+ All Categories
Home > Documents > VG 2.210 DP Instructiuni de utilizare Pentru personal ...

VG 2.210 DP Instructiuni de utilizare Pentru personal ...

Date post: 20-Oct-2021
Category:
Author: others
View: 1 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 33 /33
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A VG 2.120 DP VG 2.160 DP VG 2.210 DP ro Instructiuni de utilizare Pentru personal specializat Arzatoare gaz ....................................... 2-28 Date tehnice ............................................29
Transcript
VECTRON G 2. 120, 160, 210 DU...VG 2.120 DP VG 2.160 DP VG 2.210 DP
ro
Date tehnice ............................................29
Overview
Cuprins
Societatea noastra, certificata sub Nr. AQF030, Cedex,F-74106 ANNEMASSE declaram pe propria raspundere ca produsele VG2.120 DP VG2.160 DP
sunt conforme cu urmatoarele standarde EN 50165 EN 55014 EN 60335-1 EN 60335-2-102 EN 60555-2 EN 60555-3 EN 676 Decret regal belgian, datat 08/01/2004
Aceste produse au eticheta CE in concordanta cu stipulatiile urmatoarelor directive 2006/42/EC Directiva pentru
dispozitive cu gaz 2004/108/EC Directiva EMC 2006/ 95/EC Directiva voltaj mic
92/ 42/EEC Directiva EEC pt. eficienta energetica
Annemasse, 1 februarie 2011 M. SPONZA
Overview Cuprins
Descrierea arzatorului
Arzatoarele VG2.120 DP, VG2.160 DP si VG2.210 DP sunt arzatoare cu emisii scazute de poulanti rezultate in urma arderilor de gaz si de gaz propan. Designul si functiile acestor arzatoare indeplinesc cerintele standardului EN 676.
Instalarea, punerea in functiune si lucrarile de intretinere trebuie sa fie efectuate de catre personal autorizat care va respecta toate indicatiile, directivele si specificatiile relevante.
Arzatoarele
Ele pot functiona alaturi de toate tipuri le de cazane care sunt in conformitate cu EN 303 sau pot fi folosite alaturi de generatoarele de aer cald care sunt in conformitate cu DIN 4794 sau DIN 30697 si care se incadreaza in gama lor de putere. Pentru orice alt tip de utilizare trebuie solicitat acordul ELCO.
VG1.120 DP, VG2.160 DP si VG2.210 DP sunt arzatoare in doua trepte progresive, complet automatizate, de tip monobloc. Designul special al capului de ardere, cu recircularea interna a gazelor arse, permite reducerea emisiilor poluante. Arzatoarele se incadreaza in clasa de emisii 3, in concordanta cu EN676 si respecta reglementarile legislatiei nationale pentru mediu: AT: KFA1995, FAV 1997 CH: LRV 2005 DE: 1.BImSChV Valorile emisiilor pot varia, in functie de dimensiunile si sarcina camerei de ardere, in functie de sistemul de ardere (cazane cu 3 drumuri de fum si cazane cu flacara intoarsa). Pentru valorile garantate indicate, trebuie respectate conditiile dispozitivelor de masura, tolerantele si higrometria.
Ne declinam de orice resonsabilitate pentru daunele care rezulta din urmatoarele cauze:
Instructiuni de predare si instalare
Avertizarea operatorului
- utilizare neadecvata - instalare si/sau depanare de catre cumparator sau o terta persoana, inclusiv inlocuirea pieselor originale cu altele de alta origine.
Executantul sistemului de combustie trebuie sa furnizeze beneficiarului instructiunile de intretinere si exploatare nu mai tarziu de momentul in care unitatea este predata pentru folosinta. Aceste instructiuni trebuie afisate vizibil in camera centralei si sa contina adresa si telefonul departamentului de service competent.
Instalatia trebuie verificata cel putin o data pe an de catre un specialist. In functie de tipul instalatiei, intervalele de intretinere pot fi mai scurte daca este necesar. Pentru o functionare cat mai corecta si de lunga durata, este recomandat a se incheia un contract de intretinere si service.
Livrare Arzatorul este livrat in 3 cutii care contin: - Corpul arzatorului cu instructiuni de utilizare, diagramele circuitului si lista cu piese de schimb. - Capul de ardere cu flansa si suruburi de fixare. - Rampa de gaz cu filtrul integrat.
Pentru functionarea in deplina siguranta, respectati urmatoarele normele de mediu si eficienta energetica:
Conexiunea arzatoarelor cu tiraj fortat la cazane.
Securitatea dispozitivelor electrice pentru uz casnic, cerinte particulare pentru aparatele cu gaz.
La montarea liniilor de gaz si a rampei, tineti cont de regulile si directivele locale si nationale: CH: - SVGW directiva pt. gaz G1
- EKAS Din.1942 directiva GPL, partea 2 DE: - DVGW-TVR/TRGI
Arzatoarele nu trebuie puse in functiune in locuri expuse la vapori agresivi (ex. lacuri pentru fixare, tetracloretilena, tetraclorura de carbon), praf semnificativ sau grad ridicat de umiditate (ex: in spalatorii). In cazul in care nu exista o alimentare cu aer proaspat, este necesara prezenta unei deschideri de aer, avand: DE : pana la 50 kW : 150 cm2 pentru fiecare kW in plus. : + 2,0 cm CH : QF [kW] x 6= ...cm2 ; dar 150 cm minim. Reglementarile locale pot contine prescriptii diferite.
EN 226
2
2
Overview
ro
A1 Automat de comanda si siguranta A4 Display F6 Presostat aer M1 Motor ventilator T1 Aprinzator Y10 Servomotor clapeta aer 3 Surub de reglaj cota Y 5 Carcasa
6 Dispozitiv pentru agatare palca (pentru lucrari de intretinere)
7 Priza presiune camera de combustie
8 Cap de ardere 10 Mufa cu 7 poli 10.1 Mufa cu 4 poli
18 Carcasa 19 Buton rearmare 20 Suruburi fixare carcasa 113 Camera de aer
4 Clapeta etansare pentru Gaz Petrol Lichefiat
16 Flansa racordare
pF Niplu masurare presiune focar pL Niplu masurare presiune aer
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A4
Compact train
Monitorizarea
Dupa prima punere sub tensiune, o pana de curent, o pana de gaz sau dupa o perioada de oprire mai mare de 24 ore, incepe o perioada de preventilare de 24 sec.
