+ All Categories
Home > Documents > 146470343-Bursa-2013.pdf

146470343-Bursa-2013.pdf

Date post: 15-Sep-2015
Category:
Upload: sastoica
View: 212 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
7
Raport special RENTROP & STRATON www.rs.ro 12 reguli pentru a NU PieRde bani la Bursă
Transcript
  • Raport special

    RENTROP & STRATONwww.rs.ro

    12 reguli pentru a nu pierde

    bani la Burs

  • 2www.rs.ro RENTROP & STRATONInformaii specializate

    12 reguli pentru a nu pierde bani la Bursa 2013 RENTROP & STRATON

    Lucrare editat de:RENTROP & STRATON - Informaii specializate(recunoscut CNCSIS conform Deciziei nr. 284/2007)

    Preedinte: George StratonDirector General: Florin CmpeanuDirector Creaie-Producie: Cristina StratonDirector Economic: Mariana NeoiuDirector Comercial: Mdlina ApostolDirector Financiar: Antoaneta Paraschiv

    Serviciul ClieniTel.: 021.209.45.45; Fax: 021.408.28.99E-mail: [email protected]

    Putei consulta i celelalte lucrri editate de RENTROP & STRATON la www.rs.ro

    Toate drepturile rezervate. Nicio parte din acest material nu poate fi reprodus, arhivat sau transmis sub nicio form i prin niciunfel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, nregistrare audio sau video, fr permisiunea n scris din partea editoru-lui. Autorii sau editorii nu sunt responsabili pentru nicio pierdere provocat vreunei persoane fizice sau juridice care acioneazsau se abine de la aciuni ca urmare a citirii materialelor pu blicate n aceast lucrare.

  • 31. Nu faceti investitii daca traiti peste posibilitati!Cine si-a amanetat intregul venit - desigur incert pe termen lung - cumparand casa, masina, mo-bila, aparatura IT si electrocasnica pe credit; cine are un stil de viata dezordonat; cine ar da oricesi oricat pe noua colectie de haine, pe ultimul racnet de telefon (de pe care da beep-uri), pecel mai nou model de tableta, toate sau cele mai multe platite cu cardul de credit, este liber safaca aceste lucruri in continuare, dar investitiile in actiuni nu se potrivesc acestui stil de viata.

    2. Nu investiti nici macar un leu de care nu va puteti lipsi!

    Nu dispuneti de bani de care nu va puteti lipsi, stati departe de piata de capital! Investitiile in actiuni presupun riscuri mari si foarte mari, dar si castigurile obtinute pot fi pe masura. Asadarpot fi, este posibil, nu sunt o certitudine, cum sunt numai moartea si taxele.

    O investitie veritabila nu poate fi facuta decat pe termen lung. Restul sunt speculatii. In ambelecazuri - speculatie sau investitie - riscul de a ramane, cel putin pentru o anumita perioada detimp, fara banii investiti este mare. Daca va puteti lipsi de acele sume sau le puteti accepta capierdute temporar, atunci veti sta linistiti ca, peste o perioada mai mare de timp, investitia va daroade.

    Nu incercati sa investiti din banii pentru casa! Niciodata banii de paine, cei destinati acopeririinevoilor comune, zilnice sau lunare, pentru alimente, intretinere, facturi pentru servicii de televiziune prin cablu, energie electrica, internet si asa mai departe; banii stransi pentru educatiacopiilor; banii economisiti pentru evenimente neprevazute si, de cele mai multe ori, nefericite NUTREBUIE RISCATI, NU TREBUIE JUCATI la bursa!

    3. Nu va pierdeti niciodata calmul!Usor de zis, greu de facut! Fostul sef al Federal Reserve, Alan Greenspan, a identificat perfectcauza bulelor si spargerii acestora: exuberanta irationala. Tocmai pentru a putea fi calm, pentru aputea sta linistiti in orice situatie, trebuie sa investiti numai bani de care va puteti lipsi pe termenlung.

    Fie ca actiunile cumparate sau piata de capital in ansamblu cresc rapid si brusc, nu va entuzias-mati, nu debordati de optimism! Daca inestitia facuta este pe plus cu mult peste - sa zicem -dobanda la un depozit bancar la termen de 12 luni, vindeti, marcati profitul! Un profit sigur astazieste mult mai bun decat unul mai mare si ipotetic (bazat exclusiv pe presupuneri) maine!

