Download - comuna gradistea

Transcript

CAPITOLUL I

PAGE 8

Universitatea de stiinte agronomice si medicina veterinara

Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala

Filiala CALARASI

Proiect Dezvoltare rurala

Sat calarasean, sat european

Gradistea

Coordonator: Sef lucr. Dr. Doru Ioan TaracilaRealizat de :

Baboi Mihaita GabrielDumitru ValentinGrupa: 1

Anul : IV

CuprinsCap. I Pozitia localitatii si cadrul geografic

Relieful

Clima

Solurile

Evoluia numeric a populaiei

Structura populaiei

Structura populaiei pe grupe de vrst i sexe.

Structura populaiei pe cele dou sexe

Structura etnic i lingvistic

Cap. II Structura administrativa

Aspecte caracteristice ale zonelor funcionale

Biserica

Cercurile culturale

Bibliotecile

coala

Unitile sanitare

Cap.III Starea economica a comunei

Cultura legumelor i a cartofului

Viticultura i pomicultura

Creterea animalelor.

Vntoarea i pescuitul

Apicultura

Gospodrirea apelor

Canalizare

Activitile industriale i comerciale

Gospodrie comunal

Alimentare cu energie elctric

Telefonie

Alimentarea cu cldur

Fondul de locuine

CAPITOLUL IPOZIIA GEOGRAFICComuna Grditea aparine judeului Clrai, situat n partea de Sud - Est a Romniei; n cadrul judeului, comuna se afl n partea de Sud, pe oseaua ce leag municipiul reedin de jude de oraul Oltenia, la o distan de 12 kilometri de primul.

La trecerea din cmpia fr sfrit a Brganului spre lunc, dispuse pe marginea sudic a terasei Clrai, se afl satele Grdite, Cuneti, Rasa i Bogata, parte din salba de aezri intinse de-a lungul Dunrii, sate care alctuiesc actuala comun Grditea.

Satele sunt nirate pe oseaua Clrai - Oltenia, osea ce constituie principalul ax de comunicaie ce strbate comuna pe o lungime de circa 12 kilomteri. Fa de municpiul Clrai, comuna Grditea are o orientare Sud-Vest. Este ncadrat de comunele: Dragalina la Nord, Cuza-Vod la Est, Vlcelele, Independena i Ciocneti la Vest; la Sud se afl grania Romniei cu Bulgaria, format de fluviul Dunrea.

Ca urmare a poziiei sale geografice, comuna Grditea se situeaz ntr-o zon de relief neted, cu o clim temperat continental, cu o tent excesiv i cu cernoziomuri fertile.

nainte de 01 Ianurie 1965, satul i comuna Grditea s-au numit Cacomeanca. Rasa a format o comun separat alctuit din satele Rasa, Cuneti, Bogata i Vaidomir pn n anul 1968. ntre 17 Februarie 1968 i 23 Ianuarie 1961 comuna a fcut parte din judeul Ilfov, iar pn la 29 Martie 1982 din judeul Ialomia; dup aceast dat este parte component a judeului Clrai.

Suprafaa total ocupat de comun este de 7480 hectare din care vatra satelor i suprafaa ocupat de ape reprezint 965 hectare.

Cea mai apropiat staie de cale ferat este la Clrai.

Comuna se nscrie n categoria localitilor mari, cu funcie preponderent agricol.

Comuna Grditea este aezat n Brganul de Sud, subdiviziune a Cmpiei Brganului, cuprins ntre rul Ialomia, fluviul Dunrea i Motitea. Localizarea matematic n acest compartiment are implicaii asupra parametrilor fizico - geografici, iar potenialul natural, rezultanta acestor parametri, este pretabil valorificrii sub toate aspectele.

Elementele de ordin geologic, morfopetrografic, morfometric, valenele cantitative i calitative ale elementelor climatice, la care se adaug cele de ordin pedologic, biogeografic i demografic condiionate de poziia geografic concur la un potenial natural cu un grad nalt de valorificare.

Cmpia Brganului este situat n partea de Est a Cmpiei Romne; prin genez, Cmpia Romn aparine ariei depresionare dintre orogenul carpatic si Platforma Moesic (V. Mutihac, L. Ionesi -1974; P. Cote - 1976), dar sensul evoluiei a fost determinat de procesele proprii ariei carpatice. Partea estica a Cmpiei Romne trebuie considerat n cea mai mare parte, tot o cmpie piemontan, dar mult mai tnr i influenat de procesel de subsiden.

Aciunea de modelare a Dunrii i influena ei permanent exercitat asupra prii sudice a cmpiei au imprimat o a doua trstur geografic e baz - cea dunrean - pe lng cea pericarpatic.

ntreaga cmpie s-a format pe locul unui bazin lacustru, dar colmatarea acestuia i evoluia subaerian ulterioar s-a fcut neuniform. Dac jumtatea vestic a fost supus modelrii nc din prima parte a cuaternarului, cea de la Est de Arge, s-a definitivat mult mai trziu, adic dup transgresiunea lacustr cuaternar medie.

Relieful

Cltorul care, n grab, strbate meleagurile din sudul Cmpiei Brganului i ajunge n comuna Grditea are prilejul s observe aici o aparent monotonie a formelor de relief. n realitate se pot deosebi aici urmtoarele uniti geomorfologice: terasa a 2-a i 1 ale Dunrii, Lunca Dunrii i Cmpia Brganului de Sud.

Brganul de Sud ofer cea mai complet imagine a unui teritoriu de cmpie - prezint o ntindere neted acoperit cu un strat gros de loess (roc sedimentar de origine eolian, alctuit dintr-un praf fin, de culoare galben - brun, prin care apa ptrunde relativ uor), efect al evoluiei sale geologice ndelungate ca bazin de sedimentare.

Modelarea fluviatil i cea eolian au determinat apariia unor gorgoane (movile) - ca forme pozitive i vi secundare de tip "furcitur" - ca forme depresionare. Pe teritoriul comunei Grditea au avut loc tasri care au dat natere la crovuri. Adesea, crovurile se prezint grupate i unite sub aciunea vnturilor, asociate cu precipitaiile, transformndu-se n vi secundare de tip furcitur, aa cum este valea Berza - ce traverseaza pe la Vest comuna Grditea.

Gorgoanele (movilele) au nlimi de 4 - 6 metri deasupra nivelului cmpiei. Sunt considerate creaii antropice, vechi de peste 2000 de ani care, de regul, reprezentau mormintele unor conductori. Ulterior, au servit la avertizarea la avertizarea populaiei cu focuri, n caz de primejdie sau drept magazie de cereale (exemplu: movila situat ntre satele Grditea i Ceacu, lng drumul Clrai - Bucureti).

Zona de Sud a Brganului sudic, unde este situat i comuna Grditea, este mai cobort i lsat n trepte - terase - prin intermediul crora se face trecerea la lunc. Cu toate c, lunca se limiteaz la o fie cu lime variabil, a fost considerat ca o subunitate aparte a Cmpiei Romne, creaie recent a fluviului, o depresiune de eroziune umplut cu aluviuni; este un es aluvial cu relief specific de grinduri, depresiuni lacustre i albii prsite, acoperite cu soluri neevoluate aluviale i soluri hidromorfe gleice, fost submerse, n cea mai mare parte transformate n terenuri agricole dup ndiguirea blilor.

Lunca din sudul comunei Grditea se ncadreaz n sectorul Arge - Brila, unde lunca are o extensiune remarcabil constituind elementul morfohdrografic de prim ordin. n cadrul acestui sector, din modul de grupare a teraselor i a luncii, prin caracterele de detaliu i de ansamblu ale Vii Dunrii se disting trei subsectoare:

- Oltenia - Clrai

- Clrai - Hrova

- Hrova - Brila

Comuna Grditea o ntlnim n subsectorul Oltenia - Clrai. Aici o denivelare de 10 -12 metri, teit dar continu, prelungit aproape rectiliniu, pune n eviden limita dintre complexul morfologic al Vii Dunrii i cmpia de la Nord. Aspectul de ansamblu al luncii este dominat de prezena a 3 - 4 fii longitudinale inegal dezvoltate:

- lng albia minor se desprinde fia grindurilor, cu nlimi de 1 - 5 metri i cu limi de la civa metri pn la cteva sute de metri;

- urmeaz o fie de tranziie;

- a treia fie, mai joas, este cea a depresiunilor i cuvetelor lacustre;

- la exterior se detaeaza cea de-a patra fie format nu prin aluvionarea rului, ci prin aport lateral.

Alctuirea litologic i structura luncii reflect direct condiiile hidrodinamice i tendinele proceselor de transport i acumulare a rurilor din timpul formrilor paturilor aluviale, respectiv din holocen. Indiferent de extinderea luncii i de grosimea aluviunilor apare evident succesinea a dou orizonturi deosebite sub raport litologic i granulometric:

- un orizont inferior grosier - unde predomin pietriurile i nisipurile

- un orizont superior format din depozite mai fine - formaiuni psamopelitice.

