+ All Categories
Home > Documents > Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

Date post: 02-Mar-2018
Category:
Upload: simi-maria
View: 233 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 120

Transcript
 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  1/120

  Terry PrachettTrilogia nomilor 1Camionul

  Despre Nomi i despre Timp

  Nomii sunt mici. n general, creaturile mici nu triesc prea mult. Darpoate c triesc ntr-un ritm mai rapid.

  S v explic.Una dintre cele mai efemere fiine de pe planeta Pmnt este

  musculia de oet. Triete doar o zi. Cele mai longevive fiine suntarborii sequoia, dintre care unii au patru mii i apte sute de ani i suntnc n picioare.

  Asta pare trist pentru musculiele de oet. Important este ns nu ctde lung i este viaa cu adevrat, ci ct de lung i se pare.

  Pentru o musculia de oet, o singur or poate dura ct un veac.Probabil c musculiele de oet mai btrne se adun i se plng c viaadin acest minut nici nu se compar cu cea trecut, cea de cteva minutebune, cnd lumea ntreag era tnr, Soarele prea mult mai luminos,iar larvele se comportau cuviincios. n schimb, copacii care nu sunt delocrenumii pentru iueala lor poate c de-abia dac au timp s observefelul n care cerul clipete ntre noapte i zi, nainte s se usuce i s fiemncai de cari.

  E un fel de relativitate. Cu ct trieti ntr-un ritm mai rapid, cu atttimpul se dilat. Pentru un nom, un an dureaz ct zece ani pentru unom. inei minte! Dar nu fii ngrijorai. Fiindc nici ei nu sunt. Nici

  mcar nu tiu.

  I. Mai nti a fost Locul.II. i Fraii Arnold (din 1905) au venit la faa Locului i au vzut

  c are Potenial.III. Pentru c era la Strada Mare.IV. Da, era la ndemn i pentru autobuze.V. i Fraii Arnold (din 1905) au spus: "S fie aici un Magazin i

  s fie un Magazin aa cum lumea nu a mai vzut!"VI. i fie ca lungimea lui s in de pe Strada Palmer pn la hala

  de pete, iar limea Iui, de la Strada Mare tocmai pn la oseauaDisraeli.

  VII. i s fie nalt de peste cinci etaje, plus mezanin, i s aiblifturi; i s mai fie Focuri Eterne n Camera Cazanelor de la subsoli deasupra tuturor etajelor s fie Contabilitatea, care s pun toatelucrurile n ordine.

  VIII. Iar toate astea trebuie s se uneasc n ceea ce va ficunoscut de toat lumea ca Fraii Arnold (din 1905): "Toate

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  2/120

  Mrfurile sub un singur acoperi."i-o s fie numit: MagazinulFraii Arnold (din 1905).

  IX. i asta a fost.X. i Fraii Arnold (din 1905) au mprit Magazinul n raioanele

  de Feronerie, Corsetrie, Galanterie i altele, numite dup ceea ce

  vindeau, i i-au creat pe oameni ca s le umple cu Toate Mrfurile.i Fraii Arnold (din 1905) au spus: "S fie camioane, colorate nrou i auriu, i fie ca ele s strbat strzile, pentru ca toat lumeas tie c Fraii Arnold (din 1905) ofer Toate Mrfurile.

  XI. i s mai fie Sacul lui Mo Crciun i Reducerile de Iarn, iChilipirurile Verii, i Sptmna "napoi la coal", toate la timpulpotrivit.

  XII. i abia dup toate astea, n Magazin au venit nomii, ca srmn aici de-a pururi.

  (Din Cartea nomului, ntemeierea I-XIII.)

  I.

  Aceasta este povestea Camionului. Dar e i povestea Cii Critice.Aceasta este povestea unui camion care huruia prin Oraul Adormit

  i apoi la ar, peste cmpuri, drmnd stlpii felinarelor iblngnindu-se de pe-o parte pe alta, fcnd s se zguduie vitrinelemagazinelor i oprindu-se pe un cmp, dup ce poliia l-a urmrit. Iarcnd oamenii nervoi s-au ntors la maina lor i au raportat: "Ascult!Asculi? Nu l conduce nimeni!", a devenit povestea Camionului, care a

  pornit din nou, s-a deprtat de oamenii mpietrii de uimire i a disprutn noapte.

  Dar povestea nu s-a oprit aici.i nici nu a nceput aici.

  Ploua dezmat. Ploua rpitor. Ploua cu felul acela de ploaie care ecu mult mai ud dect ploaia normal, cu felul acela de ploaie care caden stropi mari, cu fleocuri, cu felul acela de ploaie care e mai degrab omare vertical, cu guri n ea.

  Ploaia tatua cutiile vechi de hamburgeri i pungile de cipsuri dincoul de nuiele care i ofereau lui Masklin o ascunztoare temporar.

  Privii-l! Ud. nfrigurat. Foarte ngrijorat. i nalt de zece centimetri.Ghena de gunoi era de obicei un bun teren de vntoare, chiar i

  iarna. Adeseori se mai gseau cteva cipsuri reci n punga lor i uneorichiar un os de pui. O dat sau de dou ori gsise chiar un obolan.Ultima dat cnd gsise un obolan fusese cu adevrat o zi bun, pentruc mncaser din el o sptmn ntreag. Problema era c te camsturai de obolan dup a treia mbuctur din a treia zi.

  Masklin cercet parcarea camioanelor.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  3/120

  i iat-l cum vine, exact la timp, fcndu-i loc printre tomberoane ifrnnd cu un fit.

  Vzuse camionul sta venind n fiecare mari i miercuri dimineaa,n ultimele patru sptmni. Msurase cu grij pauza pe care i-o luaoferul.

  Aveau exact trei minute. Pentru cineva de mrimea unui nom, asta ecu puin mai mult dect o jumtate de or.Se ls s alunece n jos pe o hrtie unsuroas care atrna pn la

  pmnt i fugi spre tufiurile de la marginea parcului unde ateptauGrimma i btrnii.

  A venit! spuse el. Haidei!Se ridicar cu greu, oftnd i bodognind. Trecuse prin asta de zeci

  de ori. tia c nu avea nici un sens s strige. I-ar fi suprat, i-ar finedumerit i atunci ei ar fi bodognit i mai mult. Bodogneau cipsurilereci chiar i cnd Grimma le nclzea. Se plngeau i de obolani. Segndise serios de cteva ori s plece singur, dar nu avusese curaj. Aveau

  nevoie de el. Aveau nevoie de cineva pe care s-l bodogneasc.Dar erau prea ncei. Se simea pe punctul de a izbucni n lacrimi.Se ntoarse ctre Grimma. Hai, d-le un ghiont, ia ceva! N-o s se urneasc niciodat!Ea i agit minile. Sunt nfricoai. Du-te tu, iar eu o s-i aduc.Nu era timp de ceart. Masklin alerg napoi peste noroiul lipicios din

  parc, deirnd frnghia cu ancora. i luase o sptmn ca s fac acelcrlig, dintr-un capt de srm desprins dintr-un gard, i exersase maimulte zile. nvrtea deja ancora deasupra capului cnd a ajuns lngroata camionului.

  Crligul se prinse de prelat mult deasupra lui chiar de la a douancercare. Trase o dat sau de dou ori i apoi, sprijinindu-se cupicioarele pe canelurile cauciucului, se ridic.

  Mai fcuse asta i nainte. Da, o mai fcuse de trei sau patru ori. Sestrecur pe sub prelata grea n ntunericul de dincolo, trgnd cu elfrnghia i legnd-o ct de strns putea n jurul altor frnghii care eraugroase ct braul lui.

  Apoi se urc din nou pe margine i, slav Domnului, o vzu peGrimma cum i mn pe btrni peste peluz. i putea auzi plngndu-sede bli.

  Masklin tremura de nerbdare. Prea c dureaz ore ntregi. Le

  explicase de milioane de ori, dar ei nu fuseser ridicai n camioane cnderau copii i spuneau c nu neleg de ce trebuie s nceap la btrneeo asemenea aventur. Bunica Morkie insist ca toi brbaii s se uite nalt parte ca s nu i priveasc sub fuste. Apoi btrnul Torrit ncepu sse smiorcie att de tare, nct Masklin trebui s-l coboare din noupentru ca Grimma s-l poat lega la ochi. Dup ce i-a urcat pe civadintre ei, lucrurile n-au mai stat chiar att de ru, deoarece l puteauajuta la trasul frnghiei. Dar timpul gonea nebunete.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  4/120

  Pe Grimma a ridicat-o ultima. Era uoar. Cu toii erau uori, dealtfel. La urma urmei, nu mnnci obolani chiar n fiecare zi. Uimitor.Urcaser cu toii n camion. Lucrase cu urechile ciulite, pndind sunetulpailor pe caldarm i izbitura uii oferului, dar nu auzise nimic.

  E bine, spuse el, tremurnd de oboseal. Asta este. Acum mai

  trebuie doar s pornim... Am scpat Obiectul, spuse btrnul Torrit. Obiectul! L-am scpat.Ai vzut? L-am scpat lng roat cnd m lega la ochi. Du-te i adu-l,biete!

  Masklin l privi ngrozit. Apoi i scoase capul pe sub prelat i, da,era acolo, departe, pe caldarm. Un cub mic i negru.

  Obiectul.Sttea ntr-o balt, dei asta nu l afecta Obiectul. Nimic nu afecta

  obiectul. Nici mcar focul.i atunci auzi sunetul unor pai pe caldarm. Nu mai e timp, opti el. Chiar nu mai e timp.

  Nu putem pleca fr el, spuse Grimma. Ba bineneles c putem, este doar un, un... obiect. Nu vom avea

  nevoie de vechitura asta unde mergem noi.Imediat dup ce spuse aceste cuvinte i pru ru i fu uimit c buzele

  lui rostiser asemenea vorbe. Grimma l privea speriat. Bunica Morkiese ridic n picioare.

  S fii iertat! ltr ea. Ce lucru groaznic ai zis! Spune-i tu, Torrit, lghionti ea pe Torrit n coaste.

  Dac nu lum Obiectul cu noi, atunci nu merg nici eu, spuse Torrithotrt. Nu e...

  i vorbete eful tu, l ntrerupse bunica Morkie. Aa c f ce i se

  spune! Tronc! Ce idee mai e i asta, s-l lai aici? Ar fi indecent! Nu ar fibine! Du-te i adu-l imediat!

  Masklin se holb tcut spre noroiul lipicios i apoi cu o micaredisperat arunc funia peste margine. Cobor.

  Ploaia se transformase n lapovi. Vntul l biciuia n timp ce coboran grab pe lng marele arc al roii, ateriznd ntr-o balt. Se ntinse icut Obiectul... i atunci, camionul porni.

  Mai nti a fost un huruit att de zgomotos, nct a trecu dincolo desunet i a devenit un zid de zgomot. Apoi a fost o explozie de aburputuros i o vibraie care a scuturat pmntul

  Se apuc repede de funie i strig la ei s-l trag n sus ns c nici

  mcar el nu-i putea auzi vocea. Totui, Grimma sau altcineva i dduseseama, pentru c exact cnd marea roat ncepu s se nvrteasc, funiase ncord i-i simi picioarele ridicate din noroi.

  Se blngni nainte i napoi, n timp ce, cu o ncetineal dureroas,l traser pn deasupra roii. Abia dac trecuse civa centimetri pesteroat i capul i fu scuturat de un zgomot ca de ciocan i de o ceaneagr i neccioas.

  "Nu mi-e fric", i spuse. "Asta e cu mult mai ru dect orice-am

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  5/120

  nfruntat pn acum, dar nu e nspimnttor" E prea teribil ca s fie nfricotor.Se simea de parc ar fi fost ntr-o goace mic i cald, departe de

  zgomot i de vnt. "O s mor", gndi el, "numai din cauza acestui Obiect,care nu ne-a ajutat niciodat i n nici un fel, din cauza a ceva care e pur

  i simplu o vechitur, am s mor i am s merg n Rai. M ntreb dacbtrnul Torrit are dreptate cnd spune ce se ntmpl cnd mori. E camdrastic s fie nevoie s mori ca s te convingi. M-am uitat la cer n fiecarenoapte timp de ani ntregi i nu am vzut niciodat nomi acolo sus..."

  Dar nu conta, totul trecea pe lng el. Nu era real... Nite mini lprinser de la subsuori i-l traser n spaiul linitit de sub prelat i,destul de greu, smulser Obiectul de la pieptul su.

  n spatele camionului, care accelera, draperii de ploaie cenuiicdeau peste cmpurile pustii.

  i n tot inutul nu mai era nici un nom.

  Fuseser mult mai muli, n vremurile n care nu prea s fi plouatatt de mult. Masklin i putea aminti cel puin patruzeci. Dar seconstruise autostrada; prul fusese nctuat n evi pe sub pmnt icele mai apropiate vizuine fuseser astupate. Nomii triserdintotdeauna n colurile lumii i, deodat, nu prea mai erau destulecoluri pentru ei.

  Numrul lor ncepuse s scad. n mare parte, asta se datora unorcauze naturale. i, cnd ai opt centimetri, o cauz natural poate fi oriceare dini, e iute i nfometat. Atunci, Pyrrince, care era de departe cel maicurajos, a condus o expediie disperat peste drum, ntr-o noapte, ca sinvestigheze pdurile de pe cealalt parte. Nu s-au mai ntors niciodat.

