+ All Categories
Home > Documents > Capitolul 5- Acoperisuri

Capitolul 5- Acoperisuri

Date post: 05-Oct-2015
Category:
Upload: alexandraabia
View: 90 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
Description:
Capitolul 5- Acoperisuri

of 43

Transcript

Acoperiuri 1

Capitolul 5

Acoperiuri i nvelitori5.1. Generaliti

Acoperiurile sunt elemente de construcii care delimiteaz cldirile la partea superioar avnd funciunea principal de a le proteja mpotriva aciunii agenilor climatici: vnt, ploaie, zpad i variaii de temperatur. Alctuirea acoperiurilor se stabilete n raport cu satisfacerea unor exigene funcionale, de ordin mecanic, de izolare termic i hidrofug, de durabilitate, economicitate i nu n ultimul rnd exigene estetice.

n componena oricrui tip de acoperi se disting urmtoarele pri importante:

structura de rezisten;

nvelitoarea;

elemente accesorii legate de colectarea i ndeprtarea apelor.

a) Structura de rezisten asigur rezistena i stabilitatea acoperiului, putnd fi realizat sub form de arpant, de plci plane, de elemente cu simpl sau dubl curbur, funcie de destinaia i dimensiunile n plan ale cldirii. Rezult c acoperiurile pot avea forme variate, condiionate de planul construciei, de performanele elementelor de rezisten utilizate i de considerentele arhitecturale.

Principalele forme structurale utilizate la acoperirea cldirilor tip sal sunt prezentate n lucrarea [12] urmnd a fi abordate elementele acoperiurilor cu pod i a celor plate.

b) nvelitorile se realizeaz din materiale cu un anumit grad de impermeabilitate iar adoptarea lor se face funcie de panta acoperiului, n condiiile evitrii riscului de infiltraii, tabelul 5.1.n raport cu panta, acoperiurile pot fi:

nclinate, cu pant peste 10% cnd pot fi cu sau fr pod;

plate, cu panta ntre 2% i 10% din care fac parte i acoperiurile teras.

Pantele de scurgere sunt condiionate de cerine arhitecturale, de cantitatea de precipitaii i de considerente economice. Astfel, n zone cu precipitaii abundente, pantele acoperiurilor vor fi mai accentuate n vederea ndeprtrii rapide a apei. La pante mici sunt necesare nvelitori continue, etane, n timp ce la pante mari se pot folosi i nvelitori discontinue, formate din elemente independente cu rosturi neetane.

c) Elementele accesorii ale acoperiului au rolul de colectare i ndeprtare a apelor, concretizndu-se sub form de dolii, guri de scurgere, jgheaburi, burlane etc. Particularitile fiecrui tip de nvelitoare mpreun cu elementele accesorii aferente, precum i detaliile constructive caracteristice sunt prezentate n paragraful nvelitori.

Deoarece de cele mai multe ori acoperiul separ medii cu parametri climatici foarte diferii, acesta trebuie s ndeplineasc i o serie de exigene higrotermice. Astfel, pentru a asigura condiiile de confort pe timp de var i de iarn, n limitele unui consum minim de energie, acoperiurile sunt izolate termic.

Tabelul 5.1.

Nr. crt.Materiale i mod de alctuirePanta [cm/m]

minimuzualmaxim

1.Hidroizolaii cu 1 sau 2 foi bitumate

a. un strat prins direct n cuie sau cu ipci, utilizat la construcii provizorii2025 ... 45vertical

b. dou straturi, primul prins n cuie, al doilea cu mase bituminoase35 ... 2530

2. Hidroizolaii n straturi multiple, din foi bitumate lipite cu mastic de bitum

a. cu protecie uoar23 ...720

b. cu protecie grea, necirculabile1,52 ... 57

c. cu protecie grea, circulabile1,52 ... 45

d. cu msuri speciale de prindere contra alunecrii2040 ... 70150

3. igle din argil ars

a. solzi:

aezate simplu6070 ... 90275

aezate dublu4555 ... 70275

b. cu jgheab:

trase4550 ... 70120

presate3545 ... 70120

4. igle cu jgheab din mortar de ciment5556 ... 70120

5.Olane2530 ... 5070

6. Azbociment plci plane

a. un strat4550 ... 70vertical

b. dou straturi3545 ... 60vertical

c. ie din azbociment

simple4555 ... 70vertical

duble3545 ... 70vertical

7.Azbociment plci ondulate

a. cu ondule mici2526 ... 80vertical

8. Plci ondulate din polimeri1213 ... 30vertical

9.Tabl plan

a. cu fal orizontal simplu i fal vertical dublu1530 ... 60vertical

b. cu fal orizontal dublu i fal vertical dublu715 ... 40vertical

c. n solzi (din cupru)4055 ... 275vertical

10.Panouri din tabl ondulat1215 ... 40vertical

11.Geam

a. lucarne - tabachere1015 ... 40vertical

b. luminatoare fr cderea picturii de condens3031 ... 100

12.i, indril

a. n dou straturi6070 ... 180vertical

b. trei sau mai multe straturi5060 ... 110vertical

13.Stuf i trestie6080 ... 120275

Alctuirea de principiu a acoperiurilor trebuie s asigure eliminarea continu a umiditii interioare, sau n ultim instan, ceea ce se acumuleaz iarna s poat fi eliminat vara.

Din punct de vedere higrotermic se deosebesc:

acoperiuri reci, la care ntre straturile de izolaie termic i nvelitoare exist un volum de aer cu temperatur apropiat de cea a aerului exterior (fig. 5.1.A); acoperiuri calde, la care izolaia hidrofug face corp comun cu straturile inferioare ale acoperiului (fig. 1.B). Acestea pot fi compacte sau ventilate, n ultimul caz fiind prevzute cu o reea de canale care vin n contact cu exteriorul.5.2. Acoperiuri cu pod

Aceste acoperiuri se realizeaz din planuri nclinate care delimiteaz la interior un spaiu numit pod, care poate fi folosit n scopuri gospodreti, iar cnd dimensiunile n plan i spaiu o permit se poate amenaja parial sub form de mansard (fig. 5.1.A.c). Alteori din lips de spaiu se realizeaz numai un pod tehnic, care prezint o serie de avantaje legate de reducerea consumului de material lemnos pentru arpant i de o comportare corespunztoare din punct de vedere higrotermic (fig. 5.1.A.b).

n funcie de destinaia i configuraia n plan a cldirii, acoperiurile pot avea diferite forme:

cu o singur pant, ntlnite la cldiri de limi reduse i de mic importan (magazii, garaje), (fig. 5.2.A);

cu dou pante, la cldiri industriale, agrozootehnice i mai puin la cldiri civile, care au lungimea mare n raport cu limea (fig. 5.2.B.);

cu patru pante, ntlnite frecvent la cldiri de locuit i social culturale, cu dimensiuni apropiate n plan (fig. 5.2.C). Pentru forme simple n plan, trasarea acoperiurilor se face ducnd liniile de intersecie ale planurilor de scurgere, care pentru nclinri egale coincid cu bisectoarea unghiurilor formate de liniile de contur ale streinilor.

La cldiri cu forme mai complicate n plan, trasarea acoperiului este precedat de mprirea planului n forme mai simple (dreptunghiuri sau ptrate). Se traseaz apoi acoperiul celei mai late forme, la care se racordeaz succesiv acoperiurile celorlalte suprafee mai mici (fig. 5.2.D). n general, se caut ca aceste forme s fie ct mai simple, cu ct mai puine dolii care reprezint zone cu etaneitate sczut i cu posibiliti sporite de acumulare a zpezii.

Ansambul elementelor portante, care constituie structura de rezisten a acoperiurilor cu plane nclinate este arpanta, denumire cu rezonan veche n activitatea de construcii, specific acoperiurilor realizate din lemn (din elemente liniare), care i simplific alctuirea odat cu folosirea elementelor de suprafa.

Meninnd termenul consacrat, structura de rezisten a acoperiurilor nclinate se poate executa n mai multe variante sub form de:

arpant pe scaune, creia i se mai spune arpant dulghereasc i se execut din lemn;

arpant pe ferme, la care ferma n sensul ei clasic se realizeaz din grinzi cu zbrele executate din lemn, metal i beton armat.

n ordinea transmiterii sarcinilor gravitaionale o arpant conine: suportul nvelitorii (asterial sau ipci, funcie de tipul nvelitorii), cpriorii i panele (fig. 5.3). Adoptarea tipului de suport se face n funcie de rigiditatea nvelitorii i de limitarea gradului de permeabilitate la aer a unor nvelitori discontinue (de exemplu igla).

Asteriala se realizeaz din scnduri de 18 ... 22 mm grosime, se folosete la nvelitori din tabl plan, carton bitumat i uneori la cele din igl i azbociment.

ipcile se folosesc la nvelitori din indril, igl, azbociment, ultimele n zonele n care nu sunt vnturi puternice.

Cpriorii preiau sarcinile de la asterial sau ipci i le transmit panelor. Se realizeaz din rigle de lemn rotund sau ecarisat dispuse la distana de 60 -90 cm.

Panele se realizeaz din grinzi ce se dispun pe cant la distan de 2 ... 3 m i transmit sarcinile aferente popilor sau fermelor.

