+ All Categories
Home > Documents > Viticultura Ampelografie Oenologie DS

Viticultura Ampelografie Oenologie DS

Date post: 27-Nov-2015
Category:
Author: catalin-sandu
View: 77 times
Download: 10 times
Share this document with a friend
Description:
despre viticultura
Embed Size (px)
of 33 /33
Universitatea Tehnică a Moldovei Facultatea Tehnologie şi Management în Industria Alimentară Catedra Enologie VITICULTURĂ, AMPELOGRAFIE ŞI OENOLOGIE Ghid practic viti-vinicol Chişinău U.T.M. 2007
Transcript
 • 1

  Universitatea Tehnic a Moldovei

  Facultatea Tehnologie i Management n Industria

  Alimentar

  Catedra Enologie

  VITICULTUR, AMPELOGRAFIE I

  OENOLOGIE

  Ghid practic viti-vinicol

  Chiinu

  U.T.M.

  2007

 • 2

  Ghidul practic viti-vinicol este destinat studenilor cu specializarea 2204, tehnologia vinului i a produselor derivate. Elaborare: conf. univ., dr. Vasile Arhip

  Lector superior: Aliona Sclifos Lector asistent: Daniela Popa

  Redactor responsabil: conf. Univ., dr. Vasile Arhip Recenzent: conf. univ., dr. Boris Carabulea

  U.T.M., 2007

 • 3

  IANUARIE N VIE I N CRAM

  N VIE n aceast lun de iarn, viticultorii continu recoltarea coardelor de portaltoi, dac nu au ncheiat aceast lucrare n luna decembrie. Procur materiale necesare, ca: srm, spalier, araci, folie de polietilen, materiale de legat, pesticide, ngrminte minerale, etc. Cur i repar instalaiile de irigare, alte unelte i maini necesare lucrrilor viticole. Se efectueaz controlul materialului sditor viticol (condiiile de pstrare), att a vielor altoite ct i coardelor de altoi i portaltoi depozitate n subsoluri, beciuri ori alte ncperi speciale. Acest control const n verificarea temperaturii n interiorul stivelor i a umiditii aerului din depozite. Se recomand ca n ncperile de pstrare a vielor altoite, coardelor de altoi i portaltoi temperatura s se menin ntre 0 i +4 C, iar umiditatea relativ a aerului s fie de 80 85 %. Umiditatea nisipului n care se pstreaz viele altoite, nu trebuie s fie mai mare de 10 %.

  Acest control se recomand a fi efectuat de 3 4 ori pe lun. Dac nu se respect condiiile de pstrare recomandate, att

  viele altoite ct i coardele de altoi i portaltoi pot fi afectate de necroza vascular i necroza ptat a viei de vie, care sunt provocate (produse) de ciupercile Rhacodeilla vitis i Mollisid vitis.

  La strugurii pui la pstrare se nltur boabele afectate de putregai.

  Se desfund terenul prevzut pentru plantrile de primvar, dac timpul o permite.

  Continu pregtirea gropilor pentru completarea golurilor n plantaii.

 • 4

  N CRAM

  Se efectueaz al doilea pritoc la vinul nou. Primul pritoc se

  face n noiembrie decembrie (la vinurile albe, trebuie s se efectueze imediat dup terminarea fermentaiei tumultoase, iar la cele roii la 2 3 sptmni dup tragerea lor de pe botin i mai cu seam dup fermentaia malolactic).

  Pritocul al doilea se face de regul dup primele geruri. Se efectueaz sulfitarea periodic a vinului. Momentul i

  doza de SO2 trebuie alese n aa mod nct vinurile s se sulfiteze odat cu pritocirile, iar ntre pritociri concentraia n SO2 liber s nu scad pn la zero la cele roii i pn la 15 mg/l la cele albe.

  Se face umplerea golurilor n vasele cu vin. Dup terminarea fermentaiei complete, vinificatorul trebuie s fac umplerea complet a vaselor pentru a evita contactul direct al vinului cu aerul care provoac oxidarea i dezvoltarea unor levuri i bacterii patogene. Se recomand ca umplerea vaselor s se efectueze n fiecare sptmn.

  Se controleaz sticlele cu vin puse la nvechire.

  FEBRUARIE N VIE I N CRAM

  N VIE La fel ca i n ianuarie, n aceast lun se efectueaz controlul coardelor altoi i portaltoi a vielor altoite i a celor pe rdcini proprii (materialului sditor viticol), verificndu-se sptmnal temperatura i umiditatea aerului (condiiile de pstrare) n ncperile de pstrare. Temperatura trebuie meninut n limitele 0 i +4 C, iar umiditatea aerului s fie de 80 85 %. Umiditatea nisipului n care se pstreaz viele altoite nu trebuie s fie mai mare de 8 10 %.

 • 5

  Continu ndeplinirea lucrrilor care nu s-au fcut n ianuarie (repararea uneltelor i mainilor necesare, procurarea pesticidelor, ngrmintelor i a altor materiale i inventar viticol).

  Dac nu s-a reuit, continu pregtirea gropilor n plantaiile de vi de vie pentru completarea golurilor.

  n vederea stabilirii soluiilor privind tierea de rodire (fructificare), se efectueaz estimarea pierderilor de ochi din timpul iernii, prin determinarea viabilitii ochilor de iarn la coardele anuale.

  nainte de tiere (prima ori a doua decad), se recolteaz probe de coarde pe soiuri i parcele care s fie apoi verificate. Probele de coarde se recolteaz de la un numr ct mai mare de butuci, cte o coard de pe butuc. Proba medie trebuie s fie constituit din 20 30 de coarde la hectar, a cte 12 14 ochi lungime.

  Coardele recoltate (probele) se eticheteaz, indicndu-se soiul, parcela, poziia pantei i data recoltrii. Apoi se introduc cu baza n ap, n glei i se in 4 6 zile ntr-o ncpere nclzit.

  n continuare (dup 4 6 zile), cu ajutorul unei lame sau a unui briceag bine ascuit, se secioneaz longitudinal fiecare ochi, ncepnd de la baza coardei spre vrful acesteia. Starea fiecrui ochi se apreciaz dup culoarea esturilor. Rezultatele observaiilor se trec ntr-un tabel, fiind notai cu + ochii viabili i cu cei pierii. Prin nsumarea ochilor examinai, a celor viabili i a celor pierii, se obin date necesare pentru calculrea procentului de ochi pierii.

  Pn la pierderi de ochi de 15 %, tierile se fac normal, folosind ncrcturile de ochi stabilite pentru fiecare soi. Pierderile de ochi mai mari de 15 % impun corectarea ncrcturii butucului, prin compensarea ochilor pierii, nct din totalul ochilor lsai la tiere pe butuc (viabili i pierii) numrul celor viabili s corespund cu ncrctura butucului normal.

  nc din prima decad a lunii se pot efectua tieri de rodire la soiurile de hibrizi productori direci (H.P.D.) i la soiurile cu rezisten biologic sporit la ger.

