Home >Documents >UTILIZAREA AVANSATĂ A INSTRUMENTELOR TIC

UTILIZAREA AVANSATĂ A INSTRUMENTELOR TIC

Date post:08-Feb-2016
Category:
View:29 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Description:
UTILIZAREA AVANSATĂ A INSTRUMENTELOR TIC. Şcoala – membru activ al societă ţ ii informa ţ ionale POSDRU/87/1.3/S/62979. Ce este un browser?. - PowerPoint PPT Presentation
Transcript:

coala - membru activ al societii informaionale Proiect implementat de Ministerul Educaiei, Cercetrii, Tineretului i Sportului prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanare Extern

UTILIZAREA AVANSAT A INSTRUMENTELOR TICcoala membru activ al societii informaionalePOSDRU/87/1.3/S/62979

Ce este un browser?Un browser sau un navigator (numit i browser Internet, browser web, navigator web sau explorator web; cuvntul browser provine din englez i se pronun aproximativ /'brau-z/) este o aplicaie software ce permite utilizatorilor s afieze text, grafic, video, muzic i alte informaii localizate pe o pagin din World Wide Web, dar i s comunice cu ofertantul de informaii i chiar i ei ntre ei. Ele sunt frecvent utilizate pentru a interconecta calculatoarele personale i staiile de lucru (workstation) din birourile companiilor i ale celorlaltor organizaii, cu scopul de a partaja resurse (exemple: imprimantele; un router cu acces la Internet) i de a face schimb de informaii.

Ce este un browser?O alt definiie: prin browser se nelege un program de "navigare" n web. De aceea, n loc de cuvntul "browser" se poate folosi i termenul general "navigatorUn browser este alctuit dintr-un set de programe care permite afiarea i manevrarea informaiilor bazate pe text, imagini i sunet precum i rularea unor programe pe care siturile web i documentele le pot include (applet-uri, scripturi). Fiecare browser are o caset de text unde utilizatorul poate introduce adresa documentului sau a sitului dorit, adres care este unic pe lume (univoc), numit (Uniform Resource Locator sau URL)Exemple de browser-e Cele mai importante browser-e la ora actuala sunt: Internet ExplorerSafariOperaFirefoxChromeMaxthon.

Exemple de browser-e

MODULUL I Internet Explorer produs si dezvoltat de Microsoft, este unul dintre cele mai populare browsere din lume, fiind livrat odata cu sistemul de operare Windows.

Mozilla Firefox este un navigator web gratuit dezvoltat de Mozilla Foundation. Firefox este, dupa unele statistici primul, dupa altele al doilea browser ca numr de utilizatori, dup Internet Explorer de la Microsoft, fiind folosit de aproximativ 30 % din utilizatorii Internetului.Firefox are numeroase faciliti, cum ar fi navigarea cu file, un sistem mpotriva phishing-ului i al spyware-ului, o facilitate de gestionare a descrcrilor .a.Este foarte configurabil i se pot aduga multe extensii fcute de dezvoltatori independeni; gama de extensii este deja foarte larg, fiind disponibile peste 6.000 de extensii de cele mai diverse facturi.MODULUL I

Exemple de browser-e

Opera este dezvoltat de Opera Software n Oslo, Norvegia. La baza acestui browser se afl motorul de afiare numit Presto, care a fost liceniat de parteneri de afaceri precum Adobe i a fost integrat n Adobe Creative Suite. Browser-ul Opera este liderul mondial pe telefoane mobile, smartphone-uri i pe PDA-uri, deoarece folosete tehnologia proprie Small Screen Rendering. Opera este folosit i pe platforme iTV. Opera poate fi controlat prin voce (browser multi-modal), fiind rezultatul unui parteneriat cu IBM.MODULUL I

Exemple de browser-e

Exemple de browser-eGoogle Chrome este un navigator web de tip surs liber produs de ctre Google. Numele navigatorului este derivat de la interfaa grafic. Chromium este numele proiectului de surs liber, iar Chrome numele produsului care a aprut sub licena BSD.Prima versiune pentru sistemele de operare Microsoft Windows a aprut pe 2 septembrie 2008 n 43 de limbi. Versiunile pentru sistemele de operare Mac OS X i Linux sunt in stadiu alpha.

MODULUL I

Exemple de browser-e

MODULUL I

Safari este un browser web realizat de firma Apple pentru sistemul su de operare Mac OS X, dar i pentru MS Windows. Safari se bazeaz pe navigarea prin file, printr-o interfa asemntoare cu cea folosit de Mozilla Firefox. Browserul folosete tema grafic "brushed metal" dezvoltat de Apple, are un plan de administrare a preferinelor, este complet integrat n tehnologia multimedia QuickTime i are i un sistem de blocare a ferestrelor pop-up. Interfaa standard a browserului Safari conine un cmp de cutare i servicii software de completare automat i corectare a cmpurilor introduse de ctre utilizator.

Caracteristici comune ale browser-e

Din punctul de vedere al interfetei utilizator, majoritatea browserelor au mai multe elemente comune: - Butoanele Back si Forward care permit utilizatorului explorarea paginilor nainte si napoi- O lista a unui Istoric care permite vizualizarea resurselor anterior accesate prin intermediul browser-ului web- Butoanele Refresh sau Reload prin actionarea carora se reactualizeaza continutul paginii curente- Butonul Stop folosit pentru a opri ncarcarea unei pagini. n anumite browsere functionalitatea acestui buton este integrata n butonul Reload.- Butonul Home utilizat pentru a ncarca pagina setata pentru a fi implicita. Pagina implicita este cea care se ncarca la pornirea aplicatiei.

MODULUL I

Motoare de cautare

Un motor de cutare este un program cuttor, care acceseaz Internetul n mod automat i frecvent i care stocheaz titlul, cuvinte cheie i, parial, chiar coninutul paginilor web ntr-o baz de date. n momentul n care un utilizator apeleaz la un motor de cutare pentru a gsi o informaie, o anumit fraz sau un cuvnt, motorul de cutare se va uita n aceast baz de date i, n funcie de anumite criterii de prioritate, va crea i afia o list de rezultate .

MODULUL I Motor de cutare Cot de piaGoogle 82,7%Yahoo! 6,5%Baidu 4,7%Bing 3,7%Ask 0,5%Aol 0,4%

Aplicatii de mesagerie

MODULUL I

Yahoo! Messenger, cel mai popular program pentru mesagerie instant din Romnia.Transfera fisiere si fotografii de pana la 100 Mb.Jocuri online, webcam, voce

Aplicatii de mesagerieMODULUL I Skype este un program de mesagerie gratuit si simplu ce iti permite sa suni si sa vorbesti gratis cu oricine din lume.

Skype foloseste o tehnologie inovativa P2P (peer-to-peer) pentru a te conecta cu alti utilizatori. Desi este mai putin popular decat Yahoo! Messenger, este mult mai performant decat acesta.

Aplicatii de mesagerieMODULUL I Windows Live Messenger vine cu multe optiuni printre care: lista de contacte, emoticons, schimb de poze si fisiere. Mai mult, acum vine si cu optiunea de a conecta utilizatorii sai cu utilizatorii de pe Yahoo Messenger.

Aplicatii de mesagerieTrilian este un program messenger puternic si usor de folosit, care ofera posibilitatea utilizatorilor sa poata vorbi in acelasi timp cu prietenii de pe Yahoo Messenger, IRC, AIM, ICQ, MSN Messenger.Acest program poate fi folosit si pentru transfer de fisiere, alerte mesaje sau client de mail.

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended