+ All Categories
Home > Documents > 132204578-Antoni-Gaudi

132204578-Antoni-Gaudi

Date post: 17-Jan-2016
Category:
Upload: angels4you
View: 220 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Antoni-Gaudi
9
Antonio Gaudí Antonio Gaudí, numele la naştere, Antoni Placid Gaudí i Cornet (n. 25 iunie 1852 – d. 10 iunie 1926) a fost un arhitect catalan faimos atât pentru stilul său unic cât şi pentru proiectele sale puternic individualizate. Antoni Placid Gaudí i Cornet, s-a născut la 25 iunie 1852 la Reus, Catalonia, dar şi-a realizat studiile şi operele la Barcelona, în Catalonia. Ca tânăr arhitect, Gaudi a fost inspirat de Eugène Viollet-le-Duc, ajungând să creeze modele gotice şi remarcându-se prin originalitatea şi fantezia sa. El a fost susţinut de către Eusebi Güell, un industriaş bogat, pentru care a creat un palat în 1889 (Palau Güell) - clădire care va fi înscrisă mai târziu în patrimoniul mondial al UNESCO , împreună cu alte opere ale sale: Casa Milà (construită în 1907) sau Parcul Güell (amenajat între 1900 şi 1914). În 1883 a început construcţia unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Família, catedrală finanţată din fonduri publice. El a continuat să lucreze la acest proiect până la moartea sa, survenită la 10 iunie 1926, în urma unui accident (fusese lovit de un tramvai). Acest monument mai este şi astăzi în lucru, datorită donaţiilor din fonduri publice.. Inca din timpul studentiei, Gaudi demonstreaza o creativitate si un stil neobisnuit care de multe ori ajunge sa ii nelinisteasca pe proprii sai profesori. De la primele sale lucrari da dovada e originalitate si curaj ce erau neobisnuite pentru cineva cu atat de putina experienta. Ajuns la primul sau contract important – Casa Vicens – care a fost semnat la frageda varsta de 26 de ani, Gaudi a anticipat Modernismul datorita cunostintelor sale in intergarea artelor decorative traditionale cum ar fi ceramica, vitraliile, fierul forjat si fabricarea mobilierului in operele sale. Gaudi evolueaza spre un stil complet original, bazat pe observarea naturii, de la care extrage structuri la fel de inovante precum arcul inlantuit (catenary arch). Din aceasta evolutie se naste un stil organic de arhitectura, in totalitate de avant-garde desi puternic inradacinat in traditie, ce pastreaza in esenta sa contributii simbolice provenite din doua dintre cele mai mari baze ale culturii sale: dragostea sa pentru patria in care s-a nascut, Catalonia, combinata cu o religiozitate profunda.
Transcript
Page 1: 132204578-Antoni-Gaudi

Antonio Gaudí

Antonio Gaudí, numele la naştere, Antoni Placid Gaudí i Cornet (n. 25 iunie 1852 – d. 10 iunie 1926) a fost un arhitect catalan faimos atât pentru stilul său unic cât şi pentru proiectele sale puternic individualizate.

Antoni Placid Gaudí i Cornet, s-a născut la 25 iunie 1852 la Reus, Catalonia, dar şi-a realizat studiile şi operele la Barcelona, în Catalonia.

Ca tânăr arhitect, Gaudi a fost inspirat de Eugène Viollet-le-Duc, ajungând să creeze modele gotice şi remarcându-se prin originalitatea şi fantezia sa.

El a fost susţinut de către Eusebi Güell, un industriaş bogat, pentru care a creat un palat în 1889 (Palau Güell) - clădire care va fi înscrisă mai târziu în patrimoniul mondial al UNESCO , împreună cu alte opere ale sale: Casa Milà (construită în 1907) sau Parcul Güell (amenajat între 1900 şi 1914).