 • 6

  Se nltur boabele afectate de putregai la strugurii pui la pstrare pentru srbtorile de primvar.

  N CRAM n aceast lun unele vinuri sunt supuse anumitor tratamente

  cum este cleierea pentru eliminarea surplusului de tanin din vinurile brute pentru spumante utiliznd clei de pete sau gelatin, tratamentul cu bentonit pentru reducerea coninutului de substane azotate i limpezirea mai bun, filtrarea, astfel ca dup al doilea pritoc, vinul s capete caracter de vin maturat i s fie bun pentru a fi valorificat.

  Vinurile brute roii se claseaz i se egalizeaz n partide mari de acelai tip, se pstreaz n vase pline pn la trecerea lor la maturare.

  Periodic se face umplerea golurilor n vasele de pstrare a vinului. La vinurile cu trie alcoolic mai mic se recomand efectuarea plinului sptmnal. Vinul pentru umplere trebuie s fie (provin) din acelai soi, de aceeai culoare i calitate, s aib aceeai trie alcoolic i aciditate.

  Se face sulfitarea periodic, prin completarea dozei de SO2. excesul de dioxid de sulf din vin duce la o ntrziere a maturrii, astfel doza optimal pentru vinurile de mas e de 15 20 mg/l SO2 liber.

  Se controleaz sticlele cu vin de colecie puse la nvechire n hrube mari, enoteci sau n condiii casnice n ncperi rcoroase n poziia orizontal. Condiiile ideale de pstrare a vinurilor de colecie sunt: temperatura constant de +12 +14 i umiditatea relativ a aerului de 95 %.

 • 7

  MARTIE N VIE I N CRAM

  N VIE nc din prima decad a lunii se dezgroap butucii protejai peste iarn, n vederea tierilor n uscat i a copcitului ct mai devreme posibil, dac timpul permite de ieit n cmp. La fel nainte de tieri, se verific rezultatele privind viabilitatea ochilor de iarn la analizele efectuate la sfritul lunii februarie.

  La nceputul lui martie cnd practic dispare riscul survenirii unor temperaturi negative sub 15 C, se ncep tierile de rod n plantaiile de vii roditoare.

  Tierea la via de vie mai ales tierea de rodire este o lucrare agrotehnic de deosebit importan i rspundere, deoarece n mare parte acest procedeu dimensioneaz rodul butucilor n plantaiile de vi de vie roditoare.

  Dei tierea la via de vie este un ru necesar, pentru aceast plant orice tiere este un ru fa de netiere, dar pentru viticultori acest ru devine o necesitate.

  nc Columella (scriitor roman considerat cel dinti ampelograf) i Teofrast (naturalist i filozof grec) afirmau nici una din lucrrile aplicate viilor, nu depete n importan tierea i n forfeca viticultorului st secretul rodului.

  Pentru pepinieriti, adic productorii de material sditor viticol, aceast lun se consider hotrtoare, deoarece din prima decad se pregtesc butaii de altoi i portaltoi pentru altoire, apoi urmeaz altoirea, forarea i clirea vielor altoite n dependen de cantitatea (numrul) de altoiri prevzute.

  S-a constatat n urma studierii epocii de altoire, c cele mai bune rezultate (un procent mare de vie altoite de calitate), se obin la viele altoite n luna aprilie.

  Se revizuiete spalierul, aracii, srma spalierului i celelalte componente ale mijloacelor de suport.

  Se face legatul i dirijatul coardelor n plantaiile de vii tiate.

 • 8

  Se execut aratul de primvar cu administrarea ngrmintelor organice i minerale.

  Se face nivelarea terenurilor desfundate pentru nfiinarea de noi plantaii i pichetarea acestora.

  Se efectueaz completarea golurilor n plantaiile de vii tinere cu vie altoite, iar n plantaiile mai btrne prin marcotaj ori mai trziu odat cu declanarea perioadei de vegetaie prin altoirea pe loc n despictur.

  Se instaleaz spalierul i celelalte componente ale mijloacelor de susinere (suport) a butucilor n plantaiile de vii tinere.

  Continu curirea i repararea instalaiilor de irigare n zona viticol de sud.

  Se iau msuri privind combaterea bolilor i vtmtorilor.

  Se efectueaz lucrri de prevenire i de combatere a eroziunii solului pe terenurile n pant neterasate sau a plantaiilor amenajate pe terase.

  Dac timpul permite, cnd temperatura solului, la adncimea de 40-50 cm, este de 7-10 C, se ncepe plantarea viei de vie de primvar. Dac, ns solurile sunt grele, reci, cu exces de umiditate, plantarea se va face mai trziu la sfritul lunii aprilie sau chiar n prima decad a lunii mai.

  Se strng fragmentele de lemn multianual i a coardelor anuale rezultate n urma tierilor n uscat din intervalele dintre rnduri, pentru a nu mpiedica desfurarea lucrrilor de ntreinere a solului n plantaie etc.

  Se valorific strugurii pui la pstrare.

 • 9

  N CRAM Dac la vinul nou nu s-a fcut al doilea pritoc n a treia

  decad a lunii februarie, atunci se efectueaz n prima decad a lui martie, adic dup trecerea gerurilor de iarn, dar mare atenie pn la sosirea cldurilor de primvar. n aceast perioad de la primul i pn la al doilea pritoc, vinul i termin fermentaia secundar complet i se limpezete definitiv.

  Vinurile ce urmeaz a fi pritocite trebuie s fie bine examinate privind:

  - nsuirile organoleptice; - rezistena la aer i apariia unor eventuale tulburri; - nivelul aciditii volatile; - coninutul n SO2 i sub raport microbiologic.

  n raport cu rezistena vinului la aer, tragerea vinului de pe sediment se poate efectua n contact larg cu aerul, adic pritoc deschis i n absena aerului pritoc nchis.

  n general, pritocul nchis se aplic la vinurile aromate, la cele vechi i la vinurile noi cu slab rezisten la aer.

  n al doilea an de pstrare a vinului, se aplic dou pritocuri nchise, primul n decembrie, naintea pritocului vinului nou i al doilea n luna martie naintea pritocului al doilea al vinului nou. n cazul cnd anumite vinuri nu i-au terminat evoluia lor de maturare n anii nti i doi, atunci aceste vinuri se pritocesc n al treilea an: n decembrie i la fel n martie o dat cu vinurile din anul al doilea de nvechire.

  n general se consider c durata de trei ani de pstrare a vinului la butoi este suficient pentru ca vinul s devin matur. Mai departe pstrarea vinului n butoaie i alte vase mari nu este de dorit, deoarece poate ajunge rapid la supramaturare i chiar la degradare. De aceea, dup trei ani de pstrare n vase, vinurile trebuiesc trase n mod obligatoriu la sticle, n care ele i formeaz la maximum buchetul, fineea i gustul calificat. Sticlele cu vinuri vechi sunt puse n enoteci i colecii cu condiii ideale de pstrare cu

 • 10

  temperatura constant de +12 +14 C i umiditatea relativ a aerului de 95%.

