+ All Categories
Home > Documents > ALIMENTAŢIA IEPELOR DE REPRODUCŢIE

ALIMENTAŢIA IEPELOR DE REPRODUCŢIE

Date post: 21-Jul-2015
Category:
Upload: marius-vraja
View: 662 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
of 40 /40
ALIMENTAŢIA IEPELOR DE REPRODUCŢIE Cerinţele nutriţionale diferă în funcţie de starea fiziologică în care acestea se găsesc : pregătire pentru montă, gestaţie şi lactaţie . Înainte de sezonul de montă, seasigură nutreţuri de cea mai bună calitate , cu aport mare în vitamine şi substanţe minerale. Raţiile deficitare în protein pot cauza avortul embrionar între a 25-a şi a 35-a zi de gestaţie . Laînceputul gestaţiei , pentru iepele care nu alăptează, seasigură cerinţele desubstanţe nutritive pentru funcţiile vitale şi pentru efortul de tracţiune . În primele luni de gestaţie ,cerinţele pentru gestaţie sunt neglijabile şi se evită alimentaţia abundentă care duce la îngrăşarea femelelor. Din luna a cincea de gestaţie , alimentaţia minerală (mai ales asigur calciului şi a fosforului), condiţionează dezvoltarea scheletului la f Începând cu lunile 8 - 9 de gestaţie ,cerinţele în substanţe nutritive pentru creşterea fetusului devin mai mari . Alimentaţia trebuie îmbunătăţită, mai ales dacă iapa are o stare slabă de întreţinere . În cazul iepelor care sunt folosite la diferite munci , raţia se majorează cu 30 - 40% faţă de norme.
Transcript

ALIMENTAIA IEPELOR DE REPRODUCIECerinele nutriionale difer n funcie de starea fiziologic n care acestea se gsesc: pregtire pentru mont, gestaie i lactaie. nainte de sezonul de mont, se asigur nutreuri de cea mai bun calitate, cu aport mare n vitamine i substane minerale. Raiile deficitare n proteine pot cauza avortul embrionar ntre a 25-a i a 35-a zi de gestaie. La nceputul gestaiei, pentru iepele care nu alpteaz, se asigur cerinele de substane nutritive pentru funciile vitale i pentru efortul de traciune. n primele luni de gestaie, cerinele pentru gestaie sunt neglijabile i se evit alimentaia abundent care duce la ngrarea femelelor. Din luna a cincea de gestaie, alimentaia mineral (mai ales asigurarea calciului i a fosforului), condiioneaz dezvoltarea scheletului la fetus. ncepnd cu lunile 8 - 9 de gestaie, cerinele n substane nutritive pentru creterea fetusului devin mai mari. Alimentaia trebuie mbuntit, mai ales dac iapa are o stare slab de ntreinere. n cazul iepelor care sunt folosite la diferite munci, raia se majoreaz cu 30 - 40% fa de norme.

Alimentaia iepelor gestante Raia iepelor gestante trebuie s fie moderat ca volum i alctuit din nutreuri de bun calitate. Se compune n principal din fibroase (fnuri de foarte bun calitate formate din graminee n amestec cu minimum 30% leguminoase) i un adaus de concentrate care, n ultima parte a gestaiei, poate asigura 35 - 40 % din valoarea nutritiv a acesteia. Fibroasele se administreaz zilnic n cantitate de 2 kg/100 kg mas vie, consumul acesta fiind redus n partea a doua a gestaiei la 1,5 kg/100 kg mas vie i la 1 - 1,2 kg/100 kg mas vie la sfritul acesteia. Astfel n prima parte a gestaiei, fnul se poate administra n cantitate de 5- 10 kg/ zi i se reduce n ultima parte a gestaiei la 4-5 kg/ zi. Dintre concentrate se recomand: ovzul, orzul, tarele, rotul, porumbul, care sunt administrate n amestec sub form uruit sau zdrobit, cu excepia ovzului. Dintre suculente cel mai recomandabil este morcovul n cantiti de 2 - 4 kg pe zi sau sfecla furajer 3 - 5 kg pe zi. n timpul iernii raia zilnic cuprinde: 5 - 8 kg fn, 2 - 3 kg paie, 2 - 4 kg morcovi, 6 - 8 kg sfecl sau nutre murat (nu siloz de leguminoase), 2 - 4 kg amestec de concentrate i 120 -140 g amestec mineral.

Cantitatea de nutreuri nsilozate trebuie redus n ultimile dou luni de gestaie. Raia se administreaz n 3 - 4 tainuri (din care tainul de sear este cel mai voluminos). Vara, masa verde reprezint nutreul de baz, asigurndu-se prin punat sau din conveier (30 - 40 kg), la care se adaug un amestec de concentrate 2 - 3 kg pe zi. n a doua perioad a gestaiei, iepele nu trebuie s consume cantiti prea mari de mas verde (sub 25 kg). Iepele gestante n luna a 3-a i a 6-a i cele n stare avansat de gestaie fiind mai expuse la avort, n alimentaia lor se vor evita nutreurile mucegite, ngheate sau infestate cu plante toxice. Se vor evita de asemenea consumul de mas verde n stadiu tnr sau cu o cretere luxuriant, frunzele i coletele de sfecl. Printre nutreurile care pot provoca colici amintim: ovzul i orzul proaspete, masa verde ncins, trifolienele verzi administrate ntr-un stadiu de vegetaie prea tnr, masa verde pscut pe rou. Adparea, n lipsa adptorilor cu nivel constant, se face n jgheaburi comune sau la gleat de 3 ori pe zi, (cu ap la temperatura de 8 - 14C). Apa prea rece poate favoriza avortul.

