+ All Categories
Home > Documents > 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi...

1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi...

Date post: 20-Feb-2020
Category:
Upload: others
View: 1 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
16
1XPăUXO 608 04.04.2019 6Ă37Ă0Æ1$/8/ 520Æ1,/25 ',1 63$1,$ Distribución gratuita www.noiinspania.com (/ 6(0$1$/ '( /26 580$126 (1 (63$f$ (/ 6(0$1$/ '( /26 580$126 (1 (63$f$ *5$78,7 Pag. 10 Hotelierii au rămas fără forţă de muncă Familiile în situaţie de risc de sărăcie vor primi până la 588 de euro pentru fiecare copil Pag. 8 Întrebări frecvente privind votul în străinătate la alegerile pentru PE din 26 mai 2019 Pag. 8 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Pag. 4 Continuă să scadă numărul românilor din Spania Pag. 3 Å'DFĉ %DONDQLFD D DMXQV XQGH D DMXQV PHULWXO HVWH vQ SULQFLSDO DO FOLHQʘLORU QRʖWUL FDUH DX DSUHFLDW VHULR]LWDWHD FRUHFWLWXGLQHD ʖL SURIHVLRQDOLVPXO QRVWUXµ DIGI - DOLCE - FOCUS ORIUNDE ÎN SPANIA 5(/$ğ,, /$ 7(/()21 642 729 552 0$, 08/7( ,1)250$ğ,, 3( 6,7( ZZZDQWHQHGLJLWYPDGULGHV Vindem receptoare DIGI - DOLCE - FOCUS începând cu 50 €* Abonament pe numele clientului Telecomenzi originale, ŽƌŝĐĞ ŵŽĚĞů ůĂ ϭϬ Φ ďƵĐĂƚĉ ZĞƉĂƌĉŵ Ɣŝ ŠŶůŽĐƵŝŵ ƌĞĐĞƉƚŽĂƌĞ defecte cu altele noi HD ĚĉƵŐĉŵ ƌĞĐĞƉƚŽĂƌĞ la contracte existente &ĂĐĞŵ Ɖůĉԑŝ Ɣŝ ƌĞĐŽŶĞĐƚĉƌŝ la DIGI - DOLCE - FOCUS dƌŝŵŝƚĞŵ Ɣŝ ŵŽŶƚĉŵ ƌĞĐĞƉƚŽĂƌĞ ŠŶ dKd ^WE/ * WĞŶƚƌƵ ŽĨĞƌƚĂ ƐĉƉƚĉŵąŶŝŝ ĐŽŶƐƵůƚĂԕŝͲŶĞ ƚĞůĞĨŽŶŝĐ Pag. 6-7 Dificultăţi în unele cazuri pentru acordarea subsidiului pentru șomerii peste 52 de ani Pag. 8 România: Învăţământul obligatoriu, extins la 15 clase 911 289 773 643 333 777 $YGD &RQVWLWXFLyQ &RVODGD 0DGULG HPRGGLJL#JPDLOFRP ELECTRONICA 02'(51ą 5(*/ą0 ANTENE SATELIT 5VSKVEQI VSQ¬RIƅXM ¹RGIT¬RH GY ǘ )MKM )SPGI +SGYW EX .RWXEPÏQ MRXIVRIX )MKM ǻFVÏ ǘ Ƴ 2F &GXYEPM^EVI LÏVƇM GEQMSR ƅM XYVMWQ 7ITEVEƇMM IPIGXVSRMGI XIPIJSERI 5(YVM XIPIZM^SEVI Pag. 10
Transcript
Page 1: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

60804.04.2019

Distribución gratuitawww.noiinspania.com

Pag. 10

Hotelierii

au rămas

fără forţă

de

muncă

Familiile în situaţie de

risc de sărăcie vor primi

până la 588 de euro

pentru fi ecare copil Pag. 8

Întrebări frecvente

privind votul în

străinătate la

alegerile pentru

PE din 26 mai

2019

Pag. 8

Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Pag. 4

Continuă să scadă numărul

românilor din Spania

Pag. 3

DIGI - DOLCE - FOCUS ORIUNDE ÎN SPANIA

642 729 552

Vindem receptoare DIGI - DOLCE - FOCUS începând cu 50 €* Abonament pe numele clientului Telecomenzi originale,

defecte cu altele noi HD

la contracte existente

la DIGI - DOLCE - FOCUS

*

Pag. 6-7

Difi cultăţi în unele cazuri pentru acordarea subsidiului pentru șomerii peste 52 de ani Pag. 8

România:

Învăţământul

obligatoriu, extins la

15 clase

911 289 773 643 333 777

ELECTRONICA

ANTENE SATELIT

Pag. 10

Page 2: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

132 7 ZILE 04.04.2019

„Unic din prima secundă!”. Acţiune „pentru viaţă” în Parohia ValdemoroÎn Duminica a doua din Postul

Mare (a Sf. Ierarh Grigore Palama), în ajunul praznicului Bunei Vestiri, Parohia Sf. Mărturisitori din Valde-moro, protopopiatul Madrid Sud, a organizat o acțiune Pro-Vita. Inclusă în calendarul activităților desfășurate în cadrul Lunii pentru viață 2019, manifestarea a avut ca mesaj central tema aleasă pentru anul 2019: „Unic din prima secundă!”

Cuvântul de învățătură rostit la fi -nalul Sfi ntei Liturghii s-a axat pe ne-cesitatea acută a implementării unei rețele de suport pentru persoanele afl ate în criză de sarcină, dintre po-sibilii actori enumerându-se familia extinsă, biserica, școala, societatea civilă, mediul asociativ, membrii comunității, administrațiile publi-

ce prin serviciile sociale instituite etc. Doar oferind soluții alternative prompte în fața unor asemenea situații limită se poate spera în viitor la scăderea atitudinii pro-avort, a in-format Biroul de presă al Parohiei Sf. Mărturisitori Valdemoro.

La invitația preotului paroh, o vred-nică creștină, doamna Nicoleta Se-gher, asistentă medicală de profesie, mamă a șase copii (5 fete și 1 băiat) a dat o mărturie de sufl et despre bucu-ria de a naște prunci, jertfa personală și responsabilitățile multiple pe care le presupune creșterea și educarea unei familii numeroase. Emoția trans-miterii mesajului a creat sensibilita-te și admirație în rândul creștinilor prezenți, la fi nal aceștia răsplătindu-i intervenția cu aplauze sincere.

A fost proiectat apoi un scurt fi lm rusesc intitulat, sugestiv, A fi , cu sub-titrare în limba română, ce descria lupta unui medic ginecolog împotri-va întreruperilor de sarcină în rândul cuplurilor tinere, prin oferirea de su-port emoțional și ajutor fi nanciar din fonduri personale. Finalul fericit a de-monstrat tuturor că, în pofi da multor piedici majore, strădaniile sale de-o viață n-au fost în zadar.

În paralel, în sala de activități a Școlii parohiale, coordonați de volun-tarii implicați, copiii și tinerii prezenți au reprezentat grafi c scene legate de tema afl ată în discuție și au pregătit baloane multicolore, grupul inte-grându-se ulterior în cadrul procesi-unii ce a urmat expunerii din biserică.

În sunet de toacă, cu steagul Ro-mâniei în frunte, cu prapori și ripide, s-a cântat imnul Apără-toare Doamnă, rostindu-se și o ectenie în dreptul laturii din-spre miazănoapte a locașului de cult. În încheiere, tinerii și-au prezentat creațiile originale enoriașilor prezenți la slujbă.

Următoarea acțiune a Paro-hiei Sf. Mărturisitori Valdemo-ro se va derula în luna aprilie a.c., când, cu binecuvântarea Preasfi nțitului Părinte Epi-scop Timotei, în colaborare cu Crucea Roșie spaniolă și cu Asociația Armonia, va avea loc o acțiune benevolă de donare de sânge pentru nevoile Spita-lului Universitar Infanta Elena din Valdemoro.

Conferinţă-dezbatere şi lansare de

carte, la Ambasada României în Spania Cu prilejul Zilei Internaţionale a Poeziei, Ambasada României în Spania a găzduit

conferinţa-dezbatere şi lansarea de carte cu poetul Claudiu Komartin, autorul lucrării Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeţi ai generaţiei războiului. Cu prilejul evenimentului organizat de ASARS / Asociación de Escritores

y Artistas Rumanos de España şi Asociación Cultural Diver-bium, în cadrul programului Serile Acasă la Ambasadă, de promovare a culturii şi ex-pertizei româneşti în Spania, Claudiu Komartin a vorbit despre promoția de scriitori care începea să se afi rme în cumpliții ani ai celui de-al Doilea Război Mondial şi de-spre genocidul cultural ce a urmat.

Slujire arhierească în Alcorcón În data de 24 martie, Preasfi nțitul Părintele nostru Timotei, Episcopul Ortodox

Român al Spaniei și Portugaliei a slujit Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Ortodoxă din Alcorcón. Înainte de începerea Sfi ntei Liturghii, Preasfi nțitul Părinte Timotei a binecuvântat noul local amenajat prin grija credincioșilor, a părintelui paroh Paul Teodorescu și prin colaborarea autorităților locale, a informat Episco-

pia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei. Preasfi nțitul Părinte Timo-tei a acordat distincția de iconom Preacucernicului Părinte Paroh Paul Teodo-rescu în semn de prețuire pentru jertfa depusă, salutând în același timp prezența doamnei Su-sana Mozo, viceprima-rul localității Alcorcón,

precum și a domnului Javier Rodríguez, consilier pe probleme de urbanism și întreținere în cadrul Primăriei localității Alcorcón. Biserica ortodoxă din Alcorcón este situată pe strada Las Veguillas.

Page 3: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

304.04.2019

Întrebări frecvente privind votul în străinătate la alegerile

pentru Parlamentul European din 26 mai 2019 Într-un comunicat, Ambasada Români-

ei la Madrid ne oferă răspunsuri la între-bări frecvente privind exercitarea dreptu-lui de vot în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019.

Cine poate vota la secțiile de votare din străinătate?

Orice cetățean român afl at în străină-tate (care are domiciliul sau reședința în străinătate sau care se afl ă ocazional în străinătate), care a împlinit, inclusiv până în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, nu are drepturile electorale interzise prin hotă-râre judecătorească defi nitivă și care nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România.

Dacă sunt înscris pe listele elec-torale spaniole, pot vota pentru reprezentanții României în Parlamen-tul European?

Dacă v-aţi înscris în Censo Electoral spaniol pentru oricare dintre alegerile pentru Parlamentul European din trecut sau pentru alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019, puteţi vota pentru reprezentanții României în Parla-mentul European doar dacă:

- dați o declarație, la momentul exer-citării votului în secţia pentru reprezen-tanţii României în Parlamentul European, potrivit căreia nu v-ați exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru reprezen-tanţii Spaniei în Parlamentul European;

- semnaţi pe această declaraţie că în-ţelegeţi că puteţi vota o singură dată, astfel că nu veţi putea vota în aceleași alegeri pentru reprezentanţii Spaniei în Parlamentul European.

Pe baza căror acte se poate vota în străinătate?

Cetățenii români cu domiciliul în străi-nătate pot vota pe baza pașaportului sau a cărţii de identitate provizorii, în termen de valabilitate.

Cetățenii români cu domiciliul în Ro-mânia, afl ați în străinătate, pot vota pe baza pașaportului sau a cărţii/buletinului de identitate, în termen de valabilitate.

Atenție! Asigurați-vă că aveți acte de identitate valabile în ziua alegerilor! Ministerul Afacerilor Externe recoman-dă tuturor cetățenilor români cu docu-mente românești expirate sau lipsă să se prezinte din timp la sediile misiunilor diplomatice sau ofi ciilor consulare, pen-tru a obține acte de identitate valabile. Nu se va putea vota pe baza titlului de călătorie.

Dacă în ziua votului sunt în străină-tate, ca turist, pot vota?

Da, puteți vota, pe baza unui docu-ment de identitate românesc valabil. Vă puteți exercita votul la oricare dintre secțiile de votare organizate în străină-tate.

Dacă am domiciliul sau reședinţa în străinătate (ex. Spania) și în ziua vo-tului mă afl u în alt stat decât statul de reședinţă, tot în străinătate (ex. Italia) pot vota?

Da, puteţi vota la secţiile de votare organizate în statul în care vă afl aţi în ziua votului, altul decât cel în care aveţi domiciliul sau reședinţa în străinătate, prezentând un act de identitate româ-nesc valabil.

Dacă am reședinţa în străinătate și în ziua votării mă afl u în România pot vota?

Da, puteți vota fi e la secția la care sunteți arondat conform adresei de do-miciliu din cartea de identitate, fi e la ori-care altă secție, urmând să fi ți înscris în listele electorale uplimentare.

Se poate vota prin corespondență?Nu. Potrivit prevederilor legale, la

alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019 nu se poate vota prin corespondență.

Se poate vota cu titlul de călătorie?Nu. Conform legii, nu se poate vota cu

titlu de călătorie.Se poate vota prin urna mobilă?Secţiile de votare din străinătate nu

vor avea și nu vor utiliza urne speciale

mobile.Este nevoie de cartea de alegător?Nu. La alegerile pentru Parlamentul

European din 26 mai 2019 nu se utilizea-ză cărțile e alegător.

Care este orarul secțiilor de votare?Votarea începe la ora 7.00 (ora locală)

și se desfășoară până la ora 21.00 (ora locală), când secţia de votare se închide.

Se poate vota dacă la ora închiderii votării mai sunt cetăţeni în secţia de votare?

Da. Alegătorii care la ora 21.00 se afl ă în sala în care se votează pot să-și exercite dreptul de vot.

Ce este Sistemul informatic de moni-torizare a prezenței la vot și de preveni-re a otului ilegal (SIMPV)?

La prezentarea actului de identitate în secția de votare, înainte de a vota, un operator de calculator va introduce CNP-ul dumneavoastră într-o aplicație informatică sigură și

protejată, în vederea asigurării unui

proces electoral corect. SIMPV facili-tează verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, semnalează tentative-le de vot ilegal, facilitează exercitarea dreptului de vot, asigură unicitatea în-scrierii în listele electorale și furnizează Biroului Electoral Central date statistice privind prezența la vot. De asemenea, SIMPV semnalează în timp real dacă persoana care se prezintă la secția de votare a votat la o altă secție, dacă este

pusă sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau dacă este condamnată prin hotărâre judecăto-rească definitivă la pierderea drepturi-lor electorale.

Informaţii relevante despre alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019 sunt disponibile și pe: www.bec.ro; www.mae.ro; www.roaep.ro; http://euro-parlamentare2019.bec.ro/;

http://www.europarl.europa.eu/news/ro; https://www.alegerile-europene.eu/

Page 4: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

144 04.04.2019

Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor

Campania de declarare a venirilor din 2018 a început pe 2 aprilie, cu câteva noutăți importante față de declarația IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) din anii anteriori.

Tehnicienii din Ministerul de Finanțe (Gestha) ne sfătuiesc să veri-fi căm atent ciorna (borrador) pe care ni-l furnizează Fiscul pentru a bene-fi cia de toate deducerile și noutățile fi scale. Ne amintesc că de anul acesta nu se mai prezintă declarația pe ve-nit pe suport de hârtie, putându-se

prezenta prin aplicația de pe telefo-nul mobil, pe internet, telefonic sau la sucursalele pe care le are Agencia Tributaria.

Circa 20 de milioane de contribua-bili își vor prezenta declarația pe ve-nit în această campanie, ce se va în-cheia pe 1 iulie. Tehnicienii de la Fisc estimează că 70% dintre declarații vor avea rezultat „a devolver”.

Aceștia ne oferă câteva sfaturi des-pre cum să abordăm impozitul pe venit:

Pentru prima dată, în această cam-panie prestațiile pentru maternitate și paternitate sunt scutite de IRPF, după ce Tribunalul Suprem a dat această sentință în octombrie 2018. Deși în ciorna realizată de Agencia Tributaria ar trebui să apară scutite de impozit, inspectorii din Gestha ne recomandă să verifi căm.

Funcționarii ne amintesc și că în anul fi scal 2018 limitele scutite de im-pozit în ceea ce privește bursele pu-blice, organismele fără scop lucrativ și fundaciones bancarias para estudios reglados urcă de la 3.000 de euro la 6.000 pentru al doilea ciclu universi-tar și de la 18.000 de euro la 21.000 de euro pentru al treilea ciclu.

