+ All Categories
Transcript
Page 1: 2 Pasari Calatoare
Page 2: 2 Pasari Calatoare

Odată cu sosirea toamnei, cele mai multe păsări din ţara noastră se îndreaptă spre alte ţinuturi mai calde, pentru a scăpa de urgiile iernii. Plecarea şi sosirea păsărilor migratoare reprezintă eveni-mente importante, care mar-chează trecerea de la anotim-pul calduros la cel friguros şi invers. Iată câteva dintre că-lătoarele înaripate care îşi fac cuiburile şi îşi cresc puii la noi în ţară, pentru ca toamna să străbată mari distanţe în căutarea unui climat favorabil vieţii.

Page 3: 2 Pasari Calatoare

Randunelele sunt printre pasarile considerate vestitori ai primaverii. Pasari delicate, randunelele trezesc in sufletele celor mici interesul pentru viata pasarilor migratoare si fascinatia fata de aceste zburatoare. Randunica obisnuita, numita

si randunica domestica, este o pasare cu spatele si capul de culoare negru-albastrui, pieptul alb si gusa de culoare roscata. Are o silueta foarte eleganta, iar coada este terminata cu doua pene mai lungi si subtiri - celebra “coada de randunica” in forma de “V”.

Page 4: 2 Pasari Calatoare

Barza - este o pasăre de talie mare, are ciocul mare, de culoare roşie-portocalie. Penajul este alb, doar la vârfurile aripilor este împodobită cu o frumoasă garnitură neagră. Se întoarce primăvara la acelaşi cuib, pe care şi-l repară. Uneori generaţii întregi locuiesc de-a lungul anilor în acelaşi cuib.

Au picioarele lungi, preferă să stea pe lângă râuri şi bălţi ca să-şi găsească hrana, formată din broaste, peşti şi alte animale mici. Puii sunt hrăniţi la început la fiecare oră, iar apoi la fiecare două ore. Datorită lipsei de mâncare, gradul de agresivitate al berzelor adulte poate creşte şi destui pui sunt efectiv azvârliţi afară din cuib. În ultimul timp numărul berzelor a scăzut mult.

Page 5: 2 Pasari Calatoare

Cucul gri este o pasare foarte raspandita in Europa, unde isi face aparitia primavara,venind din Africa, unde petrece lunile de iarna. El ramane pe continentul nostru pana prin august sau chiar septembrie, cand isi ia din nou zborul catre sud, spre tarile calde.

Silueta cucului seamana putin cu aceea a unui rapitor, avand aripile ascutite si coada lunga. In schimb, coloritul sau este destul de neinteresant: gri pe spate, alb cu negru pe burta, gri pe piept, cu pete albe pe coada.

Este renumit pentru faptul ca isi ascunde ouale in cuibul altor pasari, lasand ”parintii adoptivi” sa-i creasca puii.

Page 6: 2 Pasari Calatoare

Pupaza este o pasare migratoare care revine anual in tara in luna martie si pleaca in septembrie. Are un penaj pestrit, ciocul lung si curbat si o creasta de pene mari, portocalii, in varful capului.

Aceasta se deschide asemanator unui evantai daca pasarea este speriata sau agitata.In general este putin sociabila, doar in timpul migratiilor formeaza grupuri mici.Se hraneste exclusiv cu insecte, moluste, acarieni, larve, omizi.

Traieste in zona pasunilor si fanetelor.

Page 7: 2 Pasari Calatoare

Privighetoarea este o mică pasăre migratoare, cântătoare, insectivoră care se înmulţeşte în Europa şi Asia, şi îşi petrece iernile în sudul Africii. Considerată cea mai iscusită căntăreaţă, are un penaj modest. În nopţile calde de vară ne incântă cu trilurile ei neasemuite. In adancul tufisurilor sau in

iarba deasa, femela isi construieste singura cuibul din frunze uscate si il captuseste cu iarba.Cloceste singura ouale, insa masculul se afla in preajma si isi cheama cateodata perechea sa caute hrana impreuna.