- presiunea aerului este monitorizata - se verifica prezenta eventualelor semnale de flacara anormala.
- transformatorul de aprindere porneste - electrovana de siguranta se deschide - arzatorul porneste
Flacara este supravegheata de o sonda de ionizare. Sonda este izolata si montata pe capul de ardere al arzatorului si traverseaza deflectorul pana in zona flacarii. Sonda nu trebuie sa aiba contact e lect r ic cu piesele conectate la impamantare. Daca se produce un scurt- circuit intre sonda si masa arzatorului, arzatorul intra in avarie. In timpul functionarii, curentul de ionizare trebuie sa fie mai mare de 8 A.μ
Functii de siguranta
In timpul opririi regulatorului -
- Daca nu se aprinde flacara la pornirea arzatorului, arzatorul este oprit dupa o perioada de siguranta de maxim 3 secunde si vana de gaz se inchide. - In caz de eroare a flacarii in timpul functionarii, alimentarea cu gaz este intrerupta intr-un interval de 1 sec. O noua pornire este lansata. Daca arzatorul porneste, ciclul de functionare continua. In caz contrar urmeaza o noua secventa de oprire de siguranta. - In cazul lipsei de aer in timpul perioadei de prevent i la re sau funct ionar i i , se declanseaza o oprire de siguranta. - In cazul lipsei de gaz, arzatorul nu mai functioneaza si se opreste. Arzatorul porneste automat daca se restabileste presiunea normala a gazului.
Termostatul de lucru intrerupe cererea de caldura - Vana de gaz se inchide - Flacara se stinge - Motorul ventilatorului se opreste -Arzatorul este pregatit pentru operare
F4 Presostat gaz F6 Presostat aer Y12 Electrovana de siguranta Y13 Electrovana principala
monta de catre instalator) 104 Regulator presiune gaz 106 Sita fina
catre instalator)
la iesirea din vana 119.1Priza pentru masurare presiune gaz in
amonte de vane 119.2Priza masurare presiune aer pF Presiune in focar pG Presiune de gaz in capul de ardere pL Presiune aer
1 Vana de oprire cu declansare termica (a se
108 Robinet pentru oprire gaz ( a se monta de
119p Priza pBrGas pentru masurare presiune gaz
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A 5
ro
Tinand apasat butonul de deblocare al unitatii pentru
… are loc …
Deplasare cursor in sus.
Deplasare cursor in jos.
Se asteapta solictare de
caldura de la cazan
Preventilatie
Clapeta de aer ajunge in pozitia de aprindere. Declansare scanteie
Vanele de gaz se deschid. Asteptare confirmare
Flacara detectata. Stabilizarea flacarii
intensitatea semnalui si timpul de operare al arzatorului.
Automatul de comanda si securitate gaz TCG 5xx supravegheaza functionarea arzatoarelor gaz cu aer insuflat modulante. Datorita reglarii ciclului de functionare cu microprocesor, timpii sunt foarte stabili si nu depind de variatiile tensiunii de alimentare sau a temperaturii ambientale. Automatul este echipat cu protectie la subtensiune. Cand tensiunea la retea scade sub 185V, automatul se opreste fara a semnaliza vreo alarma! Cand tensiunea depaseste 195V, automatul reporneste singur.
Blocarea si deblocarea automatului Automatul poate fi blocat (securizat) cu
ajutorul tastei si deblocat (eliminarea
defectului) cu conditia ca automatul sa fie sub tensiune.
In timpul demontarii sau montarii
automatului, acesta trebuie sa fie scos de sub tensiune. Nu incercati niciodata sa reparati automatul!
prezenta flacara
Automatul asteapta marirea puterii de la tabloul cazanului sau de la un alt regulator de
putere.
Functionare
Automat de comanda TCG 5xx
In paralel cu functiile de comanda (ciclu functionare) si securitate, automatul TCG 5xx mai permite sa reglam: - pozitia clapetei de aer la aprindere - pozitia clapetei de aer la putere minima - pozitia clapetei de aer la putere maxima.
Meniu de stocare (memorare) a pozitiilor setate ale servomotorului
Meniu pentru vizualizare avarii 5xx
Meniu pentru vizualizare date statistice


Meniu care permite vizualizarea setarilor facute pentru functionarea in modul “aplicatii rezidentiale”
Meniu - comanda manuala
In aceste meniuri este p o s i b i l s a r e g l a m configurarea standard a automatului. Aceasta este prereglata in fabrica. Parola pentru accesarea acestui meniu se poate obtine doar de la fabricant. Nu recomandam sa utilizati acest meniu.
Meniu care permite vizualizarea setarilor facute pentru functionarea in modul “aplicatii industriale”
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A 7
ro
Functionare
Automatul de comanda si securitate TCG 5xx
Fazele ciclului de functionare: 1. Lipsa tensiune 2. Prezenta tensiune fara cerere de incalzire 3. Cerere incalzire 4. Deschiderea clapetei de aer pana la pozitia de preventilare (deschidere maxima) 5. Verificarea starii de repaus a presostatului de aer 6. Preventilare: alimentare motor ventilator si controlul inchiderii presostatului de aer 7. Preventilare 8. Inchiderea clapeitei de aer pana la unghiul de aprindere 9. Alimentare transformator aprindere, detectare lumina parazita. 10. Deschiderea vanei de gaz, aparitia flacarii. Timp de securitate 3 s.
