+ All Categories
Transcript
 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  1/34

  Incubaia artificiala

  Procesul de dezvoltare embrionara, de la zigotul cu viata latentadin oul fecundat i pn la stadiul de pui sau boboc de o zi cu viabilitatenormal se numete incubaie; acest proces se poate desfura numai subinfluena anumitorfactori fizici de mediu i ntr-o perioad bine determinatde timp, caracteristic fiec\rei specii sau chiar rase de psri.

  Incubaia oulor poate fi natural, cnd factorii fizici necesaridezvoltrii embrionului sunt asigurai de pasrea cloc i artificial, cndaceti factori sunt produi de maini speciale, numite aparate de incubaie.

  Tehnica incubaiei artificiale a oulor de gin

  Istoricul incubaiei artificiale

  Primele date privind practicarea incubaiei artificiale provin dinChina,unde, cu mult nainte de anul 2000 .e.n., se utilizau cuptoare dediferite capacitai, realizate din lut ars, cu cte dou ncperi suprapuse; n

  ncperea de 535c24f jos se fcea focul,iar n cea de sus se introduceauoule, aezate ntr+un co, pe fundul cruia se punea un strat de pmntcu rol de meninere constant a temperaturii de incubaie.

  n couri, oule erau pstrate 11-16 zile (11 zile oule de gin, 13zile oule de ra i 16 zile oule de gsc), dup care erau trecute pesertare, n vederea eclozionrii. Din ziua a 4-a de incubaie, se proceda la

  ntoarcerea oulor de 5 ori n 24 de ore, operaiune ce se ntrerupea naintede ciocnirea cojii minerale. Controlul temperaturii se realiza n mod empiric,prin atingerea ctorva ou luate la ntmplare din couri, de pleoapaoperatorului, aceasta avnd o temperatur apropiat de cea specificincubaiei..

  Preocupri pentru obinerea puilor prin incubaie artificial au

  existat i n vechiul Egipt. Astfel, Aristotel amintete n scrierile sale cegiptenii, cu 400 de ani .e.n., practicau incubaia artificial a oulor ngrmezi de blegar, ulterior, tehnica a fost perfecionat, n sensul c,oule erau puse la incubatn vase de lut, care la rndul lor se ngropau nblegar (Pliniu cel Btrn).

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  2/34

  Incubarea artificial a oulor n Egipt nu s-a oprit la acest nivel dedezvoltare, ci s-au cutat diferite soluii tehnice, pn s-a ajuns la

  construirea unor adevrate staii de incubaie, cu capaciti de 100.000 deou pe serie, n care incubatoarele se prezentau sub forma unor cuptoarespeciale. Aceste cuptoare erau confecionate din crmizi i aveau pereiidubli,ntre care se interpunea un strat izolator de n isip uscat, argil uscatsau de paie tocate. n centrul fiecrui cuptor se gsea un coridor, folosit ipentru uscarea puilor dup ecloziune. De o parte i de alta a coridoruluierau dispuse compartimentele de clocit (cte dou de fiecare parte,suprapuse) ; n compartimentul de jos se puneau oule la clocit, iar n celde sus se fcea focul, astfel nct cldura radia de sus n jos, soluietehnic preluat i la incubatoarele moderne.

  Egiptenii cunoteau importana ntoarcerii oulor i practicaumirajul. Verificarea temperaturii se fcea, mai ales, cu ajutorul simurilor,dar i prin intermediul unui ,,termometru, la care partea activ eraalctuit dintr-un amestec de untdelemn i seu, ntr-o anumit proporie.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  3/34

  Grecii i romanii au avut i ei ncercri de nmulire a psrilor pecale artificial, prelund metodele egiptene de incubaie a oulor n

  blegar, rezultatele obinute nu au fost cele scontate, dat fiind difereneleclimatice dintre aceste ri i Egipt.

  Adevrata revoluie tehnic n construcia aparatelor de incubaie afost marcat de descoperirea termoregulatorului cu band bimetalic dectre Bounemain n 1873, dar mai ales a capsu lei termos tat icen 1881,de ctre Hearson.Aceste descoperiri au stat la baza fabricrii incubatoruluilui Voitellier n 1877, dar i a unei serii ntregi de incubatoare de suprafa,cu capaciti de pn la 200 ou pe serie

  Pn la nceputul celui de-al doilea rzboi mondial, n ara noastrse importau numai incubatoare de suprafa, de mic capacitate. ncepndcu anul 1949 s-a trecut la importul masiv de incubatoare de volum, detipurile Nickerl, Petersime, Gergely, Bismark de mare capacitate, dar nparalel, a fost demarat construcia pe plan local a unor incubatoareoriginale, precum : B-36, B-60, B-30, D-3, C.M.O. etc.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  4/34

  La ora actual, n ara noastr exist un sector industrial destul debine pus la punct, n care sunt produse aparate de incubaie cu capacitivariabile, de la cele destinate uzului familial i pn la incubatoare specificeunitilor avicolede tip industrial, realizate sub licen Buckeye

  n practica avicol, majoritatea staiilor de incubaie funcioneazdup principiul seriilor de incubaie,respectiv, introducerea n acelaiaparat a unor arje successive de ou, dar exist i staii unde se aplicsistemul de lucru all in-allout (totul plin, totul gol),potrivit cruia fiecareincubator se ncarc de la nceput la capacitatea proiectat, urmnd ca lamomentul transferului s se fac trecerea oulor cu embrionii normaldezvoltai n eclozionatoarele aferente.

  Regimul de incubatie

  Dezvoltarea normala a unui embrion poate avea loc numai inanumite conditii, bine determinate, de temperatura, umiditate relativa aaerului, schimb de gaze, pozitie a oualor si intoarcerea acestora, factoricare alcatuiesc impreuna regimul de incubatie. Practic, incubatia artificialaa "copiat" microclimatul pe care pasarea-closca il asigura oualor si prinurmare, in cadrul analizei factorilor fizici de incubatie vor fi facute referiri sila nivelul acestora in clocitul natural.

