+ All Categories

Download - Rase de Pasari

Transcript
 • Tehnologia cresterii animalelor

 • Dup caracterele morfo-productive rasele de gini se mpart n urmtoarele grupe:

  grupa raselor productoare de carne (rasele grele) grupa raselor productoare de ou (rase uoare)grupa raselor mixte (intermediare) grupa raselor combatante.

 • Din aceast grup fac parte urmtoarele rase de gini : Cornisn , Cochinchina , Brahma, Dorking .

  Caracteristica comun a acestor rase o constituie greutatea corporal mare a psrilor adulte: reutatea femelelor depete 3,5-4 kg iar a masculilor 5-5 kg.

  Ca exterior psrile din aceast grup se caracterizeaz prin:trunchi larg i adnc, cu forma masiva i linii rotunjite avnd lungimea, lrgimea i adncimea aproape egale. Vzut din profil trunchiul se poate nscrie ntr-un patrat iar vzut din spaiu ntr-o form cubiccapul aste relativ mic n raport cu masa oorporal, ns larg si adnc, cu ciocul scurt si gros la bazacreasta este mica, toracele este larg i adnc, pieptul este bine mbrcat n muchi. Spinarea este foarte larg i scurt, abdomenul este bine dezvoltat, coada este n general micpicioarele sunt scurte si puternice. Scheletul este puternic, ns fin i uor, psrile avnd un randament mare la sacrificare.producia de ou este de 8o-15o buci anual, greutatea oului de 5o-60 g.carnea este gustoas fiind de calitate foarte bun.

 • Rasa de gaini Cornish este o rasa grea specializata pentru productia de carne iar puii acestei rase au o intensitate mare de crestere.

  Caractere morfologice:Prezinta patru varietati de culoare, cea mai raspandita fiind varietatea alba; Aspectul general este caracteristic raselor combatante; Prezinta creasta batuta (10% din pasari au creasta simpla); Ciocul este scurt, gros si bine curbat; Pieptul este larg si bine imbracat in musculatura; Abdomenul este putin dezvoltat; Pielea si picioarele au culoarea galbena;Caractere productive:Productia de oua este mica, de 80-130 oua anual; Greutatea medie a oului este de 60-65 grame; Ouale au coaja pigmentata in brun; Greutatea corporala este de 4,5 -5 kg la cocosi si 3,5-4 kg. la gaini.

 • Ras grea, considerat tipic pentru grupa raselor grele asiatice. Impresia general este de pasre masiv, cu form cubic spre sferic, datorit penajului bogat dar i nfoiat. Este caraterizat corp masiv cu linii rotunjite.Capul este relativ mic n raport cu masa corporal, cioc puternic. Creasta este simpl, dreapt i mic, regulat dinat i cu lobul posterior mic. Trunchiul, cu forme masive are cele trei dimensiuni practic egale. Coada mic i plat purtat jos, este aproape plat. Picioarele puternice, dar scurte, au gambele acoperite cu fulgi, fluierele sunt nclate cu pene mari. A participat la formarea celor mai valoroase rase mixteVarieti de culoare: galben, alb, neagr, albastr, potrnichie, barat, galben-negruGreutatea corporal: coco 3,6 5,5 kg gin 3 4,5 kgProduce anual 80 100 de ou, cu coaj pigmentat n rou brun, cu greutate medie de 55 g.

  Cochinchina alb

 • Cochinchina galben Cochinchina albastru Cochinchina negru

 • Ras grea denumit i "Uriaul ginilor" poate fi considerat ras de carne dei se crete mai ales pentru expoziii.Rasa Brahma a fost format n India, adus n SUA, unde a fost ameliorat i de unde a ajuns n Europa n anul 1850. Este una din cele mai mari rase. Ea a contribuit la ameliolarea si formarea altor rase. Dei creterea sa nu este prea rapid i numrul oulelor nu este prea mare, Brahma este o ras cultivat de numeroi cresctori care iubesc ginile mari. D impresia de for caractrerizat printr-o talie mare i o form foarte larg, profund, ncalat pe tars. Temperament linitit, uor de crescut. Greutatea corporal la coco: 3,5 - 5 kg i 3 - 4,5 kg la gin. Oule de 55 g minim, cu coaja de culoare glbuie pn la brun rocat. Producia de ou este de 120 - 140 pe an. Brahma este o ras foarte rustic; se adapteaz bine la orice climat. Puii cresc relativ ncet, dar carnea lor este excelent. Varietile cele mai obinuite sunt: herminat deschis, herminat nchis, potrnichie, columbia, alb. Varietati mai rare: albastru herminat cu negru, albastru herminat cu auriu.