În ceea ce privește premiile la lote-rii și pariuri, scutirea până la 2.500 de euro a crescut până la 10.000 de euro în cazul celor acordate începând cu 5 iulie 2018. Suma ce depășește cuan-tumul menționat este impozitată cu 20% (câștigătorul primește premiul cu reținerea deja aplicată).

În plus, din ianuarie 2018 cuantu-mul din bonuri sau cecuri pentru hra-nă este scutit de impozit până la 11 euro pe zi, față de 9, cât era anterior.

Imobile închiriate. Gestha amintește că imobilele din mediul urban, cu excepția locuinței curente și a suprafețelor neconstruite, gene-rează un venit impozabil de 2% din valoarea lor cadastrală sau de 1,1% dacă aceasta nu a fost revizuită în ul-timii zece ani.

Câștiguri patrimoniale. Tehnicie-nii din Hacienda amintesc că ajutoa-rele din Planul PIVE pentru cumpă-rarea de autovehicule sau ajutoarele

pentru cumpărarea ori renovarea locuinței sunt considerate câștiguri patrimoniale care, deși, în general, sunt deja incluse în borrador, trebuie verifi cate pentru a ne asigura că sunt refl ectate corect.

Din 2018, subliniază inspectorii din Gestha, ajutoarele publice „sunt incluse în limita totală de 1.000 de euro pe an ce determină obligația de a declara IRPF, alături de venitu-rile imobiliare impozitate, venitu-rile integrale din capitalul mobiliar nesupuse impozitării derivate din

Letras del Tesoro și subvențiile pentru achiziționarea de locuințe cu protecție socială sau de precio tasado”.

Schimbări ale situației familiale. Schimbările situației familiale și minus-valías trebuie să se refl ecte corect în

declarație în ceea ce privește venitul minim familial și posibilele deduceri disponibile, explică inspectorii de la Fisc. Din 2018, în plus, situația con-tribuabililor care au toată familia în străinătate se echivalează cu cea a contribuabililor care o au în Spania.

Gestha ne recomandă să cântărim dacă ne vine bine declararea venitu-rilor minime ale descendenților, de-oarece declararea veniturilor peste 1.800 de euro și sub 8.000 de euro pe an poate să aducă mai puține plusuri decât minusuri când faci declarația fără să fi i obligat.

Deduceri speciale. O importantă noutate la declarația pe venit pe care o facem acum este că urcă la 1.000 de euro deducerea pentru cheltuieli-le pentru grădiniță pentru copiii sub trei ani. Gestha spune că avantajul fi scal se aplică și în anul în care co-pilul împlinește trei ani, până în luna anterioară celei în care începe al doi-lea ciclu de educación infantil.

De asemenea, anul acesta crește la 250 de euro per copil – în perioada august-decembrie, sumă echivalentă cu 50 de euro pe lună – deducerea pentru familie numeroasă începând cu fi ecare copil cu care se depășește această condiție. Cuantumul este de 1.200 de euro pe an (100 de euro lu-nar, dacă se solicită anticipat) sau de 2.400 de euro pentru familiile nume-roase de categorie specială.

O altă noutate este deducerea pen-tru soț neseparat legal cu dizabilități când acesta nu are venituri, cu excepția celor scutite, mai mari de 8.000 de euro pe lună și fără drept la deduceri pentru descendent ori as-cendent cu un grad de handicap.

Deduceri la nivel de comunitate autonomă. Ca urmare a diferențelor foarte mari în politica fi scală a comunităților autonome, tehnicie-nii din Gestha consideră „extrem de important să se dedice puțin timp” studierii acestora. În special în ceea ce privește deducerile pentru cheltu-ieli cu studiile copiilor, pentru adopții sau închirierea locuinței, de exemplu.

Închirierea și cumpărarea locuinței. Deducerea pentru închi-

rierea locuinței curente a dispărut în 2015, dar continuă să fi e în vigoare pentru cei care au obținut-o înainte. Permite să se deducă până la 10,05% din cuantumul chiriei dacă baza este mai mică de 24.107,2 euro.

Și deducerea pentru cumpărarea locuinței curente s-a anulat din ianu-arie 2013, dar se permite benefi ciari-lor de dinaintea acestei date să conti-nue să benefi cieze de o deducere de până la 15% din prețul de cumpărare, cu un maximum de 9.040 de euro pe an.

„Este obligatoriu să se verifi ce existența acestei deduceri în borra-dor, deoarece în unele cazuri, ca ur-mare a unor erori ale organismului fi nanciar, după procese de fuzionare sau integrare ori pentru că există mai mult de un împrumut, nu apar datele împrumutului ipotecar”, avertizează specialiștii din Gestha, care adaugă că „Hacienda nu îl include deoarece nu știe care dintre împrumuturi a fost destinat cumpărării locuinței”.

Cláusula suelo. În cazul consu-matorilor care au primit în 2018 o compensare pentru cláusula suelo ce a fost inclusă în ipotecă, suma în cauză și dobânda sunt scutite de im-pozit. Trebuie verifi cat acest punct din borrador și să se aibă în vedere că vor trebui regularizate sumele obținute dacă afectează deducerea de care s-a benefi ciat pentru cum-părarea locuinței.

Donații și planuri de pensii. Tehnicienii de la Fisc amintesc că donațiile și contribuțiile pentru par-tide politice permit o deducere de 20% din plată, până la 600 de euro pe an.

Gestha ne sfătuiește să verifi căm și dacă în borrador sunt incluse de-punerile pentru planuri de pensii, deoarece aceste plăți permit redu-cerea bazei de impozitare.

Autónomos. Pentru lucrătorii pe cont propriu care lucrează în locuința proprie, borrador de la ren-ta include anul acesta noi căsuțe, ce le permit să își deducă cheltuielile pentru apă, gaz, energie electrică, telefon și internet, de până la 30% în raport cu metrii pătrați ai locuinței, cu excepția cazului în care se dovedește că pentru desfășurarea activității se folosește o suprafață mai mare.

Anul acesta se pot deduce și cheltuieli în restaurante și localuri de alimentație în care s-a plătit cu mijloace electronice, cu o limită de 26,67 de euro pe zi în Spania și de 48,08 euro în străinătate (ori de 53,34, respectiv 91,35 euro dacă lucrătorul pe cont propriu doarme într-un hotel când are o deplasare).

De ce am nevoie pentru a avea acces la borrador? De pe 2 aprilie contribuabilii își pot descărca cior-na (borrador de declaración) și să o confi rme după ce verifi că dacă informațiile din aceasta sunt corec-te și complete. Însă pentru a intra pe portalul abilitat de Agencia Tri-butaria, de unde se pot descărca datele fi scale, este necesar mai întâi să avem un număr de referință, che-ia ce ne va permite accesul la acest

serviciu pe durata întregii campanii. Iată căile de acces pe care le putem folosi:

Cu declarația de anul trecut. Este opțiunea cea mai simplă pentru contribuabilii care nu dispun de alte mijloace de acces la administrația electronică. Este sufi cient să avem declarația pentru 2017, să căutăm în ea căsuța 475, ce va fi „pașaportul” nostru pentru a obține numărul de referință cu care vom opera în toa-tă campania curentă. Procedura se poate face prin intermediul paginii web pe care o are Agencia Tributaria sau prin aplicația pentru telefoane și tablete, dar trebuie avut în vedere că anul acesta numărul de referință nu se va mai trimite prin SMS pe tele-fonul mobil, ci se va arăta pe ecra-nul dispozitivului prin intermediul căruia se realizează operațiunea. În căsuța 475 fi gurează baza lichidabi-lă generală supusă impozitării (base liquidable general sometida a gra-vamen), ce trebuie să fi e scrisă cu ze-cimale. Pe lângă această informație, aplicația ne va cere și numărul de DNI și data de valabilitate a acestuia, în format zi-lună-an (dd-mm-aaaa). Dacă documentul de identitate este permanent, se va consemna data de emitere.

Dacă anul trecut nu ați făcut declarația pe venit, vi se vor solicita ultimele cifre din IBAN-ul unui cont bancar al cărui titular ați fost în 2018. Aceeași informație se folosește și pentru a avea acces la numărul de referință dacă suma din căsuța 475 din ultima declarație este 0,00.

Apoi va apărea numărul de referință, de șase cifre, pe care tre-buie să vi-l notați ca să îl folosiți și ulterior dacă veți vrea să accesați iar serviciul. Dacă facem formalitățile pentru un număr nou, se va anula cel anterior.

CL@VE PIN. Este un acces rapid, dar care cere o înregistrare în pre-alabil. Dacă nu avem la îndemână declarația pe venit făcută anul trecut, putem avea acces la serviciu și cu Cl@ve PIN. Înainte trebuie să ne înregis-trăm în sistem, având nevoie de DNI electronic sau de un certifi cat digital. Dacă nu avem, putem cere pe inter-net o scrisoare de invitație, pe care

o vom primi la domiciliu, cu codul de acces pe care apoi va trebui să îl scriem pe platforma de acces. Apoi putem solicita parola, prin aplicația sistemului ori prin navigator, ce se va primi pe telefonul mobil al cărui nu-măr a fost asociat în decursul proce-sului de înregistrare.

Certifi cat sau DNIE. Dacă avem un certifi cat electronic valabil sau DNI electronic, putem intra pe portalul pentru declarația pe venit fără a fi ne-cesară nici o altă formalitate.

Datele cele mai importante pen-tru realizarea declarației

De la 1 aprilie putem solicita pro-gramare pentru a face declarația pe venit prin telefon. Avem posibilitatea să o facem pe internet sau la urmă-toarele numere de telefon: 901 12 12 24 / 91 535 73 26 (automat) sau 901 22 33 44 / 91 553 00 71 (cu un opera-tor, de luni până vineri, de la ora 9 la 19). Prin intermediul planului Le lla-mamos, Agencia Tributaria sună con-tribuabilul la data și ora programării.

Pe 2 aprilie a început campania de prezentare pe internet și prin telefon a declarației de Renta y Patrimonio 2018. Termenul este până pe 1 iulie, ora 24.

De pe 9 mai se poate solicita programare pentru prezentarea declarației pe venit la sucursalele pe care le are Agencia Tributaria și la or-ganisme colaboratoare (până pe 28 iunie). Se poate cere pe internet, prin app Agencia Tributaria sau telefonic, la numerele 901 22 33 44 și 91 553 00 71 (de luni până vineri, de la ora 9 la 19).

Contribuabilii care doresc să pre-zinte declarația pe venitul din 2018 la sucursalele AEAT, la organismele colaboratoare o pot face de pe 14 mai până pe 1 iulie. Trebuie să so-licite programare, pe internet sau telefonic.

Pe 26 iunie se termină campania în cazul declarațiilor cu rezultat a in-gresar, cu virament în contul bancar.

28 iunie este ultima zi în care se poate cere programare pentru a prezenta declarația prin telefon sau la sucursalele AEAT și organismele colaboratoare.

La 1 iulie se termină campania de declarare a veniturilor din 2018.

Page 5: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

5ACTUALITATE 04.04.2019

197 de ani de la înfi inţarea Poliţiei Române Aniversarea a 197 de ani de la

înfi ințarea Poliției Române a prile-juit organizarea, la 28 martie 2019,

la Junta de Chamartin, a ceremo-niei de marcare a evenimentului la care au fost invitați domnul Fer-

nando Grande-Marlaska, ministrul afacerilor interne spaniol, reprezentanți ai Mi-nisterului spaniol de Inter-ne, Poliţiei Naţionale, Gărzii Civile, polițiilor regionale și locale, personalități ale administrației publice cen-trale și atașații de interne și ofi ţeri de legătură din cadrul misiunilor diplomatice acre-ditate la Madrid.

În deschiderea evenimen-tului, ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, a adresat felicitări Poliţiei Române și a evidenţi-at faptul că aceasta își asumă un rol important la nivel bila-teral și în cadrul structurilor europene și internaționale. În context, au fost evocate eforturile umane, fi nanciare și tehnologice de compatibi-

lizare a Poliţiei Române cu celelalte structuri europene în cadrul proce-sului de aderare la Spaţiul Schen-gen.

Ambasadorul României a salutat dezvoltarea formatelor de coopera-re bilaterală, la nivel interministeri-al, cât și la nivelul conducerii Poliției Române și a Poliției Naționale, re-spectiv a Gărzii Civile spaniole, ca pilon important al Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

La rândul său, ministrul de interne spaniol a exprimat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării roma-no-spaniole în domeniul polițienesc și a evocat atenția specială acordată de guvernul spaniol în vederea com-baterii violenței de gen.

La fi nalul ceremoniei, ambasado-rul României în Regatul Spaniei, Ga-briela Dancău, a decorat o serie de ofi țeri din corpurile de forțe de ordi-ne spaniole prezente la eveniment, în semn de apreciere pentru coope-rarea necondiționată în combaterea criminalității itinerante.

BERD vrea să-și majoreze investiţiile în România

Membri ai conducerii BERD s-au în-tâlnit cu reprezentanți ai comunității de afaceri, dar și cu șefa Guvernului, pentru a discuta politicile de investiții și posibilități de creștere a implicării băncii în România.

O delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, condusă de prim-vicepreședintele Jurgen Rigte-rink și Alain Pilloux, vicepreședinte Banking, a efectuat luna trecută o vi-zită de trei zile la București, a anunțat banca.

Discuțiile cu autoritățile române și comunitatea de afaceri s-au concentrat pe climatul investițional, modalități de fi nanțare a fi rmelor locale, susținerea proiectelor de infrastructură și creșterea investițiilor străine în țară.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este unul dintre cei mai mari investitori instituționali în economia românească, cu alocări totale de peste 8,3 miliarde de euro, dintre care 400 de milioane de euro au fost investite anul trecut în mai

Întâlnire a comunităţii cu privire la

alegerile pentru Parlamentul European

Asociaţiile, parohiile și românii care activează în domeniile cultural, admi-nistrativ, educaţional sau de altă natură din Spania sunt invitaţi la o întâlnire a comunităţii, axată pe exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Parla-mentul European din 26 mai 2019 și pe implicarea românilor în viața politică a țării gazdă. Evenimentul va avea loc la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei (Avda. Alfonso XIII nr. 157, 28016 Madrid) duminică, 7 aprilie, între orele 17:00 și 19:00, și se adresează celor din circumscripţia consulară a Am-basadei: Comunitatea Madrid, Cas-tilia și Leon (provinciile Leon, Palencia, Zamora, Valladolid, Soria, Salamanca, Ávila, Segovia), Insulele Canare și Castilia-La Mancha (provincia Guadalajara).

Accesul la eveniment se va face pe baza confi rmării participării, până la în-cheierea zilei de vineri, 5 aprilie, prin completarea formularului disponibil la legătura https://forms.gle/iSnWDcYqj69HbE1R6

Ambasadorul României în Spania a

găzduit reuniunea ambasadorilor din

statele membre UE, acreditaţi la Madrid

La 25 martie a.c., ambasadorul României în Regatul Spaniei, doamna Ga-briela Dancău, a găzduit reuniunea ambasadorilor din statele membre UE, acreditați la Madrid, la care invitatul de onoare a fost ministrul afacerilor interne spaniol, domnul Fernando Grande-Marlaska. Reuniunea, organizată în marja Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, s-a axat preponderent pe necesitatea efi cientizării politicilor de migrație, temă de actualitate pentru care în prezent nu există încă un consens la nivel european. Discuțiile au evidențiat distincția între refugiații de război și migranții economici, categorii care bene-

fi ciază de tratament diferit din partea autorităților europene și internaționale. Spania este unul dintre statele membre UE cu cea mai mare experiență în gesti-onarea fl uxurilor de migranți ilegali și cooperează intens atât la nivel bilateral cu state precum Marocul, cât și la nivelul UE cu agențiile europene precum EASO și Frontex, la identifi carea de soluții și aplicarea de măsuri de diminuare a acestui fenomen.