Alimentaia iepelor n lactaie Alimentaia iepelor n ultimele 8-9 zile nainte i 7 - 9 zile dup ftare este parcimonioas. In acest sens, volumul de nutreuri fibroase se reduce pn la 1 kg/100 kg greutate vie, nutreurile suculente se reduc complet, iar cele concentrate se reduc treptat, pn la 60 - 70% din raia normal. Imediat dup ftare se administreaz 8 10l ap cldu n amestec cu 0,8 -1 kg tre. Se asigur fn de bun calitate (otav, leguminoase sau amestec). Din prima zi dup ftare, raia crete treptat, astfel ca dup 7-9 zile s ajung la normal. Suculentele se introduc progresiv n raie, ncepnd din zilele 4-5. Alimentaia iepelor n lactaie trebuie s se fac n aa fel nct s se asigure mnzului o producie ridicat de lapte. Producia zilnic de lapte este cuprins ntre 10 - 12 l. Producia de lapte crete pn n luna a 3-a de lactaie dup care ncepe s scad (este necesar majorarea corespunztoare a concentratelor de la 2 - 3 kg la ftare pn la 4 - 6 kg n perioada produciei maxime). Iepele care sunt folosite n perioada de lactaie la alte traciuni dect cele uoare vor primi raia majorat n mod corespunztor. n structura raiilor se recomad nutreurile care favorizeaz producia de lapte.

Iarna, dintre fibroase sunt preferabile: fnurile de leguminoase i cele naturale de bun calitate 6 - 12 kg pe zi i 2 - 3 kg vara; grosierele (paiele de ovz): 1 - 2 kg; morcovi: 5 - 6 kg; sfecl furajer: 5 - 6 kg; nutre murat pn la: 10 -12 kg; amestec de concentrate: 3 - 6 kg (ovz, orz, mazre i rot). n timpul punatului, iepele pot consuma 40 - 50 kg nutre verde. n adpost, se pot administra 30 - 40 kg nutre verde cosit. n caz de necesitate, raia poate fi completat cu nutreuri concentrate, date n tainul de diminea. Seara, suplimentarea hranei se poate face cu fn.

Raia se d n 3 - 4 tainuri/ zi, respectndu-se ordinea de administrare a nutreurilor dintr-un tain: fn - ap - concentrate, sau fn - suculente - ap. Adaosul produsului probiotic YEA-SACC-1026 n hrana iepelor a contribuit la mbuntirea digestiei proteinelor, aminoacizilor, fosforului i calciului. De asemenea, cultura de drojdie administrat cabalinelor are un impact pozitiv asupra stabilizrii fermentaiilor intestinale care se regsete n reducerea bolilor de la nivelul tractusului digestiv (colicile, enterotoxemia). n urma administrrii produsului YEA-SACC-1026 la iepele n lactaie i la alte categorii de cabaline se constat: mbuntirea produciei i a compoziiei laptelui; mbuntirea dezvoltrii esutului osos la mnji; o mai bun utilizare a nutrienilor i creterea digestibilitii fibrelor la toate categoriile de cabaline; reducerea tulburrilor digestive. Pentru iepele n lactaie, apa are o importan mare i se asigur prin adptori cu nivel constant sau la jgheaburi comune. Iarna adparea se face de 3 ori pe zi, vara fiind obligatorie asigurarea permanent a apei.

ALIMENTAIA TINERETULUI CABALIN Alimentaia mnjilor n perioada de alptareAlimentaia mnjilor cuprinde: perioada colostral i perioada de alptare propriu-zis -pn la vrsta de 6 luni. Primul supt trebuie s aib loc n maximum 3 ore de la ftare, colostrul fiind bogat n energie, proteine, vitamine i factori imunizani, i constituie astfel un stimul important pentru declanarea funciei digestive. Alimentaia n perioada colostral se realizeaz n exclusivitate prin colostru matern. Mnjii care nu pot beneficia de colostru de la iapa mam, obligatoriu se va alpta cu colostru de la iapa cel mai recent ftat, cu colostru stocat prin congelare i n ultim instan, prin gamaglobulino terapie. n primele 3 - 4 sptmni, alimentul de baz al mnjilor l constituie laptele: n primele 6 zile mnzul consum zilnic o cantitate de 2,5 - 3 l, care crete treptat la 10 - 12 l n primele dou luni la tineretul din rasele uoare i intermediare, respectiv 14 - 18 l la cel din rasele grele i semigrele. Dup dou luni, cantitatea de lapte scade la 6 - 8 l la rasele intermediare i 8 - 10 l la cele grele. n libertate mnjii sug foarte des, numrul reprizelor ajungnd la 70 - 80 pe zi. La iepele de traciune, suptul mnjilor trebuie asigurat n primele dou luni de via la un interval de 1 - 11/2 ore, iar dup aceast vrst intervalul ntre alptri ajunge la 2 - 3 ore.

Mnjii orfani se pot alpta natural sau artificial. Alptarea natural se realizeaz cu ajutorul mamelor adoptive sau a iepelor doici. Alptarea artificial se face cu ajutorul unui substituent de lapte preparat din: laptele de vac 700 ml, ap 260 ml, 30 g lactoz (sau glucoza), 5 g CaCO3, 5 g drojdie de bere. Acesta se administreaz n stare proaspt i la temperatura de 37 - 39C, revenind o cantitate de 3 - 6 l/ zi n prima sptmn, adminstrat n 8 - 10 reprize i de 10 - 15 l/zi pn n luna a doua, administrat n 4 - 6 tainuri pe zi. Din sptmna a treia laptele integral se substituie cu lapte ecremat, iar din luna a treia raia zilnic se reduce treptat pe msura creterii cantitii de nutreuri consumate. n primele 36 de ore, mnjii orfani vor fi alptai obligatoriu cu colostru de la o alt iap ftat recent sau din banca de colostru conservat prin congelare. Profilactic se va face un tratament cu vitamine, serum polivalent i cu antibiotice pentru a preveni infeciile post natale. ncepnd cu vrsta de 3 - 4 sptmni, n alimentaia mnjilor se introduc nutreurile de origine vegetal care trebuie s fie de foarte bun calitate.

