+ All Categories
Home > Documents > Valorificarea Potentialului Balnear in Statiunea Pucioasa

Valorificarea Potentialului Balnear in Statiunea Pucioasa

Date post: 20-Jul-2015
Category:
Upload: dragos-rauta
View: 470 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 30

Transcript

CAPITOLUL 1 CONSIDERAII GENERALEn acest capitol se va prezenta staiunea balneoclimateric Pucioasa,una dintre cele mai importante statiuni balneare din Romnia frecventat de foarte nulti turiti anual pentru tratarea unor afeciuni si nu numai.

1.1 Pozitie geografica i accesibilitate Pucioasa este un oras din judeul Dmbovia, Muntenia, Romnia. n trecut, localitatea purta numele Podurile, ns o dat cu dezvoltarea bilor i-a nsuit numele Pucioasa. Izvoarele minerale de pucioas i iod se afl n Pucioasa-Sat. Pucioasa este aezat pe cursul mijlociul al vii Ialomiei, la 20 km de Trgovite, n zona dealurilor subcarpatice, a cror nlime depesc cu puin 600 metri i sunt situate la 100 metri deasupra nivelului mrii. Oraul este situat n zona colinar central a judeului Dmbovia, la 81 de km fa de limita sudic i la 42 de km fa de limita nordic.Se afl la o distan aproximativ egal fa de Bucureti i de Braov, la 100 de km de fiecare. Se ntinde pe o distan de 8,75 km de-a lungul Vii Ialomiei ntre Miculeti i Zrfoaia i pe o lime de 7,37 km ntre Pucioasa-Sat i Maluri, avnd o suprafa total de 4239 hectare, dintre care teren intravilan 714,4 hectare i 3545 hectare extravilan. Se nvecineaz la nord cu comuna Moieni, oraul Fieni (satul Berevoeti) i comuna Bezdead, satul (Mgura), la sud cu comuna Brneti, satul Lculee, la est cu comunele Vrfuri, Valea Lung i Glodeni, iar la vest cu Vulcana Bi 1.2.Infrastructura Accesul rutier este lesnicios, localitatea fiind situat pe drumul naional DN 71 Trgovite Pietroia Sinaia, ntreinut i bine semnalizat. Ca urmare, deplasrile sunt posibile din toate zonele rii, iar pentru orae mari ca Ploieti, Braov i Bucureti, durata deplasrii auto este foarte scurt, de 1 1,5 ore.

De asemena, judeul este tranzitat i de o reea de cale ferat de 121 km, din care 55 km linii principale simple i 66 km linii secundare simple, pe rutele: 1. Bucureti, Titu, Geti, Piteti; 2.Titu, Trgovite, Pucioasa, Fieni, Pietroia 3. Trgovite, Mija, I.L. Caragiale, Ploieti. Transportul feroviar a scazut din punct de vedere calitativ, infrastructura situanduse mult sub standardele U.E

1.3 Cadrul natural 1.3.1. Relieful Rul Ialomia a format de-a lungul timpului trei terase, dispuse pe direcia nordsud denumite n popor poduri. Terasa care a devenit cea mai populat vatr a aezrilor umane este cea central. Terasa de jos a rmas o baz agrement, de exploatare a pietrei, a apei i a cultivrii pmntului denumit i Lunca Ialomiei. Terasa situat la cea mai mare nlime fa de cursul apei este populat, n trecut fiind o zon cu arbori, pomi fructiferi i fnea. Lungimea terasei centrala este de 4 km, iar limea ntre 300 i 700 de metri i se intinde de la locul unde Ialomia este traversat de calea ferat, pn la confluena rului Bizdidel cu Ialomia. Dealurile subcarpatice ale zonei sunt Strmina, Beja cu vrful Zpodie, Brezeanca, Mua, Ptrana, Bloiu, Curpeni (620 metri), Cornetu pe partea stng a Ialomiei i a Bizdidelului, iar Sptrelu-Mitropolie i Mldreanca pe partea dreapt, au nlimi variind ntre 500 i 700 de metri. n primvara anului 1940 s-au produs alunecri masive de teren, ca urmare a exploatrii gipsului pe versantul dealului Sptrelu. Alunecrile de ternen s-au intensificat n anii ploioi 1970 i 1975, din cauza extinderii carierei de gips n valea izvoarelor cu

pucioas, ca urmare a cererilor tot mai mari de gips din partea fabricii de la Fieni. Alunecrile au afectat vegetaia de arbori, au provocat degradri ale reliefului i peisajului oraului. n 1975 a fost construit un baraj cu scopul de a ocroti zona agricol prin mrginirea i dirijarea organizat a apelor Ialomiei. 1.3.2. Hidrografia Raul Ialomia izvorate din circul glaciar numit Obrsia Ialomitei, de pe versantul sudic al masivului Bucegi, de sub vf. Piatra Obrsiei, de la 2 395 m altitudine, din apropiere de vf. Omu. Pe masura ce coboara in zona subcarpatica, albia raului Ialomita se largeste, iar in aval de orasul Fieni, apele sunt retinute in acumularea Pucioasa ( volum 3,5 mil.mc). Izvoarele sulfuroase au o mare concentratie (1.152mg/l), sulfatate, clorurate, slab bicarbonate, calcice, sodice, magnezice ce au determinat dezvoltarea statiunii balneoclimaterice de interes general, cu functionare permanenta. Lacul Pucioasa este un lac antropic, construit pe cursul superior al rului Ialomita, intrat n circuitul hidroenergetic si de alimentare cu apa n anul 1974.. Acumularea asigur alimentarea staiei de tratare a oraului Pucioasa, pentrufurnizarea de ap potabil i alimentarea cu ap industrial a unor consumatori din aval. Apele minerale de la Pucioasa sunt utilizate in tratamentul afectiunilor reumatismale degenerative, a celor neurologice periferice, dermatologice si otorinolaringologice. Procedeele si instalatiile din complexul sanatorial cuprind bai calde cu apa minerala la cada si bazin, piscine pentru kinetoterapie, instalatii pentru ergoterapie, inhalatii si aerosoli.