Trecerea de acumulrile grosiere de albie ale orizontului inferior, la acumulrile fine de inundaie, corespunde momentului detarii lunciii ca treapt moroflogic (Gr. Posea i colaboratorii, 1978). Prezena celor dou orizonturi succesive, precum i baza orizontului inferior, n general sub talvegul actual, presupun cel puin dou faze n formarea luncilor: una de adncire general a albiilor, alta de lrgire i aluvionare gradat a acestora.

Pe raza comunei, lunca prezint o extensiune remarcabil de 6 - 12 kilometri lime. Ca urmare a proceselor de acumulare desfurate din amonte n aval, sectorul ce corespunde comunei Grditea este ntr-un stadiu avansat de aluvionare. n aceast zon exist un complicat sistem natural de privaluri (grle), transformate n canale de desecare.

Terasele, prin toate caracterele lor, reprezint dovada cea mai gritoare a intensitii cu care reeaua hidrografic a contribuit la prelucrarea reliefului. n cadrul comunei Grditea pot fi identificate dou terase:

- terasa a 2-a ce se menine continuu ntre Arge i Clrai; are altitudinea relativ de 23 de metri. n raport cu celelalte terase, aceasta este mai fragmentat: prezena lacului Glui n Sud - Vestul comunei. Terasa se extinde pn n dreptul localitii Independena - situat n Nord - Vestul comunei Grditea.

- terasa 1-a (numit Clrai), mai nou, are nlimea relativ de 9 - 10 metri. Podul slab fragmentat n avale de Glui este ciuruit de numeroase crovuri (inegal dezvoltate) i de cteva depresiuni mari de tasare. Venind n contact direct cu lunca, fruntea terasei Clrai este abrupt i pe alocuri ravinat.

Procese actuale de modelare a reliefului

Alctuirea i mobilitatea tectonic a reliefului, diferenierea etajelor de clim, vegetaie i soluri, la care se adaug i activitatea antropic, au favorizat manifestarea unor game largi de procese de modelare actual. Zona este caracterizat prin procese care afecteaz suprafeele orizontale interfluviale - tasare, sufoziune, procese eoline - i prin cele din lungul albiei Dunrii - procesele de acumulare fluvial.

Clima

Analiza hrilor climatice demonstreaz c pe teritoriul comunei Grditea clima este continental, mai puin moderat dect a altor regiuni din ar. Aceasta se manifest printr-o amplitudine termnic anual i diurn relativ mare i prin cantiti reduse de precipitaii. Regimul climatic se caracterizeaz prin veri deosebit de calde, precipitaii reduse, sub form de averse, prin ierni reci, marcate uneori de viscole puternice, dar i de perioade de nclzire, care provoac discontinuiti n distribuia temporar a stratului de zpad.

Ca factor genetic al climei, radiaia solar total nregistreaz n cursul unui an valoarea de 126 kcal / cmp. Se adaug durata medie de strlucire a Soarelui de 2258 ore; Iulie este luna cu durata de strlucire a Soarelui cea mai mare 323,6 ore n timp ce n luna Decembrie se nregistreaz cele mai mici valori ce nu depesc 54,2 ore anual.

Media anual a presiunii atmosferice este de circa 1016 mb, vara valorile fiind mai mici, pentru ca iarna s fie mai mari datorit faptului c predomin activitatea anticiclonal. Centrii barici resimii pe raza comunei Grditea sunt: -ciclonii mediteraneeni, au cea mai mare importan, datorit varietii aspectelor de timp i vreme; ei acioneaz n anotimpul rece ca un centru de mic presiune atmosferic; se caracterizeaz printr-o nrutire brusc a vremii, produc precipitaii abundente nsoite de vnturi. Iarna provoac abundente cderi de zpad.

- anticiclonul Azorelor influeneaz caracteristicile climatice n special vara provocnd ploi sporadice.

- anticiclonul Siberian (euroasiatic) se prezint ca un centru de mare presiune atmosferic; acioneaz din Noiembrie / Decembrie pentru ca n Februarie s ating maximul de intensitate i durat. n Martie aciunea lui se diminueaz. Se manifest prin inversiuni de temperatur, nebulozitate mare, viscole puternice.

Media anual a temperaturii este de +11,35 grade Celsius. Prin partea central a teritoriului comunei trece izoterma de +11 grade. Mediile temperaturii aerului sunt de 23 grade Celsius n Iulie (cea mai cald lun), n timp ce n cea mai rece lun a anului - Ianuarie, este de +1,95 grade Celsius. Mediile lunare ale temperaturii maxime zilnice sunt pozitive n tot timpul anului fiind n Ianuarie de +1,15 grade Celsius i cresc treptat pn n luna Iulie cnd ajung la +17,1 grade Celsius. Temperatura maxim absolut s-a nregistrat la 10 August 1951 i a fost de +41,4 grade Celsius, valoare egalat n vara anului 1998. Temperatura minim absolut a avut valoarea de -30 grade Celsius la data de 09 Ianuarie 1938. Din analiza temperaturilor aerului rezult gradul ridicat de continentalism cu uoare modificri n zona de lunc. Numrul zilelor cu temperaturi ntre 25 - 30 grade sunt n numr de 113; ele apar din luna Aprilie pn in luna Octombrie, favoriznd practicarea activitilot n aer liber. Zilele tropicale (temperaturi maxime ce depesc 30 de grade Celsius) constituie o caracteristic important a regimului temperaturilor i un indice al condiiilor favorabile producerii secetei. Sunt n medie 46,1 zile cu frecven mare n luna Iulie (15,2 zile).

Fenomenul de nghe este specific perioadei reci a anului, primul nghet se produce n prima decad a lunii Octombrie, iar ultimul nghe de primvar este semnalat n Aprilie. Deosebit de duntoare sunt ngheurile trzii de primvar, care surprind n plin dezvoltare plantele tinere dar i cele timpurii de toamn care pot surprinde culturi nerecoltate. Numrul zilelor de nghr, cnd temperatura minim este mai mic sau egal cu 0 grade Celsius sunt de 96,1. Din acestea numai 28,3 zile sunt de iarn.

Umezeala aerului se datoreaz curenilor de aer de origine tropical i mediteranean care se produc ndeosebi iarna, ca i a celor atlantici care nregistreaz o frecven mare vara. Se adaug sursele locale: evaporaia apei de pe suprafaa Dunrii / Gluiului, evapotranspiraia plantelor i a solului.

Evoluia lunar a tensiunii vaporilor de ap este asemntoare cu cea a temperaturilor aerului. Valorile cele mai mici se nregistreaz n luna Ianuarie (4,3 mb), cele mai mari n luna Iulie (16,8 mb), media anual fiind de 10, 1 mb. Valoarea umezelii relative anuale este de 73%, crete n lunile de iarn (80%) i scade n lunile Iulie - August (62 - 64%). Nebulozitatea medie anual este de circa 5,7 zecimi, iarna ajungnd la 7,3 - 3,7 zecimi.

Precipitaiile atmosferice constituie un factor hotrtor al strii de vegetaie a plantelor i a produciei agricole. Ele sunt aduse n general de ctre masele de aer atlantice i mediteraneene. Anual se nregistreaz 503,6mm pe anotimpuri: iarna in medie 109,4mm (Decembrie 40,6mm, Februarie 31,6mm), vara se nregistreaz circa 166,8mm (Iunie 71,9mm, August 36,1mm); primvara media precipitaiilor este de 119,05mm, iar toamna valoarea medie este de 107,7mm. Cele mai bogate precipitaii se nregistreaz n luna Iunie (71,9mm), iar cele mai sczute n luna Martie (29,2mm). Se constat c cele mai mari valori se nregistreaz la sfritul primverii i la nceputul verii, cnd sunt frecvente masele de aer oceanic. O particularitate distinct a precipitaiilor din aceast regiune o constituie caracterul lor torenial de avers n timpul verii nsoite de descrcri electrice.

Precipitaiile sub form de zpad constituie o important rezerv de ap care acumuleaz iarna pe sol sub forma stratului de zpad. Se nregistreaz 42,1 zile cu strat de zpad. Primele ninsori cad la sfritul toamnei i nceputul iernii. Numrul mediu al zilelor cu ninsoare la Grditea este de 23,4 (cele mai numeroase fiind n luna Ianuarie 7,4 zile). Grosimea stratului de zpad este n general redus 10-15 cm, cu valori mai mari n locurile adpostite, mai ales cnd zpada este spulberat i troienit. Stratul de zpad este mai gros i mai uniform n lunc, n crovuri i foarte discontinuu pe cmp.

