+ All Categories
Home > Documents > 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

Date post: 08-Feb-2016
Category:
Upload: sergiu-gabureac
View: 23 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
16
I nf o- Hobby 4/ 2014 apar e or i de cât e or i est e necesar ANUL CALULUI (ALBASTRU sau VERDE) de LEMN 31 ianuarie 2014 - 18 februarie 2015 Celebra Urania ne comunică că în acest an zodiacal „oamenii pot descoperi că au abilități extraordinare, o viziune aparte asupra lucrurilor, care îi va ajuta să ia decizii neobișnuite, dar eficiente. ... Prin urmare, anul Calului de Lemn îi va ajuta pe cei pierduți în vârtejul vieții să-și găsească obiective noi, și le va da, totodată, putere pentru realizarea lor. Probabil nu va fi un drum ușor de parcurs, dar succesul de care se vor bucura la sfârșit merită înfruntarea oricarei dificultăți. De un noroc incredibil vor avea parte persoanele creative, care vor găsi soluții cu totul neașteptate pentru rezolvarea celor mai dificile situații.” Ni se recomandă „ca toate zodiile să acorde atenție vieții familiale și sentimentale. Emotivitatea și aventurismul sunt două trăsături caracteristice anului 2014. Din punct de vedre al afacerilor și finalul lor banii mulți vor avea de câștigat „Abordarea creativă a problemelor va fi apreciată pe deplin, fapt ce se va repercuta în mod pozitiv asupra situației financiare. Datorită istețimii înnascute, Șobolanii vor reuși să-și învingă concurența și să ocupe poziția de lider în domeniul lor de activitate. ... 2014 va fi un an foarte dinamic și reprezentanții acestor zodii s-ar putea să nu reusească să facă față schimbărilor rapide. Pentru a evita problemele, acești nativi trebuie să-și stabileasca obiective realiste și să avanseze treptat, fără încercări de a realiza imposibilul.” În ceea ce privește sănătatea, Urania dă sfaturi utile celor ce pot fi afectați, recomandându-le un regim alimentar sănătos și facerea analizelor medicale la timp. „In general, anul 2014 va schimba distribuția puterilor in Zodiacul chinezesc. Pe primul loc vor veni calități precum capacitatea de a lua decizii neobișnuite, de a găsi o cale de ieșire din situații extraordinare, ingeniozitatea și istețimea. Directitatea si puterea vor intra, temporar, în umbră. ... de succes se vor bucura cei care vor reuși să-și schimbe comportamentul și vor fi pregătiți pentru orice eveniment neașteptat. Mai multe detalii pe http://www.horoscopurania.ro/articole-astrologie/horoscop-2014- anul-calului-de-lemn.html N.B. Poșta Franceză promovează Anul Calului cu o frumoasă emisiune ce poate fi achiziționată la prețul a numai cinci scrisori simple. De altfel, administrația poștală franceză respectă foarte mult filateliștii, rareori sărind calul ... financiar. Numai anul trecut, pasionaților de filatelie le-au fost dedicate șase emisiuni poștale și nu speculative. Printr-o astfel de politică, reușește să aibă sute de mii de colecționari în toată lumea.
Transcript
Page 1: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

I nf o- Hobby 4/ 2014 apar e or i de cât e or i est e necesar

ANUL CALULUI (ALBASTRU sau VERDE) de LEMN

31 ianuarie 2014 - 18 februarie 2015 Celebra Urania ne comunică că în acest an zodiacal „oamenii

pot descoperi că au abilități extraordinare, o viziune aparte asupra lucrurilor, care îi va ajuta să ia decizii neobișnuite, dar eficiente. ...

Prin urmare, anul Calului de Lemn îi va ajuta pe cei pierduți în vârtejul vieții să-și găsească obiective noi, și le va da, totodată, putere pentru realizarea lor. Probabil nu va fi un drum ușor de parcurs, dar succesul de care se vor bucura la sfârșit merită înfruntarea oricarei dificultăți. De un noroc incredibil vor avea parte persoanele creative, care vor găsi soluții cu totul neașteptate pentru rezolvarea celor mai dificile situații.”

Ni se recomandă „ca toate zodiile să acorde atenție vieții familiale și sentimentale. Emotivitatea și aventurismul sunt două trăsături caracteristice anului 2014. Din punct de vedre al afacerilor și finalul lor banii mulți vor avea de câștigat „Abordarea creativă a problemelor va fi apreciată pe deplin, fapt ce se va

repercuta în mod pozitiv asupra situației financiare. Datorită istețimii înnascute, Șobolanii vor reuși să-și învingă concurența și să ocupe poziția de lider în domeniul lor de activitate. ... 2014 va fi un an foarte dinamic și reprezentanții acestor zodii s-ar putea să nu reusească să facă față schimbărilor rapide. Pentru a evita problemele, acești nativi trebuie să-și stabileasca obiective realiste și să avanseze treptat, fără încercări de a realiza imposibilul.” În ceea ce privește sănătatea, Urania dă sfaturi utile celor ce pot fi afectați, recomandându-le un regim alimentar sănătos și facerea analizelor medicale la timp.

„In general, anul 2014 va schimba distribuția puterilor in Zodiacul chinezesc. Pe primul loc vor veni calități precum capacitatea de a lua decizii neobișnuite, de a găsi o cale de ieșire din situații extraordinare, ingeniozitatea și istețimea. Directitatea si puterea vor intra, temporar, în umbră. ... de succes se vor bucura cei care vor reuși să-și schimbe comportamentul și vor fi pregătiți pentru orice eveniment neașteptat.

Mai multe detalii pe http://www.horoscopurania.ro/articole-astrologie/horoscop-2014-anul-calului-de-lemn.html

N.B. Poșta Franceză promovează Anul Calului cu o frumoasă emisiune ce poate fi achiziționată la prețul a numai cinci scrisori simple. De altfel, administrația poștală franceză respectă foarte mult filateliștii, rareori sărind calul ... financiar. Numai anul trecut, pasionaților de filatelie le-au fost dedicate șase emisiuni poștale și nu speculative. Printr-o astfel de politică, reușește să aibă sute de mii de colecționari în toată lumea.

Page 2: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

02 Di n l umea col ecționarilor I nf o- Hobby 4/ 2014

ȘOC ! ȘOC ! ȘOC !

Am intrat în posesia unei corespondențe electronice extrem de interesante, sub titlul de mai jos, pe care o punem (sinteză în limba română) la dispoziția cititorilor noștri. Cei care cunosc realitatea își pot exprima opinia.

După distrugerea Muzeului Național Filatelic, Scăiceanu continuă cu dezinformari și manevre malefice

De: Dr Cristian Scaiceanu <[email protected]> Para: Jose Ramon Moreno <[email protected]> Enviado: Jueves 16 de enero de 2014 9:57 Asunto: national philatelic collection

Dear Jose Ramnon, (sic!)

The end of 2013 has brought me two great joys which I promptly take the time to share with you ...

În primul rând, cărții mele Istoria Mișcării Filatelice din România (publicată în 2011 în București la ed. Oscar Print Publishing House) i-a fost acordat premiul Eudoxiu Hurmuzaki, acordat de Academia Română pentru lucrări în domeniul științelor auxiliare ale istoriei. Aceasta este cea mai importantă distincție științifică conferită în România și poate fi acordată o singură dată unui cercetător pentru intreaga sa activitate. Cred că prin acest premiu, Academia Română a recunoscut că filatelia este într-adevăr o știință auxiliară importantă pentru istorie.

În al doilea rând, Parlamentul român a votat Legea nr. 298/2013, care prevede transferarea Colecției

Filatelice administrate de Poșta Română, prin Muzeul Național Filatelic, la Banca Națională a României. Privatizarea Poștei Române, prevăzută să aibă loc în acest an, ar putea duce la dispersarea uneia dintre cele mai mari și mai valoroase colecții filatelice din lume. Această colecție cuprinde numeroase piese românești și străine excepționale, inclusiv zeci de piese unice. Celebrele timbre cunoscut sub numele de Cap de bour sunt visul oricărui colecționar de timbre românești și stârnește interesul vizitatorilor de orice expoziție filatelică. În cazul în care timbrele Cap de Bour sunt atat de faimoase, cum am putea califica clișeele cu care imprimate aceste timbre, incluse în această colecție ? Am prezentat aici un exemplu pentru a ilustra cât de importante sunt multe dintre piesele colectate și pentru a vă forma o opinie cu privire la valoarea mare a colecției filatelice din România.

Prestigioasa instituție a Băncii Naționale a România, recunoscută ca atare, atât la nivel național cât și în străinătate, oferă cele mai bune condiții pentru securitatea, dezvoltarea și cercetarea științifică a acestei colecții filatelice fabuloase.

Având în vedere eforturile dedusă de transferul de colectare, cred că o scrisoare de sprijin din partea comunității filatelice internaționale va fi mai mult decât binevenită. Astfel, mi-ar plăcea, ca în calitate de președinte al FEPA, să iei în considerare trimiterea unei scrisori către consiliul executiv al Băncii Naționale din România (domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a România, 25 Lipscani, București 030031, România) prin care să-ți exprimi mulțumirea privind acest transfer și pentru a-i asigura de sprijin în domeniul filatelic.