  Se face plinul vaselor, dup aceasta vasele se terg de praf i de mucegai, iar locurile umezite de pe lng dop, gardin etc. se afum cu un fitil aprins de sulf.

  Se efectueaz sulfitarea periodic, astfel ca doza optimal s fie de 15 20 mg la litru SO2 liber.

  Se verific sticlele de colecie puse la nvechire.

  APRILIE N VIE I N CRAM

  N VIE Continu campania de altoire n pepiniera viticol, deoarece dup cum s-a constatat cele mai bune rezultate se obin anume la viele altoite n luna aprilie.

  Pe de alt parte, soiurile de vi de vie se comport diferit. n ceea ce privete dezmuguritul i ritmul de formare a calosului la punctul de altoire. Deci, s-a nceput campania de altoire cu soiurile ce au dezmugurire tardiv (Moldova, Alb de Suruceni, Afuz Aly (Aleppo), Muscat de Hamburg, Sauvignon, etc.) i se ncheie cu soiurile ce au dezmugurire timpurie (Perla de Csaba, Cardinal, Regina Viilor, Coarn Neagr, Traminer, Feteasc, etc.)

  Se ncepe (dac condiiile meteo permit) plantarea altoiurilor n coala de vie (la sfritul lunii aprilie nceputul lunii mai).

  Se ncheie tiatul i copcitul butucilor n plantaiile de vii. Se continu legatul i dirijarea coardelor la butucii tiai. Se continu plantarea viei de vie. La nfiinarea de noi

  plantaii viticole se recomand respectarea Legii Viei i Vinului adoptat n anul 1994 i completat n 2006 care prevede folosirea soiurilor omologate i recomandate pentru nmulire n Republica Moldova de ctre Comisia de Stat pentru ncercarea i Omologarea Soiurilor de culturi agricole.

 • 11

  Se recomand ca materialul sditor s fie procurat de la pepinierele viticole care dein licen i Certificat de categorie biologic pentru materialul sditor viticol (liber de viroze i cancer bacterian) .

  Se execut artura de primvar n plantaiile de vii care au fost protejate peste iarn (ngropate). Se efectueaz cu plugul-cultivator echipat cu trupie laterale pentru rsturnarea brazdelor ctre mijlocul intervalelor dintre rnduri. Aceast artur se recomand a fi executat cu plugul fr corman echipat cu grapa stelat pentru a evita pierderile apei din sol prin evaporare, cauzat de vnturile puternice i frecvente de primvar. ndat dup afnarea adnc ntre rnduri, se face i afnarea adnc a solului pe rnduri, ntre butuci. n viile conduse pe tulpin nalt se efectueaz mecanizat cu plugul special, iar n plantaiile conduse n forme joase, manual cu sapa.

  Continu completarea golurilor n plantaii (cu vie altoite, prin marcotaj ori prin altoirea pe loc n dependen de vrsta plantaiei).

  La sfritul lunii se face controlul muuroaielor n plantaiile nou nfiinate i meninerea solului fr buruieni pn la apariia lstarilor.

  Se pregtesc grmezile de gunoi i alte resturi vegetale n vederea combaterii ngheurilor i brumelor trzii de primvar.

  N CRAM

  Se face plinul i continu lucrrile de ngrijire.

  Se efectueaz dozarea i completarea adaosului de SO2. Periodic se face controlul sticlelor puse la nvechire,

  consumndu-se cele cu scurgeri de la dop sau afectate de diferite boli.

  Dac nu se respect condiiile necesare la vinificare, pstrare i nu se aplic la timp i corect pritocurile, plinul, sulfitarea periodic la vinuri pot aprea defecte i boli.

 • 12

  Prin defecte se neleg anumite lipsuri ale vinului (defecte constituionale) sau prezena unor izuri (defecte organoleptice).

  Prin boli se neleg anumite defeciuni ale vinului provocate de diferite microorganisme patogene.

  MAI N VIE I N CRAM

  N VIE Se efectueaz controlul i ntreinerea muuroaielor n plantaiile de vie nfiinate n anul curent, precum i n plantaiile de vie unde au fost completate golurile. Viele afectate de cancerul bacterian se scot i se ard, completndu-se golurile cu vie altoite sntoase de 1 sau 2 ani.

  n prima decad pot surveni ngheuri i brume trzii de primvar. Se consider rezistente la ngheuri i brume trzii de primvar soiurile care dezmuguresc trziu i au copili fertili. Pentru protecia viilor contra ngheurilor i brumelor trzii de primvar i limitarea pagubelor se irig plantaiile n preajma survenirii ngheurilor, crearea de nori artificiali prin fumigare (grmezi de gunoi i resturi vegetale, lumnri fumigene), care se aprind la ora 3-4 dimineaa cnd apare pericolul iminent de nghe. n prezent se practic cu succes crearea de nori artificiali prin utilizarea aerosolilor rspndii din elicoptere sau avioane.

  n plantaiile tinere se efectueaz plivitul i legatul lstarilor n vederea formrii butucilor. n momentul n care lstarii au atins o lungime de 10-12 cm, se suprim lstarii de prisos. La plivit se las cte doi lstari bine dezvoltai i se leag vertical de arac (n dependen de forma de conducere).

  n plantaiile de vie pe rod, precum i n plantaiile de altoi i portaltoi, se efectueaz operaiile n verde (plivitul, copilitul i legatul lstarilor). Aceste operaii n verde se aplic n scopul reglrii proceselor de cretere i fructificare. Reglarea proceselor de cretere se realizeaz prin rezervarea pe butuc a unui anumit numr

 • 13

  de lstari n acord cu vigoarea butucului i nlturarea celor de prisos, umbrii i ru plasai. nlturnd lstarii de prisos, se corecteaz prin cei rmai ncrctura butucului potrivit vigorii sale i necesitii de dezvoltare ulterioar.

  Micornd numrul lstarilor aflai pe butuc, se creeaz condiii favorabile pentru legarea acestora de mijlocul de susinere, se mbuntete iluminarea i aerisirea care stimuleaz intensitatea procesului de fotosintez i se uureaz lupta cu bolile i vtmtorii.

  Reglarea proceselor de rodire se realizeaz n general prin schimbarea pe butuc a raportului dintre lstarii fertili i cei sterili n favoarea celor fertili. La soiurile de vi de vie pentru struguri de mas plivitul se aplic diferit de cel efectuat la soiurile pentru struguri de vin: adic, n afara suprimrii pariale a lstarilor fr infloriscene i a celor gemeni, slab dezvoltai, pentru ca acetia s nu foloseasc substanele nutritive de la lstarii normali.

