+ All Categories
Home > Documents > 50035817 Cristale Si Pietre

50035817 Cristale Si Pietre

Date post: 05-Dec-2014
Category:
Upload: cristina-cocirdan
View: 200 times
Download: 15 times
Share this document with a friend
Description:
cristale si pietre
Embed Size (px)
of 51 /51
CRISTALE SI PIETRE ACVAMARIN Se spune ca acvamarinul ajuta la intarirea increderii in propriile forte intelectuale, dezvolta aptitudinile psihice si permite o comunicare mai usoara cu cei din jur. In acelasi timp este un tasliman de protectie foarte bun pentru cei care calatoresc mult. Una dintre cele mai cunoscute pietre preţioase, aquamarine-ul este deosebit de apreciată de femeile din întreaga lume pentru superbele nuanţe de albastru care pot completa aproape orice culoare a pielii sau ochilor. Numele său este derivat din latinescul „aqua marina”=apă de mare. Este o piatră la fel de populară ca şi rubinul, safirul, smaraldul sau diamantul. Astrologii medievali considerau că aquamarine-ul avea puterea de a calma marea şi de a alunga necazurile celor care-l purtau. Marinarii şi pescarii îl purtau pentru a-i feri de înec. Acvamarinul calmează mintea, îndepărtează gândurile inutile, filtrând informaţiile care ajung la creier, clarificând percepţia şi alungând confuzia. Deblochează comunicarea şi favorizează exprimarea personală, ajutând la înţelegerea stărilor emoţionale şi interpretarea sentimentelor. Aquamarine-ul protejează aura şi aliniază chakrele, purificând chkra gâtului. Aduce armonie între corpul fizic şi cel spritual. Sănătate: Benefic în cazul afecţiunilor gâtului, ganglionilor inflamaţi, afecţiunilor tiroidiene. Tratează bolile autoimune, atenuează reacţiile imunitare excesive Protejeaza nativii din zodiile Rac (Cocos), Scorpion, Pesti, Taur si Balanta.
Transcript
Page 1: 50035817 Cristale Si Pietre

CRISTALE SI PIETRE

ACVAMARINSe spune ca acvamarinul ajuta la intarirea increderii in propriile forte intelectuale, dezvolta aptitudinile psihice si permite o comunicare mai usoara cu cei din jur. In acelasi timp este un tasliman de protectie foarte bun pentru cei care calatoresc mult. Una dintre cele mai cunoscute pietre preţioase, aquamarine-ul este deosebit deapreciată de femeile din întreaga lume pentru superbele nuanţe de albastru care potcompleta aproape orice culoare a pielii sau ochilor.Numele său este derivat din latinescul „aqua marina”=apă de mare. Este o piatră lafel de populară ca şi rubinul, safirul, smaraldul sau diamantul. Astrologii medievaliconsiderau că aquamarine-ul avea puterea de a calma marea şi de a alunga necazurilecelor care-l purtau.Marinarii şi pescarii îl purtau pentru a-i feri de înec.Acvamarinul calmează mintea, îndepărtează gândurile inutile, filtrând informaţiilecare ajung la creier, clarificând percepţia şi alungând confuzia.Deblochează comunicarea şi favorizează exprimarea personală, ajutând la înţelegereastărilor emoţionale şi interpretarea sentimentelor. Aquamarine-ul protejează aura şialiniază chakrele, purificând chkra gâtului. Aduce armonie între corpul fizic şi celspritual.Sănătate: Benefic în cazul afecţiunilor gâtului, ganglionilor inflamaţi, afecţiunilortiroidiene.Tratează bolile autoimune, atenuează reacţiile imunitare excesiveProtejeaza nativii din zodiile Rac (Cocos), Scorpion, Pesti, Taur si Balanta.

Page 2: 50035817 Cristale Si Pietre

Denumire stiintifica: acvamarinProvine din l. latina aqua marina = “apa de mare”.Descriere: este o varietate a berilului, mineral din grupa alumosilicatilor, cristalizeaza in sistemul hexagonal.Culori: culoarea depinde de continutul din titan sau fier (transparent, albastra spre verzui deschis). Caldura sau lumina puternica pot determina schimbarea culorii cristalului. Cele transparente sunt de calitate superioara. Cele mai valoroase exemplare de acvamarin sunt cele perfect transparente de o nuanta cat mai deschisa de bleu-ciel.Prin asemanarea de culoare, poate fi confundat de asemenea cu turmalina albastra, topazul sau zirconul, insa mineralele amintite au o densitate mai mare decat acvamarinul.Provenienta: acvamarinul se gaseste frecvent in roci ca pegmatitele, granit sau in roci metamorfice ca gnaisurile, sau se mai poate intalni ca sediment in albiile raurilor.Cel mai mare cristal de acvamarin gasit pana in prezent, a fost descoperit la Marambaia (Brazilia) in anul 1910, avand o greutate de 110,5 kg (520 carate) si o lungime de 48 cm.Are ca scop principal pace, curaj, aptitudini parapsihice, purificare.Protejeaza pe timpul calatoriilor pe apa sau in aer, protejeaza impotriva inecului. Ajuta la intelegerea situatiilor complicate si recunoasterea adevarului, impacare in cuplurile separate, legarea de noi cunostinte, fluxul comunicational (conversatii mai usoare), relatiile inter-umane, comunicativitatea verbala, deasemenea ajuta creativitatea, auto-cunoasterea, increderea, ajuta la un somn linistit cu vise.Amplifica, stimuleaza trezirea spirituala, faciliteaza accesul spre divinitate si Dumnezeu (bun pentru rugaciune si meditatie).Reduce, scade teama, fobiile, cosmarurile, anxietatea, depresia, frica, agitatia, tracul (recomandat actorilor, oratorilor etc.).Aduce, confera calm, relaxare, pace, energie, stimuleaza frumusetea, bucuria si autoritatea comunicarii.Pastreaza spiritul tanar, atrage atentia celorlalti asupra purtatorului, deschide latura umanitara (pentru a veni in ajutorul celor care au nevoie de un sprijin).

Sanatate: bun pentru cristaloterapie, are puternic rol protector pentru sanatate.Reduce durerea, retentia de lichide, echilibreaza hormonal, ajuta la eliberarea de dependente periculoase (medicamente de exemplu), benefic pentru timus, ficat, stomac, sistemul imunitar, rinichi, tiroida, splina, inima, ochi, dinti, urechi.Benefic in caz de alergii respiratorii, bronsite, tuse, dureri dentare, acnee, alergii, migrene, hipotiroidism, oreion, inflamatii, previne pierderile de sarcina, purtat sau asezat la gat, ajuta la vindecarea bolilor de gat.Trebuie purtat in perioade de mare suferinta. A se purta cat mai des (permanent) la dv. (ca bijuterie sau talisman) sau a se agata intr-un loc ce necesita protectie si energie pozitiva.

Se poate crea elixir pentru sanatate (o piatra de acvamarin tinuta in apa) sau poate fi plasat peste ochi.

Page 3: 50035817 Cristale Si Pietre

Scurt Istoric

Una dintre cele mai cunoscute geme, acvamarinul a fost deosebit de apreciat in Evul Mediu.Potrivit astrologilor medievali, acvamarinul avea puterea de a calma marea, de a gira prietenia si dreptatea si de a alunga necazurile celor ce-l purtau.Isi trage numele de la albastrul cerului si puritatea marii (aqua – marin; apa marii) si a fost de a lungul timpului socotita piatra ocrotitoare a marinarilor.In jurul anul 1300, din acvamarin au fost taiate primele lentile de ochelari.Imparatul Nero purta ochelari din acvamarin transparent.Pentru prima oara, in 1604, numele sau a fost utilizat de Boetius de Boodt. Adesea formeaza cristale de mari dimensiuni, cu propria lor denumire si istorie.

Mit si realitate

Se considera ca apa in care sta acvamarin-ul are efecte curative in problemele ochilor ai ca opreate sughitul.Legendele spun ca acvamarin-ul reprezinta comoara sirenelor, avand puterea de a proteja marinarii.Se spune ca acvamarin-ul are un sarm deosebit cand sta in apa, fapt ce poate explica motivul pentru care marinarii il luau cu ei, intotdeauna, pe marile agiate.Recomandarile zodiacale ale pietrei Acvamarinul este piatra celor nascuti in luna martie, este piatra curajului.

Din punct de vedere astrologic el este asociat planetei Uranus si este recomandat in special ca talisman pentru cei nascuti in zodiile Pesti, Varsator si Balanta, influentand in cel mai inalt grad persoanele nascute in zodia Pestilor.

Este stiut ca acvamarinul, datorita culorii sale delicate si linistite, tempereaza spiritele si limpezeste gandirea.

AGATIn antichitate se credea ca agatul fortifica organele sexuale, elimina durerile, trateaza epilepsia si insomnia. Ajuta la ameliorarea problemelor sentimentale si indeparteaza energiile malefice. Protejeaza nativii din zodiile Taur (Oaie), Berbec, Leu, Fecioara si Gemeni.

ALEXANDRITULVarietate de crisoberil cu continut de crom, vanadiu si fier, denumit dupa numele tzarului Alexandru II al Rusiei. Inca de la descoperirea alexandritului s-a crezut ca acesta piatra semipretioasa aduce noroc si dragoste. In Rusia alexandritul este considerata o piatra de foarte bun augur. Se considera ca alexandritul aduce echilibru in interactiunea dintre manifestarea lumii fizice cu cea spirituala sau astrala. Alexandritul deschide chakra coroanei, vindecand pe cei raniti in dragoste si energia din univers. Se crede deasemenea ca consolideaza intuitia, creativitatea si imaginatia.

Page 4: 50035817 Cristale Si Pietre

Alexandritul este piatra persoanelor nascute in luna iunie si piatra de aniversare a celui de-al 55-lea an de la casatorie, apara nativii din Gemeni. Alexandritul incurajeaza romantismul. Se crede ca atingerea alexandritului aduce bucurie in viata oamenilor cu prea multa auto-disciplina. Piatra ne aminteste de scopul nostru in viata si de origini. Acesta piatra ofera speranta celor deznadajduiti, le da forta si le reaminteste constant de partea buna a lucrurilor. Schimbarea culorii pietrei sugereaza ca viata nu este doar ceea ce pare a fi. Din punct de vedere mineralogic alexandritul este o varietate de crisoberil. Ceea ce face ca alexandritul sa difere de alte soiuri de minerale, cum ar fi ochi de pisica, este prezenta nu numai a fierului si titanului, dar si a cromului ca mare impuritate. Aceasta combinatie de elemente da culoarea verde a alexandritului. Alexandritul poate avea aproape culoarea smaraldului, dar este mai curand verde-galbui sau verde-maroniu. Cele mai apreciate nuante de verde ale unui alexandrit pot fi descrise ca fiind "iarba smarald, splendid sau elegant" si nuanta de rosu poate fi descrisa ca fiind "rubin, granat columbian, zmeura sau de foc." Alexandritele de varietate mai clara sunt descrise in culori ca fiind "iarba lipsita de stralucire iarba, gri, opac, masliniu sau Frunze de ulm", in timp ce nuanta de rosu poate fi denumita "intunecata, scortisoara, venetian, coral lipsit de stralucire sau maroniu." Principala caracteristica a alexandritului este abilitatea de asi schimba culoarea in cazul in care este expus la o sursa de lumina, care este bogata in raze rosii. Aceasta transformare se numeste policromie. Sub influenta unei astfel de lumini, cum ar fi cea de amurg sau a luminii artificiale piatra devine rosie sau roscata. Aceasta schimbare pronuntata a culorii este foarte apreciata. Piatra se descarca in apa calduta, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Cele mai valoroase alexandrite sunt cele de culoare verde stralucitor si care se schimba in rosu sub influenta luminii atificiale sau de amurg. Cele mai drastice modificari de culoare sunt cele mai dorite. Alexandritele din Brazilia isi schimba 100% culoarea si sunt, prin urmare, cele mai apreciate. Datorita caracterului policromatic al alexandritului, acesta a fost numit "smarald de zi si rubin de noapte". Schimbari de culoare prezenta si safirele si turmalinul, dar in cazul alexandritului schimbarile sunnt mai dramatice.

Ingrijirea alexandritului

Alexandritul este evaluat ca "excelent" pentru purtare zi cu zi, trebuie insa utilizat cu prudenta si protejat de substante chimice dure, temperaturi extreme si zgarieturi. Cel mai bun mod de a curata alexandritul este cu un sapun slab si apa calda, folosind o periuta moale.

Calitati metafizice: Piatra a prosperitatii. Puternic rol protector.Mareste respectul de sine, increderea, bucuria, norocul, calitatile psihice, mandria.Aduce noutate in viata omului, eleganta, puritate, detasare, dragoste la nivel spiritual.Stimuleaza deschiderea la nivel sufletesc.Stimuleaza regenerarea tesuturilor, efecte benefice pentru sanatate.Are efectul de a amplifica energia celorlalte pietre langa care este purtat.Alexandritele sunt utile si pentru bunastarea emotionala, precum si pentru promovarea sinelui.

Page 5: 50035817 Cristale Si Pietre

Efecte asupra sanatatii: Alexandritul are proprietati tamaduitoare de reglare in formarea sangelui, mentinere a elasticitatii venelor si arterelor. Exista multe modalitati prin care alexandritele sunt de ajutor in maladiile fizice. Acestea sunt recomandate pentru recuperarea de dupa o interventie chirurgicala sau de dupa o boala prelungita. Ele au capacitatea de a ajuta sistemul in restabilirea energiilor interne si fizice. Alexanritele pot fi de folos celor care se confrunta cu tulburari cronice. Practicienii contemporani in vindecarea cu ajutorul cristalelor sustin ca alexandritul este util in tratarea afectiunilor splinei si pancreasului, precum si a afectiunilor neurologice, in regenerarea tesuturilor si in tratarea leucemiei.

AMAZONITSe crede ca amazonitul poate fi folosit pentru fortificarea inimii, mai ales dupa interventii chirurgicale sau accidente cerebrale, in tratarea afectiunilor genitale si ale gatului. Inlatura durerile de cap si migrenele. Protejeaza nativii din zodiile Gemeni (Maimuta), Balanta si Varsator.

AMETISTDin antichitate se spune despre ametist ca este cristalul care intareste vointa si echilibreaza metabolismul. ajuta purtatorul sa evolueze din punct de vedere spirirtual pe o treapta superioara, confera o gandire mai limpede, protejeaza impotriva oamenilor invidiosi si cu ganduri malefice. Remediu deosebit impotriva alcoolismului. Piatră preţioasă extrem de puternică şi protectoare, Ametistul era socotită în EvulMediu mai valoroasă decât diamantul, fiind purtată de către regi, regine, prinţese,ca simbol al puterii.Culoarea ametistului este atât unică, cât şi seducătoare, deşi în realitate estesingura piatră ce protejează de seducţie. Ametistul este o extravaganţă în violet.Se spune că împărăteasa Ecaterina cea Mare a trimis mii de mineri în M-ţii Uralipentru a o căuta.Protejează împotriva gândurilor negative, magiei negre, atacurilor psihice,pericolelor, spiritelor rele, împotriva trădării şi decepţiilor. Foarte puternic rolprotector pentru cei ce nu se simt în siguranţă sau se tem de pericole.Sănătate: Calmează durerile de cap, alungă tensiunea, tratează afecţiunilerespiratorii, ale pielii şi celulelor, ale tractului digestiv. Sprijină producerea dehormoni, echilibrează şi uneşte corpul fizic,mintal şi emoţional cu cel spiritual,purifică aura şi transforma energia negativă în energie pozitivăProtejeaza nativii din zodiile Berbec (Cal) si Capricorn, Pesti si Varsator.