1.3.3. Aspecte climatice Elementele climatice din zona Pucioasei, cum sunt precipitatile , evapotranspiratia, presiunea,umiditatea atmosferica sunt conditionate si determinate de etajareareliefului.

Asezata intr-o mica depresiune , ea beneficiaza de o temperature blanda si placuta in toate anotimpurile anului, inregistrandu-se o temperature medie anuala de 9oC. Media temperaturilor din luna ianuarie se ridica la -20C, iar cea din luna iulie la +20o C. Cea mai scazuta temperature inregistrata la Pucioasa a fost de -23,5o C. Observatii meteorologice au inceput sa se face la statia Teis, in apropierea Pucioasei, in anul 1895, iar pentru precipitatii atmosferice din anul 1889. Temperatura mijlocie anuala a aerului este de 9,7o C , iar in timpul verii de 19.5oC. Umezeala reletiva a aerului in timpul verii este de 66%, iar presiunea atmosferica, in timpul verii ,in termen mijlociu este de 735,3mm. Media zilelor senine se ridica intre 110-120 pe an si 120-140 de zile acoperite. Precipitatile sunt direct conditionade de forma de relief, Pucioasei corespunzandu-i cantitatile de 700mm lunar,cea mai ploioasa fiind luna Iunie 1.3.3 Vegetatia si fauna

Fauna este bogat i divers, ca o consecin a varietii ecosistemelor acvatice i terestre. Gradul mare de mpdurire al judeului, n special n zona montan i subcarpatic, asigur condiii bune de via pentru multe specii de animale de interes cinegetic i tiinific. O mare varietate de specii de flor i faun prezint o importan economic deosebit, cu multiple utilizri n diverse sectoare ale economiei. Principalele resurse biologice din flora spontan valorificate economic sunt ciupercile, fructele de pdure, plantele medicinale. n dealurile subcarpatice, alterneaz pdurile de foioase i gorunete, iar n zonele de cmpie apar insular pduri de mces, corn, n timp ce la nivelul solului exist o bogat ptur de erbacee n ceea ce priveste fauna, in zona de deal triesc roztoare, cele mai reprezentative fiind iepurele, jderul, veveria, precum i unele carnivore: ursul i lupul. n silvostepa se pot ntlni roztoare, reptile i psri cum sunt cocoul i coofana. n apele rurilor exist o varietate de specii de peti, cei mai ntlniti fiind pstrvul, cleanul i mreana, iar n bli predomin crapul i carasul..

1.3.5. Natura protejata Pe teritoriul administrativ al comunelor Viina i Petreti, n lunca Neajlovului se afl Rezervaia natural de narcise, de interes naional, inclus n H.G. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie natural protejat pentru noi zone,.ofer condiii optime de dezvoltare speciei ocrotite de lege, Narcissus stellaris.

1.4 Cadrul socio-economic 1.4.1. Populatia Orasul Pucioasa are astazi aproximativ 16400 de locuitori si s-a format prin contopirea asezarilor Serbanesti, Podurile de Jos, Podurile de Sus si Zarafoaia primind statutul de oras in 1911. 1.4.2. Economia In orasul pucioasa nu exista o zona industriala compacta, agentii economici fiind raspanditi in aproape toate cartierele orasului. Cele mai importante ramuri economice reprezentate de agentii economici sunt industria textila, industria chimica, industria alimentara, industria lemnului si a mobilei, constructii si prestari servicii. Alte produse ale agentilor economici din Pucioasa sunt materiale tipografice, lumanari ornamentale, fenestratii, mobilier de gradina, produse din hartie, ambalaje blister, ornamente de pom. Agricultura este reprezentata in primul rand de plantatiile de pomi fructiferi, iar principalele produse vegetale obtinute sunt porumb pentru boabe, cartofi, legume, yomate, varza etc. Cresterea animalelor ocupa un loc important in agricultura orasului, in special in ceea ce priveste bovinele, ovinele, caprinele si porcinele. Nu este neglijata nici cresterea pasarilor si a albinelor. Ramura economic principal este turismul balnear, oraul avnd un statut de staiune balneo-climateric.

1.4. Probleme de mediu si si factori naturali de risc . Dat fiind faptul c atmosfera reprezint cel mai larg i imprevizibil factor de propagare al poluanilor, ale cror efecte sunt resimite n mod direct i indirect de ctre om i celelalte componente ale mediului, se impune ca prevenirea polurii atmosferei s constituie o problem de interes public, la nivel local, regional i naional. Pentru factorul de mediu aer, problemele actuale sunt:efectul de ser,distrugerea stratului de ozon,acidifierea,poluarea cu noxe,poluarea cu particulele n suspensie Agenia pentru Protecia Mediului Dmbovia efectueaz, ncepnd cu anul 2000, inventarul emisiilor de poluani n atmosfer, utiliznd metodologiile. Dintre poluanii reglementai prin Protocolul de la Kyoto s-au inventariat emisiile de dioxid de carbon, oxid azotos i metan, fiind calculate pentru anul 2006, urmtoarele valori:dioxid de carbon: 1.222.032 t,oxizi de azot: 46,65 tmetan: 15.444,57 t Impactul produs asupra calitatii cursurilor de apa se imparte in 2 categorii: 1.cele produse de ape uzate oreneti (industrial menajere) insuficient epurate, descrcate n cursuri de ru (Ialomia receptor pentru ape uzate din localitile Fieni, Pucioasa, Trgovite; Neajlov receptor pentru ape uzate de la staia de epurare a oraului Geti, Cricov receptor pentru apele uzate descrcate din staiile de epurare Moreni i I.L. Caragiale) 2. impactul produs asupra cursurilor de ap ce strbat arealul de activitate al schelelor petroliereorganizate n uniti de producie la Moreni, Geti, Trgovite. Cele mai afectate cursuri de ap sunt: Cricov, Pscov, Cezeanu, Cobia, Potopu, Strmbu, Saru,Slnic, unde se nregistreaz concentraii peste limitele admisibile ale clasei I de calitate la indicatori de caracterizare a strii de mineralizare i impurificare cu produse petroliere, urmare impactului scurgerilor de ape tehnologice i de zcminte.

