2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Post on 18-Jul-2015

398 views 7 download

transcript

SUMAR

Blogging pagina 58

Tools pagina 65

Performance pagina 46

Video pagina 53

Mobile pagina 41

Social Media pagina 30

Online Publishing

pagina 25

Digital Marketing

pagina 6

Facts pagina 5

DIGITAL MARkeTInG

4

U

Pierzi sau cå[tigi \n 2015Cristian ManafuManaging Partner, evensys

Unii ar spune ca 2015 ar urma s` fie cel mai bun an \n digital marketing, pân` acum. Al]ii ar putea spune c` va fi cel mai dificil [i nu din cauza bugetelor care “intr` la ap`” de la an la an. |n 2015, oamenii de marketing [i agen]iile din România vor sim]i mai intens vântul schimb`rii \n comunicarea online. Ultimul an a \nsemnat trecerea la un nou nivel. Tactici [i strategii vechi au pierit sau pierdut teren, idei [i instrumente noi [i-au demonstrat impactul pozitiv \n vânz`ri [i comunicarea cu consumatorul. Mai mult, tehnologia a devenit din ce \n ce mai prezent` \n planurile de marketing de pe pie]ele mari, iar concepte precum “programmatic buying”, “marketing automation”, “real-time bidding” au intrat \n vocabularul practicienilor. Anul 2015 va amplifica tot ce s-a n`scut sau consolidat \n 2014. Ceea ce poate fi o veste bun` sau mai pu]in bun` pentru speciali[tii locali. Depinde cum abordezi acest val al schimb`rii.

La Digital Marketing Forum 2015, am preg`tit un program avansat cu teme [i discu]ii la nivelul conferin]elor de afar`. Nu doar vei \ntâlni practicieni locali, cu recunoa[tere atât \n rândul brandurilor mari, cât [i la festivaluri, vei \ntâlni [i speciali[ti din Marea Britanie, Grecia, Polonia [i Bulgaria. Te a[teapt` dou` zile pline pe 26 [i 27 februarie, la Hotel Crowne Plaza, Bucure[ti. Vei fi acolo? (http://www.digitalforum.ro)

14,6%reprezint` cre[terea

medie anual` a publicit`]ii online

PwC Romania

50% din traficul online va

veni de pe mobile pân` la finalul lui 2015

Studiu emag

68%dintre români folosesc un smartphone pentru

a intra pe internetiiBR

7.5milsmartphone-uri sunt

active \n Româniatoday’S

6%dintre românii care

cumpar` online fac pl`]i prin telefonul mobil

ey RomÂnia

8.8milutilizatori reprezint`

popula]ia online \n România

gemiuS

86%dintre românii

de pe internet intr` pe Facebook

gemiuS

61,6%dintre românii \ntre

16 [i 74 de ani au folosit vreodat` internetul

inS

34%dintre români intr` pe internet de pe

smartphones google

4.5milromâni intr` lunar

pe site-urile de e-commerce

gemiuS

47% dintre românii de pe re]elele sociale nu \[i dau datele personale

eRiCSSon

86%dintre românii de pe internet intr`

pe googlegemiuS

71%dintre românii care au

c`l`torit cu avionul [i-au cump`rat online biletele

google

81%dintre români cred c` tehnologia poate face

via]a mai bun`eRiCSSon

Digital Marketing

DIGITAL MARkeTInG

7

V

Valoarea traficului mobilAdrian AlexandrescuManaging Director, InTeRACTIOnS

Vedem \n Analytics o cre[tere exponen]ial` a traficului provenit din mobile, iar acest trafic este poten]ial mai valoros decât cel tradi]ional, deoarece un vizitator din mobile caut` mai degrab` o informa]ie concret` decât s` fac` doar un surfing simplu.

Daca \n zona site-urilor de eCommerce st`m ceva mai bine, \n zona site-urilor de brand sau de produs, procentul site-urilor care nu au [i o variant` de mobil este \ngrozitor de mare.

|n 2015, marketerii vor trebui s` \n]eleag` c` mobile-ul nu mai este un “moft”, ci un “must”.

DIGITAL MARkeTInG

8

V

Dinozauri vs AliensAdrian IchimPartener, Advanced Ideas

Viitorul este f`r` \ndoial` digital, iar marketingul nu poate face excep]ie. Dac` ne uit`m la impactul pe care acest tsunami al digitaliz`rii \l are \n comunicare vedem 4 trenduri majore pentru 2015:

Mobile: Uit`m c` am câ[tigat odat` cu apari]ia smartphone-ului un element care ne lipsea pân` acum [i anume proximitatea digital` fa]` de consumator.

Social Media: Nu a trecut trendul, este mai activ ca niciodat`. |ns` mare aten]ie, toat` povestea social` trebuie s` fie despre mine consumator, nu despre tine organiza]ie.

Tehnologie: Folosirea tehnologiei \n comunicare este probabil cel mai pu]in exploatat trend dintre toate.

Gamification: Dac` 70% dintre companiile din Global 2000 au avut \n anul 2014 cel pu]in o aplica]ie gamificat` \n portofoliu este un semn clar c` nu este un trend de ignorat.

Ca [i concluzie, viitorul este digital [i este \n mâinile oamenilor de marketing [i ei vor face diferen]a dintre organiza]iile de tip Dinozaur [i organiza]iile de tip Alien.

DIGITAL MARkeTInG

9

S

Simplificarea lucrurilor Alexandru Cern`tescuCeO & Co-Founder, Infinit Solutions

Succesul \n digital marketing \n momentul de fa]` este dat de \n]elegerea a cât mai multor factori, indicatori [i tendin]e simultan, \n timp real, [i de g`sirea de c`tre branduri a acelei formule de a le simplifica pe toate [i a le traduce \n ac]iuni eficiente.

Cred c` tendin]a strict pe digital marketing pe care ar trebui s` o ia \n seam` oamenii de marketing este aceea c` lucrurile devin din ce \n ce mai complexe, iar “lupta” merge din ce \n ce mai mult spre detalii.

R`spunsul lor ar trebui s` fie acela de a g`si metode de simplificare, de centralizare de a-[i crea un “framework” eficient, al`turi de agen]iile lor specializate, \n care s` poat` desf`[ura ac]iunile, [i mai ales s` \[i poat` lua deciziile corecte, pentru c` altfel orice detaliu, oricât de nesemnificativ poate p`rea, neimplementat corect poate face diferen]a dintre succes sau “failure” a unei campanii, lansare de brand sau brand \n sine. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

DIGITAL MARkeTInG

10

C

Importan]a datelor despre consumatoriAlex Vi[aInteraction Director, GroupM Worldwide

Cred cu t`rie c` \n ceea ce prive[te pia]a local` de marketing [i comunicare digital` cel mai important capitol care trebuie luat \n serios de oamenii de marketing sunt datele despre consumatori [i modul cum pot fi ele folosite \n mediul digital pentru a cre[te eficien]a comunic`rii acestui mediu. {i prin eficien]` \n]eleg orice de la comunicarea cu un anumit segment extrem de bine definit (de ex. Femei 25-45 din mediul urban) pân` la deja clasicele campanii de generare de lead-uri [i vânz`ri.

Da, este un subiect tehnic, da, pare mai complicat la prima vedere. A[a a fost \ns` [i acum 5 ani cu Google search [i cu GDN-ul care acum sunt folosite \n mas` [i \n procente din ce \n ce mai mari \n campanii. La fel a fost [i Facebook-ul. |n 2009 erau 28.000 persoane pe Facebook \n România. Azi sunt aproape 8 Milioane.

{tim c` tehnologia avanseaz` extrem de rapid [i [tim deja c` Internetul nu mai este prezent doar pe computere [i device-uri mobile. Toate dispozitivele care se pot conecta la Internet , de la PC-uri [i laptop-uri, la terminale mobile [i wearable technologies precum br`]`ri de monitorizare a activit`]ii [i ochelarii Google ofer` infomatii despre consumatorul care le folose[te. Este p`cat s` nu folosim aceste informa]ii (\n mod anonimizat) pentru a oferi acelor consumatori mesaje de marketing care s` \i intereseze [i care s` fie adaptate nevoilor lor de la acel moment.

DIGITAL MARkeTInG

11

C

evolu]ia con]inutului digitalBogdan ni]uDirector General, Webstyler

Cred c` 2015 va fi un an \n care se va observa o evolu]ie semnificativ` a calit`]ii con]inutului generat de branduri \n mediul digital. Sunt deja câ]iva ani buni de când marketerii \ncearc` s` genereze conversa]ii continue \ntre branduri [i consumatori.

Motivul pentru care nu exist` prea multe pove[ti de succes când vorbim de con]inut generat de branduri este acela c` majoritatea au avut un focus gre[it, precum num`rarea like-urilor adunate pe pagina de Facebook. {i au v`zut c` asta nu i-a dus prea departe \n rezultatele de business.

Cred c` au \n]eles c` trebuie s` pun` focusul pe oferirea unui con]inut cât mai relevant pentru utilizatori, con]inut care s` ajute la crearea unor rela]ii puternice \ntre brand [i consumatori [i a unui engagement autentic. |n 2015, to]i vor \ncerca s` ofere con]inut \ntr-o form` sau alta [i singura metod` de diferen]iere este relavant` pentru consumatorului acelui con]inut.

