+ All Categories
Home > Documents > 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

Date post: 03-Apr-2018
Category:
Upload: ionel-gherasim
View: 235 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 74

Transcript
  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    1/74

    43173299.doc

    Introducere

    Comertul electronic reprezinta multitudinea proceselor software si comercialenecesare proceselor business sa functioneze numai, sau n primul rnd, utiliznd fluxuridigitale de date. Comertul electronic presupune utilizarea Internetului, comunicatiidigitale si aplicatii software n cadrul proceselor de vnzare/cumparare, el fiind ocomponenta a procesului de e-business.

    n momentul de fata exista o multitudine de firme ce utilizeaza comertulelectronic, n domenii diverse ca marketing direct, vnzari, servicii pentru clienti,servicii bancare, distribuirea sigura a informatiilor etc.

    Noile activitati bazate pe Tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC) au un

    impact deosebit asupra societatii. Avantajele utilizarii noilor tehnologii n activitatilede comert si afaceri are un mare impact asupra afacerilor. De exemplu, se constata capracticarea marketingului pe Internet este cu 25% mai ieftin dect prin metodeleobisnuite.

    Aplicatiile pentru comert electronic prezinta urmatoarele riscuri: nu exista o adoua sansa, exista un control minimal asupra mediului clientilor, clientii nu suntcunoscuti si schimbarile sunt foarte rapide n tehnologiile utilizate.

    Aplicatii distribuite

    Retelele de calculatoare au o extindere rapida ntr-o multitudine de domeniicum ar fi sistemul bancar, administratia publica, alocarea temporara de resurse nhoteluri, rezervarea biletelor de avion, rezervarea biletelor de tren etc. Aplicatiilemoderne iau n considerare accesul unui numar ct mai mare de utilizatori, mai ales decnd se prevede extinderea folosirii cardurilor si creste numarul personalelor careutilizeaza Internetul.

    Aplicatiile distribuite constau n mai multe componente ce ruleaza pe masinidiferite, acestea aplicatii integrnd actiunile componentelor lor. Proiectarea aplicatiilordistribuite se axeaza numai pe detaliile partilor individuale, ci si pe realizarea unei

    integrari a componentelor distribuite, astfel nct acestea sa coopereze foarte bine ntreele.Principalele cerinte pentru aplicatiile distribuite sunt: interfete puternice fiabilitate foarte mare securitate ridicata viteza ridicata de prelucrare si transmitere a datelor.

    1

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    2/74

    43173299.doc

    n mod traditional, aplicatiile software distribuite se bazeaza pe arhitecturaclient/server sau pe arhitectura multi-strat (n-tier).

    Figura nr. 1 - Arhitectura client/server

    Arhitectura client/server presupune existenta unui server de baze de date(server) si a unui modul software specific aplicatiei (clientul) care prelucreaza datele(logica aplicatiei) si prezinta rezultatele (logica prezentarii). n acest sistem nu existanotiunea de obiecte, partea client lucreaza direct cu tabelele de date si procedurilestocate din baza de date, figura 1.

    n cadrul arhitecturii multi-strat, un server de aplicatii se interpune intreaplicatia client si serverul de baze de date. Serverul de aplicatii implementeaza logicaaplicatiei iar clientul implementeaza logica de prezentare a sistemului. Avantajulmajor al arhitecturii multi-strat fata de arhitectura client/server l reprezinta crestereaflexibilitatii.

    Software pentru comert electronic

    Sistemele e-business se bazeaza pe arhitectura Web, ce confera acestora ofiabilitate, scalabilitate si flexibilitate ridicate. Arhitectura Web, figura 2, difera fatade arhitectura multi-strat prin doua aspecte:

    aplicatia client are o complexitate redusa, este un simplu navigator Web nivelul regulilor aplicatiei e-business este bazat pe componente si nu este unsingur

    sistem ce implementeaza ntreaga logica.Componentele client sunt interfetele grafice utilizator si ruleaza n navigatoareWeb precum Netscape Navigator sau Internet Explorer. Componentele server ceruleaza intr-un server de aplicatii, furnizeaza logica procesului de business.

    2

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    3/74

    43173299.doc

    Figura nr. 2 - Arhitectura sistemelor de comert electronic

    Software pentru e-business include componente pentru efectuarea siguraaplatilor cu ajutorul cartilor de credit, componente pentru securizarea tranzactiilor,componente pentru realizarea prezentarii.

    Principalele caracteristici ale unei aplicatii e-business de succes sunt: Utilizabilitateaproblemele cu interfata utilizator duc la pierderea clientilor; Sigurantacontrolul accesului, autentificarea si integritatea sunt foarteimportantepentru desfasurarea proceselor de comert electronic;

    Scalabilitatea - trebuie avut n vedere faptul ca succesul va aduce crestereacererii; Fiabilitatea defectele sunt de nenchipuit pentru un sistem business critic,testarea

    aplicatiilor avnd un rol foarte important; Mentenabilitatearatele crescute de schimbare sunt fundamentale pentrucomertul

    electronic; Disponibilitateacaderea este prea scumpa pentru a fi tolerata. Eficienta neutilizarea optima a resurselor hardware si software, duce la

    scadereaperformantelor si a scalabilitatii aplicatiilor.

    Pentru proiectarea aplicatiilor de comert electronic se utilizeaza att standardetehnologice (XML, COM+, CORBA, RMI) ct si standarde pentru procese de afaceri(OFX pentru plati, OBI, ICE pentru schimburile informationale, SWAP).

    Aplicatiile de comert electronic necesita specialisti pentru administrareaserverului web, a serverul de baze de date si a serverului de plati electronice.

    3

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    4/74

    43173299.doc

    Testarea software

    Testarea software este procesul cautarii erorilor n program, indiferent daca acesteaau cauze logice sau fizice. Obiectivul principal al testarii software este gasireaerorilor, altfel spus, de a identifica neconcordanta dintre ceea ce este planificat saefectueze aplicatia si ceea ce realizeaza n realitate. Testarea nu resupune identificareacauzei erorilor si corectia acestora, acestea fiind activitati pecifice depanarii.

    Testarea este privita ca o componenta majora a calitatii software. Un produssoftware testabil se considera ca fiind inteligibil (structurat, concis si auto-descriptibil)

    si masurabil (accesibil si cuantificabil).Testarea software este necesara pentru asigurarea calitatii, dar este un proces

    scump si laborios, ce consuma de la o treime pna la o jumatate din costul unuiproiect.

    n procesul dezvoltarii software, exista un numar de produse care trebuietestate:

    modelele cerintelor; modelele analizei si proiectarii; modele arhitecturale;

    componentele individuale; codul integrat al sistemului.De fapt, activitatea de testare trebuie asociata cu fiecare pas n procesul de

    dezvoltare. Acest lucru permite descoperirea erorilor devreme n procesul dedezvoltare software avnd drept consecinta costuri mai mici de corectie.

    Exista doua strategii de testare: testarea functionala si testarea structurala.Testarea structurala necesita ntelegerea structurii interne a programului (codul sursa)si pune accentul pe acoperirea prin test a cailor si ramificatiilor programului. Testareafunctionala nu necesita cunoasterea structurii interne a programului, cunostinte despre

    program, n schimb necesita cunoasterea a cum ar trebui sa fie comportamentul extern

    al programului, bazndu-se pe specificatiile acestuia.n cadrul ciclului de dezvoltare software exista testarea de module, testarea de

    integrare, testarea de sistem, testarea de acceptare. Corespondenta dintre fazeleciclului de dezvoltare software si etapele testarii este prezentata n figura 3.

    4

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    5/74

    43173299.doc

    Figura nr. 3 - Nivelele testarii n cadrul ciclului de dezvoltare software.

    Testarea software orientat obiect are pe lnga obiectivul general al stabiliriimasurii n care produsul software realizeaza sarcinile date n specificatii, obiectivespecifice legate de:

    testarea functiilor membre ale fiecarei clase testarea gradului de ncapsulare si a efectelor acestuia testarea efectelor induse de nivelele de mostenire si de derivare testarea efectelor induse de polimorfismul functiilor membre testarea interactiunilor dintre clase.Spre deosebire de software dezvoltat prin alte metode, n cazul programarii

    orientate obiect, testarea vizeaza si masura n care clasele sunt proiectate n vedereareutilizarii. Adica, se evidentiaza gradul de generalitate si mai ales concordanta dintrespecificatiile fiecarei functii si ceea ce efectiv functia realizeaza.

    5

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    6/74

    43173299.doc

    Testarea aplicatiilor distribuite

    Testarea aplicatiilor bazate pe arhitectura Web, n plus fata de testareaaplicatiilor clasice, necesita o serie de teste specifice cum ar fi: testarea de ncarcare,testarea de compatibilitate, testarea functionala, testarea continutului, testareaserverului Web, testarea securitatii, testarea serverului de aplicatii si testarea bazelorde date.

    Testarea de ncarcare se utilizeaza pentru a verifica daca site-ul Web poategestiona un anumit numar de utilizatori care l acceseaza concurent n limiteacceptabile ca timp de raspuns.

    Prin testarea de compatibilitate urmareste aspectul si comportamentul site-uluiWeb n raport cu o varietate de sisteme de operare si de navigatoare Internet. Aceastatestare scoate n evidenta problemele cu controalele ActiveX, applet-urile Java,functiile JavaScript sau VBScript si formulare din pagini. La ora actuala exista peste

    100 de combinatii posibile ntre diverse sisteme de operare Windows si diverseversiuni ale navigatoarelor Netscape si Internet Explorer.

    Testarea functionala se realizeaza pentru a constata daca site-ul se comportaconform cu specificatiile sale. Detaliile acestui tip de testare depind de natura site-uluiWeb. n general consta n verificarea legaturile paginilor, testarea formularelor,verificarea tranzactiilor pentru comertul electronic si pentru baze de date, testareaapplet-urilor Java.

    Pentru testarea continutului se urmareste corectitudinea si asezarea n pagina atextelor, imaginilor si fisierelor de animatie si video din cadrul site-ului.

    Testarea serverul Web are n vedere testarea interactiunilor dintre serverul Websi serverul de aplicatii, verificarea integritatii bazei de date n cadrul serverului debaze de date, verificarea faptului ca scripturile ASP, PHP sau JSP se executa corect peserver.

    Testarea securitatii tranzactiilor efectuate este foarte importanta pentruaplicatiile de comert electronic avnd n vedere faptul ca sunt vehiculate dateconfidentiale, la care daca au acces persoane neautorizate sau rauvoitoare se pot

    produce pierderi materiale importante.Testarea serverului de aplicatii se realizeaza tinndu-se seama de caracteristicile

    functionale si structurale ale acestuia. Se testeaza componentele serverului, folosind

    metode clasice de testare, precum si metode de testare ce iau n consideraretranzactiile si comunicatiile asincrone dintre aceste componente.

    Testarea bazelor de date presupune verificarea executarii corecte a interogarilorsi operatiilor de adaugare si actualizare a datelor, precum, si verificarea conexiunilordintre site-ul Web si baza de date.

    Prin testarea performantelor se masoara comportamentul site-ului Web ndiverse conditii de trafic.

    6

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    7/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    8/74

    43173299.doc

    Pentru definirea arhitecturii, proiectantii de sisteme EC fac o proiectare de ansamblu asistemului pe baza unei selectii a principalelor cerinte/functii ale unui sistem EC.Detalii cum ar fi, de exemplu, functia de agregare care permite asamblarea articolelorintr-o comanda completa sunt lasate pe seama proiectarii de detaliu. Decizia de aintegra aceasta functie de agregare la nivelul componentei client, comerciant sautranzactionale se va lua in functie de cerintele specifice ale fiecarei implementari in

    parte. Important este insa ca in cazul unui sistem de EC, ca de altfel in cazul oricaruisistem complex, arhitectura sa fie clar definita la toate nivelele de detaliu.

    Exista mai multe optiuni pentru expunerea produselor si trimiterea comenzilor online.Cea mai obisnuita este pagina simpla HTML (pentru expunerea produselor) si unformular electronic de comanda. Daca aveti un numar mic de produse aceasta estevarianta de care aveti nevoie. Daca numarul de produse pe care intentionati sa levindeti este mai mare si clientii cumpara in mod frecvent un numar mai mare de

    produse aveti nevoie de un sistem de scripturi mai complex.Majoritatea furnizorilor de web hosting ofera insa pachete speciale de aplicatii pentrucomert electronic - sisteme de shopping cart. Aceste aplicatii au o interfata pentru

    baze de date si utilizeaza instrumente de programare complexe. Pot genera paginidinamice pentru expunerea produselor, calcularea pretului si a taxelor (inclusiv a celorde expediere). Furnizeaza de asemenea rapoarte complete de urmarire a clientilor sinenumarate optiuni de intretinere si actualizare. Anumite componente permit chiar

    promotii speciale, promotii incrucisate sau personalizarea continutului in functie depreferintele clientului. Multe dintre aceste aplicatii pot fi utilizate si in site-urile

    comerciale de tip "Business to Business" (B2B).Sistemul de shopping cart pe care il alegeti trebuie sa poata furniza mecanismelepentru colectarea informatiilor necesare expedierii produsului si procesarii tranzactiei(inclusiv facturare, daca este cazul).

    Pentru a asigura succesul pe termen lung al unui proiect de e-commerce,arhitectura acestuia trebuie proiectata cu grija tinand cont de toate aspectele de

    business cu care se va confrunta sistemul, lasand totodata portite care sa permitaadaptarea sa in timp, pe masura ce apar noi provocari iar tehnologiile evolueaza.

    In acest sens, aplicatia dezvoltata , vine in sprijinul ,celor afirmate mai sus - fiindun sistem complex de shoping chart , implementat prin mai multe module functionale- care asigura o arhitectura flexibila si o manipulare - prelucrare facila a datelor cucare se opereaza in procesul de e-commerce.

    8

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    9/74

    43173299.doc

    Capitolul 1. Introducere in tehnologiile Web

    1.1 WORLD WIDE WEB

    Scurt istoric

    WORLD WIDE WEB (sau mai simplu WEB sau WWW) este un contextarhitectural pentru accesul la documente raspandite pe mii de masini din Internet ,intre care exista legaturi . In 5 ani a evoluat de la o aplicatie pentru transmiterea dedate utile pentru fizica energiilor inalte la o aplicatie despre care milioane de oamenicred ca este Internetul. Popularitatea sa enorma se datoreaza faptului ca are o interfata

    grafica plina de culoare, usor de utilizat de catre utilizatori si in acelasi timp ofera ocantitate imensa de informatie despre orice subiect posibil

    WEB-ul a aparut din necesitatea de a permite cercetatorilor raspanditi in lume sacolaboreze uytilizand colectii de rapoarte, planuri, desene, fotografii si alte tipuri dedocumente aflate intr-o continua modificare. Propunerea initiala pentru crearea uneicolectii de documente avand legaturi intre ele (WEB) a fost facuta de fizicianul TimBerners-Lee, fizician la CERN, in martie 1989. Primul prototip (bazat pe text) eraoperational 18 luni mai tarziu. In decembrie 1991 s-a facut o demonstratie publica laconferinta Hypertext '91, in San Antonio, Texas. Actiunea a continuat in anul urmator,

    fiind incununata cu realizarea primei interfete grafica, Mosaic, in februarie 1993.Mosaic a fost atat de popular incat un an mai tarziu autorul sau Mark Andreessen aparasit NCSA unde Mosaic-ul a fost dezvoltat, pentru a forma o noua companie,Netscape Communication Corp. care se ocupa de dezvoltarea de software pe WEB.

    In 1994 CERN si MIT au semnat o intelegere de a forma consortiul WORLDWIDE WEB, organizatie care are ca obiectiv dezvoltarea WEB-ului, standardizarea

    protocoalelor si incurajarea interoperabilitatii intre site-uri. De atunci, sute deuniversitati si companii au intrat in consortiu. MIT coordoneaza partea americana aconsortiului, in timp ce centrul de cercetari INRIA coordoneaza partea europeana.Desi exista foarte multe carti despre WEB, cel mai bun loc pentru gasirea unor

    informatii la zi despre el este (in mod natural) chiar WEB-ul. Pagina consortiului areadresa htttp://www.w3.org. Cititorii interesati vor gasi acolo legaturi la pagini careacopera toate documentele si activitatile consortiului.

    9

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    10/74

    43173299.doc

    Descriere

    Din punct de vedere al utilizatorului, WEB-ul se prezinta ca o colectie imensa dedocumente raspandite in toata lumea, numite pagini. Fiecare pagina poate sa continalegaturi (indicatori) la alte pagini, aflate oriunde in lume. Utilizatorii pot sa aleaga olegatura (de exemplu prin executia unui click) care ii va duce la pagina indicata delegatura. Acest proces se poate repeta la nesfarsit, fiind posibil sa se traverseze inacest mod sute de pagini legate intre ele. Despre paginile care indica spre alte paginise spune ca utilizeaza hypetext.

    Paginile Web sunt vizualizate pe calculatorul client cu ajutorul unui programspecial numit browser. La inceput, Web-ul consta numai din pagini de text, fara nici oimagine.

    Odata cu aparitia primului browser Web grafic in anul 1993, Web-ul a inceput sase impuna cu adevarat. Nu cu mult timp in urma, browserul Navigator al firmei

    Netscape era cel mai popular program de navigare, insa browser-ul Internet Explorerde la Microsoft ocupa in momentul de fata mai mult de jumatate din piata.

