+ All Categories
Home > Documents > 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna...

20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna...

Date post: 17-Feb-2020
Category:
Upload: others
View: 6 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
10
Autoturismele și autocamioanele cu o masă mai mica de 7,5 tone nu pot circula pe Drumul European 70, în localitatea Drăgănești Vlasca. Ca urmare a revărsării unor râuri, carosabilul a fost inundat fapt ce a condus la restricționarea ori închiderea circulației pe 3 drumuri județene și un drum național, traficul fiind deviat pe rute ocolitoare. (Continuare în pagina 2) Persoanele interesate de inițierea și dezvoltarea unor afaceri non-agricole în cele cinci orașe ale județului Teleorman au ocazia să participe, începând cu data de 4 aprilie, la concursul de planuri de afaceri organizat în cadrul proiectului “Antreprenorium”, implementat în cele șapte județe ale Regiunii Sud Muntenia de Asociația “Centrul de Consultanță și Management al Proiectelor” EUROPROJECT , în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. (Continuare în pagina 4) Topirea rapidă a zăpezii căzută săptămâna trecută, precipitațiile din ultima perioadă și scurgerile de pe versanți au avut ca efect inundarea curților, anexelor gospodărești și fântânilor în 20 de localități din județul Teleorman, fiind afectate bunurile materiale ale cetțenilor. Potrivit unui comunicat de presă al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, pe baza raportărilor primite din teren de la membrii Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) și a verificărilor desfășurate de către autoritățile județene, situația cu efectele inundațiilor, în ultimele 24 de ore (n.r. în intervalul 27-28 martie 2018), la nivelul județului Teleorman se prezintă astfel: 20 de localități afectate (Voievoda, Dulceanca, Mârzănești, Crevenicu, Coșoteni, Slăvești, Prundu, Nanov, Țigănești, Tătărăștii de Jos, Peretu, Turnu Măgurele, Călmățuiu de Jos, Videle, Mavrodin, Balaci, Trivalea Moșteni, Botoroaga, Târnava și Suhaia), 3 locuințe afectate (în Nanov și Botoroaga), 10 anexe gospodărești (în Botoroaga), 109 curți/grădini inundate și tot atâtea fântâni, 270 ha de teren arabil (100 ha pe raza loc. Balaci și 170 ha pe raza loc. Trivalea Moșteni), 60 de ha pășuni/fânețe, 20 de podețe și 1 dig afectat (pe digul de vest al lacului Suhaia s-a produs o deversare coronament pe o lungime de cca. 10 m, cu lama apei de cca. 3-4 cm). (Continuare în pagina 4) Ziarul tuturor teleormănenilor care au ceva de spus Un ziar care nu tace, nu minte, nu iartă şi spune lucrurilor pe nume Anul XII, serie nouă, nr. 2916, Joi 29 Martie 2018, preţ 0,75 lei COTIDIAN INDEPENDENT E-mail: [email protected] www.ziarulmara.ro () 1 EUR 4.6557 lei ($) 1 USD 3.7576 lei 1 XAU 161.8947 lei (£) 1 GBP 5.3217 lei (Gramul de aur) 4 2 20 de localități din Teleorman, afectate de inundații Proiectul “Antreprenorium” Din data de 4 aprilie, începe concursul de planuri de afaceri Sub autoritatea Prefecturii Teleorman Vor fi intensificate controalele în târguri, piețe și magazinele alimentare Traficul este restricționat pe Drumul European 70 Prima victimă a inundațiilor din Teleorman
Transcript
Page 1: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

Autoturismele și autocamioanele cu o masă mai mica de 7,5 tone nu pot circula pe Drumul European 70, în l o c a l i t a t e a Drăgănești Vlasca.

Ca u rmare a revărsării unor râuri, carosabilul a fost inundat fapt ce a c o n d u s l a restricționarea ori închiderea circulației pe 3 drumuri județene și un drum național, traficul fiind deviat pe rute ocolitoare.

(Continuare în pagina 2)

Persoanele interesate de inițierea și dezvoltarea unor afaceri non-agricole în cele cinci orașe ale județului Teleorman au ocazia să participe, începând cu data de 4 aprilie, la concursul de planuri de afaceri organizat în c a d r u l p r o i e c t u l u i “ A n t r e p r e n o r i u m ” , implementat în cele șapte județe ale Regiunii Sud Muntenia de Asociația

“Centrul de Consultanță și Management al Proiectelor” EUROPROJECT , în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

(Continuare în pagina 4)

Topirea rapidă a zăpezii căzută săptămâna trecută, precipitațiile din ultima perioadă și scurgerile de pe versanți au avut ca efect inundarea curților, anexelor gospodărești și fântânilor în 20 de localități din județul Teleorman, fiind afectate bunurile materiale ale cetțenilor.

Potrivit unui comunicat de presă al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, pe baza raportărilor primite din teren de la membrii Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) și a verificărilor desfășurate de către autoritățile județene, situația cu efectele inundațiilor, în ultimele 24 de ore (n.r. în intervalul 27-28 martie 2018), la nivelul județului Teleorman se prezintă astfel: 20 de localități afectate (Voievoda, Dulceanca, Mârzănești, Crevenicu,

Coșoteni, Slăvești, Prundu, Nanov, Țigănești, Tătărăștii de Jos, Peretu, Turnu Măgurele, Călmățuiu de Jos, Videle, Mavrodin, Balaci, Trivalea Moșteni, Botoroaga, Târnava și Suhaia), 3 locuințe afectate (în Nanov și Botoroaga), 10 anexe gospodărești (în Botoroaga), 109

curți/grădini inundate și tot atâtea fântâni, 270 ha de teren arabil (100 ha pe raza loc. Balaci și 170 ha pe raza loc. Trivalea Moșteni), 60 de ha pășuni/fânețe, 20 de podețe și 1 dig afectat (pe digul de vest al lacului Suhaia s-a produs o deversare coronament pe o lungime de cca. 10 m, cu lama apei de cca. 3-4 cm).

(Continuare în pagina 4)

Ziarul tuturor teleormănenilor care au ceva de spus

Un ziar care nu tace, nu minte, nu iartă şi spune lucrurilor pe nume

Anul XII, serie nouă, nr. 2916, Joi 29 Martie 2018, preţ 0,75 leiCOTIDIAN INDEPENDENT

E-mail: [email protected] www.ziarulmara.ro

(€) 1 EUR 4.6557 lei

($) 1 USD3.7576 lei

1 XAU 161.8947 lei

(£) 1 GBP 5.3217 lei

(Gramulde aur)

4

220 de localități din Teleorman, afectate de inundații

Proiectul “Antreprenorium”

Din data de 4 aprilie, începe concursul de planuri de afaceri

Sub autoritatea Prefecturii Teleorman

Vor fi intensificate controalele în târguri,

piețe și magazinele alimentare

Traficul este restricționat pe Drumul European 70

Prima victimă a inundațiilor din Teleorman

Page 2: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

2 EVENIMENT - ACTUALITATE

(urmare din pagina 1)Astfel, drumurile închise în acest moment sunt: DJ 612B, pe

raza localității Odobeasca și DJ 612A, pe raza localității Satu Vechi, iar cele restricționate, pentru vehiculele sub 3,5t, sunt DJ 503 Drăgănești Vlașca – Videle și DN 6 (E70) Drăgănești Vlașca – București.

Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman, cea mai dificilă situație se regăsește în localitatea Dragănești Vlașca. În această localitate apa a inundat DJ 503, precum și DN6 ( E70). Pe drumul european circulația desfâșurându-se cu greutate.

”Din cauza ieșirii din matcă a râului Câlniştea si pătrunderii apei pe carosabil, pe DN6, pe raza comunei Drăgăneşti Vlaşca, în judeţul Teleorman, s-a instituit restricţie de tonaj între localităţile Ghimpaţi (judeţul Giurgiu) şi Drăgăneşti-Vlaşca (judeţul Teleorman), în sensul că se interzice circulația autovehiculelor cu masa maximă totală autorizată mai mică de 3,5 tone. Circulaţia autovehiculelor la care face referire restricţia a fost deviată pe DN61 Ghimpaţi (GR)– Milcovăţu (GR)– DJ612 Mereni (TR)– Videle (TR)– DJ503 Videle (TR) – Târnava (TR)– DC18 Comoara (TR)– ieşirea din Drăgăneşti Vlaşca (TR), pe DN6, spre Alexandria, si invers”, informează INFO Trafic.