În 1883 a început construcţia unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Família, catedrală finanţată din fonduri publice. El a continuat să lucreze la acest proiect până la moartea sa, survenită la 10 iunie 1926, în urma unui accident (fusese lovit de un tramvai). Acest monument mai este şi astăzi în lucru, datorită donaţiilor din fonduri publice.. Inca din timpul studentiei, Gaudi demonstreaza o creativitate si un stil neobisnuit care de multe ori ajunge sa ii nelinisteasca pe proprii sai profesori. De la primele sale lucrari da dovada e originalitate si curaj ce erau neobisnuite pentru cineva cu atat de putina experienta. Ajuns la primul sau contract important – Casa Vicens – care a fost semnat la frageda varsta de 26 de ani, Gaudi a anticipat Modernismul datorita cunostintelor sale in intergarea artelor decorative traditionale cum ar fi ceramica, vitraliile, fierul forjat si fabricarea mobilierului in operele sale. Gaudi evolueaza spre un stil complet original, bazat pe observarea naturii, de la care extrage structuri la fel de inovante precum arcul inlantuit (catenary arch). Din aceasta evolutie se naste un stil organic de arhitectura, in totalitate de avant-garde desi puternic inradacinat in traditie, ce pastreaza in esenta sa contributii simbolice provenite din doua dintre cele mai mari baze ale culturii sale: dragostea sa pentru patria in care s-a nascut, Catalonia, combinata cu o religiozitate profunda.

Ultragiat dupa moartea sa de catre noi curente artistice, dar repus in drepturi odata cu ani 1950, este considerat in ziua de azi unul dintre cei mai talentati arhitecti din istorie, iar o parte din operele sale au fost introduse de catre UNESCO in patrimoniul architectural mondial (World Heritage Sites), astazi fiind admirate atat de experti cat si de catre cei neavizati.

Copilarie Antoni Gaudi este al cincelea si ultimul copil al lui Francesc Gaudí i Serra (aramar) si al Antoniei Cornet i Bertran (provenind si ea dintr-o familie de aramari). Aceasta circumstanta ii influenteaza traiectoria profesionala, după cum declara Gaudí insusi, ajuns la batranete. Arhitectul sustine ca a descoperit sensul spatiului in atelierul tatalui sau, prin tevile ondulate pe care le manevra parintele lui. Gaudi nu se bucura de o sanatate prea solida. Inca din copilarie, a fost diagnosticat cu reumatism. Problemele de sanatate il impiedicau sa se joace cu alti copii, insa ii prilejuiau numeroase plimbari, obicei pe care l-a pastrat pana la sfarsitul vietii sale. Aceasta imobilitate la care era condamnat a fost cea care i-a oferit ocazia de a-si dezvolta simtul observatiei si de a descoperi, cu o mare fascinatie, marele spectacol al naturii, principala sursa de inspiratie pentru decoratiunile tuturor operelor sale si pentru solutiile numeroaselor probleme aparute in proiecte. Un alt aspect important al copilariei sale, mentionat de numerosi autori, este originea sa din Reus si, prin extensie, din Tarasconia. Tenacitatea, caracterul puternic si dificil reprezinta trasaturi ale locuitorilor regiunii natale. Aceste calitati i-au asigurat perseverenta in proiectele sale atat de controversate, intrucat o mare parte a criticilor si clientilor sai nu vedeau cu ochi buni originaitatea din operele lui.

Page 2: 132204578-Antoni-Gaudi

Educatie Din punct de vedere academic, Antoni Gaudi nu era un elev eminent, insa era un excelent desenator si multe din lucrarile sale universitare demonstrau deja o creativitate iesita din comun. Gasea cele mai potrivite solutii la problemele de arhitecutra gasite in carti si dovedea aceeasi iscusinta la inceputul carierei sale (obligat sa munceasca pentru a se intretine, dar si pentru a invata meserie), lucrand ca ucenic la diversi arhitecti. Titlul de arhitect il obtine în 1878, un an important de altfel in viata sa profesionala: realizeaza proiecte precum cel destinat Societatii Cooperative Obrera Mataronese; devine lampadar pentru Placa Reial din Barcelona; Manuel Vicens ii cere sa proiecteze prima sa casa; il intalneste pe Eusebi Guell i Bacigalupi, care urmează să-i devină protector.

