+ All Categories
Home > Documents > 186149295 Sistemul Administrativ Al Marelui Ducat de Luxemburg

186149295 Sistemul Administrativ Al Marelui Ducat de Luxemburg

Date post: 16-Oct-2015
Category:
Upload: tedy-mihai
View: 28 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 17

Transcript
  • Irina Monoi

  • Capitala Luxemburg Ville

    Suprafata - 2.586 km

    Populatia - 537.853 loc.

    Limba nationala Luxemburgheza.

    Limba administrativa Franceza, germana.

    Religia - 87 % sunt cretini romano-catolici, restul fiind

    protestani, musulmani i mozaici.

    Moneda - Euro.

    PIB 59,2 miliarde dolari SUA

    Anul aderarii la UE 1952 (membru fondator).

    Deviz naional - Vrem s rmnem cine suntem!

  • Istoria nregistrat a Marelui Ducat al Luxemburgului ncepe odat cu construcia Castelului Luxemburg n anul 963. n jurul acestei fortree s-a dezvoltat treptat un ora care a devenit centrul unui stat mic dar important. Comitatul Luxemburg este ridicat la rang de Ducat n 1354.

    n secolele urmtoare, fortreaa Luxemburg a fost n mod constant mrit i ntrit de cei care au ocupat-o Bourbonii, Habsburgii, Hohenzollernii i francezii. Chiar i dup nfrngerea lui Napoleon n 1815, cnd Congresul de la Viena a conferit autonomie formal Luxemburgului, ara a devenit obiectul unei dispute ntre Prusia i Olanda.

    Revoluia belgian dintre 18301839 a njumtit teritoriul Luxemburgului, atunci cnd partea vestic a rii, majoritar francofon, a fost transferat Belgiei. Independena Luxemburgului a fost confirmat apoi n 1839, dar nu a fost ratificat formal dect n 1867, dup ce criza luxemburghez aproape a dus la un rzboi ntre Prusia i Frana. n acelai an 1839, Luxemburg s-a alturat Confederaiei germane.

    Luxemburg a fost invadat i ocupat de Imperiul German n timpul primului rzboi mondial i de ctre Germania nazist n timpul celui de-al doilea rzboi mondial. n 1942, Luxemburgul a fost oficial anexat de Al treilea Reich.

    n timpul celui de-al doilea rzboi mondial, Luxemburg i-a abandonat politica de neutralitate, alturndu-se Aliailor n lupta mpotriva Germaniei.

  • Luxemburgul este una dintre cele mai mici ri din Europa. Are o suprafata de circa 2,586 km.

    Suprafaa:

    total: 2,586 km

    ap: 0 km

    Granie terestre:

    total: 359 km

    ri limitrofe: Belgia 148 km, Frana 73 km,

    si Germania 138 km

    Teritoriu maritim: 0 (fr acces la mare)

    Nordul rii face parte din Munii Ardeni, e format din

    dealuri i muni joi, cel mai nalt punct fiind Kneiff, de 560 m. Restul rii este deasemena deluros.

    Grania estic a Luxemburgului e format de rurile Mosela, Sauer i Our. Pdurile de stejar i fag reprezint 55% din teritoriu.

    Clima este temperat de tranziie ntre cea oceanic i cea semicontinental.

  • ara este mprit n 3 districte, 12 cantoane i 118

    comune. 12 comune au statut de ora, iar oraul Luxembourg, capitala, este cel mai mare din ar.

