+ All Categories
Home > Documents > 2015-04-08-Brosura-3-mm-web.pdf

2015-04-08-Brosura-3-mm-web.pdf

Date post: 30-Sep-2015
Category:
Upload: cris-tina
View: 481 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
12
AVOCAŢII pentru AVOCAŢI PLATFORMA 2015 Natalia MOLOŞAG Eduard DIGOre Vladislav GrIBINCeA Mihai LUPU Dorin POPESCU Tudor OSOIANU Nicolae rOŞCA Feodosia TÎŞCIC Veaceslav ŢUrCAN Laura UrSCHI Ana BerIOZCHIN Mariana CrICLIVAIA GRUPUL Noi suntem o echipă şi candidăm în organele de autoadministrare ale avocaţilor Ne găseşti pe Facebook
Transcript
  • AVOCAII pentru

    AVOCAI

    PLATFORMA

    2015

    Natalia MOLOAG

    Eduard DIGOre

    Vladislav GrIBINCeA

    Mihai LUPU

    Dorin POPESCU

    Tudor OSOIANU

    Nicolae rOCA

    Feodosia TCIC

    Veaceslav UrCAN

    Laura UrSCHI

    Ana BerIOZCHIN

    Mariana CrICLIVAIA

    GRUPUL

    Noi suntem o echip i candidm n organele de autoadministrare ale avocailor

    Ne gseti pe Facebook

  • 2 |

    Natalia MOLOAGNatalia este avocat din anul 2006. ntre 2010 i 2012, ea a fost Prodecan al Baroului Chiinu, iar din anul 2011 - membr a Comisiei de liceniere a profesiei de avocat. Dna Moloag este autor a mai multor ghiduri i ndrumare pentru avocai. Natalia a instruit avocaii privind standardele profesionale de calitate n cauzele penale. Ea a organizat primul Forum al Femeilor Avocate din Moldova i este una din fondatorii Asociaiei Femeile-Avocate din Moldova. n anul 2010, dnei Molosag i-a fost acordat premiul ONU n domeniul aprrii drepturilor omului.

    e-mail: [email protected]

    Eduard DIGOreEduard este avocat din anul 2007. El s-a implicat activ n perfecionarea legislaiei cu privire la avocatur i mbuntirea relaiilor UAM cu alte instituii europene ale avocaturii. Dl. Digore a promovat semnarea Acordului dintre UAM i Uniunea Barourilor din Italia. n mai 2014, Eduard a reprezentat UAM la sesiunea plenar a CCBE. El este membru al Observatorului comun moldo-italian pentru aprarea drepturilor omului. De asemenea, dl. Digore are experien de lector universitar. Eduard vorbete fluent rusa, franceza i italiana, cunoate puin engleza.

    e-mail: [email protected]

    Vladislav GrIBINCeA Vladislav este avocat din anul 2008. El s-a implicat activ n perfecionarea legislaiei cu privire la avocatur, iar ntre 2010 i 2011 a fost membru al Comisiei de liceniere a profesiei de avocat. Dl. Gribincea pred Convenia European pentru Drepturile Omului la USM, este formator al INJ i expert al Consiliului Europei. El a instruit avocaii la peste 30 de seminare. Vladislav a participat la elaborarea Strategiei de Reform a Sectorului Justiiei i a legislaiei pentru implementarea acestei strategii. El a ctigat peste 30 de cauze la CtEDO, inclusiv Ilacu i alii, Boicenco, Oferta Plus SRL. Dl. Gribincea este autor a peste 20 de publicaii. Vladislav vorbete fluent engleza i rusa.

    e-mail: [email protected]

    Mihai LUPUMihail este avocat din anul 2003. n perioada 2007-2011, dl. Lupu a fost membru al Comisiei de liceniere a profesiei de avocat, iar din 2011 i pn n prezent este membru al Consiliului UA. De asemenea, el este membru al Consiliului Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat (CNAJGS) i membru al grupului de lucru pentru modificarea Legii cu privire la avocatur. Mihai Lupu mbin cu succes activitatea practic de avocat, inclusiv cu cauze ctigate la CEDO i activitatea didactic. Dl Lupu pred dreptul la ULIM, este formator al IRP, CNAJGS i INJ. Pn a deveni avocat, dl. Lupu a activat n calitate de judector. Mihai Lupu este autor a mai mult de 10 lucrri tiinifice.

    e-mail: [email protected]

