+ All Categories
Home > Documents > Zi de Zi 11 August 2015

Zi de Zi 11 August 2015

Date post: 11-Dec-2015
Category:
Upload: dorintransfer-1
View: 249 times
Download: 5 times
Share this document with a friend
Description:
Prima pagina
16
Michael Schmidt, fascinat de satele săseşti Președintele Automobile Ba- varia, al Fundației „Michael Schmidt” și organizatorul „Săptămânii Haferland”, Michael Schmidt, a trans- mis, sâmbătă, 8 august, la Criț, cu ocazia Festivalului „Săptămâna Haferland”, că ideea de a organiza acest eveniment a venit în urma unei discuții pe care a avut-o cu cântărețul Pe- ter Maffay. Peste 1.500 de sași, turiști și invitați s-au aflat sâmbătă în localitatea Criț, din județul Brașov, la sărbătoarea sașilor, „Săptămâna Haferland” - unul dintre cele mai mari fes- tivaluri săsești din Transilvania. Din program n-au lipsit momentele artistice transilvănene, deschiderea festivă a expoziției „Istoria ne învață” în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Educației”, proiecții de filme, mâncărurile tradiționale și alte activităţi. pag. 14 www.zi-de-zi.ro apare în judeţul Mureş director fondator Aurelian GRAMA Publicație în curs de auditare BRAT Adresa redacției: Str. Primăriei nr. 1 Tg. Mureș, Tel: 0265 215 612 [email protected] publicitate@ zi-de-zi.ro Abonamente: Pentru abonamente îți stăm la dispoziție la sediul redacției sau la telefon 0265 215 613 o parte din viaţa ta MUREȘ Marți, 11 august 2015 Anul XI, nr. 2685 16 pagini meteo 3 lei preț Muzică, tradiții și istorie la Archita Cristi Hârgău, medaliat la Mondiale Centru modern de medicină holistică la Lăpușna? Lotul de juniori al României a cucerit o medalie de aur și două de argint la Campionatele Mondiale desfășurate la sfârșitul săptămânii în Brazilia. Printre performeri s-a aflat și canotorul Constantin Cristian Hârgău, legitimat la Clubul Sportiv „Mureșul” Târgu-Mureș, pregătit de antrenoarea Claudia Balint, care a cucerit argintul în proba de dublu rame fără cârmaci, alături de Alexandru Chioșeaua. Ei au reușit în finală timpul de 6 minute, 48 secunde și 74 sutimi, medalia de aur revenind echipajului din Germania (6:48:49), iar cea de bronz celui din Grecia (6:51:72). La Castelul de la Lăpușna ar putea funcționa, într-un an sau doi, un centru modern de medicină holistică, unde terapeuți din întreaga țară vor putea practica diverse terapii pentru turiștii care aleg să-și pe- treacă vacanța în mijlocul naturii, la aer curat, departe de agitația urbană și stresul cotidian. Anunțul a fost făcut de către proprietarul castelului și managerul general al Hotelului Grand din Târgu-Mureș, Claudia Pescar, care a transmis că deja gândește un proiect, care să fie finanțat din fonduri europene. Eveniment pag. 9 pag. 4 pag. 6-7 Finanţări pentru Spitalul de Urgenţă Axente, dorit de Saint Etienne Eroii din Șăulia, jertfe pentru România Mare Mentorat cu premii pentru femei de afaceri Expoziţie inedită la Festivalul roman eveniment 3 4 5 8 13 SPORT SOCIAL ECONOMIC cultură 15⁰C / 33⁰C Târgu-Mureș 16⁰C / 32⁰C Reghin 15⁰C / 31⁰C Sighișoara 16⁰C / 32⁰C Luduș 15⁰C / 33⁰C Târnăveni 1 EUR = 4,41 16 Lei 1 USD = 4,03 14 Lei 1 gr. AUR = 141,6163 Lei
Transcript
Page 1: Zi de Zi 11 August 2015

Michael Schmidt, fascinat de satele săseşti Președintele Automobile Ba-varia, al Fundației „Michael Schmidt” și organizatorul „Săptămânii Haferland”, Michael Schmidt, a trans-mis, sâmbătă, 8 august, la Criț, cu ocazia Festivalului „Săptămâna Haferland”, că ideea de a organiza acest eveniment a venit în urma unei discuții pe care a avut-o cu cântărețul Pe-ter Maffay. Peste 1.500 de sași, turiști și invitați s-au aflat sâmbătă în localitatea Criț, din județul Brașov, la sărbătoarea sașilor, „Săptămâna Haferland” - unul dintre cele mai mari fes-tivaluri săsești din Transilvania. Din program n-au lipsit momentele artistice transilvănene, deschiderea festivă a expoziției „Istoria ne învață” în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Educației”, proiecții de filme, mâncărurile tradiționale și alte activităţi.

pag.

14

www.zi-de-zi.ro

apare în judeţul Mureş

director fondator Aurelian GRAMA

Publicație în curs de auditare BRAT

Adresa redacției:Str. Primăriei nr. 1

Tg. Mureș, Tel: 0265 215 [email protected]

publicitate@ zi-de-zi.roAbonamente:

Pentru abonamente îți stăm la dispoziție la sediul

redacției sau la telefon 0265 215 613

o parte din viaţa ta

MUREȘMarți, 11 august 2015

Anul XI, nr. 268516 pagini

meteo

3 leipreț

Muzică, tradiții și istorie la Archita

Cristi Hârgău, medaliat la Mondiale

Centru modern de medicină holistică la Lăpușna?

Lotul de juniori al României a cucerit o medalie de aur și două de argint la Campionatele Mondiale desfășurate la sfârșitul săptămânii în Brazilia. Printre performeri s-a aflat și canotorul Constantin Cristian Hârgău, legitimat la Clubul Sportiv „Mureșul” Târgu-Mureș, pregătit de antrenoarea Claudia Balint, care a cucerit argintul în proba de dublu rame fără cârmaci, alături de Alexandru Chioșeaua. Ei au reușit în finală timpul de 6 minute, 48 secunde și 74 sutimi, medalia de aur revenind echipajului din Germania (6:48:49), iar cea de bronz celui din Grecia (6:51:72).

La Castelul de la Lăpușna ar putea funcționa, într-un an sau doi, un centru modern de medicină holistică, unde terapeuți din întreaga țară vor putea practica diverse terapii pentru turiștii care aleg să-și pe-treacă vacanța în mijlocul naturii, la aer curat, departe de agitația urbană și stresul cotidian. Anunțul a fost făcut de către proprietarul castelului și managerul general al Hotelului Grand din Târgu-Mureș, Claudia Pescar, care a transmis că deja gândește un proiect, care să fie finanțat din fonduri europene.

Even

imen

t

pag.

9

pag.

4pa

g. 6

-7

Finanţări pentru Spitalul de Urgenţă

Axente, dorit de Saint Etienne

Eroii din Șăulia, jertfe pentru România Mare

Mentorat cu premii pentru femei de afaceri

Expoziţie inedită la Festivalul roman

even

imen

t

3 4 5 8 13

SPOR

T

SOCI

AL

ECON

OMIC

cult

ură

15⁰C / 33⁰C Târgu-Mureș 16⁰C / 32⁰C Reghin15⁰C / 31⁰C Sighișoara16⁰C / 32⁰C Luduș15⁰C / 33⁰C Târnăveni

1 EUR = 4,4116 Lei1 USD = 4,0314 Lei 1 gr. AUR = 141,6163 Lei

Page 2: Zi de Zi 11 August 2015

2 învăţământ11.08.2015

„Istoria ne învață” despre învățământul în germană Teodora MÎNDRU

Sașii și turiștii prezenți sâmbătă în localitatea Criț, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, eve ni ment ce a stat sub sloganul „Istoria ne învață”, au luat parte și la deschiderea expoziției cu același nume, care și-a propus să transpună în imagini frânturi din învățământul german și românesc din Transilvania de acum câteva sute de ani. În plus, a avut loc și o oră deschisă de limba germană, la care au participat elevi îmbrăcați în port tradițional săsesc.

Informare despre învățământul în limba germană Președintele Fundației „Michael Schmidt”, Michael Schmidt, a transmis că expoziția se dorește a fi o

infor mare despre învățământul cu predare în limba germa nă din Transilvania, care trebuie să dăinuie într-o societate europeană creștină. Acesta a mai preci zat că expoziția va putea fi văzută până la sfârși-tul anului și în alte locuri. „Ideea acestei expoziții s-a născut în urma unei discuții pe care am avut-o cu domnul Episcop Reinhardt Guib. Așa am aflat că Biserica și-a propus să fie, în acest an, implicată din partea Bisericii Evanghelice din România în „Anul Educației” și fiindcă Fundația mea a început, de asemenea, să sprijine învățământul cu predare în limba germană, am spus că și noi trebuie să spijinim acesată idee. Astfel, a luat naștere expoziția „Istoria ne învață”, fiind un semnal și o informare despre învățământul german în Transilvania și trebuie să menționez că aici, în satul Criț, unde m-am născut este atestat primul Regulament Școlar din 1593. (...)

Nu este primul din Transilvania, dar pentru zonele rurale aici a fost primul Regulament Școlar, care a fost apoi preluat de satele din Transilvania. Intenționăm să găsim în București, chiar și în Germania un loc unde să fie vizibilă această expoziție”, a precizat, în deschiderea expoziției, Michael Schmidt. La rândul său, Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhardt Guib, a vorbit despre școlile de limbă germană din Transilvania, care există de cel puțin 700 de ani. „Școli în Transilvania există de cel puțin 700 de ani. Au fost întâi în zona Orăștiei, Sebeșului, Sibiului și Brașovului și din 1540 există școli de limbă germană în Transilvania. Ele și-au desfășurat activitatea sub tutela Bisericii Evanghelice până în epoca anilor ‘40”, a spus Episcopul Reinhardt Guib.

Oră deschisă de limba germană După deschiderea expoziției, a avut loc și o oră deschisă de limba germană, în care au fost prezentate și aspecte legate de primul Regulament Școlar întocmit de Johannes Honterus, profesor și preot. „La sași, școala a fost obligatorie pentru băieți și fete încă din 1722. Nu învățau în clase mixte. Exista o școală pentru băieți și o școală pentru fete. Abia din 1989 - 1990 s-au înființat clasele mixte. Eu am făcut liceul la Sibiu, unde era clasă numai de fete, școala era numai de fete și exista o altă școală numai de băieți. În acest an, veți putea vedea și această expoziție. Se caută mai mult ca niciodată ce documente există despre școală și se știe că primul Regulament Școlar mai amănunțit și care a fost valabil până în secolul XX era cel întocmit de Johannes Honterus, un fost profesor și preot, reformatorul sașilor, a Bisericii Evanghelice, în 1540”, a transmis învățătoarea care a ținut lecția.

Deschiderea oficială a expoziției „Istoria ne învață”

Page 3: Zi de Zi 11 August 2015

3 eveniment11.08.2015

Dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș

Zece incendii în weekend-ul trecutPompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureș au fost solicitați în acest sfârșit de săptămână la 202 intervenții, anunțate prin intermediul numărului unic de urgență 112. „Majoritatea intervențiilor au fost reprezentate de cazurile medicale - 189, urmate de zece incendii, dintre care șase au fost de vegetație uscată și miriște, două incendii de case de locuit în localitățile Hodac și Mătrici, un incendiu de afumătorie și o oală uitată pe aragaz, o asigurare de măsuri PSI la un accident rutier în Sângeorgiu de Mureș, pe strada Tofalău, o intervenție pentru asistență de persoană și o deblocare de ușă”, a precizat lt. Mihai Gagyi, purtător de cuvânt al ISU „Horea” al judeţului Mureș. (S.T.)

Reparaţii la spitalul din ReghinSpitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin organizează o licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de reparaţii curente de construcţii la secţiile spitalului, informează www.licitatiapublica.ro. Potrivit sursei citate, licitaţia este estimată la valoarea de 224.840 lei, fără TVA, ofertele se depun până la data de 19 august 2015, ora 15.00, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0265-512.712. (S.T.)

Știriinteresante

Spitalul de Urgență, inclus în două programe naționale de sănătate

Teodora MÎNDRU

Minis teru l S ănă t ă ț i i a a loca t , anul aces ta , 24 4 mi l ioane de le i pen t ru con t inuarea ce lo r c inc i c inc i ac ț iun i pr io r i t a re demara te în 2014 des t ina te îngr i j i r i i ce lo r mai grave cazur i in terna te în sp i t a le ș i pen t ru implementarea a două no i programe anul aces ta - ch i rurg ie endovascula r ă ș i in ter ven ț i i endoscopice d iges t ive.

În programul de chirurgie endovasculară periferică au fost incluse opt spitale, iar în programul de intervenție endoscopică digestivă au fost incluse 19 spitale, cele două având un buget total de aproximativ două milioane de lei. Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a fost inclus în ambele programe. „Din nou, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a avut loc o intervenție complexă de radiologie intervențională. În calitate de medic primar de anestezie terapie intensivă în acest spital și de manager, mă bucur că oamenii din acest spital își doresc, se pregătesc și fac tot posibilul ca Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș să fie unul dintre cele mai bune spitale din țară. Prin Programe de Radiologie Intervențională, am reușit să aduc fonduri și cu această ocazie anunț cu mândrie că am reușit să includ spitalul și în Programul de Acțiuni Prioritare pe leziunile vasculare periferice, fiind printre cele cinci unități sanitare din țară nominalizat în acest program. Acest lucru înseamnă că vă veți întâlni mult mai des cu doctorul Lucian Mărginean, pentru că ceea ce face pe Programul de Radiologie Intervențională va face și pe acest program de leziuni endovasculare periferice, care ne va permite să recuperăm mult mai rapid pacienții din punct de vedere postoperator”, a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Cele cinci programe implementate anul trecut de către Ministerul Sănătății au dus la asigurarea asistenței medicale de urgență pentru peste 100.000 de pacienți critici și scăderea de la 13% la numai 5% a mortalității prin infarct miocardic acut. Rezultatele deosebite obținute prin implementarea acestor programe sunt apreciate și pe plan internațional, reprezentanții Școlii

Medicale românești și ai Ministerului Sănătății fiind invitați să prezinte la diverse întâlniri de specialitate ceea ce este denumit modelul românesc.

„După ce anul trecut am alocat 200 milioane de lei pentru implementarea cu succes a cinci programe care asigură achiziția de medicamente, materiale sanitare și reactivi necesare ingrijirii celor mai grave cazuri internate în secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), finanțarea stenturilor pentru pacienții cu Infarct Miocardic Acut (IMA) tratați în urgență, asigurarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace pentru salvarea pacienţilor cu tulburări cardiace de ritm a căror viaţă se află în pericol iminent (profilaxia morții subite), a medicamentelor trambolitice necesare bolnavilor cu Accident Vascular Cerebral Acut (AVC), finanțarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteză pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute (TRAUMĂ), în 2015 dezvoltăm programe de chirurgie endovasculară și intervenții endoscopice digestive.”

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății

Însămânţările artificiale, aproape de fermieri prin ONIA

Conferință despre emoții și sănătate

Printre organizatorii Congresului Internaţional al Rasei Bălţată tip Simmental de la Târgu-Mureș s-a numărat și Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale (ONIA) din România, organizaţie înfiinţată în 2012 cu sprijinul Semtest BVN.

Rolul acestui for a fost subliniat de directorul general al Semtest BVN Mureș, ing. Valer Sician, care a punctat importanţa colaborării cu crescătorii de animale din România. Mă bucur că în 1986, când a fost premiera unui eveniment important la Târgu-Mureș în care Federaţia Europeană a avut prima întâlnire în România, 2015 constituie o nouă premieră pentru noi și pentru organizaţiile profesionale. Cred că se se întâmplă acum la Târgu-Mureș este un început. Nu trebuie să ne aplecăm asupra laudelor, ci să ne gândim ce va fi de acum înainte cu siguranţă avem mult de lucru. Pentru noi, ca și Organizaţie Naţională de Însămânţări Artificiale un singur lucru este clar, chiar dacă suntem o organizaţie nouă, înfiinţată de trei ani de zile, am ajuns la concluzia că putem ajunge departe și fără să obligăm pe nimeni, doar prin puterea convingerii și a exemplului această organizaţie tânără coordonează 40% din ce înseamnă prestatorii de servicii la nivel naţional. Aici vorbim de medici veterinari, vorbim de medici zootehniști, operatori tehnicieni de însămânţări artificiale și fermieri care fac însămânţări în ferma proprie”, a precizat ing. Valer Sician.

Coordonarea activităţii de însămânţare artificialăUn pas important l-a reprezentat protocolul de colaborare între Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine și Organizaţie Naţională de Însămânţări Artificiale. „Am avut o Adunare Generală a Federaţiei în care s-a aprobat un protocol de colaborare cu Organizaţia de Însămânţări Artificiale din România. Este o organizaţie tânără, înfiinţată de doar trei ani, dar care a reușit să adune operatorii însămânţători din România sub o organizaţie care poate să fie coordonată, prin care crescătorii să nu mai facă de

capul lor reproducţie în România. Știm cu toţii că decizia de ameliorare în România la ora actuală, în afara acestei organizaţii , stă în peieta de material seminal care se găsește în containerul operatorului însămânţător”, a subliniat Claudiu Frânc, președintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România.

„Împreună putem face ceva pentru crescătorii”Afilierea la crescătorii de Bălţată europeni deschide noi perspective pentru crescătorii români, implicit în ce privește activitatea de reproducţie și însămânţări artificiale la specia bovină. „Până la urmă, trebuie să avem un model pe care trebuie să-l urmăm, în sensul că orice organizaţie profesională, și aici cred foarte mult în protocolul care l-am semnat cu Federaţia Crescătorilor de Bovine, simt că ne este locul aici lângă Federaţie, deoarece împreună putem face ceva pentru crescătorii din România. Îmi doresc ca acest început, din 7 august 2015, să fie unul de care să fim mândri peste un an, peste doi, peste zece ani, de care să ne aducem aminte și care să ne motiveze, astfel ca lucrurile să meargă și mai bine”, a menţionat directorul general al Semtest BVN Mureș.

Alin ZAHARIE

Junior Chamber International Târgu-Mureș organizează în data de 27 august, de la ora 17.30, la Hotelul Grand din Târgu-Mureș, sala Europa, o nouă conferință în cadrul proiectului „I love my Health!”. Potrivit organizatorilor, tema acestei conferințe este „Emoțiile și sănătatea”. „Ca și speakeri ne vor onora cu prezența Alexandra Opriș - Health Educator, Oana Raluca Cueșdeanu - Psihoterapeut Pozitivist, Daniel Pavel - Personal Trainer. Așa cum v-am obișnuit până acum, vom avea tombolă cu premii supriză, pauze cu delicii culinare raw-

vegan pregătite de Alexandra Opriș și un mic coffee break sănătos. Rezervarea biletelor Early Bird se poate face până la data de 20 august 2015 inclusiv. Locurile sunt limitate, așa că asigură-te că îti rezervi un loc la evenimentul care îți aduce o porție de sănătate și la propriu și la figurat. (T.M.)

Page 4: Zi de Zi 11 August 2015

4 SPORT11.08.2015

„Deloc strălucită” , evoluția ASA?După partida pierdută de ASA Târgu-Mureș, 0-1 în fața formației FC Viitorul Constanța în etapa a V-a din Liga I de fotbal, antrenorul mureșenilor, Vasile Miriuță a acuzat oboseala echipei sale, care în urmă cu doar trei zile câștiga cu 2-1 la Saint Etienne. „În prima repriză n-am jucat deloc strălucit, după aceea ne-am mai revenit. Venim după șase zile pe drumuri. În plus, vineri am făcut un drum de nouă ore. Poate era mai bine pentru noi dacă jucam mai pe seară”, a spus Vasile Miriuţă la finalul partidei după care echipa sa a cedat prima poziție a clasamentului. (M.V.)

Axente, dorit de Saint EtienneVârful de atac al echipei ASA Târgu-Mureș, Mircea Axente a ajuns în vizorul adversarei mureșenilor din preliminariile Europa League. Atacantul de 28 de ani care a înscris în ediția trecută un singur gol, cel din victoria cu 1-0 din tur în fața Stelei și cel din Supercupă împotriva aceleiași formații este dorit de echipa franceză. În cazul în care s-ar ajunge la o înțelegere, ASA ar primi 200.000 de euro pentru împrumutul jucătorului până în returul campionatului. Dacă acesta ar confirma, clubul ar mai primi alte 600.000 de euro. „Deocamdată pot spune că eu doar am auzit despre discuțiile dintre cluburi. Ar fi bine și pentru ASA, probabil și pentru mine. Am văzut condițiile de acolo, am văzut fanii. Este totuși o echipă de talie internațională și pentru mine ar fi un pas înainte, este visul oricărui jucător profesionist să joace în asemenea condiții. Din păcate noi am avut o evoluție mult sub așteptări cu Viitorul. Eram cu energia consumată după deplasări lungi în doar câteva zile, un meci pe care trebuie să-l uităm cât mai repede, să ne concentrăm pe următorul, care este totdeauna cel mai important, cel cu Timișoara, care vine după doar trei zile de la aceste deplasări lungi”, a declarat, pentru Zi de Zi, atacantul mureșenilor. (M.V.)

Știriinteresante

director fondatorAurelian [email protected] 664 660publicaţie editată deS.C. TRANSILVANIA GRUP BUSINESS S.R.L.Cluj-Napoca, Str. E�imie Murgu 18/6Târgu MureşStr. Primăriei nr. 1

Redacţiatel./fax: 0365 882415email: [email protected]; www.face-book.com/zideziredactor şefAlexandru [email protected]: 0757 036 968 Senior editorLigia [email protected] CulturăAlin [email protected] 022 320redactor sanatate Teodora MÎ[email protected]

redactor socialAmalia [email protected] sportMihai [email protected] 022 321Redactor învatamant-socialEdit Vereş[email protected] publishing:ATOMO

Administraţiatel./fax: 0265 215 613email: [email protected] resurse umaneAnamaria GRAMAtrafic manager publicitateEmo VEREŞ[email protected] 044 852contabilitateLia [email protected] 481 653agent vânzăriGabriela [email protected] 022 324

difuzareCziszer FERENC - Tg. MureșVasile CIOLOCA - Reghinresponsabil difuzareA®ila SZANTO0755 044 851

Publicitatedirector marketingFlorin Marcel [email protected] 075 219director publicitateMarius [email protected] 044 849director dezvoltareNicolae [email protected] 115 167publicitate ReghinŞtefan [email protected] 868 558

Cel mai influent cotidian din judeţul Mureş!

www.facebook.com/zidezi

o parte din viaţa ta

www.zi-de-zi.ro

MUREȘ

ABONAMENT: Persoane fizice 300 LEI/AN sau 150 LEI/6 LUNI, Persoane Juridice 500 LEI/AN (TVA inclus)

Regia de publicitate MIDAS MEDIA

AD READY

Un produs tipărit de tipografia

Compania de Producție Tipografică SRL

www.cptip.ro

Sezon cu BC Mureș „campioana de drept”

Mihai VEREȘ

Noua ediție a Ligii Naționale de Baschet Masculin se apropie de start. Majoritatea echipelor și-au reluat pregătirile. Este greu de prevăzut care vor fi principalele favorite la podium, într-un sezon în care campioana ultimelor ediții, CSU Asesoft Ploiești, a dispărut din peisajul primei divizii, iar loturile majorității formațiilor nu au fost încă definitivate.

Willie Kemp, „tigru”Va fi un sezon diferit, în care, după retragerea Ploieștiului, finalista BC Mureș se poate considera campioana de drept. Clasată pe podium în ultimii trei ani, BC Mureș Târgu-Mureș este pe punctul de a-și definitiva lotul. Ultima achiziție este americanul Willie Kemp, cu care s-a semnat joi contractul. Kemp are 28 de ani, 188 cm, 84 kg și a jucat ultima oară în campionatul Poloniei, la Trefl Sopot, dar el a mai avut o experiență în România, cu 22 de partide în sezonul 2013-2014 la Gaz Metan Mediaș, cu următoarele medii statistice: 28,2 minute, 12,9 puncte, 2,4 recuperări și 3,8 pase decisive pe meci. 

Obiectivele, aceleaşi ca şi în sezonul trecutÎn zilele următoare mai urmează să fie transferat un jucător pentru poziția 3, care urmează să se alăture lotului în perioada cantonamentului de la Sovata, sau după revenirea echipei la Târgu-Mureș. „Sperăm ca în noul sezon să menținem baschetul mureșean acolo unde l-am dus în ultimii trei ani, la nivel de primele trei locuri. Orașul merită acest lucru și ne vom strădui să menținem nivelul. Ca de fiecare dată, încercăm să facem o echipă la nivelul așteptărilor și să ne stabilim obiectivele pentru sezonul următor. Avem la dispoziție o lună până la debutul oficial, iar până atunci trebuie să ne stabilim un program de pregătire convenabil. Obiectivul rămâne același ca și în sezonul trecut, calificarea în play-off și în Final Four în Cupa României. Dacă vom putea aspira la mai mult, cu atât mai bine”, a prezentat în mare perspectivele și

obiectivele echipei mureșene, președintele clubului, Cornel Lungu.

„Va fi un sezon greu”Antrenorul Audrius Prakuraitis este pregătit la rândul său pentru un sezon diferit, în care încă nu se cunoaște forța adversarelor. „Multe nu mai pot spune după ce președintele a prezentat lotul și programul echipei. Ce pot spune este că va fi un sezon greu și probabil mai echilibrat, în care la podium pot aspira multe dintre echipe. Toate se întăresc înaintea fiecărui sezon și în ceea ce ne privește, aș putea spune că va fi greu. Odată ajunși acolo unde ne aflăm, așteptările sunt și ele mai mari, dar vom încerca să ne menținem pe locurile fruntașe”, a completat tehnicianul „tigrilor”

Pariu pe jucătorii localniciÎn perspectiva viitoarelor ediții, în care se preconizează să fie impus un număr mai mare de jucători autohtoni, președintele „tigrilor” a afirmat că echipa se va baza mai mult pe jucători români, chiar cei localnici, sau crescuți la echipele de juniori a clubului. „Rezultatele muncii cu echipele de juniori sunt convins că nu vor întârzia să apară și în curând în echipă vor apărea jucători de-ai noștri. Așa cum Adrian Oprea a fost cel mai bun jucător al lotului României la Campionatul European sub 20 de ani, pot afirma că putem paria pe Barabási Csongor și alți jucători care acum au fost introduși în lotul primei echipe, așa cum l-am preferat pe Țibîrnă ca al treilea pivot”, a dat asigurări Cornel Lungu.Echipa va pleca marți la Sovata și va reveni peste o săptămână, după care vor avea loc primele jocuri amicale.

Conducerea, optimistă, dar prudentă înaintea startului

Lotul de juniori al României a cucerit o medalie de aur și două de argint la Campionatele Mondiale desfășurate la sfârșitul săptămânii în Brazilia. Printre performeri s-a aflat și canotorul Constantin Cristian Hârgău, legitimat la Clubul Sportiv „Mureșul” Târgu-Mureș, pregătit de antrenoarea Claudia Balint, care a cucerit argintul în proba de dublu rame fără cârmaci, alături de Alexandru Chioșeaua. Ei au reușit în finală timpul de 6 minute, 48 secunde și 74 sutimi, medalia de aur revenind echipajului din Germania (6:48:49), iar cea de bronz celui din Grecia (6:51:72).Medalia de aur pentru delagația României a fost câștigată de echipajul masculin de patru rame fără cârmaci, alcătuită de Alexandru Matinca, Cosmin Pascari, Mihai Ianoș și Ciprian Tudosă cu timpul de 6.17.20. Pe podium au mai urcat sportivii din Marea

Britanie (6:19:39) și Germania (6:19:65). A doua medalie de argint a „tricolorilor” a fost cucerită fetele de la dublu vâsle, prin Elena Logofătu și Nicoleta Pașcanu, cu timpul de 7:38:65, fiind devansate de sportivele din Germania (7:32:58) și urmate pe podium de cele din Italia (7:40:00). Aproape de podium s-a mai aflat echipajul feminin din proba de opt rame cu cârmaci, în componența Mădălina Hegheș, Amalia Bereș, Mădălina Gabriela Cașu, Roxana Părășcanu, Andrea Budeanu, Anamaria Zaharia, Anca Elena Filip, Roxana Iuliana Anghel, Andreea Cristina Ștefan, care s-a clasat pe locul IV, în timp ce canotoarele din barca de patru vâsle feminin (Lidia Viorica Roman, Nicoleta Ancuta Bodnar, Ana Grăpinoiu, Simona Geanina Radiș) au încheiat finala pe locul VII.Descoperit de antrenoarea Claudia Balint, Cristian

Hârgău a venit la Târgu-Mureș din localitatea botoșeneană Sulița în urmă cu aproape patru ani, când era în clasa a VII-a. Acum are 17 ani, se află la centrul de pregătire de la Snagov și la toamnă va începe clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv „Szasz Adalbert” din Târgu-Mureș. „Cristi este un băiat foarte serios și muncitor, lucru pe care l-am remarcat de la început, atunci când am început pregătirile cu el. Rezultatul obținut în Brazilia nu m-a surprins deloc, este una dintre speranțele canotajului românesc, o disciplină olimpică aflată din păcate în criză de talente”, a spus despre vicecampionul mondial antrenoarea sa, Claudia Balint.Cu cele trei medalii câștigate, România s-a clasat pe locul IV în clasamentul pe medalii, la egalitate cu Marea Britanie, locurile I, II și III fiind ocupate de Germania, Italia și Olanda.

Cristi Hârgău, medaliat la MondialeMihai VEREȘ

Cristian Hârgău, legitimat la Clubul Sportiv „Mureșul” Târgu-Mureș

Page 5: Zi de Zi 11 August 2015

5 SOCIAL11.08.2015

Respect pentru eroii din cele două războaie mondiale, în comuna Şăulia

Rezultate bune pentru Garanti BankGrupul Garanti România, unul dintre cele mai dinamice și inovatoare grupuri financiare de pe piața locală, a înregistrat profit net de 75 milioane lei, în semestrul I 2015, iar veniturile nete consolidate ale Grupului s-au ridicat, în primele șase luni ale acestui an, la 287,3 milioane lei, în timp ce activele totale au urcat la 9,76 miliarde lei.

Potrivit unui comunicat remis de Grupul Garanti România, în primele șase luni ale anului 2015, volumul total de credite al Garanti Bank a ajuns la 6,27 miliarde lei, în creștere cu 27,8% de la an la an, depozitele au înregistrat o creștere în volum de 43% de la an la an, la 4,53 miliarde lei, iar instituțiile financiare nebancare ale Grupului au înregistrat, la rândul lor, profit net în primul semestru: Garanti Credite de Consum - 14,2 milioane lei și Garanti Leasing - 5,7 milioane lei. În Târgu-Mureș, sediul Agenţiei Garanti Bank se află pe Piaţa Trandafirilor nr. 20. (S.T.)

Accident rutier AlbeştiUn biciclist în vârstă de 20 ani, care se deplasa vineri, 7 august, la ora 12.40, pe DN 13E 60, în localitatea Albești, pe direcţia Brașov - Sighișoara, a virat la stânga fără să se asigure, a intrat pe contrasens, fiind accidentat de un autoturism condus regulamentar de un bărbat în vârstă de 57 ani, din municipiul București. „În urma accidentului, biciclistul a fost rănit ușor.

Tânărul, de 20 de ani, a fost testat cu etilotestul, aparatul indicând o valoare de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureș. (S.T.)

Se caută inspector la LuncaPrimăria comunei Lunca organizează concurs pentru ocuparea funcţiei publice temporare vacante de inspector I principal, în cadrul Compartimentului Asistenţă Socială, Urbanism și Administrativ. Potrivit unui comunicat făcut public în Monitorul Oficial de joi, 6 august, concursul va avea loc la sediul Primăriei comunei Lunca, în data de 20 august 2015, ora 10.00 - proba scrisă. “Dosarele de înscriere la concurs se depun la sediul Comunei Lunca, în termen de opt zile de la data publicării anunţului în Monitorul Oficial al României, partea a III-a. Condiţiile de participare la concurs și bibliografia se afișează la sediul Primăriei și pe site-ul www.luncatecii.ro. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0265-542.812”, se arată în comunicat. (S.T.)

Știriinteresante

Eroii din Şăulia, jertfe pentru România MareMemoria eroilor din comuna Șăulia care și-au jertfi t viaţa în cele două războaie mondiale este omagiată așa cum se cuvine, în localitate fi ind ridicate două monumente care cinstesc memoria localnicilor care au pus idealurile naţiunii mai presus de propriile vieţi.Monumentul eroilor amplasat în fața Bisericii Ortodoxe din Șăulia a fost ridicat în anul 1945 în memoria eroilor căzuți în cele două războaie mondiale. În anul 1973, pr. Gherman Petru, parohul din localitate, a adăugat actuala placă cu numele eroilor. De asemenea, Monumentul eroilor amplasat în centrul localității Șăulia a fost ridicat de Primărie

în anul 2002 în memoria eroilor din ambele războaie mondiale.

Eforturi materiale și umane deosebiteÎn lucrarea monografică a lui Eugen Gergely, intitulată “Șăulia”, apărută la editura Casa Cărții de Știință din Cluj Napoca în anul 2002, se menționează următoarele aspect legate de Primul Război Mondial: ”Și pentru Șăulia, Marea Unire a cerut eforturi materiale și umane deosebite, participare la război cu cei mai tineri bărbați, floarea satului. Dacă luăm în calcul cei

62 de bărbați căzuți pe câmpul de bătălie, mulți fiind înmormântați în pământul țării vecine, Ungaria, alți peste 200 care au luptat pe front, întorcându-se acasă la familiile lor… au rămas peste 60 de văduve care au trebuit să îngrijească și să crească cei peste 250 de copii rămași orfani, ne puteam face o imagine cât se de poate de clară cu privire la contribuția locuitorilor din Șăulia la Marea Unire. Cei ce trebuiau mobilizați în lunile septembrie - noiembrie 1918 au refuzat categoric acest lucru, alegând nu de puține ori calea fugii de la domiciliu, din sat, multă vreme trăind ascunși prin păduri, tufărișuri, în tot felul de locuri pentru a nu fi arestați sau chiar executați.”

Exemplu pentru generaţiile viitoare”Ne amintim cu durere în inimi, dar și cu mândrie, că bunicii și străbunicii noștri s-au jertfit pe fronturile Primului Război Mondial, fără neaparat să-și urmeze idealurile proprii, dar în urma acesteia s-a născut România Mare și putem să ne gândim, cu încredere, la viitorul copiilor noștri. Exemplul lor trebuie să reprezinte un imbold permanent pentru generațiile noastre și cele ce vor urma. Credem că monumentele pe care le avem la Șăulia vor sta mărturie în acest sens”.

