoane care sunt cu adevărat capabile să contribuie în mod pozitiv la bunăstarea umanității. Edna Adan Ismail este, fără absolut nicio îndoială, o astfel de persoană.

  Născută în Somaliland, ea și-a suflecat efectiv mânecile și s-a apucat de treabă, alături de mulți dintre compatrioții ei, transformând Somaliland, patria sa, dintr-o regiune disperată, aflată în ruine din cauza unui război civil lung și sângeros în una dintre rarele povești de succes din Cornul Africii.

  Angajamentul asumat de Edna și eforturile depuse de aceasta întreaga sa viață pentru apărarea cu succes a drepturilor femeii și a tradițiilor culturale și stereotipice ale societății sale au condus la îmbunătățiri remarcabile ale rolului femeilor din societatea modernă din Somaliland.

  Nemulțumindu-se numai cu cariera sa diplomatică de lungă durată și respectabilă în calitate de prima femeie ministru al afacerilor externe din Somaliland, de-a lungul multor ani, Edna a transformat spitalul său, Edna Adan Hospital, din Hargeisa, într-o instituție de prim rang care, pe de o parte, furnizează acces gratuit la servicii medicale femeilor din toate mediile și de toate naționalitățile de pe teritoriul Cornului Africii și, pe de altă parte, formează o mare parte din următoarea generație de specialiști în domeniul medical din Africa. De la deschiderea spitalului în 2002, în ciuda cazurilor cu cel mai mare nivel de risc cu care s-a confruntat personalul medical al instituției, mortalitatea maternă din cadrul spitalului se ridică la doar un sfert din media națională, iar, până în prezent, 14 000 de copii au fost născuți cu succes. Spitalul desfășoară un excelent program de formare a moașelor din regiune și a obținut rezultate remarcabile în materie de sensibilizare a femeilor cu privire la prejudiciile reale cauzate de tabuul cultural privind mutilarea genitală a femeilor. De la lansarea programului său educațional, s-a înregistrat o scădere impresionantă a numărului de femei victime ale mutilării genitale feminine, scădere care este contrară tendinței din celelalte regiuni ale Cornului Africii. Dând dovadă de o determinare absolută, Edna a salvat viețile a nenumărate mame și nou-născuți, schimbând deopotrivă în bine viețile multor femei de pe teritoriul Cornului Africii.

  De asemenea, nemulțumindu-se numai cu lunga sa activitate în domeniul consolidării egalității de gen, Edna și-a asumat rolul de președintă a Organizației pentru victimele torturii,

 • PE568.362v02-00 8/17 CM\1072952RO.doc

  RO

  ceea ce subliniază angajamentul său pe viață în calitate de pionier în domeniul respectării demnității umane și a drepturilor omului. Prin urmare, Edna Adan Ismail merită pe deplin să primească Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2015.

 • CM\1072952RO.doc 9/17 PE568.362v02-00

  RO

  Raif BADAWI (Arabia Saudită)

  Nominalizat de Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European

  Raif (Raef) Badawi, născut la 13 ianuarie 1984, este un scriitor și activist din Arabia Saudită și fondatorul site-ului de internet Free Saudi Liberals (Rețeaua saudiților liberali liberi).

  El a fost arestat în 2012, sub acuzația de insultare a Islamului prin canale electronice, și adus în fața justiției pe baza mai multor capete de acuzare, printre care apostazia. În 2013, a fost condamnat la o sentință de șapte ani de închisoare și 600 de lovituri de bici, iar în 2014 a fost condamnat din nou la 1 000 de lovituri de bici și 10 ani de închisoare, precum și obligat la plata unei amenzi. Loviturile de bici trebuiau aplicate pe parcursul a 20 de săptămâni. Primele 50 de lovituri i-au fost aplicate în fața unei moschei din Jeddah, sub privirile a sute de spectatori, la 9 ianuarie 2015. Cel de-al doilea set a fost amânat de peste 12 ori. Nu se cunoaște motivul care a stat la baza ultimelor amânări, însă, în cursul săptămânilor precedente, pedeapsa a fost întârziată din cauza stării de sănătate precare a lui Badawi. Acesta suferă de hipertensiune, iar starea sa de sănătate s-a înrăutățit odată cu începerea aplicării loviturilor de bici. Soția sa, Ensaf Haidar, a afirmat că Raif nu va supraviețui în urma pedepsei.