    Pentru funcia de Decan al Baroului Chiinu

    Pentru a fi delegai n Consiliul Uniunii Avocailor

  • | 3

    Dorin POPESCUDorin este avocat din anul 1996. Din anul 2011 i pn n prezent, dl. Popescu este membru al Comisiei de liceniere a profesiei de avocat. n anul 2012 i 2014 el a fost ales prodecan al Baroului Chiinu, iar din anul 2013 el exercit interimatul funciei de Decan al Baroului Chiinu. Dl. Popescu s-a implicat activ n perfecionarea legislaiei cu privire la avocatur i este autorul mai multor propuneri care se regsesc n proiectul de modificare a Legii avocaturii. Din anul 1996, Dorin pred dreptul la USM. El este autor a mai mult de 10 publicaii i este coautor al Ghidului cu privire la aplicarea pedepsei penale.

    e-mail: [email protected]

    Tudor OSOIANUTudor este avocat din anul 2001, fiind specializat n cauze penale. El a evaluat prestaia avocailor i s-a implicat activ n perfecionarea legislaiei privind drepturile avocatului n procesul penal. Dl. Osoianu este membru al Consiliului tiinific Consultativ al Colegiului penal al Curii Supreme de Justiie. De 20 de ani el pred dreptul i avocatura n instituiile superioare de nvmnt. De asemenea, Tudor este doctor n drept i autor a peste 60 de publicaii. Dl. Osoianu este formator al INJ i membru al Consiliilor tiinifice privind susinerea tezelor de doctor n drept.

    e-mail: [email protected]

    Nicolae rOCA Nicolae este avocat din anul 1993, fiind specializat n dreptul corporativ, dreptul imobiliar i piaa de capital. n perioada 2002-2005, el a ndeplinit funcia de secretar al Comisiei de etic i disciplin a avocailor, iar n perioada 2006-2007 - cea de membru al Comisiei de liceniere a profesiei de avocat. ntre 2010-2014, dl. Roca a fost preedinte al Colegiului disciplinar al judectorilor. Nicolae a contribuit la elaborarea Codului civil, a Legii cu privire la cadastrul bunurilor imobile, a Legii cu privire la societile cu rspundere limitat. De peste 20 de ani el pred la Facultatea de drept a USM. Dl. Roca este formator al INJ i membru al Consiliului tiinific Consultativ al Curii Supreme de Justiie. El este autor a peste 60 de publicaii.

    e-mail: [email protected]

    Feodosia TCICFeodosia este avocat din anul 1985. n perioada anilor 2003-2011, ea a fost membru al Comisiei pentru Etic i Disciplin a avocailor. Din anul 2014, dna Tcic este membru al Consiliului UA, unde a promovat activ interesele tinerilor avocai i a avocailor de vrst a treia. Feodosia s-a implicat activ n elaborarea Codului deontologic al avocailor, iar n anii 2014-2015 - n mbuntirea Legii avocaturii. Ea este formator al ABAROLI n domeniul eticii i disciplinei avocailor. Dna Tcic a organizat primul Forum al Femeilor Avocate din Moldova i este Preedintele Asociaiei Femeile-Avocate din Moldova. Pentru merite deosebite n promovarea supremaiei legii, dnei Tcic i-a fost decernat Diploma de Onoare a Ministerului justiiei.

    e-mail: [email protected]

  • 4 |

    Veaceslav UrCANVeaceslav este avocat din anul 1994. n anii 1998-1999, 2001-2002 i 2011, el s-a implicat activ n perfecionarea legislaiei cu privire la avocatur. n perioada 2007 2011, dl. urcan a fost membrul Comisiei de Etic i Disciplin a avocailor, iar din 2011 este Preedintele Comisiei de cenzori a Uniunii Avocailor. Veaceslav este fondator al Amnesty International Moldova i a altor organizaii non-guvernamentale specializate n aprarea drepturilor omului. Din propria iniiativ, Veaceslav a creat i administreaz reeaua electronic pentru avocai. El instruiete avocaii n domeniul CEDO, fiind de asemenea expert al ONU, Consiliului Europei i OSCE. Dl. urcan a ctigat mai multe cauze la CtEDO, inclusiv Gurgurov i Levina nr. 2.

    e-mail: [email protected]

    Laura UrSCHILaura este avocat din anul 2008. Ea este specializat n litigii civile, administrative, familiale, de munc, penale i privind protecia proprietii intelectuale. Pn a deveni avocat, Laura a lucrat n calitate de jurisconsult la ntreprinderi din domeniile transport avia, vinificaie, agricultur, audiovizual, publicitate i construcii. n anii 2014-2015, ea s-a implicat activ n perfecionarea legislaiei privind funcionarea avocaturii. Ea este fondator al Asociaiei Femeile-Avocate din Moldova. Doamna Urschi vorbete fluent rusa, cunoscnd bine engleza i italiana.

    e-mail: [email protected]

    Pentru a fi aleas n calitate de membru al Comisiei pentru etic i disciplin

    Ana BerIOZCHINAna este avocat din anul 2002. Ea este specializat n litigii de drept privat. n activitatea sa de avocat, ea a colaborat cu case de avocatur de renume din Romnia. Dna Beriozchin are experien academic i s-a implicat anterior n elaborarea ghidurilor pentru jurnaliti privind exercitarea libertii de exprimare. Pn a deveni avocat, Ana a activat n sistemul judectoresc.

