Dialog intre generatii

Post on 12-Jan-2015

872 views 7 download

description

Conferinta anuala Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu - suport informational pentru comunitatea chisinauiana, 19 octombrie 2011

transcript

DIALOG ÎNTRE GENERAŢII CHISINĂUIENE

Conferința anualăBiblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” – suport informațional pentru comunitatea

chișinăuiană: contribuții cultural-patrimoniale și științifice.

Prezintă: Elena BUTUCEL,director biblioteca Ovidius

Prioritar pentru biblioteca „Ovidius”

aniversarea a 575 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Chişinău

Program educativ-informaţional Dialog între generaţii

Scop: organizarea întâlnirilor tinerei generaţii cu importante personalităţi din diferite domenii ale ştiinţei, culturii si artei din oraşul Chişinău. Obective:valorificarea şi promovarea personalităţilor notorii din capitală,aprofundarea cunoştinţelor despre istoria urbei natale,aprecierea tendinţelor şi împărtățirea sentimentului de a proteja şi a valorifica întregul tezaur spiritual pe care-l oferă concitadinilor noştri oraşul în care locuiesc.

Dialog cu doctorul în istorie Veaceslav Stăvilă

Tema discuţiei a fost axată pe subiectul: „Monumentele Chişinăului de ieri şi de azi”.

Mini-concurs de testare a cunoştinţelor în materie de istorie, utilizând jocul on-line «Ţara Istoriei», al cărui autor este dl V. Stăvilă.

Utilizatorii bibliotecii au avut onoarea să se întâlnească cu renumiţii actori ai Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”

Dina CoceaViorica Chircă Iurie Negoiţă

Au rămas pentru mult timp în memoria cititorilor

Dialogul cu compozitorul şi cant-autorul Igor Grosu

Întâlnirea cu Vlad Mircos, compozitor si muzicolog

Dialogurile muzicale cu interpreţii de muzică: folchistele: Maria Mocanu şi Natalia Croitoru; interpretele: Doina Arsene, Zinaida Bolboceanu, Rodica Ciobanu, Viorica Moraru, Daniel Cuibari. naiști: Vasile Iovu;

Dialog cu specialişti din cinematografie:

Zinaida Timofti, redactor scenarist al studioului Moldova Film

Ion Chistruga, regizor, operator al studioului Moldova Film

Alina Ciutac, tânără regizoare

Vernisajul de pictură ,,Reflecţii de primăvară’’

Autor – Iraida Ciobanu, artist plastic, titularizată membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova din anul 2009,cercetător ştiinţific, cadru didactic în învăţământul artistic.

Dialogul pictoriței cu publicul a fost susținut și de Elvira Cemortan-Voloşin, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici din domeniul artei decorative din Republica Moldova.

O prezenţă plină de lumina cunoaşterii şi dăruirii

Astfel exprimăm sincera noastră satisfacţie pentru întâlniriledin cadrul activităţilor bibliotecii, la care au participat:

profesorul universitar Nicanor Ţurcanu, Catedra de Literatură Română şi Teorie Literară a Universităţii de Stat din Moldova dna Silvia Grosu, doctor-conferenţiar universitar profesorul universitar Georgeta Stepanov Procopie Raicev, bulgar de naţionalitate, mare luptător pentru triumful limbii române în Republica Moldova.

La nenumărate dialoguri cu publicul chișinăuian, care au avut loc în cadrul activităților de la filala „Ovidius”, au participat:

jurnaliștii – Nina Josu de la revista „Literatura şi arta, Vasile Botnaru („Europa liberă”); Zina Izbaş, Larisa Verdeş, Luminiţa Dumbrăveanu, Val Butnaru (Jurnal TV);

Mariana Bahnaru, Artistă a Poporului, fostă crainică de la Radio - Moldova;

artiştii plastici Victor Cobzac, Ghenadie Jalbă, preşedinte UAP, Sergiu Galben, profesor la Şcoala de Arte Plastice „A. Şciusev”;

Larisa Ungureanu, doctor în studiul artelor, critic de artă şi film.

La una dintre cele mai recente şedinţe ale clubului „Tinere talente”, dedicată aniversării a 575-a de la prima atestare documentară a oraşului Chişinău un dialog captivant, susţinut vizual de vernisajul de fotografii “Bisericile Chișinăului din anii 1800 până în prezent”, a fost realizat pentru tinerii chişinăuieni de dna Veronica Bîrcă, colaborator la Muzeul de istorie a oraşului.

Impact Tinerii au fost plăcut impresionaţi de personalităţile cu care au avut onoarea să se întâlnească şi să dialogheze. La aceste reuniuni de suflet au participat circa o mie de elevi, studenţi şi alţi cititori ai filialei Ovidius

Concluzii• Programul „Dialog între generaţii” a fost divers, menit să contribuie la

stimularea dragostei de tot ce este frumos, apropiat sufletului • A contribuit la fortificarea încrederii utilizatorilor în calitatea prestării

serviciilor bibliotecii, care este un bun mediator şi coordonator în susţinerea parteneriatelor cu instituţiile de cultură şi personalităţile chişinăuene.

• Biblioteca Ovidius a reuşit să dovedească rolul şi importanţa ei în comunitate, să-i asigure pe orăşeni că este un spaţiu deschis pentru toţi, în care membrii comunităţii să se simtă bineveniţi, să poată discuta liber, să-şi găsească hrana spirituală.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

butucel_elena@hasdeu.md