+ All Categories
Home > Documents > 155701337 Suport Curs PFA

155701337 Suport Curs PFA

Date post: 01-Jun-2018
Category:
Upload: alinaalina10
View: 232 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 30

Transcript
  • 8/9/2019 155701337 Suport Curs PFA

    1/30

    1.Definire

    Persoana fizica autorizata persoana fizic autorizat s desfoare orice form de activitateeconomic permis de lege, folosind n principal fora sa de munc. (ORDONANA DE URGENnr. 44/2008 din 16 aprilie 2008 privind desf!rarea a"#ivi#$il%r e"%n%&i"e de "#repers%anele '(i"e a!#%ri(a#e) *n#reprinderile individ!ale i *n#reprinderile fa&iliale+A,-UAA- 1032011) ar# 2) i55.

    Activitate economic activitatea agricol, industrial, comercial, desfurat pentruobinerea unor bunuri sau servicii a cror valoare poate fi exprimat n bani i care sunt destinatevnzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinai ori determinabili, nscopul obtinerii unui profit. (OU44/2008, art 2, a)).

    ctivitile economice pot fi desfurate n toate domeniile, meseriile, ocupaiile sau profesiilepe care legea nu le interzice n mod expres pentru libera iniiativ. (OU44/2008, art (2)).

    !ersoana fizic autorizat, titularul intreprinderii individuale i reprezentantul ntreprinderiifamiliale vor !ine conta"i#itatea $n %arti& sim%#, potrivit reglementrilor privind organizarea iconducerea evidenei contabile n partid simpl de ctre persoanele fizice care au calitatea de

    contribuabil, $n conformitate cu %reve&eri#e 'eii nr. *1/200 %rivin& +o&u# fisca#, cumodificrile i completarile ulterioare. (OU44/2008, art 1).

    !" i poate desfura activitatea conform prevederilor art. #. $it. a% sau poate anga&a, ncalitate de anga&ator, tere persoane cu contract individual de munc , ncheiat n condiiile legii. (OU44/2008, art 1* (1)).

    'u toate acestea, o persoan poate cumu#a ca#itatea &e PA cu cea &e sa#ariat a# unei ter!e%ersoanecare funcioneaz att n acelai domeniu, ct i ntrun alt domeniu de activitate economicdecat cel pentru care !" este autorizat . (OU44/2008, art 1* (2)).

    PA nu va fi consi&erat un ana-at a# unor ter!e %ersoane cu care colaboreaz). chiardac colaborarea este exclusiv. (OU44/2008, art 1* ()).

    2.O"#ia!ii#e PA/%rofesii #i"ere fr re!inere #a surs sistem rea# &e im%ozitare

    2.1.1.+azu# PA fr ana-a!i

    *n aceast categorie se cuprind%ersoane#e care U &esfoar activit!in baza contractelorde commision, mandate, agent, expertiz contabil, tehnic, &udiciar i extra&udiciar.

    !" au obligaia completrii urmtoarelor registre obligatorii+

    1. eistru#-urna# &e $ncasari i %#!i.rice sum platit, respectiv ncasat, n numerar sau prin banc se va nregistra n mod

    obligatoriu, cronologic, n -egistrul&urnal de ncasri i pli (cod #/b%.

    !otrivit 0"! 123 / 3445 privind documentele financiarcontabile, 356U'7UA'D +A5A 5 P'A6 (cod #/b% serveste ca+

    document de inregistrare a incasarilor si platilor6 document de stabilire a situatiei financiare a contribuabilului care conduce evidenta contabilain partida simpla6

    proba in litigii.

    1

  • 8/9/2019 155701337 Suport Curs PFA

    2/30

    -egistrul&urnal de incasari si plati (co& 1411/") are reim &e inreistrare #a orane#efisca#e. 5e %rocura &e #a A&ministratia inanciara contra cost, se numeroteaza, se snuruieste, se%arafeaza si inreistreaza &e catre A&ministratia inanciara. Acest reistru se %arafeaza &e catreoranu# fisca# teritoria# #a ince%erea si #a incetarea activitatii.

    7e intocmeste intrun singur exemplar de catre contribuabili, facanduse inregistrareaoperatiunilor efectuate pe baza documentelor &ustificative, distinct, pe fiecare operatiune, fara a se lasaranduri libere. 8umerotarea filelor se va face in ordine crescatoare, iar dupa completarea integrala sedeschide un nou registru inregistrat si parafat, care va fi numerotat in ordine crescatoare.

    6ermenu# &e %astrare a eistru#ui-urna# &e incasari si %#ati, este de 4 ani.!roceduri de completare

    Reguli generale:

    -egistrul&urnal de incasari si plati parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial va ficompletat #unar.

    9n -egistrul&urnal de incasari si plati se inregistreaza nu numai operatiunile in numerar, ci sicele efectuate prin contul curent de la banca.

    'ontribuabilii care incaseaza in numerar toate veniturile realizate pot sa evidentieze acestevenituri numai in -egistrul&urnal de incasari si plati, nemaifiind obligatorie intocmirea "isei pentruoperatiuni diverse si, implicit, a :urnalului privind operatiuni diverse.

    9n conditiile conducerii evidentei contabile in partida simpla cu a&utorul tehnicii de calcul,fiecare operatiune economicofinanciara se va inregistra in ordine cronologica, in functie de data deintocmire sau de intrare a documentelor. 9n aceasta situatie -egistrul&urnal de incasari si plati seediteaza lunar, iar paginile vor fi numerotate pe masura editarii lor.

    peratiunile inregistrate in -egistrul&urnal de incasari si plati se totalizeaza anual.

    m%ortant+ontri"ua"i#ii %#atitori &e 69A vor inreistra sume#e incasate sau %#atite, fara 69A.

    2. eistru# inventar.

    7erveste ca document de nregistrare a bunurilor achizitionate sau realizate, pe bazadocumentelor &ustificative.

    !ersoanele care obtin venituri din activitati independente si sunt obligate, potrivit legii, saorganizeze si sa conduca evidenta contabila in partida simpla sunt obligate ca cel putin la sfarsitulexercitiului financiar sa efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor sicapitalurilor proprii, potrivit procedurii stabilite prin 0"! 35;/344< pentru aprobarea 8ormelor

    privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilorproprii,, potrivit art. alin. (1%.

    9n conformitate cu prevederile 0"! 4#4/344# , -=>97?-@$98A=8?- (cod #3/a%,in cazul !" serveste ca document de inregistrare a bunurilor achizitionate sau realizate, pe bazadocumentelor &ustificative.

    7e intocmeste la contribuabili intrun singur exemplar, dupa ce a fost numerotat, snuruit,parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial.

    cest registru se numeroteaza si se completeaza fara stersaturi si fara a se lasa spatii libere.

    . eistru# unic &e contro#.

    'ontribuabilii, persoane &uridice inregistrate la ficiul 8ational al -egistrului 'omertului,autorizate potrivit legii, au obligatia sa tina registrul unic de control potrivit $egii nr 323/3441.

    -egistrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfasurate lacontribuabil de catre toate organele de control spe cializate, in domeniile+ financiarfiscal, sanitar,

    fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia muncii, inspectiamuncii, protectia impotriva incendiilor, precum si in alte domenii prevazute de lege.=videntierea controalelor in registrul unic de control se face cu semnaturile reprezentantului

    legal al contribuabilului si organului de control.

    2

  • 8/9/2019 155701337 Suport Curs PFA

    3/30

    -egistrul unic de control se numeroteaza, se sigileaza si se pastreaza de reprezentantul legal alunitatii verificate sau de inlocuitorul acestuia. -egistrul unic de control se tine la sediul social si lafiecare sediu secundar pentru care sau eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.

    -egistrul unic de control se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publicedin raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de inregistrare, incazul comerciantilor, si pe baza certificatului de inregistrare fiscala, in cazul celorlalte categorii decontribuabili.

    'ontribuabilii nouinfiintati sunt obligati ca, in termen de 14 de zile de la data inregistrarii, saachizitioneze registrul unic de control.

    !" sunt obligate n relaiile cu persoanele &uridice s ntocmeasc factura pentru sumelencasate, att pe baz de chitan, bon fiscal ct i prin banc.

    !" sunt obligate n relaiile cu persoanele fizice s ntocmeasca factura, iar chitana estentocmit doar n cazul ncasarii n numerar.