  La soiurile cu muli lstari fertili (Muscat Chihlimbariu, Cardinal, Chasselas Dor, etc.), lstarii sterili pot fi nlturai n totalitate. Iar la soiurile Regina Viilor, Coarn Alb, Coarn Neagr, Afuz Aly, Muscat de Hamburg, care au un numr mare de lstari sterili, se las cte un lstar steril pentru 2-3 lstari fertili.

  n plantaiile nou nfiinate, se controleaz sptmnal creterea lstarilor. Contra larvelor crbuului de mai, viermilor srm se efectueaz prfuirea cu Aldrin (20 %) sau Heclotox (3 %), cte 2-3 grame la metrul liniar, dup care se reface muuroiul cu sol bine afnat.

  Obligatoriu la viile nfiinate n anul curent se face copcitul vielor (de dou ori), primul copcit la sfritul lunii mai ori prima decad a lui iunie i al doilea - n luna august.

  Prin copcit se suprim rdcinile crescute din altoi i nodul superior al portaltoiului, precum i a lstarilor de pe portaltoi, dup aceea muuroiul se reface.

 • 14

  Solul n plantaiile de vii roditoare, precum n plantaiile- mam de altoi i portaltoi, se menine afnat i liber de buruieni.

  Se fertilizeaz suplimentar cu ngrminte azotoase nainte de nflorire.

  Se efectueaz primul legat n verde, dac lstarii au atins lungimea de 3540 cm. Se aplic tratamentul contra manei (mildiu), finarii (oidium) i contra unor duntori (pianjenul rou, moliilor strugurilor).

  Majoritatea soiurilor de vi de vie sunt sensibile i chiar foarte sensibile la boli i duntori, de aceea msurile de protecie constituie o verig deosebit de important pentru asigurarea unor producii de struguri mari i de calitate.

  Se efectueaz ciupitul lstarilor n preajma nfloritului, pentru o mai bun nutriie a florilor i o mai bun legare a boabelor.

  N CRAM

  Se urmrete ca vasele n care se pstreaz vinul s fie pline. Plinul vaselor se face cu vin sntos de aceeai calitate, culoare, cu acelai grad alcoolic i aciditate, pstrat n vase mai mici.

  Se face completarea dozei de SO2.

  Continu controlul periodic al sticlelor puse la nvechire.

  IUNIE N VIE I N CRAM

  N VIE Continu tratamentul mpotriva manei i finrii. O deosebit atenie trebuie acordat prevenirii patogenului. n perioada de pn la nflorit, pentru tratamentul mpotriva atacului de man se folosesc ndeosebi preparatele acuprice (Zineb, Ziradin, Poliram, Vandozeb etc.), care favorizeaz procesul de cretere. La

 • 15

  fel sunt recomandate fungicidele cu aciune sistemic (Mical, Ridomil, Ridomil plus, Sandofan etc.). Pentru prevenirea finrii, foarte importante sunt lucrrile agrotehnice. Un rol important se acord lucrrilor n verde (plivit, copilit, legatul lstarilor) care trebuie efectuate raional pentru a permite dezvoltarea habitusului butucilor mai aerisit. Lucrrile solului creeaz condiii de mediu nefavorabile dezvoltrii ciupercii. Pn la nflorit, se aplic cte un tratament cu sulf pulbere (20-30 kg/ha) ori sulf muiabil (0,4%).

  n prima decad a lunii, mpotriva manei, finrii i moliilor strugurilor folosim produsele: Fosfatox R 35 (0,2%), Carbetox 37 (0,3%), Detox 25 (0,6%), Paration 50 (0,06-0,08%). Dac n perioada nfloritului survin precipitaii, n mod excepional, se va efectua acelai tratament mpotriva manei i finrii, pentru a nu se compromite producia de struguri.

  n timpul nfloritului i imediat dup nflorit sunt indicate fungicidele cu aciune complex, contra manei, finrii i putregaiului cenuiu (Captadin, Merpan, Folpan, Dithane, Benomil, Orthocid 50 etc.).

  Se execut prailele pe rnd i ntre rnduri.

  Continu completarea golurilor prin altoiri n verde sau cu vie la ghivece.

  n plantaiile tinere continu lucrrile de formare a butucilor.

  Continu cu plivitul, ciupitul i legatul lstarilor. Pe coardele de rod se nltur lstarii slab dezvoltai i cei sterili.

  n plantaiile de vie cu forma joas de conducere a butucilor (cultura protejat peste iarn) se efectueaz de asemenea plivitul i legatul lstarilor. Dac e posibil, la soiurile care leag prea slab se va face ciupitul lstarilor.

  Se efectueaz operaiile n verde recomandate n viile care au fost afectate de ngheurile i brumele trzii de primvar.

 • 16

  Se face polenizarea artificial suplimentar ndeosebi la soiurile cu floarea de tip funcional femel Coarn Alb, Coarn Neagr, Ceau Alb, Ceau Roz etc.), precum i la soiurile care sunt predispuse la scuturarea florilor (Chasselas, Muscat de Hamburg, Cabernet, Traminer, Sauvignon etc.).

  Polenizarea suplimentar trebuie efectuat n dou faze: prima cnd nfloresc 50% din flori, a doua la nflorirea a 80% de flori. Aceast lucrare poate fi aplicat la toate soiurile, deoarece n toate cazurile favorizeaz sporirea produciei. Se efectueaz n zilele calde cu soare, ncepnd de la ora 9:00 dimineaa pn la ora 17:00 seara. Dintre metodele cele mai simple care se folosesc la polenizarea artificial este crearea curenilor de aer cu ajutorul mainilor de stropit cu ventilator. Pe suprafee mari poate fi executat cu elicopterul.

  Se execut primul copcit n plantaiile tinere.

  Se aplic primul copilit, prin suprimarea total sau parial a copililor care se formeaz din mugurii de var la subsuoara frunzelor, pe lstarii principali. Se recomand efectuarea copilitului parial (adic a suprimrii vrfului de cretere a copilului mpreun cu frunzele tinere) i nu copilitul total, deoarece copilii contribuie la sporirea produciei i la diferenierea mugurilor de rod.

  Se execut prima fertilizare foliar, care poate fi aplicat n complex cu tratamentele fitosanitare.

  Se efectueaz primul copcit i n coala de vie, dup care se face irigarea i fertilizarea cu ngrminte organice i minerale.

  Se recomand efectuarea inciziei inelare a lstarilor la soiurile pentru struguri de mas, precum i la soiurile apirene pentru o maturare mai timpurie i o cretere mai mare a boabelor.