Page 8: 2 Pasari Calatoare

Privighetoarea este o mică pasăre migratoare, cântătoare, insectivoră care se înmulţeşte în Europa şi Asia, şi îşi petrece iernile în sudul Africii. Considerată cea mai iscusită căntăreaţă, are un penaj modest. În nopţile calde de vară ne incântă cu trilurile ei neasemuite. In adancul tufisurilor sau in

iarba deasa, femela isi construieste singura cuibul din frunze uscate si il captuseste cu iarba.Cloceste singura ouale, insa masculul se afla in preajma si isi cheama cateodata perechea sa caute hrana impreuna.

Page 9: 2 Pasari Calatoare

Ciocârlia -  este o pasare cântătoare mica, cu penele pestrite, care zboara la mari înaltimi. Datorită obiceiului ei de a se ridica în văzduh şi a cânta în înaltul cerului, despre ciocârlie s-au scris multe legende, fiind considerată fiica soarelui sau fata care s-a indrăgostit de soare. Este o pasăre de talie mică. Sosirea ei este semnul că primăvara s-a stabilit definitiv in locurile respective.

Pasunile cultivate intensiv sau terenurile pe care au pascut oile sunt ideale pentru clocit, insa isi poate face cuibul si in zone mlastinoase.In perioada de clocit, ce dureaza de primavara devreme pana la inceputul verii, ciocarlia creste 2-3 generatii de pui.In timp ce femela cloceste sau este ocupata cu puii, masculul canta neincetat.

Page 10: 2 Pasari Calatoare

Prepelita este o pasare migratoare, oaspete de vara, care soseste in aprilie si pleaca in decembrie. Talie este mica cca 150 grame, iar culoarea generala este brun-cenusie, brazdata cu dungi longitudinale si transversale galbene. Trăieşte în zonele de câmpie, îşi face cuibul în lanurile de cereale sau în lăstărişuri.

Este intalnita frecvent si in zonele de coline si de deal, mai ales in fanetele umede. Prezenta prepelitei in teren se determina mai ales dupa cantat. Aude si vede bine. Prefera sa fuga pe picioare cand este speriata decat sa zboare. Fiind vânată mult pentru carnea ei gustoasă, a intrat în rândul păsărilor ocrotite de lege.

Page 11: 2 Pasari Calatoare

Desi cea mai mare parte a graurilor traieste in padurile mari, o parte considerabila s-a obisnuit sa convietuiasca cu omul, in special datorita faptului ca acesta le ofera ocazii de cuibarit in curti si gradini. Graurii isi instaleaza cuibul in scor-buri, pe langa case, in crapaturile zidurilor sau sub capriori, iar acesta consta intr-o aglomerare dezordo-nata de paie, iarba si pene moi.

Femela depune o ponta de 5-6 oua, de un albastru palid, lucioase si lunguiete, pe care le cloceste vreme de 14 zile. Primavara penajul grau-rului este negru, cu nuante de verde si purpuriu. Desi cantecul graurilor nu este deosebit de frumos, semanand mai mult a palavrageala, este executat cu voiciune si veselie si este placut auzului, anuntand venirea primaverii.

Page 12: 2 Pasari Calatoare

Pelicanii din Delta Dunării sunt pelicanii comuni, de culoare alb-roz.El are nevoie zilnic de aproximativ 2 Kg de peste.Cand apa abunda in pesti de dimensiuni mici, pasarile isi umplu ciocul cu acestia si apoi elimina apa, inghitind prada vie.

Pelicanul comun cuibareste in colonii si cu exceptia perioadei de imperechere este o pasare sociabila.Femela depune de regula doua oua alb-varoase.Pentru cresterea unui singur pui e nevoie de aproximativ 75 Kg de peste.