APATITFortifica intelectul, stimuleaza activitatea mentala, ajuta la concentrare, bun in momente de studiu (ajuta la acumularea de informatie).Aduce pace si armonie, acceptare, toleranta, claritate gandirii,

Page 6: 50035817 Cristale Si Pietre

dragoste neconditionata.Mareste creativitatea, capacitatea de comunicare, abilitatile telepatice, memoria vizuala (fotografica).Risipeste energiile si gandurile negative.Pune in echilibru mintea si inima.Ajuta la adaptarea sociala, imbunatateste comunicarea Puternic rol curativ, benefic pentru rinichi, gura, tiroida, gat, hiper-tensiune, oase, muschi, asimilarea mineralelor, scade senzatia de foame.

ARAGONITSpecialistii spun ca nivelul ridicat de calciu face din acest cristal un remediu excelent pentru problemele oaselor, dintilor si pielii. Are un efect de calmare si intarire a tesuturilor. Protejeaza nativii din zodiile Gemeni (Maimuta), Balanta, Capricorn si Pesti.Aragonitul va invata rabdarea si acceptarea, incurajeaza concentrarea asupra actiunilor in curs si ajuta la descoperirea cauzelor diverselor probleme. Combate mania si stresul, restabileste echilibrul si pregateste pentru meditatie

AVENTURINULSe spune ca aventurinul foloseste la echilibrarea emotionala si alinarea problemelor legate de inima. Actioneaza eficient impotriva gripei, racelilor si in cazul leziunilor pielii. In China Antica purta denumirea de "Piatra Imparatului", si se spunea ca asigura fericirea, linistea si prospetimea. De asemenea se mai credea despre acest cristal ca ascute mintea si o pastreaza sanatoasa. Protejeaza nativii din zodiile Rac (Cocos), Varsator, Pesti si Taur.Aventurinul are puterea de a accentua calitatile de lider si caracter decis, incurajeaza perseverenta si mareste creativitatea. Este cunoscut pentru puterea de a ingriji si proteja inima, linisteste greata, inlatura emotiile si gandurile negative. De altfel, confera bunastare si calm

Page 7: 50035817 Cristale Si Pietre

AZURITSe spune ca azuritul conduce sufletul catre iluminare. Purifica si stimuleaza al treilea ochi, punandu-l in acord cu planul spiritual. Asigura usurinta si siguranta calatoriilor extracorporale. Creste constiinta in plan superior si confera un control mai mare asupra dezvoltarii spirituale. Permite intrarea usoara intr-o stare meditativa. Piatra curativa puternica, permite intelegerea efectelor mintii si ale emotiilor asupra corpului. Trateaza problemele gatului, artrita si tulburarile articulare, indreapta coloana si actioneaza la nivel celular pentru a inlatura orice blocaj sau deteriorare cerebrala. Vindeca rinichii, vezica biliara, afectiunile hepatice, splina, tiroida, oaselor, dintii, pielea. Favorizeaza dezintoxicarea organismului si dezvoltarea fatului.

CALCEDONIEConform credintelor vechilor greci, calcedonia opreste hemoragiile, este folosita in tratamentul tulburarilor legate de menopauza si boli ale gatului. Atrage buna dispozitie si confera o stare de relaxare si calm. De asemenea se mai spunea despre acest cristal ca detine puteri afrodiziace si ajuta purtatorul sa devina mai atragator si fermecator pentru cei din jur. Calcedonia creste energia fizica, echilibreaza corpul, emotiile, mintea si spiritul, vindeca ochii, vezica biliara, oasele, splina, sangele si sistemul circulatorProtejeaza nativii din zodiile Capricorn (Iepure), Leu si Sagetator.

CALCIT

Page 8: 50035817 Cristale Si Pietre

Despre calcit se spune ca actioneaza benefic in functionarea mai multor organe, ajuta memoria si confera incredere in sine. Are efecte benefice asupra inimii si trateaza afectiunile neurologice. In antichitate era folosit foarte mult si in timpul ritualurilor de purificare si invocare a spiritelor. Calcitul este o piatra stabilizatoare, favorizeaza absorbtia calciului in oase, fortificand sistemul osos si articulatiile, stimuleaza coagularea sangelui si vindecarea tesuturilor. Totodata purifica si reincarca cu energie chakrele.Protejeaza nativii din zodiile Rac, Pesti si Scorpion.

CARNEOLConform anticilor, carneolul este un foarte bun calmant al inimii si ajuta la oprirea hemoragiilor. Este folosit de asemenea pentru rezolvarea problemelor legate de digestie, stimuleaza glandele sexuale si ajuta la marirea puterii de concentrare. De asemenea se mai credea ca apara oamenii de certuri, dureri de dinti si boli psihice. Se mai spune ca scade febra, intareste inima si revitalizeaza organismul indeparteaza stariile de nervozitate si aduce fericirea. Protejeaza nativii din zodiile Berbec (Cal), Scorpion si Rac.

CELESTITCristalul de celestit este asociat cu energia divina, cu dezvoltarea spriituala. Acest cristal promoveaza puritatea inimii, aduce noroc si vindeca aura, confera echilibru si armonie. Confera pace interioara, calmeaza emotiile puternice. Inlatura durerea si aduce dragostea. Trateaza afectiunile oculare si auditive, elimina toxinele si scade tensiunea musculara. Ca toate cristalele albastre, celestitul deblocheaza si vindeca chakra gatului. Este ideal pentru meditatie deoarece atrage linistea, alunga grijile si ofera claritate mentala. Atentie! acest tip de cristal isi pierde culoarea daca este expus la soare.

Page 9: 50035817 Cristale Si Pietre

ChiastolitaChiastolita este o varietate de turmalina, despre care, in antichitate se credea ca ajuta la imbunatatirea memoriei si la previnirea ametelilor. Se spune ca neutralizeaza influxurile joase si diforme, ferese de energiile inferioare si de energiile malefice exterioare. Atrage linistea interioara si echilibreaza intreaga fiinta. Este una dintre cele mai bune pietre ce poate fi purtata in cazul suferintelor cronice ale gatului sau zonelor limitrofe. Protejeaza nativii din zodiile Balanta, Capricorn, Leu si Pesti.

CHIHLIMBAR/AMBERSe spune despre chihlimbar ca poate fi utilizat in tratarea afectiunilor ochilor, urechilor si dintilor. Previne si amelioreaza bolile plamanilor, stomacului si vezicii urinare. Cunoscut si sub numele de ambra, chihlimbarul era foarte pretuit inca din antichitate, de greci, iar sub forma de pulbere in amestec cu uleiuri parfumate era folosit ca unguent pentru tratarea reumatismului. Chihlimbarul nu este propriu-zis o piatră ci o răşină fosilizată a unor copacipreistorici. A fost foarte preţuită de grecii antici, care considerau că chihlimbarulîi apără de reumatism şi de o mulţime de boli.Atrage succesul şi prosperitatea dar şi persoanele plăcute, generoase. Este o piatrăa dragostei adevărate, ajută la găsirea sufletului pereche, leagă mai bine relaţiilede familie şi de căsătorie.Sănătate: Chihlimbarul are un puternic rol purificator şi vindecător.Absoarbe durerea şi energiile negative, mărind capacitatea de autovindecare şi deautoechilibrare a corpului. Tratează stomacul, splina, rinichii, vezica şi ficatul.Protejeaza nativii din zodiile Varsator (Dragon), Sagetator, Fecioara si Leu.

CITRINULSe spune ca citrinul este un antidot foarte bun in cazul indigestiilor si constipatiilor, a problemelor cu vezica urinara, rinichilor, ficatului si pancreasului, a diabetului si depresiilor. Este o piatra care ajuta atunci cand se doreste rezolvarea unor probleme existentiale, cum ar fi afacerile, educatia, relatiile interpersonale sau cele de natura familiala. In antichitate se credea ca acest cristal atrage lumina si calmul in sufletele oamenilor, indeparteaza temerile si asigura un somn linistit noaptea.

Page 10: 50035817 Cristale Si Pietre

Citrinul este una din pietrele abundentei, va invata cum sa atrageti bunastarea, bogatia, prosperitatea, reusita.Va indeamna spre compasiune si bunavointa, respinge starile de melancolie si negativitate. Ca elixir, citrinul este benefic pentru tulburarile menstruale si simptomele menopauzei, echilibreaza secretia hormonala si inlatura oboseala.O piatră extraordinar de puternică, citrinul îşi trage numele din latinescul „citrus”care înseamnă lămâie. Este una din puţinele pietre ce nu au niciodată nevoie să fiepurificate, deoarece ele absorb, transformă, înlătură şi ancorează energiilenegative, protejând astfel purtătorul.Citrinul încarcă cu energie toate planurile vieţii, stimulează noile proicte şiînceputuri, plăcerea de a trăi, memoria, optimismul, voinţa, claritatea mintală,puterile psihice, viaţa sexuală.Citrinul incită la veselie, înlătură teama, depăşeşte frica de responsabilitate şialungă mânia.Sănătate: O piatră excelentă pentru revigorarea corpului şi reîncărcarea lui cu energie.Tratează alergiile, bolile de nutriţie, diabetul, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină,detoxifică sângele, echilibrează tiroida.Protejeaza nativii din zodiile Gemeni (Maimuta), Scorpion, Fecioara si Balanta.

CORALIn Egiptul Antic se credea despre coral ca este un remediu excelent pentru problemele legate de minte si creier. Era folosit pentru ameliorarea afectiunilor ochilor. Se utiliza si in cazurile bolilor aparatului urinar. De asemenea era folosit in ritualurile magice si religioase pentru invocarea spiritelor benefice. Era considerata piatra zeitatilor si era folosita pentru a atrage protectia asupra purtatorului pe planul sanatatii. Egiptenii o asezau de cele mai multe ori sub perna copilului pentru a atrage un somn linistit, vise frumoase si pentru ai intarii aura energetica. In Roma Antica era considerata piatra iubirii, si era folosita ca talisman pentru a proteja relatia de cuplu. Deoarece ea provenea din mare, romanii o foloseau si ca talisman de protectie in timpul calatoriilor cu vapoarele sau barcile. Asemeni perlei coralul este o piatra de natură organică, cu o fascinaţie aparte, caretrăieşte la adâncimi de până 300m în mările şi oceanele lumii.Este piatra naţională a Marocului.Prin proprietăţile sale coralul acţionează asupra ambelor emisfere cerebraledezvoltând atât abilităţile intelectuale (înţelepciunea, diplomaţia, capacitatea decomunicare, concentrarea şi raţiunea), cât şi intuiţia, imaginaţia şi creativitatea.Ne ajută să fim mai înţelepţi şi ne redă entuziasmul care se pierde cu trecereatimpului. Cei aflaţi în căutarea iubirii şi pasiunii trebuie să aibă în permanenţă cuei un coral. Nu întâmplător roşu este culoarea pasiunii.Coralul alb are rol protector, relaxează şi aduce armonie.Coralul roz aduce iubire platonică şi prietenie.Coralul roşu stimulează creativitatea, iubirea, optimismul, înţelepciunea.Sănătate: Benefic pentru sistemul muscular, circulator,reproducător, tiroidă, măduvaspinării, oase, ţesuturi, tulburări sexuale, anemie.Protejeaza nativii din zodiile Scorpion (Bou), Fecioara si Leu.

Page 11: 50035817 Cristale Si Pietre

Cristalul de stancaCristalul de stanca este considerat de catre terapeuti "medicul generalist" al organismului. Se spune ca revitalizeaza organismul, neutralizeaza radiatiile si este folosit in tratarea afectiunilor stomacului si inimii. Intareste comunicarea cu supraconstientul si amplifica energia. Se utilizeaza si la vizualizarea viitorului. Civilizatiile rasaritene numeau acest cristal si " cuart" si il considerau a fi o piatra rabdarii si a perfectiunii, iar in Tibet era folosit ca leac in tratarea ranilor. Sferele de cristal erau folosite in ritualuri si vrajitorii, iar pentru budisti era unul dintre cele sapte lucruri de nepretuit. Se mai credea ca bautul din pahare de cristal de stanca previne durerile de dinti. Protejeaza nativii din zodiile Capricorn (Iepure), Scorpion, Sagetator si Leu.

CRISOCOLSe spune despre crisocol ca este un cristal ce ajuta la prevenirea ulceratiilor, inlaturarea spasmelor, a starilor de anxietate. De asemenea calmeaza palpitatiile inimii si previne scadere brusca a tensiunii. Creste constiinta de sine si echilibrul interior, confera o stare de incredere si sensibilitate. Ca efecte tamaduitoare, trateaza artrita, bolile sistemului osos, spasme musculare, detoxifica ficatul si vindeca infectiile. Protejeaza nativii din zodiile Gemeni, Rac si Varsator.

Page 12: 50035817 Cristale Si Pietre

CUART ALBASTRUCuartul albastru este cristalul specific chakrei gatului. Este cunoscut pentru calitatile sale benefice, creaza o stare de relaxare, confera curaj celor care vor sa intre in contact cu persoanele din jur, aduce stimulare in relatiile sentimentale. Ajuta purtatorul sa inteleaga faptul ca, frica este doar o consecinta a putinelor cunostine detinute. Se spune ca acest cristal scoate in evidenta calitatiile unui lider. Fiind o varietate de cuart, acest cristal este folosit pentru echilibrarea, energizarea si protectia chakrei inimii. In contact cu pielea, acesta trateaza inflamatiile, arsurile solare, rigiditatea gatului sau a muschilor. este totodata un antidepresiv puternic.

CUART FUMURIUIn antichitate cuartul fumuriu era folosit de catre persoanele care incercau sa evolueze in plan spiritual. Ajuta la meditatie, la explicarea mai corecta a propriilor vise, la eliminarea tensiunilor de orice fel si a fricii si a tendintei de a cheltui peste masura. De asemenea in cristaloterapie este folosit pentru indepartarea starilor de depresie si in tratarea tulburarilor nervoase. Este eficace pentru tratarea afectiunilor abdomenului, coapselor si picioarelor, calmeaza durerea, inclusiv migrenele si este benefic pentru sistemul reproducator, nevos si inima. Atenueaza frica, vindeca depresia si induce un calm si echilibru emotional.

Page 13: 50035817 Cristale Si Pietre

CUART ROZSe spune inca din antichitate ca energia cuartului roz este deosebit de utila pentru autodesavarsire, autoiluminare si pace interioara. El ajuta, prin vibratia roz, la calmare. Este piatra iubirii neconditionate si ajuta la ameliorarea problemelor emotionale si la depasirea traumelor din trecut. Se spune ca atrage fidelitatea si echilibrul in cuplu. De asemenea este folosit pentru indepartarea starilor depresive si a stresului. Este piatra dragostei si fericirii, a iubirii sincere si pure.In templele dedicate zeitei Venus, cuartul roz era semnul aliantei dintre Rai siPamant. Era o piatra reprezentativa pentru zeitele iubirii: Venus, Afrodita si Isis.Calm si linistitor, se recomanda sa fie purtat zilnic ajutandu-I pe cei cu maritulburari emotionale, traumă sau crime. Restabileste increderea şi armonia, pune invaloare intentia si inlesneste receptivitatea la orice tip de frumusete.Echilibreaza emotiile neexprimate si supararea, calmeaza durerea interiorizata sivindeca carentele afective.Va invata cum sa va iubiti pe voi insiva, favorizeaza uitarea de sine si acceptarea,invoca increderea in sine si constiinta proprii sale valori.Sanatate:Fortifica inima si sistemul circulator, elimina impuritatile din fluidele corporale.Trateaza rinichii, suprarenalele, atenueaza ameteala si este cunoscut pentru marireafertilitatii.Protejeaza nativii din zodiile Taur (Oaie), Sagetator, Capricorn si Rac.

