Feodor_Mihailovici_Dostoievski-Un_Hot_Cinstit_04__.pdf

Post on 16-Nov-2015

213 views 1 download

transcript

  • Feodor Mihailovici Dostoievski

    UN HO CINSTIT

    ntr-o diminea, pe ond m pregteam s m duc la serviciu, a venit

    la mine Agrafena, buctreasa, spltoreas i jupneasa mea, i, spre marea mea mirare, a intrat n vorb cu mine.

    Pn atunci se artase a fi o femeie att de tcut i de simpl, nct, n afar de cele cteva cuvinte rostite n fiecare zi n legtur cu masa de prnz, n-a mai scos aproape nici o vorb n rstimp de ase ani. Oricum, mie nu mi-a fost dat s aud nimic altceva din gura ei.

    Am venit s v spun, domnule, ncepu ea tam-nesam, c ai face bine s nchiriai cmrua.

    Care cmru? Ei, care: aia de lng buctrie. De ce? De ce! Pentru c aa e obiceiul, ca oamenii s in chiriai. Cine s-o ia cu chirie? Cine s-o ia cu chirie! Un chiria. Parc matale nu tii. Pi bine, femeie, dar acolo e aa de strmt, c nici n-ar ncpea un

    pat. Cine s stea acolo? De ce s stea? Numai s aib unde s doarm, c de stat o s stea

    pe prichiciul ferestrei. Care fereastr? Ei, care; parc matale nu tii! Aia din antreu. O s stea acolo i o s

    coas, ori s fac mai tiu eu ce alt treab. Poate s stea i pe scaun. Are scaun, are i mas, are acolo de toate.

    i cine e, m rog, dumnealui? Un om cumsecade, un om umblat. Eu am s-i gtesc i am s-i iau

    pentru cas i mas numai trei ruble de argint pe lun n cele din urm, dup ndelungi strduine, am aflat c un ins

    oarecare, un om mai n vrst, a convins-o pe Agrafena sau a fcut-o ntr-un fel s-l accepte n buctrie ca chiria, cu mas cu tot. Ce-i trecea prin cap Agrafenei trebuia neaprat s se mplineasc, deoarece tiam c altminteri n-o s m mai lase-n pace. Cnd se ntmpla cte ceva ce nu-i era pe plac, numaidect cdea pe gnduri i devenea profund melancolic, iar starea asta inea vreo dou-trei sptmni. In acest rstimp, mncarea se fcea mai

  • proast, din rufrie lipsea mereu cte ceva, duumelele rmneau nesplate, pe scurt se iveau o mulime de neplceri. Bgasem de seam nc mai de mult c femeia asta att de tcut nu era n stare s ia o hotrre, s struie asupra unei idei care s-i fi aparinut ei nsei. Dar dac totui n creierul ei plpnd se nfiripa cine tie cum cte ceva ce semna cu o idee, cu o aciune, oprind-o s-i duc la ndeplinire ideea nsemna s-i dai pentru o bucat de vreme o cumplit lovitur moral. Iat de ce, innd mai mult ca la orice la propria mea linite, m-am nvoit numaidect.

    Mcar e ceva de capul lui; are buletin de indentitate sau ceva de felul sta?

    Cum s nu! E limpede c are. E un om de treab, un om umblat; zice c d trei ruble.

    A doua zi, n modesta mea locuin de burlac i-a fcut apariia noul chiria, lucru care, departe de a m supra, mi-a dat prilej chiar s m bucur n sinea mea. Duc n genere o existen retras, ca de schimnic. Cunotine nu am aproape de loc; ies din cas rar. Dup zece ani de via solitar, m-am obinuit, desigur, cu singurtatea. Dar nu m ncnta, firete, ctui de puin perspectiva altor zece, cincisprezece ani, sau poate i mai muli, n tovria aceleiai Agrafena i n aceeai locuin de burlac! Iat de ce, aa stnd lucrurile, un om linitit n plus nsemna pentru mine curat man cereasc!

    Agrafena nu minise: chiriaul meu era un om umblat. Din buletinul su am vzut c a fost la viaa lui osta, lucru pe care, de altfel, l-am observat i fr a m uita n buletin, de la prima vedere. E destul de lesne de ghicit. Printre cei din mediul su, Astafi Ivanovici, chiriaul meu, era un om deosebit. Ne nelegeam de minune. Lucrul cel mai bun era c lui Astafi Ivanovici i plcea cteodat s povesteasc tot felul de istorii, ntmplri din viaa sa. In existena mea att de plictisitoare, un astfel de povestitor aprea de-a dreptul ca o comoar. ntr-un rnd, mi-a povestit o istorie de-a lui, care ntr-o oarecare msur rn-a tulburat. Dar iat n ce mprejurri mi-a povestit istoria cu pricina.

    O dat am rmas singur acas: i Astafi i Agrafena plecaser la treburile lor. Pe neateptate aud din odaia cealalt c a intrat cineva i mi s-a prut c era un strin; am ieit: ntr-adevr, n antreu sttea un strin un om scund, numai n hain, dei era toamn i se fcuse frig.