Capitolul 2 Analiza potenialului balneoclimateric

Potenialul turistic balnear reprezint o categorie aparte de resurse turistice, fiindcea mai veche i caracteristic form de turism practicat n Romnia balneoturismul.El cuprinde apele minerale i termale, nmolurile i gazele terapeutice, lacurile i sareaterapeutic. n capitolul ce urmeaz se va analiza potenialul balneoclimateric al staiunii Pucioasa.Se cunote deja c n aceast zon exist un potenial balnear deosebit de variat . 2.1 Apele minerale Apele minerale i termale reprezint principalul factor de cur din Romnia careeste valorificat prin cur extern i intern, dar i prin mbuteliere ca ap de mas. 2.1.1 Zcmntul hidrotermal Numele Statiunii Pucioasa provine de la existenta in zona a unor mari zacaminte de pucioasa (sulf). Ape minerale sulfatate, sulfuroase, calcice, sodice, hipotone , magnezice au determinat dezvoltarea statiunii balneoclimaterice de interes general, cu functionare permanenta. . 2.1.2 Modalitati de exploatare si valorificare a resurelor existente Inca de pe vremea romanilor aceste rezerve de sulf au fost exploatate prin minerit subteran. Toate aceste resure sunt valorificate prin utilizarea lor in tratamentele diferite, in functie de anumite indicatii terapeutice, cu ajutorul unor instalaii de tratament: - instalatii pentru bai calde cu apa minerala; - bazine pentru chinetoterapie; - instalatii pentru parafangoterapie; - instalatii pentru aerosoli si inhalatii; - instalatii pentru electroterapie si hidroterapie; - sali de gimnastica medicala.

Structurile specifice pentru servicii balneare (cazare si tratament) se realizeaza in prezent in 2baze de tratament:Policlinica balneara Pucioasa, care apartine de SC Turism Pucioasa SA si Complexul CeresApartinand de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. 2.1.3Indicaii terapeutice Organizarea diferitelor tipuri de cure care verifica factorii naturali ai statiunii Pucioasase face in functie de scopul profilactic, curativ sau recuperator. Organizarea diferitelor tipuri de cure care verifica factorii naturali ai statiunii Pucioasase face in functie de scopul profilactic, curativ sau recuperator. 2.1.4. Afeciuni ale aparatului locomotor n cadrul acestor afeciuni sunt incluse afeciuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, abarticulare, sechele post-traumatice ale minilor i picioarelor etc. Pentru recuperarea n cadrul acestor afeciuni se urmreasc urmtoarele obiective: - combaterea durerii i a inflamaiei; - prevenirea deformaiilor i a anchilozelor;etc n cadrul REUMATISMELOR INFLAMATORII, cura n scop profilactic este indicat n strile alergice dup reumatism poliarticulat acut sau dup infeciile de focar, pe un teren hiperreactiv i cu instabilitate imunologic, cu algii articulare sau abarticulare. Cura n scop terapeutic este indicat n POLIARTITA REUMATOID, ca i n SPONDILITA ANCHILOZANT, forme de evoluie, centrale sau periferice, ARTRITE PSORIAZICE. n cadrul REUMATISMELOR DEGENERATIVE, cura n scop profilactic se recomand strilor PREARTROZICE la copii, adolesceni, tineri cu tulburri statice ale aparatului locomotor, tipuri constituionale hipermobile i laxitate capsulo-ligamentar i mioarticular cu tendin de obezitate i sedentarism, n condiii de munc cu solicitare muscular i tulburri circulatorii periferice; se recomand, de asemenea, n spondiloze cervicale, lomabr, dorsal - simple - compensate, fr manifestri de blocare, n

coxartroz la debut compensat sau uor invalidat, ct i n poliartrozele localizate la mini i la picioare. Cura n scop terapeutic este recomandat pentru acele stri de boal cu recidive, uor sau moderat decompensate de capacitatea de munc relativ pstrat,uor sau moderat afectat din cadrul urmtoarelor afeciuni - stri dureroase cronice dup laminectomie lombar pentru hernie de disc uor sau moderat decompensat; - tulburri statice vertebrale uoare, medii, moderate; - coxartrozele: forme uoare, moderate, avansate, decompensate, precum i formele operate; - gonartrozele, forme uoare, moderat decompensate; - artrozele minilor poliartroze, n general. Cura pentru recuperare se recomand pentru formele de boal care genereaz incapacitatea temporar de munc, precum cele cu deficit funcional i potenial invalidant, cum ar fi spondilozele: cervical, dorsal, lombar,coxatrozele, gonartrozele i poliartrozelor. n cadrul REUMATISMELOR ABARTICULARE, cura n scop profilactic, terapeutic sau de recuperare este recomandat n cazul urmtoarelor afeciuni: tendinoze, miogeloze, spondilogene, tendoperiostoze secundare artrozelor, paniculoze, poniculite, fibrozite, periartrita scapulohumeral etc. Cura n scop de recuperare este indicat n cazul redorilor articulare postraumatice, oldului operat, algodistrofiei postraumatice ale nervilor periferici, suferinzilor dup leziuni de tendoane, retraciei ischemice Wolckmann nechirurgicale, suferinelor complexe neuromusculo-articulare, artrozelor posttraumatice ale centurilor. Leziunile articulare pot fi la un moment dat punctul de instalare al unei infecii i cumsulful se fixeaz att pe articulaiile bolnave ct i pe cele relativ sntoase, medicul P. Dumitrescu ar fi ndreptit s prescrie bi sulfuroase la toi cetenii de peste 45 de ani nu numai ca tonic ci i ca mijloc preventiv al afeciunilor articulare. Afeciuni neurologice periferice Aceste afeciuni reprezint o larg categorie de neuropatii a cror frecven este sporit datorit - n parte - creterii numrului de traumatisme din cauze rutiere.

Posibilitile de recuperare n staiune pun accentul pe KINETOTERAPIE n bazine corespunztoare i sli de gimnastic, masaj, electroterapie, termoterapie etc. Cura n scop terapeutic se recomand pentru urmtoarele afeciuni: - pareze uoare, recente, cu potanial evolutiv favorabil i sechele minore dup polineuropatii; - modificri secundare, tardive, de uzur, dup poliomelit. Cur de recuperare este indicat pentru: - paraliziile i parazele posttraumatice ale membrelor; - polineuropatiile dup faza acut;- sindromul de coad de cal; - sechele dup poliomelita cu afectri secundare ale tendoanelor, n vederea unor operaii corectoare. Cura de recuperare n staiune se refer la: - evitarea pierderilor de mobilitate i for muscular datorate denervrii, imobilizrii prelungite sau leziunilor articulare, musculare, etc.; - reluarea activitii pe msura inervrii i dezvoltrii unor funcii compensatorii la nivelul segmentelor afectate; - reeducarea progresiv a sensibilitii, nlturarea tulburrilor trofice i vegetativ Afeciuni ale sistemului nervos central n domeniul afeciunilor sistemului nervos central, apele minerale sulfuroase sunt recomandate n scop terapeutic i recuperator n paraparezele sechelate tardive, pentru tratamentul complicaiilor osteoarticulare, circulatorii i trofice, precum i la bolnavii cu mers protezat; de asemenea, sunt recomandate pentru formele postinfecioase mielitice dup factori compresivi, dup arahnoidite spinacronice sau posttraumatice. Recomandarea apelor sulfuroase n astfel de afeciuni se bazeaz pe aciunea lor trofic, metabolic, de intensificare a proceselor oxidative i antitoxice ca i pentru activarea circulaiei locale, urmat de resorbia proceselor inflamatorii cronice.. Pe lang aceste mai sunt multe alte afeciuni ce pot fi tratate aici . 2.1.5 Protectia resurselor hidrotermale si a mediului .

Din cauza alunecarilor de teren antrenate foarte mult in timpul cutremurelor si si de exploatarea neintrerupta a gipsului din 1942 si pana astazi, izvoarele termale au trebuit astupate.Pentru a depasi dificultatile in exploatarea apelor minerale de pucioasa s-a infiintat societatea cooperativa Sfintii Trei Ierarhi in anul 1912, care a obtinut rezultate semnificative. Dezvoltarea permanenta si cresterea numarului de blonavi ce vin la tratament a impus reamenajarea izvoarelor si pomparea apei direct la sursa de utilizare catre bazele de tratament. 2.2 Bioclimatul zonei Bioclimatul de crutare este tipul de bioclimat cu o solicitare neurovegetativ i endocrin foarte slab, caracterizat prin valori medii lunare (termice , de umiditate, presiune atmosferic etc.) moderate i fr variaii mari. Beneficiaz de tratament n staiunile aflate in acest bioclimat bolnavii cu rezerve funcionale epuizate, convalescentii, hiperreactivii, persoanele cu varst naintat. Acesta este, indeosebi, climatul indicat pentru odihn i ofer cele multe si bune condiii pentru trimitere la cur. Aclimatizarea organismului, la sosirea n staiune, se face uor, iar reaciile sunt atenuate. 2.3 Alte resurse turistice 2.3.1 In localitate Orasul Pucioasa reprezinta singura oferta de turism balnear din judet,fiind de altfel si singura statiune turistica de interes national atestata oficial din judetul Dambovita. Printre obiectivele turistice se enumera Muzeul de etnografie, adapostit intr-o casa veche de doua secole, Parcul Independentei, ce dateaza din secolul XIX si se afla la o distanta de 300m fata de cele doua baze de tratament. Un alt obiectiv turistic este Cetatea Sfanta Noul Ierusalim, Lacul de acumulare Pucioasa situat la o altitudine de 418m si cu o suprafata de 91ha.

2.3.2 n aria limitrof Judeul Dmbovia constituie o zon turistic de mare interes datorit

numeroaselor vestigii ale trecutului istoric, a unor monumente de art de o valoare considerabil.Alte obiective turistice aflate in imediata apropiere a orasului Pucioasa sunt Curtea Domneasc din Trgovite cu Turnul Chindiei, Mnstirea Dealu, Mnstirea Viforta, Centrul ecumenic Vulcana Bi (avnd n prezent o biseric ortodox, o moschee i o sinagog ), Palatul Brncovenesc de la Potlogi. De asemenea, in judeul Dmbovia exist numeroase posibiliti de agrement pentru turiti: se pot face excursii n masivul Bucegi si se pot vizita monumentele istorice, arheologice i religioase din mprejurimi. Mai pot fi vizitate ruinele conacului Vcreti, Biserica Stela, Biserica Androneti, Muzeul de arheologie, Muzeul scriitorilor, Muzeul tiparului i al crii vechi. Statiunea Pucioasa se afla la doar 40km de Sinaia, ceea ce reprezinta un alt obiectiv turistic situat in apropiere. n urma celor de mai sus putem afima ca Pucioasa este o destinaie turistic de mare importan pentru Romnia si cu toate c ea ofer o serie deposibiliti de petrecere a timpului liber nu este destul de promovat.

