+ All Categories
Home > Documents > 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012...

2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012...

Date post: 26-Jan-2020
Category:
Upload: others
View: 2 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
9
NOSTALGIA F1 – NEGRELE DOMINă PIAţA ! BIHAR F1 – COMERCIALIZAREA PRODUCţIEI LA PREţ RIDICAT TIMPURIETATE şI CALITATE: BRILLANT F1 ANTRECNOZA PEPENILOR BONI – BAZA UNEI CULTURI DE ARDEI AVAK F1 – BAZA MURăTURILOR BOLILE RăSADURILOR II PROPUNERE DE ADMINISTRARE A îNGRăşăMINTELOR FEBRUARIE 2012 Nosztalgia F 1
Transcript
Page 1: 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012 ... tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat

Nostalgia F1 – Negrele domiNă piaţa !

Bihar F1 – comercializarea producţiei la preţ ridicat

timpurietate şi calitate: BrillaNt F1

aNtrecNoza pepeNilor

BoNi – Baza uNei culturi de ardei

avak F1 – Baza murăturilor

Bolile răsadurilor ii

propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor

FeBruarie 2012

Nosztalgia F1

Page 2: 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012 ... tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat

pepenipepeni

Cerinţe în creştere faţă de pepeni cu coaja neagră

În trecut categoria pepenilor cu coaja nea-gră a avut o răspândire semnificativă. Ma-joritatea suprafeţelor de pepeni erau ocu-pate de tipuriile (Sugar Babay, Szigetcsepi). În prezent ponderea a scăzut la circa 5-6 % din total. Cerinţele faţă de aceasta categorie în schimb sunt în continuă creştere atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă. În cadrul hipermarcket-urilor s-a făcut categorie se-parată pentru acest tip de produs. Indiferent de criza economică pepenele cu coaja nea-gră se vând totdeauna şi pe pieţele noastre interne şi la nivel de export devine din nou din ce în ce mai căutat.

Există şi în prezent ţări în care ponderea acestei categorii predomină (cum ar fi ţările din nordul Africii şi orientul apropiat Egipt, Jordania, Liban, Algeria etc.) Deşi la noi pre-zintă un segment modest în prezent, daro-tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat decât a pepenilor vărgaţi, cultivarea pepenilor negrii prezintă o alternativă atrăgătoare pentru producă-tori.

De ce putem creşte profitul cu Nostalgia F1?Răspunsul este dat parţial de cerinţele pieţii. Ce-rinţa sporită către categoria neagră generează un preţ mai ridicat pe tot parcursul sezonului. Preţul cu aproximativ 10% mai mare faţă de pre-ţul vărgatelor este în multe cazuri limita dintre o cultură profitabilă şi una falimentară. Nostal-gia F1 prezintă o surpriză plăcută pentru cei care savurează delicateţele.

Nostalgia F1 a dovedit capacitatea de a produ-ce extraprofit în orice tip de cultură, de la cele extensive până la cele intensive sau superin-tensive. Datorită stabilităţii şi calităţii prezintă o sursă de venit semnificativ deja de la începutul sezonului.

Cum ajută Nostalgia F1 la obţinerea profitului maxim?Condiţiile climatice extreme din primăverile şi verile întălnite în ultimii ani pun serios la încer-care orice hibrid de pepene. Temperaturile scă-zute după plantare, excesele de precipitaţii sau insolaţiile puternice provoacă pierderi masive la nivelul rădăcinilor şi folajului, ducând la depreci-erea calităţii fructelor şi pierderi masive a efecti-velor din culturi.

Nostalgia F1 este capabilă să înfrunte aceste neajunsuri. Datorită foliajului bine aerisit ex-cesul de apă se evaporă rapid reducând astfel posibilitatea înmulţirii ciupercilor care atacă foliajul plantelor. Cu ajutorul rădăcinii pu-ternice înfruntă cu succes temperaturile scăzute influenţând nesemnificativ lega-rea sau avortarea fructelor. Are capacita-te foarte bună de a păstra legăturile chiar în aceste condiţii, concluzia anilor precedenţi fiind minimali-zarea avortărilor. Gre-utatea medie de 7-9 kg este perfect po-trivit pentru pie-ţele interne dar se încadrează şi la cerinţele de

NOSTALGIA F1 –Negrele domină piaţa!

export. Păstrează mărimea şi greutatea pe tot parcursul perioadei de vegetaţie şi în condiţii nefavorabile.