    Pe cine caui? Aici st funcionarul Alexandrov? Nu amice; la revedere. Pi, portarul zicea c st aici, a mai struit vizitatorul, re-trgndu-se

    sfios spre u. Hai, ntinde-o amice; pleac. A doua zi, dup prnz, n timp ce Astafi Ivanovici mi proba surtucul pe

    care i-l ddusem s mi-l transforme, a intrat iari cineva n antreu. Am ntredeschis ua.

    Chiar sub ochii mei, individul de ieri a luat foarte calm din cuier cftnelul meu mblnit, l-a pus la subioar i a rupt-o la fug. In tot acest timp, Agrafena s-a uitat int la el cu ochii holbai de mirare i n-a mai fcut nimic altceva pentru salvarea cftnelului. Astafi Ivanovici a ntins-o dup

  • punga i dup zece minute s-a ntors di minile goale, gfind. Individul parc intrase n pmnt!

    Ghinion, Astafi Ivanovici! Bine c n-a luat mantaua! M nenorocea, pungaul!

    Dar ntmplarea l-a tulburat att de mult pe Astafi Ivanovici, nct, uitndu-m la dnsul, am i uitat de pagub. Nu putea s-i mai vin n fire. Lsa mereu acul i se apuca s povesteasc iar i iar cum s-au petrecut lucrurile, cum sttea el, uite-aa, cum a luat houl, sub ochii lui, la doi pai de dnsul, cftnelul i cum s-a ntmplat de nici nu l-a putut prinde. Dup aceea se apuca iari de lucru, ca apoi s-l lase iari. In cele din urm, l-am vzut c s-a dus la portar s-i povesteasc ntmplarea i s-l mustre pentru c ngduie s se petreac una ca asta n curtea lui. Apoi s-a ntors i a prins s-o certe pe Agrafena. Pe urm s-a apucat iar de lucru i mult vreme a tot bombnit, repetnd aceeai istorie, cum sttea el colea i eu dincolo, cum a luat houl sub ochii notri, numai la doi pai de noi, cftnelul etc. Pe scurt, dei iscusit la treab, Astafi Ivanovici avea obiceiul s se momondeasc i s se foiasc ntr-una.

    Ne-a prostit pe amndoi, Astafi Ivanci! I-am zis seara, ofe-rindu-i un pahar de ceai i dorind, de plictiseal, s-l fac s povesteasc iar ntmplarea cu furtul cftnelului, povestire care, datorit desei ei repetri i sinceritii profunde a povestitorului, devenise foarte amuzant.

    Ne-a prostit, domnule! Tare mi-e ciud, m iau toi dracii, mcar c/nu era haina mea. Eu aa zic, c nu exist pe lunea asta nemernic mai mare dect houl. Altul te pgubete barem pe nimica, dar sta i fur munca, sudoarea ce-ai vrsat-o muncind, i fur timpul Ptiu, ce porcrie! De necaz, nici nu-mi vine s mai vorbesc despre asta. M ntreb cum de nu v pare ru, domnule, dup bunul dumneavoastr?

    Asta aa e, Astafi Ivanci; mai bine s-i ia foc un lucru deot s i-l lai unui ho i-e ciud, nu-i vine la socoteal.

    Cred i eu c nu-i vine la socoteal! Bun-neles, sunt hoi i hoi Eu, domnule, am dat o dat i peste un ho cinstit.

    Cum die, cinstit? Ce, sunt i hoi cinstii, Astafi Ivanci? Adevrat, domnule! Cum poate s fie un ho cinstit? Voiam numai s

    spun c omul cu pricina prea s fie cinstit i totui a furat. Mi-era mai mare mila de el.

    Ia spune, cum s-a ntmplat, Astafi Ivanci? S-a ntmplat, domnule, acum doi ani. Pe-atunci rmsesem aproape

    un an fr slujb. Pe cnd aveam nc slujb, fcusem cunotin cu un om czut cu totul la pmnt. Ne-am cunoscut ntr-o crcium. Era mare beivan, un stricat i un trntor. Avusese mai nainte o slujb nu tiu pe unde, dar l daser de mult afar din pricina beiei. Era o trtur! Umbla mbrcat ca vai de lume! Uneori m ntrebam dac are cma pe sub manta; i cheltuia ultimul bnu pe butur. Nu era un zurbagiu; avea o fire linitit, blnd i miloas i se ruina s cereasc, dar bgai ndat de seam c tare ar mai vrea s trag o duc srmanul, i-l cinsteai. Nu tiu cuni s-a ntmplat c ne-am mprietenit, mai bine zis s-a lipit el de mine C mie mi era totuna. Ce