Capitolul 3 Stadiul actual de valorificare

n acest capitol se vor prezenta formele de turism practicate n statiunea balneoclimaterica Pucioasa i se vor analiza structurile de primire turistica precum i circulaia turistic n aceast zon pentru 3.1 Formele de turism practicabile Statiunea ballneoclimateric Pucioasa atrage numerosi turisti la odihn i tratament,ea fiind totodata cunoscuta si pentru celelate forme de turism practicate in zona precum turism cultural,turism religios , ,turism balnear i agroturism. Statiunea Pucioasa este mic, dar cochet i ospitalier i te atrage prin frumusei i bun gust n tot ceea ce ti expune. Din punct de vedere al turismului cultural,aceasta este zona care a polarizat i continu s polarizeze cel mai mult ntreaga activitate de agrement i manifestri culturale. Unitatea acestor obiective rmne de necontestat pentru o lume divers venit la bi, care trebuie s gseasc potrivit necesitilor ei, sursele corespunztoare de a o satisface. Ele i aduc o contribuie la tot ce nseamn oper de cultur i de civilizaie pentru cetenii ei, i nu numai ai ei. Amatorii de cunoaterea comorilor satului romnesc de odinioar se pot opri, vizavi de"Casa Portughez", la Muzeul de Etnografie al oraului, adpostit ntr-o cas veche de dou veacuri, tot a Dobretilor Casa Dobrescu Parcul a fost opera veteranilor din rzboiul de la 1877 - 1878, i se numete "Parcul Independenei", la intrarea lui fiind ridicat Monumentul Eroilor Neamului, oper a sculptorului Liviu Brezeanu. Nu ntmpltor n anul 1927 s-a serbat n acest loc, semicentenarul cuceririi independenei de stat a Romniei. n locul pavilionului, distrus printr-un incendiu n anul 1965, i pe al crui tavan N.Grigorescu pictase cele 9 muze, se afl astzi un impuntor Centru Culturalcare ofer sptmnal programe variate, cuprinznd simpozioane, ntlniri cu personaliti, prezentare de carte, expoziii, spectacole de teatru ale echipelor bucuretene, de divertisment i muzic. Un centru de cultur care poate satisface orice gust artistic i de cutri tiinifice.

n ceea ce priveste turismul religios puteam spune ca in oras nu exista manastiri ,acestea fiind situate la cativa km de oras.Cele mai importane sunt Schitul Bunea din Vulcana Pandele i Cetatea Noul Ierusalim. Schitul Pandele este un monument istoric cu arhitectur tipic vremii domniei lui Matei Basarab, declarat relativ de curnd mnstire. Despre Cetatea Noul Ierusalim se spune c este o mnstire controversat ,nerecunoscut de Biserica Ortodox Romn.I se mai spune i Cetatea Sfnt Noul Ierusalim. Agroturismul este practicat in comunele din jurul oraului ,dar cele mai cunoscute localiti pentru practicarea agroturismului sunt Moroeni i Pietroia situate in apopierea oraului Pucioasa. n ceea ce privete turismul balnear Pucioasa este una din cele mai cunoscute staiuni balneoclimaterice din Romnia. Pucioasa apare ca o localitate terasat, structurat pe trei etaje, semnnd cu piaa unui imens amfiteatru grec, dealurile i pdurile oferind un aer foarte ozonizat, important n curele balneare, aerosol i ioni negativi ce favorizeaz refacerea fizic i eliminarea stresului. Darurile naturii nu se opresc aici, n subsol existnd surse de ape minerale, sulfuroase, hidrocarbonatate, calcice. 3.2 Structurile turistice Prin structurile turistice se nelege ansamblul structurilor de primire,de alimentaie,de tratament i de agrement care ne arat gradul de dezvoltare al turismului dintr o anumi zon.

3.2.1 Structuri turistice de primire

Prin structuri de primire turistice se nelege orice construcii i amenajri destinate prin proiectare i execuie, cazrii sau servirii mesei pentru turiti, impreun cu serviciile specifice aferente. Structurile de primire turistice cu funcie de cazare se clasific pe stele, si respectiv pe flori (margarete) in cazul pensiunilor turistice rurale, in funcie de caracteristicile constructive, dotrile i calitatea serviciilor. Tabel nr 3.1Numrul unitilor de cazare pe tipuri de structuri turistice Structura de cazare Total Hoteluri Hanuri i moteluri Cabane turistice Vile turistice Tabere elevi i precolari Pensiuni turistice urbane Pensiuni turistice rurale Anii 2007 43 10 3 4 1 4 9 11 2008 47 10 3 5 1 4 9 14 2009 55 11 3 5 1 4 9 12 2010 56 11 3 5 1 4 9 14

Sursa: Anuarul Statistic al judeului Dambovia

Grafic nr. 3.1 Evoluia unitilor de cazare pe tipuri de structuri turistice

16 14 12 Hoteluri 10 8 6 4 2 0 2007 2008 2009 2010 Hanuri si moteluri Cabane turistice Vile turistice Tabere elevi si prescolari Pensiuni turistice urbane Pensiuni turistice rurale

Pe parcursul celor 4 ani, se pot observa urmatoarele: pe totalul judeului se observ o oscilaie a numrului structurii de primire caban turistic, ceea ce nseamn c n judeul Dmbovia nu s-au fcut investitii n fiecare an; numrul hanurilor, motelurilor, vilelor turistice i al taberelor de elevi i precolari a rmas constant n toat aceast perioad; numrul hotelurilor i al pensiunilor turistice urbane a rmas aproape neschimbat, ceea ce denot cota scazut a investiiilor pentru aceste categorii;