5.2.1. arpanta pe scaunearpanta pe scaune se folosete la cldirile cu deschideri mici i mijlocii, n special la acoperiurile cu pant mare unde utilizarea fermelor este neeconomic. Elementul principal al arpantei pe scaune este popul care transmite sarcinile aferente elementelor portante ale cldirii (pereilor interiori, exteriori i uneori planeelor). Sistemul de contrafie rigidizeaz acoperiul n sens transversal i longitudinal la aciunea sarcinilor orizontale. Cletii au rolul de a consolida acest ansamblu asigurnd stabilitatea ntregului acoperi. Uneori, la deschideri mici cletii preiau i transmit ncrcrile panei de creast.

Modul de alctuire al arpantelor pe scaune este funcie de deschiderea lor i de poziia pereilor portani ai structurii de rezisten. Popii ca elemente portante verticale sau oblice se pot descrca pe ziduri portante transversale sau longitudinale. Popii care reazem n apropierea sau n dreptul zidurilor portante transversale au de regul poziia vertical (fig. 5.4.B). Cnd descrcarea se face n dreptul zidurilor longitudinale, popii pot fi verticali sau oblici n raport cu poziia panei (fig. 5.4.A). n situaiile n care pana intermediar se afl la mijlocul distanei dintre reazime, transmiterea ncrcrilor se face printr-un sistem de contrafie (popi nclinai), (fig. 5.4.A.d). La cldiri cu form dreptunghiular n plan i deschideri mici ntre zidurile portante longitudinale se pot adopta arpante mai simple de tip cprior i coard, coarda fiind grinda planeului de acoperi (fig. 5.4.C).

Detaliu B

Detaliu C

Detaliu A

Fig. 5.3. Elementele componente ale unei arpante .

A. arpante cu descrcare

B. arpante cu descrcare

pe ziduri longitudinale

pe ziduri transversale.

C. arpant tip cprior i coard

Fig. 5.4. Tipuri de arpante pe scaune.

5.2.2. arpante pe fermearpantele pe ferme se folosesc, de obicei, la cldiri cu deschideri mari cum ar fi teatrele, cinematografele, cldirile industriale etc. Ferma ca element principal de rezisten se poate realiza din lemn rotund sau ecarisat, din metal, din beton armat sau precomprimat, sub form de grinzi cu zbrele, grinzi cu inim plin, arce cu tirant etc.

Elementele suport ale nvelitorii care reazem pe ferme pot diferi de la caz la caz, funcie de performanele mecanice i natura materialelor din care sunt alctuite. Dac la arpantele din lemn se practic sistemul de descrcare n scar (ipci sau asterial, cpriori, pane), la cele din beton armat numrul elementelor suport poate fi redus la 1 sau 2 funcie de sistemul constructiv adoptat i natura nvelitorii (fig. 5.5).

5.2.3. Comportarea higrotermic a acoperiurilor cu podPrin nsi construcia lor, acoperiurile cu pod realizeaz un spaiu tampon ntre nvelitoare i izolaia termic, care comunic cu exteriorul prin goluri special amenajate (lucarne, tabachere) sau prin neetaneitile nvelitorilor discontinue. Datorit aciunii vntului i a diferenelor de temperatur, spaiul delimitat de acoperi i ultimul planeu este intens ventilat ceea ce i asigur o bun comportare higrotermic pe timp de iarn, iar n timpul verii diminueaz efectul de supranclzire sub influena razelor solare. De multe ori nlocuirea unor nvelitori permeabile cu unele impermeabile, conduce la fenomene puternice de condens datorit mpiedicrii ventilrii acoperiurilor, mai ales la adposturi pentru animale, unde degajrile de umiditate sunt mari.

De asemenea, prezena spaiului de aer asigur o uniformizare a temperaturilor interioare ale acoperiului, la valori apropiate de cele ale aerului exterior, ceea ce face ca zpada de pe nvelitoare s se topeasc uniform cnd temperatura exterioar devine pozitiv, neexistnd pericolul nfundrii cu ghea a jgheaburilor i burlanelor.

La acoperiurile cu pod, izolate termic, stratul de termoizolaie se dispune peste ultimul planeu i se realizeaz din umpluturi de zgur sau granulit i mai rar din psl mineral sau polistiren. Asigurarea ventilrii acoperiurilor cu pod elimin practic necesitatea utilizrii barierei de vapori, prevzndu-se totui un strat de protecie al termoizolaiei, care nu trebuie s prezinte o rezisten mare la difuzia vaporilor de ap, pentru a nu permite apariia condensului n termoizolaie, ceea ce ar anula efectul favorabil al podului ventilat.

5.3. Acoperiuri plate

Am vzut c acoperiurile cu pod sunt alctuite din dou pri distincte (nvelitoarea cu ansamblul de susinere i planeul peste ultimul nivel) ntre care se afl un spaiu ventilat, motiv pentru care se mai numesc i acoperiuri cu dou membrane. Spre deosebire de acestea, acoperiurile plate au o alctuire compact, din care cauz se mai numesc i acoperiuri cu o singur membran.Exist dou direcii de dezvoltare a acoperiurilor plate i anume:

la construcii cu suprafa mare, la care straturile suport ale nvelitorii urmresc panta natural a elementelor portante, cum sunt cldirile industriale;

la construcii cu suprafaa relativ redus, cum sunt locuinele, la care elementul portant al acoperiului este orizontal, iar panta nvelitorii se obine cu ajutorul unui strat de pant. Aceste acoperiuri se mai numesc i acoperiuri teras.

5.3.1. Acoperiuri plate cu pant naturalAlctuirea de principiu a acestor acoperiuri este funcie de mrimea traveei, natura materialelor din care se execut elementele portante i de tipul nvelitorii. Elementul principal de rezisten se execut din grinzi cu inim plin sau tubulare (impuse de procesul tehnologic) precum i din grinzi cu zbrele executate din metal, beton armat i precomprimat.

La travei mici, ntre grinzi se dispun chesoane sau plci din beton armat (fig. 5.5.B.a) n timp ce la travei mari se prevd pane ntre grinzi i apoi nvelitoarea sau suportul nvelitorii, funcie de rigiditatea acesteia (fig. 5.5.B.b). La nvelitorile autoportante, din azbociment ondulat sau tabl profilat, acestea se dispun direct pe pane (fig. 5.6). La nvelitorile neportante, sub form de foi sau suluri este necesar un suport peste care se dispun nvelitori continue i etane numite i izolaii hidrofuge.

Izolaia termic se dispune sub nvelitoare i se realizeaz din plci autoportante rigide din vat mineral sau spume poliuretanice cnd se dispun direct pe pane (fig. 5.6) i din saltele de psl mineral sau polistiren expandat aezate pe un suport continuu (fig.5.7).

Plcile autoportante din vat mineral sunt prevzute la partea inferioar cu o barier de vapori din folie de P.V.C. (policlorur de vinil) aplicat din fabricaie, care n acelai timp limiteaz schimbul de cldur datorit permeabilitii la aer a termoizolaiei. n acelai scop se dispune peste plci un strat de hrtie kraft. Pentru compensarea acestor pierderi de cldur se recomand o supradimensionare a termoizolaiei cu circa 40%.

Comportarea higrotermic a acoperiurilor plate compacte este mai puin favorabil, fa de cele cu pod, deoarece existena unei bariere puternice spre exterior conduce la apariia condensului n structur, care se elimin n cicluri iarn var pentru umiditi normale ale microclimatului interior i n mod continuu (la acoperiuri ventilate) pentru umiditi mari ale aerului interior.

A. Ferm dinlemn.

B. Ferme din beton

armat.

a. din grinzi cu zbrele;

b. din grinzi cu inim plin. 1 pan; 2 cheson; 3 luminator.

Fig. 5.5. arpante pe ferme.

A. Nod de creast

Legend:

1 azbociment ondulat;

2 creast cu azbociment;

3 lcrimar din azbociment;

4 plci autoportante din vat

mineral;

5 P.F.L. dur;

6 crlig de prindere;

7 pan;

8 suport din tabl zincat;

(9) direcia de circulaie a

aerului.

B. Nod de streain

Fig. 5.6. Dispunerea termoizolaiei sub nvelitoare.

Fig. 5.7. Acoperiuri plate uoare:

a. cu suport din tabl cutat;

b. cu suport din fii de b.c.a.

1 suport; 2 strat de difuzie;

3 barier de vapori;

4 termoizolaie; 5 ap suport;

6 hidroizolaie; 7 protecia hidroizolaiei.

5.3.2. Acoperiuri teras

Terasele fac parte din categoria acoperiurilor plate, avnd o larg utilizare la cldiri de locuit i social culturale, datorit avantajelor pe care le prezint: nu necesit arpante care sunt costisitoare; au nlime de construcie redus; sunt elastice; pot fi utilizate n scopuri gospodreti etc.

Pantele acoperiurilor teras sunt cuprinse ntre 2...7%, fiind condiionate de ndeprtarea ct mai rapid a apei i de faptul c acestea sunt circulabile sau necirculabile. Cele circulabile au panta de 2 ... 3%.

