+ All Categories
Home > Documents > Tuta Absoluta -Expunere 2010

Tuta Absoluta -Expunere 2010

Date post: 17-Sep-2015
Category:
Upload: gabriel-marin
View: 82 times
Download: 19 times
Share this document with a friend
Description:
tuta absoluta
29
TUTA ABSOLUTA (Meyrick) (minierul frunzelor de tomate) Întocmit, Ing. Melania OLTEAN
Transcript
  • TUTA ABSOLUTA(Meyrick)(minierul frunzelor de tomate)ntocmit,Ing. Melania OLTEAN

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Tuta absoluta (Meyrick)

    Absoluta Tuta (Ce este aceasta?) Este descris ca fiind cea mai mare ameninare de pn acum, cu care se confrunt productorii de tomate, din ntreaga lume. De asemenea, cunoscut sub numele de molia roiilor provenit din America de Sud, a devastat culturile de tomate n Spania, ar care este considerat ca fiind principalul productor de fructe de tomate, de unde sa extins cu repeziciune n aproape toate rile europene.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

    Tuta absoluta (Meyrick)

    TAXONOMIA

    ncrengtura: Artopoda

    Clasa: InsectaOrdinul: LepidopteraFamilia: GelechiidaeSpecia: Tuta

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Tuta absoluta (Meyrick)

    Tuta absoluta, nu este organism de carantin, ns figureaz pe lista A1 a Organizatiei Europene i Mediteraneene de Protecia Plantelor:"Lista organismelor duntoare, recomandate ca organisme duntoare de carantin".

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Tuta absoluta (Meyrick)rspndire geograficRspndire pe glob

    Este original din America de Sud.n Europa, organismul duntor a fost depistat pentru prima dat n Spania n anul 2006 i ulterior n, Italia, Frana (2008), Malta , Olanda (2009), Marea Britanie, Grecia, Albania, Portugalia, Maroc (2007), Algeria, Tunisia, Libia.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, RSPNDIRE n arLa noi n ara duntorul a fost semnalat pentru prima dat n luna iunie n judeul Bihor n anul 2009. n prima decada a lunii iunie,in urma analizelor efectuate de Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara,la o proba de tomate (fructe) prelevata dintr-o piata din judetul Bihor,care au ca posibila origine Spania,a fost confirmat duntorul Tuta absoluta.n judeul Maramure a fost semnalat n luna septembrie 2009 n localitatea Baia Mare ntr-o cultur de tomate din spaii protejate (solarii), pe o suprafa de 100 m2, la o gospodrie proprie.S-a procedat la prelevarea probelor de tomate, au fost expediate la L.C.C.F. Bucureti spre analiz, iar confirmarea a fost: Tuta absoluta.n urma confirmrii acestui duntor, s-au luat msurile ce se impun ntr-un astfel de caz, conform normelor fitosanitare.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, PLANTE GAZDTuta absoluta (minierul frunzelor de tomate), prefer n principal tomatele (Lycopersicum esculentum) dar poate ataca i cartofii (Solanum tuberosum), Solanum muricatum i alte plante Solanaceae cum ar fi: Datura stramonium, Datura ferox, Lycium chilense, Lycopesicum hirsutum, Nicotiana glauca, Solanum melongena, Solanum lyratum, Solanum eleagnifolium, Solanum puberulum i Solanum nigrum.n Spania i Italia, Tuta absoluta este raportat n prezen sporadic pe plante de vinete, dar cu atac nesemnificativ, pe cartofi a fost gsit numai pe frunze i nu pe tuberculi, i mai exist rapoarte neoficiale de prezena accidental a acestui duntor pe plante de ardei (Capsicum annum), precum i pe fasole (Phaseolus vulgaris).

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

    MORFOLOGIE Adultul este un microlepidopter.(molie)

    Fluturii au o lungime de 5-7mm, sunt de culoare maronie cu nuane de gri nchis,cu anvergura aripilor de 8-10 mm, au antene filiforme,tip mrgea, sunt de culoare crem.Ouale sunt mici,cilindrice de culoare crem,de 0,35 mm lungime,sunt depuse pe dosul frunzei. Incubatia are loc in 4-5 zile.Larva este de culoare crem verzui, cu capul negru.Perioada larvara este de 10-15 zile.Pupa este de culoare maro. Impuparea are loc in sol sau in frunzele de la suprafata solului,in termen de 10 zile.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, MORFOLOGIE

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

    BIOLOGIE

    Ciclului biologic este de finalizat n 29-38 zile, n funcie de condiiile de mediu. Zborul adulilor este nocturn, ziua de obicei se ascund ntre frunze, fructe. Femelele depun oule pe prile aeriene ale plantelor gazd , frunze, fructe, tulpini.O femel unic poate stabili un numr total de aproximativ 260 de ou n timpul vieii.Dup eclozarea oulor, apar larvele .

    Pentru maturizarea complet acestea trec prin 4 stadii larvare.Larve tinere pot aprea la sfritul iernii. Impuparea are loc in sol sau in frunzele de la suprafata solului,in termen de 10 zile.

