+ All Categories
Transcript
 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  1/24

  Introducere

  Trestia de zahr a fost descoperit acum 2000 ani n Insulele din Pacific unde

  vrejurile unei plante preau c conine un fluid dulce. Sfecla de zahr s-a descoperitmai trziu n secolul 17, cnd o alt plant gsit coninea un fluid dulce. Plantele auformat zahrul ca un mod de pstrare a energiei nefolosite, aa cum animalele daugrsime. Zahrul este cunoscut datorit gustului dulce i energiei, aadar, plantelesunt cultivate comercial pentru a extrage zahrul.

  n fiecare an, exist peste 120 milioane de tone de zahr produse de peste 120ri. Aproape 70% din zahr este produs din trestie o iarb nalt cu tulpin mare cepoate fi gsit n cantiti mari n rile tropicale. Restul de 30% se obin din sfecl oplant rdcinoas, asemntoare cu pstrnacul. Acestea pot fi gsite n zonele cutemperatur sczut din nord. Zahrul este apoi separat de aceste plante i modificat

  pentru uz comercial.Zahrul nu e legat de sucroz; un carbohidrat care are loc naturalmente n

  plante precum fructe i legume. Este produs prin fotosintez proces prin careplantele convertesc energia ( lumin, ap, oxigen) n hran.

  Introducere la trestia de zahr

  Trestia de zahr e o plant tropical ce crete la aproape 3-6 metri stimulatdin plin de soare i ap. Este o plant comercial care poate fi cultivat intenionat,exist o varietate de trestie care poate ajunge la 5 metri. Seamn cu bambusul i are

  o mantie strlucitoare, care protejeaz fibra dulce, lemnoas din interior. n funciede varietate i locaie, coninutul de zahr variaz, dar tipic pentru o trestie, n condiiinormale, procentul de 12-14 % zahr. Producia variaz i ea, dar de obicei este de10 tone/ha. aizeci de ri produc 70 milioane de tone de zahr anual. America cultiv50% din rezerva mondial de zahr de trestie. Aproape 50% din zahrul din MareaBritanie provine din trestie.

  Cultivarea trestiei de zahr

  Sunt plantaii de trestie de zahr i terenul este pregtit cu plugul nainte decultivare. Poriuni mici de trestie plantat se numesc setts, acestea pot prinde

  rdcini i dau noi pui. Plantele sunt apoi stropite cu ap i fertilizator. Fiecare setpoate produce pn la 7 plante i procesul dureaz de la 11 luni la 18 luni nainte catrestia s produc destul zahr pentru a fi recoltat. Este folosit un utilaj special cndse recolteaz. Procentul de zahr coninut n trestia de zahr este de 12%. Duprecoltare, dup ce rdcinile sunt intacte, recolta are capacitatea de a se dezvolta iar

  n 12 luni, n condiii ideale. Noile trestii se numesc ratoons. Trestiile sunt duse apoi ntr-o moar pentru trestie de zahr, pentru a fi procesate n zahr brut. Aceastatrebuie realizat ntr-o perioad scurt, deoarece calitatea acestora se deterioreaz nclimate calde i umede.

  1

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  2/24

  Fabrica de zahr din trestie

  Procesul care separ zahrul din trestie implic 2 faze:

  Stadiul 1 Morile de zahr

  Acestea sunt situate pe lng zonele de cu zahr. nuntrul lor zahrul bruteste separat de plant i apoi transportat ctre rafinrii pentru prelucrare. n medie, unhectar conine cam 50 de tone de trestie de zahr, din care pot fi extrase 5 tone.

  Trestia este curat i tiat n bucele cu ajutorul unor cuite rotative Este presat i zdrobit ntre rulmeni uriai pentru extragerea sucului Aceasta este stropit cu ap fierbinte, lmie verde i CO2 (dioxid de carbon)

  este adugat pentru curirea sucului rezultat mprtierea CO2 prin mixtur formeaz carbonatul de calciu un cristal ca de

  cret care atrage componentele din plant care nu produc zahr, precum

  ceara, grsimi din sirop n curitor, carbonatul de calciu i celelalte substane cad de pe sucroz i se

  atern pe fundul vasului Lichidul maro e filtrat pentru a produce un suc subire Sucul este fiert n vacuum (vid) pentru a forma sirop gros Cristalele (zahr brut) i siropul (melasa) sunt separate n centrifug Cristalele de zahr brun brut sunt produse.

  Acest zahr brun conine 96-98% sucroz i este trimis n toat lumea. Melasa,o substan gras produs n timpul rafinrii zahrului n rafinrii, acoper cristalele dezahr aproape pure. Aceast substan conine ap, zahr, materiale din plante,minerale i alte ne-zaharoase. Purificarea urmtoare trebuie realizat pentru ca acelecristale s devin stabile n stocare i comestibile.

  Stadiul 2 Rafinarea

  Una din cele mai importante funcii la rafinrie este de a transforma zahrulbrut n zahr comestibil. De asemenea se transform zahrul brut n zahr comercialprecum cel brun i cel granulat, ct i celelalte produse de consum i industriale.Zahrul brut ajunge la rafinrii pe vase sau cu trenuri de marf, n cutii. Sunt apoiamestecate cu o soluie de zahr i ap pentru a elibera melasa care nconjoarcristalele de zahr brut. Aceasta produce o mixtur groas, numit magna. Magna

  este apoi dus ntr-o centrifug mare pentru a separa melasa de cristale prin rotire.

  Cristalele sunt apoi splate i filtrate pentru a se ndeprta impuritileinsolubile i pentru a forma un lichid clar, auriu. Filtrele de carbon sunt apoi folositepentru a ndeprta culoarea i pentru a produce sirop alb. Cristalele perfecte de zahrsunt produse prin evaporarea precaut a apei. Aceste cristale sunt trecute printr-ocentrifug pentru a ndeprta siropul rmas i apoi splate cu ap fierbinte, proaspt.

  2

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  3/24

  Cristalele umede sunt trimise la un usctor, unde coninutul apei este redus laaproximativ 0,03%. Acest zahr uscat este trecut apoi peste un screen pentrusepararea cristalelor funcie de mrime i mpachetat standard pentru consum sauspecializat pentru clienii industriali. Rafinarea are loc pe perioada unui an n MareaBritanie, folosind zahr brut din mai multe ri. Exist un grad variat al procesului de

  rafinare i tipul de zahr produs va depinde de gradul de rafinare.Produse secundare ale zahrului din trestie

  La morile de zahr dup extragerea zahrului, trestia rmas , denumitbagasse este folosit drept combustibil pentru fierbtorul morii. Aceasta reducecostul extraciei de zahr i face procesul mai economic i autosuficient. Trestiarmas mai poate fi folosit i n industria de producere a hrtiei.

  Melasa este o alt form de produs secundar valoros.

  Sirop din trestia de zahrTrestia de zahr pentru sirop este cultivat pe o arie mai extins n USA dect

  cea pentru zahr. Zona se extinde din estul Texasului pn la Carolina de Sud.Cultura este n principiu aceiai att la trestia de zahr ct i la unele varieti. Dinmoment ce o mare parte din producie este n zone cu un sezon de cultivare mai micdect n zonele productoare de zahr, varietile care se maturizeaz mai devremesunt eseniale. Mare parte din trestia crescut pentru sirop este pe ntinderi mai mici isiropul e prelucrat pe scar mic, dei exist cteva fabrici mari.