Alctuirea de principiu a unui acoperi teras se face n raport cu cerinele pe care trebuie s le satisfac . Astfel, datorit structurii lor compacte i a utilizrii unor nvelitori continue cu permeabilitate redus la aer i vapori de ap, aceste acoperiuri fac parte din categoria elementelor nerespirante, fiind astfel recomandate peste spaii cu umiditi normale de exploatare (50...60%). La umiditi ridicate ale aerului interior (de peste 75%) se adopt terase cu un anumit grad de ventilare.

5.3.2.1. Terase neventilatePrile principale ale unui acoperi teras, difereniate prin funciune i alctuire constructiv sunt: planeul ca element de rezisten; stratul de pant; bariera de vapori; termoizolaia; suportul hidroizolaiei; stratul de difuzie; hidroizolaia; protecia hidroizolaiei; elementele accesorii (dolii, guri de scurgere etc.), (fig. 5.8).

teras necirculabil teras circulabil

Legend: 1- protecie hidroizolaie; 2 hidroizolaie; 3 strat de difuzie;

4 suport hidroizolaie; 5 termoizolaie; 6 barier de vapori;

7 strat de difuzie; 8 strat de pant; 9 plac din beton armat;

10 tencuial; 11 nisip.Fig. 5.8. Teras neventilat. Alctuire.

a. Elementul de rezisten la acoperiul teras se realizeaz sub form de planee din beton armat monolit sau prefabricat, a cror alctuire constructiv depinde de structura de rezisten a cldirii, de mrimea sarcinilor transmise, de forma n plan i mrimea deschiderilor cldirii etc.. Pentru suprafee mici se adopt planee din plci de beton armat, a cror alctuire devine mai complex pe msura creterii dimensiunilor n plan.

b. Stratul de pant asigur panta necesar scurgerii apelor meteorice i se realizeaz din betoane uoare, sau materiale granulare uoare, pilonate, pentru a nu ncrca neraional elementul de rezisten. Din aceleai motive, volumul lui se ia ct mai mic, alegnd panta minim compatibil cu destinaia ei (circulabil sau necirculabil), tiind c grosimea la gura de scurgere este de 3... 4 cm. Uneori se poate realiza din acelai material cu termoizolaia, putnd-o nlocui, caz n care grosimea lui minim nu poate cobor sub necesarul reieit din calculul termotehnic.

Poziia betonului de pant se poate afla n dou ipoteze fa de termoizolaie. Astfel, stratul de pant poate fi dispus sub termoizolaie, mai precis sub bariera de vapori.

n acest caz se afl ntr-o zon cu temperaturi pozitive, cu variaii dimensionale nensemnate n timp, ceea ce i asigur rolul de volant termic fr s fie supus la eforturi semnificative din variaia de temperatur. Aceast poziie a stratului de pant este indicat i n situaia n care termoizolaia este realizat dintr un material afnat , care sub greutatea straturilor superioare, inclusiv a stratului de pant, ar suferi tasri inadmisibile ca mrime.

Stratul de pant poate fi dispus deasupra termoizolaiei, cnd, datorit radiaiei solare absoarbe o mare cantitate de cldur. Din acest motiv se produc mpingeri asupra aticului ce pot avea consecine nefavorabile asupra planeului, fisurndu-l, n msura n care ntre aceste elemente exist un grad nalt de monolitism. n asemenea cazuri se recomand prevederea unor rosturi de dilataie n stratul de pant i se execut un atic independent, care s limiteze efectele dilatrii stratului de pant.

c. Bariera de vapori se dispune, de regul, sub termoizolaie i se realizeaz din carton asfaltat sau mpslitur de sticl bitumat. Pentru umiditi mai mari se pot folosi folii din mase plastice. Rolul barierei este de a reduce cantitatea de vapori de ap ce intr n structura terasei, care prin condensare poate periclita funcionalitatea acesteia. Eficacitatea ei depinde de permeabilitatea la vapori de ap a materialului utilizat, de modul de realizare a continuitii (prin suprapunere) i de corectitudinea pregtirii stratului suport.

d. Stratul de izolaie termic se dispune numai la acoperiurile care limiteaz spaii nclzite. Se realizeaz din materiale uoare, bune izolatoare termic, cum ar fi: plci din betoane uoare; produse de vat mineral; spume ntrite din mase plastice (polistiren expandat, poliuretan etc.); diverse materiale granulare (zgur, granulit etc.). Eficiena maxim o au spumele din mase plastice cu pori nchii, care nglobeaz un volum mare de aer, avnd greutatea i conductivitatea termic mai mici n comparaie cu celelalte materiale.

Stratul termoizolant limiteaz schimbul de cldur ntre mediile pe care le separ, dar n acelai timp, grosimea i poziia lui influeneaz fenomenul de condens i de migraie a vaporilor de ap prin acoperi.

Poziia optim a termoizolaiei este ct mai aproape de nvelitoare, putnd fi dispus sub aceasta sau suportul ei, funcie de natura materialului termoizolant. n acest fel acoperiul are o bun inerie termic, iar straturile sale rigide sunt supuse la variaii mici de temperatur, reducndu-se n acelai timp i importana fenomenului de condens. Eficacitatea stratului de izolaie termic este influenat de capacitatea de tasare sub sarcin i de pstrarea n timp a calitilor izolatoare, innd seama c este supus la cicluri anuale de variaie ale temperaturii i umiditii. Grosimea termoizolaiei rezult din calcul, depinznd de zona climatic n care este amplasat cldirea i de anumii factori care caracterizeaz confortul i economia de energie.

e. Suportul hidroizolaiei se realizeaz frecvent dintr-o ap slab armat (( 5/20 cm) din mortar de ciment. Grosimea stratului este de circa 4 cm, cu un dozaj de 1/2 sau 1/3. apa se poate turna n cmp continuu sau pe suprafee restrnse, cnd dorim s limitm aciunea variaiilor de temperatur.

f. Stratul de difuzie a vaporilor de ap se amplaseaz sub nvelitoare i se realizeaz, de obicei, din carton asfaltat (C.B.P.) sau mpslitur de sticl bitumat (I.B.P.), perforate, avnd nisip grunos aderent pe faa inferioar, care la aezare creeaz un interspaiu foarte subire prin care pot migra vaporii de ap. Din aceste motive stratul de difuzie se dispune n contact direct cu atmosfera. Prin perforaiile prevzute se asigur o prindere elastic a hidroizolaiei de suport, ceea ce este avantajos din punct de vedere mecanic, innd seama de deformaiile periodice ale suportului hidroizolaiei datorit variaiilor de temperatur. Lipsa stratului de difuzie poate duce la desprinderea local a hidroizolaiei de suport, deoarece n sezonul cald, vaporii de ap provenii din umiditatea acumulat n timpul iernii au presiunea destul de mare.

Rolul principal al stratului de difuzie este de a echilibra aceste presiuni i de a le micora prin contactul ce-l asigur cu exteriorul. Procesul de ventilare mijlocit de acest strat este foarte lent, datorit rezistenelor mari care apar, nct nu se poate conta ntr-o msur prea mare pe aportul su la uscarea acoperiului. Destul de frecvent, prezena stratului de difuzie este semnalat i sub bariera de vapori.

g. Hidroizolaia are rolul de a mpiedica ptrunderea apei din precipitaii n acoperi, din care cauz trebuie s fie continu i impermeabil. Ea este expus la multiple solicitri: lovituri, variaii de temperatur, deformaii ale suportului, aciunea radiaiei solare etc., astfel c alegerea materialelor din care se realizeaz hidroizolaia i straturile nvecinate are un rol important n atenuarea acestor cauze. Hidroizolaia se poate executa din carton asfaltat, pnz bitumat, mpslitur din fibre de sticl bitumat, dispuse n mai multe straturi, din folie de aluminiu cu suport din bitum filerizat livrat n suluri i reprezentat de produsul intern numit tbal sau din membrane polimero-bituminoase cu caracteristici tehnice superioare.

n raport cu modul de fixare a hidroizolaiei fa de suport distingem urmtoarele sisteme: independent, semi-independent i aderent.

Sistemul independent se utilizeaz, de obicei, la acoperiuri cu pante mici, sub 5% iar condiiile impuse suportului sunt minime. n acest caz hidroizolaia nu ader la suport fiind separat de un strat de hrtie kraft sau nisip. n consecin, sunt eliminate solicitrile provenite din variaiile de temperatur i umiditate.

Acest sistem necesit un strat de protecie greu, care s anihileze aciunea vntului i s evite pericolul de alunecare a nvelitorii. Se utilizeaz destul de rar i la lucrri provizorii.

Sistemul semi - independent este frecvent folosit n ara noastr, asigurnd legtura dintre hidroizolaie i suport prin puncte izolate ce coincid cu perforaiile stratului de difuzie. Se preteaz pentru pante mai mari de 5%.

Sistemul aderent este indicat pentru acoperiuri cu pante mari, la care hidroizolaia este lipit pe toat suprafaa suportului, suportnd toate consecinele care decurg din acest mod de legtur.

n toate cazurile continuitatea hidroizolaiei se asigur prin suprapunerea fiilor nvecinate, lateral i la capete, fiind lipite apoi cu bitum. Hidroizolaiile bituminoase se pot realiza n dou moduri: prin metoda la cald i metoda la rece.