    Luxembourg este divizat n 3 districte:

  • Districtele sunt divizate n 12 cantoane:

    Luxembourg este divizat n 3 districte:

  • Cantoanele sunt divizate

    n 118 comune, cel mai de

    jos nivel administrativ

    al Luxemburg-ului:

  • 12 comune au statutul de ora. Oraul Luxemburg, capitala, este cel mai mare ora din ar. Orae din Luxemburg : 1. Diekirch

    2. Differdange

    3. Dudelange

    4. Echternach

    5. Esch-sur-Alzette

    6. Ettelbruck

    7. Grevenmacher

    8. Luxemburg

    9. Remich

    10. Rumelange

    11. Vianden

    12. Wiltz

  • Luxemburg are un sistem parlamentar de guvernare, fiind o monarhie constituional. n conformitate cu constituia din 1868, puterea executiv este exercitat de Marele Duce sau de Marea Duces, i de cabinet, constituit dintr-un prim-ministru i mai muli minitri. Marele Duce are puterea de a dizolva parlamentul i de a forma un altul.

    Puterea legislativ aparine Camerei Deputailor, alei direct pentru mandate de cinci ani. Un al doilea corp, "Conseil d'tat" (Consiliul de Stat), format din 21 de ceteni numii de Duce, are rol consultativ pentru Camera Deputailor n elaborarea legilor.

    Marele ducat are trei tribunale inferioare (justices de paix; n Esch-sur-Alzette, n Luxembourg i n Diekirch), dou tribunale districtuale (Luxembourg i Diekirch) i o Curte Superioar de Justiie (Luxembourg), care include Curtea de Apel i Curtea de Casaie.

    Exist i un tribunal administrativ, o Curte Administrativ i o Curte Constituional, toate n oraul Luxembourg.

  • Guvernul, n sens strict , este organul executiv format din Marele Duce i minitri. n termeni comuni, guvernul numete toi minitrii de stat care asist Marele Duce n exercitarea atribuiilor sale constituionale. Marele Duce reglementeaz organizarea guvernului su, care este compus din cel puin

    trei membri. Marele Duce numete i revoc membrii guvernului. Textul Constituiei permite Marelui Duce libertatea absolut alegerea minitrilor care sunt

    acoliii si i care conduc cu el puterea executiva. Prim-ministru desemnat de ctre Marele Duce de a deine Guvernul trebuie s-i asume

    preedinia, de a coordona politica i s asigure coordonarea ntre departamente. Minitrii trebuie s fie de naionalitate luxemburghez. Funciile lor sunt incompatibile cu

    cele de magistrat, membru al Curii de Conturi, consilier de stat, un deputat i un consilier local. Perioada mandatului de ministru nu este determinat. Teoretic, Marele Duce poate revoca minitrii si n orice moment i la discreia sa, dar, n practic, aceasta nu face uz de acest drept.El accepta doar demisia Minitrilor la prezentarea cererii.

  • 1. Departamentul de Stat

    2. Ministerul Afacerilor Externe

    3. Ministerul Agriculturii, Viticulturii i Dezvoltrii Rurale 4. Ministerul claselor de mijloc i Turismului 5. Ministerul Culturii

    6. Ministerul Dezvoltrii durabile i Infrastructurilor 7. Ministerul Economiei i Comerului Exterior

    8. Ministerul Educaiei Naionale i Formare Profesional

    9. Ministerul Egalitii de anse

    10. Ministerul nvmntului Superior i Cercetrii

    11. Ministerul Familiei i Integrrii

    12. Ministerul de Finane

    13. Ministerul de Servicii Publice i Reformei Administrative

    14. Ministerul de Interne i Marea Regiune

    15. Ministerul Justiiei

    16. Ministerul Locuinei

    17. Ministerul Sntii

    18. Ministerul de Securitate Social 19. Ministerul Muncii i ocuparea forei de munc

  • Bugetul

    La data de 2 octombrie 2012, ministrul de finane Luc Frieden a depus proiectul de lege privind bugetul de venituri i cheltuieli a statului pentru anul 2013 la Camera Deputailor.

  • Autoritile centrale i minitrii care le conduc supravegheaz administrarea serviciilor publice asistai de departamentele ministeriale i de serviciile generale care aparin statului i sunt deconcentrate n teritoriu sub conducerea departamentelor ministeriale de resort ocupnd o poziie distinct de administraia local.