Deşi coaja este de culoare neagră rezistă bine la arşiţa solară, pierderile din această cauză sunt minime. Avem confirmări pozitive de la produ-cători privind timpurietatea, calitatea şi aspectul comercial plăcut. Cultivatorii subliniază în mod accentuat calităţile interioare. Atât culoarea cât şi gustul miezului este mult savurat de consu-matori.

Culoarea plăcută a cojii „fura ochii cumpărăto-rilor” uşurând astfel valorificarea produsului. În-crederea în calităţile hibridului este importantă mai ales în pieţele unde se practică vânzarea la cuţit.

Dacă optaţi şi D-voastră pentru o cultură stabilă care ajută la obţinerea unui profit sporit alegeţi hibrizii performanţi de la ZKI!

Vă dorim un an cu succes!

„Cerinţe sporite, vânzări stabile”

„Aspect comercial, calitate perfectă pentru toate pieţele”

2

Page 3: 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012 ... tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat

gogoşari

Pentru a încheia un sezon cu succes cerinţa de bază este să aveţi culturi rentabile. Nu este su-ficient să aveţi o cultură frumoasă cu producţii ridicate, aceasta trebuie şi valorificată, vândută. Uneori chiar o producţie mai slabă poate aduce profit semnicativ. Prognostizarea şi programarea producţiilor au un rol deosebit. Producătorul trebuie să ştie de la bun început ce hibrid alege, ce productie propune si mai ales in ce perioada v-a avea marfa de vânzare.

În zilele nostre pentru a accentua timpurietatea, cam toate speciile de legume se pun şi în culturi protejate. Din ce în ce mai des găsim şi culturi încălzite în prima parte a vegetaţiei.

Cum putem face ca o cultură să devină rentabilă?În mod normal avem două posibilităţi:

• să scădem cheltuielile,• să mărim încasările.

La partea de cheltuieli o reducere ar însemna o retrogradare a nivelului technologic ceea ce duce direct la scăderi masive de producţie şi calitate. Tendinţa sectorului legumicol este clar, spre modernizare. O reîntoarcere la culturi ex-tensive ar scădea drastic capacitatea de a con-cura cu calitatea legumelor din import.

BIhAr F1 – comercializarea producţiei la preţridicat

Palntă robustă, cultură uniformă

gogoşari

Din potriva, atât în România cât şi în ţările ves-tice investiţiile raportate la hectar de legume cresc incontinuu. Aceste creşteri sunt justificate prin obţinerea producţiilor mai mari şi de cali-tate. Elementul de bază pentru o cultură mo-dernă este hibridul. Din paleta ZKI aş aminti de data acesta hibridul de gogoşar Bihar F1, care a depăşit cu mult hibrizii concurenţi. Cumula-rea rezistenţelor la Xantomonas, putrezirea şi mucegairea camerei semincere, dublată de o productivitate semnificativă şi calitate fără reproşuri, asigură un avantaj consistent pentru producătorii care optează pentru acest hibrid.

La partea de încasări lucrurile stau mult mai fle-xibil. Există varianta cu contract fix cu preţurile stabilite din timp. Acest tip de contract se poa-te face cu procesatorii de legume. În acest caz preţurile sunt scăzute şi rentabilitatea trebuie să provină din cantitatea mare de produse ob-ţinute pe hectar. Pentru aceasta, producătorul trebuie să aleagă un hibrid stabil cu care poate să facă calculele din timp. Biharul este alegere perfectă din acest punct de vedere. De obicei se contractează doar o parte a producţiei pentru a scoate investiţia la zero, profitul obţinându-se din vânzările către distribuitori sau magazine la un preţ mai ridicat. Această variantă este prefe-rată de producătorii cu suprafeţe mari.

Majoritatea producătorilor însă nu dispun de su-prafeţe la nivelul hectarelor. Care sunt posibilităţi-le pentru ei? Categoric vânzarea la piaţă! Eventual la EN-Grourim, dar aici preţurile sunt mai scăzute. Nu este mare secret, toată lumea ştie cum vari-

ază preţurile pe piaţă. La început este preţul cel mai mare, scade când intra marfa multă şi poa-te să crească la sfârşitul sezonului când cerinţa şi oferta se echilibrează. Marfa de calitate se poate vinde oricând şi chiar la un preţ puţin mai ridicat. Concluzia este evidentă: trebuie obţinut produ-se de calitate în tot sezonul, iar producţia trebuie planificată în perioadele cu preţ ridicat.