  În iunie 2015, Curtea Supremă a Arabiei Saudite a menținut pedeapsa de 1 000 de lovituri de bici și 10 ani de închisoare.

  Raif Badawi s-a căsătorit cu soția sa în 2002, în Arabia Saudită. Soția și copiii săi au obținut azil politic în Quebec, Canada, în 2013. Raif este tatăl a trei copii - Najwa, născută în 2003, Terad, născut în 2004 și Miriyam, născută în 2007.

  Proces și condamnareLa 17 iunie 2012, Badawi a fost arestat, iar în luna decembrie a aceluiași an a fost, de asemenea, acuzat de apostazie, condamnare care presupune automat pedeapsa cu moartea. Organizația Human Rights Watch a susținut că site-ul de internet al lui Badawi găzduia materiale care aduceau critici la adresa unor „personalități religioase marcante”. Badawi

 • PE568.362v02-00 10/17 CM\1072952RO.doc

  RO

  sugerase, de asemenea, că Universitatea islamică Imam Muhammad ibn Saud a devenit „un adăpost al teroriștilor”.

  Badawi a fost reținut pentru prima dată sub acuzații de apostazie în 2008, însă a fost eliberat în urma unui interogatoriu de o zi. Autoritățile i-au interzis să părăsească țara și i-au înghețat conturile bancare în 2009. Familia soției lui Badawi a deschis acțiuni în justiție ulterior pentru separarea forțată a cuplului, pe motivul presupusei apostazii a lui Badawi.

  În urma arestării în 2012 a lui Badawi, Amnesty International l-a desemnat prizonier de conștiință, „reținut doar pentru că și-a exercitat în mod pașnic dreptul la libera exprimare”. Un purtător de cuvânt al grupului a afirmat că „chiar și în Arabia Saudită, unde represiunea de stat este răspândită pe scară largă, condamnarea la moarte a unui activist a cărui unică «infracțiune» a fost facilitarea dezbaterii sociale online depășește orice limită”. Human Rights Watch a solicitat autorităților guvernamentale să revoce acuzațiile, susținând că „acuzațiile împotriva lui Badawi, bazate exclusiv pe implicarea acestuia în crearea unui site de internet pentru dezbateri pașnice cu privire la religie și la personalități religioase, încalcă dreptul acestuia la libertatea de exprimare”.

  PremiiPEN Canada One Humanity Award 2014,Premiul Netizen 2014, decernat de Reporteri fără frontiere,Aikenhead Award 2015 decernat de Scottish Secular Society,Courage Award (Premiul pentru curaj) - Summitul de la Geneva pentru drepturile omului și democrație 2015,Premiul DW pentru libertatea de exprimare 2015,Titlul onorific pentru libertatea de exprimare, acordat de Brussels University Alliance (Alianța universităților VUB și ULB din Bruxelles) 2015,Premiul pentru libertatea presei 2015, decernat de Reporteri fără frontiere, Suedia.

 • CM\1072952RO.doc 11/17 PE568.362v02-00

  RO

  Raif BADAWI (Arabia Saudită)

  Nominalizat de Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

  Raif Badawi este un cetățean saudit și un blogger persecutat de stat pentru acțiunile sale.

  La 16 iunie 2012, Badawi a fost arestat pentru administrarea unui site de internet - Free Saudi Liberals - care ar fi „propagat o gândire liberală”. Ulterior, Badawi a fost judecat în fața unei instanțe religioase și condamnat la 600 de lovituri de bici și șapte ani de închisoare pentru „insultarea Islamului prin intermediul canalelor electronice”.

  Mai târziu, pedeapsa sa a crescut la 1 000 de lovituri de bici și 10 ani de închisoare, la care s-a adăugat o amendă de aproape 250 000 EUR. Primele 50 de lovituri de bici i-au fost aplicate la 9 ianuarie 2015. Având în vedere atât condamnarea sa internațională, cât și starea sa de sănătate precară cauzată de primele lovituri de bici, seturile următoare de lovituri au fost amânate.