Vă mulțumim anticipat pentru colaborare și sprijin profesional. Cu stimă, Cristian

Ultima oră ! Pe 30 ianuarie, președintele FFR, Leonard Pașcanu, confirmă dezinformările ! Detalii în numărul următor.

Page 3: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

I nf o- Hobby 4/ 2014 Di n l umea col ecționarilor 03

Curs de inițiere în cercetarea cartofilă (I)

Unul dintre obiectivele Comisiei CERCETARE și LITERATURĂ a Federației Filatelice Române este realizarea de tipărituri de cartofilie topografică prin care cercetătorii-cartofili să contribuie la reconstituirea vizuală a trecutului, în special pentru perioada 1894-1938, segment extrem de sărac în imagini în istoria României.

Motivele sunt cunoscute, cele politice fiind de prim ordin. Regimul comunist nu era interesat să promoveze realizările bunicilor și părinților noștri. Din contra prin demolările masive, începând chiar cu centrele orașelor, s-au șters multe dovezi concrete ale arhitecturii și imaginației

constructorilor din orașele României. Azi mulți edili ar dori să reconstruiască vechiul centru al propriului orașu. Și unii chiar o fac. Vezi Brno, Bratislava ...

Și la îndemnul nostru, de multe ori cu sprijinul autorităților locale, mulți colegi au realizat albume, monografii cu un pronunțat caracter cartofil. Cele mai multe, adevărate reușite tipografice.

Anul acesta, va fi prezentat primul catalog cartofil ilustrat al unei localități din România. Considerăm că este piatra de încercare pentru orice cercetător în domeniu.

Lucrările premergătoare acestei lucrări complexe sunt compendiile cartofile pentru diverse localități (Piatra-Neamț, aflat la V-a ediție, Bârlad, Huși, Vaslui), instrumente de lucru extrem de utile oricărui colecționar. Le punem la dispoziție, gratuit, oricărui cercetător-cartofil pentru a-i servi în activitatea de cercetarea și realizarea unei lucrări similare pentru localitatea de care este preocupat din punct de vedere cartofil.

Desigur, un astfel de instrument elaborat este posibil întrucât, în ultimii ani s-au concretizat colecţii reprezentative în mai toate orașele mari și mijlocii ale României.

Au apărut multe albume cu caracter cartofil, cu un puternic conţinut emoţional. Cele mai multe, fiind foarte bine primite de marele public.

În curând, vom publica o bibliografie ilustrată a lucrărilor cartofile apărute și care ne-au fost semnalate de-a lungul anilor. În acest sens, rog autorii să ne trimită, în format jpg, imaginea copertelor I și a IV-a, precum și un scurt text de prezentare de 10 rânduri.

Un album, o monografie ilustrată sunt, desigur, mai ușor de realizat, dar compendiul și, mai ales, catalogul ilustrat rămân singurele lucrări de cercetare pur cartofilă.

Aici rigoarea, aș spune științifică, își spune din plin cuvântul. Mulţi vor spune că este imposibilă completarea unui asemenea catalog. Le dăm dreptate, dar acest lucru nu trebuie să ne dezarmeze în vreun fel. Din contra ! De aceea, orice semnalare nouă sau completare / rectificare de date este binevenită.

Considerăm că alcătuirea cataloagelor locale ale emisiunilor de cărţi poştale ilustrate, document iconografic de o mare valoare documentară, multi informaţional, dovadă de netăgăduit a evoluţiei şi civilizaţiei poporului român, constituie contribuţia capitală a cartofililor români la istoria vizuală a României moderne despre care ştim, încă foarte puţine lucruri. Este, din acest punct de vedere, o datorie a colecționarilor de cărți poștale ilustrate să prezinte publicului larg date și imagini privind istoria adevărată a neamului românesc.

Cuvinte, multe cu iz subiectiv, mai sunt, dar imagini s-au păstrat extrem de puţine. Din unele localităţi nu avem niciuna, pe simplu motiv că nu a avut cine să le facă. Aşa au fost timpurile !

Page 4: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

04 Di n l umea col ecționarilor I nf o- Hobby 4/ 2014

„O imagine ţine locul a zece mii de cuvinte” şi mare dreptate a avut cel care a afirmat acest lucru. Pentru a uşura înţelegerea modului de lucru, voi reaminti etapele și procedurile urmate în

realizarea compendiilor şi apoi ale catalogului cartofil ilustrat.

Reconstituirea unei emisiuni de cărţi poştale ilustrate topografice

Cum am procedat ? Cercetând vederile avute la dispoziţie, am găsit caracteristici sau elemente comune aflate pe partea cu imagine şi, mai ales, pe avers (paginare, poziţia şi culoarea imaginilor sau a textelor, caracterul literelor, dimensiuni, numere de ordine, serii ş.a.). Uneori, chiar cartonul utilizat a furnizat informaţii ce confirmă apartenenţa pieselor la o anumită emisune / ediție.

Am constatat că cele mai multe emisiuni de ilustrate topografice antebelice cuprindeau 6 sau 12 piese. Număr impus de ... maşina tipografică și de raţiuni comerciale ! Pentru oraşe, emisiunile cuprindeau, în general, vederi cu imagini numai din acea localitate, rareori existând un amestec de imagini din diverse localităţi (editorul Stengel fiind una dintre excepţiile care confirmă regula !).

Existau, fără îndoială, reguli clare privind regimul editării şi tipăririi vederilor, fiscul nedormind în acele timpuri !

Principiile de editare şi comercializare au fost, cu mici excepţii, aceleaşi pentru toţi editorii de ilustrate din România, ceea ce uşurează foarte mult reconstituirea emisiunilor.

Am fi tentaţi să spunem că depistând elementele comune, reconstituirea unei emisiuni este simplă rutină. În practică, însă, e nevoie de multă cooperare pentru găsirea pieselor care lipsesc şi, de ce nu, multă şansă.

În situaţia reeditărilor, când imaginile au fost preluate, uneori de la diferite emisiuni ale aceluiaşi autor sau de la editori diferiţi, reconstituirea a fost mult uşurată tocmai datorită elementelor comune ale emisiunii. Realitatea arată că un clişeu putea fi vândut de un fotograf sau editor către alţi editori. Acelaşi lucru se întâmplă chiar cu emisiuni întregi, cedarea dreptului de editare fiind frecventă şi normală.

Stabilirea anului editării unei emisiuni de cărţi poştale ilustrate

In condiţiile nemenţionării, pe marea majoritate a vederilor, a anului editării, stabilirea datei de apariţie s-a realizat prin confruntarea pieselor găsite din aceeaşi emisiune luându-se ca bază circulaţia poştală cea mai timpurie. In astfel de situaţii, după anul stabilit, am pus semnul incertitudinii (!), menţionând la fiecare emisiune data expedierii. Nu de puţine ori, vom întâlni date poştale la ani buni faţă de data emiterii sau a primei circulări poştale depistate.

Oricum, în lipsa unui an tipărit pe vedere, singurul criteriu de ordonare cronologică rămâne data poştei. Uneori şi a însemnărilor pe ilustrate ale unor colecţionari din epocă. Ne aflăm, indubitabil, în zona nisipurilor mişcătoare, mai ales, privind ziua şi luna. Spre bucuria cercetătorilor.

Analizând activitatea editorului în ansamblu, am constatat că există suficiente elemente pentru a accepta anul de apariţie stabilit prin această metodă. Precizez că nu trebuie confundată data realizării clişeului / imaginii (dată importantă pentru cercetătorii din diverse domenii – istorie, geografie, administraţie, arhitectură, etnografie etc.) cu data tipăririi ilustratei ce reproduce acel clişeu.

Am întâlnit, deseori, vederi care reproduc imagini realizate cu mulţi ani în urmă faţă de data editării: cinci, zece şi chiar mai mult ! Situaţie, frecvent întâlnită, în cazul propriilor reeditări sau a preluării clişeului de la alţi editori / fotografi. (gsm)

Page 5: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

I nf o- Hobby 4/ 2014 Di n l umea col ecționarilor 05

CONTRIBUŢII LA MEDALISTICA ROMÂNEASCĂ (II)

Medalia dedicată cărturarului-călător Nicolae Milescu, la împlinirea a 300 de ani de la trecerea la cele veşnice, a fost emisă cu prilejul Conferinţei Internaţionale de Studii Altaice, în 2008, ediţia cu numărul 51 ţinută la Bucureşti, Fiecare ediţie a conferinţei are o temă generală. Pentru ediţia de la Bucureşti Consiliul ştiinţific al PIAC (Permanent International Altaistic Confereance) a acceptat tema Drumuri şi

călători în lumea Altaică. Menţionăm că spătarul Nicolae Milescu realizează între 1661-1668 prima traducere integrală în limba română a Vechiului Testament, având ca sursă principală textul grecesc din Septuaginta (apărută la Frankfurt în 1597). La curtea ţarului Aleksei şi la şcoala slavo-greco-latină înfiinţată de Petru Movilă, poliglotul nostru face o impresie atât de bună, încât ţarul îi încredinţează diverse misiuni. Nicolae Milescu este cunoscut pentru celebra sa călătorie prin Orientul îndepărtat ca ambasador în China. Expediţia durează mai mulţi ani. Spătarul nu se întâlneşte cu împăratul acestei mari ţări. Se pare că motivul a fost neacceptarea, din partea spătarului, a protocolului imperial pe care l-a considerat umilitor. Relatarea călătoriei întreprinse constituie, însă, un adevărat document istoric. În jurnalul său, pe lângă redarea moravurilor chinezeşti, întâlnim însemnări despre Siberia şi Mongolia. Lucrarea sa De la Tobolsk până în China (note de călătorie) este editată în 1888 de G. Sion. Urmează Jurnal de călătorie în China. Bucureşti, ESPLA, 1956 cu numeroase reeditări reeditări în 1958, 1962, 1974, 1987. A mai scris Aritmologhia, etica şi originalele lor latine, ediţie critică, studiu monografic, traducere, note şi indici de Pandele Olteanu, Bucureşti, Editura Minerva, 1982. Pentru cine nu ştie, încă, Biblioteca Judeţeană Vaslui îi poartă numele, boierul Nicolae Milescu fiind de pe aceste plaiuri. Autorii medaliei: Th.&R.G. Zamfirescu (60 mm x 4 mm; aliaj pe bază de cupru, patinate şi lăcuite).

