+ All Categories
Home > Documents > 167247634 Evaluarea Capacitatii Motrice Caracteristicile Motricitatii La Diferite Varste

167247634 Evaluarea Capacitatii Motrice Caracteristicile Motricitatii La Diferite Varste

Date post: 13-Oct-2015
Category:
Upload: mirela-preda
View: 102 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 28

Transcript
 • Evaluarea capacitii motrice -caracteristicile motricitii la diferite vrste-

 • Motricitatea: exprim o caracteristic global, cuprinznd ansamblul de procese i mecanisme prin care corpul uman sau segmentele sale se deplaseaz, detandu-se fa de un substrat, prin contracii fazice sau dinamice sau i menin o anumit postur prin contracii tonice sau statice.

  ceea ce deosebete indivizii ntre ei este nivelul la care aceast funcie se realizeaz, msura n care ea face individul adaptat i adaptabil la situaiile complexe i variate ale mediului capacitate motric

 • Provenind din latinescul "capacitas", capacitatea reprezint posibilitatea indivizilor de a reui n executarea unei sarcini sau a unei profesii (Pieron, 1968).

  Capacitatea motric cuprinde: componentele stabile: aptitudini, caliti

  motrice, deprindrimotrice, structuri operaionale, cunotine, experien;

  componentele de stare: motivaie, stri emoionale, care pot favoriza, reduce sau bloca exprimarea capacitii motrice;

  "Capacitatea motric este ansamblul posibilitilor motrice naturale i dobndite prin care se pot realiza eforturi variate ca structura i dozare"

  Terminologia educaiei fizice i sportului

 • Capacitatea motric, reprezint un complex de

  manifestri preponderent motrice (priceperi si deprinderi),

  condiionat de nivelul de dezvoltare a calitilor motrice,

  indicii morfo- funcionali, procesele psihice (cognitive,

  afective, motivaionale) i procesele biochimice metabolice,

  toate nsumate, corelate si reciproc condiionate, avnd ca

  rezultat efectuarea eficient a aciunilor i actelor solicitate

  de condiiile specifice n care se practic activitile motrice

 • 1. Motricitatea copiilor sugari

  Reaciile au caracter primar Activitatea motric a noului nscut se realizeaz

  printr-un consum energetic mare, ceea ce determin i apariia timpurie a oboselii

  Formele de deplasare sunt foarte diverse: rostogolirea din decubit dorsal n decubit ventral i invers, apoi cu trrea prin micri corelate instinctiv, deplasarea cu sprijin pe palme i genunchi, ca n final s se ridice n stnd susinut, ncearc sa efectueze primii pai.

 • Micri de redresare a corpului, de rotaie a trunchiului, a tentativelor de aezare sau de ridicare n picioare, musculatura trunchiului si a extremitilor se va ntri progresiv, pregtind meninerea poziiei bipede. Influneaza forma i structura segmentelor corporale, dar contribuie i la lrgirea cmpului vizual i implicit la dezvoltarea intelectual. Dezvoltarea echilibrului - H. Wallon (1959) De la micrile ele agare de grilajul pluului, arcului, se trece la poziia biped, copilul reuind chiar s mearg la un moment dat Deplasare specific vrstei, cu picioarele uor deprtate i vrfurile orientate spre exterior, cu braele deprtate de corp pentru echilibrare, este savurat de copil, deoarece i ofer noi impresii n conturarea cunoaterii propriilor posibiliti.

 • 2. Motricitatea n prima copilrie-perioada anteprecolar (1-3 ani)

  Dezvoltare activ a emisferelor cerebrale, favorizeaz procesele de nvare, adaptare si emancipare relativ

  Bloom considera c pn la 3 ani omul achiziioneaz 60% din experiena fundamental de viat

  Deprinderea motric de baz care marcheaz debutul acestei etape a ontogenezei este mersul

  Mersul la 1 an, 1 an i jumtale este descris sugestiv prin urmtoarea formul "copiii merg cznd, n vreme ce adulii cad mergnd" (Breniere i Brill, 1988)

  ntre 2 i 3 ani diminueaz contraciile n paralel cu mbuntirea echilibrului, cu sincronizarea muscular i cu micrile braelor

 • Mersul: nsuirea mersului parcurge trei etape: - la 1 an - mersul iniial;

  - dup 7 ani - mersul adult.- ani - mersul optimal;

  Alergarea: faza de sltare, fr sprijin pe sol a membrelor inferioare, ceea ce solicit un plus de for i de echilibru, ntre 15-18 luni apar primele ncercri de alergare, viteza crescnd progresiv de la 2 m/s la 2 ani, la 5 m/s la 7 ani.

