Home > Documents > Turismul in Italia

Turismul in Italia

Date post: 24-Sep-2015
Category:
Author: mihneateo
View: 247 times
Download: 5 times
Share this document with a friend
Description:
ASE BUCURESTI
Embed Size (px)
of 22 /22
Turismul in Italia Cuprins: Suprafata Populatia Situare Relief Clima Vegetatie Flora Fauna Roma Milano Venetia Festivaluri Parcuri
Transcript

Turismul in Italia

Turismul in ItaliaCuprins:

Suprafata

Populatia

Situare

Relief

Clima

Vegetatie

Flora

Fauna

Roma

Milano

Venetia

Festivaluri ParcuriSuprafata:301245km2/116280 mile2Capitala:Roma

Populatia:57 milioane

Situarea:In Europa de Sud, intre 36039 - 47006 lat.N si 6037-180 31long.E, scaldata in buna parte de apele Marii Mediterane.

Peninsula italica se intinde de la coamele inapezite ale Alpiilor si pana la Mediterana,care o separa de Tunisia si Libia.O privire cat de sumara aruncata asupra hartii,ne va edifica asupra faptului ca mari portiuni din corpul tarii sunt alcatuite din insule presarate in Marea Ligurica, Marea Tireniana sau Marea Mediterana. Importante sunt Sicilia (25707 km2 ) si Sardinia (24089km2) care se va bucura de o anumita autonomie. In rest insula Elba (223 km2), Pantelleria (82 km2), Ischia (46 km2), Lipari (37km2), Stromboli(12 km2), un singur sat San Vicenzo, cu 500 locuitori este amenintat adeseori de eruptia vulcanului Stromboli, Capri (10 km2 de frumusete), Procida (3,9 km2).

Italia nu se poate lauda cu fluvii lungi, deoarece putine sunt cele care depasesc 100 km Padul, Adige, Tibru, Arno si Piave.

Italia este impartita in regiuni, provincii, si comune. Cele 20 regiuni istorico-geografice sunt: Piemont, Valle dAosta (unde se vorbeste si franceza) Liguria, Lombardia, Trentino Alto Adige (cu multi vorbitori de limba germana), Venezia Euganea, Friuli-Venezia Giulia, Trieste, Emilia Romagna, Toscana, Umbria, Marche, Lazio, Abruzzo - Molise, Campania, Puglia, Bisilicata, Calabria, Sicilia, Sodergna, Veneto.

Italia cuprinde o parte continentala, formata din versantul intern al arcului Alpilor si din Campia Padului, si o alta peninsulara ocupata de lantul muntos al Apeninilor, de dealuri,precum si de inguste campii litorale. Alpii,in N.,se prezinta sub forma unui zid masiv care se desfasoara pe cca 1200 km pe directia E-V.Pe aceeasi directie se disting Alpii piemontezi,cu cele mai mari altitudini din Italia (Gran Paradiso 4061 m). Printul fara egal al inaltimilor este insa Mont Blanc-ul cu bergata lui de gheata ce se inalta pana la 4810 m (cucerirea lui a avut loc la 8 august 1786, cand medical Paccard impreuna cu calauza Jaques Balmat l-a urcat pana in varf),Alpii lombarzi,mai putin inalti dar cei mai extinsi si usor accesibili-,la poalele carora s-au format, prin bararea unor vai glaciare, mari lacuri glaciare si Alpii venetieni, cu bogat relief carstic.

