+ All Categories
Home > Documents > Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

Date post: 03-Jun-2018
Category:
Upload: loredana-ruxandescu
View: 233 times
Download: 0 times
Share this document with a friend

of 120

Transcript
  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    1/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    2/120

    5

    0curt istoric privind drogurile, evoluia traficului i consumprecum i a ncercrilor de stopare a flagelului

    0eciunea *Despre evoluia drogurilor, a traficului i consumului ilicit

    3xistena omului ca fiin raional a coincis, oarecum nefiresconsumul de substane care+i afecteaz tocmai raiunea. &nc de la ncep

    au cunoscut proprietile, efectele drogurilor i ale altor substane textrase din diferite plante i minerale. 6unoaterea s+a dovedit o armdou tiuri, care a permis evoluia omenirii dar care n acelai timp facce n ce mai posibil distrugerea ei.

    6unoaterea este un bun al tuturor, iar informaiile att cele folositct i cele distructive s+au transmis n mod deliberat din generageneraie.

    6ontientizarea c transmiterea datelor cunoscute este vital a stabaza credinelor mitico+religioase, a nceputurilor te7nicii i a tiinei.

    )tilizate iniial n practicile mistice, aceste substane au asigsupremaia n cadrul unor comuniti a celor care tiau s le extrag i utilizeze.

    6ercetri ar7eologice i studii ntreprinse au demonstrat c produ

    folosite de vraci, vr#itori i amani erau obinute din plante sau de la danimale, fiind utilizate n funcie de scopul urmrit.

    stfel, din frunzele de laur se putea obine o pudr ce se amestecavin sau se administra pe ran$ n funcie de doza#, efectul era de sprofund, euforie sau delir.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    3/120

    8

    9ierturi din rdcini de mandgrova pot provoca apatie, somnol7alucinaii.

    ' plant foarte folosit de+a lungul vremii a fost mtrguna. u exi

    perioade n istorie, n care folosirea ei pentru crime fusese ridicat la rde politic de stat, ca n cazul familiei :orgia. 3xtractul de mtrgun, n mici diminueaz circulaia sanguin, iar n doze mari accelereaz puprovoac delir, spasm sau moartea5.

    &n zone ca sia de (ord i frica, exist i astzi locuri unde amareprezint o prezen nc foarte activ.

    'dat cu descoperirile geografice, folosirea drogurilor sau a otrvupreparate din plante s+a generalizat. stfel, prezena portug7ezilor n 67ingeneralizat n timpul dinastiei ;ing consumul de opiu.

    &n 3uropa, drogurile au fost folosite ca medicament, afrodisiac, damodalitate de nlturare a adversarilor.

    !2riung7iul de ur% al drogurilor l reprezint zona muntoas de la frontierei dintre 27ailanda, :irmania i Laos. Datorit zonei semislbatifoarte greu accesibile precum i a populaiei seminomade, zona a acaparat de traficanii de droguri.

    4e fondul srciei populaiei i a lipsei de implicare a autoritilzon se cultiv cantiti impresionante de mac opiaceu, veniturile rezufiind mprite n mod total inec7itabil ntre locuitori i traficani.

    ' a doua zon strategic o reprezint !0emiluna de ur%, zon

    acoperea 4a. :ratescu ? ! >ra#itoria de+a lungul timpului ! ? ed. 4olitica , :ucuresti 1@A .B pag. 1-C

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    4/120

    populaiei care subzist din punct de vedere economic de pe urma aceplantaii dar i de instabilitatea politic din zon, de corupia factorirspundere implicai n combaterea traficului din zon, precum i de lips

    legislaii severe n acest domeniu.4e teritoriul rii noastre, substanele 7alucinogene s+au folosit nc

    antic7itate, dup cum reiese din scrierile lui Eerodot. 9olosirea lor a avuun scop preponderent medical. 3ste de neconceput ca trepanaiile craniefectuate de geto+daci s se fi fcut fr folosirea n prealabil a substane care s induc o stare de somn letargic.

    2otui folosirea drogurilor nu s+a rezumat la domeniul medicalcunoscut faptul c vr#itoria ? domeniu ce necesita impetuos prezena acsubstane ? a constituit o practic foarte rspndit de+a lungul isnoastre.8

    Drogurile folosite de plcere, au creat dependen n cteva cacelebre, cum ar fi cel al lui 6onstantin "acovi, Domn al ;oldovei i F"omneti,sau cel al ;ariei 6alimac7i, soia domnului ;oldovei ? 0carl>od 6alimac7i.

    &n pofida ntrebuinrii drogurilor la noi n ar, nu se poate afispaiul carpato+danubiano+pontic este un spaiu cu tradiie n conacestor substane.

    0c7imbri ma#ore au intervenit dup cderea regimului comunistexercitase un control drastic n acest domeniu. Dup 1@A@, "omnia a d

    iniial o ar de tranzit a drogurilor ctre 3uropa 6entral i de >est.

    8 >.:erc7ean ?Drogurile i traficanii de droguri , 3d. 4aralela , 4iteti 1@@A

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    5/120

    "zboiul din fosta *ugoslavie a avut, pentru noi, consecina nefasdevierii !rutei balcanice% prin ara noastr, rut prin care intr aproximadin drogurile ce alimenteaz piaa european.

    Datorit lipsei de nelegere a gravitii fenomenului, a unei legdepite n materie i pe fondul unui inacceptabil dezinteres manifestautoritile romne, "omnia a devenit foarte rapid o pia de consum.

    *eirea din pasivitate s+a fcut cu adoptarea legii 1 8H5--- prcombaterea traficului i consumului ilicit de droguri. ceast lege a crecadru #uridic att de necesar pentru lupta mpotriva drogurilor, permi

    eficientizare a activitii :rigzii de 6rim 'rganizat i ntidrog din cad*. .4., structur ce a avut nc de la nfiinare rezultate excelente.

    0eciunea 5

    (oiunea de drog i alte noiuni necesare6ategorii de droguri

    *. (oiunea de drog i alte noiuni conexe

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    6/120

    I

    Drogul, n sens larg semnific o substan cu proprieti curativmedicament.

    &n vorbirea curent se desemneaz !droguri% produse i sub

    stupefiante sau toxice, definite ca atare i pro7ibite n legislaiile naioninternaionale.

    &n sens strict farmaceutic, drogul este materia prim de ovegetal, animal sau mineral ce servete la prepararea anummedicamente. 2ot n sens farmaceutic sunt definite ca substane care in7centrii nervoi producnd o stare de inerie fizic i psi7ic.

    'rganizaia ;ondial a 0ntii include n categoria drogurilor orsubstan care, absorbit n organism genereaz sc7imbri n staemoional, n comportamentul i funcionarea acestuia.

    0e observ c, din definiia dat de 'rganizaia ;ondial a 0ntii s ncadreaz n aceast categorie i substane precum tutunul, cafeaua i c7ciocolata, acestea neputnd fi ns, considerate droguri.

    &n sensul dat de 6onveniile *nternaionale prin drog se nelsubstan din cele supuse controlului prin 6onvenia )nic asu0tupefiantelor din 1@I1, precum i una din substanele al cror controprevzut de 6onvenia din 1@J1.

    Legea 1 8H5--- definete drogurile ca substane ori produse natursintetice sau semisintetice, care, consumate ntr+un mod inutil i n prescripiilor medicale n exces, conduc fr ndoial la o dependen sig

    consumatorului fa de ele. ceste substane sunt supuse att controlului naional ct i ce

    internaional.

    Dicionar 3xplicativ "omn

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    7/120

    J

    4rin aciunea de drogare se nelege administrarea exagerat dmedicamente unui bolnav. Drogarea duce la obinuin, la necesitatea mcontinue a dozei, fapt cu repercusiuni negative asupra organismului.

    >erbul !a droga%I , verb concomitent reflexiv i tranzitiv nseamnadministra sau a lua medicamente n cantiti excesive.

    4entru definirea ct mai exact a termenului de drog, este necesprezentarea noiunilor de toxicomanie, obinuin, dependen psi7idependen fizic, precum i a noiunii de toleran.

    4rin toxicomanie, se nelege, conform definiiei date de 'rganiz

    ;ondial a 0ntii, acea stare de intoxicare cronic sau periodic, nscudin consumarea repetat a unui drog naturalsau de sintez.6aracteristic toxicomaniei este dorina nestvilit i nevoia continu

    a lua drogul, procurarea acestuia prin orice mi#loace precum i tendinamri dozele. 3fectele sunt extrem de duntoare asupra individului i associetii.

    Definiia este oarecum incomplet, pentru ca nu include consumcnep indian i frunze de coca care nu ceeaz dependen fizic i toleran.

    !Dependena psi7ic%J este starea n care un drog produce un sentimede satisfacie i o nclinaie psi7ic ce va cere o administrare periodiccontinu a drogului pentru obinerea plcerii.

    !Dependena fizic% este starea adoptiv caracterizat prin apariia

    tulburri fizice intense atunci cnd administrarea drogului este ntreruptcnd aciunea acestuia este controlat printr+un antagonism specific. c

    Dicionar 3xplicativ al Limbii "omneI *bidemJ Kenic Drgan+*ncriminarea 2raficului *licit de Droguri +1@@J

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    8/120

    A

    tulburri, adic simptomele de sevra# ori abstinen se compun din simpde natur fizic sau psi7ic caracteristice fiecrui drog.

    !2olerana% se definete ca fiind proprietatea posedat de organi

    uman de a suporta, fr manifestri de reacie, administrarea dozobinuite active ale unei substane determinate. &n materia drogurilor, atoleran poate conduce la o mrire a dozelor n scopul regsirii efeccutat.

    9a de dependena fizic, ce pentru renunarea la consum presupueforturi deosebite n timpul sevra#ului, dar care dispare dup cteva zile

    ncetarea administrrii drogului, dependena psi7ic presupune un efovoin, pe o perioad lung de timp, de regul de ordinul lunilor sau c7imult.

    **. 6ategorii de droguri. 4rezentarea principalelor droguri.

    Drogurile pot fi clasificate, n funcie de aciunea lor n depres7alucinogene, analgezice, 7ipnotice i stimulente.

    Depresoarele micoreaz activitatea sistemului nervos cen ncetinind funciile vitale i reflexele$ au proprietatea de a calma i a reldoze foarte bine determinate sunt utilizate n medicin ca sedativ

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    9/120

    @

    somnifere. :arbituricele i compuii asemntori acestora, ca tranc7ilizantele minore sunt depresoare ale sistemului nervos central.

    Ealucinogenele ? acioneaz asupra sistemului nervos central i du

    apariia iluziilor senzoriale sau a 7alucinaiilor. 6unoscute i sub nume!droguri psi7edelice%, n rndul 7alucinogenelor se nscriu dimetacidului dextrolisergic BL0DC, fenc clidina , psiloc bina i unele amfecum ar fi 3cstas i dom.

    nalgezicele ridic pragul perceperii durerii i influeneaz reacdurere, diminund sau nlturnd tulburrile psi7ice care o nsoesc anxi

    indispoziie, tensiune psi7ic.Eipnoticele sunt substane depresoare ale sistemului nervos cencare induc somnul. :arbituricele, metaMalona i clor7idratul sunt cexemple. (umeroase droguri pot fi concomitent sedative i 7ipnotice.

    0timulentele excit sistemul nervos central i intensific activicreierului i a unor centrii nervoi din mduva spinrii. numite stimulenpe plan internaional o utilizare terapeutic legal, cum ar fi anorexigenunele medicamente pentru tratarea depresiilor psi7iceA.

    ' alt clasificare rspndit este cea care mparte drogurile n@

    C Droguri naturale- opium extras din 4apaver somniferum,- morfina, codeina, tebaina$:C Droguri semisintetice

    - 7eroina BdiamorfinaC,- 7idromorfonul,- oxicodona N 3ucodal,

    A 6onvenia )nic asupra 0tupefiantelor din 1@I1@ K . Drgan ?op.cit.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    10/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    11/120

    11

    0';(*93");. Denumirea sa vine de la grecescul opion , care desemneazlatexul extras din mac. Din acesta se prepar opiul, prin evaporare.

    lcaloizii de opiu se gsesc sub form de sruri, cu acizii sulfuric,

    meconic, lactic i reprezint 5 G din greutatea total.Dei conine peste 5- de alcaloizi, numai I prezint importan

    farmacodinamic i toxicologic i anume morfina, reprezentat n proce1-+15G, codeina -,8G, tebaina -, G, papaveerina -,AG, narcotina G inarceina -,5G. ceste procente difer n funie de specie i de condiiileclimaterice.