  • om! Se lipea ca un celu i se inea scai de tine; i cnd te gndeti c nu ne vzuse-rm dect o dat, amrtul de el! Mai nti m-a rugat s-l las s doarm la mine i l-am lsat; avea buletinul n regul i prea un om cumsecade! Pe urm, a doua zi, s-a rugat iari s-l las s doarm, iar a treia zi a venit din nou, a stat toat ziua pe pervazul ferestrei i iari a rmas peste noapte. Ei, acum nu mai scap de el, mi-am zis: d-i de but i de mneat, ba mai d-i i adpost peste noapte; dup ce c sunt srac, mi-am mai luat i un trntor n crc! Mai nainte se ducea tot aa, ca i la mine, la un slujba, se legase de dnsul i beau tot ce aveau mpreun; acela ns a dat cu totul n patima beiei i a murit din nu mai tiu ce necaz. Pe sta l chema Emelea. Emelian Ilici. M tot gndeam ce s m fac cu el. S-l izgonesc nu m lsa inima, mi-era mil de dnsul, c prea era prpdit i nenorocit! Nu scotea o vorb, nu cerea nimic; numai edea aa i se uita n ochii ti, ca un celu. Ca s vezi cum l stric butura pe om! M gndeam n sinea mea cum a putea oare s-i spun: pleac de la mine, Emelianuka, c n-ai ce face aici, nu sunt eu omul pe care-l caui; vezi c mine-poimine n-o s am nici eu ce pune n gur; darmite s te mai in i pe tine? edeam aa i m frmntam, ntrebndu-m ce-o s fac atunci cnd i-oi spune una ca asta. Parc-l vedeam cum o s se uite lung la mine cnd o s m aud vorbindu-i, cum o s stea mult vreme aa fr s priceap nici un cuvnt, cum, pe urm, cnd o s priceap, o s se ridice de pe pervaz i o s-i ia boccelua aceea a lui parc o vd!

    Roie, n ptrele, gurit, n care Dumnezeu tie ce punea i pe care o cra pretutindeni cu el, cum o s-i potriveasc prpdita de manta aa ca s vin ct de ct pe umerii lui i s-i ie i cald i nici gurile s nu i se prea vad cci era un om tare delicat!

    Cum o s deschid pe urm ua i o s ias pe scar cu ochii nlcrimai. Mi s-a fcut mil Doar nu puteam s las omul s se prpdeasc cu zile! Apoi iar m-am gndit la mine. Ei, las, Emelianuka, mi-am zis, mult vreme n-ai s mai hlduieti tu Ia mine; ca mine m mut i n-ai s mai dai de mine. i m-am mutat, domnule. Mi-a zis atunci boierul meu, Alexandr Filimonovici (acuma a rposat, Dumnezeu s-l ierte): sunt foarte mulumit de tine, Astafi i cnd ne-om ntoarce de la ar, n-o s te uitm i-o s te lum iari la noi. Fusesem chelar n casa lui. Ce om! Dar vezi c a murit chiar n acelai an. Dup ce l-am petrecut la groap, mi-am luat calabalcul, bnuii ce-i agonisisem i m-am mutat la o btrnic, cu gndul s m odihnesc i eu. Am nchinat un ungher, singurul liber pe care-l avea. Fusese i ea ddac undeva i acuma tria singur dintr-o pensioar. Ei, mi-am zis, rmi cu bine, Emelianuka, scumpule; acuma n-ai s m mai gseti! i ce credei, domnule? Cnd m ntorc pe sear (fusesem la un cunoscut), l vd i pe Emelea; edea pe lada mea, cu o legturic din pnz cadrilat alturi; edea cu mantaua

    Pe el i m atepta ba nc, aa, ca s-i treac urtul, luase o carte bisericeasc de la btrna, pe care o inea de-a-ndoaselea! Uite c m-a gsit! Am rmas buimac. Deh, mi-am zis, dac nu l-am gonit de la bun nceput, nu

  • mai e chip s scap de dnsul! Aa c l-am ntrebat d^e-a dreptul: Ai buletinul la tine, Emelea?

    Am stat pe urm, domnule i m-am gndit: adic, ce mare bucluc o s-mi fac pribeagul sta? i tot gndindu-m aa, am gsit c buclucul sta n-o s m pgubeasc prea tare. Trebuie s-i dau de mncare, mi-am zis. M rog un coltuc de pine dimineaa i, ca s fie mai cu spor, cumpr i ceva ceap. La prnz i dau iari un coltuc de pine cu ceap. La cin iar ceap, cvas, i-un coltuc de pine dac o pofti. Iar cnd s-o nimeri i cte-o ciorb, nseamn c-o s ne saturm ainndoi de-a binelea. Eu unul mnnc puin, iar omul butor, dup cum se tie, nu pune nimic n gur: l mulumeti cu rachiu i cu vin. O s m dea gata cu butura lui, mi-am zis, dar numaidect mi-a venit n minte nc ceva, domnule i gata, m-am prins! M-am gndit c dac ar fi s plece Emelea, viaa n-ar mai avea nici un haz i m-am hotrt atunci s-i fiu-pariate i binefctor. N-am s-l las s piar, mi-am zis, i-am s-l dezv de butur! Ei, las c te fac eu om! Fie, Emelea, zic, rmi, dar vezi s te ii bine i s m asculi!

    Ce mi-am zis? M-apuc s-l nv s munceasc, dar nu aa dintr-o dat; l las mai nti s se sature de hoinrit i n timpul sta caut i chitesc cam la ce-ar fi bun Emelea al meu. Pentru c, domnule, la orice soi de munc se cere mai nti ca omul s aib anumite nsuiri. Aa c m-am apucat s-l cercetez pe-ascuns. Vd c Emelianuka al meu e un om tare nverunat! i-am nceput-o, domnule, cu vorb bun: uite-aa i pe dincolo, Emelian Ilici, zic, ar trebui s-i dai seama i tu n ce hal ai ajuns i s ncerci s mai semeni a om.