Dorel Grigore Vancea, primarul comunei Șăulia

Comuna Șăulia este situată în partea de nord-vest a judeţului

Mureș, pe DJ 152A, la 36 km faţă de municipiul Tg. Mureș și 32 km

faţă de orașul Luduș, la intersecţia drumurilor juteţene Târgu Mureș - Band cu Luduș - Sărmașu, în

zona Colinelor Comlodului, subzona Cîmpia Sărmașului, pe râul Bologa,

în locul unde Pârâul de Câmpie primește apele Pârâului Șesu.

Comuna Șăulia are în componenţă un număr de 4 sate: Șăulia, Leorinţa-

Șăulia, Măcicășești și Pădurea. Primele menţiuni documentare despre comuna Șăulia datează

din anul 1377. Populatia totală a comunei numără 2.018 locuitori.

Eroi din ȘăuliaBean Onisie, Boitoș Ioan, Borz Mihăilă, Borz Ioan, Borza Teofil, Câmpean Petru, Cubleșan Teodor, Klein Tobias, Costea Petru, Kertész Lajos, Kertész Lajos, Chiorean Ioan, Duma Gligore, Duma Iacob, Duma Dumitru, Ferdean Mihăilă, Florea Ioan, Florea Ioan, Falcă Gligore, Falcă Ioan, Gherghel Ioan, Gorea Vasile, Ghiurca Iosif, Godri Ladislau, Godri Ioan, Godri Stefan, Istrate Nicolae, Iosif Alexandru, Lazar Ioan, Muntean Ioan, Moldovan Ioan, Ober Vasile, Orosfoian Petru, Ormenișan Ioan, Ormenisan Alexandru, Ormenișan Iacob, Ormenișan Ioan, Ormenișan Constantin, Otves Ioan, Purece Petru, Purece Alexandru, Pop Petru L. Ion, Pop Alexandru, Buncan Simion, Strot Gligore, Sanda Gavrilă, Sâmălean Ioan, Suciu Ioan, Sângeorzan Emilian, Șipoș Gheorghe, Șeulean Toma, Toma Mihăilă, Toma Gligore, Vancea Nicolae, Vancea Gheorghe, Văcar Ioan, Velcherean Ioan.

Page 6: Zi de Zi 11 August 2015

6 eveniment11.08.2015

www.ziaruldemures.ro

Muzică, tradiții și

bisericii și după ce toate acestea sunt pe sfârșite mai povestim despre Archita și biserică și „reîntoarcerea sașilor”. „Există o pendulare, un du-te vino. Noi stăm aici și avem nevoie de „soldați” și nu avem „soldați”, acesta e baiul nostru, avem vizitatori care vor să vadă dacă înflorește, dacă nu înflorește și nu avem grădinar, zugravi. Sunt puțini, dar cum ați văzut, valoroși. Avem un patrimoniu duhovnicesc. Cultura și cultul trebuie să rămână împreună, trebuie să rămână în familie, dacă se leapădă cultura de cult atunci se pierd amândouă. Nu putem să păstrăm o cultură sterilă. Și noi trebuie să rămânem în relație cu Dumnezeu”, ne răspunde curiozității preotul protopop.

Povestea unui tablou Avem vreo oră la dispoziție pâna la Gala de Operă, așa că ne îndreptăm spre Casa von Sternberg unde era anunțat un vernisaj de pictură. Lucrări calde, solare se combină cu cele în care artiștii plastici au utilizat tonurile tari, puternice sau cu cele întunecate, triste ce aduc a moarte, a supărare. În două săli și într-un hol sunt expuse lucrări de Olimpia Leah, Floarea Vultur, Dan Zaharia, Dorel Cozma, câteva fotografii ce se vor regăsi într-o monografie a satului Archita strânse de Dorel Moise și la loc de cinste un tablou ce îi aparține pictorului timișorean Gheorghe Fikl ca autor și Prințului Charles ca proprietar, deasupra unei lavițe ce poartă încă urmele motivelor florale vii cu care a fost decorată. Povestea tabloului e interesantă și a fost consemnată în presa națională în urmă cu doi ani. “Arhiducele Andreas von Habsburg-

Lothringen a fost cel care m-a găsit și m-a propus pentru această expoziţie. Expoziţia trebuia făcută pentru vizita Prinţului Charles. S-a ţinut la inagurarea Centrului Cultural Von Stenberg. Au fost trei săli pline cu lucrările mele. Prințul Charles a ales câteva din tablouri, urmând să se oprească la unul dintre ele”, declara Gheorghe Fikl la vremea respectivă, consemnat de adevărul.ro. Așa a ajuns în patrimoniul Prințului Charles lucrarea „White Cadillac, Peacock and Gold Curtain” pe care am avut și noi ocazia să o admirăm dominând una dintre sălile Casei von Sternberg.

Gala de Operă într-un fânar Neobișnuit poate, seara culturală s-a încheiat la Casa Saxonă, o altă proprietate îngrijită de colonelul Michael R. Carrington, într-un fânar. Gala de Operă a fost deschisă de Michael R. Carrington care ne-a vorbit atât de frumos de cum a preluat proprietatea, cum i-a promis proprietarului Gunther Fritsch că nu va modifica nimic fără acordul său și că va aduce aici lumină, înțelegând atât spirituală cât și electricitate. În discursul său, și a subliniat de două ori că va fi scurt, i-a mulțumit președintelui Consiliului Județean pentru sprijinul acordat Architei, pentru sprijinul pentru farmacie și dispensarul care s-au deschis anul trecut și pentru proiectul clinicii care va fi construită acolo. Mulțumirile sale au mers și către dr. Petru Oprean, care a sprijinit organizarea sărbătorii de sâmbătă, moment în care colonelul și-a permis chiar o glumă spunând că medicul, consilier local la Sighișoara, părea epuizat după ziua precedentă.

Bătrâna cetate a Architei și-a primit la sfârșitul săptămânii trecute, din nou, oaspeții ca o bunică ce își așteaptă an de an nepotii să o viziteze și pe care îi răsplătește transmițându-le sentimentul durabilității, prin zidurile ce îi sunt protecție, peste care suflă dorul de ei, iar ei îi aduc în dar muzica, veselia revederii și dăinuirea prin spiritualitate și cultură până la urmă.

E uimitor de fiecare dată drumul spre un sat săsesc. Cu tencuieli noi sau cu unele roase de timp, casele vechi, săsești însoțesc drumul mai tânăr decât ele, dar care în secolul XXI nu le permite să dispară, așa cum am fi crezut după ce locuitorii lor le-au părăsit în masă imediat după 1990, în căutarea unui acasă care le-a fost interzis în perioada comunistă. E duminică la Archita (n.a. - unul din satele componente ale comunei Vânători), e multă liniște atunci când ajungem pentru că cei mai mulți săteni sunt la siesta de după-amiaza din singura zi în care își permit să se odihnească mai mult. Sâmbătă a fost mare sărbătoare în sat, în prima zi a Festivalului de Muzică, Tradiții și Artă Populară. Sătenii dimpreună cu organizatorii s-au prins la joc alături de dansatorii Ansamblurilor folclorice din zonă, de la Albești, Criș, Țopa, Boiu, Sighișoara, Nadeș, Vânători și mai îndepărtata Bahnea și au ascultat cântecele aduse de artiștii populari. Acum e liniște și mai e destul timp până la primul eveniment al celei de-a doua zi de sărbătoare pentru a vizita bătrâna cetate a Architei, una dintre bunicile arhitecturale ce îmbogățesc patrimoniul cultural al României prin moștenirea lăsată de sașii și a lor istorie de peste opt secole în Ardeal. Principalul punct de atracție rămâne Biserica Evanghelică protejată de cele două rânduri de fortificații și vegheată de o barză din cuibul în care își pregătește bagajele pentru lunga călătorie ce o așteaptă. Biserica e atinsă de trecerea timpului și stă mărturie o grădină verticală care s-a dezvoltat din cărămida seculară a zidurilor. În interior, aceeași pace pe care ți-o transmite o biserică evanghelică prin simplitatea și în același timp măreția construcției, dar și sentimentul grandorii prin altarul și orga impresionante. În biserică nu e liniștea de peste an, în majoritatea timpului, lăcașul de cult fiind închis. Acum, câțiva învățăcei de la Academia Sighișoara sub ochii profesorilor lor repetă înainte de concertul care stă să înceapă, iar preotul protopop de la Sighișoara, Johannes Halmen își întâmpină oaspeții zâmbind și strângând mâinile enoriașilor care s-au strâns de prin Europa sau ai invitaților familiei co-fondatorului și director al Fundației Maria Nobrega, colonelul Michael R. Carrington, un apropiat al Prințului Charles, moștenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii, veniți din țară sau de peste hotare.

Un concert în eternitate Dintr-odată se face liniște. Johannes Halmen rostește primele cuvinte de bun venit, ne spune că se bazează pe tineri, transmite un mesaj de încurajare și de speranță și apoi ne citește capitolul 13 din Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel din Noul Testament a cărții de căpătâi a credinței creștine, Biblia. „De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător. Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știinţă, și de aș avea atâta credinţă încât să mut și munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Și de aș împărţi toată avuţia mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se

aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată”, se aude, cu un accent săsesc, esența vieții în biserica ce se apropie de 800 de ani. De la cuvintele Bibliei trecem la cuvântul nerostit, dar care e acolo prin muzică. Vioara, violoncelul, clarinetul sau contrabasul ne poartă pe notele lui Handel, Ludwig van Beethoven, Vivaldi și nu numai într-o lume a sentimentelor nespuse, dar trăite, necuvântate, dar simțite. Auzim preț de minute topite în eternitatea zidurilor orga. Sună dogit. Ar avea nevoie de o restaurare și de o acordare, însă mai lipsesc încă fondurile. Un ceas și jumătate trece repede, iar din când în când vocea vreunui copil ne readuce în prezent, altfel am visa încă. Prima parte a programului anunțat se apropie de sfârșit. Ne rugăm trilingv, preotul le mulțumește pentru prezență oaspeților cu o menționare specială a doamnei Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou, co-fondatoarea și președinte al Fundației Maria Nobrega, și a Arhiducelui Andreas von Habsburg-Lothringen, președintele aceleiași fundații, care nu trecuseră neobservați nici la sosire. Johannes Halmen mai stăruie cu câțiva enoriași, își mai roagă musafirii să scrie în cartea de oaspeți a

Prințul Gheorghe Sturdza, un oaspete special (primul din dreapta)

Michael R. Carrington, gazda Galei de Operă, alături de maestrul Alexandru Gavrilovici

Biserica Evanghelică apărată de Casa von Sternberg

Page 7: Zi de Zi 11 August 2015

7 eveniment11.08.2015

Maria Nobrega, alături de familia Dobre

Tânărul și maestrul performează

Alexandru Tomescu alături de fiica și soția sa și de actrița Maia Morgenstern

De veghe secularei păstrătoare a credinței

istorie la ArchitaLigia VORO

Regăsire entuziastăMaestrul Alexandru Gavrilovici ne-a mărturisit că e o bucurie să vină la Archita și să organizeze de 22 de ani Academia Sighișoara. „E o regăsire oarecum selectivă a valorilor trecutului, este vorba despre șansa de a putea păstra ceea ce a fost mai important și semnificativ în trecut, în acest loc, care se cheamă România, se pot reînnoda niște fire. Văd și la colegii mei care sunt plecați din România demult și mă ajută la Academie, că se întâmplă același fenomen, ne întoarcem într-un segment al tinereții când eram foarte entuziaști. Imediat după studenție. Ne regăsim împreună cu entuziasmul de atunci. Carcasele nu mai sunt aceleași, însă în disciplină și în dorința de a cânta și a sluji muzica suntem la fel de tineri ca atunci, o spun fără falsă modeestie. Câteodată îmi este greu să explic de unde găsim atâta forță. Toți profesorii care vin din toată lumea la Academia Sighișoara, sunt vreo 18 anul acesta, ei, de fapt, vin pe baze extrem de idealiste, vin aici ca să întâlnească tineretul și să cânte împreună cu ei. Pentru mine și pentru colegii mei e o nevoie să ne întâlnim cu acest tineret”.

Arătăm că se poate Președintele Consiliului Județean, Ciprian Dobre, a venit împreună cu soția sa, Iuliana, la sărbătoarea muzicii și a tradițiilor architene. Și a transmis un mesaj optimist mureșenilor. „În primul rând, ceea ce s-a întâmplat astăzi aici ne-a arătat că se poate și cred că acesta trebuie să fie mesajul: se poate și se poate oriunde. Avem resurse încă neexploatate și acest lucru am putut să îl vedem astăzi, am putut să îl vedem anul trecut, pentru că și anul trecut s-a organizat acest spectacol și cred că nouă, românilor în general, nu ne lipsește nimic. Poate ne lipsește încrederea în noi, dar sunt ferm convins că l-am învățat deja și îl vom învăța și mai bine în următorii ani. Iar acest festival sper să devină o tradiție”, a declarat Ciprian Dobre.

Fundația Maria Nobrega, proiecte la ArchitaFundaţia Internaţională “Maria Nobrega” este originară din Brazilia, cu filiale în Italia, Li¬bia, SUA și România. Principalul său scop este regenerarea durabilă. Patronul fundaţiei este excelenţa sa Luiz Inacio da Silva, fostul președinte al Braziliei. Printre proiectele derulate de fundație se numără deschiderea clinicii și a farmaciei, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, restaurarea Casei von Sternberg, suport pentru restaurarea Bisericii Evanghelice din Archita și altele.

Să ne respectăm tradiția Vocea Maiei Morgenstern e gravă și caldă în același timp, când ne vorbește despre întâlnirea sa cu satul mureșean. „Pentru mine a fost o onoare să fiu invitată, nici nu știam bine unde vin, cu toată onestitatea, pentru că în astfel de cazuri ne repezim cu mulțumiri și cu felicitări. Este un eveniment extrem de important, important este viața să pulseze din nou, arta, în respectul locului acestuia, în respectul tradițiilor locului acestuia, frumuseții locului acestuia, specificului. E o energie aparte. Trebuie prezervată, trebuie respectată și trebuie în primul rând cunoscută. Cu cât oamenii vor veni, vor cunoaște, cu atât locul se va dezvolta”, crede cu tărie omul și actrița Maia Morgenstern.

Un Arhiduce surprins de România Arhiducele Andreas von Habsburg-Lothringen e prietenos și adânc atunci când îți răspunde la o întrebare. Pare apropiat de zona noastră de care vorbește prin metafore. „De ce ajut? Știți de ce un avion zboară? Pentru că mulți oameni și-au pus ce aveau mai bun în el, deci această voință a făcut lucrurile să fie posibile. Dacă te uiți în casa ta, nu știi cât e de frumoasă, dacă eu vin în casa ta și îți spun că e frumoasă, tu ai o recunoaștere că este frumoasă. Nu poți să o vezi că e frumoasă, pentru că stai aici tot timpul. Dar vizitatorii din afară spun: Ce surpriză, nu știam că există. Și așa funcționează turismul. Și vine împreună cu mâncarea, cu ospitalitatea și multe altele, iar dacă turiștii se simt bine, vor mai veni”, ne-a vorbit distinsul oaspete despre suportul pe care îl acordă Architei și nu numai.

Apoi celor prezenți le-a fost prezentat maestrul, violonistul Alexandru Gavrilovici, un brașovean stabilit la Berna, în Elveția, și care de 22 de ani se încăpățânează să organizeze Academia Sighișoara, prin Asociația Cultura Viva din Berna, în principal. Și așa ne-am lăsat cuprinși din nou de muzică, prin programul Opera pentru Toți, derulat cu sprijinul Filarmonicii din Basel și a Operei de Stat din Viena, alături de cântăreți de operă din Polonia, Lituania, Finlanda și altele. Timizi, copii din sat s-au strecurat la ferestrele fânarului pentru a urmări concertul.

Au fost două ore încântătoare, aplaudate de peste cei 100 de invitați printre care i-am remarcat pe Prințul Gheorghe Sturdza, actrița Maia Morgenstern, violonistul Alexandru Tomescu, profesorul dr. Radu Carp, arhitectul Angela Kovacs, profesorul dr. Radu Deac, medicul Rodica Biro, prefectul Lucian Goga și mulți, mulți alți prieteni ai colonelului Michael Carrington și ai soției sale Elizabeth Nobrega. Seara a continuat la Casa von Sternberg unde oaspeții s-au prins în jocul poveștilor pline de culoare în încăperile vii și prin prezența tablourilor vernisate.

Arhiducele Andreas von Habsburg-Lothringen la concertul din Biserica Evanghelică

Elizabeth Nobrega, o prezență distinsă Michael R. Carrington, un „architean” cu prietenii regale

Page 8: Zi de Zi 11 August 2015

8 ECONOMIC11.08.2015

Rosana Buzgău, sărbătorita zilei

Zi specială marţi, 11 august, pentru Rosana Buzgău, managerul general al companiei Rhoa Consulting Târgu-Mureș, una din cele mai serioase societăţi de consultanţă în domeniul afacerilor din judeţul Mureș,

care adaugă o floare nouă în frumoasul buchet al vieţii. Redacţia și administraţia cotidianului Zi de Zi îi transmit sărbătoritei zilei de astăzi cele mai sincere gânduri de sănătate, succese în domeniul afacerilor, dar și pe plan personal, alături de tradiţionala urare de La Mulţi Ani! (S.T.)

