INTERDEPENDE ŢA COMPETENŢE – EVALUARE MODELUL DE COMPETENŢE

Post on 06-Jan-2016

51 views 0 download

description

INTERDEPENDE ŢA COMPETENŢE – EVALUARE MODELUL DE COMPETENŢE. Formatori: prof. ing. TINCUŢA ZAHARIUC p rof . ing. SĂNDEL AGACHE. SCOPUL SESIUNII:. Stabilirea interdependenţei între elementele din structura SPP şi cele ale procesului de evaluare PE BAZA UNUI MODEL DE COMPETENŢE. - PowerPoint PPT Presentation

transcript

INTERDEPENDEŢA COMPETENŢE – EVALUARE

MODELUL DE COMPETENŢEFormatori:

prof. ing. TINCUŢA ZAHARIUCprof. ing. SĂNDEL AGACHE

SCOPUL SESIUNII: • Stabilirea interdependenţei între elementele din structura SPP şi cele ale procesului de evaluare PE BAZA UNUI MODEL DE COMPETENŢE. • Extinderea problemei pentru situaţiile în care standardul nu mai corespunde noilor competenţe ce urmează a fi evaluate

OBIECTIVELE SESIUNII: • să identifice descriptorii de performanţă specifici competenţei pe baza unui model de competenţe;• să stabilească aspecte specifice unui model de competenţe ce pot fi incluse în lista de monitorizare externă a evaluării.

CONŢINUTURI:

Conţinutul 1. Modelul de competenţe – instrument al

operaţionalizării evaluării (propus de formatori, cu referire la Dr. Ursula Fritz, BMBF Berufsbildende Shulen - Viena 2014).Conţinutul 2.

Aspecte specifice modelului de competenţe aplicat în instituţia de învăţământ, care se verifică în cadrul monitorizării externe – Varianta formatorilor.

COMPETENŢA

Competenţa este o disponibilitate acţional ǎbazat pe resurse bine precizate, dar şi pe experienţa ǎprealabil ,ǎ suficientă şi semnificativ organizată. Se materializeaz în performanţe ale elevului, predictibile ǎpe baza prestaţiilor anterioare (D.Ungureanu).

COMPETENŢA PROFESIONALĂ

Reprezintă capacitatea de a aplica, a transfera şi de a combina cunoştinţe şi deprinderi în situaţii şi medii de muncă diferite, pentru a realiza activităţi cerute la locul de muncă, la nivelul calitativ specificat în SPP.

STUDIU DE CAZ: Model de competenţe pentru SPP “Tehnician Mecatronist”

EXTRAS DIN SPP

Probe de evaluare : probe orale , scrise şi practice

Acţiuni

Conţinuturi

Să definesc

Să descriu

Să analizez

Să înţeleg

Să aplic Să dezvolt

Să interpre

tezStructura

Microcontrolere D D DLimbaje de programare – software dedicat

D D

Linii de producţie complexe

D D

ASPECTE specifice unui model de competenţe ce pot fi incluse în documentele de monitorizare externă

FEEDBACK

Aisbergul Ce aţi văzutExemplu: claritatea sau neclaritatea obiectivelor.

Ce nu aţi văzutExemplu: emoţiile formatorilor sau nesincronizările acestora.

VĂ MULŢUMIM ! Vă dorim călătorie plăcută pe drumul din dreapta!