Primul sistem necesit un suport uscat i folosete masticuri topite armate cu carton, mpslitur sau pnze, impregnate n fabric. Execuia ncepe cu amorsarea suprafeei suport, cu bitum topit i diluat cu benzin, dup care se aplic alternativ straturile de armtur i de mastic bituminos. Din aceste motive hidroizolaiile la cald nu pot fi aplicate n sezonul rece, cnd nu se poate asigura un suport uscat i un bitum cu fluiditatea necesar. Aplicarea nvelitorilor pe un suport umed, mpiedic aderena lor datorit vaporilor de ap care se degaj la turnarea bitumului topit, formndu-se bici izolate care ulterior se unesc i se mresc.

n metoda la rece suportul este n prealabil umezit i se lucreaz cu suspensie de bitum filerizat i pnza de sac impregnat. Impregnarea se face pe antier i se aplic pe un amorsaj executat cu o suspensie diluat de bitum filerizat. Executarea hidroizolaiei necesit temperaturi pozitive de peste 5oC pentru a nu exista riscul de nghe al apei nainte ca aceasta s se fi evaporat.

Din dorina de a simplifica execuia i a diversifica gama de materiale utilizate la realizarea hidroizolaiilor, s-au executat terase cu praf hidrofob. Acesta cumula mai multe funcii, fiind hidro i termo izolator, asigurnd i panta de scurgere. Se obine din cenu de termocentral tratat hidrofob, care, n timp, s-a dovedit necorespunztoare datorit fenomenului de mbtrnire i dislocare sub influena lentilelor de ghea aflate sub dalele de protecie.

h. Stratul de protecie se dispune peste hidroizolaie i are rolul de a asigura protecia acesteia la aciunea diferiilor factori cum ar fi: ocuri mecanice, uzur, radiaie solar etc. Alegerea lui este condiionat i de tipul terasei (circulabil sau necirculabil). De fiecare dat natura materialelor de protecie va fi n concordan cu cerinele pe care le implic modul de exploatare al terasei. Astfel, la terasele necirculabile, cu acces pentru ntreinere, protecia frecvent folosit este sub forma unui strat de nisip grunos sau pietri mrgritar. Terasele circulabile sunt protejate cu plci sau dale din beton, simplu finisate sau mozaicate, aezate pe un strat de nisip care s permit evacuarea apei infiltrate spre gurile de scurgere.

Prezena stratului de protecie micoreaz supranclzirea acoperiului datorit radiaiei solare i diminueaz mbtrnirea hidroizolaiei datorit volatilizrii uleiurilor din bitum. Creterea excesiv a temperaturii suprafeei exterioare a acoperiului se poate micora, atunci cnd destinaia o permite i prin folosirea unor nvelitori autoprotejate care reflect n mare msur radiaiile solare din timpul verii. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui produs numit tbal, mai sus prezentat.

Eficiena materialelor reflectante se micoreaz odat cu oxidarea foilor metalice sau prin acoperirea lor cu praf. De aceea, n rile cu clim tropical se adopt soluii cu o eficien sporit, din acest punct de vedere, obinute prin stropire sau ventilare, mergndu-se uneori pn la amenajarea pe teras a unor bazine de ap sau spaii plantate. Ultimele dou variante impun condiii severe la adoptarea i realizarea hidroizolaiilor.

i. Lucrrile accesorii legate de funcionalitatea complex a acoperiurilor teras se refer la protecia spre exterior i la rosturi a straturilor terasei, precum i la colectarea i ndeprtarea apelor. Primele elemente au fost analizate n capitolul Perei fiind dispuse n prelungirea lor i considerate ca elemente constructive ale acestora.

n raport cu sistemul de scurgere al apelor distingem:

- acoperiuri teras cu scurgere spre exterior, prin jgheaburi i burlane, ntlnite la cldirile cu un numr redus de niveluri;

- acoperiuri teras cu scurgere spre interior, cnd pantele de scurgere i doliile colectoare sunt orientate spre partea central. Sunt recomandate pentru cldiri cu mai multe niveluri, iar tuburile de scurgere (din font sau material plastic) sunt scoase prin spaii cu folosin limitat, fiind legate de elementele portante ale cldirii.

S-a menionat c terasele fac parte din categoria acoperiurilor calde. n sezonul rece cmpul de temperatur nu este uniform, fiind mai ridicat n partea central i mai sczut spre perimetrul exterior. n perioadele cu temperaturi pozitive, topirea are loc de la interior spre exterior, astfel c, gurile de scurgere trebuie amplasate n zona central. Amplasarea lor n zona perimetral ar putea favoriza acumularea de ap, ntruct topirea zpezii i gheii dinspre exterior se face lent. De aceea se recomand ca distana minim a scurgerilor fa de perimetrul exterior s fie cel puin 1,5 m.5.3.2.2. Terase ventilate

Terasele ventilate au n structura lor o reea de canale de aerare care sunt puse n legtur cu aerul exterior prin orificii de admisie i evacuare (fig. 5.9). Aceste acoperiuri au o comportare higrotermic calitativ superioar fa de cele neventilate, fiind recomandate la cldiri cu umiditi ridicate ale aerului interior. Circulaia aerului prin aceste canale antreneaz vaporii de ap spre exterior cu o vitez superioar procesului de difuzie. Existena canalelor de ventilare nu modific esenial regimul de temperatur al acoperiului (cu excepia zonelor marginale), nct putem considera c terasele ventilate fac parte tot din categoria acoperiurilor calde.

Fig. 5.9. Seciune printr-un canal de ventilare. 1 fii din B.C.A.; 2 canal de ventilare transversal; 3 canal de ventilare longitudinal; 4 suport hidroizolaie; 5 gur de evacuare; 6 orificiu de admisie.n acest sens, la proiectarea lor (fig. 5.10), se cer cunoscute: viteza de circulaie a aerului prin canale, influena ventilrii asupra distribuiei temperaturii n acoperi precum i efectul ventilrii asupra regimului de umiditate, mrimi care pot fi studiate pe cale experimental i prin calcul.

Gradul de activare al canalelor de ventilare este influenat i de starea de micare a aerului exterior (aciunea vntului), ceea ce asigur o uscare mai intens a acoperiului pe tot parcursul anului.

.

Fig. 5.10. Terase ventilate.5.3.2.3. Terase inverse

Aceast categorie de terase are termoizolaia dispus la exterior. Se realizeaz din spume poliuretanice cu pori nchii, fiind protejate clasic i aezate pe hidroizolaie. Se recomand n special la lucrrile de reabilitare termic, trebuind s ndeplineasc anumite condiii specifice.

5.3.2.4. Calculul higrotermic al acoperiurilor teras

Calculul higrotermic al acoperiurilor teras difer n raport cu modul de alctuire - acoperiul compact sau ventilat. Dimensionarea termic se face, n ambele cazuri, conform normativelor n vigoare, la care am aduga amendamentul c, la cele ventilate, se recomand, la dimensionare, un spor de 10 ... 20% pentru a compensa pierderile de cldur datorate permeabilitii la aer a materialelor termoizolatoare.

Verificarea la condens a acoperiurilor compacte se conduce dup prescripiile tehnice C 107/6 02, iar a celor ventilate dup STAS 6472/5. n ultimul caz, diferena de presiune care pune n micare aerul din canalele de ventilare se datorete aciunii vntului i a efectului termic (dac exist diferene de nivel ntre gurile de admisie i de evacuare):

(5.1)

n care :

iar

;

unde:

v reprezint viteza vntului pentru zona respectiv;

c coeficientul aerodinamic;

h diferena de nivel ntre orificiu de intrare i evacuare;

(i greutatea specific a aerului la intrarea n canal;

(e - greutatea specific a aerului la evacuarea n atmosfer.

Aceast diferen de presiune se consum pentru a nvinge rezistenele care apar la trecerea aerului prin canale:

(5.2)

n care:

,unde vs este viteza aerului n seciunea curent a canalului, iar (i sunt coeficienii de rezisten la trecerea aerului n lungul canalului de ventilare (intrare, evacuare, coturi, zon curent).

Din relaia (5.2) se poate determina viteza de micare a aerului sau cnd aceasta este impus se poate determina nlimea h.

La trecerea aerului prin canale, temperatura lui crete pn la o valoare staionar ts, de care depinde i capacitatea de acumulare treptat a vaporilor de ap, pe care apoi i scoate n atmosfer. Valoarea temperaturii n lungul canalului rezult dintr-o ecuaie de bilan:

(5.3)n care dQ1 este fluxul de cldur provenit de la aerul interior, dQ2 este fluxul transmis n atmosfer prin straturile de deasupra canalului, iar dQ3 reprezint fluxul ce se deplaseaz n sensul micrii aerului din spaiul ventilat.

Pentru ca vaporii de ap ajuni n stratul ventilat s nu condenseze pe suprafeele adiacente se impune condiia:

pv < pvs

(5.4)adic presiunea efectiv a vaporilor de ap s fie n orice punct mai mic dect cea de saturaie corespunztoare temperaturii ts.Acest lucru se poate regla prin:

prin mrirea rezistenei la vapori a prii inferioare a canalului;

prin micorarea lungimii canalului de ventilare;

prin mrirea debitului de aer care strbate acoperiul.

n acelai scop, se recomand ca suprafaa orificiilor de evacuare a aerului s fie mai mare dect cea a orificiilor de intrare, de 1,5...2 ori. n general, suprafaa orificiilor de intrare se adopt 1/1000...1/500 din suprafaa acoperiului, funcie de viteza dorit a curenilor de aer, de panta canalelor de ventilare i de mrimea umiditii aerului interior.