Culori: nuante de roz sau culoarea piersicii, semi-opac si adesea piatra prezinta vinisoare. Se consiera ca nuanta de roz este data de o cantitate mica de titaniu. Cuartul roz transparent este rar si se gaseste in Madagascar. Culoarea devine mai fada in lumina directa a soarelui. Trebuie purificat frecvent, cere o noua purificare atunci cand isi schimba culoarea.Raspandire: se gaseste in Brazilia, Madagascar, Scotia, Spania, Mozambic, Namibia si Sri Lanka. Cele mai mari blocuri de cuart roz de cea mai buna calitate sunt cele din Madagascar.

Proprietati Promoveaza toate tipurile de dragoste, este o piatra a iubirii pure. Aduce dragoste, prietenie si fericire. Reduce stresul, depresia, frica, resentimentele, regretele, furia, esecul, gelozia si vinovatia. Aduce echilibru la nivel emotional si calmeaza. Atrage dragostea si confera frumusete interioara si exterioara. Aduce liniste, bunatate, respect de sine, capacitatea

Page 14: 50035817 Cristale Si Pietre

de a ierta, caldura, toleranta, generozitate, compasiune si bucurie de a trai. Ajuta la exprimarea emotiilor si mareste capacitatea de comunicare. Inlatura gandurile si energiile negative si mareste fidelitatea. Calmeaza iesirile temperamentale si echilibreaza la nivel emotional si sexual. Mareste iubirea maternal. Aduce bunatate, liniste sufleteasca si atrage persoane bune in preajma noastra. Stimuleaza creativitatea si talentele artistice, deschide interesul spre arta. Protejeaza indragostitii, copiii si parintii. Recomandabil a se purta in perioade de mari tulburari emotionale: divort, esecuri, necazuri pentru ca este un bun balsam pentru suflete indurate. Recomandabil celor care au nevoie de o mai buna disciplina, pentru cei care nu au curajul de a-si asuma responsabilitati.Sanatate: este benefic pentru inima, rinichi, sistemul circulator, urechi, gat, nas, sinusuri, sprijina fertilitatea, regleaza problemele sexuale, reduce migrenele, benefic in cazuri de leucemie, vertij, rani, echilibreaza activitatea organelor genitale, ficatului, rinichilor, vaselor de sange, plamanilor, ganglionilor, timusului, ajuta la regenerarea tesuturilor, echilibreaza energiile yin-yang, previne entorsele si ajuta la scaderea in greutate.

!Important Piatra se descarca in apa si se raincarca pentru scurt timp la soare. Se recomanda curatarea cu apa si sapun, sau cu ultrasunete, nu utilizati curatarea cu aburi. Trebuie curatat si reincarcat des. Nu expuneti cuartul roz la actiunea directa a caldurii sau razelor solare.

EPIDOT/UNAKITEpidotul cunoscut si sub numele de unakit era o piatra foarte apreciata de vechii greci. Inca din antichitate se credea despre epidot ca ajuta la depasirea prin discernamant a confuziilor pe care interactiunea cu cei din jur ne-o induce. Este un cristal recomandat persoanelor timide, derutate ce nu reusesc sa se exprime foarte usor si astfel se manifesta prin violenta si ura. Sub actiunea cristalului se produce o trezire la viata cu o moderatie calculata si organizata. De asemenea se spune ca epidotul favorizeaza stabilitatea si armonia in plan sentimental. Este piatra ideala pentru familiile in care sunt tensiuni frecvente. Amelioreaza efectele negative ale astmului bronsic si reumatismului. Protejeaza nativii din zodiile Rac (Cocos), Balanta, Varsator si Scorpion.

FLUORIT SAU FLUORINA

Page 15: 50035817 Cristale Si Pietre

Denumire stintifica: fiind cunoscut si sub numele de fluorina, numele provine din latinescul “fluere” care inseamna a curgeDescriere: fluorina se formeaza prin racirea rocilor magmatice, asociat frecvent cu mineralele: Baryt, (Baritina) Quarz, (Cuart) Topaz, Calcit, Galenita si Blenda. Mineralul apare in cantitati mai mari, ca parte componenta a rocilor vulcanice, granite, pegmatite.Culori: variate de culori ale curcubeului, mai multe culori in acelasi cristal, incolor, purpuriu, albastru, verde, galben, alb, rosu, roz, maro, uneori negru sau multicolor. Are urme fluorescente in nuante albastre sau violet. Culoarea devine mai fada in lumina directa a soarelui. Culoarea variaza la caldura. Fluoritul verde este numit smarald african.Raspandire: se gaseste in China, Germania, Anglia, Italia, Elvetia, Norvegia, Brazilia, Canada si Mexic. Cea mai mare mina de fluorit se afla in rocile vulcanice din Las Cuevas, Mexic, urmat de China, India, Africa de sud si SUA. “Blue John” este o mina de fluorit din Marea Britanie, locuri mai putin insemnate se gasesc în Franta, Germania.

Proprietati Fluoritul este piatra stabilitatii, a ordinii, a discernamantului, a concentrarii. Ajuta la intelegerea si mentinerea idealurilor, la intelegerea perspectivelor, la intelegerea aspectelor abstracte, la depasirea propriilor defecte. Scade implicarea emotionala, obsesiile, sentimentul de singuratate, blocajele psihice. Usureaza problemele de natura emotionala, mai ales cele legate de casa si familie. Mareste puterea mentala, creativitatea, obiectivitatea, impartialitatea, discernamantul, concentrarea, claritatea mentala, energia. Bun pentru meditatie, concentrare si rugaciune. Ajuta la renuntarea la obiceiuri proaste. Induce somnul, calmeaza spiritul si mintea, induce vise profetice. Protejeaza familia si impotriva ghinionului. Aduce dragoste, noroc, buna vointa. Ajuta la o mai buna organizare si ordine a vietii si la deschiderea celui de al treilea ochi. Amplifica efectul altor pietre purtate in acelasi timp. Bun liant relational. Purifica aura.

Sanatate: are puternic rol protector pentru sanatate, benefic pentru dinti, oase, absorbtia substantelor nutritive, circulatia sangvina, splina, protejeaza impotriva virusilor (pentru a nu se molipsi de la altii bolnavi), scade colesterolul, benefic in caz de gripa, raceala, infectii, ulcer, herpes, echilibreaza hormonal, reduce durerea, daca aeste asezat pe locul dureros, scade colesterolul, confera o stare buna de sanatate si pentru animalele de companie.

!Important - necesita purificare periodica in apa curata si sapun - se zgarie usor! a se feri de socuri si de schimbari bruste de temperatura - isi poate schimba culoarea cu timpul, din cauza expunerii la lumina - poate fi confundat cu ametistul si acvamarinul si poate fi imitat de sticla .

Page 16: 50035817 Cristale Si Pietre

GRANATULGranatul simbolizeaza prietenia, fidelitatea, credinta. Purtat la gat, previne melancolia. Inca din vremea scitilor se credea ca acest cristal ajuta la revitalizarea organismului, regenereaza sangele, normalizeaza tensiunea arteriala, este utilizat in tratarea artritei, reumatismului, a tulburarilor mentale, creste puterea de concentrare. De asemenea se mai credea ca granatul este capabil sa apere purtatorul de dusmani, indepartandu-i, precum si sa stimuleze imaginatia, sa ajute in dragoste si in relatia de cuplu prin captarea energiilor pozitive. Protejeaza nativii din zodiile Capricorn (Iepure), Berbec, Scorpion si Leu.

HELIOTROP/PIATRA SANGELUICunoscut si sub numele de piatra sangelui, inca din antichitate, se credea ca acest cristal este util in mod deosebit pentru ameliorarea problemelor sistemului limfatic. In cristaloterapie este folosit si pentru tratarea afectiunile ficatului, ale rinichilor si splinei, putand fi plasat pe corp in zonele congestionate ori cu circulatia sangelui ingreunata. Are efecte benefice si asupra organelor de reproducere, pentru femeile care nu raman insarcinate, in afectiunile maduvei osoase, ale stomacului. Protejeaza nativii din zodiile Pesti (Sarpe), Fecioara, Sagetator si Varsator.

Page 17: 50035817 Cristale Si Pietre

HEMATITHematitul era deosebit de popular in Evul Mediu si se credea ca acest cristal atrage pacea, siguranta si linistea sufleteasca. Egiptenii credeau ca acest cristal confera o stare de buna dispozitie, calm, forta interioara si dorinta de reusita. Era folosit impotriva sangerarilor, crampelor si lipsei de energie. Se spune ca el purifica sangele, intareste sistemul imunitar si ficatul, formeaza un ecran de protectie asupra organismului, fata de energiile de joasa vibratie, ajuta la formarea si regenerarea celulelor, trateaza reumatismul si insomnia. Protejeaza nativii din zodiile Scorpion (Bou), Pesti, Varsator si Balanta.

Denumire stintifica: hematit, numele provine din limba greaca = sange, datorita culorii rosii a unei varietati ale sale.Descriere: este un mineral foarte frecvent, format din oxid de fier. El cristalizeaza in sistemul romboedric si are aceeasi structura cristalina ca ilmenitul sau corindonul.Culori: Culoarea sa poate sa varieze, de la negru la gri-argintiu pana aproape negru (hematita oglinda), de la maroniu la rosiatic sau chiar rosu. Este unul dintre cele mai importante minereuri de fier, fiind intalnit de obicei in formatiunile feroase in benzi.Raspandire: se gaseste in India, Brazilia, China, Australia, SUA, Spania, Noua Zeelanda, Suedia, Norvegia, Germania si Venezuela.Varietati: Varietatea cunoscuta ca Hematita Curcubeu expune culori asemanatoare petelor de ulei din apa. Hematita Curcubeu este numele comercial dat Hematitei Oglinda Foliate care provine dintr-o mina de langa Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazilia. Forma Drusy de Hematit Curcubeu este destul de fragila si este sprijinita de obicei, cu un material de quart pentru a creste durabilitatea pietrei.

Proprietati Un hematit tinut permanent asupra purtatorului mentine o stare de sanatate buna. Are puternic rol protector impotriva oricaror energii negative, a atacurilor fizice, a ranilor, a accidentelor, rol protector pentru frati si casa. Amplifica energia masculina, capacitatile psihice, curajul, puterea, vointa, rezistenta, fermitatea, sentimentul de invincibilitate, spiritul de independenta, respectul de sine, increderea, intuitia, detasarea, calitatile in stiinte exacte: matematica, logica, informatica, memoria vizuala, memoria datelor si dexteritatea manuala. Aduce noroc si bani, victorie in procese, succes in afaceri sau chestiuni judiciare, liniste, optimism, dragoste, pace, fericire interioara si multumire.

Page 18: 50035817 Cristale Si Pietre

Ajuta la concentrare si echilibru emotional, la intelegerea perspectivelor, la indeplinirea viselor si la pastrarea contactului cu realitatea. Deschide accesul spre Dumnezeu, bun pentru meditatie si rugaciune. Reduce furia, gelozia si energiile negative. Are calmant in perioade de pierderi dureroase. Recomandabil celor imprastiati, uituci, dezorganizati, slabi, timizi, fara curaj dar nerecomandabil celor agresivi. Este un bun liant relational. Respinge negativitatea din jur, trimitand-o inapoi la sursa. Acelasi lucru se va intampla si cu negavitatea trimisa de insusi purtatorul pietrei.

Sanatate: puternic rol curativ, benefic pentru sange, splina, bila, rinichi, sange, maduva oaselor, inima, oase, eliminarea toxinelor, plamani, energizeaza si vitalizeaza organismul, benefic in caz de fracturi, insomnie, isterie, dureri de cap, febra, crampe musculare, anemie, rani, arsuri, inflamatii, hemoragii, ajuta la regenerarea tesuturilor, scade tensiunea si febra.

!Important – nu ridica probleme de curatare daca piatra nu contine incluziuni - piatra se descrca in apa, apoi se reincarca scurt timp la soare

!Ce nu stiai Este mineralul statului Alabama, SUA, unde aproximativ 375 milioane de tone au fost minate intre 1840 si 1975.

JADULSe spune ca jadul personifica cele cinci trasaturi morale principale: compasiunea, modestia, curajul, adevarul si intelepciunea. Este indicat femeilor insarcinate care vor sa nasca usor. Protejeaza persoanele cu meserii periculoase, are o actiune revigoranta si calmeaza nervii. In antichitate Elixirul de Jad se folosea in cazurile de suferinte cardiace, renale, hepatice si de splina, precum si pentru purificarea si fluidizarea sangelui. In China jadul este considerat sacru si este folosit de cele mai multe ori in sculptura pentru a reprezenta zeitatile. De asemenea este folosit pentru a atrage protectia divina si pentru a deschide cel de al treilea ochi. Chinezii mai cred ca piatra atrage intelepciune si binecuvantare. Piatra pretioasa cu o simbolistica aparte, jadul isi are originea in China antica,unde era socotita mai valoroasa decat aurul, fiind denumita si “Piatra imparatului”.Oamenii purtau obiecte din jad pentru a inlatura si evita nenorocirile si mancau jadpentru a fi longevivi. Astfel, jadul a devenit un lucru nelipsit din viata chinezilorin antichitate, ajungandu-se sa se instituiasca si o taxă pe jad.In lumea moderna este numita si “piatra viselor” sau “piatra libertatii”.Stabilizeaza personalitatea, va incurajeaza sa fiti voi insiva, sa va simtiti fiintespirituale intr-un corp uman.

Page 19: 50035817 Cristale Si Pietre

Se mai spune ca este aducatoare de noroc si armonie.Sanatate:Trateaza rinichii si glandele suprarenale, elimina toxinele, favorizeaza fertilitateasi usureaza nasterea. Echilibreaza nivelurile apa-saruri si acid-alcalin din organism.Protejeaza nativii din zodiile Rac (Cocos), Pesti, Balanta si Scorpion.

Denumire stintifica: termenul jad se aplica pentru doua roci metamorfice diferite, compuse din minelale de silicat: Jad nefrit (cu un continut ridicat de fier) – si Jadit.Numele jad a derivat din termenul spaniol “pedra de ijada” (prima atestare existand din anul 1565) si de la cunoscuta s-a eficienta in vindecarea maladiilor de spate si rinichi. Cuvantul nefrit a derivat din lapis nephriticus si este versiunea latina a “piedra de ijada” spaniole.Deasemenea sunt cunoscute si numele de jad (jadeit), serpentin si antigonit sau “piatra viselor” si “piatra fidelitatii”.Pe langa numele deja mentionate jadit si nefrit uneori se face referire la jad ca la: Agat verdatre, Feitsui, Jadeit, Jadeita, Natronjadeit, Yunnan Jade, Piatra Yu; iar la nefrit ca la Aotea, Piatra Axe, B.C. Jade, Beilstein, British Columbian Jade, Jade canadian, Dushan Jade, Jade Nanyang, Du Jade, Henan Yu, Grave Jade, Kidney Stone, Lapis Nephriticus, Nephrit, Nephrita, Nephrite (de Werner), Noua Zeelanda roca verde, Noua Zeelanda Jade, siberian Jade, Sinkiang jad, talc Nephriticus, Tomb Jade.Este cunoscut in China ca si jad “carne de berbec gras”.Descriere: este piatra semipretioasa compusa din silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu de culoare alba- verzuie pana la verde inchis cu luciu sticlos.Culori: verde, vernil, nuante de verde, alb, rosu, galben, purpuriu, maro, crem, lila, gri, negru. Jadeitul este varietatea translucida a jadului. Nefritul nu este translucid. Cea mai deosebita si rara varietate de jad este Jadul Imperial, de culoare verde intens, ca smaraldul. Jaditul este mai rar, se gaseste in mai putin de 12 locuri in intreaga lume. Jaditul verde-smarld transparent a fost si este cea mai apreciata varietate de jad.

!Nota Jadul verde poate fi confundat cu aventurinul, amazonitul, crisoprazul, crisocola si serpentinul. Jadul purpuriu poate fi confundat cu sugilitul. Bine de stiut este si faptul ca: Jad australian = crisopraz Jad indian = aventurin Jad coreean = serpentin.