    e-mail: [email protected]

    Pentru a fi aleas n calitate de membru al Comisiei de cenzori

    Mariana CrICLIVAIAMariana este avocat din anul 2006. Ea s-a implicat activ n perfecionarea sistemului de acordare a asistentei juridice garantate de stat, elaborarea standardelor minime de calitate profesional ale avocailor, precum i n elaborarea mecanismului de recuperare a cheltuielilor pentru asistena juridic garantat de stat. De asemenea, dna Criclivaia este formator pentru avocai. Ea a organizat primul Forum al Femeilor Avocate din Moldova i este una din fondatorii Asociaiei Femeile-Avocate din Moldova, fiind i secretarul general al acestei organizaii. Pe lng studiile n drept, Mariana este titular a certificatelor de contabilitate i de administrator al insolvabilitii.

    e-mail: [email protected]

  • | 5

    N OrGANeLe De AUTOADMINISTrAre Ne VOM GHIDA De UrMTOAreLe

    PrINCIPII:

    Eficiena organelor de autoadministrare;

    Transparenta decizional;

    Promovarea respectului fa de profesie i colegi;

    Consolidarea independenei, libertii i autoreglementarii profesionale;

    Supremaia legii;

    Zero toleran fa de corupie;

    Excluderea conflictelor de interese;

    Promovarea avocailor cu reputaie ireproabil i pregtire profesional solid;

    Promovarea egalitii de anse.

  • 6 |

    PrIOrITILe Nataliei MOLOAG N FUNCIA De DeCAN SUNT:

    Promovarea insistent n organele de conducere ale UA a intereselor avocailor din Barou;

    Intervenirea prompt n medierea disputelor dintre avocaii Baroului i autoriti;

    Crearea n cadrul Baroului a personalului care s rspund prompt la solicitrile avocailor;

    Elaborarea i meninerea bazei de date a avocailor din Barou;

    Implementarea unui program de instruire a avocailor i a avocailor stagiari din Barou;

    Elaborarea regulilor detaliate pentru desfurarea adunrilor generale ale Baroului;

    Organizarea evenimentelor culturale, sportive, artistice pentru avocaii Baroului.

  • | 7

    PrIOrITILe NOASTre N CONSILIUL UNIUNII AVOCAILOr SUNT:

    eficiena i transparena organelor de conducere a UA Elaborarea n termen de 3 luni unei noi strategii de dezvoltare a

    avocaturii i implementarea ei pe durata mandatului;

    Modificarea Statutului profesiei de avocat pentru a eficientiza i a spori transparena activitii UA;

    Angajarea de urgen n funcia de Secretar general a unei persoane competente;

    Soluionarea problemei sediului UA n baza unui studiu de specialitate;

    Publicarea ordinii de zi a edinelor i a deciziilor Consiliului pe pagina web a UA;

    mbuntirea paginii web UA, cu acces/informaie difereniat pentru avocai i public;

    Efectuarea achiziiilor de proporii de ctre UA n baz de concurs i n mod transparent;

    Efectuarea auditului UA nu mai rar dect o dat la doi ani, cu publicarea concluziilor de audit pe pagina web a UA;

    Intensificarea relaiilor cu donatorii n vederea eficientizrii activitii avocaturii;

    Repartizarea domeniilor de activitate a avocaturii n responsabilitatea membrilor Consiliului;

    Consultarea avocailor cu privire la principalele iniiative de modificare a cadrului normativ care vizeaz avocatura;

    Chestionarea periodic a avocailor asupra problemelor i necesitilor cu care se confrunt;

    Implementarea unui sistem electronic de gestionare a documentelor n cadrul UA i de management al UA.

  • 8 |

    Garanii sociale mai bune pentru avocai Elaborarea unei strategii de lobby i advocacy pentru promovarea

    intereselor avocailor n domeniul fiscalitii, asigurrii sociale i medicale;

    Efectuarea unui studiu privind instituirea unui sistem facultativ de pensii pentru avocai;

    Asigurarea unui raport echitabil ntre contribuiile pltite i beneficiile obinute de avocai de la stat;

    Punerea n practic a unui mecanism de susinere a avocailor n dificultate (pensionari, bolnavi, etc).

