+ All Categories
Home > Documents > 01.Lucrare Stagiu Anul II Sem i 2015

01.Lucrare Stagiu Anul II Sem i 2015

Date post: 10-Nov-2015
Category:
Upload: balasa-baranescu-larisa
View: 40 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
lucrare stagiu
53
LUCRARE DE STAGIU SEMESTRUL I ANUL II 2015 STAGIAR: BARANESCU BALASA LARISA GRUPA I GRUPA I - Categoria I - Elaborarea situatiilor financiare anuale 1(46). La data de 30.06.2007 s-a casat un mijloc de transport complet amortizat a carui valoare contabila era de 160.000 lei. Operatia de casare (dezmembrarea) este efectuata de o firma specializata, care, pentru serviciul prestat, emite o factura in valoare de 6.000 lei, TVA 24%. In urma dezmembrarii activului, se recupereaza materiale auxiliare si piese de schimb reprezentand 5% si respectiv 10% din valoarea de intrare a imobilizarii REZOLVARE: Reglementarile legale privind scoaterea din functiune a mijloacelor fixe si casarea sunt prevazute la: - capitolul V "Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe" din Legea 15/1994 - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare. - OMFP 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii; Procedura de scoatere din functiune a mijloacelor fixe este urmatoarea: - stabilirea unei comisii care sa identifice, prin inventariere, mijloacele fixe ce nu mai corespund activitatii economice a societatii, potrivit art. 2 din OMFP 2861 / 2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii; In urma inventarierii, se intocmeste Procesul-verbal de inventariere, potrivit art. 42 din OMFP 2861/2009. Conform art. 43 din acelasi act normativ "Propunerile cuprinse in procesul-verbal al comisiei de inventariere se prezinta, in termen de 7 zile lucratoare de la data incheierii operatiunilor de inventariere, administratorului, ordonatorului de credite sau persoanei responsabile cu gestiunea entitatii. Acesta, cu avizul conducatorului compartimentului financiar - contabil si al conducatorului compartimentului juridic, decide asupra solutionarii propunerilor facute, cu respectarea dispozitiilor legale." - aceasta comisie intocmeste Procesul Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe / de declasarea unor bunuri materiale (cod 14-2-3/aA) - stipulat in OMFP 3512/2008 privind documentele financiar -contabile, si 1
Transcript

LUCRARE DE STAGIU

SEMESTRUL I ANUL II

2015

sTAGIAR: BARANESCU BALASA LARISAGRUPA i

GRUPA I - Categoria I - Elaborarea situatiilor financiare anuale1(46). La data de 30.06.2007 s-a casat un mijloc de transport complet amortizat a carui valoare contabila era de 160.000 lei. Operatia de casare (dezmembrarea) este efectuata de o firma specializata, care, pentru serviciul prestat, emite o factura in valoare de 6.000 lei, TVA 24%. In urma dezmembrarii activului, se recupereaza materiale auxiliare si piese de schimb reprezentand 5% si respectiv 10% din valoarea de intrare a imobilizarii

REZOLVARE:

Reglementarile legale privind scoaterea din functiune a mijloacelor fixe si casarea sunt prevazute la:

- capitolul V "Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe" din Legea 15/1994 - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare.

- OMFP 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii;Procedura de scoatere din functiune a mijloacelor fixe este urmatoarea:

- stabilirea unei comisii care sa identifice, prin inventariere, mijloacele fixe ce nu mai corespund activitatii economice a societatii, potrivit art. 2 din OMFP 2861 / 2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii;

In urma inventarierii, se intocmeste Procesul-verbal de inventariere, potrivit art. 42 din OMFP 2861/2009. Conform art. 43 din acelasi act normativ "Propunerile cuprinse in procesul-verbal al comisiei de inventariere se prezinta, in termen de 7 zile lucratoare de la data incheierii operatiunilor de inventariere, administratorului, ordonatorului de credite sau persoanei responsabile cu gestiunea entitatii.

Acesta, cu avizul conducatorului compartimentului financiar-contabilsi al conducatorului compartimentului juridic, decideasupra solutionarii propunerilor facute, cu respectarea dispozitiilor legale."

- aceasta comisie intocmeste Procesul Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe / de declasarea unor bunuri materiale (cod 14-2-3/aA) - stipulat in OMFP 3512/2008 privind documentelefinanciar-contabile, si propune modalitatea de scoatere din gestiune: prin casare, vanzare sau alte metode;

- acest proces-verbal este trimis spre aprobare, consiliului de administratie, respectiv responsabilului cu gestiunea patrimony

- dupa aprobare, se procedeaza la valorificarea modalitatilor privind scoaterea din gestiune a mijloacelor fixe.

Pct. 71 indice 6 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privindCodul fiscalstabileste ca, in aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) dinCodul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Pct. 6 alin. (13) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal stabileste ca, in sensul art. 128 alin. (8) lit. b) dinCodul fiscal, casarea activelor corporale fixe, indiferent daca sunt sau nu de natura bunurilor de capital prevazute la art. 149 dinCodul fiscal, nu constituie livrare de bunuri. Se aplica prevederile art. 149 dinCodul fiscalpentru activele corporale fixe de natura bunurilor de capital casate daca la achizitia sau, dupa caz, transformarea, modernizarea, fabricarea, constructia acestora taxa a fost dedusa total ori partial si daca urmatoarele operatiuni au intervenit in legatura cu un bun de capital dupa data aderarii: achizitia sau, dupa caz, fabricarea, constructia, prima utilizare dupa modernizare ori transformare. Prevederile art. 148 nu se aplica in cazul casarii de active corporale fixe de alta natura decat bunurile de capital.

In situatia in care mijlocul fix este scos din functiune fara a fi valorificat (vanzarea partilor componente, utilizarea acestora in activitatea curenta, operatiunea este asimilata unei livrari de bunuri efectuata cu plata conform art. 128 alin. (4) lit. d) dinCodul fiscal. In acest caz, conform pct. 18 alin. (4) din normele metodologice date in aplicarea art. 137 dinCodul fiscal, baza de impozitare a TVA este constituita din valoarea de inregistrare incontabilitatediminuata cu amortizarea contabila.Operatiunea reprezinta o livrare catre sine pentru care societatea este obligata sa emita o autofactura conform art. 155 alin. (2) dinCodul fiscal fiscal.Asadar, piesele ramase dupa dezmembrare, daca nu mai pot fi utilizate, se pot preda unei societati care are ca obiect de activitate colectarea deseurilor (Remat).

Princasarea unui mijloc fixse intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.

Casare:

s-a casat un mijloc de transport complet amortizat a carui valoare contabila era de 160.000 lei

2813

Amortizarea instalaiilor, mijloacelor de transport, animalelor i plantaiilor=2131

Echipamente tehnologice (maini, utilaje i instalaii de lucru)160.000

Dezmembrare cu un furnizor:

%=401

Furnizori7.440

628

Alte cheltuieli executate de terti

6.000

4426

TVA deductibila1.440

Plata furnizor:

401

Furnizori=5121

,,Conturi la banci "7.440

Se recupereaza materiale auxiliare reprezentand 5% din valoarea de intrare a imobilizarii:

5% 160.000 = 8.000

3028

,,Alte material consumabile=7588

,, Alte venituri din exploatare8.000

Se recupereaza piese de schimb reprezentand 10% din valoarea de intrare a imobilizarii:

10% 160.000 = 16.000

3024

,,Piese de schimb=7588

,, Alte venituri din exploatare16.000

2(49). O societate comercial deine o instalaie procurat n anul 1 la valoarea de 50.000.000 lei, amortizat linear n 5 ani. La sfritul anului 3 se decide reevaluarea sa, valoarea just stabilit fiind de 25.000.000 lei.

n conditiile aplicrii metodei actualizrii valorii nete, conform IAS 16 Imobilizri corporale, care sunt nregistrrile contabile.REZOLVARE:

Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.In cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte acelui activ.Elementele dintr-o grupa de imobilizari corporale se reevalueaza simultan pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite.

Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate.

O grupa de imobilizari corporale cuprinde active de aceeasi natura si utilizari similare, aflate in exploatarea unei entitati.Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului.Valoarea justa a imobilizarilor corporale este determinata, in general, plecand de la valoarea lor de piata. In cazul in care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii si valoarea la cost istoric trebuie prezentata la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in Capital si rezerve (contul 105 Rezerve din reevaluare).

Tratamentul in scop fiscal al rezervei din reevaluare trebuie prezentat in notele explicative.Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza incontabilitateincepand cu exercitiulfinanciarurmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.

La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri: -recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice;

SAU

-eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de pata.

Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare.

Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate.

In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului Capital si rezerve, daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului Capital si rezerve, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.Rezerva din reevaluare trebuie redusa in masura in care sumele transferate la aceasta nu mai sunt necesare pentru aplicarea metodei de evaluare utilizate si pentru obtinerea scopului sau.Sumele reprezentand diferente de natura veniturilor si cheltuielilor rezultate la reevaluare trebuie prezentate separat in contul de profit si pierdere.Nici o parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.

In cazul in care se efectueaza reevaluarea, in notele explicative trebuie prezentate, separat pentru fiecare element din bilant de natura imobilizarilor corporale reevaluate, urmatoarele informatii:valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate si suma ajustarilor cumulate de valoare;

sauvaloarea la data bilantului a diferentei dintre valoarea rezultata din reevaluare si cea reprezentand costul istoric si, atunci cand este cazul, valoarea cumulata a ajustarilor suplimentare de valoare.

Indiferent daca valoarea rezervei a fost modificata sau nu in cursul exercitiuluifinanciar, entitatile trebuie sa prezinte in notele explicative urmatoarele informatii:valoarea rezervei din reevaluare la inceputul exercitiuluifinanciar;

-diferentele din reevaluare transferate la rezerva din reevaluare in cursul exercitiuluifinanciar;

-sumele capitalizate sau transferate intr-un alt mod din rezerva din reevaluare in cursul exercitiuluifinanciar, prezentandu-se natura oricarui astfel de transfer, cu respectarea legislatiei in vigoare;

-valoarea rezervei din reevaluare la sfarsitul exercitiuluifinanciar.

50.000.000 : 5 ani = 10.000.000 anual amortizare timp de 3 ani

6811

,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor=2813

Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor10.000.000

6811

,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor=2813

Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor10.000.000

6811

,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor=2813

,,Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor10.000.000

Valoare Justa = 25.000.000

Valoare neta contabila = 20.000.000 (50 000 000 30 000 000)

Diferenta din reevaluare = 5.000.000

2131

,,Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)

=105

,,Rezerve din reevaluare,,5.000.000

2131 2813 105

5.000

30.00010.000

10.000

10.000

Sf = 0

50.000

5.00030.000

Sf=25.000

3(51). Situatia stocurilor unei societi comerciale este: 01.08. stoc iniial 5.000 buc. x 4.000 lei/buc.; intrri: pe 05.08 2.000 buc. x 6.000 lei/buc., pe 09.08 3.000 buc. x 7.000 lei/buc.,pe 25.08 6.000 buc. x3.000 lei/buc., pe 30.08 1.000 buc. x 1.500 lei/buc.; ieiri: pe 18.08 8.000 buc. si pe 28.08 4.000 buc.

Care este valoarea ieirilor din data de 28.08 i a stocului final evaluat prin metoda costului mediu ponderat calculat dup fiecare operaie de intrare?

REZOLVARE:

Metode de evaluare a stocurilorIn conditiile in care pe parcursul desfasurarii activitatii, aceleasi feluri de bunuri se procura la preturi diferite, pentruevaluarea cantitatilor de stocuri iesite sau consumate, avand la baza valoarea de intrare a acestora, reglementarile si standardel internationale recomanda urmatoarele metode de evaluare:

Metoda costului mediu ponderat (CMP);

Metoda prima intrare- prima iesire (FIFO);

Metoda ultima intrare- prima iesire (LIFO);

Metoda costului standard.

Metoda costului mediu ponderat (CMP)

Costul unitar mediu ponderat se calculeaza ca raport intre valoarea totala a stocului initial (Si) plus valoarea totala a intrarilor (Vi) si cantitatea existenta in stocul initial (qs), plus cantitatile intrate(qi):

Metoda costului mediu ponderat poate fi aplicat in doua variante:

a. Actualizarea costului unitar mediu ponderat dupa fiecare intrare.

b.Actualizarea periodica a costului unitar mediu ponderat fie lunar, fie la alte perioade, care in principiu sa nu depaseasca durata medie de stocare.

Intrare:

CMP = Q0XP0 + Q1XP1 / Q0Q1 = 5000X4000 + 2000X6000 / 5000+2000 = 4571,429

Intrare: CMP = 7000X4571.429 + 3000X7000 / 7000+3000 = 5300Iesire: 8.000*5300 = 42.400.000Intrare:

CMP = (10000-8000)X5300 + 6000X3000 / 2000 + 6000 = 3575 Iesire: 4.000*3.575 = 14.300.000

Intrare:

CMP = 4000X3575 + 1000X1500 / 4000+1000 = 3.160

SOLD FINAL = 5.000 buc * 3.160. =15.800.000

4(52). Pentru fabricarea produsului A, ntreprinderea a efectuat n exerciiul N urmtoarele cheltuieli: cheltuieli directe 600.000 lei; cheltuieli indirecte 240.000 lei, din care variabile 180.000 lei;

cheltuieli excepionale 120.000 lei. Capacitatea de producie a fost utilizat pentru 60% din nivelul de activitate normal. Obinerea produsului finit se nregistreaz n contabilitatea financiar i n cea de gestiune.

REZOLVARE:

COST DE PRODUCTIE = Ch.directe + Ch.ind. = Ch.directe +Ch.variab.+ ( Ch.fixe. x cap. de productie)]= 600.000 +180.000+ ( 60.000 x 60%)]= 816.000 lei

In contabilitatea financiara

Presupunem cheltuieli directe 200.000+300.000+100.000

601

,,Cheltuieli cu materiile prime

=301

,,Materii prime200.000

641

,,Cheltuieli cu salariile personalului

=421

,,Personal - salarii datorate400.000

Cheltuieli indirecte: variabile si fixe(cota parte)

Cheltuieli variablie (presupunem):

641

,,Cheltuieli cu salariile personalului

=421

,,Personal - salarii datorate180.000

Cheltuieli fixe cota parte = 36.000

6811

,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor=2813

,,Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor36.000

Corespondenta in contabilitate de gestiune:

%=901

,,Decontari interne privind cheltuielile816.000

921

,,Cheltuielile activitatii de baza600.000

923

,,Cheltuieli indirecte de productie216.000

Aceasta formula nu are corespondent in contabilitatea financiara

921

,,Cheltuielile activitatii de baza

=923

,,Cheltuieli indirecte de productie216.000

In contabilitatea financiara

Inregistram productia:

345

,,Produse finite

=711

,,Venituri aferente costurilor stocurilor de produse816.000

Corespondenta in contabilitate de gestiune:

902

,, Decontari interne privind productia obtinuta=921

,,Cheltuielile activitatii de baza816.000

5(57). O societate comercial emite 5.000 obligaiuni avnd valoarea nominal 20.000 lei;

valoarea de emisiune este de 18.000 lei i valoarea de rambursare este de 21.000 lei. Durata

mprumutului este de 5 ani, iar dobnda anual este de 20%. Care sunt nregistrrile specifice emiterii acestui mprumut obligatar.

. REZOLVARE:

%=161

,,imprumuturi din emisiuni de obligatiuni100.000.000

5.000x20.000 lei

461

,,debitori diversi90.000.000

5.000x18.000 lei

169

,,Prime privind rambursarea obligatiunilor10.000.000

5.000x2.000 lei

5121

,,Conturi la banci in lei

=461

,,debitori diversi90.000.000

Amortizarea Primei privind rambursarea obligatiunilor anual 10.000.000: 5 ani = 2.000.000667

,,Cheltuieli privind sconturile acordate

=169

,,Prime privind rambursarea obligatiunilor2.000.000 x 5 ani = 10.000.000

Inregistrarea dobanzii anuale:

20% x 20.000.000 = 4.000.000 anual

666

,,Cheltuieli privind dobanzile=1681

,,Dobanzi aferente imprumuturilor din emisiuni de obligatiuni,,4.000.000

x 5 ani

RASCUMPARA 5.000 obligaiuni valoarea de rambursare este de 21.000 lei, avnd valoarea nominal 20.000 lei; 505

,,Obligatiuni emise si rascumparate

=5121

,,Conturi la banci

105.000.000

%=505

,,Obligatiuni emise si rascumparate

105.000.000

161

,, imprumuturi din emisiuni de obligatiuni100.000.000

668

Alte cheltuieli financiare5.000.000

GRUPA I - Categoria XI Tinerea contabilitatii unei entitati1(3). Societatea Comercial B specializat n comerul cu amnuntul deine n stoc la nceputul anului mrfuri la preul cu amnuntul n valoare de 200.000 lei. Adaosul comercial aferent mrfurilor din stoc este de 50000 lei, iar TVA 38000 lei. n cursul perioadei de gestiune se achiziioneaz mrfuri la preul fr TVA de 300.000 lei (TVA 24%). Adaosul comercial practicat de unitate este de 20%. Se vnd mrfuri n cursul lunii prin magazinul cu amnuntul n valoare de 420.000 lei, (inclusiv TVA). Se descarc gestiunea. Evidena se ine la pre de vnzare cu amnuntul

REZOLVARE:

(371)

(378)

(4428)

Si.

200.000

50.000

38.000

I.

446.400 60.000

86.400

E.

420.000(-24% TVA= 338,710) ? 81.290

38.527

Sf. 226.400 24% TVA = 182.581 lei

K = = = 0,21

(378 la stoc = K * Sold (371) fara TVA = 0,21 * 182.581 = 38527

(378) la iesiri 50 000+60 000-38527=71473Intrare marfuri:

%=401

,,Furnizori372.000

371

,,Marfuri300.000

4426

,,TVA deductibila72.000

Incarcare gestiune:

371

,,Marfuri=%146.000

378

,,Diferente de pret la marfuri60.000

4428

,,TVA neexigibila86.400

Vanzare si scadere gestiune:

4111 (5311)

,,Clienti/ Casa in lei=%420.000

707

,,Venituri din vanzarea marfurilor338.710

4427

,,TVA colectata81.290

%=371

,,Marfuri420.000

607

,,Cheltuieli privind marfurile

267.237

378

,,Diferente de pret la marfuri71473

4428

,,TVA neexigibila81.290

2(11). O entitate economic nregistrat n scopuri de TVA, n Romnia achiziioneaz, de pe piaa intern, materii prime n valoare de 32.400 lei plus TVA i materiale auxiliare de 1785 lei + TVA.