Jadul fals Multe minerale sunt vandute ca si jad. Unele dintre acestea sunt: serpentin, carneol, aventurin cuart, sticla, grosularite, Vesuvianite, si mai nou crisopras-ul australian. “Jadul Korean”, “Jadul Suzhou”, “Jadul Styrian”, “Jadul Olive” si “Jadul New” sunt toate serpentin; “Jadul Transvaal” sau “jadul african” este grosularite; “Jadul Peace” este un amestec de

serpentin, stictite si cuart; “Jadul Mountain” este o marmura dolomita vopsita.Deasemenea vanzatorii “nesinceri” pot colora jadul intr-o culoare verde-bogat, prin incalzire lenta pana la 212°F si prin inmuiere in saruri de crom timp de doua ore. Vopselele penetreaza crapaturile din cristalele de jad si cumparatorii sunt usor de pacalit.In prezent, spectroscopia in infrarosu este cel mai exact test pentru depistarea polimerului rasina folosit la “crearea” falsului jad. Daca examinarea veridicitatii culorii jadului se rezuma la verificarea vizuala a culorilor, rezultatele sunt de cele mai multe ori inexacte. In cazul in care vopsirea pietrei este bine facuta, jadul fals este greu de detectat. Daca insa vopsirea nu este “perfecta” culoarea pare sa fi urcat “la suprafata” pietrei fapt ce indica nepatrunderea profunda a colorantului in piatra si colorarea ei in mod artificial.

Page 20: 50035817 Cristale Si Pietre

Raspandire: se gaseste in: Turkmenistan, Asia Centrala, Siberia, Rusia, China, Noua Zeelanda, Australia, Brazilia, Taiwan, Zimbabwe, Italia, Polonia, Germania, Elvetia si SUA. Un bloc de doua tone de jad se gaseste intr-o cariera in centrul orasului Anchorage, Alaska.

Proprietati Are puternic rol protector impotriva accidentelor, problemelor si enegiilor negative de orice fel, protectie impotriva magiei si protejeaza mamele si sotiile. Risipeste energiile negative, este o bariera impotriva bolii si atacurilor negative, absoarbe energiile negative din mediul inconjurator (din casa). Ajuta la gasirea propriului drum in viata, punerea in aplicare a propriilor vise, gasirea unor solutii si rezolvarea problemelor. Amplifica si stimuleaza dragostea, compasiunea, generozitatea, armonia, cunoasterea, umilinta, concentrarea, intelepciunea, increderea, curajul, fermitatea, precizia, exactitatea, pacea, fidelitatea, prietenia (bun de oferit intre prieteni), deasemenea atrage iubirea, fie ca e purtat, fie ca e daruit (un bun cadou intre indragostiti, logodnici, soti). Reduce si scade tensiunea nervoasa, emotivitatea, teama, blocajele de exprimare, consumul inutil de energie. Aduce si confera echilibru emotional, claritate mentala, profunzime, bun simt, intelepciune, inteligenta, vitalitate, longevitate, noroc in afaceri, succes financiar si prosperitate. Asezata sub perna, confera somn cu vise. Are efecte benefice asupra plantelor (in gradinarit si agricultura). Recomandat celor care au nevoie de contact concret cu realitatea, celor trasi in mai multe directii simultan sau celor coplesiti de detalii, pentru relaxare, bun pentru meditatie, rugaciune si vindecare, bun pentru persoane cu afinitati artistice.

Sanatate: are puternic rol curativ, profilactic, vindecator, protector pentru sanatate, benefic pentru inima, timus, rinichi, plamani, sistemul nervos , sange, ochi, aparatul urinar, stomac, ficat, splina, laringe, tiroida, benefic in caz de pietre la rinichi, infertilitate, artrita, reumatism, reduce febra, amelioreaza tulburarile menstruale sau legate de sarcina.Jadul era prescris ca medicament si creditat cu puteri miraculoase, precum si cu, capacitatea de a indeparta raul si ghinionul. Un satean din Xinjiang a spus unui journalist de la Los Angeles Times: “Cred ca va vindeca totul. Am auzit asta cand jadul ti-a atins pielea, iti scoate afara otravurile”.Jadul are proprietati tamaduitoare in ceea ce priveste stabilitatea, longeviatatea, fertilitatea, sanatatea mintala, linistea sufleteasca, echilibrul, pacea si armonia. El poate preveni bolile si probelemele de sanatate. Culoarea verde linistitoare a jadului este tamaduitoare. Purtarea jaditului verde ajuta organismul sa se autovindece, subliniind problemele nefizice care stau la baza manifestarii bolilor.Tamaduitorii spirituali atribuie abilitati diferite fiecarei culori de Jad. Ei recomanda jad albastru pentru ajutor in meditatie; jad maro atunci cand se intra intr-o noua faza in viata; jad verde pentru gestionarea sentimentelor pasionale; jad de culoarea lavandei pentru inimi “frante”; jad rosu pentru generarea energiei emotionale; jad alb pentru rezolvarea problemelor; jad galben pentru persoanele lipsite de energie.

Page 21: 50035817 Cristale Si Pietre

!Important – se zgarie usor, a se feri de socuri - a se feri de schimbari bruste de temperatura - isi poate schimba culoarea cu timpul, din cauza expunerii la lumina - necesita purificare cu apa si sapun si expunere scurta la soare.!Ce nu stiai Este piatra sacra pentru chinezi si mayasi. Jadul este piatra pretioasa oficiala a Columbiei Britanice, unde el se gaseste in depozite mari in regiunile Lillooet si Cassiar. Este piatra pretioasa oficiala si a statului Alaska, in care se gaseste in special in zona Kobuk. Deasemenea este piatra pretioasa si pentru statul Wyoming, U.S.A.

JASPDenumire stintifica: cuvantul jasp provine din latina: iaspis – piatra stropita franceza si se presupune ca ar fi de origine egipteana sau persana (yashp), in franceza – jaspe, in engleza – jasper. Numele jaspului inseamna “piatra murdara sau patata” si a derivat in greaca de la o limba semitica (ebraica yashepheh, akkadiana yashupu).Descriere: este o varietate de cuart cu structura microcrstalina care apartine de clasa oxizi cu un raport de amestec metal : oxigen. Mineralul este inrudit cu calcedonul, uneori acestea doua apar ca si concrescente.Culori: exista in diverse culori de rosu, maro, verde, bleu-cenusiu, galben. Cel mai frecvent este jaspul rosu si jaspul cu model.Raspandire: jaspul se gaseste peste tot in lume. O mare varietate de jasp se gaseste in zonele de vest ale Statelor Unite ale Americii: California, Oregon, Idaho, Utah, Wyoming si Washington.

Varietati: exista 17 specii ale acestei pietre. Cateva dintre ele: jasp de sang, jasp tarcat, jasp zebra, jasp fancy, jasp floare, jasp ocean, jasp opalit, jasp fosil, jasp egiptean, jasp peisaj, jasp de vale, jasp poppy, jasp portelan, jasp dalmatian, jasp leopard, jasp arborizat, jasp frunza de argint. Numele jaspului este dat in functie de modelul de culori si forme.Varietati de culoare: ” Achatjaspis” (Jaspachat) – varietate galbena bruna “Jasp egiptean” – varietate galben-ocru, bruna, rosu-

Page 22: 50035817 Cristale Si Pietre

caramiziu “Jasp band” – varietate cenusie, verde, rosie si bruna “Basanit” – varietate microcristalina neagra “Kellerwaldachat” – varietate alba, rosie “Mookait” – varietate roza fumurie din Australia “Jasp de Nunkirchen” – varietate alb-cenusie, galbui colorat frecvent cu albastru de Berlin pentru a imita Lapislazuli “Jasp de portelan” – este rar a fost gasit in landul Hessa, Germania “Jasp vargat” – o varietate bruna dungata cu benzi de culoare bruna inchisa.Clasificarea jaspului si denumirea sa au prezentat o enorma provocare. Termeni atribuiti diverselor materiale bine definite includ localitati, uneori destul de restranse, cum ar fi “Bruneau” (un canion) si “Lahontan” (un lac); rauri si chiar nume individuale de munti, dar si multe denumiri ireale cum ar fi “incendiu forestier” sau “Curcubeu”; in timp ce altele sunt descriptive, cum ar fi “toamna”, “portelan” sau “dalmatin”. Cateva denumiri ale jaspului sunt date de tara de origine, cum ar fi o maro egiptean sau rosu african. Exista si materiale denumimte in mod necorespunzator, de exemplu: “Jasp Ocean” din Madagascar, care este de fapt o calcedonie.

Proprietati Este o piatra karmica, imbunatateste destinul (are efect asupra karmei umane). Protejeaza impotriva energiilor negative, una din cele mai puternice pietre protectoare, impotriva pericolelor, energiilor, spiritelor, atacurilor negative, vrajilor si blestemelor, farmecelor si gandurilor negative, protejeaza starea de sanatate si impotriva orbirii. Ajuta la eliberarea de stress si energii negative, la intelegerea lectiilor karmice, la eliberarea de blesteme sau vraji, la intelegerea misiunii noastre in aceasta viata, pentru a fi de ajutor altora, ajuta la intelegerea lectiilor karmice, pune in legatura cu vietile anterioare. Stimuleaza activitatea cerebrala, buna intelegere intre persoane de acelasi sex, mentinerea unei atitudini poizitive si optimiste, creativitatea (in plan visual). Scade energiile negative, stresul, depresia, nervozitatea si supararea, dezechilibrele si negativitatea din jur si egocentrismul. Confera bucurie si optimism, echilibru, protectie, incredere, intelegere, curaj, buna intelegere intre persoanele de acelasi sex, progres, frumusete, bucurie, noroc la bani si optimism. Stabilizeaza si purifica aura, alunga depresia, ridica moralul. Atrage asupra purtatorului ceea ce are el nevoie mai mult (dar nu neaparat si ceea ce isi doreste mai mult). Bun pentru cei care au nevoie de o mai buna organizare. Aduce succes in afaceri, ajuta la dezvoltarea si extinderea proiectelor si afacerilor personale. Localizeaza obiecte sau oamenii pierduti (prin meditatie asupra jaspului), arata fata luminoasa a lucrurilor, pune in legatura cu vietile anterioare.

Sanatate: protejeaza sanatatea si ajuta la vindecare (puternic rol curativ). Previne febra. Benefic in caz de reumatism, cancer, epilepsie, probleme de auz, boli de stomac, rinichi, ficat, deteriorarea tesuturilor, hemoragie, intareste organismul dupa operatii chirurgicale, mareste acuitatea mirosului, benefic pentru ficat, intestine, ovare, inima, sange, stimulent sexual. Tinut in mana de catre gravida, se spune ca ajuta la nastere.Diferitele soiuri de jasp au proprietati specifice de vindecare, de exemplu:

Page 23: 50035817 Cristale Si Pietre

- pietrele galbene evidentiaza inteligenta si influenteaza concentrarea si plexul solar - pietrele rosii asigura protectie. Se crede ca aduc frumusete si gratie unei tinere. Se utilizeaza in bronsite si febre - pietrele maro aduc profunzime si autocontrol. Cresc respectul de sine - pietrele verzi se utilizeaza in probeleme ale stomacului, in halucinatii si induc un somn odihnitor - pietrele piele de leopard aduc purtatorului ceea ce isi doreste - jaspul Poppy aduce bucurie in viata purtatorului - jaspul opalit ajuta purtatorul sa aiba un somn linistit.

!Important - poate fi confundat cu agatul. Agatul are culorile dispuse in dungi, jaspul le are dispuse in dungi intrepatrunse sau puncte de culoare. - jaspul trebuie ferit de schimbarile bruste de temperatura, deoarece ii pot altera culorile. - daca piatra nu prezinta incluziuni, jaspul nu ridica probleme la curatare.

JASP DALMATIANSe spune ca jaspul contine de multe ori incluziuni de opal sau cuart si este utilizat din timpuri stravechi ca piatra pretioasa. El stimuleaza apetitul, mentine functiile normale ale stomacului, intestinului, ficatului, opreste sangerarile, este utilizat in tratarea bolilor genitale, a gutei si a problemelor urinare. Indienii numeau acest cristal "piatra aducatoare de apa", si era des folosita in ritualurile lor cu ajutorul carora invocau ploaia. De asemenea era folosita si de catre femeile insarcinate, se spunea ca in momentul nasterii daca viitoarea mama tinea o piatra de jasp in mana, nastea mai usor si atat ea cat si copilul primeau protectia si binecuvantarea divinitatilor. Cristalul mai era folosit si pentru indepartarea energiilor negative si a farmecelor, indreptandu-le catre persoana care le-a trimis.Protejeaza nativii din zodiile Capricorn (Iepure), Berbec, Fecioara, Scorpion si Gemeni.

LABRADORITSe spune ca labradoritul este unul din cele mai bune cristale pentru cei care doresc sa mediteze, sa se focalizeze asupra unui lucru sau sa atinga un anumit tel in viata. De asemenea in antichitate se credea ca intareste inima, era folosit pentru tratarea bolilor genitale si a afectiunilor gatului. Protejeaza nativii din Rac, Leu si Scorpion Labradoritul este o bariera impotriva energiilor negative, actioneaza ca un magnet respingand tot ce este nefast si care va afecteaza viata. Se spune ca alunga temerile si nesiguranta, intarind increderea in sine. Este excelent pentru tratarea afectiunilor oculare, alunga strsul, regleaza metabolismul, vindeca racelile, atenueaza durerile menstruale si scade presiunea arteriala.

Lapis Lazuli

Page 24: 50035817 Cristale Si Pietre

Lapis Lazuli este o piatra opaca, intens albastra, culoarea sa fiind recunoscuta din toate timpurile ca un simbol al puterii regale. In antichitate ea era folosita ca purificator mental si spiritual. Se mai spunea ca ea alunga durerile de cap, scade tensiunea arteriala si febra, reduce durerile menstruale, si, incalzit, poate fi folosit in tratarea inflamatiilor si umflaturilor. Se spune despre acest cristal ca trateaza insomniile si ameteala., ca atrage dragoste si prietenia, facilitand exprimarea sentimentelor si emotiilor. Lapis lazuli este o piatra protectoare, atragand echilibru psihic, fizic si emotional. Protejeaza nativii din zodiile Fecioara (Mistret), Varsator, Sagetator si Leu. robleme ale pielii.Denumire stintifica: numele este asociat cu mai multe culturi, asadar se spune ca numele ar veni din latina: lapis – piatra iar lazulum – albastru, ultramarin, deci “piatra albastra”, sau din persana “lashuward” = “ca cerul”, ori de la cuvantul arab “lazward”, din care provine si cuvantul azuriu, ceea ce inseamna albastru, deasemenea este cunoscut si sub numele de lapis sau lazurit.Descriere: este un amestec de minerale, care are in componenta mineralogica lazurita, pirita (care adauga o nuanta de galben auriu scanteietor), calcita (care arata ca un praf alb) sau cantitati mici de diopsid, sodalith etc. Se gaseste sub forma de bolovani in calcare, are aspect uniform, masiv cu cristale distincte si poate fi opac sau semiopac.Culori: compozitia si culoarea variaza de la o piatra la alta, acestia pot fi: albastru intens (de Voronet), albastru inchis, azuriu, albastru-violet, verzui, cu mici urme calcit (albe) sau pirita (aurii), dar in general are culoarea albastru inchis intens. Cele mai apreciate pietre de lapis lazuli sunt colorate uniform si nu au nici o nuanta/tenta violeta.!Nota Poate fi confundat cu sodalitul.Raspandire: in vechime a fost exploatat in Afganistan si probabil ca vechi elapis lazuli cristalgipteni se aprovizionau cu lapis lazuli din acesta zona. Astazi Argentina este o sursa de lapis lazulii de buna calitate. O varietate de culoare albastra de lapis lazuli se gaseste si in fosta URSS si in Chile. Piatra se gaseste deasemenea si in SUA, Angola, Canada, Birmania, si Pakistan.