    0imptomele n caz de intoxicare sunt de greuri, delir, convulinsomnie. lcaloizii sunt de tip morfinamici, cu aciune asupra sistemului ne

    central, cu efecte de excitare i in7ibare, sau de :3(O'*L*O'6E*('L3*(*6*, cu aciune asupra musculaturii netede.

    ciunea analgezic a opiumului se datoreaz morfinei$ se manifesnivelul sistemului nervos central i pot consta n erupii cutanate111.

    6ea mai toxic este morfina, urmnd n ordine descresctoare codetebaina, papaverina, narcotina i narceina.

    *ntoxicaia cronic se produce prin in7alare sau prin ingera sia este rspndit obiceiul de a fuma opiu. La primele in7alri, pot apcefalee, ameeli i greuri. 4rin obinuirea organismului, dup depacestei faze se instaleaz senzaia de euforie sau de odi7n. La ncepu

    intoxicaiei simurile devin sensibile, se instaleaz fotofobia iar emuscular produce oboseal. &n intoxicaia cronic intervine decderea

    11 lexandru :oroi, (eagu (orel , >alentin 0ultnescu + *nfractiuni prevazute in de legea 1 8H5--- privincombaterea traficului si consumului illicit e droguri +ed. "osseti :ucureti ?5--1

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    12/120

    15

    progresiv, casexia precum i ncetinirea funciilor digestive. ;oartea pinterveni n urma unei sincope cardiace.

    ;orfina

    9iind un alcaloid extras din opiu se obine cu preponderenlaboratoarele clandestine din fganistan i 4a

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    13/120

    18

    9runzele arbustului 3r t7roxilon coca, originar din munii andini, coserie de alcaloizi, dintre care cel mai important este cocaina, existenprocent de -,5+-,AG15.

    Localnicii din regiune mestec frunzele pentru a reduce senzaifoame i de oboseal i pentru a+i induce o stare de bun+dispoziie.

    6ocaina baz se prezint ca o substan cristalin, alb, solubilalcool, eter, cloroform i uleiuri grase.

    6lor7idratul de cocain se prezint sub form de cristale albe, cu amar, cu efect anestezic asupra limbii, solubile n ap, etanol, clorofo

    insolubile n eter.6ile de ptrundere n organism sunt calea digestiv, respiratocutanat i n rare cazuri + parenteral.

    2recnd n circulaia general se depoziteaz n ficat, rinic7i, mucobil i se metabolizeaz prin 7idroliz.

    3fectul iniial al cocainei este acela de anestezic local al terminanervoase. )lterior acioneaz asupra sistemului nervos simpatic cu roin7ibarea adrenalinei. &n doze mici acioneaz asupra inimii n mod redcreterea dozei implic a accelerare a pulsului.

    supra sistemului nervos central acioneaz iniial ca excitant, iar ca depresor. 0unt afectai centrii bulbari precum i centrii encefalici sup"ezultatul este o stare de euforie, logoree, nviorare fizic i psi7reducerea senzaiei de oboseal i de 7ipotermie.

    La doze mari apar convulsii urmate de paralizia centrilor nervoi bumoartea survenind din aceast cauz. Doza letal prin aplicarea pe mucoeste de 8-mg. *ar doza minim letal per os este de 1,5 g.18

    15 :rtescu ?op. cit.18 l. :oroi, ( (eagu, >. ". 0ultnescu+op.cit.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    14/120

    1

    Datorit senzaiilor plcute produse, cocaina necesit cretesuccesiv a dozelor, instalndu+se cocainomania$ organismul obinuindse poate a#unge la un consum de cteva grame pe zi. *ntoxicaia croni

    produce dup aproximativ 8 sptmni de consum.)n nceptor, dup prizare simte anestezierea mucoasei nazale i

    senzaie de frig n zona nasului.3fectul iniial este de euforie, cu exaltarea inteligenei i a ndrz

    dup care urmeaz o stare de deprimare dominat de moleeal, apoi fricenervare, pupilele devenind dilatate, iar oc7ii sticloi. La mrirea do

    produc 7alucinaii auditive, vizuale, tactile i olfactive precum i odelirant cu tendine de evadare. Dup faza 7alucinaiilor urmeaz scdmemoriei, degradare mintal, moral i fizic. *ndivizii rmn lipsii de vpericuloi pentru societate, avnd o conduit antisocial, nevoia de drogmult mai pregnant dect necesitatea de a respecta valorile prote#ate de l

    ;ama dependent de cocain va transmite efectele nocive i asupdescendenilor, acetia putndu+se nate anormali.

    Dependena creat de cocain este mai mult psi7ic dect fizic ac renunarea la drog se poate face oarecum mai uor dect n cazul morfcare d o crescut dependen fizic.

    EeroinaDrumul care leag sia de 0ud+>est i pieele de desfacere ale 7eroi

    din 3uropa de >est, ncepe de la frontiera dintre fganistan i 4a

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    15/120

    1

    creia se confisc anual peste 8--

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    16/120

    1I

    mpreun cu rezina pe care o conin sau denumirea de !mari#uana%, crefer la planta uscat n totalitate, n afar de rdcin.

    4rodusele se consum prin fumat, prin ingerare sub form de pi

    siropuri, erbet, prin in7alare sau prizare.2oxicomania generat de consumul lor se numete canabism i e

    rspndit pe plan mondial, mai ales n rndul tinerilor.Dac toxicul se in7aleaz prin fumat, pot apare greuri, vrsturi i p

    fi de trei ori mai periculos dect n cazul n care este ingerat. &n caz de in7alare acioneaz asupra sistemului nervos central cr

    iniial o stare de bine, de bucurie intens, nsoit de rs nestpnit. &nurmtoare se altereaz gndirea, inteligena i perceperea senzaiilor. teneste tulburat, subiectul trece de la o idee la alta fr nici o logicimaginaia i instinctele devin exagerate. &n percepia drogatului ? sptimpul se dilat iar extremitile corpului devin grele, capul pare umfreflexele sunt ncetinite. par 7alucinaii vizuale i auditive iar instinctelenecontrolate.

    9umatul d 7alucinaii plcute, cele vizuale fiind colorate$ subiecafl ntr+o lume diferit, obiectele i apar bizare, totul este ostil, generncomportare impulsiv, dei instinctul de conservare este aproape absEaiul ingerat creeaz o stare euforica, nsoit de senzaii de zbor iviziuni fantastice, colorate.

    Dup consumul ndelungat, cannabismul produce tulburri neurops

    ca insomnii, stri de dezorientare, persisten a 7alucinaiilor, precutulburri digestive, n final generndu+se o slbire a fizicului i psi7iculu

    mfetaminele0unt droguri sintetice foarte utilizate n mediile scolare i studen

    incluse n tabelul 1de substane avnd un potenial mare de abuz i ne

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    17/120

    1J

    acceptate pentru uz medical. "eprezentantul lor cel mai cunoscut stabletele de 3602 0P.

    0upradozarea amfetaminelor produce agitaie, ta7icardie, trimus, i

    cazurile severe poate coagulare intravascular diseminat, aritrabdomioliza, *" Binsuficiena renal acutC. 6azurile severe pot s adup doze uzuale.0emnele vitale indic ta7icardie, 7ipnee, 7ipertermie i oc vasc6aracteristic este midriaza, prezent ntotdeauna, cu vedere nceoat.2abletele 3602 0P conin fiecare ntre -+1 - mg;D; B8, metilen+dioxi+

    metamp7etaminaC. 3fectul 7alucinogen apare la -+1 -mg, doza fapropiat de cea letal. existat totui un caz de supravieuire duingerarea a - tablete de 3602 0P. &n caz de intoxicaie la nivelul aparatului cardiovascular pot apreata7icardie, colaps cardiovascular iar la nivelul aparatului respirator ta7ipnee, 34 , insuficien respiratorie acut. supra sistemului nervcentral se produce excitaie, agitaie, anorexie, nistagmus iar n cazsevere poate s apar delir, convulsii, coma. &n balana 7idroeledezec7ilibrul const n 7iperpotasemie i 7iponartemie iar manifespsi7ice prezente sunt anxietatea, comportamentul antisocial, instabiliemoional, euforia, paranoia i 7alucinaiile. 3fectele asupra aparalocomotor constau n spasme, tremur, 7iperreflexie nsoite de tremurdinilor iar n cazuri severe apar mioclonii, rigiditate, a

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    18/120

    1A

    aritmiilor ventriculare se utilizeaz Lidocaina. 2ratamentul 7ipertermiei n ventilare masiv, i splturi gastrice cu soluii saline reci.

    L0DDenumirea drogului provine de la acidul lisergic+dietilamid+LP03" *D32oxicitatea intervine la o doz de 1--+ --mg, putnd altera starea contien.

    4rodusele L0D se prezint sub forma de tablet albastr, bomboalbastr, tablete verzi, cuburi, 6alifornia suns7ine, Del sid, tablete roz, ta

    galbene, 0uns7ine.9orme de consum pudr, tablete, capsule, cuburi, picturi de soluie

    0eciunea 8;anifestri pe plan intern i extern a luptei mpotriva drogurilor

    1. 6onvenii internaionale i reglementri interne.

    *. 6onvenii internaionale &nc de la nceputul secolului, odat cu contientizarea pericolu

    care+l reprezint drogurile la adresa societii contemporane, statele lumtins s+i sincronizeze eforturile de reprimare a traficului i consumului droguri.

    stfel, la 1 februarie 1@-@ au loc la 07ang7ai lucrrile 6om*nternaionale asupra 'piului. ceast ntlnire de lucru va marca ncepuunui larg evantai de msuri succesive de instituire a unui control internaal drogurilor, iar semnarea tratatului va fi n sine un eveniment semnificva constitui n istoria omenirii prima activitate de aceast natur.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    19/120

    1@

    6u acest prile#, 18 state au adoptat @ rezoluii prin care se cguvernelor prezente la masa tratativelor s ia msuri pentru a supconsumul de opiu pe teritoriul lor. 2otodat era semnalat i gradul ridic

    pericol social reprezentat de utilizarea necontrolat a morfinei.La 58 ianuarie 1@15 are loc o nou conferin la Eaga pentru a l

    dezbatere aceeai problem. Din acest moment, cooperarinterguvernamental n materie de control #uridic al drogurilor consduntoare, prin semnarea 6onveniei *nternaionale a Drogurilor, devproblem de drept internaional.

    2ratatul n cauz prevedea, n mod expres, c producia cadesfacerea opiului brut trebuie s fie supus controlului naional priadoptate de fiecare stat n parte$ fabricarea, vnzarea, consumul de drotrebuie destinate exclusiv finalitilor medicale ori altor scopuri consilegitime iar producerea i comercializarea acestora erau, n mod obligasupuse unui sistem de nregistrare i liceniere.

    4revzut a intra n vigoare la 81 decembrie 1@1 , 6onve*nternaional a 'piului va fi ratificat odat cu 2ratatul de la >ersailles.

    2ot n anul 1@5- are loc constituirea 6entrului 6onsultativ privind tde opiu de ctre prima dunare eneral a 0ocietii (aiunilor.

    6inci ani mai trziu se semneaz la eneva 6onvenia *nternaional'piului care, pe lng msuri privind opiul ntinde cmpul de aplicabilit6onveniei de la Eaga i asupra frunzelor de coca i a cnepii indie

    interzicnd folosirea acestora n alte scopuri dect medicale ori tiinifice)n alt merit al 6onveniei din 1@5 este instituirea regimului #ur

    certificatelor de import i licenelor de export pentru substanele considstupefiante. 2ot la eneva se instituie alte dou instrumente de lu mpotriva drogului n anii 1@81 i 1@8I.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    20/120

    5-

    6onvenia din 1@81 avea ca obiective limitarea fabricrii droguscopuri tiinifice sau medicale i reglementarea circuitului legal al ace2otodat prile semnatare se obligau s organizeze lupta mpot

    toxicomaniei la nivel naional, lund din acest punct de vedere orice mconsiderat necesar, n scopul mpiedicrii dezvoltrii acestui fenoprecum i a constatrii traficului ilegal de droguri.