Pentru desfurarea activitii sale economice entitatea, nregistreaz i alte cheltuieli, pentru care primete n cursul lunii facturi: energie electric 1.560 lei + TVA; transport 700 lei + TVA; telefon 530 lei + TVA, servicii de contabilitate 1.800 lei + TVA i achiziioneaz un echipament tehnologic n valoare de 11.800 lei + TVA.

n cursul lunii entitatea livreaz n Romnia, pe baz de factur produse finite la preul de vnzare de 75.820 lei + TVA. Pentru serviciile de transport prestate clienilor emite facturi n valoare de 2.565 lei + TVA.

La sfritul lunii se efectueaz regularizarea taxei pe valoarea adugat, innd cont de faptul c entitatea are TVA de recuperat din luna precedent n valoare de 3.787 lei.

REZOLVARE:

-achiziioneaz, de pe piaa intern, materii prime n valoare de 32.400 lei plus TVA

%=401

,,Furnizori40.176

301

,,Materii prime32.400

4426

,,TVA deductibila

7.776

Primesc facturile de la furnizori:

%=401

,,Furnizori2.213.4

302

,,Materiale consumabile1.785

4426

,,TVA deductibila

428.4

%=401

,,Furnizori1.934.4

605

,,Cheltuieli privind energia si apa1.560

4426

,,TVA deductibila374.4

%=401

,,Furnizori868

624

,,Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal700

4426

,,TVA deductibila168

%=401

,,Furnizori657.2

626

,,Cheltuieli postale sitaxede telecomunicatii530

4426

,,TVA deductibila127.2

%=401

,, Furnizori2.232

628

,,Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti1800

4426

,,TVA deductibila432

%=404

,,Furnizori de imobilizari14.642

2131

,,Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)11.800

4426

,,TVA deductibila2832

4111

,,Clienti=%94.016.8

701

,,Venituri din vanzarea produselor finite75.820

4427

,,TVA colectata18.196.8

4111

,,Clienti=%3.180.6

704

,,Venituri din servicii prestate2.565

4427

,,TVA colectata615.6

Total 4426 = 12.138 lei

Total 4427 = 18.812.4 lei

Avem TVA de recuperat = 3.787

4427

,,TVA colectata=%18.812.4

4426

,,TVA deductibila

12.138

4423

,,TVA de plata6.674.4

4423

,,TVA de plata=4424

,,TVA de recuperat3.787

4423

,, TVA de plata=473

,,Decontari din operatii in curs de clarificare0.4

3(14). ntreprinderea A primete o adres prin care se confirm aprobarea unei subvenii solicitate pentru anul n curs n sum de 300.000 u.m.n. Dup 30 de zile se primete subvenia constnd ntr-un utilaj industrial a crui durat de via util este stabilit la 5 ani. Dup 2 ani de utilizare utilajul nu mai este necesar, situaie n care acesta se vinde la preul de 270.000 u.m.n.,inclusiv TVA. Se descarc gestiunea i se ncaseaz contravaloarea utilajului vndut prin contul de la banc. Amortizarea s-a calculat dup sistemul liniar.

REZOLVARE:

ntreprinderea A primete o adres prin care se confirm aprobarea unei subvenii solicitate pentru anul n curs n sum de 300.000 u.m

445

,,Subventii=475

,,subventii pt.investitii300.000

Se primete subvenia constnd ntr-un utilaj industrial:

2131

,,Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)=445

,,Subventii300.000

Se amortizeaza imobilzarea si subventia primul an:

6811

,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor=2813

,,Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor60.000

475

,,subventii pt.investitii

=7584

,,Venituri din subventii pentru investitii60.000

Se amortizeaza imobilzarea si subventia al doilea an:

6811

,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor

=2813

,,Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor60.000

475

,,subventii pt.investitii

=7584

,,Venituri din subventii pentru investitii60.000

Se vinde:

461

,,Debitori diversi=%270.000

7583

,,Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital217.742

4427

,,TVA colectata52.258

Se incaseaza:

5121

,,Conturi la banci in lei

=461

,,Debitori diversi270.000

Se scade gestinea:

%=2131

,,Echipamente tehn.(masini, utilaje si instalatii de lucru),,300.000

6583

,,Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital180.000

2813

,,Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor

120.000

Se constituie datoria fata de stat:

%=4482

,,Alte creante privind bugetul statului300.000

475

,,subventii pt.investitii

120.000

6588

,,Alte cheltuieli de exploatare180.000

Se plateste datoria:

4482

,,Alte creante privind bugetul statului=5121

Conturi la banci in lei300.000

4(20). Se nregistreaz cheltuieli de dezvoltare efectuate cu ocazia realizrii unui prototip de fore proprii n sum de 20.000 u.m.n. Durata de via util 5 ani. Dup 2 ani de utilizare a prototipului n care a fost amortizat dup metoda liniar, se vinde prototipul la preul de 18.000 u.m.n (inclusiv TVA).

Se primete n contul creanei un efect comercial (bilet la ordin) care se depune la banc i se ncaseaz

REZOLVARE:

203

,, Cheltuieli de dezvoltare

=722

,,Venituri din productia de imobilizari corporale20.000

6811

,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor=2803

,,Amortizarea cheltuielilor de dezvoltare4.000

6811

,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor

=2803

,,Amortizarea cheltuielilor de dezvoltare4.000

461

,,Debitori diversi=%18.000

7583

,,Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital14.516

4427

,,TVA colectata3.484

%=203

,,Cheltuieli de dezvoltare20.000

6583

,,Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital14.000

2803

,,Amortizarea cheltuielilor de dezvoltare8.000

405

,,Efecte de platit pentru imobilizari

=461

,,Debitori diversi18.000

5113

,,Efecte de incasat=405

,,Efecte de platit pentru imobilizari18.000

5121

,,Conturi la banci in lei=5113

,,Efecte de incasat18.000

5(26). Societatea achiziioneaz 1.000 obligaiuni, cost achiziie 5 lei/bucat, ca investiii

financiare pe termen scurt. Suma de 3.000 lei se achit imediat din contul de la banc iar diferena la o dat ulterioar, tot prin virament bancar. Jumtate din obligaiuni se revnd peste o sptmn la un pre de vnzare de 6,50 lei/bucat iar cealalt jumtate cu preul de vnzare de 4,50 lei/bucat.

ncasarea se realizeaz n contul de la banc.

REZOLVARE:

Societatea achiziioneaz 1.000 obligaiuni, cost achiziie 5 lei/bucat, ca investiii financiare pe termen scurt. Suma de 3.000 lei se achit imediat din contul de la banc iar diferena la o dat ulterioar

501

,,Actiuni detinute la entitatile afiliate=%5.000 (1.000x5)

5121

,,Conturi la banci in lei3.000

509

,,Varsaminte de efectuat pentru investitiile pe termen scurt2.000

Se incaseaza ulterior diferenta509

,,Varsaminte de efectuat pentru investitiile pe termen scurt=5121

,,Conturi la banci in lei2.000

Jumtate din obligaiuni se revnd peste o sptmn la un pre de vnzare de 6,50 lei/bucat

5121

,,Conturi la banci in lei=%3250(500x6.5)

501

,,Actiuni detinute la entitatile afiliate2500(500x5)

7642

,,Castiguri din investitii pe termen scurt cedate,,750(500x1.5)

iar cealalt jumtate se revinde cu preul de vnzare de 4,50 lei/bucat.

%=501

,,Actiuni detinute la entitatile afiliate2.500(500x5.5)

5121

,,Conturi la banci in lei2.250(500x4.5)

6642

,,Pierderi din investitiile pe termen scurt cedate250 (500x0.5)

6(30). Societatea primete, pe baza bonului de comand, o factur de la Ticket Service SRL reprezentnd valoarea nominal a tichetelor de mas solicitate la care se adaug valoarea imprimatelor.

Valoarea unui tichet este de 9,35 lei/bucat iar cantitatea este de 400 tichete. Valoarea imprimatelor este de 50 lei + TVA 24%. Factura se achit din contul de la banc cu ordin de plat. Toate tichetele achiziionate sunt distribuite salariailor.

REZOLVARE:

Se plateste valoarea comenzii tichete de masa la Ticket Service SRL

409

,,Furnizori debitori=5121

,,Conturi la banci in lei3802

Se inregistreaza facturea de tichete de masa

%=401

,,Furnizori3802

5328

,,Alte valori3740

628

,,Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti50

4426

,,TVA deductibila

12

Se plateste stinge datoria furnizorului cu avansul

401

,,Furnizori=409

,,Furnizori debitori3802

Se distribuie tichetele si se trece pe cheltuliei contravaloarea (in aceeasi luna pentru care s-au comandat)

642

,,Cheltuieli cu tichetele de masa acordate salariatilor

=5328

,,Alte valori3740

GRUPA II - Categoria II Auditul statutar al situatiilor financiare

1.(1.) Obligaiile etice ale expertului contabil n cursul unei misiuni de consultan fiscal.REZOLVARE:

Obligatiile etice ale EC si CA, salariati sunt:

-sa aiba o conduita morala si profesionala corespunzatoare functiei si postului care il detine.

-sa respecte sistemul relational de subordonare impus prin ROI ( regulament de organizare interioara ) si ROF ( regulament de organizare si functionare )- sa respecte programul de lucru- sa-si indeplineasca sarcinile ce ii revin prin fisa postuluiObligatii etice ale profesionistilor contabili angajati:-sa vegheze asupra colegilor, ajutandu-i sa isi dezvolte si pastreze rationamentul profesional referitor la probleme contabile si de etica-datoreaza loialitate atat angajatorului cat si profesiei lor-profesionistul contabil nu trebuie sa induca in eroare angajatorul sau despre gradul de pregatire sau experineta pe care le detine-sa prezinte informatia financiar in intregime, cu onestitate, in mod profesionist astfel inacat sa fie inteleasa in contextul eiConflictul de loialitate

15.1. Profesionistii contabili angajati datoreaza loialitatea, atat angajatorului lor, cat si profesiei lor, si uneori pot aparea situatii conflictuale intre cei doi. Prioritatea fireasca a unui angajat trebuie sa fie aceea de a respecta atat obiectivele legitime si etice ale entitatii in care lucreaza, cat si regulile si procedurile redactate pentru sustinerea lor. In orice caz, unui angajat, in mod legitim nu i se poate cere:

a. sa incalce legea;

b. sa incalce regulile si standardele profesiei;

c. sa minta sau sa induca in eroare (inclusiv prin tacere) pe cei care actioneaza ca auditori in numele angajatorului;

d. sa isi puna numele sau sa fie asociat la o raportare care practic denatureaza faptele.

15.2 Diferentele de opinie despre rationamentul profesional al profesionistului contabil privind contabilitatea sau de respectare a eticii, trebuie prezentate si rezolvate in cadrul entitatii angajatului, initial cu persoana ierarhic imediat superioara si posibil cu urmatoarea. In cazul unor probleme semnificative de etica nerezolvate, acestea se analizeaza cu persoanele din conducerea superioara sau cu consiliul de administratie.

15.3. Daca profesionistii contabili angajati nu pot rezolva vreo problema implicand un conflict intre angajatorii lor si cerintele profesionale, dupa eliminarea celorlalte posibilitati, nu pot avea alta solutie decat sa recurga la demisie. Angajatii trebuie sa expuna angajatorului motivele acestei actiuni, dar datoria lor de confidentialitate exclude in mod normal sa comunice problema respectiva si altora (fara o aprobare legala sau profesionala pentru a actiona in acest fel).

15.4. Pentru alte instructiuni si consideratii, vezi Sectiunea 2, Solutionarea conflictelor de etica.

Sprijinirea colegilor angajatiUn profesionist contabil angajat, indeosebi unul care exercita o autoritate asupra celorlalti, trebuie sa vegheze asupra colegilor ajutandu-i sa isi dezvolte si pastreze rationamentul profesional referitor la problemele contabile si de etica si trebuie sa analizeze in mod profesional diferentele de opinie cu acestia.Competenta profesionala

Unui profesionist contabil angajat in industrie, comert, sectorul public sau invatamant i se poate cere sa execute servicii semnificative pentru care insa nu are suficienta pregatire sau experienta. Cand executa asemenea lucrari, profesionistul contabil nu trebuie sa induca in eroare angajatorul sau despre gradul de pregatire sau experienta pe care le detine; daca este cazul, se va cere asistenta adecvata si parerea unui expert.

Prezentarea informatiilor

18.1. Se asteapta ca profesionistul contabil angajat sa prezinte informatia financiara in intregime, cu onestitate, in mod profesionist si astfel incat sa fie inteleasa in contextul ei.

18.2. Informatia financiara si ne-financiara trebuie pastrate intr-o maniera care sa descrie clar natura adevarata a tranzactiilor comerciale, activelor si pasivelor, sa clasifice si sa inregistreze intrarile cronologic si de o maniera adecvata, iar profesionistii contabili trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru respectarea acestei cerinte.

In cursul unei misiuni de consultanta fiscala expertul contabil trebuie:- sa respecte principiul independetei- sa respecte legislatia fiscala in domeniu- sa ajute clientul la interpretarea legii in favoarea sa.2.(2.) Cum explicai responsabilitile etice ale altor profesioniti utilizai n cadrul unei misiuni de audit de baz?REZOLVARE:

O particularitate esenial a profesionitilor contabili se refer la asumarea

responsabilitii de a aciona n interes public.

Acest lucru presupune din partea unui profesionist contabil n general, i a auditorului

financiar n special de a-i asuma responsabilitatea n ceea ce privete asigurarea

conformitii cu cele cinci principii fundamentale de etic. Pentru contabilii i auditorii

din ntreaga lume :

Nu conteaz cultura

Nu conteaz din ce regiune provin

Nu conteaz dac vin dintr-o economie dezvoltat sau n curs de dezvoltare au acelai

numitor comun : ncrederea Public

3.(4.) Explicai scopul i obiectivele controlului de calitate a serviciilor de audit. Controlul de calitate la nivelul organismului profesional.REZOLVARE:

Scopul controlului calitatii este de a stabili standarde si de afurniza instructiuni privind:-politicile si procedurile unei firme de audit referitoare la activitatea de audit in general-proceduri referitoare la munca delegata asistentilor pentru un audit individualObiectivele politicilor de control al calitatii vor incorpora urmatoarele:-cerintele profesioanle-aptitudini si competente-repartizare - actvitatea de audit este repartizata personalului cu grad de instruire tehnica si experienta profesionala ceruta in circumstantele date-delegare - indrumare, supraveghere si revizuire la toate nivelurile astfel incat sa se asigure rezonabilitatea activitatii desfasurate-consultare - consultanta ori de cate ori e necesar, in cadrul sau in afara firemei cu persoane competente-acceptarea si pastrarea clientilor - evaluarea potentialilor clienti si verificarea celor existentei-monitorizare - se monitorizeaza gradul de adecvare continuu si eficacitatea operationala a politicilor si procedurilor de control al calitatiiControlul de calitate reprezinta un ansamblu de masuri luate de organismele profesionale, care vizeaza analiza modului de organizare si functionare a unui cabinet si aprecierea modului de aplicare n cadrul cabinetului a standardelor internationale si a normelor profesionale emise de aceste organisme.Obiective urmarite prin controlul de calitate se refera la:-oferirea catre public a unei bune perceptii despre calitatea serviciilor;-armonizarea comportamentelor profesionale ale membrilor;-contribuirea la buna organizare a cabinetelor si la perfectionarea metodelor de lucru;-aprecierea modului de aplicare a regulilor si normelor profesionale;-dezvoltarea solidaritatii n rndul profesiei, prin favorizarea contactelor dintre colegi, apropierea si respectul profesionistilor fata de organismul profesional.Principiile fundamentale care stau la baza organizarii controlului de calitate sunt: universalitatea, confidentialitatea, colegialitatea, adaptarea controlului si urmarirea.Activitatea de control al calitatii poate fi organizata si exercitata n doua metode: controale colegiale si controale prin personal angajat, ambele metode fiind echivalente.

4.(5.) Controlul de calitate la nivelul cabinetului de audit. Rolul i importana dosarului exerciiului.Standardul International de Audit (ISA) nr. 220 stabileste procedurile si principiile fundamentale precum si modalitatile lor de aplicare cu privire la controlul de calitate si n mod deosebit, la politicile si procedurile folosite de unn cabinet n lucrarile de audit si la procedurile referitoare la lucrarile ncredintate unor colaboratori ai auditorului.Natura, calendarul si ntinderea politicilor si procedurilor de control de calitate ale unui cabinet sau societate depind de numerosi factori ca: felul si importanta activitatii sale, dispersia geografica, nivelul de organizare, costuri etc.Obiectivele politicilor de control de calitate adoptate de catre un cabinet sau o societate sunt urmatoarele:-exigentele profesionale: personalul cabinetului sau al societatii trebuie sa se conformeze principiilor de independenta, integritate, obiectivitate, confidentialitate si profesionalism, nscrise n Codul etic;-aptitudini si competente: nivelul de instruire si formare al personalului cabinetului sau societatii permite acestuia sa se achite n mod corect si complet de sarcinile pe care le primeste n cadrul unei misiuni de audit;-repartizarea lucrarilor: lucrarile de audit vor fi ncredintate personalului care dispune de pregatirea si experienta necesara;

-delegarea : conducerea, supervizarea si revederea lucrarilor realizate la toate esantioanele permit obtinerea unei asigurari rezonabile ca lucrarile efectuate raspund normelor de calitate stabilite.

Dosarul exercitiului cuprinde toate elementele unei misiuni, a caror utilitate nu depaseste exercitiul controlat; el permite ansamblarea tuturor lucrarilor, de la organizarea misiunii la sinteza si formularea raportului.

Dosarul exercitiului este indispensabil pentru:-mai buna organizare si control ale misiunii;

-documentarea lucrarilor efectuate, deciziilor luate si asigurarea ca programul s-a derulat fara omisiuni;

-nlesnirea muncii n echipa si supervizarea lucrarilor date la colaboratori;

-justificarea opiniei emise si redactarea raportului.

GRUPA II - Categoria IV Evaluarea intreprinderilor1. (32.) Aveti urmtoarele informatii despre ntreprindere: cheltuieli de nfiintare 5.000; licente 10.000; cldiri 50.000; echipamente 100.000; stocuri 200.000; creante 300.000; bnci 10.000; venituri n avans 80.000; capital social 125.000; rezerve 5.000; furnizori 250.000; mprumuturi bancare 150.000 (din care 75.000 pe termen lung); provizioane pentru riscuri si cheltuieli 65.000.