Tabel nr 3.2 Capacitatea de cazare Anii Capacitatea (locuri) de cazare

2007

2 165

2008 2009 2010 Sursa: INSSE

2 191 2 391 2 402

Grafic nr 3.2 Capacitate cazare

2450 2400 2350 2300 2250 2200 2150 2100 2050 2000

capacitate cazare

2007

2008

2009

2010

Din tabelul de mai sus se observ capacitatea de cazare care a fluctuat n perioada 2007 - 2010, nregistrnd n anul 2010 cel mai mare numr de locuri, iar n 2007, cea mai mic valoare. Diferena ntre anii 2007 si 2008 reflect o lips a investiiilor n unitile de cazare, lucru care s-a realizat ncepnd cu anul 2008, ceea ce se poate datora schimbrii preferinelor turitilor n legtur cu destinaia aleas ca urmare a calitii nesatisfctoare a serviciilor prestate de ctre agenii locali fa de cele practicate la nivel internaional. Un factor important ce a determinat aceast evoluie este reprezentat i de scderea puterii de cumprare a populaiei Romniei, datorit creterii mici a veniturilor n raport cu saltul preurilor. Tabel nr 3.3Uniti de cazare pe categorii de confort

Grad de confort

Numr

uniti

de

(nr stele/ nr. flori) cazare 1 stea 4 2 stele 16 3 stele 16 2 flori 2 3 flori 8 4 flori 2 Sursa: Ministerul Dezvoltrii Regionale si Turismului

Grafic nr 3.3 Proportia unittilor de cazare pe categorii de confort

2; 4% 8; 17%

4; 8%

1 stea 2; 4% 16; 34% 2 stele 3 stele 2 flori 3 flori 4 flori

16; 33%

Din tabelul de mai sus se observ faptul c judeul Dmbovia are un potenial turistic ridicat datorit numrului mare de uniti de cazare. Cele mai multe se ncadreaz la categoria de 2 i 3 stele, 4 unitai la categoria de o stea. n cazul pensiunilor clasificate pe flori (margarete), cele mai multe se gasesc la categoria de 3 flori, la 2 i 4 flori figurnd dect 2 unitti. Acest fapt demonstreaz lipsa dezvoltarii potenialului turistic i lipsa investiiilor n uniti de cazare si modernizarea lor. 3.2.2 Structuri turistice de alimentatie

Activitile de alimentaie public ca prestaie turistic influeneaz atractivitatea ofertei turistice determinand mutaii n dinamica si orientarea fluxurilor turistice. Acestea trebuie s fie prezente ntr-o gam larg de uniti pentru a putea satisface ct mai multe cerine. Este necesar ca activitatea de alimentaie public s fie prezent n toate momentele cheie ale turismului, trebuie s raspund deopotriv att cerinelor turistilor autohtoni ct i turitilor strini. Tabel nr 3.4 Clasificarea unitilor de alimentaie Clasificare Numr uniti de (nr. stele) alimentaie 1 stea 4 2 stele 21 3 stele 14 Sursa: Ministerul Dezvoltrii Regionale si Turismului Grafic nr 3.4 Distribuia unitilor de alimentaie pe numrul de stele

10%

36% 1 stea 2 stele 3 stele

54%

Din tabelul nr.3.4 se evideniaz numrul mare de uniti de alimentaie ncadrate la categoria 2 stele, n timp ce la categoria de 1 stea figureaz doar 4 uniti. Cele de 3 stele nu sunt numeroase, doar 14, ceea ce demonstreaz lipsa investiiilor si a procuprii de a dezvolta echipamnetele de alimentaie. 3.2.3.Structuri turistice de tratament

Oraul Pucioasa se afl pe cursul superior al rului Ialomia, se nvecineaz cu oraul Fieni i este amplasat la circa 100 km de trei mari orae ale rii: Bucureti (unde se afl cel mai apropiat aeroport), Braov i Piteti. Indicaiile terapeutice pentru tratamente in statiune sunt afeciuni reumatismale degenerative abarticulare, inflamatorii, post-traumatice si postoperatorii ale aparatului locomotor, afeciuni respiratorii, afeciuni ORL, afeciuni dermatologice. De asemenea, aici sunt tratate cu bune rezultate boli de nutritie, de metabolism si afectiuni specifice unor boli profesionale. Tipurile de proceduri folosite sunt bi calde cu ape minerale n czi i bazine, bi de plante, mpachetri cu parafin, termoterapie, kinetoterapie,inhalaii, aerosoli i electroterapie. 3.2.4 Structuri turistice de agrement Agrementul se defineste ca fiind ansamblul mijloacelor,echipamentelor,

evenimentelor i formelor oferite de uniti, staiuni sau zone turistice, capabil s asigure individului sau grupului social o stare de bun dispoziie, de plcere, s dea senzaia unei satisfacii, mpliniri i s lase o impresie i o amintire favorabil. Tabel nr 3.5 Centre de agrement Centrul agrement Vantorul Cerbul Cprioara Stejarul de Localizare Moroeni Moroeni Moroeni Voineti Numr vile 4 5 5 2 Numr locuri 165 194 126 64

3.3 Ciculaia turistic Analiza indicatorilor turistici reflect distribuia i evoluia n timp a cererii turistice globale, externe i interne. Ei reflect de asemenea comportamentul cererii privind numrul

de sosiri, numrul de nnoptari, indicele de dinamic, ritmul de cretere, durata medie a sejurului i densitatea circulaiei turistice. 3.3.1Numr sosiri Tabel nr 3.6 Numrul de sosiri Anii Nr. sosiri (mii persoane)

200758 200

200860 900

200968 400

201072 300

Sursa: Anuarul Statisic al judeului Dmbovia

Grafic nr 3.5 Num[rul de sosiri

80,000 70,000 60,000 50,000 40,000 30,000 20,000 10,000 0 2007 2008 2009 2010 nr turisti