C. DUMITRACHE

Jandarmii teleormăneni au participat, în cursul dimineţii zilei de 27 martie 2018, la ceremonia militară şi religioasă de la monumentul eroului jandarm slt. (p.m.) Stemate Mihăiță, situat în localitatea Troianul.

Eroul jandarm a fost rănit pe 24 decembrie1989, în timp ce asigura paza la Televiziunea Română şi a decedat pe 3 ianuarie 1990, la Spitalul Militar Central Bucureşti.

Înainte de a fi rănit, el a rămas în post timp de 48 de ore, fără să fie schimbat. Deși fusese încorporat în urmă cu numai trei luni, era un ostaş călit şi bine instruit.

În ziua de 24 decembrie 1989, Mihăiţă Stemate a fost grav rănit, fiind internat la Spitalul Militar Central din Bucureşti. Timp de

nouă zile s-a zbătut între viaţă şi moarte. În dimineaţa zilei de 3 ianuarie 1990 a trecut în nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul.

Cornelia RĂDULESCU

Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara angajează picoli și ospătari.Relații la telefon: 0723/148/613 sau la sediul Restaurantului Riviera (Zona

Ștrand Peco)

Anunţ

SC MARA PROD COM SRL angajează economist și contabil, de preferat cu experiență în muncă.

Relații la telefon: 0247/314.575.

Anunţ

Traficul este restricționat pe Drumul European 70

* Bărbat, înecat în pârâul BurdeaÎn cursul zilei de marți, 27 martie 2018, în jurul orelor 20:00 a

fost declanșată o misiune de căutare a unei persoane căzute în pârâul Burdea, apele acestuia fiind umflate ca urmare a precipitațiilor abundente și topirii rapide a zăpezii.

La misiunea de căutare a persoanei dispărute, un bărbat în vârstă de 59 de ani, cu probleme medicale, au participat pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Dobrotești și militarii Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede. După apelul la numărul unic de urgență 112, salvatorii din cadrul Punctului de lucru Dobrotești s-au deplasat rapid la fața locului cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD. În sprijinul acestora au acționat, cu o barcă de salvare, pompierii din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede.

Misiunea de căutare a bărbatului a durat aproximativ două ore. După acest interval, la aproximativ 100 m în aval, a fost găsit trupul neînsuflețit al bărbatului, decesul fiind confirmat de către personalul SAJ, prezent la fața locului.

Cazul a fost preluat de către poliție pentru cercetări.M. MEILĂ

Ofiţeri i Servicului de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat ieri, 30 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Gorj, Mehedinţi,Teleorman, I l f ov, Ia lomi ţa ş i municipiul Bucureşti. Este vorba de o anchetă în domeniul m a t e r i a l e l o r reciclabile.

P e r c h e z i ț i i î n Te l e o r m a n . I e r i dimineață, politistii au efectuat 30 de percheziții în județele Teleorman, Ilfov, Ialomița, Mehedinți și Gorj și în București.

Vizate au fost sediile unor

societăț i comercia le ș i dom ic i l i i l e ma i mu l t o r p e r s o a n e b ă n u i t e d e evaziune fiscală și spălare a

banilor în domeniul reciclării materialelor. Din cercetări a reieșit că persoanele vizate au creat un circuit fictiv, prin mai multe firme, de achiziții și

livrări de materiale reciclabile, cauzând astfel bugetului de stat un prejudiciu de peste 9 milioane de lei.

Acțiunea a fost d e s f ă ș u r a t ă d e politiștii din județul Gor j , cu spr i j inul Direcției de Operațiuni Speciale. La acțiune au participat și polițiști din cadrul Poliției C a p i t a l e i ș i a i I n s p e c t o r a t e l o r Județene Teleorman,

Ilfov, Ialomița și Mehedinți.9 persoane au fost duse la

poliție pentru audieri.

C.D.

Prima victimă a inundațiilor din Teleorman

Contribuabilii vor putea d e p u n e o n l i n e D e c l a r a ţ i a u n i c ă începând cu data de 16 mai, iar în săptămânile u r m ă t o a r e aceştia vor primi prin poştă parola de acces în mediul virtual, a declarat, marţi seară, la Antena 3, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Declaraţia unică acum este finală, nu apare nicio altă variantă peste o zi, două sau trei. Săptămâna aceasta vom afişa pe site-urile tuturor instituţiilor publice varianta pe care noi deja am comunicat-o. Formularul inteligent, acel formular va fi disponibil online începând cu data de 16 mai, pentru ca oamenii să poată depune astfel declaraţia unică. Vrem ca până la finalul anului să avem şi o aplicaţie telefonică pentru cei care vor să facă plata de oriunde. Vrem să mergem pe o simplificare radicală a tot ceea ce înseamnă azi administraţia publică şi în special cea a fiscului. În săptămânile următoare, toţi contribuabilii vor primi acasă, prin poştă, parola pentru a accesa mediul online pentru a-şi depune declaraţia online. Deci, până la final de lună aprilie, poate şi început de lună mai, toţi contribuabilii primesc acasă, prin poştă, în plic sigilat parola de acces, pentru că astăzi sunt doar 5% în sistemul online, restul sunt pe hârtie. Vor fi schimbări spectaculoase în acest an", a afirmat Teodorovici.

IJJ Teleorman:

Ceremonial militar-religios în comuna Troianul

Percheziții în Teleorman. Prejudiciu 9 milioane de lei

Declaraţia unică poate fi depusă online din 16 mai

Page 3: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

POLITIC - ADMINISTRATIV3

Comisia juridică din Camera Deputaților a respins cererea venită de la președintele Klaus Iohannis de reexeminare a Legii ANI care le permite parlamentarilor găsiţi în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 să scape de sancţiuni.

Parlamentarii găsiţi în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 scapă de sancţiuni. Deputaţi jurişti au respins reexaminarea cerută de preşedintele Klaus Iohannis asupra legii iniţiate de social-democratul Florin Iordache.

Legea fusese declarată constituţională de judecătorii CCR. Urmează acum ca proiectul să fie votat din nou de deputați și apoi de senatori ca să-l păstreze în forma propusă de Florin Iordache.

La jumătatea lunii martie, președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului modificările la Legea ANI care prevăd încetarea interdicţiilor pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 - 2013, cerând respingerea legii.

Preşedintele a motivat că, prin adoptarea acestei legi, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de membru UE.

„Faţă de obiectul de reglementare, considerăm că legea transmisă la promulgare se impune a fi reanalizată de către Parlament sub aspectul oportunităţii acesteia întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de altă parte, es te pusă în d i scu ţ ie respec ta rea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene", mai preciza preşedintele în cererea de reexaminare.

Proiectul vizat de șeful statului vizează completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, în sensul încetării de drept a interdicțiilor aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator și/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate.

„Față de obiectul de reglementare, considerăm că legea transmisă la promulgare se impune a fi reanalizată de către Parlament sub aspectul oportunității acesteia întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de altă parte, es te pusă în d i scu ț ie respec ta rea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene", se arată în cererea Președinției.

Senatorii au votat, în şedinţa d e m i e r c u r i , L e g e a p e n t r u modificarea Legii n r . 2 0 2 / 1 9 9 8 p r i v i n d o r g a n i z a r e a Monitorului Oficial al României, care p r e v e d e c a acesta să revină sub autoritatea C a m e r e i Deputaţilor.

Legea vizează trecerea Monitorului Oficial al României de sub autoritatea Guvernului sub autoritatea Camerei Deputaţilor, care se organizează ca regie autonomă, persoană juridică ce desfăşoară activitate de interes public naţional şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară.