    Destul cu chefurile, zic! Uite, curg zdrenele pe tine, mantaua ta, s-mi fie cu iertare, numai de ciur mai e bun. Nu-i bine aa, zu! Cred c a venit vremea s-i vri minile-n cap. Emelianuka edea i m asculta cu capul plecat. Pi ce credei, domnule? A ajuns pn acolo, c i limba i-a but-o i nu mai putea scoate o vorb mai de Doamne-ajut. Tu i spuneai de una i el i rspundea Dumnezeu mai tie ce! M-a ascultat el ce m-a ascultat i pe urm a oftat o dat din rrunchi.

    De ce oftezi, Emelian Ilici? l ntreb. Aa, stafi vanci; nu-i face griji dumneata. tii, Astafi Ivanci, azi

    dou muieri s-au luat la har n strad; una, fr s vrea, a rsturnat couleul cu rchitele al celeilalte.

    Ei i ce-i cu asta? Ailant i-a vrsat i ea nadins couleul cu rchitele, ba nc s-a

    apucat s le striveasc cu piciorul. i ce-i cu asta, Emelian Ilici? Nimic, Astafi Ivanci; spun i eu, aa Nimic, spun i eu, aa. O-of,

    Emelea, Emelianuka! Mi-am zis. i-ai but minile! Un boier a pierdut o bancnot pe trotuar, pe Gorohovaia, ba nu, pe

    Sadovaia. Un ran d cu ochii de ea i zice: norocul meu; dar a zrit-o (i altul i zice i el: nu, e norocul meu! Eu am vzut-o mai nti

    Ei i, Emelian Ilici?

  • i-au prins ranii s se chelfneasc, Astafi Ivanci. In vremea asta iac un vardist, a ridicat hrtia de jos i i-a dat-o boierului, iar pe cei doi rani i-a ameninat c-i vr la rcoare.

    i ce-i cu asta? Ce gseti tu aici vrednic de luat aminte, Emelianuka?

    Pi, nimica. Fcea haz lumea, Astafi Ivanci. O-of, Emelianuka! Lumea! i-ai vndut sufletul pe-un pi-tac de

    aram. tii ceva, Emelian Ilici? Ce, Astafi Ivanci? Caut-i i tu ceva de lucru, zu. i-o spun pentru a suta oar, caut

    de lucru, aibi mil de tine. Ce-a putea s gsesc de lucru, Astafi Ivanci? Nici nu mai tiu ce-a

    putea s caut de lucru i apoi nici nu m-ar tocmi nimeni, Astafi Ivanci. De-aia te-au i dat afar din slujb, Emelea, beivanule 1 Astafi Ivanci, azi l-au chemat la birou pe Vlas, sufragiul. i de ce, m rog, l-au chemat, Emelianuka? Asta nu mai tiu, Astafi Ivanci. O fi fost de trebuin pe acolo, de-aia

    l-au chemat O-of! Mi-am zis. Suntem pierdui amndoi, Emelianuka! Ne

    pedepsete Dumnezeu pentru pcatele noastre! Ei bine, domnule, ce poi s faci cu un astfel de om?

    Dar vezi c era al naibii de iret 1 M asculta el ct m asculta, pe urm ns se vede treaba c i se fcea lehamite i cum m vedea mnios, i lua mantaua, o tergea i dus era! Umbla teleleu toat ziua i se-ntorcea pe sear cherclieit. Dumnezeu mai tie cine-i ddea de but, de unde fcea rost de bani; eu unul tiu c nu purtam nici o vin!

    Ehei, Emelian Ilici, zic, ai s-o sfreti ru! Isprvete cu butura auzi?

    Isprvete! Alt dat, dac mai vii beat, te las s dormi pe, scar. Nu te primesc n cas!

    Auzindu-mi ameninarea, s-a inut Emelea o zi, dou, dar a treia zi iar a ters-o. Stau eu i-l atept; nu vine! Zu c m-am i speriat; m-a npdit mila. Ce-arn fcut cm el? Mi-ani zis. Am vrt spaima ntr-nsul. Pe unde-o fi rtcind acum, amrtul sta? Te pomeneti c se prpdete, o, Doamne! S-a lsat noaptea: Emelea nicieri! A doua zi dimineaa ies n antreu i cnd m uit, l vd culcat acolo, cu capul pe o treapt, amorit de frig.

    Ce-i cu tine, Emelea? Ei, asta-i bun? Unde mi-ai fost? Pi, mai deunzi, Astafi Ivanci, te-ai suprat i te-ai mniat i ai zis

    s m culc n antreu; de-aia nici n-am mai ndrznit s intru, Astafi Ivanci, i-am pus capul acilea

    Mi-era i necaz i mil de el! Dect s pzeti scara, Emelian, zic, mai bine i-ai lua alt slujb mai

    actrii! Ce alt slujb_ mal actrii, Astafi Ivanci? Pi, zic, nefericitule (m apucase ciuda!), mcar s nvei i tu

    meteugul croitoriei. Ia te uit la mantaua ta! N-ajunge c-i toat numai

  • guri, dar mai i mturi scara cu ea! Pune i tu mna pe ac i mai crpete-i gurile, ca omul. O-of, beivanule.