  Badawi, în vârstă de 31 de ani, s-a căsătorit în 2002 și este tatăl a trei copii. Familia sa a solicitat azil politic în Canada, iar autoritățile canadiene i-au oferit aceleași drepturi de azil și lui Badawi.

 • PE568.362v02-00 12/17 CM\1072952RO.doc

  RO

  Raif BADAWI - un simbol al luptei mondiale pentru libertatea de exprimare

  Nominalizat de Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană

  Raif Badawi, născut în 1984, este un remarcabil activist saudit pentru drepturile omului și un simbol al luptei mondiale pentru libertatea de exprimare. Activitatea sa de blogger constituie un punct de referință în lupta pentru drepturile omului în una dintre cele mai represive țări din lume.

  Sprijinul său temerar pentru libertatea de exprimare, care i-a adus o mare recunoaștere ca e-activist, a fost perceput drept amenințare de către autoritățile saudite. Facebook, Twitter și alte mijloace de comunicare sociale înregistrează un succes foarte mare într-o țară în care cetățenii nu își pot exprima deschis opiniile în public. Badawi a fost arestat în iunie 2012 din cauza materialelor publicate pe site-ul său de internet Saudi Arabian Liberals, o platformă online destinată dezbaterilor politice și religioase. În iulie 2013 și în mai 2014, el a fost adus în fața justiției pe baza mai multor capete de acuzare, printre care apostazia și insultarea Islamului prin intermediul canalelor electronice, și a fost condamnat la 1 000 de lovituri de bici și 10 ani de închisoare, la care s-au adăugat o amendă ridicată și interdicția de a utiliza orice platformă de comunicare și de a călători până în 2034.

  La 9 ianuarie 2015, i-au fost aplicate primele 50 de lovituri de bici, în public, celelalte fiind amânate în urma unor proteste internaționale de proporții. În ciuda condamnării internaționale, sentința sa a fost menținută de Curtea Supremă a Arabiei Saudite în iunie 2015, Raif rămânând în închisoare, unde se confruntă cu grave probleme de sănătate. Soția sa și cei trei copii, care au primit amenințări cu moartea, au fugit în Canada, unde beneficiază de azil politic.

  La 12 februarie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă cu fermitate actele de biciuire a lui Raif Badawi pe care le consideră „acte crude și terifiante săvârșite de autoritățile saudite” și a solicitat eliberarea sa imediată și necondiționată pe motiv că „acesta este un prizonier de conștiință, condamnat doar pentru că și-a exercitat dreptul la libera exprimare”.

 • CM\1072952RO.doc 13/17 PE568.362v02-00

  RO

  Decernarea Premiului Saharov 2015 lui Raif Badawi ar transmite un puternic semnal de sprijin și apreciere din partea europenilor pentru activitatea militanților și a prizonierilor de conștiință din Arabia Saudită și din întreaga regiune și ar contribui la eforturile globale depuse pentru a obține dreptate pentru Raif Badawi, precum și eliberarea sa. De asemenea, acest lucru ar reafirma importanța unei politici bazate pe valori, în cadrul căreia interesele economice și de securitate nu prevalează asupra drepturilor omului.

 • PE568.362v02-00 14/17 CM\1072952RO.doc

  RO

  Opoziția democratică din Venezuela reprezentată de coaliția de partide politice Mesa de la Unidad Democrática (Platforma unității democratice) și

  de prizonieri politici

  Nominalizată de Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)

  Premiul Saharov trebuie să aibă o anumită valoare pentru a ajuta laureații; acesta nu trebuie să aibă numai un rol de sprijin moral sau de încurajare pentru continuarea „luptei” democratice, ci, de asemenea, trebuie să aibă drept scop realizarea obiectivelor nobile pentru care este decernat premiul. În plus, ar putea avea rolul unui scut de protecție împotriva persecuției cu care, din păcate, laureații se confruntă deseori. Toate aceste cerințe și condiții sunt întrunite de Mesa de la Unidad Democrática (Platforma unității democratice), coaliție care integrează toți actorii opoziției democratice care luptă împotriva totalitarismului actualului președinte venezuelean, Maduro, printre care prizonierii politici.