„Potrivit art. 74 din Constituţia României care stabileşte că iniţiativa legislativă aparţine deopotrivă «Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot», coroborat cu art. 61 alin (1) tot din Constituţia României care stabileşte că «(1)Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării», coroborat cu art. 111 din Constituţia România care vorbeşte despre «controlul parlamentar» exercitat de Parlament asupra Guvernului, considerăm că, în virtutea eliminării oricăror intervenţii ale Executivului în procesul legislativ şi înlăturării oricăror suspiciuni de abuz, ca în cazul OUG 13/2017, să se aprobe reîntoarcerea Regiei Autonome a Monitorului Oficial sub autoritatea Parlamentului României, exercitată prin Camera Deputaţilor”, potrivit expunerii de motive.

Un amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului prevede că „În 3 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin al secretarului general al Camerei Deputaţilor se numeşte Consiliul de administraţie al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> (…). Consiliul de administraţie este compus din 9 membri, dintre care unul este directorul general al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> şi preşedinte al consiliului de administraţie”.

„Din Consiliul de administraţie al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> fac parte, în mod obligatoriu, un reprezentant al secretarului general al Camerei Deputaţilor şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor publice”, prevede un alt amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului.

Totodată, actul normativ stipulează că, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului se aprobă organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.

Intreaga conducere ANAF a fost schimbată, marţi seara. La conducerea ANAF vine Ionuț Mișa, a confirmat, miercuri, ministrul Finanțelor Orlando Teodorovici.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală urmează să fie preluată de fostul ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

Conform unor surse citate de Realitatea TV, schimbarea conducerii ANAF este motivată prin rezultatele foarte slabe privind colectarea la bugetul de stat.

Ionuţ Mişa a fost ministru de Finanțe în Guvernul Tudose, iar în trecut a fost directorul Direcției mari contribuabili din ANAF și secretar de stat la Finanțe în Guvernul Grindeanu.

Monitorul Oficial trece în autoritatea Camerei

Deputaţilor

Conducerea ANAF, schimbată

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost chemat joi, la ora 11.00, la comisia economică a Senatului, pentru a da explicaţii despre evoluţia inflaţiei.

Florin Cîţu, preşedintele comisiei, este cel care a lansat invitaţia.

Reamintim că rata anuală a inflaţiei a fost în ianuarie de 4,3%, după ce în decembrie fusese de 3,3%, arată datele comunicate de Ins t i tu tu l Naţional de Statistică (INS). Rate anuale de inflaţie mai mari de 4% nu au ma i f os t consemnate din 2013. Faţă de

luna decembrie 2017, în ianuarie 2018 cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare (în medie, cu 1,08%), preţurile

alimentelor au crescut 0,64%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,32%.

Faţă de luna ianuarie 2017, în ianuarie 2018 mărfurile

nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 6,23%, preţurile alimentelor au crescut 3,79%, iar tarifele pentru servicii au avansat cu 0,9%, arată datele INS.

„Preţurile de consum în luna ianuarie 2018 comparativ cu luna decembrie 2017 au crescut cu 0,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2017 - ianuarie 2018) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2016 - ianuarie 2017), este 1,7%”, se arată într-un comunicat al INS.

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a adoptat un nou raport privind reformele justiţiei din România, în cadrul reuniunii plenare

din 19-23 martie, şi îndeamnă autorităţile române să autorizeze cât mai rapid publicarea raportului.

GRECO anunţă că preşedintele instituţiei a

primit instrucţiuni să informeze autorităţile române cu privire la concluziile raportului (Greco-AdHocRep(2018)2), iar şeful delegaţiei României este chemat să prezinte, la următoarea reuniune plenară GRECO (18-22 iunie 2018), o informare scrisă privind situaţia reformelor justiţiei, se arată într-un comunicat pe site-ul instituţiei europene.

Totodată, GRECO invită autorităţile să autorizeze, cât mai curând posibil, publicarea raportului adoptat recent.

O delegaţie a Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) a vizitat România în perioada 21-22 februarie.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a determinat că performanţele curente a le Român ie i în ceea ce p r i veş te implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor sunt "în general nesatisfăcătoare".

Iohannis, ignorat de Parlament. Aleșii scapă de conflictul de interese

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) a adoptat un nou raport privind reformele

justiţiei din România

Mugur Isărescu, convocat în Parlament, pentru a explica evoluţia inflaţiei

Page 4: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

(urmare din pagina 1)În sprijinul oamenilor, în

p e r i o a d a m e n ț i o n a t ă , pompierii teleormăneni au acționat în mai multe misiuni, desfășurate în localitățile afectate de inundații. Astfel, în localitatea Voievoda, unde au fost inundate 3 curți, au acționat 2 pompieri, cu o autospecială și o motopompă remorcabilă. Și în localitatea Dulceanca au fost afectate de inundații 3 curți și au acționat 3 pompieri, cu o autospecială de primă intervenție și comandă și o motopompă transportabilă.

L a P r u n d u , p e n t r u scoaterea apei din 2 curți au acționat 3 pompieri, cu o autospecială și o motopompă t r a n s p o r t a b i l ă , i a r î n localitatea Slăvești, unde o curte a fost inundată, au intervenit 4 pompieri, cu un camion și o motopompă remorcabilă.

Și la Videle au acționat 4 pompieri, cu un camion, o motopompă remorcabilă și o motopompă transportabilă.

Trei pompierii au intervenit pentru scoaterea apei din 4 c u r ț i , î n l o c a l i t a t e a Mârzăneșt i , in tervenț ia făcându-se cu un Duster și o motopompă transportabilă.

La Crevenicu au fost inundate 3 curți și au acționat 3 pompieri, cu un Duster și o motopompă remorcabilă.

În localitatea Suhaia, pe digul de Vest al lacului Suhaia s-a intervenit cu saci de nisip și folie de supraînălțare, cu un camion, un microbuz, o motopomă remorcabilă, 3 bărci, o șenilată, un Duster, acționând 34 de pompieri și 15 reprezentanți de la SGA T e l e o r m a n ( c u u n buldoexcavator). Aici, s-a p r o d u s o d e v e r s a r e

coronament pe o lungime de cca. 10 m, cu lama apei de cca 3-4 cm.

A l t e i n t e r v e n ț i i a l e pompierilor teleormăneni au fost în localitățile:

- Coșoteni (2 curți inundate) - au acționat 2 pompieri, cu o autospecială de primă intervenție și comandă și o motopompă transportabilă;

- Peretu (străzi comunale inundate) – au acționat 4 pompieri, cu un camion și o motopompă remorcabilă;

- Călmățuiu de Jos (1 curte

inundată) – au acționat 3 pompieri, cu un Duster și o motopompă remorcabilă;

- Mavrodin - au acționat 2 pompieri, cu un Duster și o motopompă transportabilă;

- sat. Târnava, com. Botoroaga - au acționat 4 pompieri, cu o autospecială și o motopompă;

- Tătărăștii de Jos (1curte inundată) – au acționat 2 pompieri, cu o autospecială și o motopompă transportabilă;

Și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din județul Teleorman au desfășurat următoarele intervenții.

- Tătărăștii de Jos (21 curți inundate) – a acționat SVSU cu 2 MPT și 6 persoane;

- Turnu Magurele (7 curți inundate) – a acționat SVSU cu 2 MPT, 1 vidanja, 8 persoane;

- Balaci, loc. Botoroaga, loc. Trivalea Moșteni - a a c ț i o n a t S V S U c u motopompele din dotare.

În cursul zilei de ieri, p o m p i e r i i , a l ă t u r i d e autoritățile locale au intervenit în următoarele localități:

- Scrioaștea – pentru evacuarea apei din 4 curți, au intervenit doi pompieri cu o motopompă remorcabilă și un camion;

- Orbeasca de Sus – 1 casă și 4 curți inundate, au acționat doi pompieri cu o motopompă transportabilă;

- Botoroaga – 3 curți inundate, au acționat 3 pompieri cu un ASAS și o motopompă transportabilă;

- Nanov – 1 locuință și 4 curți inundate, au intervenit 5 pompieri cu o motopompă t r a n s p o r t a b i l ă ș i u n a remorcabilă;

- Slăvești – 1 curte, au acționat doi pompieri cu o motopompă remorcabilă;

- Țigănești - 40 de curți inundate, au intervenit 6 pompieri cu 2 motopompe remorcabile.