Dintre concentrate se recomand ovzul uruit i cernut (100 - 200 g pe zi), care crete treptat pn la vrsta de o lun la 0,5 kg pe zi. Aceast cantitate se majoreaz lunar cu 0,5 kg, astfel nct la nrcare mnzul consum 3-3,5 kg/ zi. Dup vrsta de o lun, o parte din uruiala de ovz se nlocuiete cu boabe de orz, amestec de tre, mazre uruit i roturi. Amestecul de concentrate trebuie s fie bogat n proteine (peste 14% PB) i minerale. Cerinele mnjilor n aminoacizi eseniali (n special n lizin), sunt mari, fapt pentru care trebuie introduse nutreuri bogate n protein cu valoare biologic ridicat (rot de soia, lapte praf, fin de pete). Fibroasele se administreaz n jgheaburi aezate mai jos, sau chiar pe pardoseal, pentru a preveni conformaia defectuoas a liniei spinrii. La vrsta de 5 - 6 luni, mnjii pot consuma 2 - 3 kg fn/ zi. De la 1- 1,5 luni, n perioada de iarn se introduc n hrana mnjilor i suculentele reprezentate mai nti de morcov, administrat la nceput tocat i n amestec cu concentratele n cantiti de 0,1 - 0,2 kg/ zi, cantitate majorat treptat pn la 2 kg/zi la vrsta de 3 luni. De la 3 luni pe lng morcov, n raie se poate introduce progresiv i sfecla tocat, astfel ca la vrsta de 6 luni, consumul este de 2 - 4 kg pe zi.

Vara, pe lng raia de concentrate, punea reprezint cel mai bun regim alimentar care stimuleaz secreiile gastrice, favoriznd consumul celorlalte sortimente de nutreuri. Substanele minerale se asigur mnjilor sugari prin laptele matern i prin suplimentul mineral administrat n amestecul de concentrate circa 40 g/ cap/ zi alctuit din: 15 g fin de oase, 15 g cret furajer i 10 g sare. Apa se asigur la discreie sau prin adpare de 2 - 3 ori pe zi, odat cu iepele mame. nrcarea mnjilor destinai pentru reproducie se face la vrsta de 6 luni.

Alimentaia tineretului cabalin nrcatAlimentaia mnjilor nrcai (6 -12 luni)Mnjilor nrcai li se administreaz raii complete i echilibrate (care s asigure substituirea laptelui matern i furnizarea aportului energetic i plastic necesar ritmului de cretere nc ridicat la aceast categorie ). O raie pentru un mnz de 250 kg poate fi: Iarna: fn de graminee + leguminoase - 4,5 kg, morcovi - 3 kg, ovz - 1,5 kg, orz - 1,0 kg, porumb - 0,5 kg, sare - 30 g.

Vara:

mas verde - 15 kg, fn de graminee + leguminoase - 3,5 kg, ovz - 1,0 kg, orz - 0,5 kg, sare - 30g.

Alimentaia tineretului cabalin n vrst de peste 1 an

La iepoare se recomand o alimentaie mai bogat n fibroase, rdcinoase i mas verde (ce confer raiei o reacie bazic), n timp ce La armsrui se prefer o furajare uor acid, cu efecte pozitive asupra vitalitii i funcei de reproducie. Tineretul cabalin din aceast categorie beneficiaz de dou sezoane de var i unul de iarn.

Raii pentru tineretul cabalin n vrst de 1 - 3 aniSortimentul de furaj kg Fn de leguminoase Fn natural Ovz Orz Mazre Mas verde Rdcinoase Sare 12-18 4 3 1,5 1,0 0,5 3,5 0,02 Categoria de vrst (luni) Iarna Vara 18-24 24-30 12-18 18-24 24-30 4 4 2,5 3 3 5 5 2 2,5 1,5 1,5 1,5 1 1 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 17 22 30 4 5 0,02 0,03 0,02 0,02 0,03

n alimentaia tineretului cabalin se poate utiliza suplimentul Equvit bogat n grsimi, electrolii i vitamina E. Adugat n hran poate s substituie aminoacizii eseniali, vitaminele i substanele minerale care pot lipsi din amestecul de cereale sau din nutreuri fibroase. Acest produs se mai poate utiliza i n hrana iepelor, armsarilor, cailor de traciune i a cailor de performan. n componena sa intr urmtoarele ingrediente: fina de soia, fina de soia mbogit cu grsime, lupinul, fina de lucern, orezul, fina de rapi, melasa, sarea, fosfatul dicalcic, carbonatul de calciu, oxidul de magneziu, premixul vitamino mineral, mineralele organice i drojdia vie YEA-SACC-1026.

Se poate administra singur sau n amestec cu cereale: 0,5 kg la mnji i ponei; 0,75 kg la cai de traciune uoar; 0,10 kg la tineret cabalin pn la vrsta de 1 an, iepe n ultima parte a gestaiei, iepe n lactaie, armsari i cai de performan. Caracteristicile nutritive ale suplimentului Equvit: 12 MJ/kg energie digestibil, 25% protein brut, 3% grsime, 5% celuloz, 3% calciu, 2% fosfor. n hrana cabalinelor se poate folosi nutreul combinat complet Release, ce conine cantiti mari de grsime, electrolii i vitamine. Release este un nutre combinat n care lipsete ovzul i se introduce treptat n hrana cabalinelor pe o perioad de 7 14 zile. Dup obinuirea cu nutreul, se administreaz la un tain maximum 3 kg. Structura nutreului combinat Release cuprinde: fin de lupin, fasole, porumb; semine de floarea soarelui; amestec de uleiuri vegetale; melas; clorur de potasiu; oxid de magneziu; carbonat de calciu; fosfat dicalcic; sare; YEA-SACC-1026, 1 kg/t nutre; premix vitamino mineral.