  Pentru cea mai bun cretere i calitate a siropului, recolta ar trebui ntrziat

  pn dup trestie, dar nainte de a veni ngheul. Frunzele sunt dezbrcate de petrestie fie prin aparatur special, fie prin tierea sau ruperea lor cu mna. Tulpinaeste tiat aproape de nivelul solului. ntrzierea cu o lun ntre tiere i fabricareasiropului nu destabilizeaz nici calitatea i nici cantitatea siropului, avnd n vedere ctrestia nu nghea.

  n general, morile cu 3 roi orizontale cu motoare sunt folosite pentru a extragesucul. Morile mari pot folosi roi sub presiune hidraulic. Ar trebui s se obin de la50 la 60 kg de suc din 100 kg de trestie. Evaporatorii deschii, cu o curgere continusunt n general folosii pentru concentrarea sucului. Sucul rece intr la captul de josal evaporatorului care e nclzit de un foc de dedesubt, sau n instalaii mai mari, debobine cu aburi. Cnd sucul e nclzit , proteinele i ali constitueni nezaharoi secoaguleaz, plutesc la suprafa i sunt ndeprtai la captul de sus.

  n aparatele de prelucrare poate fi folosit o finisare final sau containerul deevaporare. Densitatea corect a produsului final este determinat folosind unhidrometru (35-360 Baume) sau prin stabilirea punctului de fierbere cu un termometru(226-228F). Siropul terminat este filtrat i plasat n containere ct este cald. Produciade zahr din trestie s-a schimbat mult, ajungnd la mai mult de 28 milioane degaloane n 1945, cnd zahrul era afectat de cel de-al II-lea rzboi mondial.

  3

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  4/24

  Producia n 1966 i 1967 era n medie de 2.151.000 galoane anual. Totul erautilizat pentru mncare. Cu varieti bune i practici agronomice bune, un acru detrestie ar trebui s produc ntre 500 -600 de galoane de sirop finisat. Cantitileobinuite sunt doar aproape la jumtatea acestei cantiti.

  Cultivarea sfeclei de zahr

  Sfecla este cultivat ca o parte dintr-o cereal rotativ mpreun cugrul,mazrea i hamei. Aceast metod de cultivare a fost faimoas cu autorul luiTownshend, un proprietar de pmnt din Norfolk din secolul 18. Rotaia maximizeazutilizarea pmntului fr a reduce mult fertilitatea solului. nainte de aceast metod,fermierii trebuiau s prseasc cmpul la fiecare 3-4 ani pentru a permite solului sse recupereze, nainte de o nou cultur.

  Pregtirile pentru cultivarea sfeclei au loc toamna. Solul e testat cu regularitatepentru nivelele de fosfat, potasiu i sodiu, minerale necesare nainte de a se trece cu

  plugul. Lmia verde poate de asemenea fi folosit pe cmp pentru a scdea nivelulde aciditate. Semnatul ncepe din Martie i nceputul lui Aprilie. Fertilizatorul denitrogen este folosit pentru a asista cultivarea. Sunt folosite de asemenea ierbicidespeciale pentru a opri creterea ierburilor.

  Pregtirea terenurilor pentru sfecl de sfecl de zahr ncepe de la nceputultoamnei atunci cnd solul e testat pentru a vedea dac fosfatul, potasiul i sodiultrebuie s fie aplicate nainte de plug. Uneori lmia verde este mprtiat pentru aasigura c solul nu are muli acizi. Semnatul are loc de obicei la sfritul lui Martie i

  nceputul lui Aprilie. Fertilizatorul de nitrogen este aplicat n acel moment pentru aasigura grnele s creasc i ierbicidele speciale pot fi mprtiate pe cmp pentru

  oprirea ierburilor.Timpul este esenial la cultivarea sfeclei de zahr. Recolta are loc ntre

  septembrie i februarie. Acesta perioad este cunoscut sub numele de campanie,cnd coninutul de zahr din sfecl este maxim. Orice ntrziere poate fi costisitoarepentru c ngheul poate vtma cu uurin sfecla.

  Prin urmare, procesul de recoltare este realizat pe ct se poate de rapid.Fermierii recolteaz sfecla prin tierea frunzelor care sunt n vrful plantelor desfecl. Apoi sunt folosite ca mncare pentru animale sau sunt folosite ca fertilizator.Rdcinile sunt curate i trimise la fabric. Pentru c sfecla e mare i grea este bines pstrm transportul la minim pentru a reduce costurile i pentru a crete eficiena.

  Fabrica de sfecl de zahr

  Spre deosebire de trestia de zahr, procesarea sfeclei ar loc ntr-o singurlocaie.

  4

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  5/24

  Fabrica de zahr

  Sfecla de zahr este curat i tiat n fii numite tieei.Acetia sunt trecui printr-un difuziedin care sunt ridicate de jos n sus.Tieeii sunt stropii cu apa fierbinte. Pentru a cura sucul rezultat sunt

  amestecate dioxidul de carbon i lmia verde.Bulele de dioxid de carbon sunt trecute prin mixtur i filtrate i filtreaz sucul i

  se ndeprteaz substanele nezaharoase.

  Sucul este fiert n vid pentru a produce un sirop concentrat. Cristalele ncep sapar. Cristale mici de zahr, numite semine sunt adugate de cristalizareacatalizei.

  Cristalele sunt separate de sirop ntr-o centrifug.Este produs zahrul alb granulat.

  n Marea Britanie, este testat coninutul de zahr de la cte o mostr din

  fiecare livrare, iar fermierul este pltit corespunztor.n medie de pe un hectar de teren se obin cam 14 tone de rdcini de sfecl

  din care poate fi extras 1 ton de zahr.

  Fabrica ncepe s produc cnd ncepe recoltarea, de obicei la sfritul luiseptembrie i se termin cnd se proceseaz toat sfecla. De obicei n februarie cndaceasta este gata, fabrica este nchis pn la urmtorul sezon.

  Produse secundare ale sfeclei

  Unul dintre produsele secundare ale sfeclei este pulpa care e lsat n urmcnd zahrul este extras din tiei. Aceasta este presat n pilule pentru hranaanimalelor i alte produse. Partea de sus a plantei poate fi de asemenea folosit cafertilizator sau ca provizie de hran pentru animale.

  Introducere la tipurile de zahr

  Zahrul exist sub o varietate de forme, cea mai comun form fiind zahrulgranulat. Acest tip este folosit zilnic pentru ndulcirea cerealelor i a buturilor fierbini.Apsnd zahrul umed n containere nainte de a se usca se produc cuburi de zahr.

  nghearea zahrului este folosit pentru a acoperi mncarea, precum prjituri ipastele i este produs prin mcinarea cristalelor de zahr n pudr fin.

  Zahrul granulat

  Sunt multe tipuri diferite de zahr granulat, dintre care multe sunt utilizate deproductorii de mncare i brutari profesioniti i nu sunt disponibile comercial.Diferena major dintre tipurile de zahr granulat este mrimea cristalului ei. Fiecaremrime va asigura o caracteristic unic ce face zahrul potrivit pentru rolul luispecific.