Gogoşarul Bihar F1 datorită timpurietăţii şi cali-tătii fructelor prezintă o alternativă rentabilă pen-tru o cultură timpurie în sere, solarii şi câmp liber. Fructele în condiţii de solar ajung la greutatea 250-350g cu aspect comercial surprinzător. Un asemenea produs atrage privirile cumpărătorilor şi valorificarea este mult uşurată. Având în calcul preţurile de la piaţă cu care porneşte gogşarul (8-11 lei/kg a fost în 2011) şi socotind 3-5 fructe la kg ne putem da seama ca investiţiile devin pozi-tive deja după câteva zile de comercializare. Peri-oada care urmează este un cadou pentru produ-cători în care poate varia la preţ după plac având bani încasaţi de la bun început.

Vă recomand cu încredere acest produs, Bihar F1 pentru toţi producăto-rii care doresc o inves-tiţie sigură şi profita-bilă, uşor accesibilă. Hibridul nu are cerin-ţe ieşite din comun, cu o technologie obişnuită asigură producţie şi calitate remarcabilă.

Tarabă cu BiharCotruţă Tiberiu – jud. Botoşanii

Ing Cocis Barna

Vă dorim succes în producţie!

5

Page 4: 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012 ... tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat

ardei tip blockyardei tip blocky

Cultivarea legumelor, în ultimii ani, a devenit o activitate rentabilă dacă alegeţi hibrizi cores-punzători şi dacă aplicaţi o tehnologie adecva-tă. Unul dintre principalele legume cultivate pe teritoriul României sunt ardeii care se cultivă pe suprafeţe foarte mari. Principala categorie de ar-dei care se cultivă la noi sunt ardei graşii de tip blocky. În acest articol, pentru a încerca să suge-răm să faceţi o alegere bună şi să nu lucraţi tot sezonul în pierdere, prezentăm un hibrid de adei gras de tip blocky şi anume Brillant F1.

Acest hibrid se poate cultiva atât în spaţii pro-tejate cât şi în câmp liber (în sistem de cultură intensivă sau semiintensivă) ca prima cultură dar oferă o posibilitate ideală, cu rezultate foarte bune, pentru cei care vor să-şi cultive în cultură

succesivă (după vărzoase sau cartofi timpurii) ca a doua cultură. Succesul acestui hibrid constă, pe lângă capacitatea mare de legare, în timpuri-etate, o bună toleranţă generală în condiţii de stress, uşor cultivabil şi calitatea fructelor.

Timpurietatea constă în faptul că, practic, fructi-fică odată (maxim cu 2-3 zile întârziere) cu ardei graşi de tip conici. Acest lucru înseamnă că ieşiti cu 6-10 zile mai repede pe piaţă obţinând un profit în plus. Producţia este concentrată pe primele recol-tări, care dă posibilitate valorificării la un preţi mai avantajos aproape toate cantitatea de fructe.

O bună toleranţă generală în condiţii de stress constă în faptul că suportă foarte uşor oscilaţiile mari de temperatură. Se produce o legare sigură şi în aceste condiţii iar fructele nu avortează, ofe-rind o posibilitate de a cultiva şi în solarii joase. E bine de ştiut că nu este sensibil nici la tempera-turi joase, adică nu apare fenomenul de învine-tăţire în cazul cultivării ca cultura doua.

Cultivabilitatea uşoară constă în faptul că, prac-tic, se poate cultiva aproape ori unde. Brillant F1

este un hibrid generativ, cu creştere nedetermi-nată. În spaţii protejate se poate cultiva în cor-don sau palisat, condus pe 1 sau două braţe, iar în câmp liber recomandăm cultivarea în cordon. Are un sistem radicular şi un coronament sufi-cient de puternic ca să susţină o producţie aşa de mare. Fructele sunt bine acoperite astfel pier-derile cauzate de arşiţa solară sunt minime. Este un hibrid care necesită fertilizare bogată în azot. Planta prezintă rezistenţă generală la bolile din rasa Tm0,1,2. În spaţii protejate recomandăm 4-6 plante/m2, iar producţia obţinută se situază undeva la 13-15 kg/m2. În câmp liber, densitatea recomandată este de 50-55 mii de plante/ha iar producţia poate să ajungă la 40-70 de tone/ha (în funcţie de sistemul de cultură aplicată).