  În lumina acestor aspecte, dorim să nominalizăm „Opoziția democratică din Venezuela reprezentată de coaliția de partide politice Mesa de la Unidad Democrática și de prizonieri politici” pentru Premiul Saharov 2015. Acest candidat răspunde la trei obiective principale: oportunitate, reprezentarea valorilor globale apărate și eficiența acordării premiului.

  La un an și jumătate de la manifestațiile din Venezuela, peste 1 700 de protestatari așteaptă să fie judecați, peste 70 se află în continuare în detenție, iar cel puțin 40 de persoane au fost ucise în timpul protestelor, ucigașii lor nefiind trași la răspundere până în prezent. Un stat democratic nu trebuie să incrimineze liderii opoziției politice și trebuie să garanteze participarea tuturor sectoarelor la viața politică a statului. Politicieni, precum Leopoldo Lopez, Antonio Ledezma și Daniel Ceballos, studenți și alți lideri ai opoziției sunt în continuare deținuți în mod arbitrar sau se află în arest la domiciliu, fiindu-le aduse acuzații nefondate de exercitare a dreptului lor la libertatea de exprimare și a drepturilor lor fundamentale, potrivit declarațiilor mai multor organisme ONU și organizații internaționale.

  PE a sprijinit cu mai multe ocazii, cu o largă majoritate în plen, rezoluțiile cu privire la situația din Venezuela și la persecuțiile cu care se confruntă opoziția democratică. În prezent, prin această propunere, vizăm să obținem același sprijin din partea grupurilor politice pentru a susține cu fermitate lupta democratică din Venezuela. Prin urmare, această candidatură, care nu ar trebui să genereze niciun fel de antipatie sau opoziție din partea celorlalte grupuri politice din cadrul acestui Parlament, poate contribui la triumful democrației și la respectarea drepturilor omului în Venezuela, unde majoritatea populației se confruntă cu suferințe insuportabile.

  * Mesa de la Unidad Democrática (Platforma unității democratice)Este o coaliție de partide politice din care fac parte toți actorii opoziției politice pacifiste și democratice împotriva partidului chavist aflat la putere. Aceasta cuprinde cea mai largă gamă de partide, de la cele mai militante partide de stânga, până la partide de centru dreapta.Printre principalele sale propuneri de program se numără îndeosebi următoarele: consolidarea sistemului democratic venezuelean, garantarea drepturilor omului, consolidarea suveranității naționale, transformarea societății într-o societate productivă, corectă și liberă, precum și atingerea celui mai înalt nivel de bunăstare pentru cetățeni, toate acestea având la bază respectarea strictă a obligațiilor prevăzute de Constituția Venezuelei.

 • CM\1072952RO.doc 15/17 PE568.362v02-00

  RO

  Boris NEMȚOV

  Nominalizat de Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa

  Boris Nemțov a fost o personalitate marcantă a societății civile din Rusia, fiind recunoscut pentru activitatea sa în vederea transformării Rusiei într-un stat democratic, prosper și pașnic, ceea ce îl face un candidat ideal pentru Premiul Saharov 2015.

  Un militant neînfricat pentru libertate și democrație în Rusia, Boris Nemțov a fost ucis în februarie 2015 pe un pod situat în apropierea zidurilor Kremlinului, la câteva săptămâni după ce acesta începuse la lucreze la un dosar care dovedea implicarea forțelor armate rusești în războiul din estul Ucrainei. În ciuda intimidărilor și a presiunii exercitate asupra sa, Boris Nemțov și-a continuat activitatea în acest sens pentru a trage la răspundere Kremlinul pentru moartea soldaților ruși din Ucraina și pentru a clarifica faptul că această intervenție militară într-un stat vecin nu s-a desfășurat în numele poporului rus.

  Eforturile depuse de Boris întreaga sa viață - o viață petrecută luptând pentru transformarea Rusiei într-un altfel de stat, unul care conviețuiește pașnic alături de vecinii săi, guvernat de democrație, de respectul față de drepturile omului și de statul de drept - ne-au convins că merită premiul. În calitate de lider al opoziției și de activist al societății civile, Nemțov a depus eforturi pentru expunerea corupției și a abuzului de putere politică din Rusia, îndeosebi prin prezentarea unui raport privind corupția legată de Jocurile Olimpice de la Soci. La sfârșitul anilor 1990, Boris, în calitate de membru al Guvernului Federal, s-a concentrat asupra reformării economiei Rusiei.