Campanie de sensibilizare

împotriva discriminării În cadrul Zilelor pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, pe 29 martie Consi-

liul pentru Egalitate și Securitate a Cetățenilor din cadrul Primăriei municipiu-lui madrilen Fuenlabrada, împreună cu Intendente Jefe și echipa pentru Ges-tionarea Diversității, a prezentat o nouă campanie de sensibilizare împotriva discriminării: Ante la Discriminación ¡No lo dudes!.

Această campanie are obiectivul de a face conștienți cetățenii cu privire la nediscriminare, impulsionarea societății pentru a respinge discriminarea, cât și denunțarea acesteia. Un alt scop al acțiunii este prezentarea resurselor disponibile (tel.: 092; 916 497 077; [email protected]; Equipo para la Gestión Policial de la Diversidad – Servicio de Policía Local de Fuenlabrada) la care pot recurge posibilele victime.

În această ediție, designul campaniei se adresează în special tinerilor.Pliantele realizate sunt completate de organizarea de ateliere specifi ce

având ca temă centrală toleranța față de diversitate în școală. Sunt adresate în special elevilor începând din 4º de primaria și includ o versiune pentru părinți.

multe sectoare economice.Cu ocazia vizitei, a fost prezentat

ofi cial și noul director regional pentru România și Bulgaria, Mark Davis, care a preluat biroul din București de la 1 aprilie. „Banca este pregătită să crească și mai mult investițiile prin fi nanțarea corporațiilor, parteneriate public-priva-

te, fi nanțarea proiectelor de infrastruc-tură, privatizarea companiilor de stat și susținerea afacerilor de mici dimensi-uni”, a spus Rigterink, care a menționat că vrea să discute cu mediul de afaceri și reprezentanții guvernului reforme în domeniul economic care să debloche-ze potențialul investițional în România.

Page 6: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

6 AFACEREA MEA 04.04.2019

4.664 de articole pe stoc în orice moment, peste 350 de mărci de ca-litate… Unde le poți găsi la mai bine de 3.000 de kilometri distanță de acasă?

„Oferim tot ce puteți să vă imaginați într-un magazin alimentar – produse din lapte, produse din car-ne, murături – celebra varză murată –, dulciuri, condimente, sucuri, bău-turi și chiar suvenire. Iar în perioada Sărbătorilor numărul produselor din portofoliul nostru crește și mai mult cu articolele specifice perioadei”, ne spune Bogdan Buzu-Vasilache, ma-naging directorul bine-cunoscutei firme Balkanica Distral.

„E important să poți alege, să ai de unde alege. Noi nu avem doar un sin-gur sortiment de castraveți murați, de exemplu. În portofoliu avem în jur de 15. Poate cuiva îi plac cu mai mult piper, poate altcineva îi preferă cu mai mult oțet, poate cineva îi vrea în pungă, poate altcineva îi preferă la borcan… Avem trei branduri de var-ză murată, pentru ca lumea să poată să aleagă…”, adaugă.

Oriunde am fi în Spania, nu tre-buie să parcurgem un drum foarte lung ca să simțim din nou gustul cu care am crescut… „La momentul acesta avem patru depozite în Spania de tip cash&carry: în Madrid capitală – Vallecas, Torrejón de la Calzada (Co-munitatea Madrid), Lérida (Cataluña) și Crevillente (Comunidad Valencia-na). Și mai avem, bineînțeles, depozi-tul central, în Xàtiva, unde ajunge pri-ma oară marfa comandată de acasă, urmând să fie trimisă în depozitele de tip cash&carry și magazinelor cu care lucrăm”.

La depozitele cash&carry Balkanica vin atât persoane juridice (magazine, restaurante, hoteluri, servicii de ca-tering), cât și persoane fizice. Clienții persoane fizice trebuie să cumpere o anumită cantitate? „Nu, ba din con-tră, pot să cumpere chiar și numai o bucată, iar atunci când aleg să cum-pere mai mult avem și discounturi și oferte pentru ei. De exemplu, la Ma-drid au discount 5%, joia. La Lérida, în weekend avem promoții care se adresează exclusiv clienților finali. În Torrejón de la Calzada, unde se află cel mai nou cash&carry pe care l-am deschis, avem zile din săptămână în care ne adresăm cu promoții dedi-cate special clienților finali”, explică Bogdan Buzu-Vasilache. „Este o parte foarte importantă pentru noi deoa-rece clienții finali aduc un feedback

rapid asupra produselor și calității serviciilor noastre”, adaugă.

În ce zone ale Spaniei firma Balka-nica duce produsele? „Cred că mi-ar fi mai ușor să enumăr în ce zone nu ajungem… Avem zone în care ducem produse chiar de două-trei ori pe săptămână, chiar dacă distanțele sunt foarte mari. Acope-rim tot ce înseamnă teritoriul Spani-ei, distribuim în Portugalia și, de ceva vreme, distribuim inclusiv în sudul Franței”, a spus Bogdan Buzu-Vasila-che.

„Încercăm să aducem nostalgia de acasă, din cămara bunicii, de pe raf-tul magazinului pe care îl știam cu

toții și să oferim produsul pe masa clienților aici, la peste 3.000 de ki-lometri depărtare. Dacă nu respecți lanțul de distribuție din fabrică până la magazin, dacă intervii într-un fel sau altul, nu faci nimic altceva decât să deteriorezi calitatea produsului și să păcălești consumatorul. Până la urmă, clienții noștri de ce cumpără produsele acestea? Pentru că le e dor de gustul de acasă, de tradiții, de obi-ceiuri... și noi nu vrem să facem nimic altceva decât să conservăm cât mai mult gustul acesta – chiar de când s-a ambalat produsul până când cli-entul îl mănâncă.

De aceea de multe ori ajungem să filtrăm anumite produse, anumiți producători.

Alegem întotdeauna calitatea, este principalul nostru atu”, adau-gă managing directorul companiei Balkanica Distral.

Continuă: „Marea majoritatea a brandurilor pe care le găsiți la noi sunt din categoria mediu, mediu spre superior. Pentru că aceste branduri rezistă și înțeleg tot ce

înseamnă calitatea și apreciază serviciile noastre. În plus, ele înse-le țin la blazonul lor și uneori aleg să lucreze cu acei care au partea de in-frastructura necesară până la clientul final, respectat”.

De 12 ani cunoaștem firma Balka-nica. Dar cine o formează? „Suntem peste 150 de angajați în cele trei țări unde activăm în prezent: Spa-nia, România și Bulgaria. Majoritatea suntem români și bulgari pentru că un număr mare dintre clienții noștri sunt din România și Bulgaria. Însă în echipa noastră, pe lângă români și bulgari, regăsim și spanioli, unguri, ucraineni”.

Cum a apărut ideea de a importa produse alimentare din Europa de Est? „În 2005-2006 colegi de-ai noștri lucrau în diverse domenii în Spania, pe vremea aceea nu se călătorea așa ușor acasă și nici pachete nu puteai primi ca astăzi și, bineînțeles, au apărut nostalgia, dorul de casă, pe care noi, balcanicii, le mai alinăm cu preparatele noastre specifice, făcute după rețete clasice.

Realizând că nu prea aveai de unde să cumperi acele produse, a venit ideea de a le aduce din țară. Astfel, în anul 2007 a luat naștere firma Balka-nica și, încet-încet, lucrurile s-au dez-voltat mai mult decât frumos”, ne-a explicat Bogdan Buzu-Vasilache.

Își fac griji cu privire la concurență? „Concurența întotdeauna ne stimu-lează, ne face să mergem mai de-parte, să ridicăm și mai sus ștacheta. Întotdeauna am știut cum trebuie făcute lucrurile și niciodată, dar ni-ciodată, în Balkanica nu s-a făcut rabat la calitate, fie că vorbim de produse, fie că vorbim de servicii. Poate acesta este și unul dintre mo-tivele pentru care astăzi Balkanica a ajuns unde a ajuns, meritul este în principal al clienților noștri care au apreciat seriozitatea, corectitudinea și profesionalismul nostru”.

Compania Balkanica Distral folosește mult și internetul. „Clienții business-to-business au la dispoziție și platforma on-line unde pot vizua-liza produsele, pot să afle termenul de valabilitate și, bineînțeles, pot da

„Dacă Balkanica a ajuns unde a ajuns, meritul este în principal al clienţilor noștri, care

au apreciat seriozitatea, corectitudinea și profesionalismul nostru”

comenzi. Suntem mai mult decât prezenți pe Facebook, Instagram, ținem o legătură foarte strânsă cu clienții finali. Chiar dacă nu sunt clienți care cumpără direct de la noi, dar sunt clienți ai produselor noas-tre din magazinele care le acoperim. Ținem contactul cu ei, îmbunătățim dacă ceva trebuie îmbunătățit, îi

direcționăm spre cel mai apropiat magazin unde distribuim sau către un punct de vânzare de-al nostru…”

Pentru ce branduri din Europa de Est grupul Balkanica este reprezen-tant exclusiv în Spania? „Dacă vor-bim de distribuitor exclusiv avem: Agra’s, Baciul, Dobrogea Lactate, Ferma Zootehnică, Lido Gîrbea, Me-lina, Moldova în bucate, Nucet – Lac-tate Mănăstirești, Patisimo, Ștefan cel Mare, Tradiții Românești. Acestea sunt doar câteva dintre ele, care îmi vin acum în minte”, ne-a spus Bog-dan Buzu-Vasilache.

„De la începutul anului trecut importăm și un număr mare de produse poloneze și au un impact foarte bun, pentru că uneori gustu-rile poloneze sunt similare cu cele românești. De multe ori inclusiv clienții români cumpără produsele poloneze, dar este și comunitatea de polonezi, care își caută produsele

de acasă la fel cum o fac și românii, bulgarii, moldovenii...”, a adăugat.

Principalul atu când Balkanica Distral alege să lucreze cu produ-se noi este reprezentat de calita-tea acestora și seriozitatea pro-ducătorului. „Avem în portofoliu peste 350 de mărci cu care lucrăm și cred că nu există producător pe care

să nu-l fi vizitat personal în fabrica unde realizează produsul respectiv. Ne evaluăm partenerii constant, analizăm dacă standardele de calita-te sunt respectate și, dacă modurile de lucru corespund, ne apucăm de treabă… Și îi monitorizăm conti-nuu”.

Ce este mai important, prețul sau calitatea unui produs? „Noi nicioda-tă nu am vândut… ieftin, deși avem prețuri corecte. Nu putem să vin-dem ieftin pentru că toate serviciile pe care le aducem noi produselor respective – condiții de depozitare, de transport – au un cost. Sistemul nostru de lucru a fost conceput pen-tru produse calitative, pe care să le consumi cu drag.

Niciodată costul serviciilor noas-tre nu se poate compara cu cel al concurenței, mai ales cu mici dis-tribuitori care marea majoritate se consideră distribuitori, dar dispun doar de o mașină, un om și un tele-fon. Important este că magazinele și chiar clienții noștri direcți caută să cumpere produsele aduse de noi pentru siguranța pe care le-o asi-gurăm”.

Depozitele companiei Balkani-ca Distral sunt compartimentate astfel încât produsele să respecte indicațiile producătorului. „Fiecare punct de lucru dispune de: zonă de descărcare – cu regim frigorific con-trolat, depozit frigorific, anticameră – zona specială unde comenzile că-tre clienți așteaptă să fie încărcate – și această zonă fiind cu regim fri-gorific – și, bineînțeles, același flux și pentru produsele care nu necesită condiții speciale de depozitare.

Page 7: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

704.04.2019 AFACEREA MEA Marfa ajunge la clienții noștri nu-

mai cu mașini frigorifice cu rampă de descărcare, nu îmi aduc aminte ca noi să fi cumpărat vreo mașină de transport marfă care să nu fie nou-nouță”, ne-a explicat managing di-rectorul firmei.

Din experiența acumulată de fir-ma Balkanica, de 12 ani, cum este cumpărătorul român din Spania? „În principiu, obiceiurile de consum nu se schimbă, ele sunt cele din pe-rioada când clientul nostru a locuit acasă. E clar că își cumpără și produ-se locale – o șuncă presată, o bere, un vin de la un supermarket… Produse-le le poate schimba doar dacă vrea un anume produs și nu îl regăsește. Știm cu toții că din cauza distanței și a faptului că anumiți producători nu vor sau nu sunt dispuși să investeas-că în ambalaje sau tehnologii de am-balare, unele produse nu avem cum să le comercializăm, și aici dau câte-va exemple: un caș dulce, o brânză proaspătă, un cârnat tradițional.

De multe ori ne sună clienții noștri și ne spun: «Dar firma X aduce produ-sul respectiv…» Însă, de fapt, ea nu îl aduce respectând cerințele produ-cătorului sau modifică parametrii – îl congelează ori îl face undeva în Spa-nia. Pentru că, tehnologic vorbind, unele produse nu pot fi transportate la peste 3.000 de kilometri distanță, încă 500 în Spania, când ele au la bază un termen de valabilitate de 7-10 zile la o temperatură de 2-4 gra-de Celsius. Deci, practic, obiceiul de consum se schimbă numai din cauza faptului că anumite produse chiar nu pot ajunge la client. În rest, e clar că acum, în perioada Paștilor, vom con-suma drob, pască, de Crăciun vom oferi tobă de casă și specialități, ca în România”.

Cum s-a mai schimbat gustul românilor din Spania de-a lungul anilor? „Clientul consumă ceea ce găsește în magazine. Și astfel pune o presiune pe noi să transmitem producătorilor, într-un fel sau altul, să lucreze în direcția respectivă. De aceea noi întotdeauna îi îndemnăm pe colaboratorii noștri: Investiți în cercetare, în dezvoltare, pentru că piața se mișcă, consumatorul cere un produs nou, sau într-o formă nouă de ambalare…”

„De aceea am început să vindem tot felul de produse din categoria gata preparate – tochitură, sarmale,

ciorbă. Există și noua generație de consumatori, care nu mai stau mult în bucătărie sau nu au timpul necesar deoarece au alte priorități. Dar când se așează seara la masă vor să mă-nânce mâncare gătită, bună, gustoa-

să… De aceea există acum noțiunea ready meal, care este prezentă din ce în ce mai mult. Sunt produse gata preparate, specific ambalate, pe care doar trebuie să le încălzești sau mai au nevoie de câteva clocote”, explică Bogdan Buzu-Vasilache.

Care sunt produsele naționale cele mai apreciate? „Dacă vorbim de cate-goriile de produse cele mai aprecia-te, ne referim la mezeluri și la lactate, acestea sunt produsele pe care le caută clientul pentru că știe că sunt făcute cu condimente și ingrediente după rețete tradiționale și sunt greu de înlocuit. Aici vorbim și de faimoșii mici, de salam Victoria, cârnați caba-nos, chefir, smântână... toate cu gus-tul și textura de acasă etc.”

Bogdan Buzu-Vasilache mărturisește că de multe ori produ-cătorii din România sunt surprinși când firma Balkanica le cere anu-mite produse cum se făceau acum 10-15 ani. „Mă refer la cârnați cu tex-tură mare, cum spuneam noi, cu tăie-tură din topor (care au umplutura din carne tăiată la cuțit, nu tocată)”.

Adaugă: „Clienții simt nostalgie, dor de obiceiuri, dor de casă... Fiind de atâta timp plecați în străinătate… Toată lumea, într-un fel sau altul, și-ar dori să se întoarcă acasă, dar schim-bările se fac greu, mai ales când văd

și la televizor că lucrurile nu sunt chiar roz acasă… Dar își doresc ca la petreceri, la masa de seară să aibă un produs care să le aducă aminte de casă, să le mai aline din dor”.

De ce când ne e poftă de gus-

tul de acasă o idee extraordinar de bună este să căutăm produsele ofe-rite de Balkanica? „Dacă achiziționați un produs de la noi puteți fi sigur că produsul respectiv a ajuns la dumneavoastră respectând 99,9% cerințele producătorului. Că vorbim de cașcavalul împletit de la Tudia, sa-lamul Săsesc de la Cris Tim, muștarul de Tecuci... Toate produsele respecti-ve noi încercăm să le aducem cât mai repede, cât mai aproape și fără să le modificăm parametrii. De obicei din fabrică din România până la magazin un produs nu face mai mult de 4-5 zile lucrătoare trecând prin toate fil-trele necesare”.