Dimitrie Cantemir (26 octombrie 1673 - 1723), domn al Moldovei (1693 şi 1710 - 1711), a fost un cărturar de tip enciclopedic, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor român. A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în 1714. Ar fi suficientă enumerarea pricipalelor scrieri pentru a motiva emiterea unei medalii omagiale: Divanul sau Gâlceava înţeleptului cu lumea sau Giudeţul sufletului cu trupul, scrisă în română şi tipărită la Iaşi în 1698. Este prima lucrare filozofică românească. Imaginea tainică a ştiinţei sacrosante 1700, o altă lucrare filosofică în care autorul încearcă să integreze fizica într-un sistem teist, un fel de împăcare între ştiinţă şi religie, între determinismul ştiinţific şi metafizica medievală. Dimitrie Cantemir manifestă un interes deosebit pentru astrologie şi ştiinţele oculte, sacre, specifice Renaşterii. Istoria ieroglifică, scrisă la Constantinopol în română (1703-1705) este considerată prima încercare de roman politico-social. Historia incrementorum atque decrementorum Aulae Othomanicae (Istoria creşterii şi descreşterii curţii otomane), redactată între 1714 şi 1716, lucrare publicată şi în limbile engleză, franceză şi germană. Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, scris mai întâi în latină apoi tradus, de autor, în română (1719-1722), cuprinde istoria noastră de la origini până la descălecare. Aici susţine ideea cronicarilor: originea comună a tuturor românilor. Pentru scrierea acestei lucrări, Dimitrie Cantemir a consultat peste 150 de izvoare române şi străine în limbile latină, greacă, polonă şi rusă.

Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei) a fost scrisă în latină (1714-1716), pe când trăia în Rusia, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea prezintă interes nu numai pentru descrierea geografică sau politică bine documentată, ci şi pentru observaţiile etnografice şi folclorice, fiind primul

Page 6: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

06 Di n l umea col ecționarilor I nf o- Hobby 4/ 2014

nostru cărturar care a cuprins în sfera cercetărilor sale etnografia şi folclorul. Compendium universae logices institutionis (Prescurtare a sistemului logicii generale), Monarchiarum physica examinatio (Cercetarea naturală a monarhiilor), Sistema religiae mahomedane, Cartea ştiinţei muzicii (Kitab-i-musiki). În opera lui Dimitrie Cantemir, influenţată de umanismul Renaşterii şi de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea.

Antioh Dimitrievici Cantemir sau Kantemir (10 septembrie 1708, Constantinopol - 11 aprilie 1744, Paris) poet, scriitor şi diplomat rus de origine română, a fost fiul mezin al domnitorului Dimitrie Cantemir. Mama lui, doamna Casandra, era fiica lui Şerban Cantacuzino. Nu trebuie confundat cu Antioh Cantemir, fratele lui Dimitrie Cantemir ! Un moment important în formarea intelectuală a lui Antioh Cantemir l-a constituit studiile la Universitatea de pe lângă Academia de Ştiinţe din Petersburg. A fost ambasador al Rusiei la Londra şi Paris. Prin abilităţile sale diplomatice, s-au clarificat o serie de ambiguităţi în relaţiile dintre Franţa – Austria - Rusia şi Turcia - Rusia - Anglia.

Adept ferm al ştiinţei şi filosofiei moderne, el atrage atenţia unor cărturari celebri precum Montesquieu sau Voltaire, pe care l-a cunoscut la Paris. Face cunoştinţă cu savanţi renumiţi din epocă ca P. Maupertuis, A.C. Clairaut, L.V. Euler, H. Sloane, B. Fontenelle. A fost unul dintre iniţiatorii clasicismului în literatura rusă, a militat pentru progresul ştiinţei şi al culturii de pe poziţiile iluminismului. A tradus din Horaţiu, Anacreon, Montesquieu, Fontenelle.

Este considerat părintele clasicismului în literatura rusă, un fenomen al culturii ruse din secolul respectiv. Geniu precoce, Antioh Cantemir a fost primul poet rus de stil occidental. A publicat şi un volum de Satire (printre care Minţii mele sau Celor ce hulesc ştiinţa, 1729), fiind considerat un întemeietor al genului în literatura rusă. Imediat după moartea poetului, opera sa este tradusă şi editată în limbile franceză şi germană, devenind obiectul discuţiilor şi confruntărilor literare în Franţa şi Germania de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Creaţia lui Antioh Cantemir şi întreaga sa activitate au contribuit la dezvoltarea, în Rusia, a culturii filosofice, la elaborarea terminologiei filosofice şi ştiinţifice. A contribuit la publicarea în engleză şi franceză a celebrei opere a tatălui său Istoria Imperiului Otoman.

Autorii medalieiTh.&R.G. Zamfirescu (60 mm x 4 mm; aliaj pe bază de cupru, argintate, patinate şi lăcuite). (gsm)

Primim de la cititori

Suntem de râsul lumii ! Mulţi indolenţi, mulţi care ar vrea ca să facă ceva, dar stau cu mâna întinsă la providenţă şi mai ales mulţi care sunt degeaba acolo unde sunt puşi cu voinţa unor voturi de încredere, dar nu au şi nu fac nimic. Se laudă că sunt mari şi tari, dar numai în vorbe... Săracă filatelie din ROMÂNIA mai trăieşti doar prin câteva FILIALE care se zbat să mai facă ceva. Nu voi greşi a aminti pe cele care au făcut ceva în 2103: Botoşani (trilaterala), Sibiu (cu Luxemburg), Cluj (cu Medfilex), Timişoara cu cele 4 expoziţii, Bistriţa cu Virtus Romana Rediviva şi Filex Transsilvanica, Reşiţa (bienala Etnic), Piatra-Neamț, București şi încă vreo 2-3, care au mai făcut ceva ştampile, plicuri speciale ... Restul, aud, mai sunteţi, mai activaţi ? Dar voi, cei care aţi fost cândva cineva, ce faceţi ? Numai atunci când vedeţi că se publică programul manifestărilor, după umilitoare stăruinţe vă gândiţi, pentru a nu vă face de râsul naţiunii, să mai plasaţi câte o aşa zisă acţiune. Vai de noi, unde sunt marile expoziţii din Braşov, Iaşi, Craiova, Bucureşti, Cluj, Baia Mare, Târgu Mureş etc.

Să nu spuneţi că nu aveţi bani, căci rog să fiu iertat, dar sunteţi în acest caz, zău nu ştiu cum să vă numesc. Bani sunt destui însă lenea, indolenţa şi dezinteresul vă fac să nu faceţi nimic. De ce nu lăsaţi locul la cei care vor să facă ceva ? La cei care să se zbată pentru a atrage fonduri şi a promova frumoasa noastră pasiune.

Am fost prea dur, zău, haideţi la noi la Bistriţa să vedeţi o expoziţie jedeţeană în 6 februarie cu medalie sau în august, una Naţională. Nu ne lăudăm. Vă invităm să vedeţi fapte. Cine răspunde la provocare ? Hai să vă vedem ...

Calu Mircea - [email protected]

N.R. Se adeverește, a câta oară, omul sfințește locul ! Am intrat pe facebook FFAP - Fédération Française des Associations

Philatéliques https://www.facebook.com/#!/TimbresFFAP și am rămas surprins în câte orășele ale Franței, nu vorbesc de marile orașe, s-au organizat manifestări de ZIUA TIMBRULUI FRANCEZ.

Aici Amicale Philatélique din APHIEST-BELFORT

Page 7: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

I nf o- Hobby 4/ 2014 Di n l umea col ecționarilor 07

Stimate domnule Găbureac,

Am primit toate cele trei info-hobby. Sunt binevenite fiindcă scopul revistei este informarea colecționarilor, fie filateliști, fie numismați ... Legat de colița Eminescu mai este o greșeală în textul Glossei respectiv în versul De te'ndeamnă, de te chiama, corect cheamă. A se vedea forma originală publicată în Convorbiri Literare.

Ce să facem ? Cred că ne vom mai întâlni cu asemenea perle emise de Romfilatelia. Cred ca ar trebui, noi filateliștii, cu o oarecare prestanță, să luam atitudine față de Romfilatelia, față

de politica ei de a emite marci la tarife practic inexistente în domeniul poștal. E vorba de valori de 8,10; 9,10 sau 14 ,50 lei. Ce ne vom face la trecerea la euro ? Vom emite timbre de 4 Euro ? Poșta germană a emis 3 sau 4 mărci uzuale cu flori de peste 4 euro din 2005 până acum.