Eliberati bilantul contabil n principalele sale mase, bilantul financiar si bilantul functional, si explicati rolul acestora n cadrul diagnosticului de evaluare.Bilant contabil

Cheltuieli de infiintare5.000

Licente10.000

Cladiri50.000

Echipamente100.000

Stocuri200.000

Creante300.000

Banci10.000

TOTAL ACTIV675.000

Venituri in avans80.000

Capital social125.000

Rezerve5.000

Furnizori250.000

Imprumuturi bancare (din care pe termen lung 75.000)150.000

Provizioane65.000

TOTAL PASIV675.000

REZOLVARE:

Bilant functional

ACTIV 270.000 PASIV 270.000

Functia de investitii = Fonduri proprii origine esterna 130.000

Imobilizari brute 165.000

Functia exploatare NFR 95.000 Fonduri proprii origine interna 65.000

Trezorerie 10.000 Datorii financiare 75.000

Bilant financiar

Capitaluri permanente = 130.000+75.000+65.000 =270.000

FR = IV-I = 270.000-165.000 =205

T = III-VI = 10 75.000=-65.000

NFR = II V = 500.000-330.000=170.000Activ imobilizat 165.000 Capitaluri permanente 270.000

Stocuri, creante 500.000 Datorii nefinanciare 330.000

Disponibil si alte valori mob 10.000 Datorii fin pe termen lung 75.000

de plasament

675.000 675.000

2. (33.) Determinati activul net corijat al unei ntreprinderi, prin ambele metode, cunoscnd urmtoarele elemente din bilantul economic al acesteia: casa 10.000; banca 150.000; cheltuieli de nfiintare 15.000; cldiri 200.000; echipamente 250.000; stocuri 300.000; furnizori 400.000; creditori 80.000; mprumuturi bancare t.l. 200.000; capital social 100.000; reserve 10.000; venituri anticipate 80.000; profit 55.000.REZOLVARE:

- Metoda aditiv

Capitaluri Proprii 110.000

Cap social 100.000

Rezerve 10.000

Profit 55.000

Ch nfiinare 15.000

ANC 150.000

- Metoda substractiv

Cldiri 200.000

Echipamente 250.000

Stocuri 300.000

Casa 10.000

Banca 150.000

Total active 910.000

Furnizori 400.000

Creditori 80.000

Imprum 200.000

Ven anticip 80.000

Oblig 760.000

ANC 150.000

3. (49.) Cum se evalueaz creantele din bilantul unei ntreprinderi pentru a determina valoarea acesteia?REZOLVARE:

Creantele se evalueaza dupa inlaturarea din calcul a creantelor incerte, la valoarea scriptica, cele in valuta se actualizeaza la raportul de schimb al monedei nationale din ziua respectiva

GRUPA II - Categoria V Fuziuni si divizari de intreprinderi1. (45.) Din contabilitatea celor dou societi A i B intrate n fuziune rezult:

Societatea A: active diverse 90.000 lei exclusiv 1.000 aciuni achiziionate cu 6 lei / aciune deinute la B, datorii 17.020 lei, numr de aciuni 16.000 titluri cu valoarea nominal 2 lei/ aciune. Societatea B: active diverse 70.000 lei, datorii 13.840 lei, numr de aciuni 8.000 titluri cu valoarea nominal de 2 lei/ aciune.

Care este numrul de aciuni ce trebuie emise i prima de fuziune.

REZOLVARE:

1.000 aciuni x 6 lei/aciune = 6.000 lei

AB

Active diverse90.000 leiActive diverse70.000 lei

+ Titluri deinute neincluse n activ6.000 lei- Datorii13.840 lei

= Total activ96.000 leiActiv net contabil56.160 lei

- Datorii17.020 leiNumr aciuni8.000 aciuni

= 78.980 leiVMCB=

7.02 lei/aciune

+Plus valoare din deinere titluri

1.000 aciuni (7.02 lei/aciune 6 lei/aciune)1.020 lei

Activ net contabil80.000 lei

Numr aciuni16.000 aciuni

VMCA=

5 lei/aciune

Numr de aciuni ce trebuie emise: = 9.828 aciuni

ANCB = 56.160 lei = 11.232 aciuni x 5 lei/aciune9.828 aciuni emiseCapitalul propriu crete cu 9.828 aciuni emise x 5 lei/aciune = 49.140 lei

- Capitalul social crete cu 9.828 aciuni emise x 2 lei/aciune valoarea nominal A = 19.656 lei

= Prima de fuziune 1 = 29.484 lei

1.404 aciuni anulate1.404 aciuni anulate x 5 lei/aciune = 7.020 lei

- Cost de achiziie aciuni deinute 1.000 aciuni x 6 lei/aciune = 6.000 lei

= Prima de fuziune 2 = 1.020 lei

Prima de fuziune = 29.484 lei + 1.020 lei = 30.504 lei

GRUPA II - Categoria X Organizarea auditului si controlul intern al intreprinderii1. (20.) Comentai definiia auditului internREZOLVARE:Auditul intern este activitatea de examinare obiectiva a ansamblului activitatilor unei organizatii in scopul furnizarii unei evaluari independente a managementului riscului, controlului si proceselor de conducere a acesteia.

El poate fi exercitat atat de persoane din interiorul organizatiei in cauza, cat si de persoane din exteriorul acesteia.

Auditul intern are scopul: de a verifica daca activitatea organizatiei este in conformitate cu politicile, programele si managementul acestuia, conform prevederilor legale; de a evalua cat de adecvate sunt controalele financiare si nefinanciare dispuse de conducerea entitatii economice, si daca acestea sunt aplicate si in ce masura, in scopul cresterii eficientei activitatii organizatiei; de a evalua cat de adecvate sunt informatiile financiare si nefinanciare furnizate conducerii entitatii economice, pentru cunoasterea realitatilor din organizatia respectiva; de a proteja elementele patrimoniale bilantiere si extrabilantiere ale organizatiei si de a identifica metodele de prevenire a fraudelor si a pierderilor de orice fel.

GRUPA III - Categoria III Expertize contabile

1. (4.) Marius este expert contabil judiciar debutant. El a primit cu bucurie prima sa numire n calitate de expert contabil judiciar ntr-un dosar civil. Dilema sa este care este locul cel mai indicat pentru citarea prilor. Argumentai rspunsul.REZOLVARE:

Expertiza este o "lucrare la fata locului" si nu poate fi facuta decat acolo unde se afla sediul materiei. Iar citarea partilor se va face tot "la fata locului", acolo unde sunt documentele conform art. 330-340 din NCPC, OG 2/2000 precum si standardul profesional nr. 35.2. (5.) Alexandru, aflat la prima sa expertiz judiciar de natur civil, a constatat dup

studierea dosarului, c pentru e exprima o opinie motivat, mai sunt necesare documente cu

caracter financiar-contabil. Dilema sa este cum ar trebui s procedeze. Argumentai rspunsul.REZOLVARE:Examinarea materialului documentar aflat la dosarul cauzei se face la sediul instantei de judecata sau al altui beneficiar al expertizei. Daca materialul aflat in dosar este insuficient pentru efectuarea expertizei contabile, expertul contabil solicita motivat organului beneficiar completarea acestuia.

In cazul proceselor civile, completarea dosarului se impune in situatiile in care lipsesc inscrisurile ce trebuie supuse expertizarii. Examinarea altor documente aflate la parti sau la alte terte persoane care au legatura cu cauza, prin expertiza la fata locului:

Se efectueaza atunci cand expertul contabil apreciaza ca pentru a raspunde obiectivelor ce i s-au dat spre rezolvare nu ii sunt suficiente documentele existente la dosarul cauzei si in acest caz este necesara extinderea cercetarii si asupra altor acte, evidente tehnicoperative si contabile care se afla la partile in litigiu.

Pentru expertiza la fata locului, expertul contabil are obligatia sa anunte partile prin citare despre data, locul si cand incepe si se termina lucrarile la sediul acestora.Citarea (anuntarea) de catre expertul contabil a partilor despre data si locul efectuarii expertizei contabile sau cercetarii documentelor este necesara in toate cazurile in care se cerceteaza si alte documente la sediul uneia din parti sau la terte persoane care au legatura cu litigiul.

Citarea este o garantie a dreptului de aparare a partilor si se face in scris prin sistemul de expediere a recomandatelor cu confirmare de primire care se anexeaza la raportul de expertiza contabila.

Citarea legala nu este considerata satisfacuta daca expertul contabil a incunostintat partile chiar in ziua in care efectueaza lucrarea deoarece nu exista certitudinea ca partea a luat cunostinta de locul citarii si termen inainte de inceperea lucrarii si astfel nu ii da posibilitatea sa participe la expertiza documentelor la fata locului.

3. (19.) Explicati principiul confidentialitatii?REZOLVARE:

Obligaiile profesionistului contabil privind confidentialitatea sunt: - audit abinerea de a dezvlui informaii confideniale n afara unitii angajatoare, excepia cazului cnd a fost autorizat sau cnd exist o obligaie legal sau profesional s publice acele informaii;

abtinerea de la folosirea informaiilor confideniale dobndite n timpul executrii sarcinilor de serviciu n avantajul personal sau n avantajul unei tere persoane;

respectarea confidenialitii in mediu social (asociai de afaceri, rude) , in relaiile cu un potenial client sau angajator; in cadrul entitii angajatoare;

Asigurarea c personalul angajat sau aflat sub controlul su respect confidenialitatea (pentru profesionistul contabil n calitate de administrator, director, contabil ef, etc.).

Obligaia de confidenialitate continu i dup ncetarea relaiei dintre profesionistul contabil i client sau angajator.