Grupul Balkanica are și patru mărci proprii: „Cea mai dragă și în care investim cel mai mult suflet este Tradiții Românești, în care încercăm să punem toate produsele cu gust autentic. În ce sens investim? Sunt mici producători care nu au o mare varietate de produse, dar unul face o slănină cu boia ca acasă, alții, niște virsli foarte buni, un chefir foarte bun, niște castraveți murați după o rețetă minunată. Și nu fac decât unu-două articole din generații în generații, dar le fac bine… Noi ne ducem cu know-how-ul nostru, îi ajutăm, le arătăm cum ar trebui să ambaleze produsul

respectiv, ce trebuie să îi facă ca să poată să îl vândă la peste 3.000 de kilometri distanță, și atunci e clar că îi punem sub umbrela brandurilor noastre.

Aici mai vorbim de Melina (cu dul-

ciuri de casă, ca din copilărie); Dobro-gea Lactate și, bineînțeles, brandul Balkanica.

Sunt patru branduri mari pe care le creștem și în care investim tot ce înseamnă know-how-ul și sufletul nostru în a ajuta micii producători, micii fermieri să poată să aibă și ei oportunitatea de a-și vinde produ-sele românilor din diaspora”.

Bogdan Buzu-Vasilache mărturisește că în cazul multor mici producători „ne-am dorit noi foarte mult produsul respectiv, să îl avem în portofoliul nostru, pentru că era

un produs care respecta calitatea, tradiția, tot ce înseamnă locurile re-spective. Acești producători își fac treaba bine și chiar reușesc să facă niște produse senzaționale”.

Unora dintre ei compania Balka-nica chiar le-a cumpărat linii de am-balare, le-a făcut design de etichete. „Bineînțeles, toate lucrurile de genul acesta ei nu le folosesc doar vânzând produse către noi, sunt mulți dintre ei care vând produse îmbunătățite cu succes și în România”, explică ma-naging directorul firmei.

Și spaniolii au descoperit gustu-rile românești. „Avem surprize mari de la spanioli cărora le place berea noastră foarte mult, spre exemplu. E surprinzător să mergi la o onomasti-că a unui spaniol și să vezi că-ți dă o bere românească… «Dar nu era ne-voie să aduci pentru mine…» «Nu, nu am făcut nimic special pentru tine, eu asta beau acum acasă…» E surprinzător și plăcut că mulți spanioli încep să consume produ-sele noastre…” La Balkanica Distral

găsești și alte produse ce sunt păs-trate într-un colț de suflet, de care, poate, nu îți mai amintești decât când le descoperi aici: laptele Doina, crema Gerovital, emulsie de extract de castraveți, apă sau săpun de trandafiri, obiecte de artizanat, cea-iuri. „Sau «domnule, cum spală deter-gentul Dero nu spală niciunul…» OK, îl avem…”, spune managing directo-rul firmei, zâmbind.

Care este rețeta succesului firmei Balkanica? „E o simbioză între stan-dard și implicare. Toată lumea este implicată, de la proprietarul grupului până la șoferul care livrează produse-le. Având această implicare la toate nivelurile, luăm întotdeauna feed-back-ul foarte repede de la clienții noștri, dacă apare vreo problemă încercăm să o remediem imediat. Practic acest lucru este apreciat foar-te mult de clienții noștri. Unii dintre ei chiar fac un filtru, lucrează cu noi în special pentru lucrul acesta, pentru seriozitate și pentru standardele pe care noi le oferim. Și pentru faptul că, deși compania a ajuns la un anu-mit nivel, am rămas în continuare în contact cu ei și întotdeauna le ascul-tăm doleanțele și încercăm să le răs-pundem cât de repede se poate la tot. Iar dacă au idei de produse noi, cred că suntem una dintre firmele care acționăm foarte-foarte repede.

E clar că un suport suplimentar îl avem și din partea colegilor din platformele aflate în România și Bul-garia, pentru că una este să avem întotdeauna pe cineva acasă care să poată să răspundă prompt la solici-tările noastre și altfel ar sta situația dacă am face acest lucru de aici, din Spania”.

Ce perspective de dezvoltare are compania Balkanica Distral pentru anul acesta și pentru cei următori? „Standardul va prima în continuare. E clar că nu vom face niciodată rabat de la standard. Varietatea produ-selor e unul dintre lucrurile care ne caracterizează și diferențiază, totul sub lupa calității și a respec-tării standardului nostru de lucru”, a răspuns, simplu, Bogdan Buzu-Vasi-lache.

Nu mai trebuie alte argumente ca să fii sigur că Balkanica Distral este o companie de care trebuie să se țină cont pe piață: „În 2018 față de 2017 am avut o creștere a cifrei de afaceri cu două cifre, cum de altfel s-a în-tâmplat în ultimii șase ani de zile, creșterea a fost întotdeauna cu două cifre. Perspectivele arată la fel de bine și pentru anul acesta.

Piață pentru produsele noastre este, provocări apar zilnic, iar noi suntem și vom fi aici mulți ani de acum înainte”.

Ana-Maria Cornilă

Page 8: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

8 04.04.2019ÎN SPANIA Difi cultăţi în unele cazuri pentru acordarea subsidiului pentru șomerii peste 52 de aniMinisterul Muncii dezminte că ar fi

haos în ceea ce privește primirea sub-sidiului pentru șomerii de peste 52 de ani, a informat telecinco.es.

Cea mai mare parte a solicitărilor pe care le primește Serviciul Public Național pentru Muncă (Servicio Públi-co de Empleo Estatal – SEPE) pentru primirea subsidiului pentru șomerii cu vârste peste 52 de ani „se rezolvă cu totală normalitate”, au declarat surse din Ministerul Muncii, Migrațiilor și Securității Sociale, consultate de Euro-pa Press.

SEPE a acordat subsidiul de șomaj pentru persoane peste 52 de ani unui număr de 32.000 de persoane dintr-un total de 56.000 de solicitări primite în-tre 14 martie, când a intrat în vigoare regularizarea acestui ajutor, și 28 mar-tie. Astfel, s-au aprobat până acum 57% dintre solicitările primite în aceste două săptămâni.

Ministerul Muncii, Migrațiilor și Securității Sociale a informat într-un comunicat de presă că acționează pentru ca formalitățile solicitărilor să se realizeze cât mai rapid ca să se grăbească accesul la subsidiu. În ca-drul gestionării obișnuite a subsidiului, Ministerul Muncii a asigurat că SEPE lucrează „normal” la rezolvarea tuturor solicitărilor.

„Dosarele în care au apărut nuanțe

de interpretare ca urmare a introducerii de îmbunătățiri ale formulelor de acces – care nu erau în regularizarea anterioa-ră, din anul 2012 – se vor rezolva în cu-rând, după ce se vor analiza și se va ve-rifi ca faptul că, după cum prevede nor-mativa, îndeplinesc condițiile”, asigură Ministerul Muncii. În orice caz, după ce se confi rmă că totul este corect, aceste dosare în lucru – cazuri excepționale – vor primi subsidiul retroactiv, de la data solicitării.

Surse din Ministerul Muncii consulta-te de Europa Press au explicat că doar în

cazurile în care s-a respins subsi-diul și există semne de întrebare cu privire la decizia menționată s-a „oprit” lucrul la dosar până la rezolvarea acestora. „Este unica decizie ce s-a trimis (către SEPE), să se oprească lucrul la unele respingeri în cazurile în care sunt semne de întrebare”, au de-clarat sursele consultate.

Ziarul El Mundo a publicat în ediția de pe 1 aprilie că Ministerul Mun-cii a trimis o dispoziție birourilor SEPE pentru a se paraliza lucrul la majorita-tea solicitărilor pentru noul subsidiu pentru șomerii peste 52 de ani din ca-uza „lacunelor” din decretul ce regulari-zează aceste ajutoare.

Între aceste lacune, El Mundo menționează semnele de întrebare în cazul persoanelor care împlinesc 15 ani cotizați după ce ating vârsta de 52 de ani, dar în ultimii ani au fost autónomos.

Surse din Asociația Lucrătorilor pe Cont Propriu (Asociación de trabajado-res autónomos – ATA) au informat că legea specifi că că trebuie să se cotizeze pentru șomaj.

Alte semne de întrebare se referă la persoanele care primeau renta ac-tiva de inserción (RAI) și acum vor să

treacă la subsidiu, dar nu se știe foar-te bine cum să se facă.

Noul subsidiu pentru șomerii peste 52 de ani a intrat în vigoare pe 13 mar-tie, după publicarea în Buletinul Ofi cial al Statului a decretului lege care îl re-gularizează. Totuși, creșterea cotizației acestui subsidiu de la 100% la 125% din baza minimă a intrat în vigoare pe 1 aprilie.

Normativa scade vârsta de acces la acest subsidiu de la 55 de ani la 52; su-primă condiția de a avea împlinită vâr-sta de 52 de ani în momentul faptului cauzator și elimină procentele aplicabi-le cuantumului subsidiului când bene-fi ciarul a avut o normă de lucru parțială. De asemenea, crește durata maximă a subsidiului, ce constă într-un ajutor de 430 de euro pe lună. Se va putea primi până la împlinirea până la împlinirea vârstei obișnuite pentru pensionare, spre deosebire de regularizarea anteri-oară, ce ducea la anularea acestui sub-sidiu când se putea benefi cia de orice altă modalitate contributivă de pensio-nare, ducând la jubilaciones anticipadas forzosas.

În plus, noua regularizare elimină lu-area în considerație a veniturilor unității familiale pentru accesul la subsidiu și crește cotizația pentru pensionare pe durata primirii subsidiului de la 100% la 125% din baza minimă de cotizare în vigoare în fi ecare moment.

Guvernul calculează că de modifi că-rile introduse în subsidiu vor benefi cia aproape 380.000 de persoane (114.000 ce vor putea benefi cia de acesta; 265.465 care își vor vedea îmbunătățite cotizațiile, și 12.000 de persoane care în prezent primesc subsidiul parțial și îl vor primi complet). Costul estimat al acestei reforme a subsidiului este de aproximativ 348 de milioane de euro.

Continuă să scadă numărul românilor

Baleares este provincia din Spania cu cel mai mare procent de persoane năs-cute în străinătate. Aproape un sfert din populație – 22,2%. Comunitatea cea mai numeroasă din insule este cea marocană, fiind urmată de argentinieni și germani. La polul opus se află provincia Jaén, cu doar 3,3% străini rezidenți în zonă. Și aici marocanii reprezintă majoritatea, urmând românii și columbienii, aceeași ordine de comunități de străini majoritari ca la nivel național.

Numărul de rezidenți în Spania, străini sau cu naționalitate spaniolă, născuți în altă țară, a crescut în ultimul an în termeni absoluți, conform datelor Institu-tului Național de Statistică din 2018. Același lucru s-a înregistrat și anul anteri-or, după cinci ani de scăderi continue. În prezent sunt 6.386.904 de persoane, cu 200.000 mai multe decât în 2017, când s-a oprit pierderea continuă de stră-ini din 2012. În anul menționat s-a atins numărul cel mai mare de persoane năs-cute în alte țări: 6.759.780 – 14,3% din populație. În prezent reprezintă 13,7% din totalul persoanelor înregistrate cu reședința în Spania.

Repartizarea între provincii este foarte inegală. Peste 20% din populație, pe lângă Islas Baleares, sunt Gerona, Alicante, Almería și Santa Cruz de Tenerife. Orașul autonom Melilla le depășește pe toate în ceea ce privește procentajul – 23,7% (91% marocani).

Marocanii, comunitatea de străini cea mai numeroasă din Spania, este majoritară în 17 provincii, între acestea, Barcelona. Și continuă să crească. Anul trecut au devenit majoritari și în Málaga (înainte britanicii erau cei mai numeroși) și în Soria, depășind românii, o comunitate în scădere. În Alicante în rândul străinilor majoritari sunt britanicii, iar în Santa Cruz de Tenerife, ve-nezuelenii.

Numărul venezuelenilor a crescut cel mai mult în Spania în ultimul an. Sunt cu 22% mai mulți decât în 2017. O creștere continuă din 2015. Deja sunt a șasea comunitate de străini cea mai numeroasă, când cu doar patru ani în urmă erau pe locul 12 ca țară de origine mai frecventă între străini. Sunt străini majoritari în Santa Cruz de Tenerife, Pontevedra și La Coruña.

În ultimul an venezuelenii au depășit britanicii, care în ultimii 20 de ani au fost cea de a patra cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania. Scăde-rea numărului de britanici este anterioară referendumului pentru Brexit, care a avut loc în 2016. În prezent sunt circa 249.000 de britanici în Spania.

Scăderea nu afectează doar britanicii, ci pe majoritatea cetățenilor străini originari din țări din Uniunea Europeană. În prezent, conform Institutului de Statistică, în Spania sunt circa 594.000 de români, numărul nostru scăzând cu 20.000 în ultimul an. Suntem a doua comunitate de străini cea mai nume-roasă, dar în perioada 2008-2013 am fost prima, cu peste 800.000 de rezidenți. Încă suntem majoritari în 19 dintre provincii – Madrid, Lugo, Asturias, Huesca, Lérida, Burgos, La Rioja, Zaragoza, Teruel, Guadalajara, Castellón, Toledo, Cuen-ca, Valencia, Badajoz, Ciudad Real, Albacete, Huelva, Córdoba.

Familiile în situaţie de risc de sărăcie vor primi până la 588 de euro pentru fiecare copil

Familiile în situație de risc de sărăcie vor primi până la 588 de euro pentru fi -ecare copil în întreținere de pe 1 aprilie, când a intrat în vigoare paragraful pe această temă din Decretul Regal Lege cu măsuri urgente de protecție socială ce a fost aprobat pe 8 martie de Consiliul de Miniștri.

Guvernul crește prestația pentru copil în întreținere fără dizabilități de la 291 de euro până la 341 de euro (28 de euro pe lună) în cazul familiilor în situație de sără-cie – cu un venit sub 50% din venitul con-siderat pragul sărăciei – și până la 588 de euro (49 de euro pe lună) pentru familiile în situație de sărăcie severă – când veni-tul anual este mai mic de 25% din venitul considerat pragul sărăciei.

Această creștere face parte din seria de măsuri pe care Alto Comisionado para la Pobreza Infantil din Guvern le-a propus pentru a se combate sărăcia în rândul copiilor din Spania. Conform datelor In-stitutului Național de Statistică, în anul 2017 31% dintre minorii sub 16 ani din Spania erau într-o situație de risc de să-răcie sau excluziune socială (indicatorul AROPE), un total de două milioane de copii.

De asemenea, 630.000 de copii din Spania trăiesc în familii în situație de să-răcie severă, cu venituri sub 25% din me-dia veniturilor echivalente. Sunt în aceas-tă situație familiile formate din doi adulți și doi copii care au venituri mai mici de 7.000 de euro pe an, cu alte cuvinte, mai puțin de 600 de euro pe lună.

Guvernul calculează că cu cei 588 de euro s-ar putea scoate din această situație de sărăcie severă circa 82.000 de copii, 11,7%, după cum a explicat

Alto Comisionado, Pau Marí-Klose, într-o conferință de presă pentru prezenta-rea Bugetului General al Statului pentru 2019, neaprobat de Congres.

Într-un interviu acordat agenției de presă Europa Press în decembrie 2018, Marí-Klose a recunoscut că situația de sărăcie în rândul copiilor din Spania este „anormală” deoarece „nu cores-punde unei țări dezvoltate” precum aceasta, cu rate de risc de sărăcie a co-piilor „foarte mari” în comparație cu alte grupe de vârstă. „Este o situație struc-turală pe care o trăim chiar dinainte de criză”, a semnalat.

După cum se precizează în Decretul Regal Lege, ultimele date cu privire la ul-timul trimestru din 2018 arată o „ușoară scădere” a numărului de familii cu minori

în îngrijire ce nu au nici un venit, deși se semnalează că numărul acestor cămine fără venituri se menține practic dublu față de cel de la începutul crizei econo-mice. În orice caz, Marí-Klose a avertizat în același interviu pentru Europa Press că nu sunt afectate de sărăcie doar fa-miliile fără venituri, ci și că munca celor doi părinți dintr-o familie din Spania nu „blindează” împotriva sărăciei, deoarece în 7% din familiile în care ambii părinți lucrează sunt în această situație.