Cu stimă, Remus Popovici

N.R. Mulțumiri pentru informația trimisă. Ochiul dumneavoastră de cercetător și iubitor de Eminescu și-a spus cuvântul. Acum, emisiunea este girată, prin semnăturil, de acad. Ionel Haiduc și Eugen Simion.

Sigur Romfilatelia are partea ei de vină, dar mai vinovați sunt decidenții la nivel guvernamental, care prin incompetența lor au lăsat la bunul plac, al unor căpușe, politica emiterii mărcilor poștale românești, politică bazată doar pe obținerea de avantaje financiare. Circulă povești halucinate despre modul în care se scot unele emisiuni. Practici caracteristice doar țărilor bananiere. Toate astea, mi-aduc aminte de celebrele serii din coloniile Africii, pe care aborigenii nu le-au văzut vreodată.

Despre sutele de greșeli de machetare au scos lucrări Mircea Pătrășcoiu și o adevărată enciclopedie Andrei Potcoavă . Sunt sigur că romfilanii nici nu au habar de ele !

*

Galeriile ARTMARK

Două interesante licitații: Ceasuri de Colecție & Licitația de Postbelică și Contemporană și Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului" & Licitația de Fotografie și Benzi desenate au avut loc la sfârșitul lui ianuarie în elegantul Athénée Palace Hilton, organizate de prietenii noștri de la Artmark cu sediul în Palatul Cesianu-Racoviță de pe Str. C. A. Rosetti, 5.

Cataloagele online ale licitaţiilor pot fi descărcate accesând: Licitația de Ceasuri de Colecție, Postwar & Contemporary Sale, Licitația "Cabinetul de Curiozități - Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului" sau Licitația de Fotografie și Benzi desenate.

Mai multe detalii pe http://www.artmark.ro/ sau [email protected].

IMPORTANT !

Pe rețeaua de socializare Facebook aveți posibilitatea să fiți în contact cu lumea colecționarilor. E suficient să accesați FEDERAȚIA COLECȚIONARILOR din ROMÂNIA și vă veți face

cunoștință cu sute de colecționari, veți putea exprima idei, opinii, veți putea posta imagini și face schimb cu cei aflați în acest grup. https://www.facebook.com/#!/groups/204266486348551/?fref=ts,

Page 8: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

08 Di n l umea col ecționarilor I nf o- Hobby 4/ 2014

Am primit la redacție proiect

REGULAMENTUL EXPOZIŢIILOR FILATELICE INTERNE SI EXTERNE

CAPITOLUL I – Dispoziţii generale

Articolul 1 – Organizare, scopul expoziţiilor 1.1. Expozițiile filatelice se organizează de către Federația Filatelică Română (F.F.R.) și membrii săi

(asociații, societăţi, cluburi,cercuri, etc.) cu prilejul unor evenimente (aniversări deosebite) precum și pe baza unor acorduri sau înțelegeri încheiate cu alte organizații, instituții sau întreprinderi, atît pe plan național cât și pe plan local. Propunere: sub egida F.F.R.

1.2. Expozițiile filatelice au ca scop: de a promova filatelia în întreaga țară și în toate domeniile; de a dezvolta relații amicale și o strânsă colaborare între filateliștii din întreaga țară și din lume; de a face dovada gradului de dezvoltare a filateliei în toate ramurile sale; de a sprijini interschimbul internațional de experiență filatelică; de a face o largă propagandă, mai ales în rîndul tineretului pentru filatelie, ca activitate culturală,

precum și ca mijloc de folosire a timpului liber; 1.3. Expozițiile filatelice naționale, internaționale și interțări, vor fi cuprinse în planul anual coordonat de

Comitetul Director al F.F.R. Toate celelalte expoziții vor fi organizate de asociațiile, societățile, cluburile sau cercurile filatelice și vor fi comunicate F.F.R. pentru coordonarea datelor și popularizarea în întreaga țară.

Articolul 2 – Tipurile de expoziții În funcție de nivelul la care se organizează, se stabilesc următoarele tipuri de expoziții: 2.1. Expoziții de rangul I – organizate de F.F.R. 2.1.1. Expoziții mondiale și internaționale sub patronaj F.I.P. 2.1.2. Expoziții internaționale recunoscute de F.I.P. și care prezintă un interes internațional

(”Balkanfila”, expoziții internaționale, expoziții interțări, etc.) pe bază de acorduri prealabile. 2.1.3. Expoziții naționale generale, care au loc la un interval de 3 ani și vor cuprinde minimum 200 fețe de

panou, grupând exponate din toată țara și din toate ramurile filateliei, precum și o secțiune de tineret și una pentru literatură filatelică.

2.1.4. Expoziţii naționale specializate, care au loc la un interval de 2 ani, după profilul expoziției, una sau mai multe ramuri filatelice sau de tineret, grupănd exponate din întreaga țară. Ele vor cuprinde minimum 100 feţe de panou pentru expoziţiile cu o singură ramură filatelică şi minimum 150 feţe de panou pentru expoziţiile cu mai multe ramuri filatelice, nu se vor organiza în anul în care are loc expoziţia națională generală.

2.2. Expoziţii de rangul II – organizate de către asociații, societăți, cluburi filatelice. 2.2.1. Expoziţii cu participare externă a unor organizații filatelice din alte țări (bi sau multinaționale) pe bază

de acorduri prealabile. 2.2.2. Expoziţii filatelice internaționale cu participarea a mai mult de trei asociații, societăți, cluburi, etc. 2.2.3. Expoziții cu participarea a 2-3 asociații, societăți, cluburi, etc. (bi sau trilaterale). 2.2.4. Expoziţii personale, cuprinzând exponatele unui filatelist care a obținut distincții valoroase la alte

expoziții de rang superior. 2.3. Expozitii de rangul III – organizate de către asociații, societăți, cluburi, cercuri filatelice. 2.3.1. Expoziții cu participarea exclusivă a membrilor asociației, societății sau clubului filatelic (expoziții

locale). 2.3.2. Expoziții organizate în colaborare cu alte cercuri filatelice din localitate sau din alte localități. 2.3.3. Expozitii organizate cu participarea exclusivă a membrilor cercului filatelic. 2.4. La expozițiile naționale generale (art. 2.1.3.) cât și la cele generale specializate (art . 2.1.4.) pot partcipa

şi exponate filatelice din alte țări (cu sau fără invitați străini), acestea denumindu-se „expozitii cu participare internațională ”.

2.5. F.F.R. poate încredința unei asociații, societăți sau club filatelic, cu acordul acestora, organizarea unei expoziții filatelice internaționale ca Balkanfila, expoziții internaționale, naţionale generale (art. 2.1.3.) şi naţionale specializate (art.2.1.4.) cu sprijinul material şi tehnic al F.F.R.

Articolul 3 – Clasele de expoziție În cadrul expoziţiilor, exponatele pot fi prezentate pe următoarele clase: 3.1. Clasa în afara concursului (Hors-Concours) cuprinzînd: 3.1.1. Clasa de onoare, care include colecţii care au obţinut în ultimii zece ani, trei medalii de aur la

expozițiile de rang I și la expozițiile F.I.P.;

Page 9: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

I nf o- Hobby 4/ 2014 Di n l umea col ecționarilor 09

3.1.2. Clasa oficială este rezervată colecţiilor prezentate de administraţiile poştale, muzeele poştale, imprimeriile de mărci poştale precum şi creatorilor, gravorilor şi machetatorilor de mărci postale şi ștampile poştale ocazionale.

3.1.3. Clasa colecţiilor aparţinând membrilor de juriu, a asistenţilor de juriu si a presedintelui comitetului de organizare; 3.1.4. Clasa pentru alte participări în afara concursului cuprinde participările filateliştilor şi organismelor care

nu pot sau nu doresc să participe în clasele de competiţie. 3.2. Clasa de competiţie cuprinde: 3.2.1. Clasa de filatelie tradiţională; 3.2.2. Clasa de istorie poştală; 3.2.3. Clasa de aerofilatelie; 3.2.4. Clasa de întreguri poştale; 3.2.5. Clasa de filatelie tematică; 3.2.6. Clasa de astrofilatelie; 3.2.7. Clasa de filatelie modernă; 3.2.8. Clasa de maximafilie; 3.2.9. Clasa de fiscale; 3.2.10. Clasa deschisă (open class); 3.2.11. Clasa un panou; 3.2.12. Clasa de literatură filatelică ce cuprinde: a. cărţi, broşuri, studii filatelice; b. reviste, buletine şi articole periodice din ziare; c. cataloage; d. materiale filatelice pentru Radio şi T.V. e. materiale filatelice pe suport digital;

3.3. Secţiunea filateliei pentru tineret se organizează pe categorii de vârstă, conform normelor F.I.P. astfel: a. Categoria de vârstă A – 14 și 15 ani; b. Categoria de vârstă B – 16 și 17 ani; c. Categoria de vârstă C – 18 și 19 ani; d. Categoria de vârstă D – 20 și 21 ani; Vîrsta se stabileşte la 01 ianuarie a anului în care are loc expoziţia. Tinerii filatelişti cu vârsta între 18 şi 21

de ani pot participa la clasele de competiţie pentru maturi, însă după aceea nu mai pot reveni cu exponatele la clasa de tineret.