  Unii spuneau c fuseser mncai de oimi, alii ziceau c-i omorse uncamion. Unii spuneau chiar c reuiser s parcurg doar jumtate dedrum i erau acum surghiunii n rezervaia central dintre liniilenesfrite de maini.

  Apoi s-a construit cafeneaua, un pic mai jos, de-a lungul drumului.ntr-un fel, era o mbuntire. Depinde de cum o priveai. Dac cipsurilearuncate i rmiele vinete de pui puteau fi considerate hran, atuncise putea spune c deodat toat lumea avea ce s mnnce.

  i apoi a fost primvar i, cnd a privit njur, Masklin a constatat cnu mai rmseser dect zece, iar opt dintr ei erau att de btrni, nctnu prea mai aveau mare lucru de ateptat de la via. Btrnul Torrit

  avea aproape zece ani.Fusese o var ngrozitoare. Grimma i organizase ntr-o ceat pe cei

  care rmseser sprinteni, cu care face raiduri de noapte la ghenele degunoi. Iar Masklin ncerca s vneze.

  A vna de unul singur era ca i cum ar fi murit un pic de fiecaredat. Majoritatea lucrurilor pe care le vnai te vnau i ele pe tine. ichiar dac aveai noroc i omorai ceva, cum puteai s-l cari acas?Durase dou zile cnd cu obolanul, inclusiv o noapte n care veghease

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  6/120

  ca s alunge alte vieti. Zece vntori solizi ar fi putut face orice: s furemiere s prind oareci n capcane, s vneze crtie, orice, n timp ce unvntor singur, lipsit de cineva care s-i pzeasc spatele n iarba nalt,era pur i simplu o invitaie la gust pentru orice avea coli i gheare.

  Pentru a avea destul mncare, era nevoie de mul vntori sntoi.

  Dar pentru a avea muli vntori sntos aveai nevoie de mncarendeajuns. Era un cerc vicios. O s fie mai bine la toamn", spuseseGrimma, bandajndu-i braul, n locul n care l nepase o viespe. "O sfie ciuperci i fructe de pdure, i alune, i de toate."

  Ei bine, nu fuseser ciuperci i plouase att de mult, incatmajoritatea fructelor de pdure putreziser nainte de a se coace. Totui,fuseser multe alune. Cel mai apropiat alun era la o distan de jumtatede zi. Masklin putea cra dousprezece alune, dac le scotea din coaj ile trgea dup el ntr-o pung de hrtie gsit la ghen. i lua o zintreag, risca s fie prins de ulii i hrana ajungea doar pentru ziuaurmtoare.

  Apoi s-a prbuit acoperiul vizuinei, din cauza ploii care nu maicontenea. Atunci fusese aproape plcut s hoinreasc pe-afar. Era maibine dect s-i asculte bodognind despre faptul c el nu fcuse la timpreparaiile necesare. Aaaa, i mai era i focul! Aveai nevoie de un foc lagura vizuinei deopotriv pentru a gti i pentru a-i alunga pe prdtoriide noapte. Bunica Morkie a adormit ntr-o zi i l-a lsat s se sting.Fapta era att de grav, nct pn i ea a avut bunul-sim de a se simijenat.

  Cnd Masklin s-a ntors n noaptea aceea a privit la grmjoara decenu timp ndelungat, i apoi i-a nfipt sulia n pmnt i a nceputs rd. i a rs pn a nceput s plng. Nu a putut s-i nfrunte. A

  trebuit s plece i s stea afar, unde, pn la urm, Grimma i-a adusceai de urzic ntr-o scoic. Ceai rece de urzic.

  Sunt cu toii foarte suprai din cauza focului, spusese ea. Masklina rs sec.

  Da, mi dau seama, i-am auzit. "Trebuie s-mi mai aduc unchitoc, biete, nu mai am tutun" i "Nu prea mai mncm pete nultimul vreme, ar trebui s-i faci timp s te duci la ru", i "Eu, eu, eu iiari eu! Numai la asta se gndesc tinerii. Pe vremea mea..."

  Grimma oftase. Se strduiesc, s tii. Dar, pur i simplu, nu-i dau seama. Existau

  sute dintre ai notri cnd ei erau tineri.

  O s ne ia cteva zile s aprindem focul, spuse Masklin.Aveau o lentil de ochelari; era nevoie ns de o zi ntreag i foarte

  nsorit ca s aprind focul. Privea fr int n noroiul de sub picioare. Mi-a ajuns, zise el linitit. O s plec! Dar avem nevoie de tine! i eu am nevoie de mine. Ce fel de via e asta? Dar o s moar dac pleci! O s moar oricum, spuse Masklin.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  7/120

  Ai zis un lucru foarte rutcios. Da, dar adevrat. Oricine moare pn la urm. i noi vom muri

  pn la urm. Uit-te la tine! i petreci tot timpul splnd, fcndordine, gtind i fugind dup ei. Ai aproape trei ani! E timpul s ai i tuviaa ta.

  Bunica Morkie a fost foarte bun cu mine cnd am fost mic,spuse Grimma, mpciuitor. i tu o s fii btrn ntr-o zi. Crezi? i cine o s-i zdreleasc atunci degetele pn la os ca s

  aib grij de mine?Masklin simea c devine din ce n ce mai furios. Era sigur c avea

  dreptate, dar inima i spunea c se neal, ceea ce agrava lucrurile.Se gndise mult vreme la toate acestea i, de fiecare dat, se simise

  suprat i nemplinit. Toi cei detepi, cei ndrznei, cei curajoiplecaser de mult, ntr-un fel sau altul. "Btrne Masklin", i spuseser,"amic de ndejde, s ai grij de btrni i ne vom ntoarce nainte de a-ida tu seama c am plecat, imediat ce vom gsi un loc mai bun". De

  fiecare dat cnd se gndea la asta, Masklin se indigna ne el nsui,pentru c rmsese, i pe ei, fiindc plecaser. ntotdeauna ceda, staera necazul. O tia. Indiferent ce hotrre lua la nceput, ntotdeaunaapuca pe calea minimei rezistene.

  Grimma se holb la el.Masklin ridic din umeri. Bine, bine, o s vin cu noi, spuse el. tii c nu o s vin, vorbi ea. Sunt prea btrni. Au crescut aici. Le

  place aici. Le place aici cnd suntem noi s-i slugrim, mormi Masklin.Atunci au lsat-o aa. Apoi au avut nuci la cin. Nuca lui Masklin a

  fost viermnoas.

  n seara aceea a ieit din vizuin i a stat pe banc, inndu-i brbian palme i privind din nou la autostrad.

  Era un uvoi de lumini roii i albe. n interiorul acelor cutii se aflauoameni care-i vedeau de treburile lor misterioase. Mereu grbii s-ifac treburile, care vor fi fost acestea. Ar fi pus pariu c ei nu mnncobolani. Oamenilor le era uor. Mari i ncei, fr a fi nevoii s triascn vizuini umede, ateptnd ca babele ntnge s lase focul s se sting.

  Nu aveau niciodat viermi n nuci. Se duceau oriunde voiau i fceauce le plcea. ntreaga lume era a lor.

  i toat noaptea conduceau la stnga i la dreapta n camioaneleacelea mici, cu luminie. Nu dormeau niciodat? Trebuie c exist omulime de oameni. Poate chiar cteva sute.

  Visase s plece cu un camion. Ele se opreau adeseori la cafenea. Ar fifost uor, sau ar fi fost aproape uor, s gseti modalitatea de-a te urcantr-unul. Erau curate i lucitoare, deci se duceau undeva unde era maibine dect aici. i, la urma urmei, care era alternativa? Oricum n-o maiduceau pn la iarn, aici, nfruntnd vremea rea din cmpie... Nici nu

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  8/120

  ndrznea s se gndeasc.Bineneles c nu o fcuse niciodat. Pn la urm nu fcea nimic cu

  adevrat. Visa doar la luminile cele fitoare.i, deasupra luminilor care se grbeau, stelele.Torrit spunea c stelele sunt foarte importante. n acele momente

  Masklin nu era ns de acord. Nu puteau fi mncate. Nici nu luminaucine tie ce. Dac te gndeai bine, stelele erau destul de nefolositoare...Cineva ip.Trupul lui Masklin sri n picioare cu mult nainte ca mintea lui s se

  fi gndit la asta i sprint silenios printre tufiurile uscate.Acolo, cu capul vrt n vizuin i cu coada fluturnd bucuroas spre

  stele, se afla o vulpe. O recunoscuse imediat deoarece, cnd, aproape cse tersese de ea, de cteva ori.

  Undeva nuntrul capului lui Masklin, bucica din el care era cuadevrat el nsui btrnul Torrit ar fi avut cu siguran multe de spusdespre aceast bucic era terorizat vzndu-se ridicnd lancea,

  care se gsea nc n pmnt, acolo unde o nfipsese, i nepnd vulpeact de tare putea ntr-un picior din spate.

  Se auzi un scheunat nfundat i animalul, cu spume de furie la botse trase napoi ntorcnd o fa diavoleasc spre atacatorul su. Doi ochigalbeni i strlucitori se concentrar asupra lui Masklin, care stteacumpnindu-i sulia. Era unul din acele momente n care timpulncetinea i totul prea dintr-o dat cu mult mai real. Probabil cnd tiic urmeaz s mori, simurile se ascut ca s prind ct mai multe detaliiatta vreme ct mai au ocazia...

  Vulpea avea snge n jurul botului.Masklin simi cum nuntrul lui crete furia, ca un uria balon de

  spun. n general, nu avea prea multe, dar animalul acela i lua pn ibruma aceea nenorocit de avere i de semeni crora se obinuise s lezic via.

  Cnd limba roie a vulpii se prelinse afar, tiu c avea doualternative: s fug, sau s piar. Aa c atac. Sulia zbrni din mnalui, zburnd ca o pasre i nfigndu-se n buza vulpii. Animalul ip ii duse labele la ran, iar Masklin alerg, alerg peste noroi, mnat deenergia furiei sale, i apoi sri i se prinse bine de blana rocat, searunc n sus pe coastele vulpii, ateriza clare pe gtul ei i, scondu-icuitul de piatr, ncepu s njunghie, s njunghie, de parc ar fi vrut somoare, atunci i definitiv, tot ce era strmb n lumea lui.

  Vulpea scheun din nou i o lu la goan. Dac ar fi fost capabil sgndeasc, Masklin i-ar fi dat seama c pumnalul lui nu fcea dect so zdreleasc pe vulpe, care nu era ns prea obinuit ca prnzul sriposteze cu atta furie. Acum, singurul ei gnd era s fug. O apuc pecrare i, cu capul n jos, o zbughi spre luminile autostrzii.

  Masklin ncepu s gndeasc din nou. Forfota traficului i umpluurechile. i ddu drumul n iarba nalt, lsnd animalul s fug spreasfalt. Ateriza cu o bufnitur i se rostogoli, pierzndu-i tot aerul din

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  9/120

  plmni...i amintea ce s-a ntmplat dup aceea. i rmsese n memorie mult

  timp, mult dup ce vzuse attea lucruri stranii, nct amintirea aceeas nu mai aib loc n capul lui.

  Vulpea, mpietrit ca o statuie n fasciculul de lumin, mria

  sfidtor, ncercnd s sperie zece tone de metal care se ndreptau spreea, cu o sut douzeci de kilometri pe or. A fost nti o bufnitur, ofial i apoi ntuneric.

  Masklin sttu cu faa n jos n noroiul rece vreme ndelungat. Peurm, temndu-se de ceea ce urma s vad, ncercnd s nu-iimagineze, se ridic n picioare i se tr napoi spre ceea ce mairmsese din cminul su.

  Grimma atepta la gura vizuinii, innd n mn o nuia de parc ar fifost un ciomag. Aproape c-l scalp pe Masklin cnd acesta se i dinntuneric i se ls s cad pe banc, ntinse o mn ezitant i mpinsebul.

  Nu tiam unde te-ai dus, spuse ea cu o voce aproape isteric. Amauzit doar zgomotele i att. Ar fi trebuit s fii aici, fiindc i-a luat pedomnul Mert i pe doamna Coom. i spa, i...

  Se opri, prnd c se nmoaie. Da, mulumesc, spuse Masklin rece. Nu am pit nimic.

  Mulumesc foarte mult. Ce? Ce s-a ntmplat?O ignor i se strecur n ntunericul vizuinii ca s se ntind. i

  auzea pe btrni uotind, dar el se cufund ntr-un somn adnc, plin decomaruri.

  "Ar fi trebuit s fiu aici", gndi Masklin. "Ei se bazeaz pe mine.

  Plecm. Cu toii."

  Atunci fusese o idee bun.Acum, lucrurile preau s stea un pic altfel.Nomii se nghesuiau ntr-un col al marelui spaiu ntunecat

  dinuntrul camionului. Tceau. Nu prea era loc de glgie. Huruitulmotorului umplea aerul de la un capt la altul al remorcii. Uneori scdean intensitate i apoi ncepea iari. Din cnd n cnd, camion icnea.

  Grimma se tr peste podeaua care tremura. Ct dureaz s ajungem acolo? se interes ea. Unde? ntreb Masklin.