  5

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  6/24

  Zahrul obinuit, fin i extra fin

  Zahrul obinuit este cel de cas. Poate fi cumprat de la orice magazin. Estezahrul adesea folosit la prepararea bucatelor. Este denumit fi sau extra fin, de ctreproductorii de mncare din cauza cristalelor fine potrivite pentru controlul greutii i

  pentru coacerea pastelor i prjiturilor.Zahrul din fructe

  Acest zahr este mai fin dect cel obinuit i este folosit n mixturi de mncareuscate precum deserturile gelatinoase i budinc i n mixturi de butur (cocktailuri) .Cristalele din zahrul de fructe au o structur mult mai uniform dect zahrulobinuit. Aceasta este o calitate important n special n mixturi pentru c previne caacele cristale mici s se separeu sau s cad pe fundul cutiei.

  Zahrul brutresc

  Mrimea cristalelor al acestui tip de zahr este chiar mai fin. A fost produs nspecial n industria zahrului i este folosit n principal pentru gogoi i prjiturele(fursecuri).

  Zahrul superfin, ultrafin sau de bar

  Acest zahr are cea mai fin dimensiune a cristalelor dintre toate tipurile dezahr granulat. Este potrivit pentru prjiturile cu texturi extra fine , precum i pentrufructe i ndulcitori la buturilor reci, pentru c se dizolv uor. Este cunoscut i cazahr bobie.

  Zahr pudr

  Acesta se formeaz prin mcinarea zahrului granulat n pudr i apoi cernut.Conine aproape 3% carbohidrai de porumb preventiv. Sunt 3 tipuri diferite de fineecare poate fi produs de fabricani. Acela care poate fi cumprat este cel mai fin dintreele i este folosit n special pentru ngheare i fric. Brutarii industriale le folosesc pecelelalte 2.

  Zahrul brut

  Mrimea cristalelor la acest zahr este mai mare ca la cel obinuit. n modnormal sunt procesate din cea mai fin soluie de zahr. Aceasta face ca zahrul sfie mai rezistent la schimbarea culorii sau la inversiunea la temperaturi nalte i potrivit

  n fondant, fabricarea de dulciuri i buturi.

  Zahrul nisipos

  Acesta este un alt tip de zahr granulat cu cristale mari, folosit n principalpentru industrie de fabricare a dulciurilor i a gtitului pentru a se mprtia pesteproduse. Cristalele mari reflect lumina i dau produselor un aspect strlucitor.

  6

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  7/24

  Zahrul maro

  Zahrul turbinado

  Acesta este un zahr brut care a fost parial procesat pentru ndeprtarea unor

  melase de suprafa. Are o culoare glbuie i un gust blnd, care este utilizatdeseori n ceaiuri.

  Zahrul maro (deschis i nchis)

  Cristalele de zahr maro sunt acoperite n sirop de melas cu arom natural iculoare natural. Este produs prin fierberea siropurilor de melas pn ce cristalele seformeaz. Cristalele sunt trecute ntr-o centrifug pentru rcire i uscare. Un alt modde a produce zahrul maro este amestecare melasei cu zahrul alb. Zahrul maro

  nchis conine mai mult arom i culoare ca cel deschis. Cele deschise sunt folositen gtit i n fabricarea glazurilor, sucurilor dulci i a condimentelor. Zahrul maro

  nchis, cu aroma sa puternic este ideal pentru cozonac, chec, boabe coapte ibudinc cu prune.

  Zahrul Barbados i Muscovado

  Acesta este un zahr maro britanic, foarte nchis i are o arom puternic demelas. Cristalele au o textur mai lipicioas i mai dur dect zahrul maro obinuit.

  Zahrul maro liber curgtor

  Acesta este zahr fin, ca de pudr, mai uscat ca zahrul maro obinuit fapt

  pentru care nu face cocoloae i este similar cu zahrul alb din punct de vedere alcurgerii libere.

  Zahrul Demerara

  Este foarte popular n Marea Britanie i este un zahr maro deschis cu cristalemari, aurii i lipicios. Este deseori utilizat n ceai, cafea i mncruri fierbini.

  Zahrul lichid

  Acestea s-au dezvoltat nainte ca metodele moderne de procesare s factransportul i manevrarea mai eficient. Sunt cteva tipuri de zahr lichid.

  Sucroza lichid este zahrul granulat lichid i poate fi folosit n produse similarezahrului granulat.

  Sucroza lichid Amber are o culoare mai nchis i arom de zahr de trestie.

  Zahr invert

  Acest zahr a fost spart chimic i a format o proporie egal de glucoz ifructoz. Acest tip de zahr este disponibil doar n form lichid i este mai dulce ca

  7

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  8/24

  zahrul granulat. O form de zahr inversat este produs n special n industriabuturilor carbogazoase.

  Este de fapt jumtate zahr inversat i jumtate zahr granulat dizolvat. Esteun tip de sirop de zahr total inversat i este produs comercial, folosit n produsealimentare pentru a mpiedica cristalizarea cristalelor i a menine umiditatea.

  Producia mondial de zahr

  Producia pezone

  Populaia pemil. tone

  Exporturi nmilioane

  Milioane detone

  Consum pecap de

  locuitor/kgAustralia 5,5 19 4,7 45Brazilia 14,5 167 6 48UE 18 375 5,5 36India 14 981 0,5 14Africa de Sud 2,5 45 1,1 30

  Thailanda 6 62 4 27USA 6,5 269 0 30

  Preurile de pe piaa mondial pentru zahrul brut actualmente sunt de 132USD/tona, ceea ce indic faptul c piaa are dificulti n a potrivi cretereasubstanial de productori mari n acest an. ri c a Brazilia, Thailanda, China iIndia i-au crescut producia cu cel puin 1 milion de tone fa de anul trecut, au oprovizie mai mare de zahr.

  Preurile la zahr au fost considerate ca necostisitoare. Prin urmare au cauzato necesitate de zahr care ajut la micorarea problemei asupra proviziilor. Pn

  acum, piaa nu a artat o cantitate vast de cereri neobinuite la preurile sczuteactual, aadar rezultatul nu a avut un succes aa de mare ca anul trecut. Ar putea fi 2motive pentru aceasta:

  1) Rusia, ca importator mondial dominant de zahr a purtat o datorie de importscump.

  2) Anul trecut cumprtori din Orientul Mijlociu stocau zahrul nainte deproblema cu Irak.

  Piaa are nevoie de stabilitate asupra preului actual nainte ca o nou cerins fie fcut. Din 1990, moda pe piaa mondial a zahrului poate fi identificat n 2

  faze. Din 1990-1995 comerul cu zahr rafinat, ca procent al comerului total acrescut n folosul comerului cu zahr brut.

  Din 1995 s-a ntmplat reversul ca rezultat al nfiinrii rafinriilor independentepe pia. Aceasta a avut cteva avantaje: n primul rnd nu mai este constrns deperioade de operare a fabricilor de zahr brut i sunt mai eficiente pentru c

  ncrctura poate fi mai mare.

  8

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  9/24

  nainte rafinriile erau de obicei lng fabricile de zahr brut i rafinau zahrulnainte de export.