M. MEILĂ

4 SOCIAL - ECONOMIC

20 de localități din Teleorman, afectate de inundații

Proiectul “Antreprenorium”

Din data de 4 aprilie, începe concursul de planuri de afaceri

(urmare în pagina 1)La concurs pot participa românii care au

domiciliul sau reședința într-unul dintre cele șapte județe ale regiunii Sud : Prahova, Ialomița, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Călărași și care sunt interesați să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban din această regiune.

Până la data de 2 noiembrie 2018, vor fi selectate cele mai bune 55 de planuri de afaceri, care vor primi o finanțare în cadrul proiectului de până la 160.000 lei fiecare, pentru ca afacerile să poată fi demarate.

Pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri nu sunt suficienți doar banii, prin urmare câştigătorii proiectului vor dobândi abilităţi practice în cadrul unor stagii de practică în întreprinderi reale, vor beneficia de consiliere, consultanţă și mentorat, iar funcționarea și dezvoltarea afacerilor finanțate va fi monitorizată permanent, inclusiv în perioada de sustenabilitate, pentru a minimiza riscul de eșec al acestora.

În afară de finanțarea implementării planurilor de afaceri selectate în cadrul concursului, proiectul “Antreprenorium” presupune și implementarea unui program de

formare a competențelor antreprenoriale pentru 400 de persoane din Regiunea Sud Muntenia. În cadrul cursurilor organizate în intervalul 3 ianuarie 2018 - 3 ianuarie 2019, se pune accentul pe cunoașterea cadrului general în care activează afacerile propuse de cursanți, marketing-ul afacerii, finanțarea afacerii, managementul resurselor umane, precum și pe fundamentarea și elaborarea unui plan de afacere. Fiecare stagiu de curs va avea o durată de desfăsurare de 40 de ore, iar competențele antreprenoriale dobândite de cursanți vor fi certificate ANC.

Proiectul “Antreprenorium” este finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, apelul ”România Start Up Plus” și are ca obiectiv încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din regiunea Sud a României.

Persoanele interesate de oportunitățățile oferite prin acest proiect pot solicita toate informațiile de care au nevoie referitoare la p r o i e c t u t i l i z â n d E - m a i l : [email protected], precum și la tel: 0758.099.670.

George ZAVERA

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural desfășurată pe parcusul zilei de ieri, a fost adoptat un plan de măsuri ce va fi aplicat în perioada premergătoare și a celei în care vor avea loc sărbătorile pascale de către instituțiile aflate sub autoritatea Instituției Prefectului.

Un capitol important al acestui plan se referă la măsurile întreprinse pentru asigurarea protecției stării de sănătate a populației. În acest sens, conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor va acționa pentru:

-Intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală.

- Asigurarea permanenței la nivelul DSVSA Teleorman, al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale, în perioada 5.03 - 7.04.2018, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Afişarea la sediile acestora a programului de lucru, numele medicilor veterinari responsabili și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar veterinare.

- Informarea populației prin mijloacele mass-media de la nivel local asupra riscurilor la care se expun dacă achiziționează și consumă produse alimentare sau carne de miel provenită din tăieri în spații neaprobate sanitar veterinar și nesupusă controlului sanitar veterinar.

- Asigurarea permanenței personalului sanitar veterinar, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică în toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală.

- Efectuarea de evaluări și eliberarea avizelor necesare amenajării de spații/locuri pentru sacrificarea temporară a mieilor, urmare solicitărilor primite de la primăriile interesate.

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică a județului Teleorman vor efectua acțiuni de control în supermarketurile unde se comercializează: carne de miel, cozonaci, vopsea de ouă şi dulciuri specifice sărbătorilor pascale, în laboratoare de patiserie-cofetărie şi în pieţe agro-alimentare.

Personalul de specialitate din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Teleorman va participa la cțiuni de verificare a respectării prevederilor legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate și comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale : carne de miel și carne preambalată, ciocolată și produse de cacao, vopsea ouă, ouă, vin în super/hypermarket-uri, unități de comercializare, piețe. De asemenea, vor acționa pentru verificarea respectării prevederilor legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate și comercializare a produselor de patiserie și cofetărie în patiserii, cofetării și unități de comercializare. La nivelul acestei instituții va fi asigurat serviciul de relații cu publicul (inclusiv în zilele nelucrătoare în vederea preluării și soluționării tuturor reclamațiilor/sesizărilor consumatorilor.

George ZAVERA

Sub autoritatea Prefecturii Teleorman

Vor fi intensificate controalele în târguri,

piețe și magazinele alimentare

Date alarmante despre piața muncii din România

Rata de ocupare a populaţ ie i cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din România, un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic, a scăzut în al patrulea trimestru al anului trecut la 68,4%, de la 70,3% în al treilea trimestru din 2017. Ținta fixată pentru 2020 prevede o rată de ocupare de minimum 70%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Din totalul populaţiei active la finalul lunii decembrie, de 8,966 milioane persoane, 8,541 milioane erau ocupate, iar 425.000 erau şomeri.

Din categoria celor care lucrau, 6,444 milioane de persoane aveau statutul de salariaţi, iar 2,097 milioane de persoane erau patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi şi membri ai unei societăţi agricole sau ai unei cooperative neagricole.

Page 5: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

5

Page 6: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

6

Page 7: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

Camera Deputaţilor a votat miercuri, 28 martie, în calitate de p r imă cameră ses i za tă ,

propunerea legislativă pentru modificarea art.16 din Legea

educaţiei naţionale nr.1/2011.Potrivit proiectului de lege,

învăţământul obligatoriu în

România va fi de 15 ani: doi ani de grădiniţă, şcoala primară,

şcoala gimnazială şi extinderea obligativităţii şi la liceu, până la clasa a XII-a inclusiv, scrie stiripesurse.ro.

"Astfel, învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ult imii 2 ani ai învăţământulu i preşcolar, î n v ă ţ ă m â n t u l p r i m a r , învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020", prevede propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, care are avizul favorabil al Guvernului.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului.

7 EDUCAŢIE - CULTURĂ - SĂNĂTATE

M u z e u l J u d e ţ e a n Teleorman organizează, în colaborare cu Episcopia A l e x a n d r i e i ş i Teleormanului, expoziţia de iconografie şi pictură în ulei „Porţi către cer”.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 29 martie 2018, începând cu ora 11.00, în Sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman.

Expun artiştii plastici Mar ian Crângaşu – iconografie şi Marius Nistor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici Alexandria – pictură în ulei.

Expoziţia va fi deschisă până pe 27 aprilie 2018, așteptându-și vizitatorii de luni până vineri, între orele 9.00 și 17.00.

Cornelia RĂDULESCU

Ministrul Educației naționale a emis un ordin prin care se aprobă Metodologia de selecție a personalului din România pentru posturi didactice din cadrul sistemului Școlilor Europene, iar personalul selectat în temeiul prezentei metodologii dobândește ca l i ta tea de p ro fesor d e t a ș a t , c u t o a t e prerogativele care decurg din această calitate.

Salariul de bază variază între 4800 și 6800 de euro, la care se adaugă diverse alocații și plată orelor suplimentare, deci se poate ajunge penntru un profesor cu familie la foarte

mulți bani. Doar 16% este o indemnizație de expatriere, care se adaugă la salariul de bază.

În cadrul Școlii Europene de la Bruxelles învață câteva mii de copii ai f u n c ț i o n a r i l o r d e l a Bruxelles, europeni sau ai altor instituții (NATO), ai detașaților la ambasadă, consulat sau la reprezentată statului membru respectiv la UE.

Instituția are secții pentru a p r o a p e t o a t e ț ă r i l e membre. Cea română este

la Bruxelles IV, Laeken și are patru clase de ciclu primar și una de secundar.

Muzeul Județean Teleorman:

Expoziția „Porți către cer”

Una dintre cele mai folosite plante în aromoterapie, lavanda are deosebite proprietăți asupra sănătății organismului tău.

Având o aromă plăcută, levânțica este folosită mai ales pentru fabricarea uleiurilor esențiale, totodată bcurându-se şi de alte proprietăţi nebănuite, cum ar fi combaterea infecţiilor cu stafilococi rezistenţi la medicamente şi infecţiile micotice.