Lacul Maggiore este cel mai vechi lac care are o atractie speciala :Insulele Borromeo numite astfel dupa numele proprietarilor printer ai caror membri s-au numarat un cardinal, un episcop si un sfant. Insola Bella, cea mai romantica dintre cele trei insule, a fost o stanca dezolanta cu doar cateva casute,pana in secolul al XVI-lea, cand contele Charles Borromeo III a hotorat sa civilizeze insula in onoarea sotiei sale,Isabella.Cu ajutorul arhitectului Angelo Crivelli, Charles a realizat splenditul palat si gradinile. Insola dei Pescatori este dupa cum sugereaza numele,un sat de pescari. Un alt palat Borromeo si gradini botanice complexe decoreaza Insola Madre. Toate cele trei insule sunt aprovizionate de feriboturi de la principalele orase de langa lac.Lacul Lugano arata ca un animal cu coada foarte lunga din desenele animate. O mare parte a lacului se intinde pe teritoriului elvetian; doar extremitatea estica a cozii este in Italia,plus enclava Campione dItalia, un orasel de langa lac, care ramane mandru si tipic Italia, fiind inconjurat in totalitate de teritoriu elvetian. Lacul Como este cel mai de effect dintre lacuri. Are o lungime de 31 km si pana la 5 km latime. In mai multe locuri malul este o stanca abrupta, si Alpii (asigurand schiatul pe ghetari) se contureaza pe ca un zid la capatul Nordic al lacului.

Lacul Iseo este al cincilea ca marime dintre lacuri si masoara 24 km lungime si 5 km latime. Privelistile lacului se concenteaza in totalitate asupra insulei mari, care se afla in mijloc :plastic numita Monte Isola, aceasta este cea mai extinsa insula de pe vreun lac European si reprezinta imensul farmec al acestui lac si al imprejurimilor. (In partea de N-E a lacului, orasul Capo di Ponte este un bun punct de pornire pentrupentru a explora Val Camonica, renumit pentru sculpturile preistorice in piatra. Au fost descoperite 158000 de scul;pturi in piatra, 75% dintre ele in zona Capo di Ponte, vechi de 8000 de ani. In partea de S-E a lacului se afla cel de-al doilea oras al Lombardiei, Brescia. Atractiile principale ale orasului sunt adunate pe Dealul Cydnean, in inima orasului, si inched ramasitele unui templu roman, un Muzeu Roman, care contine figura de bronz fin Victorie,aflata mai demult pe frontonul templului, o mica gradina zoological, un castel din secolul alXV-lea si biserica San Pietro din secolul al XII-lea, toate asezate intr-un parc atractiv). Lacul Garda este cel mai curat si cel mai intins dintre lacurile italiene.Este binecunoscut de turistii de nord-europeni, care vin sa navigheze si sa faca schi nautic. Circulatia este facilitata de numeroase pasuri :Brenner (spre Austria ),Saint Gotthard, Bernina, Marele Saint Bernard (spre Elvetia ),Mont Cenis, Mont Blanc, Micul Saint Gotthard (spre Franta ).

Apeninii care ocupa cea mai mare parte a peninsulei si se continua si in insula Sicilia, unde scoarta terestra sufera continuu cutremure, schimbari ale nivelului pamantului si activitati vulcanice. Apeninii sunt mai fragmentati si prezinta altitudini mai scazute decat Alpii (alt. max. in varful Gran Sasso dItalia 2914 m).Sunt cunoscuti pentru caracteristicile lor vulcanice:campuri de lava, vulcani activi (Vezuviu-1270 m, care domina golful Neapole,la arogantul, clocotitorul Etna 3269 din Sicilia.Vezuviul nu a avut activitate din 1944,dar Etna ramane o amenintare constanta. In 1992, lava a fost impiedicata sa ajunga in aproprierea oraselor cand Marina Americana a asezat blocuri de beton in drumul ei.Valea Boului din Etna, este o prapastie pustie, stancoasa ;aceasta a fost creata de o explozie vulcanica si reprezinta gauri pe care pufaie inca dare de fum), lacuri vulcanice (Bolsena Bracciano, Albano ).Insula Sardinia este morphologic distincta de restul Italiei, fiind un bloc vechi masiv, puternic erodat, cu aspect de podis. Coastele Italiei masoara peste 9000 km si sunt joase si nisipoase spre Marea Adriatica si inalte si abrupte spre Marea Tireniana. Numeroasele bai si golfuri au favorizat dezvoltarea porturilor. Reteaua hidrografica este bogata doar in numai doua rauri care sunt mai lungi si mai navigabile :Padul (Po),650 km lungime, care curge pe directia V-E drenand campia cu acelasi nume din N.,si Adigele(404 km ),ambele tributare Marii Adriatice. Se mai remarca si Ano care trece prin Florenta si Tribu care strabate Roma, ambele debusand in Marea Tireniana. Clima. In nord (Alpii si Campia Padului )clima este continentala, cu ierni relativ reci (00 C la Milano in ianuarie ),veri calduroase ( 23,80 in iulie la Milano)si precipitatii abundente(peste 1000 mm/an in Alpi, 600-700 mm/an in Campia Padului.Italia peninsulara, exceptand zona mai inalta, poseda un climat mediteranean, cu veri secetoase si calde si ierni ploiose si blande. De la N.la S. temperaturiile cresc in timp ce precipitatiile scad :Genova (16,20 C, 1245 mm/an ),Neapole ( 19,10C, 653 mm/an ).

Vegetatia variaza in functie de altitudine si latitudine. In Alpi se etajeaza paduri de castan (la poale),de stejar, de conifere si pasuni alpine.In Apenini predomina stejarul si alte specii mediteraneene, exceptie zonele mai inalte unde apar fagul si coniferele. Fauna cuprinde atat elemente raspandite pe intreg teritoriul (vulpea,bursucul,jderul,dihorul,veverita,iepurele)cat si animale care se mai intalnesc numai in parcuri si rezervatii naturale(caprioara, ursul brun)si numeroase pasarii, Italia fiind situata in calea unui important drum de pasaj intre Europa si Africa.

Orasele principale : Milan, Napoli, Torino, Genova, Palermo, Bologna, Firenze, Catania, Venezia, Bari, Trieste, Verona, Messina, Padua, Taranto, Cagliari.

ROMALordul Byron a numit Roma drept Orasul sufletului.Doar o hiperbola poetica, probabil, dar imaginea inca mai evoca amintiri vizitatorilor orasului. Desi mai putin eficient si sofisticat decat Milano, mai putin pitoresc si bine-conservat decat Florenta sau Venetia, orasul Roma ramane, dupa cum spunea Thomas Hardy, cel mai de seama oras al timpului.

Colina Palatinului este cea mai semnificativa zona despre care poti vorbi.Considerata de antici drept leaganul fondatorului legendar al Romei, RomulusFaptul ca aceasta este locul primei asezari romane este demonstrat si de urmele unor locuinte datand din vremea Epocii Fierului,care au fost descoperite in coltul de sud-vest al colinei.Numele Palatinus, care se pare ca deriva de la Palas,zeita pastorilor,este radacina cuvantului palat. In vremea romanilor, acesta colina era vestita pentru splendoarea asezarilor ei princiare. Prima si cea mai simpla dintre acestea a fost Domus Augustana.In perioada Renasterii, cand un val de noi cladiri a aparut in tot orasul, cardinalul Alexander Farnese a cumparat o mare parte din colina si a transformat coasta dinspre Forum in gradini, numite Orti Farnesiani, sunt niste gradini luxuriante incantatoare, amenajate simetric, in care se aude susur de apa si cantec de pasari, si care ofera o panorama minunata asupra Romei.Pentru iubitorii de pitoresc, ruinele de pe colina Palatinului sunt greu de egalat.Aceasta zona se intinde de locuintele fastuoase de altadata ale