  Un exemplu de o asemenea schimbare n calea importului, Dubaiul anilor 90 iArabia Saudit a anilor 90 a importat un total de 600.000 tone de zahr rafinat i 0

  tone de zahr brut, dar n 2002 aceasta s-a schimbat la 400.000 tone de zahr rafinati peste 140.000 tone de zahr brut. Este din cauza construciei de rafinrii n oraeleporturi ale celor 2 state.

  Fiecare din aceste rafinrii poate rafina 800.000-1.000.000 tone de zahr brut.Din 1999, Africa de Sud a exportat aproape 40.000 tone de zahr brut n

  fiecare an ctre aceste ri i aceast cretere n cerin de zahr brut mrea industriazahrului din Africa de Sud.

  Transportul n industria zahrului

  Transportul reprezint unul din cele mai importante costuri din industria

  zahrului. O mare parte din zahrul produs din sfecla de zahr este folosit n ara deorigine. Marea Britanie a importat 1/2 din zahrul ei din ri care cultiva trestia dezahr. n industria zahrului din sfecl camioanele sunt folosite pentru transportulsfeclei de zahr ctre fabricile de procesare.

  n industria zahrului din trestiei de zahr, zahrul brut este transportat navalpretutindeni n lume n cutii mari. Odat ajuns la destinaie, este dus la cele maiapropiate rafinrii care sunt situate lng porturi. Odat ce sunt rafinate att zahruldin sfecl ct i cel din trestie sunt duse n magazii, n fabricile productoare demncare i buturi din ar.

  O introducere la stabilirea preului fizic al zahrului

  Punerea preului fizic pe zahr, adic fixarea preului pentru loturile incrcturile actuale de zahr, este realizat adesea n raport cu pieele viitoare azahrului brut i alb. La nivel internaional, viitorul zahrului brut este negociat pepiaa New York Board of Trade i zahrul alb este negociat pe piaa LIFFE nr.5.

  Comercianii de zahr trebuie s afirme continuu dac zahrul brut sau albdintr-o anumit origine este mai abundent sau nu. Dac nu, preul poate fi relevantpentru lunile viitoare. Dar dac este abundent i lipsesc cumprtorii, preul poate ficonsiderat slab i poate fi n dezavantaj pentru lunile ce urmeaz. Oricum, daczahrul e declarat apt att de pieele din New York ct i din Londra, atuncideintorul zahrului va prefera s-l livreze la Exchange, dect s-l vnd cu maipuin.

  Problema pentru cumprtorii i vnztorii de zahr fizic este c dei i potevita marfa pe pieele viitoare, nu pot evita (vezi mai jos) avantajul sau dezavantajul

  n ceea ce privete preul. Tot ce pot face este s fac o afirmaie dac n viitor acestelement ar putea fi n favoarea lor nainte s se decid s fac vnzare/cumprare.

  9

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  10/24

  Ali factori n afar de provizii au de suportat nivelul avantaj ori dezavantajpentru zahrul fizic. Calitatea zahrului ar fi de asemenea reflectat n valoarea lui,dei au fost ceva ocazii cnd cerinele puternice pentru o calitate mai slab audistorsionat acest lucru.

  Valoarea zahrului fizic este de asemenea influenat de locaia acestuia. Dac,

  s zicem un cumprtor mare ca Indonezia a intrat s cumpere zahr alb, potenialiivnztori ar cuta zahr ct mai aproape de destinaie pentru a salva costurile detransport. n prezent att zahrul alb din Thailanda i Coasta de Est al Indiei au ratecompetitive de 16 $ US pe mil. de tone ctre Indonezia.

  Dar n prezent, zahrul indian este mai ieftin ca cel alb din Thailanda. Att timpct cumprtorul este satisfcut de calitatea i ambalajul zahrului indian, atuncivnztorii trebuie s asigure zahrului indian un pre mic, dat fiind c ratele suntaceleai cu cele din Thailanda.

  Dac acestea se ntmpl la nivel major, avantajul pentru zahrul alb

  thailandez ar scdea n timp ce zahrul indian ar fi cutat mai mult. n caz similar, ncazul zahr brut, n mod normal, regiunea Orientului ndeprtat este asigurat cuzahr din Thailanda, Australia i Africa de Sud.

  Dar uneori, cu recolte euate neateptate, acestea pot duce la o ntreruperesemnificativ a zahrului dint-una din aceste ri. Dar era suficient de mare nct s

  mping Orientul ndeprtat spre deficit, avantajul Thailandei pentru zahr ar ncepes creasc. n prezent, cost aproape 16$ US pe mt pentru a transporta zahrulthailandez ctre China de Sud, n timp ce n America Central cost 26-27$ US pe mt.Asta nseamn aproape 10$ US avantaj de transport pentru zahrul alb thailandez iavantajul zahrului brut este mai mare ca cel al zahrului din America Central.

  Astfel n cazul unei recolte euate subite n Thailanda dac avantajul zahruluidin Thailanda crete cu 5-6 $ US pe mt, ncepe s fie economic, fezabil pentrucomerciani s aduc zahr din America Central n Orientul ndeprtat. n acest caz,avantajul zahrului brut thailandez s-ar putea opri din cretere, dar avantajul zahruluidin America Central ar .putea crete i el i n final golul dintre cele dou ar puteascdea.

  Acestea sunt modalitile de calculare pe care le vor face comercianii pentru avedea care ar se potrivete unei anumite destinaii la un timp anume i dacaceasta va avea impact asupra avantajului sau dezavantajului variatelor origini alezahrului.

  Ce este evitarea?

  Evitarea este ceea ce productorii, comercianii sau consumatorii fac (dar numereu) pentru a reduce riscul unei micri n preul zahrului. Pentru a reduce riscul eipot acoperi o cumprare de zahr pe poziia corespunztoare pieei viitoare. Szicem c un negustor cumpr marf de zahr alb pentru transportul Mai Iunie.Aceasta este cu ceva luni nainte dar comerciantul are un cumprtor n perspectivpentru aceast marf pe care o va cumpra probabil ntr-o lun sau dou.

  10

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  11/24

  Negociatorul se gndete c piaa fizic poate urca dar nu e sigur. Astfel, esteun risc ca preul mrfii s scad i dac se ntmpl, el ar pierde. Pentru a acoperiacest risc, el vinde numrul corespunztori de loturi pe luna viitoare relativ (Mai,LCE, Nr.5), echivalent cu ncrctura Mai Iunie.

  n acest fel, dac preul scade neateptat, comerciantul tot ar pierde bani pemarf dar poate s-i cumpere la loc numrul echivalent de loturi de pe piaa viitoarei s fac un profit care mai mult sau mai puin tergere pierderea fizic.

  Asemntor, un productor care vinde marfa cu ceva luni nainte se poateteme c preul zahrului pentru aceast perioad s creasc pe viitor. Aadar,productorul va evita marfa cumprnd numrul echivalent de loturi lunilor viitoarerelative. n acest fel, productorul i poate fi vndut marfa prea devreme ca s facpreul ideal, dar poate face diferena vnznd mai trziu pe piaa viitoare.

  Glosar al termenilor de transport i de comer i abrevieri

  AA' uri mpotriva actualitilor. O operaie unde zahrul este schimbat pentru viitor nplus ori minus sau avantajul ori dezavantajul pentru a stabili preul final de contract.