Proprietati Este o piatra psihica, spirituala, simbol al regalitatii. Are puternic rol protector, fereste de rau si orice pericol, se foloseste deasemenea impotriva atacurilor psihice, energiilor negative, blestemelor, vrajilor si gandurilor rele. Este bun pentru meditatie, rugaciune si divinatie. Confera noroc, eficacitate, randament, pace interioara, succes in dragoste, prietenie, protectie, creativitate, bucurie, curaj, optimism, prosperitate, fericire, bunatate, claritate mentala, obiectivitate, entuziasm, incredere de sine si vise cu incarcatura spirituala. Scade agitatia emotionala, timiditatea, tensiunea, stresul, anxietatea, melancolia si depresia. Sporeste creativitatea, comunicativitatea verbala, memoria, castigurile financiare. Ajuta la atingerea perfectiunii, deschiderea celui de al treilea ochi, prin care lumea va fi inteleasa altfel, iluminarea spirituala, dobandirea intelepciunii, intelegerea adevarului, deschiderea spirituala, o intelegere impartiala a lucrurilor, probleme juridice (procese, divorturi), in momente de durere, intelegerea misterelor sacre, rezolvarea neintelegerilor in cuplu, intelegerea vietilor anterioare. Este recomandat profesiunilor legate de dans, muzica, teatru, spiritualitate, biserica, este piatra scriitorilor, oratorilor sau a celor care comunica mult in scris sau verbal. Cei care poarta aceasta piatra vor reusi in viata prin forta iubirii, prin capacitatea lor de a darui iubire neconditionata si prin increderea pe care o transmit lumii.

Page 25: 50035817 Cristale Si Pietre

Sanatate Are un puternic rol protector asupra sanatatii, confera o stare de bine general, fortifica si vitalizeaza organismul. Previne problemele cardiace, imbunatateste vederea si mareste virilitatea. Deasemenea ajuta la gasirea cauzelor bolilor mai ciudate. Este benefic pentru stomac, ficat, ulcer, probleme ale pielii, digestie, sistemul nervos, sistemul urinar, auz, somn, ochi, vedere, coarde vocale, tiroida, esofag, timus, gat, maduva oaselor, muschi, benefic in caz de dureri, inflamatii, febra, depresie, epilesie, melancolie, nevralgie, spasm, anxietate, tensiune, insomnie, probleme de circulatie, nastere, tuberculoza, diabet, nevroze, agitatie, vertij, ameteala, hemoroizi, tuse, arsuri si in autism. NU TREBUIE PURTATA DE DIABETICI!

!Ce nu stiai Este piatra nationala a statului Chile.

LARIMARCristalul de larimar este o "piatra sprituala" despre care se spune ca deschide noi dimensiuni. Radiaza dragoste si pace, faavorizeaza serenitatea, induce o stare meditativa si mareste constiinta, armonizand trupul si sufletul cu vibratii inedite. O piatra excelenta pentru cei ce cauta sufletul-pereche, permite vindecarea relatiilor anterioare sau a traumelor sentimentale. Acest cristal stimuleaza creativitatea si aduce calm si echilibru. Este o piatra curativa ce se conecteaza cu zeita Pamantului, ajutand femeile sa fie in armonie cu feminitatea lor innascuta, sa scape de complexe si sa-si gaseasca echilibrul. Larimarul stimuleaza patru din cele sapte chakre:chakra coroana, celui de-al treilea ochi, a inimii si a gatului, favorizand autovindecare blocajelor existente la nivelul acestor centrii. Este adesea folosit in reflexoterapie deoarece are capacitatea de a identifica raul si de a curata trupul.

Page 26: 50035817 Cristale Si Pietre

LEOPOLDITLeopolditul este considerat piatra pacii, fiind folosit pentru a conferi stabilitate si a calma emotiile. Ajuta de asemenea la neutralizarea radiatiei electromagnetice. Este asociat cu cel de-al treilea ochi si cu chakra crestetului capului si este un cristal foarte bun pentru meditatii. Calmeaza mintea si spiritul. Poate fi folosit pentru a trata persoanele care au ganduri confuze sau au o dualitate pronuntata. Este de asemenea considerat un cristal al schimbarilor, ideal pentru a va aduce un echilibru si armonie.

MALACHITULSe spune ca malachitul protejeaza copii de farmece si vraji, ii ajuta sa creasca sanatosi si puternici, alina durerile si suferintele la modul general. Imbunatateste vederea. Trateaza afectiuni ale pancreasului, splinei, stomacului (crampe si balonari), dureri de cap, probleme emotionale si insomnie. Se recomanda plasarea malachitului pe zonele suferinde, dureroase, pentru a prelua energiile negative si pentru a le indeparta. Acest cristal era cunoscut inca din vremea vechilor egipteni, iar acestia il foloseau sub forma de pulbere ca pigment pentru pictura sau machiaj. De asemenea era foarte folosit si in ritualurile magice, pentru invocarea spiritelor benefice. In China Antica malachitul era considerata piatra "afaceristilor", se spunea ca acest cristal atrage clienti si vanzari mai bune daca este amplasat in locul in care se pastreaza banii. Este o piatra importanta de protectie deoarece absoarbe cu usurinta energiile negative din atmosfera si din corp. Acest cristal purifica si activeaza chakrele, aducand echilibru si armonie. Este cunoscut si sub nume de "piatra inteleapta-femeie" deoarece usureaza nasterea si trateaza orice rau sexual.Aceasta piatra pretioasa face parte din clasa de carbonati a mineralelor iar numele ei se trage din grecescul malaku, insemnand "nalba", o familie de ierburi. Este un mineral derivat din cupru care se formeaza atunci cand cuprul este modificat de alte substante chimice. Ca si alte pietre pretioase , era pisat si folosit ca pigment pentru vopsea. In Rusia tarista, avea un efect uluitor,

Page 27: 50035817 Cristale Si Pietre

atunci cand era folosit la impodobirea catedralelor si a palatelor.Piatra este un foarte puternica care trebuie manuita cu prudenta de preferinta sub supravegherea unui terapeut experimentat. Toxica, nu trebuie utilizata decat slefuita. De evitat inspirarea prafului sau. Malachitul amplifica atat energiile pozitive cat si pe cele negative. Se crede ca malachitul este unca in curs de evolutie si ca va deveni una dintre cele mai puternice pietre de vindecare ale noului mileniu.Dat fiind ca absoarbe usor energiile negative si poluantii din atmosfera trebuie curatat inainte si dupa utilizare plasandu-l la soare pe un agregat de cuart (nu utilizati sare deoarece aceasta ii va deteriora suprafata)

Ocurente: Romania, Zambia, Republica Democreta Congo, Rusia, Orientul Mijlociu

Culoare: De la verde deschis la verde inchis

Corespondente: Capricorn, Scorpion; chakra plexului solar; Venus; yin

Efecte tamaduitoare: Piatra curativa, extrem de versatila, utila indeosebi pentru crampe inclusiv cele menstruale. Vibreaza cu organele sexuale feminine si trateaza orice rau* sexual. Scade presiunea sangelui, trateaza astmul, artrita, crizele de epilepsie, fracturile, articulatiile umflate, tumorile, raul de masina, ameteala, nervul optic, pancreasul, splina si paratiroida. Armonizeaza ADN-ul si structura celulara, fortifica sistemul imunitar. Stimuleaza ficatul pentru a elimina toxinele, diminueaza aciditatea tesuturilor. Purtat in jurul taliei, trateaza diabetul

Pozitionare: Purtat pe mana stanga sau plasat pe al treilea ochi*. De asezat unde este nevoie. Pentru a absorbi emotiile negative, trebuie plasat pe plexul solar. Elixirele trebuie sa fie preparate cu malachit slefuit prin metoda indirecta. malachitul poate sa provoace usoare palpitatii cardiace. Indepartati-l imediat si inlocuiti-l cu cuart roz sau cu rhodonit

Intrebuintare in feng shui: Piatra primara pentru elementul metal; centru (progres spiritual/echilibru); sud-vest (relatii/loialitate); nord (calatorie personala/introspectie); orice directie, mai ales Obstacol si dificultate (protectie si eliminarea negativitatii).Malachitul purifica si activeaza chakrele si armonizeaza cu planul spiritual. Plasat pe al treilea ochi*, imbunatateste vederea si viziunea psihica. Plasat pe inima, aduce echilibru si armonie si deschide inima pentru dragoste neconditionata. Plasata pe plexul solar, malachitul faciliteaza o vindecare emotionala profunda. Echilibreaza chakrele inimii si a buricului, favorizand introspectia.

OBSIDIAN

Inca din antichitate se credea ca obsidianul absoarbe energiile negative, ajuta la marirea capacitatii intelectuale, ascute agerimea mintii, mareste rezistenta la efort si indeparteaza farmecele si vrajile. Era de asemenea folosit de catre vechii azteci si in timpul ritualurilor pentru a atrage energiile benefice ale universului sau pentru indepartarea spiritelor malefice.

Page 28: 50035817 Cristale Si Pietre

Este un puternic detoxifiant, inlaturand blocajele si tensiunile, calmeaza suferinta si opreste hemoragiile, imbunatateste circulatia sangvina. Este ideal pentru tratarea esecurilor sentimentale deoarece rupe legaturile iubirilor vechi, indepartand cu blandete blocajele lasate de partener in inima, reincarcand-o cu energie.

Protejeaza nativii din zodiile Scorpion (Bou), Balanta, Varsator si Fecioara.

OCHIUL DE SOIMSe spune ca ochiul de soim mareste increderea in sine, confera demnitate si integritate, util in probleme ale coloanei vertebrale si celor care spun "Eu nu pot....". De asemenea se credea ca aceasta piatra indeparteaza timiditatea, confuzia, atrage linistea, intelegerea si spontaneitatea. Se spune ca purtatorul dobandeste profunzime, claritate si luciditate. Acest cristal are capacitatea de a trata spasmele musculare, cauzele frecvente psihosomatice ale intepenirii gatului si umerilor, imbunatateste circulatia sangvina si alte afectiuni ale picioarelor si intestinelor. Protejeaza nativii din zodia Varsator.

OCHIUL DE PISICASe spune ca ochiul de pisica este deosebit de util persoanelor incapabile sa-si manifeste vointa. Atrage energiile superioare, confera o stare de bine, de multumire si relaxeaza. De asemenea in antichitate se spunea ca acest cristal atrage bunastarea, frumusetea, vindecarea si norocul. In Egiptul Antic se credea ca aceasta piatra ajuta purtatorul sa-si pastreze tineretea si frumusetea. Piatra era folosita si in ritualurile magice cu ajutorul carora se indepartau energiile negative si se atragea prosperitatea si abundenta. Asirienii credea ca acest cristal poate ajuta omul sa devina ager asemena unei feline sau chiar invizibili. In cristaloterapie piatra este folosita pentru tratarea afectiunilor globului ocular. Este una dintre cele mai placute pietre intunecate. Protejeaza nativii din zodiile Scorpion (Bou), Capricorn, Taur si Gemeni.

Page 29: 50035817 Cristale Si Pietre

OCHI DE TIGRISe spune ca ochii unui tigru pot vedea prin limitarile iluzorii ale planului fizic, intrand in lumea miraculoasa a spiritelor. Piatra ii poate da utilizatorului capacitatea de a-l vedea pe Dumnezeu in toate formele materiale, in acelasi timp dezvoltandu-i si servindu-i puterea vointei. Piatra este utila persoanelor romantice, tempereaza excesele, are efect de relaxare si calmare. De asemenea se spune ca imbunatateste vederea si calmeaza astmul. In antichitate se credea ca acesta piatra atrage protectia, curajul, energiile benefice si norocul. In Roma Antica acest cristal era purtat de soldati pentru a primi protectie divina si pentru a atrage victoria de partea lor. Guvernata de Soare si plina de sclipiri aurii, piatra permite energiei sa circule mai bine in organism, intarindu-i astfel aura energetica a purtorului. Protejeaza nativii din zodiile Berbec (Cal), Gemeni, Leu si Sagetator.

OLIVINA/PERIDOTIn antichitate se credea ca olivina dezvolta constiinta, aducand echilibru, in acord cu eul superior, ca ajuta la dezvoltarea capacitatilor clarvazatoare, la cresterea eficacitatii meditatiei.Se mai spune ca olivina este capabila sa rezolve unele stari emotionale negative, cum ar fi furia sau gelozia. Are efect de purificare a subconstientului, permitand restabilirea echilibrului psihic. Olivina cunoscuta si sub numele de peridot, era considerata piatra iubirii in Epoca Barocului si se credea ca ii fereste pe oameni de mahnire, ghinion si infidelitate. Din punct de vedere terapeutic se spune ca olivina ajuta digestia, buna functionare a splinei, scade febra si trateaza melancolia.

Page 30: 50035817 Cristale Si Pietre

ONIXSe spune ca onixul fortifica scheletul osos, ochii, inima, urechile, unghiile, parul, confera forta interioara si putere de concentrare. In antichitate era purtat de catre razboinici pentru a atrage curajul si puterea zeitatilor de partea lor. De asemenea se spune ca onixul faciliteaza gandirea rationala, obiectiva, capabila sa controleza emotiile si trairile instinctuale, sa elimine gandurile si tendintele negative, starile inferioare, apatia, incordarea si nesiguranta. Mai este numita si piatra autocontrolului si a stapanirii de sine. Se mai crede ca aceasta piatra confera putere vizionara si favorizeaza inspiratia spirituala, manifestata prin ganduri iluminatoare. Se spune ca are o actiune echilibranta si ca atrage armonia in cuplu. Nu este recomandata folosirea onixului negru in tratarea depresiilor! Protejeaza nativii din zodiile Leu (Caine), Capricorn, Berbec si Balanta.

OPALSe spune despre opal ca este o piatra misterioasa si fascinanta, prezentand o irizare asemanatoare curcubeului, schimbandu-si nuanta culorilor in functie de unghiul de observare. Opalul contine apa care va actiona asupra corpului emotional daca piatra se poarta sau se mediteaza cu ea. Ea va intensifica orice stare emotionala predominanta. Trateaza depresiile, tonifica inima, energizeaza, vindeca bolile digestive. Asirienii, babilonienii si romanii credeau ca opalul indeparteaza ghinionul si necazurile, atrage norocul si abundenta. In antichitate era folosit si in ritualurile magice, cu ajutorul carora se vizualiza viitorul. Se spune ca acest cristal intareste dorinta de a trai, trarteza infectiile si reduce febra. Este o piatra a seductiei care intensifica starile emotionale si elimina inhibitiile. Protejeaza nativii din zodiile Capricorn (Iepure), Scorpion, Varsator si Berbec.

Page 31: 50035817 Cristale Si Pietre

Perle NaturaleNumite şi „lacrima lui Dumnezeu”, perlele exprimă eleganţă, naturaleţea, puritatea.Au fost descoperite pentru prima data de zeiţa Krishna Grecii apreciau foarte multperlele şi le foloseau la nunţi ca aducătoare de noroc, bucurie, fericire şi iubire.Asigură o căsnicie fericită, protejează copii, mamele şi familia.Efectul perlelor este maxim daca sunt purtate fara alte cristale.Sănătate: Măresc vitalitatea organismului, fertilitatea. Protejează naşterea,sănătatea femeii, stimulează digestia, activitatea intestinelor, ficatului,rinichilor, splinei. Scade sângerarea şi previne ulcerul.Numita LACRIMA LUI DUMNEZEU, perla se formeaza in corpul unor moluste iritate de prezenta unui agent mecanic (graunte de nisip), introdus natural sau artificial, in acest ultim caz numindu-se "perle de cultura". Protejeaza nativii din zodiile Rac, Gemeni, Scorpion, Sagetator, Pesti.