De-a lungul anilor, levănțica și-a căpătat renumele ca fiind o plantă minune pentru sănătate cât și pentru frumusețe. Astfel că acum este folosită inclusiv pentru tratarea infecțiilor rezistente la medicamente, la tratarea insomniei, a infecțiilor micotice și chiar la ameliorarea durerii.

Fiind un excelent tonic pentru sistemul nervos, levănțica este folosită cu succes pentru a ameliora migrenele sau în cazuri de epuizare nervoasă, anxietate sau chiar depresie.

Indiferent că ai un buchet de levănțică în casă sau că alegi să apelezi la aromoterapie, uleiul esențial este indicat a se folosi mai ales în probleme respiratorii precum astm, bronșită, congestia sinusurilor, laringită.

De asemenea este bună pentru a sprijini buna circulație sangvină cât și pentru a aeliora colicile sau starea de vomă ori de flatulență.

Este un bun aliat al sistemului imunitar și totodată un bun remediu pentru a alunga țânțarii și moliile.

Mirosul lavandei este un mod mod de a calma stările de agitație mai ales ale pacienților cu demență, dar și un remediu al naturii pentru a combate alopecia sau ciupercile unghiilor

În cazul afecțiunilor pielii, această plantă s-a dovedit a fi extrem de utilă, atât sub formă de ulei esențial cât și ca plantă în sine.

Un simplu săculeț cu această plantă atârnat în casă îți poate schimba orice fel de stare după o zi de muncă într-un relaxantă și pregătită pentru somn.

Adaugă în cadă câteva picături de ulei esențial și lasă-te cuprins de aroma sa extrem de plăcută. Poți să adaugi în dulapul cu haine un astfel de săculet cu plantă sau o bucată de vată pe care să presari câteva picături de ulei esnețial și astfel acestea își vor păstră aceast miros atât de plăcut timp îndelungat.

Levănțica nu ar trebui să lipsească din casa ta

Cancerul de col uterin a d e v e n i t p r i m a c a u z ă a mortalității printre tinerele din România. Din păcate, deși acest tip de boală poate fi depistată precoce și tratată cu succes, multe femei nu își fac anual testul Babeș-Papanicolau – cunoscut și sub denumirea de PAP. Analiza este nedureroasă și decontată de stat, dar importanța ei nu pare a fi foarte cunoscută printre femei.

Circa 40.000 de mii de paciente sunt diagnosticate cu cancer de col uterin anual în România, iar 2 mii pierd lupta cu boala. Astfel, medicii spun că i m p o r t a n ț a c u n o a ș t e r i i simptomelor și a graficului de testare trebuie făcut cunoscut cât mai bine, deoarece cazurile se înmulțesc de la an la an. Alarmat este și faptul că femeile care se prezintă la doctor când e deja prea târziu se regăsesc atât în zonele rurale, dar și în mediul u r b a n u n d e a c c e s u l l a investigații și tratamente este mult mai facil.

Cine trebuie să se testeze?Orice femeie care a trecut de

18 ani sau care și-a început viața sexuală – indiferent dacă aceasta este activă sau nu. Testul Babeș-Papanicolau trebuie efectuat anual.

Factori de riscFemeile care au în familie

cazuri de cancer de col uterin, de sân sau de colon trebuie să fie foarte riguroase în efectuarea

testelor, acestea având un risc mai crescut de dezvoltarea a unei astfel de boli.

De asemenea, femeile care au sau au fost diagnosticate cu virusul HPV (Human Papilloma Virus) sau herpes genital trebuie să se testeze o dată la 6 luni.

Cum ajută testul PAPApariția bolii este prevestită

de leziuni precanceroase, care sunt depistate din timp prin testul PAP.

Majoritatea dintre victimele acestei boli nu au simțit vreun disconfor t sau s imptome evidente la debutul bolii, deci testul Babeș-Papanicolau este aproape singura metodă de depistare a cencerului de col uterin în stadiu incipient și vindecabil în proporție de peste 90%.

Cum se realizează acest testPAP es te un examen

microscopic morfological al unui

frotiu celular obținut prin exfoliere cu periuță la nivelul colului uterin. Prin examenul B a b e ș - P a p a n i c o l a o u s e depistează apariția celulelor anormale, care apar în leziunile precanceroase, cât și alte modificări care semnalează p r e z e n ț a u n o r b o l i c u transmitere sexuală. PAP nu detectează însă și prezența tulpinilor HPV, aceasta fiind o analiză separată.

Recoltarea se face in afara perioadei menstruale, intre ziua 10 si 20 de la ultimul ciclu menstrual, in absenta oricarui tratament local sau al infectiilor;

Nu se face spa la tura intravaginala cu 48 de ore inainte de examinare, nu se fo loses te spermic id sau lubrifiant;

Testul trebuie efectuat la 48 de ore de un raport sexual.

Învăţământul obligatoriu urcă la 15 clase

Concurs pentru profesori români la Școala Europeană de la Bruxelles

Ce trebuie să știm despre testul Papanicolau

Page 8: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

8 DIVERSE

În orele nopții, când lumea visa numai eu și lumina lunii așteptam o schimbare.Tăcut mă uitam ore întregi la lumina palidă a stelelor. Și această imagine a nopților care au urmat atunci sunt încă vii în gândurile mele.

De multe ori mă întrebam dacă acel moment este un vis sau o iluzie. Mă rugam la Dumnezeu să nu mă lase să cad și să mă trezesc în lacrimi. Îl rugam să-mi dea putere să pot zbura deasupra apelor și munților. Nu bănuiam că destinul era că pentru mine Cerul, va fi Pământul…

Trăiam o invidie ascunsă pentru vecinele mele care mergeau la școală în fiecare zi. Timpul de joacă se micșorase semnificativ din această cauză. La ora doisprezece veneau de la cursuri iar după amiază își făceau temele. Dacă înainte ne jucam aproape toată ziua, acum ne vedeam doar două-trei ore pe zi. Atunci îmi luam stiloul, Abecedarul, caietele și mergeam când la Anca, când la Lucreția. Îmi povesteau cum a fost la școală și îmi arătau ce le punea învățătoarea să scrie în caiete și pe Abecedar. Făceam tot posibilul să îmi iasă bine ”liniuțele”, ”oulețele”, ”cârligele”, ”bastonașele” la fel ca lor. Mă străduiam să nu ies din pătrățele sau să depășesc liniile paginilor de caiet dar de cele mai multe ori nu reușeam. Dezamăgit mă întorceam acasă și mă puneam în mijlocul camerei. Începeam un rând cu ”cârlige”, unul cu ”liniuțe”, unul cu ”bastonașe” și unul cu ”oulețe” și mâzgăleam până se întuneca. Așa am învățat și primele litere din alfabet. Am învățat cum dintr-un ”ouleț”, o ”liniuță” și un ”bastonaș” se face litera ”a”. Sau că un ”cârlig” nu este altceva decât cifra ”1”. Și parcă nu mai îmi părea așa de rău că nu m-au primit la școală. Simțeam acel sentiment de victorie în fața sorții potrivnice care mă provocase să lupt. O luptă inegală din păcate. Însă obținusem prima victorie dintr-un război fizic și psihologic lung și neiertător.

Fragment din romanul ”Aripi de tăcere”, de Mihail Tănase, aflat în pregătire.

1. Vrei sa devii antreprenor?2. Ai nevoie de finantare si indrumare pentru ideea ta de afacere?

Soluția care răspunde nevoilor tale este proiectul START UP SUD MUNTENIA.

CAMERA DE COMERȚ, INDUSTRIE ȘI AGRICULTURĂ DÂMBOVIȚA în calitate de Beneficiar, împreună cu TRIVENTO S.R.L. – Partener 1, ASOCIAȚIA DEZVOLTARE.RO – Partener 2 și UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TÂRGOVIȘTE – Partener 3, derulează începând cu data de 15.01.2018 proiectul START UP SUD MUNTENIA, Cod SMIS 105929.

Proiectul are o durată de 33 de luni și se desfășoară în regiunea Sud Muntenia ce cuprinde județele Dâmbovița, Prahova, Călărași, Giurgiu, Argeș, Ialomița, Teleorman.