Caracteristicile nutritive ale acestui nutreului combinat (Release) sunt: 14,5 MJ/kg energie digestibil, 15% protein brut, 10% grsime brut, 9% substane extractive neazotate; 1,5% sare; 1,5% calciu, 0,6% fosfat dicalcic; 745 UI/kg vitamina E; 500 mg/kg vitamina C. Se recomand administrat n hran n proporie de 1 : 2 cu fibroasele. Caii care efectueaz munci grele pot s primeasc 3 6 kg Release/ zi.

Alimentaia cailor de traciune

Caii de tractiune trebuie hrnii suplimentar cu 2- 3 sptmni mai nainte de nceperea unei perioade de traciune intens, (de exemplu campania agricol de primvar). Structura nutreurilor din raie trebuie s fie legat de efortul cerut. Hrana nu trebuie s aib un volum prea mare deoarece mpiedic deplasarea cu uurin, scznd randamentul n traciune al animalului. Nutreul de baz din raie este fnul de bun calitate. Acesta se poate da pn la 2-3 kg/ 100 kg greutate vie, n funcie de categoria de traciune. Fnul de leguminoase se poate da n proporie de 50% din cantitatea total de fn, singur sau n amestec cu paie. Fnul poate fi nlocuit parial cu paie (este necesar s se majoreze cantitatea de nutreuri concentrate). n timpul verii hrana poate fi asigurat n mare parte din nutreul verde. n cazul traciunilor uoare necesarul zilnic n hran poate fi satisfcut prin 40- 45 kg nutre verde (se poate da n amestec cu fibroase). Pentru celelalte traciuni, nutreul verde se d n cantitate mai mic, de pn la 30 kg (plus concentrate i chiar fn). n perioada de iarn, pe lng nutreul fibros, caii pot primi: 8-10 kg nutre nsilozat, 10- 15 kg rdcinoase, 6-8 kg cartofi, n funcie de posibilitile gospodriei.

Nutreul concentrat de baz este ovzul, care se poate da n funcie de categoria de traciuni, 3- 8 kg pe zi. Ovzul poate fi suplinit parial, sau chiar integral, prin orz. De asemenea porumbul poate suplini pn la 50- 70% raia de ovz, fr ca s influeneze negativ capacitatea de lucru a cailor. Dintre leguminoase se folosesc bobul i mazrea care se pot da uruite - 1-2 kg/ zi. Date n cantiti mai mari ele pot provoca colici. n perioada traciunilor cantitatea cea mai mare de concentrate se administreaz n tainul de la prnz (40 -50 % din total) i cea mai mic seara. n tainul de sear se d o cantitate mai mare de fibroase 50% din totalul zilnic. Dup hrnire, cailor li se asigur un repaus de 1/2 - 2 ore, pentru realizarea unei bune digestie. n hrana cailor trebuie asigurate srurile minerale. O caren n sruri face ca animalul s oboseasc uor. Atunci cnd nu se d n raie fn de leguminoase, se vor aduga cte 2030 g Ca / zi. Sarea de buctrie se pune la dispoziie, sub form de bulgri i se consider ca necesar 20- 30 g/zi. Necesarul de ap variaz cu tipul raiei, efortul depus i individualitatea cailor. Pot fi considerai 5 l/ 100 kg greutate vie. Adparea se face de trei ori pe zi, nainte de furajare. n timpul verii caii se adap de mai multe ori (chiar 4- 6 ori pe zi) i necesit 40- 50 litri ap/ zi. Caii transpirai nu pot fi adpai imediat dup ntoarcerea de la traciune ci numai dup un repaus de 15- 20 minute. n cel mai ru caz se poate potoli setea cailor cu cantiti mici de ap.

SPECIFICUL ALIMENTAIEI PORCINELORPARTICULARITI DE DIGESTIE I VALORIFICARE A HRANEI LA PORCINE porcinele sunt animale monogastrice, omnivore cu masticaie i salivaie foarte active. procesele de digestie i absorbie sunt mai intense dect la rumegtoare, iar valoarea de utilizare a substanelor nutritive este mai mare cu 20 30% dect la taurinele la ngrat. digestia la porcine decurge n dou etape: digestia n stomac i intestinul subire se desfsoar sub aciunea enzimelor proprii are loc scindarea componentelor nutreurilor pn la nutrieni care pot fi absorbii (glucoz, aminoacizi, acizi grai, substane minerale i vitamine) digestia n intestinul gros se desfsoar sub aciunea enzimelor bacteriene. La acest nivel rezult acizi organici (acid acetic, propionic, butiric, lactic), vitamine i produi nefolositori (metan, bioxid de carbon, cldur de fermentaie, aminoacizi). AGV absorbii la nivelul cecumului i colonului asigur o parte din necesarul de energie pentru ntreinerea organismului (30 % la porcinele n cretere i pn la 40% la scroafele n gestaie). La porcine capacitatea de digerare a celulozei este redus. Se impune ca aceasta s fie limitat n raie la 3 5% n cazul tineretului, 7 10% porcine la ngrat i pn la 10 -12% la scroafe i veri.