imparatilor romani, pana Forumul roman care este o alta zona si care a fost candva o mlastina folosita drept cimitir de primii locuitori ai colinelor din imprejur, a fost asanata in secolul al VI-lea i.Hr. de catre un rege etrusc.Forumul ingropat sub 8 metri de daramaturi a fost cunoscut sub numele de, ,Campo Vaccinodeoarece contadini (mici proprietar de pamant )obisnuiau sa-si pasca turmele printre ruine.Dar,astazi el dezvaluie o multime impresionanta de temple in ruina, cladiri publice,cupole si magazine. La capatul lui Clivus Palatinus, se inalta Arco di Tito ( Arcul lui Titus )care comemoreaza distrugerea,in anul 70 d.Hr.,de catre acest imparat, a Ierusalimului si a templului sfant. Templul Tempio di Antonino e Faustina este un exemplu minunat de arhitectura in straturi. La inceput, a fost un templu, ridicat in anul 141 d.Hr. de imparatul Antoninus Pius, iar mai apoi, in Evul Mediu, a fost transformat intr-o biserica. In secolul al XVII-lea I-a fost adaugata o fatada in stil baroc,asa cum s-a intamplat si cu alte biserici din Roma.

Vis--vis de Via Sacra se afla minunatul Tempio di Vesta (zeita focului sacru),in forma circulara, unde sase vestale faceau cu randul la intretinerea focului sacru. Cele care lasau focul sa se stinga erau bicuite de preot, drept pedeapsa.

La capatul de vest al Forumului se inalta faimoasa Rostra,de unde marele orator Cicero obisnuia sa se adreseze maselor. Dupa moartea sa, in timpul proscrierilor antirepublicane,din timpul lui Octavian,mainile si capul lui Cicero au fost expuse aici. De partea cealalta, se inalta unica Colonna di Foca. Timp de secole simbolul Forumului, ea a fost descrisa de Byron drept, ,columna fara nume si plina de semnificatii, al carei templu se afla in gropat sub pamant . La dreapta se afla Arco di Settimio Severo.

La capatul Viei Sacra, in umbra colinei Capitolului, se inalta cele opt coloane ionice ale Tempio di Saturno. Sarbatoarea zeilor, numita Saturnalia, marca cea mai vesela sarbatoare din calendarul roman,in timpul careia se ofereau daruri, iar deosebirile dintre stapani si sclavi erau uitate. Acest eveniment. sarbatorit in miez de iarna, a fost sarbatoarea pe care crestinii au transformat-o mai apoi in cea de Craciun.

In spatele acestui templu, de la stanga la dreapta, se afla gratiosul Portico degli Dei Consenti,Tempio di Vespasiano e Tito si Tempio della Concordia. Sapaturile facute in Forum, au scos la lumina peste drum Chiesa di Santi Luca e Martina a lui Pietro da Cortona, Carcere Tulliano (Inchisoarea Mamertine ;deschisa zilnic,inchisa intre orele 12-14;donatie)era adapostulunora dintre cei mai faimosi prizoneri romani. O placa pe perete aminteste de modul in care si-au vazut acestia sfarsitul :spanzurarea, infometarea, tortura sau decapitarea a fost soarta celor mai multi dintre ei Potrivit legendei, aceasta carcera intunecoasa si umeda a fost locul unde Sf.Petru I-a convertit pe cei care il pazeau. In mod miraculous, o fantana a izvorat din pamant, astfel ca el i-a putut boteza pe noii crestini.

Colonna Traiana

Colina Capitolului. Pe aceasta colina se afla Templul lui Jupiter Capitolinus (ridicat in cinstea lui in 509 i.Hr. ) care vegheaza asupra orasului si unde italienii au platit tributul lor pentru unificarea Italiei, dupa 1400 de ani de separare.

Monumentul lui Vittoro Emanuelle al-II-lea terminat in 1911, situat in coasta Capitolului in axa strazii principale, Corso, cotrasteaza ca scara si culoare cu ambianta antica si rinascimentala. Opera arhitectului Giuseppe Saccioni si a sculptorilor C.Fontana, P.Bartolini si A.Zanelli. O platforma uriasa poarta statuia ecvestra care se proiecteaza pe fundalul unei ample colonade din marmura de Carrana.