  1. Temperatura

  Caldura reprezinta principalul factor fizic de microclimat caredetermina reluarea dezvolt\rii embrionare ce este incetinita imediat dupaexpulzarea oului. Astfel, intr-un ou fecundat si mentinut la o temperatura cedepaseste +270 C, cresterea embrionului se desfasoara intr-un ritm normal;scaderea temperaturii la o valoare sub +210 C determina incetareadezvoltarii embrionare, care este reluata numai atunci cnd temperaturaajunge la +26,50 C.

  Prin urmare, variatiile in plus sau in minus ale temperaturii fata decea normala, duc la diminuarea indicilor de incubatie, dar si la scurtarea

  sau prelungirea duratei normale de dezvoltare embrionara.Temperatura in incubatia naturala. Temperatura corporala aclostilor (maurata rectal) este de +40,8 +40,50C la inceputul incubatiei, darscade progresiv catre sfrsitul acesteia, ajungnd la valori de+40,3+40,10C.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  5/34

  Temperatura in incubatia artificiala.In incubatoare, caldura este produsa artificial (de regula, cu rezistente

  electrice) si ajunge la nivelul oualor prin convectie. Temperatura optimaunei dezvoltari embrionare normale este de +37,5+38,00C; aceasta este o

  valoare medie deoarece, la inceputul incubatiei este necesar un aport maimare de caldura, dupa care (de regula ziua a 10-a de incubatie),temperatura se reduce, consecutiv cresterii caldurii biologice produse defiecare embrion in parte.

  Cea mai mare sensibilitate fata de temperaturile ridicate o auembrionii din ouale de palmipede, datorita continutului mare de lipide dingalbenus.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  6/34

  Inc ubatoarele de supr afata-distributia caldurii este pasiva deoarece

  ventilatia estenaturala; prin urmare, in aparat vor exista straturi de aer cu temperaturidiferite, mai mari la nivelul superior si mai mici la cel inferior. Datoritaacestei stratificari, intre partea superioara a oului (este asezat orizontal) sicea inferioara vor fi diferente de +1+30C, motiv pentru care temperaturamasurata la partea superioara a oului (considerata temperatura de lucru)va fi mai ridicata (+38+39,50C) dect media indicata anterior.

  Incu batoarele de vo lum- repartizarea caldurii se face artificial, prinventilatie mecanica, ouale primind acelasi nivel de temperatura pe toatasuprafata lor si de aceea, temperatura va fi ceva mai redusa+37,5+37,70C, dar cu conditia asigur\rii anumitor valori pentru ceilalti

  parametri de incubatie, respectiv: 60% umiditate relativa, 21% oxigen,maxim 0,5% bioxid de carbon si o viteza de circulatie a aerului de 3-5m/min.; daca acesti parametri ramn constanti, dar se modificatemperatura in plus sau in minus, se reduc mult indicii de incubatie, maiales la valori ce se apropie de +35,50C sau +39,70C.

  Temperatura maxima mortala pentru embrioni (masurati in centruloului) este de +41,1+43,30C. Efectul suprancalzirii se manifesta prinaccentuarea ritmului de dezvoltare al embrionilor, insotita de crestereacantitatii de CO2 degajat, scaderea capacitatii de ecloziune si marireafrecventei de aparitie a embrionilor anormali inca din primele zile deincubatie.

  Reactia embrionului fata de cresterea temperaturii este diferita de la oetapa de dezvoltare la alta: in primele 19 zile reactioneaza asemanatoranimalelor cu snge rece, marind eliminarea de CO2; din ziua a 19-a sipna la ecloziune este neutru (cresterea temperaturii externe nuinfluenteaza productia de CO2); dupa ecloziune, puiul reactioneaza latemperaturi ridicate ca si animalele cu snge cald, adica isi reduceproductia de CO2.

  Scaderea temperaturii este suportata mai bine de catre embrioni, care

  isi incetinesc ritmul de dezvoltare; daca este intrerupta accidentalfunctionarea sistemului de incalzire, embrionii pot rezista 10-12 ore la otemperatur\ de +20+210C, cu o reducere a capacitatii de ecloziune denumai 3-3,5%.

  Temperatura minima mortala pentru embrioni este de +1+50C, cndmor 50% din embrioni si se pericliteaza ecloziunea la ceilalti, dupa 95minute (la vrsta de o saptamna) si dupa 70-80 minute la vrste mai mari.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  7/34

  Umiditatea aerului

  Umidi tatea in inc ubat ia naturala. Umiditatea din cuibar variaza intre 30si 50% la gaini si curci si intre 40 si 80% la rate si gste, dupa cum pasareaeste asezata sau nu pe cuibar.

  Acest nivel de higroscopicitate este asigurat de vaporii de apa din aerulatmosferic, mai ales ca sezonul de clocit coincide cu perioadele umede aleprim\verii. Deficitul de umiditate este acoperit de ou prin evaporarea uneiproportii insemnate a apei continuta de albus, cale pe care ouale pierd inintreaga perioada de incubatie 16-17% sau chiar 19-22% din greutatea lorinitiala; aceste pierderi sunt normale si asigura o buna ecloziune. Pierderilede apa peste limitele amintite sunt daunatoare si de aceea, in sezoanelesecetoase, se impune cladirea cuibului pe o brazda de p\mnt (sau

  umezirea pamntului de sub cuib) sau peste un snop de verdeata, care sacedeze treptat asternutului o parte din apa continuta.