  ACTUALS Zahrul fizic nsui, cunoscut i ca FIZIC.

  ARBRITATION n termen largi, este o metod de a calma o disput prin folosireaunui al treilea element imparial. n zahr, sunt diferite proceduri pentru contracte deviitor i fizice.

  ARBRITAGE Cumprarea simultan al unuia din contractele viitoare i vindereaaltuia pentru a profita de pe urma unei inegaliti n relaiile cu preul. n zahr, celemai favorabile arbitraii sunt contractele de livrare New Zork nr. 1 zahr brut contraLondra nr. 5 zahr alb, i New York contra Tokio Grain Exachange zahr brut.

  AT-THE-MONEY O opiune n care comoditatea principal e negocierea la premare al contractului opional.

  BACWARDATION Unde piaa de viitor este caracterizat de preuri care suntprogresiv mai mici n lunile distante. Cunoscut i ca INVERSE.

  BEAR Persoan care crede c piaa va declina.

  BEAR MARKET Pia n care preurile declin.

  BEOs Ordinele executabile ale cumprtorului. Unde cumprtorul d instruciunivnztorului su s cumpere viitorul n contul su, pentru a stabili preul de contractfinal plus sau minus avantaj sau dezavantaj.

  BERTH Loc specific ntr-un port unde vasele vor fi ncrcate sau descrcate.

  11

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  12/24

  BID O ofert contractual prin care se ofer cumprarea zahrului la un anumit prentr-o limit de timp anume ce poate fi dat oral sau n scris (uneori firm bid).

  BILL OF LADING Document semnat de stpnul vasului prin care se face dovadalivrrii bunurilor pe vasul. Este folosit ca dovad a contractului transportrii i ca un

  mod de transfer al drepturilor la bunurile n tranzit de ctre transferul documentuluintr-o alt parte (loc diferit).

  BULL Persoan ce crede c piaa crete.

  BULL MARKET Pia n care preurile cresc.

  BUZNG HEDGE (OR LONG HEDGE) - Cumprarea viitorului pentru protecia deposibile creteri de pre al comoditii necesare n viitor.

  CAD Bani contra documente. Cumprtorul pltete pentru bunuri contra prezentrii

  documentelor de transport.CAF Cost i transport (uneori CFR). Vnztorul trebuie s plteasc costurile itransportul necesar pentru a aduce zahrul la respectivul port destinatar. Risculpierderii sau daunelor zahrului este transferat cumprtorului cnd zahrul trece deina vapoarelor la portul de ncrcare.

  CALL OPTION Un contract de opiune sub care deintorul are dreptul dar nuobligaia, s cumpere o cantitate stabilit de articole din comer la un pre anume, ncadrul perioadei specificate.

  CARRY Diferenele de pre negativ din care preurile poziiei de transport apropiateeste mai mic dect preul poziiei transportului.

  CARRZOVER stocurile n surplus ale unui articol de comer dintr-un sezon anteriorcare este folosit n sezonul curent.

  CC Planta curent. Zahrul ce trebuia s fie produs de la nceputul anului agricolpentru regiunea respectiv.

  CFTC Comisia de Comer a Articolelor de comer viitoare. Agenia federalindependent stabilit de Congres cu responsabilitate general de a regla pa viitorindustria n USA.

  CHARTER PARTY Contractul dintre deintorul vasului i cel care nchiriaz.

  CLEARING HOUSE Partea dintr-un schimb viitor care este corespondentul tuturorcomercianilor, i asum responsabilitatea de a aciona ca un cumprtor pentru toivnztorii i un vnztor pentru toi cumprtorii.

  12

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  13/24

  CLEARING MEMBER- Membru al Claring House care trebuie s fie i un membru alExcenge. Un membru EXCENGE nu trebuie s fie un membru Cleaing dar toatenegocierile sale trebuie s fie nregistrate i stabilite printr-un clearer.

  COMMISSION HOUSE O campanie ce execut ordine viitoare pentru clieni, n

  schimbul unui comision.COMODITY TRADING ADVISOR Persoan fizic sau firm, care, pentru uncomision sau procent din profit, sftuiete direct/indirect pe alii s cumpere sau vindecontracte viitoare sau opiuni ale articolelor de comer.

  CONTANGO Situaie pe pia n care preurile cresc cu fiecare lun de livrare,cunoscut ca i Carry.

  CO-SHIPMENT ALLOWED Vnztorul are dreptul de a-i ndeplini obligaiile ctrecumprtor, mpotriva unei vnzri CAF prin transportul naval de zahr pe aceleai

  vase cu celelalte zaharuri destinate diferitor cumprtori.COT Promisiunea Raportului Comercianilor publicat o dat la 2 sptmni dectre CFTC artnd poziiile viitoare n piaa de viitor al NY deinut de diferitecategorii de comer.

  COP Rat de scdere pe fiecare port. Fr taxe la raport i pentru depire atimpulu.

  CIF Cost, asigurare, transport. Vnztorul are aceleai obligaii ca i sub CAF, darde asemenea trebuie s ia n considerare riscul pierderi/daune n timpul transportului.

  (De la depozit la depozit sub regulile SAL (117A)).CIFDP Cost, asigurare, transport cu orice datorii la import n ara de destinaiepentru contul vnztorului. Acesta nu are nici o obligaie s aranjeze curareaspecific n ara importatoare.

  CRYSTALS Termen non-tehnic care se refer de obicei la zahrul nerafinat albprodus n Brazilia prin procesul de cristalizare direct din trestia de zahr. Acest zahrare cam 100 sau 150 zahr icumsa i dei normal este exportat n pungi a fostexportat en-gros n trecut (vezi VHP i VVHP).

  DAY Perioada de 24 ore consecutiv de la ora 0001 la 24000 ore . Orice parte dinzi va fi socotit ca pro rata (pentru calculrile stabilite).

  DAY ORDER Ordin n pieele viitoare care expir, dac nu sunt executate lasfritul zilei comerciale n care s-a intrat.

  DC RAWS Zahr brut n pungi destinate pentru consumul uman direct, fr alteprocesri.

  13

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  14/24

  DELIVERY Stabilirea unui contract viitor pentru ndeplinirea unei obligaii de aaproviziona sau primi articole comerciale la data stabilit n contract. De aici, not delivrare, pre de livrare.

  DELIVERED AT BORDER Vnztorul a ndeplinit obligaiile cnd zahrul a fost

  livrat la grani i costumele curate pentru export.DELIVERED EX SHIP Vnztorul i ndeplinete obligaiile fa de cumprtorcnd a fcut ca zahrul s fie disponibil la bordul navei (uneori cunoscut ca EX- HOLDsau IN VESSELS HOLD).

  DELIVERED EX QUAY Vnztorul i ndeplinete obligaiile ctre cumprtor cndlivreaz zahrul cu avionul sau vaporul. Dac datoria este pltit, cumprtorultrebuie s plteasc toate datoriile pe import i s ntrein toate formalitile

  DEMURRAGE O cantitate stabilit ce poate fi pltit deintorului ca respect pentru

  ntrzierea vasului pn dup timpul stabilit, pentru care proprietarul nu esteresponsabil.