    Ei bine, domnule, a luat acul n mn. Eu unul i-o spusesem numai aa n glum, dar el s-a speriat i a pus mna pe ac. i-a scos mantaua i s-a apucat s vre aa n ac. M uit la dnsul: bineneles, ochii i s-au tulburat i i s-au nroit, minile i tremurau de ziceai ce-i aia 1 S-a chinuit el ct s-a chinuit, dar aa nu voia s intre cu nici un chip; o tot muia i o tot rsucea a! Pn la urm, s-a lsat pguba. Sttea i csca ochii la mine

    Ehei, Emelea, da tii c-mi placi! Dac mai era cineva p-acilea, o peai! Pi bine, omule, eu i-am spus-o n glum, aa ca o mustrare Hai, las-te pguba! Stai binior acolo i nu le mai ine de pozne, nu mai dormi pe scri, nu m face de rs!

    Vai de mine, Astafi Ivanci! tiu prea bine c umblu mereu afumat i nu-s bun de nimic! Doar c te supr degeaba pe dumneata Bi-binefctorul meu

    i deodat vd c ncep s-i tremure buzele vinete, o lacrim i se prelinge pe obrazul alb i-i sticlete n barba neras i unde mi se pune Emelian pe un plns. Doamne-Doamne! Parc mi-ar fi intrat un cuit n inim.

    Ehe, nici nu-mi nchipuiam s fii chiar att de simitor! Cui s-i fi trecut prin minte? Nu, Emelea, mi-am zis, s tii c te las n plata Domnului; du-te la pierzanie, ca un prpdit ce eti!

    Ce s-o mai lungesc, domnule! Toat povestea asta e aa de zadarnic i de nenorocit, c nici nu merit s vorbeti despre ea; dumneavoastr, domnule, vorba ceea, n-ai da doi bani pe ea, dar eu a fi dat cu amndou minile dac a fi avut ce da, numai s nu se fi ntmplat ceea ce s-a ntmplat! Aveam, domnule, o pereche de pantaloni de clrie, alege-s-ar praful de ei, nite ndragi stranici, pe cinste, albatri, n ptrele. Ii comandase un moier care venise la ora i pe urm i-a refuzat; zicea c-l strng. Aa c mi-au rmas mie. Fceau ceva parale! Mi-am zis c a putea s iau pe ei Ia trgul de vechituri vreo cinci ruble, i, dac nu, croiesc din ei dou perechi de pantaloni din ia strimi, pentru domnii din Petersburg, i-mi mai rmne i mie un capt de-o jiletc. La de-alde tia ca noi, oamenii srmani, ne prinde bine orice! In vremea aceea, Emelianuka era tare necjit i abtut. II vd c nu bea o zi, nu bea dou i nc o zi dup aceea nu pune nici un strop de butur n gur; se flecise de tot i edea amrt, de-i era mai mare mila s te uii la dnsul. Ehe, mi-am zis: ori c n-ai lecaie-n buzunar, biete, ori c ai apucat-o singur pe calea cea dreapt, ai ascultat de glasul judecii i-ai pus cruce la ce-a fost. Uite aa stteau lucrurile, domnule. Taman atunci s-a nimerit s fie o mare srbtoare. M-am dus i eu la vecernie i cnd m-am ntors, l vd pe Emelea ateptnd pe pervazul ferestrei cherchelit i cltinndu-se. Ehe! Mi-am zis. Care va s zic de tia mi-eti, biete! Pe urm m-am apucat s caut ceva n lad. Cnd m uit ndragii cu pricina ia-i de unde nu-s! Caut eu i caut: parc-au intrat n pmnt! Dup ce-am cotrobit peste tot i am vzut c nu-s, parc m-a rcit la inim! Am luat-o mai nti la rost pe btrnica i-am nvinuit-o degeaba; am pctuit, deh! La Emelea, mcar c putea da de bnuit, pentru c l

  • vedeam beat, nici nu m-am gndit! Vai de mine, neniorule, mi zice btrnica, ce-mi trebuie mie ndragi din tia? Ce, am s-i port eu? Mai zilele trecute vd c-mi lipsete i mie o fust; mi-a luat-o, cred, tot un om bun ca alde matale Ce mai tura-vura, nu tiu, n-am vzut, zice. Cine-a fost pe-aici? ntreb eu. A venit cineva? N-a fost nimeni, n-a venit nimeni, neniorule, zice; eu am stat acas toat vremea. Emelian Ilici a ieit, dar pe urm s-a ntors; uite-l colea! ntreab-l pe dnsul. Emelea, zic, n-ai luat cumva ndragii mei ia noi; ii minte, ia pe care i-am fcut pentru moierul acela? Poate c ai avut nevoie de ei 1 Nu, Astafi Ivanci, zice, nu i-am luat.

    I-auzi, domnule! D-i iar cu cutatul; caut eu ce caut, dar pantalonii nicieri!; Emelea sade i se tot clatin. edeam i eu, domnule, uite-aa pe vine, dinaintea lui, aplecat deasupra lzii i deodat m uit ou coada ochiului la dnsul Hait! M gndesc i odat simt c mi se aprinde inima n piept; m-am i roit tot. i iat c se uit i Emelea la mine.