  Acolo unde mergem. Habar n-am. Da dar, tii, le e foame.ntotdeauna le era foame.Masklin privi dezndjduit spre plcul de btrni. Unul sau doi

  dintre ei se uitau la el cu speran. Nu pot s fac nimic, spuse el. i mie mi-e foame, dar nu e nimic

  aici. Camionul e gol.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  10/120

  Bunica Morkie se supr tare cnd sare peste o mas, spuseGrimma.

  Masklin i arunc o privire lung, goal. Apoi se tr pn la grup ise aez ntre Torrit i btrn.

  Nu prea vorbise cu ei. Cnd era mic, ei erau uriai i nu era treaba

  lui, apoi fusese vntor printre vntori. Iar anul trecut, fusese fie ncutarea hranei, fie cufundat n somn, dup expediii obositoare. tia,totui, de ce Torrit era eful tribului. Era normal s fie aa, deoarece eracel mai btrn. Cei mai btrni erau ntotdeauna efi, pentru ca astfel snu existe certuri. Regula asta nu se aplica i la femei, desigur, ntructtoat lumea tia c un asemenea lucru ar fi fost de neconceput; pn ibunica Morkie era destul de ferm n legtur cu asta. Ceea ce prea unpic ciudat, fiindc l trata pe Torrit ca pe un idiot, iar btrnul nu luaniciodat vreo decizie fr s trag cu coada ochiului spre ea. Masklinoft, holbndu-se la genunchii lui.

  Uite ce e, nu prea tiu ct de mult... ncepu el.

  Nu-i face griji din pricina mea, biete, spuse bunica Morkie, careprea s-i fi revenit. Toate astea sunt destul de interesante, aa-i?

  Dar ar putea dura veacuri, zise Masklin. Nu tiam c o s durezeatt. A fost o idee nebuneasc...

  Btrna ndrept spre el un deget noduros. Tinere, eu am supravieuit Cumplitei Ierni din 1986. A fost

  nspimnttor. Tu nu ai ce s-mi spui mie despre foame, Grimma e ofat bun, dar i face prea multe griji.

  Dar nu tiu nici mcar ncotro ne ndreptm, izbucni Masklin. mipare ru!

  Torrit, care sttea cu Obiectul pe genunchii osoi, i arunc o privire

  furiat. Avem Obiectul, zise el. O s ne arate Calea. Da, da, aa o sa fac.Masklin i nghii nodul din gt. Era caraghios cum Torrit tia

  ntotdeauna ce voia Obiectul. Era pur i simplu un lucru ptros inegru, dar avea preri foarte bine definite asupra importanei meseiorregulate i asupra felului n care trebuie s asculi ntotdeauna despusele celor mai btrni. Prea s aib o soluie pentru orice problem.

  i unde ne duce Calea asta? ntreb Masklin. tii prea bine! n Rai! O, da! exclam Masklin.Se holb la Obiect, aproape convins c nu-i spunea absolut nimic

  btrnului Torrit. tia c avea auzul bun i nu-l auzise niciodatspunnd ceva. Nu fcea nimic i nici nu se micase vreodat. Singurullucru pe care l fcea era s fie negru i ptros. La asta se pricepea!

  Numai urmnd toate nvturile pe care ni le d Obiectul putem fisiguri c vom ajunge n Rai, gri Torrit, pe un ton uor nesigur, ca icum vorbele astea le-ar fi auzit cu mult vreme nainte i nu le-ar fineles pe deplin nici atunci.

  Da, m rog, admise Masklin, ridicndu-se pe podeaua

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  11/120

  tremurtoare i ndreptndu-se spre prelat.Apoi se stoarse de ultima rmi de curaj i i strecur capul pe

  sub marginea prelatei.Nu era nimic, n afar de ceuri, lumini... i mirosuri ciudate.Totul mergea prost, dei pruse att de logic n noaptea aceea, acum

  o sptmn. Crezuse c o s mearg mai bine. Fusese att de evident.Dar era ciudat. Btrnii protestaser atunci, cnd lucrurile nu erauchiar dup vrerea lor, dar acum, cnd totul prea c merge ru, eimanifestau oarecare voioi.

  Nomii erau mult mai complicai dect n aparen. Poate c Obiectular fi putut explica asta, dac ar fi tiut cum s-l ntrebe.

  Camionul coti, cobor n ntuneric i apoi, fr veste, se opri. Se trezic se uit ntr-un spaiu iluminat i imens, plin de camioane i deoameni. i trase capul napoi repede i se grbi spre Torrit.

  ..., fcu el. Da, biete?

  Raiul. Merg i oamenii acolo?Btrnul nom cltin din cap. Raiul oamenilor? se ntreb el. Mai mult de un Rai, adic? Nu, sunt

  convins c numai nomii merg n Rai. Eti absolut convins? Firete, spuse Torrit hotrt. Se poate, se poate s aib i ei

  Raiurile lor. Nu tiu asta. Dar altele dect al nostru, poi s fii sigur. Of!Torrit se holba din nou la Obiect. Ne-am oprit, constat el. Unde suntem?Masklin privi n ntuneric.

  Cred c ar fi mai bine s aflu, spuse el.Afar se auzeau un uierat i zvonul deprtat al vocilor umane.

  Luminile se stinser. Se auzi mai nti un huruit, apoi un clic i dupaceea tcere.

  Dup o vreme, din spatele unuia dintre camioane rzbtu un zgomotslab. O funie, nu mai groas dect un fir de a, se deir pn cndatinse podeaua murdar de ulei a garajului.

  Trecu un minut. Apoi, cobornd cu mare grij i punnd o mn subcealalt, o fiin mic strluci de-a lungul frnghiei i czu pe podea.Sttu mpietrit cteva secunde dup aterizare, micndu-i doar ochii.

  Nu era chiar om. Avea, desigur, numrul corect de brae i depicioare, celelalte pri adiionale ca ochii, nasul i aa mai departe seaflau la locul lor, dar silueta care mergea peste podeaua ntunecatprea mai degrab o crmid cu picioare. Nomii sunt att de grsuni,nct un lupttor japonez de sumo ar putea prea pe jumtate mort defoame pe lng ei; iar felul n care se mica nomul acela arata c e undur.

  De fapt, Masklin era mai nspimntat dect fusese vreodat.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  12/120

  Ajunsese ntr-un loc n care nu recunotea nimic, cu excepia mirosuluiatotputernic, pe care ajunsese s-l asocieze cu oamenii i n special cucamioanele. (Torrit i spusese c exista o ap de foc pe care o beaucamioanele i din acel moment Masklin tiuse c btrnul nomnnebunise. N-avea nici un sens. Apa nu ardea.)

  De fapt, nimic nu avea nici un sens. Cutii imense strluceaudeasupra lui. Erau buci imense de metal ce preau fcute de mnaoamenilor. Ajunseser cu siguran ntr-un col din Raiul omenesc.Fiindc oamenilor le plcea tare mult metalul.

  Trecu pe lng un chitoc de igar i i not n minte s-l adunepentru Torrit.

  Mai erau i alte camioane. i toate erau tcute. Masklin decise c seafla ntr-un cuib al camioanelor. Ceea ce nsemna, probabil, c singuramncare care ar fi putut fi gsit acolo era mncarea camioanelor.

  Se destinse un pic i se ghemui la temelia unui zid, sub o banc,nalt de parc ar fi fost o cas. Peste tot se vedeau fii de hrtie uzat

  i, condus de un miros mai puternic dect toate, gsi un cotor ntreg demr. Devenise cafeniu, dar era nc destul de bun.

  l arunc pe umr i se ntoarse.Un obolan l privea gnditor, stnd pe labele din spate. Era

  considerabil mai mare i mai dolofan dect cei cu care nomii se luptaupentru resturile de la ghena de gunoi. Animalul se ls pe toate celepatru labe i ncepu s tropie n direcia lui.

  Masklin se simi ceva mai sigur pe el. Toate acele forme ntunecate ibutoaie, i mirosuri ciudate l copleeau, desigur, dar tia foarte bine ce eun obolan i cum trebuie s se comporte n prezena lui.

  Ls cotorul jos, i aduse lancea n poziie de atac i, cu grij, inti

  un punct aflat exact ntre ochii creaturii.Dou lucruri se ntmplar deodat.Masklin observ c obolanul avea un guler mic i rou.i o voce spuse: Nu! Mi-a luat o mulime de timp s-l antrenez! Pentru numele zeiei

  Belug de Chilipiruri! De unde ai venit?Strinul era nom. Cel puin aa presupunea Masklin, pn una alta.

  Avea nlimea unui nom i se mica exact ca un nom.Dar hainele...Culoarea de baz pentru hainele de fiecare zi ale unui nom este

  cenuiul. E de bun-sim. Grimma tia cincizeci de feluri de a face vopsele

  din plante slbatice i toate ddeau hainelor, dac stteai mai bine s teuii, o culoare care, n esen, era cenuie. Cteodat, galben-cenuiu,cteodat, maro-cenuiu, cteodat, chiar verde-cenuiu, darntotdeauna cenuiu. i asta, pentru c orice nom care s-ar fi ncumetats poarte un rou vesel sau un albastru mai nstrunic ar fi avutpesemne o speran de via de maximum o jumtate de or nainte de ai se ntmpla ceva care s implice un stomac i un proces digestiv. i nuneaprat ale lui...

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  13/120

  Totui, nomul acela arta ca un curcubeu. Purta haine viu colorate,dintr-un material att de fin, nct arta precum ambalajele cipsurilor, ocentur ncrustat cu cioburi de sticl, cizme de piele i o plrie la careavea o pan. n timp ce vorbea, i lovea uor piciorul cu o cravaa depiele, care se dovedi a fi unealta cu care i conducea obolanul.

  Ei, exclam el, rspunde-mi! Am cobort din camion, spuse Masklin precipitat, urmrindobolanul.

  Acesta se oprise din scrpinatul urechilor, aa c-l privi lung i seascunsese n spatele stpnului su.

  i ce fceai acolo? Rspunde-mi!Masklin se ndrept i zise: Cltoream.Nomul se holb la el. Ce nseamn s cltoreti? S te miti, explic Masklin. nelegi? S vii dintr-un loc i s te

  duci n alt loc.Cuvintele prur s aib un efect straniu asupra strinului. Nu

  deveni ntru totul politicos, dar i mblnzi tonul: Vrei s-mi spui c vii din Exterior? l iscodi el. Da. Dar este imposibil! Crezi? ntreb Masklin, ngrijorat. n Exterior nu e nimic. Aa-i? mi pare ru, spuse Masklin. Dar se pare c noi am venit de-

  acolo. E vreo problem? Vrei s spui, chiar din Exterior? insist nomul, apropiindu-se.

  Da, cred c da. Nu am gndit niciodat n felul sta. i cum e? Ce? Exteriorul. Cum e?Masklin l privi interzis. Ei bine, spuse el, e aaaa... mare... Da... i... ... e foarte mult... Da, da? Cu, tii tu, lucruri n el... E adevrat c tavanul este att de sus, nct nici nu-l poi vedea?

  se interes nomul, care prea c uitase de sine din cauza emoiei. Nu tiu. Ce e la un tavan? ntreb Masklin. sta... spuse nomul, artnd n sus spre un acoperi ntunecat de

  grinzi i umbre. O, n-am mai vzut niciodat aa ceva, zise Masklin. n Exterior e

  albastru sau cenuiu, cu chestii albe care plutesc njur. i... i pereii sunt foarte departe, i exist un fel de covor verde

  care crete pe pmnt? ntreb nomul, srind de pe un picior pe altul.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  14/120

  Nu tiu, recunoscu Masklin, din ce n ce mai ncurcat. Ce e la uncovor?

  Nomul trase aer n piept i-i ntinse mna. Uau! Numele meu e Angalo. Angalo de Mercerie. Ha, ha, ha! Dar

  asta nu nseamn desigur nimic pentru tine. i sta e Bobo.

  obolanul pru c rnjete. Masklin nu mai auzise niciodat ca unuiobolan s i se spun n vreun fel, cu excepia, probabil, a momentelor ncare i era foame i-i spuneai "cin".

  Eu sunt Masklin. Oare pot s coboare i ceilali? A fost o cltorielung...

  Bineneles! Toi suntei din Exterior? Tatlui meu nu o s-i vin scread.

  mi pare ru, zise Masklin. Nu neleg. Ce-i aa de special? Am fostn Exterior, acum suntem n Interior.

  Angalo l ignor. Se holba la ceilali, care coborau cu greutate de-alungul sforii, bombnind.

  Sunt i btrni! constat Angalo. i arat exact ca noi. Nu au nicimcar capete uguiate sau chestii din astea.

  Ura! Uite un nelept! spuse sarcastic bunica Morkie, tergndu-ilui Angalo rnjetul de pe fa.

  Doamn, rosti el pe un ton de ghea, tii cu cine vorbii? Cu cineva care nu e prea btrn ca s o ncaseze la poponea,

  spuse bunica Morkie. Dac a mai avea vrsta ta, flcia, a arta cumult mai bine dect tine. Auzi! Capete uguiate!

  Gura lui Angalo se deschise i se nchise fr vorbe. Apoi rosti: E uimitor! De fapt, Dorcas a zis c dei exist posibilitatea

  existenei vieii n afara Magazinului, aceasta nu ar fi aa cum o

  cunoatem noi. V rog, v rog, urmai-m cu toii!i aruncar priviri mirate n timp ce Angalo se grbea spre marginea

  cuibului de camioane, dar l urmar. Nu prea aveau alternative. mi aduc aminte cnd taic-tu a stat odat o zi ntreag afar i l-

  a btut soarele n cap. Tot aa, vorbea prostii, exact ca sta, spusebunica Morkie cu un glas optit.