  Crete viteza, micarea braelor este mai coordonat, piciorul de sprijin se extinde complet iar oscilaiile laterale ale corpului ncep s diminueze

 • Aruncarea ca deprindere, se supune aceleiai dezvoltri ierarhice, caracteristica de nceput reprezentnd-o limitarea micrii din articulaia colului.

  Poziia ntregului corp la vrsta de 2-3 ani este mai curnd static, cu o uoar micare corporal de acompaniere a braului (spre nainte).

  Copilul i dezvolt i structurile -premis ale sarilurii. Dup vrsta de 1 an i jumtate apar primele faze de sltare, succesiuni de impulsii pe 2 picioare, n care acestea nu lucreaz la unison i braele rmn slatice.

  La vrsta de 3 ani (si chiar mai devreme) copilul pregtete sritura. Coexist, de asemenea, si alte tipuri de mici srituri (pe 1 picior sau pe 2) sau galopul.

 • Lovirea cu piciorul a mingii este o alt aciune motric care se realizeaz la nceput, din stnd i mai trziu din deplasare.

  Gesell afirm c imediat dup vrsta de 2 ani, copilul poate lovi cu piciorul, cu urmtoarele rezerve:- micare limitat a piciorului;- poziie rectilinie a trunchiului;- amplitudine limitat a micrii;- lovitura esle lipsita de for.

  rolul jocului foarte important

 • 3. Motricitatea n a doua copilrie- perioada precolar (3-6 ani)

  "vrsta de aur a copilriei" Dezvoltarea fizic nregistreaz progrese evidente (la 4

  ani copilul are o nlime dubl i o greutate de 5 ori mai mare dect la natere), crete precizia micrilor.

  Angajarea cu predilecie a uneia dintre cele 2 emisfere, fapt important pentru caracterul manualitii copilului (ambidextru, dreptaci sau stngaci).

  Alergarea, sritura (cu toate variantele sale), trrea, cararea, exerciiile de echilibru, suspendarea, balansarea, transportul obiectelor, aruncarea ele., domin repertoriul motric al precolarului.

 • Alergarea se caracterizeaz printr-o faz de propulsie care se mbuntete i prin diminuarea forelor de frnare. faza de amortizare capt importan iar oscilaiile verticale si laterale scad n amplitudine. Aruncarea cu un bra de deasupra umrului capt amplitudine, ce se nsoete de o rotaie a centurii scapulare n plan orizontal. Poziia corpului este n continuare static dar micarea devine biarticular; la 5-6 ani fora aruncrii crete prin aciunea trunchiului care nsoete micarea i care se finalizeaz printr-o (flexie la nivelul bazinului. Organizarea postural particip la aruncare.

 • Sritura, copiii i amelioreaz sriturile de tip "stngul-dreptul-dreptul-stngul", i galopul. Debutul sriturii n lungime se realizeaz plasnd un obstacol nu foarte nalt care s stimuleze desprinderea pe verticala Lovirea mingii cu piciorul de ctre precolari conduce la o proiecie a balonului Ia 3 m la 5 ani (pn la 6 m la 6 ani)Caracteristicile acestei deprinderi sunt:- micarea pregtitoare a piciorului are loc la nivelul genunchiului;- elanul poate consta n unul sau doi pai;- piciorul care lovete rmne flectat n timpul micrii active.

 • 4. Motricitatea la vrsta colar mic perioada antepubertar (6-10/11 ani)

  Masa muscular se dezvolt relativ lent, tonusul muscular are valori mai reduse, ceea ce favorizeaz efectuarea unor micri cu amplitudine n diverse articulaii. Fora muscular este relativ redus, iar meninerea echilibrului necesita un efort suplimentar

  Motricitatea este debordant, capacitatea de nvare molric - remarcabil, dar posibilitile de fixare a micrilor noi sunt reduse. n consecin, doar repetarea sistematic integreaz si stabilizeaz structura nou n repertoriul motrical copilului.

 • Consolidare-perfecionare a deprinderilor motrice

  Alergarea are un aspect apropiat de cel optim; odat cu creterea i cu mbuntirea repartiiei de fore, deplasarea vertical a centrului general de greutate crete, ceea ce corespunde unei mai mari extensii a piciorului de impulsie.