Perlele de mare albe si mai recent negre sunt de departe cele mai populare, insa si alte culori tind sa fie gasite in oceane. Pot fi intalnite perle de mare roz, albastru, sampanie, argintiu, auriu (perle de Panama) verde si violet, negru cu irizatii dar formarea unui sir de perle cu aceeasi caracteristici de marime si nuanta poate dura ani. Perlele Keshi sunt produse de multe tipuri diferite de moluste marine si moluste de apa dulce din China. In prezent multe perle "keshi" se produc cu intentie, cu "returnarea" in apa a molustelor recoltate, pentru a regenera o perla existenta in cadrul acestora.

Asociata Nellei - ingerul pazitor al focului casei, planetelor Venus si Mercur, Simbol al puterii, intelepciunii si fericirii la romani, considerata ca are darul de a aduce vise frumoase femeilor, perla este folosita ca talisman de indieni si in amestecuri pentru stimularea masculinitatii de mongoli. Prin intermediul perlei omul este capabil sa inteleaga efectele exercitate de Luna asupra sa. Perla poate fi utila in corectarea relatiilor fata de parinti (in special mama). Dezvolta spiritul de initiativa, intareste forta vitala si capacitatea sexuala.

Page 32: 50035817 Cristale Si Pietre

O metoda de testare pentru imitatii este aceea de a se freca perla de suprafata unui dinte. Imitatiile de perle sunt complet netede, iar perlele naturale si de cultura sunt compuse din sidef, care se simte usor nisipos. Perlele sunt sensibile la acizi, uscaciune, produse cosmetice si deci sunt mai putin rezistente/durabile decat multe alte geme.

Calitati metafizice:Puternic rol protector.Mareste sentimentul de dragoste, respectul de sine si increderea in propria persoana. Este simbol al sinceritatii, puritatii, inocentei, cinstei.

Aduce succes, fericire, dragoste, noroc, prietenie, bani, protectie, noroc, creativitate, curaj, intelepciune, frumusete, compasiune, loialitate.Asigura o casnicie fericita.Piatra a norocului.Protejeaza copiii, mamele si familia.Mareste concentrarea si clarifica mentalul.Stimuleaza emotivitatea.Inlatura frica.Talisman de prosperitate.Calmeaza, linisteste.Bun pentru meditate si rugaciune.Are efect maxim daca este purtata fara alte cristale.

Efecte asupra sanatatii: Daca se bea apa in care au stat timp de o noapte cateva perle, apa are efect tonic asupra organismului, protejeaza nasterea, sanatatea femeii, mareste vitalitatea, fertilitatea, longevitatea, stimuleaza digestia, activitatea intestinelor, ficatului, rinichilor, stomacului, globulelor albe, diafragmei, splinei, muschilor, pancreasului, scade sangerarea, ulcerul.

PERIDOTUL/OLIVINAPeridotul este piatra norocoasa oficiala pentru cei nascuti in luna august.Este, de asemenea, piatra norocoasa pentru a Zodia Balanta si poate fi daruit ca bijuterie norocoasa la aniversarea a 16 ani de casatorie. Olivina este o piatra de culoare galben-verde, verde-oliv, verde-negru, negru-brun. Protejeaza nativii din Fecioara, Pesti, Leu. Olivina nu este foarte de dura - doar 6.5 la 7 pe scara Mohs - dar este destul de robusta. Gemele de olivina de calitate provin din Arizona, Birmania, Norvegia, insulele din Marea Rosie, Hawaii, Myanmar, China, SUA, Africa, Australia, iar uneori, se gasesc in meteoriti. Cele mai frumoase pietre provin din zona de frontiera dintre Pakistan si Afganistan. A fost exploatat ca o piatra pretioasa de mii de ani, si este mentionat in Biblie sub numele de hrisolit. Legenda spune ca olivina a fost unul dintre gemele preferate de Cleopatra si de faptul ca unele dintre smaraldele purtate de ea au fost de fapt peridot. Verdele viu al olivinei, cu o tenta usoara de auriu, este culoarea ideala pentru bijuteriile cu

Page 33: 50035817 Cristale Si Pietre

pietre pretioase destinate garderobei de vara. Nu este de mirare ca peridotul este piatra pretioasa a lunii august.

Olivina este o piatra pretioasa foarte veche si una care a devenit foarte populara din nou in zilele noastre. Este atat de veche incat poata fi gasita in bijuteriile egiptene de la inceputul mileniului 2 i.Hr.. Pietrele folosite la acel moment proveneau de la un depozit de pe o mica insula vulcanica din Marea Rosie, in jur de 45 mile in largul coastei egiptene de la Aswan, care nu a fost redescoperita pana in anul 1900 si a fost epuizata intre timp. Depozite de olivina au fost localizate si in regiunea Kashmir pietrele din aceste depozite fiind de o culoare incomparabil de frumoasa si de transparenta. Vechii romani erau foarte atrasi de aceasta piatra pretioasa si fermecati de stralucirea radianta a verdelui, care nu se schimba, chiar si in lumina artificiala l-au poreclit "smarald de seara".

Peridotul a fost de asemenea gasit in Europa, in biserici medievale, impodobind unul dintre altarele Catedralei din Köln. Brusc, in mijlocul anilor 1990, olivina a facut senzatia mare la targurile de pietre pretioase deoarece a fost descoperit in Pakistan un depozit senzational, bogat in cele mai bune pietre de peridot. In conditii climatice dure pietrele pretioase au fost exploatate numai in timpul lunilor de vara, iar depozitele au fost atat de bogate ca cererea pentru peridot poate, in prezent, sa fie usor de multumit. Pentru a sublinia calitatea deosebita a peridotului din Pakistan, aceste pietre sunt numite “peridot Kashmir”, dupa safirele celebrului Kashmir.

Cat de verde poate fi peridotul? Totul depinde de cantitatea de fier

Aceasta piatra pretioasa are nu mai putin de trei nume: "peridot”',” crisolit",(in limba greaca - piatra de aur ), si "olivina". In comertul cu piatre pretioase este numit "peridot", derivat de la cuvantul grecesc "peridona", care inseamna ceva de genul "sa dea bogatie". Peridotul este una dintre putinele geme care se gasesc intr-o singura culoare. Culoarea bogata, verde cu tenta usoara de auriu este cauzata de urme foarte fine de fier. Din punct de vedere chimic, peridotul este un silicat de fier-magneziu. Intensitatea culorii depinde de cantitatea de fier prezenta efectiv. Culoarea poate varia trecand prin toate nuantele de galben si verde masliniu, si chiar la un verde maroniu.

Page 34: 50035817 Cristale Si Pietre

Peridotul ochi de pisica si peridotul stea sunt deosebit de rare si pretioase. Taietura peridotului este in cea mai mare parte fatetata sau in bucati clasice de masa, rotunde, octaedru sau ovale. Cristalele mici sunt taiate in pietre de serie, standardizat, cele mai mari intr-o varietate mare de forme. Sunt taiate si cabochoane chiar daca materialul contine incluziuni. Peridotul este o piatra pretioasa cu calitati bune, care nu necesita o ingrijire deosebita.

Calitati metafizice:Prin plasarea acestei pietre pe plexul solar se pot calma starile nervoase. Initiaza vindecarea in cadrul corpului fizic.

Rezolva stari emotionale negative cum ar fi: furia, gelozia. Are efect de purificare a subconstientului, permitand restabilirea echilibrului psihic. Ajuta la dezvoltarea capacitatilor clarvazatoare. Creste eficacitatea meditatiei. Se crede ca aduce noroc purtatorului bunatate, pace si succes. Competentele sale includ sanatate, protectie si somn linistit.Atrage dragostea si calmeaza mania , este linistitor nervos si risipeste emotiile negative.

Pentru purtare se recomanda in general plasarea sa in dreptul chakrei gatlejului. Culoarea verde crud a peridotului are efect tonic si regenerator.Reechilibreaza emotional indepartand tracul, anxietatea si frica. Aduce prosperitate asa cum insasi numele ii spune: in greaca "peridona" inseamna "a da din plin".

PIATRA LUNIISe spune ca piatra lunii alunga tristetea, nostalgia si pesimismul. Confera buna dispozitie si echilibru sufletesc. Protejeaza de farmece si atrage relatiile sincere. In scop terapeutic aceasta piatra este folosita pentru tratarea durerilor stomacale, probleme ginecologice, de sarcina, nastere si lauzie. Este considerata "piatra noilor inceputuri", favorizeaza intuitia si empatia, calmeaza emotiile, echilibreaza secretiile hormonale si armonizeaza ceasul biologic. Foarte utila in caz de soc. Protejeaza nativii din zodiile Gemeni, Rac si Balanta.

Page 35: 50035817 Cristale Si Pietre

PIATRA SOARELUIInca din antichitate se credea ca piatra soarelui este o piatra foarte buna pentru meditatie. Se spune ajuta la intarirea inimii si este folosita pentru tratarea bolilor genitale si ale gatului. Energizeaza si ajuta la eliminarea infectiilor si a balonarilor. Imbunatateste gandirea si ascute inteligenta. Se mai spune ca atrage buna dispozitie si tendinta de expansiune. De asemenea in antichitate se credea ca acest cristal purifica fiinta de pornirile si gandurile degradante. Grecii credeau ca piatra soarelui este foarte utila acelor persoane care sunt nesigure in actiunii, care oscileaza, persoanelor aflate intr-o continua cautarea a sinelui propriu. Piatra insufla calm, seninatate si armonie. Foarte buna pentru tulburarile afective, inlaturand depresia. Stimuleaza puterile de autovindecare, regleaza sistemul nervos si armonizeaza toate organele corpului. Protejeaza nativii din zodiile Balanta (Sobolan), Rac, Taur si Leu

PIRITASe spune despre pirita ca ajuta la indepartarea energiilor negative, avand un efect energizant. Se incarca prin expunerea la soare pentru o perioada scurta de timp. Este foarte utila in stabilirea liniilor directoare in afaceri, va invata sa vedeti dincolo de aparente si promoveaza diplomatia. Trateaza anxietatea si frustrarea, favorizand constientizarea propriilor valori si a increderii in sine. Utila pentru fortificarea tractului digetiv, pentru oase, pentru plamani, in tratarea crizelor de astm si bronsita. Sub forma prelucrata se regaseste pe bijuterii, sub denumirea de marcasit.

Page 36: 50035817 Cristale Si Pietre

RUBINSe spune despre rubin ca este simbolul devotamentului si al dragostei. Atrage bogatia, insufla intelepciune si intareste respectul de sine. Aceasta piatra pretioasa atrage persoanele loiale si generoase in viata dumneavoastra, indeparteaza frica si protejeaza impotriva tuturor formelor de negativitate. Are ca efecte tamaduitoare detoxificarea corpului, a sangelui, limfei, reduce febra si trateaza bolile infectioase, imbunanateste circulatia sangelui. Stimuleaza totodata glandele suprarenale, rinichii, organele reproducatoare si splina. In Feng Shui simbolizeaza elementul Foc. Amplasat in Nord-Vest, va va aduce ajutorul persoanelor din jur, in Sud-Est stimuleaza bogatia, în Sud-Vest va atrage relaþii amoroase, în Nord-Est asigura intelepciunea iar in oricare alta directie protejeaza de negativitate.

SAFIRULSafirul este asociat cu cerul si domeniile ceresti. Se spune ca nuanta de albastru a cerului provine de la un safir deosebit. Este un simbol al sinceritatii si intelepciunii. Pentru cei care calatoresc poate fi o amuleta foarte buna. Este denumit si "piatra destinului". Este o piatra a intelpciunii profetice castigata prin claritatea mintii si intuitiei, va ajuta sa va gasiti scopul in viata si ofera o energie tamaduitoare. Ingrijeste ochii si indeparteaza stresul, trateaza tulburarile hematologice, opreste sangerarile abundente si fortifica venele si creste elasticitatea acestora.Utilizare in Feng Shui: în Nord-Vest pentru protectia in timpul calatoriilor, Nord-Est pentru intelepciune, Sud-Vest pentru dragoste si devotament. Oriunde este nevoie de energie tamaduitoare.

Page 37: 50035817 Cristale Si Pietre

SIDEF

Numita si Abalone, scoica face parte din cristalele de natura organica alaturi de chihlimbar si perla. Paua sunt cele mai frumoase si mai colorate scoici din lume, prezentand o fata multicolora pe un fond argintiu superb, ca de oglinda. Scoicile Paua se gasesc numai in Noua Zeelanda, fiind o comoara nationala!

Desi de obicei alb sau rose, sideful se gaseste si in diferite variante de crem, galben, portocaliu, albastru, violet sau verde, scoicile care il produc fiind pescuite din apele tropicle din sudul Chinei si mai ales din zona insulelor Filipine.In Asia, in trecut, sideful era considerat drept simbol al nobilimii. Sideful era preferat perlelor datorita procedeului foarte dificil in a-l procura.Mobila din lemn exotic cu incrustatii de sidef este si acum considerata un produs traditional in China si Coreea.Sideful este compus din cristale microscopice aliniate perfect, asa incat lumina care trece prin unul din cristale este reflectata de celelalte, producand o stralucire calda si delicata.Dureaza ani de zile pana cand scoica depune in jurul corpului iritant suficiente straturi de sidef pentru a forma o perla.Sideful de perlă are compoziţie foarte asemănătoare cu perlele dar se deosebeşte de ele prin faptul ca se prezinta, in general, sub forma de foi subtiri formate din lamele suprapuse.Nuanta predominanta este gri/argintiu. Culorile iridiscente sunt dispuse in straturi intrepatrunse si isi schimba stralucirea sau nuanta in functie de lumina si de unghiul din care este privita scoica. Nu are recomandari astrologice, putand fi purtate de toata lumea. Fiind insa un semn al apei, pot fi in special purtate de nativii in zodii de apa: Rac, Pesti, Scorpion, de cei care au o relatie mai speciala cu zodiile de apa si de persoanele care au nevoie de calitatile inspirate de apa. Calitati metafizice:Scoica Paua este un simbol al prosperitatii si abundentei, al puterii, al fertilitatii. Atrage norocul.Atrage bogatia şi baniiInduce o atitudine vesela si joviala.Protejeaza purtatorul pe timpul calatoriilor, mai ales pe mare si peste mare. Fiind un dar al marii, preia calitatile apei: relaxare, fluiditate, adaptabilitate, sensibilitate, puritate, pace, liniste, pe care le transmite si purtatorului. Efecte asupra sanatatii: Intareste inima, oasele, coloana si aparatul cardiac

Sodalit

Recomandat zodiilor: Fecioara, Sagetator

Page 38: 50035817 Cristale Si Pietre

A fost descoperit in 1806 in Greenland, dar nu a cunoscut o dezvoltare importanta ca piatra decorativa decat in 1891 cand mari rezerve de sodalit au fost descoperite in Ontario, Canada. Sodalitul a mai fost denumit si "printesa albastra" deoarece la putin timp dupa descoperirea zacamantului canadian, printesa Patricia face o vizita in aceste locuri si va folosi sodalitul ca piatra ornamentala pentru Marlborough House in Anglia.

Descriere: Piatra pura este in general albastru inchis sau indigo, dar mai poate avea insertii de verde, galben portocaliu sau rosu.

Efecte benefice: Are un puternic rol protector, protejeaza impotriva energiilor negative si impotriva pericolelor. Faciliteaza comunicarea de grup, relatiile inter-personale, scade frica, starea de confuzie. Ajuta in momentele de acumulare de informatie, studiu si concentrare (examene).

Istoric:Descris in 1807, se considera ca sodalitul limpezeste mintea, pregatind-o pentru cunoasterea intiutiva si - prin urmare - pentru gandirea profunda. Are culoarea cerului noptii.

Astrologie:Protejeza nativii din Fecioara.