Articolul 4 - Amploarea expoziţiei 4.1. Amploarea şi durata expoziţiei, vor fi stabilite de organizator prin regulamentul de organizare al

expoziţiei, care va preciza numărul minim şi maxim de cadre, în funcţie de rangul expoziţiei şi de posibilităţile locale de expunere, data vernisajului şi a palmaresului precum şi a zilei de încheiere a expoziţiei.

4.2. Toate expoziţiile, în funcţie de rangul acestora, vor avea un comitet de organizare, care răspunde de pregătire și buna desfăşurare a expoziţiei, inclusiv de trierea exponatelor. Preşedintele comitetului de organizare poate fi şi coordonatorul expoziţiei.

4.3. În cazul expoziţiilor de rangul I şi II se poate constitui şi un comitet de onoare, format din reprezentanţi ai unor organizaţii, instituţii şi din filatelişti de prestigiu. Pentru fiecare caz în parte, se va solicita acceptul persoanei respective. Din comitetul de onoare nu pot face parte membrii comitetului de organizare.

4.4. În vederea alinierii la prevederile prevăzute în Regulamentul general al expoziţiilor F.I.P. se recomandă să se folosească un singur tip de panou (cadru) cu dimensiunile 119 cm, inălţime şi 100 cm lăţime, pe care să se poată monta câte 16 (4x4) foi de album de format normal (22x30 cm).

4.4.1. Până la dotarea cu panouri pentru 16 foi pot fi folosite actualele panouri de 12/15 foi. 4.5. Numărul de cadre ce se poate atribui pentru fiecare exponat este urmatorul: 4.5.1. Clasele 3.1. şi de la 3.2.1. la 3.2.10. inclusiv, 5 sau 8 cadre; 4.5.2. Clasele 3.3. A, B min. 3 şi max. 5 cadre; 4.5.3. Clasele 3.2. C, D min. 4 şi max. 6 cadre; 4.6. Se recomandă ca 10-20% din numărul cadrelor să fie rezervate exponatelor în premieră şi celor

prezentate de tinerii filatelişti; Exponatele în premieră sunt acele exponate care participă pentru prima dată la o expoziţie de rangul pentru

care solicită expozantul. Articolul 5 - Publicaţiile şi materialele filatelice ale expozitiei 5.1. Cu ocazia expoziţiilor filatelice, organizatorul poate tipări si realiza diferite materiale filatelice:

regulamentul expoziţiei, buletine informative, catalogul, palmaresul, plicuri ocazionale, ilustrate maxime, ștampile poştale ocazionale, medalii, etc.

Page 10: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

10 Di n l umea col ecționarilor I nf o- Hobby 4/ 2014

5.2. Catalogul expoziţiei va fi editat şi difuzat cu cel puţin 90 de zile, în funcţie de rangul expoziţiei, înainte de deschiderea expoziţiei.

5.3. Catalogul expoziţiei va cuprinde, în funcţie de rangul acesteia: organismele expoziţiei, cuvântul de salut al organizatorilor şi eventual al conducerii F.F.R., regulamentul expoziţiei, numele expozanţilor şi titlurile exponatelor (numarul de cadre), materialele expoziţiei, diferite articole legate de expoziţie şi alte manifestări desfăşurate pe durata expoziţiei, materiale publicitare, etc.

Catalogul este editat de către organizatorul expoziţiei care suportă şi cheltuielile de editare, sau de alte instituţii şi organizaţii. Se va solicita în acest sens colaborarea unor filatelişti sau specialişti în domeniu.

Catalogul va putea fi valorificat sau distribuit în mod gratuit ca material de propagandă, conform hotărîrii organizatorului expoziţiei.

5.4. Cantitatea materialelor filatelice cataloage, plicuri ocazionale, ilustrate maxime inclusiv medaliile, plachetele etc. ce se realizează cu ocazia expoziţiei, va fi stabilită în funcţie de numărul expozanţilor şi al membrilor diferitelor organisme ale expoziţiei, cât şi de posibilităţile de valorificare ale acestora.

5.5. Organizatorul expoziţiei va păstra o evidenţă strictă a realizării şi distribuirii acestor materiale filatelice, evitându-se creerea de stocuri.

CAPITOLUL II – Condiţii de participare

Articolul 6 - Dreptul de participare 6.1. Pentru a participa la o expoziţie de rangul I (art.2.l.l. şi 2.1.2.) o colecţie trebuie să fi obţinut la o

expoziţie naţională sau asimilată acesteia (2.1.3. şi 2.1.4.) cel puţin o medalie de vermeil la maturi, cel puţin o medalie de argint la tineret şi cel puţin o medalie de argint la literatură.

6.2. Pentru a participa la o expoziţie de rangul II (art.2.1.3. şi 2.1.4.), o colecţie trebuie să fi obţinut la o expoziţie de rang imediat inferior cel puţin o medalie de argint mare la maturi, o medalie de argint la tineret şi cel puţin o medalie de argint la literatură.

6.3. Participarea la clasa de literatură este posibilă pentru exponatele care la data expoziţiei nu sunt mai vechi de 5 ani.

6.4. În cazuri cu totul excepţionale şi numai la recomandarea şi pe răspunderea comitetului asociaţiei, societăţii sau a clubului, direct afiliat F.F.R., din care face parte expozantul respectiv, pot fi admise în premieră colecţii care nu au participat anterior la alte expoziţii şi numai atunci când întrunesc condiţii deosebite de conţinut, prezentare, tratare a temei, etc. Numărul acestor exponate nu poate depăşi un procent de 10-20% din totalul exponatelor expoziţiei.

6.5. Participările la expoziţiile interne se fac în mod gratuit, existand si posibilitatea de a se introduce taxe la expozitiile nationale.

6.6. La expoziţiile F.I.P., expoziţiile internaţionale şi la expoziţiile filatelice de rangul I vor putea participa numai expozanţii ce fac parte din organizaţii filatelice afiliate la F.F.R.

Articolul 7 - Cererea de înscriere 7.1. Participarea la expoziţie se face pe baza unei cereri de înscriere, care trebuie să cuprindă: numele şi

prenumele, data naşterii (anul, luna, ziua), adresa completă a solicitantului, titlul exponatului, o scurtă descriere a acestuia, clasa la care solicită participarea, numărul de foi şi dimensiunile acestora, numarul de cadre solicitat, valoarea exponatului, enumerarea palmaresului obţinut de exponatul respectiv la ultimele expoziții, indicându-se şi titlul expoziţiei. Cererile vor fi însoţite de o copie a primei pagini din exponat. În cazul expozitiilor FIP şi a expoziţiilor internationale se completeaza formularele trimise de organizatori. Odata cu formularele de înscriere, comisarul naţional este dator să comunice regulamentul expozitiei, costul unui panou şi data de prezentare a exponatului însotit de inventare si 2 xerocopii. Expozantul care se inscrie va plăti 10% din valoarea pentru fiecare panou cu care se înscrie. Dacă este admis, va plăti imediat suma necesară pentru a fi trimisă organizatorlor. Dacă este respins i se vor returna cei 10% achitaţi. Dacă expozantul renunţă a mai participa la expozitie cei 10% ramân în posesia FFR. În situaţia în care expozantul se înscrie, este admis şi plăteste în totalitate taxa de participare şi apoi renunţă a mai participa banii ramăn la organizatori. Functie de motivul renunţării, F.F.R poate hotărî interzicerea participării la alte expoziţii a expozantului în cauză.

Pentru clasa de literatura se vor prezenta numai publicatiile din ultimii 5 ani si vor fi trimise cate 2 exemplare, acestea continand dedicatia ologarafa din partea autorului.

7.2. Fiecare expozant poate expune la aceeaşi expoziţie cel mult două exponate. Dacă membrii unei familii participă, aceştia pot prezenta cel mult trei exponate pe familie la aceeaşi manifestare.

7.3. Expozantul trebuie să fie proprietarul colecţiei pe care o expune. 7.4. Participarea expozantului la o expoziţiei poate fi admisă sub un pseudonim. În acest caz identitatea

exactă a expozantului respectiv trebuie să fie cunoscută la Comitetul de organizare al expoziţiei şi de preşedintele juriului.

Page 11: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

I nf o- Hobby 4/ 2014 Di n l umea col ecționarilor 11

Articolul 8 - Decizia privind cererea de înscriere. 8.1. Cererile de înscriere la expoziţii vor fi aprobate de către organizaţia din care face parte expozantul,

consemnându-se veridicitatea datelor înscrise în cerere, justa evaluare a exponatelor. 8.2. După trierea cererilor de înscriere, comitetul de organizare, în funcţie de numărul de cadre disponibile,

va comunica acceptarea sau neacceptarea participării, precum şi numărul de cadre atribuit fiecăruia în cazul de acceptare a participării.

Comitetul de organizare nu este obligat să justifice neacceptarea unor exponate. 8.3. Nu se vor accepta exponate pentru care nu se asigură cadre de expunere, iar juriul nu va lua în

considerare decât exponatele prezentate pe panouri. Articolul 9 - Obligaţiile expozantului

9.1. Fiecare expozant, prin semnătura de pe cerere, se obligă să recunoască regulamentul expoziţiei şi să respecte condiţiile stabilite de către organizatori.