  DESPATCH O cantitate stabilit pe care o pltete proprietarul dac vasul ncarcsau descarc nainte de expirarea termenului.

  DESPATCH ON ALL TIME SAVED (ATS) Banii pentru despachetare vor fi pltii dectre proprietar de la completarea ncrcrii sau descrcrii la expirare timpuluiincluznd perioadele garantate din timpul regulamentar.

  DISCOUNT Diferen de pre negativ ntre zahr i lunile viitoare corespunztoare.

  DISCRETIONARY ACCOUNT Un cont n care clientul d brokerului o alt autoritatede comer pentru a cumpra i vinde articole de comer n contul su.

  EQUITY Suma total a unui cont, incluznd cantitatea de profit sau pierdere care vafi ateptat dac poziiile existente viitoare sunt lichidate la preul stabilit actual.

  EXERCISE Profitarea de pe urma dreptului de a cumpra sau vinde contractul viitorla preul maxim stabilit.

  EX- PIT TRANSACTION Comer legal n afara cercului de comer. Folosit n modnormal pentru transferul poziiilor de la un curtor la altul.

  EX WORKS Vnztorul i-a ndeplinit obligaia ctre cumprtor de ndat ce afcut zahrul disponibil la premisele sale sau (EX WAREHOUSE) al depozitului su

  FAS Liber de-alungul vasului. Vnztorul i ndeplinete obligaia ctre cumprtorcnd zahrul a fost pus de-alungul vasului, navei din port.

  FAST MARKET Cnd comerul este aa volatil i are loc att de rapid nct unbroker nu poate fi responsabil de eec nct s completeze ordinele limit.

  14

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  15/24

  FAQ Calitate just, corect. Calitatea zahrului trebuie s fie similar cu a celorlaltezaharuri din acea tar din timpul aceluiai an comercial.

  FILL OR KILL ORDER Un ordin de a executa un ordin imediat sau se anuleaz

  ordinul.FLOOR BROKER Un membru exchange care negociaz n contul propriu numit ilocal.

  FOB Liber la bord. Vnztorul ndeplinete obligaiile ctre cumprtor cnd zahrula trecut de ina vaselor la port.

  FOBS Liber la bord mbuibat. Vnztorul i-a ndeplinit obligaiile fa decumprtor, cnd zahrul a trecut de ina vaselor i a fost mbuibat corect.

  FORCE MAJEURE Evenimente i ntmplri care se ntmpl i care previn sauamn ncrcarea/descrcarea sau transportul. Aceste evenimente aa cum reies dinregulile SAL i RSA, sunt : rzboi, revoluii, rebeliuni, insurecie, tulburri politice saude munc, foc, vreme, fapt a lui Dumnezeu sau orice motiv de For Major (fie saunu printre cele de mai sus) mai presus de controlul vnztorului.

  FORM A Cunoscut i ca GSTP FORM A artnd c zahrul e dintr-o ar care estemembr al General System of Trade Preferences.

  FUNDS Fondurile, legate strns de rapoartele media, despre activitile pieeiviitoare, sunt de fapt instituiile individuale pentru a negocia o gam larg de piee cu

  putere colectiv i influen nedisponibil nici unuia dintre cei ce cer. De obicei,fondurile funcioneaz pe o baz tehnic, dar nu mereu, cu scopul de a fixa modapreurilor pe care o vor susine i urma, pn cnd ce semnalele dispun altfel.

  FUTURES COMMISSION HOUSE (FCM) Persoan fizic sau firm care solicitsau accept ordine de a cumpra sau vinde contracte viitoare sau aciuni alearticolelor comerciale. Pentru un comision, FCE-ii se vor ocupa de executareanegocierilor pentru clienii lor, de la care vor lua bani sau alte bunuri pentru a finanaafacerile viitoare. FCM-ii mai asigur cercetare i informare pe pia.

  GSTP General System of Trade Preferences. Un certificat (uneori sub numele deFORM A) care arat c ara de origine a zahrului n alte ri GSTP la intervaleprefereniale dese.

  HELMS BURTON ACT Legislaie american ce mpiedic companiile US isubveniile de peste ocean s livreze zahr din Cuba.

  ICUMSA International Commission for Uniform Methodes of Sugar Analysis. Scalde msurare pentru culoarea zahrului. Cu ct ICUMSA e mai mic, cu att zahruleste mai alb.

  15

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  16/24

  INITIAL MARGIN Suma ce trebuie depozitat n cont cnd o poziie viitoare e stestabilit. Mai este numit i Original Margin.

  IN THE MONEY Valoarea natural a unui contract cu opiuni (ex :cnd viitorul estemai mare dect preul mare al unei opiuni de chemare sau cnd viitorul este sub

  preul pus.ISO International Sugar Organisation

  INTERNATIONAL SCALE (al avantajelor de polarizare). Pentru fiecare grad plinpeste 960 pn la 270 inclusiv plus 1,5%, pentru fiecare grad peste 970 980 inclusivplus 1,25% i peste orice grad 980 990 inclusiv 1,0%. Fraciile de grad sunt calculatepro rata.

  INVERSE Diferen de pre pozitiv unde preul transportului apropiat este navantaj fa de poziia amnat.

  LAYTIME Perioada stabilit ntre pri n timpul cruia proprietarul vasului va pune ladispoziie vasul pentru ncrcare / descrcare fr plat n plus pentru transport.

  LETTER OF CREDIT (LC) O promisiune scris de o banc dat vnztorului, cuinstruciunile cumprtorului de a plti AT SIGHT sau la o dat hotrt suma de bani

  ntr-o limit de timp i mpotriva documentelor stipulate.

  LIMIT ORDERS Ordine ctre brokeri de a cumpra / vinde la un pre anume sau maibun. Uneori sub numele de resting orders.

  LINER OUT Vnztorul proprietarul vasului livreaz zahrul n portul destinatar idescarc de pe nav fr plat pentru cumprtor. Fr taxe de descrcare.

  MAINTENANCE MARGIN Nivelul la care iniiala poate descrete fr ca clientul sfie chemat pentru margini n plus.

  MARGIN CALL O cerere pentru fonduri adiionale fcut de un broker viitor unuiclient cnd banii din cont cad sub nivelul de meninere a marginilor.

  MARKET ORDERS - Ordinele unui broker viitor care trebuie executate fr ntrzierela cel mai bun pre.

  MARKET ON OPENING ORDER Ordin de a cumpra / vinde pe pia n timpuldeschiderii.

  MARKET ON CLOSE ORDER Ordin de a cumpra sau vinde pe durata nchiderii.

  MARKET IF TOUCHED (MIT) ORDER - Ordin care devine ordin de pia cndarticolele de comer ating un anume pre specificat.

  16

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  17/24

  MINIMUM PRICE FLUCTUATION Numit i MINIMUM TICK. Scopul preului minim ntr-o pia viitoare. n New York nr.11 Sugar este de 1 punct, care este egal cu11,20$ pe contract de 50 tone.

  MILL WHITES Zahr alb de calitate slab produs direct la moar cu o culoare de

  obicei aproape de 300 icumsa (cunoscut ca Plantation Whites).NOTICE OF READINERSS (NOR) Observaia celui ce nchiriaz, marinarului,primitorului sau altei persoane, aa cum este cerut de partea nchiriatorilor c vasul aajuns la port i este gata s ncarce / descarce.