Datorit acestui fapt, porcinele valorific bine nutreurile necelulozice: concentratele, tuberculiferele, rdcinoasele i nutreul verde. Pentru specia porcin o importan deosebit o prezint asigurarea valorii biologice a amestecului de nutreuri utilizate. Astfel trebuie avut n vedere att nivelul i echilibrul aminoacid al hranei ct i asigurarea corespunztoare cu vitamine i substane minerale. cerinele de hran pentru porcinele de 18 - 20 kg sunt mai mari dect apetitul iar n intervalul 20 60 kg se realizeaz o bun concordan ntre ingest i capacitatea de cretere pentru ca n continuare ingesta sa depeasca capacitatea de asimilare a hranei. valorificarea hranei este influenat de fineea cerealelor mcinate. administrarea cerealelor sub form de boabe determin reducerea digestibilitii acestora. mcinarea prea fin nu se recomand deoarece formeaz cu apa o past greu consumabil (cu deosebire la gru) care poate determina o cretere a incidenei ulcerului gastric. porcinele prefer hrana sub form umed i o consum de pn la trei ori mai repede dect sub form uscat. alimentaia cu nutre sub form lichid const n folosirea unui amestec de ap i nutre complet (2 2,5 :1). Amestecul poate fi administrat la discreie sau restricionat i se poate folosi la toate categoriile de porcine avnd o influen favorabil asupra creterii i valorificrii hranei. granularea nutreurilor este utilizat pe scar larg la porcine, avnd un efect favorabil asupra sporului n greutate i a valorificrii hranei.

hrana se poate administra la discreie, sau restricionat. La cele mai multe categorii de porcine alimentaia la discreie este metoda cea mai utilizat. Alimentaia la discreie se practic pentru: purcei n timpul alptrii, tineret porcin pn la 20 25 kg, porcine la ngrat pentru carne, scroafe n lactaie. Alimentaia restricionat se recomand pentru: scroafe n repaus i n gestaie, scrofie de reproducie de peste 30 kg i pn la pubertate, vieri de reproducie i porcine la ngrat n perioada de finisare. Ambele tipuri de alimentaie prezint o serie de avantaje i dezavantaje.

Hrnirea porcinelor la discreie cu nutreuri combinateAvantaje reduce timpul de furajare; necesita puina fora de munca; se obin sporuri de greutate mai mari; posibilitai de mecanizare i automatizare; scurtarea duratei de ngraare;

Dezavantaje indici de consum mai mari; carcasa cu proporii mai mari de grasime;

Hranirea restricionata a porcinelor cu nutreuri combinateAvantaje indici de consum mai redui; carcasa de calitate mai buna;

Dezavantaje se obin sporuri de greutate mai reduse; se prelungete perioada de ngraare; loturile de animale trebuie sa fie mai mici; trebuie asigurat front de furajare corespunzator;

ALIMENTAIA VIERILOR DE REPRODUCIECerinele nutriionale Cerinele nutriionale ale vierilor variaz n functie de vrst, greutatea corporal i intensitatea folosirii la reproducie. Neasigurarea substanelor energetice n hran, duce la scderea produciei de material seminal, a fecunditii i potenei sexuale. Ovzul i orzul sunt nutreturi care asigur cantitti optime de energie. Cerinele de proteine sunt satisfcute atunci cnd hrana conine 14 - 16% protein brut n functie de vrst i activitatea vierilor. O importan deosebit o are asigurarea n hrana vierilor, a necesarului de substane minerale i vitamine. Carena n Ca, P, Na, Mn, Co, Zn, precum i n vitaminele A, D, E i comnlexul B influeneaz negativ desfurarea normal a funciei de reproducie. Pentru asigurarea vitaminelor i a substanelor minerale se folosete n hran lucerna mas verde, fina de lucern, morcovi, sfecl.

Vierii tineri care trebuie s-i termine creterea au cerine de energie i protein mai mari dect adulii. Un rol important n hrana vieruilor il are asigurarea nivelului de lizin i metionin, aminoacizi ce influeneaz calitatea i cantitatea materialului seminal. Fa de scrofie, vieruii au cerine mai mari n Ca i P. Neasigurarea n hran a Ca i P cauzeaz vieruilor dureri de picioare ct i o mai slab mineralizare a esutului osos. n complexele industriale, vierii sunt hrnii cu nutre combinat (0 - 5) cu valoarea de 2.900 kcal energie metabolizabil/kg nutre i 14 - 15% protein brut. Cerinele de substane nutritive sunt influenate n mare msur de nivelul de ameliorare a porcinelor, de nutreurile care alctuiesc amestecul, de tehnologia de cretere i exploatare, de starea de ntreinere a vierilor etc.

Alimentaia vierilor de reproducie Alimentaia este unul dintre factorii de baz care determin potena sexual i mai ales producerea materialului seminal de calitate superioar. O hrnire abundent asociat cu o ntreinere necorespunztoare, poate s duc la ingrarea i creterea n greutate a vierilor, situaie n care apar deficiene n efectuarea montei iar libidoul poate s dispar. Cele mai potrivite nutreuri pentru amestecul de hran a vierilor sunt concentratele, care ntr-un volum redus au un coninut ridicat n substane nutritive. Nutreurile recomandate pentru a intra n amestecul de concentrate sunt: ovzul, orzul, mazrea, roturile de soia i floarea soarelui, finurile animale, drojdia furajer. Dintre cereale, cel mai recomandat este ovzul care se poate folosi n raie pn la 30 - 40%, urmeaz apoi orzul care mpreun cu ovzul pot reprezenta circa 50% din amestecul de concentrate. Porumbul nu se recomand s participe n proporie mai ridicat de 20 - 30% datorit coninutului energetic crescut i a proteinei cu valoare biologic sczut. Mazrea se recomand n proporie de 10 - 15%, roturile de soia sau floarea - soarelui 8 10%, drojdia furajer 1 - 3%, iar finurile de origine animal 2 - 3% din amestecul de concentrate. La amestecul de concentrate se adaug nutreurile minerale (carbonat de calciu, fosfat dicalcic, sare de buctrie). Cantitatea de nutreuri concentrate care se administreaz vierilor este de 2 - 3,5 kg n funcie de dezvoltarea corporal, starea de ntreinere i intensitatea folosirii la reproducie.

n sezonul de var, pe lng nutreurile concentrate raia mai cuprinde: nutreuri verzi n cantitate de 4 - 6 kg (lucern, trifoi, pune) i un supliment mineral format din 20 - 23 g sare i 30 - 35 g fin de oase, cret furajer, fosfat dicalcic.