9.2. După confirmarea acceptării exponatului de către Comitetul de organizare al expoziţiei, expozantul se va îngriji de pregătirea şi trimiterea acestuia în timp util, direct sau prin organizaţia din care face parte.

9.3. Expozantul trebuie să evite expunerea materialelor care contravin reglementărilor legale ale ţării organizatoare. Restricţiile privind expunerea unor materiale vor fi menţionate de organizatori în regulamentul de organizare al expoziţiei respective.

9.4. Expozantul poate indica raritatea unor piese expuse pe baza unor argumentări stricte şi făcîndu-se unele atenţionări circumstantate, ca de exemplu "cunoscut numai în două sau trei exemplare", “circulat numai trei zile”, etc. Orice indicaţie privind valoarea piesei respectivă este interzisă.

9.5. Se recomandă ataşarea pe versoul foii de expunere a certificatelor de expertiză pentru piesele deosebite.

9.6. Expozantul va monta colecţia sa pe foi de expunere de culoare deschisa de preferinta alba. 9.7. Foile de expunere vor trebuie să fie numerotate şi notat numele expozantului (verso) şi introduse în

poşete de protecţie transparente (foi de plastic) bine închise. 9.8. Exponatul va fi însoţit de un inventar întocmit într-un număr de exemplare stabilit de organizatorii

expoziţiei, fiind intocmit în ordinea numerică a foilor, din care să rezulte pentru fiecare foaie de expunere, numărul de mărci sau piese filatelice şi va cuprinde şi valoarea exponatului.

9.9. Dacă un expozant nu respectă obligaţiile prevăzute mai sus, comitetul de organizare al expoziţiei poate hotărî asupra măsurilor luate, iar în cazuri grave se poate pronunţa chiar la excluderea exponatului din competitie.

9.10. De asemenea, în cazul când un expozant nu-şi expune exponatul înscris în cerere, fără să-şi retragă cererea în timp util, remite o cerere falsă sau expune un alt exponat decât cel ce a fost anunţat prin cererea de înscriere, comitetul de organizare al expoziţiei poate recomanda conducerii FFR eventualele măsuri privind excluderea temporară de la alte expoziţii de acelaşi rang.

Articolul 10 - Transportul şi asigurarea exponatalor 10.1. Trimiterea exponatelor se face la adresa indicată de organizator, cu respectarea condiţiilor precizate

de el. 10.2. Cheltuielile privind trimiterea exponatelor pentru participarea la expoziţii interne se suportă de expozat

si circulă pe riscul acestuia până la organizatorul expoziţiei. În cazul participarilor la expozitiile F.I.P. sau internaţionale exponatele sunt transportate de comisarii nationali, dar răspunderea revine expozantilor, dacă nu şi-au asigurat exponatele. Cheltuielile cu emiterea carnetelor ATA revin expozanţilor. Comisarii naţionali au obligaţia de a obţine certificatele de export temporar si import definitiv, dacă este cazul.

10.3. Montarea şi demontarea exponatelor va fi efectuata de organizatori. 10.4. Cheltuielile privind returnarea exponatelor după închiderea expoziţiei, se suportă de către organizatorul

expoziţiei, iar riscul transportului revine expozantilor. 10.5. Exponatele destinate expoziţiilor organizate peste hotare la care comisarii naţionali nu se deplasează,

se trimit prin posta de catre aceştia în termenele stabilite de organizatori, pe cheltuiala şi raspunderea expozantului.

10.6. Taxele de participare în valută, la expoziţiile organizate în alte ţări, vor fi plătite de către expozanti. 10.7. Comitetul de organizare al expoziţiei va asigura evidenţa necesară şi securitatea exponatelor primite

pe întreaga perioadă pînă la returnarea acestora, după închiderea expoziţiei. 10.8. Comitetul de organizare al expoziţiei se va îngriji ca în termen de cel mult 30 de zile de la închiderii

expoziţiei să returneze expozantilor, individual sau centralizat prin organizaţia filatelică din care face parte, exponatele însoţite de materialele expoziţiei (catalog, palmares, diplomă, medalie, etc.) şi eventualele premii cuvenite expozanţilor.

Page 12: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

12 Di n l umea col ecționarilor I nf o- Hobby 4/ 2014

CAPITOLUL III – Aprecierea exponatelor, distincţii, premii Articolul 11 - Componenţa juriului 11.1. Aprecierea exponatelor cuprinse în clasele de competiţie se stabileşte de juriul expoziţiei, format din

filatelişti cu experienţă, competenţă filatelică recunoscută şi atestaţi ca membri de juriu. 11.2 Pentru expoziţiile filatelice specializate, din juriu vor face parte numai filatelişti atestaţi, specializaţi în

domeniul respectiv, recomandaţi de comisiile de specialitate ale FFR. 11.3. Numărul membrilor juriului se stabileşte de Comitetul de organizare al expoziţiei în funcţie de rangul

expoziţiei, urmărindu-se ca fiecare clasa de exponate, să fie jurizată de regulă 1-2 membri. In mod normal este necesar a se numi un membru de juriu pentru 80-100 de cadre. La stabilirea numărului membrilor de juriu se recomandă: 3 membri, din care unul presedinte, pentru expoziţiile de rangul III; 5 membri inclusiv preşedintele pentru expoziţiile de rangul II, 7-9 membri pentru expoziţiile de rangul I, numărul total de membri trebuie să fie impar.

11.4. Comitetul de organizare poate numi 2-3 membri asistenţi de juriu, fără drept de vot, pe lângă fiecare grupă de lucru fiind ataşat un singur asistent, cu limită de vîrstă de 45 de ani. La încheierea lucrărilor, după examinare, preşedintele juriului stabileşte calificativul ce se va da membrului asistent, în vederea viitoarelor atestări.

11.5. Fiecare juriu va avea un secretar tehnic, fără drept de vot. 11.6. In cazul expoziţiilor internaţionale de gradul I (art.2.l.l. şi 2.1.2.) şi al expoziţiilor cu participare externă

de gradul I (art.2.1.3. şi 2.1.4.) sau gradul II (art.2.2.I şi 2.2.4.) componenţa juriului se stabileşte prin înţelegeri prealabile cu organizaţiile filatelice din ţările participante, asigurînduse câte 1-2·membri reprezentanţi din ţările respective, preşedintele juriului fiind de regulă din ţara organizatoare.

11.7. Pentru expoziţiile de rangul I (art.2.1.1.-2.1.4.) componenţa juriului va fi stabilită de Biroul executiv al FFR. Pentru expoziţiile de rangul II (art.2.2.l. şi 2.2.4), asociaţia, societatea sau clubul organizator va stabili membrii juriului dintre filateliştii atestaţi de FFR şi va propune pentru aprobare Biroului executiv al FFR pe preşedintele juriului dintre filatelişrii cu experienţă, competenţă filatelică recunoscută şi prevăzuti în lista nominală membrilor de juriu atestaţi pentru treapta I.

Pentru expoziţiile de rangul III, componenţa juriului inclusiv a presedintilor de juriu va fi aprobată de conducerea asociţiei, societăţii, sau clubului organizator dintre filateliştii atestaţi de FFR.

11.8. Comitetul de organizare a expoziţiei are obligaţia să asigure cheltuielile de deplasare pentru membrii juriului, precum şi spaţiul necesar desfăşurării lucrărilor juriului.

Articolul 12 - Organizarea jurizării 12.1. La expoziţiile mai importante organizatorul expoziţiei numeşte și un vicepreşedinte al juriului. 12.2 Se recomanda ca organizatorii sa puna la dispozitia juriului din timp (cu doua - trei luni inainte) cate o

copie a foii de inscriere si a paginii unu din fiecare exponat, iar la deschiderea expozitiei fisa de jurizare specifica fiecarei clase.

12.3. In funcţie de rangul expoziţiei, lucrările juriului se desfășoară pe grupe, constituite după competenta membrilor respectivi, în funcţie de materialul filatelic ce va fi jurizat:

12.4. Aprecierea exponatelor se face prin aplicarea criteriilor stabilite de reglementările FIP, la fiecare clasă de participare, adaptate la condiţiile expoziţiei.

12.5. În cazul ivirii unor probleme în care ar avea lacune de informare sau incertitudini, membrii juriului pot recurge la consultarea unor specialişti, invitaţi de preşedintele juriului sau cu asentimentul expres al acestuia. Părerea specialistului respectiv se dă fără drept de vot.

12.6. Pentru exponatele considerate ca fiind încadrate în mod greşit în catalogul expoziţiei, juriul poate dispune transferarea acestora dintr-o clasă în alta.

12.7. În vederea îmbunătăţirii continue a exponatelor, juriul trebuie să facă recomandări expozanţilor. În acest scop, un exemplar din foile de apreciere cu notele acordate de juriu şi recomandările respective se va trimite obligatoriu expozantului de catre organizator.

12.8. Exponatele care conţin piese filatelice false, falsificate, reparate, recondiţionate, nesemnalate ca atare, vor fi evaluate cu unul sau mai multe ranguri de medali mai jos, putându-se merge în funcţie de gravitatea cazurilor pînă la excluderea lor din competiţie. De asemenea, juriul are dreptul să excludă din competiţie exponatele care nu se încadrează în prevederile regulamentului respectiv.