DIGITAL MARkeTInG

12

C

Accent pe storytelling \n comunicareGabriel nedeleaManaging Partner, Sunshine Digital

Cred c` 2015 este anul \n care companiile vor \nceta s` mai trateze digitalul ca o simpl` tactic` [i o vor \mbr`]isa ca fiind un ecosistem.

|n ultimii doi ani, s-a putut observa cum utilizarea con]inutului relevant \n ecosistemul digital poate satisface nevoile utilizatorilor pentru informare, localizare [i achizi]ie de produse sau servicii.

“Ce ai f`cut pentru mine \n ultima vreme?“ devine o \ntrebare normal` a cohortelor genera]iei Y [i Millennials.

Excesul de mesaje strict comerciale a generat o atitudine u[or defensiv`, utilizatorii fiind capabili s` blocheze consumul acestora.

Evolu]ia va fi una normal` [i se va axa pe storytelling [i de ce nu, un storytelling vizual.

Capacitatea marketerilor de a crea pove[ti emo]ionante, pove[ti adaptate publicului ]int`, va genera interac]iune [i va permite companiilor s`-[i transmit` mesajele mult mai u[or, amplificând astfel efectul generat.

DIGITAL MARkeTInG

13

C

Comunicarea integrat` \n top-of-mindGabriel Boac`Managing Partner, Digital 4 new Media

Cu siguran]` \n 2015 va fi utilizarea cu eficien]` sporit` a BIG DATA.

Personalizarea bazat` pe informa]ie din TOATE sursele de date ale companiei.

Tool-uri precum AVANDOR vor asigura livrarea de con]inut personalizat clien]ilor - atât \n B2C cât [i \n B2B. Digitalul nu va mai fi tratat separat de marketing. Marketerii locali au \n]eles \n 2014 ca digitalul este parte integrant`, indivizibil`, a vie]ii românilor.

Comunicarea transmedia, comunicare integrat` [i - foarte important! - adaptat` pe toate mediile folosite, va fi top-of-mind pentru marketerii din România.

DIGITAL MARkeTInG

14

A

Integrarea digitalului cu PR-ulJustin kadimaGeneral Manager, Republika Interactive

Anul acesta [i \n cei care vor urma, content marketing-ul va deveni din ce \n ce mai important. Atât Google cât [i Facebook, principalele canale de distribu]ie c`tre targetul digital, [i-au centrat strategia mai nou \n jurul promov`rii con]inutului de calitate, iar prin calitate se \n]elege atât valoare informa]ional` cât [i engagement generat.

Devine astfel necesar ca brand-urile \n cadrul strategiilor de comunicare s` introduc` [i o zon` de strategie de con]inut mult mai avansat` decât simplele planuri editoriale de Facebook de pân` acum.

Devine necesar a integra strategia de digital cu cea de PR ([i nu numai) [i nu \n ultimul rând devine necesar a \n]elege c` a determina un engagement implic` mai mult decât al`turarea unor call to action-uri la sfâr[itul unor materiale pseudocomerciale ci g`sirea [i explorarea unui teritoriu comun de interese cu targetul t`u.

DIGITAL MARkeTInG

15

M

Sisteme inteligente de optimizareMarius DeakCeO, GreenPixel & Avandor

Marketerii se vor orienta masiv spre utilizarea de sisteme inteligente care optimizeaz` rezultatele campaniilor \n timp real folosind algoritmi predictivi, profiling [i date detaliate de segmentare. Aici includ atât partea de programmatic buying cât [i optimizarea contentului, a interac]iunilor cu consumatorii [i \n final a ratelor de conversie.

DIGITAL MARkeTInG

16

V

Con]inut personalizat [i relevantMihaela Mure[anDeputy Marketing Manager, IkeA See

Via]a cotidian` se transform` cu rapiditate [i devine tot mai digital`, ecranele de diferite forme [i dimensiuni devin parte natural` a vie]ii noastre. Acest lucru \[i pune amprenta [i asupra brandurilor, care \[i reconsider` eforturile pentru a fi prezente pe toate aceste noi canale de comunicare. Consumatorii sunt \n acela[i timp mai preg`ti]i s` asculte, s` r`spund` sau chiar s` confrunte brandurile.

De asemenea, [i social media devine o prezen]` constant` \n via]a consumatorilor. Facebook r`mâne principala platform` social` \n România, dar observ`m \n acela[i timp [i o fragmentare a publicului, userii \ncep s` aib` preferin]e distincte [i ca urmare e de a[teptat s` vedem con]inut personalizat [i relevant pentru fiecare canal [i categorie de public.

DIGITAL MARkeTInG

17

A

Tehnologia \[i spune cuvåntulMihai T`taruManaging Director, Senior Hyper

Anul 2015 poate fi considerat anul tehnologiei. A[tept`m acest moment de peste 10 ani, iar faptul c` proiectele cele mai premiate anul trecut la Cannes [i Portorož au fost cele care au utilizat foarte mult dezvolt`rile tehnologice ne \ndrept`]esc s` avem acest claim.

De altfel, s-a dovedit faptul c` brandurile [i clien]ii care \mbr`]i[eaz` o tehnologie \nc` din faza incipient` (early stages) reu[esc s` ob]in` pe termen mediu un avantaj semnificativ fa]` de competitori, având un raport cost/eficien]` foarte bun.

O parte din juc`torii din pia]`, atât clien]i cât [i agen]ii, au \n]eles acest trend [i m` a[tept ca anul acesta competi]ia pe technology-enabeled projects s` fie mult mai intens`. Avantaja]i vor fi cei care lucreaz` cu un studio experimentat de creative programming, dar acest lucru nu reprezint` \n niciun fel o barier` \n aceast` pia]`.

DIGITAL MARkeTInG

18

C

Optimizarea v`nz`rilor prin mediul digitalMugur P`tra[cu Managing Partner, iLeo

Cel mai important trend al anului 2015 va fi cre[terea accelerat` a comer]ului on-line. De la cre[terea cheltuielilor retailer-ilor consacra]i la intrarea masiv` a altora noi, de la intrarea unor noi industrii [i categorii \n aceast` zon` la redefinirea strategiilor \ntregului efort de vânzare \n România. Marii produc`tori FMCG, care vând portofolii variate de produse, au \nceput s` fac` pa[i \n aceast` direc]ie anul trecut [i, cu siguran]`, a[teapt` primele rezultate importante \n acest an, al`turi de continuarea strategiei de mutare pe acest mediu.

Românii sunt preg`ti]i s` cumpere on-line, iar procesul de \nv`]are este simplu. Mai mult, românii cump`r` din ce \n ce mai mult de pe dispozitive mobile iar ecosistemele din jurul portofoliului vizitat de ace[tia este folosit din ce \n ce mai bine de c`tre retaileri pentru a-[i comunica produsele.

Cel mai mare beneficiar al acestei evolu]ii va fi industria de comunicare. |ncepând cu Google [i terminând cu companii specializate \n optimiz`ri ale vânz`rilor, to]i vor \nregistra cre[teri [i rulaje semnificativ mai mari \n acest an. O b`t`lie important` va avea loc [i pe zona de branding [i efort de cre[tere a unor branduri on-line, loc unde TV-ul este principalul instrument generator de r`spuns. M` a[tept s` v`d mai multe branduri on-line comunicând pe TV, \ncercând s` se impun` pe ni[te categorii noi, poate chiar surprinz`toare.

DIGITAL MARkeTInG

19

D

Optimizarea tuturor canalelor digitaleRadu IonescuCreative Director, kinecto

Dispozitivele mobile vor genera pân` la 20% din conversii.

Pe m`sur` ce penetrarea telefoanelor smart [i a tabletelor cre[te exponen]ial vom vedea din ce \n ce mai multe conversii [i vânz`ri pe dispozitive mobile - ca parte a unei tendin]e naturale de migrare a consumului de con]inut de c`tre consumatori.

Advertiserii trebuie s` aib` toate platformele digitale optimizate pentru aceast` revolu]ie - [i trebuie s` g`seasc` noi moduri de a ajunge pe dispozitivele consumatorilor prin publicitate nativ` [i generare de con]inut, \ntrucât eficien]a formatelor ‘clasice’ de publicitate pe mobil \ncepe s` scad`.

DIGITAL MARkeTInG

20

R

echipa de marketing se “digitalizeaz`”Raluca ki[escuDirector de Marketing, Avon Romånia

Re]elele de socializare reale, cele \ntre echipele brandurilor [i echipele agen]iilor de digital, crea]ie, media [i PR trebuie s` lucreze \mpreun` ca [i un departament de marketing integrat. Cred c` silin]a fiec`ruia din industria de marketing [i comunicare de a \nv`]a ca la [coal` aceast` materie veche [i nou` a digitalului va aduce bun`stare brandurilor, consumatorilor, \nv`]`ceilor. Eu m` bucur s` am mai mult de 50% din \ntreaga echip` de marketing (planning, PR, advertising, digital) din generatia Y sau chiar Z. {i dup` ce \ntreaga echip` de marketing va fi masterand` \n digital, u[or, u[or, dar totu[i rapid, c` internetul pare se c` va muri, \ntreaga organiza]ie va trebui s` se supun` botezului digitalului.