Fructele sunt dulci cu un gust şi o aromă deose-bită , de tip blocky (7-9 cm lungime şi 6-8 cm în umăr) pendule, de culoare alb gălbui cu un luciu deosebit. La maturitate se coace în roşu. Fruc-tele prezintă 3-4 lobi, sunt cărnoase (5-6 mm) şi au o greutate medie de 140-160 de gr. Au o rezistenţă foarte mare la depozitare, manipulare şi transport.

Putem spune că hibridul Brillant F1 satisface pretenţiile tuturor producătorilor, care vor să-şi cultive un hibrid de ardei gras de tip blocky, indi-ferent în ce condiţii sau sistem de cultură vor să producă, asigurând un venit sigur şi stabil.

Cu speranţa că am reuşit să vă convingem să faceţi o alegere bună în acest segment vă dorim succes ăn cultivare!

Timpurietate şi calitate: BrILLANT F1

Brillant F1 – cultură în spaţiu protejat

Fructifică şi pe vârfurile de creştere

Brillant F1

Vă dorim succes în producţie!

Foliaj bogat = protecţie la arşiţă

Brillant F1 în cultură din câmp

6

Page 5: 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012 ... tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat

Apariţia bolii este favorizată de o climă cu precipitaţii abundente. Pe lângă culturile de pepeni verzi afectează și alte culturi de cucurbitacee amplasate în câmp (pepeni galbeni, castraveţi, do-vlăcei etc). Boala în termeni populari e cunoscută ca antracnoză și afectează serios producţia prin afectarea fructelor, pe suprafaţa cărora se formeaza pete inestetice.

Perioada propice apariţiei boli sunt schimbările bruște de temperaturi, cu precipitaţii abundente. Boala are caracter epidemiologic la culturile de pepeni. Din păcate boala nu se manifestă imediat, în timpul recoltării, ci poate să apară în perioada de depozitare sau la transport. Primele simptome ale boli apar în general în luna iulie, dar ravagiile în cultură sunt făcute undeva în luna august. La primele simptome este necesară intervenţia cu substanţe fitosanitare care din nefericire ridică considerabil costurile de producţie. Din

păcate acei producători care lucrează pentru sezonul extratimpuriu nu mai investesc în profilaxie și astfel focarul este asigurat. Boala se propagă foarte repede de la focare spre culturile sănă-toase. Profilaxia boli este dificilă și ritmul de dezvoltare este foarte accentuat, în decurs a 2-3 zile poate distruge cultura în totalitate.

Simptomele BoliiBoala este produsă de ciuperca Colletotrichum orbiculare care se înmultește prin conidii cu conidiospori. Condiţiile optime pentru apariţia bolii sunt temperaturile de 22-27 °C și umiditate relativă ridicată. În cazul unui atac puternic sunt afectate și cele mai sănătoase plante indiferent de stadiul lor de dezvoltare. În cazul ră-sadurilor tinere localizarea bolii poate să fie pe rădăcină, colet sau tulpină care se brunifică și apoi putrezesc. Cel mai frecvent boala apare pe plantele în curs de dezvoltare sau pe cele deja mature, se stabilesc la nivelul frunzelor, a tulpinii și pe suprafaţa fructelor.

Pe frunze apar pete galben verzui ce prezintă exudat la suprafaţa lor, care cu în-naintare bolii vor avea dimensiuni de 3-6 mm, cu formă neregulată și se colorează în brun-roșcat. În cele mai multe cazuri petele au forma unor stropi de vopsea cu marginea de culoare gri. Odată cu înaintarea bolii petele necrozează și se colorează în galben, ulterior formând găuri la nivelul sistemului foliar.

Pe vrej apar pete oval- alungite de culoare brună care se adâncesc. Aceste pete pot să formeze inel în jurul vrejului și astfel pornește ofilirea plantei.

Pe suprafaţa fructelor apar pete apoase de 6-20 mm, de culoare maro, forma asestora e rotund-ovală și formează cratere pe suprafaţa fructului. Aceste cratere nu pătrund adânc în fruct. În condiţii de umiditate ridicată, se formează un exudat de culoare rozacee, exudat ce conţine germenii de înmulţire a bolii. După eliminarea conidiilor, aceste cratere devin poarta de pătrundere a bolilor în fruct.Principala metodă de combatere a bolii este stoparea acesteia când s-a instalat doar pe sistemul foliar și încă vrejii și fructele nu sunt atacate.