  Prinderea mingii se caracterizeaz printr-o poziie de ateptare mai supl, braele sunt semi-flectate, iar picioarele deprtate.

  La nceputul perioadei (7 ani), copilul are dificulti de plasare n spaiu n raport de traiectoria mingii. La 9-11 ani deplasrile la minge sunt mai sigure i se caracterizeaz prin meninerea stabilitii posturale verticale.

 • Aruncarea mingii n aceast etap cunoate o faz

  pregtitoare n care piciorul opus braului de aruncare

  avanseaz, braul liber este ridicat pentru a echilibra rotaia

  trunchiului ce are drept consecin un recul al acestui bra si

  o flexie lejer lateral si antcro-posterioar a trunchiului.

 • Sritura n lungime - implic o aciune concertat a diferitelor segmente corporale - brae, membre inferioare, trunchi, cap - n funcie de orientarea lor n spaiu si de amplitudinea micrii fiecruia dintre acestea.observarea fazelor de accelerare si decelare a vitezei n elan i prin msurarea amplitudinii fuleurilor. - la 7 ani se manifest tendina de modificare a ritmului, insuficient structurat ns.- la 9 ani copilul ncepe s contientizeze necesitatea ruperilor de ritm, variind accelerarea cu decelarea.- la 11 ani, se atinge o form eficienta, n sensul realizrii unei curse uniform accelerate i anticiprii reglrii fuleului nainte de prag (din timp i n mod precis).

 • 5. Motricitatea n etapa pubertar (10-14 ani)

  ritm accentuat al dezvoltrii somatice (n special ntre 12-14 ani) dimorfism sexual

  Accelerarea creterii taliei rezult n special din dezvoltarea n lungime a membrelor fa de trunchi, ceea ce conduce la un aspect asa-zis caricatural al puberului

  Mobilitatea articular nregistreaz valori relativ sczute att la fete, ct si la biei

  Rezistena aerob poate fi dezvoltat cu succes Interval optim pentru nvarea majoritii deprinderilor

  motrice specifice ramurilor de sport, precum i pentru dezvoltarea calitilor: vitez, rezistena, coordonare.

  niierea n practicarea unor ramuri sportive.

 • 6. Motricitatea n etapa adolescenei (14-18 ani)

  3 subetape: preadolescena (14-16 ani), adolescena (16-18 ani), adolescena prelungit (18-25 ani)

  Dobndirea statutului de adult intensa dezvoltare a personalitii

  Imaginea corporal situat periferic n copilrie, capt consisten, polariznd atenia tnrului care caut constant s-i mbunteasc (ajusteze) aceasta imagine

  Rapidelor transformri din etapa pubertar le iau locul procese mai lente caracterizate de reducerea creterii n nlime (n special la fete) i de creteri ale perimetrelor si diametrelor segmentare.

 • Rspunsurile motrice devin complexe si nuanate pe fondul dezvoltrii abilitilor de a sesiza elementele semnificative pentru o conduit motric eficient Adolescentul i evalueaz ansele de reuit i face predicii plauzibile n ceea ce privete performanele motrice proprii n ceea ce privete calitile motrice, acestea progreseaz (n special la biei) Premisele favorabile dezvoltrii vitezei, forei, rezistenei sunt insuficient exploatate.

 • Deprinderile si priceperile motrice consolidate n etapele anterioare trebuie perfecionate, cutndu-se s acopere ct mai bine aria activitilor motrice existente

  Exerciiul fizic, ca instrument principal, este stimul biologic care prin cumulare asigur dezvoltarea morfologic-funcional armonioas, educarea echilibrat a calitilor motrice, precum i nsuirea deprinderilor si priceperilor motrice (de baz, utilitar-aplicalive, specifice ramurilor de sport, de expresie etc.).

 • 7. Motricitatea n etapa tinereii vrsta mijlocie (25-35 ani)

  Mai puin investigate din punct de vedere al comportamentului motric al individului, Specializarea profesional capaciti superioare physical fitness

  Tineri sedentari, tineri vag interesai de micare, tineri activi + sportivii de performan i tinerii cu nevoi personale

  Finaliti: capaciti senzori-perceptive superioare, scheme motorii de baz, perfecionate, bagaj bogat de deprinderi, priceperi motrice, capacitate crescut de comunicare gestual expresiv, estetic,capacitate de practicare independent a exerciiilor fizice, socializare superioar.