Afaceri în creştere la SiceramSocietatea Siceram Sighișoara, unul din principalii jucători de pe piaţa locală a materialelor de construcţii, a înregistrat în primul semestru al exerciţiului financiar 2015 o cifră de afaceri de 34 milioane lei, în creștere cu 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, informează Ziarul Financiar. „Creșterea a venit din avansul livrărilor de ţiglă ceramică, unde am crescut capacitatea de producţie cu 15%”, a declarat, pentru Ziarul Financiar, Nicolae Neag, directorul comercial al companiei. (S.T.)

Știriinteresante

Diminuarea inegalităţilor de gen existente în societatea românească prin încurajarea participării pe piaţa forţei de muncă și prin dezvoltarea spiritului antreprenorial al femeilor este principalul obiectiv al proiectului „Reţeaua Naţională a Mentorilor Antreprenoriatului Feminin - Mentornet 2”.

O săptămână de curs, între 17-21 augustProiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane, este implementat în toate regiunile de dezvoltare ale României, are o durată de 18 luni și este preconizat să fie finalizat în luna noiembrie 2015. “În Mureș desfășurăm un curs de competenţe antreprenoriale care se va desfășura pe parcursul unei săptămâni, iar după cele cinci zile de curs va urma examenul. Cursul este acreditat și recunoscut de către Autoritatea Naţională de Calificări. Perioada

va fi 17-21 august, iar data limită pentru înscrieri este 14 august”, a afirmat vineri, 7 august, Denisa Samek, responsabil PR și comunicare în cadrul Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, cu ocazia unei conferinţe de presă organizată în incinta Hotelului “Grand” din Târgu-Mureș.

Sesiuni de mentoratReţeaua naţională Mentornet este formată din 14 femei de afaceri care vor susţine cursuri de competenţe antreprenoriale de o săptămână. “Din cele 28 de persoane care vor participa la cursul de competenţe antreprenoriale oricine dorește se poate înscrie mai departe la sesiunile de mentorat gestionate de doamnele mentor. Se va face o selecţie și opt persoane din cele participante la cursul de competenţe antreprenoriale vor participa la patru întâlniri de mentorat cu una dintre doamnele mentor. De asemenea, la nivel naţional din

toate cursurile de antreprenoriat și din toate sesiunile de mentorat din toate cele opt regiuni de dezvoltare va exista un concurs de planuri de afaceri, iar cele mai bune 14 planuri de afaceri vor primi un premiu de 20.000 lei pentru iniţierea afacerii sau pentru dezvoltarea celei existente”, a subliniat Denisa Samek.Mureșencele doritoare să se înscrie la curs sunt așteptate la sediul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperaţie Mureș din incinta Casei Sindicatelor, strada Cuza Vodă nr. 22 Târgu-Mureș.Participantele la cursurile de antreprenoriat vor fi mentorate în dezvoltarea afacerii de către una dintre cele 14 antreprenoare de succes implicate în proiect: Liliana Agheorghicesei, Alice Cristiana Botnarenco, Victoria Burton, Cristina Chiriac, Elena Coandă, Doina Dreţcanu, Elena Farcas, Maria Grapini, Corina Martin, Nicoleta Munteanu, Daniela Raiciu, Mihaela Sorina Rus, Elena Tiuca și Irina Văcărean.

Obiectivele proiectului au fost prezentate vineri, 7 august

Mentorat cu premii pentru femei de afaceriAlex TOTH

Page 9: Zi de Zi 11 August 2015

9 CULTURĂ11.08.2015

A apărut “Vitralii” 23Semnalăm apariţia numărul 23 al revistei “Vitralii. Lumini și umbre”, publicaţie editată de veteranii din Serviciile Române de Informaţii. Amintim din sumarul bogat, de 132 de pagini, următoarele subiecte: “Opoziţia oamenilor de cultură faţă de regimul Ceaușescu” de gl. bg. (r) Vasile Mălureanu, “Conducerea acţiunilor militare în decembrie 1989” de col. (r) Remus Macovei, “Decembrie 1989, la Tecuci” de col. (r) Gheorghe Măgdălinoiu, “O diversiune stalinistă din anul 1931: introducerea alfabetului latin în Transnistria” de dr. Aurel V. David și “În apărarea datelor secrete: mașina de scris” de col (r) Liviu Găitan. (S.T.)

Nicolae Băciuţ, interviu în „Caţavencii”Directorul Direcţiei de Cultură Mureș, Nicolae Băciuţ, a acordat un interviu revistei de satiră „Caţavencii”, ediţia 5-11 august 2015, intitulat „Nu are acum nevoie imperioasă România de justiţie, dreptate, adevăr și adevărată libertate?”. Întrebat la un moment dat care e diferenţa dintre un pelerinaj la Arsenie Boca și unul la Steinhardt, Nicolae Băciuţ a oferit următorul răspuns: „Cred că pelerinajul care se face parcurgând opera lui N. Steinhardt este mai important decât pelerinajele care rup credinţa de om. Aceste pelerinaje, inclusiv cel la mormântul lui Arsenie Boca, sunt paradoxuri ale credinţei. Diferenţa dintre cele două repere pentru pelerinaje, N. Steinhardt - Arsenie Boca, e ca diferenţa dintre drumul la piaţa și drumul la bibliotecă. Dar, vorba lui Blaga, „tot ce-i ne-nţeles se schimbă-n ne-nţelesuri și mai mari”... (S.T.)

Știriinteresante

Michael Schmidt, fascinat de satele săseştiTeodora MÎNDRU

Președintele Automobile Bavaria, al Fundației „Michael Schmidt” și organizatorul „Săptămânii Haferland”, Michael Schmidt, a transmis, sâmbătă, 8 august, la Criț, cu ocazia Festivalului „Săptămâna Haferland”, că ideea de a organiza acest eveniment a venit în urma unei discuții pe care a avut-o cu cântărețul Peter Maffay.

Cei doi au vrut să scoată în evidență frumusețea și bogăția Țării Ovăzului și tradiția sașilor care au trăit și încă trăiesc aici. „Este a treia oară când organizăm această săptămână culturală din Țara Ovăzului. Cum s-a născut această idee? Stăteam cu Peter Maffay la el acasă, într-o zi de vară, și mi-a spus: „Michael, anul viitor, în august, te invit la Roadeș fiindcă fac porțile deschise de la proiectul meu Tabaluga în Roadeș”. În secunda aceea, mi-a venit ideea de a ne uni forțele și a face ceva împreună pentru toată regiunea aceasta minunată. Așa n-a născut „Săptămâna Haferland”. Am aflat, prin povestiri, că această zonă se numea

Țara Ovăzului, pentru că țăranii de aici cultivau ovăz”, a precizat Michael Schmidt.

Țelul festivalului: promovarea bogăției culturalePeste 1.500 de sași, turiști și invitați s-au aflat sâmbătă în localitatea Criț, din județul Brașov, la sărbătoarea sașilor, „Săptămâna Haferland” - unul dintre cele mai mari festivaluri săsești din Transilvania. Din program n-au lipsit momentele artistice transilvănene, deschiderea festivă a expoziției „Istoria ne învață” în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Educației”, proiecțiile de filme, mâncărurile tradiționale, activitățile pentru copii, tombolele cu premii și Balul Tradițional Săsesc. Inițiatorii evenimentului, Fundația „Michael Schmidt”, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de

Fundația ADEPT și „Mihai Emiescu Trust”, și-au propus să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a zonei.Peter Maffay, prin Fundația Tabaluga, și-a dorit ca manifestarea să reprezinte și un prilej de întâlnire a sașilor, iar evenimentul să devină o frumoasă tradiție a regiunii dintre Rupea și Sighișoara, menit să scoată în evidență patrimoniul cultural, frumusețea și bogăția zonei. „Noi, Fundația Tabaluga, cu sediul în Roadeș, ne bucurăm să fim o parte din acest eveniment. „Săptămâna Haferland” are loc pentru a treia oară și a devenit deja tradiție. Tot mai mulți oameni iau în considerare acest eveniment, care a devenit și loc de întâlnire. Se întâlnesc aici oameni care au rădăcini în această regiune. Acesta a fost de la început țelul inițiatorilor, de a promova frumusețea și bogăția culturală. Ne dorim ca sinergiile care rezultă din înțelegerea și încrederea dintre noi să ne dea puterea de a schimba condiția în această regiune în favoarea oamenilor”, a afirmat Peter Maffay.

Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și președintele Fundației „Michael Schmidt”

Page 10: Zi de Zi 11 August 2015

10 religie11.08.2015

SC ROCADA SERV SRL angajează:- Mecanic utilaj terasament (buldozerist).CV-urile se depun la sediul societăţii din Tg. Mureș, str. Podeni, nr. 10.Tel. 0746 535 050.

SC ROCADA SERV SRL angajează:- Conducători auto profesioniști.Cv-urile se depun la sediul societăţii din Tg. Mureș, str. Podeni, nr. 10.Tel. 0746 535 050.

TIPOGRAFIE angajează AJUTOR TIPOGRAF

Cerinţe:• experienţă în domeniul mecanicii / abilităţi în mecanică

/ învăţare la locul de muncă, comunicare, muncă în echipă și disponibilitate la muncă în schimburi

MUNCITOR FINISAJECerinţe:• experienţă în munca de finisaje tipografice / învăţare

la locul de muncă, comunicare, muncă în echipă și schimburi, permis de conducere.

CV-urile se trimit pe e-mail: [email protected] pana la data de 29.07.2015 Doar persoanele selectate vor fi contactate.

SC SILETINA IMPEX SRL ÎN ASOCIERE CU

SC TRANSPORT LOCAL SA

Operatori de transport persoane intern și internaţionalTg. Mureș -540390, Str. Bega, nr. 2Tel. 0265269077, Fax [email protected]

ANGAJEAZĂ INGINER AUTO:Cerinţe:• studii superioare de specialitate, de preferinţă proaspăt

absolvent;• cunoaștetea unei limbi de circulaţie internaţională;• cunoștinţe I.T.;• permis de conducere.

CV-urile, însoţite de scrisorile de intenţie se depun la secretariatul societăţii din Târgu-Mureș, str. Bega, nr. 2, între orele 8-16, până la data de 31.08.2015.

10 cultură09.04.2015

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR TÂRGU-MUREȘFurnizor de Formare Profesională Acreditat

organizează următoarele

CURSURI DE CALIFICAREAvizate de MINISTERUL MUNCII

și MINISTERUL EDUCAŢIEI ȘI CERCETĂRII

Lucrător în comerţ 2,5 luni 350 leiOspătar (chelner) vânzătorîn unităţi de alimentaţie 5 luni 400 leiBucătar 5 luni 350 leiElectrician constructor 5 luni 400 leiLucrător, instalator pt. construcţie 2,5 luni 350 leiSudor electric 2,5 luni 350 leiZidar, pietrar, tencuitor 5 luni 350 leiLucrător mașinist utilaje 2,5 luni 400 leiDulgher, tâmplar, parchetar 5 luni 350 leiMecanic auto 5 luni 350 leiConfecţioner articole din textile 2,5 luni 300 leiFormator 1,5 luni 350 leiLăcătuș mecanic 2,5 luni 350 leiCameristă 2,5 luni 350 leiContabilitate 2 luni 350 leiInspector resurse umane 2 luni 350 leiEngleză 60 h 12 lei/hFranceză 60 h 12 lei/hCofetar-Patiser 5 luni 350 leiZugrav, ipsosar, tapetar 5 luni 350 leiFierar-Betonist 5 luni 350 leiTapiţer 2,5 luni 350 leiMaseuri 2,5 luni 650 lei Manichiură-pedichiură 2,5 luni 450 leiCoafură 5 luni 450 leiCosmetician 3 luni 600 leiMake-up 3 luni 650 lei

!!! PLATA SE FACE ȘI ÎN RATE !!! AVANS: 50 LEI

TÂRGU-MUREȘ, STR. CUZA VODĂ, NR. 22, ET. 1, CAM. 27TEL/FAX: 0265 266 708; MOBIL: 0742 072 052

WWW.CCS-MURES.RO

SC SILETINA IMPEX SRL ÎN ASOCIERE CU SC TRANSPORT LOCAL SA

având obiect de activtate principal transporturi auto de persoane, angajează:

ȘOFERI AUTOBUZE• Cerinţe:• Permis de conducere categoria „D”;• Atestat profesional ;• 2 ani vechime în transport persoane.

Candidaţii interesaţi vor depune un Curriculum vitae însoţit de scrisoare de intenţie, copia Permisului de conducere și a Atestatului profesional la secretariatul firmei aflat în Tg. Mureș, str. Bega, nr., 2, program de lucru de luni până vineri între orele 8 – 16 sau prin fax la nr. 0265-268448.Alte informaţii la telefon 0265-269077.Numai candidaţii selectaţi vor fi invitaţi la interviu.Societatea își rezervă dreptul de a testa competenţele declarate de candidaţi.

Străzi din Luduş reabilitate de GeigerSocietatea Geiger Transil-vania SRL Cristești a câș-tigat un contract în valoare de 9,33 milioane lei, fără TVA, organizată de Primă-ria orașului Luduș, pentru execuţia lucrărilor din ca-drul proiectului „Moderni-zare străzi prin metode al-ternative în orașul Luduș.” Potrivit portalului www.li-citatiapublica.ro, lungimea

totală a străzilor modernizate va fi de 11,4 kilometri, iar lista străzilor este următoarea: Magnoliei, Mioriţei, Grădinilor, Brusturului, Pajiștei, Vi-orelelor, Castanilor, Nouă, Salcâmilor, Dobrogei, Mărășești, Aurel Vlaicu, Viilor, Frăgarilor, Dorului, Izvorului, Câmpului, 8 Martie, Școlii, Fundătura, Dosului, Dahu și Avramești. (S.T.)

Seminar despre vocaţie, la ArenaJunior Chamber International Târgu-Mureș organizează marţi, 3 martie, de la ora 19.00, în sala de conferinţe a Hotelului Arena din municipiu, seminarul de dezvoltare personală ”Aprinde Focul Vocației Tale!”, de-dicat descoperirii vocației. “Seminarul va fi susținut de Ovidiu Oltean care este public speaker și câștigător al locului 1 în cadrul Conferinței Europene de Public Speaking organizată de Toastmasters la Frankfurt în Noiembrie 2014”, precizează orgaizatorii, prin intermediul unui comuni-cat de presă. Intrarea costă 150 lei/persoană, iar rezervarea locului se face la adresa web www.FoculVocatiei.ro/inscriere. (S.T.)

Știriinteresante

12 economic02.03.2015

Meditez elevi cl. I – IV. Informaţii la tel. 0770 850 973

Pierdut certificat constatator petru II CÂMPEAN OLIVOU, având F26/50/2006. Declar nul.

Pierdut certificate constatatoare pentru SC RODY MARY IMPEX SRL, având J26/1917/1992. Declar nule.

Producător vând pomi fructiferi. Informaţii la tel: 0741763416

A N U N ȚMunicipiului Sighișoara organizează la sediul său din judeţul Mureș, localitatea Sighișoara, str. Muzeului nr. 7, la data de 31.03.2015, re-spectiv 02.04.2015 concurs de recrutare pentru ocuparea ocuparea funcțiilor publice de conducere vacante de șef birou – Biroul Ordine publică și șef birou – Biroul Poliție rutieră din cadrul Serviciului Public Poliția Locală.Condiţiile pentru participare la concurs, condiţiile de desfășurare a concursului, bibliografia și conţinutul dosarului de înscriere la con-curs, sunt afișate la sediul instituţiei și pe site-ul oficial al instituției: www.sighisoara.org.ro.Termenul limită de depunere a dosarelor este 19.03.2015, ora 15.00.Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul instituţiei camera 72 sau la telefon nr. 0265-771280.

p. PRIMAR,Viceprimar

Dan Eugen Bândea

Societatea Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni în asociere cu firmele Irem Spa Siracusa (Italia) și Armax Gas SA Mediaș au câștigat două contracte, în valoare totală de 553.069.973 milioane lei (aproxi-mativ 124,6 milioane euro), ambele având ca obiect furnizare de servi-cii generale de suprafaţă și transport pentru OMV Petrom SA. Contac-tat de cotidianul Zi de Zi, Petru Coman, patronul Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni, a confirmat informaţia apărută pe portalul www.licitatiapublica.ro, dar a precizat că societatea pe care o conduce deţine un procent aproape neînsemnat din portofoliul de servicii care vor fi furnizate către compania OMV Petrom.

Mentenanţă şi reparaţii pe următorii cinci aniPotrivit unui anunţ făcut public vineri, 27 februarie, pe portalul www.licitatiapublica.ro, OMV Petrom intenţionează să transfere activitatea de „Servicii Generale de Suprafaţă și Transport”, având următorul obi-ect: mentenanţă preventivă, corectivă, reparaţii, revizii generale, de-pistarea defectelor, lucrări de instalare, înlocuire și demontare precum și inspecţii iniţiale și de rutină pentru toate echipamentele de suprafaţă în cadrul disciplinelor principale: echipamente statice, echipamente dinamice și echipamente electrice, automatizări și instrumentaţie și respectiv în cadrul disciplinelor secundare: servicii pentru valve, protecţie împotriva coroziunii, izolaţie și schelărie. „Obiectul acordului cadru include de asemenea furnizare de materiale, servicii de transport și activităţi conexe, de exemplu transportul mărfurilor - echipamente, subansamble, piese de schimb, materiale etc., transportul mărfurilor periculoase, servicii generale cu echipamente specializate, servicii de utilizare/exploatare a autovehiculelor cu instalaţii de produs abur la sondă. Serviciile vor fi prestate pentru autoritatea contractantă OMV Petrom SA, denumite în continuare ca „Servicii Generale de Suprafaţă și Transport” pentru o durată standard pe industrie de cinci ani. În primele luni ale acordului cadru, în timpul perioadei de mobilizare, con-tractorul va face toate investiţiile pentru a asigura că toate resursele necesare precum personalul, materialele, consumabilele, echipamen-tele, sculele, procedurile, procesele, aprobările și alte cerinţe de orice natură sunt pregătite, achiziţionate, transportate, licitate sau altfel pregătite și, în special, trebuie să se familiarizeze cu activităţile con-venite de mententanţă periodică. În plus, contractorul trebuie să-și organizeze amplasamentele și conexiunile relevante pentru electrici-tate, instrumentaţie, telefonie, calculatoare, apă și apă uzată. În timpul perioadei de demobilizare, contractorul va face toate investiţiile pentru a asigura că întreaga activitate este transferată la sfârșitul acordului cadru”, se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei.

Dotări şi personal de topCea mai mare firmă din judeţul Mureș care are obiect de activitate „Lucrări de instalaţii electrice, domeniul 4321”, într-un top întocmit de www.listafirme.ro pentru anul 2013, Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni funcţionează din anul 1992 și este administrată de omul de afaceri Petru Coman, care deţine și calitatea de asociat unic.Portofoliul de activităţi al societăţii este prezentat pe site-ul www.elec-troserv.ro și cuprinde lucrări de instalații electrice, servicii de exploatare, întreținere, reparații a instalațiilor electrice de distribuție/utilizare a energiei electrice, servicii de proiectare rețele electrice și instalații de utilizare a energiei electrice, lucrări de construcții civile și industrial, închirieri de utilaje de construcții - buldoexcavatoare, macarale, nacele, vibrocompactoare și transport de marfă.În ceea ce privește dotările tehnice, Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni dispune de o gamă variată de utilaje și mijloace de trans-port, aparate și echipamente de măsurare, scule și dispozitive nece-sare desfășurării activităţilor certificate în domeniul calităţii, protecţiei mediului, a sănătăţii și securităţii personalului de către organisme de certificare, activităţi autorizate sau atestate de agenţii sau instituţii naţionale ale statului. „Astfel, societatea are în dotare automacarale în-tre 5 și 25 de tone, autoîncărcătoare, autocamioane, buldoecavatoare, autoutilitare, autobetoniere, buldozere, autobasculante, autotreilere, autoutilitară specializată - autolaborator încercări echipamente 0.4 - 110 KV și PRAM, aparate pentru măsurări electrice și neelectrice, grupuri electrogene aparate de sudură și multe alte scule și dipozitive necesare desfășurării activităţii. În activitatea de proiectare societatea dispune de personal calificat și autorizat, de echipamente moderne și softuri licenţiate speciale”, se precizează pe site-ul firmei.

Portofoliu important de clienţi şi lucrăriDe asemenea, societatea Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni are un portofoliu important de clienţi și lucrări, din care amintim alimentarea cu energie electrică a sediului SNGN Romgaz Mediaș, alimentarea cu ener-gie electrică a Fabricii de medicamente Lek Pharmatech Târgu-Mureș, instalații de alimentare cu energie electrică antene de telefonie mobilă Orange România, lucrări de reparații capitale în rețelele electrice de distribuție ale FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud SA, instalația electrică a Fabricii de mobilă Parisot Târnaveni, protecții catodice la Transgaz Mediaș, servicii de mentenanță în instalațiile de alimentare cu energie electrică pentru antene de telefonie mobilă Orange România și servicii de mentenanță în instalațiile electrice ale Romgaz Mediaș.

Electroserv Tîrnăveni, mentenanţă pentru OMV Petrom

Dinamica Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni

An Cifră de afaceri Profit Angajaţi2013 9.055.397 lei 272.358 lei 722012 26.920.765 lei 740.304 lei 892011 35.093.091 lei 727.219 lei 822010 25.523.631 lei 692.236 lei 752009 15.939.631 lei 808.272 lei 772008 35.410.105 lei 2.194.193 lei 1012007 15.713.449 lei 1.514.847 lei 93

(Sursa: www.listafirme.ro)

Alex TOTH

Licitaţia a fost organizată de OMV PetromStrăzi din Luduş reabilitate de GeigerSocietatea Geiger Transil-vania SRL Cristești a câș-tigat un contract în valoare de 9,33 milioane lei, fără TVA, organizată de Primă-ria orașului Luduș, pentru execuţia lucrărilor din ca-drul proiectului „Moderni-zare străzi prin metode al-ternative în orașul Luduș.” Potrivit portalului www.li-citatiapublica.ro, lungimea

totală a străzilor modernizate va fi de 11,4 kilometri, iar lista străzilor este următoarea: Magnoliei, Mioriţei, Grădinilor, Brusturului, Pajiștei, Vi-orelelor, Castanilor, Nouă, Salcâmilor, Dobrogei, Mărășești, Aurel Vlaicu, Viilor, Frăgarilor, Dorului, Izvorului, Câmpului, 8 Martie, Școlii, Fundătura, Dosului, Dahu și Avramești. (S.T.)

Seminar despre vocaţie, la ArenaJunior Chamber International Târgu-Mureș organizează marţi, 3 martie, de la ora 19.00, în sala de conferinţe a Hotelului Arena din municipiu, seminarul de dezvoltare personală ”Aprinde Focul Vocației Tale!”, de-dicat descoperirii vocației. “Seminarul va fi susținut de Ovidiu Oltean care este public speaker și câștigător al locului 1 în cadrul Conferinței Europene de Public Speaking organizată de Toastmasters la Frankfurt în Noiembrie 2014”, precizează orgaizatorii, prin intermediul unui comuni-cat de presă. Intrarea costă 150 lei/persoană, iar rezervarea locului se face la adresa web www.FoculVocatiei.ro/inscriere. (S.T.)

Știriinteresante

12 economic02.03.2015

Meditez elevi cl. I – IV. Informaţii la tel. 0770 850 973

Pierdut certificat constatator petru II CÂMPEAN OLIVOU, având F26/50/2006. Declar nul.

Pierdut certificate constatatoare pentru SC RODY MARY IMPEX SRL, având J26/1917/1992. Declar nule.

Producător vând pomi fructiferi. Informaţii la tel: 0741763416

A N U N ȚMunicipiului Sighișoara organizează la sediul său din judeţul Mureș, localitatea Sighișoara, str. Muzeului nr. 7, la data de 31.03.2015, re-spectiv 02.04.2015 concurs de recrutare pentru ocuparea ocuparea funcțiilor publice de conducere vacante de șef birou – Biroul Ordine publică și șef birou – Biroul Poliție rutieră din cadrul Serviciului Public Poliția Locală.Condiţiile pentru participare la concurs, condiţiile de desfășurare a concursului, bibliografia și conţinutul dosarului de înscriere la con-curs, sunt afișate la sediul instituţiei și pe site-ul oficial al instituției: www.sighisoara.org.ro.Termenul limită de depunere a dosarelor este 19.03.2015, ora 15.00.Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul instituţiei camera 72 sau la telefon nr. 0265-771280.

p. PRIMAR,Viceprimar

Dan Eugen Bândea

Societatea Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni în asociere cu firmele Irem Spa Siracusa (Italia) și Armax Gas SA Mediaș au câștigat două contracte, în valoare totală de 553.069.973 milioane lei (aproxi-mativ 124,6 milioane euro), ambele având ca obiect furnizare de servi-cii generale de suprafaţă și transport pentru OMV Petrom SA. Contac-tat de cotidianul Zi de Zi, Petru Coman, patronul Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni, a confirmat informaţia apărută pe portalul www.licitatiapublica.ro, dar a precizat că societatea pe care o conduce deţine un procent aproape neînsemnat din portofoliul de servicii care vor fi furnizate către compania OMV Petrom.

Mentenanţă şi reparaţii pe următorii cinci aniPotrivit unui anunţ făcut public vineri, 27 februarie, pe portalul www.licitatiapublica.ro, OMV Petrom intenţionează să transfere activitatea de „Servicii Generale de Suprafaţă și Transport”, având următorul obi-ect: mentenanţă preventivă, corectivă, reparaţii, revizii generale, de-pistarea defectelor, lucrări de instalare, înlocuire și demontare precum și inspecţii iniţiale și de rutină pentru toate echipamentele de suprafaţă în cadrul disciplinelor principale: echipamente statice, echipamente dinamice și echipamente electrice, automatizări și instrumentaţie și respectiv în cadrul disciplinelor secundare: servicii pentru valve, protecţie împotriva coroziunii, izolaţie și schelărie. „Obiectul acordului cadru include de asemenea furnizare de materiale, servicii de transport și activităţi conexe, de exemplu transportul mărfurilor - echipamente, subansamble, piese de schimb, materiale etc., transportul mărfurilor periculoase, servicii generale cu echipamente specializate, servicii de utilizare/exploatare a autovehiculelor cu instalaţii de produs abur la sondă. Serviciile vor fi prestate pentru autoritatea contractantă OMV Petrom SA, denumite în continuare ca „Servicii Generale de Suprafaţă și Transport” pentru o durată standard pe industrie de cinci ani. În primele luni ale acordului cadru, în timpul perioadei de mobilizare, con-tractorul va face toate investiţiile pentru a asigura că toate resursele necesare precum personalul, materialele, consumabilele, echipamen-tele, sculele, procedurile, procesele, aprobările și alte cerinţe de orice natură sunt pregătite, achiziţionate, transportate, licitate sau altfel pregătite și, în special, trebuie să se familiarizeze cu activităţile con-venite de mententanţă periodică. În plus, contractorul trebuie să-și organizeze amplasamentele și conexiunile relevante pentru electrici-tate, instrumentaţie, telefonie, calculatoare, apă și apă uzată. În timpul perioadei de demobilizare, contractorul va face toate investiţiile pentru a asigura că întreaga activitate este transferată la sfârșitul acordului cadru”, se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei.

Dotări şi personal de topCea mai mare firmă din judeţul Mureș care are obiect de activitate „Lucrări de instalaţii electrice, domeniul 4321”, într-un top întocmit de www.listafirme.ro pentru anul 2013, Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni funcţionează din anul 1992 și este administrată de omul de afaceri Petru Coman, care deţine și calitatea de asociat unic.Portofoliul de activităţi al societăţii este prezentat pe site-ul www.elec-troserv.ro și cuprinde lucrări de instalații electrice, servicii de exploatare, întreținere, reparații a instalațiilor electrice de distribuție/utilizare a energiei electrice, servicii de proiectare rețele electrice și instalații de utilizare a energiei electrice, lucrări de construcții civile și industrial, închirieri de utilaje de construcții - buldoexcavatoare, macarale, nacele, vibrocompactoare și transport de marfă.În ceea ce privește dotările tehnice, Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni dispune de o gamă variată de utilaje și mijloace de trans-port, aparate și echipamente de măsurare, scule și dispozitive nece-sare desfășurării activităţilor certificate în domeniul calităţii, protecţiei mediului, a sănătăţii și securităţii personalului de către organisme de certificare, activităţi autorizate sau atestate de agenţii sau instituţii naţionale ale statului. „Astfel, societatea are în dotare automacarale în-tre 5 și 25 de tone, autoîncărcătoare, autocamioane, buldoecavatoare, autoutilitare, autobetoniere, buldozere, autobasculante, autotreilere, autoutilitară specializată - autolaborator încercări echipamente 0.4 - 110 KV și PRAM, aparate pentru măsurări electrice și neelectrice, grupuri electrogene aparate de sudură și multe alte scule și dipozitive necesare desfășurării activităţii. În activitatea de proiectare societatea dispune de personal calificat și autorizat, de echipamente moderne și softuri licenţiate speciale”, se precizează pe site-ul firmei.

Portofoliu important de clienţi şi lucrăriDe asemenea, societatea Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni are un portofoliu important de clienţi și lucrări, din care amintim alimentarea cu energie electrică a sediului SNGN Romgaz Mediaș, alimentarea cu ener-gie electrică a Fabricii de medicamente Lek Pharmatech Târgu-Mureș, instalații de alimentare cu energie electrică antene de telefonie mobilă Orange România, lucrări de reparații capitale în rețelele electrice de distribuție ale FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud SA, instalația electrică a Fabricii de mobilă Parisot Târnaveni, protecții catodice la Transgaz Mediaș, servicii de mentenanță în instalațiile de alimentare cu energie electrică pentru antene de telefonie mobilă Orange România și servicii de mentenanță în instalațiile electrice ale Romgaz Mediaș.

Electroserv Tîrnăveni, mentenanţă pentru OMV Petrom

Dinamica Electroserv Tîrnava Exim SRL Târnăveni

An Cifră de afaceri Profit Angajaţi2013 9.055.397 lei 272.358 lei 722012 26.920.765 lei 740.304 lei 892011 35.093.091 lei 727.219 lei 822010 25.523.631 lei 692.236 lei 752009 15.939.631 lei 808.272 lei 772008 35.410.105 lei 2.194.193 lei 1012007 15.713.449 lei 1.514.847 lei 93

(Sursa: www.listafirme.ro)

Alex TOTH

Licitaţia a fost organizată de OMV Petrom

Anunţ public privind decizia etapei de încadrare

Orașul Luduș, titular al proiectului Modernizare străzi prin metode alternative în orașul Luduș, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare – fără efectuarea evaluării impactului asupra mediului - de către Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, pentru proiectul Modernizare străzi prin metode alternative, propus a fi amplasat în în orașul Luduș, str. Magnoliei, Mioriţei, Grădinilor, Brusturului, Pajiștei, Viorelelor, Castanilor, Nouă, Salcâmilor, Dobrogei, Mărășești, Aurel Vlaicu, Viilor, Frăgarilor, Dorului, Izvorului, Câmpului, 8 Martie, Școlii, Fundătură, Dosului, Dahu, Avrămești, jud. Mureș.Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureș, loc. Tîrgu Mureș, str. Podeni, nr. 10, în zilele de luni-joi, între orele 9-14 și vineri, între 9-12, precum și la următoarea adresă de internet: http://apmms.anpm.ro. Publicul interesat poate înainta comentarii/observațíi la proiectul deciziei de încadrare în termen de 5 zile de la data publicării prezentului anunț, până la data de 17.04.2015.

Primar,Moldovan Ioan-Cristian

SC REMAT BRASOV SA anunță publicul interesat asupra depunerii la APM Mureș a primei versiuni a planului urbanistic zonal pentru

„EXTINDERE PRIN ETAJARE SI SCHIMBARE DE DESTINATIE -LOCUINTE CU SPATII MULTIFUNCTIONALE LA PARTER”

pe strada Tudor Vladimirescu 56A,Târgu- Mureș în vederea obținerii Avizului de Mediu. Informații privind potențialul impact asupra mediului al planului propus pot fi consultate la sediul APM Mures, Tg-Mures, str. Podeni nr.10 zilnic între orele 9-12 pana la data de (15 zile de la data anunțului).Sugestii/observații pot fi depuse în scris la APM Mureș,în același interval de timp.

Primăria Orașului Sărmașu, judeţul Mureș organizează concurs de recrutare pentru ocuparea urmatoarelor posturi contractuale vacante:

• Administrator II – Compartiment sala sport . • Muncitor necalificat – Compartiment gospodarire •

Concursul se organizează la sediul Primăriei orașului Sărmașu, în data de 6 mai 2015 ora 10.00 proba scrisă .

Dosarele de înscriere la concurs se pot depune in termen de 10 zile lucratoare de la data publicării în Monitorul Oficial , partea a III – a, la sediul Primăriei orașului Sărmașu.

Conditiile de participare, bibliografia , actele solicitate candidaţilor pentru dosarul de înscriere  se afișează la sediul Primăriei orașului Sărmașu și pe pagina de internet a Consiliului Local al orașului Sărmașu: http://www.sarmasu.ro; informaţii: la telefon: 0265/421855.

Pierdut certificat constatator pentru MATEI ESTERE LETIŢIA PFA, având F26/34/2004. Declar nul.

ANUNŢ

de solicitare Autorizaţie de mediu

S.C. TUDINEL S.R.L., cu sediul în sat. Cașva, com. Gurghiu, nr. 164, jud. Mureș, anunţă depunerea documentaţiei la agenţia de Protecţie a Mediului Mureș întocmită conform Ord.1798/2007 al M.M.D.D. în vederea obţinerii Autorizaţiei de mediu pentru activitatea „Exploatare forestieră”. Activitatea constă în efectuarea de exploatări forestiere în parchete amplasate în fondul forestier al Județului Mureș. Orice informaţii, sugestii și contestaţii privind impactul asupra mediului se pot obţine la sediul A.P.M. Mureș, str. Podeni, nr. 10, tel.: 0265-314984, 314987, fax: 0265-314985, în termen de 10 zile de la publicare.

Administrator,Todoran Ioan

“Şcoala Altfel” la pompieriSute de școlari și preșcolari din județul Mureș au avut ocazia, în ultimele zile, să fie pompieri pentru câteva ore. Încă din prima zi a programului “Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun” copii însoțiți de cadrele didactice din unitățile de învățământ din județ au mers în vizită la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Horea” al județului Mureș. “Copiii au văzut echipamentele de intervenție, au urcat în autospecialele de stingere și descarcerare, au aflat noțiuni de prim ajutor și chiar au probat aparatele de respirat. Cu toate acestea, mult mai impresionați au fost de exercițiile de stingere a unui incendiu și de demostrațiile făcute de alpiniști. Prin aceste vizite, școlarii au înțeles că munca unui pompier este periculoasă, dar este și frumoasă, pentru că au ocazia să salveze vieții, și, de asemenea, că misiunile pompierilor presupun și intervenția la inundații, accidente rutiere, accidente chimice, urgențe medicale, cutremure, alunecări de teren”, a precizat slt. Mihai Gagyi, purtător de cuvânt al ISU “Horea” al judeţului Mureș. (S.T.)