  OFFER O legtur contractual ce ofer vnzarea zahrului la un anumit pre ntr-un timp anume care poate fi dat scris sau oral. (Uneori firm offer).

  OPEN INTEREST Toate contractele care n-au fost lichidate sau stabilite de uncomer alternativ.

  OPEN ORDER Tot una cu GOOD TILL CANCELED.

  OPTIONN- Dreptul de a cumpra (chema) sau vinde (pune) viitorul contract la un prespecificat (preul de exerciiu) ntr-o perioad specificat.

  OUT OF THE MONEY Opiune care nu are valoare natural, de exemplu cnd estesub preul unei cumprri sau peste preul de vnzare.

  PER HATCH PER DAY nseamn c timpul va fi calculat mprind cantitatea demarf cu rezultatul nmulirii zilnice stabilite cu numrul plafonurilor vaselor. Fiecare

  pereche de plafonuri duble, paralele se vor numra ca unul . n orice caz, un plafonulcare poate fi folosit de ctre 2 echipe simultan se vor numra ca dou plafoane.

  PHYSICALS Zahrul actual (opus viitorului zahr).

  PLANTATION WHITES Zahrul alb de calitate joas sau nerafinat, produs direct lamoar.

  POINTS Un punct este 1/100 la un cent pe kg. Pentru a converti preul zahrului dela un punct pe kg la dolari pe ton metric, nmulii-i cu 0,220462. Pentru a-i converti

  n dolari pe ton lung, nmulii-i cu 0,224.

  POLARIZARE msurarea coninutului de sucroz din zahr. 1000 Zahrul brut estede obicei negociat pe baza polarizrii 96 de grade sau penaliznd productorul pentrulivrarea ntre 96 i 93 de grade.

  PORT O zon n cadrul creia vasele ncarc / descarc marf fie la ancoraje saulocuri asemntoare incluznd locurile obinuite unde vasele i ateapt rndul.

  PORT ROTATION Ordinul n care un vas va chema la diferite porturica s ncarce /descarce marf.

  17

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  18/24

  PREMIUMS Pre pozitiv diferenial ntre zahrul fizic i lunile lui viitoarecorespunztoare.

  REMELTING Luarea zahrului brut produs domestic i rafinarea lui n zahr alb, fie

  pentru consumul local sau export (de obicei se refer la Thailanda).RSA Refined Sugar Association.

  SAL Sugar Association of London.

  SEOs Sellers Executable Orders unde vnztorul d instrucii ctre cumprtorpentru a vinde zahr viitor pentru a stabili preul final al contractului plus sau minusavantaj sau reducere.

  SPREADS- Diferene de pre ntre diferite poziii viitoare ale transportului fie pentru

  Physicals sau Futures.STOP ORDERS Ordine de cumprare / vnzare pe pia dac contractul senegociaz la sau printr-un pre specific (Stop price).

  STOP LIMIT ORDERS - Ordine de cumprare / vnzare la un pre specificat sau maibun dac contractul se negociaz la sau printr-un pre de stopare specificat.

  STRIKE Aciune industrial concentrat de muncitori, cauznd o stopare completa lucrului lor care interfereaz direct cu funcionarea vasului. Refuzul de a munci dupnorm, mersul lent i asemenea lucruri care nu constituie o stopare complet nu vor

  constitui strike (grev).STRIKE PRICE Preul fixat n raza preurilor stabilite n piaa opional la carevnzrile sau cumprrile sunt negociate pentru un avantaj al vnztorului /asiguratorului.

  SWITCH Lichidarea unei poziii viitoare ntr-o lun de livrare n timp ce simultan sestabilete acea poziie n alt lun de livrare.

  TEL QUEL Literar aa calitate. Metod de a cumpra / vinde zahr cndvnztorul include costul avantajelor polarizrii n pre. Aadar nu se pltesc avantajede polarizare.

  TIME VALUE Calitatea de premium opional care depete valoarea natural.

  TOLLING Rafinarea zahrului brut importat pentru re-export ca zahr alb.

  TRADE HOUSE Campanie sau corporaie care cumpr, vinde i transport zahrpe contul i riscul propriu.

  TCSC Thai Cane Sugar Corporation.

  18

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  19/24

  TSTC Thai Sugar Trading Corporation.

  UK SCALE Nivelul de polarizare premium. Cumprtorul trebuie s plteasc un

  1,4% mai mult pentru gradul de polarizare a zahrului de la 96 la 99. Partea de gradse pltete pro rata. Nu se pltete n plus la peste 99.

  VRIATION MARGIN suma de bani care trebuie depozitat ntr-un cont viitor pentru arecupera banii pltii pn la suma necesar iniial.

  VHPs Zahr cu polarizare foarte ridicat. Este un termen inexact care se refer ngeneral la cantitatea zahrului brazilian cu o polarizare ntre 99,0 i 99,5. nThailanda VHPs se refer la cantiti de zahr brut cu o polarizare de peste 99,5.

  VVHPs - Zahr cu polarizare foarte ridicat. Este un termen inexact care se refer n

  general la cantitatea zahrului brazilian cu o polarizare de peste 99,5. (Se mainumesc i BKs care se refer la VVHPs cu un icumsa maxim de 750).

  WEATHER WORKING DAZ (WWD) O zi de munc de 24 ore consecutive cuexcepia oricrui timp n care vremea mpiedic ncrcarea sau descrcarea vaselorsau ar fi putut s o mpiedice s progreseze.

  WIBON Ancorat sau nu. Dac nu este posibil descrcarea sau aruncarea ancoreila sosire, cnd vasul ajunge ntr-un loc de ateptare sau n port, va trebui s fienotificat, iar timpul de staionare va continua n conformitate cu partea contractant

  WHITES PREMIUMS Se refer de obicei la preul diferenial dintre zahrul brut izahrul alb dup cum art indicatorii de pia din New York i Londra (exprimat ndolari).

  WIFPON Dac se afl n practica liber sau nu. ndeplinirea formalitilor obinuitenu va constitui o condiie precedent a notificrii, dar orice timp pierdut n urmaoricrei ntrzieri n ndeplinirea acestor condiii de ctre vas nu va fi considerat untimp de ateptare sau reinere n port.

  INCOTERMS

  EXW Activiti anterioare. Este un termen de ndeplinire n care responsabilitateavnztorului este de a pune la dispoziie bunuri disponibile prin aciuni proprii. Acestanu are nici o responsabilitate pentru transportarea bunurilor. Cumprtorul suporttoate costurile i riscurile de transport de la ncrcare pn la destinaia final.

  FAS Staionarea liber a navei. Obligaiile vnztorului sunt ndeplinite imediat cebunurile au fost plasate de-alungul navei sau n port. Cumprtorul suport toatecosturile i riscurile din acest moment.

  19

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  20/24

  FCA Transport gratuit (la Punctul stabilit) Obligaia vnztorului este ndeplinitcnd bunurile sunt date n custodia cruului, pn la punctul stabilit. Riscul estetransferat din acest moment de la vnztor la cumprtor.