    6onvenia pentru pedepsirea traficului ilicit de droguri duntoare semnatarilor pedepsirea sever, din punct de vedere penal, a traficaniloprevedeau, de asemenea, clauze de extrdare i se asigura utilizar

    comisiilor rogatorii n scopul coordonrii luptei statelor mpotriva drogur0e nfiina, totodat, 'ficiul central internaional, nsrcinat coordonarea pe plan mondial a luptei mpotriva produciei de drogurtraficului ilicit cu acestea.

    6onvenia din 1@8I a fost ultimul tratat internaional nc7eiat sub0ocietii (aiunilor n domeniul controlului stupefiantelor.

    Dup cea de+a doua conflagraie mondial, la 11 decembrie 1@baza unui 4rotocol se transfer 'rganizaiei (aiunilor )nite, funciexercitate de 0ocietatea (aiunilor n virtutea tratativelor privind stupefiaexistente pn la acea dat.

    La 1@ decembrie 1@ @ intr n vigoare un al doilea 4rotocol p'rganizaia ;ondial a 0ntii era autorizat s supun regimului dcontrol internaional orice nou drog obinut, neplasat nc sub control. ce

    msur a fost impus de diversificarea gamei de produse stupefiante cfceau obiectul reglementrilor internaionale. )n nou 4rotocol se semnela (eQ Por< n anul 1@ 8 ntrindu+se din nou sistemul de control al proi al comerului cu opiu. 0imindu+se nevoia unui nou instrument de le

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    21/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    22/120

    55

    4entru fabricarea, comercializarea, distribuirea i posesiusubstanelor psi7otrope se cere o licen special$ exportul i importupro7ibit cu excepia situaiei n care importatorul i exportatorul sunt s

    guvernamentale sau organisme competente s desfoare activiti licitele.

    6onvenia (aiunilor )nite contra traficului ilicit de stupefiantsubstane psi7otrope de la >iena din 1@AA, survenit dup Declaraia lupta mpotriva traficului i consumului ilicit de droguri adoptat n dueneral a 'rganizaiei (aiunilor )nite, manifest nc odat voin

    comunitii internaionale de ntrire a mecanismelor specifice de mpotriva drogurilor.6onvenia din 1@AA vizeaz promovarea pe primul plan a coo

    internaionale pentru a combate ntr+o manier ct mai eficace, difemanifestri ale traficului ilicit i ale abuzului de droguri.

    )na din dispoziiile de noutate ale 6onveniei se refer la depistabunurilor i mi#loacelor financiare obinute de infractori n traficul droguri, urmat de confiscarea acestora.

    &n acest sens, tribunalele prilor semnatare sunt abilitate s orconfiscarea documentelor bancare, financiare sau comerciale, secrbancar nemaiputnd fi invocat ntr+o asemenea situaie.

    &n lumina acestei convenii, traficanii de droguri sunt de+acum lorice refugiu, nemaifiind n msur de a fugi nesting7erii dintr+o ar

    deoarece extrdarea lor, anc7etele #uridice i transferul de procrepresive sunt astfel reprezentate nct fac aproape imposibile tentativelsustragere de la urmrirea penal a celor implicai.

    6oncomitent, prile semnatare se anga#eaz s elimine ori s redupe msura posibilitilor, cererea ilicit de stupefiante i substane psi7ot

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    23/120

    58

    iar ca urmare a recomandrilor formulate, statele trebuie s ia marmonizrii legislaiilor naionale cu prevederile 6onveniei.

    **. *ncriminarea traficului ilicit de droguri n ara noastrLegislaia care are ca obiect reglementarea raporturilor #uridice n

    este implicat drogul apare n cele trei ri romne n 3vul ;ediu (izamBdecretulC dat de domnitorul lexandru ;oruzi la I martie 1@J poaconsiderat primul act normativ auto7ton care fixeaz reguli clarfuncionare a spieriilor precum i norme de conduit pentru spieri

    comercializau substane i produse toxice ori stupefiante. &n anul 1@15, "omnia a fost printre primele state care a ade6onvenia internaional privind stupefiantele, semnat la Eaga.

    La 51 aprilie 1@51 apare "egulamentul drogurilor i vsubstanelor medicamentoase brute, emis n baza art. 18@ din Legea sancu dispoziii privind cultivarea, fabricarea, prepararea, desfacerea iactiviti legale privind drogurile.

    "omnia a fost parte att din 6onvenia internaional privind opiu1@5 ct i la 6onvenia pentru limitarea fabricaiei i reglementarea diststupefiantelor din 1@81.

    4revederile normelor internaionale au fost transpuse n dreptul iprin Legea nr. AH1@5A privind combaterea abuzului de stupefi"egulamentul monopolului de statal stupefiantelor din 1@88.

    4rin adoptarea "egulamentului, importarea, depozitarea, fabricapunerea n circulaie i comercializarea n ntreaga ar a tuturor produsesubstanelor stupefiante, n orice form farmaceutic sunt un drept exclustatului, exploatat prin monopolul de stat al stupefiantelor.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    24/120

    5

    Dup cel de+al doilea rzboi mondial, regimul stupefiantelor reglementat de Decretul nr. 55JH1@ - i Decretul nr. @IH1@ 5.

    De asemenea, n anul 1@ apare Eotrrea 6onsiliului de ;initri

    nr. 11JA, pentru comunicarea datelor importante n legtur cu imporfolosirea stupefiantelor, prin care ara noastr se ralia practicilor internade a comunica importurile i exporturile, producia intern, stocurile deialte micri ale acestor substane i produse.

    &n aceeai ordine de idei trebuie semnalat emiterea, la data dnoiembrie 1@I- a Eotrrii 6onsiliului de ;initri nr. 1@5I pentru accep

    4roiectului de la (eQ Por< din 1@ I i a 4rotocolului de la 4aris din privind regimul stupefiantelor.6u acest prile#, "omnia era de acord ca sarcinile i funciile

    acordurile, conveniile i protocoalele privind stupefiantele, nc7eiateianuarie 1@15, 11 februarie 1@5 i 18 iulie 1@81, 5J noiembrie 1@iunie 1@8I, ncredinate iniial 0ocietii (aiunilor s fie ndeplinite dede ctre 'rganizaia (aiunilor )nite i 'rganizaia ;ondial a 0ntii. &acelai timp, se obliga s pun, alturi de celelalte state, sub coninternaional drogurile de dat recent, ndeosebi a celor de sintez, cimpresionant caracter dependogen.

    *ntrarea n funciune, n anul 1@IJ, a fabricilor de stupefiante dinoastr, precum i asigurarea condiiilor necesare efecturii exportulaceste substane i produse, ca i transformrile survenite n sistemul med

    farmaceutic, precum i noua organizare administrativ a rii, reclamnou lege, care va fi Legea privind regimul produselor i al substanstupefiante nr. J8H1@I@.

    rt. 1 din lege prevedea !&n "omnia sunt interzise producedeinerea sau orice operaiune privind circulaia produselor ori a substan

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    25/120

    5

    stupefiante, cultivarea n scop de prelucrare a plantelor care conin subsstupefiante, prescrierea de ctre medic, fr a fi necesar, a produselor sasubstanelor stupefiante, precum i organizarea sau ngduirea consum

    acestora n locuri anumite.De asemenea sunt interzise experimentarea produselor sau

    substanelor stupefiante, administrarea acestora sub orice form unei persoane, fr indicaie medical, precum i recoltarea ori deinerea, in de prelucrare, a plantelor care conin stupefiante.

    4rin producerea, deinerea sau orice operaie privind circu

    produselor ori a substanelor se nelege, dup caz, fabricarea, extracondiionarea, prepararea, oferirea, punerea n vnzare, vnzarcumprarea, distribuirea i transportul sub orice form a acestor produsesubstane.%

    0tupefiantele, conform aceluiai act normativ, pot fi utilizate nmedical doar n baza prescrierii lor de ctre medicii umani ori veterinaformulare special destinate, n mod exclusiv, acestei activiti.

    6ontrolul respectrii dispoziiilor de mai sus se efectueaz i astzctre organele de specialitate din direciile sanitare #udeene i a ;unicip:ucureti i de organele ;inisterului de *nterne. cestea din urm vor efectcontrolul nsoite de un specialist medic, farmacist sau toxicolog.

    4e ansamblu, pentru perioada n care a fost adoptat, legcorespundea cerinelor. 3a va fi ntregit, potrivit unei prevederi expre

    ctre *nstruciunile ministrului sntii nr. 1-8H1@J-, cu referire stproducerea, deinerea, utilizarea produselor i substanelor stupefiante.

    4rin Decretul nr. I5IH1@J8 "omnia ader la 6onvenia unic prstupefiantele din 1@I1 i la 4rotocolul de la eneva din 1@J5 pmodificarea acesteia, cu unele rezerve de ordin politic i nu #uridic. )n a

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    26/120

    5I

    normativ important este Decretul 6onsiliului de 0tat nr. IIH1@J@ produsele i substanele toxice, ce creeaz un cadru #uridic modernizat ptoxice, net separat de stupefiante. 4rin Decretul nr. 15A din 5 iunie 1@

    4reedintelui "omniei, emis n temeiul art. @1 alin. 1 i art. @Constituia Romniei , precum i al art. 1 i din Legea nr. H1@@1 p nc7eierea i ratificarea tratatelor se aprob 6onvenia privind substanpsi7otrope din 1@J1 i 6onvenia (aiunilor )nite mpotriva traficului ilstupefiante psi7otrope din 1@AA.

    La data de A decembrie 1@@5, 4arlamentul "omniei adopt Leg

    11A prin care ara noastr ader la cele dou mari convenii i ultime dindrogurilor, semnate sub egida 'rganizaiei (aiunilor )nite.Dou sunt dispoziiile legii penale ce privesc traficul de stupefiant

    815 6od 4enal i art. JA alineat 1, lit. b din 6odul >amal care prevedea!trecerea peste frontier, fr autorizaie, a armelor, muniiilor, matexplozive sau radioactive, produselor i substanelor toxice% se pedepse nc7isoarea de la 5 la J ani.

    doptarea Legii 1 8H5--- s+a impus din necesitatea de a adaplegislaia intern la noile probleme ridicate de evoluia traficului i consilicit de droguri.

    &n cadrul acestei legi au fost diversificate modalitile de incrimfcndu+i apariia pe lng cele de#a cunoscute, variante noi. "egsancionator a fost adaptat noilor realiti sociale. 4n nu demult pedep

    specifice acestui gen de infraciuni erau mai mici, ncura#nd inactivitatea infracional. De aceea, n legislaia romneasc se impunincriminare corespunztoare a activitii infracionale i bineneles, sppedepselor ori scoaterea de sub incidena legii penale a anumitor categorfapte care n contextul actual se consider ca nu ami prezint pericol soci

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    27/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    28/120

    5A

    6omisia se ntrunete la >iena i determin politica ce trebuie adoppentru tot ceea ce privete aciunea mondial n vederea asigurrii control ct mai eficient al drogurilor.

    :C 'rganul internaional de control al stupefiantelor B'*60C. fost creat n 1@I1 prin 6onvenia )nic asupra stupefiantelor i

    atribuii de control internaional al drogurilor.3ste alctuit din treisprezece personaliti independente, dato

    meritelor i competenei lor recunoscute, dintre care zece candidai prde ctre statele membre '() i, totodat, pri la 6onvenia )nic asupra

    stupefiantelor din 1@I1 i trei candidai propui de 'rganizaia ;ondia0ntii.'*60 are atribuii de control internaional al drogurilor, atribuii ce+

    aferente prin conveniile internaionale. ciunile sale se articuleaz n #urul a dou idei de for- limitarea culturilor, produciei, fabricaiei i a utilizrii de d

    vizate de 6onvenie, la cantitile necesare n scopuri medicaltiinifice Bprintr+un control statisticC$

    - distrugerea culturilor i produciei ilicite i contracararea traficutilizrii ilicite de substane supuse controlului, pentru ca dispo6onveniei s fie respectate.

    '*60 prezint un raport anual asupra activitilor sale, raport careconstituie ntr+un bilan mondial privitor la traficul i abuzul de droguri.

    6C 4rogramul (aiunilor )nite pentru 6ontrolul *nternaional al DrogB4()6*DC.

    cest organism a fost creat n decembrie 1@@- prin "ezoluia nr. 1 dunrii enerale a '() i cuprinde

    - 0ecretariatul '*60$

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    29/120

    5@

    - Divizia de 0tupefiante$- 9ondul '() pentru lupta contra abuzului de droguri B9()L DC. flat sub autoritatea unui director executiv i avnd sediul la >i

    4()6*D are ca obiectiv principal mai buna coordonare i ntrireactivitilor '() n domeniul luptei contra drogurilor.