Iarna raia poate fi alctuit pe baz de: concentrate 2 - 3 kg, suculente 3 - 6 kg (sfecl, morcovi, cartofi, nutre murat) i fin de lucern 0,3 - 0,6 kg. Introducerea nutreurilor suculente n hran se face treptat, n cantiti crescnde, astfel c dup 5 - 6 zile s se ajung la consumurile maxime.

Amestecuri de concentrate ,,de ferm pentru hrana vierilor de reproducieFelul furajului Uruial de ovz Uruial de porumb Uruial de orz Tre de gru Srot soia Concentrat PVM Reeta I (%) 35 24 23 10 8 Reeta II (%) 30 20 20 14 8 8

Pregtirea vierilor ncepe cu 3 - 4 sptmni nainte de monta, primind n raie nutreuri puin voluminoase, bogate n substane proteice, minerale i vitamine. Hrana se administreaz dup preferinele vierilor, uscat sau umed n 2-3 tainuri pe zi. n complexele industriale se folosesc nutreurile combinate cu 14 15%, protein brut i 2800 3 000 kcal energie metabolizabil/kg nutre, structura optim fiind cea in care energia se asigur prin ovz i orz (50%) i mai puin prin porumb, iar proteina prin roturi i finuri animale (2 - 3%) completndu-se cu tre, fin de fn de lucern, amestecuri minerale i premixuri. Consumul mediu zilnic de nutre combinat este de 2 - 2,5 kg n perioada de repaus i 2,5 - 3,5 kg n cea de mont (n funcie de vrst i intensitatea activitii), ceea ce nseamn un consum anual pe vier de 1 000 - 1 300 kg. n furajarea vierilor de reproducie se poate folosi concentratul proteino vitamino - mineral (PVM) cu un coninut de 33% protein brut i 2 370 kcal energie metabolizabil / kg. n amestec cu cerealele mcinate, concentratu1 P.V.M reprezint 20 % asigurnd n final nutreului combinat 15,5% protein brut i 2 900 - 3 000 kcal energie metabolizabil/kg.

ALIMENTAIA SCROAFELOR DE REPRODUCIECerintele nutriionale La scroafe, un nivel energetic mai ridicat cu 14 zile nainte de mont influeneaz favorabil ovulaia. n timpul gestaiei creterea fetui1or se desfoar cu intensiti diferite: n primele dou luni cresc cu 8% din greutatea la natere, in timp ce in ultimele dou luni cu 92%. Greutatea corporal la scroafe n aceast perioad, nregistreaz sporuri de 20 - 25 kg la adulte i de 30 - 45 kg la scrofie. n perioada de gestaie este necesar s se aplice scroafelor o alimentaie raional n vederea asigurrii cerinelor de substane nutritive pentru ntreinerea funciilor vitale; creterea i dezvoltarea produilor de concepie; asigurarea unor rezerve de substante nutritive necesare n organism pentru lactaia urmtoare; asigurarea substanelor nutritive necesare pentru creterea i dezvoltarea organismului propriu (dac scroafele nu au ajuns la maturitatea dezvoltrii corporale). Aplicarea unei alimentaii deficitare cantitativ i calitativ are o influen negativ asupra creterii i dezvoltrii embrionilor i fetuilor, ct i produciei de lapte din lactaia urmtoare.

Alimentaia abundent, care duce la ngrarea scroafelor, determin ftri grele, numr redus de purcei la ftare i cu greutate mic, producie sczut de lapte n lactaia urmtoare. De aceea, este necesar o alimentaie normat, restricionat, cu hran care s conin toate substanele nutritive la un nivel optim. Dac n prima parte a gestaiei, cerinele de enegie, protein, vitamine i substante minerale, nu sunt mari, n cea de a doua parte a gestaiei cerinele cresc foarte mult i nesatisfacerea lor influeneaz negativ asupra prolificitii, greutii purceilor i vitalitii. Hrana administrat scroafelor gestante trebuie s aib un nivel energetic de 3 100 - 3 200 kcal E.M./kg nutre concentrat. Creterea i dezvoltarea produilor de concepie ct i sporul de cretere n greutate al organismului scroafei se realizeaz n principal pe seama proteinelor din hran. Majoritatea autorilor consider c un nivel de 14% P.B. este corespunztor pentru hrana scroafelor in perioada de gestaie, n condiiile asigurrii cerinelor de aminoacizi eseniali. Dintre aminoacizi, lizina i triptofanul par s fie factori limitativi. Administrarea unor raii cu un coninut redus de proteine poate duce la obinerea la ftare a unor purcei subdezvoltai i cu vitalitate sczut Un deficit de protein i un exces de energie duce la ngrarea scroafelor, determinnd o prolificitate redus, atrezii foliculare patologice, chiti ovarieni, insuficiene hormonale.

Substanele minerale, n special calciul i fosforul, sunt absolut necesare mai ales n perioada a doua de gestaie pentru formarea scheletului fetuilor. Vitaminele au un rol deosebit de important n desfurarea normal a gestaiei la scroaf (Vit. A,D,E, complex B). n perioada de lactaie, alimentatia scroafelor reprezint un factor esenial care condiioneaz producia de lapte. Nivelul proteic al hranei pentru scroafele n lactaie este de 15 - 16% P.B., n condiiile asigurrii aminoacizilor eseniali la nivelul cerinelor pentru producia de lapte. Lizina este primul aminoacid limitant de care trebuie sa se in seama n alimentaia scroafelor n lactaie. Cercetrile efectuate pe plan mondial arat c o cretere a coninutului total n lizin n reeta de nutre combinat, n special la primipare, la nivelul de 1,3%, a determinat obinerea unui numr mai mare de purcei la ftarea urmtoare. Aceast constatare dovedete c nivelul de lizin pentru creterea prolificitii este mult mai crescut dect cel pentru asigurarea produciei de lapte. Valina este un alt aminoacid, al crui nivel n reet trebuie urmrit n special pentru creterea produciei de lapte, deoarece s-a dovedit c acesta stimuleaz funcia glandei mamare.