    Nu, Astafi Ivanci, nu i-am luat eu ndragii Poate i-oi fi nchipuind cine tie ce, da s tii c eu unul nu i i-am luat.

    Doar nu i-o fi nghiit pmntul, Emelian Ilici? Nu, Astafi Ivanci, zice, nici nu i-am vzut. Deh, Emelian Ilici, atunci poate c au fcut singuri picioare, nu? Poate c au fcut singuri picioare, Astafi Ivanci. Cnd l-am auzit vorbind aa, m-am ridicat, m-am dus la fereastr, am

    sltat fitilul, la lamp i m-am apucat de lucru. Aveam de prefcut jiletca slujbaului care locuia sub noi. M ardea n piept i m durea. Zu dac nu era mai bine s-mi fi aruncat toat hinria pe foc. Emelea a simit, se vede treaba, c-mi ieisem din fire. Aa e, domnule; omul care a svrit o fapt rea simte de departe nenorocirea, aa cum simte pasrea cerului furtuna.

    Auzi, Astafi Ivanci, a nceput Emeliuka cu glas tremurat, Antip Prohorci, felcerul, s-a nsurat astzi ou nevasta birjarului care-a murit mai deunzi

    M-am uitat o dat la el, vezi bine, negru la fa Emelea a priceput. Iact-l c se ridic, se apropie de pat i se apuc s scotoceasc prin preajm. Atept. S-a foit mult, vorbind ntr-una ca pentru el: Nu-s i pace; unde-or fi pierit, fir-ar s fie de ndragi! Atept eu, atept i odat l vd pe Emelea c se vr sub pat, n patru labe. N-am mai putut rbda.

    Ce te-a apucat, Emelian Ilici, de umbli-n patru labe? Zic. Caut ndragii, Astafi Ivanci. Poate-or fi pe undeva. Las, domnule, zic (necjit cum eram, l iau de sus), nu te mai osteni

    i dumneata pentru fitece; nu-i mai roade genunchii degeaba! Nu-i nimic, Astafi Ivanci Poate s-or gsi, dac i-om mai cuta. _ Hm! Zic. Ascult, Emelian Ilici 1 Ce e, Astafi Ivanci? Nu cumva mi i-ai furat tu, ca un tlhar, ca un nemernic, drept

    rsplat pentru c te-am miluit cu o bucat de pine? M apucaser toi dracii, domnule, ond l-am vzut trndu-se pe jos, n genunchi, naintea mea.

    Nu Astafi Ivanci

  • A zis aa i acolo a rmas, sub pat, cu faa la pmnt. A stat mult aa culcat; pe urm a ieit. Se fcuse alb ca varul. S-a ridicat, s-a aezat lng mine pe pervazul ferestrei i a zbovit aa pre de vreo zece minute.

    Nu, Astafi Ivanci, zice i deodat se propete dinaintea mea, nspimnttor ca pcatul nsui; parc-l vd i acum. Nu, Astafi Ivanci, zice; nu eu i-am luat ndragii

    Drdia din tot trupul i se mpungea ntr-una cu degetul n piept, iar glasul i tremura n aa hal, c mi-am pierdut i eu cumptul i am rmas ncremenit pe pervaz.

    Cum vrei, Emelian Ilici, zic; iart-m, dac din prostie te-am nvinuit pe degeaba. Ct despre ndragi, mai d-i ncolo; ne-om descurca noi i fr ei. Brae avem, slav Domnului, n-o s ne apucm de furat i n-o s pgubim oamenii srmani; ne-om ctiga noi cumva un codru de pine

    M-a ascultat Emelea cu luare-aminte, a mai zbovit aa o vreme dinainte-mi i pe urm s-a aezat. i a stat aa, neclintit, toat seara; cnd m-am dus la culcare, Emelea tot acolo edea. A doua zi diminea, cnd m uit, l zresc culcat pe duumeaua goal, ncovrigat sub mntlua lui; de-atta umilin, nici n-a mai ndrznit s se culce n pat. Ei bine, domnule, de-atuncea nu l-am mai putut suferi, ba nc n primele zile l uram de-a binelea. Era, ca s zic aa, ca i cum m-ar fi furat propriul meu fecior i mi-ar fi pricinuit o suprare oumplit. Eh, Emelea, Emelea! Mi-am zis. Ct despre Emelea, domnule, de vreo dou sptmni bea de stingea. Se nverunase ou totul la butur. Pornea de diminea i se-ntorcea trziu noaptea. Dou sptmni n-am auzit o vorb de la el. De bun seam c-l rodea amarul, ori i-o fi pus n gnd s-i fac seama n felul sta. n cele din urm s-a potolit; i-o fi but toi banii. S-a statornicit iari pe pervazul ferestrei. in minte c a stat aa, fr s scoat o vorb, trei zile ncheiate; cnd deodat iat-l c plnge. Plngea, domnule i nc cum! i curgeau lacrimile grl i parc nici nu simea c vars lacrimi.