11. Timp de stabilizare a flacarii, timp de post-aprindere 12. Asteptare semanl de la regulator (nivel de putere) 13. Deschidere clapeta de aer pana la puterea maxima reglata 14. Inchidere clapeta de aer pana la puterea redusa ceruta de regulator 15. Functionare la putere intermediara (dictata de regulatorul PID) 16. Functionare la putere minima reglata 17. Inchidere vana de gaz si inchidere completa a clapetei de aer 18. Asteptare unei noi solicitari pe pornire
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A8
Verificare flacara Display erori
Terminal Descriere Conector Terminal Descriere Conector
1 Faza motor arzator
2 Impamantare 21 Semnal solicitare caldura (optiune T2)
3 Nul 22 Semnal monitorizare flacara
114 Faza electrovana
6 28 Semnal deblocare la distanta
10 Impamantare 21 11 Nul 30 Faza semnal avarie
12 Impamantare 31 Faza 8 13 Impamantare 32 Faza
14 Faza transformator aprindere
5 33 Faza 34
15 Impamantare 34 Faza
T6/7/818 Semnal T7
19 Semnal T8
roDisplay sau interfata PC
Terminal Descriere Mufa Terminal Descriere Mufa 1 neutilizat
30 18 neutilizat
3 neutilizat 20 neutilizat
9 neutilizat 26 neutilizat 3210
Display sau interfata PC
13 30
14 31
15 32
16 33
Functionare
Rampa de gaz MB-VEF
Date tehnice Presiune de intrare 360 mbar max. Temperatura ambientala -15 la +70°C Tensiune 230 V/ 50 Hz Max. Putere absotbita 50VA Clasa de protectie IP 54
1 Alimentare electrica electrovana (DIN 43650) 2 Alimentare electrica presostat de gaz (DIN 43650) 3 Presostat de gaz 4 Flansa de intrare 5 Priza de masurare presiune R1/8, inainte de filtru (optional) 6 Filtru (sub carcasa) 7 Racord tub pentru presiunea in focar
, R1/8 8 Surub de reglare al raportului 9 Surub de reglaj pentru protectia
punctului de 0, 10 Racord tub priza de presiune
aer , R 1/8 11 Racord tub priza de presiune
gaz , R 1/8 12 Flansa de iesire 13 Tub pentru priza de presiune
pF V
N
pL
pBr
pBr
Rampa de gaz de tip MBVEF este un ansamblu compact ce contine un filtru, un regulator proportional gaz/aer, vane si presostat . - Sita cu ochiuri de 0,8 mm - Presostat GWA5 - Servoregulator de presiune cu raport V reglabil, corectie de decalaj al punctului de 0, N si conectare la presiunea in focar - Electrovane V1, V2 cu inchidere si deschidere rapida
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A 11
ro
Flansa arzatorului este furnizata cu gauri alungite si are diametrul intern de 150 -184 mm. Aceste dimensiuni sunt in conformitate cu EN 226. Glisati colierul pe teava arzatorului; acest lucru face posibila reglarea profunzimii de instalare a capului de ardere in functie de geomet r i a camer ie de arde re . Profunzimea de instalare ramane aceeasi la montare si demontare. Colierul fixeaza arzatorul de flansa de racordare si, prin urmare, de cazan. Astfel, se obtine etansarea completa a camerei de ardere.
3
2
2
Instalare
5
Fixati flansa de racord pe cazan folosind suruburile . Montati colierul pe teava arzatorului si fixati-l folosind surubul Strangeti surubul la numarul maxim de 6 Nm de ture de cursa. Rotiti usor arzatorul, fixati-l pe flansa si fixati-l utilizand surubul .
Sistemul de evacuare a gazelor arse Pentru a evita producerea de zgomote neplacute, nu trebuie folosite piese de racordare la cazan montate in unghi drept.
Nu blocati priza de presiune pF.
La cazanele cu inversiune flacara, este necesara o adancime minima de inserare
conform instructiunilor producatorului.
Carcasa arzatorului poate fi dotata cu un racord R1/8" pentru o linie de racire a vizorului de inspectie al cazanului.
Pentru aceasta, gauriti orificiul 6 si faceti un filet de 1/8". Utilizati articolul nr. 12 056 459 pentru racorduri.
Profunzimea de instalare a tubului de ardere si peretele de izolatie
5
6
La arzatoarele fara un zid frontal de racire, este necesar un zid de caramida ca in figura alaturata (decat daca nu exista alte specificati de la producatorul cazanului) . Zidul nu trebuie sa depaseasca marginile tubului de ardere si ar trebui sa aiba un unghi conic de 60°. Spatiul dintre zidarie si arzator trebuie sa fie umplut cu material izolant elastic noninflamabil .
A
Montaj
Montajul rampei de gaz

Verificati pozitionarea corecta a garniturii O-ring J1 pe flansa de racordare. Fixati rampa de gaz pe capul de ardere in asa fel incat bobinele vanei sa fie in pozitie veritcala. Verificati directia de circulatie. Treceti cablul de racord pentru rampa de gaz prin clama 7 si conectati-l la rampa de gaz.
. .
9
C
PL
pL
pL
pB
pB
in clama pentru cabluri.
Racordati tuburile pentru priza de presiune pe corpul arzatorului si pe rampa de gaz folosind tubul flexibil
(albastru); scurtati tubul in functie de schema de montaj.
Racordati tuburile pentru priza de presiune pe corpul arzatorului si pe rampa de gaz folosind tubul flexibil
(gri); scurtati tubul in functie de schema de montaj.Montaj
VG 2.120 VG 2.160/210

Desfaceti suruburile de pe carcasa. Scoateti carcasa. Slabiti piulita de pe colierul rampei de gaz. Scoateti surubul de fixare. Scoateti capul de ardere.
Reglajul pentru functionarea cu GPL Arzatoare VG 2 160/210Montati adaptorul (furnizat cu carcasa).
Remontati placuta deflectorului si clapeta pentru oprirea gazului
Scoateti clapeta pentru oprirea gazului si placuta deflectorului
Montati adaptorul (furnizat cu carcasa).
