+ All Categories
Home > Documents > Universitatea 1 Decembrie 1918

Universitatea 1 Decembrie 1918

Date post: 12-Jul-2015
Category:
Upload: lucretia-birz
View: 230 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
14

Click here to load reader

Transcript
Page 1: Universitatea 1 Decembrie 1918
Page 2: Universitatea 1 Decembrie 1918
Page 3: Universitatea 1 Decembrie 1918

ISTORICUL UNIVERSITĂŢII

Alba Iulia a oferit un spaţiu atrăgător pentru coexistenţa tradiţiilor

culturale române, maghiare, evreieşti chiar, stimulate prin intermediulinstituţiilor politice, culturale (biserică, tipar, bibliotecă) dar mai alesuniversitare. Odată cu începutul de secol al 16-lea este atestată pluralitateavocilor în capitala Principatului. De exemplu, prin adoptarea Codului delegi al ţării, Approbate de Coinstitutiones, în Edictul 72, se reglementadreptul de aşezare a evreilor exclusiv în oraşul Alba Iulia. Era primulspaţiu urban european care lua o asemenea hotărâre.

Page 4: Universitatea 1 Decembrie 1918

SISTEMUL DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE AL UNIVERSITĂȚII

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este o instituţie de

învăţământ superior şi de cercetare cu caracter public, de stat, integratăsistemului național de învăţământ superior. În anul 2009, universitatea afost reevaluată instituţional, obţinând calificativul GRAD DE ÎNCREDERERIDICAT.

Conducerea Universităţii se realizează prin structurile şi organismelespecific universitare (senat, biroul senatului, consiliile facultăţilor,departamentelor şi unităţile de cercetare), organizate potrivit legii şifuncţionând pe baza Cartei Universitare și a regulamentelor proprii. Cartacuprinde 14 capitole, respectiv 75 de articole.

Page 5: Universitatea 1 Decembrie 1918

OFERTELE UNIVERSITATII

Universitatea este în parteneriat internaţional pentru cercetare, cadre

didactice şi studenţi cu 37 de universităţi din Europa, Norvegia şi Asia de S-E.Pe parcursul verii studenţii pot urma unul sau doua semestre în ţări precum

Spania, Italia, Malta, pentru a pune în practică cele învăţate la UAB. Universitateaorganizează şi cursuri la distanţă (prin intermediul internetului) cu studenţi dinGermania, SUA, dar şi din Romania, aceştia prezentându-se la Universitate, doarla examene. Programele de cercetare din care face parte Universitatea „1Decembrie 1918” sunt ERASMUS şi ALUMNI.

Universitatea face parte din programul „Work and travel” astfel studenţii potbeneficia de omână de ajutor în obţinerea unor bani.

Page 6: Universitatea 1 Decembrie 1918

PERSONALUL DIDACTICEvoluţiile personalului didactic şi îndeosebi cele privind evoluţia personalului

didactic titular al Universităţii, au fost convergente cu misiunea şi obiectivele strategice aleinstituţiei. Dintre evoluţiile semnificative în perioada 2004-2008,menţionăm:- dezvoltarea calitativă a activităţii de învăţământ şi cercetare a permis o bună evoluţieprofesională a personalului didactic titular, concretizată în creşterea progresivă anumărului de profesori şi conferenţiari (figura nr.7);-s-a înregistrat creşterea numărului titularilor cu titlul ştiinţific de doctor, de la 86 în 2005-2006, la 102 în 2007-2008;- s-a asigurat un bun echilibru în ceea ce priveşte compoziţia pe vârste a corpuluiprofesoral titular, ponderea cadrelor didactice tinere (sub 35 de ani) situându-se la opondere de 38%.- a crescut numărul cadrelor didactice cu performanţe superioare în cercetarea ştiinţifică,implicate în granturi, contracte şi programe de cercetare/dezvoltare, cu contribuţiiştiinţifice recunoscute pe plan naţional şi internaţional.