Viteza medie a vntului este de 3,6 metri/secunda nregistrndu-se diferenieri pe anotimpuri. Frecvenele medii anuale nregistrate indic predominarea vntului de Vest (16,4%) i Sud - Vest (12,4%), i cele din Nord (14,8%) i Nord - Est (13,3%) producnd iarna spulberarea zpezii i vara pierderea apei din sol. Frecvena medie anual a calmului atmosferic este de 12,9%.

Dintre vnturile ce se resimt pe teritoriul comunei Grditea pot fi amintite:

Crivul - un vnt foarte puternic, rece i uscat, care se dezvolt la periferia anticiclonului siberian, avnd direcia NE - SV. Bate iarna, determin geruri mari, ngheturi intense, polei, iar uneori viscole puternice, nsoite de viteze mari ale vntului provocnd spulberarea, troienirea zpezii, ngheul solului i degradarea culturilor, eroziunea solului, nzpezirea arterelor de circulaie, etc.

Austrul - vnt uscat, prezent aproape n toate anotimpurile. El se dezvolt la periferia anticiclonilor centrai n Peninsula Balcanic, n condiiile existenei unei depresiuni barice in centrul Transilvaniei. Iarna produce ger, vara secet; primvara usuc rapid cmpul umed.

Bltreul - vnt umed, avnd originea n ciclonii care se formeaz pe Marea Mediteran i n Marea Neagr. Bate n special toamna i primvara, din SE i spre NV, sau din Est spre Vest, nsoit de nori negri i groi, care produc o ploaie mrunt i cald, de scurt durat. Uneori bate i iarna aducnd ploi, iar vara, rcoare.

Suhoveiul - bate n perioada cald a anului. Bate din direcii diferite, dar n deosebi din Est, fiind un vnt fierbinte i uscat, provocnd secet i, uneori eroziunea solului i furtuni de praf. Mai poart numele de " Srcil", "Traist Goal" sau "Traist-n B".

Dintre fenomenele atmosferice deosebite pot fi amintite n perioada de iarn poleiul, chiciura, ngheul i depunerile de ghea; pentru toamn i primvar - bruma ( care prezint condiii favorabile de formare nc din a doua parte a lunii Septembrie i primvara pn n luna Mai), ceaa; vara - evapotranspiraia > 700mm, roua este foarte abundent, ploi toreniale, grindin (ce apare n urma unor ploi toreniale de convecie, la trecerea unor furtuni reci peste suprafaa supranclzit).

Reeaua hidrografic

Reeaua hidrografic este reprezentat prin apele de suprafa (fuviul Dunrea, lacul Glui) i apele subterane. Dup genez i condiiile hidrogeologige de nmagazinare, apele subterane se difereniaz n freatice i de adncime.

Apele freatice reprezint o resurs economic important nu numai prin faptul c asigur ape de bun calitate, dar i prin aceea c rezervele exploatate se pot reface uor prin ciclicitatea regimului hidric. n partea de Sud Est a Brganului de Sud, unde este situat comuna Grditea, adncimea apelor freatice ajunge la chiar peste 30 de metri. Mineralizarea apelor se menine ntre 0,5 i 3 gr./l. Tipul hidrochimic ntlnit cel mai frecvent este cel clorurat i sulfatat. Apele au caliti potabile bune. Apele freatice din lunca Dunrii se acumuleaz n depozite aluvionare cuaternare.

Apele de adncime sunt situate la mari adncimi i au mineralizare puternic; debitele sunt apreciabile i calitile bune. Fluviul Dunrea, n trecut, pn s-au efectuat lucrri importante de ndiguire i revrsa cu o regularitate aproape anual apele peste lunc fie prin zpor n lunile de iarn, fie prin revrsare datorit debitelor mari provocate de topirea zpezilor i a ploilor de primvar.

n funcie de mrimea viiturii, mai rmneau unele grinduri ivindu-se printre ape i gheuri care alunecau furioase la vale ducnd cu ele vite sau pomi. Dup retragerea apelor n matca lor, lunca rmnea acoperit de lacuri mici, privaluri i jepi. Cele mai celebre au fost Japa Morii i Japa Florii, care au existat n raza comunei Rasa. nainte existau lacuri mai mari, cum ar fi de exemplu Bobeasa, care avea o suprafa de 30 hectare i lacul Grozoaia cu o suprafa de 10 hectare, fiind folosite la pescuit; astzi, aceste lacuri nu mai exist. ncepnd din 1963 lunca Dunrii, a fost ndiguit i asanat n cea mai mare parte. La Sud de comuna Grditea, Dunrea se afl pe cursul su inferior (denumit Pontic, Valah sau Romnesc) n sectorul Porile de Fier Clrai, subsectorul Oltenia Clrai.

Repartiia debitelor medii multianuale relev o maxim n luna Mai, dup care urmeaz o scdere a debitelor medii lunare pn n luna Octombrie, pentru ca apo s creasc din nou (Noiembrie Decembrie). Amenajrile hidrotehnice executate dup 1965, au influenat regimul hidrologic al Dunrii, provocnd creterea nivelului apei i, implicit, a debitelor.

Cel mai important lac, ce exist i azi pe raza comunei Grditea este lacul Glui, cu o suprafa de 250 hectare, situat n partea de Sud Vest a comunei, ntre satele Rasa i Bogata, este amplasat pe cursul inferior al vii Barza. Lacul este un liman fluviatil, care s-a format prin anastomozarea vechiului curs de ap ce venea pe vale Barza. De la Glui pornete un curs de ap, n parte artificial ce duce apele din partea de Sud a terasei pe care sunt situate satele Rasa, Cuneti i Grditea. De aici, printr-un sistem local de irigaii ajunge n lacul Clrai.

Lacul are form alungit, se alimenteaz din precipitaii i scurgerea superficial; are ap n mod permanent i prezint unele oscilaii de nivel n funcie de perioadele ploioase i secetoase. Delimitat de maluri nalte, abrupte, lacul prezint indicii c a funcionat ca golf marin n trecutul geologic al acestei regiuni. Fiind liman fluviatil, lacul Glui are o concentraie mare de sruri (1275,70 mg./l. n 23.09.1965) datorit bazinului de recepie situat n zona de cmpie de unde apele de iroire antreneaz o mare cantitate de sruri pe care o transport n lac. n Nord Est, lacul Glui este separat printr-un dig de pmnt de lacul Potcoava (125 hectare). Lacurile sunt folosite n scopuri piscicole i pentru irigaii.

Un alt curs de ap, azi disprut, a fost Sfrederile, care a existat pe teritoriul satului Grditea. Tot pe teritoriul comunei, n lunca Dunrii, a existat un bra curgtor al acesteia numit Botul, care venea de pe teritoriul comunei Ciocneti i i avea albia n dreptul satelor Bogata, Rasa i Cuneti; se vrsa n lacul Clrai.VgetatiaFitogeografic, teritoriul comunei Grditea cuprinde dou subzone de vegetaie spontan: de step i de substep.

Vegetaia zonalDei nlocuit astzi prin culturi agricole, puinele resturi rmase dau posibilitatea reconstituirii vegetaiei de step din Sudul Cmpiei Brganului. Extinderea culturii grului n ara Romneasc, dup 1830, a impus defriarea pdurilor i deselenirea fneelor naturale.

Datorit faptului c silvostepa de altdat cu pajiti mezoxerafile n alternan cu pduri a fost distrus, n momentul de fa vegetaia ierboas din ambele subzone (step i silvostep) nu se deosebete, ea dezvoltndu-se n condiii bioclimatice asemntoare. Se ntlnesc terenuri agricole i pajiti puternic modificate n silvostep. Pe teritoriul comunei Grditea au rmas pduri pe malul Dunrii, avnd n componen specii cum ar fi: stejar brumriu (quercus peduncuflora), ararul ttrsc (acer tataricum), jugastrul (acer campestris), frasinul (fraxinus excelsior), pducelul (crataegus monogzna), ctina saie (tararic galica), salcia (salix alba). Tot aici se ntlnesc tufiuri de zmeur i mure. Dintre arbuti, apar: mrul i prul pdure, viinul turcesc, .a.Zona de step este reprezentat de pajiti stepice primare i derivate ce ocup suprafee restrnse de-a lungul drumurilor i islazurilor comunale. Sunt rare sau lipsesc speciile de colilie (stipa capillata), pajitile fiind identificat numai de prua stepic (festuca valesiaca), nsoit de pir (agrapzrum cristatum), iar pe alocuri abund brboasa (andropcegon ischaemum), specie mai rezistent la punat fa de colilie.Se dezvolt foarte mult i buruienile ruderale i segetale cu rmie din culturile agricole, care imprim pajitilor un caracter mai mezofil.

Acestea sunt: trascotul (polygonum aviculare), tirul slbatic (amaranthus retroceflexus), pduchernia (lepidium ruderale) .a.Pe islazuri se ntlnesc pajiti secundare derivate ce se prezint ca prloage stepice n diferite stadii de nerbare i nelenire cu numeroase buruieni din culturi: firua cu bulbi (poa bulboasa), pelinia (artemisia austriaca) i multe plante efemere de primvar i var.