Remontati placuta deflectorului
Verificati reglarea sondei de ionizare si electrodul de aprindere conform cu imaginile alaturate.
3 4.
3 4.
Verificarea capului de ardere
Montaj
Verificari inainte de punerea in functiune Trebuie efectuate urmatoarele verificari inainte de prima punere in functiune: • Montajul arzatorului sa fie realizat conform prezentelor instructiuni. • Pre-reglajele arzatorului sa fie realizate conform indicatiilor din tabloul de reglaje. • Regla je le componente lor de combustie. • Cazanul trebuie sa indeplineasca conditiile de functionare, trebuie respectate reglementarile pentru utilizarea cazanului • Toate conexiunile electrice trebuie realizate corect.
(a se instala de catre client). In timpul punerii in functiune a arzatorului, trebuie efectuata in acelasi timp si o receptie a instalatiei in prezenta instalatorului/reprezentantului autorizat. Acesta este singurul care poate confirma ca instalatia este in conformitate cu standardele si reglementarile in vigoare. Instalatorul trebuie sa detina o licenta eliberata de catre furnizorul de gaz pentru verificarea etanseitatilor instalatiilor si golirea de aer a sistemului.
Cazanul si sistemul de incalzire sa fie alimentate cu apa, pompele de circulatie sa fie puse in functiune. • Regulatoarele de temperatura, regulatoarele de presiune, protectia la lipsa presiune apa precum si alte dispozitive de protectie si securitate prezente sunt alimentate si operationale. • Conductele de evacuare a gazelor nu trebuie sa fie blocate, iar dispozitivul de aer aditional, daca este prezent, sa fie functional. • Trebuie asigurat aportul de aer proaspat. • Trebuie sa fie prezenta cerere de caldura.
Pentru a masura curentul de ionizare, deconectati mufa si conectati un multimetru dotat cu plaja de masura de la 0 la 100 A. Curentul de ionizare trebuie sa fie mai mare de 8 A. Este posibila verificarea intensitatii curentului de ionizare direct pe afisaj
Instalatia electrica si lucrarile de conectare trebuie realizate exclusiv de catre un electrician specializat. Este esentiala respectarea cerintelor si directivelor in vigoare, precum si schema electrica furnizata impreuna cu arzatorul!

Racordul rampei de gaz
Trebuie sa fie posibila deconectarea arzatorului de la sursa prin folosirea unui sistem de inchidere monopolar conform normelor in vigoare. Arzatorul si g e n e r a t o r u l d e c a l d u r a s u n t interconectate prin 2 prize, una de 7 poli ( si una de 4 poli (nefurnizata). Diametrul prizelor trebuie sa fie cuprins intre 8,3 si 11 mm.Presiunea de gaz trebuie sa fie suficienta. Conductele de combustibil trebuie montate corect, sa fie verificata etanseitatea si sa fie purjate. Conform normelor in vigoare, trebuie sa existe un punct de masurare la cosul de fum. Trebuie verificata etanseitatea la cosul de fum pentru a n u i n f l u e n t a r e z u l t a t e l e masuratorilor.
Reguli generale privind racordarea la reteaua de gaz • Racordarea rampei de gaz la reteaua de gaz nu poate fi facuta decat de catre personal tehnic specializat. • Sectiunea conductelor de gaz trebuie realizata in asa fel incat presiunea de alimentare cu gaz sa nu scada sub valorile specificate. • Un robinet manual de oprire ( care nu este furnizat) trebuie montat inainte de rampa de gaz. • In Germania, in conformitate cu decretul privind tipul de instalatii de incalzire, este obligatorie instalare unui robinet de oprire cu declansarea termica
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A 15
ro M in i . M a x i. M in i. M a x i. G 2 0 G 2 5 G 2 0 G 2 5
4 0 8 0 1 0 1 0 1 0 4 0 - - - -
5 5 1 1 0 1 5 2 0 2 0 9 0 - - 2 ,5 / -1 2 ,5 / -1
8 0 1 2 0 1 5 2 0 2 0 9 0 - - - -
6 0 1 1 0 5 0 0 4 0 - - - -
7 0 1 4 0 1 0 2 0 2 0 7 0 - - 1 ,5 / - 0 ,5 1 ,5 / - 0 ,5
8 0 1 6 0 1 5 2 0 2 0 9 0 - - - -
8 0 1 5 0 2 0 2 0 2 0 6 0 - - - -
9 0 1 7 0 0 2 5 2 5 9 0 2 ,5 / -1 2 ,5 / -1 2 ,5 / 0 2 ,5 / 0
9 0 1 8 0 3 5 2 5 2 5 8 0 - - - -
1 1 0 2 1 0 3 5 3 0 3 0 9 0 - - - -
R e g l a j v a n a d e g a z
S u r u b V / S u r u b N
M B -V E F 4 0 7
C o t a
D P
D P
D P
R e g l a j c l a p e t a d e a e r
MB-VEF412
a r z a t o r
Pornirea
Date pentru reglaje
Valorile din tabelul de mai sus sunt care faciliteaza punerea in functiune. Reglajele din fabrica sunt cele evidentiate in tabel (bolduite si pe fundal gri). Setarile finale sunt esentiale pentru asigurarea unei bune functionari a arzatorului.
valori orientative
Scoateti carcasa transparenta
A p r i n d e r e
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A16
Pornirea
Reglajul debitului de aer Reglajul vanei de gaz
Reglajul debitului de aer afecteaza nu numai debitul de aer, cat si zona de amestec si presiunea de aer in capul de ardere. Rotiti surubul - la dreapta: mai mult aer - la stanga: mai putin aer Reglati dimensiunea conform cu tabelul de setari.
Aerul se regleaza pe partea de aspiratie din clapeta de aer. Aceasta este controlata de catre servomotor.