Exist, de asemenea, recomandri privind amplasarea orificiior de intrare i ieire, de realizare a unor canale generale de admisie i evacuare, de evitare a unor icanri etc.

STAS 6472/5 prezint o serie de relaii simplificate pentru calculul structurilor ventilate.5.4. nvelitori

nvelitorile se dispun la partea superioar a acoperiurilor n scopul protejrii cldirii, mpotriva ptrunderii apei din ploaie sau zpad i de asigurare a etaneitii la aciunea concomitent cu cea a vntului. n cazuri particulare nvelitoarea asigur i iluminarea natural a spaiului acoperit cnd, uneori, satisface i cerina de izolare termic.

Ca ultim strat al acoperiului, nvelitoarea trebuie s indeplineasc o serie de condiii (exigene): mecanice, de rezisten la aciunea agenilor climatici (ploaie, zpad, nghe-dezghe, radiaii solare), de rezisten la uzur i conservare n timp a proprietilor fizico-mecanice, de etaneitate i rezisten la foc, de ordin estetic i economic.

Lucrrile de nvelitori se efectueaz dup executarea celor de tinichigerie, ncepnd de la streain spre creast.

5.4.1. Clasificarea nvelitorilor

Avndn vedere multiplele exigene pe care trebuie s le ndeplineasc, nvelitorile se pot clasifica dup mai multe criterii:

a. Funcie de rigiditate, nvelitorile pot fi portante (cnd preiau i transmit sarcinile aferente elementelor de rezemare) i neportante (care necesit un strat de rezemare continuu).

b. Dup modul de alctuire, nvelitorile pot fi continue, fr rosturi, practic impermeabile la ap i vapori de ap i din elemente aezate bucat cu bucat, care prezint un anumit grad de permeabilitate, mai ales la aer i vapori de ap.

c. Dup rezistena la foc, nvelitorile pot fi combustibile, semicombustibile i incombustibile.

d. Dup natura materialelor utilizate, nvelitorile se pot realiza din produse organice naturale (paie, stuf, lemn), din bitum i produse impregnate cu bitum (carton, pnz, mpslitur de sticl), din plci de piatr natural (ardezie), din plci de piatr artificial (produse ceramice, plci din azbociment), din sticl (foi, igle, geamuri armate), metalice (foi de tabl plan sau profilat) i din mase plastice.

5.4.2. nvelitori din paie i stuf

Aceste nvelitori se folosesc la construcii n mediu rural, unde materialele folosite se pot procura uor i n cantiti suficiente. Pe lng dezavantajele pe care le prezint (ard uor, putrezesc, durat de exploatare redus etc.) au avantajul c sunt uoare i bune izolatoare termic. Se preteaz la pante mari, pot crea un aspect rustic i se pot folosi cu eficien mare n domeniu zootehnic. Se realizeaz din snopi de paie sau stuf dispui n mai multe rnduri care se leag de suportul din ipci cu srm zincat. Etaneitatea la creast se poate realiza din snopi care acoper ambii versani sau prin adoptarea unei creste din igl. Racordarea nvelitorii la courile de fum se face cu ajutorul unei paste de argil amestecat cu paie tocate sau pleav, amestec ce este inflamabil.

5.4.3. nvelitori din lemn

nvelitorile din lemn se utilizeaz cu precdere n zonele de munte, unde produsele din lemn constituie materiale locale, fiind folosite la construcii provizorii i definitive. Se pot realiza din scnduri geluite, din indril (drani) sau i.

nvelitorile din scnduri se folosesc pentru lucrri provizorii i se realizeaz din lemn de rinoase. Se disting dou modaliti de execuie:

prin aezarea scndurilor paralel cu creasta, n sistem caplama, avnd ca suport reeaua de cpriori (fig. 5.11.A.b);

prin dispunerea scndurilor dup linia de cea mai mare pant, n sistem pendremea, rezemate pe pane (fig.5.11.A.a).

n ambele sisteme au loc petreceri laterale de 35 cm lime care s asigure o anumit etaneitate.

Creasta se realizeaz din scnduri, dispuse orizontal care se petrec de pe un versant pe altul funcie de direcia vntului dominant, iar doliile i racordarea la courile de fum se fac cu fii din tabl plan.

nvelitorile din indril i i se folosesc la cldiri definitive, avnd ca suport o reea de ipci orizontale dispuse la o distan de 1/4 sau 1/3 din lungimea acestora, funcie de numrul straturilor de acoperire. indrila se confecioneaz din lemn de rinoase cu lungimea de 4080 cm, limea de 814 cm i grosimea de 0,40,7 cm (fig. 5.11.B). ia se confecioneaz n special din lemn de foioase, are lungimea de 4050 cm, limea de 814 cm i grosimea variabil, avnd la marginea mai groas un an longitudinal ce permite o mbinare n sistem lamb i uluc.

nvelitoarea se fixeaz n cuie pe suportul din ipci, dup executarea lucrrilor de tinichigerie, ncepnd de la streain spre creast. La dolii etaneitatea se asigur cu carton asfaltat sau tabl galvanizat pe suport din asterial. La construcii deosebite (monumente istorice) doliile s-au realizat din indril dispus dup o suprafa de racordare curb. Racordarea la courile de fum se face de asemenea cu tabl galvanizat.

Durata de via a nvelitorii crete dac este impregnat cu carbolineum, care mpiedic putrezirea i formarea ciupercilor, fr a astupa porii, ceea ce asigur uscarea mai rapid a nvelitorii. ia este mai puin folosit, fiind pe cale de dispariie.5.4.4. nvelitori din carton asfaltat

Aceste nvelitori se folosesc la construcii provizorii i definitive, pe suport din asterial sau beton. n cele ce urmeaz ne vom referi la acoperiurile cu pod care, de regul, au suport din lemn. Pentru realizarea acestor nvelitori se folosete carton, pnz sau mpslitur bitumate, dispuse n 13 straturi prinse prin fixare cu cuie. Cuiele au capul plat i rondele din carton asfaltat de 20x20 mm.

Foile de carton se dispun paralel cu creasta pentru pant sub 20o i dup linia de cea mai mare pant la nclinri mai mari. La nvelitori n mai multe straturi, sulurile de carton se pot dispune n ambele direcii.

Pentru asigurarea etaneitii la ap, toate petrecerile vor fi de minim 10 cm, lipite cu mastic bituminos i fixate cu cuie, dispuse la 7 cm distan. La dispunerea n lungul pantei, fia din direcia vntului dominant se va fixa deasupra. Etaneitatea la coame i creste se realizeaz prin petrecerea foilor de carton de pe un versant pe cellalt, innd seama de direcia vntului dominant.

Streaina poate fi prevzut cu jgheab pentru colectarea apelor sau se poate realize cu lcrimar din tabl sau carton asfaltat.

La pante mari i n regiuni cu vnturi puternice fixarea nvelitorilor de suport se face cu ajutorul unor ipci cu seciunea triunghiular, prinse n cuie de suport i protejate de intemperii (fig. 5.12. b, c). ipcile se dispun perpendicular pe creast, la distan de 5070 cm, de regul n dreptul cpriorilor.

La nvelitorile din mai multe straturi, prinderea foilor de carton ntre ele se face prin lipire cu mastic bituminos pe ntreaga suprafa de contact, respectnd recomandrile n zonele de petrecere.

nvelitoarea se protejeaz cu un strat de mastic bituminos presrat cu nisip splat, de granulaie 13 cm, sau cu un strat de suspensie de bitum filerizat.

A. nvelitori din scnduri.a - n sistem pendremea;

b n sistem caplama.

B. nvelitori din indril i i.

a detaliu de prindere;

b dolie.

Legend:1 indril; 2 i; 3 ipc; 4 scndur; 5 or de tabl;

6 - vul; 7 asterial; 8 cprior; 9 pan; 10 pazie.

Fig. 5.11. nvelitori din lemn.

LEGEND

a sisteme de dispunere a nvelitorilor;

b, c, d fixarea cu ipci;

e racordarea la zidul existent.

1 foaie carton; 2 asterial;

3 ipc; 4 fie de acoperire;

5 or de tabl; 6 crlig;

7 cprior; 8 mastic bituminous;

9 cui cu cap lat.

Fig. 5.12. nvelitori din carton asfaltat.5.4.5. nvelitori din azbociment

Aceste nvelitori se folosesc la construcii civile, industriale i agrozootehnice, datorit avantajelor pe care le prezint: greutate redus, execuie uoar, durabilitate mare, comportare bun la incendii etc. Se fabric dintr-o past de ciment i fibre de azbest, cu sau fr adaos de colorani, sub form de plci plane i ondulate.Plcile plane pot avea trei sau dou guri de prindere dup cum nvelitoarea este ntr-un strat sau n dou straturi (fig. 5.13). Se mai folosesc plci triunghiulare pentru margini, piese speciale pentru coame i creste, iar la dolii si coame ultimele plci se fasoneaz prin tiere, iar gurile noi necesare prinderii, se dau numai cu burghiul.

Suportul acestor nvelitori se poate realiza din ipci sau asterial funcie de importana construciei i cerinele beneficiarului. Suportul din asterial se realizeaz cu rosturi de maximum 20 mm, peste care se dispune (la cerere) un strat de carton sau mpslitur din fibre de sticl bitumate pentru a mri etaneitatea acoperiului. Pentru suportul din ipci, distana dintre ele difer funcie de modul de aezare al plcilor.

Astfel, la aezare simpl, distana dintre ipci este de 231 mm, iar la aezare n strat dublu aceast distan este de 130 mm (fig. 5.13.b, c).

La nvelitorile ntr-un strat aezarea plcilor se face cu petreceri de 70 mm dup dou direcii, plcile fiind dispuse cu diagonala mare dup linia de pant i fixate de suport cu cuie btute n gurile de lng teituri. Colul inferior al plcilor se va fixa cu ajutorul copcilor de siguran (A), a cror tij se va ndoi ctre streain, iar gaura se va chitui.

nvelitorile n dou straturi folosesc plci cu dou guri dispuse paralel cu streaina, fiind decalate lateral cu o treime din limea plcii.

Coamele i crestele se realizeaz cu piese speciale, prinse n cuie la partea mai ngust i fixate cu agrafe de prindere din tabl la captul opus. La streain se prevede un jgheab care se prinde de o poal din tabl, iar doliile se realizeaz tot din tabl.

Plcile ondulate de azbociment se monteaz direct pe pane metalice, din lemn sau beton armat (fig. 5.14) cu petreceri laterale de limea unei ondule, iar cele n sensul pantei de 15 sau 20 cm funcie de panta acoperiului. Prinderea plcilor de pane se face cu uruburi sau tije metalice, sub piulia crora sunt prevzute rondele din material elastic.

La petrecerile de capt, se aplic ntre plci un nur de etanare (de exemplu celochit). Capul tijelor de prindere se protejeaz cu cciuli din material plastic.

Cnd nvelitoarea cu suportul ei acoper spaii nclzite, se folosesc plci duble de azbociment, plane sau ondulate, ntre care se dispune izolaia termic din polistiren expandat (azbopan).

nvelitorile de azbociment, n special cele din plci ondulate, nu sunt indicate la acoperiurile complicate, cu intersecii i strpungeri numeroase, deoarece ridic dificulti de croire, tiere i montare a plcilor.

LEGEND

a Tipuri de plci;

b Montare cu simpl

acoperire;

c Montare cu dubl

acoperire:

1 plac cu trei guri;

2 plac cu dou guri;

3 plac marginal;

4 ipc;

5 asterial;

6 cpriori;

7 copc de siguran.

Fig. 5.13. nvelitori din plci plane de azbociment.

5.4.6. nvelitori ceramice

nvelitorile ceramice se realizeaz din argil ars sub form de igl i olane. Sunt nvelitori durabile, estetice, uor de ntreinut, cu o larg folosin la construcii civile i agrozootehnice. Fac parte din nvelitorile portante, cu o greutate proprie mare care necesit arpante puternice, cu un consum mare de material lemons, avnd n vedere faptul c sunt indicate pentru pante mari. Se dispun pe ipci sau asterial i ipci, cu sau fr carton asfaltat, funcie de etaneitatea dorit.

5.4.6.1. nvelitori din igle

iglele se obin din argil ars, compact, cu densitatea de 20002100 kg/m3. n anumite cazuri, iglele pot fi smluite i colorate n diverse nuane, cu persisten mare n timp. n acest sens se fac o serie de ncercri la aciunea vaporilor de acid clorhidric i de bioxid de sulf. Uneori se folosesc igle de sticl pe zone limitate care asigur lumina necesar pentru anumite spaii.

n ara noastr se folosesc urmtoarele categorii de igle:

igle solzi, cu 12 ciocuri i dimensiunile 350x170 mm;

igle cu jgheaburi, trase, prevzute cu un jgheab lat, avnd dimensiunile 390x220 mm;

igle cu dou jgheaburi, presate, cu dimensiunile 405x240 mm.

iglele solzi pot fi aezate simplu (fig. 5.15) sau dublu (fig. 5.16), pe suport din ipci, cu sau fr asterial i carton asfaltat, funcie de importana cldirii i zona de amplasare. Distana ntre ipci este de 150 mm la aezare simpl i 250 mm la aezare dubl.

Legend:a vedere cuplat cu seciune; B detaliu de aezare;

a,b streain; c coam; d creast.

1 igl solzi; 2 ipc; 3 cpriori;

4 olan special; 5 pan; 6 mortar; 7 - asterialFig. 5.15. nvelitori din igle solzi aezate simplu.

Legend:

a vedere cuplat cu seciune; B detaliu de aezare;a,b streain; c coam; d creast.

1 igl solzi; 2 ipc; 3 cprior; 4 olan special;

5 mortar; 6 asterial; 7 tabl zincat; 8 ancoraj;

9 cosoroab.Fig. 5.16. nvelitori din igle solzi aezate dublu.La iglele cu un jgheab (trase) distana dintre ipci este de 320 mm, la cele cu dou jgheaburi (presate) aceast distan este de 335 mm, iar montarea se face pe fiecare rand de la stnga la dreapta, asigurnd decalarea rndurilor cu jumtate din limea unei igle.

La coame i creste se folosesc elemente speciale de form tronconic prinse de ipci cu cuie i mortar de ciment. Doliile nvelitorilor din igle se cptuesc cu tabl zincat pe suport din asterial.

Se remarc faptul c la nvelitorile din igle solzi aezate simplu, primul rnd de la streain i cel de la creast vor fi aezate dublu (fig. 5.15.B).

5.4.6.2. nvelitori din olane

Olanele au form tronconic cu lungimea de 450 mm, limea la un capt de 180 mm, iar la cellalt de 140 mm. Se aeaz pe un suport continuu din asterial peste care se recomand un strat de carton asfaltat. Olanele se monteaz aeznd pe stratul suport un rnd de olane cu concavitatea n sus (jgheaburi) cu partea lata spre creast, peste care se aeaz un rnd de olane cu concavitatea n jos (capace), cu partea lat spre streain. Se suprapun n sensul pantei cu minimum 4 cm. La streain, rndul de capace se aduce la nivel cu un cupon de olan tiat (fig. 5.17.c).

Jgheaburile se prind de suport cu cuie iar ntre capace i jgheaburi legtura se face cu mortar de ciment var.

Etaneitatea la coame i creste se asigur cu olane speciale prinse n cuie i mortar, iar la dolii, couri de fum etc., cu oruri din tabl zincat.

Racordarea la zidurile de fronton se face cu un jgheab de tabl prins de o pazie de lemn sau cu o jumtate de capac prins n mortar (fig. 5.17. b).

5.4.7. nvelitori din tabl

nvelitorile din tabl sunt utilizate frecvent la construcii civile i industriale, datorit avantajelor pe care le prezint: sunt uoare, durabile, etane i uor de executat. Se realizeaz din tabl neagr vopsit, zincat, de aluminiu, de cupru, de zinc i plumb. Aceste nvelitori se execut din tabl plan, ondulat sau cu un profil oarecare.

Deoarece nvelitorile din tabl prezint deformaii mari la variaiile de temperatur, prinderea de suport i realizarea continuitii se face cu mijloace flexibile.

Mrimile foilor de tabl variaz n limite foarte largi funcie de natura materialului, felul suportului i de faptul dac nvelitoarea este autoportant sau nu. 5.4.7.1. nvelitori din tabl planCele mai rspndite sunt nvelitorile din tabl neagr i tabl zincat. Foile de tabl neagr se grunduiesc pe ambele fee nainte de prelucrare, urmnd ca vopsirea s se fac dup montarea nvelitorii. Ambele tipuri se livreaz n foi cu dimensiunile 650x1000 mm i grosimea de 0,30,5 mm, sub form de legturi numite maje. Suportul acestor nvelitori l constituie asteriala care se realizeaz din scnduri.

Fig. 17. nvelitori din olane.

a - vedere; b racordare zid

fronton; c streain;

1 carton asfaltat;

2 asterial; 3 mortar;

4 cupon de olan;

5 or tabl; 6 jgheab.

Foile se mbin ntre ele prin faluri simple sau duble, verticale sau culcate, dup ce n prealabil au fost pregtite. Culcarea falurilor se face n direcia pantei i sunt specifice mbinrilor paralele cu linia streainilor (orizontale), fiind decalate de la un rnd la altul cu minimum 15 cm.

Falurile n picioare (verticale) sunt prevzute n lungul pantei i trebuie s fie paralele ntre ele. nvelitoarea se fixeaz de asterial cu ajutorul unor copci prinse n cuie i introduse n falurile verticale, evitndu-se astfel perforarea tablei (fig.5.18.b).

Doliile se execut din foi de tabl aezate n lungul lor, mbinate lateral (cu nvelitoarea) n fal vertical, iar n lung se ncheie cu faluri duble culcate.

Racordarea la courile de fum se face cu o pazie din tabl, fixat n zidria coului cu ajutorul unor cuie cu cioc.

La streain nvelitoarea poate fi cu sau fr jgheab i se termin cu un or de tabl prins n fal cu jgheabul i respective formnd la partea inferioar un lcrimar.

nvelitorile din tabl de cupru, plumb sau zinc sunt destinate unor construcii monumentale, fiind estetice i durabile (care se autoprotejeaz n timp), dar sunt foarte scumpe i au o arie restrns de utilizare.

5.4.7.2. nvelitori din tabl ondulat

Aceste nvelitori se folosesc la magazii, garaje i n special la construcii industriale. Foile de tabl ondulat sau profilat au dimensiunile de 1000 x 2000 mm i grosimea de 0,751,5 mm, montndu-se direct pe pane din lemn, metal sau beton armat, cu ondulele dispuse dup linia de cea mai mare pant a acoperiului.

Montarea ncepe de la streain, din marginea opus vnturilor dominante, cu petreceri laterale ale foilor de minimum o jumtate de ondul (numai pe creasta ei), i cu petreceri minime n sensul pantei de circa 9 cm, funcie de panta acoperiului. n cazuri speciale de exploatare (umiditatea ridicat, medii acide etc.) foile de tabl vor fi protejate anticoroziv nainte de punerea n oper.

Fixarea nvelitorii de suport se face cu agrafe de oel zincate (fig. 5.19.a) prinse de creasta ondulelor cu nituri de oel, fie cu uruburi sau tije de oel avnd piulia protejat cu cpcel de plastic. ntre captul urubului i foaia de tabl se introduce o rondea din materiale plastice. La construciile demontabile se recomand ca asamblarea nvelitorii s se fac numai cu uruburi.

La poal, foile de tabl vor depi faa exterioar a peretelui, formnd streaina, iar spaiul dintre nodule i perete va fi umplut cu mortar asfaltic (fig. 19.b). n mod asemntor se procedeaz i la creast.

5.4.8. nvelitori din sticl

nvelitorile din sticl se folosesc la acoperiuri speciale (gri, expoziii, autogri, aerogri), la sere, luminatoare etc., avnd pe lng rolul de protecie hidrofug i pe cel de iluminare i uneori de protecie termic a spaiilor acoperite. Se execut din geamuri simple, armate sau riglate, transparente sau colorate, din igle de sticl, dale rotalit sau panouri termopan. Sunt etane i au o durabilitate mare la aciunea factorilor climatici.

Produsele din sticl se dispun pe prosuri metalice sau din beton orientate n sensul pantei, trebuind s fie n acelai plan, pentru a putea fixa sticla. Eventualele abateri locale se corecteaz cu chit. S-au imaginat diverse sisteme de fixare pentru nvelitori cu un rnd sau cu dou rnduri de sticl, care s realizeze etaneitatea i s blocheze alunecarea, dar s permit deformaii libere din variaii de temperatur (fig. 5.20) i s nu striveasc sticla n momentul strngerii.

Aceste nvelitori faciliteaz apariia fenomenelor de condens att datorit compactitii lor ct i a unei slabe izolri termice, mai ales n cazul spaiilor cu umiditi ridicate, cum ar fi serele. De aceea, unele sisteme de mbinare permit i colectarea apei din condens (fig. 5.20.b,c), existnd diferite tipuri de prosuri consacrate acestor nvelitori.

Pentru evitarea condensului, fie c se utilizeaz panouri termopan (ntre dou foi de sticl se afl un strat de aer uscat) cu o anumit capacitate de protecie termic, fie se execut un tavan suspendat realizat de asemenea din sticl, care creeaz un spaiu tampon cu o anumit capacitate de izolare i ventilare. n ultimii ani se folosesc, n acest scop, i alte materiale translucide cum ar fi plexiglasul i diferii poliesteri armai cu fibre de sticl.

5.5. Lucrri accesorii la acoperiuri i nvelitori

Din aceast categorie fac parte tabacherele, lucarnele i lucrrile de tinichigerie, fiecare cu un anumit scop dominant.

Tabacherele asigur accesul pe acoperi putnd ndeplini n acelai timp i cerine de iluminare i ventilare. n acest scop se compune dintr-o ram pe care reazem un capac mobil prevzut, sau nu, cu geam de sticl riglat prin care s ptrund lumina zilei. De asemenea, poate asigura ventilarea podului prin orificii special practicate sub capac. Pentru evacuarea cea mai comod a apelor de pe acoperi, n amonte, se prevede un sistem de ea i o racordare corespunztoare a nvelitorii pe tot conturul ramei.

Lucarnele modific local panta acoperiului pentru a executa geamuri verticale prin care se asigur n principal iluminarea i ventilarea podului. Pot avea form triunghiular, cu o pant sau cu dou pante, iar etaneitatea nvelitorii se asigur cu ajutorul unor oruri de tabl.5.5.1. jgheaburi i burlaneAceste elemente asigur colectarea i evacuarea apelor meteorice provenite din ploi i zpad, dirijndu-le la nivelul terenului sau n reeaua de canalizare. Dimensiunile lor secionale se stabilesc funcie de suprafaa aferent elementului n cauz i de intensitatea maxim a ploilor.

Jgheaburile colecteaz apele pe conturul acoperiului i le asigur scurgerea spre burlane. Pot avea seciuni semicirculare, ptrate sau dreptunghiulare, prima fiind cea mai avantajoas deoarece nu creaz zone n care s se depun praful, care faciliteaz apariia fenomenului de coroziune. Seciunile ptrate i dreptunghiulare se adopt din considerente arhitectonice, fiind neeconomice i necesitnd pante de scurgere mai mari.

n raport cu poziia fa de acoperi (fig. 5.22) distingem jgheaburi atrnate de streain (a), de poal (b), pe corni (c), ntre acoperiuri (d), sau n spatele parapetelor (e).

Suprafaa maxim de acoperi (A), considerat n m2 de proiecie orizontal, care poate fi deservit de un jgheab cu seciunea semicirculara, n funcie de panta jgheabului i de intensitatea ploii, poate fi calculat cu formula:

(5.5)

n care:

a reprezint seciunea util a jgheabului, n cm2;

I intensitatea ploii, n mm/min;

P panta jgheabului, n cm/m;

p perimetrul nmuiat al jgheabului, n cm.

Pe baza relaiei (5.5) normativele n vigoare prezint tabele cu valoarea suprafeei A pentru jgheaburi semicirculare i dreptunghiulare la o intensitate a ploii de 3 mm/m. O proiectare raional se obine atunci cnd la 0,8 cm2 suprafa de jgheab semirotund corespunde 1 m2 de suprafa n proiecie orizontal a acoperiului i respectiv de 1 cm2 pentru cele cu seciune dreptunghiular.

Legend:a, b, c cu un rnd de sticl; d,e cu dou rnduri de sticl;

f,g,h,I sisteme de fixare a sticlei;

1 foaie de sticl; 2 pros; 3 urub de fixare; 4 fie de etanare;

5 profil de acoperire; 6 frnghie gudronat; 7 jgheab de condens;

8 croet; 9 chit; 10 tift.

Fig. 5.20. nvelitori din sticl.

Pentru o bun funcionalitate se recomand ca panta jgheabului s fie de minimum 0,5 cm/m pentru seciuni semicirculare i de 0,8 cm/m pentru seciuni dreptunghiulare. De asemenea, se recomand ca jgheaburile semirotunde s aib diametrul minim de 12,5 cm.

Prinderea jgheaburilor de suport se face cu crlige confecionate din oel lat, de form semicircular sau dreptunghiular, cu lungimi variabile pentru a putea da panta jgheabului.

Consolidarea jgheaburilor se face prin ntrirea ciubucului exterior cu o vergea de oel sau cu oel profilat i prin legturi transversale dispuse din loc n loc (fig. 5.22,f,g,h). Pentru pante mari ale acoperiurilor (30600), eventualele tendine de deformare datorit alunecrii zpezii i gheii ct i pentru a evita accidentele, se prevd opritori dispui n apropierea jgheabului. nndirea jgheaburilor la ncheieturi se face prin suprapunere de 2025 mm, care apoi se cositoresc.

Pentru a nu pricinui degradri construciei, la o eventual nfundare a burlanelor, buza exterioar a jgheabului se face cu circa 2 cm mai jos dect vulul dinspre cldire. Burlanele evacueaz apele colectate de jgheaburi n rigole de suprafa sau n canalizare. Se dispun n interiorul sau exteriorul cldirii, putnd fi aparente sau mascate, ultimele ridicnd probleme de ntreinere i supraveghere. Au seciune circular sau dreptunghiular.

Seciunea burlanului trebuie s corespund debitului maxim pe care trebuie s-l evacueze de pe suprafaa aferent de acoperi, msurat n proiecie orizontal.

Fig. 5.22. Jgheaburi i burlane. Astfel, suprafaa deservit de un burlan cu seciune rotund, poate fi determinat, n funcie de nlimea jgheabului i intensitatea ploii, cu relaia:

(5.6)n care:

a - reprezint seciunea burlanului, n cm2;

I intensitatea ploii ( 3mm/min);

g acceleraia gravitaional;

h nlimea jgheabului, n cm.

