+ All Categories
Home > Documents >  · Web viewCele mai mari lacuri din Asia: 1. Marea Caspică - de la 371.000 la 394.000 km² –...

 · Web viewCele mai mari lacuri din Asia: 1. Marea Caspică - de la 371.000 la 394.000 km² –...

Date post: 23-Jan-2021
Category:
Upload: others
View: 2 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
5
FIȘĂ DE LUCRU – HIDROGRAFIA ASIEI CLASA a VII- a COMPETENȚA SPECIFICĂ 3.1. Ierarhizarea elementelor cu caracter geografic cu ajutorul instrumentelor TIC/GIS şi al elementelor din matematică şi ştiinţe Activităţi de învăţare: - ierarhizarea celor mai mari lacuri ale Asiei după suprafaţă 1. Folosind internetul, căutați cele mai mari 10 lacuri ale Asiei, după suprafață. Precizați poziția lor geografică, originea/din ce categorie de lacuri fac parte și atașați câte o imagine pentru fiecare lac. Cele mai mari lacuri din Asia: 1. Marea Caspică - de la 371.000 la 394.000 km² – cel mai mare lac din lume, situat în Vestul Asiei, la graniţa cu Europa, de origine tectonică, provenit dintr-un fost bazin marin. 2. Lacul Aral - 51.100 km² - este un bazin endoreic ce conţine părţile restante ale unui mare lac sărat din Asia Centrală , situat între Kazahstan şi Uzbekistan ; în trecut, era unul dintre cele mai mari ale lumii, dar a ajuns la 10% din mărimea sa iniţială, fiind divizat în 4 lacuri (acest fenomen se întâmplă şi cu Marea Caspică).
Transcript
Page 1:  · Web viewCele mai mari lacuri din Asia: 1. Marea Caspică - de la 371.000 la 394.000 km² – cel mai mare lac din lume, situat în Vestul Asiei, la granița cu Europa, de origine

FIȘĂ DE LUCRU – HIDROGRAFIA ASIEICLASA a VII- a

COMPETENȚA SPECIFICĂ

3.1. Ierarhizarea elementelor cu caracter geografic cu ajutorul instrumentelor TIC/GIS şi al elementelor din matematică şi ştiinţe

Activități de învățare:- ierarhizarea celor mai mari lacuri ale Asiei după suprafață

1. Folosind internetul, căutați cele mai mari 10 lacuri ale Asiei, după suprafață. Precizați poziția lor geografică, originea/din ce categorie de lacuri fac parte și atașați câte o imagine pentru fiecare lac.

Cele mai mari lacuri din Asia:  1. Marea Caspică - de la 371.000 la 394.000 km² – cel mai mare lac din lume, situat în Vestul Asiei, la granița cu Europa, de origine tectonică, provenit dintr-un fost bazin marin.

 

2. Lacul Aral - 51.100 km² - este un bazin endoreic ce conține părțile restante ale unui mare lac sărat din Asia Centrală, situat între Kazahstan și Uzbekistan; în trecut, era unul dintre cele mai mari ale lumii, dar a ajuns la 10% din mărimea sa inițială, fiind divizat în 4 lacuri (acest fenomen se întâmplă și cu Marea Caspică).

1989 2014  

Page 2:  · Web viewCele mai mari lacuri din Asia: 1. Marea Caspică - de la 371.000 la 394.000 km² – cel mai mare lac din lume, situat în Vestul Asiei, la granița cu Europa, de origine

3. Lacul Baikal - 31500 km.mp. – lac tectonic, situat în Sudul Siberiei (Rusia), reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume, fiind și cel mai adânc de pe glob; pe lângă faptul că este cel mai adânc lac din lume, poate fi considerat și cel mai vechi prin cei circa 20-25 milioane ani de existență (exclusiv Marea Caspică și Lacul Aral) și unul dintre "muzeele vii", în care trăiesc aproximativ 800 specii de animale și 245 specii de plante endemice. Un paradox interesant: lacul este vizitat de numeroși turiști din lumea întreagă, deși nu există practic niciun fel de infrastructură turistică în regiune.