  Torrit prea c ajunge la o concluzie. Ateptar politicos. Socotesc, vorbi el ntr-un trziu, socotesc c ar fi trebuit s-i

  mncm obolanul. Taci naibii din gur! l admonesta bunica Morkie, fr s

  gndeasc prea mult.

  Eu sunt eful. Eu sunt! Nu ai voie s vorbeti aa cu un ef, seplnse Torrit.

  Bineneles c eti eful, ripost bunica Morkie, cine a spus c nueti? Nu am spus niciodat c nu ai fi eful. Eti eful.

  Da, accept Torrit. i acum taci din gur! zise bunica.Masklin l btu pe Angalo pe umr. Unde este locul sta, n care ne aflm? ntreb el.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  15/120

  Angalo se opri chiar lng un zid ce se ridica pn sus de tot,disprnd n ntuneric.

  Chiar nu tii? Ne-am gndit, bine, mai mult am sperat, c locul n care merg

  camioanele ar putea fi bun i pentru noi, preciza Grimma.

  Pi v-ai gndit bine! spuse Angalo cu mndrie. sta este cel maibun loc n care se poate tri. Aici e Magazinul.

  2.

  XIII. i n Magazin nu era nici Noapte, nici Zi, ci numai OraDeschiderii i Ora nchiderii. Ploaienu cdea i nici ninsoare.

  XIV. i toi nomii se ngrau i se nmuleau pe msur ce aniitreceau,i-i petreceau timpul n Rivaliti i n Rzboaie Mici,Raion contra Raion, i uitar tot ce tiuser despre Exterior.

  XV. Pentru c, nu-i aa, Fraii Arnold (din 1905)puseser toatelucrurile sub un singur acoperi.XVI. Iar cei care spuneau c poate nu era vorba chiar de toate

  lucrurile erau nghiontii i ironizai cu cruzime.XVII. Iar ali nomi spuneau: "i chiar dac ar exista un Exterior,

  ce ar putea conine i s ne fie nou de vreun folos? Aici avemputerea Electricitii, avem Alimentara i tot felul de Distracii."

  XVIII. i aa anotimpurile au devenit mai blnde dect atingereaPernelor din Raionul de Plpumrie (etajul 3).

  XIX. i toate astea pn cnd un Strin a venit de-afar strigndcu voce puternic: "Uau, uau!"

  (Din Cartea nomului, Etajul 5, vers. XIII-XIX.)

  Se niruiser unul n spatele celuilalt i mergeau privind n sus i cugura deschis a mirare. Angalo se opri lng o gaur din perete i le fcusemn grbit s intre.

  Pe-aici! spuse el.Bunica Morkie strmb din nas. Dar e o gaur de obolan! Nu-mi ceri s intru ntr-o gaur de

  obolan, nu-i aa? Se ntoarse spre Torrit. mi cere s intru ntr-o gaur

  de obolan. Eu nu intru ntr-o gaur deobolan!

  De ce nu? ntreb Angalo. Fiindc e o gaur de obolan. Aa pare, zise Angalo. E doar o intrare camuflat, atta tot. obolanul tu tocmai a intrat acolo! spuse bunica Morkie pe un

  ton triumftor. Am i eu ochi. Este o gaur de obolan!Angalo o privi rugtor pe Grimma i se aplec pentru a putea intra n

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  16/120

  gaur. Ea i vr capul s vad unde s-a dus. Nu cred c e o gaur de obolan, bunico, spuse ea cu un glas

  optit. i de ce, m rog? Pentru c nuntru sunt scri! Uite! i luminie!

  A fost un urcu lung. Trebuir s se opreasc de cteva ori ca s-iatepte pe btrni, iar Torrit trebui s fie ajutat aproape tot drumul. Sus,scrile se terminau cu un fel de u, ceva mai decent care ddea

  Masklin nu vzuse mai mult de patruzeci de nomi laolalt nici mcaratunci cnd fusese tnr. Dar acolo se gseau cu mult mai muli. i eramncare. Nu o recunotea, dar trebuie s fi fost mncare. La urmaurmei, nomii o mncau. Un spaiu cam de dou ori mai nalt dect el sentindea pn ht departe. Hrana era stivuit n grmezi ordonate, cuintervale ntre ele, n care se nghesuiau nomii. Nici unul nu prea s deaprea mare atenie micului grup ce se strecura timid n spatele lui Angalo,a crui trufie prea s fi revenit.

  Muli nomi purtau obolani n les. Cteva femei aveau oareci, caretropiau asculttori n urma lor, iar Masklin auzi vag cum bunica Morkiei bolborosete dezaprobarea.

  i-l mai auzi i pe Torrit spunnd cu emoie: tiu ce e chestia asta, e brnz! Am gsit odat un sandvi cu

  brnz la ghena de gunoi, n vara lui '84, i aminteti?Bunica Morkie l nghionti n coaste. Taci din gur! i ordon ea. Doar nu vrei s ne faci de rs n faa

  attor nomi? Comport-te ca un ef. Fii demn!Nici unul nu era ns n stare s peasc prea demn. Mergeau ntr-o

  tcere mormntal. Fructele i legumele erau aezate n spatele unor

  mese lungi, la care nomii le prelucrau cu destoinicie. i mai erau multelucruri pe care nu puteau defel s le recunoasc. Dei Masklin nu voias-i arate ignorana, curiozitatea nvinse pn la urm.

  Ce e chestia aia de-acolo? ntreb el, artnd cu degetul. E un crnat, spuse Angalo. Ai mncat vreodat? n ultima vreme nu, rosti Masklin un fel de adevr. Astea sunt curmale, zise Angalo. Iar asta e o banan. Nu cred c ai

  mai vzut vreodat o banan, aa-i?Masklin deschise gura s rspund, dar bunica Morkie i-o lu

  nainte: E cam mititic, pufni ea. Chiar minuscul, n comparaie cu cele de

  la noi, de-acas. Chiar aa? ntreb Angalo, bnuitor. Da, rspunse bunica, ncepnd s se nclzeasc. Tare prpdit!

  Pi alea pe care le aveam noi acas... (Fcu o pauz i privi banana carese ntindea ntre dou stativeprecum o canoe, micndu-i buzele repede n timp ce gndea.) Pi, ziseea pe un ton triumftor, abia dac reueam s le scoatem din pmnt!

  l intui pe Angalo cu o privire victorioas, iar cellalt ncerc s-i

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  17/120

  susin cuttura, dar renun. Ei, li se adres el pe un ton vag i privind n alt parte, putei s

  mncai ct vrei! Spunei-le nomilor de serviciu s treac totul n contulMerceriei, v rog. Dar nu spunei nimnui c ai venit din Exterior.Vreau s fie o surpriz.

  Se isc o mbulzeal general n direcia mncrii. Chiar i bunicaMorkie, care se comporta de parc ar fi hoinrit la ntmplare,prefcndu-se surprins s vad n faa ei o prjitur, ncepu smnnce cu entuziasm.

  Numai Masklin rmase pe loc, n ciuda plngerilor urgente pe care ile adresa stomacul su. Nu era sigur nici mcar c ncepuse s neleagcum stteau lucrurile n Magazin, dar avea senzaia obscur c, dac nuo s-i nfrunte cu demnitate pe nomii de-aici, ar putea sfri prin a facelucruri de care s nu fie pe deplin satisfcut.

  Nu i-e foame? ntreb Angalo. Ba da, recunoscu Masklin. Dar nu mnnc. De unde vine toat

  mncarea asta? A, o lum de la oameni, zise Angalo pe un ton superior. tii, s tare

  proti! Da, dar nu se supr? Ei cred c le-o fur obolanii. Lum cu noi ch-ch de obolan. M

  rog, familiile de la Alimentara se ocup cu asta, se corect Angalo. Doarrareori i las i pe alii s mearg cu ei. n orice caz, oamenii cred cobolanii sunt de vin.

  Masklin ridic o sprncean. Ch-ch? Ei, tii tu, spuse Angalo. Caca.

  Masklin trase aer n piept. i o iau de bun? l iscodi nencreztor. i-am zis c-s foarte proti.Biatul l conduse pe Masklin. Trebuie s vii s-l vezi pe tata! Bineneles c o s intrai n familia

  Mercerie.Masklin i privi tribul. Nomii se rspndiser la mai multe mese.

  Torrit inea o bucat de brnz mai mare dect capul su, bunica Morkieinvestiga o banan de parc ar fi fost explozibil i nici mcar Grimma nui ddea vreo atenie.

  Masklin se simi pierdut. tia la ce se pricepe: s ia urma unui

  obolan n cmpie, s-l doboare dintr-o singur lovitur de lance i s-laduc acas. i aproape c ar fi fost fericit dac, pe vremea cnd erauacas, ai lui i-ar fi spus mcar o dat: "Bravo, ai fcut o treab bun!"

  Avea sentimentul c nu trebuie s vnezi o banan. Tatl tu? ntreb el. Da, Ducele de Mercerie, rspunse Angalo cu mndrie. Aprtor al

  Mezaninului i Autocrat al Cantinei Personalului. E trei oameni deodat? se interes Masklin, nedumerit.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  18/120

  Astea sunt titlurile lui. M rog, cteva. E aproape cel mai puternicnom din Magazin. Chiar, voi acolo n Exterior avei tai?

  Masklin gndi c e distractiv. Angalo era o otreap necivilizat, cuexcepia momentelor n care vorbea despre Exterior i devenea un biatager.

  Am avut unul odat, spuse el, lsndu-l pe cellalt s neleag cnu vrea s continue subiectul. Cred c ai avut multe aventuri.Masklin se gndi la cteva lucruri care i se ntmplaser (sau, mai

  bine zis, erau ct pe ce s i se ntmple) n ultima vreme. Da, admise el. Cred c te distrai la greu."Distracie?" se gndi Masklin. Nu era un cuvnt prea familiar.

  Pesemne c se referea la momentele n care fugea pe poteci desfundatecu un bot nfometat pe urmele lui.

  Voi vnai? ntreb el.

  obolani, uneori. n camera cazanelor. Desigur, trebuie s-i mairrim.

  l scrpin pe Bobo dup ureche. i-i mncai?Angalo l privi cu oroare. S mncm obolani?Masklin privi lung spre grmezile de mncare. Nu, cred c nu. tii, nu mi-am dat seama niciodat c exist atia

  nomi pe lume. Ci suntei aici?Angalo i spuse. Dou ce? ntreb Masklin.

  Angalo repet. Nu pari prea impresionat, constat el, vznd expresia

  neschimbat a feei lui Masklin.Masklin se uita struitor la vrful lncii sale. Era o bucat de

  cremene pe care o gsise pe cmp i pe care o fixase la captul unui bdup ce se chinuise foarte mult s despleteasc un fir de srm dintr-ungard. Acum, lancea aceea prea singurul lucru cunoscut ntr-o lumeaplin de mistere.

  Nu tiu ce s zic. Ce e aia o mie?

  Ducele Cido de Mercerie, care era, de asemenea, Lord Protector al

  Scrii Rulante, Aprtor ale Mezaninului i Duce de Tejghea, nvrtiObiectul n mini, cu ncetineal. Apoi l ddu deoparte.

  Foarte amuzant, spuse el.Nomii stteau adunai i priveau nedumerii spre el, n palatul

  Ducelui, aflat sub podeaua Raionului de Plpumrie. Ducele purtaarmur i nu prea defel amuzat.

  Aa deci, venii din Exterior? i chiar v ateptai s v cred? Tat, eu... ncepu Angalo.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  19/120

  Tu s taci! Cunoti foarte bine preceptul Frailor Arnold (din 1905):"Totul sub un singur acoperi." Totul! Deci nu poate exista nici unExterior. Deci, voi nu venii de-acolo. Suntei din vreun col alMagazinului. De la Corsetrie. Sau poate de la Raionul pentru Copii.Locurile alea n-au fost niciodat explorate cu adevrat.

  Nu, noi suntem... ncepu Masklin.Ducele ridic o mn. Ascult-m, vorbi el sfredelindu-l cu privirea pe Masklin, nu v

  aduc nici o vin. Fiul meu e un flcu impresionabil. Nu am nici ondoial c el v-a convins s venii la mine. Este bineneles prea dornics se uite la camioane i ascult fel de fel de prostioare. De aceea,creierul i se nfierbnt uneori. Acum, ce s zic? Surit un nom rezonabil,spuse el privindu-i dezaprobator. i ntotdeauna este loc pentru un tipvoinic ca tine n Garda Merceriei. Aa c hai s uitm povestea asta,vrei?

  Dar noi chiar venim de-afar! insist Masklin.

  Nu exist nici un Exterior! ripost Ducele. Cu excepia desigur, amomentul n care moare un nom bun i care a dus o via cumsecade.Atunci exist un Exterior unde el merg s triasc pe vecie. Hai, las! lbtu el pe Masklin pe umr. Las plvrgeala asta prosteasc i ajut-ne n ncercarea care ne ateapt.

  Bine, dar de ce? Doar nu vrei ca Feroneria s ne cucereasc raionul?! strig Ducele.Masklin privi spre Angalo, care scutur puternic din cap. Nu, cred c nu. Doar suntei cu toii nomi! i e de mncare pentru

  toi. S-i pierzi tot timpul n btlii mi se par prostete.Cu coada ochiului l vzu pe Angalo cum i prinde capul n mini.

  Ducele se nroi. Prostete, spui?Masklin ncercase s fie politicos, dar fusese adus n situaia de a

  vorbi cinstit. i o fcuse pentru c nu se simea destul de detept ca sse descurce cu minciunile.

  Ei bine, ncepu el. N-ai auzit niciodat de onoare? ntreb Ducele.Masklin reflect o clip i apoi cltin din cap. Feroneria vrea s cucereasc tot Magazinul, spuse iute Angalo.

  Asta ar fi groaznic, iar cei de la Galanterie sunt aproape la fel de ri. De ce? ntreb Masklin.

  De ce? l ngn Ducele. Pentru c au fost dintotdeauna dumaniinotri. Iar acum putei s plecai, adug el.

  Unde? La Feronerie, la Galanterie. Sau la Papetrie, fiindc prei genul

  lor. Sau ducei-v napoi n Exterior, ce-mi pas? spuse Ducele sarcastic. Vrem s ne returnai Obiectul, zise Masklin cu drzenie n glas.Ducele l ridic i i-l arunc. mi pare ru, spuse Angalo cnd se deprtar ndeajuns. Ar fi

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  20/120

  trebuit s v previn c tata se supr uor. Ce-i nevoie aveai s-l superi? ntreb Grimma furioas. Dac tot

  trebuie s ne alturm cuiva, de ce nu lui? Ce-o s se ntmple cu noiacum?

  A fost foarte nepoliticos, remarc bunica Morkie cu fermitate.

  Da, i nici mcar n-a auzit de Obiect, preciza Torrit. Ce grozvie!Sau de Exterior! Ei bine, eu m-am nscut i am trit acolo. N-am trit nsplendoare, dar...

  ncepur s se cioroviasc. Ceea ce se ntmpla destul de des.Masklin se uit la ei. Apoi privi n jos. Peau pe un fel de iarb

  scurt i uscat despre care Angalo spusese c se cheam Mochet. Altchestie furat din Magazin.

  Ar fi vrut s spun c e ridicol. De ce oare imediat dup ce un nomare tot ce-i trebuie de mncat i de but ncepe o glceava cu ali nomi?Simea c nu se poate ca viaa de nom s se rezume doar la certuri.Trebuia s mai fie ceva.

  i ar fi vrut s mai spun... "Dac oamenii sunt att de proti, cumse face c au construit Magazinul i camioanele? Dac noi suntem attde detepi, atunci ei ar trebui s fure de la noi, i nu invers. Poate csunt mari i ncei. Dar erau destul de detepi."

  i ar mai fi vrut s adauge c nu l-ar fi surprins deloc dac ar fi fostcel puin la fel de inteligeni ca obolanii, de exemplu.

  Dar nu apuc s rosteasc nimic din toate astea, pentru c, n timpce se gndea, ochii i czur pe Obiect, strns la piept de Torrit. Eracontient c n minte trebuia s-i vin un gnd important. i fcu loc ncap i atept politicos s vad ce idee urmeaz s-i vin, i cnd eragata-gata s afle, Grimma i rupse firul ideilor adresndu-se lui Angalo:

  Ce se ntmpl cu nomii care nu aparin nici unui Raion? Vieile lor sunt triste, spuse Angalo. Trebuie s se descurce i ei

  cum pot.Angalo o privi de parc era gata s izbucneasc n lacrimi i

  continu. S tii c eu unul v cred. Tata zice ns c nu e bine s te uii la

  camioane. Cic i pot sugera gnduri necuviincioase. Ei bine, eu le-amprivit luni n ir. Uneori, se ntorc ude. Exteriorul nu e numai un vis,acolo se ntmpl fel de fel de lucruri. Uite, de ce nu mai stai i voi unpic prin preajm? Sunt sigur c o s se rzgndeasc.

  Magazinul era mare. Masklin crezuse c mare fusese Camionul.

  Magazinul era ns mai mare. Prea s se ntind la infinit, un labirint depodele, perei i scri lungi i obositoare. Nomii se grbeau sauhoinreau pe lng ei mergnd n treaba lor i preau c nici ei nu semai sfresc. De fapt, cuvntul "mare" era prea mic. Magazinul aveanevoie de un cuvnt cu totul nou.

  ntr-un fel straniu, era mai mare chiar dect Exteriorul. Exteriorulera att de mare, nct nu-l vedeai cu adevrat. Nu avea margini i nicivrf, aa c nu te puteai gndi n general c are o mrime. Pur i simplu,

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  21/120

  exista. n schimb, Magazinul avea margini i acoperi, i ele erau att dedeparte, nct l fceau s par cu adevrat mare. n timp ce-l urmau peAngalo, Masklin se hotr i decise s o informeze nti pe Grimma.

  Eu m duc napoi, spuse el.Ea se holb.

  Dar de-abia am ajuns. De ce... Nu tiu. Totul e pe dos aici. M simt nelalocul meu. M tot gndescc dac o s mai stau mult vreme pe-aici, nu o s mai cred c existceva n Exteriorul n care m-am nscut. Cnd reuesc s v aranjezundeva, am s plec din nou. Poi s vii i tu dac vrei, adug el, dei nueti obligat.

  Dar e cald aici! i e atta mncare! i-am spus c nu i pot explica. M simt de parc am fi pndii n

  permanen.Instinctiv, ea se uit repede n sus, la tavanul ce se afla la civa

  centimetri deasupra lor. Acas, dac te pndea ceva, asta nsemna c

  erai privit de o vietate care tocmai se pregtea s ia masa. i aminti irse nervos.

  Nu fi prostu, spuse Grimma. Pur i simplu, nu m simt n siguran, i rspunse Masklin cu

  asprime. Vrei s zici c te simi nepoftit, zise Grimma cu calm. Ce? Nu-i ciudat? i-ai petrecut toat viaa slugrind pentru toi i

  brusc nu mai trebuie s o faci. E un sentiment straniu, nu-i aa? spuseea, frngndu-i minile.

  Masklin i trecu degetele peste legturile suliei sale. "Ciudat", gndi

  el, "n-am crezut c i altcineva se poate simi la fel". i amintea vag deceea ce fcea Grimma n vizuin: era ocupat s spele, s le organizezepe femeile mai n vrst sau ncerca s gteasc ceea ce fusese el n stares trie pn acas. Bizar. Cum pot s-i lipseasc asemenea lucruri?

  i ddu seama c se opriser cu toii. Podeaua se ntindea multnaintea lor, luminat discret de luminie fixate n lemn din loc n loc.Feroneria cerea foarte mult pentru lumini, le spusese Angalo, i n-ar filsat niciodat pe altcineva s afle secretele prin care controla curentulelectric. Era unul dintre lucrurile care i fcea att de puternici pe cei dela Feronerie.

  Acesta este hotarul teritoriului Merceriei. Deocamdat, preciz

  Angalo. Acolo e Papetria. Deocamdat, relaiile noastre cu ei sunt camreci. Ei, dar sunt convins c o s gsii un Raion care s v accepte,adug el privind spre Grimma.

  Vom fi unii, zise bunica Morkie.i arunc o privire dominatoare lui Masklin, se ntoarse i, cu un gest

  imperial, i fcu semn lui Angalo. Pleac, flcia! Masklin, drepi! nainte, mar! Cine te crezi s zici nainte mar? ntreb Torrit. Eu sunt eful. E

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  22/120

  treaba mea s dau ordine. Bine, admise bunica Morkie. Atunci, d-le!Buzele lui Torrit se agitar o clip fr vorbe. Da, reui el s articuleze. nainte, mar!Lui Masklin i se lungi falca.

  Unde? ntreb el, n timp ce btrna i ndemna n lungulcoridorului. O s gsim noi un locor. Am supravieuit Marii Ierni din 1986, da,

  da, spuse bunica Morkie cu hotrre. Ce neobrzat Ducele la! Era ctpe-aci s-i zic vreo dou! N-ar fi rezistat prea mult n Marea Iarn.Ascultai la mine!

  Nici o nenorocire nu se va abate asupra noastr dac i dm Luiascultare, spuse Torrit btnd uor cu palma n Obiect.

  Masklin se opri. Gata, era hotrt, se sturase. i ce anume spune Obiectul? ntreb el tios. Dar exact! Ce zice c

  trebuie s facem acum? Hai, spune-mi!

  Torrit prea disperat. ... ncepu el. Este... ... E clar c... Dac vom fi unii i vom

  menine... Inventezi acum toate astea... Cum ndrzneti s-i vorbeti aa? ntreb Grimma, dar Masklin i

  trnti sulia pe podea. Ei bine, m-am sturat! ip el. Obiectul spune asta, Obiectul spune

  aia, Obiectul spune tot felul de lucruri binecuvntate, cu excepia celorcare ar putea fi folositoare.

  Obiectul a fost pstrat din generaie n generaie timp de sute deani, preciza Grimma. E foarte important.

  De ce?Grimma privi spre Torrit. Btrnul i linse buzele n tcere. Ne arat... ncepu ea, cu faa foarte palid. Mut-m mai aproape de electricitate. Obiectul pare s fie pentru voi mai important dect elurile noastre,

  mrturisi Masklin. Mai aproape de electricitate.Neputnd s-i opreasc tremurai minilor, Torrit privi spre Obiect.n locul suprafeelor lefuite i negre erau acum nite luminie care

  dansau. Sute. De fapt, se gndi Masklin, mndru c tie ce nsemnacuvntul respectiv, erau probabil mii.

  Cine a spus asta? ntreb el.Obiectul scp din mbriarea lui Torrit i ateriza pe podea, unde

  luminile sale strlucir ca o mie de autostrzi noaptea. Nomii eraunspimntai.

  Obiectul chiar vorbete, declar Masklin.Torrit i flutur minile. Nu aa, nu aa! Nu trebuie s vorbeasc cu voce tare! N-a mai

  fcut asta pn acum.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  23/120

  Mai aproape de electricitate. Vrea electricitate, zise Masklin. Da, dar eu n-am de gnd s-l ating.Masklin ezit puin i apoi, folosindu-i lancea cu grij, mpinse

  Obiectul pe podea, pn ce ajunse sub cablurile electrice.

  Oare cum vorbete? C doar nu are gur! ntreb Grimma.Obiectul ncepu s toarc. Forme colorate licreau pe feele lui maiiute dect le puteau urmri ochii lui Masklin. Majoritatea erau roii.Torrit czu n genunchi.

  E suprat! spuse el pe un ton plngre. N-ar fi trebuit s mncmobolani, n-ar fi trebuit s venim aici, n-ar fi trebuit...

  Masklin ngenunche i el. Atinse zonele luminoase, cu grij lanceput, dar acestea nu erau fierbini.

  Avu din nou senzaia aceea stranie n care mintea lui dorea anumitegnduri fr a avea cuvintele potrivite.

  Cnd i-a mai vorbit ultima dat Obiectul? ntreb el n oapt. tii

  tu, cnd spunea c trebuie s trim cumsecade...Torrit i privi terorizat. N-a mai vorbit, rspunse el. Dar ziceai... A facut-o, a facut-o! bolborosi Torrit. Cnd btrnul Voozel mi l-a

  transmis, mi-a spus c obinuia s ne dea sfaturi, dar tot el mi-a spus cacum multe sute de ani pur i simplu s-a oprit.

  Ce? sri bunica Morkie. Toi anii tia ne-ai turnat numaibaliverne, c Obiectul spune asta, c Obiectul spune ailalt, c Obiectulspune naiba tie ce...

  Torrit arta nfricoat, ca un animal prins n capcan.

  Ei bine? ntreb femeia amenintor. ... fcu Torrit. ... btrnul Voozel mi-a spus c trebuie s

  m gndesc la ceea ce ar trebui s zic Obiectul. i apoi s repet i eu.ntr-un fel trebuia s m asigur c tribul meu o ia pe calea cea bun is-i ajut s ajung n Rai. El foarte important s ajungi n Rai. IarObiectul ne poate ajuta s ajungem acolo, explic el. sta e cel maiimportant lucru.

  Ce? ntreb bunica. Numai atta mi-a zis. Dar a mers, nu?Masklin ignor cearta celor doi. Luminile colorate se micau pe

  obiect, urmnd abloane hipnotice. Simi c trebuie neaprat s afle ce

  nseamn. Fiindc era sigur nsemnau ceva.Uneori, n vremurile bune de odinioar, cnd nu trebuia s vneze n

  fiecare zi, obinuia s se urce pe un mal de pmnt pn ce ajungea svad parcarea camioanelor. Era acolo un panou mare i albastru pe careexistau nite forme mici i desene. i sticlele de plastic, i cutiile, iziarele e pline de forme i de poze. i amintea discuia controversat nlegtur cu cutiile fripturilor de pui pe care se afla poza unui om btrn,cu favoriii mari. Civa nomi insistaser c aceea era poza mncrii, dar

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  24/120

  Masklin avea o presimire ca oamenii nu i mncau btrnii. Trebuie sfi fost ceva mai complex. Poate c btrnii fceau puii... Obiectulmurmur din nou:

  O mie cinci sute de ani au trecut.Masklin privi spre ceilali.