    0tatutului ma#or al 4()6*D i sunt ataate urmtoarele patru servicii- 0erviciul eneral de 9inane i 4ersonal$- 0erviciul de 4lanificare i 3valuare a ciunilor$- 0erviciul de "elaii externe i 6olectare de fonduri$-

    0erviciul de *nformaii i Documentare.4()6*D se compune din patru divizii, dup cum urmeaz+ Divizia nsrcinat cu aplicarea tratatelor i a aspectelor #uridic

    se refer att la 0ecretariatul 6omisiei 0tupefiantelor, ct i de la '*60$+ Divizia de 0ervicii 2e7nice, constituit pe ase seciuni, a

    reducerea ofertei, reducerea cererii, suprimarea traficului ilicit, a#tiinific, controlul produciei, asistena #uridic a statelor membre$

    + Divizia de aciuni operative compus dintr+un birou central birouri regionale B sia i 'ceania$ 3uropa$ merica de (ord$ 'rientul ;i#loc merica de 0ud$ 6araibe+ fricaC$

    + Divizia conducere interioar i exterioar cere este nsrcinatraporturile dintre diferitele organe ale '() ce au ca vocaie lupta antidrogcelelalte organizaii internaionale.

    DC 'rganizaia ;ondial a 0ntii B';0C3ste instituia specializat a '() nsrcinat cu diri#area i coordonareactivitilor privitoare la toate aspectele care privesc ngri#irea medisntii, nelegnd prin aceasta i prevenirea mbolnvirii i educaia psntate.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    30/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    31/120

    81

    **. 'rganisme europene

    C rupul 2revi.

    fost creat la "oma n 1@JI ca loc de ntlnire ntre minister nsrcinate cu ordinea public din rile 6.3.3.

    4rintre aciunile realizate, sau n curs de realizare ale acestui for semeniona

    - proiectul de creare a unei 6entrale 3uropene pentru informadomeniul drogurilor$

    -elaborarea unui fiier european de stupefiante$- cooperarea te7nic poliieneasc ntre rile membre ce se confrucu producia i traficul ilicit de droguri.

    :C rupul de sisten ;utual. fost creat n 1@IJ i grupeaz administraiile vamale ale stat

    membre n 6.3.3. Lupta contra traficului de droguri este unul din obiecsale eseniale.

    6C 6.3.L. .D. 3ste instana din cadrul 6.3.3. care permite reuniunea ce

    doisprezece coordonatori naionali numii de ctre efii de stat i de guver;isiunea 63L D+ului este de a elabora un plan european de lup

    contra drogurilor, traducnd n modaliti de aciune concrete obiecprealabil definite n domeniul sanitar i social, precum i n domeniul rep

    traficului ilicit de droguri.DC 4rogramul 4E "3 de lupt mpotriva drogurilor. cest program a fost creat de )niunea 3uropean n 1@@1 i de e

    beneficiat, la nceput, ase ri din 6entrul i 3stul 3uropei 6e7ia, 0lova4olonia, )ngaria, "omnia i :ulgaria, dup care n 1@@8 a fost extins la

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    32/120

    85

    cinci ri 0lovenia, lbania, Letonia, Lituania i 3stonia. 6entrulcoordonare se afl la "iga n Letonia.

    4rogramul care are ca obiectiv principal spri#inirea rilor benefic

    lupta mpotriva drogurilor i pregtirea lor s se integreze structurilor )3uropene, se axeaz pe urmtoarele domenii

    - reducerea cererii de droguri$- sisteme informaionale$- substane c7imice eseniale i precursori$- splarea banilor provenii din droguri$-

    reducerea ofertei$- pregtirea multidisciplinar$- ntrirea controlului asupra circuitului legal al stupefiantel

    psi7otropelor.3C 2roi

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    33/120

    88

    contra consumului, produciei i traficului ilicit de stupefiante i subpsi7otrope.

    4rintre programele dezvoltate ce 6*6 D se pot meniona

    - crearea unui centru de documentare i a unei bnci de donaii$- crearea unui centru pe probleme de prevenire, tratament

    reintegrare n domeniul toxicomaniei$- reuniuni de experi.

    :C .0.3. .(. sociaia (aiunilor din 0ud+3stul siei a fost creat n 1@IJ i cuprin*ndonezia, ;alaezia, 9ilipine, 0ingapore, 27ailanda i :runei.

    0copul su este de a asigura o cooperare regional, promova nelegerii mutuale, accelerarea dezvoltrii economice, progresul soccultural.

    Dei nu dispune de o structur specific pentru problemele legatdroguri, 03 ( este asociat la 633 pentru lansarea a dou programeprivind, pe de o parte cercetarea n domeniu i formarea cadrelor, iar palt parte prevenirea i controlul traficului de droguri.

    6C 4lanul 6olombo. luat fiin n 1@ -, grupnd 5A de state. 'biectivul su este de

    permite o cooperare i o asisten te7nic, mai ales n domeniul luptei c

    abuzului i traficului ilicit de stupefiante.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    34/120

    8

    0eciunea *> nexe

    4entru o ct mai complet analiz a legii 1 8H5--- privind traficul iconsumul ilicit de droguri este necesar inserarea anexelor reprezentnddocumente interne i internaionale care au stat la baza elaborrii legii,precum i a tabelelor ce cuprind drogurile, clasificndu+le totodat n funde gradul de pericol pe care+l reprezint.2 :3L)L (r. * cetorp7ine + derivat de tebainR N 8+'+acet ltetra7 dro+J+alp7a+B1+7 drmet7 lbut lC+I,1 +endoet7eno+oripavine cet l+alp7a+met7 lfentan l N (+S1+Balp7a+met7 lp7enet7 lC+ +piperid lTacetanilide

    cet lmet7adol N 8+acetox +I+dimet7 lamino+ , +dip7en l7eptane lp7acet lmet7adol N alp7a+8+acetox +I+dimet7 lamino+ , +dip7en l7ep lp7amet7 lfentan l N (+S1Balp7a+met7 lp7enet7 lC+ +piperid lTpropion:enzo lmorp7ine:eta+7 drox fentan l N (+S1+Bbeta+7 drox p7enet7 lC+ +

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    35/120

    8

    piperid lTpropionanilide:eta+7 drox +met7 l+8+fentan l N (+S1+Bbeta+7 drox p7enet7 lC+8+mepiperid lTpropionanilide

    :rolamfetamine BD':C N 5, +dimet7ox + +bromoamp7etamine6at7inone N B+C+alp7a+aminopropiop7enone6odeine+(+oxideDesomorp7ine N di7 drodeox morp7ineD32 N (,(+diet7 ltr ptamine5, +dimet7ox amfetamine BD; C N dl+5, +dimet7ox +alp7a+

    met7 lp7en let7 lamineD;E4 N 8+B1,5+dimet7 l7ept7 lC+1+7 drox +J,A,@,1-+tetra7 dro+I,I,@trimet7 l+IE+dibenzoSb,dTp ranD;2 N (,(+dimet7 ltr ptamine5, +dimet7ox + +et7 lamfetamine BD'32C N dl+5, +dimet7ox + +et7 l+almet7 lp7en let7 lamineDioxap7et l but rate N et7 l+ +morp7olino+5,5+dip7en lbut rate3tic clidine B463C N (+et7 l+1+p7en lc clo7ex lamine(+et7 l met7 lenediox amfetamine B(+et7 l ;D C N BUH+C+(+et7 l+alp7met7 l+8, +Bmet7 lenediox Cp7enet7 lamine3torp7ine N tetra7 dro+J+alp7a+B1+7 drox +1+met7 lbut7 lC+I,1 +endooripavine3tr ptamine N 8+B5+aminobut lC indole

    Eeroin N Diacet7 lmorp7ine(+7 drox met7 lenediox amfetamineB(+7 drox +;D C N BUH+C+(+Salp7a+met7 l+8, +Bmet7 lenediox Cp7enet7 lT7 drox lamine/etobemidone N +meta+7 drox p7en l+1+met7 l+ +propion lpiperidine

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    36/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    37/120

    8J

    2etra7 drocannabinol27iofentan l N (+S1+S5+B5+t7ien lCet7 lT+ +piperid lTpropionanilide8, , +2rimet7ox amfetamine B2; C N dl+8, , +trimet7ox +alp7a+

    met7 lp7en let7 lamine

    2 :3L)L (r. ** cet ldi7 drocodeine cet lmet7adol N 8+acetox +I+dimet7 lamino+ , +dip7en l7eptane lfentanil N (+S1+S5+B +et7 l+ , +di7 dro+ +oxo+1E+tetrazol+1+ lCet7Bmet7ox met7 lC+ +piperi+din lT+(+p7en lpropanamide ll lprodine N 8+allil+1+met7 l+ +p7en l+ +propionox piperidine lp7ameprodine N alp7a+8+et7 l+1+met7 l+ +p7en l+ +propionox piperid lp7amet7adol N alp7a+I+dimet7 lamino+ , +dip7en l+8+7eptanol lp7amet7 lt7iofentan l N (+S1+S1+met7 l+5+B5+t7ien lCet7 lT+ +piperid lTpropionanilide lp7aprodine N alp7a+1,8+dimet7 l+ +p7en l+ +propionox piperidine mfetamine N BUH+C+5+amino+1+p7en lpropane nileridine N 1+para+aminop7enet7 l+ +p7en lpiperidine+ +carbox lic ac

    et7 l ester :enzet7idine N 1+B5+benz lox et7 lC+ +p7en lpiperidine+ +carbox lic acester :enz lmorp7ine N 8+benz lmorp7ine:etacet lmet7adol N beta+8+acetox +I+dimet7 lamino+ , +dip7en l7eptan

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    38/120

    8A

    :etameprodine N beta+8+et7 l+1+met7 l+ +propionox piperidine:etamet7adol N beta+I+dimet7 lamino+ , +dip7en l+8+7eptanol:etaprodine N beta+1,8+dimet7 l+ +p7en l+ +propionox piperidine

    :ezitramine N 1+B8+c ano+8,8+dip7en lprop lC+ +B5+oxo+8+propion lbenzimidazolin lCpiperidine6lonitazene N B5+para+c7lorbenz lC+1+diet7 laminoet7 l+ +nitrobenzim6oca frunze6ocaine N met7 l ester de benzo lecgonine6odeine N 8+met7 lmorp7ine

    6odoxime N di7 drocodeinone+I+carbox met7 loxime6oncentrat de tulpini de macDexamfetamine N BUC+5+amino+1+p7en lpropaneDextromoramide N BUC+ +S5+met7 l+ +oxo+8,8+dip7en l+ +B1+p rrolidin lCbut lTmorp7olineDiampromide N (+S5+met7 lp7enet7 lamino prop lTpropionanilideDextropropox p7ene N alp7a+BUC+ +dimet7 lamino+1,5+dip7en l+8+mbutanol propionateDie7 lt7iambutene N 8+diet7 lamino+1,1+di+B5V+t7ien lC+1+buteneDifenoxine N 1+B8+c ano+8,8+dip7en lprop lC+ +p7en lisonipecotic aciDi7 drocodeineDi7 dromorp7ineDimenoxadol N 5+dimet7 laminoet7 l+1+et7ox +1,1+dip7en lacetate

    Dimep7eptanol N I+dimet7 lamino+ , +dip7en l+8+7eptanolDimet7 lt7iambutene N 8+dimet7 lamino+1,1+di+B5V+t7ien lC+1+buteDioxap7et l but rate N et7 l+ +morp7olino+5,5+dip7en lbut rateDip7enox late N 1+B8+c ano+8,8+dip7en lprop lC+ +p7en lpiperidine+ +carbox lic acid et7 l ester

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    39/120

    8@

    Dipipanone N , +dip7en l+I+piperidine+8+7eptanoneDrotebanol N 8, +dimet7ox +1J+met7 lmorp7inan+I beta, 1 diol3cgonine