Posibilitatea divulgrii informaiilor, n situaiile:

autorizare de ctre client sau angajator;

autorizare prevzut prin lege (exemplu: furnizarea de probe n justiie, autoritatea fiscal, prevenirea i sancionarea splarii banilor);

conformare auditului de calitate;

investigaii din partea unui organism normalizator (statistice);

Profesionistul contabil trebuie s se conving c prile crora li se adreseaz comunicarea informaiilor sunt destinatarii adecvai i au responsabilitatea s reacioneze ca atare (Exemplificare: solicitarea informaiilor pentru Registrul Naional al Experilor RNE).

Confidentialitatea este stricta, in afara de cazul in care profesionistul contabil a primit o autorizatie speciala de a divulga informatiile sau in caz de obligatii legale sau profesionale.

Profesionistii contabili trebuie sa se asigure ca persoanele angajate sub orice forma-subalterni sau colaboratori-respecta aceleasi reguli de confidentialitate.GRUPA III - Categoria VII Studii de fezabilitate1. ( 31.) Un proiect investiional, cu o valoare total a investiiei de 15.000 lei i cu o rat de actualizare de 20% prezint urmtoarea structur a fluxurilor de numerar:An

Cost

investiie

Costuri de

exploatare

Total

cost

Total

ncasri

015.00015.000

16.4206.4209.440

26.6206.6209.640

37.500 7.50010.700

46.500 6.50011.700

58.500 8.50022.700

TOTAL11.44535.540 50.54064.180

Calculai valoarea actualizat net i apreciai fezabilitatea investiional prin intermediul acestui indicator.REZOLVARE:

Se dau:

- valoarea investitiei

-rata de actualizare

-structura fluxurilor de numerar pe durata de viata a investitiei

Se cere:

-sa se calculeze valoarea actualizata neta si termenul de recuperare a investitiei

-sa se aprecieze fezabilitatea investitionala.

factorul de actualizare = 1/(1+i)

rata de actualizare = 1 = 20%

anul = n

15.000 11.445 =3.555 amortizare cumulata

3.555 : 5 ani = 711 amortizare anuala

1.Calculati rentabilitatea medie aferenta investitiei (RIR)

= fluxurile de numerar anuale actualizate la prezent degajate de investitie / costul mediu al investitiei= 21.300/15.000 = 1,42Daca rata rentabilitatii contabile > rata asteptata = se investeste

2.Calculati termenul de recuperare a investitiei

= costul investitiei/ flux net de lichiditati mediu anual = 15.000/4.260 = 3,52 ani

3.Calculati valoarea actualizata neta prezenta

incasaricosturivenit venit netflux de numerarflux de numerar actualizatCoeficient de actualizare

9440642030202536,85536,84612,1540,833

9640662030202536,85536,83842,5390,694

1070075003200268856883293,3520,579

1170065005200436873683551,3760,482

2270085001420011928149286001,0560,402

21300,48

valoarea actualizata neta = 21300 (valoarea actualizata cu o rata de actualizare de 20%) 15000 (costul investitiei)= fluxul de lichiditati net pozitiv estimat x coeficient (ales din tabel functie de rata minima programata a investitiei si durata de viata a investitiei) = 6300 (valoare pozitiva) rezulta ca investitia este fezabila.

Concluzie: proiectul trebuie realizat.

GRUPA III - Categoria VIII Analiza-diagnostic a intreprinderii

1. (3.) Analizai nivelul fondului de rulment, al necesarului de fond de rulment i al trezoreriei pentru o ntreprindere din domeniul industriei prelucrtoare care prezint urmtoarele informaii bilaniere:Indicator31.12.n

Imobilizri 100.000

Stocuri 20.000

Creante 40.000

Disponibiliti 5.000

Capitaluri proprii 65.000

Datorii mai mari de un an 50.000

Datorii de exploatare 47.000

Datorii bancare pe termen foarte scurt 3.000

REZOLVARE: FR = capitaluri proprii + datorii pe termen lung - imobilizari nete FR = 65.000 + 50.000 - 100.000 = 15.000Fondul de rulment propriu = Capitaluri proprii Active pe termen lung (imobilizari)= 65.000 100.000 = -35.000

Fondul de rulment imprumutat = Fondul de rulment Fondul de rulment propriu= 15.000 (- 35.000) = 50.000NFR = stoc + creante - datorii de exploatare NFR = 20.000 + 40.000 47.000= 13.000TN = FR - NFR TN = 15.000 13.000 = 2.000

SN = active totale datorii totale = 165.000 100.000 = 65.000

Ponderea capitalurilor proprii in total activ (65.000: 165.000)*100 = 39,4%, Intreprinderea are o pozitie financiara foarte buna.

1.Indicatorii de lichiditate indica un nivel bun al lichiditatii firmei:

a).Indicatorul lichiditatii =Active curente/datorii curente

Active curente=Stocuri+Creante+Disponibilitati

=20.000+40.000+5000

=65.000

Datorii curente=Dat.din expl.+Dat.bancare t.s.

=47.000+3000

=50.000

65.000/50.000=1,3b).Indicatorul lichiditatii curente = Active curente-Stocuri/Dat crt.

65.000-20.000/50.000=0,902.Indicatori de risc

Indicatorul gradului de indatorare

Capital imprumutat/Capital propriu x100

Capital imprumutat=credite peste 1 an=50.000

Capital propriu=65.000

50.0000/65.000x100=76,92sau

Capital imprumutat/Capital angajat x 100

Capital imprumutat=50.000

Capital angajat= capital imprumutat+capital propriu=50.000+65.000=115.000

50.000/115.000=43,40Gradul de indatorare masoara volumul finantarii externe in raport cu cel al finantarii asigurata de proprietar.O valoare mai mare de 100 reprezinta un risc mare pt.creditori.O valoare mai mica de 50 demonstreaza capacitatea companiei de a-si mari volumul creditelor, sub rezerva existentei unui flux de lichiditati corespunzator (care sa permita pe viitor suportarea serviciilor datoriei).

2. (12.) Calculai i interpretai rata stabilitii financiare i rata autonomiei financiare pentru o ntreprindere din domeniul industriei prelucrtoare care prezint urmtoarele informaii bilaniere:Indicator31.12.n

Imobilizri 100.000

Stocuri 20.000

Creante 40.000

Disponibiliti 5.000

Capitaluri proprii 65.000

Datorii mai mari de un an 50.000

Datorii de exploatare 47.000

Datorii bancare pe termen foarte scurt 3.000

REZOLVARE:

1. Indicatori de echilibru financiar

FR = 30.000 + 5.000 40.000 = -5.000

NFR = 2.500-8.500 =- 6.000

TN = -5.000 (-6.000) = 1.000

2. Solvabilitate generala = Activ total/datorii totale = 43.500/13.500 = 3,22 (recomandabil >2)

3.Rata autonomiei financiare = Capital propriu/Capital permanent = 30.000/35.000=85,7%

Societatea este stabila financiar, finantarea imobilizarilor asigurandu-se din fondurile proprii si resurse imprumutate pe termen lung. Cu toate acestea, finantarea imobilizarilor din resurse pe termen scurt pot genera dezechilibre financiare la un randament scazut al exploatarii.

Societatea este solvabila si are un inalt grad de autonomie financiara (Capital propriu/total pasiv = 69%).

Problema 12. Calculai i interpretai rata stabilitii financiare i rata autonomiei financiare pentru o ntreprindere din domeniul industriei prelucrtoare care prezint urmtoarele informaii bilaniere:

REZOLVARE:

1. Lichiditatea generala = (20.000 + 40.000+5000) / (47.000+3.000) = 65.000 / 50.000 = 1,3Lichiditatea curenta = (40.000+5000) / (47.000+3.000) = 45.000 / 50.000 = 0,9

Lichiditatea imediata = 5000/ 50000 = 0,12. FR = capitaluri proprii + datorii pe termen lung - imobilizari nete FR = 65.000 + 50.000 - 100.000 = 15.000

Fondul de rulment propriu = Capitaluri proprii Active pe termen lung (imobilizari)= 65.000 100.000 = -35.000Fondul de rulment imprumutat = Fondul de rulment Fondul de rulment propriu= 15.000 (- 35.000) = 50.0004. NFR = stoc + creante - datorii de exploatare NFR = 20.000 + 40.000 47.000 = 13.0005. TN = FR - NFR TN = 15.000 13.000 = 2.000 5.000 3.000 = 2.000

6. SN = active totale datorii totale =

SN = 165.000 100.000 = 65.000

Situatia neta calculata ca diferenta intre activul total si datoriile totale contractate (65.000) da o prima evaluare (contabila) a intreprinderii la data inchiderii exercitiului.

Aceast ecuatie fundamental a bilantului red averea net a actionarilor, activul este angajat n datorii. Situatia neta arata o buna gestionare a resurselor firmei.

Activul societatii este finantat in proportie de 39 % din capital propriu, 70% din fonduri proprii si atrase pe termen lung si 30% din resurse pe termen scurt. Fondul de rulment pozitiv asigura echilibrul financiar si implicit lichiditatea firmei pe termen scurt. Trezoreria neta din activitatea firmei degaja un surplus de numerar. Daca aceasta situatie se mentine mai multe exercitii financiare sucesive inseamna ca firma are o rentabilitate economica buna dar si posibilitatea plasarii rentabile a disponibilului banesc pentru a isi intari pozitia financiara.

Rata autonomiei financiare = Capital propriu/Capital permanent = 65.000/115.000/100 = 56,5% este ridicata si garanteaza autonomia financiara viitoare.