In paralel, Gaudi participa la acte si reuniuni catalane cu caracter anticlerical, desi dobandea pe zi ce trecea o mentalitate din ce in ce mai religioasa.

Proiectele mai putin cunoscute Un artist multilateral: Cele peste 90 de proiecte cunoscute pe care Antoni Gaudi le-a produs arata flexibilitatea artistului, care adesea a depasit vocatia sa de arhitect.Opera cuprinde lucrari de design de mobilier, decoratiuni interioare, amenajare de locasuri de cult, machete sculpturale sau proiecte de gradini. Gaudi a acceptat de asemenea si comenzi pentru mobilier urban, cladiri industriale, pavilioane expozitionale, proiecte de iluminat public – in fond, orice disciplina reprezenta un bun pretext pentru a-si exprima creativitatea.

Top 10 cele mai interesante Opere semnate Gaudi! 1. Sagrada Familia Aceasta este cea mai cunoscuta opera a lui Gaudi. Este o biserica uluitoare ce prezinta un tablou mare a relatiei dintre om, natura si religie prin arhitectura si fatadele bisericii. Biserica nu este finalizata, fiind in constructie din 1882 si se aproximeaza ca va fi gata in 2016.2. Casa BatlloCasa Batllo este rezultatul restaurarii unei case mai vechi ( 1904 ), casa datand din 1877. Gaudi a folosit pentru aceasta casa elemente tipice constructive ale curentului modernist ( Art Nouveau), care includ ceramica, piatra si fier forjat. Desi a fost dur criticat de catre localnicii orasului pentru stilul lui radical, Consiliul national al Barcelonei a numit aceasta casa ca fiind printre cele mai bune 3 cladiri construite in acel an!3. Casa VicensAceasta a fost prima cladirea importanta a lui Gaudi. Construita intre 1883 si 1888, Casa Vicens este un proiect rezidential imaginativ facut pentru o familie bogata, care detinea o fabrica de ceramica.Acest lucru este clar reflectat in faţada cladirii care conţine o varietate mare de decoratiuni din ceramica. Puteţi vedea de asemenea, unele influenţe islamice in arhitectura fatadei sale şi, în unele dintre camerele sale. 4. Park GuellParc Güell a fost construit între 1900 şi 1914 şi azi este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Acesta este un complex de gradina, care adaposteste o serie de clădiri proiectate dinamic, inclusiv casa lui Gaudi. Cele mai multe clădiri au suprafeţele acoperite cu bucăţi neregulate ceramice, care este o caracteristică a lui Gaudí. 5. Palatul GuellAceasta este palatul de reşedinţă al familiei Güell. Exteriorul prezinta o fatada sobra care nu seamănă cu alte proiecte realizate de Gaudi. Pe de altă parte, interiorul şi acoperişul compenseaza lipsa elementelor in stil Gaudi din fatada. Acoperisul e cu totul special avand pe el niste hornuri conice ca niste brazi de jucarie.6. La Pedrera (Casa Milla)Aceasta este una din principalele clădiri rezidentiale ale lui Gaudi şi unul dintre cele mai imaginative case din istoria arhitecturii. Această clădire este mai mult o sculptura decat o cladire. Faţada este o masă variata şi armonios ondulata de piatră care, alaturi de balcoane din fier forjat, explorează nereguli a lumii naturale. UNESCO a recunoscut această clădire ca Patrimoniului Mondial în 1984.7. Finca GuellFinca Güell este o proprietate mare a unuia dintre cei mai mari clienti a lui Gaudi, Eusebi Güell i Bacigalupi. Dar ceea ce este interesant nu este neaparat complexul, ci poarta de fier de la intrare.

Page 3: 132204578-Antoni-Gaudi

Complexul este compus din doua cladiri legate printr-o poarta monumentala comuna împodobită cu modele in stil Art Nouveau, fantezii vegetale şi un medalion cu "G" de Güell. Caracteristica cea mai uimitore este un dragon neobişnuit de mare de fier fabricat in lacatuseria Vallet i Piquer.