    Daca, dimpotriva, si valoarea actiunilor pe care le-ati cumparat si piata de capital in ansambluscad vertiginos, nu intrati in panica! Panica este opusul optimismului exagerat, dar este la fel denociva ca acesta.

    3www.rs.ro RENTROP & STRATONInformaii specializate

    12 reguli pentru a nu pierde Bani la Burs

    3

    3

  • 33

    3

    4. Cumparati numai actiuni in care credeti!Multe categorii de brokeri, intermediari, analisti va dau ponturi sigure. Nu va incredeti orbestein ele! De cele mai multe ori, ponturile, analizele respective sunt gratuite. Cine ar da informatiiatat de pretioase gratis? Sau cine ar difuza gratis aceste informatii daca nu ar avea interese pro-prii?

    Desigur, analizele, calculele de probabilitate, istoria si istoricul unei actiuni, unei companii suntextrem de importante. La fel ca istoria insasi: nu este lucru - bun sau rau - care s-a intamplat sicare nu ar mai putea sa se intample.

    Informatiile pot fi dobandite din presa, de pe site-urile emitentului actiunilor si trebuie citite peindelete si in liniste. Decat sa va luati dupa un pont despre fabrica de cuie, mai bine vedeti directcat de multi oameni, poate si dumneavoastra, beau o anumita bautura, cumpara imbracamintemarca firma X, alimenteaza de la statiile producatorului Z, conduc masini fabricate de companiaY. Brokerul sau analistii va pot spune ca B vinde milioane de automobile pe an, cand nu vedetidecat cinci pe strazi, fie ele din Bucuresti, Beijing, New York, Londra, Hong Kong, Singapore...

    Sau va poate spune ca fabricantul C de telefoane mobile este primul pe piata dar, avand sute decunoscuti, multe rude, sau, pur si simplu, uitandu-va pe strada sau la colegii de serviciu, vedeti canimeni nu detine un astfel de telefon. Asadar, observarea directa poate face mai mult decat sfa-turile asa-zisilor specialisti.

    5. Nu jucati, investiti!In mod comun si eronat, se vorbeste despre jucatul la bursa. Au jucat la bursa si s-a imbogatit- se spune despre persoane care au devenit milionari sau miliardari peste noapte sau... peste noptisi multi ani de munca. Pentru cine investeste respectand regulile de mai sus, investitul poate fi unjoc, dar, cu siguranta nu este si nu trebuie sa fie... o joaca.

    In afara de asta, multi confunda actiunile cu bursa, in ansamblu. Nu investeti la bursa sau inbursa decat daca achizitionati efectiv actiuni emise de operatorul pietei de capital.

    In rest, bursa nu este decat un sinonim pentru pieta de capital, locul de intalnire a cereriicumparatorilor cu oferta vanzatorilor de actiuni, locul in care capitalul este schimbat in actiunisau actiunile in capital.

    6. Nu confundati investitul in actiuni cu pariurile!

    Cumparand o actiune sau milioane emise de o companie, deveniti proprietar al unei bucatele saual unei mari parti din acea companie. Chiar daca nu mai sunt in forma materializata, ci niste cifrepastrate cu grija la Depozitarul Central, actiunile sunt proprietatea dumneavoastra. Le detineti, lafel cum detineti o casa, un teren sau un automobil. La fel cum cumparati si vindeti bunurimobiliare, la fel cumparati, aveti in proprietate si puteti instraina bunuri imobiliare, adica actiuni.

    4www.rs.ro RENTROP & STRATONInformaii specializate

    12 reguli pentru a nu pierde Bani la Burs

  • 33

    3

    In schimb, celelalte forme de... investitii sunt, de fapt, pariuri. Numai 3% din tranzactiile valutaredin intreaga lume sunt facute in scop comercial... Restul de 97% sunt facute in scop speculativ,sunt pariuri pe cresterea sau descresterea anumitor monede. Ati gresit tendinta, ati pierdutbanii... La fel stau lucrurile si in cazul derivatelor sau optiunilor.

    7. Nu investiti in ce nu intelegeti!Tentatiile unui castig rapid si substantial sunt mari. De altfel, actuala criza a fost generata tocmaide diversificarea produselor de investitii, atat de diversificate incat le intelegeau cu greu chiar sicei care incercau sa le vanda si, cu atat mai putin clientii care le-au cumparat.