  Se efectueaz copilitul, suprimarea crceilor i legatul lstarilor n plantaiile-mam de portaltoi.

  Se efectueaz copilitul i reducerea numrului de infloriscene pe butuc n plantaiil-mam de altoi de tip intensiv.

 • 17

  Se instaleaz spalierul n plantaiile de vii nfiinate n anul precedent.

  N CRAM n cram continu lucrrile de ngrijire a vinurilor i de

  ntreinere a igienei n spaiile de pstrare a vinului.

  IULIE N VIE I N CRAM

  N VIE Prin lucrrile efectuate n aceast lun pe plantaiile de vie se creeaz condiii optimale pentru obinerea unei producii mari de struguri de bun calitate. Continu legarea lstarilor care au ajuns la srma superioar a spalierului. Continu formarea butucilor n viile tinere prin efectuarea crnitului lstarilor la nlimea viitoarei tulpini. De pe tulpin se suprim copilii, lsndu-se numai doi amplasai opus pe partea superioar, pentru formarea braelor. Dup legarea lstarilor i efectuarea tratamentelor fitosanitare, solul att pe rnd ct i ntre rnduri se menine bine afnat i fr buruieni. Neglijarea distrugerii buruienilor duce la invadarea viei de ctre acestea, n special cele perene, care favorizeaz atacul bolilor i duntorilor, afecteaz creterea lstarilor, micoreaz durata de via a butucilor i sporete numrul de goluri n plantaie. n plantaiile nfiinate n anul curent precum i la viele plantate n goluri se execut al doilea copcit. La unele soiuri cu maturare timpurie i extratimpurie se efectueaz crnitul lstarilor. Crnitul se face n scopul stoprii creterii lstarilor, de a nlesni ptrunderea aerului i luminii la struguri i de a favoriza i grbi maturarea strugurilor i a lstarilor. Crnitul trebuie s se fac n funcie de vigoarea fiecrui soi i

 • 18

  numai dup ce viteza de cretere scade i strugurii dau n prg. n anii cu multe precipitaii i cldur suficient i cnd atacul de man este puternic, crnitul se face mai devreme. La butucii slab dezvoltai, se face un crnit foarte redus, iar la cei viguroi se las un numr de frunze ct mai mare. n general, cercetrile au confirmat c, din punct de vedere calitativ, crnitul este cu att mai bun, cu ct deasupra ultimului ciorchine se las mai multe frunze. Aceasta se datoreaz faptului c un numr mai mare de frunze poate asimila mai multe zaharuri, care se depun n struguri i coarde, sporind astfel calitatea produciei. Continu copilitul att n plantaiile-mam de altoi i portaltoi, ct i n palntaiile tinere i productive de soiuri roditoare. La viile tinere se recomand de efectuat al doilea copcit. n plantaiile cu soiuri pentru struguri de mas ( Muscat Chihlimbariu, Cardinal, Regina Viilor, Muscat de Hamburg, Afuz Aly, Moldova, Leana etc.) se recomand suprimarea unor pri din struguri pentru a obine struguri cu aspect comercial ridicat. Se face evaluarea produciei probabile de struguri pe soiuri i pregtirea pentru campania de recoltare. n aceast lun se recomand de nceput artura de desfundare pe terenurile destinate nfiinrii de noi plantaii de vii i pe cmpul destinat colii de vie. Se recomand de aplicat a doua i a treia fertilizare foliar. n coala de vie irigarea se face concomitent cu fertilizarea. Dup ploi sau dup irigri se recomand de efectuat tratri contra manei, solul meninndu-se afnat i fr buruieni. n decada a treia ncepe recoltarea strugurilor de mas la soiurile cu maturare extratimpurie i timpurie ( Perla de Csaba, Iray Oliver, Muscat Chihlimbariu). N CRAM

  Se efectueaz lucrri privind igienizarea spaiilor din cram i pivni. Se iau msuri pentru a se evita ridicarea temperaturii peste 120 C, care poate duce la degradarea vinului, n special a vinurilor

 • 19

  noi. Vasele cu vin se controleaz periodic, se face plinul cu vin de aceeai calitate, evitndu-se meninerea lor pe gol. n lipsa unui vin corespunztor completrii golului din vase se trece la tragerea vinului n vase mai mici. Vasele nefolosite se pstreaz curate, n locuri adpostite i uscate. Periodic se efectueaz controlul sticlelor de colecie puse la nvechire. Se pregtete inventarul din cram i beci pentru campania de vinificare.

  AUGUST N VIE I CRAM

  N VIE Se iau msuri de prevenire i combatere a putregaiului cenuiu n plantaiile viticole cu soiuri pentru struguri de vin. Se face ultimul legat n plantaiile de vii roditoare ct i n plantaiile de altoi i portaltoi. Se efectueaz crnitul viilor roditoare la soiurile cu maturare mijlocie i tardiv. Acest procedeu agrotehnic este absolut necesar, mai cu seam la soiurile cu cretere viguroas, n special n anii cu multe precipitaii, pentru a asigura ptrunderea luminii i aerului n interiorul butucului i favorizarea maturrii strugurilor i lstarilor. Dup cum s-a constatat n urma numeroaselor cercetri, la momentul aplicrii intensitatea crnitului are o mare importan practic, de aceea aceast operaie trebuie corelat cu starea fiziologic a butucilor de vie. n cazul n care crnitul se face prea devreme, nainte de intrarea strugurilor n prg, cnd lstarii nu i-au redus intensitatea de cretere, se constat o dezvoltare abundent a copililor cu un consum exagerat de asimilare n dauna produciei de struguri. Crnitul prea sever, cu suprimarea unor poriuni mari din lstari, afecteaz masa vegetativ a butucilor. Dac la sfritul lunii iulie s-a aplicat acest procedeu la soiurile