Biserici:Dupa cucerirea Romei de catre Bizant,ducii bizantini locuiau in palatele caesarilor, ei au ridicat la picioarele Palatinului, in secolul VI-VII doua biserici in forma rotunda (complet reconstruite inca din timpul evului mediu) care imitau planul circular al uno biserici din Ierusalim.

Basilicile cu colateralele etajate, numeroase la Ravenna,dar apoi disparate total, au fost riguros copiate la Roma,in timpul exarhatului. In anul 578 din ordinul papei Pelagius al II-lea se include o galerie cu arcade deasupra colateralului drept al Bisericii San Lorenzo fuori le Mura este rezultatul unificarii unei biserici din secolul al VIII-lea cu o basilica din vremea lui Constantin (390) celor doua abside cu orientare opusa devine presbiteriul noului edificiu. Cinzeci de ani mai tarziu bisertica Sant Agnese fuori le Mura a fost si ea reconstruita cu tribune ridicate deasupra colateralelor. Aceasta solutie de factura orientala, a ramas insa in cazurile citate o exceptie in arhitectura Romei.

Biserica San Clemente este una din cele mai interesante biserici din Roma. Ea este o cladire de trei nivele Bazilica din secolul al XXI-lea coboara pana la o basilica din secolul al IV-lea care si ea, la randul ei, a fost ridicata pe o cladire de locuinte din secolul I, care gazduia in curtea sa un templu mitraic ridicat in cinstea unui cult raspandit in timpul Romei imperiale.

In Piazza di San Giovanni in Laterano se gasesc cele mai importante cladiri ale crestinitatii.Obeliscul este cel mai inalt si cel mai vechi din Roma, dar in acelasi timp este si un simbol perfect pentru Biserica din Roma, San Giovanni in Laterano, fondata de Constantin cel Mare,a suferit multe modificari ;platfonul a ramas orizontal, dar coloanele antice au disparut pentru a face loc unor pilastri auriti si unor arcade. Bernini a pus aici 12 statui colosale ale apostorilor, niste baieti voinici din marmura alba, fiecare intr-o nisa de marmura verde, care se agita, adoptand atitudini de fanfaroni si de modele. Aceasta biserica este construita intr-o varietate de stiluri, de la splenditul baptisteriu din secolulIV-lea, la arcadele medievale si la interiorul baroc maiestuos. Palazzo Laterano a fost resedinta Papei pana la exilarea sa,in Avignon,in anul 1309.

ScalaSanta sunt scarile pe care a coborat Isus, dupa ce a fost condamnat de Pilat din Pont. Sf.Elena, mama lui Constantin, le-a recuperat din Ierusalim.

In partea de vest a colinei Capitoliului se gaseste cel mai vechi oras Ghetoul . Acesta a avut o comunitate evreiasca, incepand cu pareioada republicana, dar izolarea sa dateaza din perioada Contrareformei si a Papei Paul al IV-lea (1555-1559). Via del Teatro di Marcello duce,in partea de sud, spre Piazza Bocca della Verita, care leaga intre cele doua temple romane (Tempio di Portuno si Tempio dErcole un templu circular ),o fantana arteziana in stil baroc si biserica medievala Santa Maria in Cosmedin. In porticul bisericii de rit bizantin se afla Bocca della Verita, o lespede de marmura care seamana cu o fiinta umana si care este considerata unul din cele mai vechi detectoare de minciuni din lume. Cel mai vechi si cel mai mare dintre renumitele circuri romane, este Circul Maximus care se afla in valea dintre colinele Palatin si Aventin.Aceasta arena are o capacitate de 250000 de locuri. Biserica Santa Maria del Popolo dateaza din secolul al-XV-lea si a fost modernizata de Bernini. Arcadele largi se desfasoara pe mai multe siruri, separand nava principala de cele colaterale si toate acestea sugereaza gravitate si maretie. Numeroase morminte sporesc aceasta impresie transformand-o intr-o emotie tragica ;biserica este intesata de morminte;douazeci de cardinali isi au aici monumentele. Statuile lor dorm pe piatra; altele viseaza pe jumatate culcate sau se roaga.

