Home >Documents >tumori dento-maxilare

tumori dento-maxilare

Date post:21-Jan-2016
Category:
View:276 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:

Tumorile dento-maxilare

Tumorile dento-maxilare

Tumorile reprezint mase tisulare anormale ce apar printr-o proliferare autohton progresiv i exagerat a celulelor organismului.

Diagnosticul i diferenierea tumorilor se bazeaz pe diferite criterii de clasificare, principalele fiind benignitatea sau malignitatea , precum i faptul dac provin sau nu din structuri dentare. Tumori benigne Odontogene EpitelialeAmeloblastomTumor PindborgChist odontogen calcificatMezenchimatoase FibromMixomCementomMixteFibrom ameloblasticDentinomOdontom

NeodontogeneOsteomulOsteomul osteoidOsteoblastomulCondromul Fibromul osifiantFibromul neosifiantHemangiomul ososTumora cu celule gigante

Pseudotumori de granulaie

EpulisHiperplazia gingival juvenil generalizatGranulomul central cu celule giganteTumor cu mieloplaxeTumori maligne Primitive Odontogene Carcinom odontogenSarcom ameloblasticNeodontogeneEpitelioameSarcoameMelanoame maligneNeurinoame maligne

Secundare (metastaze)Mucocel ChisturiPolipozSinuzita odontogenTumori benigne odontogene epitelialeAmeloblastomulEste format din ameloblaste i se depisteaz mai des pe mandibul. Poate refula canalul dentar inferior, poate deforma corticalele (cea intern). mpinge, dezorganizeaz dinii i poate produce rizaliz. Tumora poate fi chistic (uni- sau multilocular) sau compact. Recidiveaz dup intervenie i se poate maligniza.

Radiologic se constat lacune circumscrise, lacun unilocular sau imagine plurigeodic, cel mai frecvent n regiunea unghiului mandibulei, unilateral.Forma multilocular este caracteristic i reprezint lacune rotunde, inegale. Pot fi separate de os sntosdnd aspectul de bule de spunForma unilocular nu este caracteristic, nsare ca particularitate faptul c deformeaz tblia intern din vecintate.Tumora PindborgEste o tumor rar, ntlnit de predilecie la adultul tnr (30-40 ani), cu sediu mai des la mandibul, n regiunea premolar i n asociere frecvent cu un dinte inclus.Radiologic, au o imagine transparent, rotund sau ovalar, cu contur net i fond omogen, ns conine i radioopaciti multiple focale sau difuze, rspndite n ntreaga arie radiotransparent sau cu tendina de a se localiza n jurul coroanei dintelui inclus.Chist odontogen calcificatSe ntlnete la orice vrst i majoritatea cazurilor sunt localizate naintea molarilor.Prezint o imagine radiotransparent, cel mai adesea unilocular, bine delimitat, presrat uneori cu radioopaciti i asociat cu un dinte inclus sau un odontom.

Tumori benigne odontogene mezenchimatoaseAceste tumori se dezvolt din componenetele mezenchimale ale mugurelui dentar sau dintelui, adic din papila dentar, foliculul dentar sau ligamentul periodontal i derivatele lor.Fibromul Se caracterizeaz histologic prin mici nsule de epiteliu odontogen situate ntr-o mas de esut fibros srac n celule. Se poate dezvolta la orice vrst, ns mai frecvent n al doilea deceniu de via, are sediu de predilecie la maxilar n regiunea caninului sau a molarului 3.Aspectele clinice i radiologice nu sunt specifice, diagnosticul se stabilete pe baza examenului histologic.

Mixomul Este o tumor caracteristic maxilarelor ce se dezvolt din esutul mezenchimal al mugurelui dentar, din esutul parodontal al sacului dentar, din esutul parodontal al sacului dentar sau mai rar din mezenchimul primitiv al esutului osos. Tumora nu este delimitat, are tendin de evadare a osului vecin. Nu are sediu preferenial pentru mandibul sau maxilar, poate fi asociat cu un dinte inclus.Radiologic aspectul este de zon radiotransparent multilocular cu contur n general difuz i neregulat.