    Programul de navigare aduce pagina ceruta, interpreteaza textul si comenzile deformatare continute in text si afiseaza pagina, formatata corespunzator, pe ecran.Majoritatea paginilor de WEB incep cu titlu, contin informatii si se termina cu adresade posta electronica a celui care mentine pagina. Sirurile de caractere care reprezintalegaturi la alte pagini se numesc hyperlegaturi, sunt afisate in mod diferit, fiindsubliniate si/sau colorate cu o culoare speciala. Pentru a selecta o legatura, utilizatorulva plasa cursorul pe zona respectiva (utilizand mouse-ul sau sagetile de pe tastatura) si

    comanda selectia (cu ajutorul mouse-ul sau apasand tasta ENTER). Desi existaprograme de navigare fara interfata grafica, ca de exemplu lynx, ele nu sunt atat deutilizate ca programele de navigare grafice.Tehnologia folosita de Worl Wide Web este cea clientserver, care presupuneurmatoarele etape:

    Un calculator (clientul) formuleaza o cerereCererea clientului este expediata unui serverServerul analizeaza aceasta cerere, o executa, formuleaza raspunsul si il

    expediaza clientuluiClientul receptioneaza raspunsul la cererea solicitata

    Modelul de comunicare intre serverul WEB si clientul care acceseaza informatia esteurmatorul (sa zicem ca aceseazahttp://www.w3.org/hypertext/WWW/TheProject.html) : Programul de navigare determina URL (pe baza selectiei) Programul de navigare intreaba DNS care este adresa IP pentru masina care senumeste www.w3.org. DNS raspunde cu 18.23.0.23

    10

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    11/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    12/74

    43173299.doc

    serverul intoarce un fisier cu nume implicit (de obicei numit index.html). Exista si alteconventii (de exemplu /~user/ reprezinta directorul radacina al informatiilor publiceale userului "user". URL-ul este un caz particular de mai putin cunoscutul URI(Uniforme Resource Identifier) care identifica unic pe Internet resursele care se potaccesa prin diferite protocoale

    Paginile WEB pot contine imagini (tagul ), tabele (tagul ) , etc. Insectiunea de "head" se pot specifica prin tagul "" informatii despre autor, firmade care apartine si chiar informatii destinate motoarelor de cautare (descriere, cuvintecheie, etc).

    Server de Web

    Serverul web este un calculator care gazduieste un site web si care e capabil saraspunda cererilor de pagini web din partea clientilor. Pentru a realiza acest lucru,

    server-ul trebuie sa ruleze o aplicatie speciala numita httpd (HyperText TransferProtocol Demon). Ca servere Web, cele mai intalnite sunt: Apache Server ,Microsoft Web Server , Oracle Web Server

    In momentul de fata se folosesc foarte multe tipuri de calculatoare si sisteme deoperare, majoritatea oferind software server Web de buna calitate. Cele mai cunoscutesisteme de operare pentru calculatoare ce deservesc pagini Web sunt UNIX siMicrosoft Windows NT/2000.Unix este folosit de la crearea Web-ului si majoritatea serverelor Web ruleaza incontinuare acest sistem. Windows NT /2000 este mai nou in domeniu, dar si-a castigat

    rapid popularitatea. Din punctul de vedere al designer-ului Web, server-ul utilizatpentru livrarea unei pagini este in general irelevant, cu anumite exceptii: UNIX este dependent de tipul de litera folosit (litera mica sau majuscula), in timp

    ce Windows NT nu UNIX este folosit de mai mult timp si este relativ stabil. Windows NT sufera

    actualizari majore si de aceea poate avea probleme in acest sens Exista foarte multe companii care au baze de date Microsoft Access pe care vor sa

    le integreze in site-ul lor, acest lucru putandu-se face numai in mediul Windows NT Furnizorii de servicii Internet (Internet Service Provider - ISP) percep in general

    taxe mai reduse pentru servere bazate pe UNIX, pentru ca intretinerea sistemului este

    mai putin costisitoare dacat Windows NT.

    Intre calculatoarele interconectate informatia circula in pachete. Pachetele continadresa expeditorului si cea a destinatarului, informatia, numele aplicatiei client care aformulat cererea si numele aplicatiei de pe server care va primi cererea. Aceste

    pachete sunt sunt dirijate pentru a ajunge la destinatie prin anumite mijloace dedirijare precum Internet Protocol (IP). Reteaua Internet dispune de asemenea si de

    12

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    13/74

    43173299.doc

    mijloace de corectie a erorilor de transmitere a pachetelor. Un astfel de mijloc esteTransfer Control Protocol (TCP) - Protocolul de Control al Transferului.

    Site-urile Web reprezinta o serie de pagini Web care sunt interconectate. Site-urile potcontine legaturi catre alte site-uri, lucru care duce la obtinerea unor panze deinformatii. Primul document dintr-un site se numeste Home Page (pagina de pornire).Ea contine legaturi catre toate celelalte documente.

    Site-urile Web sunt publicate prin transferul fisierelor HTML si al fisierelormultimedia asociate pe servere Web. Protocolul de transfer al fiserelor (FTP) este unstandard care permite mutarea, redenumirea sau stergerea fisierelor de pe un calculatorla distanta.

    1.2 Serverul de Web Apache

    Istoric si caracteristici

    Unul dintre cele mai utilizate servere de web, Apache Web Server este un efort

    de a oferi o alternativa viabila necomerciala, n domeniul serverelor de web. Reusitaacestui proiect este n mare masura legata de fenomenele initiate prin oameni ca Linussau Stalman, ce au avut ca rezultat produse extraordinare, puternice si eficiente cum arfi Linux, Emacs precum si toate pachetele software aparute sub licenta GNU.Crearea unui proiect de sine statator - The Apache Project este rezultatul reunirii unui

    mare numar de voluntari, comunicnd prin intermediul Internet-ului. Acestia suntcunoscuti sub numele de Apache Group. n plus, sute de utilizatori din ntreaga lumeau contribuit la proiect prin cele mai diverse mijloace, de la cod sursa pna ladocumentatie HTML.

    Apache isi are originea din ideile si codul aflat in cel mai popular server HTTP altimpului NCSA . n 1995 cel mai performant server de web era practic cel dezvoltatla NCSA , University of Illinois, de catre Rob McCool. n momentul n care acesta a

    plecat si nu a mai continuat dezvoltarea serverului sau, au nceput sa apara o multimede programatori ce produceau versiuni modificate si mbunatatite ale acestui server.Un grup de asemenea programatori au decis n februarie 1995 sa se reuneasca ntr-un

    proiect de dezvoltare si mbunatatire a serverului initial. Pornind de la NCSA httpd 1.3ei au construit, prin adaugarea celor mai bune patch-uri, versiunea Apache 0.6.2 carea fost lansata n aprilie 1995.

    Desi NCSA si-a renceput dezvoltarea serverului n aceeasi perioada, Apache acontinuat sa devina cel mai utilizat server de web din comunitatea unix n urmatoriidoi ani. Acesta a fost implicat mai departe in cele mai multe sisteme UNIX carecontin servere HTTP.

    13

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    14/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    15/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    16/74

    43173299.doc

    Tot n anul 1997 s-a observat o schimbare n dezvoltareaPHP-ului.PHP nu mai era proiectul propriu al lui Rasmus, ci era rezultatul eforturilor uneiechipe de programatori, deoarece la perfecionarea lui contribuiser muli

    programatori.Parserul a fost rescris deZeev Surasky iAndi Gutmans i noul parser a format

    bazele PHP Version 3. Mare parte din codul PHP/FIa fost portat n PHP3 i altparte de cod a fost complet rescris.

    Ultima versiune, PHP4, folosete motorul de script Zend ca s ofereperformane mai mari, suport mult mai multe biblioteci i extensii, i ruleaz ca unmodul natural server-ului de web.

    Ce este PHP?

    PHP (oficial PHP: Hypertext Preprocesor) este un limbaj de script HTML

    integrat de tip server-side, deci codul se execut pe server.Este diferit de scripturile CGI scrise n alte limbaje ca Perl sau C++, n care se

    scrie mult cod pentru a genera HTML, deoarece se scrie script HTML cu cod de PHPncorporat. CodulPHPeste ncadrat de tag-uri speciale care ne permit s intrm sau sieim din modulPHP.

    Ce face PHP?

    La o privire de ansamblu,PHPpoate s fac tot ceea ce face alt programe CGI,

    cum ar fi: culegerea de date, generare dinamic de cuprinsuri pentru pagini, trimite iprimete cookie-uri.Probabil cea mai puternic i cea mai important caracteristic aPHPeste

    suportul pentru o gam ct mai larg de baze de date . CuPHPeste foarte simplude citit din baze de date i de scris n baze de date.

    PHPsuport urmtoarele tipuri de baze de date:AdabasD, dBase, Empress,FilePro, HyperWave, IBM DB2, Informix, Ingres, InterBase, Frontbase, mSQl, DirectMS-SQL, MySQL, ODBC, Oracle, Ovrimos, PostgreSQL, Solid, Sysbase, Velocis,

    UNIX dbm.PHPprezint suport, de asemenea, i pentru alte servicii de reea folosind

    protocoale cum ar fi:IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTPi altele mai puinimportante. Se pot deschide noduri brute de comunicaie n reea care interacioneazfolosind alte protocoale de comunicaie.