  Umid i tatea in incubat ia art i f ic iala. Asa cum a fost amintit, in incubatiaartificiala nivelul temperaturii este mai scazut dect cel din incuba]ianaturala si mult mai constant, mai ales fara abateri in plan superior. Prinurmare, cantitatea de vapori rezulta si din pierderile de apa ale albusuluisunt mult mai mici si de aceea, valoarea umiditatii din aparate trebuie sa fiect mai uniforma.

  Atunci cnd se respecta si ceilalti factori fizici de incubatie, cea maibuna dezvoltare embrionara se realizeaza la umiditatea relativa de 61% culimite cuprinse intre 56% si 66%, functie de etapa de incubatie; in perioadade ecloziune, umiditatea trebuie ridicata la valori de 65-70%.

  Excesul de umiditate in asociere cu suprancalzirea indelungata esteuna dintre cele mai grave greseli de incubatie, determinnd mortalitatea inmasa a embrionilor in perioada de ecloziune, ct si scaderea viabilitatiipuilor eclozionati, ca urmare a activarii germenilor specifici diferitelor boli.

  Puii obtinuti din oua incubate la supraumiditate au o greutate mai mare,dar si un continut in calciu exagerat, multi dintre ei murind asfixiati in coajainainte de ciocnire, din cauza lichidelor de excretie care, neputndu-se

  evapora, sauacumulat in oua.

  La depasiri nu prea exagerate ale umiditatii se poate constata oaparentai mbunatatire a ecloziunii, insa viabilitatea puilor este multdiminuata, inregistrndu-se si o rata crescuta a mortalita]ii pe timpulcresterii lor. Evaporarea masiva a apei din ou duce la concentrareasubstantelor nutitive, iar nutritia embrionului cu elementele continute de

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  8/34

  albus este nesatisfacatoare. Puii ciocnesc mai greu coaja si multi nu auputerea sa eclozioneze datorita uscarii membranelor cochiliere; cei careeclozioneaza au o greutate subnormala.

  Nivelul umiditatii dintr-un incubator este dependent de cel al temperaturiiasigurate, dar si de valoarea umiditatii din sala incubatoarelor. Ouale vechi(au pierdut apa pe timpul pastrarii), cele spalate, precum si ouale depalmipede au nevoie de un regim de umiditate cu cel putin 5% mai ridicatdect cel normal.

  Ventilatia

  Chiar de la inceputul dezvoltarii, intre embrioni si mediul de incubatieare loc un schimb de gaze, in sensul ca, absorb oxigen si elimina bioxid decarbon; acest schimb este redus la inceput, dar se intensifica treptat, mai

  ales din momentul inchiderii alantoidei si ajunge maxim in ultima zi deincubatie, odata cu trecerea la respiratia pulmonara.Ventilatia in incubatia naturala. Pe cuib, closca sta cea mai mare parte dintimp cu penajul infoiat, realiznd in jurul oualor un spatiu restrns si destulde bine izolat fata de mediul extern. Totusi, compozitia aerului din cuibdifera de cea a aerului atmosferic, in sensul ca bioxidul de carbon variazaintre 0,2-0,7% (cu limite de 0,15-1,43%), fata de 0,03-0,04% ct este acestgaz in aerul atmosferic.

  Ventilatia in incubatia artificiala. Rolul ventilatiei este mai complex,deoarece, pe lnga asigurarea unei proportii optime a aerului in aparat,trebuie sa realizeze si o distributie uniforma a temperaturii si umiditatii lanivelul tuturor oualor din incubator. Prin urmare, desi se depasesc cerintelepentru purificarea aerului, cu ct capacitatea unui incubator este mai mare,cu att va creste rata ventilatiei in scopul conditionarii termice sihigroscopice a aerului.

  Continutul in oxigen al aerului din incubator trebuie sa fie acelasi cu celal aerului atmosferic (21%), orice abatere influentnd negativ ecloziunea.Bioxidul de carbon este necesar embrionului intr-o proportie ceva mai mare

  dect cea din aerul atmosferic, deoarece actioneaza favorabil asuprametabolismului protidelor si al calciului. Sub actiunea cumulativa aumiditatii si a bioxidului de carbon din incubator, carbonatul de Ca din coajase transforma in bicarbonat, forma sub care este mai usor folosit de catreembrion, iar in plus, coaja se subtiaza facilitnd schimburile de gaze, dar siciocnirea ei la ecloziune.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  9/34

  Cnd concentratia bioxidului de carbon din incubator este apropiata decea a aerului atmosferic, ciocnirea oualor este anevoioasa, multi pui murindin coaja sau au o calitate inferioara (cei eclozionati). La concentratii de0,9%, bioxidul de carbon devine nociv, la 1% mortalitatea embrionara seaccentueaza, la 1,5 % mortalitatea este evidenta, iar la 5% este totala.

  Cea mai buna dezvoltare a embrionilor se obtine atunci cnd mediul dinincubator contine 0,5% CO2, cu limite de 0,3-0,8%.Incubatoarele de suprafata, sunt prevazute cu orificii de admisie si deevacuare judicios amplasate si dimensionate; miscarea aerului esteimprimata de diferenta de temperatura din interiorul lor (+38+390C) aisala incubatoarelor (+18+220C); cu ct aceasta diferenta este mai mare,cu att ventilatia va fi mai activa.

  Cum sursa de caldura este amplasata la partea superioara aincubatorului, iar caldura trebuie dirijata in jos, este necesar ca orificiile de

  admisie sa fie dispuse deasupra sau lateral sursei de caldura, iar cele deevacuare, in partea inferioara a aparatului.