12.9. Juriul nu trebuie sa ţina seama de distincţiile obţinute anterior de exponat. 12.10 Lucrările juriului sunt secrete şi se desfăşoară cu uşile închise. Membrul juriului care a încălcat

obligaţia păstrării secretului poate fi revocat din juriu în cadrul căruia a comis indiscreţia şi chiar să fie exclus din jurii la expoziţiile viitoare.

12.11. În ultima zi a expozitiei, după palmares, expozantii se vor întalni cu membrii de juriu în faţa panourilor pentru a li se comunica observatiile.

12.12. In functie de rangul expozitiei, membrii de juriu vor primi de la organizatori punctajele pe tip de medalii si clase.

Page 13: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

I nf o- Hobby 4/ 2014 Di n l umea col ecționarilor 13

12.13 Periodic se vor organiza in cadrul expozitiilor seminarii si verificari a cunostintelor membrilor de juriu. Articolul 13 - Distincții şi premii 13.1. Hotărârile juriului se iau în plen, cu majoritatea de voturi. 13.2. Pentru expoziţiile la care activitatea juriului se desfăşoară pe grupe de lucru, acestea hotăresc definitiv

asupra acordării de distincţli până la medalii de argint mare, cu condiţia ca alţi membri ai juriului să nu aibă obiecţii.

13.3. Propunerile grupurilor de juriu pentru medaliile de vermeil şi superioare acestora, precum şi eventualele obiecţii. de la art.13.2. cât şi pentru premiile speciale, vor fi supuse discuţiei şi aprobării plenului juriului.

13.4. Decizia plenului juriului este luată cu majoritatea simplă. În caz de egalitate de voturi, cel al preşedinţelui juriului este determinant.

13.5. Hotărârile juriului sunt definitive şi nu pot fi atacate. 13.6. În funcţie de rangul expoziţiei şi de punctajul obţinut, exponatele din clasele de expoziţie pot primi

diplome şi medalii în rang de aur, vermeil-mare, vermeil, argint-mare, argint, bronz-argintat, bronz precum si certificate de participare. Pentru secţiunea de tineret se vor putea obţine diplome şi medalii pînă la vermeil-mare.

13.7. Juriul propune şi Comitetul de organizare, acordă diplome până la rangul de medalie de aur pentru maturi şi vermeil-mare pentru tineret la expoziţiile de rangul I; până la rangul de vermeil mare pentru maturi şi vermeil pentru tineret, la expoziţiile de rangu II, până la rangul de argint mare pentru maturi şi argint pentru tineret la expoziţiile de rangul III.

13.8. Diplomele vor cuprinde: denumirea organizatorilor, titlul expoziţiei, anul şi localitatea, numele şi prenumele expozantului, titlul exponantului, distincţia acordată, numele şi semnătura preşedintelui comitetului de organizare şi a preşedintelui de juriu.

13.9. În cazul atribuirii de medalii sau plachete comemorative, se recomandă ca pe acestea să fie gravat şi numele expozantului.

13.10. Exponatele care nu obţin punctajul necesar pentru o medalie, vor primi un certificat de partitipare semnat de preşedintele juriului.

13.11. Pentru exponatele care se evidenţiază prin semnificaţii filatelice deosebite, la expoziţiile filatelice internaţionale sub patronaj FIP (art.2.l.l.) și la cele recunoscute de FIP (Balkanfila, expoziţii internaţionale art. 2.1.2.) se poate acorda un mare premiu international şi un mare premiu naţional.

13.12. La expoziţiile internaţionale interţări (art 2.1.2.), expoziţiile naţionale generale (art.2.1.3) şi expoziţiile naţionale specializate (art.2.2.1.) pentru astfel de exponate se pot acorda un mare premiu al expoziţiei.

13.13. Pentru cel mai bun exponat prezentat în clasa de onoare (art.3.l.l.) se poate acorda un premiu de onoare al expoziţiei

13.14. În funcţie de prevederile din bugetul expoziţiei comitetul de organizare pune la dispoziţia juriului premii speciale care pot fi acordate exponatelor din clasa de competiţie, distinse cel putin cu argint, cât şi exponatele care au participat în clasale din afara concursului.

13.15. Aceeaşi colecţie poate obţine un singur premiu special. 13.16. Exponatele din clasele din afara concursului (art.3.1.1. - 3.1.4.) primesc diplome insoţite de medalia

sau placheta expoziţiei. 13.17. Toţi expozanţii primesc gratuit materialele filatelice ale expoziţiei. 13.18. Membrii comitetului de onoare, ai Comitetului de organizare, ai juriului cât şi colaboratorii care au

contribuit la reuşita expoziţiei, vor primi gratuit diploma, medalia sau placheta comemorativă, palmaresul şi materialele filatelice editate cu ocazia expoziţiei.

CAPITOLUL IV – Alte manifestări filatelice

Articolul 14 - Simpozioane, colocvii, mese rotunde, târguri 14.1. În vederea unei cât mai largi popularizări a filateliei, aprofundării cercetării în diferite ramuri ale

acesteia, stimulării interesului pentru studiu şi efectuării unui schimb de păreri cât mai fructuoas între asociaţii, societăţi, cluburi, cercuri, etc. și filatelişti se pot organiza în timpul expoziţiilor de rangul I şi II, sau independent de acestea, diferite manifestări filatelice ca: simpozioane, colocvii, târguri, mese rotunde, concursuri pe teme filatelice, întâlniri ale cititorilor cu publicaţii filatelice sau ale unor publicaţii informative filatelice.

14.2. Aceste manifestări se vor putea organiza la nivelul F.F.R. cât şi al asociaţiilor, societăţilor, cluburilor, etc. pe baza unui program dinainte stabilit.

Articolul 15 - Materiale realizate 15.1. În funcţie de posibilităţi materialele prezentate în cadrul manifestărilor respective pot fi publicate în

catalogul expoziţiei (dacă manifestările se organizează în timpul acesteia) sau separat. 15.2. Cu ocazia unei manifestări din categoriile enunţate mai sus, se pot realiza: plic ocazional, ştampilă

poştală ocazională, aplicându-se aceeaşi metodologie ca la expoziţiile filatelice.

Page 14: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

14 Di n l umea col ecționarilor I nf o- Hobby 4/ 2014

CAPITOLUL V – Veniturile şi cheltuielile necesitate de expoziţiile filatelice

Articolul 16 - Sponsorizarea asociaţiilor, societăţilor, cluburilor, cercurilor filatelice 16.1. Pentru buna organizare şi desfăşurare a expoziţiilor filatelice, indiferent de rangul acestora, cât şi

pentru asigurarea unei bune activităţi se recomandă asociaţiilor, societăţilor, cluburilor, cercurilor, etc să-şi găsească unul sau mai mulţi sponsori naţionali sau internaţionali.

Articolul 17 - Bugetul expoziţiilor filatelice 17.1. Veniturile şi cheltuielile ocazionate de organizarea şi desfăşurarea expoziţiilor filatelice de rangul I se

stabilesc prin bugetul fiecărei expoziţii, întocmit de organizatori şi aprobat de către Comitetul Executiv al F.F.R., iar cele legate de organizarea şi desfăşurarea expoziţiilor de rangul II şi III, prin bugetul fiecărei expoziţii întocmit după caz de fiecare asociaţie, societate, club.

17.2. Aceste bugete fac parte integrantă din bugetul anual al organizaţiei respective, se întocmesc odată cu propunerile de plan anual expoziţional al acesteia şi se aprobă după caz de Comitetul Executiv al F.F.R. sau de conducerea asociaţiei, societăţii, clubului respectiv.

Articolul 18 - Veniturile filatelice 18.1. Veniturile realizate cu ocazia expoziţiilor filatelice pot fi formate din: 18.1.1. Sumele încasate din sponsorizări. 18.1.2. Sumele încasate din publicitatea efectuată prin intermediul catalogului expoziţiei, buletinului sau altor

lucrări editate cu ocazia manifestărilor respective. 18.1.3. Vânzarea de materiale şi alte piese filatelice realizate cu ocazia expoziţiei, cu conditia sa nu

contravina legilor in vigoare. 18.1.4. Contribuţiile băneşti sau în materiale filatelice primite din partea organului de coordonare, în funcţie

de rangul expoziţiei. 18.1.5. Alte venituri. Articolul 19 - Cheltuielile expoziţiilor filatelice 19.1. Cheltuielile efectuate cu organizarea şi desfăşurarea expoziţiilor filatelice pot fi: 19.1.1. Cheltuieli cu propaganda, informare şi popularizarea expoziţiei (catalog, buletine informative,

palmares, plicuri ocazionale, medalii, plachete, diplome, invitaţii, fotografii, etc.) 19.1.2. Cheltuieli cu organizarea expoziţiei: pavoazare, afişaj, chirie locatie, montare, demontare şi pază

exponate, transport, manipulare panouri si eventual exponate, dacă o parte din acestea nu se vor face prin muncă voluntară.

19.1.3. Cheltuielile privind returnarea exponatelor după închiderea expoziţiei. 19.1.4. Cheltuielile de deplasare (transport din localitatea de domiciliu pana in localitatea in care se

desfasoara expozitia, cazare, diurnă) a membrilor juriului şi a delegaţilor la aceste manifestări precum şi cheltuielile de transport din capitala ţării noastre până în localitatea unde este organizată manifestarea, inclusiv cazarea şi masa pentru invitaţii străini la expoziţiile organizate pe bază de reciprocitate.