Descriere proiectObiectivul general al proiectului este sprijinirea antreprenoriatului și creșterea competențelor

manageriale și antreprenoriale în regiunea Sud Muntenia, ca oportunitate pentru dezvoltarea de afaceri, inclusiv IMM-uri inovatoare și ocupare.

Indicatorii proiectului sunt: 72 de locuri de muncă create și existente ca urmare a sprijinului primit de șomeri și inactivi /

persoane angajate 36 de persoane fizice sau juridice create si functionale la finalizarea proiectului 300 de persoane care beneficiază de sprijin din care:- 150 de persoane care au un loc de munca dar doresc sa dezvolte un proiect antreprenorial - 150 de persoane inactive sau aflate in somaj - 150 din cele de mai sus sunt femei

Detalii participareCine se poate înscrie? Persoanele ce au o varsta de peste 18 ani si sunt șomeri, persoane inactive sau persoane

care au un loc de munca și doresc să înființeze o afacere Cei care doresc să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban Cei care au reședința sau domiciliul în regiunea Sud Muntenia, respectiv următoarele judete:

Dâmbovița, Prahova, Călărași, Giurgiu, Argeș, Ialomița, TeleormanCe îți oferim? Șansa de a participa la un curs de formare antrepenorială Certificat de absolvire recunoscut de ANC pentru dobândirea competențelor antreprenoriale Consiliere pentru a-ți dezvolta propria afacere O subvenție de până la 31.500 euro pentru a-ți pune planul de afacere în aplicare Stagiu de practică de 40 ore într-o întreprindere ce are același domeniu de activitate cu ce al

propriei afaceriCum te poti inscrie? Viziteaza site-ul proiectului la adresa www.startupsudmuntenia.ro si completeaza procedura

de inscriere

Important! Înscrierile au început cu data de 19 februarie 2018. Având în vedere calendarul de implementare timpul de înscriere va reprezenta criteriul de

departajare ( ordinea inscrierilor).

MențiuniToti partenerii sunt operatori de date cu caracter personal, iar datele si informatiile personale

furnizate odata cu completarea documentelor de inregistrare in grupul tinta vor fi prelucrate conform Legii nr. 677 din 21 noiembrie 2001.

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondurile Europene Structurale și de Investiții prin Programul Operațional Capital Uman cu sprijinul YEI (Youth Employment Initiative – Inițiativa de Ocupare a Tinerilor), Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toți, Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor, Prioritatea de investiții 8.iii: Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zina urbană, Schema de ajutor de stat: România Start Up Plus.

Detalii suplimentare se pot obține de la: Persoana de contact: RUSESCU GELUFuncția: MANAGER PROIECTTel: 0751.153.705, Fax: 0245.211.202

SC ARISS LOOK SRL, titular al Planului Urbanistic Zonal, amplasat în comuna Orbeasca de Jos, șos. Alexandriei, nr. 122, carte funciară 2881, nr. Cadastral 28881 (tarlaua 30, parcelele 1763, 1764 și 1765), jud. Teleorman, anunță publicul interesat că s-a depus documentația în vederea obținerii avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal pentru proiectul “CONSTRUIRE SPAȚIU COMERCIAL ÎN VEDEREA AMENAJĂRII UNUI MAGAZIN DE TIP SUPERMARCHET ȘI SPAȚII COMERCIALE AFERENTE”.

Observațiile publicului se primesc în scris la sediul APM Teleorman, din municipiul Alexandria, str. Dunării nr. 1, de luni-joi între orele 08-16:30 și vineri între orele 08-14, în termen de 18 zile de la data apariției anunțului.

Anunţ public nr.1

Completare la Convocarea Adunării Generale a membrilor cooperatori ai Băncii Cooperatiste Dumbrava Scrioaștea, din data de 18.04.2018

Punctul 6 din Convocare se completeaza: Lista cuprinzând informații cu privire la numele, localitatea de domiciliu și pregătirea profesională ale persoanelor propuse pentru funcția de administrator se află la dispoziția membrilor cooperatori, la sediul băncii cooperatiste.

Punctul 10 la Convocare se completează după cum urmează: Banca Cooperatistă Dumbrava Scrioaștea este administrată de un Consiliu de administrație format din 3 membri, durata mandatului fiind până la 20.04.2022.

Președintele Consiliului de administrație al Băncii Cooperatiste Dumbrava Scrioaștea, Cîrciumaru Elena

Anunţ

România realăDupă un an

privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

OMV PETROM SA anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul “Lucrări amenajare careu de foraj și drum de acces, forare și echipare pentru producție sonda 2398 Preajba Nord”, propus a se realize în extravilanul comunei Poeni, județul Teleorman.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman din municipiul Alexandria, str. Dunării nr. 1, de luni-joi între orele 08-16:30 și vineri între orele 08-14.

Observațiile publicului se primesc zilnic la seiul Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman.

Anunţ public

privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

OMV PETROM SA anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul “Lucrări amenajare careu de foraj și drum de acces, forare și echipare pentru producție sonda 2391 Preajba Nord”, propus a se realize în extravilanul comunei Poeni, județul Teleorman.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman din municipiul Alexandria, str. Dunării nr. 1, de luni-joi între orele 08-16:30 și vineri între orele 08-14.

Observațiile publicului se primesc zilnic la seiul Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman.

Anunţ public

privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

OMV PETROM SA anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul “Lucrări amenajare careu de foraj și drum de acces, forare și echipare pentru producție sonda 2393 Preajba Nord”, propus a se realize în extravilanul comunei Poeni, județul Teleorman.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman din municipiul Alexandria, str. Dunării nr. 1, de luni-joi între orele 08-16:30 și vineri între orele 08-14.

Observațiile publicului se primesc zilnic la seiul Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman.

Anunţ public

Page 9: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

1815: S-a născut Costache Carag ia le , dramaturg și actor român, primul director al Teatrului Național din București (d. 1877).

1878: S-a născut Elena Farago, poetă română (d. 1954).

1891: A murit Georges Seurat, pictor francez neoimpresionist (n. 1859).

1892: A murit William Bowman, chirurg, histolog englez (n. 1816).

1908: S-a născut Virgil Carianopol, poet român (d. 1984).

1912: A murit Robert Falcon Scott, explorator antarctic britanic (n. 1868).

1941: S-a născut Constanța Buzea, poetă română (d. 2012).

1952: A murit I.A. Bassarabescu, prozator român (n. 1870).

1963: A murit Traian Săvulescu, biolog român, fondator al Școlii românești de fitopatologie, primul care a făcut cunoscută în România flora Arabiei și Palestinei (n. 1889).

1971: A murit Perpessicius, poet, critic și istoric literar român (n. 1891).

2009: A murit Maurice Jarre, compozitor francez (n. 1924).

9

Joi 29 Martie 2018

08:00 1 Matinal 10:00 Perfect imperfect 12:00 Parlamentul României 13:00 Aici, acum 14:00 Telejurnal 14:55 Vorbeşte corect! 15:00 Akzente 17:00 Telejurnal 17:30 Lozul cel mare 18:00 Banii tăi 18:35 Pulsul zilei 19:30 Jurnal de Centenar 19:35 Pulsul zilei 20:00 Telejurnal 21:00 România 9 22:30 Starea naţiei 23:30 Documentar 00:00 Telejurnal 00:30 Drumul spre Rusia

HOROSCOP - PROGRAM TV

Horoscop 29 Martie

Puteti lua decizii inspirate, care va asigura reusita pe p l a n s o c i a l s i sentimental. Este o zi favorabila comunicarii s i ca lator i i lor de afaceri. Seara mergeti intr-o vizita la prieteni.

Dimineață s -ar putea sa plecati intr-o calatorie pentru a rezolva o problema a partenerului de viata. Puteti sa va ocupati de probleme financiare, dar va sfatuim sa evitati speculatiile.

Aveti ocazia sa rezolvati o problema financiara. Este o zi favorabila comunicarii cu cei tineri din familie. Va sfatuim sa nu le faceti promisiuni pe care nu sunteti sigur ca le puteti respecta.

Daca vi se propune s a p l e c a t i i n t r - o excursie cu prietenii, avet i g r i ja sa nu neglijati problemele care trebuie rezolvate in camin ! Sunte t i inspirat si puteti rezolva probleme dificile.