    O"#ia!ii#e fisca#esunt sintetizate mai &os+

    1.m%ozit %e venit (1: ;) +?e#tuie#i &e&ucti"i#e (1)

    6ermen &e &ec#arare a% 2 zile de la nceperea activitii(declaraia devenit estimat, B 334% (3% sau 1 ianuarie inclusiv

    pentru cei care au desfurat activitate n anulprecedent.b% 32 mai a anului urmtor, n baza declaraiei de

    venit(realizat i/sau estimat, B 344%(1%

    4 6ermen &e %#at a% pli anticipate n # rate egale, pe baza decizieiprivind plile anticipate,pn la data de 32 inclusiva ultimei luni din fiecare trimestru+ 32 martie, 32iunie, 32 septembrie, 32 decembrie.(#%

    b% ;4 zile de la data comunicrii deciziei de impunerepentru diferenele de impozit. (2%

    (1) Aenitul net din activiti independente se determin ca diferen ntre venitul brut icheltuielile efectuate n scopul realizrii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea n

    partid simpl, cu excepia prevederilor art. 4@ i 0 (norme de venit i drepturi de proprietate

    intelectual%. (+o& fisca#, art 48(1)).

    (3% 'ontribuabilii, precum i asociaiile fr personalitate &uridic, care ncep o activitate ncursul anului fiscal sunt obligai s depun la organul fiscal competent o declaraie referitoare laveniturile i cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, n termen de 2 zile de la data

    producerii evenimentului. (+o& fisca#, art 81(1)).

    Be asemenea, potrivit 'odului "iscal, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor dincontabilitatea in partida simpla este o"#iatorie %entru contri"ua"i# %e o %erioa&a &e 2 ani fisca#iconsecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca acel contribuabil nu solicita

    determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit, prin completarea corespunzatoare adeclaratiei de venit estimat si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 1ianuarie inclusiv.

    3

    http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a49http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a50http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a50http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a49http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a50
  • 8/9/2019 155701337 Suport Curs PFA

    4/30

    (1% 'ontribuabilii care realizeaz, individual sau ntro form de asociere, venituri din activitiindependente,venituri din cedarea folosinei bunurilor, venituri din activiti agricole, silvicultur i

    piscicultur, determinate n sistem real, au obligaia de a depune o declaraie privind venitul realizat laorganul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pn la data de 32 mai inclusiv a anului urmtorcelui de realizare a venitului. Beclaraia privind venitul realizat se completeaz pentru fiecare surs icategorie de venit. (+o& fisca#, art 8(1)).

    (#% 'ontribuabilii care realizeaz venituri din activit i independente au obliga ia s efectuezepl i anticipate n contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, potrivit art. 53, cu excep iaveniturilor prevzute la art. 23(reinerea la surs% (+o& fisca#, art (1)).

    'ontribuabilii care realizeaz venituri din activiti independente, cedarea folosinei bunurilor,activiti agricole impuse n sistem real, prevzute la art. C alin. (2%, precum i din silvicultur i

    piscicultur, cu excepia veniturilor din arendare, sunt obligai s efectueze n cursul anului plianticipate cu titlu de impozit, exceptnduse cazul veniturilor pentru care plile anticipate se stabilesc

    prin reinere la surs. (+o& fisca#, art 82(1)).!l ile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare surs de venit, lunduse ca

    baz de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat n anul precedent (Bac nu sa depus B334%, dup caz, prin emiterea unei decizii care se comunic contribuabililor, potrivit legii. (+o& fisca#,art 82(2)).

    !lile anticipatese efectueaz n # rate egale, pn la data de 32 inclusiv a ultimei luni dinfiecare trimestru. (+o& fisca#, art 82()).!entru stabilirea pl ilor anticipate, organul fiscal va lua ca baz de calcul venitul anual estimat,

    n toate situa iile n care a fost depus o declara ie privind venitul estimat/ norma de venit pentru anul curent, sau venitul net din declara ia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, dup caz. $astabilirea pl ilor anticipate se utilizeaz cota de impozit de ;D. (+o& fisca#, art 82()).

    (2%Biferenele de impozitrmase de achitat conform deciziei de impunere anuale se pltesc ntermen de cel mult ;4 de zile de la data comunicrii deciziei de impunere. (+o& fisca#, art 84(8)).

    2.+A55

    'otele de contribuii sociale obligatorii sunt urmtoarele+"% pentru contribuia de asigurri sociale de sntate+"1)2,2D pentru contribuia individual6 (+o& fisca#, art 2@:18 ()).

    @rmtoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public ). de asigurri sociale desntate, cu respectarea prevederilor instrumentelor &uridice internaionale la care -omnia este parte,dup caz+

    c)persoanele cu statut depersoan fizic autorizats desfoare activiti economice6 (+o&

    fisca#, art 2@:21 (1)).