Profilaxia boliiSe recomandă substanţe sistemice cu substanţa activă Tiofanat Metil (Topas 100EC) sau substanţe de contact pe baza de Mancozeb (Dithane DG). Aceste substanţe sunt la baza profilaxiei și în cazul Didimella sau Alternaria. Trebuie știut că e mai ușor de prevenit decât de combătut, în cazul în care condiţiile climatice devin favorabile extinderii bolii. Dar un program strict de administrare preventivă a substanţelor fitosanitare ajută în combatere dacă va fi cazul.

Cele două substanţe mai sus amintite se pot folosi și în combinaţie pentru mărirea eficienţei. De aceea este recomandată folosirea acestora în tratament “tip bloc”,

antracnoza

ANTrACNOzA PePeNILOr (Colletotrichum orbiculare)

antracnoza

adică al interval de 7-10 zile în serii de 2-3 repetiţii. Mare atenţie ca substanţa să ajungă pe toata suprafaţa plantei. E important să avem în vedere și perioade de repaus sau acţiune a substanţelor care în cazul Topas este de 7 zile, iar la Dithane 21 zile. Astfel Dithane se poate folosi până ce pepenii sunt încă mici, să nu creem fitotoxicitate. Pentru a nu avea pierderi majore din cauza atacurilor de agenţi patogeni, prevenirea e mai sigură şi mai economi-că decât combaterea.

8 9

Page 6: 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012 ... tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat

ardei tip blocky

Așa cum la baza unei construcţii stă o fundaţie stabilă, în ameliorarea hibrizilor baza o constitue un soi cu stabilitate și costanţă remarcabilă.

Soiul Boni constitue pentru noi, ZKI Seminţe aceasta bază, care pe parcursul anilor a rămas constant și încă și în prezent este capabil să sati-sfacă și cele mai exigente cerinţe calitative. Poa-te vă întrebaţi în ce constă această constanţă și stabilitate?

BONI –Baza unei culturide ardei!

Fructificare abundentă

ardei tip blocky

Culoare, formă = calitate

Creşterea nedeterminată măreşte producţia

răspunsurile vin de la sine: – Materialul semincer pe care îl punem la

dispoziţia producătorilor corespunde celor mai înalte standarde din punct de vedere al purităţii și al germinaţiei. O sămânţă sănătoa-să este primul pas pentru un răsad viguros, uniform și implicit pentru înfiinţarea unei cul-turi de succes.

– Plantele uniforme, fără devieri de talie asigură eficientizarea tratamentelor fitosanitare şi asi-gură o stare de bun augur gospodarului.

– Condiţiile în care a fost creat acest soi nu sunt cu mult diferite de cele pedo-climatice din România, astfel că nu există probleme de acli-matizare sau acomodare ale soiului Boni.

– Tehnologizarea unei culturi de Boni rămâ-ne la atitudinea producătorilor și evident la bugetul sau posibilităţile acestora. Boni se comportă excelent atât în condiţii de cultură extensive cât și într-o cultură intensivă.

– Planta robustă cu rădăcin ă puternică face posibilă utilizarea lui într-o scară tehnologică atât de variată.

– Vrejul puternic rezistă bine intemperiilor. Folia-jul bine dezvoltat rezistă la boli și oferă protecţie fructelor în cele mai toride zile de vară.

– Astfel fructele variază între 130-150 g, media, forma ușor tronconică cu 3-4 lobi asigură succesul la comercializare, culoarea lor este galbenă, un pericarp gros ce își păstrează prospeţimea timp îndelungat, o aromă și sa-voare specifică, ce amintește de gusturile co-pilăriei.

Vă putem relata cu cea mai mare sinceritate că nu există colţ din România unde să nu fie povești de succes în cultivarea soiului Boni.

Dacă doriţi o cultură înfiinţată cu cheltuieli scă-zute, de pe urma căreia să beneficiaţi de un pro-fit maxim, atunci soiul Boni este soluţia!

Vă dorim succes în producţie!