  Incubatoarele de volum, sunt prevazute cu ventilatoare de diferiteputeri, in functie de capacitatea aparatelor si pot fi amplasate in parteasuperioara a acestora, pe peretele din spate, pe cei laterali sau chiar inmijloc; indiferent de amplasament, traseul aerului este identic: aerulproaspat (preconditionat sau nu) este absorbit de ventilatoare din galeriilede admisie, trecut apoi peste sursa de incalzire si dupa caz, peste cea deumidifiere, iar dupa aceea este directionat spre pardoseala sau peretiilaterali. Masa de aer proaspat va trece printre sitele cu oua cedndcaldura, umiditate si oxigen, prelund in acelasi timp bioxidul de carbonrezultat din respiratia embrionilor; o parte din aerul ajuns in dreptulventilatoarelor reintra in circuit, iar restul este eliminat prin orificiile deevacuare plasate in tavanul incubatorului.

  Viteza de circulatie a aerului se recomanda si fie de 0,1-1,8 m/sec.~n statiile de incubatie clasice, fara mediu controlat, volumul de ventilatie

  trebuie sa fie de 475 m3/ora la incubatoarele IV-60 si de 130 m3/or\ laeclozionatoarele EV-60; din aerul introdus, incubatorul foloseste numai40%, iar eclozionatorul 24%, restul fiind aer de circulatie ti de spalare a

  mediului.La statiile cu mediu controlat, volumul de ventilatie poate fi redus cu

  50% pentru sala de incubatie si cu 30% pentru sala eclozionatoarelor,deoarece nu mai este necesara spalarea aerului din fata aparatelor.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  10/34

  Intoarcerea oulelor

  La ecloziune sau in momentul transferului in eclozionatoare (cazulincuba]iei artificiale) intoarcerea se suspenda pentru a da posibilitateembrionului de a-si fixa pozitia de ecloziune. Daca se continua intoarcerea,puiul nu mai are posibilitatea de a se orienta cu ciocul in sus si atunci numai poate ciocni coaja datorita pozi]iei anormale, ori ciocneste in partea de

  jos unde lichidul alantoidian poate lipi spartura din coaja sau chiar cioculpuiului, asfixiindu-l.

  Intoarcerea oualor in incubatia naturala. In cuibar, ouale stau paralel cusolul, dar usor oblic, pozitie ce este accentuata de forma concava acuibului. Pe masura ce incubatia avanseaza, pozitia oblica a oualor este totmai evidenta datorita maririi camerei cu aer; aceasta nu creste uniform fat

  de axul longitudinal, ci se extinde pe una din pri. Prin urmare, embrionuli substanele nutritive neconsumate se aglomereaz spre vrful ascuitmodificnd centrul de greutate al oului, mrindu-se astfel i unghiul fa deorizontal.

  Cloca rotete oule n jurul axului longitudinal al acestora, din prima ipnn ultima zi, cu ocazia schimbrii poziiei lor n cuib; intervalul dintredou ntoarceri este de 30-80 minute, iar unghiul de ntoarcere este diferitpentru fiecare ou i pentru fiecare ntoarcere, de la 1800 la 00 (cnd oul nueste ntors sau este ntors la 3600).

  ntoarcerea oulor n incubaia artificial. La incubatoarele de suprafa,oule se aeaz pe site n poziie orizontal, fiind ntoarse sub un unghi de1800. La cele de volum, oule se dispun vertical, cu vrful rotunjit n sus,iar ntoarcerea se face la un unghi de 900 (450 dreapta + 450 stnga);

  ntoarcerea oulor sub un unghi mai mic duce la scderea indicilor deincubaie.

  ntoarcerea oulor poate s nceap nc din prima zi de incubaie, deiexist opinia c este mai bine ca aceast operaiune s nu se fac nprimele dou zile. Suspendarea ntoarcerii se face din momentul cnd

  oule sunt transferate n aparatele de ecloziune, pentru a permite puiuluis adopte poziia convenabil ciocnirii oului (cu ciocul ndreptat n sus, sprecamera cu aer); dac oul se ntoarce i dup ce puiul i-a fixat pozi]ia deecloziune, el nu mai are timpul necesar i nici posibilitatea de a-i alegedirecia normal de ciocnire a oului.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  11/34

  Aparate de incubaie

  Incubatoarele pot fi clasificate dup mai multe criterii, dar totui,elementul principal de difereniere rmne modul de aezare a oulor pesitele de incubaie; din acest punct de vedere, ele pot fi mprite n dougrupe mari, respectiv:

  - incubatoare de suprafa (cu repartizare natural a cldurii) - oule seaeaz ntr-un singur plan, n poziie orizontal, ntoarcerea efectundu-semanual. Dup sursa de nc\lzire ele pot fi: cu aer cald, cu ap cald sauelectrice, iar dup capacitate se pot mpri n: incubatoare mici (20-200ou), mijlocii (300-600 ou), mari (700-2.000 ou) i foarte mari (peste2.000 ou\).

  Incubatoarele de suprafa funcioneaz i ca eclozionatoare,

  necesitnd numai modificarea regimului de temperatur i umiditate,precum i transferarea oulorpe sertarele de ecloziune;

  - incubatoare de volum (cu repartizare artificial a cldurii) - oule suntaezate pe sertare suprapuse, n poziie vertical, fiind ntoarse cu ajutorulunor dispozitive speciale, acionate manual sau mecanic. Din punctul devedere al capacitii, incubatoarele de volum se mpart n: mici (600-1.200ou), mijlocii (2.500-4.000 ou), mari (6.000-10.000 ou) i foarte mari(12.000-80.000- 150.000 ou); dup modelul constructiv, dar n corelaie cucapacitatea total, aceste incubatoare pot fi: incubatoare tip dulap, cu capaciti pn la 10.000 ou; incubatoare tip camer, cu capaciti peste 10.000 ou.