 • Dintre rasele bune productoare de ou, rasa Leghorn este cea mai important prin caracterele lor economice si prin rspandirea lor. Capul este larg i mic, creasta este simpl i mare, gatul este relativ lung i frumos curbat.Trunghiul este svelt i puternic, privit lateral se nscrie ntr-un trapez. Spinarea este dreapta i lung, abdomenul bine dezvoltat i pieptul tras inapoi. Coada la cocosi este mare si frumos arcuit, iar la gini este purtat strans. Picioarele sunt relativ lungi. Greutatea corporal este mic 1,5-2 kg la gini si 2-2,5 kg la cocoi. Producia de ou este 180-250_ buci pa an, cu o greutate a oului de 6o-65 g. Sunt rase precoce, puicile incep sa se ou la virsta de 4,5-5 luni, uneori si mai devreme. Psrile din aceast grup se caracterizeaz printr-o constituie fin i temperament vioi.

 • Ras Italian argintie este o ras uoar.Greutatea corporalla coco 1,75 - 2kg la gin 1,5- 1,75 kg. Producia de ou este de 210 - 240 pe an.Varieti: varietile de culoare cele mai obinuite sunt: potrnichiu, argintiu, barat, galben, negru, alb.

 • Aceste rase sunt cele mai rspandite fiind bune atat pentru producia de ou cat si pentru cea de carne. Din aceast grup fac parte urmtoarele rase: Rhode-Island, Sussex, Plymouth-Rock, Wyandotte, Orpington, Gat golas de Transilvania.

  Ca exterior, psrile din aceast grup sa caracterizeaz prin forme corporale intermediare. Capul este de mrime mijlocie, cu creasta variabil, ca form si mrime in funcie de ras. Gatul este mai gros i scurt, pieptul si abdomenul rotunjite, spinarea este scurt, talia mai nalt fa da rasele usoare.Trunchiul este larg, adanc, lung i se nscrie ntr-un dreptunghi.Sunt psri mai rezitente decat rasele uoare. Greutatea medie la gini este de 2,5-3kg, iar la cocoi de 3,5-4kg.Producia de ou aste de 150-190 buc. cu greutatea oului de 55-65g. Sunt rase destul de precoce, neepand sa se ou la varsta da 6-7 luni.

 • Rasa Rhode Island este recunoscut ca cea mai important ras mixt cu aptitudini aproape egale pentru producia de ou i de carne. S-a format n SUA (Rhode Island i Massachusetts) n perioada 1850 - 1899.Impresia general atrage atenia mai ales prin culoarea rasei specific, forma alungit i compact a corpului. Creasta simpl mijlocie, piept larg i adnc, trunchi alungit, ciocul, fluierele si pielea de pe corp galben. Coada nu prea lung, este la cocoi frumos rotunjit i la gin purtat strns. Produce anual n medie 170 de ou de 58 g cu coaja colorat brun-nchis. Greutatea corporala: coco 3,5 - 4 kggaina 2,5 - 3 kg.Varieti: varietatea roie.

 • Rasa Sussex este o ras mixt pentru producia de ou i carne. Este o rasa veche a carei origine este controversat. Crescut n sudul Angliei (Sussex i Surrey) a participat la expoziii n anul 1845. Impresia general este dat de un corp armonios, cu trunchiul evident mai lung si mai adnc dect la celelalte rase mixte.Produce anual 160 - 180 de ou cu o greutate medie de 55 - 60 g. Greutatea corporal: coco 3 - 4 kg gina 2,5 - 3 kgVarieti: herminat deschis.

 • Rasa Plymouth Rock s-a format n anul 1870 n SUA ncepnd cu varietatea barat. Este o ras mixt cu aptitudini de producie att pentru ou ct i pentru carne. Psrile de ras Plymouth Rock dau impresia unor psri solide i puternice, cu o foarte bun proporionalitate a corpului.Capul, relativ mare, are creasta simpl, mic. Trunchiul este larg si adnc, dar potrivit de lung, cu pieptul rotunjit. Spinarea, larg i dreapt, este aproape orizontal. Coada este scurt i globuloas. Greutatea corporal 3,8 - 4 kg la coco i 2,7 - 3,4 kg la gain. Produce anual 150 - 170 ou cu o greutate medie de 55 - 57 g cu coaja galben nchis pn la brun. Are trunchi lung i purtat orizontal cu creasta simpl mijlocie cu fluiere, ciocul i pielea de pe corp galben.Diferite varieti: barat, alb, neagr, galben, brumrie.

 • Rasa format n America de nord n anul 1880 prin varietatea argintie. Celelalte varieti s-au format n circa 20 de ani prin selecie continu. Cea mai perfecionat i rspndit este varietatea alb. Pieptul i abdomenul dezvoltat, ciocul, fluierele i pielea de pe corp galbene la varietatea albWiandotteWiandotte albastru

 • Este crescut n principal pentru randamentul bun la carne fraged, dar i pentru producia bun de ou pe timpul iernii i de tendina de a cloci. Sunt psri de talie mare, cu penaj abundent, destul de moale i suplu, ce d impresia unei poziii joase, de form rotunjit, egal ca nlime, lime i profunzime. Greutatea cocoului peste 3,5 4 kg i gina peste 2,8 - 3,5 kg. Oule au 55 60 g, coaja galben. Au o producie anual de 120 160 de ou.Ras rustic, Orpingtonul este uor de crescut. Ea nu zboar i se adapteaz la toate sistemele de cretere.Diferite varieti: varietatea cea mai cunoscut este cea galben. Numeroase alte varieti sunt admise, printre care: neagr, alb, albastr, alb herminat cu negru, galben herminat cu negru, roie, barat, etc.

  Orpington galbenOrpington negru

 • Ras mixt, cu un exterior originar care a fcut-o popular pe toate continentele ca pasre de expoziie, dar posesoare i a unor nsuiri de producie.Ras foarte veche, format n mod natural n zona carpatic, cu un centru de rspndire n secolul al XIX-lea n Transilvania de unde, mai ales prin Austria, s-a rspndit n restul Europei. Impresia general este dat n primul rnd de gtul gola pn sub gu i de conformaia aparte a trunchiului.Ciocul relativ scurt, dar gros la baz, creast simpl, mic, purtat drept i cu lobul posterior puternic deprtat de ceaf.Pe fa i pe ntreg capul nu prezint pene, cu excepia unui mic smoc pe cretet i ceaf, care d impresia unei scufie.Gtul, fiind i uor curbat n S este complet gola pn sub gu i cu pielea de culoare rou aprins, ceea ce l face s par mai lung dect n realitate.Produce anual 120 170 de ou, cu o greutate medie de 55 60 g i coaj alb.Greutatea corporal: coco 2,5 3 kg gin 2 - 2,5 kg

 • Rasa "Mii de flori" face parte din categoria raselor pitice. Ras decorativ din Asia, adus n Europa i ameliorat. Este foarte atractiv n expozitii datorit multitudinii de culori pe care le are.

  Greutatea cocoului: 750 g, iar a ginii 680 g, avnd o productie de ou destul de mare.

  Varieti: sunt foarte multe varieti de culoare, cea mai raspndit fiind varietatea porelan

 • Acestea se creteau n trecut pentru luptele de cocoi, urmarindu-se obinerea da psri puternice, curajoase care s-i manifeste permanent dorina de lupt.

  La nceput s-au neglijat caracterele utile din punct de vedere economic.