Brandurile care vor merge mai \n profunzime cu ac]iunile lor de CSR, reunindu-[i for]ele pentru a \ncuraja sprijinul societ`]ii la o scar` larg`, atât de larg`, \ncât brandurile s` devin` r`spunsuri, nu solu]ii pentru probleme. Visez \nc` la acele ”uniuni de interes na]ional” (cu siguran]` doar genera]iile de aur \n]eleg aceast` expresie) \n care vom l`sa deoparte concuren]a comercial` [i ne vom strânge mâinile [i resursele sociale pentru o via]` (nu pia]`) mai bun`.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

DIGITAL MARkeTInG

21

A

Divertismentul mobil ca tactic` {tefan IarcaCountry Head Romånia, POSSIBLe

Anul 2015 va \nsemna o investi]ie sus]inut` \n crearea de con]inut. Vedem atât pe pia]a regional` cât [i pe cea global` o cerere sus]inut` pentru dezvoltarea de platforme de brand care au ca [i target diferite ni[e de con]inut. Brand-urile care \nc` nu au o pozi]ionare de con]inut definit` vor c`uta \n 2015 ni[e cât mai libere pentru a [i le \nsu[i [i dezvolta. Asocierile cu activit`]i sportive, lifestyle, outdoor vor fi la mare c`utare \n sectorul FMCG [i nu numai. Cred \ns` c` este un pariu riscant deoarece spa]iul de con]inut este foarte aglomerat iar ni[ele sunt greu de g`sit [i sus]inut pe termen mediu-lung.

2015 mi-a[ dori s` fie un an \n care s` preg`tim introducerea mobile entertainment-ului pe pia]a local`. S` ne \ndrept`m spre o rela]ie personalizat` \n care brand-urile s` fie percepute ca [i reward-uri, puncte, achievement-uri \ntr-un joc sau experien]` online.

DIGITAL MARkeTInG

22

U

Momentul pentru a fi agili \n marketingTudor Galo[Consumer Marketing Director, Microsoft

Un concept la care marketerii trebuie s` fie aten]i \n 2015 este conceptul de Agile Marketing.

Spre diferen]` de procesul clasic de marketing, \n Agile Marketing se lucreaz` pe strategii [i tactici mici care sunt lansate rapid, monitorizate zilnic [i adaptate din mers. Informa]iile din monitorizare sunt folosite pentru a modifica execu]ia atât pentru campania existent` cât [i pentru celelalte campanii ce se execut` sau care se planific`. Ciclurile sunt foarte rapide iar \ntâlnirile de monitorizare [i execu]ie au loc zilnic (de obicei la \nceputul zilei), la fel ca [i \n Agile Development.

Prin acest concept se strâng practic date multiple ce se pot utiliza [i reutiliza \n \ntreg portofoliul de activit`]i de marketing. Dac` sun` cumva cunoscut tot ce am scris pân` aici, este pentru c` multe companii [i agen]ii de marketing deja lucreaz` pe Agile Marketing f`r` ca neap`rat s` [tie.

Datorit` reducerilor de bugete ini]iative mari de marketing nu se prea mai lucreaz` deci mult` lume se focuseaz` pe ini]iative mici \n care pot \ngloba \n execu]ie feedback-ul din social media [i feedback-ul partenerilor [i al clien]ilor. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

DIGITAL MARkeTInG

23

S

Dezvoltarea comunit`]ii de brandValentina VeslerCommunication Manager, Aqua Carpatica

Se contureaz` un nou comportament al consumatorului. |l vedem \ntr-o ipostaz` mult mai implicat` \n zona social-virtual`, cu un v`dit apetit de a creea [i disemina con]inut \n mediul digital (imagini, filme, comentarii). Acest comportament n`scut organic \n mediul virtual reprezint` o resurs` extrem de bogat` de capitalizat pentru brandurile care \n]eleg intimitatea acestui fenomen [i aleg s` abandoneze comunicarea unidirec]ional` dinspre brand spre consumator, implicând \n mod activ [i mai ales emo]ional consumatorul. |n acest fel, acesta din urm` se transform` \n vector de comunicare [i ambasador autentic al brandului cu care empatizeaz`.

Consumatorul empatizeaza mult mai u[or atunci când \[i reg`se[te propriile valori \n comunicarea de brand. Aceast` empatie poate conduce \n cele din urm` la crearea de comunit`]i \n jurul brandului [i la na[terea de adev`ra]i ambasadori de brand \n cadrul lor.

O strategie de campanie, cunoscând foarte bine publicul ]int` [i a[tept`rile lui se construie[te prin perseveren]`, constan]` [i prezen]a activ` a brandului \n via]a consumatorului. Un consumator implicat devine diseminator de mesaj autentic [i asumat. Campaniile bazate pe con]inut generat de consumator au o eficien]` maxim` \n raport cu costurile, iar datorit` componen]ei emo]ionale contribuie la capitalul de simpatie al brandului. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

DIGITAL MARkeTInG

24

A

Anul content marketing-uluiVlad PopoviciManaging Director, kubis Interactive

A[ fi total \ndrept`]it s` vorbesc despre “Internet of Things” \n 2015 sau mobile first, \ns` cred c` un trend care va modela pia]a local` va fi content marketingul.

Brandurile au devenit publisheri [i \ncep s` aib` o abordare strategic` asupra con]inutului: investim inteligent pentru un con]inut cu sens, pe platforma potrivit`, [i pentru targetul relevant.

Practic, ce cred eu c` se va \ntâmpla: brandurile vor aloca bugete mai mari pentru a-[i spune povestea prin con]inut autentic, adaptat fiec`rui canal digital [i pe m`sura publicului ]int`. |n paralel, prin ‘programmatic ad media’ buying se va asigura potrivirea perfect` \ntre content [i user, rezultând un engagement crescut.

Challenge-ul va fi ca brandul s`-[i conving` fanii s` cread` \n poveste [i s` participe la co-crearea de con]inut. Rezultatul se va reflecta \n engagement, loializare [i vânz`ri.

Online Publishing

OnLIne PUBLISHInG

26

E

Aten]ie la creatorii de pove[tiAugustin RomanHead of Digital, Antena TV Group

Eu cred c` explozia Social Media din ultimii ani a schimbat modul de func]ionare al publishingului online [i-[i va pune amprenta din ce \n ce mai serios [i \n zona de marketing. Cum se leag` lucrurile? |n primul rând, jurnalismul nu mai este unidirec]ional, ci conteaz` foarte mult azi abilitatea de a descoperi pove[tile care au impact asupra oamenilor [i de a le ambala [i livra publicului t`u.

Aceste pove[ti sunt create de foarte multe ori \n social media [i au un ton natural, uman. Astfel, oamenii de marketing trebuie s` fie aten]i la ace[ti creatori de pove[ti [i s` creeze marketing content dup` acest model, \n sensul \n care produsul lor s` fie integrat discret \n peisaj. Apoi, acest con]inut va fi distribuit \n pia]` atât prin canalele proprii, de media, cât [i prin astfel de creatori.

Este o provocare, dar care sigur o s` creasc` nivelul de eficien]` al campaniilor. |n acest fel, este posibil ca departamentele de marketing s` \nceap` s` includ` jurnali[ti buni \n cadrul lor, care s` ]eas` texte u[or de citit \n jurul produsului sau al mesajului campaniei.

OnLIne PUBLISHInG

27

P

Publisherii online vs gigantii mondialiDrago[ StancaManaging Partner, ThinkDigital Romånia

Pia]a local`, din punct de vedere al publishingului online, se va afla [i \n 2015 sub ceea ce a[ numi “principiul menghinei”. Presiunea celor doi poli de putere majori - Facebook [i Google - va fi tot mai aspr`.

|n plus, tendin]a de automatizare a procesului de vânzare [i cump`rare de spa]ii publicitare (programmatic trading), va ad`uga un element nou, tot mai vizibil \ntr-un ecosistem [i a[a destul de complex.

Din aceast` menghin`, care se strânge tot mai tare, vor sc`pa cu via]`, pe termen mediu [i lung, doar brandurile tari. Adic` publisherii care vor [ti s` \[i aleag` partenerii care \i vor ajuta nu doar prin direc]ii strategice corecte, ci [i prin tehnologiile potrivite, \n a[a fel \ncât ei s` se poat` focusa pe core busines: produc]ia de con]inut valoros [i relevant.

OnLIne PUBLISHInG

28

O

native advertising pe site-uri localeDrago[ novacCo-founder, FourHooks

O tendin]` este content marketingul pe platforme care ofer` acces la arhiv` (cum NU e cazul Facebook ast`zi) combinat cu furnizarea de utilitate (native advertising) [i asocierea de[teapt` cu branduri locale de publishing, cum e metropotam = strategie care poate conduce la rezultate interesante.

Fragmentarea pie]ei, publisherii mari tradi]ionali nu mai sunt atât de importan]i. Publisherii nativi de web câ[tig` din ce \n ce mai mult teren, pentru c` [tiu s` comunice mai bine cu audien]a.

Reducerea dependen]ei de Facebook, atât din punct de vedere al achizi]iei de trafic cât [i din punct de vedere al importan]ei ca [i canal de comunicare.

Brandul, consecven]a de produs [i traficul direct pe site (deci nu via Google/Facebook) devin din ce \n ce mai importante, atât ca variabile opera]ionale cât [i ca factori \n procesul de comunicare al brandurilor.

|ncep s` conteze, timid, [i variabile calitative al`turi de reach [i de costul unui click, traduse prin mai multe proiecte speciale [i neconven]ionale, asocieri tactice etc.

OnLIne PUBLISHInG

29

O

Schimbare de macaz spre mobileOrlando nicoar`Antreprenor Online

O tendin]` \n 2015 va fi contentul relevant, care face diferen]a. Apoi vorbim de gestionarea cre[terii din mobile ([i implicit monetizarea, pentru c` mobile-ul poate fi a doua [ans` ratat`, dup` Internet) [i gestionarea rela]iei cu Facebook, pentru c` re]eaua a devenit principalul reper pentru site-urile de content, iar orice schimbare de algoritm poate afecta traficul [i implicit veniturile.

Gestionarea cre[terii din mobil este necesar` pentru c` mobilul \ncepe s` \nlocuiasc` web-ul, iar site-urile nu sunt preg`tite cu solu]ii de monetizare pentru mobil, Google pl`tind cam jum`tate pentru click-ul pe mobil versus cât pl`te[te pentru click-ul pe web.

Social Media

SOCIAL MeDIA

31

A

Facebook dincolo de Like-uriAndrei Ro[caGeneral Manager, Spada

Anul 2015 va fi momentul \n care oamenii de marketing din companii vor \ncepe s` se uite la Facebook [i investi]iile pe aceast` zon` cu mult mai mult` aten]ie. Cei care pân` acum au ales s` fie acolo doar fiindc` nu puteau ignora faptul c` publicurile lor sunt, au \nceput deja s` se \ntrebe ce altceva \n afar` de câte zeci [i sute de mii de Like-uri mai pot ob]ine din Facebook.

O \ntrebare legitim`, de altfel, [i care, pentru a putea avea un r`spuns pozitiv [i un impact real asupra unui business, are nevoie s` fie privit` strategic, de la un nivel mai ridicat decât cel din care a fost privit` \n ultimii 2 ani. Vom \ncepe s` ne mi[c`m puternic dinspre tactici digitale (“hai s` facem un concurs”) c`tre strategie digital`.

SOCIAL MeDIA

32

C

Oamenii din spatele campaniilorAlexandru negreaHead of Facebook Department, Spada

Cred c` 2015 e anul \n care vor fi folosite, la tura]ie maxim`, instrumentele de marketing pragmatic cu care ne-am acomodat \n 2013 [i 2014.

Avem, spre exemplu, un Facebook care a adunat, \n ultimii ani, tone de informa]ii despre ce le place [i ce nu le place utilizatorilor de internet din România, a[a c` urm`torul pas logic, din partea companiilor, ar fi s` investeasc` \n oameni capabili s` \n]eleag` [i s` foloseasc` corect aceste informa]ii.

Am avut anul trecut câteva campanii de remarketing cu rezultate “\nfrico[`tor” de bune, care au dep`[it toate a[tept`rile pe care le aveam \n faza de brief. Informa]iile sunt acolo, le ai \n fa]`, dar \ntotdeauna sun` prea bine ca s` fie adev`rat. De data asta func]ioneaz`, nu am nicio \ndoial`, dar este esen]ial s` ai oameni pricepu]i \n spatele campaniilor.

Cuvintele/expresiile cheie \n marketing \n 2015 sunt: remarketing, custom audiences, lookalike audiences [i conversion tracking.

SOCIAL MeDIA

33

A

Cuvånt cheie: GenuinC`t`lin Teni]`Managing Partner, TreeWorks

Am preferat varianta “genuin”, [i nu mai clasicul ”autentic” pentru c` duce mai mult cu gândul la natural, simplu, ingenuu, poate chiar naiv un pic (”naiv”, \n sensul acela \n care vedeam noi lucrurile când eram copii, cu infinit` poft` de a mu[ca dintr-o piersic`).

Avem o lume infuzat` de tehnologie care \mbrac` totul cu u[urin]` \n poleial` (siluete superphotoshopate, camera de hotel care arat` infinit mai bine \n poze, hamburger gourmet \n poze, dezam`gitori \n realitate, etc). Marketingul vizual a luat-o mult \naintea realit`]ii.

Iar filtrele corective aplicate de consumatori sunt o consecin]` normal` \n aceast` curs` a \narm`rilor. Consumatorul nu mai crede \n sinceritatea bro[urii de prezentare, a descrierii de pe site, a posturilor din conturile de social media a companiei.

Rezolvarea? P`rerile simple ale unor consumatori reali. Con]inutul realizat de ace[tia. Promovarea realit`]ii create de client, nu a decorului ideal creat de agen]ie. Documentar, nu Hollywood. Provocarea reac]iilor pozitive. Investirea bugetelor \n viralizarea genuinului.

Pove[ti clare, dezbr`cate de str`lucire inutil`, low-cost, low-tech, high-verity.

SOCIAL MeDIA

34

A

Focus pe social media managementClaudia ChirilescuDirector General, Spoon Media

Advertiserii vor \n]elege c` diferitele canale de social media reprezint` oportunit`]i de targetare pe profile foarte acurate de audien]`. Focusul se va muta dinspre social media management, influen]at de sc`derea de reach organic, c`tre utilizarea acestor canale ca [i agregatori de audien]`.

Targetarea pe interese, device-uri, momente de consum, intervale orare etc a devenit deja o practic` uzual` iar pasul urm`tor va fi c`tre achizi]ionarea de instrumente care s` \nglobeze toate canalele de audien]` disponibile \n online [i care s`-]i ofere al`turi de un trading desk [i posibilit`]i de targetare globale, desenare de strategie integrat`, optimiz`ri \n real time, monitoriz`ri [i evalu`ri de indicatori trans-channel (pe scurt, tool-uri complexe [i prietenoase de programatic).

Mobilitatea de care se bucur` consumatorul influen]eaz` felul \n care consum` informa]ia iar rolul nostru, al profesioni[tilor este acela de a cunoa[te, specula [i exploata \n interesul brandului aceste contexte.

Aplica]ii [i platforme noi sau mai pu]in noi precum Snapchat, Whats App, ask, Tinder precum [i multitudinea de device-uri de automonitorizare ne creaz` posibilit`]i de interac]iune inedite \n momente relavante pentru brand [i utilizator. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

SOCIAL MeDIA

35

P

Owned Media \n centrul comunic`riiCristian China BirtaManaging Partner, kooperativa.ro

Pentru 2015 pariez pe urm`torul trend: oamenii din marketing vor \n]elege din ce \n ce mai bine c`, \n ceea ce prive[te social media, “expect the unexpected” este coloana vertebral` a oric`rei strategii. Adic`: 1) oricând Facebook sau Google (sau orice alta entitate) \[i pot schimba algoritmul [i s` n`ruie brusc toat` strategia; 2) “power to the voice of the people”; orice posesor de blog sau de profil de Facebook poate strica sau, dup` caz, ajut` un brand.

|n 2015, oamenii din marketing ar trebui s` fac` acel pas necesar, pe care l-am putea numi “back to basics”. S` se uite \n ograda lor, la “owned media.” {i s` fac` din aceast` “ograd`” centrul comunic`rii lor. Pentru mine este de ne\n]eles de ce atât de pu]ine companii [i branduri din România au, spre exemplu, un blog propriu. Ca s` nu mai vorbim de siteurile lor, care, \n marea lor majoritate, au r`mas undeva pe la \nceputul lui 2010.

SOCIAL MeDIA

36

A

S` nu uit`m de Facebook Video!Costin Cocioab`Managing Director, Bakers Digital

Am asistat \n ultima jum`tate de an la o explozie de con]inut video pe Facebook, u[or de consumat atât de pe mobil cât [i de pe desktop, ultimele update-uri ale re]elei sociale confirmând, de altfel, [i interesul Facebook \n direc]ia asta.

|n plus, cifrele raportate de un clip video urcat pe Youtube vs. acela[i clip video urcat pe o pagin` de Facebook sunt net favorabile col]ului albastru al ringului, utilizatorii Facebook având la dispozi]ie toate toolurile necesare pentru a-l consuma \mpreun` cu prietenii.

Cu siguran]`, 2015 va fi un nou an Facebook pentru România, iar dac` bugetele permit, un an \n care brandurile ar trebui s` produc` cât mai mult con]inut video.

PS. De[i Instagram nu este \nc` un must to have \ntr-o campanie \n social media romaneasc`, \ns` \[i p`streaz` pozi]ia de nice to have, 2015 este anul \n care brandurile ar trebui ori s`-[i construiasc` o prezen]` online pe Instagram, ori s`-[i consolideze pozi]ia pe care o au, pentru anii care vor urma.

SOCIAL MeDIA

37

U

Migrarea spre con]inutul videoCostin RaduManaging Partner, The Geeks

Unul dintre lucrurile foarte interesante care pare s` se \ntâmple \n social media, mai accentuat decât niciodat`, este migrarea c`tre con]inut video. Facebook a schimbat deja algoritmul pentru a afi[a cu prec`dere con]inutul video, iar YouTube a fost mereu o platform` de video sharing.

Cele dou`, \mpreun` \ntr-un media plan, pot asigura, cel pu]in \n România, reach pentru aproape \ntreaga popula]ie cu acces la Internet. Provocarea va fi ca brand-urile s` \nve]e s` creeze con]inut video, \n stil indie, \mpreun` cu agen]iile cu care lucreaz`.

Existen]a con]inutului video interesant \n Facebook [i YouTube, creat dedicat pentru aceste platforme, ar putea fi noua modalitate veche de a ajunge \n mod relevant la internau]ii de ast`zi.

SOCIAL MeDIA

38

I

Comunicarea vizual` este esen]ial`Drago[ IlincaProduct Marketing Manager, Hootsuite

Imagini, imagini, imagini. {i video. Accentul crescut pus de Facebook de fotografii [i video, combinat cu reach-ul organic sc`zut al brandurilor, combinat cu cre[terea Instagram \nseamn` c` marketerii trebuie s` devin` exper]i \n a comunica prin fotografii [i video \ntr-un mod autentic.

Majoritatea brandurilor nu au \nc` resursele [i expertiza necesare pentru a crea [i posta con]inut “bite-size” de acest gen \ntr-un mod foarte rapid. Este critic s` [i le dezvolte \n 2015, cât mai este timp.