Printre graminee apar pirul trtor (agropiron reprens), mohorul slbatic (setaria glauca, s. viridis).Salcmul (robinia pseudoacacia) alturi de dud este foarte des ntlnit n curile locuitorilor. De asemeni se mai ntlnesc plante cum ar fi cicoarea, coada calului, coada oricelului, iarba mare, izma, mueelul, ppdia, ptlagina, pelinul, sulfina, talpa gtii, traista ciobanului, urzica, volbura, socul, suntoarea (hypericum perforatum).

Vegetaia azonal este deosebit geobotanic de cea zonal, fiind alctuit din specii higrofile, hidrofile.Speciile de plante iubitoare de ap se gsesc pe latura sudic a comunei: papura (tyha latifolia) plant hidrofil ce crete numai n ap; pipirigul (juncus maculatum, juncus inflexus), rogozul (carex riparia), stuful (phragamites comunis), lintia (lemna arhiza, lemna gibba), iarba broatei (hydrocaris marsusranae), etc; lintia i iarba broatei intrnd n categoria plantelor nefixate.

Fauna

Fauna se poate clasifica astfel:

a. fauna de step

b. fauna acvatic

c. fauna de interes vntoresc

Contrastele mari climatice dintre iarn i var, ariditatea accentuat, lipsa de adpost i vegetaia mai puin bogat sunt elemente care contribuie la restrngerea faunei n aceast zon, fa de alte regiuni geografice.a. Cele mai rspndite sunt roztoarele, la care se adaug psrile, reptilele, insectele. Dintre roztoare cel mai caracteristic este popndul (citellus citellus) la care se adaug diferite specii de oareci i obolani ca: oarecele de cmp, de cas, de step (sicista subtilis).

n afar de acestea se mai ntlnete iepurele de cmp, dintre carnivore foarte rar lupul (canis lupus), vulpea (vulpes vulpes), viezurele (meles meles).

Psrile - sedentare, cltoare i de pasaj ntlnite sunt: pasrea ogorului (burhinus oedicnemus), prepelia sau pitpalacul (coturnix coturnix), potrnichea, graurii comuni i purpurii, lcustarul (sturnus roseus), fluierarii (tringo totanus), prigoriile (coracis garrulus), ciocrlia de Brgan (melanocorypha calondra), cucul, dumbrveanca. Dintre psrile rpitoare apare orecarul mare (buteo rufinis). Reptilele ntlnite mai des sunt oprlele (lacerta taurica), erpi (coluber jugularis caspius) sau arpele de ap (natrix tessellata); amfibieni (broasca de lac). Psrile de balt: raa mare (anas platyrhynchos), raa critoare (anas quequedula), gsca de var, strci, liie.

Insectele de step sunt de asemenea variate predomin orthopterele lcuste, coari, greieri, furnici.

b. Apele sunt populate de: crap (cyprinus caspio), caras (carassius carassius), pltic (abramis brama), ghiborul (acerina cernua), alul (lucioperca lucioperca), caracuda (morpha huimilis), obletul (alburnus alburnus). Se pot aduga melciori, scoici mici, larve de insecte.

c. Fauna de interes cinegetic este reprezentat prin iepuri, specii rpitoare, specii rpitoare: vulpi, dihori i speciile de psri sedentare i de pasaj.Solurile

Solurile de pe raza comunei Grditea au ca roci parentale loessul i depozitele aluviale. Loessul este considerat ca material parental optim de formare a solurilor, att prin compoziia chimic ct i prin nsuirile fizice care l caracterizeaz. Loessul i depozitele loessoide s-au sedimentat n pleistocenul superior, fiind cele mai ntinse depozite de cuvertur.

Pe raza comunei Grditea ntlnim soluri zonale i azonale.

Sunt prezente n general cernoziomurile levigate, avnd rezerve apreciabile de substane nutritive i un grad ridicat de fertilitate. Este prezent de asemenea cernoziomul ciocolatiu. Orizontul de acumulare a humusului de culoare brun negricioas (nuan ciocolatie) are grosime de 70 -80 cm.

Condiiile climatice n care se dezvolt aceste soluri se caracterizeaz prin precipitaii relativ slabe (450 600 mm), contraste termice mari ntre iarn i var (amplitudinea +25 grade) i evapotranspiraie accentuat.

Datorit activitii biologic intense i coninutului ridicat de humus calcic, cernoziomurile au o structur glomerular sau grunoas stabil, ceea ce determin o bun aerisire i reinere a apei n sol. Pe profilul cernoziomurilor sunt prezente galeriile de rme (cervotocine), agregate structurale coprogene (coprolite), precum i galeriile de roztoare (crotovine) semne ale unei intense activiti biologice.Cernoziomurile tipice au urmtoarea succesiune de orizonturi: Am A/C Cca sau C. Orizontul Am are grosimea medie de 40 60 cm, culori nchise, structur grunoas bine exprimat. Orizontul A/C are caracter de tranziie cu un coninut nc ridicat de humus, dar i efervescen evident datorit carbonailor. Orizontul Cca de acumulare a carbonailor are culoare glbuie albicioas cu separaiuni vizibile de CaCO3 putndu-se ntlni la adncimi ncepnd de la 50 -100 cm. Orizontul C este alctuit din loess, depozite loessoide, nisipuri, etc.

Grosimea morfologic a cernoziomurilor este n general mare, atingnd i chiar depind 200 cm.

Solurile azonale sunt reprezentate prin solurile de lunc i aluvionare. Protosolurile aluviale sunt soluri neevoluate cu un orizont Ao slab exprimat, avnd grosimi mai mici de 20 cm, urmat de material parental avnd cel puin 50 cm grosime, constituit din depozite fluviale, inclusiv pietriuri de orice textur. Aceste soluri prezint o slab humificare.

Aluviunile i solurile de lunc sunt considerate soluri fertile, bogate n substane hrnitoare, pot fi uor irigate i din acest motiv sunt folosite pentru cultivarea legumelor, zarzavaturilor, plantelor tehnice i a cerealelor. Ca urmare a nsuirilor valoroase pe care la au aceste soluri pentru agricultur, n urma executrii unor lucrri de mbuntiri funciare s-au sporit considerabil suprafeele arabile. Aceste lucrri au constat n ndiguirea luncii inundabile a Dunrii, desecarea mlatinilor, blilor, nivelarea terenurilor, etc.Populaia constituie un element important de analiz geografic cu implicaii asupra potenialului demografic al unei localiti i dezvoltrii economico sociale sub toate aspectele.

Evoluia numeric a populaiei

Odinioar exista prera c toat cmpia dunrean a fost total necunoscut i nelocuit att n antichitate, ct i n vremurile mai noi. Hadeu, de pild, are o idee exagerat asupra Cmpiei Brganului cnd zice: este o pustietate mltinoas i neroditoare, un fel de sahar a Daciei.Este suficient s ne gndim la movilele funerare ce presar ntreg Brganul, ntlnite i n comuna Grditea, ca s ne dm seama c aceast regiune a cunoscut o populaie stabil i n vremuri ndeprtate. Mrturiile arheologice i documentare, dovedesc existena pe teritoriul comunei Grditea a unei populaii amplasate nc din vechime de-a lungul terasei sudice a Brganului.Evoluia numeric a populaiei comunei poate fi urmrit din anul 1838 cu ajutorul unor date obinute din catagrafiile ntocmite la acea dat i pn n anul 2002.

Din analiza tabelului i a graficului se poate desprinde o evoluie ascendent a populaiei n studiu n perioada 1838 1956.

n perioada 1866 1890 se remarc o cretere a populaiei influenat de mproprietririle efectuate. Ritmul de cretere a populaiei este strns legat de procesul de deselenire a stepei pentru culturi agricole. Populaia a nregistrat o cretere semnificativ spre sfritul secolului al XIX lea i nceputul secolului al XX lea. Diferena existent nte cele dou comune din punct de vedere al populaiei poate fii explicat, datorit faptului c Rasa era alctuit din patru sate: Cuneti, Vaidomir, Rasa i Bogata.Datele statistice din timpul rzboiului, i dup, lipsesc, urmtoarele date gsite sunt din 1925; pentru comuna Cacomeanca datele sunt ceva mai abundente n ce privete numrul populaiei dup cum ne arat i tabelul. Pn n 1940 populaia a crescut constant. Bolile ce bntuiau pe atunci populaia i influenau mortalitatea erau tuberculoza, pelagra, iar n 1932 au fost nregistrate 102 cazuri de malarie.