    Promovarea colegialitii i respectului ntre avocai mbuntirea comunicrii ntre conducerea UA i avocai;

    Primirea constant a avocailor de ctre membrii Consiliului;

    Deplasri regulate ale conducerii UA n teritoriu i organizarea de edine cu Barourile;

    Asigurarea transmiterii publicaiilor UA n teritoriu;

    Implementarea unui program de ncurajare a avocailor pentru succese deosebite n activitatea profesional;

    Promovarea modificrii Codului deontologic n spiritul profesio-nalismului i colegialitii;

    Promovarea sistemului de soluionare n cadrul profesiei a disputelor dintre avocai;

    Organizarea evenimentelor sportive, culturale, artistice pentru avocai;

    Susinerea Asociaiei Femeile Avocate din Moldova, a Asociaiei Tinerilor Avocai, etc.

    mbuntirea accederii n profesia de avocat Schimbarea modului de evaluare a participanilor la examen, pentru a

    asigura transparen i corectitudine;

    Elaborarea unor criterii clare de selectare a membrilor Comisiei de liceniere a profesiei de avocat;

  • | 9

    Reacionarea pe msur la presupusele abateri ale Comisiei de liceniere a profesiei de avocat;

    Reglementarea detaliat a modului de efectuare a stagiului profesional.

    mbuntirea calitii profesionale a avocailor Consolidarea relaiilor cu universiti i ONG-uri n domeniul instruirii

    profesionale i semnarea de acorduri n acest sens;

    Instruirea avocailor formatori n domenii de interes pentru avocai;

    Consultarea avocailor cu privire la preferinele de instruire i elaborarea programului anual de instruire profesional;

    Elaborarea unui program de instruire a avocailor stagiari n funcie de necesitile profesiei;

    Elaborarea unui sistem de eviden a instruirii avocailor;

    Instruirea Continu a Avocailor cu accent pe aspecte practice;

    Informarea avocailor asupra bunelor practici;

    Elaborarea de recomandri i ghiduri pe chestiuni ce in de exercitarea profesiei;

    Chestionarea autoritilor de resort cu privire la provocrile n relaiile cu avocaii.

    mbuntirea imaginii Avocaturii Adoptarea unei politici de comunicare a UA;

    Organizarea periodic a campaniilor de promovare a avocaturii;

    Reacionarea public la atacurile aduse avocailor, precum i la derapajele de la standardele democratice;

    Susinerea campaniilor de promovare a drepturilor omului;

    Informarea publicului despre condiiile i modul de acordare a asistenei garantate de stat.

    Bugetul Uniunii Elaborarea bugetului n funcie de necesitile reale ale avocaturii i

    publicarea acestuia;

  • 10 |

    Diminuarea riscurilor bugetare prin divizarea conturilor bancare la mai multe instituii financiare i negocierea condiiilor cu bncile;

    Valorificarea raional a mijloacelor financiare nefolosite ale UA;

    Sporirea capacitii UA de atragere a fondurilor externe.

    Colaborarea UA cu autoritile publice Implicarea activ n procesul de creaie legislativ pe domenii ce in

    activitatea avocaturii;

    Semnarea acordurilor de colaborare profesional cu autoritile publice centrale, organele de autoadministrare a judectorilor i procurorilor, Curtea Suprem de Justiie;

    Stabilirea cadrului deontologic privind colaborarea i respectul colegial al avocailor cu judectorii, procurorii, ofierii de urmrire penal, etc.;

    Identificarea i soluionarea problemelor avocailor n exercitarea profesiei n activitatea zilnic (ex. accesul la dosar, accesul la clienii n detenie, efectuarea copiilor, accesul la informaie, lipsa birourilor pentru avocai etc.);

    Intensificarea colaborrii cu Consiliul Naional pentru Asistena Juridic Garantat de Stat;

    Promovarea recomandrilor UA cu privire la onorariile avocailor i asigurarea respectrii acestora de ctre instanele judectoreti;

    Promovarea modificrilor legislative pentru sancionarea compor-tamentului care afecteaz activitatea avocatului.

    Disciplina avocailor inerea evidenei i sistematizarea practicii cu privire la abaterile

    disciplinare, contraveniile sau infraciunile comise de ctre avocai;

    Formularea recomandrilor concrete pentru avocai ntru prevenirea abaterilor disciplinare;

    Promovarea unei practici uniforme a Comisiei pentru etic i disciplin.

    Fortificarea relaiilor externe ale UA Participarea activ a UA n cadrul CCBE i n alte organizaii

    profesionale;

  • | 11

    ncheierea acordurilor de colaborare cu instituii din afara rii, universiti cu renume, organizaii de aprare a drepturilor omului;

    Obinerea expertizei partenerilor externi pe probleme majore ale avocaturii moldoveneti.

    Promovarea egalitii de anse Promovarea cotei de reprezentare a femeilor n organele de conducere

    ale avocaturii de cel puin 30%;

    Promovarea politicilor publice pentru asigurarea egalitii;

    Colaborarea cu asociaiile femeilor avocate, asociaiile tinerilor avocai i alte asociaii de pe lng UA.


Recommended