  CARRIER este definit ca fiind orice persoan care sau n numele creia a fost

  ncheiat un contract de transportare a bunurilor pe cale rutier, ferat, aerian,maritim sau o combinaie ntre acestea.

  FOB Liber la Bord. Bunurile sunt depozitate la bordul navei de ctre vnztor laportul specificat n contract. Riscurile sunt preluate de cumprtor din momentul ncare bunurile au fost descrcate n vas n portul specificat.

  CFR Costul de transport Vnztorul pltete costurile i transportul bunurilor pnla destinaia portuar stabilit. Riscurile sunt preluate de cumprtor din momentul ncare bunurile au fost descrcate n vas n portul specificat.

  CIF Costurile de asigurare i de transport. Este similar cazului CFR ns aici esteresponsabilitatea vnztorului s asigure bunurile n favoarea cumprtorului i splteasc preul.

  CIP Transportul i plata asigurrii (pn la destinaie) Vnztorul trebuie s obinacum asigurarea pentru orice risc pn la destinaie.

  CTP Transportul pltit. Vnztorul pltete costurile de transport al bunurilor pn ladestinaia stabilit. Riscul se transfer la cumprtor cnd bunurile ajung n custodiaprimului cru.

  DAF Transport la frontier (pn la punctul stabilit). Obligaia vnztorului sencheie cnd bunurile au ajuns la frontier dar nainte a fi supuse procedurilor devmuire al rii numite n contract.

  DDP Plata obligaiilor de transport Obligaia principal a vnztorului este splteasc toate cheltuielile implicate n procesul de transport ctre cumprtor.

  DDU - Neplata obligaiilor de transport. Vnztorul pltete toate costurile implicate nprocesul de transportare al bunurilor ctre cumprtor, cu excepia obligaiilor deimport, taxe sau alte cheltuieli oficiale ale procesului de import.

  DES Transportul cu nava. Obligaia vnztorului pentru toate cheltuielile ocazionatede transport pn la portul numit n contract. Riscul se transfer la cumprtor labordul navei.

  DEQ Transportul la port (obligaie pltit). Vnztorul pune bunurile la dispoziiacumprtorului n portul specificat n contract i tot atunci se transfer riscurile asupraacestuia.

  Cheltuieli n contul Cumprtorului Aici sunt incluse obligaiile cu privire la importulbunurilor care sunt suportate de cumprtor.

  20

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  21/24

  Se recomand utilizarea denumirii complete pentru a nu crea nenelegeri. A nu sebaza doar pe Autoritatea portuar.

  Tipuri de zahr

  Brown Sugar

  este numit i Golden Zellow Sugar; zahr alb granulat suculent amestecat cu mici cantiti de sirop de zahr pur

  selectat pentru culoare i gust; se poate obine de asemenea din batoane de sirop rafinat fiert pn ce se

  formeaz cristale de zahr brun; se folosete la facerea prjiturilor, glazuri pentru carne i condimente.

  Brunt Sugar

  - se numete i zahr caramelizat;- este zahr caramelizat prin utilizarea acestuia la o temperatur ridicat;- se prepar n special pentru anumite produse care necesit o arom i culoare

  specific (ex. Desertul crem de caramel);- nu este disponibil pentru cumprare, dar se poate obine acas.

  Caramelized Sugar

  - vezi Brunt Sugar

  Castor Sugar

  - Un tip de zahr care se vinde n anumite zone ale Europei i Australia

  Coarse Sugar

  - numit i zahrul confecionarilor;- este un zahr alb granulat avnd cristale de mrime foarte mare;- se folosete ca zahr decorativ.

  Confectioners Sugar

  - vezi Coarse Sugar

  Demerara Sugar

  - zahr foarte granulat i suculent avnd o crust grea de melas;- este folosit ca ingredient special pentru produse la cuptor n cas.

  Decorative Sugar

  21

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  22/24

  - vezi Pearl SugarGolden Syrup

  - numit i sirop rafinat sau sirop de zahr rafinat;- sirop de mas care conine sucroz i zahr invert (sucroz descompus n

  glucoz i fructoz);- obinut din batoane selecionate de sirop rafinat amestecate care este subiat

  prin evaporare;- este folosit la reete sau ca sirop pentru topping.

  Golden Yellow Sugar

  - Vezi Brown Sugar

  Granulated Sugar alb

  - zahr coarse, zahr nisipos, zahr alb granulat mediu, zahr alb granulat fin,zahr extra fin (sau zahr fin special), zahr superfin (sau zahar din fructe, prafde fructe, zahr pudr, zahr instant);

  - zahr granulat cu cristale de mrimi diferite;- se folosete la facerea pinii, paste, bomboane i alimente procesate;- este zahr superfin folosit n scop comercial n preparate pudr i se dizolv uor

  n buturile reci.

  Icing sugar

  - este numit i fondant sugar sau fondant icing sugar;- este zahr granulat fin;- nu conine mai mult de 5% amidon sau alt agent anti-aglomerant (maltodextrin)

  pentru a preveni aglomerarea;- este folosit n special la glazuri, cruste pentru prjituri i gogoi.

  Liquid Invert Sugar

  - e un amestec de glucoz i fructoz cnd sucroza se descompune;- este folosit n special n buturi fine, coacere, bomboane sau confeciuni;- e utilizat n industria alimentar, nu se poate obine de ctre consumatori pe pia.

  Liquid Sugar/Liquid Sucrose

  - zahr alb granulat dizolvat n ap;- este folosit la buturi, gemuri, bomboane, ngheat, siropuri i fondante;- este utilizat n industria alimentar, nu se poate obine de ctre consumatori pe

  pia.

  Molasses

  22

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  23/24

  - este un produs obinut din batoane de zahr i procese de rafinare a sfeclei dezahr;

  - nu toate tipurile de melas sunt potrivite pentru gtit, cu toate acestea produselempachetate i vndute n magazin ndeplinesc standardele cu privire la utilizarea

  alimentar;- melasa din sfecla de zahr nu este comestibil, dar se folosete n obinerea

  drojdiei, acidului citric i furajele pentru vite.

  Muscovado Sugar

  - Zahr cristal uscat obinut prin cristalizarea siropului negru (similar celuiDenmerara);

  - Este produs la un prim nivel al procesului de rafinare cnd nu sunt nlturai toipigmenii i toate aromele plantei.

  Pearl Sugar

  - numit i Zahr nisipos sau decorativ;- sunt conglomerate de particule de zahr rafinat;- se folosete ca decoraie la prjituri.

  Plantation Sugar

  - vezi Turbinato Sugar

  Raw Sugar

  - sunt cristale de zahr brun obinute din starea de zahr uscat prin evaporaresucului din zahrul purificat;

  - este importat pentru procesarea n zahr rafinat.

  Refined Sugar Syrup

  - vezi Golden Sugar

  Sanding Sugar

  - vezi Pearl Sugar i Granulated Sugar

  Turbinado- style Sugar

  - numit i zahr de plantaie sau zahr n stare brut;- un produs de specialitate semi-rafinat nu zahr brut;- se gsete la restaurante i n magazine de specialitate se utilizeaz la buturi

  fierbini.

  23

 • 8/3/2019 Mica Enciclopedie Zahar

  24/24


Top Related