„Sărăcia în rândul copiilor se extinde foarte transversal. Se spune că indicele este cu mult mai mare în familiile mono-parentale sau numeroase și este adevă-rat, dar de sărăcie nu scapă nici familiile cu o confi gurație mai des întâlnită”, a avizat.

Page 9: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

9.0 .2019 PUBLICITATE

BÂRSAN PAN PRODUSE DE CARNE DUPĂ REȚETE

TRA DIȚIONALE

• Magazine proprii şi distribuţie la cerere, în toatăSpania, cu maşini frigorifi ce proprii

• Preparate naturale, doar cu carne şi condimente• Afumate natural• Peste 45 de sortimente• Se fac la comandă. Garanţia prospeţimii şi a calităţii

O gamă diversă de produse lactate aduse din România, băuturi alcoolice şi răcoritoare, produse de patiserie

DEPOZIT ANGRO - Mezeluri

- Pateuri de post

- Produse patiserie

- Compoturi - Cafea

BIRSAN Y BARSAN HERMANOS SL (Firma veche)

NOI RUTE

PUNCTE PACHETE Madrid: C/ Felix Boix, 2 (Plaza de Castilla).

Tel.: 647 208 888 Alcalá de Henares: C/ Juan de Cardona, 2.

Tel.: 662 478 586, 609 182 407 Arganda del Rey: Paseo de la Estación, 29

Barcelona: C/ Entença, 149. Tel.: 662 220 285, 642 933 422

Lérida: C/ Maragal, 6 (în spate la Universitate). Tel.: 662 220 285

SPANIA-ROMÂNIA:

De la 1 kg la 20 kg – 2 €/kg De la 20 kg la 150 kg – 1,5 €/kg De la 150 kg la 300 kg – 1,3 €/kg De la 300 kg la 500 kg – 1,2 €/kg

Peste 500 kg – 1 €/kg ROMÂNIA-SPANIA – 2 €/kg

RUTE ÎN TOATĂ ROMÂNIA Telefon informaţii România: 0040/ 752 618 805

FABRICĂ DE MEZELURI ŞI DE PÂINE

Poligonul industrial Herlé, C/ Jaén, hala 13Alcalá de Henarestel.: 918 321 958, 671 080 037 e-mail: [email protected]

MAGAZINE PROPRII

PANADERIA ANA

Alcalá de Henares:

Paseo de la Estación, 8

Tel.: 671 080 049

Arganda del Rey:

Paseo de la Estación, 29

Page 10: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

10 ÎN ROMÂNIA 04.04.2019

Învăţământul obligatoriu, extins la 15 clase

Teléfonos: 910 81 42 35 666 05 75 02

Președintele Klaus Iohannis a pro-mulgat, pe 1 aprilie, legea pentru modifi carea Legii educaţiei naţio-nale 1/2011 prin care învăţământul obligatoriu este mărit la 15 clase, incluzând grupa mică, grupa mijlo-cie și grupa mare din învăţământul preșcolar.

„Alineatele (1) și (2) ale articolului 16 se modifi că și vor avea următorul cuprins: «Art. 16. – (1) Învăţământul general obligatoriu cuprinde învă-ţământul primar, învăţământul gim-

nazial și primii 2 ani ai învăţământu-lui secundar superior. Învăţământul secundar superior și grupa mare din învăţământul preșcolar devin obliga-torii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. (2) Frecventarea învăţământul

obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani». Alineatul (1) al arti-colului 24 se modi-fi că și va avea urmă-torul cuprins: «Art. 24. – (1) Învăţămân-tul general obli-gatoriu cuprinde învăţământul pri-mar, învăţământul gimnazial și primii 2 ani ai învăţământu-lui secundar supe-rior. Învăţământul

secundar superior și grupa mare din învăţământul preșcolar devin obliga-torii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul

2030.»”, arată textul legii.Ministerul Educaţiei a lansat în

dezbatere publică un proiect prin care diferenţiază bacalaureatul în patru tipuri de programe: știinţe, studii socio-umaniste, studii vocaţi-onale și bacalaureatul profesional. Fiecare program va avea propriul examen de absolvire, ce duce la ob-ţinerea unei diplome de bacalaureat.

Examenele de absolvire pentru programele de știinţe și socio-uma-niste (Bacalaureat A1 si A2) și pentru programul vocaţional (Bacalaureat V) vor include probe specifi ce fi ecă-rui program și o probă de maturitate care evaluează capacitatea absol-ventului de a folosi, în mod practic, competenţele dobândite pe parcur-sul întregului parcurs școlar obli-gatoriu, creativitatea, cunoștinţele, abilităţile, aptitudinile și atitudinile absolventului. Potrivit proiectului, lansat vinerea trecută de ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, sub titlul Educaţia ne unește – Viziune asupra viitorului educaţiei în Româ-nia, ciclul secundar superior începe la vârsta de 15 sau 16 ani și are dura-

ta de 3 sau 4 ani, care se organizează în programe de studii profesionale, studii liceale vocaţionale, studii licea-le de știinţe și socio-umaniste.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine extinderea treptată la 15 clase a învăţământului obligatoriu, însă, pentru a putea fi re-alizat acest lucru, trebuie rezolvate o serie de probleme serioase cu care se confruntă sistemul, potrivit unui comunicat al sindicatelor.

În primul rând, trebuie găsite solu-ţii pentru o problemă care trenează mulţi ani: defi citul locurilor la gră-diniţă. Numai în București există un defi cit de 7.000 de locuri, iar numărul cadrelor didactice din învăţământul preșcolar este insufi cient și sunt mul-te situaţii în care educatoarele sunt nevoite să lucreze cu grupe de pre-școlari supradimensionate.

Totodată, trebuie spus că integra-rea copiilor în sistemul de educaţie nu poate fi făcută dacă nu le sunt puse acestora la dispoziţie dotările necesare, precum și cadre didactice bine pregătite. „Este foarte bine că a fost luată această decizie de extinde-

re a învăţământului obligatoriu. Dar trebuie să înţelegem, măcar acum, de ce este importantă creșterea fi -nanţării sistemului de educaţie din România. Nu e sufi cient că aduci niș-te copii în grădiniţe, școli sau licee, pe care îi așezi în bănci și îi ţii ocupaţi”, a afi rmat Simion Hăncescu, președin-tele FSLI, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, educaţia trebuie să dezvolte, iar acest lucru înseamnă locuri sufi ciente, pentru un acces egal al tuturor copiilor în grădinițe și școli, unităţi de învăţământ dotate cu ma-teriale didactice care să ofere o nouă perspectivă a stilului de predare și de învăţare, unul modern, nu unul tern, care obosește elevii, precum și rea-daptarea programelor școlare la cerinţele de pe piaţa muncii, pen-tru a avea tineri absolvenţi cu șanse reale de angajare și funcţionali din punct de vedere profesional.„Și, da, trebuie spus, pentru toate

acestea avem nevoie de strategi buni în educaţie și de bani pentru inves-tiţii. Altfel, nu facem decât să îngră-mădim niște copii sau tineri în săli de clase”, a adăugat Hăncescu.

Hotelierii au rămas fără forţă de muncăDefi citul de pe piața forței de

muncă din industria turismului din România este de 20%, raportat la cei 500.000 de oameni care sunt deja angajați în acest domeniu, în mod direct sau indirect, a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), pe 27 martie, într-o conferință de presă pe tema crizei forței de muncă din industria de turism autohtonă.„De foarte mult timp am discutat

despre problemele din industrie, iar așteptările noastre nu au fost fructifi cate. Industria turismului a alunecat spre alte soluții pentru a rezolva problemele forței de muncă în turism, cum ar fi importul de forță de muncă din țările non-UE.

Cea mai bună variantă în care merită să investim este susținerea sistemului educațional românesc.

Drept urmare, federația noastră a găsit soluții pentru a reuși și vom rezolva parțial problema crizei de forță de muncă. În caz că nu se vor rezolva aceste probleme,

perspectivele sunt sumbre, iar dezvoltarea de noi hoteluri, de noi restaurante va încetini, iar potențialul turistic va scădea, la fel și calitatea serviciilor. Suntem forțați să investim în tinerii afl ați în școlile de turism.

Dacă nu vom investi în educație, estimăm că defi citul forței de muncă pe care o vom avea în turism se va accentua, pentru că vor fi turiști români care vor prefera să meargă în străinătate, în detrimentul vacanțelor din țară.

La ora actuală, în turismul din România lucrează 500.000 de oameni, direct sau indirect, iar defi citul pe acest segment se ridică la 20% din acest total”, a spus Ile.

Datele prezentate la sfârșitul lunii trecute de către ofi cialul FIHR arată că platformele de recrutare au din ce în ce mai multe anunțuri cu „joburi” disponibile în turism, un exemplu în acest sens fi ind OLX unde, în perioada iulie-decembrie 2018, existau 19.805 de posturi disponibile în industria ospitalității.

Pe de altă parte, un studiu realizat KPMG, la cererea Confederației Patronale Concordia, din care FIHR face parte, relevă faptul că la nivelul unei populații de 4.875.656 de tineri în vârstă de 15-34 ani, există o pondere foarte scăzută a celor cu experiență profesională din timpul studiilor, respectiv numai 1,2% au lucrat pe perioada studiilor.

În plus, pentru 44,1% dintre tineri nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerințelor; pentru 35,3%, într-o oarecare măsură; pentru 13,6%, puțin, și pentru 7,1%, deloc.

Totodată, peste 30% dintre tinerii absolvenți cu studii superioare au o ocupație din grupele majore de ocupații 3-9, care necesită studii medii, iar 10,2% dintre cei chestionați, cu studii medii, au o ocupație din grupa majoră de ocupații 9, corespunzătoare muncitorilor necalifi cați.

În perioada 12-13 aprilie, FIHR va organiza un eveniment național în

zeci de orașe și hoteluri, prin care unitățile hoteliere din întreaga țară vor primi circa 4.000 de elevi (între 14 și 19 ani) și studenți, cărora le vor arăta ce înseamnă un loc de muncă în industria ospitalității.Cu această ocazie, aproximativ 100

de hoteluri din 30 de orașe își vor deschide porțile, fi ind un eveniment la nivel național organizat de FIHR cu sprijinul Ministerului Educației

Naționale, al Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism și a Institutului Francez din România.

De asemenea, în cadrul proiectului bilateral Rencontres franco-roumaines du tourisme, a fost constituită o rețea-pilot de 17 licee de turism și alimentație publică. În anul 2017, aceste licee s-au organizat în Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism din România – ARLIHT. În perioada 27-28 mai, FIHR, în parteneriat cu Institutul Francez din România, MEN și ARLIHT va organiza la Sibiu Forumul Rencontres franco-roumaines du tourisme.

Rata șomajului în trimestrul IV 2018 a fost de 4,1%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate pe 28 martie.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de 1,1 puncte procentuale (4,6% la bărbaţi faţă de 3,5% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 1,2 puncte procentuale (4,8% în mediul rural, faţă de 3,6% în mediul urban).

Pe grupe de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (16,3%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul

al IV-lea al anului trecut, de 64,5%, în scădere faţă de trimestrul anterior cu 1,7 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (72,7% faţă de 56% la femei) și la persoanele din mediul urban (65,9% faţă de 62,7% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 23,8%.

În trimestrul IV 2018, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 69,5%, cu 0,5 puncte procentuale sub ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

În plus, în al patrulea trimestru al anului 2018, populaţia activă a României era de 8,956 de milioane de persoane, din care, 8,588 de milioane de persoane erau ocupate și 0,368 de milioane

de persoane erau șomeri, conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM).

Din totalul populaţiei ocupate, salariaţii din România erau în număr de 6,479 de milioane de persoane, iar alte categorii erau în număr de 2,1 milioane, cei din urmă incluzând patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi și membri ai societăţilor agricole sau ai cooperativelor neagricole.

Rata de ocupare reprezintă ponderea populaţiei ocupate din grupa de vârstă x în populaţia totală din aceeași grupă de vârstă x.

Rata șomajului reprezintă ponderea șomerilor în populaţia activă.

Rata şomajului, în creştere

Page 11: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

11ÎN ROMÂNIA04.04.2019

Fonduri europene de aproape două miliarde de euro pentru infrastructură

Comisia Europeană a aprobat fi-nanţări de aproape două miliarde de euro pentru mai multe proiecte de infrastructură din România care vizează transportul public din Bu-curești, litoralul Mării Negre și sis-temul de aprovizionare cu apă din judeţul Timiș.

Potrivit unui comunicat al Exe-cutivului comunitar, comisarul european pentru politica regio-nală Corina Creţu a aprobat pe 2 aprilie finanţarea a patru proiec-

te majore în România și anume „Reţeaua de infrastructură rutieră

integrată pentru zona orbitală din București”, „Îmbunătăţirea servicii-lor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera”, „Protecţia și Re-abilitarea zonei costiere – Faza a II-a” și „Proiectul regional de dez-voltare a infrastructurii de apă și apă uzată în judeţul Timiș”, se ara-

tă într-un comunicat al Comisiei Europene.

Toate aceste proiecte sunt parte a Programului Operaţional „Infra-structura Mare”.

„Proiectul Reţea de infrastruc-

tură rutieră integrată pentru

zona orbitală din București vine să ofere soluţia în ceea ce privește capacitatea limitată a actualului inel de autostradă din jurul Bu-cureștiului prin modernizarea câ-torva porţiuni cu câte două benzi pe sens a acestei șosele, precum și construirea legăturilor Dom-nești-DJ602, Olteniţa-DN4, Ber-ceni-DJ401 și Mogoșoaia-DN1A. Proiectul prevede, de asemenea, construirea a 51 de km din noua Autostradă de Centură Sud a Bu-cureștiului. Proiectul va fluidiza traficul din capitala României, ur-mând a fi finanţat cu peste un mi-liard de euro de către UE, iar costul eligibil total al proiectului major este de 1,2 miliarde de euro”, se precizează în comunicatul citat.

Proiectul „Îmbunătăţirea ser-

viciilor de transport pe linia de

metrou 2, Berceni-Pipera” pre-vede intervenţii tehnice și lucrări pe linia de metrou M2, achiziţia de garnituri de metrou și reconstrui-rea substructurii șinelor, precum și a infrastructurii electrice și sanita-re de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului. Proiectul va fi finanţat cu aproape 100 de milioa-ne de euro prin politica de coeziu-

ne, iar costul eligibil total este de aproape 115 milioane de euro.

Proiectul „Protecţia și Reabili-

tarea zonei costiere – Faza a II-a” prevede intervenţii la plaje, lucrări de consolidare și construirea unor ziduri de susţinere, lucrări de dra-gaj și acoperirea cu nisip supli-mentar a plajelor. Obiectivul prin-cipal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, preveni-rea și controlul riscului de eroziu-ne costieră de-a lungul litoralului românesc al Marii Negre, în special în zona judeţului Constanţa. Pro-iectul va fi finanţat cu peste 600 de milioane de euro de către UE.

Proiectul regional de dezvol-

tare a infrastructurii de apă și

apă uzată în judeţul Timiș vi-zează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și de epurare a apelor uzate în judeţ iar peste 380.000 de persoane vor avea acces la apa potabilă de mai bună calitate. Proiectul primeș-te finanţare europeană de peste 135 de milioane de euro de către UE, iar costul eligibil total pentru acest proiect major este de aproa-pe 160 de milioane de euro.

Cele 4 proiecte majore apro-

bate pe 2 aprilie pentru România fac parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează sa fie implementate în zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia și România.

Proiectele acoperă o serie lar-

gă de domenii: sănătate, trans-

porturi, cercetare, mediu și

energie. Combinate cu cofinanţa-rea naţională, investiţiile totale în cadrul acestor proiecte se ridică la opt miliarde de euro.

„Aceste 25 de proiecte repre-zintă tot atâtea exemple despre modul în care UE contribuie la îm-bunătăţirea vieţii cotidiene a cetă-ţenilor noștri, de la o apă potabilă de mai bună calitate la transport feroviar mai rapid și spitale mo-derne. În actuala perioadă buge-tară, am adoptat 258 de proiecte de infrastructură de mari dimen-siuni în valoare de 32 de miliarde de euro reprezentând fonduri UE. Într-un fel, acestea sunt ambasa-dorii politicii de coeziune și sunt mândră de fiecare dintre ele”, a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.

Înnoptările în structurile de primire turistică, în creștere în februarie

Sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au în-registrat o creștere cu 7,5% în luna fe-bruarie a acestui an faţă de perioada

similară a anului trecut iar înnoptările au înregistrat un avans de 11,4%, po-trivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate pe 2 aprilie.

Sosirile înregistrate în structuri-le de primire turistică au însumat 758.800, iar turiștii români au repre-zentat 82,2%.

În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turis-tică, cea mai mare pondere au deţi-nut-o cei din Europa (75,2% din total turiști străini), iar dintre aceștia 84,3% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna februarie 2019 au însumat 1,496 mi-lioane, în creștere cu 11,4% faţă de cele din luna februarie 2018. Înnop-tările turiștilor români au reprezentat 82%, în timp ce înnoptările turiștilor

străini au reprezentat 18%. Cea mai mare pondere a turiștilor străini au deţinut-o cei din Europa (73,8% din total turiști străini), iar din aceștia

83,6% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Indicele de utilizare netă a locu-

rilor de cazare a fost de 26,3% pe

total structuri de cazare turistică,

în creștere cu 2,4 puncte procen-

tuale faţă de luna februarie 2018. Sosirile vizitatorilor străini în Româ-nia, înregistrate la punctele de fron-tieră, au fost de 676.800, în creștere cu 6,7% faţă de luna februarie 2018. Majoritatea vizitatorilor străini provi-ne din ţări situate în Europa (93,6%), 51,6% dintre aceștia fiind din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uni-unii Europene, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Bulgaria (31,7%), Ungaria (25,2%), Italia (8,7%), Ger-mania (6,3%), Polonia (5,2%), Franţa (4,2%) și Regatul Unit (3,9%).

În primele două luni ale acestui

an, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 1,517 milioane, în creștere cu 6,3% faţă de perioada similară a anului 2018. So-sirile turiștilor români au reprezen-tat 81,9%. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada ianuarie-februarie 2019 au însumat 2,969 milioane, în creștere cu 9,8% faţă de cele din perioada co-respunzătoare a anului trecut. Turiștii români au reprezentat 81,3%.

Indicele de utilizare netă a locuri-lor de cazare în primele două luni ale anului a fost de 24,8% pe total struc-turi de cazare turistică, în creștere cu două puncte procentuale faţă de pe-rioada ianuarie-februarie 2018.

Pe judeţe, în lunile ianuarie și fe-bruarie, numărul de sosiri ale tu-

riștilor în structurile de primire

turistică cu funcţiuni de cazare a

înregistrat valori mai mari în mu-

nicipiul București (265.200), Bra-

șov (223.000), Prahova (89.800),

Cluj (72.800) și Mureș (71.800), iar numărul de înnoptări ale turiștilor a înregistrat valori mai mari în Brașov (470.100), București (452.400), Praho-va (207.200), Mureș (139.300) și Cluj (137.500).

Sosirile vizitatorilor străini în Ro-mânia, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada de re-ferinţă de 1,408 milioane, în creștere cu 5,8% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier și aerian au fost cele mai utili-zate pentru sosirile vizitatorilor stră-ini în România, reprezentând 74,1%, respectiv 23,9% din numărul total al sosirilor.

Lucrările de reparaţii la Moraviţa-

Oraviţa şi Pojejena-Socol încep

anul acesta Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat, pe 31 aprilie, că, în acest an,

vor începe lucrările de reparaţii la DN 57 și DN 57A, respectiv Moraviţa-Oraviţa și Pojejena-Socol, în timpul unei vizite de lucru în judeţul Caraș-Severin.

În cadrul vizitei, ministrul transporturilor și directorul general CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), Narcis Neaga, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale au verificat situaţia mai multor obiective de infrastructură din judeţ. „Pe DN 57 este cazul să se intervină de

îndată. Am discutat despre soluţiile pentru DN 57 Oraviţa-Moraviţa. Vreau să vă spun că în acest an avem un buget destul de generos, iar în afară de contractele

subsecvente pe care le avem pentru așternerea de covoare asfaltice, conducerile CNAIR și DRDP Timișoara vor trebui să lucreze și în regie proprie, deoarece au achiziţionat utilaje. Au staţii și tot ceea ce le trebuie ca să lucreze. Avem promisiunea domnului Cristian Ispravnic, directorul

Direcţiei Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, că se apucă, de acum într-o lună, de intervenţia, în regie proprie, la DN 57. Vom începe din Oraviţa (...) Bani sunt, totul este să permită și vremea. În general, lucrările la obiective de investiţii la infrastructura rutieră sunt anuale, dar vreau să văd cum lucrează DRDP-urile în regie proprie, sunt convins că va fi un examen și un test important pentru domnul director”, a declarat Răzvan Cuc.Pentru drumul între Pojejena și Socol, unde există un program de întreţinere, respectiv așternere de covoare asfaltice, pe o porţiune de 21 de kilometri, contractul este deja încheiat.

În plus, discuţiile au vizat și stadiul demarării procedurilor referitoare la drumul

expres Caransebeș-Reșiţa-Voiteg, proiect care va fi finanţat din fonduri

europene. „Este un proiect pe care îl vom lansa la sfârșitul lunii aprilie. Este vorba de elaborarea studiului de fezabilitate pentru drumul expres Caransebeș-Reșiţa-Voiteg. S-a vorbit încă de acum trei săptămâni de lansarea acestui drum, care era cuprins în Master-Planul general de transport ca perioadă de implementare 2020 – 2030, dar, așa cum am făcut și la alte proiecte de interes regional, am decis să tragem în perioada de implementare acest proiect în 2019, iar într-o lună va fi ridicată pe SICAP procedura de licitaţie pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Astfel, punem acest obiectiv în linie dreaptă”, a precizat Cuc.

În continuarea vizitei, ministrul transporturilor a avut o serie de discuţii cu primarii localităţilor cărășene, cu privire la urgenţele ce trebuie rezolvate în infrastructura din această zonă.

Page 12: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

1212 04.04.2019SPORTTabără de vară pentru formarea viitoarei

echipe naţionale Under 15 Departamentul de Scouting al

Federației Române de Fotbal or-ganizează o tabără de vară pentru formarea viitoarei echipe naționale Under 15, destinată juniorilor ro-mâni din străinătate născuți în anul 2005, care va avea loc la Centrele Naționale de Fotbal Mogoșoaia

și Buftea, în perioada 20-27 iulie 2019.

Toți juniorii români din străină-tate născuți în anul 2005 care vor să participe trebuie să se înscrie trimițând un e-mail, până la data limită de 1 iunie 2019, la adresa [email protected], a informat

Federația Ro-mână de Fot-bal, într-un co-municat.

Mail-ul tre-buie să conțină, pentru fieca-re junior care dorește să se în-scrie, următoa-rele informații: numele și pre-numele, data și locul nașterii, clubul la care evoluează, pos-

tul (posturile) pe care joacă și un număr de telefon (personal sau al părinților).

Cei care s-au înscris vor primi mai multe detalii după data de 1 iunie 2019. Tinerii jucători trebuie să se prezinte la tabăra de vară cu echi-pamentul sportiv propriu, cu un act de identitate, cu acordul scris al clubului legat de participarea lor la acțiunea FRF și cu o adeverință medicală care să ateste că sunt apți pentru activitate sportivă.

Federația Română de Fotbal va asi-gura jucătorilor costurile pentru ca-zare și masă în perioada respectivă.

Pentru această acțiune sunt dis-ponibile 48 de locuri.

Aceasta va fi a cincisprezecea acțiune pentru juniorii români din străinătate organizată pe parcursul ultimilor cinci ani de Departamen-tul de Scouting al Federației Româ-ne de Fotbal.

Cristina Neagu: Am un cap bun pentru un antrenor de handbal, dar acum mă

bucur de jocul din terenCristina Neagu a atins o perfor-

manţă unică în handbal. A fost de-clarată pentru a patra oară în cariera cea mai bună jucătoare din lume și nu are de gând să se oprească aici.

Accidentată, handbalista echipei CSM București, în vârstă de 30 de ani, a vor-bit despre viitorul ei și a precizat că nu are de gând să renunţe la sportul care a consacrat-o.

„M-am gândit la toate lu-crurile. Nu am ceva foarte clar stabilit. Sigur voi rămâ-ne în sport pentru că sunt lucruri și beneficii pe care

le pot aduce sportului. În mare asta e ideea, nu știu exact... (n.red. - Îţi place meseria de antrenor?) Să știi

că îmi place și m-am gândit la asta. Cred că am un cap bun pentru un antrenor de handbal, însă deocam-

dată mă bucur de jocul din teren și vedem peste câţiva ani ce am de gând să fac” a declarat Cristina Neagu, pentru Telekom Sport.

Cristina Neagu evolu-ează în prezent la CSM București.

Cea mai importantă performanță la nivel de club a fost bifată în 2015, când a cucerit Liga Cam-pionilor cu Buducnost Podgorica.

Bute şi-a anunţat retragerea din box Lucian Bute (39 de ani) și-a anunţat

cu lacrimi în ochi retragerea din boxul profesionist, sport pe care l-a practicat încă din copilărie și în care a cunoscut succesul. Cu lacrimi în ochi, „Mister KO” a transmis că e timpul să-și asculte corpul, dar și că decizia e una defini-tivă.

După 35 de victorii și doar cinci în-frângeri, 27 de succese prin knock-out, o centură mondială apărată de nouă ori și o pauză de doi ani, Lucian Bute

a hotărât că e momentul să coboare de pe marea scenă a boxului profesi-onist. Una care i-a adus clipe de neui-tat, dar pe care, la 39 de ani, nu mai poate păși cu aceeași încredere, motiv pentru care alege să pună punct: „S-a terminat pentru mine. La 39 de ani, este momentul să dau pagina. Asta este viaţa, îmi e foarte greu, dar știu că e cea mai bună decizie. Nu mai am nimic de demonstrat, încă două sau trei lupte pentru câţiva dolari în plus

nu ar fi schimbat nimic. Sunt sănătos și vreau să mă ocup de familie, cei doi copii ai mei sunt cel mai frumos cadou pe care l-am primit. Chiar dacă voi mai primi oferte, le voi refuza. Când iau o decizie, e definitivă și nu mă întorc”, a declarat gălăţeanul, citat de Journal de Montreal, înainte să ofere principala explicaţie pentru decizia majoră lua-tă: „Reflexele mele, dorinţa de a mă antrena și echilibrul

nu mai sunt aceleași. Iar acestea sunt semne că ai încetinit. Boxul este un sport de reacţie și nu iartă niciodată. De ce să-mi risc sănătatea? Este foarte greu pentru un pugilist să recunoască faptul că și-a atins limitele”.

„Nu a contat doar faptul că am de-venit campion mondial, ci maniera în care am câștigat centura. Îmi amin-tesc și acum reacţia publicului, sunt momente de neuitat. Un alt moment special a fost și la a doua luptă cu Li-brado Andrade, din Quebec. Din punc-tul meu de vedere, a fost cel mai bun meci al meu”, a mai punctat Bute, cel mai bun pugilist român de la Leonard Doroftei încoace, care se poate lăuda că a deţinut titlul mondial IBF la cate-goria mijlocie între 2007 și 2012.

Învins de Carl Froch, în Anglia, în 2012, sportivul originar din Pechea, Galaţi, nu a mai reușit să se apropie de titlul mondial în ultimii ani, aflân-du-se departe de forma maximă. După înfrângerea în faţa britanicului, Bute l-a învins pe Denis Grachev, a pierdut contra lui Jean Pascal și cu italianul Andrea Di Luisa.

Au urmat trei înfrângeri la rând pen-tru pugilistul român, cu James DeGale, Badou Jack și Eleider Alvarez. Meciul cu Álvarez, din februarie 2017, va ră-mâne ultimul al carierei.

Gabriel Leş: Nu se pune problema să

renunţăm la clubul Steaua BucureştiMinistrul Apărării Naţionale, Gabriel Leș, a anunţat, pe 21 martie, că nu se

pune problema ca instituţia pe care o conduce să renunţe la secţia de fotbal a clubului sportiv al Armatei, Steaua București, catalogând informaţiile care au apărut pe această temă drept „zvonuri și legende”.

„În 2017, când am ajuns prima dată ministru, am dat de zeci de procese, am încercat să nu mă bag foarte mult. Ceea ce s-a întâmplat cu Steaua București de atunci încoace merge pe un trend pozitiv, normal, dar nu cred că este vii-torul pe care trebuie să-l aibă un club. Pentru un club cu o asemenea tradiţie trebuie găsite soluţiile cele mai bune pentru viitor. Funcţionează bine, este loc și de mai bine, vom vedea care vor fi soluţiile pe care le vom găsi ulterior, avem întrebări dacă rămân 46 de secţii, să vedem ce păstrăm. Ministerul Apărării Na-ţionale nu va putea asigura fi nanţarea pentru unele secţii”, a declarat Gabriel Leș, la Prosport Live.

Ministrul Apărării Naţionale a catalogat drept „zvonuri și legende” informaţi-ile potrivit cărora ministerul are de gând să renunţe la clubul sportiv de fotbal al Armatei, Steaua București.

„În primul mandat, în 2017, ca ministru al Apărării, aproape 50 la sută din-tre mesajele care-mi veneau din zona militară pe anumite chestiuni care ţin

de organizarea Ministerului Apărării Naţionale de la militari, rezerviști și așa mai departe, 50 la sută erau întrebări care ţineau de Steaua și de nume. Stă-team să mă gândesc că ministrul Apărării nu trebuie să facă asta și s-a înţeles greșit un anumit lucru. Sunt tot felul de zvonuri și de legende, unele create... Există voinţă să rămână mai departe (clubul de fotbal Steaua București - n.r.), bineînțeles. Secţia de fotbal are totuși cei mai mulţi bani din tot clubul, dar sunt anumite limitări legale vizavi de cât poţi merge cu o secţie de fotbal, să avansezi. Intenţia noastră nu este să oprim secțiile la care se poate face refe-rire pentru renunţarea lor, sunt secţii care chiar nu mai au performanţă, nici renumele ș.a.m.d. Nu se pune problema de secţia de fotbal”, a completat Leș, la ProSport Live.

Ministrul Gabriel Leș a anunţat și că stadionul din Ghencea se construiește pentru a fi folosit de către Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, nu de către FCSB, echipa patronată de George Becali.

„Din informaţiile pe care le deţin în acest moment, în ultimele două man-date, nu a existat o astfel de decizie (ca pe stadionul din Steaua să joace FCSB - n.r.), stadionul se face pentru clubul sportiv al Armatei, știţi, în 2020 -2021 acest stadion va fi gata, termene care se vor respecta, nu vor fi gata în întregi-me, pentru că au apărut și astfel de informaţii în zona media, dar stadionul va fi funcţional, tribunele vor fi funcţionale, probabil nu tot ce înseamnă amena-jările acestui stadion. Nu, se face pentru secţia de fotbal a clubului sportiv al Armatei”, a declarat Gabriel Leș, la ProSport Live.

Page 13: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

1304.04.2019 TEHNOLOGIE

Vorbește și calculatorul scrie în română!

Vorbeşti şi telefonul scrie. Acum şi calculatorul poate scrie după dictare, fără să te coste nimic. Afl ă cum scrii în Word folosind dictare on-line în română, direct din web browser.

Funcţia de recunoaştere vocală este disponibilă pe PC-uri Windows de mult timp, dar până acum servi-ciul era limitat la comandă vocală şi vorbire în limba engleză. Mai mult, pentru ca totul să funcţioneze corect aveai nevoie să-ţi antrenezi vocea folosind un microfon performant, citind texte predefi nite. Din fericire tehnologia a evoluat între timp, Goo-gle dezvoltând un motor de recu-noaştere vocală care suportă dictare text în română folosind un microfon obișnuit.

Dictation.io este un serviciu gra-tuit care poate fi accesat din browser Google Chrome. Luând forma unei pagini dintr-un caiet de notiţe, Dic-tation.io accesează serverele Google pentru recunoaştere vocală şi trans-mite cuvintele rostite de tine la mi-crofon. Astfel, vorbim de fapt despre

dictare on-line, PC-ul tău neavând nici un rol în procesarea cuvintelor rostite şi transpunerea acestora în formă text.