  Incubatorul de suprafata

  Incubatoarele de suprafata se caracterizeaz prin repartiia natural acldurii, fr ajutorul ventilatoarelor. La aceast categorie de incubatoare

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  12/34

  sitele sunt dispuse in acelai plan. Sursa de nclzire este amplasat lapartea superioar a incubatorului, iar cldura se repartizeaz de sus in jos.Circuitul aerului se realizeaz cu ajutorul orificiilor de ventilaie.n aparat vorexista straturi de aer cu temperaturi diferite, mai mari la nivelul superior imai mici la cel inferior. Datorit acestei stratificri, ntre partea superioar aoului (care este aezat orizontal pe sitele de incubaie)i cea inferioar vorfi diferene de +1++3C, motiv pentru care temperatura msurat la parteasuperioar a oului (este considerat temperatur de lucru) vafi mai ridicat(+38++39,5C) dect cifra medie indicat anterior.

  Incubatorul Cremat 600

  CREMAT 600 ( incubator de suprafa)

  1 - rezervor pentru ap;2 - coul de tiraj al lmpii; 3 - plnie pentru

  ap;4 - conducta de ap cald; 5 - calorifer ; 6 - orificii de ventilaie;

  7 - ntreruptor cu mercur;8 - capsul termostatic ; 9 - jgheab de

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  13/34

  ap; 10 - surs de nclzire; 11 - conducta de revenire a apei n

  rezervor;12 - orificii de aerisire;13 - clapet de reglare a orificiilor de

  ventilaie; 14 - sertar pentru ou; 15 - sertar de uscare a puilor

  eclozionai;16tvi cu ap pentru umidificare

  Capacitatea: 600 ou

  Construcie: cutie cu perei dubli din lemn de brad, cptuii cumaterial termoizolant, prevzut cu picioare de susinere. Esteprevzut cu mai multe compartimente, n funcie de capacitate. nfiecare compartiment se introduce pe suportul superior sita deincubaie, iar pe suportul inferior sita de ecloziune.

  Gabaritul: 3.3749041.017 mm.

  nclzirea

  Sistemul de nclzire este format dintr-un rezervor pentru ap (cu pereidubli, confecionat din tabl) i dintr-un cadru dreptunghiular confecionatdin eav cu diametrul de 4-6 cm, montat n partea superioar acompartimentelor, sub tavan.

  Conducta de alimentare cu ap cald a acestui ,,caloriferpleac de lapartea superioar a rezervorului. Conducta de revenire a apei n rezervorajunge la partea inferioar a rezervorului. La partea superioar, rezervorulare un orificiu cu plnie pentru alimentarea cu ap.

  Sursa de cldur, amplasat sub rezervorul de ap poate fi o lamp cupetrol, un arztor cu gaz sau o rezistent electric

  Fiecare compartiment al incubatorului are la partea superioar unorificiu de evacuare al aerului, prevzut cu un cpcel. Acesta se ridic

  numai cnd capsula termostatic a compartimentului respectiv acioneazasupra lui printr+un sistem de prghii. Cnd temperatura depeteregimul optic de incubaie, amestecul de alcool i eter din capsul fierbe,trece n stare gazoas, destinde pereii capsulei, iar tija acesteiaacioneaz sistemul de prghii. O capsul termostatic suplimentar esteprevzut pentru sursa de nclzire. Prin sistemul propriu de prghii, ea

  nchide capacul coului de tiraj al rezervorului de ap cald, atunci cnd se

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  14/34

  depete temperatura optim de incubaie. Dac temperatura scade subnormal, deschide acest capac, intensificnd arderea.

  Cnd nclzirea se face cu rezisten electric, capsula acioneaz unntreruptor basculant cu mercur, integrat n circuitul rezistenei.

  n partea inferioar a fiecrui compartiment al incubatorului se afl unorificiu de evacuare al aerului viciat, prevzut cu o clapet reglabil(manual). Pe peretele posterior al compartimentelor sunt prevzute orificiide admisie a aerului proaspt.

  Umidificarea

  n timpul incubaiei, umidificarea se realizeaz prin evaporarea din doujgheaburi de tabl, caresunt fixate n partea superioar a pereilor lateraliai compartimentelor.

  n timpul ecloziunii se suplimenteaz umidificrea prin evaporarea apeiintroduse n tava de tabl aezat pe podeaua compartimentului, sub sitade ecloziune.

  Ventilaia

  Admisia aerului se efectueaz prin orificiile de admisie de pe peretele

  posterior al cutiei incubatorului, iar evacuarea prinorificiul de evacuare dintavan i orificiul de evacuare din pardoseal. Jiecare compartiment areasemenea orificii de ventilaie, a cror deschidere este corelat cutemperatura din compartimentul respectiv.

  Aezarea oulor pe sit i ntoarcerea

  Pe sita de incubaie (format din ram d lemn de brad i ipci

  longitudinale pentru susinerea oulor), oule se aeaz n poziieorizontal, cu camera de aer n aceeai direcie.

  Cnd puii eclozioneaz, cad printre aceste ipci, pe sita de ecloziune,aezat pe suportul inferior i rmn acolo pn la uscarea pufului. Sita deecloziune are ram din lemn de brad i fiind din plas de srm.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  15/34

  ntoarcerea oulor se face manual, de 3 ori pe zi, la un unghi de 180,adic de pe o fa pe alta.

  Incubatoare de mic capacitate

  n aranoastr sunt utilizate o serie ntreag de aparate de incubaieautohtone sau din import, acestea din urm fiind produse de firme curenume n domeniu. Dat fiind faptul c, nc, majoritatea unitilor avicolefolosesc aparate de incubaie de provenien romneasc i cum acesteaau, n general, aceleai principii constructive i de funcionare ca i cele dinimport, n cele ce urmeaz vor fi prezentate numai aparatele de incubaieproduse`n ara noastr.

  Incubatoarele cu capacitate redus se utilizeaz pentru incubareaoulor provenite de la diferite specii de psri, cu anumite modific\ri, de lacaz, la caz.