In multe regiuni coloniile de clocit ale pelicanului comun sunt in pericol.

Page 13: 2 Pasari Calatoare

Sunt păsări de apă, mai mici decât rudele lor, lebedele şi gâştele şi pot fi găsite atât în apa dulce cât şi în cea sărată. Majoritatea raţelor au un cioc lung şi lat, folosit la săpat. Raţele au un meniu divers; pot consuma ierburi, plante acvatice, peşti, insecte, amfibieni mici, viermi şi moluşte mici. Multe raţe nu pot zbura în timpul năpârlirii.

În timpul năpârlirii, se retrag în medii protejate, unde există destulă hrană pentru ele. De obicei, năpârlirea are loc înaintea începerii migraţiei.Raţele sunt adesea pradă a altor animale, ca de exemplu şerpii, crocodilii şi ulii.

Page 14: 2 Pasari Calatoare

Gasca de vara (ANSER ANSER L.) este cea mai mare dintre gastele intalnite in tara noastra, atingand 140-160 cm anvergura aripilor si o greutate intre 2,7 si 5 kg. Se aseamana foarte mult la glas cu gasca domestica, al carei stramos este. Culoarea generala a penajului este cenusie-bruna, mai deschisa pe gat si cap si mai inchisa pe spate, unde are dungi transversale albe.

Cuibareste in sud-estul Europei (dintre speciile de gaste salbatice, este singura care cloceste in tara noastra), Asia Mica si Rusia. Migreaza in nord-vestul Indiei , Burma sau sudul Chinei. Gasca de vara traieste in grupuri de diverse marimi, de la mici familii la carduri de cateva mii. Biotopul ei sunt lacurile mari cu stuf, mlastinile, confluenta raurilor cu marea.

Page 15: 2 Pasari Calatoare

Lebada este o pasare acvatica mare, cu penajul alb, sau foarte rar negru, si poate fi usor recunoscuta dupa gatul ei lung, zvelt si usor arcuit.Culoarea ciocului variaza de la o specie la alta, el putand fi galben, rosu, uneori chiar nergru. Picioarele lebedelor sunt palmate, de culoare gri inchis. De obicei se hranesc cu plante acvatice. Masculul si femela lebada sunt asemanatori, iar de cele mai multe ori isi pastreaza perechea pe intreaga viata.

Cuibul in care femela isi depune cele 4-6 oua este asezat pe apa sau in apropierea ei. Dupa ce ies din ou, puii sunt acoperiti de un puf gri, iar la varsta de 14-16 saptamani sunt capabili sa zboare. Lebada este o pasare calatoare si de asemenea, este una dintre cele mai grele pasari capabile de zbor. Atunci cand migreaza, lebedele zboara in carduri in forma literei V.

Page 16: 2 Pasari Calatoare

Cine umbla mult prin lumeSi tot se striga pe nume? (cucul)

Un hultan voinic, năuc,Cu ciocul cât un uluc!

Ghici cine e? (pelicanul)

Către soare se avântăDimineaţa-n zori şi cântă. (ciocârlia)

Să-mi ghiciţi o ghicitoare:Înaltă, cu lungi picioare,Pene negre pe aripi are,

Peste broaşte e mai mare! (barza)

O săgeată de cărbune Zboară iute peste lume!

(rândunica)

Cântăreaţă delicatăVraja-i seara ne desfată.

(privighetoarea)

Foşnind aripi obosite, Se întorc înveselite, Cuibuşorul să-şi refacă În patria ce li-i dragă. (păsările călătoare)

Page 17: 2 Pasari Calatoare

“Dintr-alte ţări, de soare pline,Pe unde-aţi fost şi voi străine,Veniţi, dragi păsări, înapoiVeniţi cu bine!De frunze şi de cântec goi,Plâng codrii cei lipsiţi de voi.“

George Coșbuc-Vestitorii primăverii


Top Related