  Vorbete-i! i ordon bunica lui Torrit.Btrnul ddu napoi. Nu eu, nu eu. Habar n-am ce s zic. Da, sigur, izbucni bunica. Dar nu e asta treaba unui ef?O mie cinci sute de ani au trecut, repet Obiectul.Masklin se cutremur. Se prea c era treaba lui s vorbeasc. Au trecut... de cnd? ntreb el.Obiectul ls impresia c se gndete din greu. ntr-un trziu spuse:Mai cunoatei nelesul cuvintelor "navigare spaial" i "Computer

  de Bord"?Nu, rspunse Masklin cu sinceritate. Nici unul dintre ele.

  Formele luminoase se micar pe feele Obiectului.Atunci, mai tii ceva despre cltoria interstelar?Nu.Cubul i ddu impresia lui Masklin c e foarte dezamgit de el.Dar mcar mai tii c venii dintr-un loc de departe? ntreb

  Obiectul. A, da. tim asta.Un loc de dincolo de Lun.... ezit Masklin.Cltoria durase mult, era posibil s fi trecut dincolo de Lun. El

  unul o vzuse la orizont de multe ori. i era sigur c merseser n

  camion cu mult mai departe dect linia orizontului. Da, admise el. Probabil.Cuvintele i chiar limba se schimb o dat cu trecerea timpului,

  spuse Obiectul nelegtor. Serios? ntreb Masklin politicos.Cum se cheam planeta asta?Nici planet nu tiu ce nseamn, rspunse Masklin.E un corp astronomic.Masklin privi interzis.Care e numele acestui loc?Se numete... Magazinul.

  Magazinul.Luminile se micar ca i cum Obiectul ar fi gndit din noii. Tinere, n-am chef s stau aici toat ziulica n timp ce tu vorbeti

  prostii cu Obiectul, zise bunica Morkie. Acum este nevoie s ne hotrmncotro s-o apucm i ce avem de fcut.

  Aa e, susinu Torrit cu ncredere.V mai amintii mcar c suntei naufragiai?

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  25/120

  Eu sunt Masklin, zise Masklin. Pe "naufragia" sta nu-l cunosc.Luminile se schimbar din nou. Mai trziu, cnd ajunsese s se

  familiarizeze mai bine cu Obiectul, Masklin cptase convingerea cmodelele acelea erau felul n care ofta Obiectul.

  Scopul meu este s v servesc i s v ndrum,adug Obiectul.

  Vezi? spuse Torrit, care se simea un pic dat la o parte. Am avutdreptate.Masklin se apropie de cutie. Dar ai cam tcut n ultima vreme, aa-i? spuse el.Obiectul hurui.Am fcut asta ca s-mi pot menine energia intern. Acum ns pot

  folosi electricitatea ambiental.Ceea ce-i grozav, spuse Grimma. Vrei s zici c bei lumin? ntreb Masklin.Deocamdat e o explicaie satisfctoare.i atunci de ce n-ai vorbit mai devreme?

  Ascultam.Aha!i acum atept instruciuni.Ce vrea de la noi? ntreb nedumerit Grimma. Cred c vrea s-i spunem ce anume s fac, rspunse Masklin care

  sttea n genunchi i privea luminile. Ce tii s faci? ntreb el.Pot transla, calcula, triangula, asimila, corela i extrapola.Nu cred c avem nevoie de chestiile astea, zise Masklin. Avem

  nevoie? se adres el celorlali.Bunica Morkie pru c se gndete serios. Nu, nu, spuse ea ntr-un trziu. Nu cred c vrem aa ceva. Mai

  degrab a vrea nc-o banan. Cred c ceea ce vrem cu adevrat cu toii este s mergem acas i

  s fim n siguran, preciza Masklin. S mergem acas. Aa e. i s fim n siguran. Da.

  Mai trziu, aceste cuvinte au devenit unul dintre cele mai faimoasecitate ale Istoriei nomilor. Au fost predate n coal. Au fost cioplite npiatr. i s-a specificat c n vremea n care au fost rostite nimeni nu i-a

  dat seama ct de importante erau.Tot ceea ce s-a ntmplat a fost c Obiectul a spus:ncep calculul.i atunci, toate luminiele s-au stins, cu excepia uneia mici i verzi

  care a nceput s clipeasc. Ce bine c s-a oprit! exclam Grimma. Ce voce oribil! Acum oare

  ce-o s facem?

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  26/120

  Pi, dac e s ne lum dup biatul la, Angalo, zise bunica, vomtri o via tare trist.

  3.

  I. i dei nu o tiau, aduseser cu ei Obiectul, care s-a trezit nprezena Electricitii i numai el singur cunotea istoria.

  II. Fiindc nomii aveau doar amintirile Crnii pe cnd Obiectulavea o memorie de Siliciu, care e din piatr nepieritoare, n timp cememoria nomilor se spulber precum praful n vnt.

  III. i i-au dat Instruciuni, dei nu au tiut-o.IV. Era, spuneau ei, o cutie din care izvora o voce ciudatV. Dar Obiectul ncepuse s calculeze cum s-i fac pe toi nomii

  s triasc n siguran.VI. i Obiectul a mai nceput s calculeze cum s-i duc pe toi

  nomii acas.VII. Tocmai pn acas.

  (Din Cartea nomului, Mezaninul, vers. I-VII.)

  Era uor s te pierzi pe sub podele. O puteai face fr efort. Era unlabirint de perei i cabluri cu muni de praf care ncepeau chiar de lngpoteci. De fapt, aa cum spusese i Torrit, nu se rtciser, ci erau maidegrab zpcii; existau crri peste tot, dar nici un indicator care s-ilmureasc ncotro duc. Cteodat se mai intersectau cu cte un nom,

  care nu le ddea ns nici o atenie, mergnd grbit n treaba lui. Seoprir ntr-un alcov format de doi perei imeni de lemn n care luminaera la fel de difuz ca i pe coridoare. n Magazin, nu prea s existe zi inoapte, ca afar. Dar era mai mult glgie. Urechile lor percepeau un felde bocnit aflat undeva la mare deprtare, dar care nu se opreaniciodat.

  Cteva luminie pulsau pe suprafaa Obiectului, cruia i crescuse unlucru mai micu, n form de can, ce se nvrtea foarte ncet pe el.

  N-ar trebui s ne ndreptm spre Alimentara? ntreb Torrit cusperan.

  Cred c ar trebui s intri direct n Raionul la, spuse Masklin. Dar

  nu se poate ca Alimentara s fie singurul loc n care s se gseasc demncare.

  Acum e mult mai mult glgie dect atunci cnd am venit primadat, zise bunica Morkie. Ce hrmlaie!

  Masklin privi njur. Vzu un mic spaiu gol n tmplrie, prin care sestrecurau cteva raze de lumin puternic. Se ndrept spre el i apoi ipuse ochiul peste crptur.

  O! oft el pierit.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  27/120

  Ce e? ntreb Grimma. Oameni. Mai muli oameni dect ai vzut vreodat.Crptura se afla n locul n care tavanul se unea cu peretele unei

  ncperi aproape la fel de mari ca i cuibul camioanelor i care era, ntr-adevr, plin de oameni. Magazinul se deschisese.

  Nomii tiuser dintotdeauna c oamenii triau ntr-un ritm foartelent. Masklin aproape c se ciocnise de ei o dat sau de dou ori, pecnd vna, i tia c putea s se ascund n spatele vreunui obiect cumult nainte ca feele lor mari i proaste s ntoarc ochii spre el.

  Spaiul de dedesubt era plin de oameni, care mergeau cu pai ncei,blngnii, i care urlau unul la altul cu voci nedefinite i groase.

  Nomii privir fascinai. Ce-s chestiile-alea pe care le in? ntreb Grimma. Seamn niel

  cu Obiectul. Habar n-am, rspunse Masklin.

  Uite, le iau n mini, apoi dau ceva celuilalt om, le pun ntr-osaco i pleac. Ai spune aproape c i dau seama de ceea ce fac, csnt contieni.

  Nu! s ca furnicile, spuse Torrit pe un ton superior. Par inteligeni,dar v garantez c dac i analizezi mai bine nu gseti la ei nimic cares fie cu adevrat deteptciune.

  Construiesc, totui, felurite chestii, spuse Masklin. i psrile o fac, flcule. Da, dar... Oamenii seamn un pic cu coofenele. Dintotdeauna am spus

  asta. Le plac lucrurile care strlucesc.

  Hmm!Masklin decise s nu insiste. Nu te puteai certa cu adevrat cu mo

  Torrit. Dect dac nu erai cumva bunica Morkie. Prea c sub easta luinu ncape dect un numr fix de idei, iar atunci cnd una dintre eleprindea rdcini, n-o mai puteai clinti. Dar Masklin ar fi vrut s-lntrebe: dac ei sunt att de proti, de ce noi ne ascundem de ei i trimsub duumelele lor?

  Brusc i veni o idee. Ridic Obiectul. Obiectule...Nu se ntmpl nimic. Apoi vocea aceea subiric se auzi din nou: Calculul nsrcinrii prioritare suspendat. Ce dorii?

  tii ce sunt oamenii? ntreb Masklin. Da. Reiau calculul nsrcinrii prioritare.Masklin privi interzis spre ceilali. Obiectule... Calculul nsrcinrii prioritare suspendat. Ce dorii? Te-am rugat s-mi vorbeti despre oameni, repet Masklin.Nu. M-ai ntrebat: "tii ce sunt oamenii?" Rspunsul meu a fost corect

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  28/120

  din toate punctele de vedere.Bine. Spune-mi atunci ce sunt oamenii.Oamenii sunt locuitorii indigeni ai lumii pe care voi o numii acum

  Magazinul. Reiau calculul nsrcinrii prioritare.Vezi, gri Torrit pe un ton nelept, i-am spus. Sunt indigeni.

  Detepi, poate, dar indigenii. Sunt o aduntur de indigeni. Ezit puinapoi se corect: indigseniti. Dar oare noi suntem indigeni?nsrcinarea prioritar ntrerupt. Nu. nsrcinarea prioritar

  reluat.Firete c nu, rspunse Torrit cu fermitate. Avem i noi mndria

  noastr!Masklin deschise gura s ntrebe ce nseamn indigeni. tia c nu

  tie i era convins c nici Torrit nu tia. i, dup ce dorise sa ntrebe omulime de lucruri, dar nainte de-a o face, tia c trebuie s segndeasc la cuvintele pe care le va folosi. "Nu tiu destule cuvinte",gndi el. "Unele lucruri nu pot fi gndite dect dac tii cuvintele

  potrivite."Nu reui ns s-i duc gndurile pn la capt, deoarece auzi o

  voce n spatele su. s nite fiine ciudate i puternice, aa-i? i-s foarte ocupai n

  ultima vreme. M ntreb ce i-o fi apucat.Vorbise un nom btrn, mai degrab ndesat i mbrcat cu haine

  mohorte, ceea ce era neobinuit n Magazin. De fapt, cea mai marepies de mbrcminte era un or uria, ale crui buzunare seblngneau n mod misterios.

  Ne pndeai? ntreb bunica Morkie.Strinul cltin din cap.

  Vin aici destul de des ca s m uit la oameni, explic el. E un locbun i, de obicei, nu e nimeni pe-aici. Din ce Raion suntei?

  Din nici unul, spuse Masklin. Suntem... persoane, spuse i bunica. i nu suntem indigeni, adug Torrit cu iueal.Strinul rnji i sri de pe stinghia de lemn pe care sttuse. Mito asta! spuse el. Trebuie s fii ia noi, despre care am auzit.

  Suntei din Exterior?Strinul i ntinse mna. Masklin privi cu bgare de seam. Poftim? ntreb el politicos.Strinul zmbi.

  Trebuie s-mi iei mna i s o scuturi, spuse el. Serios? De ce? Aa-i tradiia! Numele meu este Dorcas de Licatese.Strinul i arunc lui Masklin un zmbet fugar. Tu l tii pe-al tu?Masklin l ignor. Cum adic, te uii la oameni?

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  29/120

  i privesc. i studiez. Da, asta fac. Poi afla multe despre viitor dacte uii la oameni.

  Aa cum poi prevesti vremea? se interes Masklin. Vremea, desigur, vremea, rnji nomul. Cred c voi tii totul despre

  vreme. E o chestie important?

  Ai auzit de vreme? ntreb Torrit. Hmm, numai din Legende.Dorcas l msur din cap pn n picioare. Am crezut, totui, c voi tia din Exterior ar trebui s avei o alt

  form. Via, da, dar nu aa cum o cunoatem noi. Hai, venii cu mine! Os v art ce vreau s spun.

  Masklin i roti capul uor, privind spaiul prfuit de sub podele.Ajunge. Se sturase. Era prea cald, aerul era prea uscat, toat lumea llua de prost, iar acum aflase c nici forma corpului su nu eracorespunztoare.

  Ei bine, ncepu el cu hotrre.

  Dar de sub bra, auzi Obiectul cum spune:Vom avea nevoie de persoana asta.Pe legea mea, zise Dorcas, ce radio micu! Le fac din ce n ce mai

  mici.Fr crcnire, nomii se supuser poruncii Obiectului.Dorcas i conduse spre un pu. Mare, ptrat, adnc i ntunecat.

  Cteva cabluri, mai groase dect talia unui nom, dispreau undeva nadncime.

  Locuieti aici? ntreb Grimma.Dorcas fojgi n ntuneric. Un clic. Undeva deasupra, ceva porni cu

  un bang i ncepu s scoat un sunet puternic.