    16

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    17/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    18/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    19/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    20/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    21/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    22/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    23/74

    43173299.doc

    $HTTP_COOKIE_VARS $HTTP_GET_VARS $HTTP_POST_VARS $HTTP_POST_FILES

    $HTTP_ENV_VARS $HTTP_SERVER_VARS

    Variabile variabile. Putem avea nume de variabile variabile, adic un nume devariabil care poate fi setat i folosit dinamic. O variabil variabil poate lua valoareaunei variabile i trateaz aceast valoare ca fiind numele variabilei.

    Variabile din afara PHP . Aceste variabile pot proveni din forme HTML(metodele GET i POST), variabile IMAGE SUBMIT, cookie-uri HTTP sau variabilede mediu.

    Constante

    PHP definete mai multe constante i furnizeaz mecanisme pentru a defini maimulte n timpul execuiei.

    Constantele se aseamn cu variabilele, cu excepia a dou fapte i anume:

    constantele trebuie definite folosind funcia define() i valoarea lor nu mai poate fimodificat.

    Constantele definite de PHP sunt: __FILE__

    __LINE__

    PHP_VERSION

    PHP_OS

    E_ERROR

    E_WARNING

    E_PARSE

    E_NOTICE

    E_ALL

    Exemple:1.

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    24/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    25/74

    43173299.doc

    fi grupate n grupuri de declaraii fiind ncadrate ntre acolade. Un grup de declaraiieste la rndul lui o declaraie. Diferitele tipuri de declaraii sunt urmtoarele:

    if

    else

    elseif while

    do ... while

    for

    foreach

    break

    continue

    switch

    declare

    require() include()

    require_once()

    include_once()Exemple:1. Exemplu if

    if ($a > $b) {print "a is bigger than b";$b = $a;

    }

    2. Exemplu elseif ($a > $b) {print "a is bigger than b";

    } else {print "a is NOT bigger than b";

    }3. Exemplu elseif

    if ($a > $b) {print "a is bigger than b";

    } elseif ($a == $b) {print "a is equal to b";

    } else {print "a is smaller than b";

    }

    4. Exemplu while 1

    $i = 1;while ($i

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    26/74

    43173299.doc

    5. Exemplu while 2

    $i = 1;while ($i 10) {

    break;}print $i;$i++;}

    8. Exemplu foreach

    reset ($arr);while (list(, $value) = each ($arr)) {

    echo "Value: $value
    \n";}

    foreach ($arr as $value) {echo "Value: $value
    \n";

    }

    9. Exemplu break

    $arr = array ('one', 'two', 'three', 'four', 'stop', 'five');while (list (, $val) = each ($arr)) {

    if ($val == 'stop') {break; /* You could also write 'break 1;' here. */

    }echo "$val
    \n";

    }

    $i = 0;

    26

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    27/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    28/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    29/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    30/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    31/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    32/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    33/74

    43173299.doc

    lucra cu baze de date foarte complexe. Conectivitatea, viteza si securitatea il fac foartepotrivit pentru accesarea bazelor de date in Internet.

    Server-ul MySQL poate fi gestionat manual cu urmatoarele linii de comanda: mysqld.exe - porneste server-ul mysqladmin.exe - opreste server-ul mysql.exe - afiseaza consola MySQL

    Server-ul MySQL permite lucrul cu mai multi utilizatori, existand in mod predefinitutilizatorul:user: rootpassword: ""

    Comenzi uzuale in MySQL

    O baza de date este formata din mai multe tabele, acestea fiind divizate in

    inregistrari (records), inregistrari ce pot fi considerate liniile tabelului. O linie a unuitabel este impartita in mai multe campuri, care pot stoca diferite tipuri de date

    Gestionarea tabelelor pentru a crea o baza de date la consola MySQL

    create database nume_baza; - creeaza baza de dateuse nume_baza; - comanda folosirea unei anumite baze de datedrop database nume_baza; - sterge o baza de dateshow databases; - afiseaza bazele de date existente pe servercreate table nume_tabel; - creeaza un tabel atunci cand baza de date este deschisashow tables; - afiseaza tabelele din baza de date curentadrop table nume_tabel; - sterge un tabel din baza de datedesc nume_tabel; - arata informatii despre structura unui tabel

    Primary key este o instructiune folosita pentru definirea cheii primare. Aceastacreeaza un index pe baza coloanei al carei nume a fost specificat. Aceata coloana esteconsiderata ca fiind cea mai importanta, des folosita, fiind vazuta drept cheia desortare a tabelului. Primary key este o coloana de tip AUTO_INCREMENT.

    insert into nume_tabel values ("val_1", "val_2",.....); - adauga date in tabelselect * from nume_tabel; - afisarea datelor dintr-un tabel specificat.

    1.5 Limbajul JavaScript

    Generalitati

    33

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    34/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    35/74

    43173299.doc

    capacitatile HTML si sa ofere o alternativa partiala la utilizarea unui numar mare descripturi CGI pentru prelucrarea informatiilor din formulare si pentru a adaugadinamism n paginile utilizatorilor. Dupa lansarea limbajului Java, Netscape a nceputsa lucreze mpreuna cu firma Sun pentru a oferi un limbaj de scriptare a carui sintaxasi semantica erau strns legate de Java - motiv pentru care denumirea a fost schimbatan JavaScript. Dupa finalizarea limbajului, Netscape si Sun l-au lansat mpreuna.

    Una dintre motivatiile care au stat la baza limbajului JavaScript a fostrecunoasterea necesitatii ca logica si inteligenta sa existe si pe partea de client, nu doar

    pe partea de server. Daca toata logica este pe partea de server, ntreaga prelucrare estedirijata la server, chiar si pentru sarcini simple, asa cum este validarea datelor. n fapt,lipsit de suport logic pe parte de utilizator, mediul Web ar intra n arhitecturademodata de la terminal spre calculatorul gazda", care a fost nlocuita de revolutiaPC din anii '80. Asigurarea de logica n interiorul browserului l nzestreaza pe clientsi face ca relatia sa fie un adevarat sistem client/server.

    Java a nsemnat un pas n aceasta directie dar a fost implementat ca auxiliar alHTML n sine si nu se intentionase integrarea sa din punctul de vedere al unui limbaj.Fiind un limbaj strict n privinta tipului de date, Java nu este optim ca liant pentrunumeroasele tehnologii de care Webmasterii au nevoie n crearea paginilor lor sinecesita capacitati de programare de nivel redus - ceva ce majoritatea programatorilorHTML prefera sa nu exercite exclusiv pentru a oferi logica n spatele elementelor unuiformular. Un limbaj de scriptare de nivel ridicat, pe parte de client, parea a fi piesalipsa din arena instrumentelor de programare pentru Web.

    De la lansarea sa, n decembrie 1995, JavaScript si-a atras sprijin din partea

    principalilor distribuitori din domeniu, printre care Apple, Borland, Sybase, Informix,Oracle, Digital, HP si IBM. A continuat sa se dezvolte, obtinnd recunoastere nunumai n majoritatea browserelor actuale, ci si n alte aplicatii pe care le-au lansataceste companii, dar si altele.Situatia s-a complicat nsa atunci cnd a intervenit Microsoft. ntelegnd importantascriptarii Web, Microsoft a dorit sa ofere suport si pentru JavaScript. Cnd Netscape a

    preferat sa acorde licenta de tehnologie companiei Microsoft n loc sa o vnda,Redmond a analizat JavaScript, bazndu-se pe documentatia publica, si a creat propriasa implementare, JScript, care este recunoscuta de Microsoft Internet Explorerversiunile 3.0 si ulterioare. JScript 1.0 este aproximativ compatibil cu JavaScript 1.1,

    care este recunoscut n Netscape Navigator 3.0 si browserele ulterioare. Totusi,numeroasele versiuni JavaScript si diversele bizarerii specifice platformelor deoperare le-au dat dureri de cap programatorilor pentru Web, atunci cnd au ncercat sadesfasoare situri Web capabile de JavaScript.Din fericire, Netscape, Microsoft si alti distribuitori au acceptat sa predea limbajulunei organizatii internationale de standardizare, ECMA. De atunci, ECMA a finalizato specificatie de limbaj, cunoscuta ca ECMAScript, pe care o recunosc toti

    35

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    36/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    37/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    38/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    39/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    40/74

    43173299.doc

    Modulul de administrare al site-ului - are un rol crucial in intretinerea site-ului, in aasigura buna functionare a site-ului si fluenta si coerenta datelor vehiculate inactivitatea de comert electronic desfasurata .

    Modulul de inregistrare/autentificare a utilizatorilor asigura securitatea procesuluide comercializare a produselor , prin utilizarea autentificarii utilizatorilor si aaltor mecanisme specifice. Deasemenea pune la dispozitia utilizatorului care a

    parcurs procesul de autentificare, o serie de optiuni si facilitati speciale1 Modulul de interfata al site-ulu - contine totalitatea scripturilor/programelor ce

    permit comunicarea cu utilizatorul client , constituind o interfata prin intermediulcareia utilizatorul poate naviga prin/ vizualiza ierarhia de produse comercializatede catre magazinul web.