Coninutul hranei n substane minerale, trebuie s satisfac necesarul scroafelor n lactaie. Calciul i fosforul au o importan major n alimentaia scraofelor n lactaie; lipsa lor duce la o decalcifiere a organismului i n cele din urm la scderea produciei de lapte. Vitaiminele A, D, E, complex B, care se elimin prin lapte, trebuie asigurate n hran n aceast perioad, deoarece n primele zile de via singura surs de vitamine pentru purcei este laptele matern. Pentru scroafele n lactaie, n cazul alimentaiei restricionate in perioada de gestatie, cercettorii englezi recomand pn la 20 000 kcal E.M/zi. Dup W. Close (1998), necesarul de energie n lactaie poate fi estimat pe baza greutii corporale a scroafei i a numrului de purcei alptai.Necesarul de energie la scroafe n perioada de lactaie Greutatea corporal (kg) 160 200 240 280 320 Energie metabolizabil, kcal/zi(Mj/zi) 10 purcei 18.092 (75,7) 19. 000 (79,5) 20. 004 (83,7) 20.602 (86,2) 21.606 (90,4) 12 purcei 20.793 (87,0) 21.797 (91,2) 22.490 (94,1) 23.398 (97,9) 24.091 (100,8)

Alimentaia scroafelor se face diferit, n funcie de starea lor fiziologic: perioada de pregtire pentru mont, de gestaie i de alptare a purceilor.

Alimentaia scroafelor n perioada de pregtire pentru mont n general, scroafele adulte alimentate raional n perioada de alptare se menin ntr-o stare bun de ntreinere i nu necesit o pregtire deosebit pentru mont, ele intrnd n mod obinuit n clduri la circa 5 7 zile de la nrcare. Scroafele care n perioada de alptare au sczut n greutate mai mult de 15 20% fa de greutatea avut dup ftare, necesit in mod obligatoriu, pregtirea pentru mont. n complexe1e de tip industrial scroafele in pregtire pentru mont sunt hrnite cu nutre combinat 0 - 6 care are un nivel proteic de 14% PB, uneori administrndu-se i nutre combinat 0 - 5 cu nivel proteic de 14,5%. Dup nrcare scroafele primesc 2 2,5 kg nutre combinat. La cantiti reduse de hran n aceast perioad, scroafele nu au satisfcut senzaia de saturare, exteriorizndu-se uneori prin agitaie n padoc, ceea ce ingreuneaz controlul cldurilor. Folosirea nutreurilor de volum n raie nltur acest inconvenient (fin de fn, nutre verde, nutre nsilozat).

Hrana se majoreaz la 3 kg nutre combinat cu circa 10 zile nainte de mont, dup care se revine la norma 2 -2,5 kg nutre combinat. Acest oc de hrnire duce la o cretere a ratei ovulaiei, cu deosebire la primipare. Ridicarea rapid a nivelului aminoacizilor i disponibilitii acestora determin mbuntirea fertilitii la scroafe. Prin administrarea n acest scop a 400 - 500 g fin de pete, timp de 7 zile de la nrcare, a fost stimulat intrarea n clduri a scroafelor i a crescut totodat numrul purceilor ftai de la 9,2 la 11 (media pe efectiv). n creterea extensiv, se administreaz scroafelor n perioada de pregtire pentru mont un amestec de nutreuri concentrate, care trebuie s aib un coninut n substane nutritive asemntor cu nutreul combinat 0 - 6. n raia scroafelor in pregtire pentru mont, se mai recomand 4 - 5 kg lucern verde sau suculente (morcovi, sfecl) i 0,3 - 0,5 kg fin de lucern. Cantitatea de hran administrat depinde de starea de ntreinere i de vrsta scroafelor. Hrana se administreaz sub form uscat sau umed, n dou tainuri pe zi. Apa se asigur prin adptori automate sau n jgheaburi, n care caz adparea se va face de cel puin 3 ori pe zi. Att in cazul scroafelor, ct i a scrofielor se va evita aducerea acestora n stare de ngrare. Scroafele i scrofiele n stare de ngrare manifest slab cldurile, realizeaz o fecunditate i o prolificitate sczut i au o producie de lapte mai mic.

Alimentaia scroafelor gestante

Alimentaia normat n timpul gestaiei stimuleaz consumul de hran n lactaie, influiennd producia de lapte, fiind redus pierderea n greutate a scroafei. n aceast concepie de alimentaie moderat n timpul gestaiei si abundent n 1actaie se realizeaz economie de nutreuri, alturi de o cretere a longevitii de exploatare a scroafelor. n primele 3 luni de gestaie, scroafe1e sunt hrnite la un nivel corespunztor celui de ntreinere (2 - 2,5 kg nutre combinat pe zi). Alimentaia la un nivel mai sczut se bazeaz pe faptul c n perioada de gestaie scroafele valorific mult mai bine substanele nutritive din hran, adic in aceast perioad se manifest efectul anabolic al strii de gestaie. La primipare anabolismul de gestaie este mai mic. n ultima lun de gestaie se impune o majorare a cantitii de hran la 2,5 3 kg nutre combinat pe zi. Un nutre combinat pentru scroafele gestante trebuie s asigure 2.600 2.800 kcal E.M./kg i 14% protein brut.