    Trebuie s tii, domnule, c e tare greu s vezi plngnd de amar i de alean un om n toat firea, ba nc un moneag ca Emelea. /

    Ce-i cu tine, Emelea? Zic. Odat a tresrit. Drdia din tot trupul. Vezi bine, era nti oar e-i

    vorbeam, de la ntmplarea cu pricina. Nimic Astafi Ivanoi. Nu te mai necji, Emelea. Ia mai d-le ncolo de prostij! Ce stai aa

    mbufnat? Mi se fcuse mil de el. / Aa, Astafi Ivanci; nu la asta m gndeam. A vrea sfni gsesc

    ceva de lucru, Astafi Ivanci. Ce anume s-i gseti de lucru, Emelian Ilici? Ia, ceva acolo. Poate o slujb, cum aveam mai nainte; m-am i dus i

    m-am rugat de Fedosei Ivanci N-a vrea s te supr, Astafi Ivanci. Poate mi-oi gsi o slujb, Astafi Ivanci i atunci am s-i dau dumitale tot i am s m rspltesc pentru toat mbuctura cu care m-ai miluit.

    Las, Emelea, las; dac-a fost un pcat, s-a dus! Ale-ge-s-ar praful de el! Hai s trim iar ca mai nainte.

  • Nu, Astafi IVanci, dumneata poate te gndeti tot la aia Dar s tii c eu nu i-am luat ndragii

    Fie i aa; Dumnezeu cu tine, Emelianuka! Nu, Astafi Ivanci. Vd c nu mai e chip s stau la dumneata. Te rog

    s m ieri, Astafi Ivanci. Vezi-i de treab, Emelian Ilici, zic; da oare cine te supr, cine te

    gonete eu? Nu, dar nu se cuvine s mai hlduiesc aa la dumneata, Astafi

    Ivanci Mai bine plec Care va s zic s-a suprat omul i o ine una i bun. M uit la el i vd

    c ntr-adevr s-a ridicat i i pune mntlua. ncotro, Emelian Ilici? Fii cuminte! Ce faci, unde o s te duci? Nu, nu; rmi cu bine, Astafi Ivanci i nu m mai ine (iar scncea);

    mai bine s m feresc de pcat, Astafi Ivanci. Nu mai eti nici dumneata cum erai.

    Cum s nu mai fiu? Tot aa sunt! Ai s te prpdeti singur, Emelian Ilici, ca un copil fr minte.

    Nu, Astafi Ivanci, Acuma, Astafi Ivanci, de cte ori pleci, dumneata ncui lada; cnd vd asta, m podidesc lacrimile Nu, mai bine las-m s plec, Astafi Ivanci i iart-mi toate suprrile pe care i le-am pricinuit ct am stat mpreun.

    Fii bine, domnule, a plecat. II atept o zi, gndindu-m c are s se ntoarc pe sear. Nu s-a ntors 1 N-a venit nici a doua i nici a treia zi. M-am speriat; m apsa urtul nu beam, nu mncam, nu dormeam. M dduse gata omul meu! A patra zi, am pornit-o pe la toate crciumile, ntrebnd de dnsul; dar pe Emelianuka nu era chip s-l gseti! S te fi prpdit oare? Mi-am zis. Poate i-ai dat sufletul pe sub vreun gard, cri cum erai i acuma zaci ca o buturug putred. M-am ntors acas mai mult mort dect viu. A doua zi aveam de gnd s colind iar dup dnsul. M blestemam c l-am lsat s plece aa, de capul lui, prostul de el. n cea de-a cincea zi (era srbtoare), aud deodat ua scrind i-l vd pe Emelea intrnd: vnt la fa, cu prul plin de noroi, ca i cnd ar fi dormit n uli, se scoflcise i se fcuse ca o surcic. i-a scos mntlua, s-a aezat pe lad lng mine, cu ochii int n ochii mei. M-am bucurat, de bun seam, dar n aceeai vreme m rodea la inim i mai avan ca nainte. Vedei dumneavoastr, domnule, s fi fcut eu un pcat omenesc ca sta, api mai bine m prpdeam ca un cine, dect s m mai ntorc. Dar Emelea s-a ntors! Firete, nu e lucru uor s vezi un om n halul sta. M-am apucat s-l mngi, s-l linitesc. mi pare bine c te-ai ntors, Emelianuka, zic. Dac mai zboveai un pic, m duceam i azi s te caut prin crciumi. Ai luat ceva n gur?

    Am luat, Astafi Ivanci. i zici c-ai mncat? Uite, frioare, a mai rmas ceva din ciorbia de

    ieri; e cu carne. Uite colea i nite ceap cu pine. Mnnc, zic, c nu stric. I-am dat s mnnce i atunci am neles c poate n-a pus nimic n

    gur de trei zile; cu atta poft mnca. Ei, va s zic foamea l-a mnat ncoace. M-am muiat cu totul, uitndu-m la el, srmanul. Ia s dau o fug

  • pn la dughean, s-i aduc ceva pentru sufleelul lui i s-o sfrim cu ce-a fost! Nu mai sunt suprat pe tine, Emelianuka! i-am adus vinior. Hai, Emelian Ilici, zic, s-i tragem o duc, doar e zi de srbtoare. Vrei s bei? Face bine.