GRUPA IV - Categoria VI Administrarea si lichidarea intreprinderilor1. (6.) Identificai balana de verificare a unei firme pe care considerai c o supunei lichidrii.

Parcurgei fazele contabile ale lichidrii:

- inventariere (inclusiv evaluarea tuturor activelor/datoriilor i stabilirea precis a datoriilor);

- valorificarea bunurilor din activul firmei, prin vnzare: vor fi cel puin trei categorii de imobilizri (amortizabile i neamortizabile), stocuri diverse (materii prime, consumabile, produse, mrfuri), recuperri de creane (cu i fr acordare de reduceri comerciale/financiare);

- plata datoriilor: se poate opta pentru situaia n care firma are destui bani pentru aceasta sau nu;

- stingerea unor conturi de provizioane i a cel puin unei categorii de ajustri pentru depreciere;

- nchiderea capitalurilor proprii care includ cel puin capital social (din aporturi i din profituri nete), rezerva legal, rezerv din reevaluare i rezultat reportat.

Se cere prezentarea calculelor i a formulelor contabile aferente ntregii operaiuni de lichidare.REZOLVARE:

:

30.06.2014

A. Active imobilizate

Echipament tehnologic ct 2131 (valoare bruta)1787

Aparate si instalatii de masura ct 2132 (valoare bruta)10940

Mobilier ct 214 (valoare bruta)16542

Amortizare echipament th si aparate de masura ct 2813-12461

Amortizare mobilier ct 2814-9979

Total active imobilizate (valoare neta)6829

B. Active circulante

Marfuri (ct 371)900

Ajustari pentru deprecierea marfurilor (ct 397)-100

Creante887

Conturi la banci (ct 5121)55

total active circulante1742

C. Cheltuieli in avans0

D. Datorii ce trebuie platite in mai putin de 1 an

Furnizori857

E. Active circulante nete (B+C-D-I)885

F. Total active minus obligatii curente (A+E)7714

G. Datorii ce trebuie platite in mai mult de 1 an (ct 4551)311697

H. Provizioane pentru riscuri si cheltuieli (ct 151)5000

I. Venituri in avans0

j. Capital si rezerve

Capital subscris si varsat (ct 1012)200

Rezerve ct 1061, 1068)0

Rezultat reportat (ct 1171)-298200

Profit sau pierdere (ct 121)-10983

1. Valorificare imobilizari corporale si marfuri

a) echipamentelor tehnologice :

461 = % 248

7583 200

4427 48

-scaderea din evidenta a echipamentelor tehnologice

% = 2131 1787

2813

1521

6583

266

b) aparate si instalatii de masura

461 = % 1247583 100

4427 24

scadere din evidenta aparate si instalatii de masura

2813= 2131 10.940

c) mobilier, aparatura birotica

461 = % 6.2007583 5.000

4427 1.200

-scadere din evidenta mobilier

% = 2131 16.541

2813

9.979

6583

6.562

-incasarea contravalorii imobilizari corporale

5121 = 461 6.572

- inchiderea contului 7583

7583 = 121 5.300

- inchiderea contului 6583

121 = 6583 6.828

d) marfa

4111 = % 1.240

707 1.000

4427 240

- incasarea contravalorii marfurilor vandute

5121 = 4111 1.240

- scaderea din gestiune a marfurilor vandute

607 = 371 900

-anularea deprecierii

397 = 7814 100

- inchiderea conturilor 707 si 7814

% = 121 1.100

707

1.000

7814

100

- inchiderea contului 607

121 = 607 900

Regularizare si plata tva

4427 = 4423 1.512

Sold debitor ct 4424 887 lei

4423 = 4424 887

4423 = 5121 625

2. Plata datoriilor

401 = 5121 857

4551 = 5121 6.385

3. Inchiderea conturilor de provizioane

151 = 7812 5000

7812 = 121 5000

Situatia conturilor 121 si 5121 inainte de efectuarea partajului

D121C

D5121C10.983 55

6.828

5.300

6.572 857

900

1.000 1.240 625

100

5.000

6.385

18.711 11.400

7.867 7.867

SD = 7.311

SD=0

b) Intocmirea bilantului inainte de partaj

DATORII CATRE ASOCIATI 305.311

CAPITAL SI REZERVEI.CAPITAL SUBSCRIS VARSAT

200II.PIERDERE REPORTATA -298.200

III.REZULTATUL EXERCITIULUI FINANCIAR - 7.311-din exercitiul curent

-10.983

-din lichidare

3.672

TOTAL CAPITALURI PROPRII (capital+rezerve- -305.311

rzultatul ex.)

TOTAL CAPITALURI

-305.311

ACOPERIREA PIERDERILOR

% = % 305.311

456 117 298.200

1012 121 200

456 121 7.111

2. (8.) Dup plata datoriilor firmei aflate n lichidare, mai rmn bani i structura capitalurilor proprii cuprinde capital social, rezerve legale i alte rezerve.

Finalizai contabilizarea lichidrii, tiind c dintre asociai, 30% snt persoane fizice, ceilali persoane juridice.REZOLVARE:

Cod fiscal

ART. 65Definirea veniturilor din investiii

(1)Veniturile din investiii cuprind:

a)dividende;

b)venituri impozabile din dobnzi;

c)ctiguri din transferul titlurilor de valoare definite potrivit prevederilorart. 7;

d)venituri din operaiuni de vnzare-cumprare de valut la termen, pe baz de contract, precum i orice alte operaiuni similare;

e)venituri din lichidarea unei persoane juridice.

ART. 66Stabilirea venitului din investiii

(8)Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezint excedentul distribuiilor n bani sau n natur peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.

b) determinarea excedentului sumei stabilite la pct. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.

ART. 67

(3)Calculul, reinerea i virarea impozitului pe veniturile din investiii, altele dect cele prevzute la alin. (1) i (2) se efectueaz astfel:

d)venitul impozabil obinut din lichidarea unei persoane juridice de ctre acionari/asociai persoane fizice se impune cu o cot de 16%, impozitul fiind final. Obligaia calculrii, reinerii i virrii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat i reinut la surs se vireaz pn ladatadepunerii situaiei financiare finale la oficiul registrului comerului, ntocmit de lichidatori.

ART. 20Venituri neimpozabile

h)veniturile din lichidarea unei alte persoane juridice romne sau unei persoane juridice strine situate ntr-un stat cu care Romnia are ncheiat o convenie de evitare a dublei impuneri, dac la data nceperii operaiunii de lichidare, potrivit legii, contribuabilul deine pe o perioad nentrerupt de 1 an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice supuse operaiunii de lichidare.

contrulaj precedentrulaj lunatotal sumesold

debitcreditdebitcreditdebitcreditdebitcredit

10120320003200032000

106107607676

11701100,0101100,011100,01

12123427,580250025927,58025927,58

401921,68921,68250025003421,683421,680

53119748,43025009748,4325007248,43

622352735272500250060276027

TOTAL33176,0133176,017500750045124,6945124,6933176,0133176,01

Operatiuni de partaj

acoperire pierdere %12125927,58

1171100,01

106176

101224751,57

Partajul intre asociati a sumelor ramase10124567248,43

restituit asociatilor diferenta capital%53117248,43

Asociat X 30%456,12174,53

Asociat Z SRL 70%456,25073,90

contrulaj precedentrulaj lunatotal sumesold

debitcreditdebitcreditdebitcreditdebitcredit

101203200032000320003200000

106107676767600

11701100,011100,011100,011100,0100

12125927,58025927,5825927,5825927,5800

4567248,437248,437248,437248,4300

53117248,4307248,437248,437248,4300

TOTAL33176,0133176,0140424,4440424,4445124,6945124,6900

GRUPA V - Categoria IX Consultanta fiscala acordata contribuabililor

1. (212.) S.C. Alfa S.R.L, cu sediul n Trgovite, Romnia, nregistrat n scopuri de TVA n Romnia conform art 153 livreaz ctre ABC cu sediul n Ungaria, nregistrat n scop de TVA n Ungaria, ciuperci n valoare de 5.000 euro, fr TVA. Ciupercile sunt transportate din Romnia n Ungaria de ctre ABC. Curs de schimb 1 euro = 4,3 lei. Analizai operaiunea din punctul de vedere al lui Alfa, stabilind i ce obligaii are din punctul de vedere al TVA.REZOLVARE:

Societatea din romania factureaza fara tva, fiind vorba de o livrare intracomunitara de bunuri. Operatiunea este scutita cu drept de deducere, in urmatoarele conditii:

ART. 10 din OMFP nr.2222/2006 completat cu Ordinul ministrului finanelor publice nr. 3419/2009:(1) Scutirea de tax pentru livrrile intracomunitare de bunuri prevzute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, cu excepiile de la pct. 1 i 2 ale aceleiai litere a), se justific pe baza urmtoarelor documente:a) factura care trebuie s conin informaiile prevzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, i n care s fie menionat codul de nregistrare n scopuri de TVA atribuit cumprtorului n alt stat membru;b) documentul care atest c bunurile au fost transportate din Romnia n alt stat membru;i, dup caz,c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vnzare/cumprare, documentele de asigurare.Soluia aleas de Alfa S.R.L. trebuie s aib n vedere taxarea invers

Valoarea marfurilor livrate5000 euro x 4.30 lei = 21.500 lei

Valoarea TVA

21.500 lei x 0.24 = 4.300 lei

4426=4427 4.300 lei

2. (226.) O persoan juridic, nregistrat n scop de TVA care activeaz n domeniul productiei de mobilier realizeaza in luna iunie urmatoarele operatiuni:

-achizitie de masa lemnoasa pe picior utilizata ca materie prima 850.000 lei, pre fr TVA;

-achizitii de materiale consumabile 250.000 lei, pre fr TVA;

-inregistrarea de facturipentru cazarea personalului trimis in delegatie 25.000 lei, pret fara TVA;

-achizitionarea de produse alcoolice si de tutun destinate activitatii de protocol 15.000 lei, pret fara TVA;

-livrarea de produse finite(mobilier) 1.450.000 lei, pret cu TVA.