19.1.5. Premii în obiecte acordate expozanţilor medaliați cât şi celor care au contribuit la realizarea manifestării. 19.1.6. Alte cheltuieli. Articolul 20 - Virări de sume din cadrul bugetului. Acoperirea cheltuielilor din alte surse 20.1. În limita fondului prevăzut de bugetul expoziţiei Comitetul Director al F.F.R. pentru expoziţiile de rangul

I şi conducerea asociaţiilor, societăţilor, cluburilor, etc. pentru manifestările organizate de către acestea, pot aproba în cazuri bine justificate, virarea de sume de la un capitol la altul al bugetului.

Articolul 21 - Detalierea unor cheltuieli legate de expoziţie 21.1. Cheltuielile de organizare ale expoziţiei: 21.1.1. Lucrările de montare, demontare şi pază a expoziţiei organizate de cercuri filatelica (art.2.3.3.) se

execută de regulă de către colaboratorii, organizatorii expoziţiei si expozanti. În cazul expoziţiilor mai mari, cu peste 100 cadre unde lucrările de montare-demontare trebuie făcute în timp foarte scurt de specialişti cu experienţă şi verificaţi din punct de vedere al corectitudinii, activitatea de manipulare a exponatelor, geamurilor şi panourilor de la locul de depozitare pînă la sala de expoziţie şi retur, cât şi cea de montare demontare poate fi remunerată in mod exceptional în limitele sumelor stabilite de organizatori.

21.1.2. Dacă paza exponatelor pe timpul zilei ca şi pe timpul nopţii nu se poate asigura de catre voluntari, se remunerează în conformitate cu tarifele în vigoare la data expoziţiei, ce se vor stabili de organizatori. Numărul persoanelor care vor păzi exponatele v-a fi stabilit în mod judicios de către organizatori în funcţie de numărul de cadre ca şi de amplasarea acestora.

21.1.3. Lucrările privind machetarea ştampilelor, a medaliei, a diplomei şi a catalogului pot fi deasemenea remunerate din bugetul expoziţiei.

21.2. Cheltuieli de deplasare: 21.2.1. Cheltuielile legate de deplasare (transport, cazare, diurnă) a membrilor juriului şi invitaţilor

organizatorului se suportă de catre aceasta. De asemenea pentru activitatea de jurizare organizatorul, poate

Page 15: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

I nf o- Hobby 4/ 2014 Di n l umea col ecționarilor 15

acorda o indemnizaţie ce se va stabili în conformitate cu tarifele în vigoare la data expoziţiei, fiecărui membru atestat de F.F.R. în funcţie de gradul de atestare.

21.2.2. La expoziţiile internaţionale de rangul I (2.1.1.) şi cele cu participare externă de rangul II, cheltuielile de deplasare până în capitala ţarii şi retur pentru reprezentanţii organizaţiilor filatelice din alte ţări, aprobaţi pe bază de reciprocitate la expoziţiile filatelice organizate în ţara noastră, se suportă de organizaţiile filatelice din ţările respective. Cheltuielile de transport din capitala ţării noastre până în localitatea unde este organizată expoziţia, precum şi cheltuielile de cazare şi masă pentru invitaţii străini la această expoziţie se suportă de către organizatorul expoziţiei (F.F.R. respectiv asociaţia, societatea, clubul, cercul filatelic).

21.2.3. Pentru reprezentanţii F.F.R., delegaţi să participe la expoziţii sau manifestări filatelice stabilite pe bază de reciprocitate cu organizaţiile filatelice din alte ţări, cheltuielile de transport dus-întors se suportă de fiecare delegat, celelalte cheltuieli cu cazarea şi masa fiind suportate de organizatorii manifestării filatelice respective.

21.3. Premii pentru expozanţii medaliaţi şi a celor care au contribuit la reuşita expoziţiei. 21.3.1. F.F.R. cât și asociaţiile, societţile, cluburile sau cercurile filatelice pot acorda din fondurile proprii, în

cadrul acţiunii de propagandă, în cazul unor expoziţii de interes deosebit, anumite obiecte (cupe, etc.) şi materiale filatelice care să fie puse la dispoziţia Comitetului de organizare al expoziţiei pentru expozanţii medaliaţi.Valoarea maximă a unor asemenea premii individuale în bani sau obiecte, se stabileste, după rangul expoziţiei, în funcţie de bugetul acesteia aspect care se va comunica din timp prin regulamentul expoziţiei. Cuantumul valorii premiilor se va stabili în funcţie de rangul expoziţiei, pentru cele din rangul I şi II vor fi aprobate de Comitetul Executiv al FFR. Pentru.obiectele şi materialele cu caracter filatelic primite din partea F.F.R., asociaţiilor, societ ţilor, cluburilor şi cercurilor filatelice etc. sau a unor organizaţii, instituţii, agenţi economici cu scopul de a fi acordate ca premii unor expozanți medialiaţi, unitatea organizatoate a expoziţiei trebuie să ţină o evidență a acestora, pe baza căreia comitetul de organizare al expoziţiei întocmeşte un proces verbal, vizat de conducerea organizaţiei filatelice din care să rezulte: obiectele şi materialele primite, sursa acestora şi beneficiarii cărora le-au fost atribuite. O copie a procesului verbal se anexează la execuţia bugetară întocmită la încheierea expoziţiei.

21.3.2. Pentru activitatea depusă de Comitetul de organizare al expoziţiei și de alţi filatelişti, la realizarea şi reuşita acesteia, aceştia pot primi, potrivit prevederilor din bugetul expoziţiei anumite premii in bani, obiecte sau piese filatelice. Lista nominală şi totalul sumei acordate fiecăruia se aprobă, în funcţie de rangul expoziţiei, de Comitetul Director al F.F.R. sau conducerea asociaţiei, clubului, societăţii sau cercului filatelic.

CAPITOLUL VI – Dispoziţii finale Articolul 22 - Execuţia bugetară a expoziţiei 22.1. La inchiderea manifestării filatelice, unitatea organizatoare va întocmi execuţia bugetară (situaţia

veniturilor şi cheltuielilor) pe care, după caz, o va înainta spre aprobare organului coordonator. Articolul 23 - Trimiterea la FFR a materialelor realizate şi ştampilele 23.1. Comitetul de organizare va înainta Comitetului Director al F.F.R., pentru bibliotecă, câte un exemplar

din materialele realizate, iar amprenta ştampilelor folosite la poştă. Articolul 24 - Propuneri pentru planul expozitiilor filatelice din anul următor 24.1. Asociaţiile, societăţile şi cluburile vor înainta la F.F.R. pînă la 30 septembrie al anului în curs, propuneri

pentru planul expoziţiilor filatelice de rangul II articoul 2.2.1 -2.2.4. şi de rangul III pentru anul următor în vederea coardonării datelor.

24.2. În cazul unor evenimente sau acţiuni neprevăzute la data întocmirii planului anual, unităţile filatelice respective vor putea efectua modificările necesare, informându-se despre aceasta Comitetul Director al F.F.R.

Articolul 25 - Intrarea în vigoare a prezentului regulament 25.1. Prezentul regulament, aprobat de Comitetul Director al FFR în data de ……… înlocuieşte

Regulamentul expoziţiilor filatelice aprobat de Comitetul Director al FFR în data de 04.06.1994. Întocmit, Alexandru-Dan Bartoc, secretar general al F.F.R.

N.R. Dacă aveti observații, completări, corecturi, vă rog să le trimiteți, până la 10 februarie 2014, dlui Alexandru Bartoc :

[email protected]

Page 16: 14.02.05 Gsm Info-hobby Nr. 4

Editor: Sergiu Găbureac. Contact: [email protected], 0731 936.615 / 0752 975.130.

Blogul lui Găbu: http: //blogulluigabu.blogspot.ro/; www.facebook.com/sergiu.gabureac.3.

pdf gratuit online 05.02.2014

I NFORMAȚIA = PUTERE !

ROMÂNIA. CURIOZITĂȚI și VARIETĂȚI FILATELICE 1903-2006

[email protected]

Contact: [email protected]

16 Di n l umea col ecționarilor i nf o- hobby 4/ 2014

De ce-i frumoasă filatelia ! info-ghicitoare

IMPORTANT !

În numărul următor ediția 2014

ANUARUL COLECȚIONARILOR !

Orice informație, articol, știre sunt binevenite ! Ni s-a sugerat să facem o copertă ! Cine ne poate ajuta ?

Ne scrieți pe [email protected].

1964 10 JOCURILE BALCANICE Colecția Eleodor Cârlugea

1947 04 REGELE MIHAI Col. Sergiu Găbureac

1970 17 75 de ANI - NAVIGAȚIE MARITIMĂ ROMÂNĂ Col. Cornelius Ionescu

1953 07 ARTĂ POPULARĂ

Col. Fl. Gherghe

1972 24 FINAL PROGRAM APOLLO Col. Eleodor Cârlugea

1961 03 OAMENI DE ȘTIINȚĂ Col. Sergiu Găbureac

1919 04 ORADEA PARLAMENT Col. Sergiu Găbureac

1969 12 FLUTURI Col Al. Ambăruș

1970 20 ANUL EDUCAȚIEI Col. Sergiu Găbureac

1945 10 REGELE MIHAI Colecția Sergiu Găbureac

1893 / 1894 CAROL I Col. Sergiu Găbureac


Recommended