10 11

Page 7: 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012 ... tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat

ce face posibilă recoltrea acordând posibilitatea producătorilor să planteze după o cultură de cartofi timpurii la începutul lunii iulie.Pentru cei care doresc o producţie mare recomandăm plantarea la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, astfel căpăţâna pote ajunge la greutatea de 4,5-5 kg.Avantajul principal al hibridului este proprietatea de păstrare în cultură pe cotor, nerecoltată timp îndelungat. Deşi capăţânele sunt relativ mari nu prezintă sensibilitate la crăpare. Astfel permite producătorului o jonglare semnificativă privind recoltarea şi vânzarea produsului. Având căpăţânele recoltabile de la 2,5-3 kg se poate apela la recoltare printr-o singură trecere, facându-se economie de muncă şi implicit de costuri cu recoltarea.Densitatea recomandată este de 27-33 mii plante la hectar, în urmatoarele scheme: 50X60 respectiv 60X60. Frunzele bazale sunt bine dezvoltate şi ajută mult la închiderea culturii, ajutând lupta contra buruenilor. Stratul de ceară groasă de pe frunze asigură protecţie atât împotriva bolilor cât şi a dăunătorilor. Rădăcina puternică ajută la aprovizionarea cu apă şi substanţe minerale, în acelaşi timp susţine şi căpăţână fără riscul de cădere. Această proprietate ajută mult recoltatul reducând în acelaşi timp riscul de putrezire a căpăţânilor dacă ar avea contact direct su solul.Calităţi interne perfecte, conţinut de zahăr ridicat – materie primă ideală pentru murături.Dintre calităţile hibridului trebuie subliniate uniformitatea, compactitatea, densitatea, culoarea albă şi gustul plăcut dulce. Aceste calităţi determină că hibridul Avak F1 să fie alegerea perfectă atât pentru consum în stare proaspătă, cât şi pentru murat. Căpăţâna este rotundă cu frunzele de acoperire verde deschis. Cotorul este de lungime medie. Căpăţâna compactă, albă se feliază cu uşurinţă. Datorită conţinutului ridicat de zahăr este materia primă ideală pentru consum în stare proaspătă cât şi pentru murat sub formă feliată.

În sezonul 2011 hibridul s-a comportat conform aşteptărilor şi a dovedit o stabilitate remarcabilă şi în condiţiile mai aspre. Perioada de vegetaţie la Avak F1 este de 110 zile, dar asta nu înseamnă că se poate reco lta numai după 110 zile! Cu o plantare la începutul lunii iunie, la începutul lui septembrie (la cca. 90 zile) putem recolta căpăţâne de 2,5-3 kg, iar la începutul lui octombrie căpăţânile ajung la 4,5-5 kg. Deja la 90 zile căpăţâna este compactă şi densă, ceea

Segmentul cu cea mai mare diversitate de hibrizi este cel al verzei cu perioadă de vegetaţie semilungă-lungă, destinat pentru consum în stare proaspătă şi murat. Perioada de vegetaţie influenţează semnificativ perioada de plantare, astfel se pot distinge 2 categorii de culturi: principală sau succesivă. Alegerea hibridului este din ce în ce mai complexă, caracteristicile principale fiind pe lângă mărime, compactitatea, forma căpăţânilor şi structura cât mai fină, subţire a frunzelor. La fel de importante au devenit şi rezistenţele la boli şi păstrarea lungă în câmp. În acest segment, ZKI propune producătorilor hibridul AVAK F1. Hibridul este destinat pentru dublă folosire, fiind potrivit atât pentru consum în stare proaspătă cât şi pentru murat. Compactitatea şi procentul ridicat de substanţă uscată face ca hibridul să reziste la păstrare 1-2 luni fără dificultăţi.Productivitate şi capacitate bună de păstrare pe cotor

vărzoase vărzoase

Avak F1 baza murăturilor

13

Avak F1 este potrivit pentru consum în stare poaspătă,

murături şi depozitare.