    3t7 lmet7 ltiambutene N 8+et7 lmet7 lamino+1,1+di+B5V+t7ien lC+1+b3t7 lmorp7ine N 8+et7 lmorp7ine3tonitazene N 1+diet7 laminoet7 l+5+para+et7ox benz l+ +nitrobenzimid3toxeridine N 1+S5+B5+7 drox et7ox Cet7 lT+ +p7en lpiperidine+ +carbacid et7 l ester 9enet lline N dl+8,J+di7 dro+1,8+dimet7 l+J+B5+SB1+met7 l+5+

    p7en let7 lCaminoTet7 lC+1E+purine+5,I+dione9entan l N 1+p7enet7 l+ +(+propion lanilinopiperidine9uret7idine N 1+B5+tetra7 drofurfur lox et7 lC+ +p7en lpiperidine+ +caracid et7 l ester Eidrocodone N di7 drocodeinoneE dromorp7inol N 1 +7 drox di7 dromorp7ineE dromorp7one N di7 dromorp7inoneE drox pet7idine N +meta+7 drox p7en l+1+met7 lpiperidine+ +carbox lacid et7 l ester *somet7adone N I+dimet7 lamino+ +met7 l+ , +dip7en l+8+7exanoneLevamfetamine N 1+alp7a+met7 lp7en let7 lamineLevometamfetamine N 1+(+alp7a+dimet7 lp7en let7 lamineLevomet7orp7ane N B+C+8+met7ox +(+met7 lmorp7inan

    Levomoramide N B+C+ +S5+met7 l+ +oxo+8,8+dip7en l+ +B1+p rrolidbut lTmorp7olineLevop7enac lmorp7ane N B+C+8+7 drox +(+p7enac lmorp7inanLevorp7anol N B+C+8+7 drox +(+met7 lmorp7inan;ecloMualone N 8+B+c7lorop7en lC5+met7 l+ +B8EC+Muinazolinone

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    40/120

    -

    ;etamfetamine N BUC+5+met7 lamino+1+p7en lpropane;etamfetamine racemate N BUH+C+(,alp7a+dimet7 lp7enet7 lamine;et7aMualone N 5+met7 l+8+o+tol l+ B8EC+Muinazolinone

    ;et7 lp7enidate N 5+p7en l+5+B5+piperid lCacetic acid met7 l ester ;etazocine N 5V+7 drox +5, ,@+trimet7 l+I,J+benzomorp7an;et7adone N I+dimet7 lamino+ , +dip7en l+8+7eptanone;et7 ldesorp7ine N I+met7 l+delta+I+deox morp7ine;et7 ldi7 dromorp7ine N I+met7 ldi7 dromorp7ine;etopon N +met7 ldi7 dromorp7inone

    ;oramide intermediate N 5+met7 l+8+morp7olino+1,1+dip7en lpropanecarbox lic acid;orp7eridine N 1+B5+morp7olinoet7 lC+ +p7en lpiperidine+ +carbox licet7 l ester ;orp7ine i sruri; rop7ine N m rist lbenz lmorp7ine(icocodine N I+nicitin lcodeine(icodicodine N I+nicotin ldi7 drocodeine(icomorp7ine N 8,I+dinicotin lmorp7ine(orac met7adol N BUH+C+alp7a+8+acetox +I+met7 lamino+ , +dip7en l(orcodeine N (+demet7 lcodeine(orlevorp7anol N B+C+8+7idrox morp7inan(ormet7adone N I+dimet7 lamino+ , +dip7en l+8+7exanone

    (ormorp7ine N demet7 lmorp7ine(orpipanone N , +dip7en l+I+piperidino+8+7exanone(+ox mor7ine'pium'x codone N 1 +7 drox di7 drocodeinone

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    41/120

    1

    'x morp7one N 1 +7 drox di7 dromorp7inone4et7idine N 1+met7 l+ +p7en lpiperidine+ +carbox lic acid et7 l ester 4et7idine intermediar N +c ano+1+met7 l+ +p7en lpiperidine

    4et7idine intermediar : N +p7en lpiperidine+ +carbox lic acid et7 l ester 4et7idine intermediar 6 N 1+met7 l+ +p7en lpiperidine+ +carbox lic acid47enadoxone N I+morp7olino+ , +dip7en l+8+7eptanone47enampromide N (+B1+met7 l+5+piperidinoet7 lC+propionanilide47enazocine N 5V+7 drox + ,@+dimet7 l+5+p7enet7 l+I,J+benzomorp7a47enc clidine N 1+B1+p7enc clo7ex lCpiperidine

    47enmetrazine N 8+met7 l+5+p7en lmorp7oline47enomorp7ane N 8+7 drox +(+p7enet7 lmorp7inan47enoperidine N 1+B8+7 drox +8+p7en lprop lC+ +p7en lpiperidine+ +cacid et7 l ester 47olcodine N morp7olin let7 lmorp7ine4iminodine N +p7en l+1+B8+p7en laminoprop lCpiperidine+ +carbox liet7 l ester 4iritramide N 1+B8+c ano+8,8dip7en lprop lC+ +B1+piperidinoC+pipercarbox lic acid amide4ro7eptazine N 1,8+dimet l+ +p7en l+ +propionox azac clo7eptane4roperidine N 1+met7 l+ +p7en lpiperidine+ +carbox lic acid isoprop l es4ropiram N (+B1+met7 l+5+piperidinoet7 lC+(+5+p rid lpropionamide"acemet7orp7ane N BUH+C+8+7 drox +(+met7 lmorp7inan

    "acemoramide N BUH+C+ +S5+met7 l+ +oxo+8,8+dip7en l+ +B1+p rromorp7oline"acemorp7ane N BUH+C+8+7 drox +(+met7 lmorp7inan0ecobarbital N +all l+ +B1+met7 lbut lCbarbituric acid0ufentanil N (+S +Bmet7ox met7 lC+1+S5+B5+t7ien lC+et7 lT+ +piperi

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    42/120

    5

    propionanilide27ebacone N acet ldi7 drocodeinone27ebaine

    2ilidine N BUH+C+et7 l+trans+5+Bdimet7 laminoC+1+p7en l+8+c clo7carbox late2rimeperidine N 1,5, +trimet7 l+ +p7en l+ +propionox piperidineOipeprol N alp7a+Balp7a+met7ox benz lC+ +Bbeta+met7ox p7enet7 lC+pipenazineet7anol

    2 :3L)L (r. ***

    llobarbital N , +diall lbarbituric acid lprazolam N A+c7loro+1+met7 l+I+p7en l+ E+s+triazoloS ,8+aTS1, Tbenzodiazepine mfepramone N 5+Bdiet7 laminoCpropiop7enone mobarbital N +et7 l+ +B8+met7 lbut lCbarbituric acid minorex N 5+amino+ +p7en l+5+oxazoline:arbital N , +diet7 lbarbituric acid:enzfetamine N (+benz l+(+alp7a+dimet7 lp7enet7 lamine:romazepam N J+bromo+1,8+di7 dro+ +B5+p rid lC+5E+1, +benzodiazeone:rotizolam N 5+bromo+ +Bo+c7lorop7en lC+@+met7 l+IE+t7ienolS8,5+

    S ,8+aTS1, Tdiazepine:uprenorp7ine N 51+c cloprop l+J+alp7a+SB0C+1+7 drox +1,5,5+trimetI,1 +endo+et7ano+I,J,A,1 +tetra7 drooripavine:utobarbital N +but l+ +et7 lbarbituric acid:utalbital N +all l+ +isobut lbarbituric acid

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    43/120

    8

    6annabis, rezinR de cannabis Wi ulei de cannabis6at7ine N d+t7reo+5+amino+1+7 drox +1+p7en lpropane6 clobarbital N +B1+c clo7exan+1+ lC+ +et7 lbarbituric acid

    6amazepam N J+c7loro+1,8+di7 dro+8+7 drox +1+met7 l+ +p7en l+5E+benzodiazepin+5+one+dimet7 lcarbamate BesterC67lordiazepoxide N J+c7loro+5+Bmet7 laminoC+ +p7en l+8E+1, +benzodiazepine+ +oxide6lobazam N J+c7loro+1+met7 l+ +p7en l+1E+1, +benzodiazepine 5, B8Edione

    6lonazepam N +Bo+c7lorop7en lC+1,8+di7 dro+J+nitro+5E+1, + benzo5+one6lorazepate N J+c7loro+5,8+di7 dro+5+oxo+ +p7en l+1E+1, + benzodiacarbox lic acid6lotiazepam N +Bo+c7lorop7en lC+J+et7 l+1,8+di7 dro+1+met7 l+5E+eT+1, +diazepin+5+one6loxazolam N 1-+c7loro+11b+Bo+c7lorop7en lC+5,8,J,11b+tetra7 dro+oS8,5+dT S1, T benzodia+zepin+IB EC+oneDelorazepam N J+c7loro+ +Bo+c7lorop7en lC+1,8+di7 dro+5E+1, +benzodiazepin+5+oneDiazepam N J+c7loro+1,8+di7 dro+1+met7 l+ +p7en l+5E+1, +benzodiaone3stazolam N A+c7loro+I+p7en l+ E+s+triazoloS ,8+aTS1, T benzodiazep

    3t7c7lorv nol N et7 l+5+c7lorovin let7in lcarbinol3t7inamate N 1+et7 lc clo7exanolcarbamate3t7 l loflazepate N et7 l+J+c7loro+ +Bo+fluorop7en lC+5,8+di7 dro+5+obenzodiazepine+8+carbox late3tilamfetamine N dl+(+et7 l+alp7a+met7 lp7en let7 lamine

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    44/120

    9encamfamine N dl+(+et7 l+8+p7en lbic cloB5,5,1C+7eptan+5+amine9enproporex N dl+8+SBalp7a+met7 lp7en let7 lCaminoTpropionitrile9ludiazepam N J+c7loro+ +Bo+fluorop7en lC+1,8+di7 dro+1+met7 l+5E

    benzodiazepin+5+one9lunitrazepam N +Bo+fluorop7en lC+1,8+di7 dro+1+met7 l+J+nitro+5Ebenzodiazepin+5+one9lurazepam N J+c7loro+1+S5+Bdiet7 laminoCet7 lT+ +Bo+fluorop7en ldi7 dro+5E+1, +benzodia+zepin+5+onelutet7imide N 5+et7 l+5+p7en lglutarimide

    Ealazepam N J+c7loro+1,8+di7 dro+ +p7en l+1+B5,5,5+trifluoroet7 lC+benzodiazepin+5+oneEaloxazolam N 1-+bromo+11b+Bo+fluorop7en lC5,8,J,11b+tetra7 drooxazoloS8,5+dT S1, T benzodia+zepin+IB EC+one/etazolam N 11+c7loro+A,15b+di7 dro+5,A+dimet7 l+15b+p7en l+ E+SoxazinolS8,5dT S1, T benzo+diazepine+ ,JBIEC+dioneLefetamine N B+C+1+dimet7 lamino+1,8+dip7en let7aneLoprazolam N I+Bo+c7lorop7en lC+5, +di7 dro+5+SB +met7 l+1+pipermet7 leneT+A+nitro+1E+imi+dazoS1,5+aTS1, Tbenzodiazepin+1+oneLorazepam N J+c7loro+ +Bo+c7lorop7en lC+1,8+di7 dro+8+7 drox +5Ebenzodiazepin+5+oneLormetazepam N J+c7loro+ +Bo+c7lorop7en lC+1,8+di7 dro+8+7 drox5E+1, +benzodiaze+pin+5+one

    ;azindol N +Bp+c7lorop7en lC+5, +di7 dro+8E+imidazo+B5,1+aC+isoi;edazepam N J+c7loro+5,8+di7 dro+1+met7 l+ +p7en l+1E+1, +benzodi;efenorex N dl+(+B8+c7loroprop lC+alp7a+met7 lp7enet7 lamine;eprobamate N 5+met7 l+5+prop l+1,8+propanediol dicarbamate;esocarbe N 8+Balp7a+met7 lp7enet7 lC+(+Bp7en lcarbamo lCs dnone im

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    45/120

    ;et7 lp7enobarbital N +et7 l+1+met7 l+ +p7en lbarbituric acid;et7 pr lone N 8,8+diet7 l+ +met7 l+5, +piperidine+dione;idazolam N A+c7loro+I+Bo+fluorop7en lC+1+met7 l+ E+imidazolB1, +

    benzodiazepine(imetazepam N 1,8+di7 dro+1+met7 l+J+nitro+ +p7en l+5E+1, +benzodi5+one(itrazepam N 1,8+di7 dro+J+nitro+ +p7en l+5E+1, +benzodiazepin+5+on(ordazepam N J+c7loro+1,8+di7 dro+ +p7en l+5E+1, +benzodiazepin+5'xazepam N J+c7loro+1,8+di7idro+8+7 drox + +p7en l+5+E+1, +benzod