  Nu, nu, rspunse el. Mi-a luat ani ntregi s m dumeresc, dar amreuit. Asta e un fel de podea pe o funie. Merge n sus i n jos. Cuoameni n ea. i atunci m-am gndit c, de vreme ce nu ntineresc, iarscrile astea mi nenorocesc picioarele, trebuie s neleg cumfuncioneaz. E foarte simplu. Normal, altfel oamenii n-ar ti cum s-lfoloseasc. Dai-v napoi, v rog!

  Ceva imens i negru cobor prin pu i se opri la civa centimetrideasupra capetelor lor. Se auzir clinchete i bufnituri, dar i sunetulfamiliar de acum al oamenilor nendemnatici care mergeau pe deasupralor.

  Sub podeaua liftului atrna un co de srm, legat cu fire subiri de

  li. Dac voi credei, spuse bunica Morkie, c o s m urc ntr-un cuib

  din sta de srme, care atrn de o li subire, nseamn c mcredei...

  E sigur? ntreb i Masklin. Mai mult sau mai puin, rspunse Dorcas repede, srind n co i

  fcndu-i de treab cu un snop de ntreruptoare mici. Grbii-v, v rog! Pe-aici, doamn!

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  30/120

  , ct de mult i ct de puin este sigur chestia asta, continuMasklin s ezite, n timp ce bunica, uimit c i se spusese doamn, urcfr grij.

  Ei bine, sunt convins c nu avei ce pi n cabina mea. Cabina desus ns e fcut de oameni, i deci se poate ntmpla orice. Inclusiv s

  cad peste noi. inei-v bine, v rog! Urcm.Se auzi un clic deasupra lor i simir cu toii un oc, imediat cencepur s urce.

  Fain, nu? zise Dorcas. Am muncit de m-am spetit ca sscurtcircuitez ntreruptoarele oamenilor. Teoretic, ar trebui s-i deaseama. Dac apas butonul ca s mearg n jos, dar eu doresc s urc,atunci liftul o ia n sus. O vreme chiar m-am temut c oamenii se vorntreba de ce lifturile lor merg n sus i n jos, aa... de nebune, dar mi-am fcut griji degeaba. Uite, am ajuns!

  Liftul se opri cu o nou smucitur, aducnd coul nomi-lor la acelainivel cu o alt gaur de sub podea.

  Electrocasnice, spuse Dorcas, micndu-i maiestuos mna. E unlocor despre care mi place s cred c e al meu. Nimeni nu mderanjeaz aici, nici mcar Abatele. Eu sunt singurul care tiu cumfuncioneaz toate chestiile astea.

  Prea o mprie a firelor. Strbteau podeaua n toate direciile, nmnunchiuri uriae. n centrul ncperii, civa nomi tineri dezmembrauceva.

  E un radio, preciza Dorcas. O chestie uimitoare. ncercm s nedm seama cum de poate s vorbeasc.

  Apoi se grbi spre o grmad mare de hrtie, trase o foaie spre el i ontinse sfios spre Masklin.

  Pe ea era desenat un con roz, cu ceva pr n vrf. Nomii nu vzuserniciodat un limax. Dac l-ar fi vzut ns, ar fi tiut c desenul aratexact ca un asemenea melc. Cu excepia prului, desigur.

  Simpatic, remarc Masklin, nesigur. Ce reprezint? , cam aa-mi imaginam eu c ar trebui s arate un locuitor al

  Exteriorului, nelegi? Ce? Cu capete uguiate? Din cauza ploii, tii? Legendele vechi, care vorbesc de vremurile

  dinaintea Magazinului, pomenesc de Ploaie. Ap care cade din cer tottimpul... i apa trebuie s se scurg. Iar forma asta mai are i avantajulc Vntul nu o rstoarn. Nu am avut dect povetile astea vechi ca s

  m ghidez... Dar n-are nici mcar ochi.Dorcas puse degetul pe desen. Ba da, are, numai c sunt foarte mici. i ascuni sub pr ca s nu

  fie orbii de Soare. Asta e o lumin mare i strlucitoare care se afl pecer, adug Dorcas plin de solicitudine.

  Mda, o tim, spuse Masklin. Ce tot spune? ntreb Torrit.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  31/120

  Spune c ar fi trebuit s ari iac-aa, zise bunica Morkie cusarcasm.

  Capul meu nu-i aa de ascuit. Cred c te-ai nelat puin, spuse Masklin cu ncetineal. Ba chiar

  foarte tare... Dar n-a fost nimeni curios s mearg i s vad?

  Am vzut ua cea mare deschis o dat, zise Dorcas. Aia de jos, dingaraj. Dar afar nu era dect o lumin alb i orbitoare. Da, cred c aa pare dac-i petreci toat viaa n semi ntunericul

  sta, constat Masklin.Dorcas nclec pe o papiot deirat. Trebuie s-mi povestii totul, spuse el. Tot ce v putei aminti

  despre Exterior.Pe Obiect ncepu s pulseze o lumini verde.

  Dup o vreme, unul dintre nomii mai tineri aduse cte ceva demncare. Apoi vorbir, se certar, contrazicndu-se violent cteodat, n

  timp ce Dorcas asculta i punea ntrebri.Era, dup cum le spusese, inventator. Mai ales de lucruri care aveau

  legtur cu electricitatea. n primii ani, cnd nomii au nceput s-i bagenasul printre cablurile Magazinului, muli fuseser ucii. Acum gsisermodaliti mai sigure de a se folosi de electricitate, dar ea constituia ncun mister, i nu erau prea muli aceia care ndrzneau s se apropie deea. Datorit priceperii sale, efii marilor familii, i chiar i AbatelePapetriei, l lsau n pace. "ntotdeauna e bine s te pricepi la lucruri pecare alii nu pot sau nu vor s le fac", zicea Dorcas. Era lsat n pace ide aceea putea, uneori, s-i rosteasc cu voce tare nedumeririle despreExterior. Atta vreme ct nu o fcea totui cu o voce prea rsuntoare.

  N-o s pot s rein toate astea! oft el. Cum se chema cealaltlumin, cea care aprea dup Ora nchiderii? Pardon, boaptea, vreau szic.

  Noaptea, l corect Masklin. Se numete Lun. Lun, spuse Dorcas, rostogolindu-i cuvntul prin gur. i zicei c

  nu era la fel de strlucitoare precum Soarele, nu? Ciudat. Ar fi fost mailogic ca lumina cea mai strlucitoare s-o avei noaptea, i nu ziua, cndoricum putei vedea cu uurin. Bnuiesc c nu tii de ce se producencurctura asta!

  Pur i simplu se ntmpl, spuse Masklin. A da orice s pot vedea cu ochii mei. Obinuiam s merg s m

  uit la camioane cnd eram flcu. Dar n-am avut niciodat curajul sm urc ntr-unui.

  Se trase mai aproape. Presupun c Fraii Arnold (din 1905) ne-apus n Magazin pentru a

  descoperi nite lucruri. Pentru a nva despre ele. Altfel, de ce mai avemcreier? Voi ce credei?

  Masklin se simea flatat c era ntrebat i ddu s rspund, dar funtrerupt nainte de a spune ceva.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  32/120

  Tot vorbii de Fraii Arnold (din 1905), dar nimeni nu spune cine esta.

  Dorcas se ls pe spate i vorbi pe un ton solemn: El a creat Magazinul. n 1905. Contabilitatea, Camera Cazanelor,

  Pivnia, Casieria i toate celelalte. Asta nu poate nimeni nega. Vreau s

  zic, m gndesc, c au fost, totui, fcute de cineva... Dar le spun mereunomilor c asta nu nseamn c nu trebuie s ne mai gndim la...Lumina verde de pe suprafaa Obiectului se stinse, iar ceaca aceea

  care se nvrtea n jurul lui dispru. Scoase un sunet frnit, exact genulacela de sunet pe care te atepi s-l auzi de la o main care-i dregeglasul.

  Monitorizez comunicaiile telefonice, spuse Obiectul.Nomii se uitar unul la altul. Ce drgu din partea ta, zise Grimma. Nu-i aa c e drgu din

  partea lui, Masklin? Trebuie s mprtesc urgent cteva informaii liderilor acestei

  comuniti. Suntei n cunotin de cauz c trii ntr-un ansambluconstruit i care are o via limitat?

  Fascinant! constat Dorcas. Toate cuvintele astea! Poi credeuneori c eti ct pe-aci s le nelegi. Acolo sus art el cu degetulctre tavan , exist chestii care sunt exact ca sta. Radiouri le zice.Unele au i imagini. Uimitor!

  Este de o importan vital s comunic informaii cruciale liderilorcomunitii, referitoare la distrugerea iminent a acestui artefact, intonObiectul.

  mi pare ru, zise Masklin, poi s mai ncerci o dat?Nu sesizai pericolul din spusele mele ? ntreb Obiectul.

  Nu tiu ce nseamn "sesizai". Limba s-a schimbat n feluri pe care eu nu le neleg, explic

  Obiectul.Masklin avea ntiprit pe fa o expresie din care Obiectul ar fi

  putut nelege c ncerca s-i fie de ajutor. M voi strdui s-mi clarific afirmaiile, inton Obiectul.Cteva luminie clipir. Foarte bine, spuse Masklin. Mgoaia, sta, Magazinul, el o s bang-bang peste mai mult tic-tac,

  murmur Obiectul pe un ton ncreztor.Nomii privir din nou unii la alii. Pe feele lor nu licrea nici o

  scnteie de nelegere.Obiectul i drese din nou vocea: Cunoatei semnificaia cuvntului "distrus "? Da, desigur, spuse Dorcas. Asta o s i se ntmple Magazinului. n douzeci i una de zile.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  33/120

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  34/120

  tu fr un motiv ntemeiat. i, de vreme ce voi nici mcar nu aveivreun raion...

  Ridic din umeri i reui, cu aceast micare simpl, s sugerezetoate lucrurile neplcute care li se puteau ntmpla hoinarilor fr deraion.

  Folosir din nou liftul, care i-a dus ntr-o zon prfuit, luminatslab de becuri chioare, distanate unul de altul. Locul prea s fiepustiu. Dup larma de la celelalte raioane, acum era o linitesuprtoare. "Mai mult linite", gndi Masklin, "dect n cmpie". Defapt, era bine s fie tcui. Era posibil ca n spaiile acelea de sub podeles existe nomi.

  Se traser mai aproape unul de altul. Ce luminie drgue! spuse Grimma pentru a alunga tcerea. De

  mrimea unui nom. i, uite, sunt de diferite culori. Iar unele clipesc! Furm cutii ntregi cu chestii din astea n fiecare an, n preajma

  Lunii Cadourilor, zise Dorcas, fr s priveasc n jur. Oamenii le aga

  n pomi. De ce? ntreab-m ca s te-ntreb! Presupun c vor s le vad mai bine i

  de-aia le pun mai sus. Nu poi ti niciodat ce trece prin capul unui om,spuse Dorcas.

  nseamn c tii ce sunt pomii, interveni Masklin. Nu credeam cavei pomi n Magazin.

  Firete c tiu, zise Dorcas. Sunt nite chestii mari i verzi, care aulipite pe ele ace de plastic. Iar unii sunt fcuii numai din beteal. Numai ncapi de ei n Luna cadourilor.

  Cei pe care-i aveam noi n Exterior sunt imeni, gesticul Masklin.

  i au frunze din alea care cad n fiecare an.Dorcas l privi strmb. Ce vrei s spui prin "cad n fiecare an"? Se ncreesc i cad.Ceilali nomi l aprobar, pe Masklin. n ultimul timp se ntmplaser

  o mulime de lucruri despre a cror natur nul erau foarte siguri. Darerau experi n ceea ce se ntmpla cu frunzele n fiecare an.

  i asta se petrece n fiecare an? ntreb Dorcas. Da. Serios? Fascinant! i cine le nfige la loc? Nimeni, rspunse Masklin. Pur i simplu apar din nou, la un

  moment dat. Aa, singure?Nomii aprobar. Cnd exist numai un singur lucru de care eti

  sigur, te agi de el cu disperare. Aa se pare, spuse Masklin. Nu ne-am dat seama de ce se

  ntmpl. Frunzele apar pur si simplu.Nomul din Magazin se scarpin n cretet. tiu i eu ce s zic? Mie mi se pare a fi un management tare

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  35/120

  deficitar. Suntei siguri c...Deodat se trezir nconjurai de nite fee fioroase. Apruser de

  nicieri. Chiar n faa lor apru un nom brbos, cu un petic negru pesteun ochi i un cuit ntre dini.

  O, Doamne! exclam Dorcas.

  Cine-s tia? opti Masklin. Bandii. Au fost dintotdeauna o problem aici, la Corsetrie, spuseDorcas, ridicnd din mini.

  Ce nseamn bandii? ntreb Masklin, fr s clipeasc. Ce e Corsetria? ntreb i Grimma.Dorcas art cu degetul n sus. E deasupra noastr. E un Raion. Nimeni nu e cu adevrat interesat

  s-l stpneasc, pentru c nu conine nimic folositor. Dac v puteinchipui aa ceva, toate lucrurile sunt roz, adug el. Cteodat,elasticul...

  ...A'erea hau iassa, spuse eful bandiilor pe un ton rstit.