Avantajul este că poţi poate scrie după dictare fără să fi i limitat de pu-terea de procesare disponibilă pe cal-culatorul tău, totul se face la distanţă şi în timp real.

Totuşi, pentru a avea cele mai bune rezultate este recomandat să folo-sești un microfon de bună calitate şi să vorbeşti într-o încăpere fără surse puternice de zgomot ambiant.

Calculatorul va scrie după dicta-re folosind diacritice şi semne de punctuaţie, dar este obligatoriu ca

la fi nal să verifi ci manual textul

rezultat, evitând astfel situaţii stân-jenitoare în care erori de interpretare rămân în textul fi nal. Algoritmul pen-tru dictare on-line recunoaşte cuvin-te şi expresii, dar nu înţelege sensul acestora. De aceea este important să verifi ci manual textul rezultat după dictare vocală.

Textul obţinut prin dictare on-line

poate fi salvat direct într-un fi şier pe hard disk sau copiat în programul de editare text pe care îl foloseşti de obi-cei, de exemplu, Microsoft Word.

Ţinând cont şi de faptul că este complet gratuit, Dictation.io este un ajutor excelent pentru situaţiile când ai nevoie să scrii documente Word foarte lungi pe baza textului scris de mână pe diferite notiţe sau idei care îţi vin pe moment, posibilitatea pentru dictare text în română scutind multe ore de scris la tastatura clasică. Pentru a scrie după dictare on-line cu cât mai puţine erori este recomandat să pronunţi cuvintele corect şi apă-sat. Nu te grăbi să vorbeşti foarte

repede şi fă scurte pauze în timpul rostirii frazelor lungi.

Google poate recunoaşte majorita-tea cuvintelor atunci când scrii după dictare, dar anumite cuvinte prea scurte sau care se aseamănă cu alte cuvinte comune nu vor fi

recunoscute corect, de aceea este important să corectezi manual după fi ecare sesiune de dictare on-line.

Maşinile din UE şi UK vor frâna singure

dacă depăşesc viteza legală Uniunea Europeană lucrează la un

nou proiect de lege care să oblige com-paniile din industria auto să integreze limitatoare de viteză şi alte sisteme avansate de siguranţă în maşinile lor. Dacă legea va fi adoptată, aceasta va intra în vigoare începând cu luna mai 2022, când toate maşinile noi vândute în UE sau în Marea Britanie (indiferent dacă Brexit-ul se întâmplă sau nu), vor trebui să fi e conforme.

Proiectul se numeşte General Safety Regulation şi obligă producătorii de maşini să integreze tehnologii care vor forţa maşinile să încetinească în cazul în care viteza legală maximă admisă pe drumul pe care merg este depăşi-tă. De asemenea, maşinile vor necesita echiparea din fabrică cu senzori care detectează consumul de alcool şi sis-teme care să monitorizeze activitatea şoferului la volan.

Acestea ar trebui să atenţioneze şo-ferul când nu este atent la drum sau dacă pare că începe să adoarmă. Nu în ultimul rând, maşinile vor necesita să includă un soi de „cutii negre”, care să înregistreze date tehnice despre maşină, inclusiv în timpul accidentului, care să poată ajuta investigaţiile ulte-rioare.

Conform documentelor ofi ciale, noi-

le regulamente ar trebui să ducă la

salvarea a 25.000 de vieţi şi evitarea

a 140.000 de persoane vătămate în

accidente până în anul 2038. Planul UE este în acest moment să reducă numărul deceselor şi rănilor grave pe şosele la zero până în 2050.

Iată lista completă de sisteme de secu-ritate pe care producătorii de maşini vor trebui să le implementeze dacă acest proiect de lege este aprobat: sistem avansat de frânare de urgenţă (pentru

maşini şi dube); sistem care să detec-teze consumul de alcool (maşini, dube, camioane şi autobuze); sistem care să recunoască oboseala sau dacă şoferul a adormit (maşini, dube, camioane şi autobuze); sistem care să recunoască distragerea atenţiei şoferului (maşini, dube, camioane şi autobuze); sistem de înregistrare/cutie neagră pentru înre-gistrarea datelor în timpul accidentelor (maşini, dube, camioane, autobuse); semnal de oprire de urgenţă (maşini, dube, camioane, autobuze); protecţie mai bună pe toată lăţimea vehicule-lor pentru pasagerii din faţă şi centuri îmbunătăţite (maşini şi dube); zonă mai mare de protecţie pentru cap la impactul cu pietoni şi biciclişti şi geam securizat în cazul accidentelor (maşini şi dube); asistenţă inteligentă pentru păstrarea vitezei legale (maşini, dube, camioane şi autobuze); sistem pentru menţinerea benzii de circulaţie (maşi-ni şi dube); protecţie la impact lateral pentru pasageri (maşini şi dube); ca-meră pentru marşarier sau senzori de parcare (maşini şi dube); senzori de presiune în cauciucuri (dube, camioa-ne şi autobuze); senzori de detecţie a participanţilor la trafic vulnerabili şi sistem de avertizare în faţă şi pe late-rale (pentru camioane şi autobuze); îmbunătăţirea unghiurilor de vizibi-litate de pe scaunul şoferului pentru a identifica participanţii vulnerabili la trafic (camioane şi autobuze).

În afara sistemelor care necesită schimbarea structurală a vehiculelor, precum ultimul punct, care menţio-nează îmbunătăţirea unghiurilor de vizibilitate pentru camioane şi au-tobuze şi mărirea zonei de impact pe capota maşinii pentru accidente care implică pietoni şi biciclişti, toate aceste reguli ar putea intra în vigoare din 2022. Volvo a anunţat deja astfel de sisteme de securitate în urmă cu câteva săptămâni, maşinile sale din 2019 şi 2020 folosind deja astfel de tehnologii.

Papa Francisc încurajează copiii

să înveţe informaticăPapa Francisc este acum primul Papă din istorie care a scris o linie de cod

pentru un program de computer. Evenimentul a avut loc în cadrul evenimen-tului „Programming for Peace”, organizat de către fundaţia sa, Scholas Occu-rentes, în Vatican. Prin intermediul acestuia, Papa doreşte să încurajeze tinerii din toată lumea să îşi folosească creativitatea prin dezvoltarea de proiecte te-hnologice care să ducă la binele tuturor.

În cadrul evenimentului, Papa Francisc, asistat de către elevele Matilde Fá-brega Vivanco, din Chile, Nicole Rodriguez, din SUA şi Liuren Yin, din China, a scris prima sa linie de cod: «setScreen(“por la paz”)». Aceasta a fost ultima linie a programului la care cele trei lucrau. După integrarea acestei linii, ecranul ta-bletei pe care a fost introdus a afi şat un mesaj care încurajează tinerii să înveţe să lucreze şi să dezvolte software pentru computere:

„Informatica încurajează tinerii să creeze pace în comunităţile lor. Toată lu-

mea ar trebui să înveţe să folosească tehnologia şi puterea creativă pen-

tru pace”. Fondatorul Code.

org a fost prezent în cadrul evenimentu-lui, acesta oferind de asemenea o de-claraţie similară: „În secolul XXI, informa-tica este un subiect fundamental pe care toţi elevii ar trebui să îl studieze. Şcolile ar trebui să predea informatică pentru a

pregăti studenţii pentru viitor, pentru a încuraja creativitatea copiilor şi pentru a-i învăţa cum să folosească tehnologia şi creativitatea”.

Code.org este o organizaţie non-profi t din SUA, care de şase ani a pornit un proiect prin care încearcă să aducă în toate şcolile din America posibilitatea de a preda informatică către toţi studenţii. Code.org lucrează acum alături de Scholas Occurentes, fundaţia Papei, pentru a realiza acest scop la nivel global, încurajând elevii să dezvolte noi tehnologii în speranţa că vor fi folosite pentru binele umanităţii.

Google Chrome va alerta utilizatorii dacă intră pe site-uri

cu adrese URL contrafăcute

Metodă veche de când internetul, înregistrarea unei adrese URL care diferă cu 1-2 caractere de cea a unui site celebru și folosirea acesteia pentru a atrage în capcană vizitatorii fără băgare de seamă nu va mai funcţiona cu browserul Chrome.

Poate fi o reclamă unei promoţii irezistibile derulată de un celebru magazin on-line, un mesaj alarmant primit pe e-mail care te îndeamnă să-ţi actualizezi datele de contact pe site-ul băncii sau simpla tastare greșită a unei litere din numele unui magazin pe care îl vizitezi frecvent. Copiat după original, site-ul fantomă creat de hackeri te poate convinge să introduci datele cardului de credit sau datele de acces în contul de on-line banking, atacatorii ușurându-te apoi de sumele păstrate acolo.

Anticipând potenţiale capcane, browserul Chrome va opri accesarea adreselor URL care ar putea să ducă în altă parte decât intenţionăm cu un mesaj de avertizare, sugerând adresa corectă.

Spre deosebire de fi ltrul anti-phishing deja existent în browser, noua funcţie pentru verifi carea corectitudinii adresei URL nu compară site-ul respectiv cu o bază de date cu adrese cunoscute pentru atacuri de tip phishing. În schimb, verifi carea se face cu numele altor site-uri cu reputaţie bună, blocând accesul în cazul unei potriviri parţiale a numelui.

Implementată deja în ultima versiune Chrome Canary, opţiunea Navigation suggestions for lookalie URLs poate fi găsită la secţiunea chrome://fl ags. Google va activa noul mecanism de fi ltrare a adreselor URL cu una din actualizările Chrome viitoare.

Page 14: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

14 04.04.2019

Ovidiu ConstantinNeli Dancu

Design: GIG Press

[email protected].

[email protected]

MUNCĂOferte: - Se caută persoane califi cate și necalifi cate pentru muncă în diverse domenii în Franța. Contract și salariu francez, între 10 € și 14 € net pe oră. Se caută peste 600 de persoane. Mai multe informații, pe www.arcforce.ro - Atelier de confecții de piele din San Se-bastián de los Reyes (Madrid) caută modis-te cu experiență pe mașina de cusut piele. Tel.: 910 222 403, 654 802 051

ÎNCHIRIERI- Închiriez cameră unei doamne nefumă-toare, în Madrid, zona stației de metrou El Carmen. Tel.: 666 573 727 - Închiriez cameră cu baie în Madrid, Villa de Vallecas, la 1 minut de metrou. De preferință, nefumători. În casă mai sunt două persoane. Mai multe detalii și poze, la telefon – 642 837 077. - Închiriez cameră unei femei, în Pin-to. Camera are baie separată, pat de 90. Ambianță familială. 200 euro + cheltuieli. Tel.: 677 654 066

MATRIMONIALE- Domn, 47 de ani, caut o doamnă pentru prietenie. Tel.: 643 472 680 - Sunt un bărbat de 62 de ani și caut o fe-meie de vârstă apropiată pentru o relație serioasă. Aș dori să fi e din Comunitatea Madrid. Cele pentru interes și aventură să se abțină. Aștept un contact serios la tel.: 667 274 167. - Tânăr, 38 de ani, necăsătorit, fără obligații, doresc să cunosc o fată sinceră, de vârstă apropiată, pentru o relație serioasă. Comu-

zodia Scorpion, Pești sau Fecioară. Comuni-tatea Madrid. Tel.: 642 466 394 - Domn, 57 de ani, divorțat, fără vicii, fără obligații, pedant, manierat, doresc să cu-nosc o doamnă sinceră, bine îngrijită, de oriunde din Spania, pentru o relație de pri-etenie sau căsătorie. Tel.: 643 736 915 - Înalt, simpatic, empresario, fără obligații familiale, cu cei 7 ani de acasă, doresc să cunosc o tânără cu aceleași calități, pentru o relație bazată pe respect și sinceritate, eventual căsătorie. Locuiesc în Madrid. Nu contează dacă persoana este din altă zonă din Spania. Tel.: 691 736 113 - Am 44 de ani, sunt din Madrid și vreau să cunosc o fată de vârstă apropiată. Tel.: 642 430 682 - Ardelean, cu loc de muncă stabil, doresc să cunosc o doamnă din Comunitatea Ma-drid, pentru prietenie. Tel.: 643 655 584- Tânăr, 38 de ani, necăsătorit, fără obligații, doresc să cunosc o fată sinceră, de vârstă apropiată, pentru o relație serioasă. Comu-nitatea Madrid. Tel.: 643 089 488 - Tânăr din Comunitatea Madrid, caut tâ-nără din Madrid. Tel.: 675 377 984, 643 486 170 - Bărbat, 46 de ani, din Comunitatea Ma-drid, cu serviciu stabil, caut o relație seri-oasă cu o femeie serioasă. Tel.: 642 510 373 - Tânăr, 39 de ani, 1,83 m, ochi albaștri, caut fată pentru prietenie. Comunitatea Madrid. Tel.: 603 397 806 - Bărbat, 46 de ani, din Comunitatea Ma-drid, cu serviciu stabil, caut o relație seri-oasă cu o femeie serioasă. Tel.: 642 510 373 - Ardelean, cu loc de muncă stabil, doresc să cunosc o doamnă din Comunitatea Ma-drid, pentru prietenie. Tel.: 643 655 584 - Domn de 40 de ani, îmi doresc să cunosc o doamnă de 35-40 de ani, din Comunitatea Madrid sau din Toledo, pentru prietenie, eventual, căsătorie. Tel.: 642 375 095 - Domn, 55 de ani, divorțat, fără copii, fără obligații, fără vicii, aș dori să cunosc o doamnă sinceră, pentru o relație de pri-etenie sau căsătorie. Rog seriozitate. Fără bipuri. Tel.: 642 811 265 - Tânăr, aspect fi zic plăcut, alură atletică, ochi albaștri, fără vicii și fără obligații, cu loc de muncă stabil, aș dori să cunosc o fată drăguță, sinceră, inteligentă, fără obligații, pentru o relație serioasă, eventual, căsă-torie. Aș prefera să fi e din Comunitatea Madrid sau provincia Guadalajara. Tel.: 635 931 841. Dispun și de WhatsApp. - Domn, 58 de ani, 1,65 m, 80 kg, din Co-munitatea Madrid, divorțat, fără obligații, cu loc de muncă stabil, doresc să cunosc o doamnă de vârstă apropiată pentru a înte-meia o familie. Tel.: 642 912 949 - Domn, 51 de ani, divorțat, fără obligații, fără vicii, aș dori să cunosc o doamnă pen-tru o relație de prietenie sau chiar căsăto-rie. Să fi e sinceră, drăguță, fără obligații. Rog seriozitate. Fără bipuri. Comunitatea Madrid. Tel.: 643 737 182 - Am 46 de ani, sunt divorțat, din zona Ma-dridului, doresc să cunosc o doamnă de vârstă apropiată pentru o relație de priete-nie, respectiv căsătorie. Mă puteți suna la tel. 642 264 868. - Tânăr de 35 ani, înalt, simpatic, cu ochii că-prui, fără vicii, aș dori să cunosc o fată fără copii, de vârstă apropiată, din Comunitatea Madrid, pentru prietenie (și timpul decide). Citiți bine. Tel.: 643 061 858 - Domn de 40 de ani, îmi doresc să cunosc o doamnă de 35-40 de ani, din Comunitatea Madrid sau din Toledo, pentru prietenie, eventual, căsătorie. Tel.: 642 375 095 - Domn, 59 de ani, divorțat, 1,70 m, 70 kg, fără obligații, din Comunitatea Madrid, aș dori să cunosc o doamnă de vârstă apropi-

ată pentru o relație de prietenie/căsătorie. Tel.: 643 787 139

VÂNZĂRI- Vând sau schimb casă mare în Brăila, cu toate utilitățile, aproape de piață, cu vari-ante în Spania. Tel.: 0040 / 720 118 044 - Vând teren în Corbu, la 2,5 km de plaja rustică de la Marea Neagră, neinundabil, cu vedere la mare. 5.000 mp, 200 m sunt aproape de casă. Poate fi parcelat. Pot vin-de întreg terenul sau pe jumătăți. 18.500 euro/2.500 mp, negociabil. Tel.: 611 327 203, 642 215 910 - Vând teren pentru construcție casă, de 740 metri pătrați, în Sebeș (jud. Alba). 15.000 euro. Am proiect de casă, îl pot da cu tot cu proiect, pentru 1.000 de euro în plus. Tel.: 642 980 933 - Vând casă în Botoșani, strada Popăuți, 104, casă construită în 2014, P+M, compu-să din 6 camere, două băi, două bucătării, garaj, beci. Casa este construită pe un teren

de 1.305 mp, pomi fructiferi, 15 butuci de vie. Parterul este locuibil, baia și bucătăria sunt mobilate, încălzire prin sol și calorife-re. Preț: 88.000 €. Tel.: 0034/ 666 299 144 sau 0040/ 771 905 144

