Home >Documents >Teritoriu Spatiu Personal(Curs 5)

Teritoriu Spatiu Personal(Curs 5)

Date post:02-Jul-2015
Category:
View:79 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:

TERITORIALITATEA

Comportamentul in raport cu habitatul

preferinte pentru anumite habitate migrare de la un habitat la altul stabilire temporara sau permanenta intr-un habitat cu sau fara manifestarea unui comportament teritorial

Teritorii: permanente sezoniere Teritorii: individuale de grup

Teritorii functii:

Hranire Curtare Cuibarire

Teritorii de hranire Asigura accesul la resursele de hrana - timp redus de cautare a hranei, - pastrarea contactului cu locul de rezidenta - timp si energie consumate in apararea teritoriului.

Cand resursele de hrana uniform distribuite teritorialitatea scade. Cand pretul platibil pentru mentinerea in posesie a unui teritoriu devine prea mare (numar mare de intrusi) animalele isi abandoneaza teritoriul.

Cai de acces/pasaj

Dimensiunea teritoriului variaza foartemult: de la o specie la alta, de la un moment la altul la o aceeasi specie (teritorii de hranire) in raport cu functia teritoriului (dimensiuni mici ale teritoriilor de curtare)

Teritorii de cuibarireIndivizi: - rezidenti marcheaza, patruleaza si apara teritoriul de intrusi - clandestini se imperecheaza si cuibaresc intrun mod cat mai camuflat pentru a nu fi alungati de rezidenti. Depun in medie cam acelasi numar de oua dar sansa de atingere a momentului eclozarii si de supravietuire a puilor este mai mica.

Atunci cand un proprietar de teritoriu este provocat de un intrus aproape intotdeauna cel care pierde este intrusul. Ipoteze: rezidentii sunt mai puternici fizic, mai bine adaptati decat intrusii. cunoasterea mai amanuntita a teritoriului reprezinta un avantaj in desfasurarea conflictului.

Teritorialitatea si succesul reproductiv

Marcarea teritoriala:Vizual Acustic Chimic

Pemphigus populitransversus

Spatiul minim personal (distanta loviturii de cioc)

Sitana ponticeriana

Gata!

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended