Home >Documents >Ada Iliescu Gramatica Practica a Limbii Romane Actuale

Ada Iliescu Gramatica Practica a Limbii Romane Actuale

Date post:01-Dec-2015
Category:
View:258 times
Download:47 times
Share this document with a friend
Description:
Ada Iliescu Gramatica Practica a Limbii Romane Actuale
Transcript:
 • Redactor: G. MoldoveanuTehnoredactare computerizat: Cristian DragomirCoperta: Walter Riess

  Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei ILIESCU, ADA

  Gramatica practic a limbii romne actuale/ AdaIliescu. - Ed. a 2-a, rev. - Bucureti: Corint, 2007

  Bibliogr.ISBN 978-973-135-193-3

  811.135.1*36(075.3)

  Toate drepturile asupra acestei lucrrisunt rezervate Editurii CORINT, parte componenta GRUPULUI EDITORIAL CORINT.

  ISBN 978-973-135-193-3

 • ADA ILIESCU

  fpmfie practic& M i i r o m m

  cfumEdiie revizuit dup Dicionarul ortografic,

  ortoepic i morfologic al limbii romne (ediia a Il-a, 2005)

  C o r in t

 • Datoria unui profesor nu este de a impune sistemul vreunui filosof,

  oricare ar fi el.ci de a da metoda sigur n cutarea adevrului

  i nimic mai mult.

  Titu Maiorescu

  Ceea ce e perfect neles se enun cu claritate.

  Cum descrie cineva un lucru, aa l-a vzut i l-a priceput."

  Mihai Eminescu

 • CUVANT-INAINTE

  Lucrarea de fa i propune s le ofere att elevilor din cursul gimnazial, ct i celor de la liceu un material util despre cum trebuie s se nvee i s fie neleas gramatica de baz pentru ca la concursurile colare i la examenele viitoare acetia s poat rezolva orice problem teoretic sau practic, indiferent dac probele examenelor vor fi de tip clasic ori de tip gril.

  Ne-am strduit s atingem rigorile unei lucrri cu o anumit inut tiinific, respectnd ns principiul accesibilitii, astfel nct ea s fie un bun instrument de lucru nu numai pentru elev, ct i pentru profesor, deoarece i ajut s parcurg teoria gramatical {morfologia i sintaxa), gndit dup un plan adecvat, specific fiecrui compartiment al gramaticii, i urmrete s clarifice majoritatea ambiguitilor care apar n analiza gramatical, la nivelul subiectelor de la olimpiade sau de la testarea naional, precum i al celor de la admitere la facultate.

  Abordnd, pentru fiecare parte de vorbire sau de propoziie, i problemele de ortografie ori de punctuaie, am intenionat s imprimm un caracter practic-operaional n prezentarea motivrilor pertinente, prin corelarea permanent a noiunilor de morfologie cu cele de sintax i de vocabular, dar i cu cele de ortografie, ortoepie i de punctuaie, plednd pentru formarea unor deprinderi de exprimare corect oral i scris - i de nsuire a cunotinelor de limb.

  De asemenea, dorim ca aceia care vor utiliza aceast lucrare s rein i nota de normalitate - benefic i instructiv-educativ - pe care am ncercat s o imprimm prin exemplele create ad-hoc, dorina noastr de a sdi n sufletul elevilor un patriotism delicat, discret i adevrat, pornit din inim, precum i de a cultiva acele valori morale att de necesare tineretului n perioada pe care o traversm cu toii.

  Cuvnt-nainte 5

 • Cnd a trebuit s facem necesare comentarii, cu scopul de a ncerca s rezolvm unele ambiguiti sau capcane, ne-am permis, din dorina de a fi ct mai aproape de sufletul elevului, s abordm un stil direct, un dialog lejer, bine dirijat, continund - att ct a fost posibil - stilul imprimat de manualele colare pentru gimnaziu.

  Claritatea expunerii, densitatea i structurarea exemplelor ntr-o form riguros tiinific, gndite, n special, din punctul de vedere al elementului regent, renunarea la anumite structuri formale n favoarea unor explicaii uor de neles i de automatizat sunt doar cteva elemente prin care aceast carte este oferit elevilor ntr-o inut ct se poate de accesibil, nct acetia s posede, nc din primele clase de gimnaziu, cunotinele care le sunt absolut necesare.

  Conceput ca un instrument de lucru sigur, practic i, credem noi, deosebit de util n aprofundarea cunotinelor de gramatic, n vederea prezentrii la examene, cartea aceasta are ca suport, n primul rnd, Gramatica Academiei (ed. a Il-a revizuit i adugit, 1966) care reglementeaz, oficial, utilizarea corect a limbii romne literare actuale n comunicarea oral i scris.

  Ediia de fa este corelat cu normele actuale impuse de Dicionarul ortografic, ortoepic i morfologic al Academiei Romne, ediia a Ii-a, revzut i adugit, publicat la Editura Univers Enciclopedic, Bucureti, 2005.

  Bibliografia de baz a lucrrii noastre (pe care n-am considerat c este cazul s o reproducem n aceast lucrare dedicat elevilor) cuprinde operele monumentale ale maetrilor notri - s-i menionm, totui, pe Mioara Avram, Grigore Brncu, Ion Coteanu, Dumitru Craoveanu, Doina Dasclu, Alexandru Graur, Valeria Guu Romalo, Theodor Hristea, Iorgu Iordan, Dumitru Ivnu, Maria Manoliu Manea, Gabriela Pan Dindelegan, Rodica Popescu, Vladimir Robu, Manuela Saramandu, Gheorghe I. Tohneanu - , precum i lucrrile preioase ale unor cercettori care s-au ocupat de studiul gramaticii romneti, de studierea scrierii i pronunrii limbii romne literare contemporane, contribuii la care am recurs i noi.

  Scopul urmrit nu este doar asigurarea legturii indisolubile ntre noiunile teoretice nsuite la orele de Limba romn i practica analizei gramaticale, ci i realizarea cerinei didacticii modeme care preconizeaz

  6 Gramatica practic a limbii romne actuale

 • participarea direct i activ a cursanilor la explicarea, nelegerea i automatizarea faptelor gramaticale.

  Dup o experien de peste trei decenii la catedr, am neles c tineretul de azi pretinde cu ardoare sa i se fixeze n tipare eterne perfeciunea! De aceea, prin automatizare s nu se neleag crearea anumitor cliee sau raionamente false sau confuze, ci tocmai evitarea lor prin exersare - logic - , nentrerupt i dirijat, n aa fel nct modelele de limb s devin automatisme - colaci de salvare - ntr-un examen de tip clasic ori de tip gril, dar i n aspectul ngrijit al exprimrii n limba romn literar actual.

  Ambiia demersului nostru nu a fost aceea de a impune modele sau de a propune norme originale, ci ne-am strduit a le prezenta ntr-o anumit ordine perfect i a le justifica pe cele existente n crile care se afl n bibliotecile personale sau n librrii, nlesnind accesul tinerilor spre rigoarea limbii romne literare contemporane.

  Msura n care am reuit acest lucru ne-o va da reacia cititorilor (primii beneficiari i, n acelai timp, cei mai sinceri judectori), pe care o ateptm cu emoie.

  i, pentru c adolescena este o etap ars de neliniti existeniale, a sosit momentul, dragii notri elevi i studeni, s v verificai capacitatea infinit a trupului, a intelectului i a sufletului i, parcurgnd paginile acestei cri, s aprofundai cu plcere Gramatica limbii voastre materne, continund ceea ce ai fcut pn acum la coal, i s nelegei - prin efortul fizic i mental pe care l depunei - bogia vieii voastre n aceast etap, precum i utilitatea gramaticii, frumuseea acestei discipline considerate de unii arid, bun doar pentru promovarea unor examene obligatorii n anumite etape ale vieii de colar i de student.

  S nu uitai ns c mine, poimine, ansa vieii voastre ar putea s depind i de felul n care tii s scriei ori s ntreinei o conversaie la un interviu pe care l vei da i la care se apreciaz nu numai pregtirea profesional, ci i degajarea, dezinvoltura cu care v susinei punctul de vedere. Or, toate acestea, inclusiv felul miestrit n care tii s mnuii fraza, precum i darul elocinei, sunt consecine ale aplicrii unor reguli gramaticale nvate, nelese i automatizate n timp.

  Fr ndoial c o asemenea lucrare nu poate fi scutit de insuficiene, de omisiuni sau chiar de eventuale greeli. De aceea, vom

  Cuvntihainte 7

 • rmne profund ndatorai cititorilor care, cu ochi critic, le vor descoperi, ajutndu-ne astfel s le nlturm la o eventual reeditare.

  Mulumiri recunosctoare se cuvin maetrilor notri care ne-au nvat carte; elevilor i studenilor notri care, prin ntrebri iscoditoare, ne-au stimulat n studiul nostru; Facultii de Drept N. Titulescu i Facultii de Litere de la Universitatea din Craiova, care, prin tot ceea ce nseamn ele, ne-au dat posibilitatea s ajungem cu elevii i cu studenii notri la performane bine cunoscute n lumea colii.

  n vederea rezolvrii testelor-gril i a exerciiilor din culegerile care trateaz subiectele date la examene, v recomandm, n final, o bibliografie selectiv cu lucrri aprute n ultimul deceniu, dar v sugerm s nu v angajai n rezolvarea exerciiilor i a testelor propuse pn cnd nu vei avea o pregtire general temeinic, pn cnd nu vei ti materia ca la carte! Mult succes!

  Autoarea

 • MORFOLOGIA

  Este o parte component a gramaticii care se ocup de forma cuvintelor i de gruparea lor n clase de cuvinte cu trsturi asemntoare, adic pri de vorbire flexibile i pri de vorbire neflexibile, precum i de modificrile formale ale cuvintelor, adic de categoriile morfologice.

  Prile de vorbire

  Neflexibile Substantivul Articolul Adjectivul Pronumele Numeralul ''Verbul' ""

  Adverbul Prepoziia Conjuncia Inteijecia

  Categoriile morfologice

  gen persoan numr diatez

  detenninare prin articol timp grad de comparaie_____________________

  Morfoioeia 9

 • > Deoarece majoritatea lucrrilor i culegerilor publicate pn n prezent care propun elevilor exerciii sau teste de limba romn insist, n mod deosebit, asupra funciei sintactice a cuvintelor i pentru c practica analizei gramaticale a demonstrat c elevului i este mult mai uor s spun: subiect / atribut .a. exprimat prin..., am hotrt s acordm funciilor sintactice un rol primordial, dei ne aflm la capitolul Morfologie.

  In acest fel, am privit funcia ca un element care i subordoneaz structura, altfel spus structura trebuie s se afle n serviciul funciei.

 • SUBSTANT1UUL

  I. DEFINIIESubstantivul (subst.) este partea de vorbire care denumete obiecte

  n sens foarte larg (adic fiine, lucruri, fenomene, stri, aciuni, nsuiri, relaii etc.) i se declin (adic sufer modificri formale dup numr i caz):

  fat, cas, fulger, ieire, somn, tineree, fericire, prietenie . a.

  (I. CE SE A

of 542

Embed Size (px)
Recommended