    2 Modulul de preluare/prelucrare a comenzilor de la utilizator - are un rol dublu:pe de o parte permite pastrarea optiunilor de produse pentru care a optatutilizatorul la un moment dat in decursul procesului de cumparare si in acelasi

    timp permite preluarea si prelucrarea in conditii de securitate, a comenzii finale decumparare lansata de catre utilizator .

    3 Modulul de comunicare cu utilizatorii - implementeaza o serie de facilitatisuplimentare, care vin in sprijinul utilizatorului ,asigurand buna comunicare intrecomerciant si clienti , dezbaterea si rezolvarea problemelor acestora si nu inultimul rand contribuind la formarea si dezvoltarea unui cerc de clienti fidelicare apreciaza calitatea produselor comercializate.

    2.1.3 Detalii de implementare

    Aplicatia a fost dezvoltata , in mai multe etape , si anume:1 proiectarea structurii si implementarea bazei de date.2 proiectarea si implementarea moduluilui de administrare al site-ului , care sa

    gestioneze aceasta baza de date si care sa permita intr-un mod facil adaugareadatelor in cadrul tabelelor bazei de date .

    3 introducerea datelor si a imaginilor corespunzatoare acestora in baza de date.4 proiectarea si implementarea modulului de interfata al site-ului5 proiectarea si implementarea modulului de inregistrare-autentificare a utilizatorilor

    6 proiectarea si implementarea modulului de preluare si prelucrare a comenzilor dela utilizator.

    7 implementarea facilitatilor puse la dispozitia utilizatorului si integrarea acestora incadrul modulelor de care apartin.

    8 definitivarea aspectului grafic al site-ului9 testarea functionalitatii site-ului si a facilitatilor puse la dispozitie in cadrul sau.

    40

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    41/74

    43173299.doc

    2.2 Functionalitati si facilitati ale aplicatiei

    Facilitatile disponibile pot fi impartite in doua categorii: facilitati la nivel de sitesau generale si facilitati la nivel de produs (pagina a produsului) . Urmeaza o scurtadescrierea a acestora , informatii mai detaliate si modul de implementare pentruaceste facilitati , fiind specificate in cadrul descrierii modulului comercial al site-ului

    de care si apartin.

    Din aceasta categorie pot fi mentionate, in ordine, urmatoarele:

    Facilitati de cautare in cadrul site-ului

    Rolul acestora este acela de a facilita accesul la anumite informatii mai detaliate dincadrul site-ului pe baza unor informatii de start ,mai putin detaliate, specificate decatre utilizator.

    Facilitatile de abonare oferte - pentru primirea diferitelor oferte/informatii privindprodusele comercializate.

    Rolul acestei facilitati este acela de informare prompta a utilizatorului cu privire ladetaliile comerciale si tehnice ale produselor puse in vanzare.Utilizatorul poate ajunge in posesia acestor oferte prin e-mail.In acest caz utilizatorul trebuie sa fie unul inregistrat , astfel incat , prin procesul deinregistrare si autentificare utilizatorul respectiv sa-si poata configura / reconfiguradupa bunul placoptiunile privitoare la acest abonament.

    O alta functionalitate utila - este permanenta informare a clientului utilizator - incadrul procesului de navigare/cumparare (selectie produse) cu privire la valoarea

    totala actuala si continutul cosului de produse .

    In cadrul paginii unui produs este disponibila urmatoarea facilitate:mareste imaginea - permite afisarea pozei de dimensiune mare , a produsului, prinmouse-click pe poza.

    41

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    42/74

    43173299.doc

    2.3 Structurarea bazei de date

    Descriere generala

    Baza de date folosita este o baza de date relationala de tip MySQL, denumitabrainerz.

    Ea contine urmatoarele 23 de tabele:

    - categorii - tabela ce descrie categoriile de produse si relatiile dintre acestea(ierarhia de categorii)- subcategorii - tabela ce descrie subcategoriile de produse si relatiile dintre acestea(ierarhia de categorii)- produse - tabela ce descrie produsele comercializate- clienti - tabela ce descrie/contine date despre utilizatorii inregistrati- tranzactie - tabela ce descrie caracteristicile fiecarui produs- admin - tabela ce descrie producatorii produselor ce sunt comercializate- guest - tabela ce contine datele rezultate in urma voturilor acordate de catre

    utlizatoriin procesul de votare a calitatii site-ului.- judete - tabela ce descrie ofertantii (furnizorii) produselor ce sunt comercializate- news - tabela ce descrie/contine date despre topul de noutati produse .- statistici_web - tabela ce descrie/contine date despre cei care acceseaza pagina- transportatori - tabela ce descrie/contine date despre companiile de transport- valuta - tabela ce descrie comenzile de produse date de catre utilizatoriIn afara acestor 12 tabele, mai intalnim inca 6 tabele ce contin preturile de transport(in functie de greutate si de zona) a diverselor companii transportatoare (air_mail,economy_express, ems, global_express, ground_mail, wpx) si inca 4 tabele ce

    prezinta timpul de transport specifice fiecarei companii (zile_ee, zile_ee, zile_rp,zile_wpx).

    1.Tabela categorii

    Aceasta tabela descrie ierarhia categoriilor de produse si are urmatoarea structura:

    42

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    43/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    44/74

    43173299.doc

    subgen varchar(255) Yes NULLden_produs_ro varchar(255) Yes NULLdesc_produs_ro longtext Yes NULLlocatie int(11) No 0

    activ int(11) No 0

    In functie de campurile greutate, lungime, latime, inaltime, volum estecalculat pretul de transport.In campurile gen si subgen poate fi introdusa o descriere ce va fi folisita demodulul de cautare.In functie de valoarea campului activ, un produs este afisat sau nu pe site.

    4.Tabela clienti

    Aceasta tabela contine informatii specifice despre fiecare dintre utilizatoriiinregistrati.Informatiile sunt colectate in urma procesului de inregistrare a unui nouutilizator proces desfasurat in mai multe etape. Tabela are urmatoarea structura:

    Field Type Null Default

    user_id bigint(20) No

    user_nume varchar(20) Nouser_pass varchar(25) Nof_name varchar(30) Nol_name varchar(75) Noadresa longtext Nocod_tara varchar(20) Notelefon varchar(50) Noemail varchar(100) Nodata_nastere date No 0000-00-00

    data_inreg datetime No 0000-00-0000:00:00

    valoare_cumparaturi float No 1900numar_achizitii int(11) No 0media_achizitii float No 0ultima_cumparare datetime No 0000-00-00

    44

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    45/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    46/74

    43173299.doc

    admin_lastlogin datetime No0000-00-0000:00:00

    7.Tabela guest

    Aceasta tabela descrie si contine datele corespunzatoare fiecarui mesaj din sectiuneasuggestions.

    Field Type Null Default

    id bigint(20) Nouser_id int(11) No 0mesaj text Nostare tinyint(4) No 0

    data datetime No0000-00-00

    00:00:00tip tinyint(4) No 0nickname varchar(50) No

    8.Tabela judete

    Field Type Null Default

    id_judet tinyint(4) Nodenumire varchar(80) No

    9.Tabela news

    Tabela contine stirile introduse de administrator.

    Field Type Null Default

    id bigint(20) Notitlu varchar(255) Nocontinut mediumtext No

    data datetime No0000-00-0000:00:00

    46

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    47/74

    43173299.doc

    10.Tabela statistici_web

    Aceasta tabela contin date despre sistemul de operare, versiune de browser (campulHTTP_USER_AGENT ), ip (campul REMOTE_ADDR) ale celor care intra pesite.

    Field Type Null Default

    id bigint(20) NoHTTP_USER_AGENT varchar(200) NoREMOTE_ADDR varchar(200) No

    date datetime No0000-00-0000:00:00

    11.Tabela transportatori

    Contine date despre companiile de transport.

    Field Type Null Default

    idtara int(3) No

    tara char(30) Noglobal_express tinyint(1) No 0economy_express tinyint(1) No 0ems tinyint(1) No 0wpx tinyint(1) No 0zonatnt tinyint(1) No 0zonarp tinyint(1) No 0zonadhl tinyint(1) No 0

    12.Tabela valuta

    Tabela contine informatii referitoare la paritatea leu/dolar si leu/euro.

    Field Type Null Default

    47

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    48/74

    43173299.doc

    id tinyint(1) No 0usd int(5) No 0euro int(11) No 0

    Tabele companii transportatoare

    Pe baza acestor tabele se calculeaza pretul de transport, in functie de zona unde vatrebui dus pachetul si de greutatea sa.