A
Y
Reglajul debitului de aer
Aerul pentru combustie se regleaza in doua puncte:
pe latura de presiune, prin intermediul orificiului dintre placuta de deviere si capul de ardere;
pe latura de aspiratie, prin clapeta de aer reglata din servomotorul
Setare la putere maxima
Setare la putere minima


2,
ro
Pornirea
Pentru a merge la etapa urmatoare apasati orice tasta.
Vedere de ansamb lu a meniurilor. Meniul de reglare a pozitiei clapetei de aer este selectat. Deschideti meniul apasand
tasta .
Trebuie sa introduceti codul de acces (vezi adezivul de pe spatele display-ului).
Cresteti sau descresteti valoarea ci f re lor pr in apasare succesiva pe
tastele si .
Validati codul de acces
apasand tasta .
Display-ul deschide meniul de reglare a pozitiei clapetei de aer. Pe ec ran apa r va l o r i l e prereglate din fabrica (pentru aprindere, pentru putere minima si pentru putere maxima).
- Pozitia clapetei de aer la aprindere
- Pozitia clapetei de aer la putere minima
- Pozitia clapetei de aer la putere maxima
Modificarea valorilor reglate din fabrica
- Pentru a modifica una dintre valori, va deplasati cu tasta sau
pana la pozitia pe care doriti sa o modificati (aprindere,
Pminim, Pmaxim)
- Cresteti sau descresteti valoarea presetata (cu pas de 0,1 ) prin
apasari succesive ale tastelor sau .
- Validarea (memorarea) noii pozitii se face apasand tasta . In
acest moment, valoarea afisata inceteaza sa mai clipeasca.
o
Reglarea pozitiei camelor se face in 2 faze: - reglaj fara flacara - reglaj in functionare pentru a face corectii fine in functie de indicatiile analizorului de gaz. La punerea sub tensiune, display-ul afiseaza prima pictograma
Important In acest moment, nici o pozitie de reglaj a servomotorului, deci este imposibila pornirea arzatorului in aceste conditii.
nu este definita
Pornirea
Inchiderea meniului de reglare “la rece”
Cand toate pozitiile servomotorului au fost reglate in functie de necesitati, se poate trece la faza urmatoare:
Pornire arzator si reglaje fine in functiune cu analizorul de gaz. Pentru aceasta, duceti cursorul pe
simbolul si validati apasand tasta ..
Daca este necesar, parasiti meniul fara sa inregistrati datele prereglate. Duceti cursorul pe
pictograma si validati apasand tasta .
Optimizarea combustiei
Atentie: Pentru a evita formarea de condens in cazan, respectati valorile temperatur i i minime admise de fabricantul acestora si cererile relative ale cosului de fum.
Daca se doreste se poate optimiza combustia prin repozitionarea deflectorului (cota Y). Prin aceasta optimizare este posibil sa influentam comportamentul la pornire si sa se modifice valorile inregistrate de analizorul de gaz. O reducere a cotei “Y” duce la cresterea de CO , pornirea va fi ceva
mai dura. Daca este nevoie compensati modificarile care apar modificand pozitia clapetei de aer.
2
Pentru evitarea riscului de explozie, controlati continuu in timpul reglajelor valorile CO si CO . CO este un gaz
combustibil si deci poate produce detonatii. Mentineti intotdeauna valoarea CO sub 50ppm.
2
Verificari preliminare inaintea primei porniri reale Este bine sa controlam inainte de prima pornire sau dupa o perioada lunga de neutilizare a arzatorului urmatoarele: - Inchideti robinetul de gaz in timpul preventilarii. Ciclul de pornire TREBUIE sa continue si sa apara avaria “lipsa flacara”. In caz contrar, este posibil sa avem o neetanseitate pe linia de gaz. - Incercati o pornire cu presostatul de aer inchis. Dupa 8s arzatorul trebuie sa intre in “avarie”. - Incercati o pornire cu presostatul de aer permanent deschis: dupa 60s arzatorul trebuie sa intre in “avarie”. - Incercati o pornire si deschideti pentru scurt timp contactul presostatului de aer in timpul preventilarii. Arzatorul trebuie sa reia ciclul de pornire de la inceput (adica de la secunda 60); in caz contrar, automatul intra in “avarie”.
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A 19
ro
Pornirea
* doar pentru arzatoarele echipate cu controlul de etanseitate
Nu este cerere de caldura de la tabloul cazanului. Arzatorul asteapta semnal de pornire. In aceasta situatie, este posibil sa revenim la meniul precedent “prereglaje la rece”. Pentru aceasta duceti cursorul pe
simbolul si validati cu tasta
.
Daca apare cerere de caldura de la tab lou l cazanu lu i (contactul T1 - T2 se inchide), arzatorul porneste.
Clapeta de aer se deschide in pozitia de preventilare.
Test presostat de aer.
Preventilare (pornire motor ventilator)
Clapeta de aer ajunge la pozitia de aprindere. Declansare scanteie.
Vanele de gaz se deschid. Asteptare confirmare prezenta flacara (curent ionizare).
Daca flacara nu este detectata, automatul intra in “avarie”.
Flacara detectata. Stabilizarea flacarii.
Automatul asteapta marirea puterii de la tabloul cazanului sau de la un alt regulator de putere.
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A20
Pornirea
Modificarea debitului de aer prin intermediul “comenzii manuale a puterii”
Daca flacara a fost detectata si s-a stabilizat, automatul pozitioneaza clapeta de aer pentru functionare la putere minima. - Controlati valorile CO si CO . Daca este nevoie, actionati asupra surubului “N” de pe vana de gaz
DUNGS MBVEF. - Masurati valoarea curentului de ionizare. - Masurati debitul de gaz. Citind consumul de gaz in 6 min. si inmultind cu 10, obtineti debitul orar.
Functia “comanda manuala a puterii” permite sa modificam puterea arzatorului la orice valoare intre minim si maxim. Pentru aceasta, pozitionati cursorul pe linia corespunzatoare de pe display si
validati cu
2
. Acum este posibil sa reglam puterea la orice valoare cu ajutorul tastelor si .