SOCIAL MeDIA

39

D

M`sur`torile justific` cheltuielileGabi nistoranWeb Analyst, Conversion

Datele vor juca un rol important \n social media, la fel ca \n marketingul online \n general.

Social media a fost testat` de c`tre advertiseri de curiozitate sau pentru c` era ieftin`. Lucrurile s-au schimbat radical, iar ast`zi costurile acestui mediu nu mai sunt de neglijat. Pentru a putea sus]ine \n continuare investi]iile, este nevoie de m`sur`tori noi, de analiz` a rezultatelor [i de optimizare a campaniilor.

Social media ascunde un munte de date despre clien]i. De aceea, cred c` este momentul potrivit \n care instrumente precum data layer, tag management, programmatic buying sau segmentarea audien]elor s` devin` obi[nuite [i \n social media.

SOCIAL MeDIA

40

S

Bugetele vor fi cheltuite pentru reachLauren]iu DumitrescuManaging Director, Digital Star

Se va schimba direc]ia \n care sunt investite bugetele media alocate Facebook-ului pentru c` reach-ul organic va continua s` scad` [i anul acesta. Bugetele vor fi direc]ionate c`tre ob]inerea de reach [i mai pu]in c`tre cre[terea bazei de fani. Num`rul de fani nu va mai fi atât de relevant pentru succesul unui brand \n social media. Tendin]a care va influen]a cel mai mult strategiile social media va fi mutarea aten]iei brandurilor dinspre engagement [i num`r de fani c`tre livrarea de con]inut c`tre un num`r cât mai mare de oameni.

Mobile

MOBILe

42

R

Social media ca mobile firstBogdan ApostolGeneral Manager, Voxline

(Re)gândirea strategiilor \n social media ca “mobile first” este una din cele mai importante direc]ii pe care oamenii de marketing ar trebui s` o urmeze \n 2015, la nivel local. La baza acestei afirma]ii stau atât cifrele cât [i op]iunile pe care le ofer` tehnologia mobil`: la nivel global, sunt peste 1,65 miliarde de conturi mobile de social media, iar la nivel local num`rul românilor care acceseaz` doar platforma Facebook folosind dispozitive mobile dep`[e[te 5 milioane.

Cifrele se datoreaz` tehnologiei care permite atât accesul facil cât [i func]ii pe care doar dispozitivele mobile le ofer` [i, nu \n ultimul rând, care prin intermediul noilor dispozitive “wearable”, va permite [i alte canale mobile prin care consumatorii vor interac]iona cu brandurile.

MOBILe

43

B

Relansarea aplica]iilor mobileDan V\rtopeanuManaging Partner, Breeze Mobile

Brandurile vor ad`uga \n 2015 interac]iunii prin Facebook [i pe cea realizat` prin aplica]iile mobile

La \nceputul acestui an deja trei sferturi din utilizatorii români de Facebook foloseau dispozitivele mobile pentru a accesa re]eaua social`, pe unele segmente de vârst` procentul acestora dep`[ind 80%. Facebook va ramâne f`r` \ndoial` platforma favorit` pentru majoritatea brandurilor de a interac]iona cu fanii, \ns` reducerea drastic` a reachului organic combinat` cu cre[terea utiliz`rii Facebook de pe dispozitive mobile va determina o nou` direc]ie de abordare: aplica]iile mobile.

Aceasta va fi sus]inut` de penetrarea accentuat` a smartphone din ultimii ani, va continua [i \n 2015, fiind primul an \n care va dep`[i pragul de 50%. Nu \n ultimul rând apetitul românilor pentru aplica]ii este [i el \n cre[tere, segmentul aplica]iilor utile fiind cel mai popular \n cazul utilizatorilor de iOS, urmat de jocuri, \n timp ce utilizatorii de Android prefer` jocurile [i apoi aplica]iile utile.

MOBILe

44

T

Mobile-first devine o prioritateGabriel SoraMobile Marketing expert

Traficul de internet generat de pe terminale mobile va cre[te cu o treime \n anul 2015. |n acest moment \n Romania cel pu]in 20%, \n unele cazuri chiar 40% din traficul de internet este generat de telefoanele mobile [i tablete, iar \n anul 2015 va \nregistra o cre[tere de cel pu]in 30%.

Astfel importan]a ecosistemului mobil cre[te \n oricare aspect al mediului de afaceri, anul acesta reprezentând un punct de cotitur` pentru o prezen]` consistent` a brandurilor pe terminale mobile sub oricare dintre forme; aplica]iile mobile [i paginile de internet adaptate pentru terminalele mobile vor reprezenta principala direc]ie dar nu trebuie s` uit`m sau s` ingnor`m de re]elele sociale sau noile venite dispozitive purtabile. Oamenii folosesc ast`zi terminalele mobile pe durata \ntregii zile \n contexte din cele mai diferite, ceea ce permite brandurilor s` interac]ioneze cu clien]ii \n diferitele faze ale unei zile [i care \i va obliga totodat` s` regândeasc` strategiile de pia]` din aceast` perspectiv`.

Cum telefoanele inteligente [i tabletele evolueaz`, linia sub]ire care separ` online-ul, print-ul, TV [i mobile-ul acum \ncepe s` se estompeze. Campaniile [i promo]iile mai mult ca niciodat` trebuie s` fie prezente acolo unde consumatorii sunt [i \[i doresc s` fie, iar “mobil” nu mai reprezint` \nc` un canal de comunicare este o stare de spirit.

MOBILe

45

C

Mediul mobile ca generator de lead-uriIoana BarbuDigital Marketing Manager, WeBuzz

Campaniile integrate, dar online centered [i obligatoriu cu o component` mobile bine pus` la punct, sunt probabil direc]ia cu mai mare poten]ial de a aduce rezultate pozitive \n 2015: pentru engagement, awareness sau generare de leaduri. Traficul re]elelor sociale vine, azi, \n propor]ie de aproape jum`tate din mobile, \n linii mari.

A[a c` de ceea ce se \ntâmpl` \n telefoanele [i tabletele oamenilor depinde soarta campaniilor online. Iar din punct de vedere al con]inutului, cred c` dincolo de splitul video/photo/text, c`ruia fiecare brand trebuie s` \i g`seasc` ponderile potrivite, cel mai important este s` \ncepem (sau s` continu`m) s` comunic`m mai mult despre valori, pasiuni [i despre emo]ii sincere - acestea sunt lucrurile care chiar pot face social media [i, prin extensie, lumea \n care comunic`m un loc mai bun.

Perfomance

PeRFORMAnCe

47

S

Automatizarea conduce comunicareaAndrei GeorgescuManaging Partner, White Image

Sunt dou` tendin]e mari care impacteaz` pia]a: una tehnologic` [i una uman`.

Tehnologic: Customer centricity, Omni channel, sunt cuvintele care dau trendul pe pia]a de marketing. Sunt concepte care implic` foarte mult` tehnologie. Conectarea tuturor pieselor puzzle-ului este \ns` ceea ce va influen]a performan]ele organiza]iilor. Managementul campaniilor concentreaz` \ntr-un singur loc nu doar mesajele de marketing, ci [i cele de sales, service, comunic`ri legale etc.

Automatiz`rile sunt cele care conduc comunicarea, \nlocuind vechiul calendar de marketing. Interac]iunile clien]ilor cu brandul, \n offline sau online sunt cele care vor genera mesaje one to one, asta \n detrimentul comunic`rii clasice, bazat` pe planificare.

Algoritmi predictivi \ncep s` capteze aten]ia marketerilor [i \[i vor face sim]it` prezen]a \n anii urm`tori pentru optimizarea conversiilor.

Uman: Marketerii trebuie s` asimileze noi cuno[tiin]e legate de integrarea datelor, automatiz`ri, predic]ii [i \n]elegerea clien]ilor \n context.

PeRFORMAnCe

48

P

Momentul zero pentru solu]ii inteligenteCosmin n`stas`Digital Performance Director, iLeo

Pentru 2015 vom asista la dou` tendin]e subsumate conceptului de Performance Marketing. Una cu specific uman [i cea de-a doua cu specific tehnologic.

1. Schimbarea modului de gândire [i ac]iune a marketerilor/ agen]iilor spre “performance”. Atunci când ai la dispozi]ie un \ntreg sistem de tool-uri pentru m`surarea direct` a rezultatelor campaniilor [i pentru rela]ionarea investi]iei cu profitul, devine imposibil` gândirea “one shot”. 2015 va \nsemna transformarea omului de marketing sau advertising \n omul de marketing-tehnologie-data-business-advertising.

2. Din perspectiva tehnologiei, programmatic buying-ul va reprezenta o alt` schimbare major` care va afecta to]i juc`torii din pia]` (client, publisher, agen]ie). Iar integrarea acestui tip de tehnologie va fi doar momentul zero al dezvolt`rii unei pie]e de solu]ii inteligente de online media.

PeRFORMAnCe

49

K

noi job-uri \n agen]ii [i companiiCristian IgnatPay Per Click Marketing Manager, 2Parale

KPI [i Performance marketing sunt cuvintele anului 2015. Companiile din România, indiferent de m`rimea lor, au ajuns la o maturitate [i au \nv`]at s` cear` rezultate de la agen]ii. Acest lucru va duce la cre[terea concuren]ei dar [i la focusarea mare a agen]iilor pe rezultatele clien]ilor. Va ap`rea pozi]ia de specialist \n performance iar num`rul companiilor specializate va cre[te.

Bugetele vor fi mai mari din iner]ie pe canale precum Google AdWords [i Facebook dar vom avea o cre[tere spectaculoas` pe YouTube [i marketing afiliat.