La Santa Maria degli Angeli a fost biblioteca Termelor lui Diocletian; romanii veneau aici dupa baie, ca sa discute si sa petreaca orele calde ale zilei.Michelangelo a facut din ea o biserica iar, sub Benedict alXVI-lea, Vanvitelli a transformat-o in cladire.

Biserica Sant Maria Maggiore se afla pe o colina mare. Bazilica e din secolul al V-lea c si cand s-a refacut mai tarziu s-a pastrat planul general, intreaga ide antica. O nava mare cu bolta orizontala se deschide sustinuta de doua randuri de coloane albe ionice.Tot ce s-a construit aici dupa aceea,este barbar si in primul rand cele doua capele ale lui Sixtus Quintus si Paul al V-lea cu picturi de Guido, Josepino,Cigoli cu sculpturi de Bernini si arhitectura lui Fontana si Flaminio. Biserica Santa Maria Antiqua (dezgropata in zona dintre casele Vestalelor si Templul Dioscurilor) era impodobita cu fresce in care arta orizontala si arta romana se armonizeaza in mod desavarsit, fresce contemporane luptei papilor impotriva inconoclastilor cat si din epoca triumfului pastratorilor, sfintelor imagini

Colina Aventin este una din cele mai potrivite zone din Roma pentru un cartier de locuinte elegante. Aici gasim biserica Santa Sabina, o biserica bazilicala foarte bine conservata, din secolul al V-lea, iar pe cealalta parte a colinei se intinde Cimitero Acattolico,una din cele mai pitoresti zone din Roma.Bazilica San Paolo fuori le Mura, este una din cele mai importante bazilici din Roma in care se presupune ca s-ar afla mormantul lui Sf.Paul.

Pallazo Doria Pamphili, gazduieste Galleria Doria Pamphili unde poti vedea superbe picturi de Tizian, Caravaggio,Rafael. Cea mai deosebita opera din colectie este portretul Papei Innocentiu al X-lea, realizat de Velasquez.

Fontana di Trevi este cea mai gratioasa si mai faimoasa fantana arteziana in stil baroc din Roma.

Galerii:Galleria Borghese (detine lucrari de Bernini, Caravaggio si Rafael), Galleria Nazionale dArte Moderna. Colosseum. Colosseum-ul este cel mai vechi amfiteatru si totodata cea mai agitata zona din oras. Constructia Colosseum-ului a fost inceputa de Vespasian, inaugurata de fiul sau Titus in anul 80 d.Hr.si terminata de Domitian(81-96 d.Hr.). Titus a folosit prizonieri evrei din Ierusalim drept zidari. Colosseum-ul are 80 de intrari sub forma de arc, permitand ca peste 50000 de spectatori sa se aseze intr-un interval de 10 minute.

Vaticanul si Trastevere

Malul vestic ai Tibrului ofera imaginea unei realitati contrastante. Fata in fata doua lumi: cea a vaticanului, cu tot fastul si pompa sa si cea a cartierului muncitoresc.

Orasul Vatican are o forma trapezoidala, fiind inconjurat de ziduri in toate partile, cu exceptia coltului unde deschiderea Pietei Sf.Petru marcheaza frontiera cu Roma si cu restul Italiei.Din cele sase intrari ale Vaticanului, doar trei sunt deschise publicului: Piazza, Arco delle Campane si intrarea la Muzeele Vaticanului.

Muzeele Vaticanului: Musei e Galleria del Vaticano, Museo PioClementino (contine colectia de antichitati a papei. In curtea palatului Belvedere se gasesc celebrele statui Apollo Belvedere si Laocoon.Pinacoteca Vaticanului poseda picturi valoroase, printre care Madona din Foligno si Schimbarea la Fata, ale lui Rafael.