  Mai tarziu cresctorii s-au orientat ctre producerea de psri frumoase pentru expoziii, iar n ultima vreme se urmrete fie aspectul productiv al acestor rase.

  Cele mai importante rase din aceast grup sunt: Aseel, Malaiez, Indian.

 • RASA COMBATANTA DE ASEEL Originea: India Varietate de culoare: rosie, pestrita, alba Greutate: cocos 2,5 - 3 kg, gaina 2 - 2,5 kg Productie oua: 60 - 80 oua anual (greutate 50-55 grame) RASA COMBATANTA MALAEZA Originea: Asia, India, Insulele Sonde Varietate de culoare: neagra, rosie - neagra, rosie Greutate: cocos 5 - 6 kg, gaina 3,5 - 4 kg Productie oua: 100 - 120 oua anual (greutate 60-62 grame) RASA COMBATANTA INDIANA Originea: Bengal Varietate de culoare: rosie - neagra, Greutate: cocos 5 kg, gaina 3 kg Productie oua: 100 - 120 oua anual (greutate 60-62 grame)

 • Ratele Aylesbury sunt originare din Anglia. Este o rasa grea si cu carnea cea mai buna.Penajul este de culoare alba iar ciocul este roz palid.Randamentul ouatului este mult mai mic decat la rata Pekin.Greutatea de taiere a ratoiului este de 4,5 kg iar a ratei de 4 kg. Ratele Aylesbury au un inalt raport de carne.Aceasta rata se creste in sistem gospodaresc si nu se impune in productie industriala. In Germania, de pilda, este greu de intretinut.Ratele de Rouen provin din rate salbatice care au fost ameliorate la sfarsitul secolului XIX.Penajul ratoiului este pestrit si seamana cu al ratelor salbatice. Este o rata grea, aproape masiva, care poate depasi 5 kg. Carnea este deosebit de frageda, suculenta si gustoasa. Ratele de crescatorie depun circa 80 de oua pe sezon.Ratele de Rouen sunt putin pretentioase.

 • Rasele albe Pekin sunt crescute pentru carne si pene. Sunt deosebit de rentabile. In 1870 a fost creata In China pentru gradina zoologica din Gent (Belgia) dupa care s-a raspandit in toata Europa. capul este aproape rotund, ciocul lat de culoare portocalie; Corpul are format dreptunghiular si directie oblica caracteristica;Pieptul este rotunjit, purtat sus;Abdomenul dezvoltat si adnc; Penajul este complet albMasculii au greutatea corporala de 3,5 kg iar femelele de 3 kg;Productia de oua este de 90-120 buc. anual;Greutatea oului 70-90 grame;Ouale au coaja de culoare alba, uneori pigmentata n verzui.

 • Rasa de curci Bronzata ameliorata Intensitatea de crestere a tineretului din rasa Bronzata ameliorata este mare. Astfel la 12 saptamani masculii cantaresc 3,25 kg. iar femelele 2,6 kg.Capul este larg si lung, cu gat lung, gros si directie aproape verticala;Trunchiul este bine dezvoltat cu muschii pieptului foarte bine dezvoltati;Picioarele sunt lungi si groase;Pielea este alba si uneori galbuie;Penajul este negru, cu reflexe verzui-aurii si violet;Curcanii au greutatea corporala medie de 15-17 kg. iar curcile au intre 8 si 10 kg;Productia medie de oua: 60-75 buc. anual.

 • Rasa Neagra de Norfolk are o culoare a pielii alb-vioriu imaculat, caracter foarte apreciat n procesul de industrializare a carnii de curca.Culoarea penajului este neagra cu reflexe verzui pe tot corpulGreutatea corporala a curcanilor este de 9-10 kg, iar curcile de 5-8 kg.Tineretul ngrasat ajunge la 4,5 kg.Productia medie de oua este de 60-90 buc. anual.Prefera o furajare naturale bazata pe cereale.Provine din rase europene.

 • GreleRasa ToulouseRasa Emden SemigreleRasa PomeranaRasa Chineza

  Rasa ToulouseRasa Emden Rasa Chineza

  *


Top Related