Agen]iile vor folosi tool-uri de automatizare, fie platforme de tipul Acquisio sau Marin Software, fie solu]ii dezvoltate intern.

PeRFORMAnCe

50

N

Planificare bun` a riscurilor si succeselorIonu] MunteanuTrainer & Managing Partner, WebDigital

Ne a[tept`m de la 2015 s` vedem o adop]ie mai mare [i o \n]elegere mai bun` a uneltelor [i mecanismelor de m`surare [i analiz`. 2015 va fi “majoratul” pentru marketigul online, \n special pentru solu]iile care vizeaz` marketingul centrat pe performan]`.

Clien]ii au trecut de “adolescen]`”, când doar \ncercau diverse solu]ii oferite de Google [i Facebook, la solict`ri foarte specifice c`tre agen]ii specializate.

Solicit`rile mature vor avea o pondere mai mare pentru clien]ii care pornesc campanii \n 2015. Ace[tia vor \n]elege [i vor accepta limitele impuse de ecosistem, astfel vor trata cu maturitate faptul c` rezultatele sunt impredictibile.

Vor planifica pentru “bine”, dar [i pentru “rau” [i vor avea planuri de rezerv`. |n 2015 cu to]ii ne vom asuma mai mult r`spunderea [i vom planifica mai bine riscurile [i succesul afacerilor \n care ne afl`m.

Din punct de vedere al solu]iilor, vom recomanda \n continuare Google Tag Manager, Dynamic Remarketing, solu]ia nativ` de la Google. |nc` din 2014 am observat o cre[tere a interesului pentru Video advertising pe Youtube [i Facebook, interes care credem c` se va amplifica \n 2015.

PeRFORMAnCe

51

T

Un customer experience mai bunMarius L`z`rescuGeneral Manager, Today’s

Tendin]ele \n Performance Marketing pentru 2015 le v`d concentrându-se \n dou` planuri:

|n primul rând, \n zona de conversion rate optimization, focusul va fi din ce \n ce mai mult spre un customer experience mai bun - magazinele online vor dori s` fac` mai atractiv`, mai u[oar` [i valoroas` interac]iunea cu clien]ii, pentru a \ncuraja cump`r`turile repetate .

Ele vor transforma experien]a de shopping \ntr-una placut`, indiferent de dispozitivul folosit iar Client Lifetime Value va fi un indicator urm`rit din ce \n ce mai mult.

|n al doilea rând, \n ceea ce prive[te campaniile de performance, pe lâng` folosirea din ce \n ce mai accentuat` a Youtube-ului, “noul tv”, tendin]a va fi de personalizare a comunic`rii \n mod semi automat.

Astfel, campaniile de retargeting vor avea o abordare dinamic`, multi canal, fiind construite ca o m`nu[` pe interesele utilizatorului iar campaniile de retargeting secven]ial, ce ]in cont de indicatori des intalni]i \n DirectMarketing: Recency, Frequency [i Value, vor fi mai des folosite.

PeRFORMAnCe

52

D

Optimizarea conversiilor e must-haveValentin RaduCeO, Marketizator

Devine clar ca lumina zilei c`, pentru a face marketing de performan]`, marketerii \[i mut` aten]ia de pe trafic pe conversie, pentru c` este nevoie de amândou`. Astfel, optimizarea ratei de conversie va trece de la zona de nice2have la zona de must-have, odat` ce aceasta este \n direct` leg`tur` cu obiectivele de marketing, ce servesc, la rândul lor obiectivele de business.

“Conversion rate optimization” este un termen din ce \n ce mai c`utat, volumul de c`ut`ri pe Google crescând cu 300% doar \n ultimul an. Sunt mari [anse ca, \n aceast` perioad`, optimizarea ratei de conversie (CRO) s` fie ceea ce era optimizarea pentru motoarele de c`utare (SEO) \n 2005-2006.

Optimizarea ratei de conversie este un ansamblu de procese [i activit`]i, ce ]in [i de serviciile post-vânzare, rela]ia cu clien]ii [i pozi]ionarea companiei \n ochii consumatorilor.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Video

VIDeO

54

D

Cre[terea ofertei TV alternativeC`t`lin ClementeDirector Comercial, SeenOW

Deficitul de aten]ie cu care ne confrunt` marele Internet va duce cu siguran]` la modele foarte disruptive care nu pot ignora con]inutul video. Acesta are poten]ialul cel mai mare de a capta aten]ia cu condi]ia s` fie cât mai original [i mai premium.

Comportamentele de consum sunt \n schimbare. Telefoanele \mpreun` cu PC-urile sunt mai mult asociate unui comportament de tip comunicare/informare/c`utare, pe când tabletele \mpreun` cu SmartTV-urile ofer` suport pentru entertainment [i relaxare. Cunoscând asta nu ne mai surprinde faptul c` pe telefoanele inteligente [i PC-uri predomin` consumul de programe Live [i \n special de [tiri, iar pe tablete [i SmartTV-uri consumul de filme [i emisiuni \nregistrate.

Utilizatorii n`scu]i \n era Internet se \ndep`rteaz` tot mai mult de TV-ul tradi]ional [i vor fi a[a numi]ii “cord-cutter”, cei pe care \i vedem deja \n ]`rile \n care Netflix sau Hulu s-au consolidat. Ca urmare, \n mod natural tot mai multe companii \[i vor muta bugetele din TV-ul tradi]ional, fie c` vorbim despre reclame fie c` vorbim de produc]ia specific` de televiziune, c`tre mediul digital alimentând apetitul pentru con]inut cât mai original [i specific al noii genera]ii.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

VIDeO

55

S

Inspira]ie prin storytellingDoina CostacheHead of Branding, Google Romånia

Storytelling este cuvântul de ordine pentru video \n 2015.

Vom vedea tot mai multe campanii cu con]inut video creat special pentru digital. Oamenii de marketing \[i dau seama c` nu se mai pot prezenta \n online cu acelea[i spoturi de pe TV: \n online utilizatorii caut` inspira]ie, ei vor utilitate, vor s` \nve]e lucruri noi sau pur [i simplu caut` amuzament care s` \i scoat` din rutina zilnic` iar spoturile TV sunt departe de ceea ce \[i doresc userii online.

Principala provocare a oamenilor de marketing va fi s` formuleze corespunz`tor aceast` cerin]` \n briefurile c`tre agen]iile de crea]ie iar acestea, la rândul lor, s` se adapteze rapid [i s` execute con]inut f`r` s` fie constrân[i de durata spotului sau de dispozitivul de rulare. Cu cât mai autentic` povestea, cu atât mai iubit va fi brandul.

VIDeO

56

A

Facebook, un aliat puternic pentru videoMihai }`ranuVideoblogger, Zmenta.ro

Anul acesta, a[ paria pe product placement-ul \n clipuri care nu au nicio relevan]` cu produsul, dar care sunt f`cute \n a[a fel \ncât s` agite pu]in publicul (s`-i transmit` fie o emo]ie, fie o por]ie bun` de râs) [i s` devin` virale, f`r` s` fie uploadate pe conturile oficiale ale brand-urilor. Ar trebuie luate \n calcul [i vine-urile de 6-15 sec, ar trebuie luate \n calcul [i clipurile pe Facebook, ar trebui luat` \n calcul [i asocierea de imagine cu oameni influen]i pe partea de content video.

Ca vlogger pe YouTube, pot spune c` sunt surprins [i de puterea clipurilor de pe Facebook, v` zic asta c` tocmai am avut prima campanie cu un video pe Facebook. S-a l`sat cu peste 500.000 de vizualiz`ri.

VIDeO

57

A

Mai mult video pe terminalele mobileSergiu Biri[CeO, Zonga

Anul acesta, \n ce prive[te con]inutul video online, cred c` vor exista trei tendin]e majore, care vor influen]a pozitiv pia]a local`:

Cre[terea accelerat` a consumului de video pe mobil. |n 2015 o parte tot mai mare din timpul petrecut online de c`tre consumatorii români se \ndreapt` \nspre consumul de con]inut de pe device-uri mobile, iar con]inutul video are deja un loc frunta[ \n preferin]ele utilizatorilor.

Vitezele tot mai rapide de internet mobil fac con]inutul video mai u[or de consumat, iar direc]ia dat` de marii playeri globali, exemplul principal fiind Facebook, care acum permite autoplay la video-uri \n Newsfeed, arat` faptul c` a venit momentul pentru cre[tere semnificativ` \n zona de mobile video.

Particularitatea consumului \n acest mediu este c` utilizatorii nu au aceea[i r`bdare pe care o au pe desktop. Provocarea semnificativ` pe care o vor avea oamenii de marketing \n acest sens va fi aceea de adaptare a campaniilor pentru un mediu care nu le permite “luxul” de a rula un spot de 15-30 de secunde.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Blogging

BLOGGInG

59

D

Campanii ni[ate \n bloggingCristi DorombachBlogger, Piticu.ro

Dac` pân` acum marketerii s-au jucat cu tot felul de ustensile, re]ele sociale: Facebook, bloguri [i reclame AdSense, acum vor [ti care sunt re]etele de succes pe care s` le aplice \n continuare. Drept urmare, ar trebui s` vedem campanii de marketing ni[ate, campanii de endorsement \n grupuri restrânse care s` urm`reasc` ni[te criterii foarte bine definite.