Efecte tamaduitoare:Calmeaza emotiile, scade tensiunea arteriala; piatra se descarca in apa, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare.

Culoare:Incolor, albastru, verde; rareori roz-pal (hackmanit).

SMARALDSimbol al iubirii si devotamentului, smaraldul poate fi un talisman personal pentru planul sentimental. Atrage norocul si armonia in toate zonele vietii. Elimina dezechilibrul interior, imbunatateste memoria. Acest cristal este asociat cu primavara si renasterea. Sustine orice proiect nou. In Feng Shui echilibreaza energiile pe toate planurile, va ajuta sa treceti mai usor peste dificultati, sa castigati la loto si sa va descoperiti capacitatea de clarviziune.

Page 39: 50035817 Cristale Si Pietre

TOPAZSe spune ca topazul va va arata drumul pe care sa va calauziti destinul si sa va gasiti ingerii pazitori. Vindeca febra si usureaza nasterea. Va ajuta sa va concentrati asupra ceea ce doriti sa realizati. Atrage abundenta si dragostea. Reduce tensiunile in cuplu si favorizeaza comunicarea. Usureaza digestia si combate anorexia, restabileste simtul gustului, fortifica nervii si stimuleaza metabolismul. Utilizare in Feng Shui: sud-est pentru abundenta, sud-vest pentru dragoste sau oriunde sunt tensiuni.

TURCOAZIn Orient turcuazul era considerat "piatra fericirii". In cristaloterapie se utilizeaza in tratarea afectiunilor nasului, gatului, plamanilor si inimii. Are efect intaritor asupra corpului fizic, accelereaza regenerarea tesuturilor. Influenta sa rezida in echilibrarea tuturor centrilor energetici, a meridianelor, a corpurilor vibrationale. Prin aceasta din urma actioneaza asupra dezvoltarii constiintei superioare. Se mai spune ca turcuazul este piatra care insufla bucuria vietii. Este piatra care ne invata sa ne traim viata, sa pretuim timpul, ea atragand calmul, energia pozitiva si vitalitatea. Cristalul aliniaza centrii de forta si ii vitalizeaza, calmeaza mintea si inima, eliminand atitudinea de neimpacare cu viata concreta, confera curaj si indarjire, insufla incredere in sine si perseverenta. Prin aceasta din urma actioneaza asupra dezvoltarii constiintei superioare. Deosebit de pretuita de azteci, egipteni şi tibetani, turquoise-ul prin inegalabilulsau albastru este una din cele mai populare si mereu in voga pietre din lumea modeisi a bijuteriilor.Pietrele de turcoaz au fost descoperite in mormintele faraonilor. In timpulimperiului persan, colierele si bratarile de turcoaz fiind purtate pentru a avea oviata lunga. Filosoful persan Al-Ruazvini scria: “Mana ce poarta turcoaz nu va cadeaniciodata in saracie”.Se spune ca turcoazul isi schimba culoarea in caz de infidelitate sau cand se

Page 40: 50035817 Cristale Si Pietre

apropie un pericol. Turcoazul este o piatra de purificare, care elimina energianegativă si ofera protectie impotriva poluantilor din mediul inconjurator.In gandirea traditională turquoise-ul uneste cerul si pamantul, reunind energiilemasculine si feminine. Este o piatra ce ajuta in caz de epuizare sau atacuri de panica.Sanatate:Mareste ritmul de vindecare dupa boala, fortifica meridianele corpului si campurileenergetice. Regenereaza sistemul nervos si imunitar, alunga poluarea si infectiile virale. Foarte bun pentru ochi(cataracta), stomac, guta, reumatism.Puternic rol antiinflamator si detoxifiant.Protejeaza nativii din zodiile Pesti (Sarpe), Balanta, Gemeni si Sagetator.

TURMALINAIn antichitate se credea ca turmalina ajuta la imbunatatirea memoriei si la previnirea ametelilor. Se spune ca neutralizeaza influxurile joase si diforme, fereste de energiile inferioare si de energiile malefice exterioare. Atrage linistea interioara si echilibreaza intreaga fiinta. Este una dintre cele mai bune pietre ce poate fi purtata in cazul suferintelor cronice ale gatului sau zonelor limitrofe.

Vindecarea prin CristaleVindecarea prin cristale este o metoda blanda, dar totusi puternica pentru a vindeca corpul, mintea, emotiile si spiritul. Vindecarea prin cristale este una dintre cele mai usoare forme de vindecare. Desi energia fiecarui cristal in parte este unica, de obicei, vindecatorii considera ca diferitele tipuri de cristale poarta vibratii similare.

Page 41: 50035817 Cristale Si Pietre

Vindecarea prin cristale poate fi combinata cu Reiki intr-un mod foarte eficient. Cristalele pot fi purtate ca bijuterii, pot fi utilizate pentru a armoniza energia in interiorul unui case, in meditatie precum si in multe alte scopuri. Cristalele ar trebui sa fie in permanenta curatate dupa ce au fost achizitionate, precum si ocazional sau frecvent, in functie de mediul in care sunt pastrate si de cate ori sunt folosite.

Pentru o curatare profunda incercati scufundarea lor in apa ce contine o combinatie de sare de mare (nu sare normala) si otet de mere.Nota: Toate tratamentele cu cristale se fac fiind pregatita camera, maestrul si cu cristalele deja

purificate. Retineti: inainte de fiecare tratament se purifica cristalele. Se bea apa inainte si dupa tratament. In timpul perioadei tratamentului se beau minimum 3 litri

de apa pe zi. Cristalele trebuie sa fie egale ca marime! Dupa fiecare tratament pacientul trebuie sa stea o ora pana la revenirea la activitatea zilnica. In timpul tratamentelor este recomandat ca pacientii sa stea culcati cu capul la nord.

Puterea cristalelor a fost utilizata de diferite culturi, de indata ce pamantul a inceput sa fie locuit de catre oameni. Cea mai veche legenda ne duce inapoi in istorie, la Atlantida, cand aceasta civilizatie a folosit cristalele ca faruri de lumina in comunicarea telepatica cu stramosii. Se spune ca motivul pentru care a disparut aceasta civilizatie evoluata a fost abuzul puterii inspaimantatoare a cristalelor (folosite din motive egocentrice).

Supravietuitorii Atlantidei au continuat sa perpetueze cunostintele despre cristale in Egipt, America de Sud si Tibet. Ei au construit piramide ale caror forme geometrice perfecte fac posibila duplicarea legilor fizicii cristalelor si directionarea energiei universale de frecventa inalta catre planeta. Se crede ca Marile Piramide din Egipt erau la origine acoperite cu un cristal enorm, pentru a ajuta la impamantarea acestei forte cosmice. In Biblie, si anume in capitolul Exodul, este scris ca purtand deasupra inimii o vesta ornata cu 12 obiecte de podoaba, combinate intr-un mod specific, in patru randuri, Aaron va fi fost inzestrat cu puterea lui Dumnezeu. Nu se cunoaste ce tip de pietre erau cele 12 folosite la confectionarea vestei, totusi se indica faptul ca aveau puteri spirituale incredibile.

Regii in India antica erau sfatuiti sa colecteze cele mai bune pietre pentru a se proteja impotriva oricarei forme de vatamare. In anul 400 inainte de Hristos, astrologii au facut observatii elaborate asupra originii si puterii pietrelor. De fapt, ei au sfatuit oamenii loviti de nenorocire sa poarte diferite cristale pentru a contracara efectele negative ale planetelor.

AgatePietrele si cristalele au fost timp indelungat asociate cu regalitatea. Ele se gaseau in sabii, incrustate in tronuri, si purtate in coroane. Cand mormantul Regelui Tut al Egiptului a fost deschis, numarul pietelor si cristalelor a fost impresionant.

Mayasii si indienii nord-americani au folosit cristalele in diagnosticarea precum si in tratamentul bolilor. La indienii mexicani exista credinta ca daca traiai o viata buna, sufletul tau intra intr-un cristal atunci cand mureai. Daca erai suficient de norocos sa gasesti acel cristal, el vorbea direct inimii tale, te vindeca, te calauzea si iti transforma visele in realitate. Puterea si potentialul

Page 42: 50035817 Cristale Si Pietre

cristalelor nu se pot exagera. Ele pot fi folosite in meditatie pentru dezvoltarea intuitiei si simturilor superioare.

Numai intentiile adevarate sau intentiile pur umanitare trebuie folosite atunci cand se lucreaza cu cristalele, altfel, puterea lor se va intoarce impotriva utilizatorului. Desi energia fiecarui cristal in parte este unica, de obicei, vindecatorii considera ca diferitele tipuri de cristale poarta vibratii similare. Iata o scurta lista a proprietatilor unora dintre cristalele cel mai des folosite:

Cuart roz - iubire de sine, vindecarea inimiiHematit - impamantare, curatare, bun pentru sangeLapis lazuli - intelepciune, adevar, intelegere Malachit - curatarea emotiilorCitrin - putere personala crescutaObsidian - analiza interioara profunda Agat (multe varietati) - sanatate si vitalitate naturala

Cuart rozAGATUL ALBASTRU SFANT: Aceasta piatra are culoarea albastru-violet. Agatele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a echiliba

energiile Yin-Yang si corpurile fizic, emotional si intelectual cu energiile eterice. Elimina negativitatea si linisteste si curata aura. Agatele ajuta la auto-examinarea personala. Pot fi folosite pentru a usura comunicarea intre lumea fizica si cea

spirituala. Pot fi folosite in limpezirea unei judecati innegurate si la

imbunatatirea abilitatilor de comunicare ale unei persoane. Agatele stimuleaza si activeaza chakrele gatului si coroanei, fiind

astfel folosite in tratamentul tulburarilor aparute in aceste zone. Se spune ca agatul este una dintre pietrele folosite la decorarea

vestei inaltilor preoti. Vibreaza la numarul 2.

AMETISTUL: Ametistul - calmare, intuitie crescutaCuloarea aceastei pietre difera de la purpuriu inchis la o nuanta

deschisa a culorii levanticai. Este o piatra a spiritualitatii si multumirii si reprezinta metamorfoza

completa. Ajuta in mutatia energiilor scazute in frecvente mai inalte atat la nivel spiritual cat si eteric. Echilibreaza energiile corpurilor intelectual, emotional si fizic si

furnizeaza o legatura clara intre planul teluric si alte lumi. De asemenea aceasta piatra curata aura si transmuta orice energie

disfunctionala aflata in corp. Ametistul acorda stabilitate, tarie, invigorare si pace.

Page 43: 50035817 Cristale Si Pietre

Este o piatra a meditatiei intrucat este excelenta in conducerea de energie ce reprezinta calmul si pacea. Deschide si stimuleaza chakra coroanei. Ametistul poate fi folosit in protectia impotriva atacurilor psihice. Transmute energia atacului in

energie pozitiva, energie a iubirii si o trimite inapoi in univers. Vibreaza la numarul 3.

CUARTUL CLAR: Cuartul clar - toate formele de vindecareAcest cristal are atat proprietati piezoelectrice cat si piroelectrice. Polaritatea se va schimba atunci cand este supus presiunii sau caldurii, precum si cand este

tinut in maini. Varful este in mod normal pozitiv si primeste energie dar se va schimba si va deveni negativ asa incat va radia energie din varf. Aceste proprietati sustin amplificarea, depozitarea, transferul si transformarea energiei. Acest cristal poate fi folosit in amplificarea energiei corpului si celei a gandurilor. Cuartul poate fi folosit in crearea puterii si poate furniza claritate in gandire ceea ce permite

gandurilor sa influenteze intr-un mod mai eficient chestiunea/ materia in cauza. Se spune ca acest cristal aduce energia stelelor in suflet. In mod traditional, cristalul natural de cuart se considera a fi capabil

de a armoniza si alinia energiile umane - ganduri, constiinta si emotiile - cu energiile Universului si face aceste energii inalte accesibile umanitatii. Tendinta naturala a cuartului este aceea de armonizare si este recunoscut ca o piatra a puterii. Cristalele de cuart pot fi folosite in a facilita contactul verbal cu

maestrii spirituali, calauzitorii, profesorii si vindecatorii precum si primirea de energie de la acestia. Poate creea stari modificate ale constiintei si poate servi ca vehicul in vederea obtinerii si

utilizarii talentelor si abilitatilor mintii. Toate abilitatile psihice pot fi stimulate si amplificate prin folosirea acestui mineral. Aceste cristale pot fi folosite in curatarea si activarea centrelor energetice ale corpului. Se

acorda bine cu chakra inimii si raspund bine la chakra celui de-al treilea ochi. De asemenea sunt foarte eficiente in cazul chakrei coroanei. Sunt vindecatori ai negativitatii asociate cu perspectivele si judecata unei persoane. Cristalele de cuart furnizeaza de asemenea o cale in vederea comunicarii cu Spiritul Superior. Aceasta piatra vibreaza la numarul 4.

CUARTUL FUMURIU: Cuartul fumuriu - dizolva negativitatea. Culoarea mineralului difera de la fumuriu deschis la gri-fumuriu

inchis si negru. Aceasta energie este in special aplicata in zonele plexului solar si

asupra chakrelor localizate in maini si picioare. Energia poate penetra si poate transforma ulterior emotiile negative

si modelele de energie negativa. Tinde sa penetreze si sa dizolve campuri de energie ce au fost

generate de forme de gandire negativa, furie si resentimente. Poate fi folosit sa dizolve usor energiile negative si blocajele

emotionale. Inmoaie energia negativa si permite frecventelor pozitive sa intre in sfera afectiunii. Lucreaza pentru a dizolva formatiunile rezultate, efectele, tulburarile si bolile create intr-o anume

Page 44: 50035817 Cristale Si Pietre

situatie. Aceasta piatra uimeste cu viteza sa de reactie - aceasta este prelungita, desi intensa si blanda. Furnizeaza echilibrarea energiei yin-yang si poate fi folosit in facilitarea alinierii meridianelor

corpului fizic cu cele ale corpului eteric. Poate de asemenea fi utilizat in echilibrarea mentala, energetica precum si in echilibrarea si acordarea energiilor necesare dezvoltarii spirituale. Este o piatra excelenta pentru impamantare. Este o piatra excelenta pentru protectie, cuprinzand/ incluzand bariera energetica in jurul

utilizatorului. Aceasta piatra vibreaza la numerele 2 si 8.

Pentru stimularea chakrelor se pot alege cristale pt fiecare chakra. Pentru stimularea chakrei muladhara: hematit, jasp, onix, turmalin negru. Pentru stimularea chakrei swadistana: carneol, coral, cuart roz, granat, malahit, rubin. Pentru stimularea chakrei manipura: chilimbar, citrin. Pentru stimularea chakrei anahata: aventurin, chrysopras, krunzit, rubin, smarald, turmalin verde. Pentru stimularea chakrei vishuda: aquamarin, lapsislazuli, turcoaz. Pentru stimularea chakrei ajna: cuart de stanca, safir, piatra lunii. Pentru stimularea chakrei sahasrara: ametist, diamant, lapislazuli.

Elementele chimice se clasifica in sapte mari grupe, a opta grupa reprezentind starea perfecta. Mineralele se impart in sapte clase: sulfuri, halogenuri, oxizi, carbonati, sulfati, fosfati, silicati si o categorie separata a mineralelor naturale alcatuite dintr-un singur element, carbonul, grupa din care face parte diamantul, acesta and duritatea cea mai mare. Asociat cu Arborele Vietii, acest element ne aminteste de Dinitate, situata deasupra sephirei Kether.

Pietrele au efect, totodata, prin sistemul lor cristalin. Ca simbol al celor sapte raze cristaline, s-au format sapte sisteme de cristalizare, acestea putind fi corelate cu sapte tipuri de oameni. Cel de-al optulea sistem apartine Pietrelor fara structura interna, asemanator grupei a opta a elementelor chimice, simbolizind perfectiunea situata deasupra nivelului sapte, intrucit oamenii din categoria fara forma - cum este Nebunul din Tarot - isi elibereaza catusele pamintesti si se inalta intr-o lume spirituala mai inalta.