  4. Lacul Balhaș - 22.000 km² - marele lac tectonic în formă de iatagan este al doilea ca mărime din Asia Centrală. În mod ciudat, apele lui sunt sărate în est şi dulci în vest.

  5. Tonle Sap - de la 2700 la 16000 km² - care înseamnă „râu mare cu apă dulce“, este un sistem de râuri şi de lacuri de o importanţă capitală din Cambodgia şi cel mai mare lac cu apă dulce din Asia de Sud-Est. Lacul, situat într-o depresiune din câmpia cambodgiană, s-a format cu circa 6 000 de ani în urmă, ca rezultat al unei alunecări de teren şi se varsă prin râul Tonle Sap în Mekong, în apropiere de Phnom Penh. Mare parte din an, lacul are o suprafaţă de 2700 km² şi nu are decât 1 m adâncime. Dar în sezonul musonic se produce un fenomen unic: cursul râului Tonle Sap se inversează din cauza marilor cantităţi de apă care intră în Mekong. Suprafaţa lacului devine de cinci ori mai mare, iar adâncimea ajunge la aproape 10 m.

 

Page 3:  · Web viewCele mai mari lacuri din Asia: 1. Marea Caspică - de la 371.000 la 394.000 km² – cel mai mare lac din lume, situat în Vestul Asiei, la granița cu Europa, de origine

6. Lacul Issyk-Kul - 6280 km² – este un lac de origine tectonică din estul Kârgâzstanului; localnicii l-au poreclit "lac fierbinte". Acesta este situat printre munţii înzăpeziţi, Tian Shan, la o altitudine de 1609 metri deasupra nivelului mării. Auzind aceste cifre, apare imediat întrebarea: cum lacul poate fi fierbinte? Dar într-adevăr, în ciuda unei astfel de înălțimi, apa din lac este foarte caldă și plăcută pentru înot, iar cea mai importantă atracţie este frumusețea lui unică.

7. Lacul Urmia - 5800 km² – situat în Iran, fostul cel mai mare lac sărat din Orientul Mijlociu, a scăzut la o rată extraordinară în ultimele decenii, până la zece procente din capacitatea pe care o avea în 1995, din cauza încălzirii globale și e unul dintre cele mai grave dezastre ecologice la ora actuală pe continent; era o destinație pentru turiști și vapoare, acum toată suprafața este traversabilă cu piciorul, bărcile s-au uscat pe lac, insulele de sare ies la suprafață și cresc an de an.

  8. Lacul Kukunor (Qinghai) - 4583 km² - este cel mai mare lac cu apă sărată şi cea mai mare suprafaţă de apă din interitoriul Chinei, având reputaţia de „cel mai frumos lac din China", iar în limba tibetană şi mongolă, numele Lacului Qinghai înseamnă „Marea Albastră"

Page 4:  · Web viewCele mai mari lacuri din Asia: 1. Marea Caspică - de la 371.000 la 394.000 km² – cel mai mare lac din lume, situat în Vestul Asiei, la granița cu Europa, de origine

  9. Lacul Van - 3700 km² - Un lac situat în estul Turciei s-ar fi format atunci când Pământul a fost lovit de biblicul potop al lui Noe. Bazinul acestui lac are origine tectonică şi este înconjurat de munţi. De fapt s-a format atunci când masa de lavă fluidă provenită din vulcanul Nemrut Dag a blocat cursul râului care trecea pe la poalele acestuia. Două animale aduc faima acestei regiuni. Primul este pisica Van Kedisi, care are o curioasă mutaţie genetică în urma căreia a dobândit ochi ceacâri (unul albastru, unul galben), dar şi o pasiune pentru apă. Celălalt este Van Golu Canevan, un monstru care seamănă cu un dinozaur, ce trăieşte în apele lacului şi a cărui prezenţă a fost semnalată în rare ocazii din 1960 încoace. Ca şi monstrul din Loch Ness, este foarte discret.

  10. Poyanhu/Poyang - 3583 km²– situat în provincia Jiangxi, este cel mai mare lac cu apă dulce din China. Lacul este alimentat de râurile Gan, Xin și Xiu, care se conectează la Yangtze printr-un canal. În 2013 a secat complet din cauza secetei.


Recommended