Căpăţână rotundă, compactă, de culoare albă

Page 8: 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012 ... tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat

După cum bine ştim toţi cel mai important în legumicultură este obţinerea unui răsad bun şi sănătos. Pentru a obţine un aşa rezultat trebuie să ne asigurăm că patul germinativ pe care do-rim să sădim seminţele nu este infectat de diver-se boli ce ar putea duce la deteriorarea parţială sau totală a răsadului. Aşa că măsurile de preve-nire sunt cele mai bune în combaterea bolilor în special în răsadniţe. Principalele măsuri de pre-venire sunt: o dezinfecţie atentă a pământului folosit pentru răsaduri şi a oricărui alt obiect ce vine în contact cu seminţele (tocuri, unelte, etc). De asemenea o mare atenţie ar trebui să acordăm şi amestecului de pământ (turbă) care este folosit, acesta trebuie să aibă un drenaj bun şi să fie «proaspăt».În cele ce urmează doresc să vă prezint o boală foarte des întălnită la marea majoritate a producătorilor de răsaduri, şi anume Căderea Răsadului.

Căderea plantuţelor(Pythium sp.)

O boală extrem de periculoasă pentru răsaduri, apare la orice specie de legume. Este datorată unei ciuperci Pythium sp., care provoacă putrezi-rea plantelor de răsad. Aceasta apare de la colet (zona dintre rădăcină şi tulpină) şi se propagă atât spre rădăcină cât şi spre tulpină. Odată instalată boala plantele atacate sunt distruse-pierdute, deşi au o culoare verde plantele se culcă sau se prabuşesc pe pământ. În locul unde ciuperca atacă pe planta se pot observa doar nişte firişoare albe.

Boala poate apărea în momentul în care plantuţele au răsărit şi până când acestea ajung la 3-4 frunze veritabile. Această boală se manifestă şi la numeroase specii de plante de apartament şi chiar la plante mari.

Condiţiile ce favorizează dezvoltarea ciuper-cii sunt reprezentate de: temperaturi de peste 20 C, substrat «pâmănt» umed, umiditate mare «în sol» în jurul plantei.

Cum ne ferim de boală ?Ciuperca (Pythium sp.), este practic peste tot, aşa că trebuie luate măsuri de prevenire şi com-batere din timp.Trebuie evitat udatul excesiv, trebuie să vă asiguraţi că după ce aţi udat substratul acesta se va zvânta rapid. Încă de la primul udat (după

semănat), udaţi cu soluţie de Ridomil MZ (15 g/ 1 l apă) sau cu soluţie de Tachigaren (1,5 ml/ 1 l apă) sau Previcur energy (1-2,5 ml/ 1 l apă), se mai pot folosi şi amestecuri de Ridomil Gold MZ cu Previcur pentru o eficienţă sporită. Udarea cu soluţiile mai sus menţionate se face la interval de 10–14 zile, după caz.

Trebuie verificat periodic zona coletului (prin sondaj la răsaduri), întrucât boala nu apare la toate răsadurile ci pe zone (vetre), în cazul în care se depistează boala, se întăresc măsurile de combatere, reprezentate tot prin udarea subs-tratului cu soluţie de Ridomil Gold MZ (15-20 g/ 1 l apă), sau cu soluţie de Tachigaren (1,5 ml/ 1 l apă) sau Previcur energy (1,5-2,5 ml/ 1 l apă).

Alte sfaturi ce le recomand a fi luate în serios în legatură cu obţinerea unor răsaduri sănătoase sunt necesităţile plantelor faţă de temperatură, umiditate şi lumină. Un lucru de asemenea nece-sar şi foarte important este aerisirea răsadniţei, un lucru ce ar trebui făcut zilnic, dar cu mare grijă pentru a nu produce şocuri termice. O altă caracteristică care îşi pune amprenta şi care ajută foarte mult la obţinerea unui răsad foarte bun este respectarea cu stricteţe a distanţei necesare la semănat cât şi la repicat între plante, această distanţă este dată în funcţie de caracteristicile speciei de legume care este semănată. Ing. Ionescu Cătălin

Boli întălnite la răsaduri II

Propunere de administrare a îngrăşămintelor

Pythium la răsaduri de castraveţi

Tăviţă de pepeni decinată de Pythium

fitosanitar fitosanitar

Pythium la cultură, în stare avansată

15

Necesarul de îngrăşăminte pentru gogosar, BIhAr F1, cultură infiinţată din răsad pe rădăcină proprie!