Energia, bratia culorii Pietrelor o receptam prin cele sapte chakre principale. Acestea s-au format in acele locuri in care liniile continue ale meridianelor se intersecteaza de 21 de ori, 21 care nu este altceva decit cheia lumii tridimensionale, formind legatura dintre nivelurile energetice ale chakrelor si, totodata, aura noastra. Aura noastra este alcatuita din sapte corpuri energetice, similar Arborelui Vietii compus din sapte niveluri. Omul insa este o fiinta formata din corp fizic, suflet si spirit. Celor sapte chakre principale le corespund sapte culori: trei culori principale si combinatiile acestora. Pietrele, prin culorile lor, pot fi asociate culorilor chakrelor, astfel, de exemplu, Pietrele de culoare albastru inchis (Azurit, Lazurit, Safir) se asociaza chakrei sase, al treilea ochi.

La inceputurile etii noastre pe pamint, in perioada lemuriana stiam cine sintem si care este menirea noastra. Corpul nostru fizic nu era la acea vreme pe deplin material, eram inca fiinte spirituale si traiam in constiinta unitatii cosmice. Apoi, in timp, omul a imbracat un vesmint din ce in ce mai material, a luat Pamintul in stapinire, dominindu-l din ce in ce mai mult, a uitat de unde a venit si incotro se indreapta. Astfel, el si-a inchis chakra coroanei, intarindu-si in schimb chakra radacina. Ne aflam in pragul unui nou mileniu si am inceput sa (re)descoperim micro si macro-cosmosul, nemurirea Sufletului, valoarea Iubirii si intelepciunea Spiritului. De fapt, nu facem altceva decit sa ne aducem aminte de unde am pornit. Tot ce ne inconjoara ne ajuta sa regasim Calea.

Dintotdeauna Pietrele au avut puteri tamaduitoare. Fiinte ale regnului mineral, ele au fost mereu alaturi de noi, ne-au calauzit fie din Cosmos, fie din adincul Pamintului. Pietrele contin minerale necesare organismului nostru. Se stie, calciu si magneziu sint indispensabile structurii osoase.

Page 45: 50035817 Cristale Si Pietre

De exemplu, calcita portocalie si dolomita fac parte din categoria mineralelor care ajuta sistemul osos. Fiecare Piatra are o bratie proprie, protejind, armonizind, ndecind prin aceasta chakrele si aura. Pietrele ne transmit energie atit prin structura lor cristalina, cit si prin culoarea lor, pe care corpul nostru o preia prin chakre.

Pietrele, minerale care ndeca

De aproape 100 de ani stim ca taminele sint indispensabile pentru o ata sanatoasa, pentru functionarea organismului nostru. Este cunoscut de asemenea ca sarurile minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu, clorura de sodiu, fosfor) transmit energie corpului nostru. Organismul uman are nevoie de microelemente ca: zinc, crom, fluor, iod, cobalt, sulf, cupru doar intr-o masura mai mica, in cantitati mari acestea fiind daunatoare. Elementele chimice care se afla in componenta Pietrelor contribuie la meolismul organismului nostru, asigurind astfel buna functionare a tuturor organelor, ajutind si la eliminarea toxinelor acumulate in organism. Mineralele au efect si asupra tuturor tesuturilor. Starile sufletesti, sentimentele si gindurile noastre sint in mare masura influentate de substantele nutritive, ele ajutind astfel nu numai la dezintoxicarea organismului, ci si la purificarea atit a sufletului, cit si a spiritului. Organismul uman contine apa, iar majoritatea Pietrelor sint formate pe baza de bioxid de siliciu. Continutul de minerale al Pietrelor patrunde in organism prin epiderma sau consumate ca elixir. Insa, trebuie neaparat avut in vedere ca unele Pietre contin o concentratie foarte mare de anumite minerale, deci manevrarea lor se va face cu o deosebita precautie.

AluminiuImbunatateste meolismul (Jad, Smarald, Lepidolit);

ajuta asimilarea fierului in intestine (Rubin);

neutralizeaza hiperaciditatea (Alexandrit);

ndeca reumatismul (Granat, Smarald, Safir) si artrita (Topaz, Kunzit, Smarald);

calmeaza si intareste sistemul nervos, ajuta la marirea puterii de concentrare (Safir, Verdelit) si a mobilitatii (Andaluzit);

ajuta la ndecarea starilor maniacale (Granat, Sodalit);

elimina frica (Crisoberil) si mustrarea de constiinta (Sodalit, Turmalin);

stimuleaza dorinta de schimbare (Ochi de tigru, Zoizit);

ajuta la aflarea adevarului (Topaz), la trezire (Rubin, Turcoaz);

l stimuleaza dezvoltarea simturilor (Piatra Lunii, Kunzit, Rubin).

Beriliu

amelioreaza alergiile (Acvamarin, Beril);

este recomandat pentru ndecarea chisturilor, bolilor ulceroase si reumatismale (Smarald);

elimina dereglarile hormonale (Heliodor, Acvamarin);

ne insenineaza ata (Acvamarin, Heliodor, Crisoberil);

Page 46: 50035817 Cristale Si Pietre

ajuta puterea de concentrare (Acvamarin, Smarald).

Calciu

Aproape 99% din continutul de calciu al organismului se regaseste in componenta sistemului osos (Calcit portocaliu, Fluorit). Restul de 1% stimuleaza regenerarea celulelor si a globulelor rosii din singe (Sugilit, Chariot, Zoizit);Indeplineste un rol semnificativ in functionarea mai multor organe (Aragonit, Calcit, Rhodonit);

actioneaza benefic in cazul cheagurilor de singe (Dolomit), al aritmiilor cardiace (Calcit);

stimuleaza buna functionare a sistemului nervos si muscular, ajuta la producerea enzimelor (Perla);Intareste simturile (Rhodonit), increderea de sine (Calcit, Fluorit), indeparteaza starile de indispozitie;

ajuta memoria (Kunzit, Calcit), formarea personalitatii (Sugilit) si la ridicarea nivelului spiritual (Fluorit, Chariot).

Crom

regleaza glicemia, fiind indicat bolnalor de diabet (Olin, Smarald);

reduce colesterolul, regleaza energia si temperatura corpului, precum si dezechilibrele hormonale;

curata corneea (Smarald, Verdelit);

are efect de stopare a proceselor inflamatorii in intregul organism (Aventurin, Olin);

reduce hiperaciditatea, dezintoxica (Olin, Verdelit);

amelioreaza durerile (Aventurin);

purifica subconstientul, dezvolta constiinta, aducindu-ne in echilibru cu Eul superior, ajuta la dezvoltarea capacitatilor clarvazatoare (Olin, Serpentin).

Cupru

stimuleaza formarea globulelor rosii (Malachit, Crisocola);

retalizeaza sistemul sangn, accelereaza regenerarea tesuturilor, influenteaza echilibrarea tuturor centrilor energetici, a meridianelor, a corpurilor brationale (Azurit, Turcoaz);

ndeca procesele inflamatorii si reduce temperatura corpului (Malachit);

are efect laxativ (Azurit, Azurit-Malachit);

Page 47: 50035817 Cristale Si Pietre

este mesagerul frumusetii interioare si exterioare (Turcoaz);

exercita influenta asupra uterului si ovarelor (Dioptaz) si este recomandat in cazul durerilor menstruale (Malachit, Crisocola);

stimuleaza deschiderea celui de-al treilea ochi, aduce la suprafata mentalului cauzele blocajelor fizice (Crisocola, Azurit).

Fier

este indispensabil in formarea hemoglobinei (Granat) si a globulelor rosii din singe (Bronzit, Hematit);

este un element important in oxigenarea singelui, a plaminilor, pentru celule si sistemul muscular;

stimuleaza functionarea ficatului, a splinei si a intestinelor (Granat, Cornalin);

Intareste sistemul imunitar (Granat);

este recomandat in cazul durerilor menstruale (Piatra Lunii, Cornalin);Intareste vointa si corpurile emotional, mental si spiritual (Hematit);

ajuta ca omul sa dena drept, cinstit (Nefrit), perseverent (Granat) si invulnerabil (Hematit).

Fluor

Intareste sistemul osos (Apatit), dantura (Fluorit);

regenereaza epiderma (Nefrit), mucoasa pulmonara si a gitului (Apofilit, Fluorit);

stimuleaza functionarea creierului si a sistemului nervos (Indigolit, Fluorit);

ajuta la eliminarea tulburarilor comportamentale (Apofilit, Lepidolit) si la indepartarea gindurilor malefice (Topaz).

Fosfor

alaturi de calciu si magneziu, fosforul este elementul de baza al sistemului osos (Apatit) si al danturii (Turcoaz);

este indispensabil in schimburile energetice la nivel celular;

stimuleaza regenerarea celulelor si a tesuturilor (Apatit), functionarea si dezvoltarea sistemului muscular (Turcoaz);

ajuta la formarea globulelor rosii din singe (Crisocola);

stimuleaza functionarea creierului si a sistemului nervos, memoria (Zircon);

amelioreaza starea de oboseala (Turcoaz);

Page 48: 50035817 Cristale Si Pietre

Indeparteaza starile de indispozitie, de suparare (Apatit), de susceptibilitate (Ochi de soim, Turcoaz), de apatie (Crisocola):

ne da incredere de sine (Topaz, Zircon, Ochi de soim).

Litiu

reduce colesterolul si tensiunea arteriala, protejeaza rinichii (Lepidolit, Citrin) si ajuta la eliminarea toxinelor din organism (Acvamarin, Lepidolit);

este recomandat pentru bolile reumatismale (Smarald) si pentru artrita (Kunzit);

are efect analgezic (Sugilit) si poate fi folosit in cazurile de oboseala cronica, epuizare, dar si pentru refacerea si regenerarea organismului (Beril, Verdelit);

da siguranta de sine (Sugilit), ajuta memoria (Kunzit, Ametist).

Magneziu

este al doilea mineral ca importanta, dupa calciu, in organismul uman.

ajuta la intarirea oaselor (Granat-Grossular);

stimuleaza circulatia sangna (Ochi de tigru);

destinde sistemul nervos si musculatura (Magnezit, Serpentin);

creste rezistenta fizica (Olin);

calmeaza atit trupul, cit si sufletul (Nefrit);

este recomandat impotriva stresului (Serpentin) si a fricii (Olin).

Mangan

are efect benefic asupra regenerarii singelui (Hematit, Lepidolit), a eliminarii toxinelor prin ficat (Lepidolit, Kunzit);

scade glicemia (Rodocrozit);

stimuleaza hormonii sexuali (Jad, Rubelit);

Intareste sistemul imunitar (Apatit, Jad, Olin);Influenteaza functionarea inimii (Olin, Serpentin), are efect asupra sistemului osos (Apatit, Magnezit);

ajuta la dezvoltarea armonioasa a organismului (Magnezit);

elibereaza starile emotionale stresante care creeaza suferinte si stimuleaza energiile subtile ale chakrelor superioare (Rodocrozit, Rhodonit);

Page 49: 50035817 Cristale Si Pietre

ne ajuta la autoanaliza, regasirea de sine (Diamant);

purifica sufletul si constiinta (Rhodonit).

Nichel

contribuie la asimilarea fierului in organism si, prin aceasta, la buna functionare a ficatului (Crisopraz) si ajuta la eliminarea toxinelor din organism (Crisopraz, Serpentin);

ajuta la aducerea la suprafata a sabloanelor emotionale ingropate in trecut si, apoi, la neutralizarea lor si la resilizarea echilibrului mental (Piatra Lunii, Opal);

ofera o stare de liniste (Morganit, Crisopraz);

are efect de calmare a starilor nervoase, de purificare a subconstientului, permitind resilirea echilibrului psihic (Olin).

Oxigen

Dupa cum se stie, oxigenul il inspiram in plamini, apoi, cu ajutorul fierului, ajunge la celule prin hemoglobina din singe (Hematit);

Indeplineste un rol important in meolism (Amazonit);

contribuie la transportul energiei la tesuturi (Turcoaz) si la celule (Chariot);

ajuta omul sa-si adune energia, forta din trairile anterioare (Jad);Intensifica starile emotionale predominante (Opal de foc);

sporeste puterea de creatitate (Ametist);

dezvolta puterea vointei, pentru a trece peste momentele grele si a ne contura drumul (Ochi de tigru).

Potasiu

face posibila transmiterea impulsului de la sistemul nervos la sistemul muscular si are efect benefic asupra muschiului cardiac (Amazonit, Sugilit);

regleaza tensiunea arteriala (Sugilit);

asigura linistea intelegerea, alunga teama, nelinistea (Chariot, Sugilit) si iluziile (Piatra Lunii, Labradorit);Intareste si da curaj mentalului, incearca sa ne conduca destinul (Chariot, Lepidolit).

Siliciu

stimuleaza meolismul, imbunatateste elasticitatea peretilor vaselor sangne (Agata);

Page 50: 50035817 Cristale Si Pietre

ajuta la procesul de autondecare, aduce la suprafata cauzele stresului emotional (Cuart rozé, Hematit);Intareste firele de par (Smarald), epiderma (Aventurin), unghiile (Jasp-Jaspeul), sistemul imunitar (Nefrit) si plaminii (Rhodonit);

stimuleaza glandele limfatice (Piatra Lunii);

are efect antiinflamator (Acvamarin);

emite sentimentul increderii de sine si a echilibrului (Cuart laptos, Agata);

deschide calea catre noi idei (Zoizit) si sentimente (Kunzit);

aduce liniste profunda si ndecare in realitatea fizica (Ochi de soim).

Sodiu

este util in cazul suferintelor cardiace, renale, hepatice si de splina, precum si pentru purificarea singelui (Jad);

ajuta la eliberarea drumului gindirii constiente (Sodalit);Intareste si da curaj mentalului, incearca sa ne conduca destinul (Chariot);

aduce pacea si armonia intre inima si mental (Larimar);Intareste rezistenta psihica si purifica mentalul (Lapis lazuli, Sodalit).

Sulf

ajuta la regenerarea parului si a unghiilor;

este recomandat la ndecarea bolilor de piele (Lapis lazuli);

este necesar la eliminarea toxinelor din ficat;

este indicat in bolile reumatice, artrita si la intarirea sistemului imunitar (Pirita);

este purificator al creierului si al sufletului (Lapis lazuli);

ne ajuta la descoperirea partilor negative si la acceptarea de sine (Pirita).

Titan

este antiinflamator;

se recomanda in bronsite (Cuart rutilat), congestii pulmonare (Crisoberil) si nefrite;

este tonifiant cardiac, muscular (Granat, Rubin) si intaritor pentru oase (Sugilit);

ajuta la regenerarea organismului (Olin, Cuart rozé);

Page 51: 50035817 Cristale Si Pietre

simbolizeaza prietenia, fidelitatea, credinta si prene melancolia (Granat, Safir);

alunga sentimentul de frica (Hematit);

este energizant (Rubin);

are efect de purificare a subconstientului, permitind resilirea echilibrului psihic (Olin, Cuart rutilat).

Zinc

participa la regenerarea structurii osoase (Silicat de zinc, Aragonit, Dolomit);

regenereaza pielea, firele de par si unghiile (Silicat de zinc);

stimuleaza functionarea creierului, intareste sistemul imunitar, are efecte benefice asupra organelor sexuale feminine si masculine (Silicat de zinc);

activeaza anumiti hormoni si enzime, regleaza producerea insulinei (Rodocrozit);

activeaza intuitia, ofera curaj, constiinciozitate si ajuta la constientizarea de sine (Rodocrozit);

stimuleaza actitatea mentala (Stibin);

http://www.ezo-shop.ro/index.html?-_cuart_roz.htm


Recommended