Aveti idei originale, pe care colegii le apreciaza. Va sfatuim sa profitati de contextul astral favorabil de azi. Puteti avea un spor deoseb i t s i ave t i posibilitatea sa realizati tot ce v-ati propus.

Aveti ocazia sa faceti cunostinta cu o p e r s o a n a c u experienta in domeniul dv. de activitate. Daca va ganditi sa demarati o afacere pe cont propriu, azi contextul astral este favorabil.

Aveti idei bune, pe care ar fi bine sa le puneti in aplicare. Daca nu va ajung b a n i i , v a p u t e t i imprumuta de la o ruda mai in varsta. Ar fi bine sa va sfatuiti cu partenerul de viata.

Cu ocazia unui drum, este posibil sa faceti cunostinta cu o care va ofera sfaturi in legatura cu o afacere. Va sfatuim sa nu va pripiti. Aveti rabdare, vor veni si satisfactiile materiale!

Puteti sa va puneti in practica planurile de ascensiune sociala. De asemenea, azi sunt favorizate afacerile si r e l a t i i l e c u c o l a b o r a t o r i i . Va r e c o m a n d a m s a profitati din plin de aceasta zi.

BERBEC

Sunteti intr-o forma intelectuala deosebita si aveti sanse mari de reusita in plan social si sentimental. Puteti lua decizii inspirate in p r iv in ta re la t i i l o r parteneriale, care va vor aduce satisfactii.

Sunteti foarte bine dispus si aveti ocazia sa luati o decizie importanta cu privire l a p r o b l e m e l e financiare ale familiei. Puteti sa abordati probleme serioase din domeniul afacerilor.

Aveti idei excelente si sunteti hotarat sa le puneti in aplicare. Este un moment favorabil pentru a demara o a c t i v i t a t e n o u a . C a p a c i t a t e a d e comunicare va ajuta sa va faceti noi prieteni.

TAUR GEMENI RAC

LEU FECIOARĂ BALANŢA SCORPION

SĂGETĂTOR CAPRICORN VĂRSĂTOR PEŞTI

Semnificaţii istorice pentru

07:00 Ştirile Pro Tv 10:30 Vorbeşte lumea 13:00 Ştirile Pro Tv 14:00 Lecţii de viaţă 15:00 La Maruţă 17:00 Ştirile Pro Tv 18:00 Ce spun românii 19:00 Ştirile Pro Tv 20:30 Las fierbinți 21:30 Ferma vedetelor 23:30 Ştirile Pro Tv 00:00 Las fierbinți 02:00 Spion pe cont propriu 03:00 Vorbeşte lumea

07:00 Observator 08:00 Neatza cu Răzvan şi Dani 11:10 Prieteni i de la 11 13:00 Observator 14:00 Totul pentru dragoste 16:00 Observator 17:00 Acces direct 19:00 Observator 20:00 Aici eu sunt vedeta! 22:00 Guess My Age – Ghiceste varsta 23:15 Xtra Night Show 01:00 Totul pentru dragoste 02:45 Prietenii de la 11

07:00 Pastila de râs 09:45 Trădarea 12:00 Știrile Kanal D 13:00 Te vreau lângă mine 15:00 Teo Show 16:30 Bravo, ai stil! All Stars 18:45 Știrile Kanal D 19:45 Dragoste și ură 22:45 WOWBiz 00:30 Știrile Kanal D 01:30 Furtună pe Bosfor 04:15 Te vreau lângă mine

07:15 Pasiune Toscană 08:00 Fiica Elisei 10:00 Mama mea gătește mai bine 11:30 Camera de râs 14:00 Focus 14:45 Pasiune Toscană 17:00 Fiica Elisei 18:00 Focus 18 19:30 Mama mea gătește mai bine 2 0 : 3 0 V â n ă t o r u l d e recompense 22:30 Trăsniți din NATO 23:15 Focus din inima României 23:45 Focus Magazin 00:30 Vânătorul de recompense

07:45 Frankenweenie 09:15 Ce spun românii 10:30 La bloc 12:45 Păsări libere 14:30 Legenda lui Johnny L ingo 16:15 Trucur i le pasiunii 18:15 La bloc 20:30 Oamenii Companiei 22:45 Spectacol mortal 00:45 Oamenii Companiei 02:30 Cine A.M. 06:00 La bloc

07:00 Lumea lui Banciu 08:00 Știrile B1 08:55 Meteo 09:00 Știrile B1 12:00 Știrile B1 15:00 Știrile B1 16:00 Talk B1 17:00 Se întâmplă acum 18:30 Buna, România! 20:00 Dosar de politician 22:00 Știrile B1 23:00 Lumea lui Banciu 00:00 Un pont pe zi 00:35 Seara milionarilor

07:15 Formidabilul 08:35 Marea de copaci 10:20 Dezastrul din San Andreas 12:10 Doamna din furgoneta 13:50 Tinerețe veșnică 15:30 Întâlnire cu Joe Black 18:35 Formidabilul 2 20:00 Armă mor ta l ă 20 :45 Jocu r i l e seducției 22:20 I Saw the Light 00:20 Plaja 02:15 Bătălie pe role 03:50 Tinerețe veșnică

Redacţia ISSN: 1843-4037

Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor aparţine, în totalitate, autorului.Fotografiile cu indicativele şi reprezintă trucaj şi respectiv, pamflet.PT

Vrei să fii zilnic la curent cu cele mai importante ştiri din judeţul tău, dar nu ai timp de pierdut pentru a sta la coadă la chioşcurile de ziare? De acum cotidianul MARA vine la tine acasă. Decupează ta lonul de abonament d in z iar, achi tă în contul RO52RNCB0245036735460001, deschis la Banca Comerciala Română suma aferentă lunilor de abonament alese şi expediază talonul de abonament + copia chitanţei de plată pe adresa cotidianului MARA: Alexandria, Str. Libertăţii, nr. 271, Bl. L4 sau pe fax. 0347/80.44.48 sau poţi veni direct la sediul cotidianului şi de luna următoare ziarul MARA vine la tine la uşă.

Cotidianul MARA vine la tine acasă

Talon de abonament

Persoana fizică: Numele _______________ Prenumele ________________Vârsta ______ Profesia __________________________________________ Persoană juridică: Nume firmă ___________________________________ Domeniul de activitate __________________________________________CUI _____________ Cont __________________ Banca ________________Vei primi abonamentul la adresa:Str. _______________ nr ______ Bl. ______ Sc. ______ Et. _____ Ap. _____Localitatea ________________ Cod poştal ____________ Judeţul _______Tel _______________Fax _____________E-mail______________________Doresc să achiziţionez un abonament la cotidianul MARA începând cu luna

Redactor şef: Emil PETRESCUSecretar de redacţie: Dana PĂUNE

Redactori: Claudiu DUMITRACHE, Monica MEILĂ, Cornelia RĂDULESCU, Gheorghe PIETREANU, Mihail TĂNASE, Carmen ROBESCU

Marketing și publicitate: Camelia MANTUTehnoredactor: Ionuţ CĂRUŢĂ

Orice neregulă, orice problemă, orice necaz pot fi sesizate reporterului de servici

la numărul de telefon: 0763.801.083Alexandria, str. Libertăţii, nr. 271, bl. L4, jud. Teleorman

Telefon director executiv: 0763.801.083Telefon: 0347.804.448

E-mail: [email protected]

Tipărit la Tipografia “MARA”

29 Martie

Page 10: 20 de localități din Teleorman, - Ziarul Mara · nefiinţă, fiind înmormântat în comuna natală, Troianul. Cornelia RĂDULESCU Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara

Restaurantul “Riviera” din cadrul Complexului turistic “Mara” organizează la cererea dumneavoastră nunți, botezuri, simpozioane, baluri, banchete, orice tip de recepție și sărbătorirea oricăror evenimente din viața dumneavoastră.

În mod excepțional, Restaurantul “Riviera” vă oferă în anul 2018 posibilitatea de a organiza în zilele de sâmbătă și duminică nunți și botezuri, indiferent de numărul invitaților.

Pentru relații suplimentare vă așteptăm la sediul unității din zona Peco

sau la telefon: 0723.148613.