M` a[tept ca pe bloguri s` avem campanii de marketing unde bloggerul este principalul element de vânzare. Vor fi mai multe campanii pe bloguri, pentru c` ele aduc fidelizarea clien]ilor \n detrimentul re]elelor sociale unde sunt ni[te campanii punctuale [i efemere. Pe de alt` parte se vor maturiza [i blogurile, [i vor ap`rea noi bloguri de ni[` care s` vin` \n \ntâmpinarea unor campanii de marketing pentru un public premium.

BLOGGInG

60

V

Anul videoblogging-ului \n blogosfer`Cristina BazavanJurnalist [i Blogger, Bazavan.ro

Video blogging-ul va cre[te tot mai mult [i \n România, blogurile ar trebui s` aib` aplica]ii pentru mobil, campaniile s` fie din ce \n ce mai mult bazate pe vizual (ca [i articolele bloggerilor care cred c` vor \ncepe s` con]in` tot mai multe fotografii).

Exist` un trend interna]ional care sper s` ajung` curând [i la noi - Stay positive or Stay silent. |n România se construie[te mult pe opinie negativ`, ni se pare c` le [tim pe toate [i c` putem s` ne d`m cu p`rerea despre orice, dar \n esen]` nimeni, \n via]` sau pe un blog, nu are cum s` construiasc` la nesfâr[it pe negativ.

{i probabil cea mai important` tendin]`, din perspectiva eficien]ei ei: integrarea mesajului pe mai multe platforme. {i bloggerii [i marketerii vor lucra mai mult [i mai atent pentru a declina acela[i mesaj pe blog, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat.

BLOGGInG

61

A

Focus pe con]inut, targetare [i mobilitateDan DragomirBlogger& Consultant Online

Anul acesta, cred c` vom vedea tot mai mult focus c`tre marketingul bazat pe con]inut de calitate. Fie c` vorbim de articole pe bloguri, fotografii, con]inut video, se va pune accent pe calitate. Trebuie create pove[ti, experien]e care s` fie \mp`rt`[ite. De asemenea, consider c` targetarea va fi folosit` tot mai mult, pentru ca mesajul s` ajung` la audien]ele interesate de el. |n al treilea rând, smartphone-ul devine principalul device, mai puternic decât televizorul, mai puternic decât calculatorul. Cred c` mesajele vor fi adresate tot mai mult mediului mobil, prin cei care sunt preg`ti]i pentru mobilitate. Sunt convins c` este un an de maturizare a pie]ei, am dep`[it faza de experiment [i se vor face campanii interesante.

BLOGGInG

62

C

Influenceri vs Bloggeri specializa]iRadu DumitruBlogger, nWRadu.ro

Cred c` 2015 va fi anul când vom vedea o modificare subtil`, dar important`: mutarea aten]iei spre ceea ce numim “influenceri”, uneori \n detrimentul unor site-uri specializate pe ni[e clare, ponderea general` urmând s` se schimbe.

Timpul nostru este limitat [i tot mai fragmentat \ntre diverse site-uri [i platforme sociale, iar adop]ia tot mai mare a smartphone-urilor arat` c` informa]ia se consum` \n timp real, a[a c` aten]ia oamenilor de marketing trebuie concentrat` spre acele bloguri ce adun` mul]i oameni [i le aduc nout`]i [i opinii cât mai rapid posibil [i prin diverse canale pe care bloggerii respectivi le au deja formate.

BLOGGInG

63

T

Mai pu]ine campanii memorabileVali PetcuBlogger, Zoso.ro

Tendin]a care va influen]a pia]a local` \n mod decisiv este “cum s` ne asum`m cât mai pu]ine riscuri”. Nu este o tendin]` nou`, dar este una dominant`. Toate brandurile [i to]i oamenii de marketing vor fi extrem de pruden]i, vor merge doar pe c`i b`t`torite, \[i vor asuma cât mai pu]ine campanii, totul de teama unui e[ec. Vor fi pu]ine campanii memorabile, pentru c` pu]ini oameni de marketing vor vrea s` câ[tige Internetul cu riscul propriei pieli.

Sper ca, la un moment dat, cineva s` se trezeasc` [i s` se \ntrebe: dar toate pove[tile [i toate reclamele astea pe care noi le producem [i le r`spândim pe tot internetul, oare le p`str`m undeva? Oare toate reclamele noastre din ultimul an sunt ([i) pe contul nostru de YouTube? Oare toate vizualurile mi[to pe care le-am produs sunt [i pe pagina noastr` de Facebook? Oare sunt [i pe site-ul nostru?

BLOGGInG

64

A

Apari]ia content-ului consumat rapidVictor kapraConsulant online

A[ dori ca aceste dou` predic]ii s` devin` realitate \n marketingul/comunicarea din 2015, dar s-ar prea putea s` se dovedeasc` wishful thinking.

Prima predic]ie: vor fi din ce \n ce mai mul]i cei care vor \n]elege eficien]a [i impactul Snackable Content \n promovarea serviciilor [i a vânz`rilor prin intermediul blogurilor.

Vorbim de acel con]inut concis, u[or de digerat de c`tre receptor (public), memorabil, atractiv [i cu poten]ial mare de a fi redistribuit intens (viralizare).

A doua predic]ie: con[]ientizarea importan]ei Vizualului (foto, video, infografice), vizual livrat \nc` de c`tre multe companii/agen]ii \n forme neglijente [i amatoristice – cas` nu mai amintim de cazurile când lipse[te cu totul din comunicare.

Tools

TOOLS

66

P

Anul tool-urilor de monitorizare [i analiz`Alex Ciuc`Managing Partner, Superior Media

Pia]a \ntreag` este orientat` spre rezultate, a[a c` e nevoie de cifre [i statistici. De asemenea, o bun` parte din brandurile prezente \n Social Media fac Customer Service, deci pentru ele e foarte important s` identifice rapid toate men]iunile [i s` poat` r`spunde.

Nu \n ultimul rând, am observat un curent back to basics când vine vorba de tool-urile folosite de clien]i. Cele “glossy” sunt \nlocuite de clasicele Google Analytics sau Facebook Insights.

TOOLS

67

O

Instrumente pentru optimizareAlin VladDirector of Online Sales, Heimdal Security

Observ \n continuare un accent puternic pus de marketeri pe g`sirea unor canale noi de promovare [i achizi]ie. Iar optimizarea canalelor existente este neglijat` de cele mai multe ori. De obicei, prin mici modific`ri pe site sau o simpl` schimbare de abordare \n textul, culoarea [i/sau pozi]ionarea Call-To-Action-ului, ratele de conversie pot cre[te semnificativ.

Ca marketer, este esen]ial s` capitalizezi aceste “Low Hanging Fruits”. Unul dintre tool-urile pe care le folosesc pentru a câ[tiga insight-uri despre cum utilizatorii interac]ioneaz` cu site-ul meu este Hotjar. Cred c` mul]i dintre voi au auzit de CrazyEgg, Qualaroo sau SurveyMonkey. Aceast` unealt` e o alternativ` mult mai ieftin` [i util`.

TOOLS

68

D

Instrumente de implementare [i analiz`Andrei CismaruSocial Media Manager, Bitdefender

De[i nu cred c` sunt definitorii sau c` vor revolu]iona anul 2015, tool-urile care fac via]a [i munca mai u[oar` oamenilor de marketing sunt tool-urile care permit atât crearea [i implementarea facil` a campaniilor, cât [i analiza [i interpretarea rezultatelor campaniilor, dar [i \n interpretarea comportamentelor utilizatorilor.

Pornind de la cele expuse anterior, consider c` Power Editor [i Simply Measured vor fi \n continuare dou` tool-uri f`r` de care marketerii din zona de social nu se vor descurca. “

TOOLS

69

D

Instrumente de organizare personal`C`lin Biri[Online Digital Director, Loopaa Marcom

De[i tehnologia avanseaz`, re]elele sociale apar [i dispar, tehnologiile de advertising se transform`, sunt unele lucruri care nu se vor schimba. Oamenii de marketing buni \n]eleg \ntâi principiile de business [i management care stau la baza muncii lor. Astfel, daca ar fi s` recomand un tool util oric`rui specialist de marketing, pe care \l folosesc zilnic, atunci i-a[ \ncuraja s`-[i instaleze Evernote pe PC/Mac, smartphone sau tablet`.

Evernote este o aplica]ie de baz` \n care po]i lua noti]e oriunde [i oricând, de pe orice device. Noti]ele le po]i organiza pe Notebooks (categorii), Tags (cuvinte cheie), Atlas (ora[e \n care ai fost când ai luat noti]ele) sau po]i face shortcuts. De asemenea, la fiecare noti]` po]i ata[a fi[iere audio, imagini, videouri sau capturi de ecran. |nregistrarile audio [i video se pot face foarte u[or [i din aplica]iile de mobil.

Alte functionalit`]i interesante ale aplicatiei (unele fiind disponibile doar pentru versiunea pl`tit`): remidere pentru noti]e, presentation mode, team collaboration, annotations, work chat, web clipper, business card scanner etc.

Recomand cu c`ldur` aplica]ia at`t \n scop de business cât [i pentru organizarea noti]elor personale. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

TOOLS

70

A

Instrumente pentru campanii mai bune Cosmin DarabanGeneral Manager, SilkWeb

Anul acesta, m`surarea ac]iunilor de marketing [i performan]a acestora va fi pe primul plan pentru majoritatea oamenilor de marketing. Google Analytics este cea mai cunoscut` aplica]ie de m`surare a rezultatelor campaniilor de marketing, fiind oferit` de Google cu acces gratuit, este utilizat` de majoritatea companiilor din lume [i din România.