 • 8. Motricitatea la vrsta adult (40-65 ani)

  3 substadii: adult l (35-45 ani), adult II (45-55 ani), adult tardiv (55-65 ani), reprezint un ciclu de stabilizare a componentelor dobndite anterior

  Capacitatea senzorial discriminativa cunoate o curb lent descendent sub impactul factorilor biologici sau de suprasolicitare

  sensibilitatea vizual, latena motric (ntr-o mai mic msur) acuitatea auditiv, sensibilitatea tactil, n registrez uoare regresii, compensate de multe ori prin experiena cultural i social.

 • la 40 de ani se recomand abandonarea sportului de performan sau a ramurilor de sport inadecvate vrstei (pentru nesportivi). adulii trebuie s respecte totui cteva reguli metodice, i anume:- efectuarea exerciiilor fizice n vitez sau nvarea de structuri tehnice complexe nu mai reprezint obiective realiste pentru aceast etap de vrsta;- antrenamentul de fora-vitez trebuie limitat;- exerciiile de for trebuie executate n zona de intensitate slab-moderat, pentru a evita orice disconfort sau traumatism;- exerciiile pentru dezvoltarea rezistenei care solicit n principal funcia cardio-respiratorie, sunt benefice pentru organism.

 • 9. Motricitatea la vrsta senescenei (peste 65 ani)

  Se impune o nou strategie de reevaluare a conceptului de btrnee

  O regresie constant a performanei motrice, datorat schimbrilor morfo-funcionale, dintre care scderea masei musculare, degradarea capacitii senzoriale i creterea fragilitii osoase au un impact crescut.

  Modificarea siluetei si a inutei corporale sunt i ele o realitate condiionat n mare msur de sedentarism, ca factor determinant.

 • O serie de deprinderi motrice de baz au un mecanism tehnic modificat, n sensul:

  scderii unghiurilor articulare; micorrii gradului de extensie n articulaii; rigiditii n micri; lipsei de suplee; diminurii ritmului de execuie a micrii; diminurii calitii reglrii micrii.

  mbuntirea calitii vieii la generaia a treia

 • Ele sunt reprezentate prin:- mers, plimbri n aer liber (n special pentru cei

  neantrenai);- alergarea ("jogging-ul") reprezint un stimul

  funcional pentru sistemele cardio-vasculare i locomotor n care fazele de alergare alterneaz cu mersul;

  - mersul pe schiuri se caraclerizeaz prinlr-o solicitare mai redus a articulaiilor la contactul cu solul, fiind deci de preferat n ciudarestriciilor de sezon i a costului ridicat;

  - notul reprezint o modalitate eficient ce favorizeaz circulaia sanguin, fora muscular si coordonarea segmentar.

 • Pentru toate aceste activiti intensitatea lucrului nu trebuie s depeasc 50% din capacitatea maxim, apreciat pe baza frecvenei cardiace, conform formulei:

  Fc = 170 - vrsta cronologica.De exemplu, un vrstnic de 65 ani va lucra cu o frecvena cardiaca de minimum 170-65 = 105 puls/minut.

  gimnastica individual reprezint i la aceast etap de vrst un mijloc remarcabil de mbuntire a tonusului muscular, a elasticitii musculare si a mobilitii articulare. jocurile sportive nu se recomand n principiu dect celor care au practicat n trecut activitatea menionat.

  Evaluarea capacitii motrice -caracteristicile motricitii la diferite vrste-PowerPoint PresentationSlide 3Slide 41. Motricitatea copiilor sugariSlide 62. Motricitatea n prima copilrie -perioada anteprecolar (1-3 ani)Slide 8Slide 9Slide 103. Motricitatea n a doua copilrie - perioada precolar (3-6 ani)Slide 12Slide 134. Motricitatea la vrsta colar mic perioada antepubertar (6-10/11 ani)Slide 15Slide 16Slide 175. Motricitatea n etapa pubertar (10-14 ani)6. Motricitatea n etapa adolescenei (14-18 ani)Slide 20Slide 217. Motricitatea n etapa tinereii vrsta mijlocie (25-35 ani)8. Motricitatea la vrsta adult (40-65 ani)Slide 249. Motricitatea la vrsta senescenei (peste 65 ani)Slide 26Slide 27Slide 28


Recommended