    13.Tabela air_mail

    Field Type Null Default

    zona tinyint(1) No 0pb decimal(3,2) No 0.00pkg decimal(3,2) No 0.00

    14.Tabela economy_express

    Field Type Null Default

    zona int(1) No 0pret_baza float(3,2) No 0.00kg float(3,2) No 0.00

    15.Tabela ems

    Field Type Null Default

    greutate decimal(2,1) No 0.0zona1 int(7) No 0zona2 int(7) No 0zona3 int(7) No 0zona4 int(7) No 0zona5 int(7) No 0zona6 int(7) No 0

    48

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    49/74

    43173299.doc

    16.Tabela global_express

    Field Type Null Default

    zona int(1) No 0pret_baza float(3,2) No 0.00kg float(3,2) No 0.00

    17.Tabela ground_mail

    Field Type Null Default

    zona tinyint(1) No 0pb decimal(3,2) No 0.00pkg decimal(3,2) No 0.00

    18.Tabela wpx

    Field Type Null Default

    greutate char(3) Nozona1 int(4) No 0zona2 int(4) No 0zona3 int(4) No 0zona4 int(4) No 0zona5 int(4) No 0zona6 int(4) No 0

    zona7 int(4) No 0zona8 int(4) No 0

    Tabele durata de transport

    49

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    50/74

    43173299.doc

    Aceste tabele contin durata de timp in care produsul ajunge la destinatie, in functie dezona in care se afla destinatarul.

    19.Tabela zile_ee

    Field Type Null Default

    zona tinyint(4) Nozile_ee tinyint(4) No 0

    20.Tabela zile_ge

    Field Type Null Default

    zona tinyint(4) No

    zile_ge tinyint(4) No 0

    22.Tabela zile_rp

    Field Type Null Default

    zona tinyint(4) No 0zile tinyint(4) No 0

    23.Tabela zile_wpx

    Field Type Null Default

    zona tinyint(4) Nozile tinyint(4) No 0

    50

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    51/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    52/74

    43173299.doc

    Din cadrul acestei sectiuni se poate modifica/edita ierarhia de categorii si/sausubcategorii existenta.

    In principiu ,la accesarea acestei sectiuni ,este afisata ierarhia de categorii si/sausubcategoriisi sunt puse la dispozitie comenzi de: adaugare, de stergere si deredenumire a unei categorii.Aceste comenzi opereaza asupra bazei de date, modificand in mod corespunzatorinformatiile tabelelorcategorii si/sau subcategorii. De aceea, ca metoda de protectiesuplimentara exista cod, care la lansarea unei astfel de comenzi cereconfirmari/informatii suplimentare , evitand astfel lansarea eronata/nedorita acestora.

    Deasemenea , pentru fiecare categorie existenta - poate fi adaugata/stearsa/updatata opoza corespunzatoare - ce este utilizata pentru a ilustra categoria respectiva in cadrulaplicatiei.Imaginea respectiva este stocata ca data binara (camp blob) in cadrul acelei

    inregistrari din tabelele categorii si/sau subcategorii ce corespunde categoriei

    Scripturile PHP care implementeaza sectiunea Administrare Categorii sunturmatoarele:

    Afisare_categorii.php incarca din baza de date si afiseaza ierarhia de categorii.adauga_categorie.php, sterge_categorie.php si editare_categorie.php- primind ocomanda de editare a unei categorii, realizeaza efectiv modificarile cerute asupra

    tabelei categorii, in cadrul bazei de date.Afisare_subcategorii.php incarca din baza de date si afiseaza ierarhia desubcategorii.adauga_subcategorie.php, sterge_subcategorie.php si editare_subcategorie.php-

    primind o comanda de editare a unei subcategorii , realizeaza efectiv modificarilecerute asupra tabelei subcategorii, in cadrul bazei de date.

    Sectiunea Administrare Clienti

    In aceasta sectiune se gestioneaza tabela clienti - ce afiseaza, modifica sausterge datele din tabela plati.In principiu , la accesarea acestei sectiuni : se afiseaza tabelat datele despre fiecareclient existent in baza de date : id, username , nume, prenume, adresa e-mail sioptiuni, de unde se pot vizualiza detalii despre un user sau stergerea lui.

    Scripturile PHP care implementeaza aceasta sectiune sunt urmatoarele:

    52

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    53/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    54/74

    43173299.doc

    De exemplu: pentru categorie si subcategorie exista un dropmenu - ce contine caoptiuni de selectie numele tuturor categoriilor existente in tabela categorii (la fel si

    pentru subcategorii).

    Comanda Dezactiveaza - nu sterge produsul in baza de date dar impiedica afisarealui pe site-ul principal (folosit in cazul in care produsul nu se mai afla pe stoc).

    Comanda Sterge sterge complet produsul din baza de date.

    Scripturile PHP care impementeaza sectiunea Administrare Catalog Produse sunturmatoarele:

    adauga_produs_cp.php implementeaza comanda adauga in CP.afisare_produse.php afiseaza produsele din baza de date.

    editare_produs_cp.php implementeaza comanda modifica.sterge_produs_cp.php implementeazacomanda sterge.Muta_cp.php muta un produs dintr-o categorie/subcategorie intr-a altacategorie/subcategorie.

    Sectiunea Administrare Stiri

    La accesarea acestei sectiuni , sunt afisate tabelat , noutati despre site. Acesteinformatii sunt preluate din tabela news si afisate in ordinea cronologica a

    introducerii lor.De-asupra informatiilor afisate tabelat se afla un buton adauga stire, care lanseazaun formular prin care poate fi introdusa stirea.In dreptul fiecarei stiri afisate sunt disponibile urmatoarele linkuri: modifica duce la modificarea inregistrarii corespunzatoare stirii respective din

    baza de date; sterge - duce la stergerea inregistrarii corespunzatoare.

    Scripturile PHP care implementeaza aceasta sectiune sunt urmatoarele:

    stiri.php - incarca din baza de date , din tabela news , si afiseaza tabelat si in ordinecronologica stirile.adauga_stire.php adauga in baza de date o noua stireeditare_stire.php editeaza informatiile unei stiristerge_stire.php - sterge toate informatiile corespunzatoare unei stiri din cadrultabelei news, din baza de date.

    54

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    55/74

    43173299.doc

    Sectiunea Statistici Web

    In aceasta sectiune , sunt afisate tabelat , informatii despre platforma folosita deutilizatori la accesare site-ului (in procente), sistemele de operare folosite de utilizatori(tot in procente) si numarul de accesari respective si ip-uri care au accesat site-ul. In

    partea de jos a paginii sunt afisate 2 grafice ce prezinta numarul de utilizatori dinultimele 7 zile, cat si lunar.Aceste informatii sunt preluate din tabela statistici_web. Aceste date sunt colectate siintroduse in aceasta tabela de un script prezent in paginile principale ale site-ului.

    Modulul care formeaza aceasta sectiune este:

    statistici_web.php - incarca din baza de date , din tabela statistici_web , si afiseazatabelat datele.

    Sectiunea Administrare Sugestii

    In aceasta sectiune se gestioneaza tabela guest afiseaza optiuni pentruaprobarea sau stergerea sugestiilor introduse de vizitatorii site-ului.

    In principiu , la accesarea acestei sectiuni : se afiseaza numarul de sugestiiaprobate si neaprobate prin 2 linkuri corespunzatoare. Administratorul are

    posibilitatea de a aproba sau nu afisarea pe site-ul principal a unei sugestii. Aceastaoptiune a fost introdusa pentru a evita afisarea mesajelor continand obscenitati incadrul site-ului.Prin apasarea linkului sugestii neaprobate sunt afisate tabelat sugestiile ce urmeazaa fi aprobate sau sterse dupa caz (prin folosirea comenzilorActiveaza sau Sterge).Prin apasarea linkului sugestii aprobate sunt afisate tabelat sugestiile ce au fostaprobate deja si care pot fi sterse (comanda Sterge).

    Scripturile PHP care implementeaza aceasta sectiune sunt urmatoarele:

    meniu_gs.php face cererile catre baza de date si afiseaza cele 2 linkurisugestii.php afiseaza opereaza modificari in baza de date in tabela guest.

    55

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    56/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    57/74

    43173299.doc

    Aceste sectiuni pot fi accesate doar de administrator care se logheaza la inceputulutilizarii acestor module.

    2.4.2 Modulul de inregistrare-autentificare al utilizatorilor

    Acest modul indeplineste urmatoarele functii in cadrul aplicatiei :asigura securitatea procesului de comercializare a produselor , prin utilizarea

    autentificarii utilizatorilor ce doresc sa achizitioneze produse si a altormecanisme specifice.

    pune la dispozitia utilizatorului care a parcurs procesul de autentificare o serie deoptiuni si facilitati speciale din cadrul contului personal.

    Din cadrul modului de inregistrare-autentificare sunt posibile urmatoarele scenarii:- pentru userii neinregistrati - ce doresc a beneficia de toate facilitati oferite , este

    necesar ca acestia sa parcurga procesul de inregistrare , in urma caruia capatastatutul de user inregistrat.

    - pentru userii inregistrati - se poate face autentificarea acestora , prin introducereaunei perechi :username parola , corecte.

