+ All Categories
Transcript

Motoare Termice cu ardere externa

Motoare Termice cu ardere externaCrmari Radu

Motor cu ardere externUn motor cu ardere extern este o main termic motoare n care energia intern a agentului termic, nclzit n prealabil ntr-un generator extern (generator de abur, camer de combustie) sau de o surs extern prin peretele motorului sau printr-un schimbtor de cldur, este transformat n lucru mecanic.

Motorul cu aburiMotorul cu abur este un motor termic cu ardere extern, care transform energia termic a aburului n lucru mecanic. Aburul sub presiune este produs ntr-un generator de abur prin fierbere i se destinde ntr-un agregat cu cilindri, n care expansiunea aburului produce lucru mecanic prin deplasarea liniar a unui piston, micare care de cele mai multe ori este transformat n micare de rotaie cu ajutorul unui mecanism biel-manivel. Cldura necesar producerii aburului se obine din arderea unui combustibil sau prin fisiune nuclear.

Masina lui wattLa maina sa inventat n 1769, aburul trecea ntr-o camer separat pentru condensare. Deoarece cilindrul nu era ncalzit i rcit alternativ, pirderile de cldur ale mainii erau relativ sczute. De asemenea, maina lui Watt era mai rapid. Aceste soluii i diversele mbuntiri concepute de Watt au fcut ca maina cu aburi s poat fi folosit ntr-o gam larg de aplicaii.

Mainile cu abur au fcut posibile i tiprirea ziarelor, torsul i esutul textilelor i acionarea mainilor de splat n spltoriile cu aburi. Mainile cu abur puneau n micare caruselele, iar unii fermieri foloseau energia aburului pentru a ara pmntul. Antreprenorii de curtorii aveau aspiratoare cu abur, i la cele mai bune frizerii din orae existau chiar i perii pentru masarea capului acionate cu abur.

Multumesc pentru atentieMotorul stirlingMotorul Stirling este o main termic cu aer cald cu ciclu nchis regenerativ. Ciclu nchis" nseamn c fluidul de lucru este ntr-un spaiu nchis numit sistem termodinamic, iar "regenerativ" se refer la utilizarea unui schimbtor de cldur intern care mrete semnificativ randamentul potenial al motorului Stirling. n motorul Stirling sursa de energie termic poate fi nu numai arderea unui combustibil ci i energia solar sau energia nuclear. Un motor Stirling funcioneaz prin utilizarea unei surse de cldur externe i a unui radiator de cldur, fiecare din acestea fiind meninut n limite de temperatur prestabilite i o diferen de temperatur suficient de mare ntre ele.


Top Related