    Una dintre inginerii a fost tocmai amestecarea unor active relativ bune, solide, cu unele cu riscextrem de ridicat. Aceste produse au ajuns sa fie cunoscute ca active toxice, de care nu se stiedaca si in ce fel bancile, investitorii au reusit sa scape sau sa le neutralizeze.

    Aparitia si succesul acestor active au fost posibile tocmai pentru ca investitorii doreau sa plasezecat mai repede si cat mai profitabil banii. Nu conta ca nu intelegeau produsul, optimismul exagerat si increderea oarba in cei care le vindeau i-au determinat sa cumpere orbeste, fara sapriceapa pe ce dadeau banii. A fost cam la fel cu cei care au imprumutat bani de la banci, amanetandu-si veniturile si viitorul, practic propria viata, fara sa citeasca paginile contractului sicare, ulterior, cand lucrurile au luat o turnura defavorabila, cand a inceput si s-a raspandit asa-zisa criza, si-au pierdut casele sau au deschis costisitoare procese impotriva institutiilor decredit.

    8. Investiti in afaceri care nu au moarteInvestiti in companii care fabrica produse care au sanse mari sa poata fi vandute in orice fel demediu economic, ostil sau propice, pe timp de pace sau razboi, in criza sau in perioade de avanteconomic.

    Cat vor exista lumea si oamenii, ei vor avea nevoie de alimente, de imbracaminte, de servicii bancare, de servicii medicale, de medicamente, de energie. In schimb, cine mai are nevoie de...masini de scris?

    9. Reinvestiti dividendeleDividendele pe care le platesc, chiar si in vremuri de recesiune, unele companii sunt surse foarteimportante de venit. In loc sa cumparati cu acesti bani lucruri costisitoare si de care, de cele maimulte ori nu aveti nevoie, mai bine ii reinvestiti tot in actiuni. Probabil ca, in niciun alt domeniu,profitul reinvestit nu da roade mai mari.

    5www.rs.ro RENTROP & STRATONInformaii specializate

    12 reguli pentru a nu pierde Bani la Burs

  • 33

    3

    10. Cand toti cumpara, vinde! Cand toti vand, cumpara!Este o regula simpla enuntata, ca multe altele, de unul dintre cei mai inteligenti, cumpatati si, inconsecinta, bogati investitori: Warren Buffett.

    De obicei, investitorii, de fapt, speculatorii, se iau unii dupa altii. Daca toata lumea cumpara, li separe normal sa cumpare si ei. Daca toata lumea vinde, li se pare normal sa vanda si ei, fara a aveahabar de ce fac asta si, de fapt, nici nu-i intereseaza.

    In schimb, cine inoata impotriva curentelor poate castiga solid pe termen lung, cumparand ieftin,evident, cand toata lumea vinde, si vanzand, evident, scump, cand toata lumea vrea sa cumpere.

    11. Nu cumparati de toti banii o dataDaca ati gasit bani de investitii, nu-i cheltuiti pe toti pentru o singura tranzactie. Trebuie sa pastrati o parte din ei tocmai pentru a putea imbunatatii pretul mediu de achizitie in caz ca scadecotatia actiunilor cumparate deja.

    12. Nu vindeti toate actiunile o dataAsa cum nu trebuie cumparate loturi mari de actiuni la o singura tranzactie, tot asa, nu trebuievandut tot lotul o data. Este posibil ca, in urmatoarele minute, ore sau zile, pretul sa creasca simai mult.

    Daca nu se intampla asta, ati marcat profit si, totodata, ramaneti cu actiuni ale aceluiasi emitent,in cazul in care pretul lor va creste intr-un viitor mai indepartat.

    Si, evident, nu uitati celebrul sfat a lui Donald Trump:

    Sometimes your best investments are the ones you dont make.

    Alex StanescuEditor in chief Revista de Bursa

    6www.rs.ro RENTROP & STRATONInformaii specializate

    12 reguli pentru a nu pierde Bani la Burs

  • RENTROP & STRATONInformaii specializate

    12 reguli pentru a nu pierde Bani la Burs

    RENTROP & STRATONInformaii specializate

    Bdul Naiunile Unite nr. 4, Sector 5, BucuretiTel.: 021.209.45.45, Fax: 021.408.28.99

    www.rs.ro


Recommended