Urmtoarele date obinute sunt din 1956, cnd populaia comunei Cacomeanca numra 7941 de locuitori; se nregistra astfel o cretere de 447 de locuitori (5,62%) n 16 ani. Anul 1956 coincide cu nceputurile procesului de colectivizare ce dureaz pn n 1960. Se observ, analiznd datele din tabel, c n doar 4 ani populaia scade cu 164 de locuitori (2,06 %) n condiiile n care la nivelul rii sporul natural era pozitiv, iar nataltatea avea valori ridicate.

De ce a nceput s scad populaia comunei Cacomeanca? Colectivizarea ar putea fi una din cauzele principale; multe familii rmase fr pmnturi i nevrnd s lucreze la noul C.A.P. nfiinat, prsesc comuna pentru a se muta n Clrai sau n Capital.n perioada 1965 1970 populaia rmne stabil: 7574 locuitori n 1965, respectiv 7572 locuitori n 1970 n condiiile unei nataliti ridicate (1968 este anul care nregistreaz cea mai puternic natalitate n ara noastr) care acoper migraiile definitive din comun. Dup 10 ani, n 1980, populaia comunei Grditea ajungea la 6145 locuitori nregistrndu-se o scdere de 18,15 %. n aceast perioad, Clraiul era un ora n plin dezvoltare economic, cu o populaie n cretere mai ale pe seama sporului migratoriu. Populaia din comunele apropiate printre care (se numr i comuna Grditea) era tentat de oraul Clrai i de locurile de munc pe care le puteau ocupa la mari ntreprinderi: Combinatul de Celuloz i Hrtie (deschis n 1966), ntreprinderea de Materiale de Construcii (deschis n 1968), Fabrica de Confecii sau Combinatul Siderurgic (care a nceput s produc n 1978).Anul 1989 gsete comuna Grditea cu o populaie de 5215 locuitori (n scdere cu 930 locuitori fa de 1980, 15,14%) cu totate c la nivelul anului 1980 natalitatea a fost de 75 nscui vii, iar n 1989 a fost de 95 nscui vii.i dup 1990 continu procesul de scdere a populaiei comunei n condiiile unui spor natural negativ la care se adaug sporul migratoriu cu valori negative pn n 1994 (n anul 1990 s-au nregistrat 47 de stabiliri de domiciliu n localitate i 257 plecri cu domiciliul din localitate). ntre 1995 i 1998 se nregistreaz o uoar cretere a populaiei (5008 locuitori n 1995 5145 locuitori n 1998) n condiiile unui spor migratoriu pozitiv.Aceast cretere a populaiei se datoreaz revenirii n comun a unor steni care o perioad de timp au locuit i au lucrat n Clrai sau alte localiti. Dup 1994, Combinatul Siderurgic Clrai i o serie de alte ntreprinderi au intrat n proces de restructurare, oamenii i-au pierdut locurile de munc i s-au ntors acas pentru a se ocupa cu agricultura.

Ultimile date obinute referitoare la populaia comunei sunt din 2002 cnd se nregistrau 4930 locuitori. Cu aceast populaie comuna ocupa locul 13 ntre cele 48 de comune ale judeului Clrai.Structura populaiei

Structura populaiei se refer la acele caracteristici ale grupelor umane care pot fi msurate sau cuantificate precum vrsta, genul, limba, naionalitatea, religia sau activitatea economic, dar i la aspecte calitative cum sunt cele sociale sau culturale.

Structura populaiei pe grupe de vrst i sexe.

Vrsta i sexul (genul), numite i caracteristici demografice fundamentale prezint o importan deosebit, dat fiind semnificaia lor pentru analiza demografic, economic sau social. Astfel, natalitatea, mortalitatea sau fertilitatea variaz n funcie de vrsta populaiei, genul, rata de activitate, gradul de ocupare a populaiei, ca i de mobilitatea acesteia n teritoriu.

Structura populaiei pe grupe de vrst

Structura pe grupe de vrst este expresia divizrii populaiei totale a unei comuniti n efective anuale, cincinale, decenale sau, cel mai adesea, n trei categorii semnificative, corespunztoare populaiei tinere, adulte i vrstnice.

Pentru comuna Grditea se analizeaz structura pe grupe de vrst n anii cu recensminte 1992 i 2002.Grupa tnr, n care se ncadreaz populaia de la 0 la 14 ani, este n mare parte non productiv. n 1992, la o populaie de 5147 locuitori, populaia de la 0 la 14 ani era reprezentat de 833 de locuitori, ceea ce nseamn 16,18 % din totalul populaiei, iar la nivelul anului 2002 la o populaie de 5301 locuitori se nregistrau 890 de locuitori ce se ncadrau n grupa tnr, ceea ce nseamn 16,78 %; se remarc astfel o cretere n 10 ani cu 0,60 % a ponderii populaiei din grupa 0 14 ani.

Grupa adult, considerat ntre 15 i 59 de ani, reprezint grupa productiv i, de asemenea reproductiv. n 1992 se ncadrau n aceast grup 2725 de persoane, reprezentnd 52,94 % din totalul populaiei, iar la nivelul anului 2002, grupa 15 - 59 de ani deinea 2671 persoane, ceea ce nseamn 50,38 %; rezult o scdere a populaiei din grupa adult cu 2,56 % n 10 ani.

Grupa vrstnic cuprinde populaia ce depete 60 ani; aceast populaie este non productiv, iar proporia acesteia prezint tendine ascendente. La nivelul comunei Grditea, n 1992, grupa de peste 60 de ani era reprezentat de 1589 locuitori, adic 30,87 %, iar n 2002 se nregistreaz o cretere cu 1,95 %, situaia fiind reprezentat astfel: din 5301 locuitori ai comunei, 1740 aveau peste 60 de ani, ceea ce nseamn 32,82 %. Avnd n vedere faptul c, prima i ultima grup depind n cea mai mare parte de cea de a II a grup, trebuie s se acorde o atenie sporit unor msuri care pot influena durata vieii productive, cum ar fi ntrzierea intrrii n rndurile populaiei active, datorit procesului de colarizare, sau schimbarea n sensul prelungirii, vrstei de pensionare.

Din punct de vedere demografic, dar i economic, o importan deosebit o prezint analiza ponderii populaiei vrstnice i a populaiei tinere n cadrul populaiei totale. La nivelul comunei Grdite populaia vrstnic depete populaia tnr; deoarece vrstnicii reprezint peste 30 % din populaia total, putem vorbi despre mbtrnirea populaiei.

Pentru vizualizarea repariiei pe grupe de vrst a populaiei se utilizeaz piramida vrstelor. Structura populaiei pe cele dou sexe

Structura pe sexe reprezint expresia proporiei brbai / femei n totalul populaiei. Din datele obinute la recensmintele din 1992 i 2002 n ceea ce privete ponderea celor dou sexe, la nivelul comunei Grditea exist un oarecare echilibru: n 1992, brbaii reprezentau 49,87 %, iar femeile 50,13 %; n 2002, brbaii reprezentau 49,10 %, iar femeile 50,90 %. Totui, se remarc faptul c femeile sunt mai numeroase doar n categoria 60 +, pe cnd n categoriile 0 14 ani i 15 59 ani predomin brbaii.Structura etnic i lingvistic

Termenul etnic deriv din cuvntul grec ethnos, acesta semnificnd popor, naiune, comunitate uman. Grupele etnice sunt definite ca subpopulaii ai cror membri au caracteristici comune, cum ar fi originea naional, limba, religia sau rasa; la acestea se adaug obiceiurile i tradiiile, deci o motenire cultural comun precum i existena sau meninerea unei coeziuni de grup. La recensminte, nregistrarea etniei i a limbii materne s-a fcut pe baza liberei declaraii; s-a respectat astfel dreptul fundamental al fiecrui individ de a-i declara n deplin libertate i fr nici un fel de constrngere etnia i limba matern.

Componena etnic a populaiei comunei Grditea la recensmntul din Martie 2002, relev faptul c populaia majoritar este deinut de romni cu 99,5% fa de 1992, cnd romnii reprezentau 99,08%. De asemenea, dup limba vorbit n 1992, toat populaia de 5147 locuitori s-a declarat vorbitoare de limb romn, iar n 2002, 99.80 % din populaie era alctuit din vorbitori de limb romn; 0,20 % s-au declarat vorbitori de limba igneasc (0,13 %), respectiv maghiar (0,07 %).

CAPITOLUL IISTRUCTURA ADMINISTRATIVAn peisajul umanizat al rii noastre, satul constituie nc, un element predominant (46% din populaia rii triete n mediul rural).

Localizarea satelor ce aparin comunei Grditea, n lungul fluviului Dunrea i de-a lungul arterelor de penetraie care mrginesc lunca acestui fluviu i extinderea vetrei la extremiti, a dus la apaiia unor sate alungite, formate dintr-o arter principal, n lungul creia s-a extins satul i alte strzi secundare, paralele sau perpendiculare cu artera principal.