Page 7: Universitatea 1 Decembrie 1918

STUDENȚII UNIVERSITĂŢII

Evoluţia efectivelor de studenţi în

întreaga perioadă de dezvoltare a Universităţii şicu deosebire în perioada 1996-2000, a fostdeterminată de doi factori principali:- apariţia de noi specializări autorizate, cu cifrelede şcolarizare aferente;-propagarea în anii superiori a efectuluişcolarizării la noile specializări;

Page 8: Universitatea 1 Decembrie 1918
Page 9: Universitatea 1 Decembrie 1918

ALTE CURIOZITĂŢI

Pentru realizarea acestei prezentări, am colaborat cu domnul profesor Pascaliu Mihai şi cu

doamna profesoara Talpaş Petronela care în cadrul unui interviu ne-au răspuns la anumitecuriozităţi şi ne-au oferit informaţii despre de Universitatea „1 Decembrie 1918”:„Universitatea este organizată pe facultăţi, facultăţile sunt organizate pe departamente, iardepartamentele gestionează programele de studii la nivel de licenţă şi masterat”.„ Facultăţile care formeazăUniversitatea 1 Decembrie, dintre care amintim:• Facultatea de Ştiinţe• Facultatea de Istorie• Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale

• Facultatea de Teologie Ortodoxă, etc.”

Page 10: Universitatea 1 Decembrie 1918
Page 11: Universitatea 1 Decembrie 1918

„Baza de date a bibliotecii este una internaţională. Biblioteca are chiar si o

editură, ea numindu-se „AETERNINTAS”, editură prin intermediul căruia,universitatea publică cărţi pentru studenţi, unele realizate chiar şi de studenți.”

„ Universitatea doreşte să preia ca model de site, modelul UniversităţiiOxford.”

„Un lucru inedit in rândul facultăţilor cu specific teologic, este faptul căfacultatea de Teologie, din cadrul Universităţii 1 Decembrie, încurajează şi studențiide alte religii.”

Page 12: Universitatea 1 Decembrie 1918

ANALIZA SWOTPUNCTE TARI PUNCTE SLABE

Cadre didactice tinere, cu spirit de iniţiativă;

Relaţii interpersonale care favorizează crearea

unui climat educaţional deschis, stimulativ;

Disciplina şi frecvenţa şcolară.

Inexistenţa resurselor financiare pentru

stimularea cadrelor didactice şi a elevilor

capabili de performanţă, pentru achiziţionarea

de echipamente şi materiale didactice.

OPORTUNITĂŢI AMENINŢĂRI

Disponibilitatea şi responsabilitatea instituţiilor

comunităţii locale de a veni în sprijinul şcolii;

Implicarea şcolii în programe naţionale şi

europene şi posibilitatea realizării de parteneriate

cu alte şcoli pentru cunoaşterea unor experienţe

pozitive.

Ritmul acclerat al schimbărilor tehnologice care

duce la uzura morală a echipamentelor existente.

Page 13: Universitatea 1 Decembrie 1918

INSTITUŢIA IDEALĂ

Instituţia ideala trebuie să fie un cadru primitor şi plăcut atât pentru cei care se afla deja în interiorul

acesteia, dar şi pentru nou veniţi sau pentru pesoanele care sunt doar în trecere, deoarece prima impresievorbește de la sine.În cazul unei instituții precum Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia atmosfera trebuie să fie

satisfăcătoare atât pentru profesori, cât şi pentru studenţi. În raport cu alte instituţii care impun orespecatare mai strictă a regulilor, universitatea datorită autonomiei, oferă studenţiilor condiţiile necesareunui studiu de calitate şi diverse mijloace de dezvoltare care mai târziu pot duce la o carieră de succes îndomeniul ales de ei, iar profesorilor li se oferă toate condiţiile pentru a-şi putea desfăşura activitatea într-un mod profesionist.

De asemenea, într-o instituţie relaţiile interumane, contează foarte mult. Mai ales într-ouniversitate, deoarece în cadrul acesteia există diverse relaţii: student-student, profesor-profesor şi poatecel mai important student-profesor. Atâta timp cât un student se înţelege bine cu un profesor va participala cursurile sale şi performanţele lui universitare se vor observa, iar profesorul va fi satisfacut de munca sa.Pentru a ajunge la o astfel de relaţie bună, într-o instituţie şi implicit într-o universitate, este nevoie derespect reciproc, întelegere şi comunicare. Fără acestea oamenii nu pot convieţui unii cu alții.

Page 14: Universitatea 1 Decembrie 1918

SITOGRAFIE: WWW.UAB.RO

REALIZAT DE: KERESZTEŞI ANALUPEAN DIANAPOP MIRCEAROŞIU DENISASPĂTĂCEAN CAMELIAZOLTAN COSMINA


Recommended