    A ntins mna lacom, a luat paharul i s-a oprit; a stat aa cteva clipe, apoi a dus paharul la gur; vinul i-a curs pe mnec. A dus paharul la gur, dar numaidect l-a pus pe mas.

    Ce-i, Emelianuka? - Nimic, Astafi Ivanci. Nu bei? Pi, Astafi Ivanci Nu mai beau, Astafi Ivanci. Vrei s te lai pu totul, Emeliuka, ori numai azi nu bei? A rmas o

    vreme tcut, pe urm l vd c-i las capul pe bra. Nu cumva eti bolnav, Emelea? Nu prea m simt bine, Astafi Ivanci. L-am culcat n pat. ntr-adevr, i ardea capul i-l scuturau frigurile. Am

    stat toat ziua la cptiul lui; spre sear i s-a fcut mai ru. I-am dat cvas amestecat cu ulei i cu ceap i cu firimituri de pine. Na, zic, mnnc un pic de papar, poate c-o s-i fac bine! A cltinat din cap. Nu, zice, azi nu mai mnnc, Astafi Ivanci. I-am pregtit un ceai. S-a spetit btrnica de atta alergtur. Starea lui ns nu se mbuntea de loc. Proast treab! Mi-am zis. A mai trecut o zi i n dimineaa zilei urmtoare m-am dus la doctor. Nu departe de noi locuia un doctor pe care-l tiam, pe nume Kostopravov. II cunoscusem mai demult, cnd eram nc n serviciu la familia Bosomiaghin; m ngrijise i pe mine. Doctorul a venit i l-a vzut. St prost, zice. Nici nu mai fcea s trimii dup mine. S-i dm totui nite prafuri. Nu i-am dat prafurile; mi-am zis. C sunt mofturi de-ale doctorului. Aa am intrat n a cincea zi/de boal.

    Emelea se sfrea, ntins pe pat, sub ochii mei. edeam pe pervaz cu lucrul n-rnn. Btrnica fcea focul n sob. Tceam cu toii. Mi se rupea inima, domnule, dup el, dup beivan, ca i cnd ar fi murit un copil de-al meu. tiam c Emelea se uit acum la mine; bgasem de seam nc de diminea c se lupt cu el nsui, c are ceva pe suflet, dar nu ndrznete s-mi spun. In cele din urm, m-am uitat la dnsul; nu-i mai lua ochii de la mine i i se citea n priviri o mhnire cumplit. Cnd i-a dat i el seama c m uit n ochii lui, i-a lsat numaidect n jos.

    Astafi Ivanci! Ce e, Emeliuka? Dac, s zic aa, Astafi Ivanci, am duce mntlua mea la trgul de

    vechituri, cam ct am putea s lum pe ea? Nu tiu dac am lua mare lucru, Emelian Ilici. Poate o hrtie de trei

    ruble. Dac a fi dus-o ntr-adevr la trgul de vechituri, n-ar fi fost chip s iau

    nimic pe ea, ba nc mi-ar fi rs oamenii n nas c umblu s vnd asemenea zdrean. I-am spus i eu numai aa, ca s-l mngi, tiindu-l srac cu duhul.

  • Eu socoteam, Astafi Ivanci, c s-ar putea lua trei ruble de argint; orioum, e din postav, Astafi Ivanci. Cum s iei numai o hrtie de trei ruble, dac e din postav?

    Nu tiu, Emelian Ilici, zic; dac vrei s-o duci, firete, trebuie s ceri de la nceput trei ruble.

    O vreme Emelea a rmas tcut, pe urm m-a strigat iar: Astafi Ivanci! Ce e, Emelianuka? l ntreb. Cnd oi nchide ochii, s vinzi mantaua. S nu m ngropai ntr-nsa,

    c o s zac eu i aa. E un lucru bun, poate i-o fi de folos. Odat mi s-a strns inima, domnule, aa cum nici nu-i chip de spus n

    cuvinte. Mi-am dat cu socoteala c l-a cuprins aleanul morii. Am tcut iar cu toii. S-a scurs aa un ceas. Cnd m-am uitat iari la dnsul, era tot cu ochii la mine i cnd mi-a ntlnit privirea, i-a lsat n jos.

    Nu vrei ap, Emelian Ilici? D-mi, Astafi Ivanci, dac te las inima. I-am dat s bea. Mulumesc, Astafi Ivanci, zice; Mai vrei ceva, Emelianuka? Nu, Astafi Ivanci, nu mai vreau nimic; vreau numai '! Ce? F, ' Vreau Ce vrei, Emeliuka? Ndragii ia Eu i-am luat atunci Astafi Ivanci Las-c te iart Dumnezeu, Emelianuka, srmanule! Zic. Mori

    linitit Mi se tiase rsuflarea, domnule i mi-au dat lacrimile. Am ntors capul o clip.

    Astafi Ivanci M uit la el: Emelea voia s-mi spun ceva se sltase n capul oaselor

    i se trudea, mica din buze S-a roit la fa deodat, cu ochii int la mine Cum l privesc, vd c plete iar. ntr-o clipit, s-a mistuit tot; i-a rsturnat capul pe spate, a oftat o dat i i-a dat duhul.

    SFRIT