Drumul Naional 31 Oltenia Clrai, imprim satelor forma alungit, datorit faptului c primele gospodrii au aprut unele n prelungirea altora, de-a lungul acestei artere. Un alt factor care a determinat i imprimat forma alungit i textura localitii n studiu a fost forma de relief cu condiii naturale favorabile, rezultate din interferena factorilor geografici specifici terasei i interferenei a dou forme de relief deosebite prin mbinarea elementelor geografice lunca i terasele (cmpul).

Forma satului, mrimea lui i locul de aezare, alturi de deprinderile locuitorilor, au implicaii asupra structurii lui interioare. Aezat de-a lungul unei osele care este arter principal, n lungul creia a aprut i s-a dezvoltat localitatea, alctuit din mai multe linii paralele cu artera principal, cu care legtura se face prin linii perpendiculare pe artera principal.

Vatra localitii cu structur adunat este consecina trsturilor morfometrice, morfografice i interferenei acestora n teritoriu, a transformrilor sociale i interveniei antropice. Satele comunei Grditea au funcii predominant agricole (cerealiere, pentru plante tehnice, etc.).

Aspecte caracteristice ale zonelor funcionale

Din punct de vedere funcional, teritoriul comunei este structurat astfel:

- Zona de locuine: este alctuit din comasarea n timp a spaiilor construite ale satelor aparintoare, ce s-au constituit ntr-o unitate complex ce se dezvolt n lungul drumului Naional pe o distan foarte mare, fapt care a dus la o acut lips a dotrilor specifice zonei.

- Zona central: este alctuit din dotri de interes public dispuse ntr-o zon adiacent circulaiei principale;

- Obiective industriale i zone de depozitare aferente: unitile agricole, de mic producie i de depozitare existente pe teritoriul localitii nu au procese tehnologice poluante, iar prin amplasarea lor preponderent n zona de Nord i Est, impactul asupra zonei de locuine este redus;

- Zone de recreere, odihn, agrement i tratament: n prezent nu exist spaii special amenajate pentru recreere i odihn, agrement i tratament, locuitorii comunei folosind pentru recreere i odihn n mod ocazional, apele rului Dunrea, care ofer i posibilitatea practicarea notului sau pescuitului, pe lng ieirea la iarb verde.

- Reeaua principal de ci de comunicaie: zona cilor rutiere reprezint principala cale de acces spre localitile limitrofe comunei, respectiv Drumul Naional D.N. 31. n prezent, locuitorii acestor sate folosesc n cea mai mare parte drumuri de pmnt, neamenajate, care n momentul cderii unor precipitaii devin impracticabile, att n zonele de locuit ct i spre exploataiile zootehnice i agricole;

- Monumente ale naturii i istorice, valori ale patrimoniului cultural, istoric i natural. Pe raza comunei se afl n eviden urmtoarele monumente de arhitectur, nscrise n circuitul de valori ale patrimoniului cultural, istoric:

* Aezarea Mgura Cuneti situat la 100 m Sud fa de drumul naional Clrai Oltenia (n zona satului Cuneti) datat n epoca neolitic cultura Gumelnia;

* Aezarea neolitic (Cultura Boian), situat pe un grind n fostul iezer Clrai, la 5 metri Sud fa de drumul naional Clrai Oltenia (n zona satului Grditea Ceacu), aezare datat n mileniul IV .Hr.

* Biserica Sfntul Niculae situat n satul Bogata, realizat ntre anii 1820 -1826;

* Obeliscul soldailor rui czui n rzboiul din 1877 1878, monument situat n incinta bisericii Sfntul Nicolae;

* Conacul Cantacuzino, construcie ce se apreciaz a firelizat n sceolele XVIII XIX.

Pentru protejarea i punerea n valoare a acestor monumente se vor stabili msuri specifice de protejare i conservare.

- Cimitire n cele patru sate ale comunei sunt prezente cinci cimitire ortodoxe (dou din acestea n satul Cuneti), acestea se nvecineaz cu locuine i terenuri agricole;

- Depozitele de deeruri menajere i industriale.

Pentru depozitarea deeurilor sunt utilizate spaii neamenajate corespunztor, fapt ce a dus la degradarea primului strat freatic, strat considerat de ctre organismele abilitate n domeniul controlului calitii apelor i a proteciei mediului ca impropriu din punct de vedere al potabilitii datorit gradului ridicat de infestare al acestuia. De reinut este faptul c prin aciunea apelor de ploaie, att asupra solului ct i prin scurgerea acestora, exist posibilitatea apariiei bolilor hidrice i a epidemiilor n cadrul comunei, precum i n localitile limitrofe acumulrii Glui (fr a mai pune n discuie, eventualitatea grav de poluare a acesteia).

Nu este de neglijat nici aciunea vntului care, pe lng mprtierea gunoaielor, afecteaz i zone ntinse cu mirosuri.

Principalele surse de poluare le constituie spaiile neamenajate de depozitare a gunoiului i latrinele care nu respect normele n vigoare.

Biserica

Avnd n vedere c poporul roman a mbriat religia cretin nc din vechime, biserica a fost alturi de acesta la bine i la ru.

Primele date despre bisericile din satele Rasa i Cacomeanca ne arat c:

biserica din satul Cuneti a fost construit la 1852, avnd hramul Cuvioasa Paraschiva;

biserica din satul Rasa a fost construit n 1838, avnd hramul Adormirea Maicii Domnului;

biserica din satul Bogata a fost construit n 1885 avnd hramul Sfntul Nicolae;

biserica din comuna Cacomeanca a fost construit n 1851, avnd hramul Sfntul Nicolae.

n anul 1864, bisericile au fost mproprietritre cu pmnt i terenuri pentru cimitire. n perioada interbelic se vor construi dou noi biserici n satele Cuneti i Rasa. De-a lungul timpului n lcaele de cult au fost ntreprinse lucrri de reparaii i refacere a picturii.

Cercurile culturale

Organizarea acestora s-a fcut dup 1900 pe baza unui regulament. Locul cercurilor culturale va fi luat de ctre nou nfiinatele cmine culturale, aprute din dorina de a avea o activitate ct mai diversificat. Cmine culturale au fost nfiinate n satele Rasa i Cacomeanca.

n 1922, cminul cultural din Cacomeanca purta numele de Cminul Cretin Sf. Nicolae, care a avut i caracter religios i i inea conferinele o dat pe lun. Acestea erau inute de nvtorii din sat i la ele participau majoritatea locuitorilor.

n cadrul colilor i cminelor culturale exist coruri i ansambluri folclorice.

Se adaug, n cadrul cminului cultural din Grditea, un cinematograf.

Bibliotecile

Au aprut pe lng colile existente n sat. Exist documente care atest existena unei biblioteci n comuna Cacomeanca nc dinainte de 1916. Pe lng coli i cmine culturale vor apare bibliotecile publice.

n anul 1935 n satul Rasa existau 3 biblioteci care aveau n total 933 de volume i 170 cititori.

Pn n anul 1992 au funcionat n comuna Grditea 5 biblioteci, iar n present sunt 4 biblioteci din care 1 este bibliotec public.

coala

Odat cu trecerea secolelor, pentru a face fa dezvolttii societii societii, omul va trebui s aib cunotine tot mai numeroase. coala, a aprut deci ca o necesitate, omul trebuind s fac fa progresului tot mai evident pe care l nregistra omenirea n toate domeniile de activitate.

Primele date despre coal, le avem din 1836. Este probabil ca i nainte de acest an, preoii din sate s fi organizat coli pe lng biserici. ntre 1845 1850 a fost construit un prim local al colii; se fceau n medie dou clase. n 1864, legea instituie gratuitatea i obligativitatea nvmntului primar; astfel reeaua colar se extinde n toate satele comunei.

nvtorii au fost contieni de faptul c colile sunt adevrate centre de cultur n mediul rural i vor contribui la nfiinarea de biblioteci colare i steti, cercuri culturale i cmine culturale.

n 1932, despre rolul colii, Alexandru Nistor, nvtor la coala din Cacomeanca avea urmtoarea prere: rolul colii de astzi nu se mrginete la a face simpl instruciune. Fcnd numai att, coala va atinge numai n parte scopul ei. coala trebuie s observe, s cerceteze, s aleag i s ndrume pe tinerii colari ctre o meserie sau o profesie care s fie n concordan cu aptitudinile lor, cu vocaia lor.

n vremurile ce traim se cere munc raional, munc n care s se ntrebuineze energie puin, dnd maximum de randament.

n anul 1948 se organizeaz nvmntul elementar de 7 ani, iar dup generalizarea nvmntului de 8 ani sunt cuprini toi copiii de vrst colar n cadrul colilor din comun.

n anul 1961 este inaugurat noul local al colii din Grditea.

La nivelul anului 2002 elevii comunei studiaz n 21 sli de clas i cabinete colare, 3 laboratoare i 1 atelier colar fiind instruii de 43 de dascli.