  Aparatul CLEO 5 este produs de S.C. Industria ProduselorElectronice i Electrotehnice-Curtea de Arge, iar incubatoarele de tip I.V.120; I.V. 1,2 i I.V. 5 M sunt realizate la S.C. INCRO S.A. -Arad;prezentarea modului de exploatare al acestor aparate respectinstruciunile furnizate de ctre unitile productoare.

  Incubatorul electric CLEO-5

  Caracteristici constructive:Este alctuit din dou compartimente suprapuse (corp i capac)

  realizate din material plastic.Prin construcie, compartimentul inferior este prevzut cu dou alveole

  pentru ap (A i B), deasupra crorase gsete grtarul pe care se aeazoule. n interiorul compartimentului superior (capacul) este amplasatventilatorul i rezistena de nclzire; pentru a preveni contactul direct dintrepuii eclozionai i paletele ventilatorului sau rezistena electric, cele dou

  componente sunt protejate cu o plas din srm.Pe capacul aparatului se afl dispus cutia modulului electronic dereglare a temperaturii, care este prevzut i cu un led de semnalizare ceindic prezena sau lipsa tensiunii n aparat, precum i un buton de reglarea termostatului.

  .

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  16/34

  Caracteristici tehnice:

  - Capacitate maxim - 60 ou de g\in;- 50 ou de ra;- 42 ou de curc;- 30 ou de gsc.- Temperatur reglabil: +35+45oC 0,1oC.

  - Umiditate relativ: - 60-65% cu ap numai n alveola A (din mijloc);- 70-80% cu ap numai n alveola B (din margine);- 80-85% cu ap n alveolele A i B.- Tensiune de lucru: 220v / 50Hz.- Consum de energie electric\: maxim 1,8 kW/24 ore (la o temperaturambiental de +20oC).

  Umiditatea este asigurat prin evaporarea pasiv a apei din alveole,care se umplu difereniat, n funcie de perioada de dezvoltare embrionar

  dar i de specie.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  17/34

  Incubatorul I.V. 1,2

  Caracteristici constructive:Este un incubator de capacitate medie, confecionat din panouri duble

  de P.A.L. melaminat, ntre care se gsete un strat de materialtermoizolant.

  Pe peretele frontal este amplasat ua de acces, termometrul de tipclocitoare, patru orificii de admisie i evacuare care au posibilitatea dereglare a debitului de aer i dou leviere pentru ntoarcerea manual aoulor.

  La interior, se gsesc dou rnduri de stelaje articulate, pe care pot fiintroduse 20 site de incubaie sau acelai numr de sertare pentruecloziune; pe peretele din spate se afl montat ventilatorul cu rezisten]a de

  nclzire, iar pe pardoseal este tava pentru ap.Caracteristici tehnice:

  - capacitate: 1.200 ou gin;- dimensiuni de gabarit: - lungime 900mm- lime 1.000mm;

  -nlime 1.600mm;- puterea rezistenei de nclzire: 1,2kW;- turaia motorului electric: 1.400 rot/min.;- reglajul temperaturii din incubator: +36+40oC;- precizia termoregulatorului: 0,2oC;- tensiunea normal a reelei: 220V.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  18/34

  Fluxul tehnologic din staiile clasice de incubaie

  1. Recepia oulor. Sala de primire a oulor esteprevzut cu surse denclzire i ventilaie i este dotat cu crucioare mobile pe care se aeazcofrajele cu ou. Dup recepia cantitativ a "materiei prime" (oule pentruincubaie), se procedeaz la dezinfecia prin formolizare, urmat deaerisirea ncperii i transferarea crucioarelor cu ou n depozitele de

  pstrare; ntre fumigaie i transferul oulor n depozitul rece trebuie lsato scurt pauz deoarece, diferena de temperatur dintre cele dou

  ncperi poate provoca ruperea alazelor sau chiar moartea embrionilor.

  2. Depozitarea oulo r. Se face n sli speciale, cu posibiliti de reglarea factorilor de microclimat n funcie de durata de pstrare a oulor; pentrua menine intacte calitile oulor, timpul de pstrare trebuie s fie de sub 4zile.

  3. Sortarea i aezarea oulor pe sitele de incubaie. Mobilierulncperii de sortare este alctuit din: mese, crucioare mobile de transporta cofrajelor cu ou i crucioare mobile pentru sitele de incubaie. Lasortare se exclud oule fisurate, deformate, poroase i cele foarte mici, iaroule murdare se supun unei curiri mecanice. Pe site, oule se aeazgrupat pe hale de provenien, dar n funcie de mrimea acestora;

  ntreaga producie de ou se grupeaz pe vrste, n concordan cunumrul de ecloziuni pe sptmn

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  19/34

  4. Preg \tirea oulor pent ru incubare. Aceast operaiune const naezarea oulor pe sitele de incubaie, urmat de aplicarea unei noidecontaminri prin formolizare timp de 20-30 minute, la temperatura de+21+23oC i umiditatea de 85%.

  5. Preincubarea. Se realizeaz n ncperi speciale unde umiditateaaerului trebuie s fie de 75%, iar temperatura se regleaz pe termostat, lavalori de +28,5+30oC. nc\lzirea oulor ncepe cu 12 ore nainte de

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  20/34

  introducerea lor n incubatoare (la oule mari dureaz mai mult de 12 ore)i prezint avantajul c se asigur\ o nclzire uniform a tuturor oulor,ceea ce duce la creterea cu 1-2% a ecloziunii, dar i reducerea timpuluide incubaie; n acelai timp, scad i pierderile de cldur din aparat ceapar la introducerea unei noi serii de ou.

  6. Incubaia, presupune parcurgerea unor etape tehnice relativ diferite,n funcie de proveniena oulor utilizate (de gin sau curc), elemente cevor fi tratate laincubaia pe specii.