Capela Sixtina reprezinta triumful artei frescelor, deoarece peretii laterali sunt acoperiti cu picturi de Botticelli, Pinturicchio si Ghirlandaio si cea ce iti taie cu adevarat respiratia este fresca care acopera bolta Capelei Sixtine, realizata de Michelangelo intre anii 1508-1512 si care infatiseaza minunatul tablou al Creatiei. Orasul Trastevere era considerat in mod traditional un cartier al clasei muncitoare.

Gradinile Quirinalului au fost realizate prin grija Papei Urban al-VIII-lea. Ele se afla pe o colina si se etajeaza de la varf panala poalelei pantei. Gradina are regularitatea rece, corectitudinea grava a epocii, cea care odata cu instaurarea unor monarhii bine statornicite si a unei administratii decente s-a raspandit in toate artele din Europa. Boltile sunt din leandri si merisori, care rezista si iarna, iar vara apara de soare ;stejarii mediteraneeni vesnic infrunziti fac tot timpul un umbrar des.Zidurile de arbusti vivace apara de vant. De langa balustrade se vede tot orasul, biserica Sf.Petru si Ianicula.

Milano

Milano este una dintre capitalele modei, dar este si patria Cinei cea de taina a lui Leonardo si a celui mai important teatru de opera din lume, La Scala. Domul este numit o catedrala ce imita forma unui arici datorita exteriorului sau incarcat. Dar in interior biserica este simpla si maiestuasa. Cinci culoare largi se intind de la intrare, spre altar. Piloni enormi de piatra sustin naosul principal, care poate sa adaposteasca in jur de 40000 de credinciosi. In absida, trei vitralii mari, atribuite lui Nicolas de Bonaventura, imprastie o lumina difuza si calda in altar. Vitraliul central infatiseaza scutul familiei Visconti, famili care s-a aflt la conducerea orasului in secolele al XIII-lea si al XIV-lea. Ducele Gian Galazzo Visconti, cel mai puternic membru al familiei, a comandat construirea Domului. Aici se afla si statuia lui Sf. Bartolomeo (jupuit, carandu-si pielea) si un impozant mormant de marmura datand din secolul al XVI-lea. In exterior se afla un lift care te duce pana pe acoperisul Domului.

In Milano putem vizita biserica Sant Ambrogio,Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica, Biblioteca Ambrosiana,San Satiro,Museo Teatrale alla Scala, Castello Sforzesco.

Venetia Construita pemai mult de 100 de insulite, sustinute de milioane de pari din lemn legate de 400 de poduri, Venetia este singurul oras din lume care este construit in intregime pe apa. Marele dezavantaj este faptul ca orasul este amenintat in permanenta de inundatii, iar marele avantaj al acestui fapt in afara de farmecul estetic, este absenta mlastinilor. In inima Venetiei se afla marea Piazza San Marco, este descrisa de Napoleon ca cel mai elegant salon din Europa, si reprezentand cel mai gratios punct de atractie din Venetia.La un capat al pietei, ghemuita asemeni unei reptile amfibie enorme,este Basilica di San Marco care a fost distrusa de un incendiu si care a fost inlocuita de un edificiu urias pe care-l vedem astazi.

Palatul Dogilor , ,cladire mare si somptuoasa este o constructie in stil gotic. In interior, cele trei aripi ale palatului scot la iveala o multime de camere si sali grandioase. Cea mai mare dintre acestea este Sala del Maggior Consiglio (Sala Marelui Consiliu). Aici mai gasim si o colectie de arta vasta Tintoretto si Veronesc-.