    Municipalitile au un grad ridicat de autoguvernare. Coorporaiile publice sunt independente de stat i de municipaliti i sunt organizate pentru managementul unor treburi publice legate de asigurare social i asocierea profesional. Ele sunt strict supravegheate de autoritile centrale care exercit fa de ele o adevrat tutel administrativ.

  • Luxemburg, al doilea mare centru internaional pentru fonduri de investiii i pe locul al 13-lea pe piaa financiar mondial, este n cutarea unui nou model financiar, care s genereze prosperitate economic, n perspectiva renunrii la secretul bancar n 2015.

    Luxemburgul i-a ctigat reputaia de oaz fiscal sigur. Volumul fondurilor de investiii se ridic la aproximativ 2.100 de miliarde de euro, estimeaz biroul de consiliere financiar Ogier. Aceste fonduri sunt scutite de taxe. Pentru a-i proteja profiturile de mna lung a fiscului, multe concerne internaionale i-au deschis filiale n Marele Ducat. Conform legislaiei europene n vigoare, procedura este permis. Banii provenii din strintate au sltat Luxemburgul n fruntea clasamentului european al veniturilor pe cap de locuitor. Luxemburg este cel mai bogat stat european din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, iar la nivel global este depit doar de Qatar.

    In 2008, naintea crizei financiare, sectorul financiar asigura aproape jumtate din veniturile fiscale ale rii. Bncile Marelui Ducat vor s scape de imaginea de centru financiar offshore, de paradis fiscal puin interesat de proveniena capitalului.

    "Piaa noastr financiar nu triete din bani negri i nici din fraud fiscal", a spus premierul Jean-Claude Juncker, n primvar, cnd a anunat eliminarea secretului bancar i acceptarea schimbului automat de informaii n acest domeniul fiscal, de la 1 ianuarie 2015.

    "Impactul exact asupra pieei financiare este incert, n acest moment", potrivit unui raport al bncii centrale din Luxemburg, de la nceputul acestei luni.

    Decizia a creat ns o und de oc pe piaa financiar din Ducat i a provocat retrageri masive de capital din partea clienilor strini.

  • Peste jumtate din cele 141 de bnci care opereaz n ar n domeniul administrrii averilor ar putea disprea, consider un avocat specializat n domeniul fiscal.

    Aprobarea de ctre Luxemburg a schimbului automat de informaii fiscale de la 1 ianuarie 2015, privind conturile deinute de non-rezideni, oblig bncile s fac ordine. Astfel,acestea nu pstreaz dect clienii care au declarat autoritilor fiscale din rile de origine existena conturilor din Luxemburg, iar restul sunt invitai s plece. Bncile din Luxemburg trebuie s se concentreze n aceste condiii pe clienii cu averi mai mari, de 20-30 de milioane de euro, segment unde exist o concuren puternic din partea Elveiei, precum i a unor noi juctori provenii n special din Asia.

    O alt caracteristic a Luxemburgului este c majoritatea deponenilor strini provin din Europa, mai ales din Frana, Belgia i Germania, astfel c sectorul financiar al rii trebuie s se diversifice i s se internaionalizeze.

    Organizaia pentru Cooperare i Dezvoltare Economic (OECD) a constat c n lume exist treizeci i cinci de paradisuri fiscale. Cele mai cunoscute paradisuri fiscale sunt Andorra, Liechtenstein, Insulele Virgine Britanice, Seychelles, Insulele Cayman, Luxemburg, Cipru sau Malta. n toate aceste state, legislaia permite nfiinarea aa numitelor firme offshore. Acestea profit de diferenele de legislaie fiscal dintre dou sau mai multe ri sunt utilizate pentru splarea banilor obinui ilegal sau, cel puin, pentru evaziune fiscal.

  • V mulumesc pentru atenie!!!


Recommended