Toate operatiunile se desfasoara in Romnia, furnizorii si clientii fiind persoane inregistrate in scop de TVA in Romania.

a) Determinati TVA aferenta lunii iunie;

b) Stiind ca la sfritul lunii mai societatea raportase TVA de recuperat n valoare de 2.500 lei, determinati care este valoarea TVA pe care societatea o datoreaza catre bugetul statului la sfritul lunii iunie.REZOLVARE:

a. Mas lemnoas (taxare invers) 850.000 lei x 0.24 = 204.000 lei

b. Tutun i alcool (neded.)15.000 x 0.24 = 3.600 lei

c. Servicii de turism, 9% (ded.)25.000 x 0.09 = 2.250 lei

d. Materiale consumabule (ded.)250.000 x 0.24 = 60.000 lei

d. TVA deductibila+c+d = 266.250 lei

e. TVA nedeductibil(b)3.600 lei

f. TVA colectat204.000 lei + 1.450.000 lei x (24/124) = 484.645 lei

g. TVA de plat la stat 484.645 lei 266.250 lei = 218.395 lei 2.500 lei = 215.895 lei

3. (231) Prezentai momentul exigibilitii accizelor n cazul produselor supuse accizelor

armonizate.

REZOLVARE:

Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import:

a) bere;

b) vinuri;

c) bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri;

d) produse intermediare;

e) alcool etilic;

f) tutun prelucrat;

g) produse energetice;

h) energie electrica.

Acciza este exigibila in momentul eliberarii pentru consum sau cand se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile.4. (237) Un agent economic produce 20.000 pachete de tigarete a 20 tigarete fiecare. Pretul maxim cu amanuntul declarat de agentul economic este de 15 lei/pachet. Determinati acciza totala stiind ca acciza unitara este de 51,49 euro/1.000 tigarete, cursul de schimb este de 4,5223 lei/euro, acciza ad valorem este de 19% iar acciza minima este de 79 Euro/1.000 tigarete.REZOLVARE:

Cantitate produsa=20.000 pachete x 20 tigarete/pachet = 400.000 tigarete=> acciza specifica = 400.000/1.000 x 51,49 euro x 4.5223 lei/euro =93.141Acciza ad valorem = 20.000 pachete x 15 lei/pachet x 19% =57.000Acciza totala = 93.141 + 57.000 = 150.141 leiGRUPA V - Categoria XII Doctrina si deontologie profesionala

1. Care sunt activitatile profesiei contabile care pot fi efectuate potrivit OG 65/1994 ?

REZOLVARE:

Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice i juridice urmtoarele lucrri:a) ine sau supravegheaz contabilitatea i ntocmete sau verific i semneaz situaiile financiare;b) acord asisten privind organizarea i inerea contabilitii;c) efectueaz analize economico-financiare i evaluri patrimoniale;d) efectueaz expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice n condiiile prevzute de lege;e) execut alte lucrri cu caracter financiar-contabil, de organizare administrativ i informatic;f) ndeplinete, potrivit dispoziiilor legale, atribuiile prevzute n mandatul de cenzor la societile comerciale;g) acord asistena de specialitate necesar pentru nfiinarea i reorganizarea societilor comerciale;h) efectueaz pentru persoane fizice i juridice servicii profesionale care presupun cunotine de contabilitate.2. Care sunt conditiile pentru ca o societate comerciala sa devina si societate comerciala membra C.E.C.C.A.R. ?

REZOLVARE:

1. Experii contabili i contabilii autorizai i pot exercita profesia individual, n cabinete proprii, ca salariai ntr-un cabinet sau la o societate comercial recunoscut de Corp sau se pot constitui n societi comerciale, potrivit legii.

2. Caracteristicile societilor comerciale sunt date de condiiile pe care acestea trebuie s le ndeplineasc, potrivit art. 8 i art.10 al O.G.nr. 65/1994, republicata i anume:

S aib ca obiect de activitate exercitarea profesiei de expert contabil i/sau de contabil autorizat: Aceast condiie imperativ exclude nscrierea n contractul de societate i statut, ca obiect de activitate distinct, a unor activiti economice sau comerciale.

Codurile CAEN aprobate de Biroul Permanent al Consiliului Superior al CECCAR pentru codificarea obiectului de activitate sunt comunicate mai jos. Majoritatea acionarilor sau asociailor s fie experi contabili i s dein majoritatea aciunilor sau a prilor sociale.

Pentru respectarea principiului independenei profesiei i pentru protejarea membrilor Corpului de orice presiune din interiorul societii comerciale de expertiz contabil sau de contabilitate care ar putea aduce atingere acestui principiu, prin majoritatea acionarilor sau asociailor n cadrul societilor comerciale de expertiz contabil sau de contabilitate se nelege c cel puin 51% din numrul membrilor sunt experi contabili i / sau contabili autorizai membrii ai Corpului. Prin deinerea majoritii aciunilor sau prilor sociale de ctre experi contabili sau contabili autorizai se nelege, de asemenea, c cel puin 51% din numrul i valoarea lor total sunt deinute de experi contabili i / sau contabili autorizai, membrii ai Corpului.

n conformitate cu prevederile art.14 din Legea nr.31/1990 republicata, o persoana fizica sau o persoana juridica, membra a Corpului, nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate de expertiza contabila si / sau contabilitate.

O societate, membr a Corpului, cu rspundere limitata, nu poate avea ca asociat unic o alta societate, membra a Corpului, cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.

Consiliul de administraie al societii comerciale s fie ales, n majoritate, dintre acionarii sau asociaii membri ai Corpului: i n sensul acestei condiii, prin majoritate se nelege c n alctuirea consiliului de administraie al societii comerciale cel puin 51% dintre acionari sau asociai sunt membri ai Corpului. (Nota in cazul societatii cu 2 asociati din care unul membru si unul economist administrarea societatii se poate efectua numai de catre membrul Corpului sau/si impreuna cu economistul).

Regulile, drepturile, obligaiile i rspunderile stabilite de Legea nr. 31/1990 privind societile comerciale se aplic i societilor comerciale de expertiz contabil sau de contabilitate, consiliilor lor de administraie sau administratorului unic.

Potrivit art.145 din Legea nr.31/1990 republicata, nimeni nu poate functiona in mai mult de trei consilii de administratie concomitent. Aceasta interdictie nu se refera la cazurile cand cel ales in consiliul de administratie este proprietar a cel putin o patrime din totalul actiunilor sau este administrator al unei societati ce detine patrimea aratata. Acela care nu va respecta dispozitia de mai sus va pierde de drept calitatea sa de administrator, obtinuta prin depasirea numarului legal, in ordinea cronologica a numirilor, si va fi condamnat, in folosul statului, la plata remuneratiilor si a celorlalte beneficii ce i se cuvin, cat si la restituirea sumelor incasate.

Pentru a-i pstra neatins principiul independenei, societile comerciale membre ale Corpului nu pot avea participri financiare n uniti patrimoniale industriale, comerciale, agricole, bancare sau de asigurri i nici n societi civile.

Aciunile sau prile sociale ale societilor comerciale de expertiz contabil sau de contabilitate trebuie s fie nominative i orice nou asociat sau acionar trebuie s fie admis de adunarea general.

3. Enumerati 5 (cinci) abateri disciplinare care pot fi sanctionate de Comisia de disciplina a filialei

REZOLVARE:

1.abateri de comportament sancionate cu mustrare;

2.absena nemotivata de la 2 edine consecutive ale Adurarii Generale ale filialei.;

3.neplata cotizaiei anuale i/sau a celorlalte obligaii bneti, la termenele stabilite de Regulament, pe durata unui an calendristic;

4.nerespectarea normelor privind aprarea i pstrarea secretului profesional sancionate cu suspendarea dreptului de exercitare a profesiei pe o perioad de la 1 la 3 luni.

5.absena nemotivata de la 3 reuniuni consecutive ale Adurarii Generale ale filialei.;

6.publicitatea fr respectarea Codului privind conduita etic i profesional a Expertului Contabil din Romnia;

7.nclcarea normelor de lucru privind exercitarea profesiei;

8. refuzul de a pune la dispoziia organelor de control ale Corpului, documentele privind activitatea profesionala;

9.practicarea profesiei de Expet Contabil sau Contabil Autorizat fr viza anual pentru exercitarea profesiei.

4. Aria de cuprindere a auditului de calitate

REZOLVARE:

Cunoaterea modului de organizare a cabinetului audit structural, 20%

Evaluarea modului de aplicare a standardelor profesionale audit tehnic, 50%

ndeplinirea condiiilor de membru audit de conformitate, 30%

5. Care sunt organele alese (c) ale Corpului ?REZOLVARE:

CS: Consiliul Superior

CD: Comisia de disciplin

CSD: Comisia superioar de disciplin

CF: Consiliul filialei

CN: Consiliul naional

1

_1491822831.unknown

_1491822832.unknown

_1491822830.unknown


Recommended