    Bac acest venit este singurul asupra cruia se calculeaz contribuia, aceasta nu poate fi maimic dect cea calculat la un salariu de baz minim brut pe ar, lunar (C24 -8 de la februarie341 i 544 -8 de la iulie 341%.1. P#titoru# beneficiarul de venit !"

    2 =aza &e ca#cu# 9enit "rut > +?e#tuie#i &e&ucti"i#e eBc#usivcontri"u!ii (1)

    6ermen &e &ec#arare bligaiile se constituie n baza declaraiilor de venit(estimat /realizat% (B 334/B344% (3%

    4 6ermen &e %#at 32 ale ultimei luni din fiecare trimestru pentruplile anticipate (1%

    ;4 zile de la data comunicrii deciziei de impunerepentru diferenele de impozit (#%

    4

    http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a82http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a52http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a71http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a82http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a52http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#a71
  • 8/9/2019 155701337 Suport Curs PFA

    5/30

    (1) Eaza lunar de calcul al contribuiei de asigurri sociale de sntate datorate bugetului"ondului naional unic de asigurri sociale de sntate pentru persoanele prevzute la art. 3

  • 8/9/2019 155701337 Suport Curs PFA

    6/30

    nu mai mu#t &e 11.11 O(1)

    6ermen &e &ec#arare 1 ianuarie inclusiv a anului pentru care sedatoreaz '7 (Beclaratia ;44 Beclaraie privindvenitul asigurat la sistemul public de pensii%. 2 zile de la data producerii evenimentului n cazulnceperii unei activiti n cursul anului fiscal.

    4 6ermen &e %#at # rate egale pn pe 32 ale ultimei luni din fiecaretrimestru (3%

    (1)Eaza lunar de calcul al contribuiei de asigurri sociale pentru persoanele prevzute la art.3

  • 8/9/2019 155701337 Suport Curs PFA

    7/30

    5e %otasigura n sistemul asigurrilor pentru oma&, n condiiile prezentei legi, urmtoarelepersoane+

    c) %ersoane autorizate s &esfoare activit!i in&e%en&ente.

    +onc#uzie< Dac &e!intoru# PA nu este ana-at a# unei ter!e %ersoane i vrea s"eneficieze &e aceeai %rotec!ie socia# ca i sa#aria!ii, va tre"ui s %#teasc contri"u!ia %entruoma- $n cuantum ea# cu suma contri"u!ii#or sa#ariatu#ui i a ana-atoru#ui , &ar aceastcontri"u!ie nu este o"#iatorie formu#aru# 00 Decont &e taBa %e va#oareaa&uatG

    . &e%une &ec#ara!ia informativ %rivin& #ivrri#e sau %restri#e i ac?izi!ii#e efectuate $n!ar > formu#aru# @4. Beclaraia 1

  • 8/9/2019 155701337 Suport Curs PFA

    12/30

    +ifra &e afaceri %entru ca#cu#u# %#afonu#ui &e 2.20.000 #ei este constituit din valoareatotal a livrrilor de bunuri i a prestrilor de servicii taxabile i/sau scutite cu drept de deducere,

    precum i a operaiunilor rezultate din activiti economice pentru care locul livrrii/prestrii seconsider ca fiind n strintate, conform art. 12i 1, realizate n cursul unui an calendaristic. (+o&fisca#, art 142 () a)).

    . !ersoanele impozabile care au aplicat sistemul ?A la ncasare n anul precedentcontinuaplicarea sistemului dac cifra de afaceri nu a depit n anul calendaristic precedent plafonul de3.324.444 lei.

    . *ncepnd cu data de ianuarie 341, entitile care se nregistreaz n scopuri de ?A auobligaia s aplice sistemul K?A la ncasareL ncepnd cu &ata $nreistrrii $n sco%uri &e 69A, cuexcepia entitilor exceptate de la aplicarea sistemului. stfel, organele fiscale competentenregistreaz din oficiu aceste persoane n -egistrul persoanelor impozabile care aplic sistemul K?Ala ncasareL. 8u exist o"#ia!ia &e%unerii otificrii 0@* se a%#ic %entru PA (vezi art 1 %rezentat mai sus &in #eeaamortizrii).

    +onc#uzie< fa! &e ce#e %rezentate mai sus PA mai %oate a%#ica urmtoare#e


Recommended