Pentru m`surarea [i \mbun`]atirea campaniilor de marketing organic SEO, Social Media [i Content Marketing, noi am dezvoltat MintMetrics unde afi[`m rezultate simplu de interpretat pentru utilizatori.

Cu ajutorul GeoRanker oamenii de marketing pot analiza pozi]ia cuvintelor cheie \n Google la nivel de ora[ [i ]ar`. Este un lucru extrem de important pentru cei cu afaceri mari, na]ionale sau globale.

Cre[terea conversiei unui site, optimizarea lui prin A/B testing, personalizarea experien]ei utilizatorilor [i colectarea de informa]ii din partea acestora prin chestionare se poate face cu ajutorul aplica]iei Marketizator.

Comunicarea prin email marketing, momentan aduce cel mai mare num`r de vânz`ri \n toate ni[ele. Cei care \[i doresc performan]` \n cre[terea listelor de email-uri folosesc Padiact, iar trimiterea se face \n majoritatea cazurilor cu MailChimp. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

TOOLS

71

A

Instrumente pentru localizareDrago[ SmeuPerformance Manager, kubis Interactive

Anul 2015 va fi anul standardiz`rii conceptului de performance atât pentru clien]i mari, multina]ionale, cât [i pentru clien]i mici, e-commerce-uri [i startup-uri. Clien]ii mari vor avea mai multe cereri de performance [i vor avea KPI-uri stricte ce ]in de partea de awareness.

Pentru clien]ii mici, care pân` acum erau \ndrept`]i]i strict pe latura de performance vor \n]elege c` f`r` un buget investit de awareness nu pot avea o cre[tere sustenabil`. A[adar, pentru 2015 focusul va fi pe rapoartele privind sursele de trafic din Google Analytics, tool-uri de monitorizare a concuren]ei precum Similar Web [i tool-uri ce ]in de local SEO, pentru localizarea/regionalizarea brandului precum Google My Business.

Contul de Google+, loca]iile \n Google Maps [i videoclipuri \n Youtube [i Facebook vor fi obligatorii \n 2015 pentru orice brand din online care vrea s` existe [i \n 2016.

TOOLS

72

D

Instrumente pentru platforme socialeIulian P`durariuManaging Partner, The Marks

Dup` p`rerea mea, \nainte de orice cred c` marketingul anului 2015 ar trebui s` se concentreze pe a transforma orice site clasic de prezentare \ntr-o destina]ie social`. Sigur c` platformele deja clasice de Social Media (FB, twitter, instagram) \[i vor continua evolu]ia pozitiv` \n ce prive[te conectarea [i distribuirea de content \ntre membri, \ns` importan]a comunit`]ilor construite \n jurul unor interese specifice va cre[te, definind conceptul de “destina]ie social`”.

Sfâr[itul anului 2013 a \nsemnat cel mai important update f`cut de Google din 2001 \ncoace prin cre[terea importan]ei “conversa]iei” \n defavoarea clasicelor cuvinte cheie. 2014 a fost un an al nedumeririlor pentru unii marketeri, sau poate al descoperirii avantajelor acestui algoritm pentru al]ii. Brusc, puterea comunit`]ilor cap`t` nu doar o nou` valoare, dar necesit` [i noi unelte pentru a fi gestionate \ntr-un mod cât se poate de eficient.

Conversa]iile \n mediul online nu reprezint` nicio noutate, practic ele reprezint` esen]a mediului online. Noutatea pentru marketerii anului 2015 const` \n a fi capabili s` capteze, s` identifice indicii de influen]` social` ai celor implica]i \n acele conversa]ii [i eventual \n a stimula implicarea celor mai influente persoane din conversa]ii \n favoarea [i \n ap`rarea valorilor entit`]ii pe care o gestioneaz` (brand, companie, organiza]ie [amd). Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

TOOLS

73

E

Instrumente pentru customer careMarian Hurduca[Manager, necktie Agency

Eu \ncerc de mai bine de jum`tate de an s` identific un Software as a Service care s` ne satisfac` nou` nevoile \n agen]ie, care s` ne explice mai bine comportamentul consumatorului final, [i care s` ne ajute s`-l \ndrum`m corect pe client c`tre drumul pe care s`-l aleag` când vine vorba investi]ii \n imaginea brandului s`u.

Am purtat nenum`rate discu]ii cu oamenii de leg`tur` ai dezvoltatorilor de tool-uri, am testat produsele lor [i pân` acum singurul care aproape se \ncadraz` \n parametri no[tri e UberVU, dar pe care l-am mai ajusta pu]in. Totu[i, exist` un tool foarte bun când vine vorba de monitorizare online, [i el este Mention. Monitorizeaz` [i raporteaz` \n timp real atât social media cât [i ce este \n afara ei. Dac` e ceva care va atrage aten]ia marketerilor pe pia]a local` \n 2015, acesta va fi componenta de customer care. Sunt convins c` social media va diminua treptat, dar repede, importan]a call center-urilor, iar \n aceste condi]ii ar fi bine s` fii vigilent [i rapid atunci când clien]ii finali au o problem` [i s` le-o rezolvi \n timp util, ca s` fii tu cel care controleaz` conversa]ia [i s` n-o la[i s` degenereze \n situa]ie de criz`.

Per total, sunt convins c` marketerii ar trebui s` evalueze nevoile pe care le au ei [i clien]ii lor [i, ca sugestie, s` aleag` acel tool care le poate explica cel mai bine comportamentul consumatorului final. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

TOOLS

74

M

Instrumente de monitorizare [i analiz`Marius SescuOnline Marketing Specialist, advertica

Majoritatea marketerilor vor \n]elege c` social media marketingul nu poate s` fie singura metod` prin care se promoveaz` online (dac` credeau asta), fiind o component` care trebuie sincronizat` cu celelalte medii de comunicare pentru a ob]ine rezultate palpabile. |n plus, a disp`rut mirajul c` social media poate fi folosit` gratuit pentru a te promova. Aplica]ii care ar trebui s` fie prezente \n arsenalul fiec`rui marketer:

• Google Analytics - toate ac]iunile legate de promovarea unui site sau derularea de campanii online ar trebui s` plece de aici, de la analiza traficului de pe site.

• Buffer pentru a distribui articole interesante simultan pe mai multe re]ele sociale.

• Hootsuite pentru a monitoriza mai u[or activitatea [i discu]iile din re]elele sociale

• Sumall. Gândi]i-v` la Google Analytics, dar nu pentru site-ul propriu, ci pentru conturile din re]elele sociale.

• Infogr.am pentru a crea mai u[or infografice, care \n continuare sunt foarte apreciate \n re]elele sociale [i genereaz` trafic.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

TOOLS

75

A

Instrumente pentru smart retargetingOvidiu B`lc`cianSocial Media Manager, The Pharmacy

Anul 2015 este un an al testelor dup` p`rerea mea. Va trebui s` \nv`]`m s` valoric`m traficul din dispozitivele mobile, iar pariul meu ar fi pentru ”smart retargeting”. Asta \nseamn` c` va trebui s` ne folosim de tool-uri precum AdRoll, Whishpond sau de variantele clasice de re-targeting, neap`rat combinate cu separarea campaniilor \ntre mobile [i desktop, cu mesaje mai personale, mai ”intime” [i mai creative. Este momentul s` evolu`m de la ”ai uitat un produs \n co[”.

Tot pe aceast` idee, optimizarea conversiilor [i A/B testing-ul vor deveni obligatorii, iar tool-uri precum Pleisty, Optimizely sau Marketizator nu vor trebui s` lipseasc` din ”arsenalul” marketerilor.

TOOLS

76

O

Instrumente de cercetare a publiculuiRadu AcsiniaSocial Media Specialist, Samsung

Odat` cu extinderea [i crearea Ecosistemelor de Social Media conversa]iile online se vor polariza \n diverse platforme \n func]ie de interese, format sau vârst`, iar tool-urile care reu[esc s` uneasc` discu]ia din jurului unui subiect \ntr-un loc engaging [i user friendly vor fi esen]iale. Zelist [i RebelMouse sunt ambele op]iuni excelente.

Rezultatele m`surabile vor fi mai cerute, iar tool-urile care urm`resc \ntreg customer journey –ului online [i chiar off-line vor fi foarte c`utate. Posibilit`]ile sunt multe [i depind doar de nevoile [i bugetul fiec`ruia. Exemple ar fi: Omniture, Oracle, SalesForce chiar Analytics [i Insights, toate pot oferi informa]iile de care ave]i nevoie

TOOLS

77

S

Instrumente pentru bannere webRobert kataiVisual Marketer, Bannersnack

Scopul oamenilor de marketing e s` \nve]e din trecut, s` ac]ioneze \n prezent [i s` gândesc` pentru viitor. Iar conceptul pe care ar trebui s`-l \mbr`]i[eze tot mai mult \n 2015 este content marketing. Munca lor ar trebui s` se bazeze pe crearea unui con]inut (content) relevant [i consistent pentru a atrage (marketing) [i a dobândi o audien]` (target) care la rândul ei se va converti \n clien]i (results).

A[a c` marketingul lor ar trebui s` se bazeze pe volum, performan]` [i target [i toate astea pe o singur` platform` pentru a câ[tiga timp [i a fi cât mai eficient.

De aceea recomandarea mea merge pe aplica]ia Bannersnack – un one-stop-shop banner advertising. Cu o acoperire de 99% on the web (Facebook [i Google Display Network) pe o singur` platform` marketerul/advertiserul poate s` creeze vizualuri, poate s` fac` A/B testing, s` lanseze campanii display advertising [i s` m`soare rezultatele cu un singur tracking code.