    5+one'xazolam N 1-+c7loro+5,8,J,11b+tetra7 dro+5+met7 l+11b+p7en loxazoldC B1, C benzodiaze+pin+IB EC+one4entazocine N 1,5,8, , ,I+7exa7 dro+I,11+dimet7 l+8+B8+met7 l+5+bute5,I+met7ano+8+benza+zocin+A+ol4entobarbital N +et7 l+ +B1+met7 lbut lC barbituric acid4emoline N 5+amino+ +p7en l+5+oxazolin+ +one47endimetrazine N BUC+8, +dimet7 l+5+p7en lmorp7oline47enobarbital N +et7 l+ +p7en lbarbituric acid47entermine N alp7a+alp7a+dimet7 lp7enet7 lamine4inazepam N J+c7loro+1,8+di7 dro+ +p7en l+1+B5+prop n lC+5E+1, +benzodiazepin+5+one4ipradrol N 1,1+dip7en l+1+B5+piperid lC+met7anol

    4razepam N J+c7loro+1+Bc cloprop lmet7 lC+1,8+di7 dro+ +p7en l+5E+benzodiazepin+5+one4 rovalerone N dl+1+B +met7 lp7en lC+5+B1+p rrolidin lC+1+pentanon0ecbutabarbital N +sec+but l+ +et7 lbarbituric acid2emazepam N J+c7loro+1,8+di7 dro+8+7 drox +1+met7 l+ +p7en l+5E+

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    46/120

    I

    benzodiazepin+5+one2etrazepam N J+c7loro+ +Bc clo7exen+1+ lC+1,8+di7 dro+1+met7 l+5Ebenzodiazepin+5+one

    2riazolam N A+c7loro+I+Bo+c7lorop7en lC+1+met7 l+ E+s+triazoloS ,S1, Tbenzodiazepine>in lbital N +B1+met7 lbut7 lC+ +vin lbarbituric acid

    2 :3L)L (r. *>(+acet lant7ranilic acid

    3p7edrine3rgometrine3rgotamine*sosafroleL sergic acid8, +met7 lenediox +p7en lpropan+5+one1+p7en l+5+propanone4iperonal4seudoep7edrine0afrole

    cetic an7 dride cetone

    nt7ranilic acid3t7 l et7er E droc7lorid acid47en lacetic acid4iperidine

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    47/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    48/120

    A

    &n capitolul ** al legii 1 8H5--- sunt incriminate mai multe fapcare se svresc n legtur cu traficul, precum i alte operaiuni ilicisubstane aflate sub control naional.

    'biectul infraciunilor prevzute n aceast lege l constituie ansamrelaiilor sociale a cror normal formare i dezvoltare sunt condiionarespectarea unor norme de convieuire social referitoare la sntapublic.

    'biectul #uridic special difer n funcie de specificul fiecrei infra &n situaia prevzut n agravanta din art. 15 alin. B8C, obiectul #urid

    este complex, n coninutul su intrnd, pe lng relaiile sociale referitosntatea public i relaiile sociale referitoare la viaa persoanei.'biectul material este format din substane aflate sub control naio

    rticolul 1 din lege, prevede c acestea se mpart n droguri de mare rdroguri de risc, precursori, in7alani c7imici.

    &n privina subiectului activ, acesta poate fi orice persoan, ndeplinete condiiile legale de tragere la rspundere penal1I.

    &n teoria general a dreptului s+a artat c rspunderea #uridic nufi conceput dect ca un tip special de raport #uridic i anume un raport de constrngere, al crui coninut l formeaz pe de o parte dreptul de a tla rspundere pe acela care a nclcat o norm de drept i de a aplsanciunea prevzut de norma #uridic nclcat, iar pe de alt parte oblcorelativ a persoanei vinovate de nclcarea perceptului normei d

    rspunde n faa statului pentru conduita sa i de a se supune sanciuaplicate pe baza normei nclcate, care o prevede. &n cadrul acestui rapostabilete existena faptului #uridic generator de rspundere, vinov1J

    1I >. Dongoroz .Drept 4enal ? 2ira#ul :ucureti 1@8@1J '. Log7in , . 9ilipa ?Drept penal ?partea special, ed. Didactic i pedagogic :ucureti 1@A8

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    49/120

    @

    persoanei n svrirea acestui fapt, se stabilete sanciuncorespunztoare i se impune executarea acesteia, n vederea restabiordinii de drept nclcate.

    stfel, rspunderea penal este nsui raportul #uridic penal constrngere nscut ca urmare a svririi infraciunii ntre stat, pe de o pi infractor, pe de alt parte, raport complex al crui coninut l formdreptul statului ca reprezentant al societii, de a trage la rspundereinfractor, de a+* aplica sanciunea prevzut pentru infraciunea svrita+l constrnge s o execute, precum i obligaia infractorului de a rsp

    pentru fapta sa i de a se supune sanciunii aplicate n vederea restabordinii de drept i a restaurrii autoritii legii. "spunderea penal consecina infraciunii care constituie premisa i temeiul ei iar la rndurspunderea astfel determinat constituie premisa i temeiul aplsanciunilor penale.

    6a form a rspunderii #uridice, rspunderea penal presupune, pe parte, preexistena unei norme incriminatoare care interzice, sub sancpenal o anumit aciune sau inaciune, iar pe de alt parte presupsvrirea, de ctre o persoan, creia i incumb obligaia de conformafaptei interzise n condiiile n care aceast fapt constituie infraciune.

    3ste necesar ca fapta interzis de legea penal s satisfac toacerinele legale pentru a constitui infraciune, fiindc, numai infraciuneagenera raportul #uridic penal de constrngere sau de rspundere pen

    *nfraciunea constituie n acelai timp i temeiul suficient al rspunderii p6onstatarea c fapta ndeplinete toate condiiile obiective i subiective cde norma incriminatoare pentru existena infraciunii este necesarsuficient pentru fundamentarea #uridic a rspunderii penale.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    50/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    51/120

    1

    drogurilor sau ce ndeplinete o funcie care implic exerciiul autoritstat. Dac nu au aceast calitate, c7iar dac au efectuat acte de executanemi#locit, activitatea desfurat de ei va constitui complicita

    infraciune.4entru existena coautoratului este necesar, pe lng existena calit

    cerut de legea penal ce incrimineaz infraciunea, ca fapta s fi svrit n mod nemi#locit de dou sau mai multe persoane care au calide autori. 6oautoratul poate exista att n cadrul unei participaii complecare doi sau mai muli participani au calitatea de autori, alii avnd cal

    de instigatori sau complici, ct i n cadrul unei participaii simple la caparticipanii au calitatea de autori. &n cadrul coautoratului cel puin doi participani trebuie s fi sv

    mod nemi#locit fapta prevzut n legea 1 8H5--- i deci s fi efectuat acexecutare ale acesteia.

    4rin acte de executare sau de svrire nemi#locit a faptei se neorice act de conduit exterioar prin care se nfptuiete direct aciuneainaciunea incriminat. 0e consider ca fiind acte de executare i impliccoautorat, i acele acte prin care se contribuie c7iar indirect la efectufaptei incriminate.

    9iind o form de participaiei perfect, se caracterizeaz din puncvedere subiectiv prin existena la toi participanii a aceleiai formvinovie.

    *nexistena calitii cerut de legea 1 8H5--- privind subiectul acunor anumite infraciuni, face ca, dei au efectuat acte de execunemi#locit, persoanele ce nu au calitatea de medic, farmacist, persoanatribuii n lupta mpotriva drogurilor, participaia penal s ia complicitii.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    52/120

    5

    6omplicitatea ? const n fapta persoanei care, cu intenie, nlesnesau a#ut n orice mod autorul infraciunii. 6onstituie complicitate cpromisiunea de a+l favoriza pe infractor, c7iar dac, dup consum

    infraciunii, promisiunea nu este ndeplinit.6aracteristic pentru complicitate, n raport cu celelalte forme

    participaie, este caracterul su de contribuie indirect la svrinfraciunii. 6omplicele nu determin i nici nu realizeaz n mod nemfapta, ci i nlesnete aceast realizare, fcnd, prin spri#inul pe care l dautorul s svreasc mai uor, mai repede i mai sigur fapta incrimin

    9iind o contribuie la svrirea faptei, complicitatea se insereazantecedenta cauzal a acesteia, alturi de celelalte contribuii, atrgcalitatea de participant a complicelui.

    4entru existena complicitii trebuie s se fi svrit n mod nemide ctre o alt persoan, o fapt prevzut de legea penal, s se fi efectde ctre complice acte de nlesnire sau a#utor la svrirea acelei faptcontribuia complicelui s fie efectiv, adic s fie folosit n fapt la svde ctre autor a aciunii sau inaciunii.

    6omplicitatea poate fi material, constnd n efectuarea unor difacte de spri#in material, precum poate fi i complicitate moral, constefectuarea de acte de spri#inire a svririi infraciunii pe latura ei psDup momentul n care este dat, complicitatea poate fi anterioar svfaptei, dar poate fi i concomitent, iar dup modul direct sau indirect n

    este dat poate fi mi#locit, dac spri#inul este dat direct autorului, sau pnemi#locit.

    &n oricare din formele sale, complicitatea la svrirea infraciunils creasc gradul de pericol social al faptei.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    53/120

    8

    *nfraciunile prevzute n legea 1 8H5--- se svresc de regulforma pluralitii constituite de infractori. ceasta presupune, pe de o paanumit durat de timp pentru desfurarea activitii infracionale, iar

    alt parte, existena unei structuri determinate a organizaiei, cu o ierbine stabilit i cu sarcini concrete pentru fiecare participant, cu un placiune elaborat, n scopul comiterii faptelor prevzute n legea pcombaterea traficului i consumului ilicit de droguri.

    0ubiectul pasiv este n principal statul, ca garant i ocrotitor al snpublice, iar ca subiect pasiv secundar va fi persoana care sufer consecin

    traficului precum i ale altor operaiuni ilicite cu substane aflate sub cnaional.0ubiectul pasiv secundar poate fi orice persoan. 3xist situ

    prevzute n legea 1 8H5--- n art. 5+@ i 11, coroborat cu art. A i art.6, n care subiectul pasiv este calificat, cum este cazul minorului, al bolnapsi7ic sau al persoanei aflat n cur de dezintoxicare sau sub supraveg7medical.

    &n privina condiiilor de timp nu exist cerine speciale. 6speciale de loc, pot aprea n cazul infraciunilor prevzute n art. 5+@atunci cnd opereaz agravanta prevzut la art. 1 lit. c. &n aceste cafaptele trebuie svrite ntr+o instituie medical, de nvmnt, militade detenie, centru de asisten social, de reeducare, sau instituie medieducativ, locuri n care elevii, studenii i tinerii desfoar act

    educative, sportive, sociale, ori n apropierea acestor locuri.

    6oninut constitutiv.3lementul material al laturii obiective a infraciunilor de trafic ori

    operaiuni ilicite cu substane aflate sub control naional const ntr+o a

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    54/120

    care se poate desfura sub forma cultivrii, preparrii, producerii, fabrexperimentrii, extragerii, transformrii, importului, exportului, vnzrii

    6erina esenial pentru existena elementului material este ca ace

    activiti s se desfoare !fr drept%, adic de persoane care nu au drs le efectueze. ceast cerin nu este satisfcut n cazul persoanelor fizisau al persoanelor #uridice ce sunt autorizate s ntreprind aciuni cumcultivarea unor plante n scopul de a obine droguri de mare risc. ctiviacestor persoane este autorizat de instituii competente ale statului;inisterul 0ntii i ;inisterul de *nterne.

    6onsumul, cultivarea, producerea sau fabricarea de droguri ? elemprevzute n art. ,@,11 ? trebuie s fie ilicit. &n art. J se prevedadministrarea de droguri trebuie fcut !n afara condiiilor legale%.

    )rmarea imediat const n crearea unei stri de pericol pensntatea public, adic n existena unei stri obiective de a se vtsntatea uneia sau mai multor persoane care ac7iziioneaz ilicit substaflate sub control naional, pentru a le consuma.

    &n secundar faptele prevzute n art. 5+J, @, 11 pot avea ca umoartea victimei.

    Legtura de cauzalitate ntre aciunea ntreprins i urmarea imedtrebuie s existe la toate infraciunile prevzute n legea 1 8H5--- art. 5+11.

    4entru aceste infraciuni, legea nu prevede obligativitatea produ

    unui rezultat anume pentru consumarea infraciunii, starea de pericol cfiind suficient.