    Durata totala a unui ciclu de dezvoltare este de 30-40 de zile.ntr-un an de zile poate dezvolta 10-12 generatii.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Simptome i daune

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, APARIIA MINELOR PE FRUNZE, PEIOL

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Forma atacului

    La nceput, minele apar ca nite pete mici pe frunze, de culoare alb, pe msur ce larvele cresc,ele se mresc, devin alb verzui, apoi glbui. Cnd omizile ajung la maturitate, frunzele vtmate se usuc sau cad pe sol, devin alb-gbui cu nuane cafenii. Minele sunt de form neregulat, separate sau unite, n funcie de densitatea populaiei.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Modul atacului Este o insect vtmtoare datorit vtmrilor pe care le produce n stadiul de larv, prin minarea frunzelor pe faa superioar, precum i a peliei fructelor. Mina este rezultatul procesului de hrnire a larvelor sub epiderma de pe faa superioar a frunzei tomatelor, n interiorul esutului palisadic, epiderma rmnnd ntotdeauna intact, ca i esutul de parenchim conductor i epiderma de pe faa inferioar.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Aspectul atacului pe frunzeFrunz de tomate cu atac de Tuta absoluta (minierul frunzelor de tomate) foto original Baia Mare (05.10.2009).

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Forme ale atacului Dup eclozarea oulor, larvele tinere i caut adpost i hran, spnd galerii n toate organele vegetative ale plantei: muguri, tulpini, frunze, fructe.

    Atacul pe fructe este asemntor cu cel de pe frunze, rod un orificiu n pielia fructului, dup care confecioneaz mina sub epiderm, aceasta devenind intact. Epiderma din dreptul galeriei devine de culoare alb.

    Atac pe fructe i frunze ( foto original- ing. Melania OLTEAN)- Baia Mare 2009

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Larv pe fructAtac pe fructe i frunze ( foto original- ing. Melania OLTEAN)- Baia Mare 2009

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Daune produse pe fruct ( foto original)Atac pe fructe i frunze ( foto original- ing. Melania OLTEAN)- Baia Mare 2009Atac pe fructe i frunze ( foto original - ing. Melania OLTEAN)- Baia Mare 2009

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Daune pe frunze i fructAtac pe fructe i frunze ( foto original- ing. Melania OLTEAN)- Baia Mare 2009

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, ATAC GENERALIZATAtac pe fructe i frunze ( foto original- ing. Melania OLTEAN)- Baia Mare 2009

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Ci de rspndire a duntoruluiPlantele din speciile gazd destinate plantrii i fructele de tomate sunt principalele ci de rspndire a duntorului. Tuberculii de cartofi nu sunt atacai i deci nu sunt considerai o surs posibil de rspndire.O alt surs de rspndire este prin intermediul ambalajelor n care se transport rsaduri i fructe de tomate. Un studiu de monitorizare din Marea Britanie ( martie 2009) la staiile de ambalare situat n imediata apropiere a cultivatorilor de roii a confirmat infestri cu Tuta absoluta.Se mai poate transmite prin intermediul uneltelor lucrtorilor, precum i prin mbrcmintea acestora.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Msuri de control utilizarea la plantare a rsadurilor sntoase care provin din zone cunoscute ca fiind libere de acest organism duntor; verificarea etaneitii serelor i utilizarea unor plase de protecie; utilizarea capcanelor cu feromoni, n numr de 2-4 pentru depistarea adulilor; distrugerea prin ardere a plantelor suspecte a fi infestate sau chiar infestate; eliminarea tuturor buruienilor gazd din imediata vecintate a serei. curarea vehiculelor i echipamentelor de transport care poate au fost n contact cu fructele, sau resturile vegetale infestate.Msuri preventive

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Msuri de combatere

    Combaterea chimic

    este principala metod de control pentru acest organism de dunare ,, ns este dificil datorit modului de atac al larvelor (hrnire intern: galerii n frunze, tulpini i fructe). Produse recomandate:Din experienele altor state produsele pe baz de:1. ABAMECTIN :(Vertimec 1,8 EC 0,08%,Safran 1,8 EC 0,09%2. IMIDACLOPRID: Confidor Energy 0,13%,s-au dovedit a fi mai eficace n combaterea acestui duntor, deoarece necesit multe tratamente, dar prin modul de via endofit al larvelor eficacitatea este totui sczut.

    Msuri curative

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Combatere biologic Combaterea biologic prin folosirea paraziilor i prdtorilor naturali( Trichogramma i Macrolophus); folosirea preparatelor pe baz de Bacillus thuringiensis ; amplasarea capcanelor cu feromoni (25/ha) pentru reducerea nivelului populaiei;

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Msuri agrofitotehnice

    Alte metode de control includ practicile culturale.msuri agrotehnice- (prin lucrri ale solului, inclusiv pritul buruienilor), precum i eliminarea buruienilor din jurul solariilor sau serelor. fizico-mecanice (dezinfectri ale solului din spaiile protejate, precum i ale scheletului solarului , rsadniei sau serelor); rotaia culturii cu plante care nu aparin familiei Solanaceae; fertilizare i irigare adecvat; distrugerea prin ardere a resturilor vegetale dup recoltare.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE, Pentru obinerea de producii sntoase este necesar respectarea normelor impuse de legislaia fitosanitar n vigoare pe teritoriul Romniei.

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

  • UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,

    UNITATEA FITOSANITAR MARAMURE,


Recommended