“Chants, sons sur scène”, la “Ariel”Teatrul “Ariel” va găzdui vineri, 10 aprilie, începând cu ora 10.00, faza locală a Festivalului - concurs „Chants, sons sur scène”, eveniment organizat de Liceul Vocaţional de Artă, ARPF Mureș, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureș și Teatrului Ariel.

„Chants, sons sur scène” este un festival-concurs internaţional de cântece în limba franceză, destinat tinerilor între 13 și 25 de ani. Festivalul, aflat la a 13-a ediţie în România, cuprinde o serie de etape de calificare în 13 orașe din România, iar finala are loc la Teatrul Municipal din Baia Mare. “Conceptul festivalului este de a oferi tinerilor români un spaţiu de deschidere culturală, modern și atractiv. Fiecare participant poate să își aleagă cântecul preferat al ultimilor ani, cântec în limba franceză, pe care să îl interpreteze în faţa publicului și a juriului. Astfel, tinerii cântăreţi au ocazia de a pătrunde într-o varietate de universuri muzicale și de a-și dezvolta și demonstra propriul talent și propria personalitate”, afirmă organizatorii.Concurenţii vor fi grupaţi pe trei categorii de vârstă, 13-15 ani, 16-17 ani, și 18-25 de ani vor fi atenţi supravegheaţi de un juriu format din Teodora Sântean, Vizi Imre și profesoara de limba franceză Smaranda Pantea, președinte al juriului.Câștigătorii din fiecare categorie de vârstă se vor califica pentru finala internaţională care va avea loc la Baia Mare în perioada 15-17 mai.

Alin ZAHARIE

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR TÂRGU-MUREȘFurnizor de Formare Profesională Acreditat

organizează următoarele

CURSURI DE CALIFICAREAvizate de MINISTERUL MUNCII

și MINISTERUL EDUCAŢIEI ȘI CERCETĂRII

Lucrător în comerţ 2,5 luni 350 leiOspătar (chelner) vânzătorîn unităţi de alimentaţie 5 luni 400 leiBucătar 5 luni 400 leiElectrician constructor 5 luni 400 leiLucrător instalator pt. construcţii 2,5 luni 400 leiSudor 5 luni 650 leiZidar, pietrar, tencuitor 5 luni 400 leiLucrător mașinist utilaje 2,5 luni 400 leiDulgher, tâmplar, parchetar 5 luni 400 leiMecanic auto 5 luni 400 leiConfecţioner articole din textile 2,5 luni 350 leiFormator 1,5 luni 400 leiLăcătuș mecanic 2,5 luni 400 leiContabilitate 2 luni 350 leiInspector resurse umane 2 luni 350 leiEngleză 60 h 12 lei/hFranceză 60 h 12 lei/hZugrav, ipsosar, tapetar 5 luni 400 leiFierar-Betonist 5 luni 400 leiTapiţer 2,5 luni 350 leiMaseuri 2,5 luni 650 lei Manichiură-pedichiură 2,5 luni 450 leiCoafură 5 luni 450 leiCosmetician 3 luni 650 leiMake-up 3 luni 650 lei

!!! PLATA SE FACE ȘI ÎN RATE !!! TAXA ÎNSCRIERE: 50 LEI

TÂRGU-MUREȘ, STR. CUZA VODĂ, NR. 22, ET. 1, CAM. 27

TEL/FAX: 0265 266 708; MOBIL: 0742 072 052

WWW.CCS-MURES.RO

Pierdut certificatul constatator nr.12385/17.04.08 ptr. firma SC Engympex SRL cu J26/1691/2003. Il declar nul.

Pierdut certificat constatator pentru PFA COSTIN ALEXANDRU, având F26/499/2010. Declar nul

R O M Â N I AJUDEŢUL MUREȘ

MUNICIPIUL REGHIN-P R I M A R-

D I S P O Z I Ţ I A NR.1138din 10.08.2015

privind convocarea Consiliului Local Municipal Reghinîn ședinţă extraordinară

PRECUP MARIA, primarul municipiului Reghin, jud.Mureș;In temeiul art.39 alin.2 combinat cu art.68 din Legea nr.215/2001- privind administraţia publică locală- republicată, cu modificările și completările ulterioare, emite prezenta:

D I S P O Z I Ţ I E

Articol unic:- Se convoacă ședinţa extraordinară a Consiliului Local municipal Reghin, pentru data de 12.08.2015, orele 15.00 la sediul Primăriei Municipiului Reghin, cu următoarea:

O R D I N E D E Z I :

1. Proiect de hotărâre privind modificarea art.1 al HCL Reghin nr. 133/29.06.2015 privind aprobarea indicatorilor tehnico –economici la obiectivul de investiție ”Reabilitarea Cinematorafului ”PATRIA” din Municipiul Reghin-faza SF.Initiator: Primarul Municipiului ReghinRaport: Compartimentul Achizitii Publice, Management de ProiectePr.de hot.Comisia economică, juridică, urbanism, cultură

2. Proiect de hotărâre privind modificarea art.6 al HCL Reghin nr. 134/29.06.2015 privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții CNI SA a amplasamentului Cinematograf „PATRIA” și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții ”Reabilitarea Cinematorafului ”PATRIA” din Municipiul Reghin.Initiator: Primarul Municipiului ReghinRaport: Compartimentul Achizitii Publice, Management de ProiectePr.de hot.Comisia economică, juridică, urbanism, cultură

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea cofinanțării, din bugetul local al Municipiului Reghin, în cuantum de 4.295 lei a proiectului ”Reparații capitale la instalațiile exterioare de apă potabilă pentru asigurarea rezervei de apă la Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin. Initiator: Primarul Municipiului ReghinRaport: Compartimentul Achizitii Publice, Management de ProiectePr.de hot.Comisia economică, juridică, urbanism, cultură

PRIMAR, MARIA PRECUP

AVIZAT PENTRU LEGALITATE,SECRETAR,

RĂDOI MIRELA MINODORA

Pelerinii, așteptați la hramul bisericuței de lemn din Lăpușna

Teodora MÎNDRU

Bisericuța de lemn din Lăpușna, unul dintre obiectivele turistice ale județului Mureș, va prăznui hramul duminică, 16 august, credincioșii fiind astfel așteptați să-i comemoreze pe Sfinții Martiri Brâncoveni.Mănăstirea Lăpușna are hramul al doilea, după biserica de lemn, care are hramul „Sfântului Nicolae”, însemnând al paraclisului de iarnă, deci Sfinții Martiri Brâncoveni. „Aceștia sunt prăznuiți în data de 16 august, în fiecare an, a doua zi după Adormirea Maicii Domnului. Este un hram la care sunt invitați Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, preoți din zonă, apropiați ai mănăstirii, care vin să prăznuiască pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Întotdeauna, hramul unei mănăstiri este un prilej de bucurie, de sărbătorire, de unire a creștinilor pentru a cinsti un anumit sfânt, care este ocrotitorul bisericii”, a declarat părintele stareț Arsenie Boariu.

Bisericuța, amplasată în mijlocul naturii Bisericuța se află la capătul Văii Gurghiului într-un peisaj feeric, unde domnește liniștea, iar brazii care o înconjoară îți creează senzația că te afli parcă în altă lume. Vara, când vremea e prielnică și accesul se face mai ușor, aproximativ 25 de credincioși iau parte la Sfânta Liturghie. Iarna, în schimb, numărul acestora scade, însă nu cu mult. „Pentru că Mănăstirea Lăpușna este oarecum într-un loc mai izolat, la capătul Văii Gurghiului, iar accesul nu este foarte bun și la îndemâna credincioșilor, pelerinii care vin aici nu sunt foarte mulți. În perioada de iarnă, numărul mediu al credincioșilor care participă la Sfânta Liturghie este în jur de 15, iar în timpul verii media crește undeva la 20 - 25 de credincioși. Mănăstirea nu poate fi vizitată foarte ușor și de aceea pelerinii sunt mai puțini. În ceea ce privește hramul mănăstirii din 16 august, ne așteptăm la mai mulți pelerini, pentru că hramul din acest an cade în ziua de duminică, iar astfel e mai ușor pentru credincioși să-și propună să vină la mănăstire”, a mai spus părintele stareț Arsenie Boariu.

Bisericuța de lemn din Lăpușna

Page 11: Zi de Zi 11 August 2015

11 SOCIAL11.08.2015

SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ TG. MUREȘTârgu Mureș, str. Gh. Marinescu nr. 50, cod: 540136Tel:0265 - 212111; Fax. 0265 – 215768; CF 4323209

ANUNŢ CONCURS CONFORM HG. 286/2011 CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE

1. Denumirea posturilor contractuale vacante: • 1 post Asistent medical Șef la Secţia Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică;• 1 post Asistent medical Șef la Secţia Clinică Neonatologie.

2. Nivelul studiilor și vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării posturilor vacant: • diplomă de bacalaureat, studii superioare, superioare de scurtă durată, postliceale de

specialitate• să fie asistent principal;

3. Locul desfășurării concursului: Tg. Mureș, str. Gh. Marinescu nr. 50 (sediul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureș).

4. Desfășurarea concursului:a) Selecţia dosarelor: 27.08.2015; b) Proba scrisă: 02.09.2015, ora 10,00;c) Interviul: 04.09.2015, ora 10,00.

5. Actele pentru dosarul de concurs se pot depune la sediul instituţiei organizatoare din Tg. Mureș, str. Gh. Marinescu nr. 50, et. I, cam. 4107 (Biroul Organizare) în perioada 13.08.2015 - 26.08.2015, zilnic (de luni până vineri), între orele 13 – 15,30.

6. Informaţii suplimentare: Biroul Organizare (camera 4107), sau telefon 0265-212111 int. 462 – persoana de contact Nemeș Emilia, secretarul comisiei de concurs, avizier, sau site-ul: www.spitalmures.ro.

MANAGERDr. Puiac Ion Claudiu

COMUNICAT SISTARE APĂ

LUDUȘ

Compania AQUASERV S.A. sucursala Luduș anunţă consumatorii că, din cauza unor lucrări de întreţinere executate de către S.C. Electrica Distribuţie Transivania Sud S.A., alimentarea cu energie electrică a Uzinei de apă Luduș va fi oprită joi, 13 august 2015. Acest lucru va cauza sistarea furnizării apei potabile în data de 13.08.2015, între orele 10:00-14:00, în următoarele zone:• TOATE străzile din orașul Luduș.

Atragem atenţia consumatorilor că la reluarea alimentării cu apă este posibil ca, pentru scurt timp, la robinete să curgă apă tulbure, din cauza antrenării depunerilor din conducte. Recomandăm să se folosească apa doar în scopuri menajere până la limpezirea ei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

Vă mulţumim pentru înţelegere.

S.C. Compania AQUASERV S.A.Sucursala Luduș

9 august, Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice

Peste 800 de animale, la Zoo Târgu-Mureş

Amalia VASILESCU

În fiecare an, pe data de  9 august se sărbătorește     Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor  în întreaga lume. Conservarea speciilor este  una dintre priorități și un ideal ce trebuie urmat în ciuda tuturor impedimentelor întâlnite, potrivit Agerpres. 9 august  a devenit  Ziua Internațională a Grădinilor

Zoologice și parcurilor drept o dovadă a interesului pe care comunitatea internațională îl acordă conservării biodiversității.  Grădinile zoologice și acvariile publice trebuie să achiziționeze numai animale născute și crescute în captivitate, care provin din alte grădini zoologice sau instituții asemănătoare, evitând, pe cât posibil, capturarea animalelor sălbatice din natură. Se pot captura animale sălbatice din natură doar în situații bine documentate, în scopul conservării  ”ex situ”  a speciilor de animale amenințate cu dispariția, cu avizul Academiei Române, Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii și a autorității centrale de protecție a mediului, cu respectarea legislației în domeniu.Din anul 1500 d.Hr., lumea a pierdut 784 specii de plante și animale. Astăzi, grădinile zoologice sunt cele mai importante centre de conservare a animalelor, cu o experienţă îndelungată.

De la Egipt încoace…Istoria ne arată că cea mai veche grădină zoologică a existat acum 3000 de ani, la Hierakonpolis, Egipt, pe vremea când faraonii au fost primii deţinători de menajerii cu animale sălbatice, cu scopul lor de a-și arăta, și în acest fel, măreţia și puterea. Dar, cea mai veche și cea mai mare grădină zoo din lume este cea din Berlin, inaugurată  în anul 1844, măsoară 84 de acri și adăpostește 19.500 de animale din 1.500 de specii și este vizitată de 3 milioane de persoane pe an. Grădina zoologică din Basel a fost deschisă  în anul 1874 și are peste 6000 de animale, cea  din Praga datează din anul 1931 și reuneste 4600 de animale, la Chester, Marea Britanie, inaugurată în anul 1934, cu 7 000 de animale. Grădina zoologică din Beauval, Franța, a fost deschisă în 1980 și are în jur de 4 000 de animale. Loro Parc din Tenerife a fost deschis în anul 1972 și are peste 21 500 de animale și peste 300 de specii de papagali și pinguini imperiali.Anual, Grădina Zoo din Târgu-Mureș are peste 180.000 de vizitatori, iar în acest sfârșit de săptămână a fost un du-te vino continuu pe porțile instituției. Duminică, 9 august, părinți, copii și bunici au urcat cu sutele la Platoul Cornești, la Grădina Zoologică din Târgu Mureș,

cei mari s-au bucurat de umbră, iar cei mici au fost încântați că au putut hrăni animalele și și-au făcut poze pe statui. Conform datelor publicate pe site-ul Zoo Târgu Mureș, în anii ‘60 a fost creat un punct zoologic, la deschiderea porţilor existând doar zece animale, 3 lupi, 2 urși, 2 mistreţi, 2 fazani și o căprioară.

La standarde europeneAcum sunt peste 800 de animale din 125 de specii, unele rare sau chiar unice în grădinile Zoo din România. Grădina impresionează și prin Pavilionul Tropical ce adăpostește acvariile, terariile reptilelor și volierele papagalilor, dar și o mini grădină botanică. Pavilionul Primatelor deschis în anul 1990 a devenit singura clădire de acest gen și mărime în ţară, se arată în istoricul Zoo Târgu-Mureș. În anul 2004 a fost început modernizarea grădinii, apoi în fiecare an au fost construite ţarcuri pentru a corespunde standardelor europene ale grădinilor zoologice.

Donație de 50 de păsăriO vizită în grădina zoologică poate fi o adevărată aventură, copiii aleargă de colo-colo și fac zgomot, părinții sau bunicii le povestesc despre viața animalelor, fac poze, își fac poze, există multă vegetație și bănci pe care te poți odihni, aer curat, pop corn la gramaj, în funcție de ce cutie alegi, vată de zahăr, înghețată și langoș la discreție.  La începutul acestui an, grădina a beneficiat de o donaţie generoasă din partea Asociaţiei Grădinilor Zoologice din Olanda, constând în 50 de animale și păsări. Directorul Grădinii Zoologice, Horaţiu Gorea, declara la acea dată că prin intermediul Asociaţiei Grădinilor Zoologice din Olanda vor reuși achiziționarea a 9 antilope ibex, 4 antilope oryx din Africa, o familie de rozătoare, o lebădă albă și mai multe gâște sălbatice, care vine ca o continuare a pavilionului cu păsări, toate într-o continuă gâlceavă.Tot anul acesta, două leoaice de la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș au adus pe lume cinci pui, de pui s-au bucurat și exemplarele de mandril, o specie de maimuțe din Africa de Sud, cangurii s-au înmulțit cu doi pui, iar mistreții si-au mărit și ei familia cu 3 membri. Vedetele absolute sunt rozătoarele din specia Mara, care provin din Patagonia și seamănă cu niște canguri.

Orar de vizităÎn perioada aprilie - octombrie, obiectivul poate fi vizitat zilnic între orele 9.00 - 19.00, preţul unui bilet fiind de 10 lei pentru adulţi și 3 lei pentru copii, elevi, studenţi și pensionari. De asemenea, un bilet familial pentru doi adulţi și doi copii costă 19 lei, iar pentru doi adulţi plus maxim cinci copii costă 22 de lei, în timp ce un abonament cu zece intrări poate fi achiziţionat cu 50 lei (adulţi), respectiv 20 lei (copii).

Maimuţa şi struţul, apatice din cauza caniculei

Page 12: Zi de Zi 11 August 2015

12 EVENIMENT11.08.2015

Supercupa la vedere

În urma numeroaselor solicitări sosite pe pagina de Facebook „ASA Tirgu Mures Oficial” și prin intermediul adresei de e-mail, prin care fanii își manifestau dorinţa ca Supercupa să fie expusă într-un loc public, clubul mureșean a răspuns acestor solicitări, astfel încât în

perioada 7-21 august, zilnic între orele 8.00 - 16.00, trofeul câștigat de ASA la Constanţa, în faţa echipei Steaua București, se va afla în magazinul oficial „Suporter ASA Târgu-Mureș”, de pe strada Revoluţiei nr 2. Oricine dorește să vadă „pe viu” primul trofeu din istoria clubului, o poate face în magazinul oficial. Suporterii sunt invitaţi să treacă pragul magazinului și să se fotografieze alături de preţiosul trofeu. (M.V.)