10 Anul XII, nr. 2916 Joi 29 Martie 2018

Start excelent de an 2018 pentru Cosmin Contra. România şi-a luat revanşa cu Suedia, la 24 de ani de la eliminarea de la Mondialul american și a învins-o, la limită, grație reușitei lui Dorin Rotariu, din partea secundă. Victoria de pe ”Ionb Oblemenco” vine la câteva zile după ce prima reprezentativă a bătut în Israel, cu 2-1.

Venirea lui Contra pare să le fi redat încrederea ”tricolorilor” - cu fostul dinamovist pe bancă, România are patru victorii, un egal și o înfrângere. Ultimele succese au venit în decurs de 4 zile, cu Israel și Suedia.

”În ultimele șase meciuri avem patru victorii, o înfrângere și un egal. E bine să pornești într-un an nou cu două victorii. Acum trebuie să demonstrăm și în partidele oficiale că suntem buni. Să nu zicem iar după meciurile amicale că

suntem cea mai bună echipă bună și apoi să nu ne ridicăm la așteptări. Un nou început care îmi amintește de perioada cu domnul Pițurcă, în care eram o echipă care pierdea foarte greu. Suntem o echipă muncitoare, cu jucători bunicei, încercăm să facem lucruri cât mai bune”, a spus Alex Chipciu.

Romania trebuie să continue la fel de bine și în partidele oficiale - va debuta în Liga Naţiunilor pe teren propriu cu Muntenegru, pe 7 septembrie. Celelalte echipe din grupa tricolorilor sunt Serbia, Muntenegru și Lituania. Chipciu spune că ”Victoria contează pentru moral. Sincer, Suedia nu a venit cu toată echipa, dar aveau jucători buni. A venit cu golgheterul campionatului din Belgia. Am demonstrat că ne putem bate cu echipe bune. Am văzut că aș fi dat afară de la Anderlecht, dar după meciul cu Olanda am avut o perioadă de două luni în care nu m-am antrenat cu echipa din cauza unor probleme personale. În iarnă m-am luptat pentru un loc de titular. În ultimele 6 meciuri am jucat în 4, iar în două am fost titular.

Să fiu sincer, dintr-un jucător important anul trec, am devenit unul util, ca să zic așa. Știu că lumea așteaptă să dau gol, dar joc fundaș dreapta la Anderlecht. Trebuie să mă adaptez să fac lucruri mai bune ca fundașul dreapta care joacă titular”, a mai zis Chipciu.

SPORT

Florin Bratu, tehnicianul care a trecut de la naţionala U18 a României la Dinamo București, s-a arătat neplăcut suprins de prestația elevilor lui Adrian Boingiu, care au ratat calificarea la Campionatul European.

România a ratat incredibil calificarea la Campionatul European Under-19 din 2018, după ce a fost învinsă de Ucraina cu scorul de 1-2 (0-0), pe stadionul ''Ilie Oană'' din Ploieşti, în ultimul meci din grupa a 4-a a Turului de Elită.

Tricolorii antrenaţi de Adrian Boingiu aveau nevoie de un egal pentru a ajunge la turneul final, dar au scăpat printre degete calificarea, primind gol în prelungiri. Olimpiu Moruţan a reuşit să deschidă scorul 77, dar Ucraina a restabilit egalitatea prin fundaşul Aleksandr Safronov (84). Oaspeţii au înscris golul victoriei în min. 90+2, prin Valeri Bondar.

”În minutul 90 eram calificați. E foarte complicat și parcă nu am înțeles nimic din ultimele 20 de minute. Mă așteptam la o altă reacție pentru că au mai pierdut o calificare în urmă cu doi ani, plus că au avut ca reper meciul Ucrainei contra Serbiei de acum câteva zile.

Trebuia să stea mai mult în gardă. Echipa noastră a arătat un fotbal plăcut, dar parcă s-a bazat prea mult pe Mățan și Moruțan. Cei doi nu au jucat bine ieri și asta s-a văzut. Păcat, pentru că este o generație bună, cu jucători care vor ajunge la echipele naționale, dar au ratat o nouă șansă”, a spus Florin Bratu, antrenorul echipei Dinamo București.

Dinamo a avut un singur reprezentant la naționala de tineret, care a ratat calificarea la Campionatul European, în persoana lui Robert Moldoveanu (19 ani). Atacantul a fost foarte afectat de eșec, astfel că Florin Bratu trebuie acum să-și aducă jucătorul pe linia de plutire.

”Robert este afectat de acest eșec, am vorbit c u e l p u ț i n m m a i devreme, e normal. E afectat, dar o să-l arunc în zăpadă puțin ca să își revină”, a spus Bratu, în cadrul unei conferințe de presă.

Tehnicianul roș-albilor îl înțelege foarte bine pe Moldoveanu, pentru că nici lui nu-i vine să creadă cum România U19 a ratat calificarea, deși în minutul 90 era la turneul final. ”În minutul 90, eram calificați! E foarte complicat și parcă nu am înțeles nimic din ultimele 20 de minute. Mă așteptam la o altă reacție din partea lor, pentru că au mai pierdut o calificare în urmă cu doi ani, plus că au avut ca reper și meciul Ucrainei contra Serbiei de acum câteva zile.

Trebuia să stea mai mult în gardă. Echipa noastră a arătat un fotbal plăcut, dar parcă s-a bazat prea mult pe Mățan și pe Moruțan. Cei doi nu au jucat bine ieri și asta s-a văzut. Păcat, pentru că este o generație bună, cu jucători care vor ajunge la echipele naționale, dar au ratat o nouă șansă”, a mai spus Bratu.

”Tricolorii” mici nu aveau scuze să rateze calificarea:

”Trebuia să stea mai mult în gardă”

”O să-l arunc în zăpadă!” Reacția lui Bratu față de

Moldoveanu, după eșecul de la U19

Cosmin Olăroiu (48 de ani) are toate motivele să fie mândru. În primul rând, pentru faptul că patronii lui Inter Milano, cei care dețin și clubul chinez Jiangsu Suning, l-au ales pe el pentru a-i s u c c e d a î n f u n c ț i e celebrului Fabio Capello iar în al doilea rând pentru că i-au pregătit un contract senzațional, după cum susține celebrul jurnalist Di Marzio. Astfel, Olăroiu va încasa minimum 7 milioane de euro pe sezon, dar suma poate crește datorită unor bonusur i s t ipu la te în contract și care sunt legate de câștigarea titlului în China, de Cupa Chinei și de un parcurs cât mai lung în Liga Campionilor Asiei.

Suma pe care tehnicianul român o va câștiga la noua sa echipă este cea mai mare din cariera de până acum a lui

Olăroiu, care devine astfel cel mai bine plătit antrenor român din toate t impuri le. De menționat că, totuși, chinezii au făcut și ceva economie dacă ne raportăm la faptul că

Fabio Capel lo avea 10 milioane de euro pe sezon.

Jiangsu Suning a avut un debut nereuşit de sezon, cu două eşecuri în primele trei etape (locul 12, cu doar trei puncte), iar o schimbare de

antrenor era aşteptată, mai ales că în lot se află vedete precum Alex Teixeira și Ramires.

Olăroiu, liber de contract după ce a plecat în decembrie

de la Shabab Al-Ahli, din Emiratele Arabe Unite, a făcut spectacol în lumea arabă după ce a mai antrenat pe Al-Hilal (Arabia Saudită), Al-Sadd (Qatar), Al Ain (EAU), precum şi naţionala Arabiei Saudite.

Cosmin Olăroiu şi-a petrecut şi o parte a carierei de jucător în Asia, la Suwon S a m s u n g B l u e w i n g s (Coreea de Sud) şi la JEF United Ichihara (Japonia).Olăroiu nu este primul

român care o antrenează pe Jiangsu Suning, Dan Petrescu (2015-2016) reuşind să câştige Cupa Chinei cu această formaţie în 2015.

Chipciu, cu picioarele pe pământ:

”Să nu zicem iar că suntem cea mai bună echipă”. Paralelă cu era-Pițurcă

Olăroiu chiar a dat lovitura la Jiangsu!

Devine cel mai bine plătit antrenor român din toate timpurile


Recommended