Unitile sanitare

n prezent ocrotirea sntii populaiei din comun este asigurat de 7 cadre medico sanitare, din care trei medici (doi medici generaliti i un medic stomatolog) i 4 cadre cu pregtire medical medie. Comuna are dou circumscripii sanitare situate, una n satul Grditea i una n satul Rasa, precum i 1 punct farmaceutic asigurat cu medicamente necesare.

Comuna Grditea - Imagini

Foto 1,2 - Movile pe teritoriul Comunei Grditea

Foto 3,4 Lacul Glui

Foto 5 Canal de legtur cu fluviul Dunrea

Foto 6 Biserica din Satul Grditea

Foto 7 Primria Comunei Grditea

Foto 8 coala veche din Satul Grditea

Foto 9 coala din Satul Grditea localul nou

Foto 10,11 Tipuri de case

CAPITOLUL IIISTAREA ECONOMICA A COMUNEIPotenialul agricol i utilizarea terenurilor

Pe teritoriul comunei Grditea agricultura dispune de cele mai bune condiii naturale pentru a se dezvolta.

ncepnd cu anul 1864, n plasa Borcea din judeul Ialomia, unde erau situate satele comunei, se cultiva: grul, orzul, porumbul, meiul, secara, ovzul. Pentru sfritul secolului al XIX-lea, n cele dou comune Rasa i Cacomeancaexistau suprafee cultivate cu: gru, orz, ovz, secar, porumb, mei, fasole, bostnrii, zarzavat.

O alt ocupaie a locuitorilor pe aceste meleaguri a fost creterea animalelor.

n anul 1940, cultivarea pmntului avea o structur destul de diversificat, dar insuficiena mijloacelor de munc perfecionate i va mpiedica pe rani s obin producii ridicate.

Dup nfiinare C.A.P. urilor i a I.A.S. urilor a disprut proprietatea privat i ranii s-au vzut nevoii s se angajeze pentru a-i lucra pmnturile.

Un prim aspect urmrit n studiul agriculturii l constituie analiza fondului funciar i n cadrul acestuia, suprafaa total pe categorii de folosin. Astfel, n anul 2002 suprefaa agricol total a zonei studiate este de 14984 ha din care:

suprafaa arabil - 14765 ha

suprafaa cultivat cu gru - 4921 ha

suprafaa cultivat cu floarea soarelui - 2667 ha

suprafaa cultivat cu porumb - 2072 ha

suprafaa cultivat cu sfecl de zahr - 287 ha

suprafaa cultivat cu legume - 79 ha

suprafaa cultivat cu cartofi - 27 ha

Pe baza datelor de la Direcia general de statistic a jud. Clrai s-a putut ntocmi un tabel cu suprafaa cultivat i principalele culturi n perioada 1977 2002. Analiznd datele cuprinse n tabel se observ c cea mai mare parte din suprafaa arabil este ocupat cu cereale, dup care urmeaz floarea soarelui, sfecla de zahr, legumele i cartofii.

Printre factorii care au contribuit la creterea n timp a produciei se numr: mecanizarea, chimizarea, irigaiile, baza tehnico-material (maini agricole i tractoare).

Pn n 1990 suprafaa arabil era deservit de un sistem de irigaii. n prezent acest sistem nu mai funcioneaz fiind parial dezafectat.

n cadrul comunei Grditea producia agricol este obinut n prezent n cadrul a dou societi agricole, amplasate pe locul fostelor C.A.P.uri din Grditea i Rasa, la care se adaug 6 asociaii agricole particulare (3 n Grdistea, 2 n Bogata, 1 n Rasa).

Producia vegetal

Cerealele

Dein ponderea cea mai mare n cadrul culturilor agricole de cmp. Cerealele au o importan deosebit datorit bogiei lor n amidon i n substane proteice, cantitate mare de calorii, capacitate de adaptare la condiii naturale i economice, se pot transporta uor i se pot conserva mai mult timp. Ele se folosesc att ca hran pentru om, pentru animale, dar i ca materie prim n industrie; paiele sau cocenii se folosesc fie ca furaje, fie drept combustibil.

Grul se afl pe primul loc ntre cereale, fiind o cultur ce se preteaz foarte bine condiiilor naturale din zon. n perioada 1977 1989 s-a nregistrat o scdere a suprafeelor cultivate cu gru de la 3370 ha la 1250 ha; dup 1990 suprafaa cultivat cu gru a crescut ajungnd n 2002 la 4921 ha.

Cauzele oscilaiilor i nerealizrii unor producii mai mari la hectar ar fi: toamnele de multe ori secetoase care nu permit germinarea n condiii favorabile, neasigurarea unei densiti optime la semnat, cldurile excesive dinaintea recoltrii care duc la degradarea produciei, distrugerea sistemului de irigaii, .a.

Porumbul - se afl pe locul II ntre cereale, ocupnd n prezent 2072 ha. n perioada 1977 1971, suprafaa ocupat cu porumb, depea suprafaa ocupat cu gru. Este cultura care se preteaz cel mai bine condiiilor pedo climatice i prin aplicarea msurilor agrotehnice n mod raional s-ar obine producii foarte mari.

Plantele tehnice

Floarea soarelui - este a II a cultur ca pondere n suprafaa. Este cea mai important plant uleioas ce se cultiv la noi n ar; a fost introdus n cultur n a doua jumtate a secolului XIX. Dup primul rzboi mondial ncepe s se cultive i n Brgan, fiind avantajat de solurile fertile, condiiile climatice i relieful de cmpie.

n 2002 s-a cultivat pe 2667 ha, depind pentru prima dat porumbul ca suprafa cultivat n comuna Grditea,

Sfecla de zahr - este a IV a cultur ca pondere, ocupnd n 2002 287 ha (cea mai mare suprafa cultivat dup 1983). Recolta obinut poate fi prelucrat la Fabrica de zahr din Clrai.

Cultura legumelor i a cartofului

Legumele (ceap, usturoi, tomate, ardei, varz, etc.) sunt culturi cu veche tradiie. Dup 1977 suprafeele ocupate cu legume la nivelul comunei Grditea s-au diminuat, de la 282 ha n 1977, la 79 ha n 2002.

Cartoful, a ocupat n comuna Grditea suprafee oscilante, n principal mai mari dup 1990 (619 ha n 1990, 704 ha n 1997); n 2002 s-au cultivat vartofi pe 181 ha.

nainte de 1990, legumele i cartofii se cultivau mai ales n cadrul C.A.P.-urilor (Steaua Roie n satul Rasa i Rscoala din 1907 din Grditea), la care se adaug gospodriile personale ale membrilor C.A.P.; i n prezent aceste culturi sunt ntlnite mai n toate gospodriile.

Viticultura i pomicultura

Viticultura este o ramur care n ultimii ani, a nregistrat o dezvoltare cantitativ, nu i calitativ. n cea mai mare parte sunt vii hibride i de randament sczut. nainte de 1990 viticultura se practica n cadrul C.A.P. urilor i n gospodrii private, iar dup 1990 s-a extins proprietatea privat. Producia de struguri este prelucrat n gospodriile particulare.

Comuna se situeaz n zona viticol a Dunrii, avnd condiii foarte bune de dzvoltare a viei de vie, reprezentate n primul rnd printr-un topoclimat propice (fr ngheuri trzii care s atace mugurii, expunere sudic, soluri favorabile). n anul 1994 s-a realizat o producie de struguri record, de 1584 tone; n 2002 s-au obinut doar 600 tone.

Pomii fructiferi aparin vetrei satului, mai ales pe marginea arterelor de penetraie i n gospodriile individuale; pe teritoriul comunei nu exist plantaii masive.

Structura speciilor pomilor fructiferi din vatra localitii prezint: caii zarzri, pruni, viini, meri, nuci, gutui, peri, duzi, cirei i altele. n 2002 s-a nregistrat o producie de fructe de 42 tone.

Creterea animalelor.

Creterea animalelor reprezint o important ramur a economiei agricole. n prezent animalele se cresc n gospodrii individuale ncercnd s acopere consumul local. nainte de 1990 se creteau animale n C.A.P.-urile comunei.

Principalele animale ce se cresc pe raza comunei Grditea sunt: porcinele, ovinele, bovinele, ecvinele.

Porcinele cea mai rspndit ras este porcul romnesc de carne. La nivelul 2002 s-au nregistrat 3380 de capete ce proveneau din gospodriile populaiei.

n cadrul eptelului, porcinele reprezint 50,78 %.

Ovinele au nregistrat o scdere a numrului de capete de la 15928 n 1991 la 2420 n 2002; reprezint 36,.35 % n cadrul eptelului la nivelul anului 2002.

Bovinele au nregistrat o scdere de la 6629 de capete n 1983 i 7102 capete n 1991 la 866 capete n 2002; reprezint 13,02 % n cadrul eptelului.