  Având în vedere aceste aspecte, propunem ca Premiul Saharov 2015 să i se acorde lui Boris Nemțov. Premiul ar trebui să îi revină Fundației Boris Nemțov, înființate recent de fiica lui Boris, Zhanna, pentru sprijinirea societății civile ruse și a luptei acesteia pentru o Rusie pașnică, liberă și democratică.

  Considerăm că este momentul oportun pentru a transmite, prin intermediul Premiului Saharov, sprijinul nostru pentru personalitatea care și-a dedicat viața luptei pentru un stat rus diferit, democratic și că fondurile aferente premiului ar trebui oferite fundației care are drept obiectiv punerea în aplicare a moștenirii lui Boris Nemțov.

  Cu ajutorul și sprijinul dumneavoastră putem transmite acest semnal important de sprijinire a poporului rus și a cetățenilor noștri.

 • PE568.362v02-00 16/17 CM\1072952RO.doc

  RO

  Nadiya Savcenko (Ucraina)

  Nominalizată de Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

  Născută în 1981, Nadiya Savcenko, cetățean ucrainean și fost pilot în cadrul forțelor terestre din Ucraina, a fost capturată de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, în iunie 2014. Ulterior, Nadiya a fost transferată în Rusia.

  Inițial, ea a fost acuzată de complicitate la uciderea a doi reporteri. În cursul procedurilor judiciare inițiate împotriva sa, care sunt încă în desfășurare, s-a dispus la adăugarea unor capete de acuzare suplimentare. În prezent, aceasta este acuzată de autoritățile ruse de uciderea celor doi jurnaliști. Savcenko este acuzată, de asemenea, de trecerea ilegală a frontierei Federației Ruse.

  În timpul detenției ei într-o închisoare rusească, Nadiya Savcenko a fost aleasă deputat în Parlamentul Ucrainei (Verkhovna Rada) și a devenit membră a Delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Uniunea Europeană și Statele Unite au solicitat eliberarea acesteia, însă, până în prezent, autoritățile ruse au refuzat să dea curs acestor cereri.

 • CM\1072952RO.doc 17/17 PE568.362v02-00

  RO

  Edward SNOWDEN, Antoine DELTOUR și Stéphanie GIBAUD

  Nominalizați de Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică

  Edward Snowden este un specialist american în domeniul informaticii și fost angajat al CIA/NSA, care a dezvăluit informații detaliate cu privire la diferite programe americane de supraveghere în masă. În 2013, Snowden a publicat informații clasificate cu privire la monitorizarea apelurilor telefonice, precum și la sisteme de interceptare a comunicațiilor prin internet la scară largă, care fac parte din programele de monitorizare PRISM și XKeyscore. În urma dezvăluirilor sale, Edward Snowden a fost acuzat de guvernul SUA de spionaj, furt și utilizare ilegală a proprietății guvernului. Dat fiind că i s-a refuzat azilul în mai multe state membre, acesta locuiește în prezent în Rusia.

  Antoine Deltour este principalul denunțător din cadrul scandalului din domeniul financiar LuxLeaks, răspunzător pentru dezvăluirea conținutului a sute de acorduri fiscale deosebit de favorabile încheiate între autoritățile fiscale luxemburgheze și întreprinderile de audit în numele clienților lor internaționali. Deltour i-a furnizat jurnalistului francez Edouard Perrin documentele care stau la baza dezvăluirilor ulterioare ale rețelei ICIJ (Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație). În decembrie 2014, autoritățile luxemburgheze i-au adus lui Antoine Deltour multiple acuzații, printre care furt, încălcarea secretului comercial și accesarea în mod fraudulos a informațiilor.

  Stéphanie Gibaud a avut un rol decisiv în denunțarea practicilor de evaziune fiscală, fraudă fiscală și spălare de bani întreprinse de filialele franceză și elvețiană ale UBS. De la concedierea ei de către angajatorul său din cauză că a refuzat să distrugă conținutul unor fișiere electronice incriminatorii, Gibaud a contribuit la crearea unei platforme internaționale a denunțătorilor.


Recommended