  Poftim? zise Grimma. Ahm jiss a'erea hau iassa. Cred c e din cauza cuitului, remarc Masklin. Poate c o s te

  nelegem mai bine dac-i scoi cuitul din gur.Banditul se holb la el cu singurul ochi bun i i scoase lama

  cuitului dintre dini. Am zis, averea sau viaa, repet el.Masklin se uit ntrebtor la Dorcas. Btrnul nom flutur panicat

  din mini. Vrea s-i dai tot ceea ce avei. N-o s v omoare, bine neles. Dar

  pot fi destul de suprtori.

  Nomii din Exterior se adunar la sfat. Nu se mai ntlniser cu aaceva. Noiunea de furt era nou pentru ei. Acas nu aveau de la cinefura. De fapt, nici nu aveau ce anume s fure.

  Nu neleg limba noastr? ntreb banditul.Dorcas l privi zmbind forat. Trebuie s-i ieri, sunt noi pe-aici.Masklin se ntoarse spre bandii i spuse: Ne-am hotrt. Dac tot nu are aa mare importan pentru voi,

  averea sau viaa, noi ne-am decis s pstrm ceea ce avem. mi pare ru.Masklin zmbi larg ctre Dorcas i bandit. Acesta din urm zmbi i

  el. Sau, cel puin, deschise gura, artndu-i o mulime de dini.

  , ncepu Dorcas, nu prea poi s spui asta. Nu ai cum s zici cnu vrei s fii jefuit.

  Vznd totala nedumerire de pe faa lui Masklin, el repet: "Jefuii" nseamn c vi se vor lua lucrurile. Nu poi s spui c pur

  i simplu nu vrei s i se ntmple chestia asta. De ce? ntreb Grimma. Fiindc... btrnul nom ezit. Nici eu nu tiu. Cred c aa e

  tradiia.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  36/120

  eful bandiilor i trecu cuitul dintr-o mn n alta. Uite cum o s facem, spuse el, fiindc suntei noi pe-aici, nu o s

  v pricinuim prea mult ru. Pe ei!Doi bandii o apucar pe bunica Morkie.Asta se dovedi a fi o mare greeal. Mna ei dreapt, grea i osoas,

  fulger cu repeziciune n dou perechi de palme rsuntoare. Ruine! izbucni ea, n vreme ce nomii se trgeau n lturi, inndu-se de urechi.

  Un bandit care ncercase s-l imobilizeze pe Torrit se trezi cu un cotascuit n stomac. Altul flutur un cuit ctre Grimma, care i prinse nsncheietura. Cuitul czu, iar banditul ajunse n genunchi bolborosindjalnic.

  Masklin se apropie un pic, l apuc zdravn de cma pe efulbandiilor i, cu o singur mn, l ridic de la podea.

  Nu-s prea sigur c neleg obiceiul sta, mrturisi el. Dar nomii n-ar trebui s-i loveasc pe ali nomi, nu crezi?

  Ahahahaha, a spus eful, temtor. Cred c cea mai bun idee ar fi s v ducei de unde ai venit.i ddu drumul. Banditul cotrobi pe podea dup cuit, i mai arunc

  lui Masklin o privire nfricoat i o rupse la fug. Restul bandei se grbis-l ajung i dispru repede.

  Masklin se ntoarse spre Dorcas, care se cutremura de rs. Ce-a fost asta?Dorcas se sprijini de un perete. Voi chiar nu tii? ntreb el. Nu, rosti Masklin, rbdtor. De-aia te-am i ntrebat. Cei de la Corsetrie sunt bandii. Iau lucruri care nu le aparin. i

  se ascund acolo pentru c nimeni nu-i bate capul s-i trasc afar. Deobicei, se mulumesc doar s nfricoeze trectorii. Sunt o pacoste cucare ne-am obinuit.

  i la de ce avea cuitul n gur? ntreb Grimma. Ca s-l fac s par mai dur, mai ru. Eu cred c arta ca un prost, spuse Grimma pe un ton plat. i o s simt dosul palmelor mele, dac mai vine ncoace, adug

  bunica Morkie pe un ton rzboinic. Nu cred c o s se ntoarc. Cred c au fost foarte ocai cnd au

  fost lovii.Dorcas rse.

  tii, de fapt, abia atept s vd ce efect vei avea asupra Abatelui.Nu cred c vreun nom din Magazin a mai vzut ceva ca voi. O s fii ca...Cum spuneai c se cheam chestia aia care se gsete din belug nExterior?

  Aer proaspt, rspunse Masklin. Da, ca aerul proaspt.

  ntr-un trziu, ajunser la Papetrie.

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  37/120

  "Mergei la Papetrie sau mergei n Exterior", spusese Ducele,lsnd s se neleag c el unul nu vedea o diferen prea mare ntrecele dou variante. i nu era nici o ndoial c i celelalte familii idispreuiau pe cei de la Papetrie, despre care recunoteau, totui, c auputeri nfricotoare. tiau s citeasc i s scrie. Oricine poate s spun

  ce e scris pe o bucat de hrtie este un pic nfricotor.nelegeau i mesajele pe care Fraii Arnold (din 1905)le punea pe cer.Cu toate astea, e tare greu s vorbeti cu cineva care crede c nu

  exiti cu adevrat.Masklin crezuse c Torrit e btrn. Dar Abatele arta att de btrn,

  nct trebuie s fi fost martor chiar la naterea Timpului, cruia trebuiec i-a dat un brnci, ca s se porneasc. Mergea cu ajutorul a dou bee,urmat ndeaproape de doi nomi mai tineri, care interveneau dac aveanevoie de sprijin. Faa lui era o aduntur stranie de riduri dintre care ipriveau! doi ochi precum dou guri negre i tioase.

  Nomii din Exterior se nghesuir n spatele lui Masklin aa cum

  fceau atunci cnd erau ngrijorai.Sala de primire a Abatelui era un spaiu cu pereii acoperii de

  lambriuri, aflat lng un lift. Din cnd n cnd, acesta trecea huruind istrnind praful.

  Cu ajutorul celor doi, Abatele ajunse la scaun i se aez cuncetineal. Apoi se aplec n fa.

  A, spuse el, De Licatese, nu-i aa? Ai mai inventat ceva n ultimultimp?

  Nu n ultima vreme, nlimea voastr, spuse Dorcas. nlimeavoastr, am onoarea s v prezint...

  Nu pot s vd pe nimeni, rosti Abatele ncetior.

  Cred c e orb, opti bunica Morkie. i nici nu pot s aud pe nimeni, zise Abatele. Linite! ssi Dorcas. Cineva i-a spus despre voi. Nu vrea s v

  vad! nlimea Voastr, vorbi el cu glas puternic, ntorcndu-se spre

  Abate. Aduc veti. Magazinul va fi demolat.Vestea nu avu efectul pe care l ateptase Masklin. Preoii Papetriei,

  aflai n spatele Abatelui, uotir ntre ei, dar btrnul abia dac schiun zmbet.

  Vai nou! se tngui el. i cnd se va petrece acest cumpliteveniment?

  n douzeci i una de zile, nlimea ta. Ei bine, spuse Abatele cu o voce amabil, du-te acum n treburile

  tale i, dup aceea, vino s ne povesteti cum a fost.Preoii rnjir. nlimea Ta, nu e timp...Abatele ridic o mn noduroas. Sunt convins c tii o mulime de lucruri despre Electricitate,

  Dorcas, dar trebuie s tii c de fiecare dat cnd este cte o Lichidare

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  38/120

  De Stocuri cei mai impresionabili dintre noi se grbesc s spun:"Sfritul Magazinului e aproape." Lucru straniu, ns viaa mergentotdeauna mai departe.

  Masklin simi cum l sfredelete privirea Abatelui. Pentru cineva careera invizibil prea s atrag destul de mult atenia.

  nlimea Ta, e mai mult dect att, zise Dorcas cu hotrre. Aaa!? i-a vorbit Electricitatea? ntreb Abatele batjocoritor.Dorcas l nghionti n coaste pe Masklin. Acum! spuse el.Masklin nainta i puse Obiectul pe podea. Acum! opti el din nou.M aflu cumva n prezena liderilor comunitii? ntreb Obiectul.S zicem c mai bine de-atta nu se poate, spuse Dorcas.Abatele se zgia la cutia Neagr.O s folosesc cuvinte simple,intona Obiectul.Eu sunt um computer

  de navigare i nregistrare a zborului. Un computer este o main care

  gndete. Gndesc... computer... gndesc, nelegei? Computerulgndete... Folosesc Electricitatea. Uneori, Electricitatea poart cu eamesaje. Eu pot auzi mesajele. Eu pot nelege mesajele. Uneori, mesajelemerg prin fire care se numesc cabluri telefonice. Uneori, ele se ndreaptspre alte computere. Exist un computer n Magazin. Le pltete oamenilorsalariile i l pot auzi cum gndete. i gndete aa: "n curnd n-o smai fie Magazin, n-o s mai fie state de plat i nici contabilitate." Iar princablurile telefonice ei spun: "Alo, Demolarea SRL? Putem discuta ultimeledetalii ale demolrii? Toate mrfurile vor fi evacuate n douzeci i una dezile".

  Foarte amuzant, spuse Abatele. Cum l-ai fcut?

  Nu eu l-am fcut, nlimea Voastr, persoanele astea l-au adusaici.

  Care persoane? ntreb Abatele, privind prin Masklin. Oare ce se ntmpl dac m duc i-l trag de nas? ntreb bunica

  Morkie, optind cu mnie. O s fie tare dureros, zise Dorcas. Asta-i bun! O s fie dureros pentru tine...Abatele se ridic n picioare cu greutate. Sunt un nom ngduitor, spuse el. Speculaiile despre lucrurile din

  Exterior nu m deranjeaz, ba chiar a spune c reprezint un excelent

  exerciiu intelectual. Ce-ar fi un nom dac nu i-ar mai lsa din cnd ncnd mintea s hoinreasc? Dar nu pot tolera insistena cu care voisusinei c aceasta este realitatea. i v folosii de jucrii din asteamecherite... (Se aplec n fa i i aez un baston peste Obiect, carencepu s bzie.) E intolerabil! Nu exist nimic n Exterior i nimeni nutriete acolo! Auzi, ce enormitate! Via n alte Magazine! Am ncheiataudiena. Plecai!

 • 7/26/2019 Terry - Trilogia Nomilor - Camionul 1

  39/120

  Rezist la apsarea a a dou mii cinci sute de tone,spuse Obiectul,dei nimeni nu-i acord prea mult atenie.

  Afar, afar! strig Abatele, iar Masklin vzu c tremur.Era ceva ciudat n legtur cu Magazinul. n urm cu numai cteva

  zile nu existau foarte multe lucruri care s se cear a fi cunoscute, i ele

  aveau legtur n special cu creaturile mari i nfometate, i cu felul ncare trebuia s le ocoleti. Torrit zicea c asta se cheam "tiinasupravieuirii". Acum ns Masklin ncepea s neleag c mai exista unfel de tiin, constituit din lucrurile pe care era necesar s le nelegi cas supravieuieti printre ali nomi. Lucruri precum grija cu care trebuies le spui nomilor lucruri pe care nu vor s le aud sau faptul c simplulgnd c s-ar putea s greeasc i face pe unii foarte furioi.

  Civa dintre soldaii Papetriei se grbir s-i scoat pe u afar. ireuir s o fac destul de repede, fr ca vreunul dintre ei s ating pecineva din tribul lui Masklin sau mcar s-i priveasc n fa. Unii dintreei se traser ns deoparte de lng Torrit atunci cnd btrnul ridic

  Obiectul ca s-l strng protector la piept.Pn la urm, rbdarea bunicii Morkie, despre care se tia ca nu

  fusese niciodat prea lung, se termin pe neateptate. Ea l apuc pe celmai apropiat clugr de rasa neagr i-l ridic de la pmnt pn cndnasurile lor ajunser la acelai nivel. Ochii clugrului se ncruciarncercnd cu disperare s nu o vad. Ea l sfredeli ns ntre coaste.

  mi simi degetul? ntreb bunica. l simi? Oare chiar nu sunt aici? Indigeni! spuse scrbit Torrit.Clugrul rezolv problema oftnd uurel i leinnd. Hai s plecm repede de-aici, spuse Dorcas, grbit. Cred c ntre a

  nu vedea pe cineva i a fi sigur c acel cineva nu mai exist e o distan

  tare mic. Nu neleg, zise Grimma. Cum se poate s nu ne vad? tiu c suntem din Exterior, preciza Masklin. Dar ali nomi ne pot vedea, spuse Grimma, ridicnd vocea.Masklin nu o nvinuia. Chiar i el se simea un pic nesigur. Cred c toate astea se ntmpl pentru c ei nu tiu sau nu cred c

  suntem cu adevrat din Exterior. Nu eu sunt din Exterior, sri Torrit. Ei sunt din Interior. Dar asta nseamn c Abatele chiar crede c suntem din Exterior,

  zise Grimma. Asta nseamn c, de fapt, crede c suntem aici, dar nu nepoate vedea. Ce sens au toate astea?

  Asta e natura noman, interveni Dorcas. i cu ce ne ajut asta? ntreb bunica Morkie cu tristee. Peste trei

  sptmni, i ei, cu toii, vor fi din Exterior. sta-i adevrul. Va trebuis-i triasc restul vieilor fr s se vad unii pe a


Recommended