8. Mozaicul din Biserica Santa PaciaGaudi a proiectat pavajul bisericii Santa Pacia intr-un magnific mozaic cu forme geometrice. El a proiectat intreaga biserica : altarul, pavajul, corul, mobilerul scolii de maici, insa astazi a mai ramas intact doar mozaicul care il puteti vedea vizitand biserica (Adresa: C / Monges, 27. Program de vizitare: 17 ore la 20 de ore.)

9. Cascada fantana din parcul La CiutadelaCascada a fost proiectata de Josep Fontseré în 1881, special pentru Expoziţia Universală din 1888, avandu-l pe Gaudi ca tanar asistent. Inspiraţie pentru Cascada a fost faimoasa Fontana di Trevi din Roma, Italia. Acesta este situat în cel mai mare parc din Barcelona - Parc de la Ciutadella.

10. Casa CalvetCasa Calvet a fost construita între 1898 şi 1900 pentru familia Calvet. Acestia au cumparat terenul cu mult timp inainte fara sa stie ca in curand centrul modern va fi acolo, si ca cel mai bun arhitect al timpului le va construi locuinta. Gaudi a ales pentru ei un stil mai conventional care sa se potriveasca cu ceea ce urma sa devina E'lxemple. Le-a placut foarte mult ce a iesit, iar casa a fost numita cea mai frumoasa cladire a anului 1900.

Biografia unui geniu O dedicatie aproape obsesiva pentru vocatia sa arhitectonica, impreuna cu pierderea prematura a multora dintre persoanele iubite din viata sa, au marcat fundamental cei 73 de ani de viata si 50 de ani de cariera ai lui Antoni Gaudi.

1852 Antoni Gaudi s-a nascut pe 25 iunie la Reus (Tarasconia), desi unele surse afirma ca s-ar fi nascut is localitate vecina, Riudoms, iar abia mai tarziu s-ar fi mutat in Reus.

1868 Se muta la Barcelona pentru a-si termina studiile secundare.

1873 Isi incepe studiile universitare la facultatea de arhitectura din cadrul Escuela Provincial de Barcelona.

1876 Pentru a-si plati studiile, lucreaza impreuna cu arhitectul Josep Fontsere la Parcul Citadelei (El parque de la Ciutadella) din Barcelona, si colaboreaza in postura de desenator tehnic cu cativa dintre profesorii sai, printre care arhitectii Francesc de Paula Villar si Joan Martorell. Moare fratele sau, Francesc, care este urmat la scurt timp de catre mama sa.

1878 Gaudi obine diploma de arhitect si devine lampadar pentru Placa Reial si Pla del Plau din Barcelona. Proiecteaza diferite cladiri pentru Societatea Cooperativa Obrera Mataronese. Il cunoaste pe Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918), care urmeaza sa ii devina patron protector si bun prieten.Proiecteaza mobilier de capela pentru cripta familiei Marchizului de Comillas, socrul lui Guell.

1881-1882 Proiecteaza un pavilion pentru palatul Marchizului de Comillas, cu ocazia vizitei Regelui Alfonso al XII-lea. DE asemenea, proiecteaza un foisor de vanatoare in Garraf (Barcelona) pentru Eusebi Guell.

1883 Incepe constructia Casei Vicens, in Barcelona, si a Casei Caprice, in Comillas (Cantabria).El dirijeaza constructia Templului de la Sagrada Familia.

1884 Proiecteaza poarta, ghereta portarului si grajdurile de la Finca Guell in Les Corts (Barcelona).

1886 Incepe lucrarile la Platul Guell, in Barcelona, lucrari ce se termina in anul 1888.

1887-1889 Proiecteaza, dupa o perioada de studiu, Palatul Episcopal din Astorga (Leon).Preia proiectul Colegiului Teresian din Barcelona.

1891 Construieste Casa Botines, in Leon.

1895 Finalizeaza proiectul Cramei Guell din Garraf.

1898-1900 Incepe lucrul la Casa Calvet in Barcelona, premiata ca fiind cea mai reusita cladire a anului 1900. Incepe Parcul Guell si proiecteaza Torre Bellesguard, ambele in Barcelona.