 • 20

  de mas cu maturare extratimpurie i timpurie, n prima etap efectum la soiurile care i ncetineaz creterea i se prguiesc n epoca a II-a de maturare. Spre exemplu: Rannii Magaracea, Cardinal, Regina Viilor apoi soiurile Muscat Ottonel, grupa Chasselas, Traminer etc. n condiiile unei veri secetoase n zona viticol de sud, creterile sunt mai slabe i strugurii dau n prg mai timpuriu, crnitul lstarilor devine inutil. Se recomand de efectuat al treilea copcit n plantaiile tinere. Se fac ultimele praile pe rnd i n intervalele dintre rnduri. n plantaiile de altoi de tip intensiv, n viile obinuite i n coala de vie se identific impuritile. Dac e cazul, se fac ultimele tratamente contra bolilor i duntorilor. Continu instalarea spalierului n plantaiile tinere. Continu campania de recoltare a strugurilor prin culesul soiurilor pentru struguri de mas dinn epoca a II de maturare (Cardinal, Regina viilor, apoi grupa Chasselas etc.). Se fac pregtiri pentru campania de recoltare a soiurilor pentru struguri de vin. Soiurile pentru struguri de mas se ealoneaz n mai multe epoci de maturare, ncepnd de la 20 iulie i pn la 20 octombrie. Recoltarea fiecrui soi se face atunci cnd strugurii au ajuns la maturarea comercial sau cea de consum (tehnologic). Trebuie s avem n vedere c strugurii nu-i mai continu maturarea dup recoltare. Aprecierea se face organoleptic i pe baza analizelor de laborator. Se fac determinri, din 5 n 5 zile, asupra coninutului strugurilor n zaharuri i n aciditate. Se consider c strugurii au ajuns la maturarea de consum atunci cnd au un gust plcut, echilibrat, boabele au culoarea caracteristic soiului, acoperite cu pruin dens. n general coninutul n zaharuri este cuprins ntre 120 160 g/dm 3, iar aciditatea total 4 -5 g/dm3 . Culesul strugurilor la soiurile de mas se face, n mod obinuit,

 • 21

  n 2-3 etape, pentru acelai soi, pe msur ce strugurii ajung la maturarea de consum. Aceast ealonare a culesului este necesar, deoarece maturarea strugurilor nu se realizeaz simultan, datorit poziiei strugurilor pe butuc, posibilitilor diferite de nutriie, de expunere la lumin i n principal de biologia soiului, (spre exemplu maturarea ealonat a soiului Regina viilor). Culesul se recomand a fi efectuat pe timp frumos, uscat dup ce se ridic roua i n afara orelor de ari puternic. Se face cu mare atenie, pentru a obine un procent ct mai ridicat de producie-marf. Se aleg de pe butuc numai strugurii sntoi, aspectuoi i bine formai, cu boabele uniforme ca mrime i culoare. Strugurii se desprind de pe coarde, prin tierea penduncului cu foarfeca sau cuitul, evitndu-se atingerea strugurelui cu mna i tergerea stratului de pruin de pe boabe, se iau de penduncul i se aeaz n ldie. Concomitent cu recoltarea, se organizeaz sortarea i ambalarea lor n lzi speciale. N CRAM Continu pregtirea vaselor i a liniilor tehnologice pentru prelucrarea strugurilor n vederea campaniei de vinificare. nainte de a fi folosite, vasele trebuie pregtite n mod corespunztor pentru a preveni i nltura dezvoltarea microorganismelor duntoare sntii vinului ct i pentru nlturarea oricrui gust i miros care ar putea fi mprumutat mustului sau vinului. Continu lucrrile de ngrijire a vinului i de igienizare a spaiilor. Continu controlul sticlelor de colecie.

  SEPTEMBRIE N VIE I CRAM

  N VIE Continu culesul soiurilor pentru struguri de mas. ncepe campania de recoltare la soiurile cu struguri pentru vin.

 • 22

  Campania de recoltare la soiurile cu struguri pentru vin este mai scurt, deoarece majoritatea soiurilor se ncadreaz n epoca IV V de maturare a strugurilor. Stabilirea momentului recoltrii se face n funcie de recolt, starea de sntate a strugurilor i unele prioriti economice. Recoltarea se efectueaz la maturitatea tehnologic i maturitatea deplin a strugurilor, adic atunci cnd ei prezint caracteristicile de compoziie i de calitate necesare obinerii unui anumit tip de vin ( vin de consum curent sau vin de calitate superioar), i la supramaturare pentru a obine un vin special. n vederea stabilirii momentului optim de recoltare, se urmrete evoluia procesului de maturare ncepnd de la intrarea strugurilor n prg. Se fac analize periodice, determinndu-se: greutatea a 100 de boabe, coninutul strugurilor n zaharuri i n aciditate total. Pe baza acestor determinri, se ntocmete graficul de maturare a soiurilor care permite s se stabileasc momentul realizrii maturitii depline a strugurilor, adic momentul cnd strugurii au ajuns la greutatea lor maxim i au acumulat fiziologic cantitatea cea mai mare de zaharuri. Dinamica maturrii se urmrete la fiecare soi n parte, dat fiind c mersul maturrii strugurilor i ritmul de acumulare a zaharurilor este diferit. Maturitatea tehnologic pentru acelai soi difer n funcie de tipul de vin care urmeaz s fie obinut, de potenialul tehnologic al soiului i al podgoriei. Spre exemplu, pentru a obine vinuri de consum curent, strugurii se recolteaz la 150-170 g/dm3 zaharuri. Pentru a obine vinuri de calitate superioar, strugurii se recolteaz atunci cnd au acumulat 170 200 g/dm3 zaharuri. Pentru a produce vinuri de calitate superioar cu denumire de origine (V.D.O.), strugurii se recolteaz n momentul cnd coninutul n zaharuri depete 220 g/dm3, calendaristic la 2 -3 sptmni dup maturarea deplin. Pe masur ce strugurii depesc momentul de maturitate deplin, ei i ntrerup legturile cu planta i drept urmare, prin procesele ulterioare de respiraie i de transpiraie scad n greutate i se nregistreaz pierderi cantitative de producie.

 • 23

  Pentru a fi reduse aceste pierderi, recoltarea soiurilor trebuie efectuat ealonat, dup cum urmeaz: mai nti se recolteaz soiurile de mare recolt pentru vinuri albe, urmeaz soiurile pentru vinuri albe de calitate superioar. Strugurii de la soiurile aromate i cele pentru vinuri roii de calitate superoar se recolteaz la sfritul campaniei de recoltare. Deoarece cu soiurile aromate i cele roii se ncheie campania de recoltare, n perioada cnd pot surveni brume i ngheuri timpurii de toamn e important protejarea strugurilor, deoarece aceste accidente climatice afecteaz substanele aromatice i colorante. n cazul strugurilor afectai de grindin, putregai cenuiu, se recolteaz imediat pentru a se evita pierderile mari calitative i cantitative de recolt. Campania de recoltare trebuie pregtit i bine organizat din timp, pentru ca s nceap i s se desfoare n condiii normale, fr ntreruperi. Se ncheie lucrrile de identficare a impuritilor n plantaiile de altoi i n colile de vie. Continu artura de desfundare pe terenurile destinate nfiinrii de noi plantaii de vi de vie i pe cele destinate colii de vie. Se pregtesc ncperile i depozitele destinate pstrrii materialului sditor viticol i a coardelor de altoi i portaltoi. Se fac aprovizionri cu inventar i materiale necesare (pesticide, lzi, rumegu etc.). N CRAM Continu lucrrile de ngrijire a vinurilor i a spaiilor. ncepe campania de vinificare a soiurilor de mare producie pentru vinuri albe. n decada a treia se prelucreaz soiurile pentru vinuri albe de calitate superioar i apoi soiurile pentru vinurile roii.

 • 24

  OCTOMBRIE N VIE I CRAM

  N VIE

  Se ncheie recoltarea strugurilor, att a soiurilor pentru struguri de mas, ct i a celor pentru struguri de vin ( soiurile pentru vinuri roii de calitate cu denumire de origine i cele aromate ). Se efectueaz pregtirea butucilor pentru protejarea peste iarn a soiurilor de mas sensibile la ger : Cardinal, Regina viilor, Muscat de Hambourg, Afuz Aly, etc., imediat dup primele brume prin tiatul de uurare i desprinderea cordelor de la srma spalierului. Continu aratul de desfundare i pregtire a terenurilor pentru nfiinarea de noi plantaii viticole. Pe terenurile destinate pentru coala de vie, ncadrate obligatoriu ntr-un asolament unde aratul de desfundare s-a efectuat n lunile iulie-august, se construiesc (ridic) biloane cu agregate adecvate. Aceste biloane se organizeaz pe direcia S-V sau dup posibilitile de irigare, ca i pe direcia vnturilor dominante. Se face inventarierea plantaiilor de vii stabilindu-se procentul de goluri n plantaii i se apreciaz n prealabil potenialul de producie al viilor (dup numrul de coarde pe butuc, gradul de maturizare i vigoare ). Pe viticultorii care pun struguri la pstrare i preocup prelungirea perioadei de consum a strugurilor n stare proaspt, cu cel puin 3-4 luni. Pentru pstrare putei folosi strugurii soiurilor de maturare trzie ( Coarna neagr, Afuz Aly, Moldova, Alb de Suruceni etc.) care au boabe mari, miez crnos, pielia groas i elastic. Se aleg strugurii perfect sntoi, neinfectai cu putregai cenuiu. Strugurii se aeaz cu pendunculul (codia) n sus, n ldie noi, curate. Temperatura n ncperile de pstrare trebuie meninut ntre 00 C plus 20 C, umiditatea aerului ntre 90-95 %. n cantiti mai mici putei pstra strugurii cu poriuni de coarde de 20-25 cm, care se aeaz n podul caselor unde temperatura nu coboar sub 0 0C (legai de cpriorii acoperiului). Dup ncheierea recoltrii, se efectueaz aratul ntre rnduri,

 • 25

  administrndu-se concomitent i ngrminte. n viile cu tulpin nalt se face muuroitul tulpinilor la baz. N CRAM Continu prelucrarea strugurilor (vinificarea). n funcie de felul strugurilor, soiul, culoarea i calitatea lor, precum i de tipul de vin ce urmeaz a se obine, se efectueaz vinificarea n alb ori vinificarea n rou. Desfurarea proceselor fizico-chimice i biochimice, de care depinde calitatea viitorului vin, ncepe cu primele msurri tehnologice de prelucrare a strugurilor, adic cu zdrobirea lor, extragerea mustului i limpezirea acestuia. Cunoscnd procesele biochimice care au loc la prelucrarea strugurilor, vinificatorul are posibilitatea de a dirija n vedera obinerii tipului de vin dorit. nainate de fermentare, se efectueaz anumite tratri i corecii ale mustului obinut ( tratm mustul pentru a nu se mai trata vinurile). Principalele corecii i tratamente care se aplic la must nainte de fermentare pot fi: corectarea coninutului n zaharuri; corectarea aciditii; tratarea mustului cu anhidrid sulfuroas. Continu lucrrile de ngrijire a vinurilor puse la pstrare.

  NOIEMBRIE N VIE I N CRAM

  N VIE

  Continu lucrrile de protejare (muuroitul i ngropatul

  butucilor) a viilor peste iarn, n podgoriile n care este necesar operaia. n plantaiile de vii tinere aceast lucrare este obligatorie. Asprimea gerurilor de peste iarn i pagubele provocate de acestea impun protecia plantaiilor de vii cu soiuri pentru struguri de mas. Viile se ngroap de obicei ndat dup cderea frunzelor. n nici un caz viile nu se ngroap cnd frunzele snt nc verzi, iar timpul rmne prielnic procesului de fotosintez.

 • 26

  Continu executarea arturii de toamn cu aplicarea concomitent a ngrmintelor organice i minerale.

  Se face recoltarea coardelor de altoi i punerea acestora la pstrare.

  Se aleg terenurile n vederea nfiinrii de noi plantaii de vi de vie; executarea arturii de desfundare i nivelare a terenurilor pentru plantaiile de primvar.

  Se scot viele din coala de vie i se pun la pstrare. Dup recoltarea coardelor de altoi dac viticultorii dispun de timp se recomand recoltarea coardelor de portaltoi.

  Se controleaz strugurii pui la pstrare.

  Se repar principalele unelte i inventarul viticol necesar.

  N CRAM

  Se verific mersul fermentaiei, intervenind n cazul apariiei unor defecte ale vinului.

  Se execut primul pritoc prematur, dup fermentaia zgomotoas n cazul recoltelor avariate innd cont de condiiile climatice ale anului nu prea favorabile culturii viei de vie.

  Dup desfurarea fermentaiei, n evoluia lui, vinul trece prin diferite faze de dezvoltare (formarea, maturarea, nvechirea i degradarea) care trebuie cunoscute bine pentru a le putea dirija n direcia dorit i ntr-un timp ct mai scurt, cu rezultate favorabile. Totodat, trebuie cunoscui i factorii care favorizeaz dezvoltarea vinului, precum i aplicarea unor msuri raionale n vederea obinerii unui vin ct mai calitativ.

  Se face controlul sticlelor cu vin de colecie puse la nvechit.

 • 27

  DECEMBRIE N VIE I N CRAM

  N VIE

  Sptmnal se controleaz materialul sditor viticol pus la pstrare peste iarn n scopul meninerii condiiilor optimale de temperatur i umiditate.

  Continu recoltarea coardelor altoi i portaltoi i punerea lor la pstrare.

  Dac solul nu este ngheat i e posibil de ieit n cmp, se transport i se instaleaz mijloacele de susinere (araci, stlpi de spalier i ancore).

  Continu, dac e posibil, completarea golurilor din plantaii prin marcotaj.

  Se execut lucrri antierozionale i hidroameliorative n plantaiile viticole.

  Continu lucrrile de protejare peste iarn a butucilor n plantaii (muuroit i ngropat).

  Se efectueaz lucrri de reinere a zpezii. Continu repararea mainilor, tractoarelor, a uneltelor i

  utilajului viticol. Continu transportul gunoiului de grajd n vii. Se controleaz strugurii pui la pstrare, boabele afectate de

  putregai se nltur cu foarfeca.

  N CRAM

  Se face primul pritoc la vinurile tinere. Primul pritoc se efectueaz de regul deschis cu excepia vinurilor aromate.