Din tabelul de mai sus se observ faptul c att numarul de turisti sosii, ct i numrul nnoptrilor au crescut din anul 2005 pn n 2008. Cea mai ridicat valoare este n anul 2008. Creterea numrului sosirilor i a nnoptrilor se datoreaz dezvoltrii continue a judeului din punct de vedere turistic. 3.3.2 Numr nnoptri

Tabel nr 3.7Numrul de nnoptri Anii Nr. nnoptri (mii persoane)

2007 243 800 2008 248 600 2009 267 900 2010 302 200 Sursa: Anuarul Statisic al judeului Dmbovia Grafic nr 3.6 Num[r innoptari

350,000 300,000 250,000 200,000 150,000 100,000 50,000 0 2007 2008 2009 2010 nr innoptari

Din tabelul de mai sus se observ faptul c att numarul de turisti sosii, ct i numrul nnoptrilor au crescut din anul 2005 pn n 2008. Cea mai ridicat valoare este n anul 2008. Creterea numrului sosirilor i a nnoptrilor se datoreaz dezvoltrii continue a judeului din punct de vedere turistic.

3.3.3

Durata medie a sejurului

Tabel 3.8 Durata medie a sejurului Anii Nr. turiti Nr. nnoptri243 800 248 600 267 900 302 200

Durata medie a sejurului (zile) 4,18 4,08 3,91 4,17

2007 58 200 2008 60 900 2009 68 400 2010 72 300 Sursa: INSSE

Grafic 3.7Distribuia duratei medii a sejurului

4,2 4,15 4,1 4,05 4 3,95 3,9 3,85 3,8 3,75 2007 2008 2009 2010 1 4,18 4,08 3,91 4,17

3.3.4

Densitatea circulaiei turistice

Tabel nr 3.9Densitatea circulaiei turistice Anii 2007 2008 2009 2010 Turist/km 214,35 15,02

16,8717,83

Grafic nr 3.8 Dencitatea circulatiei turistice

18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 2007 2008 2009 2010 turist

Prin intermediu indicatorilor circulatoiei turistice faci situatii comparative pentru a depista fluctuatia cresterii sau descresterii acestora.In functie de aceste rezulatate guvernul va stii ce politici sa adopte.Cunoastere numarului de turisti trebuie luata in considerare pentru a asigura conditii mai bune pentru vizitatori.

CAPITOLUL 4 PROPUNERI PRIVIND MODERNIZAREA I DEZVOLTAREA TURISMULUI IN STATIUNEA PUCIOASAn acest capitol se vor analiza strategiile de dezvoltare a turismului n regiune,regiune cu un potenial turistic ridicat dar putem spune neexploatat i n final vom elabora cteva propuneri pentru dezvoltarea acestei staiuni. 4.1 Strategia de dezvoltare a turismului 4.1.1 In domeniul infrastructurii generale Amenajarea turistica reprezinta o strategie de dezvoltare a ofertei turistice. Ca n orice alt domeniu al activitatii economice, abordarea de marketing a turismului presupune o planificare a dezvoltarii acestuia, la nivel macro- si microeconomic. Experienta practica a dezvoltarii turismului acumulata n decursul ultimelor decenii demonstreaza rolul fundamental al planificarii turismului n sustinerea unei dezvoltari echilibrate, cu beneficii economico-sociale, dar si ecologice; acestea se realizeaza n trei directii: economica, geografica si politicPlanificarea in turism face parte din procesul de ansamblu de luare a deciziilor, asigurandu-se precizarea obiectivelor de atins, stabilirea variantelor de actiune, implementarea acestora si evaluarea rezultatelor care se obtin pe seama lor. In cadrul planificarii strategice, intalnim lansarea pe piata a noi produse si servicii turistice si modificarea celor existente, participarea la targuri si expozitii, afise, pliante, brosuri etc. Alimentatia public,alturi de baya de cazare i cea terapeutic,contribuie la conturarea profitului staiunii i la creterea puterii de atracie. Dezvoltarea infrastructurii de baz const n reabilitarea i modernizarea sistemului stradal,a construirii de locuine,reabilitarea sistemului de termoficarea a oraului,a infrastrusturii de transport i sprijinirea firmelor pentru dezvoltarea de servicii i produse Functia balneoclimaterica a turismului balnear se completeaza cu cea recreativa. Excursiile in regiune, cu o pondere tot mai insemnata, confera statiunii si o functie turistica

cu caracter specific. In acest sens, in jurul statiunii se contureaza o arie imediata de interes turistic si o arie apropiata, aceasta din urma formata din celelalte statiuni si alte obiective turistice. 4.1.2. In domeniul infrastructurii specifice Turismul de tratament este o forma specifica a turismului de odihna care a luat o mare amploare nu atat ca urmare a dorintei de a preveni anumite imbolnaviri, cat mai ales cresterii surmenajului si a bolilor profesionale determinate de ritmul vietii moderne. Din aceasta cauza el este legat mai mult de anumite statiuni cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice, pentru apele minerale, termale, pentru namoluri, mofete, etc. situate intr-un climat de crutare. Este si motivul pentru care el reprezinta una dintre formele de circulatie turistica cele mai constante, cu o clientela relativ stabila, care contribuie la ridicarea coeficientilor de utilizare a capacitatii de cazare si la realizare a unor incasari medii sporite pe zi / turist. Dintre toate segmentele de turism, turismul balnear este singura forma de turism care se bazeaza pe un potential permanent, de mare complexitate, practic inepuizabil si independent de conditiile atmosferice, ceea ce a determinat dorinta de formulare a unei strategii de dezvoltare. Deoarece aceasta activitate trebuie sa se deschida catre circuitul international al bunurilor, serviciilor si persoanelor, se impune un efort sustinut de crestere a competitivitatii prin modernizarea produsului oferit si a distributiei informatiilor. Aceasta strategie va deveni cu atat mai fructuoasa, cu cat se va inscrie mai rapid in cadrul actiunilor economice concertate. n staiunea Pucioasa,turismul balnear este considerat promotor al serviciilor de calitate si accelerator al procesului de privatizare n cadrul unei restructurri rapide,influenat precumpnitor de exigenele pieei naionale.Cura balneara n scop terapeutic este urmat de bolnavii care au nevoie de un tratament complex,n condiii de sanatoriyareunde exista o bay material corespunzatoare i asisten medical de specialitate. 4.3 Propuneri