  7. Transferul, reprezint trecerea oulor din incubatoare neclozionatoarele aferente, la o anumit vrst a embrionilor, specific

  fiecrei specii n parte.Operaiunea se execut n sala eclozionatoarelor sau n cea detransfer, dar cu condiia respectrii anumitor principii: pregtirea prealabil a eclozionatoarelor (curire mecanic, splare,dezinfecie, probe de sanitaie); temperatura de minim +26oC; efectuarea mirajului al II-lea i eliminarea oulor necorespunztoare(limpezi, cu embrioni mori, fisurate etc.); comasarea pe sitele de ecloziune a oulor dup halele de provenien; sitele rmase goale se aeaz la partea de jos a crucioarelor; sitele de pe rndul de sus a fiecrui crucior vor fi prevzute cu capac dinplas, pentru a opri cderea puilor; fiecare crucior va fi transferat n maxim 15 minute; dup transfer se va executa fumigaia continu cu formol.

  8. Ecloziunea i sortarea puilor.La sfritul complet al ecloziunii,crucioarele cu sitele de ecloziune se transfer n sala de sortare, undetrebuie realizat o temperatur de minim +30oC i o umiditate relativ de

  60%; trierea puilor se poate face i n sala de ecloziune.

  9 Depozitarea i livrarea puilor. Navetele cu puii sortai sunttransportate pe crucioare n depozitul pentru pui, unde trebuie asigurat otemperatur de +30oC. Livrarea se face prin sala de livrare, n mainispeciale de transport, corespunz\tor pregtite sub aspect igienic, al

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  21/34

  dezinfeciei i al temperaturii; n prealabil, beneficiarul va face recepiacantitativ i calitativ a puilor preluai.

  Particulariti ale incubaiei oulor de gin

  Oule recoltate se pun n cofraje din plastic, ocazie cu care se facepresortarea lor, eliminndu-se oule foarte mari sau cele foarte mici (sub48 g), oule murdare, oule fisurate, precum i oule depuse pe aternut.Cofrajele sunt de culori diferite, fiecare culoare fiind caracteristic uneianumite grupe de vrst a loturilor de reproducie de la care provin oule,dup cum urmeaz: culoare pentru grupa de vrst: 26-30-34-38 sptmni; culoare pentru grupa de vrst: 42-46-30 sptmni;

  culoarepentru grupa de vrst: 54-58-62 sptmni.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  22/34

  Dup 18 1/2 zile de incubaie se efectueaz transferul oulor neclozionatoare; timpul optim de transfer este atunci cnd 5% din ou suntciocnite. Aceast operaiune tehnic se execut n sala de ecloziune sau nsala de transfer, asigurndu-se:

  - temperatura ambiental\ de +260

  C;- transferul fiecrui crucior cu ou n maxim 15 minute;- aezarea oulor pe sitele de ecloziune n poziie orizontal, unul lngaltul.

  Pe parcursul celor 3 zile de meninere a oulor n eclozionatoare seexecut fumigaia cu formol, folosindu-se urmtoarele cantiti:- n primele 8 ore - 24 cm3 formol/m3-n urmtoarele 24 ore - 15 cm3 formol/m3;- `n ultimile 24 ore - 22 cm3 formol/m3

  Ecloziunea la gin se produce, n general, la 21 zile i 6 ore la ouleapar innd raselor uoare i la 21 zile i 9 ore la cele de rase grele, iar ncazul n care se practic preincubaia, la 21 zile.

  Temperatura n sala eclozionatoarelor va fi de +20+240C, iar umiditatearelativ a aerului, de 60%.

  La sfritul ecloziunii, crucioarele cu pui vor fi transferate n sala desortare, unde se cere a fi o temperatur de +300C i o umiditate relativ aaerului de maxim 60%.

  n operaiunea de sortare se va urmri:- dac puii se menin n echilibru, eliminndu-se cei care stau n decubit

  sternoabdominal;- dac puii au picioarele drepte, ndeprtndu-se cei cu anomalii;- dac tonicitatea sau mrimea abdomenului puilor este normal,excluzndu-se cei cu ombilicul contractat;- dac ombilicul este uscat, cu plaga nchis;- dac puii au puful uscat, neaglutinat, fr resturi de coaj.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  23/34

  Dup sortare, se execut sexarea (dac este cazul) i vaccinarea antiMarek; concomitent cu sortarea, se numr puii i se distribuie pe cutii(navete) de transport (cte 100 pui pe cutie sau navet).

  n sala de pstrare a puilor pn la livrare va fi asigurat o temperaturde +300C. Transportul puilor de o zi la ferme trebuie fcut cu mainiizoterme care,n prealabil, au fost splate i dezinfectate.

  Particulariti ale incubaiei oulor de curc

  Transportul oulor de curc de la fermele de reproducie la staia deincubaie trebuie efectuat ct mai rapid, deoarece ovogeneza la aceast

  specie i gsete condiii de manifestare la temperaturi ambientale denumai +210C.n staia de incubaie, oule se recepioneaz pe loturi de reproducie i

  pe categorii de calitate, dup care se dezinfecteaz prin fumigare, naceleai condiii ca i oule de gin.

  Dup sortarea i apoi aezarea oulor pe sitele de incubaie, seprocedeaz la tratarea lor cu soluii de splare i decontaminante, prinoperaiunea de sanitaie.

  Ou\le tratate sunt stocate n ncpperi special amenajate, unde nivelurilede temperatur i umiditate se ajusteaz n funcie de durata de pstrare.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  24/34

  Fluxul tehnologic din staia de incubaiei a oulor de palmipede(clasic)

  1. Recepia oulor. Preluarea cantitativ a oulor se face pe loturi dereproducie i pe categorii de calitate, evitndu-se pe ct posibilintroducerea oulor foarte murdare n staie. Operaiunea se efectueaz

  ntr-o ncpere special unde trebuie meninut o temperatur de+17+180C; recepia calitativ const n identificarea i apoi eliminareaoulor sparte sau fisurate, precum i a celor care prezint anomalii deconformaie.