    Procesul de inregistrare al utilizatorilor

    Este un proces desfasurat in trei etape in care se strang informatii specificedespre utilizator si in care se verifica validitatea acestor informatii , inainte caacestea sa fie introduse in baza de date. Procesul de inregistrare se deruleazaastfel:

    Pasul 1 : se solicita in cadrul unui formular - introducerea unui username, a uneiparole (de minim 5 caractere) si reconfirmarea acesteia din urma, a numelui siprenumelui, numarul de telefon, adresa, tara de resedinta, adresa de e-mail, data de

    nastere si 2 confirmari (daca doreste sa primeasca pe mail informatii publicitare sidaca este de acord cu conditiile site-ului .Pe baza acestui cuplu de informatii: (username, parola) se va face ulteriorautentificarea utilizatorului , fiind importanta deci acuratetea acestor date.La apasarea butonului Submit este apelat scriptul validare.js care preiainformatiile introduse de utilizator ,face verificarile si confirma validitatea datelor.La submiterea formularului , prin cod Javascript , se vor face urmatoarele verificari:

    57

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    58/74

    43173299.doc

    - se verifica validitatea adresei de e-mail introduse : mai exact, daca sintaxa acesteiarespecta regulile de format a unei adrese de e-mail.

    - se verifica daca parola introdusa contine minimul de caractere cerut si dacacoincide cu valoarea reintrodusa pentru aceasta.

    Doar daca aceste conditii sunt indeplinite, formularul este submis , trecandu-se astfella pasul urmator.

    Pasul 2 - se trimite automat la mail-ul specificat in cadrul unui formular toateaceste date introduse si se afiseaza un mesaj de primire.

    In cazul in care datele sunt refuzate de catre script, utilizatorul este avertizat asupradatelor introduse incorect si utilizatorul are posibilitatea de a corecta informatiilegresite.

    Dupa aceste operatii , utilizatorul este redirectionat catre pagina de start a aplicatiei de unde, are acum posibilitatea de a se autentifica si de a intra astfel, in cadrulcontului personal .

    Procesul de autentificare al utilizatorilor

    Pentru a se autentifica un utilizator trebuie sa form-ul intitulat Login si sa

    introduca username-ul si parola cu care s-a inregistrat .Daca cuplul (adresa email ,parola) sunt corecte sintactic , atunci se interogheazatabela utilizatori cu aceste date , in vederea identificarii utilizatorului respectiv .In cadrul tabelei utilizatori , cuplul de coloane (username, parola) are valori unice

    pentru fiecare inregistrare , deci daca aceste date introduse sunt corecte , in urmainterogarii ar trebui sa rezulte o unica inregistrare deci sa fie identificat un unicutilizator posesor de drept al acestor date.Daca identificarea esueaza , este reincarcata pagina de logare - in partea de sus aacesteia aparand un mesaj de avertizare corespunzator.Daca autentificarea reuseste utilizatorul intra in cadrul contului personal.

    In cadrul contului personal , sunt puse la dispozitie comenzi care pot fi accesate prinapasarea linkului My Profile, prin care pot fi modificate datele utilizatorului.In acelasi timp, pot fi vizualizate tabelat tranzactiile efectuate de respectivul utilizator

    prin apasarea linkului Tranzaction details.Utilizatorul poate vizualiza continutul curent al cosului propriu de produse si incontinuare are posibilitatea de a lansa comanda de cumparare a produselor respective.

    58

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    59/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    60/74

    43173299.doc

    pagini ,sunt incarcate din baza de date, din tabela tipproduse, si apoi afisate toateinformatiile despre subcategoriile acelei categorii principale.Se vor afisa tabelat numele fiecarei subcategorii insotita de poza corespunzatoare cedescrie grafic subcategoria respectiva.

    Efectuarea unui click pe numele sau poza unei subcategorii afisate va duce lagenerarea dinamica a unei noi pagini web: pagina subcategoriei selectate .In cadrul acestei pagini , sunt incarcate din baza de date , din tabela produse , si apoiafisate informatiile de baza despre produsele din subcategoria respectiva. Se vor afisatabelat : numele fiecarui produs , pretul , producatorul si poza corespunzatoare

    produsuluiEfectuarea unui click pe numele sau poza unuia dintre produsele afisate va duce la

    generarea dinamica a unei noi pagini web: pagina produsului selectat.In cadrul acestei pagini, sunt afisate toate informatiile existente despre produsulrespectiv.

    In partea de sus a paginiii sunt incarcate din baza de date , din tabela produse , siafisate : poza produsului (de dimensiune medie), numele, pretul, producatorul sidescrierea produsului.Scripturile PHP care implementeaza aceasta sectiune sunt urmatoarele:

    main.php - genereaza pagina de start a aplicatiei , in cadrul careia sunt puse ladispozitia utilizatorului facilitatile generale ale site-ului . Deasemenea , incarca din

    baza de date si apoi afiseaza in cadrul acestei pagini de start - informatiile de baza si

    pozele corepunzatoare acelor produse - ce ocupa in ordine , primele cinci locuri incadrul topului de produse cele mai bine vandute si cele mai noi.vizualizare.php genereaza dinamic pagina unei categorii/subcategorii principale de

    produse, descrisa anterior, afiseaza produsele in functie de nevoile utilizatorului siincarca din baza de date , din tabela caracteristici, si afiseaza tabelat valorile tuturorcaracteristicilor tehnice ale unui produsmain2.php genereaza dinamic celelalte sectiuni ale site-ului: suggestions, news,contact si citeste din baza de date in functie de link-ul apasat.mainmenu.php genereaza menu-ul de butoane afisat in fiecare pagina

    Sectiunea de facilitati ale site-ului

    La nivel de site sunt disponibile urmatoarele facilitati:

    mareste imaginea - permite afisarea pozei de dimensiune mare , a produsului.La apasarea acestui buton este executata o functie Javascript care

    60

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    61/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    62/74

    43173299.doc

    In partea superioara a fiecarei pagini web ,generata din cadrul modululuicomercial al site-ului , sigla cosului de produse link catre pagina de vizualizarerapida a cosului de produse .Prin efectuarea unui click pe sigla cosului este apelat scriptul view_cart.php careva afisa tabelat ,in cadrul unei pagini web, continutul cosului de produse si pretul totalin USD. Pentru fiecare produs din cos , sunt afisate numele, pretul in USD sicantitatea in care produsul a fost achizitionat.

    Preluarea comenzii de cumparare

    Lansarea comenzii de cumparare a produselor se poate face din cadrul paginiide vizualizare a cosului de produse , prezentate anterior, prin actionareabutonului Continue.

    Daca comanda de cumparare este lansata de catre un utilizator atunci are loc preluareasi prelucrarea comenzii sale de cumparare. Acest proces are loc in 5 pasi:Pas1. Utilizatorului i se cere sa aleaga dintr-un dropbox tara de destinatie (prinapelarea scriptului country_select.php).Pas2. Dupa selectarea tarii, va apare afisat tabelat o lista cu transportatori, taxele detransport si in cate zile va ajunge produsul la destinatie, in functie de tara selectata. Indreptul fiecarei optiuni este un buton de tip radio prin care user-ul selecteazatransportatorul si metoda de transport dorita.Pas3. Ii se cer utilizatorului date despre destinatia pachetului (nume, prenume, oras,adresa, numar de teleon si cod postal).Pas4. Utilizatorului i se vor afisa tabelat produsele, transportatorul si costurile detransport, adresa de destinatie si costurile totale.Pas5. Validarea platii se va face prin intermediul unui site specializat.

    Prelucrarea comenzii de la utilizator

    In momentul in care utilizatorul apasa link-ul Done, comanda si dateletranzactiei sunt introduse in baza dedate. Dupa primirea confirmarii de plata,comerciantul poate livra produsele la adresa specificata.

    Modulul de preluare/prelucrare al comenzilor de la utilizator este implementat deurmatoarele scripturi PHP:

    62

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    63/74

    43173299.doc

    scriucart.php - permite adaugarea unui nou produs, la cosul de produse.view_cart.php - permite vizualizarea cosului de produse si deasemenea modificareacontinutului cosului de produse .country_select.php - implementeaza pasul 1 din procesul de preluare a comenziilansate de catre un utilizator prin apelarea tabelei transportatori.destination_select.php - implementeaza pasul 3 din procesul de preluare a comenziilansate de catre un utilizator .tranzaction_details.php - implementeaza pasul 4 din procesul de preluare acomenzii lansate de catre un utilizator .done.php - introduce datele tranzactiei in baza de date in tabela tranzactie.

    2.4.5 Modulul de comunicare cu utilizatorii

    Acest modul implementeaza o facilitate suplimentara, care vine in sprijinulutilizatorului, asigurand buna comunicare intre comerciant si clienti, dezbaterea sirezolvarea problemelor acestora si nu in ultimul rand contribuind la formarea sidezvoltarea unui cerc de clienti fideli care apreciaza calitatea produselorcomercializate.Comunicarea cu utilizatorii- clienti este asigurata prin trei mecanisme:

    Sectiunea de sugestii - constituie o modalitate de comunicare directa intrecomerciant si utilizatori .Pagina de contact - ofera informatiile necesare pentru realizarea contactului direct ,intre utilizatori si comerciant.