Page 4: 132204578-Antoni-Gaudi

1902-1903 Realizeaza intrarea la Finca Miralles, in Barcelona. Proiecteaza o casa si Gradinile Artigas in La Pobla de Lillet (Barcelona). Incepe lucrarile de restaurare la Palma Cathedral.

1904 Incepe lucrarea de renovare a casei Batllo, in Barcelona.

1905-1906 Incepe constructia Casei Mila (cunoscuta si sub numele de La Pedrera), in Barcelona. Se muta in Parcul Guell, impreuna cu nepoata si tatal sau care era bolnav. La scut timp dupa mutare, tatal sau se stinge din viata.

1908 Incepe constructia Coloniei Guell, in Santa Coloma de Cervello (Barcelona).

1911 Se imbolnaveste si se retrage la Puigcerda (Giorna) unde isi scrie testamentul.

1914 Lucrul la Parcul Guell inceteaza. Francesc Berenguer, omul pe care Gaudi il considera a fi mana lui dreapta, se stinge din viata. Din acel moment Gaudi nu mai accepta alte comisioane si se dedica in exclusivitate lucrului la Sagrada Familia.

1917-1918 Lucraile la Colonia Guell inceteaza datorita imbolnavirii lui Eusebi Guell, care moare in 1918.

1925 Gaudi se muta si incepe sa locuiasca in biroul sau de la Sagrada Familia.

1926 Pe 7 iunie este calcat de un tramvai si moare la 3 zile dupa accident. El se stinge din viata cu 15 zile inainte de a implini 74 de ani.

Page 5: 132204578-Antoni-Gaudi

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona

Sfanta Familie este o biserica din capitala Cataloniei, Barcelona (in nord-estul Spaniei).Catedrala, opera impresionanta inca neterminata a lui Antoni Gaudi - Sfanta Familie - este unul dintre cele mai vizitate monumente ale Barcelonei.

Proiectul nu i-a apartinut inca din fasa, alt arhitect fiind insarcinat sa-l realizeze - Francisco del Villar - care va intra, se pare, intr-o adanca depresie deoarece dimensiunile si complexitatea proiectului il depaseau pur si simplu. Gaudi va fi surprins in momentul in care autoritatile ii vor atribui proiectul pe care il visa inca de pe bancile facultatii - o catedrala. El spunea ca: "Aceasta catedrala, odata terminata, va reprezenta multumirea mea fata de Sfanta Familie care m-a ajutat sa realizez tot ceea ce mi-am propus".

Un petic de pamant a fost cumparat in anul 1877. Arhitectul Francisco de Paula del Villar a proiectat o catedrala neo gotica si a condus lucrarile ce au demarat in anul 1882.

Un an mai tarziu, arhitectul modernist Antoni Gaudi a preluat conducerea proiectului, avand abia 31 de ani. Din acel moment, Gaudi si-a dedicat intreaga viata monumentului. In loc sa ramana fidel planurilor originale, Gaudi a schimbat aproape radical forma cladirii.

Timp de 43 de ani, Gaudi a adaugat structurii gotice initiale improvizatii bizare si turnuri ca niste cosuri de fum. Desi neterminata, Sagrada Familia ramane capodopera arhitectului. Stilul neo gotic a lasat sa fie inlocuit cu stilul modernist al lui Gaudi, care era bazat pe forme gasite in natura.

Imensa cladire in stilul neo-catalon, bogata in ornamente, este inca neterminata si se lucreaza la ea din 1882. Aceasta este finantata din bani publici, cum se obisnuia in Evul Mediu. Sagrada Familia nu a fost niciodata terminata, deoarece Gaudi a dorit-o perfecta si asta a intarziat lucrarile ce au continuat apoi dupa moartea sa. Si acum, se mai regasesc sute de schite in atelierul sau din cadrul Scolii de Arhitectura din Barcelona.