Acţiune de ecologizare la TârnăveniPădurea Stejarul, aflată în apropierea municipiului Târnăveni, a fost ecologizată duminică, 9 august, de către bicicliștii târnăveneni, relatează portalul tirnaveni.ro. Acţiunea de ecologizare a avut ca scop amenajarea unui traseu de biciclete care poate să fi folosit atât pentru evenimentul “Maratonul Târnavei”, cât și pe tot parcursul anului de către toţi amatorii de sporturi în aer liber. Acţiunea a fost organizată de către primăria municipiului Târnăveni, împreună cu asociaţiile “Târnăveni Cycling” și Catharsis, în colaborare cu Gecsat si Cerva România. (E.V.)

Megalicitaţie la Spitalul de UrgenţăSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureș organizează o licitaţie electronică deschisă pentru achiziţionarea unei instalaţii de rezonanţă magnetică, informează www.licitatiapublica.ro. Potrivit sursei citate, valoarea estimată a licitaţiei este de 7 milioane lei, fără TVA, iar prima fază a licitaţiei electronice va avea loc în intervalul 11 august 2015 ora 14.00 - 12 august 2015 ora 14.00. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0265-213.967. (S.T.)

Eveniment cultural la Galeria de ArtăGaleria de artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România din Târgu-Mureș, situată la parterul Palatului Culturii, va găzdui marţi, 11 august, cu începere de la ora 19.00, evenimentul cultural “ArtDeal 2015”, organizat de către Asociaţia Culturală CarpArt. Evenimentul a programat pe tot parcursul perioadei expoziţionale, între 11 și 29 august, un mare număr de activităţi artistice, proiecţii art-video, lecture publice cu artiștii, audiţii muzicale, și altele. Vernisajul va beneficia de prezentarea criticului de artă Oliv Mircea. (E.V.)

Știriinteresante

Evadare din cotidian cu EscapeMona MÎRZA

Joi, 6 august, am intrat în The Office Club ca să asist la concertul trupei târgumureșene Escape. Terasa era aproape plină, iar jos în club, cu excepţia unei mese rezervate, toate erau ocupate.Majoritatea publicului era format din oameni tineri și foarte tineri și o bună parte din ei se cunoșteau. La ora 22 luminile s-au stins, rămânând doar cele de la scenă și bar. Deja localul era aproape plin, destul de mulţi stând în picioare. Tinerii artiști au început în forţă, cu un cover de la Green Day. Concertul a durat în jur de o oră, iar trupa a alternat melodiile proprii cu coveruri. S-a simţit destul de mult influenţa rockului clasic în interpretarea melodiilor originale. Au fost și câteva dezacorduri, dar au fost redresate rapid. Muzicienii au pus suflet în fiecare acord pe care l-au cântat, transmiţând energia întregului public. Ei au alternat melodiile mai dinamice cu unele mai lente. Au avut și o foarte bună comunicare cu publicul.

„Like pe Facebook!”Feedback-ul a fost unul deosebit de pozitiv, mai ales că melodiile proprii au fost pentru prima oară interpretate în faţa unui public. Publicul a cerut două bis-uri. Unul dintre fani a strigat „Like pe Facebook!” după ce solista a mulţumit publicului. Sonorizarea a

fost foarte bună, exact ca și la celelate concerte la care am asistat în Office. „Sincer, mă așteptam la mai puţină experienţă, dar au fost buni, foarte buni, mai ales pentru o trupă de liceeni. Nu mă așteptam la nimic și am fost încântat, mi-au plăcut enorm și o să-i mai chem cu proxima ocazie să vină înapoi. Și într-o zi mai bună decât joi. Noi susţinem genul ăsta de concerte și de oameni care se implică în

stilul ăsta de muzică. Publicul a fost foarte încântat. Normal că au fost încântaţi având în vedere că au fost prietenii lor, dar pe de altă parte s-au simţit foarte bine, și noi ne-am simţit foarte bine și oamenii care nu-i cunosc și oamenii care n-au nici o treabă cu trupa asta s-au simţit foarte foarte bine și au fost încântaţi”, a declarat după concert Clau, managerul Office-ului.

Escape, concert de neuitat în The Office Club

Opt izvoare publice funcţionează pe teritoriul municipiului Târgu-Mureș, apa acestora fiind consumată de un mare număr de mureșeni. Conform ultimelor analize efectuate de către specialiștii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), publicate acum o lună, un singur izvor, cel de pe strada Predeal, are apa sigură pentru consumul uman. Legea prevede obligativitatea administraţiei locale de a avertiza populaţia prin înscrisurile „apa este bună de băut”, sau „apa nu este bună de băut”, sau „apa nu este bună de folosit pentru sugari și copiii mici”, după caz, afișate în locuri vizibile și protejate.

Singurul izvor corespunzător, „pavoazat” cu avertismenteLa data publicării pomenitelor analize, avertismentele lipseau de la toate izvoarele publice. Mai puţin de la izvorul de pe strada Predeal, singurul de fapt care, conform specialiștilor de la DSP Mureș, este indicat pentru consumul uman. Acolo avertismentele privitoare la pericolele prezentate de consumul de apă erau prezente și extrem de vizibile. La o lună de la publicarea analizelor, situaţia este neschimbată. Avertismentele prevăzute de lege lipsesc în continuare, iar riveranii consumă apa presupusă drept potabilă fără a cunoaște pericolele la care se expun. Analizele pomenite au relevat un conţinut ușor crescut de nitraţi precum și infestare cu bacterii coliforme, Escherichia coli și Enterococi la izvorul de pe strada Budiului. Apa izvorului de pe Bulevardul 1848 poate fi

consumată după o fierbere de minim 30 de minute, aici constatându-se prezenţa bacteriilor coliforme. Cel de pe strada Mestecăniș are un nivel crescut de nitraţi, precum și depășiri ale parametrilor bacteriologici. Izvorul de pe strada Moldovei se prezintă cu depășiri la parametrii chimici și bacteriologici. La fel și cele de pe Calea Sighișoarei și strada Moldovei. Cel de strada Secuilor Martiri are un conţinut de nitraţi peste limitele admise. Cel mai periculos este izvorul de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, unde analizele au relevat un conţinut mai mult de dublu (109,48mg/l) decât limita admisă în ce privește nitraţii (50 mg/l), precum și cel mai mare nivel de bacterii coliforme, Escherichia coli și Enterococi.

Ce spune legeaLegislaţia din domeniu, respectiv Hotărârea de Guvern nr. 974 din 2004, modificată și completată cu Hotărârea de Guvern nr. 342 din 2013, prevede, la articolul 50(1), că fântânile publice și izvoarele vor fi monitorizate de către autoritatea teritorială de sănătate publică cel puţin o dată pe an. Aceasta prevede concret că monitorizarea este obligatorie pentru verificarea conformării la parametrii bacterii coliforme, E. Coli, enterococi, turbiditate, duritate, oxidabilitate, amoniac, nitraţi, nitriţi și orice alt parametru considerat necesar a fi investigat de către autoritatea teritorială de sănătate publică. Conform Hotărârii de Guvern amintită, primăria are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru asigurarea calităţii apei în situaţia în care valorile pentru

parametrii E. coli, enterococi, bacterii coliforme sunt mai mari decât cele prevăzute în Legea nr. 458/2002 republicată, precum și de a informa populaţia asupra calităţii apei prin postarea pe site-ul direcţiei de sănătate publică teritoriale a raportului judeţean privind calitatea apei potabile, precum și de a asigura avertizarea populaţiei la loc vizibil și protejat prin înscrisurile „apa este bună de băut”, sau „apa nu este bună de băut”, sau „apa nu este bună de folosit pentru sugari și copiii mici”, după caz.

Care sunt riscurileÎn lipsa fierberii de minim 30 de minute, consumul apei poluate bacteriologic poate provoca de la boală diareică și febră tifoidă până la dizenteria transmisă prin bacilii dizenterici. Bolile parazitare cele mai frecvente sunt însă amibiaza sau dizenteria amibiană și lambliaza sau giardioza produsă de giardia intestinalis. Specialiștii de la DSP Mureș atrag atenţia că fierberea nu este eficientă în cazul poluării chimice. Fierberea poate omorî bacteriile, dar conţinutul de nitraţi, cel mai frecvent agent poluator, devine mai mare prin concentrare, atrage atenţia dr. Ovidiu Fărcaș, șeful Biroului de Mediu din cadrul DSP. „Astfel devine și mai improprie consumului, mai ales pentru copiii cu vârsta de 0 - 1 an alimentaţi artificial. În cazul în care se folosește la prepararea laptelui praf, ceaiului, poate duce la îmbolnăvirea cunoscută ca cianoză infantilă sau methemoglobinemie acută, în formele severe putând duce până la deces”, spune specialistul.

Nimic nou pe frontul izvoarelor publiceEdith VEREȘ

Bunul public, poluat

Page 13: Zi de Zi 11 August 2015

13 CULTURĂ11.08.2015

15 ani pentru Medifun

Festivalul Medifun, cel mai așteptat și energic eveniment studențesc al anului, a împlinit, în acest an, 15 de existență. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte marca Liga Studenților din Târgu-Mureș, în care se implică zeci de studenți. „Începând cu anul 2001, festivalul Medifun se desfășoară anual, pe perioada verii, cuprinzând 5 zile de experienţă și distracţie. Fiind unul dintre cele mai importante și elaborate proiecte organizate de către Liga Studenţilor din Târgu-Mureș, aceasta necesită mult timp și efort pentru ca rezultatul să fie unul satisfăcător. Cele 7 echipe înscrise în acest an au fost reprezentate de: „Piraţii de pe Pokloș”, „PedoBeers”, „Vișine din Ou”, „Insomnia”, „Burn in Hell”, „Beţi întruna” și „Pirații de pe Poklos”. Anul acesta, festivalul a avut loc în perioada 22-26 iulie, în Parcul Municipal din Târgu-Mureș și a abordat tema „Medifun baby”, care ne-a dus înapoi în timp, pe vremea copilăriei și a desenelor animate care, copii fiind, ne-au făcut să zâmbim și să simţim fericirea prin joc. Echipele participante au avut ocazia de a interpreta scenete din cele mai îndrăgite desene animate și de a se metamorfoza în personajele copilăriei, printre care s-au numărat „The Flinstones”, „Copiii de la 402”, „Smurfs” etc.”, a precizat Corina Maier, secretarul general al Ligii Studenților din Târgu-Mureș. (T.M.)

Târg de tradiţii la SighişoaraPrimăria municipiului Sighișoara în parteneriat cu Asociația Congresul tradițiilor, spiritului și identității românilor de pretutindeni din Orșova, organizează în perioada 14 - 16 august „Tâgul de tradiţii și obiceiuri al românilor de pretutindeni”. „La târg vor participa ansambluri folclorice din Mureș, Cluj, Alba, Brașov, Sibiu, Suceava, Asociaţiile românilor din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria. De asemenea, se vor prezenta abiceiuri vechi ţărănești cu muzică, dans și produse din Albești, Boiu, Daneș, Hetiur, Nadeș, Biertan, Mălăncrav, Laslea, Ţopa, Viscri, Vânători. Programul manifestării va cuprinde și puncte în care participanţii își prezintă portul printr-o paradă, precum și cântece populare specfice zonei din care provin. Totodată, prin organizarea „Târgului de tradiţii și obiceiuri al românilor de pretutindeni” se dorește conservarea vechilor tradiţii mesteșugărești și contribuţia la transmiterea vechilor meșteșuguri tinerei generaţii”, a precizat Ionel Gavrilă, viceprimar al municipiului Sighișoara. (S.T.)

Știriinteresante

Situl roman de la Călugăreni, din trecut spre viitor

Edith VEREȘ

A treia ediţie a Festivalului Roman și Renascentist de la Călugăreni, organizat de Muzeul Judeţean Mureș sâmbătă, 8 august, a însemnat al doilea vernisaj al expoziţiei tematice „2R. Identitate și cultură”, care a abordat limesul roman, ale cărui vestigii se află la Călugăreni, ca un proiect cultural.

Trasee turistice pentru valorificarea situluiExpoziţia și-a propus să conecteze nou cu vechi, trecut și viitor, cu cooptarea comunităţii locale. Aceasta cuprinde o serie de machete realizate de către studenţi de la Universitatea Tehnică din Budapesta, colaboratori și voluntari în cadrul proiectului „Limesul roman”, lucrări cu un pronunţat caracter practic. Asta deoarece, după cum au afirmat în repetate rânduri muzeologii, la Călugăreni cercetarea nu se face doar de dragul cercetării. În acest scop tinerii au alcătuit planuri și machete pentru realizarea, printre altele, la Călugăreni, a unei staţii pentru „mocăniţa” care atinge zona. Aceștia au conceput un punct de belvedere al zonei. Totodată, au alcătuit trasee turistice care să includă și vizitarea unui alt sit de interes, cel de la Sărăţeni. Toate acestea fiind proiecte cu aplicabilitate practică, a explicat arhitectul Gaull Cicelle, de la Universitatea budapestană. „Toate acestea ar duce la dezvoltarea pe termen lung a localităţii. Dacă într-adevăr se realizează un parc arheologic, atunci turiștii l-ar putea vizita cu acel trenuleţ. Acestea sunt doar niște planuri, deocamdată, dar punerea lor în practică depinde doar de noi”, a subliniat arhitectul. Pe de altă parte, arheologul Pánczél Szilamér, de la Muzeul Judeţean Mureș, a subliniat complementaritatea patrimoniului mondial reprezentat de descoperirile din epoca romană cu tradiţiile locale. „Credem că doar armonizând cele două se poate pune în valoare o adevărată identitate culturală locală”, a declarat arheologul.

Trecutul prinde viaţăCu aceeași ocazie a fost vernisată și expoziţia de machete „Romanii văzuţi prin ochii lui Gulliver”, una de tradiţie deja la Festivalul de la Călugăreni. Spre deliciul publicului, aceasta a oferit ocazia vizitatorilor de a arunca o privire aproape indiscretă la viaţa

romanilor antici, nu doar a militarilor romani, ci a întregului alai care gravita în jurul acestora. Machetele imitând așezările romane au fost însufleţite de soldaţi, sclavi, o zi din viaţa așezării fiind pusă în scenă sub forma unor miniaturi inspirat așezate pe aleile castrului și din jurul acestuia. Invitaţii pentru o călătorie în trecut, invitaţii acceptate cu bucurie de un mare număr de vizitatori. O a treia expoziţie a reunit exponatele identificate în urma săpăturilor la sit. S-a dovedit că situl este unul foarte bogat, exponatele fiind rodul a doar trei săptămâni de săpături. S-au descoperit un mare număr de fragmente ceramice, fragmente de articole vestimentare precum și bijuterii atât pentru femei, cât și pentru harnașamentul cailor, semn al unei civilizaţii rafinate. Acestea alături de însemne ale puterii Imperiului, cătușe foarte bine păstrate și conservate, unelte de uz casnic, multe ace de cusut din os, și desigur monede. Pe una dintre aceste

monede expuse la expoziţie sunt perfect vizibile efigia împăratului Marcus Julius Philippus (244 - 249 e.n.), monede emise în 245. Pe partea opusă efigiei împăratului se află personificarea provinciei Dacia. „Provinciile cucerite erau întotdeauna personificate prin figuri feminine”, a explicat arheologul Vass Lóránt. În descrierea acestuia, un simplu cui care a făcut parte din sandalele romane prinde viaţă. La fel și relatarea despre cărămizile fabricate de soldaţii romani. „Soldaţii romani erau pricepuţi la toate. Când nu se războiau, printre altele construiau. Făceau cărămizi uscate la soare. Peste unele dintre acestea adesea treceau animalele de casă, așa ni s-au transmis amprentele lăbuţelor unei pisici, peste altele a trecut o capră...”, a povestit arheologul. Sistemul defensiv roman și implicit așezarea și castrul auxiliar de la Călugăreni au potenţial de a fi nominalizate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, în cadrul sitului multinaţional „Graniţele Imperiului Roman”.

Prin machete, castrul prinde viaţă

Publicul, interesat de viaţa romanilor

Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş Câteva vestale romane

Page 14: Zi de Zi 11 August 2015

14 sănătate11.08.2015

Chestionar pentru pacienţi

Pacienții care accesează site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș sunt invitați să-și exprime opiniile cu privire la condițiile din spital prin intermediul unui chestionar de evaluare. Aceste chestionare au scopul de a dezvolta un mecanism de feedback al pacienților cu privire la calitatea serviciilor din spitale. „Vă rugăm să citiți cu atenție informațiile referitoare la drepturile și obligațiile ce vă revin și să completați chestionarul anexat, după care să îl depuneți la externare în urna sigilată de lângă biroul de externări. Opiniile exprimate de dumneavoastră în cadrul chestionarului trebuie să se refere doar la acestă internare. Nu completați acest chestionar dacă aveți mai puțin de 18 ani. Modalitatea de răspuns este de a încercui, la fiecare întrebare, cifra care corespunde răspunsului cel mai apropiat opiniei dumneavoastră. Fiecare linie din tabel reprezintă o întrebare și necesită un răspuns. Acest chestionar este confidențial și anonim și vizează doar prelucrări statistice ce au ca obiect dezvoltarea ulterioară a unui mecanism de feedback al pacienților cu privire la calitatea serviciilor din spitale”, se transmite pe site-ul spitalului. (T.M.)

Angajare la DSP Mureș Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș organizează, în perioada 10 - 21 august, concurs pentru ocuparea postului vacant de asistent medical generalist principal la Compartimentul evaluarea factorilor de risc din mediul de viață și muncă - medicina muncii și programe. Potrivit site-ului DSP Mureș, selecția dosarelor de concurs va avea loc în data de 25 august, urmând ca în data de 3 septembrie să aibă loc proba scrisă a examenului, iar în 7 septembrie interviul. Condițiile de participare la concurs, precum și bibliografia stabilită sunt afișate la sediul DSP Mureș și pe site. (T.M.)