STAS ul 2389/77 permite determinarea suprafeei A pe baz de tabele, ntocmite conform relaiei (5.6).

Pentru o racordare corespunztoare cu jgheabul, diametrul burlanului se ia 3/4 din cel al jgheabului.

Burlanele exterioare se execut n general din tabl zincat de 0,5 mm grosime, iar cele interioare din tuburi de font sau mase plastice. Racordarea la jgheaburi se face cu piese de form tronconic, numite tuuri, sudate de jgheab i neprinse de burlan. Prinderea burlanelor de suport se face cu brri dispuse la 1,52 m distan, avnd falul de mbinare longitudinal dispus spre exterior. Deversarea apei din burlan se face prin coturi (fig. 5.22.i) care se dispun la circa 25 cm deasupra trotuarului, lundu-se msuri de protecie mpotriva loviturilor. Alteori, la partea inferioar se dispun piese speciale din font cu nlimea de circa 1,5 m, care se descarc direct n canalizare.

Pentru a feri burlanele de nfundare, se recomand folosirea unor site speciale la intrarea apei n burlan, mai ales la cele racordate la canal.

5.6. nvelitori din produse moderne pentru construcii civile

n acest context cuvntul modern mbrac mai multe aspecte, care se refer la:

- natura materialelor folosite (produse din materiale noi, materiale clasice mbuntite, sisteme noi de asociere a acestor materiale etc.);

- apariia unor sortimente mai performante din punct de vedere tehnologic;

- utilizarea unor accesorii care s permit o execuie rapid, o etaneitate i un grad de protecie ridicate;

- mbinri eficiente de fixare, permind o anumit elasticitate la variaia factorilor de mediu;

- durabilitate n timp privind conservarea proprietilor fizice i mecanice etc.

Au aprut firme specializate care produc sau comercializeaz diferite tipuri de nvelitori, cu performane ridicate, avnd n vedere unul sau mai multe din aspectele mai sus menionate. Fr a epuiza toate direciile de evoluie, se trec n revist principalele sisteme de nvelitori, n care s-au fcut progrese importante. Membranele sau indrilele hidroizolatoare pe baz de bitum modificat cu cauciucuri termoplastice, n asociere cu mpslituri din fibr de sticl, fibre poliesterice, esturi bitumate etc. pun n eviden noi tehnici de impermeabilizare a produselor tradiionale. Amintim n acest sens produsele firmelor MATIZOL din Romnia i TEGOLA din Italia.

Ondulinele obinute prin impregnarea fibrelor organice cu bitum, sub presiune la temperature nalte, sunt ecologice, se execut uor, sunt impermeabile i anticorosive. Sunt produse de grupul ONDULINE din Frana i distribuite n Romnia de societatea comercial DEDEMAN.

iglele din produse ceramice, din azbociment sau din beton au parcurs anumite transformri n timp. Astfel, pentru creterea impermeabilitii i mbuntirii aspectului estetic, au fost smluite n diferite culori, cu pelicule rezistente la aciunea acizilor; n prezent sunt impermeabilizate n baie cu siliconi.

Produsele BRAMAC din Austria sub form de igle din mortar, cu o durat garantat de circa 30 de ani, se livreaz n mai multe modele i variante de culori, mpreun cu piese speciale i accesorii originale: sisteme de oprire a zpezii, scri de acces pe acoperi, piese de siguran contra furtunilor, folii care protejeaz mpotriva ptrunderii vntului i a umiditii, sisteme de ventilare, etc.

De asemenea, exist i productori interni, cum ar fi ELPRECO Craiova, care prezint aceeai durat de garanie pentru produsele lor, alturi de o etaneitate crescut.

Montarea nvelitorii bucat cu bucat, mrete durata de execuie, dar i riscul de apariie a unor neetaneiti. n acest sens au aprut o serie de produse din tabl tip igl, fabricate prin profilarea tablei de oel, scoase pe piaa romneasc de firmele Rannila din Finlanda i respective LINDAB i KMI din Suedia.

Spre exemplu produsele LINDAB, au o etaneitate foarte ridicat i necesit o ntreinere redus, datorit calitii oelului suedez i a mijloacelor de protecie. Durata de via, de peste 50 de ani, fiind testat n condiiile aspre ale climei din Nord. Foaia de tabl, zincat la cald, se protejeaz pe ambele fee cu mai multe straturi anticorozive. Stratul de poliester de pe faa exterioar rezist la razele ultraviolete, la intemperii i la mbtrnire, iar stratul de lac mpreun cu straturile intermediare rezist la condiii mediului interior, n special la coroziune, (fig. 5.23). Pentru a prentmpina depunerea apei din condens pe faa interioar a acoperiurilor reci, se aplic un strat absorbant special i un sistem de ventilare corespunztor. Folia anticondens (LAP fig. 5.24) se realizeaz dintr-o mpslitur de fibre sintetice impregnate, care mpiedic ptrunderea apei i formarea condensului. Aceasta este rezistent la aciunea microorganismelor i a mucegaiului.

Majoritatea produselor enumerate mai sus se pot folosi n egal msur i la protecia pereilor exteriori.

Nu putem ncheia evoluia sistemelor de nchidere, fr a aminti de produsele realizate din policarbonai, bune izolatoare termic, cu transparen ridicat (peste 85%) i uor de montat. Datorit proteciei ridicate la razele ultraviolete, transparena rmne practic neschimbat pe parcursul exploatrii cldirii.

Panoul plan sau curb are o structur celular cu 2,3, sau 4 straturi,

(fig. 25), cu grosimea de 10, 16, 25 mm. sunt livrate n trei variante:transparent, opal sau maro.

Panourile au o greutate mic (1,03,5 daN/m2) funcie de grosimea plcii i sunt practic incasabile. Au o rezisten ridicat la condiiile de mediu i rezist la temperaturi cuprinse ntre 400C i +1200C. Reprezint un sistem excelent pentru realizarea acoperiurilor i a pereilor de nchidere. Este produsul brevetat al firmei AKRAPLAST din Italia.

A. Acoperiuri cu pod.a utilizabil;

b vizitabil;

c cu mansard.

Legend:

A Acoperi cu o singur pant;

B Acoperi n dou pante;

C Acoperi n patru pante;

D Acoperi la o construcie

de form oarecare.

a,b elevaie;

c forma n plan.

1 creast;

2 muchie;

3 streain;

4 coam;

5 dolie;

6 timpan;

7 zid calcan.

arpant pe scaune

Legend :

a plan;

b seciune transversal.

1 cosoroab;

2 pan;

3 cprior;

4 pop;

5 contrafi;

6 talp;

7 clete;

8 asterial;

9 ipc;

10 nvelitoare.

coard

cprior

dale prefabricate

11

B. Acoperiuri plate.

a neventilat; b ventilat.

Legend :1 planeu; 2 izolaie termic;

3 nvelitoare; 4 reea de canale

pentru aerare; 5 strat de pant.

Fig. 5.1. Acoperiuri.

Fig. 5.2. Forma acoperiurilor cu pod.

Seciunea I - I

Legend:

A Canale realizate prin dispoziia termoizolaiei;

B,C Canale realizate prin prelucrarea termoizolaiei

1 strat de egalizare;

2 strat de difuzie;

3 barier de vapori;

4 canale de ventilare;

5 termoizolaie;

6 suport hidroizolaie;

7 hidroizolaie;

8 strat protecie.

Detaliu A

Fig. 5.14. nvelitori din plci ondulate din azbociment.

1 pan; 2 urub;

3 tij metalic;

4 capac de protecie.

b

a

c

d

B

A

c

Fig. 5.18 nvelitori din tabl plan.

a faluri n picioare;

b faluri culcate;

c fixare cu agrafe;

1 fal simplu; 2 fal dublu;

3 agraf de prindere; 4 asterial.

Fig. 5.19. nvelitori din tabl

ondulat.

a fixare de suport;

b detaliu streain;

c detaliu creast;

1 pan;

2 agraf prindere;

3 nituri sau uruburi;

4 mortar asfaltic.

Fig. 5.21. Lucarne (a) i tabachere (b).

1 capac mobil cu geam; 2 ram;

3 nvelitoare; 4 fereastr; 5 cprior; 6 jug; 7 ipc; 8 asterial.

Legend:

a,b,c,d,e variante de amplasare a jgheaburilor;

f,g,h sisteme de consolidare;

i burlane

1 jgheab;

2 crlig;

3 copc;

4 profil de ntrire;

5 tirant;

6 vul;

7 brar prindere;

8 opritor;

9 burlan.

Fig. 5.23. Sisteme de

protecie a foilor de tabl.

Poliester, HBPE

Strat primar

Strat pasivare

Strat de zinc

Tabl de oel

Strat de zinc

Strat pasivare

Strat primar

Strat de lac

Cu protecie

anticondensFr protecie anticondens

Fig. 5.24.Comportarea sistemelor anticondens.

Fig. 5.25. Panouri din policarbonai.

PAGE 211

_1107329722.unknown

_1107330984.unknown

_1108914667.unknown

_1108993180.unknown

_1107329863.unknown

_1107328489.unknown

_1107328554.unknown

_1107328386.unknown


Recommended