Cementomul Tumor constituit dintr-un pseudocement, se dezvolt prin proliferarea cementoblatilor care persist n membrana periodontal, n jurul rdcinilor dentare. Cementoamele sunt dificil de indentificat, se ntlnesc mai frecvent la femei i nu au particulariti clinice caracteristice. Exist patru varieti de cementoame:CementoblastomulFibromul cementifiantDisplazia periapical a cementuluiCementom gigantEste reprezentat de o radioopacitate intermediar ntre cea dentar i cea osoas din vecintate.

Tumori benigne odontogene mixteFibromul ameloblasticTumor rar, care se dezvolt prin proliferarea elementelor epiteliale i mezenchimale ale mugurelui dentar fr formarea de strucutir dentare dure.Imaginea radiologic este similar cu cea a unui ameloblastom, este radiotransparent, uni- sau multilocular, cu contur net; tablele osoase sunt suflate; se pot constata dini inclui sau deplasai.

Odontomul Termenul de odontom se refer la orice tumoare de origine odontogen. Aceast malformaie are n componena ei mai multe tipuri de esuturi, i de aceea mai este numit i odontom combinat (3). Au fost descrise 2 tipuri diferite de odontoame combinate: unul complex, care este alctuit dintr-o mas difuz de esuturi dentare, complet dezorganizate, i unul compus, care are o asemnare anatomic cu un dinte natural.

Tumori benigne neodontogeneOsteomulTumor benign propriu-zis format din esut osos matur, poate prezenta 4 varieti: osteom compact, eburnat, spongios i mixt. Poate avea sediu central sau periferic. Cel periferic este diagnosticat mai precoce, el formeaz o tumor rotunjit, boselat, uneori pediculat, dur. Osteomul central n general ncapsulat are cretere foarte lent, dar continu, deplasnd esuturile n jur.Radiografic prezint o opacitate superioar osului osului normal. Uneori opacitatea este intens, omogen i are marginile estompate.

Fibromul osifiantEste ntlnit, cu predilecie, la mandibul i poate antrena deplasri dentare. Radiologic, apare ca o zon clar, bine circumscris, uneori cu aspect pseudochistic, cu fine opaciti centrale. n stadiul evoluat, imaginea se compune din travee osoase concentrice sau radiare, cu lizereu periferic.

Pseudotumori Epulis Se dezvolt pe seama elementelor parodoniului i ndeosebi a fibromucoasei gingivale, avnd toate caracterele tumorilor benigne.Debuteaz printr-o hipertrofie gingival localizat la o papil interdentar sau la marginea liber a gingiei, rar intraalveolar, determinnd o odontoalgie. Radiografic se constat o imagine de osteoliz marginal redus, la nivelul patului epulisului.

Granulomul central cu celule giganteEste o leziune proliferativ reacional pseudotumoral, un proces reactiv de resorbie determinat de o aciune iritativ cronic local, prin microtraumatisme care produc mici hemoragii multicentrice, repetate, favorizate de o deficien a sistemului capilar. Prin creterea tumorii de granulaie se produc importante resorbii n osul din jur.Radiografic imaginile sunt extrem de variate, cel mai adesea se constat o zon radiotransparent cu delimitare uneori neprecis i aspect multilocular.

Tumora cu mieloplaxeAre o agresivitate intermediar. Are ca sediu ramul orizontal al mandibulei (reg. premolar), condilul mandibulei, maxilarul superior (reg. premolar-molar).Radiologic este reprezentat de o zon readiotransparent, cu septuri oasoase bine vizibile n perioada calm a tumorii. Imaginea seamn cu un fagure de miere, deci apare poligeodic iar, alteori, ca o geod unic (cu margini festonate i septuri care realizeaz forme geometrice).Tumora evolueaz n puseuri, i n faza evolutiv septurile se estompeaz sau pot disprea, iar limita sa devine flou.Poate sufla corticalele osoase vecine, dar nu le ntrerupe dect atunci cnd degenereaz sarcomatos.Are coninut hemoragic sau un esut brun.

Tumori maligneCarcinoamelePot aprea n cazul unor recidive ale unui ameloblastom i numai excepional ca prim manifestare (provin din resturi epiteliale ale lamei dentare)Sarcoamelei ele apar n cazul malignizrii unor tumori benigne, dar de aceast dat a celor de origine mazenchimal.