Utilizarea nutreului combinat in cantitile artate, dei satisfac cerintele nutriionale din perioada de gestaie, pot s nu asigure senzaia de saturare. Pentru a preveni agitaia scroafelor se pot folosi in aceast perioad nutreuri fibroase mcinate i amestecate cu nutreuri combinate. n alimentaia scroafelor gestante se poate folosi i concentratul P.V.M. Pentru scroafele cu performane mari se recomand programe speciale de furajare, care s asigure o productivitate ridicat.

Program de furajare pentru scroafe Camborough n gestaie i lactaieSpecificare Scrofie naintea montei/nsmnrii Gestaie: - de la prima nsmnare pn la 5 zile dup nsmnare: - scrofie - scroafe - scroafe foarte slabe a - din ziua a 5 pn n a 90a de gestaie - din ziua a 90a pn n a 112a de gestaie - naintea ftrii (4 2 zile) Lactaie: - primele 1 2 zile - 3 zile naintea ntrcrii * nrcare - nsmnare Cantitate nutre (kg/zi) la discreie 1,7 1,8 2,0 2,2 2,8 3,0 nivel de ntreinere 2,7 2,8 1,8 1,9 restricie uoar la discreie la discreie Felul nutreului** la discreie gestaie gestaie gestaie gestaie gestaie lactaie lactaie lactaie gestaie

* conform cerinelor n funcie de starea corporal i producia de lapte (numrul purceilor alptai) ** nutreuri combinate complete Sursa: PIC Romania

n fermele care nu dispun de nutre combinat, se alctuiete un amestec de concentrate care trebuie s aib 13,5 - 14 % protein brut.

Amestec de concentrate pentru scroafe gestanteSortimentul de furaj - uruial de orz - uruial de porumb - uruial de ovz - tre de gru - Concentrate PVM Total

Perioada vara, % 35 25 30 10 100 de stabulaie, % 30 25 20 15 10 100

Nutreturile concentrate se pot administra sub forma uscata sau umeda, proportia nutret- apa fiind de 1:1.

Alimentaia scroafelor n lactaie

Cu 1 - 2 zile nainte de ftare, n ziua ftrii i n primele zile dup ftare scroafa necesit o ngrijire i o hrnire deosebit. Scroafa nainte i la ftare are n mod normal o stare uor febril i se produce o deshidratare a organismului, fiind predispus la constipaii. Pentru a preveni constiparea, n preajma ftrii se recomand o alimentaie dietetic cu nutreuri uor laxative (tre de gru). Dup ftare, n primele 24 ore, scroafa primete numai ap la temperatura de 12 - 15C sau un barbotaj n care se include 1 kg tre de gru. Din ziua a doua, raia scroafei se mrete treptat, astfel nct n ziua a 6-a - 7-a s se ajung la o raie corespunztoare care s asigure o producie de lapte normal. Se va evita alimentaia abundent a scroafelor in ultimele zile de gestaie i n primele zile de la ftare pentru a preveni o producie ridicat de lapte care provoac diaree la purcei. n sistemul industrial de exploatare, dup 10 - 14 zile de la ftare, scroafa se alimenteaz la discreie cu raii a cror volum este relativ mic, ns n care densitatea n substante nutritive este mare i palatabilitatea bun. n cazul alimentaiei la discreie scroafele nu pot ingera cantiti mai mari de 6 kg nutre combinat pe zi. n fermele de tip industrial din tara noastr se administreaz la scroafele cu purcei nutre combinat 0 - 5 care trebuie s aib 15% protein brut.

Furajarea scroafelor lactante cu nutreuri combinateZiua de alptare 1 2-5 6-10 11 -30 31 - 36 Cantitatea de nutre combinat (kg/cap) Scroafe scrofie (apa) (apa) 1,4 1,4 3,4 4,0 5,0 5,0 2,5 2,5 Energie metabolizabil Protein brut (kcal/cap) (g/cap/zi) scroafe scrofie scroafe scrofie 2520 2520 210 210 6120 7200 510 600 9000 9000 750 750 5000 5000 400 400

Cantitatea de hran consumat depinde de nivelul energetic al nutreului combinat, care trebuie s fie corelat i cu nivelul celorlali nutrieni ai raiei. Referitor la cantitatea de hran consumat n timpul lactaiei, cercetri mai recente arat c stabilirea necesarului pe baza numrului de purcei (0,40,5 kg/ purcel) duce la o subalimentaie a scroafelor. n acest caz energia ingerata este insuficient, mai ales dac nivelul energetic al nutreului combinat este sub 3.000 Kcal EM/ kg. Cnd nrcarea se face mai timpuriu, la 3,4 sau 5 sptmni se reduce hrana cu cteva zile nainte de inrcare la 2 - 3 kg nutre combinat pe zi. n acest fel producia de lapte scade rapid, scroafa putnd fi montat din nou n scurt timp. Se poate practica i nrcarea brusc, scroafele primind pe o perioad de 2 zile numai ap. Nutreurile combinate se administreaz sub form uscat sau umectat, n 3 tainuri pe zi sau la discreie. Hrana se administreaz de regul individual n boxa de ftare din maternitate.

Necesarul de hran la scroafe n perioada de lactaieGreutatea corporal 160 200 240 280 320 Cantitatea de nutre combinat (kg/zi) Numr purcei 10 12 5,6 6,5 5,9 6,8 6,2 7,0 6,4 7,3 6,7 7,5

*Nivelul energetic al nutreu1ui combinat este de 3202 Kcal E.M/Kg(13,4 MJ EM/Kg)

n fermele de tip extensiv, nutreurile concentrate recomandate n hrana scroafelor lactante sunt: orzul, porumbul, mazrea, trele de gru, roturile de floarea soarelui i soia, drojdia furajer, finurile de origine animal. Nu trebuie folosite n raie secara, porumb mucegit, orz alterat, cantiti mari de nutreuri insilozate sau nutreuri ce conin mult celuloz.


Recommended