Creterea psrilor reprezint o important subramur a produciei animaliere. Dac n 1989 efectivul de psri reprezenta 20928 capete n 2002 acesta a crescut la 61115 (valoarea maxim nregistrat pn acum).

Producia total de carne (porcine, bovine, ovine, psri) a fost n anul 2002 de 786 tone, cea de lapte 15029 hl, ln 7200 tone, iar cea de ou, provenind din gospodriile personale, a fost de 2356 milioane buci.

Gradul de dezvoltare al eptelului nu este pe msura potenialului natural i economic al teritoriului, impunndu-se msuri pentru dezvoltarea n ritm rapid a sectorului zootehnic n vederea echilibrrii ramurilor agricole sub aspect valoric.Vntoarea i pescuitul

Teritoriul n studiu dispune de un fond de vnat specific zonei de cmpie i lunc, cu elemente de interes vntoresc destul de variat, care aparin att zonei de lunc ct i elementele cmpului. n lunc printre elementele de interes vntoresc se pot enumera: raele i gtele slbatice; n cmp se vneaz: iepurii, vulpea, dihorul, mistreii, iar dintre psri: prepelia, fazanul, potrnichea, dropia.

Pescuitul reprezint o ndeletnicire tradiional cu adnci rdcini care se pierd n negura istoriei, ce se practic astzi n lacul Glui. Se pescuiesc urmtoarele specii de peti: crapul, roioara, tiuca, alul, bibanul, pltica.

Apicultura

n comuna Grditea exist condiii favorabile dezvoltrii acestei ramuri, baza melifer fiind asigurat de existena salcmilor i teilor, la care se adaug suprafa mare cultivat cu floarea soarelui i florile din gospodrii.

Cu toate c exist condiii favorabile, numrul stupilor este mic i apariia gospodriilor personale (n 1977 existau 472 familii de albine ce au dat o producie de 4,1 tone miere, iar n 1985 existau 416 familii de albine ce au dat o producie de 4 tone). Locuitorii comunei ar trebui s fac eforturi pentru dezvoltarea acestei ramuri de eficien economic, avnd n vedere condiiile favorabile determinate de existena unei bogate baze melifere.

Activitile industriale i comerciale

Pe teritoriul comunei Grditea nu exist uniti industriale propriu zise, dar exist uniti i subuniti care realizeaz producie industrial cum ar fi: moar de mlai n Grditea, 2 prese de ulei (n Rasa i Cuneti), ateliere mecanice.

n ceea ce privete activitatea comercial, la nivelul comunei sunt nregistrate 26 de societi comerciale ce se ocup cu desfacerea produselor alimentare i nealimentare; se adaug n Rasa un centru de colectare a laptelui i o societate piscicol (pete pescuit n lacul Glui).

n momentul de fa reelele edilitare nu acoper dect parial suprafaa satelor componente ale comunei.

Gospodrirea apelor

Principalele lucrri hidrotehnice existente sunt reprezentate de indiguirea malului rului Dunrea n zona de Sud a teritoriului administrativ al comunei.

Principala surs de ap o constituie n prezent stratul freatic de mic adncime, fiind necesare lucrri de captare a stratului de medie adncime, cantonat la circa 80 150 m, strat care poate asigura necesitile de consum ale populatiei ct i ale activitilor economice din zon.

n prezent locuitorii comunei Grditea nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu ap care s acopere toat comuna, astfel c majoritatea acestora folosesc nc apa din fntnile spate n primul strat freatic, strat considerat de ctre organele abilitate n domeniul controlului calitii apelor ca impropriu din punct de vedere al potabilitii, datorit infestrii acesteia din diverse surse (folosirea excesiv n timp a unor substane chimice n agricultur, deversarea detergenilor, lipsa unui sistem de canalizare adecvat, a latrinelor neexecutate conform normelor sanitare).

Exist n perimetrul zonei fostului C.A.P. puuri forate, care necesit lucrri de reabilitare i protejare, n vederea asigurrii pariale a necesarului de ap. De asemenea exist i o gospodrie de ap situat n satul Cuneti, aflat n faza de finalizare.

Pentru rezolvarea alimentrii cu ap n totalitate la nivelul ntregii locliti este necesar realizarea unui sistem unitar de alimentare cu ap compus din gospodria de ap ce cuprinde un rezervor de acumulare (cu rolul de nmagazinare a apei pentru consumul permanent, existnd totodat i o rezerv intangibil pentru situaii speciale incendii), alimentat din puuri forate la 85 135 m echipate fiecare cu pompe care s asigure debitul necesar.

De asemeni la exploatarea fntnilor existente se vor lua o serie de msuri care s asigure o protecie adecvat: atunci cnd acreiferul folosit este mai mic de 10 m, construirea acesteia se va face la cel puin 10 m fa de orice surs posibil de poluare (latrin, grajd, depozit de gunoi, cotee, .a.); pereii fntnii vor fi construii din ciment, crmid, piatr sau tuburi din beton; fntna trebuie s aib capac i acoperi, iar scoaterea apei se va face printr-un sistem care s mpiedice poluarea (gleat proprie sau pomp; n jurul fntnii va exista un perimetru de protecie, amenajat n pant, cimentat sau pavat).

Lungimea simpl a reelei de distribuie a crescut de la 0 km n 1990 la 10,7 km n 2002.Canalizare

Principalul receptor al apelor uzate l constituie n prezent stratul freatic de mic adncime, fapt pentru care se i propune realizarea unei staii de epurare n partea de Sud a satului Cuneti, amplasamentul fiind dictat de configuraia terenului a crui pant descendent presupune realizarea reelei de canalizare cu un minim de lucrri de excavare i staii intermediare de pompare (de menionat c normele actuale nu prevd obligativitatea acesteia dect la comunele cu peste 15000 locuitori).

Gospodrie comunal

Din punctul de vedere al salubritii localitilor comunei, se poate remarca o lips total de spaii special amenajate, destinate acestui scop i realizate conform normelor n vigoare.

Pentru soluionarea asigurrii n condiii calitative i cantitative a depozitrii rezidurilor menajere, stradale, a celor rezultate din activitile agricole i de cretere a animalelor, din activitile comerciale, sanitare i de mic industrie ale localitii, este necesar executarea unui sistem controlat i ecologic de depozitare a acestora, n conformitate cu normele n vigoare.

Suprafaa de teren ce urmeaz a fi afectat de realizarea unui sitem centralizat, alctuit din:

platforma de depozitare a deeurilor

anexe pentru personal i utilaje specifice

accese i spaii de protecie.Alimentare cu energie elctric

Comuna Grditea a fost racordat la sistemul naional energetic n anul 1964. n prezent alimentarea cu energie electric din LEA 20 Kv situat n partea de Nord prin intermediul unor posturi de transformare ce asigur n condiiile actuale necesarul de energie electric.Telefonie

Din analiza situaiei existente, amplasarea potei, a centralei telefonice, releelor radio, reelelor radio, reelelor de cabluri telefonice, se constat o rmnere n urm (fa de necesarul de dotare actual), al ntregului teritoriu aferent localitilor componente.

Exist la nivelul comunei Grditea dou uniti P.T.T.R., iar numrul abonailor telefonici a nregistrat o cretere constant din 1980 cnd erau 44 de abonai i pn n 2002 cnd s-au nregistrat 585 de abonai.Alimentarea cu cldur

Sistemul de nclzire existent se bazeaz pe utilizarea lemnelor i a crbunilor.

Nu exist pe teritoriul localitilor componente, capaciti ale unor instalaii termice, care s reprezinte din punct de vedere cantitativ sau calitativ, o potenial surs de alimentare.

Fondul de locuine

Numrul gospodriilor populaiei n comuna Grditea n anul 2002 a fost de 2041, iar numrul mediu de persoane pe o gospodrie a fost de 2,41.n comuna Grditea gospodriile cuprind: terenul aferent locuinelor, gospodriile anexe i terenul agricol. Marea majoritate au regimul de nlime parter, sunt construite din materiale locale i nu sunt echipate cu reele tehnice edilitare.

Dezvoltarea fondului de locuine s-a fcut prin ocuparea unor terenuri libere n urma aplicrii Legii fondului funciar i acordrii unopr parcele de aproximativ 1000 mp.

n ceea ce privete construciile publice, situaia lor este, n general, satisfctoare, existnd ns nevoia de spaiu suplimentar pentru unitiile de sntate, cultur, prestri servicii.

Analiznd datele din tabel se constat c dup 1991 fondul de locuine a crescut pn n 2001, de la 1927 locuine la 2052 locuine.

n perioada de dup 1990 s-au nregistrast creteri n special n fondul de locuine din fonduri private (de la 1908 la 2041 n 2002).

Suprafaa total locuibil a fost n 2002 de 67930 mp din care 67753 ( 99,73 %)mp n proprietate public.

PAGE


Top Related