    Sectiunea de sugestii

    Constituie un mecanism modern de comunicare, ce ofera posibilitateautilizatorilor de a-si exprima opiniile si ideile proprii, de-a intra in contact si aschimba informatii, nu numai cu partea reprezentata de comerciant, dar si cu ceilalti

    utilizatori clienti ai magazinului virtual .Sectiunea este pastrata in baza de date in tabela guest.

    Sectiunea sugestii este constituit din urmatorul script:suggest.php - genereaza dinamic pagina unde pot fi introduse username-ul (in cazulin care nu este logat) si textul sugestiei, si apar tabelat sugestiile aprobate de admin .

    63

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    64/74

    43173299.doc

    Capitolul 3. Exemplu de rulare

    Prezentare generala a site-ului

    Menu-ul principal este alcatuit din 5 butoane: Home, Catalog, Suggestions,News, Contact, iar optiunea Catalog contine 5 subcategorii: Coolers, Case Modding,Fan Grill, Others, Software.

    Home duce utilizatorul in pagina principala, Catalog prezinta optiunea debrowsing prin produse, fiecare subcategorie al Catalogului prezentand o cate o partedin produsele oferite spre vanzare. De exemplu prima sectiune, cea de coolere prezintaalte 2 subcategorii: Processor cooling si Case cooling, fiecare la randul ei prezentand

    produse insotite de poza cu posibilitatea prin simplu click pe poza de a fi marita intr-onoua pagina. Fiecare produs, in afara de poza, mai prezinta si numele produsului(Product Name) si pretul (Product price), apoi o prezentare scurta a produsului

    (Product description). Dedesubt o caseta permite utilizatorului sa introduca numarulde bucati ale respectivului produs pe care le doreste sa le achizitioneze, iar apoi prinapasarea butonului din dreapta casetei cumparatorul le introduce in cos (Add to cart).

    64

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    65/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    66/74

    43173299.doc

    Aceste 2 meniuri raman in pagina tot timpul browserii site-ului.

    In pagina principala mai intalnim un menu denumit New Products si care serefera la cele mai noi produse introduse in oferta.

    Modalitatea de cumparare

    Un client care doreste sa achizitioneze un produs trebuie mai intai sa selogheze, folosind sectiunea de Login. In partea dreapta intalnim un menu pentrulogarea utilizatorului. Acesta trebuie sa tasteze un nume si o parola in cazul in care aredeja un cont facut sau, in cazul in care nu are, trebuie sa isi faca un cont nou. Acesta

    poate fi facut prin apasarea butonului New User din menu.

    66

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    67/74

    43173299.doc

    Butonul New User duce intr-o pagina unde celui care doreste sa isi creeze uncont i se va cere sa precizeze un nume de cont, o parola si ceva date personale, cum arfi numele si prenumele, adresa, un numar de telefon, e-mail, tara de origine sau datade nastere.

    67

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    68/74

    43173299.doc

    Dupa autentificarea (logarea) userului, acesta poate cauta produsul (produsele)dorit prin folosirea menu-ului principal, apoi, in cazul in care isi doreste sa ilachizitioneze va introduce in cos (Add to cart). Va apare un mesaj care va atentiona caa fost introdus un nou produs in cos.

    Apoi se va deschide o noua pagina ce precizeaza tabelat continutul cosului:numele produselor ce au fost adugate in cos, pretul si numarul de bucati al fiecaruia,

    precum si pretul total fara taxe de transport.

    Prin apasarea link-ului Continue, cumparatorului i se va cere in continuare saprecizeze tara de destinatie, iar apoi, in functie de tara aleasa, userul va trebui sa

    68

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    69/74

    43173299.doc

    aleaga din una sau mai multe companii de transport. Acestuia i se precizeaza atatcostul, cat si durata de timp in care produsele vor ajunge.

    In cazul in care nu se selecteaza nici o companie de transport va apare un mesajcare va cere utilizatorului sa aleaga o companie (You must choose a transportcompany).

    La urmatorul pas cumparatorului i se va cere sa precizeze cateva date ce vorfacilita transportul, date cum ar fi adresa, nume, prenume, cod postal si, optional,numarul de telefon.

    In urma completarii acestor date, userul va putea sa treaca la urmatorul pas,unde ii vor fi prezentate intr-un tabel toate datele (numele produsului, numarul de

    69

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    70/74

    43173299.doc

    bucati, pretul fiecaruia, compania de transport, numele, prenumele, adresa) si costultotal cu tot cu taxe de transport.

    In acest moment cumparatorul poate trece (prin apasarea unui link) la o pagina deverificare a card-ului (www.2checkout.com, www.paypal.com) unde va efectua platacomenzii.

    Trebuie precizat ca utilizatorul are oricand optiunea sa revina la pasul anterior dincadrul cumpararii prin simpla apasare a link-ului Cancel.

    70

    http://www.2checkout.com/http://www.paypal.com/http://www.2checkout.com/http://www.paypal.com/
  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    71/74

    43173299.doc

    Concluzii

    In ultimii ani prezenta unei firme pe internet a devenit o chestiune la ordineazilei, pentru unele din ele fiind chiar o necesitate. Costurile relativ mici (si in continuascadere) au permis chiar si firmelor mici sa aiba site-ul propriu. Dupa realizarea site-ului, in care firma se prezenta si isi descria oferta de produse si servicii, apareaimediat nevoia de a le face publice. Astfel, marketingul a fost rapid extins si adaptatchestiunilor specifice sectorului internet.

    Trebuie mentionat ca toate acestea au fost posibile datorita extinderiiinternetului si in sectorul utilizatorilor (surfer-ilor), fara acestia site-urile pierzandu-sidin importanta. Totodata a crescut spectaculos si numarul de calculatoare conectate lainternet prin sistemul clasic (dial-up). In aceste conditii lumea virtuala a internetului adevenit o realitate ce tinde chiar sa se substituie metodelor clasice de a afla informatii,de a comunica, de a vinde/cumpara, etc.

    In acest sens, aplicatia dezvoltata constituie o solutie moderna si viabilapentru pentru implementarea unui magazin virtual ,ce are ca obiectiv comercializareaon-line a produselor sale.

    Baza de date proiectata si utilizata este una relationala continand 23 de tabele,cu o structura complexa si intre care exista legaturi complexe . S-a acordat o atentie

    deosebita proiectarii bazei de date , astfel incat organizarea informatiilor sa fie catmai logica si accesul la date sa se faca intr-um mod optim .

    In total au fost scrise peste 90 de programe-script PHP si cateva programe-script JavaScript impartite in cinci module functionale care conlucreaza impreuna,intr-un mod integrat, la buna functionare a site-ului.

    De asemenea s-a acordat atentie aspectului grafic al aplicatiei , prin folosirea decod CSS intercalat in cadrul programelor-script si prin folosirea unor aplicatiispecifice pentru prelucrareaa grafica a imaginilor utilizate.

    Modulul de administrare al aplicatiei prin dimensiunile si complexitatea sa poate fi considerat ca un site-web de sine-statator, fiind implementat prin nu mai putinde 40 de scripturi PHP si alte cateva scripturi JavaScript.

    Modulul de autentificare al utilizatorilor ofera prin mecanisme specificesecuritatea necesara procesului de comercializare a prodeselor.

    Modulul de interfata al aplicatiei - ofera multiple modalitati de acces lainformatiile si datele din cadrul site-ului, punand de asemenea la dispozitiautilizatorului o serie de facilitati speciale.

    71

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    72/74

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    73/74

    43173299.doc

    Bibliografie

    Manualul de referinta PHP , editia 2002

    Manualul de referinta MySQL 3.23.38

    Manualul de referinta JavaScript 1.3

    Programarea in Web - Kris Jamsa , Steve Weakley, Editura ALL Education,1999

    Dezvoltarea aplicatiilor Web folosind PHP 4 - Bill McCarty, Editura Teora, 2002

    MySQL - Paul DuBois, Editura Teora, 2001

    Initiere in JavaScript si tehnologiile Netscape Dan Somnea,Editura Tehnica, 1998

    Specificatia de referinta pentru CSS-level1,pusa la dispozitie pe www.w3.org

    Dibachi, Rhonda Testing e-commerce, Software Testing & QualityEngineering, 1999

    Everett, Jerry Software Testing Hits the Big Time, IBM, 2002

    Ghilic-Micu, Bogdan, Stoica Marian eActivitatile n societatea informationala,Editura Economica, Bucuresti, 2002

    Hawknis, John L. Whats e-business?, E-Business Advisor Magazine,1999

    Hayes, Linda G. Testing Distributed Applications: Unraveling the Web, 1996

    Ivan, Ion, Pocatilu, Paul Testarea software orientat obiect, Editura Inforec,

    73

  • 7/29/2019 40544596 Lucrare de Licenta Proiectarea Unei Solutii de Comert Electronic

    74/74


Recommended