  Considerat cel mai important, acesta se face de obicei dup terminarea fermentaiei lente.

  ns n anii cnd n mare parte strugurii snt afectai de bolile criptogamice, primul pritoc se face prematur ndat dup terminarea fermentaiei zgomotoase.

 • 28

  Primul pritoc se execut mai timpuriu i la vinurile care au un gust i miros neplcut i n cazurile cnd se dorete ca vinurile noi s rmn cu o dulcea natural i plcute la gust, care dup tratare pot fi comercializate.

  Se face umplerea golurilor la vasele cu vin. Plinul vaselor se face dup un control al sntii vinului folosindu-se vin de aceeai calitate, culoare i vrst sau vin de calitate mai bun pstrat n vase mai mici sau la sticle.

  Se controleaz sticlele cu vin puse la nvechit.

  Decembrie se ncheie cu marile srbtori cretine pe care truditorii acestei ramuri le ntlnesc cu struguri frumoi i cu un pahar de licoare divin.

 • 29

  Bibliografie 1. Alexandrescu I.C., Ollobenu M. i colab. Mica Enciclopedie de

  Viticultur. Iai, Ed. Glasul Bucovinei: 1994. 2. Martin T. Viticultura, - Bucureti, Editura Didactic i Pedagogic:

  1968. 3. rdea C., Dejeu Liviu. Viticultura. Bucureti: 1995. 4. Georgescu M., Dejeu L. Lucrri i operaiuni n verde la via de vie.

  Bucureti. Editura Ceres, 1993. 5. Georgescu M., Dejeu L. Tierea viei de vie. Bucureti. Editura Ceres,

  1992. 6. Neamu I. Viticultura practic. Bucureti. Editura Ceres, 1994. 7. Dejeu L., Georgescu M. nfiinarea plantaiilor de vii i ntreinerea lor

  n primii ani de la plantare. Bucureti. Editura Ceres, 1992. 8. Dejeu L., Georgescu M. Refacerea capacitii de rodire a viilor.

  Bucureti. Editura Ceres, 1993. 9. Buctari P. Cultura viei de vie: Chiinu. Editura tiina, 1991. 10. Gavrilov I., Caradji G. Determinarea soiurior de vi de vie. Chiinu.

  Editura Cartea Moldoveneasc, 1982. 11. Mihalache I., Ungureanu S. Calendarul viticultorului. Chiinu,

  Editura Cartea Moldoveneasc, 1989. 12. Mihailiuc I. Tierea i formarea raional a butucilor de vi de vie.

  Chiinu. Editura, Cartea Moldoveneasc, 1972. 13. Carpov S. Elixire din struguri. Chiinu. Editura Cartea

  Moldoveneasc, 1989. 14. Condrea S. Operaiile n verde la via de vie. Chiinu. Editura Cartea

  Moldoveneasc, 1972. 15. Dejeu Liviu. Viticultura practic. Bucureti. Editura Ceres, 2004. 16. Constantinescu Gh., Lzrescu V. ndrumtorul viticultorului.

  Bucureti. Editura Ceres, 1970. 17. Pomohachi N., Stoian V., Gheorghi M. i colab. Oenologie.

  Bucureti. Editura didactic i pedagogic, 1990. 18. rdea C., Puc I., rdea Angela, 1974 ndrumtorul tehnicianului

  din vinificaie. Editura Tehnic, Bucureti. 19. Cozub Gh., Blnu A., Srghi C. i colab. Cartea vinificatorului.

  Editura Uniunii Scriitorilor din Moldova, Chiinu, 1992. 20. Carpov S. Tehnologia general a industriei alimentare. Editura tiina,

  Chiinu, 1997.

 • 30

  21. Cozub Gh., Rusu E. Producerea vinurilor n Moldova. Editura Litera, Chiinu, 1996.

  22. Pomohaci N., Nmoloanu I., Nmoloanu Adriana, - Producerea i ngrijirea vinurilor. Editura Ceres, Bucureti, 2000.

  23. Pomohaci N., StoianV., Gheorghi M., Srghi C., Cotea V.V., Nmoloanu I. Oenologie, vol I. Editura Ceres, Bucureti, 2000.

  24. Nmoloanu I. Folosirea anhidridei sulfuroase n vinificaie. Fermierul. Anul V, nr. 11-12, Bucureti, 1997.

  25. Rusu E. Vinificaia Moldav. Chiinu, 2006. 26. Apruda P., Cuharschi M., Ciobanu V., Degtiari V., Mihalache I., Nedov

  P., Taran N., uuc V., Vielaru C. Ghidul viti-vinicol al fermierului. Editura AGEPI, Chiinu, 2003.

  27. Avram D. Tudosie. Via de vie rod al pmntului i al muncii. Editura Universitas, Chiinu, 1992.

  28. 3 . , , 1986-1987.

  29. Catalogo Generale. Vivai Cooperativi Rauscedo Societa Cooperativa a.r.I. Via Udine, 39. 33090 Rauscedo (PN) Italia.

  30. Registrul soiurilor de plante al Republicii Moldova pentru anul 2003. Chiinu, Ediie oficial, 2003.

 • 31

  Cuprins 1. Ianuarie n vie i n cram............................................3.

  2. Februarie n vie i n cram.........................................4

  3. Martie n vie i n cram...............................................7.

  4. Aprilie n vie i n cram..............................................10.

  5. Mai n vie i n cram..................................................12.

  6. Iunie n vie i n cram.................................................14.

  7. Iulie n vie i n cram..................................................17.

  8. August n vie i n cram..............................................19.

  9. Septembrie n vie i n cram.......................................21.

  10. Octombrie n vie i n cram........................................24.

  11. Noiembrie n vie i n cram........................................25.

  12. Decembrie n vie i n cram........................................27.

 • 32

  Viticultur, Ampelografie i Oenologie

  Ghid practic viti-vinicol

  Elaborare: Vasile Arhip

  Aliona Sclifos

  Daniela Popa

  Redactor: Elvira Gheorghiteanu

  Bun de tipar 16.05.2007 Formatul hrtiei 60 x 84 1/16

  Hrtie ofset. Tipar RISO Tirajul.50 ex.

  Coli de tipar 2,0 Comanda nr.

  U.T.M., 2004 Chiinu, bd. tefan cel Mare i Sfnt, 168

  Secia Redactare i Editare a U.T.M.

  2068, Chiinu, str. Studenilor, 9/9

 • 33

  UNIVERSITATEA TEHNIC A MOLDOVEI

  VITICULTUR, AMPELOGRAFIE I

  OENOLOGIE

  GHID PRACTIC VITI-VINICOL

  CHIINU 2007

  http://library.utm.md2007-11-15T10:55:41+0200Chisinau, RMBiblioteca UTMI attest to the accuracy and integrity of this document


Recommended