  2. Splarea oulor. Este obligatorie numai n cazul oulor murdare iconst n imersionarea cofrajelor cu ou ntr-un bazin inox n care segsete o soluie decloramin 1%, la temperatura de +30oC; pentru o eficien\ mai mare asplri oule se freac cu o perie moale. Cltirea se realizeaz ntr-un altbazin, n care se gsete ap curat, la temperatura de +38oC.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  25/34

  3. Decontaminarea prin iradiere. Oule considerate curate nu sespal, dar n schimb sunt decontaminate prin iradiere cu raze ultraviolete.Tratamentul se face ntr-o ncpere special, pe o durat de 20 minute icu o distande 20 cm ntre sursa de iradiere (lamp de ultraviolete de 30w, cu radiaia de 2.537 ) icofrajele cu ou.

  4. Stocarea oulor. Pn n momentul introducerii n aparatele deincubaie, oule sunt pstrate n depozite reci, unde temperatura trebuie sfie de +13oC, umiditatea relativ de 70-75%, iar ventilaia s asigure cca. 2m3aer/or/1.000ou

  5. Preincubarea oulor. Se face n camera de preincubare, latemperatura de +28+30oC i umiditatea relativ de 75%; procesul denclzire aoulor dureaz 12 ore.

  6. Controlul biologic al incubaiei. La vrsta embrionilor de apte zile(n cazul oulor de ra) sau de opt zile (la cele de gsc), se face mirajul I,cnd sunt evideniate prin ovoscopie i apoi eliminate de pe site oule cuembrioni mori, precum i cele limpezi; al doilea control biologic seefectueaz n ziua a 25-a de incubaie la oule de ra i respectiv, n ziuaa 28-a n cazul oulor de gsc, ocazie cu care se elimin aceleai dou

  categorii de ou.

  7. Sortarea, sexarea i preg\tirea bobocilor pentru livrare. La sfritulecloziunii se procedeaz la sortarea bobocilor, direct pe sitele deecloziune, eliminndu-se cei mori, bobocii mori n coaj, cei cu ombiliculnecicatrizat, cu defecte de aplomb etc.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  26/34

  Tehnica incubaiei oulor de palmipede n aparate I.V. 60

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  27/34

  Controlul biologic al incuba]iei

  Aberaiile genetice, precum i abaterile de la regimul optim de incubaiedetermin apariia la embrioni a unor modific\ri fizio-patologice ianatomopatologice, cu consecine nefaste asupra indicilor de incubaie.

  n activitatea staiilor de incubaie, una din cele mai importante lucrricare se efectueaz o constituie cea referitoare la controlul procesului de

  incubaie, operaiune ce se desfoar etapizat, astfel:- aprecierea oulor folosite la incubaie;- aprecierea dezvoltrii embrionilor (controlul biologic al incubaiei);- aprecierea rezultatelor incubaiei;- aprecierea calitii puilor eclozionai.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  28/34

  Alegerea oulor pentru incubaie

  La aprecierea oulor destinate incubaiei se au n vedere cerinele pecare acestea trebuie s le ndeplineasc att din punct de vederemorfologic, ct i fizico-chimic; aprecierile se fac prin observare direct,prin ovoscopie sau prin determinri fizico-chimice pe oule ntregi sau pecomponentele acestora, dup spargere. Totodat, trebuie s se in cont ide starea de sntate a psrilor de reproducie de la care provin oule ide condiiile de ntreinere asigurate acestora.

  Oule ce urmeaz a fi incubate vor fi alese dup form, mrime,greutate i integritatea cojii; cele cu abateri de la forma normal, oule preamari sau prea mici, precum i cele cu deformri sau fisuri ale cojii, vor fi

  excluse de la incubaie. Pe site, oule se aeaz dup clase de greutate,ct mai uniform.

  Controlul biologic al incubaiei

  Controlul biologic, cunoscut i sub denumirea de mirajul oulor, permiteevidenierea modificrilor normale sau anormale ce au loc n intimitateaunui ou pus n condiii de incubaie. Este o lucrare obligatorie n practicaincubaiei artificiale i se face prin ovoscopie, la nceputul dezvoltriiembrionare (mirajul I) i nainte de transferul oulor pentru eclozionare(mirajul al II-lea); se poate realiza i un miraj suplimentar, ntre cele doucontroale specificate.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  29/34

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  30/34

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  31/34

  Aprecierea calitii puilor obinui

  La sfritul perioadei de incubaie se trece la recoltarea puilor de pesitele de ecloziune i la sortarea acestora. Operaiunea se execut n salade sortare apuilor, la staiile care sunt prevzute cu o astfel de ncperesau dac nu, direct n sala eclozionatoarelor; condiia obligatorie, este ca nspaiul de sortare s se asigure o temperatur de +30oC i o umiditaterelativ de maximum 60%.

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  32/34

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  33/34

  Bibliografie

  Blescu, M. i col., 1980-Avicultur. Editura Didactic i Pedagogic,Bucureti.Dumitrescu, I. i col., 1982-Reproducie animal. Editura Didactic i

  Pedagogic, Bucureti.Usturoi, M.,G., 1999-Incubaia la psrile domestice. Editura Ion Ionescude laBrad, Iai.www.Fermierul.ro

 • 7/22/2019 76386399 Proiect Pasari

  34/34

  UNIVERSITATEA DE TIINE AGRONOMICE I MEDICINION IONESCU DE LA BRAD IASI

  Facultatea de zootehnie

  Managementul produciilor animale

  Managementul productiilor avicole si acvatice

  Denumire proiect:

  Incubaia artificial

  Masterand: Blnda R. Robert-Aurelian

  -2010-


Top Related