Operatiunea este posibila si utilizand tabloul cazanului (daca permite).
Mariti lent puterea arzatorului pana la cea maxima (T gaze arse) utilizand “comanda manuala a puterii”. In acest moment actionati asupra surubului “V” de pe vana de gaz DUNGS MBVEF. Valorile limita prereglate pentru puterea minima si maxima nu pot fi in acest timp depasite. Daca
este nevoie parasiti in orice caz functia “comanda manuala a puterii” si cu ajutorul tastelor ( si
) modificati si validati noile valori limita pentru puterea minima sau puterea maxima.
Valoarea nou reglata a puterii (de la 55 la 50 in cazul de fata) este sub valoarea puterii maxime prereglata in fabrica. Cu ajutorul functiei “comanda manuala a puterii” este posibil sa reducem puterea, dar nu va mai putea fi crescuta peste valoarea noua de putere maxima reglata (in cazul nostru 50 ).
Cu ajutorul functiei “comanda manuala a puterii” reduceti puterea arzatorului pana la valoarea
minima dorita (120 C la cos). Cu ajutorul tastelor si setati valoarea puterii minime dorite.
La aceasta valoare setata se actioneaza asupra surubului “N” pentru o combustie optima.
Daca pozitia servomotorului la aprindere se modifica (ex. de la 10 la 12 in cazul de fata), reporniti arzatorul si constatati cum se comporta in noile conditii. Marirea unghiului este indicat sa se faca atunci cand arzatorul rateaza uneori aprinderea.
Reglarea puterii maxime
Functie particulara = verificarea unghiului de aprindere
,
ro
Pornirea
Reglajul in timpul functionarii Modul de functionare
Inchiderea meniului “reglaje cu arzatorul in functiune”
Mod de functionare - Afisarea starii de functionare, a curentului de ionizare si a timpilor ciclului de functionare.
Reglajele arzatorului pot fi acum finalizate . Daca este nevoie, este oricand posibil sa corijam din nou orice valoare a setarilor facute. Pentru aceasta, plasati cursorul pe valoarea pe care doriti
sa o modificati cu ajutorul tastelor sau .
Daca nu mai doriti sa faceti modificari, sunt 3 posibilitati sa parasiti meniul “reglaje cu arzatorul in functiune”:
Fie - plasati cursorul pe simboului si validati cu . Toate valorile de reglaj deja inregistrate
raman astfel disponibile. Aceasta este in mod special prioritar pentru a testa noua pozitie la aprindere.
Fie - Inregistrati valorile setate si terminati procesul de reglaje. Plasati cursorul pe si validati
cu tasta .Arzatorul este acum gata de functionare si poate asculta de acum inainte de tabloul
cazanului.
Fie - Parasind meniul de reglare fara efectuarea procesului de reglare insusi. Plasati cursorul pe
simbolul si validati cu . Toate pozitiile servomotorului inregistrate pana aici vor fi
recuperate apoi la o noua intrare in meniul de “ reglaje servomotor”
Dupa ce ati efectuat corect toate reglajele, acesta trece in modul de functionare normala, ascultand de tabloul cazanului. Starea instantanee de functiune este afisata pe display (putere minima, putere maxima sau putere intermediara). Este afisata permanent valoarea curentului de ionizare. Aceasta ar trebui sa fie mai mare de
Valorile limita acceptate sunt: - In timpul preventilarii sa nu depasim 0,7
8 A.
A(apare avarie flacara parazita). - In timpul de securitate I > 1 A. - In timpul functionarii I > 8 A.
In partea de jos dreapta este indicat timpul de functionare instantanee a arzatorului (timpul de la ultima aprindere).
μ
Pornirea
Reglarea presostatului de gaz Reglarea presostatului de aer Stocarea valorilor reglate pe display
Reglarea presostatului de gaz
Reglarea presostatului de aer
• Pentru reglarea presiunii de gaz la oprire trebuie sa scoateti capacul transparent. • Instalati un instrument de masurare a presiunii de gaz . • Porniti arzatorul. Treceti pe functionare la putere maxima. • Reduceti presiunea inainte de rampa de gaz prin inchiderea treptata a robinetului manual de inchidere, pana cand : - scade presiunea de gaz dupa rampa; - stabilitatea flacarii se reduce - creste valoare de CO; - sau semnalul flacarii se deterioreaza semnificativ
• Instalati un aparat de masurare a presiunii. Pentru acest lucru instalati un tub flexibil pe priza de aer. • Reglati arzatorul la putere maxima. • Reglati valoare de oprire cu 15% peste valoarea presiunii de intrerupere constatata.
Rotiti discul gradat al presostatului de gaz in sens orar, pana ce acesta opreste arzatorul. • Continuati sa rotiti discul pana la reglarea presostatului de gaz cu 10% peste valoare determinata mai sus.
• Deschideti robinetul manual de inchidere; • Porniti arzatorul; • Inchideti manual robinetul de inchidere. Aceasta procedura trebuie sa se realizeze fara ca automatul de comanda si securitate sa intre in avarie.
Controlul presiunii de intrerupere
Daca prcedura de reglare a arzatorului s-a realizat cu succes pana la sfarsit, pozitiile servomotorului in toate fazele de functionare sunt salvate in automatul de ardere si securitate. Este posibil sa salvam o copie (de siguranta) si pe memoria display-ului.
Pentru aceasta, apasati tasta si pe ecran apar 6 simboluri. Cu
tasta selectati simbolul “stocarea valorilor reglate” si validati cu
tasta .
Apare simbolul Plasati cursorul pe acest simbol (schimb de
date de la automat catre display) si apasati din nou tasta
In acest moment este posibil sa: - Stocati valorile reglate in display. Pentru aceasta, plasati cursorul
pe simbolul si validati cu tasta .
- Parasiti meniul fara sa stocati valorile pe display. Selectati si
apasati .
.
.