Valorificarea a potenialului turistic n condiiile dezvoltrii durabile a acestei activiti presupune modernizarea i diversificarea produsului turistic balnear, cu accent pe specificitate astfel nct orasul Pucioasa sa devin o destinaie turistic cu specific propriu bine individualizat i amenajarea la standarde europene a unor zone,staiuni turistice i agroturistice din imprejurimi pentru forme diversificate de turism cum sunt turismul montan, ecoturismul, turismul cultural, religios, de agrement, de afaceri i de aventur. Alte posibiliti sunt reprezentate de modernizarea infrastructurii turistice in toate localitile cu profil turistic i agroturistic, atragerea de fonduri din surse interne i externe pentru investiii n turism i agroturism i organizarea i dezvoltarea aciunilor de agreement diferentiat pe varste Este recomandat iniierea unei campanii la nivel naional de informare a populaiei cu privire la obiectivele turistice existente, prin diverse mijloace, inclusiv crearea unor puncte de informare turistic. ntruct numrul utilizatorilor de internet a crescut considerabil n ultimii ani, o bun metod de promovare a turismului balnear din Pucioasa o constituie extinderea spaiului alocat prezentrii ofertei turistice din cadrul site-urilor primriei i consiliului judeean. De asemenea este esenial organizarea de participri la trgurile de turism pentru a crea eficien n dezvoltarea industriei turismului, la fel ca i crearea unei imagini puternice a destinaiei prin crearea unui brand puternic, convingtor i coerent. Analiza, restructurarea i mbuntirea pregtirii profesionale instituionalizate n turism sunt primordiale.Stadiul actual al afirmrii fenomenului turistic relev cote inferioare i numeroase probleme ce se cer rezolvate n vederea derulrii sale optime. Abordarea frontal a tuturor acestor rmneri n urm este practic imposibil datorit lipsei suportului financiar. Este necesar, n consecin, o etapizare a interveniei promotorilor turismului pornind de la nevoile cele mai acute, de edificare a unor piloni de rezisten ai sistemului turistic n prima etap, dup care, n etapele urmtoare, vor fi abordate i alte obiective. Amenajarea turistic modern i complex a zonelor periurbane aflate sub incidena nevoilor imediate de agrement i cur ale unei cereri poteniale numeroas, n condiiile n care oraele judeului Dmbovia, n comparaie cu alte aezri urbane ale rii (Braov, Sibiu, Oradea, Baia Mare etc.) exceleaz prin lipsa posibilitilor de desfurare a turismului de scurt durat i distan (week-end). Identificarea nevoilor pieei, a

potenialului ei i a mijloacelor de promovare este posibil prin cercetarea de pia intern i extern a cererii de tratamente din staiunile balneare tradiionale, prin cunoaterea ateptrilor de pe pieele externe n ceea ce privete staiunile balneare i prin cunoaterea canalelor de comunicare cu clienii din staiunile balneare, alturi de modernizarea unitilor de cazare, tratament i a obiectivelor turistice din zona.Potenialul de cretere al pietei pe acest segment este mare, avnd n vedere c baza de clieni i respectiv cererea pentru acest tip de servicii este n continu cretere att pe piaa local, ct i pe cea internaional. In Romnia, cererea de astfel de servicii s-a axat pn acum i se va axa i n continuare pentru pachete de tratament al unor probleme medicale precum cele de combatere a mbtrnirii, tratamente balneo prin bi termale i cure cu ape minerale, dar i proceduri de ntreinere - chirurgie plastic, estetic corporal i facial, fitness dezvoltate n special n centre SPA de yi situate n zonele urbane,cu populatie activnumeroas Conceptul strategic de dezvoltare consta, in primul rand, in dezvoltarea economica a orasului datorata pozitie geografice a acestuia, cat si in capacitatea de a atrage firme noi. In acest sens, trebuie sa se ia in considerare cresterea gradului de atractivitate orin imbunatatirea imaginii, a calitatii vietii, facilitarea atragerii de firme private prin investitii in infrastructura,oferta de terenuri si cladiri,servicii. O alt propunere este incercarea de a schimba atitudinea populatiei in ceea ce priveste utilizarea resurselor. Cresterea potentialului economic al zonei se poate realiza prin utilizarea in mod durabil a resurselor naturale, cat si prin valorificarea bunurilor si serviciilor generate de capitalul natural din imprejurimi. Diversificarea serviciilor propuse clientelei, din punctul de vedere al naturii produsului, duratei curelor (ingrijiri medicale, cure antistres si remise en forme), a programelor de divertisment, programelor pentru insotitori si al practicarii unor tarife diferentiate. Toate aceste necesita o politica structurala sustinuta pentru a raspunde obiectivului major, de atragere a unei clientele cat mai largi, prin distributia echilibrata a fondului de investitii in toate componentele care alcatuiesc produsul balnear. Baza material terapeutica este un apanaj exclusiv al statiunilor balneare, iar gradul de diversificare si introducerea procedurilor moderne trebuie sa completeze eficient terapia ce valorifica factorii naturali de cura. Dimensionarea acesteia in concordanta cu

marimea,structura si calitatea bazei de cazare determin nuanarea puterii de atracie a staiunii. Staiunea Pucioasa este una din cele mai cunoscute staiuni balneoclimaterice din Romnia,dar nu este valorificat la potenialul maxim al acesteia de aceea trebuiesc luate niste masuri pentru dezvoltarea acestei zone. ,


Recommended