    &n cazul realizrii coninutului constitutiv prevzut n art. 15 alin. presupune moartea victimei, legtura de cauzalitate ntre aciunea ntrepi urmarea imediat trebuie dovedit.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    55/120

    "aportul de cauzalitate presupune cu necesitate doi termeni ntre careel se stabilete i anume, fenomenul cauz, ca factor generator i fenomefect, ca rezultat generat. 6auza este fenomenul care, n anumite cond

    precede i determin alt fenomen numit efect. &n dreptul penal, cnd se pune problema raportului de cauzalitat

    doi termeni ai acestuia, fenomenul cauz i fenomenul efect, treconsiderai n lumina caracteristicilor proprii fenomenelor ce formeaz ostudiului dreptului penal. &n ceea ce privete fenomenul efect, vor fi socatare numai acele rezultate vtmtoare care privesc valori sociale ocr

    penal. 6t privete fenomenul cauz, vor fi socotite ca atare numai acele de conduit care sunt interzise.La ntrebarea dac, atunci cnd se analizeaz problema existen

    raportului de cauzalitate, diferitele acte de conduit ce ar putea fi considfenomene cauz, trebuie privite numai sub aspectul laturii obiective scomplexul lor, ca aciune ori inaciune svrit cu vinovie.

    4otrivit unui punct de vedere, fenomenul cauz nu poate fi daciunea sau inaciunea n care s+a manifestat o anumit form de vinovI .

    ctul infracional, ca act volitiv i contient, cuprinde ntr+un tot indelementul material i cel subiectiv$ ca urmare, raportul de cauzalitapoate fi redus la cauzalitatea fizic dintre aciune i inaciune i rezuprodus.

    4otrivit altui punct de vedere, dei se recunoate c n penal, fenom

    cauz este un fenomen complex, ce are att o latur obiectiv ct i subiectiv, se susine c existena sau inexistena raportului de cauzalitatdepinde de mpre#urarea c persoana a prevzut sau nu urmrile aciuniideoarece prevederea ine de vinovie. &n aceast ordine de idei, preved

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    56/120

    I

    nu este necesar pentru existena raportului de cauzalitate care subziindependent de contiina omului n mod obiectiv1A.

    Latura subiectiv.0vrirea infraciunilor implic din partea subiectului activ inte

    direct sau indirect ? ca form de vinovie.1@

    3lementul subiectiv reprezint atitudinea psi7ic a persoanei casvrit o fapt, fa de fapt i urmrile acesteia, atitudine exprimavinovia cerut de lege pentru existena acelei infraciuni.

    Doctrina face distincie ntre vinovia ca trstur esenial a infraci vinovia ca element al coninutului unei anumite infraciuni5-.>inovia ca trstur a infraciunii este exprimat n forme

    modalitile prevzute n art. 1@ 6od 4enal i exist ori de cte ori se con ndeplinirea uneia dintre aceste modaliti11.

    6a element al coninutului infraciunii, vinovia va exista numai cnd elementul material al infraciunii a fost svrit cu forma cerut de l

    6odul 4enal, n art. 1@ pct. 1 lit. a, prevede c intenia este diratunci cnd se caracterizeaz prin prevederea rezultatului faptei i urmacelui rezultat.

    *ntenia indirect, prevzut la acelai articol, pct. 11 lit. bcaracterizeaz prin prevederea rezultatului de ctre fptuitor, rezultat carmai este urmrit ci acceptat eventualitatea producerii lui.

    6a form a vinoviei, intenia indirect se ntlnete la svrirea fapte ce poate produce cel puin doua rezultate. 9a de un rezultat, popsi7ic a fptuitorului este de urmrire a lui prin realizarea faptei, 1A '. Log7in , 2. 2oader+ Drept penal roman, ed. =ansa :ucureti 1@@I1@ ibidem5- 6. ;itrac7e+ Drept penal roman ? ed. =ansa ? :ucureti 1@@

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    57/120

    J

    rezultat putnd s fie deopotriv licit sau ilicit, iar fa de al doilea repoziia psi7ic a fptuitorului este de acceptare posibilitii produceDatorit acestui aspect, c rezultatul al doilea se poate produce, inte

    indirect se mai numete i eventual. &n literatura #uridic15 pe lng modalitile normative ale inteniei, se

    face deosebire ntre intenia simpl i intenia calificat, intenia unintenia complex, ntre cea iniial i cea supravenit. ceste modalitinteniei sunt ns avute n vedere la individualizarea pedepsei, evideniaz grade deosebite de vinovie, cu rsfrngere asupra periculoz

    sociale a infractorului.4entru infraciunea prevzut de legea 1 8H5--- la art. , forma vinovie este doar intenia direct. stfel, pentru cultivarea, producefabricarea, cumprarea sau deinerea de droguri pentru consum propriu,drept, este necesar ca intenia fptuitorului s fie direct, acesta realizaciunile ce formeaz elementul material al infraciunii n scopul consupropriu. *nexistena acestui scop duce la ncadrarea #uridic a faptei, ccea prevzut n art. 5 din lege, i anume aceea de a cultiva, produce, fabexperimenta, extrage, prepara, transforma, de a oferi sau de a punevnzare, de a distribui, livra cu orice titlu, de a trimite, transporta, prcumpra, deine sau de a efectua orice alte operaiuni privind circudrogurilor de risc, fr drept.

    numite infraciuni prevzute n legea 1 8H5--- au ca form

    vinovie intenia direct, calificat prin scop. *nfraciunea prevzut ladin lege, i anume aceea de a furniza, n vederea consumului, in7ac7imici toxici unui minor, este exemplu n acest sens.

    4entru producerea, fabricarea, importul, exportul, oferirea, vnztransportul, livrarea cu orice titlu, trimiterea, procurarea, cumprarea

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    58/120

    A

    deinerea de precursori, ec7ipamente ori alte materiale n scopul utilizriicultivarea, producerea sau fabricarea ilicit de droguri de mare riinfraciune prevzut n lege la art. @, precum i pentru faptele prevz

    art. 5+J, @,11 n cazul n care persoana ce le+a svrit face parte dorganizaie sau asociaie ori dintr+un grup de cel puin 8 persoane cu strdeterminate i care sunt constituite n scopul comiterii acelor fapte obinerii de beneficii materiale sau alte foloase ilicite, forma de vincerut este de asemenea, intenia direct, calificat prin scop.

    4entru existena infraciunii prevzut la art. @ se impune condi

    elementul material al infraciunii s se realizeze n scopul utiprecursorilor, ec7ipamentelor ori materialelor la cultivarea, producerefabricarea ilicit a drogurilor de mare risc.

    *nexistena scopului va duce la inexistena infraciunii prevzut la fapta putnd fi eventual ncadrat ca act pregtitor la infraciunea prevzart. 5 din lege.

    De asemenea, existena agravantei prevzute la art. 15 econdiionat de scopul gruprii, organizaiei, sau asociaiei, acela de a cofaptele prevzute la art. 5+J, @, 11 i de a obine pe aceast cale benmateriale sau alte foloase ilicite.

    0copul ce calific intenia direct se nfieaz sub forma elului urprin svrirea faptei i care ntregete elementul subiectiv al infraciupresupune reprezentarea clar a rezultatului faptei de ctre fptuitor. 0c

    apare n coninutul #uridic al infraciunii i desemneaz o finalitatesitueaz n afara infraciunii cnd fptuitorul a urmrit realizarea scoprevzut de lege, indiferent dac acest scop a fost atins sau nu psvrirea faptei, elementul subiectiv lund forma inteniei calificate prin

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    59/120

    @

    0unt i cazuri n care scopul, ca cerin esenial, este ataelementului obiectiv al infraciunii i trebuie privit ca atare. 3ste infraciunilor n care scopul este folosit cu nelesul de destinaie, aa

    este cazul n art. @ din lege, care incrimineaz !deinerea de precuec7ipamente ori materiale n scopul utilizrii lor%.

    Dac fapta a avut ca urmare moartea victimei, caz prevzutagravant n art. 15, forma de vinovie cerut de textul de lege praeterintenia.

    *ntenia depit este o form mixt de vinovie ce cuprinde inten

    culpa reunite. 4raeterintenia se realizeaz prin svrirea unei fapteintenie i producerea unui rezultat mai grav dect cel ce s+a urmrit oriacceptat de fptuitor prin svrirea faptei, rezultat ce se imput acestuiaforma culpei, deoarece nu l+a prevzut dei trebuia i putea s+l pre6aracteristic este faptul c fptuitorul svrete o fapt urmrind un anrezultat, dar care rezultat se amplific devenind mai grav i realizvariant agravant a infraciunii iniiale151.

    6oninutul infraciunilor prevzute n legea 1 8H5--- nu prevede condiie existena vreunui mobil. ;obilul i scopul, n situaia n care acdin urm nu constituie o cerin pentru existena infraciunii sau acircumstane agravante vor fi luate n consideraie la individualipedepsei.

    4entru existena infraciunilor se cere ca persoana care trafic ace

    produse sau substane s cunoasc faptul c sunt substane aflate sucontrol naional.

    9orme.51 '. Log7in, 9ilipa+ op. cit.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    60/120

    I-

    &n privina formelor, actele pregtitoare sunt posibile i se pedefiind asimilate ca regim #uridic i sancionator, tentativei.

    ctele de pregtire reprezint prima faz a perioadei externe a activi

    infracionale i const n anumite acte, activiti de procurare de informaii ori de adoptare a mi#loacelor sau instrumentelor ce vor fi folcomiterea infraciunii ca i de creare a condiiilor favorabile svacesteia55.

    ctele de pregtire, fiind comise n vederea realizrii unei 7otinfracionale sunt posibile numai la infraciunile intenionate.

    4entru a fi considerate acte de pregtire a infraciunii actividesfurate trebui s ndeplineasc o serie de condiii. 3ste necesar ca coninutul activitii s rezulte nendoielnic ca este efectuat pentru svrinfraciunii. 4e lng caracterul univoc, actul preparator trebuie sconcretizeze ntr+o activitate obiectiv de creare a condiiilor pdesfurarea infraciunii. ctivitatea de pregtire nu trebuie s cuprind ce intr n coninutul elementului material i de asemenea, trebuie s aibcaracter intenionat.

    9aptele incriminate n art. @ din legea 1 8H5--- i anume producfabricarea, importul, exportul, oferirea, vnzarea, transportul, vnzarorice titlu, trimiterea, procurarea, cumprarea sau deinerea de precurec7ipamente sau materiale n scopul utilizrii la cultivarea, producerefabricarea ilicit de droguri de mare risc ? constituie la origine

    pregtitoare la svrirea infraciunii prevzute la art. 5 alin. B5C din1 8H5--- care incrimineaz cultivarea, producerea, fabricaexperimentarea, extragerea, prepararea, transformare, oferire, punerevnzare, vnzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transp55 >. Dongoroz ? op. cit.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    61/120

    I1

    procurarea, cumprarea, deinerea ori alte operaiuni privind circdrogurilor de mare risc.

    ceste fapte nu constituie toate actele pregtitoare la infraciun

    prevzut la art. 5 alin. B5C, ci doar actele pregtitoare la svrirea infr n modalitile cultivrii, producerii sau fabricrii. Legiuitorul incriminarea acestor fapte ca infraciune de sine stttoare considernprezint un grad de pericol social ridicat, #ustificndu+se astfel i sancactelor pregtitoare i a tentativei la aceste fapte.

    ctele pregtitoare i tentativa la infraciunile prevzute la art. A

    dei posibile, nu se sancioneaz.*nfraciunile prevzute n legea 1 8H5--- sunt posibile att sub foinfraciunilor simple, ct i n form continu sau continuat.

    6a form a unitii naturale, infraciunea simpl se caracterizeazraport obiectiv printr+o singur aciune, printr+un singur rezultat, iar suprintr+o singur form de vinovie. 3a poate ngloba mai multe acexecutare, care nu au ns semnificaie proprie, cuprinzndu+se n aciunic.

    6nd ns, printr+o singur aciune, se aduce atingere mai mupersoane, nu se mai realizeaz coninutul unei singure infraciuni ci o plude infraciuni, fiindc se aduce atingere mai multor titulari de valori socrotite.