Page 6: 132204578-Antoni-Gaudi

Proiectului lui Gaudi i-au fost adaugate cateva elemente stilistice noi (fatada de sud, inca patru turnuri, precum si naosul, inceput in 1978, la care se lucreaza inca).

Cand a murit, in anul 1926, doar o fatada era gata (cea a Nasterii), un turn, absida si cripta. Aceasta deoarece Gaudi schimba permanent proiectul, motiv pentru care nici nu se pastreaza un proiect concret al acestuia, iar cele ramase au disparut in razboiul civil din 1936.

Ultima versiune a proiectului dadea bisericii urmatoarele dimensiuni - 95 de metri lungime si 60 de metri latime, putand gazdui pana la 13.000 de persoane.

Dupa moartea lui Gaudi, lucrarile au mers greoi datorita lipsei de fonduri si razboiului civil. Lucrarile au reinceput in 1950, cand alte doua fatade si opt turnuri se vor ridica. Nava centrala va fi acoperita in anul 2000.

Cand va fi terminata, catedrala va avea 18 turnuri. Vor fi cate patru turnuri pe fiecare din cele trei fatada, reprezentand pe cei 12 Apostoli. Turnurile au inaltimi variata - intre 90 si 120 de metri. Alte patru turnuri vor reprezenta pe cei patru evanghelisti, si vor inconjura turnul central, cu o inaltime de 170 de metri, inchinat lui Hristos. Si ultimul turn, inchinat Fecioarei Maria, va fi ridicat deasupra absidei.

In prezent, se lucreaza in interiorul navei centrale, cat si la fatadele catedralei. O particularitate a catedralei o prezinta turnul clopotnita, care atinge 170 metri, fiind cel mai mare turn clopotnita construit vreodata.

Catedrala are trei mari fatade, care domina exteriorul.Prima fatada, indreptata spre est, este cunoscuta ca fatada Nasterii. A fost

terminata de Gaudi si decorata in stil baroc, cu motive din natura.Pe partea opusa acesteia, se afla fatada Patimilor, a carei constructie a inceput in

anul 1952, si ale carei statui abstracte infatisand pe Iisus au fost adaugate in anul 1978. Statuile poarta amprenta lui Josep Maria Subirachs si au dus la unele conflicte locale, cum ca acest lucru nu ar fi in conformitate cu ceea ce si-a dorit Gaudi. Stilul difera foarter mult.

Fatada Slavei, cea la care se lucreaza cel mai mult astazi, este mai mult ascunsa sub elemente arhitecturale si arcade.

Varful unui turn simbolizeaza pomul vietii, impodobit cu porumbei zburand liberi. Acest detaliu nu se stie daca face parte din planul initial.

Ultima fatada este aproape terminata, insa se preconizeaza ca s-ar putea sa mai dureze 25-30 de ani pana intreaga constructie sa fie gata.

O problema a constituit-o faptul ca marele Gaudi a lasat putine planuri pentru aceasta (a murit in 1926, calcat de un tramvai din Barcelona) iar cele care existau s-au pierdut intr-un incendiu din anul 1936. Alt lucru ce merita mentionat este acela ca intreaga catedrala a fost ridicata pe baza donatiilor (fara a mai mentiona vanzarile anuale de bilete pentru turisti).

Chiar daca biserica mai are mult pana a fi considerata terminata, aceasta merita vizitata.

Se poate vedea cripta unde este inmormantat Gaudi, cat si un muzeu care vorbeste despre istoria arhitectului si a maretului proiect. Muzeul este la baza catedralei si detine multe imagini ale acesteia dealungul etapelor de ridicare, multe modele de schele si desene arhitecturale.

Vizitatorii care doresc sa urce in turn, sunt nevoiti sa urce circa 350 de trepte, iar cei cu rau de inaltime si cu claustrofobie sunt sfatuiti sa nu riste. Este un pic ingrijorator momentul urcarii treptelor scarii inguste in forma de spirala, stiut fiind faptul ca unii contemporani ai lui Gaudi au considerat ca geometria constructiei sale e facuta in asa fel incat sa sfideze logica matematicii, prin urmare nu poate rezista.


Recommended