Substanţe nutritiveDupă plantare este recomandat: fosfor sau potasiu (Ferticare 1 sau Ferticare S) în concentraţie de 0,2%.După înrădăcinare până înainte de recoltare cu o săptămână(este recomandat N:K în raport de 1:1,1)posibilitateFerticare III. 40 kg/haCaNO3 : 40 kg/haposibilitateFerticare I. 48 kg/haCa NO3 : 31 kg/haÎnainte de recoltare cu două săptămâni (este recomandat N:K în raport de 1:1,2)Ferticare I. 68 kg/ha Ca NO3 : 24 kg/haDupă prima recoltare la solicitare maximă (este recomandat N:K în raport de 1:1,4)Ferticare III. 75 kg/haCaNO3 : 36 kg/ha

Administrarea trebuie să fie efectuată de două, trei ori pe săptămână. După dezvoltarea fructului trebuie o doză mai mare din potasiu decât din azot. Calciul are importanţă ridicată atât în menţinerea turgescenţei plantei cât și în menţinerea prospeţimii fructului. Lipsa acestui element face fructele necomerciabile, adică la baza inferioară a fructului apare o pătare maronie asemănătoa-re cu arsura solară, care se propagă mai departe fructul se înmoaie și putrezește.

Dozele sunt aproximative, se recomandă doar împreună cu o fertilizare de bază și cu o car-tare agrochimică a solului.

Necesarul de îngrăşăminte pentru pepeni verzi, SuLTAN F1, NOSz-TALGIA F1, cultură înfiinţată din răsad pe rădăcină proprie!

Înrădăcinare: N:P

2O

5:K

2O =1,0:3,0:1,0 0,8-1kg/ha/zi.

Creştere intensivă până la înflorit: N:P

2O

5:K

2O =1,0:3,0:1,0 2 kg/ha/zi.

Înflorit - legarea fructelor N:P

2O

5:K

2O = 1,0:0,5:1,2 2-2,5 kg/ha/zi+nitrat

de Ca.

Legarea fructelor – dimensiunea de 1/3 a fructului N:P

2O

5:K

2O = 1,0:0,5:1,3-1,4 3-3,5 kg/ha/

zi+ nitrat de Ca

Maturarea definitiva - recoltare N:P

2O

5:K

2O = 1,0:0,5:1,5 2 kg/ha/zi+nitrat de Ca

•Pe parcursul recoltarii N:P

2O

5:K

2O = 1,0:0,5:2 2 kg/ha/zi + nitrat de Ca

Având în vedere că sfârșitul sezonului de ediţii Info zKI 2011-2012 a sosit, ne-am gândit ca să venim în ajutorul dumneavoastră și să vă oferim și în continuare sprijin pe perioada de primăvară-vară printr-o sinteză de administrare de îngrășăminte la cei mai importanţi hibrizi, pe care sperăm că i-aţi achiziţionat deja pentru culturile dumneavoastră și astfel să aveţi culturi sănătoase și bogate.

Necesarul de îngrăşăminte pentru castraveţi, KArOLINA F1, în spaţii protejate!

Necesarul de îngrăşăminte în funcţie de fenofaze, stadiul de dezvoltare al plantelor:

Înrădăcinare (o săptămână)N:P

2O

5:K

2O =1,0:3,0:1,0

5–10 g/ml/săptămână.

Creştere intensivă (cca 3 săptămâni)N:P

2O

5:K

2O=1,2:0,5:1,0 10-12 g/ml/săptămână.

+5 g/ml/săptămână nitrat de Ca.

Creştere intensivă şi recoltare (ciclul I de cultură) N:P

2O

5:K

2O = 1,0:0,5:1,0 10-15 g/ml/săptămână.

+5 g/ml/săptămână nitrat de Ca.

Creştere intensivă şi recoltare (ciclul II de cultură) N:P

2O

5:K

2O = 1,0:0,5:1,2 10-15 g/ml/săptămână.

+7 g/ml/săptămână nitrat de Ca

*se recomandă ca dozele /săptămână să se administreze de 2 ori!

Page 9: 2012 - zki.roBolile răsadurilor ii propuNere de admiNistrare a îNgrăşămiNtelor FeBruarie 2012 ... tită cerinţei permanente a pieţei si preţului de valorificare mai ridicat

SC. ZKI Seminţe SRL.Str. Calea Armatei Române nr. 42. 445100 Carei, Jud. Satu – Mare

Telefon/fax: 0261-863055, mobil: 0756 060 754

Vă informăm că următoarea ediţie a revistei Info ZKI va apărea în luna Octombrie 2012.

Ing. Panic Cristian0742-074 377

Anghel Vasile0743-152 090

Ing. Defta Remus0741-066 323

Avak F1


Recommended