Știriinteresante

Curtea Supremă a decis: Castelul de la Lăpuşna, proprietatea societăţii Grand SA

Centru modern de medicină holistică la Lăpușna? Teodora MÎNDRU

La Castelul de la Lăpușna ar putea funcționa, într-un an sau doi, un centru modern de medicină holistică, unde terapeuți din întreaga țară vor putea practica diverse terapii pentru turiștii care aleg să-și petreacă vacanța în mijlocul naturii, la aer curat, departe de agitația urbană și stresul cotidian. Anunțul a fost făcut de către proprietarul castelului și managerul general al Hotelului Grand din Târgu-Mureș, Claudia Pescar, care a transmis că deja gândește un proiect, care să fie finanțat din fonduri europene.

Proiect pentru terapii alternativeO decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție stabilește că titlul de proprietate al societății Grand SA asupra castelului nu mai poate fi anulat, ceea ce înseamnă, potrivit Claudiei Pescar, că din punct de vedere juridic, situația castelului e conturată în proporție de 99%. Mai departe, aceasta se gândește să înființeze la Lăpușna un centru de medicină holistică. „Terapiile alternative sunt o realitate și un mare trend la nivel mondial. Gândesc un proiect care are în vedere dezvoltarea unui centru de medicină holistică. La acest centru voi avea nevoie, cu siguranță, de niște parteneri cunoscători ai tuturor acestor practici sau proceduri de terapie alternative. Deocamdată, aștept să se încheie, din punct de vedere juridic, toată povestea castelului, deși deja în

proporție de 99% eu zic că este conturată situația lui juridică, iar aici mă refer la o decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care stabilește faptul că de fapt titlul de proprietate al societății Grand S.A asupra castelului nu mai poate fi anulat”, a precizat Claudia Pescar.

Atracții pentru turiști Lăpușna a devenit, în ultimii ani, locul preferat al multor oameni care au preferat să se relaxeze, la sfârșit de săptămână, în mijlocul naturii. Pentru a a-i determina să petreacă mai mult timp aici, Claudia Pescar s-a gândit ce i-ar putea atrage pe turiști, iar astfel i-a venit ideea unui astfel de centru. „Având această decizie, îmi pot permite să visez la proiecte, la lucruri frumoase. Așept momentul în care procesul acesta va fi radiat din cartea funciară, pentru că atât timp cât apare un proces de revendicare, clar nu poți să visezi la fonduri europene. La Lăpușna, se practică și acum o formă de turism de weekend. Există multe grupuri care cunosc deja locația, care vin și își petrec, în general, weekend-urile aici, mai ales vara. Sunt perioadele de iarnă, primăvară și toamnă și mai ales în timpul săptămânii când e efectiv gol. Atunci, ca să pot determina oamenii să rămână o săptămână, chiar două în Lăpușna, e nevoie de a construi ceva, de a crea condiții sau atracții pentru sejurul de vacanță, de exemplu. Gândindu-mă ce ar merge mai bine, am în vedere, desigur, și asigurarea condițiilor optime pentru teambuilding-uri, unde am fost solicitați, dar

în structura în care există acum nu prea corespunde solicitărilor pe care le-am avut”, a menţionat Claudia Pescar.

„La Lăpușna, Dumnezeu a fost extrem de darnic”Liniștea, bogăția naturii și terapeuții interesați să practice diverse terapii alternative sunt principalele aspecte care stau la baza înființării acestui centru. „Dezvoltarea acestui centru de medicină holistică, unde se vor practica diverse terapii, e necesară, pentru că nu mi se pare normal să mergem la detoxifiere și la terapii antistres în lumea largă cât timp aici Dumnezeu a fost extrem de darnic, pentru că și curtea castelului și toată Valea Gurghiului e plină de plante cu virtuți terapeutice deosebite. La Lăpușna, este unul dintre cele mai groase straturi de ozon din întreaga Europă. Suntem în mijlocul naturii, cu verdeață, natură crudă virgină, plante medicinale. Avem oameni interesați să dezvolte aceste forme de terapie. Prin acest proiect, vom avea condiții la Lăpușna, astfel încât poate la anul să vină persoane din toată Europa să facă detoxifiere aici”, a mai spus Claudia Pescar. Zilele trecute, s-au aflat la Lăpușna zeci de terapeuți din țară, care au susținut o serie de prezentări despre beneficiile argilei albastre de Râciu, ale uleiurilor esențiale, sfaturi utile pentru o vedere mai bună, dar și aspecte interesante despre telepatie și cum ne influențează lumina.

Centrul ar putea deveni funcțional într-un an sau doi

Claudia Pescar, proprietarul castelului și managerul general al Hotelului Grand din Târgu-Mureș

Page 15: Zi de Zi 11 August 2015

15 eveniment11.08.2015

Strada Burebista, prelungităPrimăria municipiului Târgu-Mureș organizează o licitaţie estimată la valoarea de 3,15 milioane lei, fără TVA, pentru atribuirea lucrărilor din cadrul proiectului „Prelungire stradă Burebista din municipiul Târgu-Mureș”, informează www.licitatiapublica.ro. “Locul pe care se va desfășura lucrarea se află în intravilanul municipiului Târgu-Mureș, pe strada Burebista, pe lungimea de 315metri și la intersectia străzii Burebista cu strada Călărașilor și strada Tisei”, se arată în memoriul tehnic al proiectului, făcut public pe portalul www.licitatiapublica.ro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor de participare este 27 august 2015, ora 15.00, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0265-268.330. (S.T.)

Conducea băut, fără permisPoliţiști de ordine publică din cadrul Poliţiei municipiului Sighișoara au oprit în trafic duminică, 9 august, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 38 de ani, din comuna Hoghilag, judeţul Sibiu. Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere iar în urma testării cu aparatul etilotest, acesta avea o alcoolemie de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat. „Cercetările sunt continuate de către Biroul Rutier Sighișoara sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală și conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureș. (S.T.)

Spaţiu comercial nou la SărmaşuAgenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Mureș anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare, fără studiu de evaluare a impactului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul “Construire spațiu comercial, alei pietonale, alei carosabile, parcare, împrejmuire, amenajare accese, amplasare totem, amplasare firmă luminoasă și mijloace de afișaj”, propus a fi realizat în localitatea Sărmașu, strada Piața Gării, fără număr, titular SC NM Agro SRL Potrivit site-ului APM Mureș, proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Mureș din Târgu-Mureș, strada Podeni nr. 10, în zilele de luni - joi între orele 9.00 - 14.00 și vineri între orele 9.00 - 12.00, precum și la adresa web apmms.anpm.ro. De asemenea, publicul interesat poate înainta comentarii sau observaţii la proiectul deciziei de încadrare până la data de 13 august 2015. (S.T.)

Știriinteresante

Saşii din Senereuş, invitaţi să susţină proiectul Târgu-Mureş - Capitală Culturală EuropeanăCiprian Dobre: “Patrimoniul trebuie protejat mai bine!”

Amalia VASILESCU

Zeci de familii de sași emigrați în Germania înainte și imediat după Revoluția din 1989 au reve nit în acest final de săptămână în satul mure șean Senereuș, comuna Bălăușeri.

Asociaţia Sașilor Senereușeni din Germania (Mitglied des Verbandes der Siebenbureger Sachsen in Deutschland e. V. Munchen) a lansat o invitație, în data de 8 august, de la ora 11.00, la Întâlnirea Jubi-liară a Sașilor Senereușeni, organizată la 25 de ani de la plecarea sașilor din acest sat. Reuniunea fiilor satului aduce împreună, într-un cadru festiv, comu-nitatea locală actuală a satului, români și romi, și comunitatea săsească emigrată de-a lungul ultimelor decenii.

Identitatea merităRichard Jakobi, președintele Asociaţiei Sașilor Senereușeni din Germania, a ținut să menționeze în discursul susținut în deschiderea evenimentului, despre ultima hotărâre luată anul trecut într-o ședin-ţă, conform căreia trebuie repetată întâlnirea orga-nizată în 2005 cu jubileul de zece ani, în ziua de 8 august, în Senereuș. Ca motto al jubileului a fost ales ”identitatea merită”. ”Noi dorim azi să celebrăm identitatea noastră la faţa locului, acasă, în vechea patrie. Evenimentele istorice din ultimii 70 de ani, în special cele de după 1990, după căderea regimului comunist, au schimbat situaţia politică și social-economică enorm. Aproape întreaga Europă trăiește în libertate și democraţie. Astfel multe lucruri s-au schimbat în bine pentru majoritatea păturilor sociale, dar încă mai multe lucruri sunt încă de realizat și de rezolvat, pas cu pas, cum scrie în cartea sa domnul președinte al României, Klaus Johannis”, a declarat Richard Jakobi. În final, acesta a mai adăugat că este convins că vor fi găsite soluţii necesare pentru o viaţă mai bună și mai fericită pentru toată lumea.

Întoarcerea la rădăciniProgramul evenimentului a inclus întruniri în centrul satului, mese festive, ceremonii religioase, cântece și dansuri populare, port tradițional, bal, iar toţi participanţii au fost îmbrăcaţi în port popular și au prezentat o serie de obiceiuri specifice, pe care s-au străduit să le păstreze de-a lungul timpului departe de locul natal. Alfred Gross, vicepreședinte al Asociaţiei Sașilor Senereușeni din Germania, s-a simțit onorat de prezenţa participanțior la eveniment, care vizitează Senereușul din dorinţa de a-și regăsi urmele trecutului. ”Mulţi dintre noi sunt născuţi, botezaţi și confirmași în acest sat. Aici au copilărit și au trăit până la maturitate. Totodată, strămoșii noștri, care aici și-au desfășurat întreaga viaţă, odihnesc în cimitirul satului, pe care îl vom vizita în cursul zilei de duminică”, a declarat acesta.

Emigrare până la ultimulDupă decenii petrecuți în străinătate, sașii din Sene-reuș, județul Mures, s-au reîntors timp de trei zile pe meleagurile natale pentru a participa la reuniunea fiilor satului. Atestat documentar încă din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, satul a fost populat aproape în întregime cu sași până în 1945, când populația săsească s-a diminuat simțitor, datorită plecării odată cu retragerea trupelor germane. De-a lungul timpului, satul a fost colonizat cu români din Țara Moților, iar după 1945, o parte dintre sași s-au reîntors acasă. Începând cu anul 1975 au început să emigreze, stabilindu-se în Germania, Austria, SUA, Canada și Olanda, astfel că până în 1990, peste trei sferturi dintre ei erau plecați peste hotare. După 1990 au plecat cu toții, din cele peste 200 de familii de sași, n-a mai rămas nici unul.

Semne bune Seneruș are…Prezent la deschiderea manifestării, președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a trans-mis un mesaj de solidaritate sașilor care trăiesc în Germania, dar se simt acasă în Transilvania. “Transilvania este și va rămâne, în funcţie de educaţia pe care o să o dăm copiilor noștri, locul din

România în care toate popoarele - români, maghiari, sași, ţigani - pot să îi spună „acasă”. Avem acest angajament, aveam această răspundere de a fi solidari și de a încerca să ţinem legătura cu dumneavoastră. Într-adevăr, în ultimii ani lucrurile parcă au început să se limpezească, parcă am început să fim conștienţi de patrimoniul pe care strămoșii dumneavoastră, strămoșii noștri, l-au lăsat Transilvaniei. Parcă am început să restaurăm și să întreţinem ce ne-au lăsat strămoșii noștri și cred că în următorii ani lucrurile vor merge și mai bine în următorii ani. Cred că patrimoniul pe care îl avem în primul rând patrimoniul arhitectural, patrimoniul peisagistic, landscape-ul, cred că trebuie protejat mult mai bine”, a menţionat Ciprian Dobre. Totodată, președintele Consiliului Judeţean Mureș a amintit faptul că în acest an Târgu-Mureș, alături de Sighișoara și Sovata, și-a depus candidatura și intră în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, iar pentru a pune în valoare tot ceea ce a clădit Mureșul de-a lungul istoriei, are nevoie și de sprijinul comunității săsești. La final, Ciprina Dobre a adus o bucurie celor prezenți prin vestea existenței banilor necesari pentru reabilitarea celor 5 kilometri de drum pietruit care duce în centrul din Senereuș, undeva la sfârșit de septembrie-octombrie vor porni lucrările, iar de Sfântul Niculaș se estimează că va fi finalizat primul strat.

Ciprian Dobre, președinte Consiliul Județean Mureș

Richard Jakobi, preşedintele Asociaţiei Saşilor Senereuşeni din Germania

Page 16: Zi de Zi 11 August 2015

16 sport11.08.2015

Invitaţie la scrimăPlatoul din faţa Teatrului Naţional din Târgu-Mureș va găzdui joi, 17 septembrie, de la ora 17.00, o acţiune de promovare a scrimei și de atragere a copiilor către acest sport, organizată de Federaţia Română de Scrimă. Potrivit unui comunicat făcut public pe site-ul Inspectoratului Școlar Judeţean Mureș, fiecare școală din municipiul Târgu-Mureș este invitată să partici-pe la eveniment cu minimum 30 de copii, 30 din ciclul primar și 30 din ciclul gimnazial. (S.T.)

Semimaraton Gravity la SânişoriProducătorul de îmbrăcăminte sport de munte și activități outdoor Gravity Sportswear Livezeni organizează duminică, 30 august, de la ora 11.00, ediţia a II-a a semimaratonului Gravity. Startul va fi dat de la ferma de cai de la Sânișori, după care se va alerga prin dealurile satelor Maiad, Bozeni și Sânișori. categoriile pentru ambele genuri, feminin și masculin, fiind: Semimaraton de 21 km, Cross de 9 km și Cursa copiilor de 1,5 km. „Pentru informații suplimentare, ori pentru înscrieri la concurs vă rugăm să ne contactați la următoarele numere de telefon: Ovidiu Balaș: 0753025646, Răzvan Ilie: 0751012401, ori accesând pagina Facebook a evenimentului: facebook.com/events/936752643046920/”, se precizează într-un comunicat de presă remis de organizatori. (S.T.)

Știriinteresante

Perspective sumbre pentru handbalul feminin

Mihai VEREȘ

Promovată după patru ani de muncă asiduă în Liga Națională de handbal feminin, SC Mureșul Târgu-Mureș a retrogradat după o ediție de-a dreptul „rușinoasă”, fără să obțină vreun punct în cele 26 de etape ale campionatului regulat și cele 10 ale turneului play-out.

Cum era de așteptat, majoritatea jucătoarelor care au făcut parte din lotul care a promovat triumfal în urmă cu un an și cele care au încercat să supraviețuiască în Ligă au părăsit echipa. Principala marcatoare din par tea a doua a campionatului, Sabine Klimek, ală-turi de Teodora Bloj și Diana Diaconu au plecat la HC Zalău, Nagy Beata se află în Anglia, dar nu mai joacă handbal, Cristina Șunea-Pop se află la Sebeș, iar destinația Ana Mariei Lazăr nu este cunoscută. Din vechiul lot a rămas una dintre cele mai importante jucătoare din perioada premergătoare promovării, Alina Moloci, care este în schimb accidentată din nou și urmează o perioadă de refacere. Alături de ea se mai află Georgeta Bucin (Cioban), pivotul Andreea Serediuc, portarul Larisa Comșa, Elena Avădanei, Tabita Rad și Ana Deac. La plecări mai pot fi amintite

și Bodor Andrea, care deja a lipsit și din lotul care a evoluat în Liga Națională, sau Bokor Réka, venită pentru o scurtă perioadă de la HCM Baia Mare, sau jucătoarele străine, care au evoluat doar pasager la echipa mureșeană.

Probleme nu doar de lotLotul s-a reunit tot sub comanda antrenorului Bukaresti Jozsef, cu un efectiv în jur de 10-12 jucătoare și se află în perioada acumulărilor fizice. Celor amintite, s-au alăturat lotului până în prezent cinci jucătoare, toate foarte tinere, aflate la vârsta junioratului. Trei dintre ele provin de la clubul târgumureșean CS Olimpic, dar nu cele mai reprezentative. Acestea sunt Szabo Klára, care provine din localitatea harghiteană Lăzarea, Adriana Demeter și Roxana Kaucsar. O altă jucătoare nouă

este sighișoreanca Monica Burnete, singura venită de la distanță mai mare fiind băimăreanca Denisa Fărcaș. În aceste condiții este greu de crezut că noua echipă se va mai număra printre favoritele la revenirea în Ligă. Cu atât mai puțin, cu cât unele dintre fostele componente se află în litigiu cu conducerea clubului pentru unele preten ții financiare, ca și unii dintre tehnicienii care s-au perindat pe banca tehnică pe parcursul ediției trecu te. Așadar, șansele ca Târgu-Mureșul să mai aibă curând o echipă în elita handbalului feminin românesc sunt deocamdată aproape nule, din momentul în care jucătoarele din cluburile mureșene care cresc junioare și care promiteau și-au ales alte destinații.Programul echipei urmează a fi stabilit în perioada următoare, cu eventualele turnee de pregătire și Memorialul antrenorilor, care ar trebui să se dispute la Târgu-Mureș în luna viitoare. Noua ediție a Diviziei A va debuta în 20 septembrie, dar perspectivele nu sunt dintre cele mai favorabile.

Retrogradarea fără puncte din Liga Națională a lăsat un mare gol


Recommended