DIVERSE- Alcalá de Henares, poligonul Alcalá 1: Se transferă (traspasa) sau se închiriază urgent atelier mecanic ce funcționează, cu toate permisele în regulă (mașini și motoare), bună reputație, cu o amplă agendă de clienți. Atelierul este echipat cu 2 eleva-toare, 1 căruț de scule, 2 cricuri hidraulice, banc de lucru, aspirator de ulei, mașină de roți, testar, presă hidraulică, plus diverse alte scule. Hala are două etaje; în total, 200 mp; două birouri, două băi de serviciu. Se respectă condițiile din contract pe o pe-rioadă de 6 ani. 700 euro chirie (+ IVA) și două luni de garanție. Preț traspaso: 35.000 euro

nitatea Madrid. Tel.: 643 089 488 - Domn fără obligații, manierat, aș dori să cunosc o doamnă serioasă pentru o relație serioasă. Tel.: 643 693 590 - Tânăr, 38 de ani, doresc să cunosc o feme-ie între 25 și 37 de ani. Tel.: 643 092 449 - Caut o doamnă de 55-58 de ani, din Co-munitatea Madrid, pentru o relație foarte serioasă. Tel.: 602 564 964 - Bărbat de 46 de ani, din Comunitatea Ma-drid, cu serviciu stabil, caut o relație serioa-să, pentru căsătorie. Tel.: 642 510 373 - Am 48 de ani, serviciu sigur, caut o fată se-rioasă de 45-55 de ani. Poate avea copii, nu mă deranjează. Comunitatea Madrid. Tel.: 642 906 284 - Tânăr, 38 de ani, 1,70 m, necăsătorit, fără copii, din Comunitatea Madrid, aș dori să cunosc o femeie de vârstă apropiată, pen-tru o relație serioasă. Tel.: 642 939 318 - Bărbat serios, 40 de ani, cu loc de mun-că stabil, caut o femeie serioasă. Nu vreau aventuri. Tel.: 642 384 754 - Domn, 55 de ani, din Comunitatea Ma-drid, caut o doamnă serioasă, care să nu consume alcool și să nu fumeze, pentru o relație serioasă, în vederea căsătoriei. Tel.: 642 592 863 - Tânăr de 44 de ani, 1,78 m, blond-șaten, ochi albaștri, cu loc de muncă stabil, caut fată de vârstă apropiată pentru o posibilă relație. Rog seriozitate. Nu răspund la bi-puri. Tel.: 645 361 562 - Domn, 43 de ani, 1,80 m, 86 kg, fără obligații familiale, doresc să cunosc o doamnă de vârstă apropiată, de preferință,

EmóvilÎNLOCUIRI

DE ECRANE

La Fibra de DIGI en casa (Com. de Madrid)

por

25 o 30 euros / mes

Para más informacióny contratos:Locutorio Getafec/ Sánchez Morate, 4tel. 916 818 670Tel.: 667 226 708

luni-vineri: 9.40 - 20.45 Sâmbăta şi duminica: 10.30 - 21.00

O MARE VARIETATE DIN MÂNCAREA TA ROMÂNEASCĂ FAVORITĂ

ÎN FIECARE ZI – PLĂCINTE CALDE!

TRANSPORT DE PACHETE ÎN ROMÂNIA

OFERTĂBRÂNZĂ DE VACI – 2,10 €/kg** La cumpărarea unei cutii de 4 sau 8 kg (la comandă)

Page 15: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

1504.04.2019 TURISM

Strada în oglindă

George Topârceanu s-a născut pe 20 martie 1886, a fost un poet al umorului sănătos. Urmând profesia mamei, familia poetului s-a stabilit la Nămăiești, în județul Argeș. Acolo, în apropiere de centrul satului, vizavi de schitul de piatră se găsește o casă țărănească. Aceasta are un pridvor larg, etaj și un acoperiș confecționat din șindrilă. În acest edifi ciu realizat de mâini pricepute în anul 1900 a locuit poetul timp de opt ani. Casa a fost inclusă în patrimoniul muzeului prin donația familiei din anul 1958.

Chiar la intrarea în micul parc

din fața casei domnește statuia din

bronz a poetului, care a fost ridica-tă în anul 1973 de către ofi țerul afl at în rezervă Marius Buturoiu. Pe soclul acesteia sunt ultimele versuri din Ba-lada morții: „Iar când norii-nvăluiesc,/Alba nopții Doamnă,/Peste groapa lui pornesc/Vânturi lungi de toamnă…”

La parterul casei există o expoziție care invită vizitatorii într-o călătorie în timp care să-i ajute să cunoască viața și activitatea poetului Baladelor vese-le și triste. Toate acestea sunt posibile prin intermediul fotografi ilor, scrisori-lor către familie, documentelor origi-nale și publicațiilor. La etaj se ajunge prin intermediul unei scări de lemn, aceasta reprezentând un element ori-ginal pentru arhitectura țărănească.

La etaj sunt două camere pozițio-nate simetric față e un antreu, în care s-a încercat recrearea atmosferei în care a scris și trăit George Topârce-anu. Dormitorul care dă spre stradă a fost amenajat cu multe țesături populare. De acolo poetul traversa un hol de mici dimensiuni pentru a ajunge în camera de lucru. La biroul său pirogravat a scris Balada chi-riașului grăbit.

Deoarece iubea copiii, a scris îm-

preună cu prietenul său Mihail Sa-

doveanu și cu Constantin Stan ma-

nuale școlare. Desenele din ele au fost realizate tot de George Topârce-anu, întrucât acesta a fost și un talen-tat desenator și pictor. De-a lungul vieții poetul a scris și teatru, tradus din limbile engleză și franceză, iar din plăcere a fost fotograf amator, a cântat la fl uier, la muzicuță, la man-dolină. A fost și un bun prozator.

Asemenea vieții trăite printre per-sonalități, George Topârceanu odi-hnește alături de oameni mari. Este înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iași lângă Delavrancea, Dimitrie Anghel, Ion Creangă. Deoarece nu și-a dorit ca trecerea sa în nefi ință să fi e umbrită de durere, a lăsat vorbă ca pe soclul de mormânt să-i fi e scris: „Sub această piatră rece,/Trecătoru-le sunt eu,/Nici nu știi ce rău mi-ar pare,/Să fi i tu în locul meu”.

Strada în Oglindă din Cluj, pe nu-mele său ofi cial str. Iuliu Maniu, este un obiectiv unic în zona Transilva-niei, precum și un simbol al orașului Cluj-Napoca. Capătul vestic al străzii, cel dinspre Piața Unirii, impresionează prin cele două clădiri care sunt sime-trice aproape în întregime. De aici și denumirea, datorită efectului de imagine în oglin-dă creat de clădiri. Acestea se afl ă între Palatul Bánff y și casa Wolphard–Kakas și conferă unicitate și armonie străzii ce iese în Piața Unirii.

Niciodată la colț de stra-

dă. Aici nu te afl i niciodată la colț de stradă, deoarece clădirile urmează o structură rotunjită. Iar turlele acoperite de coi-furi decorate accentuează rotunjimea colțurilor. Astfel, strada te îmbie să o descoperi, să îndrăznești a-i explora clădirile…

Și nu doar cele două clădiri gemene sunt niște comori arhitecturale. Dacă înaintezi pe stradă, vei observa și alte-le. De exemplu, te provocăm să admiri tavanul clădirii de pe strada Iuliu Ma-

niu, nr. 38.Scurt istoric al celor două clădiri

în oglindă. Ansamblul arhitectonic din capătul vestic al străzii a fost creat sub îndrumarea arhitectului Ignác Al-pár. Lucrările au fost fi nalizate la sfârșit de secol XIX, în anul 1899. Urmând

tendințele acelor vremuri, arhitectura clădirilor e inspirată de lucrările arhi-tectului Hausmann, arhitectul care a restructurat orașul Paris în secolul XIX. La fel ca Parisul, Clujul a trecut și el prin propria sistematizare, în anul 1895. Cele patru loturi de pământ pe care au fost construite clădirile la acea vreme aparțineau Bisericii Catolice. Bisericii i-au fost în prealabil demolate o serie

de clădiri afl ate în jurul Bisericii Sf. Mi-hail, pe care le închiria ca spații pentru magazine și cârciumi. Ca o compen-sație în urma demolărilor făcute, Bise-rica a primit pământul pe care ulterior a construit cele mai elegante palate din Cluj în secolul al XIX-lea. Arhitec-

tura haussmanniană mai poate fi admirată, în România, și pe Bulevardul Magheru din Bucu-rești. Clădiri similare, ridicate față în față, aproape identice ca aspect, existau prin toată Euro-pa, în secolul al XIX-lea. Cele mai renumite sunt, desigur, cele din Paris, dar și din Viena.

Strada ce refl ectă orașul.

Pășind în trecut, la sfârșit de secol XIX-început de secol XX,

strada își îmbia oaspeții cu spații co-merciale elegante – la parter, birouri de avocatură sau apartamente rafi na-te, la etajul clădirilor. În timp, strada a ajuns să se refl ecte nu doar pe ea însăși. Strada refl ectă multiculturalis-mul Clujului, fi ind ca o punte de legă-tură între Biserica Sf. Mihail și Catedra-la Ortodoxă din Cluj, între Piața Unirii și Piața Avram Iancu.

CENTRO MEDICO PACÍFICO

CLINICĂ AUTORIZATĂ DE CONSILIUL SĂNĂTĂȚII DIN 1993

AVORTUL ESTE LEGAL ȘI UN DREPT AL FEMEII

Gratis prin sistemul de securitate socială

Privat: Anestezie locală: 310 €

Anestezie generală: 410 € (până la 12 săptămâni)

Pilulă avortivă: 370 €

Controalele de după întreruperea sarcinii la 15 zile sunt gratuite

POȚI ALEGE: CHIRURGIC PÂNĂ LA 14 SĂPTĂMÂNI

CU PILULA AVORTIVĂ PÂNĂ LA 7 SĂPTĂMÂNI

Adresă: C/Severino Aznar Embid, 8, Madrid

Dacă vii cu mașina, este foarte ușor să parchezi

Autobuzele 31-33-36-39

Stația de metrou Alto de Extremadura,

linia 6 (ieșirea către Francisco Brizuela)

Tel.: 915 267 624, 627 559 739 www.centromedicopacifico.es

[email protected]

TOATE METODELE PENTRU PLANIFICAREA FAMILIALĂ:

PAPANICOLAU (CITOLOGIE), DIU ETC.

TRATAMENTUL BOLILOR VENERICE

ECOGRAFII: OBSTETRICĂ, ABDOMINALĂ, TRANSVAGINALĂ

CONSULTAȚII GINECOLOGICE

MICI INTERVENȚII CHIRURGICALE GINECOLOGICE HIMENOPLASTIE (reconstrucția himenului) etc. ANALIZE GENETICE:PROBĂ DE PATERNITATE: ANONIMĂ SAU JURIDICĂProbă de paternitate prenatală neinvazivăSCREENING PRENATAL NEINVAZIV - Înlocuiește amniocenteza DETERMINAREA SEXULUI FETAL (înainte de naștere) – după 9 săptămâni de sarcină Analize de anatomie patologică – analize polipi, biopsii ginecologice etc.

Orar:

Luni-sâmbătă (inclusiv):

10-14 și 16-21

Casa memorială a lui George Topârceanu,

supranumit poetul „vesel și trist”

Conacul Faraoanele, unde s-a

născut Duiliu Zamfi rescu, va fi

reabilitat Conacul Faraoanele, casa în care cunoscutul scriitor Duiliu Zamfi rescu s-a

născut și a găsit inspirație pentru romanele sale, va fi introdus în circuitul turistic, a anunțat Mediafax. Proprietatea, un conac boieresc, înconjurată de multă viță-de-vie (Podgoria Odobesti) se pare că este sursa de inspirație pentru romanul Viața la țară. De altfel, zidurile încăperilor au fost martore la evenimente importante din viața scriitorului vrâncean. Copilăria sa, opera și oamenii dragi care i-au trecut pragul sunt parte din această casă.

Conacul Faraoanele, cu o istorie zbuciumată, va fi pus pe harta turistică a

județului Vrancea

Refugiul de la țară al scriitorului Duiliu Zamfi rescu este astăzi o ruină. Conacul din Faraoane, județul Vrancea, are o istorie zbuciumată. A fost naționalizat, a adăpostit zilierii de la viile din Podgoria Odobești, iar după Revoluție urmașii lui Duiliu Zamfi rescu au intrat în posesia sa, dar l-au lăsat să se degradeze.

„O stare de degradare care începe după anul 1990, după ce IAS-urile, fostele întreprinderi de stat, nu au mai funcționat. Pentru că până în 1990 a funcționat o brigadă agricolă, cum se spunea la vremea respectivă, de atunci, de la an la an, acest imobil s-a degradat. De-a lungul timpului am avut demersuri cu unii moștenitori, dar niciodată nu e prea târziu. Mă bucur că, în sfârșit, moștenitorii marelui scriitor și-au manifestat intenția de a vinde, și Consiliul Județean, de a achiziționa acest imobil”, a explicat primarul comunei Vârteșcoiu, Viorel Mîrza.

Odată proprietate a Consiliului Județean Vrancea, vor fi făcute demersurile necesare ca acest conac de legendă să fi e reabilitat, iar apoi va putea primi primii vizitatori.

Locul pitoresc din vie

Din ruina de astăzi, conacul boieresc unde s-a născut, a scris și s-a regăsit, departe de agitația orașului, Duiliu Zamfi rescu, va fi transformat în casă memorială.

„Direcția Județeană de Cultură Vrancea a inițiat încă din anul 2018 procedura de clasare în regim de urgență a conacului Duiliu Zamfi rescu, ca urmare a faptului că în acel moment conacul se afl a într-o stare de degradare avansată, stare de degradare în care se afl ă și în acest moment… Odată cu fi nalizarea procedurilor de înstrăinare a imobilului, noi facem și procedurile de clasare ale monumentului”, a spus directorul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, Traian Negulescu.

Casa din deal, ce apare adesea în monografi ile lui Duiliu Zamfi rescu, are 16 camere și este așezată în mijlocul plantațiilor de viță-de-vie. Butașii de viță-de-vie au fost aduși din străinătate chiar de scriitor.

Scara din Munţii Ceahlău,

500 de trepte spre cer În masivul Ceahlău pentru a ajunge la Vârful Toaca turiștii trebuie să urce pe

o scară de peste cinci sute de trepte și circa 60 de tronsoane a câte trei metri lungime. Toate acestea permit accesul doritorilor pe unul dintre cele mai îndrăgite trasee montane din România.

Vechea scară care urca spre Vârful Toaca a fost reconstruită deoarece fusese distrusă cu trecerea timpului. Pentru a crea condițiile necesare oamenilor investițiile au depășit 500.000 de lei, bani proveniți de la Consiliul Județean Neamț.

Scara, construită pe la începutul anilor ”70 cu scopul de a proteja solul, ajunsese impracticabilă. Timp de mai mulți ani doritorii fuseseră nevoiți să urce până la Toaca doar pe o cărare neamenajată, dar care făcea legătura dintre platoul superior al muntelui și vârf.

Situat la o altitudine de 1.904 metri, Vârful Toaca este al doilea ca dimensiune după Vârful Ocalașul, din masivul Ceahlău. Chiar dacă nu este cel mai înalt, acest vârf rămâne o atracție datorită formei sale piramidale. Pe versant se afl ă și stația de meteorologie cu același nume.

Page 16: 1XP UXO ELECTRONICA privind votul în … · 2019-04-10 · 144,1)250$ V,, 87,/( 04.04.2019 Sfaturi ale funcţionarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor Campania

16 PUBLICITATE .201


Recommended