Marele Canal strabate orasul pe o lungime de 3,5 km. Aceasta artera principala, scanteietoare,este flancata de palate in culori, realizate indeosebi intre secolele al XIII-lea si al XVIII-lea, intr-o mixtura de stiluri :bizantin, gotic, renascentist si baroc. In Venetia putem vizita biserica in stil gotic Santa Maria della Salute,Palazzo Venier dei Leoni,Galleria dellAccademia, cel mai frumos palat in stil gotic din Venetia, CadOro, Palazzo Vendramin-Calergi care este unul din cele mai minunate palate renascentiste, cel mai important punct de atractie este biserica Redentore construita de Andrea Palladio drept multumire pentru salvarea orasului de ciuma din anul 1576.

Festivaluri

Evenimente speciale

Anul este plin de evenimente speciale,citeva legate de sarbatorile bisericii catolice altele legate de schimbarea anotimpurilor. Fiecare sat, cit de mic, isi are proprile festivaluri, asa ca profitati de orice ocazie pentru a participa la ele. Multe sunt associate cu productia agricola(in special cea de vin) si cu produsele locale (polenta prociutto). Festivalurile de astazi tind sa devina repuneri istorice in scena, legate de turniruri sau cavalcade costumate.Aici sunt cateva din cele mai renulite festivaluri italiene:

Biennale. Este o expozitie internationala de arta moderna, desfasurata la Venetia in fiecare iunie-septembrie, tot la doi ani.

Carnevale. Aceasta perioada de festivitati care precede Postul mare (februarie si martie) este celebra intr-unstil fara egal la Venetia.

Festa del Redentore se desfasoara tot in Venetia, in seara zilei de 18 iulie. Un pod de barci este construit peste canalul Giudecca, spre Redentore.Oamenii se istovesc cu vaslitul pentru a organiza un picnic pe apa. Evenimentul se incheie cu un foc de artificii pe insula Giudecca si la biserica Sf.Marcu, la miezul noptii.

Festivalul international de Film,desfasurat odata la Venetia, se tine acum la Lido, in fiecare an la sfarsitul lui august.

Festivalul di Noiantri sarbatorit in ultima jumatate a lunii iulie. Acest festival al strazii cu muzica, artificii si mancare se defasoara in Trastevere.

Festivalul dei Due Mondi di Spoleto, care se defasoara la sfarsitul lui iunie si inceputul lui iulie, la Spoleto in Umbria ofera spectacole de opera, teatru,balet, concertesi expozitii.

Scoppio delCarro, sau Expozitia Trasurii, are loc la Florenta in duminica Pastelui. Un porumbel se napusteste asupra catedralei si aprinde o trasura aurie plina cu artificii. Evenimentul simbolizeaza invierea lui Isus.

Parcuri nationale. Italia are cateva parcuri nationale de o frumusete nemaipomenita, printre care:

Parco Nazionale del Gran Paradiso. Singurul loc unde se mai afla capre negre in Italia, acest parc din Muntii Alpi este cel mai vechi din tara si acopera o suprafata de 72000 hectare. Cuprinzand parti din Valle dAosta si din regiunea Piemont, acest parc ofera o multime de adaposturi si posibilitati pentru drumeti, fiind un punct de atractie pentru iubitorii de natura.

Parco Nazionale dello Stelvio. Acesta este cel mai mare parc din Italia (135000 hectare). El se afla aproape de granita cu Elvetia si are multe paduri si animale.

Parco Nazionale dellAbruzzo. Aici traieste, intr-un dcor izolat, splendid din Apenini, ultimul urs brun din Italia.

Bibliografie:

Italia in cateva cuvinte de Aristide Buhoiu, editura Stadion, anul1972

Calatorie in Italia traducere de Sorina Bercescu, editura Sport Turism, anul 1983

Roma cetate eterna de Gheorghe Curinschi, editura Tehnica Bucuresti,anul1970

Italia ghid complectde Melissa de Villiers, editura Aquila93 Oradea,Anul

2000

Statele lumii de la A la Zde Horia. Matei,Silviu Negut,Ion Nicolae, Nicolea Steflea, editura Stiintifica si Enciclopedica Bucuresti, anul 1975


Recommended