Nota: Stocarea valorilor este in mod automat realizata la sfarsitul reglajelor servomotorului (Meniu 1).
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A 23
ro
Service
Intretinere
Lucrarile de intretinere ale cazanului si arzatorului trebuie sa fie efectuate exclusiv de personal specializat in acest scop. Este recomandata incheierea unui contract de service si intretinere pentru a realiza o verificare anuala a echipamentelor. Daca este necesar, in functie de tipul instalatiei, intervalele dintre perioadele de intretinere pot fi mai scurte.
• Inainte de orice opertie de intretinere si curatare, deconectati arzatorul de la sursa electrica. • Utilizati numai piese de schimb originale.
Lucrari recomandate in cadrul reviziilor anuale de intretinere: - Test de functionare a arzatorului, masurarea intrarilor in camera centralei - Curatati ansamblul de combustie si, daca este necesar, inlocuiti piesele defecte - Curatati turbina ventilatorului - Curatati filtrul de gaz (inlocuiti daca este necesar) - Controlati vizual componenetele electrice ale arzatorului; (eliminati defectele, in cazul in care exista) - Controlati aprinderea arzatorului - Controlati etanseitatea - Verificati functionarea dispozitivelor de siguranta (presostate aer/gaz)
- Verificati functionarea detectorului de flacara si a automatului de comanda si securitate - Puneti in functiune arzatorul - Verificati debitul de gaz - Corectati valorile de reglaj daca este necesar - Faceti un proces verbal cu masuratorile existente
Verificari generale : - Verificati functionarea butonului de oprire de urgenta - Controlati vizual conductele de gaz
• Scoateti carcasa arzatorului. • Desfaceti cele 2 suruburi de pe capac. • Extrageti organele de combustie. Verificati cablul si electrodul de aprindere (inlocuiti daca este cazul) • Curatati deflectorul. • Verificati reglajele la reasamblarea arzatorului.
Verificrea ansamblului de combustie

Scoatet i placa arzatorului si pozitionat-o in pozitia pentru lucrari de intretinere. Scoateti si curatati ventilatorul, iar in caz de necesitate - inlocuiti-l.
Montajul ventilatorului
A B.
A B
- La schimbarea motorului sau a ventilatorului trebuie sa respectati pozitiile de montaj din schema alaturata. - Flansa interna a ventilatorului trebuie aliniata cu suportul Inserati rigla intre paletele turbinei si aduceti si la aceeasi inaltime. - Strangeti suruburile pe turbina.
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A24
Service
Intretinere
Inlocuirea filtrului
Pentru aceasta interventie este necesara demontarea arzatorului.
Desfaceti suruburile de fixare. Scoateti arzatorul de pe suportul- baioneta, ridicati-l putin si scoateti-l din flansa de racordare. Pozitionati arzatorul pe podea. Scoateti cele 4 suruburi de pe capul de ardere. Trageti capul de ardere catre dumneavoastra. Remontati si fixati capul de ardere.
Scoateti suruburile de fixare V de pe camera de aer. Scoateti si curatati camera de aer. Verificati daca servomotorul si clapeta de aer sunt in pozitia corecta.
Important
Verificarea temperaturilor gazului de combustie
Dupa toate interventiile: verificati parametri de ardere in conditii reale de exploatare (usi inchise, piese montate corect, etc.) Inregistrati rezultatele in documentele corespunzatoare.
• Verificati cu regularitate temperatura gazului de combustie. • Curatati cazanul cand temperatura gazelor de combustie depaseste cu mai mult de valoarea de la punerea in functiune. • Utilizati echipamente speciale pentru masurarea temperaturii gazelor de combustie.
30 °C
ro
Simbol Observatii Cauza Masuri pentru remediere Arzatorul nu porneste dupa o inchidere din termostat. Automatul de comanda si siguranta nu indica nici o defectiune.
Nu exista solicitare de caldura.
Arzatorul porneste pentru o scurta perioada de timp, dupa care se opreste si se aprinde indicatorul rosu.
Arzatorul nu porneste.
Arzatorul nu porneste.
Presiunea gazului este normala.
C a d e r e d e t e n s i u n e s a u defec t iune la a l imentarea electrica. Defectiune la automatul de comanda.
Termostat defect sau incorect reglat.
Automatul de comanda a fost blocat manual in mod intentionat.
Presostat pentru aer: nu se afla in pozitia de repaos. Reglaj incorect.
Contact lipit.
Verificati cauzele caderii de tensiune sau ale defectiunii la alimentarea electrica.
Inlocuiti automatul de comanda.
Reglati termostatul sau inlocuiti-l daca este nevoie.
D e b l o c a t i a u t o m a t u l d e comanda.
Reajustati presostatul. Verificati reglajul. Inlocuiti presostatul.
Verificati conductele de gaz. Curatati filtrul. Verificati presiunea de gaz sau inlocuiti vana de gaz.
Service
Defectiuni
Cauzele si remedierea defectiunilor In caz de defectiune, verificati mai intai daca sunt respectate urmatoarele cerinte: 1. Exista curent electric ? 2. Exista presiune de gaz? 3. Este robinetul de gaz deshis? 4 . S u n t r e g l a t e c o r e c t t o a t e echipemantele de control si siguranta, termostatul de lucru, presostatul dieferential de apa, etc.? Daca alarmele persista, verificati functionarea fiecarei componente in parte. Componentele de securitate importante nu trebuie reparate; acestea trebuie inlocuite cu piese originale.
Utilizati numai piese de schimb
originale. Deconectati arzatorul de la sursa de alimentare electrica inainte de efectuarea lucrarilor de service si intretinere. Dupa fiecare interventie : • Verificati combusita in conditii reale de exploatare (usi inchise, carcase montate, etc.) si verificati etanseitatea conductelor. • Inregistrati valorile in documentatia corespunzatoare.
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A26
Simbol Observatii Cauza Masuri pentru remediere
Service
Defectiuni
Ventilatorul arzatorului porneste. Arzatorul nu porneste.