    *nfraciunea se consum n momentul cnd executarea oricreia

    aciunile incriminate este dus pn la capt, producndu+se urmimediat, starea de pericol pentru sntatea public. &n cazul agravprevzut la art. 15 alin. B8C, infraciunile prevzute n art. 5+J, @consum n momentul producerii rezultatului cerut de norma de incriminanume ? moartea victimei.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    62/120

    I5

    &n anumite modaliti de svrire, infraciunile sunt continue. 6aa unitii naturale, infraciunea continu se caracterizeaz prin prelungirc7ip natural a aciunii ce constituie elementul material al laturii obiective

    consumare, pn la intervenia unei fore contrare583puizarea infraciuncontinue este dat de momentul interveniei unei fore contrare care pavea ca surs voina fptuitorului nsui, intervenia autoritii sau interunei alte persoane. &n practica #udiciar s+a decis c o activitate infraccontinu poate fi curmat i printr+o 7otrre #udectoreasc de condamc7iar nedefinitiv. ctivitatea infracional la unele infraciuni continu

    susceptibil de ntreruperi care sunt determinate de natura activinfracionale. Dac aceste ntreruperi sunt fireti, innd de natura activitafecteaz unitatea infraciunii continue. Dac activitatea infracional coeste desfurat de o persoan n diferite etape ale vrstei sale, aimportan i stabilirea vrstei fptuitorului, pentru c activitatea con nceput nainte de mplinirea vrstei de 1 ani nu va fi luat n seamdac infraciunea continu, nceput n timp ce fptuitorul era minodesfoar i dup a#ungerea acestuia la ma#orat, conform regulii unilicitului penal, se va considera c ntreaga activitate infracionaldesfurat ct timp infractorul era ma#or.

    &n cadrul infraciunilor prevzute n legea 1 8H5---, n anmodaliti de svrire, cum ar fi deinerea, cultivarea, experimentorganizarea, tolerarea, infraciunile prevzute la art. 5, , i @ din leg

    caracterul unor infraciuni continue, existnd n consecin i un momepuizrii, anume, al ncetrii delictuoase.

    *nfraciunile din prezenta lege sunt susceptibile de a mbrca fcontinuat, dac sunt svrite de mai multe ori, la diferite intervale de ti58 6. ;itrac7e+ op. cit.

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    63/120

    I8

    n baza aceleiai rezoluii infracionale. "ezoluia infracional trebuie unic pentru toate actele de executare ct i urmrirea ori acceptaacestora. De asemenea, rezoluia infracional trebuie s fie anteri

    activitii infracionale i s se menin n linii generale pe parcursul exeactelor ce compun acea activitate5 . ctele de executare de acelai fel, trebuis reprezinte fiecare n parte coninutul aceleiai infraciuni. 3le nu trebufie identice ci doar s realizeze coninutul infraciunii. 3ste ndeplinit acondiie i atunci cnd actele de executare nu reprezint toate infracconsumate, unele putnd rmne n faz de tentativ1J, ca i atunci cn

    actele de executare sunt realizate n variantele alternative ale elemenmaterial al infraciunii. precierea infraciunii drept continuat este o cauz real de agrav

    facultativ a pedepsei.

    ;odaliti.*nfraciunile prevzute n legea privind combaterea traficu

    consumului ilicit de droguri se comit n mai multe modaliti normative,fi cultivarea, producerea, fabricarea, extragerea, prepararea, transformacirculaia, importul, exportul, tolerarea, prescrierea, administrarea, ndemconsum, organizarea, conducerea, nfiinarea Xetc. 'ricare dintre acesmodaliti normative descrise n norma de incriminare poate prezenta vmodaliti faptice determinate de mpre#urri concrete n care a fost sv

    fapta.3xist concurs de infraciuni n cazul n care infraciunile prevz

    art. 5+J, @, 11 sunt urmate de moartea unei persoane, cu excepia cazucare sunt ntrunite condiiile prevzute la art. 15 alin. B8C.5 6. ;itrac7e+ op. cit

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    64/120

    I

    4rin concurs de infraciuni, n doctrina i legislaia penal desemnat forma pluralitii de infraciuni ce const n svrirea a doumai multe infraciuni de ctre aceeai persoan, mai nainte de

    condamnat definitiv pentru vreuna din ele5 . *nfraciunile pot consumate srmase n faza de tentativ pedepsibil ori asimilate tentativei i pedepsiatare.

    (u conteaz care este forma de vinovie, precum nu conteaz ndac infraciunile sunt de aceeai natur sau nu. *nfraciunile pot fi sicontinui, deviate, continuate, complexe, din obicei. 6ondiia este ndepli

    atunci cnd infraciunile sunt svrite toate n ar i altele n strintate.)nitatea de subiect este de esena concursului de infraciuni. 3 ndeplinit condiia atunci cnd infractorul are calitatea de autor saparticipant la infraciunile comise, precum i atunci cnd infractorul a unele infraciuni n timpul minoritii i altele dup ma#orat.

    4entru a exista concursul de infraciuni, trebuie s nu existe o 7otdefinitiv de condamnare pentru vreuna din infraciunile comise. 6ondiva ndeplini c7iar dac infractorul a fost condamnat pentru o infracsvrit anterior dar 7otrrea nu era definitiv la data comiteriiinfraciuni, ori dei definitiv, a fost desfiinat printr+o cale extraordiatac5I.

    )ltima condiie pentru existena concursului de infraciuni este aceecel puin dou infraciuni s poat fi supuse #udecii, neexistnd cauze

    s nlture rspunderea penal.*nfraciunile din prezenta lege pot mbrca i forme agravante.

    cazul prevederilor art. 1-, care stipuleaz c organizarea, conduce

    5 >. Dongoroz+ op. cit.5I "evista de Drept penal nr. 5H1@@

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    65/120

    I

    nfiinarea faptelor prevzute la art. 5+@ se pedepsete mai gravasemenea, datorit unui pericol social sporit, svrirea faptelor de cpersoan care face parte dintr+o pluralitate constituit de infractori,

    prevzute n art. 5+J, @ i 11, constituie o modalitate agravat. rt. 15 alsancioneaz mai grav faptele prevzute la art. 5+J, @ i 11 svricondiiile art. 15 alin B1C i B5C i care au avut ca urmare moartea victim

    6ircumstane agravante prevede i art. 1 din legea 1 AH5---. cestesunt circumstane agravante speciale care au ns regimul sancionatocircumstanelor agravante generale prevzute la art. JA 6od 4enal.

    rt. 1 lit. a consider drept circumstan agravant comiterinfraciunii de ctre o persoan care ndeplinea o funcie ce implic exeautoritii publice iar fapta a fost comis n exercitarea acestei fu4ersoana care ndeplinete o funcie ce implic exerciiul autoritii pupoate fi doar o persoan care funcioneaz n cadrul unui organ al pulegislative, executive sau #udectoreti i care ndeplinete o funcie cpermite, n realizarea atribuiilor ei de serviciu, s emit 7otrri cu caobligatoriu, s controleze ndeplinirea lor iar la nevoie s impun acrealizare5J.

    9unciile vizate sunt acelea de membru al 4arlamentului, al uvernual 6urii 6onstituionale, al 6urii de 6onturi, #udector, procuror, brigadier silvic, membrii din compunerea birourilor electorale, enumnefiind limitativ. 0unt excluse acele peroane care dei ocup o func

    implic exerciiul autoritii publice, efectueaz acte sau operaii teadministrative.

    De esen, pentru existena agravantei, este ca fapta ilicit s fie com n exercitarea funciei ce implic exerciiul autoritii publice, iar fptui

    5J *oan ;uraru ?Drept 6onstituional i *nstituii 4olitice ?vol.1 ed. 4ro rcadia ? :ucureti 1@@8

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    66/120

    II

    se fi folosit de prerogativele pe care i le d respectiva funcie la svrinfraciunii. (u exist agravant dac fapta ce a fost comis, n calitatparticular, n timpul liber al persoanei care ndeplinete o funcie ce im

    exerciiul autoritii publice.9apta prezint un pericol social sporit n situaia n care este comis

    o persoan care ndeplinete o asemenea funcie ntruct aceasta a f nvestit cu acea funcie ce implic aplicarea dispoziiilor legale precmeninerea ordinii de drept, iar fapta este cu att mai grav cu ct comis de ctre cei ce trebuie s impun respectarea legii. 3xist riscu

    aceste persoane s se foloseasc n mod abuziv de atribuiile funciei pea+i nlesni realizarea activitii infracionale.6ircumstana agravant prevzut la art. 1 lit. b din lege consid

    fapta mai grav dac a fost comis de un cadru medical sau de ctrpersoan care are, potrivit legii atribuii n lupta mpotriva drogurilocadru medical se nelege o persoan ncadrat n sistemul sanitar, potpregtirii sale care are atribuii n tratarea problemelor de sntatepopulaiei.

    4rin persoan cu atribuii n lupta mpotriva drogurilor se nuspecialitii din cadrul :rigzii de 6ombatere a 6rimei 'rganizate i ntidrdin cadrul *nspectoratului eneral al 4oliiei, personalul aparinnd unimedicale stabilite de ;inisterul 0ntii unde se realizeaz cura dezintoxicare a toxicomanilor, personal aparinnd ;inisterului de Ku

    ;inisterului 0ntii ? Direcia 9armaceutic, ;inisterul pelor, 4durilor4roteciei ;ediului, ;inisterului 4ublic.

    rt. 1 lit. c consider c fapta are pericol social crescut dac droguau fost trimise i livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnavunei alte persoane aflate n cur de dezintoxicare sau sub supraveg7

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    67/120

    IJ

    medical ori s+au efectuat alte asemenea activiti interzise de lege, cu pla una dintre aceste persoane ori dac fapta a fost comis ntr+o instituiunitate medical, de nvmnt, militar, loc de detenie, centru de asis

    social, de reeducare sau instituie medical+educativ$ locuri unde studenii i tinerii desfoar activiti educative, sportive, sociale oapropierea acestora.

    "einerea acestei agravante se face doar avndu+se n vedere calitaspecial a subiectului pasiv sau a locului unde s+a comis infraciunea. &nmod, legiuitorul a dorit s prote#eze de efectul extrem de nociv al dro

    anumite categorii de persoane i locuri n care acestea i desfoactivitatea, prin sancionarea mai grav a faptelor comise mpotriva acesau n respectivele locuri.

    &n special, s+a avut n vedere prote#area minorilor ntruct acepersonalitatea n formare, le lipsete discernmntul sau existena lui diminuat. 6uriozitatea specific vrstei i poate mpinge la consumudroguri, fapt cu consecine dezastruoase asupra dezvoltrii lor fizicpsi7ice.

    Deoarece bolnavul psi7ic, iresponsabil sau cu responsabildiminuat, nu poate opune rezisten, neavnd reprezentarea consecinpe care aceste substane le produc asupra organismului, ori avndreprezentare distorsionat asupra acestora, legiuitorul a dorit, de asemenprote#area lui de efectele drogurilor.

    =i persoana aflat n cur de dezintoxicare sau sub supraveg7medical reprezint o victim ideal pentru traficani, deoarece fiinconsumator obinuit de droguri, este dependent att fizic ct i psi7iacestea. 3ste cu att mai mult de condamnat fapta infractorului, care pent

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    68/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    69/120

  • 8/13/2019 Combaterea Drogurilor Pe Legea 143 Din 2000

    70/120

    J-

    'biectul material este format din substanele aflate sub control naioBdrogurile de risc i drogurile de mare risc enumerate n tabelele *+***,legea nr. 1 8H5---C.

    bC 0ubiecii infraciunii0ubiectul activ al infraciunii poate fi orice persoan care ndepli

    condiiile pentru a rspunde penal.0ubiectul pasiv al infraciunii este statul ca garant sau ocrotit

    sntii publice. &n secundar, subiect pasiv poate fi persoana a crei sna fost periclitat ca urmare a nerespectrii circuitului legal al substan

    aflate sub control naional.6oninut constitutivaC Latura obiectiv3lementul material al infraciunii se realizeaz printr+o aciune ca

    poate infia sub forma cultivrii, producerii, fabricrii, experimextragerii, preparrii, transformrii, oferirii, punerii n vnzare, vdistribuirii, livrrii cu orice titlu, trimiterii, transportrii, procurrii, cudeinerii ori altor operaiuni privind circulaia drogului.

    4rin cultivare se nelege aciunea de a nsmna, rsdi, ngri#i pcare conin substane stupefiante, a lucra pmntul precum i recoltacestor plante. Din ele trebuie s se obin substane ce fac parte categoria drogurilor pentru ca aciunea s fie ilicit.

    4rin pro


Recommended