Ventilatorul arzatorului porneste. Arzatorul nu porneste.
A r z a t o r u l p o r n e s t e , s e declanseaza aprinderea, apoi intra in avarie
Arzatorul se opreste in timpul functionarii.
Defectiune la servomotor.
Presostatul de aer: contactul nu se inchide.
F l a c a r a s l a b a i n t i m p u l pre-ventilarii sau pre-aprinderii.
Nu exista flacara la sfarsitul perioadei siguranta.
Debit de gaz setat incorect. Defect iune la sistemul de monitorizare a flacarii.
Polarizare incorecta (faza/nul) de la sursa de alimentare electrica pe mufa cu 7 poli.
Lipsa scanteie pentru aprindere. Scurt-circuit la electrod/electrozi.
Cablu de aprindere deteriorat sau defect.
Aprinzator defect. Automat de comanda si securitate
Electrovana nu se deschide.
Robinetii se blocheaza. Presostat aer: contactul se deschide in timpul pornirii sau in timpul funcionarii.
Defectiune flacara in timpul functionarii.
Infundarea clapetei de aer. Blocarea clapetei de aer. Eroare interna a servomotorului.
Reajustati presostatul. Verificati cablajul. Inlocuiti presostatul.
Ve r i f i ca t i vana . Ver i f i ca t i monitorizarea flacarii.
Reglati debitul de gaz. Verificati starea si pozitionarea sondei de i o n i z a r e i n f u n c t i e d e impamantare. Verificati starea si conexiunile circuitului de ionizare (cabluri si punti de masurare).
Verificati polaritatea mufei cu 7 poli.
Ajustati, curatati sau inlocuiti electrozii.
C o n e c t a t i s a u i n l o c u i t i cablul/cablurile.
Inlocuiti aprinzatorul. Inlocuiti automatul. Verificati cab la ju l in t re au tomat s i componentele externe.
Inlocuiti vana de gaz.
Verificati circuitul sondei de ionizare. Verificati sau inlocuiti automatul de comanda si securitate. Inlocuiti servomotorul.
ro
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A32 11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A 27
Service
Meniu de diagnosticare a defectelor.
Introducerea numarului de telefon “service” si a numarului contractului de mentenanta.
Pentru a accede la meniul de diagnoza a defectelor apasati pe orice tasta, fie ca arzatorul este in repaus, in functionare sau este “in avarie”. Este imposibil sa accesam meniul daca arzatorul este in faza de pornire. Vor apare simultan meniurile pe display - cu tastele sau plasati
cursorul pe meniul autodiagnoza si validati cu .
Vor aparea informatii despre ultima “avarie” prin simboluri care clipesc. Dedesubt sunt afisate urmatoarele date: curentul de ionizare, tensiunea retelei, pozitia clapetei de aer si numarul de porniri efectuate de arzator in momentul in care a intrat in avarie.
Cu ajutorul tastelor si este posibil sa cerem informatii despre ultimele 5 avarii aparute
(numarul avariei este afisat in coltul din stanga sus al display-ului). Dupa vizualizarea acestora, numarul de telefon “service” si numarul contractului de mentenanta vor fi afisate (nici o valoare nu este inscrisa din fabrica).
Parasiti meniul apasand tasta .
Cand simbolul corespunzator apare pe display:
Mentineti tasta apasata pana cand prima cifra incepe sa clipeasca (o apasare scurta
duce la parasirea meniului).
Cu ajutorul tastelor si puneti cifra dorita (liniuta jos = spatiu liber).
Cu tasta treceti la cifra urmatoare.
Cand numarul este complet, salvati-l cu .

Meniul datelor statistice arhivate in automat Pentru a accede la acest meniu, apasati orice tasta atunci cand arzatorul este in pauza, in functionare sau in alarma. Nu este posibil sa accesam meniul daca arzatorul este in faza de pornire.
Pe ecran apar 6 simboluri. Cu ajutorul tastelor sau plasati cursorul pe simbolul
meniului “date statistice” si validati cu .
Meniul date statistice regrupeaza 7 pozitii pe ecran. Navigarea intre ele se face cu ajutorul tastelor
si .
- Timp mediu de detectare a flacarii la ultimele 5 porniri.
- Numarul total de porniri ale arzatorului.
- Numarul total de alarme.
- Numarul total de ore de functionare la putere maxima.
11/2010 - Art. Nr. 4200 1029 6000A28
Service
- Numarul total de porniri dupa ultima resetare a contorului.
- Numarul total de alarme dupa ultima resetare a contorului.
- Numarul total de ore de functionare dupa ultima resetare a contorului.
- Numarul total de ore de functionare la putere maxima dupa ultima resetare a contorului.
- Numarul total de avarii “flacara parazita”
- Numarul total de avarii “lipsa flacara la sfarsitul timpului de siguranta”
- Numarul total de avarii “disparitia flacarii in timpul functionarii”
- Numarul de avarii “presostat aer lipit”
- Numarul de avarii “presostat aer nu inchide in timpul functionarii”
- Numarul de avarii “bascularea presostatului de aer in timpul functionarii”
- Numarul de defecte datorate functionarii necorespunzatoare a servomotorului
- Parasiti meniul apasand tasta .
29
ro
V G
2 .1
2 0
D P
V G
2 .1
6 0
D P
V G
2 .2
1 0
D P
P u
te re
a rz
a to
r m
n a tu
a lis
E m
is s
io n
r in
c a
p u
l d
e a
rd e
n e
a n c e
31
rn e r
a d
e l
b ru
c ia
to re
c o re
v a lo
rm n o rm
te p e
32
KN KL KN KL
VG2 DP - d3/4'' - Rp3/4 115 3/4'' 70 160 120 345
VG2 DP- d1''1/4'' - Rp1''1/4 55 1''1/4 80 175 145 380 64
113
min.
69
www.elco.net
Hotline
0810-400010
02-4631902
0848 808 808
0180-3526180
800-087887

Recommended